Ponovo na početku

Goran Miletic RSS / 31.03.2008. u 01:47

u skladu sa akcionim planom
u skladu sa akcionim planom
vrednosti mladih sugrađana
vrednosti mladih sugrađana
Kada se prisetim samog početka 90-tih, odmah se setim svega onoga što smo na protestima & demonstracijama zahtevali. Sve što smo zahtevali, imali smo na papiru u obliku domaćih zakona ili međunarodnih konvencija. Želeli smo samo da se to sprovede U PRAKSI, a da vremenom neke stvari postanu opšteprihvaćene VREDNOSTI koje ogromna većina građana neće dovoditi u pitanje.

Prva od stvari koje smo svakako želeli su FER i SLOBODNI IZBORI koji su nešto što se nalazi i u definiciji demokratije. Izbore smo dobili (i dobijali), sve đuture sa ponekim referendumom, ali  smo znali da makar zbog dve stvari oni nisu bili slobodni i fer. Prva je bila kontrola medija od strane Miloševića i ekipe, a druga je bila izborna krađa čiji je simbol uvek bila famozna Republička izborna komisija (RIK). Od tog doba se mnogo toga promenilo, gotovo svi se slažu da su izbori sada slobodni, ali ona priča o medijima je ponovo aktuelna. Koliko šanse na izborima ima partija koja ne kaže da je Kosovo (i dalje) deo Srbije, ako imamo u vidu da ama baš svaki medij promoviše ovu ili onu varijantu priče „Kosovo je Srbija"? Što se tiče RIK-a, nadali smo se da je nezavisnost i „normalnost" ove institucije postala neupitna i da je to  nešto što nikada više neće biti dovedeno u pitanje. Pokazna  vežba članova RIK-a iz DSS i SRS kada su većinom glasova odbili da odobre status posmatrača onima koji dolaze iz ambasada USA i UK, upozorava nas da se stara vremena mogu ponovo vratiti. Većinom glasova.

Jedna od želja koje smo imali je „SAMO DA RATA NE BUDE". Ovo je bilo realno očekivanje, tim pre što su nas sve tako vaspitavali, što je Jugoslavija bila važna, cenjena i dovoljno napredna. Ne ulazeći u detalje koji se tiču objašnjenja „kako je sve tačno počelo" - činjenica je da su u naše ime vodili ratove tokom 90-tih dok su nas u isto vreme ubeđivali da: JNA samo brani goloruki srpski narod, goloruki srpski narod se sam brani, JNA brani celovitost Jugoslavije, Srbi su se sami organizovali u Bosni pa se brane, genocid u Srebrenici se nije desio itd. Sve se završilo time što smo 1999. odbranili „teritorijalni celovitost" i pobedili NATO. Ni tada se nije prihvatala stvarnost, a stalno se proslavljala pobeda u odbrani „integriteta". Baš kao i danas. Na severu Kosova nema rata, ali da li događaji od pre nekoliko nedelja pokazuju da je (još jedan) „oružani sukob u kome Srbija ne učestvuje" apsolutno nemoguć ? Kao i na početku 90-tih, imali bi u takvom sukobu one koji misle da „sve treba pobiti" i one koji kažu „ćuti, dobro je da je ovde mirno"

SMRT?
SMRT?
Sledećai zahtev koji smo imali na početku 90-tih su LJUDSKA PRAVA. Ove dve reči nisu nimalo omiljene čak ni kod građana koji smatraju da su „urbani" i „moderni". Ta velika većina našeg društva ne razume da ljudska prava znače da NIKO ne sme da vam oduzme život, da NIKO ne sme da vas povredi, tuče itd (ako ovo urade nasilnici u porodici ili „nacionalni nasilnici" - policija mora da reaguje adekvatno), da NIKO nema pravo da vam povređuje privatnost, da smo SVI jednaki bez obzira na veru, naciju, političko mišljenje, religiju, seksualno opredeljenje itd. Kada ovako objasnite, skoro svaki građanin će se složiti da su nabrojane vrednosti nešto što mora važiti, ali kada sve ovo nazovete ljudskim pravima, onda se svi namršte. Svi umeju da vam kažu da su sudovi neefikasni, ali kada pomenete „pravo na pravično suđenje i pristup pravdi" onda to zvuči kao nešto strano. Zbog toga 90-tih jeste uspela laž kako su ljudska prava „opasnost koja dolazi sa Zapada", a da su branitelji ljudskih prava ustvari „plaćenici koji rade protiv interesa Srbije". Kao što se veoma dobro primila teza da iza nevladinih organizacija uvek stoje strani interesi, isto tako se primila i teza o tome da pomenuta ljudska prava nisu apsolutna. Dosta je građana koji misle da je tortura OK sredstvo za rad policije ako je u pitanju kriminalac, da su ratni zločini OK ako su sunarodnici žrtve počinili zločine nad „našim narodom",  da sloboda okupljanja OK za sve sem za gejeve i lezbejke i da je sloboda izražavanja ono što pišu naše najtiražnije dnevne novine.

Želeli smo 90-tih da nas POLICIJA ne tuče zbog toga što drugačije mislimo. Želeli smo da vrednost ovog društva bude sloboda izražavanja ograničena zabranom govora mržnje i propagiranja nasilja. Nažalost i u ovom pogledu se desila velika podvala. Policija je prestala da tuče, ali su za takve „aktivnosti" sada raspoloženi mnogo mlađi i nacionalno zadojeni omladinci iz Obraza, Dveri, 1389 itd kojima vlast čak i ne mora da plaća dnevnice. Epilog ove priče smo dobili upravo ove 2008 godine: predstavnici ovih grupa koje tuku / inspirišu nasilje / promovišu govor mržnje su postali „strana u dijalogu" u svim medijima. Podvala je još uspešnija ako imamo u vidu da je,  naprimer, posle večerašnjeg „Utiska nedelje" dosta građana pomislilo da su u „Dverima" neka fina deca, baš kao što odjednom (!?) većina misli da SPS i nije tako loš za neku novu Vladu posle izbora 11. maja.

O našim nadanjima vezano za KORUPCIJU i NEZAVISNO PRAVOSUĐE ne treba posebno govoriti. Godine upornog rada dovele su do toga da velika većina građana pored toga što hoće Kosovo u Srbiji, Srbiju u EU, istovremeno veruje da su SVI političari ISTI i korumpirani, a da je svaki sudija pristrasan i (takođe) korumpiran. Nenad Bogdanović mi nije bio omiljen, ali način na koji njegova porodica mora da dokazuje da on nije za sobom ostavio milione eura, dok u isto vreme ekipa iz SRS neće da saopšti da:

„Rešenjem broj 360-1978/98-01 od 22. 12. 1998. Vlada je Tomislavu Nikoliću dodelila stan površine 186,47 metara kvadratnih u Bulevaru Lenjina 10A u Beogradu; stan je otkupljen.

Rešenjem broj 360-2686/98-01 od 22.12. 1998. Vlada je Aleksandru Vučiću dodelila stan površine 117,48 metara kvadratnih na istoj adresi; stan je otkupljen.

Rešenjem broj 360-5047/98 od 7.12.1998. Ministarstvo za saobraćaj i veze dodelilo je Draganu Todoroviću stan u ulici Prote Mateje 47 u Beogradu; stan je otkupljen.

Rešenjem broj 360-3530/2000 od 11.10.2000. vlada je Luki Mitroviću dodelila stan površine 56 kvadrata u ulici Svetozara Markovića u Beogradu; stan je otkupljen.

Ministarstvo finansija je 2001, u okviru Zakona o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2000, između ostalog utvrdilo da je tokom 2000: Ministarstvo za ekonomsku i vlasničku transformaciju od Centralne otadžbinske uprave SRS-a kupilo sabrana dela Laze M. Kostića u vrednosti 410.000 dinara; Ministarstvo trgovine platilo avans od 300.000 dinara za štampanje sabranih dela Laze M. Kostića i uplatilo SRS-u 500.000 dinara "za nabavku raznih knjiga"; Ministarstvo turizma SRS-u uplatilo 100.000 dinara za nabavku 100 primeraka knjige Teorijska statistika autora Laze M. Kostića; Ministarstvo zaštite životne sredine uplatilo SRS-u 100.000 dinara "za nabavku knjiga"

Kada sve ovo sumiram, ne treba da me iznenadi ogroman natpis „Kosmet je Srbija" iznad tribine lokalnog turnira u malom fudbalu u mojoj ulici. Naravno da ovog natpisa nije bilo na prethodna 3 tri turnira (održavaju se svake godine u ovo vreme), ali sada je veoma važno da komšiluk vidi ovaj ogroman transparent (target group max. 1000). Dok je turnir trajao na igralištu škole, učesnici i simpatizeri su je „ukrasili" sa tri važna grafita koja govore o vrednostima i verovanjima mlade generacije u Srbiji. Prvi je „Kosovo je Srbija", drugi je „Bolje ćerka kurva, nego sin žandar" i treći je „Smrt masoneriji, smrt Velikom Bratu". Ko je pametan, shvatiće!

Nismo mi tako daleko od EU, ali smo daleko od vrednosti za koje se navodno i sami zalažemo.

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dejanvul dejanvul 02:29 31.03.2008

Srpska dilatacija

Ovo ce verovatno biti jedini slucaj u istoriji covecanstva da jedan dan traje duze od sedam godina, da se i dalje ne zna kada ce se taj dan okoncati, niti sa kakvim ishodom.
U Srbiji, u trenu dok ovo citate, i dalje traje 5. oktobar 2000. godine.
Za slucaj da neko nije primetio.
I nemojte se dati zavarati: mnogi od onih koji izgledaju kao da to nisu shvatili - samo se prave.
Markonio Markonio 03:12 31.03.2008

Stanovanje/putovanje

Pa bolje sto su dobili stanove, nego da su naplacivali putne troskove od '99 do danas ... covece, proslo je 10 godina...
doktorka doktorka 04:53 31.03.2008

kako to izgleda danas

Treger Treger 10:07 31.03.2008

Re: Stanovanje/putovanje

Markonio
Pa bolje sto su dobili stanove, nego da su naplacivali putne troskove od '99 do danas ... covece, proslo je 10 godina...

Prijatelju grešiš. oma je javno u skupštini izjavio da neće davrati pare koje je dobijao za odvojeni život iako stanuje u Bogradu. To je branio žešće nego veliku Srbiju.A i žešće od Kosova.Prema tome ko krade taj i laže.
Dolybell Dolybell 07:14 31.03.2008

Zašto je to tako...

Zato što sam ja a verovatno i svi ostali ( bar neki) živeli u iluziji,
misleći da poznajemo naš narod. Zapravo, nismo ga poznavali,
ne ja, sigurno.
Uopšte nisam razmišljala o narodu kao celini, misleći da su svi
nešto kao ja i kao svi koje sam poznavala i poznajem.
Čista greška.
Tek je tzv. demokratija otvorila tu knjigu, i tek tada sam ustvari,
shvatila da ja Srbe ne poznajem, uopšte. Kao narod, kao masu,
kao celinu...Istorija mi je stvorila tu iluziju.
Skoro svi narodi i nacije imaju nešto što sam ja nazvala
kolektivnom inteligencijom. Svaka jedinka ima u sebi nešto
što ima i celina, nešto kao kao zajednički sadržalac.

Kod Srba to ne vidim. Svi su samo jedinke, ali nema celine.
Nema kolektivne pameti. Valjda je zbog toga ostala da živi krilatica:
" Ne daj bože da se Srbi slože"...koja na neki način govori o
tome. Neko je to odavno shvatio i našao da celu mudrost tog
poimanja složi u takvu misao.

Meni je sastav Skupštine i prenosi koje sam imala prilike da
gledam i slušam, pomogao da stvorim tačnu sliku ovog naroda.
Sve su se one menjale, ali sam uvek imala istu sliku,
da uvek gledam iste ljude i slušam iste govore, iako
su se sastavi menjali, a suština je ostajala ista.
To je prosek mentalnog sklopa Srpskog naroda.
Može svako od nas o sebi misliti šta hoće, ali treba da
shvati da nas taj prosek vodi, i da prihvati da je to tako.
Ni novi izbori neće ništa u tom smislu promeniti,
opet će biti isto.
Ko god da odnese prevagu, sa sve budućim ili već formiranim
koalicijama, teško da nas može pomeriti sa mrtve tačke na kojoj
stojimo već 20 godina.
Ne bi ni stajali toliko dugo, da je moglo biti drugačije.

Na vlast ne dolazi onaj ko bi trebalo nego onaj ko hoće.
Iz proseka koji čini tu Skupštinu, bolja se vlast ni ne može
očekivati. Zato se treba pomiriti sa tom činjenicom,
i prihvatiti tu stvarnost takvu kakva je.
Svako ko štrči od tog proseka, ne može da opstane.
Taj i takav prosek nas drži vezanim u svojim lancima,
sa sve svojim tegovima, koji su toliko teški, da još uvek
nema dovoljno te snage koja bi te tegove skinula i oslobodila
nas da se više ne davimo u močvari sa sve tim stvorenjima
koja u njoj obitavaju.

Animozitet prema zapadu, koji stvoren namerno,
e da ne bi narod video svojim očima ono što jeste,
već će morati da vidi ono što mu se nameće da treba
da vidi, jer kad bi gledao svojim očima, verovatno da bi
i progledao, a onda od ove ovakve vlasti ne bi ništa ostalo.
Ulazak u EU bi pokazao kolika je zabluda u kojoj živimo,
ko su oni koji nas drže u istoj.
Sve karte bi bile otvorene, i istina izašla na videlo.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 09:13 31.03.2008

Laganje i vrednosti

"Nismo mi tako daleko od EU, ali smo daleko od vrednosti za koje se navodno i sami zalažemo."
Ili je mozda laganje o vrednostima to sto nas udaljava od svega, sem od laganja ?
mariopan mariopan 10:17 31.03.2008

Re: Laganje i vrednosti

Ninoslav Randjelovic
"Nismo mi tako daleko od EU, ali smo daleko od vrednosti za koje se navodno i sami zalažemo."
Ili je mozda laganje o vrednostima to sto nas udaljava od svega, sem od laganja ?

Ja bih rekla da je laganje o vrednostima ono sto nas od njih udaljava. Za to nam ne treba kolektivna pamet. Sama rec "kolektivno" mene asocira na Titovo vreme kada su sve nesto kolektivno radili da ne bi neko nesto individualno pomislio. jer se za individualno misljenje islo na Goli Otok.

A vrednosti koje nam se ovde hvale ne mogu da prihvatim sve dok su za neke ljude nedostupne , samo zato sto ti ljudi ne pripadaju privilegovanom narodu ili naciji.

Kada ste vec spomenuli Kosovo i ljudska prava to je slika ljudskih prava koju nam svet nudi kao ideal? Taj svet tamo sprovodi tu svoju idealnu kategoriju ljudskih prava? Tamo su pred ocima tog sveta otimali ljude i zverski ih mucili pre ubistva a da im za to niko ne sudi niti ce? Za prodaju organa otetih svedocio je u Hagu zasticeni svegok K-144 i saznanja o tome je Hag imao ali je cekao da se svi dokazi o tom zlocinu uniste (premestanjem i spaljivanjem leseva) i sada na Karla del Ponte o tome pise u memoarima? To su ljudska prava? Gde su bile NVO za zastitu ljudskih prava ovih ljudi?Isti svedok kaze da je novac od prodatih organa licno Hasim Taci dobijao i da je vodjena evidencija koliko je za koji organ naplaceno. To sam procitala u "Press"u u clanku pod nazivom KRVAVI TACI.

Zato nemamo poverenja u takozvane civilizovane zemlje, njihova civilizovanost je ogranicena sopstvenom koristi od necega...pa ako imaju koristi oni ce itekako da zazmure na zlocine ili ce i sami da ih cine . Licemerno.

A da u Srbiji nema politicara za koga je vredno glasati to se potpuno slazem.
Ribozom Ribozom 13:03 31.03.2008

Re: Laganje i vrednosti

I ja procitah ovo o Taciju.¨
Sve price o demokratiji padaju u vodu kada ti ona dolazi na tenkovima.
Sve ostalo potpisujem mariopan
Dolybell Dolybell 16:22 31.03.2008

Re: Laganje i vrednosti

Sama rec "kolektivno" mene asocira na Titovo vreme kada su sve nesto kolektivno radili da ne bi neko nesto individualno pomislio. jer se za individualno misljenje islo na Goli Otok.

Potpuno ste promašili moju ideju ili ja nisam našla bolje
reči da bih rekla ono što mislim.
Ne radi se o tome u opšte, nije stvar samo u mišljenju,
nego o poimanju zajedničke koristi ili opše dobrobiti.
Mi nemamo svest o tome. To je nazivam kolektivnom
inteligencijom, a ne mišljenjem.
Npr. nešto što svima koristi, i ima značaja je
tzv. opšta kultura. Nema toga ko može ovaj kolektivni
narod na ovoj teritoriji da nauču redu i disciplini (samo jedna od
kategorija). Sve će raditi za INAT (kome?)
99% njih baca đubre gde stigne, od papira bombona do čitavih kesa.
Nekad ima više đubreta oko kontejnera nego u njima.
Samo leti treba ujutru pre čistača otići na Adu i videti šte
se sve ne nalazi po obali i plažama.
Isti će sutradan doći, i ako ne bude čisto - zgroziće se nad tim.
Neće im pasti na pamet da su to oni sami ostavili.

To se odnosi na sve sfere života ovde.
Prelazi se ulica gde ko stigne, parkiraju se automobili i
vozi kao kome padne na pamet.
Uništavaju se liftovi, lome se klupe po parkovima,
Sva što NIJE LIČNA SVOJINA JE kao Alajbegova slama.
Divlja gradnja je to isto to.
Plaćanje poreza samo pod moranje, i to
koliko JA DAM, a ne koliko treba.
Do juče je bar njih 50% dobijalo platu samo za
prisustvo na radnom mestu. Sad su im male penzije.
Od države samo treba uzimati i potkradati je, a posle
se pitamo zašto je sve to tako.
Pa ni članovi vlade ne rade svoj posao kako bi trebalo,
već samo za svoju ličnu korist, ako je nemaju onda ništa
ni ne rade. (Zna se šta mislimo o tome)

A svi nešto očekujemo da se promeni na bolje - niko
ne kaže kako to misli da sprovede?
Pa samo jedan primer - krađa u vreme mitinga "Kosovo je Srbija".
Pa oni misle da su pokrali nekog, pokrali su sami sebe.
Šteta će biti nadoknađena od NAS a ne od svetog duha.
Nama još i smešno!

Kolektivnu inteligenciju imaju npr. Japanci.
Pogledajte kakav odnos imaju prema prirodi,
prema svom načinu života.
Ništa od prirodnih bogatstava nemaju - a kako žive?

Koliko da ne mislite da treba da svi mislimo isto, naprotiv,
samo da postanemo svesni toga šta je OPŠTA KORIST
a šta pojedinačna.







Lale Gator Lale Gator 17:02 31.03.2008

Re: Laganje i vrednosti

Ribozom
I Sve price o demokratiji padaju u vodu kada ti ona dolazi na tenkovima.


Se sećaš Čaplinovog diktatora, kada brica-jevrej staje za govornicu umesto Hitlera i drži govor o toleranciji? Tada on izgovara, parafraziram, ,,Let's fight in the name of the democracy!'' i masa mu kliče dok se u pozadini čuje Wagner... Prosto genijalno.
mariopan mariopan 18:05 31.03.2008

Re: Laganje i vrednosti

Slazem se Dolybel , daleko smo mi od Japanaca u mnogocemu mada mislim da imamo i mi neki osecaj za kolektivnu dobrobit...sad ne znam kako bih je opisala. Recimo ja bih se licno odrekla svoje dobrobiti za opste dobro , bez razmisljanja a verujem i drugi ljudi. Samo bih tu opstu dobrobit htela i da vidim kada se vec odreknem sopstvene...ne da mi neko kaze hvala nego da bih videla da je vredelo. Nista vise , samo ljudski osecaj da to sto se necega odricem treba i da donese neki rezultat. Za sada toga nema pa se svaka zrtva cini kao cist gubitak.
Dolybell Dolybell 19:45 31.03.2008

Re: Laganje i vrednosti

Za sada toga nema pa se svaka zrtva cini kao cist gubitak.


Da, tačno tako, samo ne treba se odricati bilo čega,
nego poštovati ono što je svima korisno, i što nas sve
košta nenormalno mnogo, a uništava se iz čiste obesti.

(Koliko je plastičnih kontejnera zapaljeno - namerno?
Jel se to neko dokazuje da neme te stvari koja se ne može uništiti?)
Svako treba da u sebi ima osećaj poštovanja prema drugom.
Prema bilo čijem radu. Prema svemu što ga okružuje.

Nema toliko čistača, koliko đubreta narod baca po ulicama.
Svima smeta što je Beograd tako prljav i pun najlon kesa,
ali te kese ne baca niko iz aviona, kad niko ne vidi...

Beograd, grad koji je bio poznat po zelenilu,
pogledajte na šta sad liči?
O arhitekturi ne bih da trošim reči.
Kompleks Bežanijska kosa - kad je bila napravljena i sad.
Najskuplje naselje koje treba pokazivati studentima,
kao primer šta se sve može koristiti kao građevinski materijal.
Kroz naselje, samo na nekim mestima, mogu pešaci da prođu,
ali ako se ne plaše raznih kučića - čuvara koji vam laju za vrat.

Pootimali su sav zeleni prostor i prisvojili kao svoj deo
okućnice sa ogradama svih vrsta,,, nešto najružnije
što se može videti u Beogradu uopšte.

Taj siledžijski manir se ogleda u svemu.
Samo je dobro ono što je za mene dobro, a za druge -
baš me briga.
Taj način mišljenja i ponašanja se zove čist javašluk.
To se vadimo da nam je od Turaka ostalo!
Sad mi je krivo što su uopšte otišli.
Mislim da su i oni pobegli od nas.

Nit smo istok - nit smo zapad - nismo ništa.
Ovaj narod ne možeš ustrojiti i dovesti na viši
nivo. Sve će ZAINAT da radi, samo da ne bude onako
kako bi trebalo. Zainat?!!!!!
Inat kao osnovna mentalna karakteristika.
Pokrasti državu - nije šteta.
Nije meni zašto ja nemam - nego zašto drugi ima!

mariopan mariopan 14:31 01.04.2008

Re: Laganje i vrednosti

E , ovo ti je tacno , samo ja zaista ne zivim u BG pa mi to nije pred ocima. Kod nas u Vojvodini taj mentalitet nije nekako izrazen pa sam na njega i zaboravila. Ovde se ipak malo drugacije zivi i radi...bar mislim. Vidim sad da sam , ustvari potpuno i zaboravila na te , tako vazne aspekte zivota , samo zato sto se ovde to ne radi tako A zasto je ovde ovako ne bih da nagadjam samo znam da jeste , ljudi su drugaciji , cistije je i lepse , svako pocisti ispred svoje kuce i ulicu a ne kaze da to "nije moje". Nase je i da pokosimo mali travnjak koji ima svaka kuca ispred, sve to se nosi do kontejnera i ne razbacuje se...ali valjda je to sve lakse u malim gradovima..ne znam. Imas pravo da sve moze na bolje da ide ako se bar to malo kulture uvede u zivot , mogli bi bar od toga da pocnemo to nista ne kosta. Pozdrav.
Out of Beirut Out of Beirut 13:49 31.03.2008

vrednosti

Ili cemo inspiraciju, motivaciju i principe 'naci' u sebi, ili ih necemo imati.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana