Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Korporativno upravljanje - a la RTS

Radio-difuzna ustanova Srbija je u subotu 10. juna u Politici objavila konkurs za generalnog direktora RTS-a. Uslovi konkursa:

  • državljanstvo SCG
  • VSS ili istaknuti novinar, medijski stručnjak i menadžer koji se dokazao izuzetnim reultatima rada u RTV kućama od nacionalnog značaja
  • najmanje 10 godina rad..
  • Molim?

    Malo pre toga, Savet RRA (Radio difuzna agencija) koji bira članove upravnog odbora RTS-a je predložio 4 svoja člana za isti.

    Korporativno upravljanje 101

    Vlasnici kompanije (akcionari) obrazuju skupštinu akcionara. Ona se sastaje jednom godišnje, prima izveštaj od generalnog direktora i upravnog odbora. Na toj skupštini i bira upravni odbor - board. Upravni odbor radi autonomno. Svaki vlasnik/akcionar tokom godine prati rad i napredak "svoje imovine". Osnovni zadatak/interes im je da nadgledaju i paze da se dobro radi. Ako ne paze, ko im je kriv. Ako je većina nezadovoljna radom, daje otkaz celom ili članovima upavnog odbora.

    Upravni odbor bira generalnog direktora. Generalni direktor obrazuje svoj menadžment tim i vodi kompaniju. Upravni odbor se sastaje po potrebi više puta godišnje. Kod manjih privatnih kompanija i jednom mesečno. Generalni direktor i menadžment polažu račune i prave mesečne izveštaje upravnom odboru. Osnovni zadatak upravnog odbora i nekih drugih odbora je da paze da se dobro radi. Ako ne paze, ko im je kriv. Upravni odbor daje otkaz generalnom direktoru ako je nezadovoljan njegovim/njenim radom.

    "Paze da se dobro radi" ne znači paze da se radi zakonito. Ovo se podrazumeva i na ovo pazi i država, državni tužilac itd. "Paze da se dobro radi" se odnosi na "u interesu vlasnika".

    Neuspešni članovi upravnih odbora i generalni direktori teško mogu ponovo da nađu takav posao. Ne zato što to zakon zabranjuje, već zato što to vlasnici iz svojih sopstvenih interesa neće.

     A kod državnih i društvenih i javnih i ... Najvažnije je da smo ispoštovali formu i da je sve po zakonu.

    Saša