Budućnost| Društvo| Hronika| Obrazovanje

Odakle ti taj sat? Od tetke?

tasadebeli RSS / 16.12.2016. u 10:20

Gost autor: not2old2rock

 

Većina vas se seća Fikreta u Legendarnom Specijalnom vaspitanju u kojem umesto da je u učionici na slobodnim aktivnostima on se skita okolo, a usput bi nešto i da prikolje. Za razliku od filmskog obračuna domaca sa lokalnim dripcima koji se odigrava u po bela dana, horor scena u Novom Sadu odigrala se u sred noći. Akteri, tri dečaka od po dvanaest godina i nesrećni skitnica, dečaci su zapalili beskućnika dok je spavao i ovaj je posle nekoliko sati izdahnuo.

 

NS: Dvanaestogodišnjaci zapalili beskućnika (LINK)

 

 

 

 

 

O ovom događaju i samom činu sigurno će razglabati psiholozi i psihijatri, ali i dežurni stručnjaci za sve, a mene za početak zanima zašto su dvanaestogodišnjaci u pola četiri van kuće, imaju li ta deca roditelje, staratelje i ako nemaju, gde je država?

 

 

Када држава тетоши силеџије

 

Аутор Љубинка Боба Недић

 

ПО ПРВИ ПУТ У НОВИЈОЈ ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ:

 

Ученик је из опкладе ошамарио професорку, истог дана се исписао из те школе, па је брзо примљен у нову школу.

Деца од 12 година запалила су два бескућника. Један није преживео.
Недавно смо гледали снимак девојчице из Шапца у коме објашњава шта би све урадила некој другарици.

Избоденима и претученима по школским двориштима више се и не зна број.
Чујем да се и у вртићу договарају да некога измлате данас.

Сећате се пребијања Раше Попова?

С друге стране, моје колеге остају без лиценце за рад у веома сумњивим и до краја неразјашњеним околностима, чистом бахатошћу директора, а пре завршених судских процеса.
Ништа лакше него оставити човека без посла.
Ништа лакше него имати разумевања за насилничко понашање деце.


ЧЕМУ ЛИ СЕ НАДАМО?

Рекла бих да у овом тренутку држава плаћа данак за либералне законе које је претходних година тако олако уводила. Одузела је родитељима право да васпитавају децу, одузела је наставницима право да васпитавају ђаке. Сва права су се преко ноћи преселила на страну деце, упоредо са минимизирањем обавеза.

Сада се питам какав још новински наслов чекамо да би ова држава уопште увидела да имамо огроман проблем, а онда почела и да га решава. Шта више чекамо?

Докле ће нам друштво уређивати невладине организације са буџетима о којима образовање може само да сања? Хоћемо ли већ једном да узмемо ствари у своје руке, дефинишемо какво друштво желимо, какву будућност својој деци хоћемо да изградимо? Када ћемо да окупимо умне људе које ће финасирати Србија а не стране владе, па да њима поверимо тај озбиљан задатак да поставе законе који су у нашем интересу, уместо у ко зна чијем?

Од 2001. године све сегменте реформе образовања финансирају странци.
Све што је ново уедено, уведено је њиховим парама, по њиховој жељи.
Да ли је могуће да је нама важније да страним фабрикантима дајемо десетине хиљада евра по радном месту, него да својим парама реформишемо образовање? Изгледа да није проблем у новцу, већ у његовој расподели.

ПО КАКВИМ ПРАВИЛИМА РАДЕ НАСТАВНИЦИ?

Да илуструјем онима који не знају по каквим правилима данас раде српске школе:
Ако се утврди да ученик вербално и физички злоставља вршњаке и изнуђује новац од њих, да ли знате шта следи? Моментално бива искључен из школе? Родитељи му се позивају на одговорност?
Наравно да не. То је за нормалне државе.
Код нас се покреће дисциплински поступак.
Сазивају се тимови, комисије, појачава надзор, разговара с родитељима и води триста записника јер је најважније да се испоштује процедура. Процедура траје месецима. Ко ће бити крив ако неко дете настрада од младог насилника током тих месеци? Школа, наравно.

Да илуструјем још једном:
Један од радних задатака наставника је да дежура у школи. То значи да треба да обилази ходнике, степеништа, спратове, мало да изађе испред школе, мало иза школе. Ако наиђе на сцену у којој је један ученик физички напао другог, може да реагује само гласом и да позове полицију. Не сме да приђе и да их физички раздвоји, чак и ако је довољно снажан за то, а често није. Не сме, јер је забрањен физички контакт са ученицима. Због тога може да остане без посла. Тако кажу данашњи српски закони.
Да не говорим о томе што га ученик кога опомене може испсовати, гађати га нечим кад му окрене леђа, "случајно" у пролазу гурнути, јер знате, ми не дежурамо само ђацима којима предајемо. Има и ђака које не познајемо, нарочито ако је школа мало већа.

А онда ће неинформисана и неука јавност сложно да устане и крене дрвљем и камењем по просветним радницима!

Тврдим да данашњи образовни систем својим законима охрабрује малолетничку делинквенцију. Подржавам најаву Министарства да ће се то променити, и истовремену изражавам сумњу да ће до промена доћи, јер сваког тренутка може да засвира оркестар невладиних организација који тобож о правима деце брине боље и паметније од свих нас који са њима свакодневно радимо.

СИЛЕЏИЈСКА ДРЖАВА

Не знам само шта ћемо са силеџијством које промовише држава, почев од оног силеџије који урла на конференцијама за новинаре, преко оног силеџије који води један скупштински одбор, до оног силеџије који је прегазио девојку али је тата средио да не буде крив, па све до силеџије који је са татине телевизије у породичним терминима препричавао своје криминалне догодовштине. Силеџије расту гледајући у одрасле силеџије. Премијер каже гласно да држава нема снаге да се обрачуна с хулиганима. Ова држава тетоши силеџије свих узраста!

И на крају, да се разумемо - иза сваког детета које је способно и спремно да се понаша као злочинац, стоји породица која је такво дете одгајила. Не рађа се дете такво да пожели да запали човека. Оно такво постаје. Где је ту држава да одреагује? Где је оснаживање центара за социјални рад? Шта ради онај "шврћан" задужен за тај ресор, осим што ниже заљубљене хвалоспеве врховном силеџији? Отвара лифтове по старачким домовима? Зашто толико људи спава по хаусторима и на улици? Шта траже дванаестогодишњаци на улици у четири ујутру? Тада деца нису државна брига, а ако их родитељи лупе по задњици јесу?

Ова земља треба да се стиди што је дозволила да до овога дођемо!
Треба да се стиде и родитељи, нарочито они који мисле да је куповина најскупљих патика и мобилних телефона брига о деци, а да никада нису сели и са својом децом сатима озбиљно разговарали.
Нека се стиде и медији, који уредно на насловне стране стављају најбруталније злочине и највећи медијски простор дају најгорима међу нама.
Треба да се стидимо и ми, просветни радници, који нисмо никада устали против ових малоумних прописа по којима морамо да радимо.

 

(Tekst Ljubinke Bobić prenet sa sajta Zelena učionica - LINK) 

 

 Komentari (110)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tyson tyson 10:29 16.12.2016

Tabu

mene za početak zanima zašto su dvanaestogodišnjaci u pola četiri van kuće, imaju li ta deca roditelje, staratelje i ako nemaju, gde je država?

"Država" se nešto manje brine o romskoj deci.


sasaminijature sasaminijature 10:49 16.12.2016

Re: Tabu


"Država" se nešto manje brine o romskoj deci.


???
Tyson, može objašnjenje? Na šta upućuje ovaj komentar?
tadejus tadejus 10:55 16.12.2016

Re: Tabu

tyson
mene za početak zanima zašto su dvanaestogodišnjaci u pola četiri van kuće, imaju li ta deca roditelje, staratelje i ako nemaju, gde je država?

"Država" se nešto manje brine o romskoj deci.


a jesu li ta djeca bila Romi? (ne zamjeri što mi se link stvarno ne otvara)..
no na temu države, škole prije svega, i roditelja, jedno opažanje (ili nekoliko njih)..
ovih dana sam dva puta odslušala nastup svog đaka trećaka u njegovoj novoj školi u Londonu.. škola je inače državna ali mora se priznati i u top 10% svih škola u UK, dakle dobra škola.. ali ipak državna..
i u Srbiji je moj đak donedavno išao u državnu školu, takođe dobru državnu školu, ali ne i jednu od najboljih..
razlika je tako drastična da smo se ja i muž mi sinoć rastužili na tu temu..
razlika je porazna po Srbiju..
uzrast koji bi po srpskom školskom sistemu bio grupa prvaka i drugaka pjeva u dvoglasju, komplikovane melodije i savršeno su koordinirani, njih 180 (po tri razreda iz dve generacije)..
tako dobro pjevaju da je to nevjerovatno..
moj kića, koji još nije pohvatao značenje riječi koje pjeva, je savršeno uklopljen..
hor u Srbiji nije dobro funkcionisao ni kad nastupaju 5-8. razreda.. nisu mogli ni mnogo jednostavinje pjesme da iznesu a na stranu što bi oko pola njih gotovo jedva odtvaralo usta..
e sad kako..
prvo tako što škola ovde traje od 9 do 15 i 30 za uzrast 7-8 godina..
radi se..
oni su to pjevanje uvježbavaali satima i danima, ja ne znam koliko tačno ali cjenim po sat vremena dnevno svaki dan u proteklih nekoliko nedelja za sve a dodatno je oko 1/4 djece u sekciji hora pa rade i više..
tako se radi sve..
program je od našeg zahtjevniji mnogostruko.. evo ovde može da se pogleda šta je predviđeno da savladaju djeca uzrasta 5-11 godina, po godinama..
daleko više nego naša s tim što nema nikakvog doslovnog ponavljanja kao u našem sistemu.. doslovno se mora znati samo spelling (oko toga sada postoji debata dal je neophodno, cjenim da neće u dogledno vrijeme biti odlučeno da nije).. sve ostalo je primjena znanja (uključujući i matiš)..
i sad kako..
pa jbg rade 6,5 sati umjesto naših 3,5..
djeca sa kojom se radi i kod kuće mogu da nadoknade ali ova sa kojom se ne radi.. kakvu šansu imaju.. a takvih je većina..
sredstva jesu bolja, to da, ali ključna je razlika u pristupu..
voljela bih da mogu ja da sjedim tamo na času da vidim u čemu je štos, ovako izvana vidim samo da nema tog pristupa ja vama pričam pa vi ponovite šta sam rekao, nego je sve hands on.. nema zadate literature nego se rad prilagođava postignućima (nema znači onog našeg dobiješ knjigu i sad ti listaš dok ne prelistaš do kraja i to je to, a šta si shvatio ili nisi, tvoj problem), nego je princip učimo mjere i onda se mijenaju metode dok svi ne ukljuve kako se mjeri..
moj kića je u srbiji već bio razvio stav škola je za tupaće.. bistar je, provalio je da može da dobija petice uz minimalno truda i tačno se toliko i trudio a energiju već počeo da usmjerava na druge strane..
ovde toga nema..
koliko možeš toliko ti daju..
sam je došao i rekao ovde je škola mnogo zanimljivija, časovi mnogo brže prođu..
kod nas već prvak ima stav da je škola smor, da se tamo ide zbog društva i odmora, a časoci se istrpe..
drastična je promjena..
a sa druge strane.. odužih ali samo još ovo..
ovde se vrlo poprjeko gleda na agresiju prema djeci.. i verbalnu.. dijete javno nećete vidjeti ukoreno na grub način.. poslijedično su mala djeca prema roditeljima beskrajno bezobrazna..
ali u školi je slika dijametralno suprotna..
poslušni su do nivoa da ja ne mogu da pojmim da je moguć..
npr. kolona djeca uzrasta recimo 6 ili 8 godina ide mirno niz hodnik da se muva čuje u prolazu.. nikome ne pada na pamet da potrči, gura se, zadirkuje druga i slično..
nikom..
kad izađu napolje valjaće se po blatu i vrištati kao i sva druga djeca.. ali u zgradi se ne trči, ne viče..
moj kića je u Srbiji svaki (ali zaista svaki) dan dolazio sa pola ručka na garderobi, prljavim cipelama, tragovima cipela na jakni, torbi, sveskama.. taman sam pomislila da je to kod njega nepopravljivo i digla ruke..
ovde još nijednom nije došao kući ni sa najmanjom flekom..
pitam kako..
pa kaže mi u Srbiji čim se nastavnica okrene počnemo da se gađamo hranom, to smo radili i u vrtiću..
ovde to niko ne radi..
i sad kao te nastavnice ne znaju da se oni gađaju iza leđa..
ne krivim nastavnice da se razumijemo, pojedinac tu ništa ne može.. ali zašto nam je sistem zapao u takav haos, šta će biti od te djece kad porastu.. ja se bogme hranom u životu gađala nisam, naprotiv, red se itekako znao.. kakvi li će to ljudi biti kad odrastu ako ih učimo da se knjige gaze, hranom gađa, a škola je jedan veliki smor..
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:00 16.12.2016

Re: Tabu

sasaminijature

"Država" se nešto manje brine o romskoj deci.


???
Tyson, može objašnjenje? Na šta upućuje ovaj komentar?


jutrošnja vest -

021 - Inspekcija utvrdila propuste u radu

Dvojica dečaka, među kojima i onaj koji je upaljačem zapalio novine i bacio ih, žive sa porodicama, dok je treći štićenik Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici. Opširnije o tom događaju pročitajte OVDE.

Zajednička komisija je konstatovala da je u radu stručnjaka Centra za socijalni rad bilo propusta u organizovanju zaštite jednog dečaka, te da nije obezbeđen adekvatan tretman i blagovremeno izdvajanje iz porodice.

Drugi dečak je izmešeten iz porodice i upućen u domski smeštaj. O njegovom ponašanju, vaspitač doma je obaveštavao stručnog radnika Centra za socijalni rad i napravljen je plan za dete. Stručni rad nadležnih iz Centra u organizovanju zaštite trećeg deteta imao je objektivne teškoće i, iako je bilo planirano izdvajanje iz porodice, ono nije obavljeno, saopštili su iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, ne navodeći o kojim teškoćama se radi.

Utvrđeno je i da Centar za socijalni rad nije postupio po nalogu Ministarstva za rad iz novembra o postupanju u incidentnim situacijama i nije doneo akt kojim se to reguliše. Navodi se da je o ovom događaju policija dežurnog radnika Centra obavestila u utorak, 13. decembra, dok je odgovorno lice za incident saznalo dan kasnije, tek nakon poziva inspektora socijalne zaštite koji je tražio informacije o tom događaju.

Kako je saopšteno, u Dečjem selu inspekcija je utvrdila da je u knjigu dežurstva upisano da dečak koji je tamo smešten nije došao iz škole, kao i da je u noćnoj smeni bez dozvole van ustanove.

U saopštenju se dodaje da će, "u cilju efikasnijeg postupanja zaposlenih u ustanova socijalne zaštite, taj sekretarijat i ministarstvo dodatnim inspekcijskim nadzorom utvrditi postupanja u slučaju incidenata, organizaciju rada i zaštitu korisnika".sada, da li su bila romska, ne znam, ali obično se izbegavaju te vrste klasifikacija u novosadskim medijima pošto u gradu ima različitih nacionalnosti, pred zakonom smo svi isti - građani. inače se u novosadskim polemikama izbegava ta vrste diskriminatorike, dobro, izuzev ako se ne radi o ekstremnim desničarima - oni jedini naglašavaju.
sasaminijature sasaminijature 12:08 16.12.2016

Re: Tabu

sada, da li su bila romska, ne znam, ali obično se izbegavaju te vrste klasifikacija u novosadskim medijima pošto u gradu ima različitih nacionalosti, pred zakonom smo svi isti - građani. inače se u novosadskim polemikama izbegava ta vrste diskriminatorike, dobro, izuzev ako se ne radi o ekstremnim desničarima - oni jedini naglašavaju.


Nisam slučajno pitao Taysa da mi pojasni, ne bih da ovo ode u smeru "romi" i dalje konstruisanje kako država ne brine o njima.
Srki da me ne shvatiš pogrešno, ne smeta mi tvoj odgovor već da mi razjasni šta je hteo reći. Da ja ne bih pogrešno protumačio.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:16 16.12.2016

Re: Tabu

sasaminijature

Nisam slučajno pitao Taysa da mi pojasni,


Taye je kao Predsednik Cedung - On se oglašava kada On želi, a ne kada mi to želimo.

not2old2rock not2old2rock 12:18 16.12.2016

Re: Tabu

a jesu li ta djeca bila Romi? (ne zamjeri što mi se link stvarno ne otvara)..


Novi Sad -- Tri dečaka zapalila su beskućnika koji je nekoliko sati nakon toga preminuo od zadobijenih povreda, potvrdjeno je danasTanjugu u policijskoj upravi Novi Sad.


To je sve.
vcucko vcucko 12:46 16.12.2016

Re: Tabu

Srđan Fuchs

sada, da li su bila romska, ne znam, ali obično se izbegavaju te vrste klasifikacija u novosadskim medijima pošto u gradu ima različitih nacionalnosti, pred zakonom smo svi isti - građani. inače se u novosadskim polemikama izbegava ta vrste diskriminatorike, dobro, izuzev ako se ne radi o ekstremnim desničarima - oni jedini naglašavaju.

Šta da ti radim, opet si na voleju, a nisi jasan. A nema ni pjesnika da te štite.

Šta si hteo da kažeš, da samo ekstremni desničari (odnosno oni koje ti tako klasifikuješ) naglašavaju nacionalnost, ili da se u medijima izbegava pominjanje nacionalnosti, sem ako su u pitanju neki koji su po nacionalnosti oni koje ti klasifikuješ kao ekstremne desničare?

Što ne odoh u pravnike, mmmjbm...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:52 16.12.2016

Re: Tabu

vcucko


Šta si hteo da kažeš, da samo ekstremni desničari (odnosno oni koje ti tako klasifikuješ) naglašavaju nacionalnost, ili da se u medijima izbegava pominjanje nacionalnosti, sem ako su u pitanju neki koji su po nacionalnosti oni koje ti klasifikuješ kao ekstremne desničare?reko' da se u medijima izbegava, kod ekstremne desnice u gradskim polemikama pak - ne.Izložba Srđana Veljovića "Vukovar - ubijanje jednog grada", koja je 18. novembra postavljena u prolazu Milana Mladenovića u Zmaj Jovinoj 22, potpuno je uništena, nakon što su vandali razbili izloge i pocepali fotografije.

Na izlozima su pre dva dana prvo osvanuli natpisi "A ubijanje Srba?", "Stoko", "Je*o vas Vukovar", da bi sinoć bili polupani.

Kako su nam rekle radnice u obližnim radnjama, policija je pozvana i čeka se da obave uviđaj.

Autor izložbe Srđan Veljović kaže za 021 da je namera bila da se fotografijama podseti na uništavanje Vukovara. On dodaje da ga nije iznenadila ni ovakva reakcija.

"Prvi utisak je da su vandali lenji, jer im je dugo trebalo da primete izložbu i reaguju. Međutim, to smo i imali na umu, jer tema proizvodi takvu vrstu reakcije. Dok sam birao fotografije gledao sam da budu neupitne i očišćene od svih politika o tome ko je prvi počeo, i ko smo 'mi', a ko 'oni'. Poruka iza ovakvog čina je da i dalje postoji jedan mlad i besan svet. Zbog toga mi je žao, jer njima je verovatno teško u životu. Tako da ako im je uništavanje učinilo estetski ugođaj, onda je i to neka korist od izložbe", priča Veljović za naš portal.

On dodaje da je ideja postavke bila da se ukaže na to da je postojao jedan grad i da je on uništen. Istovremeno, autor je želeo da se posle četvrt veka okrenu karte.

"To je čitava generacija odraslih ljudi. Trebalo bi da razmislimo o odnosima među nama, šta je tu moglo bolje? Kako sam imao određeni strah da će izložba završiti ovako, postoji i strah da će moja i tuđa deca doći u situaciju da se tako nešto ponovi. Opet, nasuprot tome, postoji paradoks u tome da sa teritorija za koje se moja generacija tako zdušno klala, svi žele da odu. Ta energija o nedosanjanim teritorijama je dovela do toga da 25 godina kasnije ljudi ne žele da žive na ovim prostorima", zaključuje autor izložbe za 021.rs.

Izložbu su postavili "Art klinika" i "Žene u crnom" na 25. godišnjicu pada Vukovara. Trebalo je da traje mesec dana.

Veljković je još rekao da za sada još nisu odlučili šta će uraditi sa postavkom, odnosno da li će izložbu ponoviti na istoj ili drugoj lokaciji.


no dobro, to je uobičajeno kod nas, malo neo-X nastupe, pa malo neo-A uzvrate, i tako, samo polemički kroz umetničke potpise po gradu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:40 17.12.2016

Re: Tabu

vcucko

Šta da ti radim, opet si na voleju, a nisi jasan. A nema ni pjesnika da te štite.


Što ne odoh u pravnike, mmmjbm...


Ну, чего себя, Волейников, нету у тебя ничего больше голову мутит- иногда лучше молчать, правда.
principessa_etrusca principessa_etrusca 21:13 17.12.2016

Re: Tabu

npr. kolona djeca uzrasta recimo 6 ili 8 godina ide mirno niz hodnik da se muva čuje u prolazu.. nikome ne pada na pamet da potrči, gura se, zadirkuje druga i slično..
nikom..
kad izađu napolje valjaće se po blatu i vrištati kao i sva druga djeca.. ali u zgradi se ne trči, ne viče..

Тадејус, драго ми је да се добро адаптирате и да су деца у доброј школи, али твоје искуство је крајње специфично: ви сте се инсталирали у једно од најбогатијих, не енглеских, већ европских предграђа где су средња виша и средња класа потпуно преузеле неке од локалних државних школа.

Моја познаница која је предавала у државној средњој школи у Вестминстеру је доживела да је за време ручка погоди флаша и сломи јој зуб и вилицу (а у истој школи се догодио и случај који је добио доста публицитета - ђак, петнаестогодишњак, силовао је у школском клозету младу професорку која је била на замени, ЛИНК.)

Моја комшиница предаје у државној основној школи у Челсију (а ћерка јој иде у приватну у Даличу) и пре неки дан ми каже како има много деце која имају компликоване ситуације код куће, сиромаштво, наркоманија, алкохолизам,...Из таквих школа се средња класа повукла, а те школе онда још убрзаније тону.
tasadebeli tasadebeli 00:14 18.12.2016

Re: Tabu

principessa_etrusca
npr. kolona djeca uzrasta recimo 6 ili 8 godina ide mirno niz hodnik da se muva čuje u prolazu.. nikome ne pada na pamet da potrči, gura se, zadirkuje druga i slično..
nikom..
kad izađu napolje valjaće se po blatu i vrištati kao i sva druga djeca.. ali u zgradi se ne trči, ne viče..

Тадејус, драго ми је да се добро адаптирате и да су деца у доброј школи, али твоје искуство је крајње специфично: ви сте се инсталирали у једно од најбогатијих, не енглеских, већ европских предграђа где су средња виша и средња класа потпуно преузеле неке од локалних државних школа.

Моја познаница која је предавала у државној средњој школи у Вестминстеру је доживела да је за време ручка погоди флаша и сломи јој зуб и вилицу (а у истој школи се догодио и случај који је добио доста публицитета - ђак, петнаестогодишњак, силовао је у школском клозету младу професорку која је била на замени, ЛИНК.)

Моја комшиница предаје у државној основној школи у Челсију (а ћерка јој иде у приватну у Даличу) и пре неки дан ми каже како има много деце која имају компликоване ситуације код куће, сиромаштво, наркоманија, алкохолизам,...Из таквих школа се средња класа повукла, а те школе онда још убрзаније тону.
Почетком двехиљадитих, још је министар просвете био Гашо Кнежевић, у организацији Деретиних Грађанских иницијатива, а кроз Министарство просвете, били организовани састанци са стручњаком ММФ који је дошао на позив Министарства и ове НВО да испита могућност другачијег финансирања система српског образовања од дотадашњег (а и садашњег, иако је прошло петнаест година од тада).

Састанци су били одржавани у три дана са представницима око двадесетак школа.. Првог дана је ишао директор школе, другог дана је ишао члан школског одбора из редова локалне заједнице, а трећег дана је ишао члан школског одбора из редова наставника школе. То јест, трећег дана ишао ја.

Састанци су одржавани у просторијама Грађанских иницијатива у центру Београда, а састанцима су присуствовали, осим госта из ММФ и представници те наше НВО који су обезбедили и преводиоца.


Гост из ММФ нам се представио као стручњак за организацију рада, психолог (), рекао нам да можемо са њим директно да комуницирамо на енглеском, шпанском и хебрејском и онда нам је током читавог дана, са неколико пауза за кафу, постављао питања преко преводиоца о стању нашег образовног система, ситуацији у школама, начину финансирања... Најавио је он и пре тога да му је циљ прво да се упозна са нашим образовним системом и да ће нам зато постављати та питања.


Углавном, после неколико сеанси његових питања и наших одговора (понављам, било нас је око 20 из различитих београдских основних и средњих школа), господин, стручњак ММФ како нам је представљен, поставио нам је свима питање шта ми мислимо, да ли се српске школе могу финансирати искључиво донацијама из локалне заједнице, односно тако што би имућнији људи у крају, бизнисмени, власници трговинских ланаца, фабрика итд, донирали средства потребна школама и за плате и за материјално одржавање... Помињао је он при томе и неке пореске олакшице за те донаторе.


У првом моменту смо сви заћутали. Вероватно су сви присутни као и ја покушавали се да се сете неког богатуна који живи на територији на којој се налази њихова школа.


Онда сам га ја, сасвим спонтано пратећи ток сопствених мисли и прекинувши тишину, питао на енглеском:

Да ли ви то, господине, покушавате овде да ми кажете да бих ја, у тој ситуацији када би мали постотак српских школа имао сјајне услове за рад док би све остале изгледале као оне црначке државне школе у САД, радио у једној школи која би имала детектор за оружје на улазу у школу јер у крају у којем се налази моја школа живи све сама сиротиња?

Оне гуске из НВО Грађанске иницијативе зацокташе нестрпљиво, па се насмејаше на моје питање.

Стручњак из ММФ се уопште није насмејао. Сасвим озбиљно је климнуо главом и рекао ми на енглеском:"Одговорићу вам на то после састанка."

После састанка сам му пришао да се поздравим и да сачекам обећани одговор на моје питање из званичног дела састанка. Схвативши да ја чекам тај одговор, стручњак из ММФ ми пружи руку и уз осмех на какав се ја обично стресем од непријатности, само кратко рече:

"Goodbye!"


Тако да одговор на то моје питање никада нисам ни добио.

На сву срећу, никада нисам ништа више ни чуо о том стручњаку из ММФ, као ни о тој иницијативи НВО Грађанске иницијативе за коју су они добили паре из буџета Републике Србије да би организовали те састанке.П.С. - Шта мислите, да ли ће и код нас да се уради то "филтрирање" сектора НВО и да се, рецимо, наплаћује њима неки порез за делатности које обављају или да се онемогући барем рад оним "сорошевским" НВО како је то најавио Груевски у Македонији?

Ја не верујем у то.
sasaminijature sasaminijature 00:47 18.12.2016

Re: Tabu

tasadebeli tasadebeli
Почетком двехиљадитих, још је министар просвете био Гашо Кнежевић, у организацији Деретиних Грађанских иницијатива, а кроз Министарство просвете, били организовани састанци са стручњаком ММФ који је дошао на позив Министарства и ове НВО да испита могућност другачијег финансирања система српског образовања од дотадашњег (а и садашњег, иако је прошло петнаест година од тада).


Mogu samo da kažem hvala ti Taso što deliš ove informacije iz prve ruke ovde sa nama!

Oprosti što ću opsovati, razjebali su nam državu i tek će!

Ako ništa bar neko primećuje i deli info......

I neka ih......

Ja sam samo u jedno siguran i sto posto ubeđen.............

Istina po sledu događaja mora pobediti i jednom, jednom nekada.............

Sve će to doći nekome na naplatu, bitno je da svako ponaosob sačuva sebe koliko može u ovom smutnom i veoma teškom vremenu.

Još jednom, HVALA TI!!!
anonymous anonymous 09:45 18.12.2016

Re: Tabu


tasadebeli
00:14 18.1П.С. - Шта мислите, да ли ће и код нас да се уради то "филтрирање" сектора НВО и да се, рецимо, наплаћује њима неки порез за делатности које обављају или да се онемогући барем рад оним "сорошевским" НВО како је то најавио Груевски у Македонији?

Ја не верујем у то.


Rešenje Taso, nije u restriktivnim merama.Nije neophodno da se oporezuju ili zabrane.

Dovoljno je da se demaskira njihov pojavni oblik i javnost upozna sa njihovom pravom suštinom - šta su , ko su , ko ih finansira i sa kojim ciljevima.

A onda izgradi autentično civilno društvo, kao mreža naših autonomnih, samoorganizovanih udruženja i organizacija koje će raditi za dobrobit na ovim prostorima živećeg naroda.

Gotovo čitav NGO sektor u Srbiji uspostavljen je i razvio se iz 2-3 inicijalne organizacije, koje su isplele mrežu i popunile je svojim proverenim kadrovima.Ko se ne uklopi u prethodno definisane ciljeve - odstranjuje se.

Sam naziv - nevladine organizacije - po tumačenju samog sektora, govori o tome da se organizacije ne finasiraju (pretežno ) sredstvima države, pri čemu se misli na državu na čijoj teritoriji deluju,ali ne i na strane države.

I ne ogradjuje se od finansiranja prvog velikog sektora - biznis sektora - koji takođe finansiranjem može društvu da nameće svoje projektovane ciljeve koji mogu biti suprotni opšte društvenim.

Dakle, iza termina NGO, koji bi trebalo da ukaže na nezavisnost u radu u odnosu na državu, prikriva se zavisnost koja je po njima sasvim legitimna, a to je zavisnost od finansisjkih sredstava drugih država i vlada, koporacija kao i fondacija iza kojih se često kriju moćni interesi prethodno navedena dva subjekta moći.

Nikakve nezavisnosti i autonomnosti nema. Naprotiv, radi se o poslušništvu i sluganstvu, koje se razvija na bazi aktivnosti koje se uskladjuju sa onim što je poželjno da bi bilo finansirano, od strane onih koji finansiraju.

A to su oni sa druge strane granice.

Rešenje je , ponavljam, u razvoju zaista autonomnog i nezavisnog sektora i organizacija.

Usput 2

I obrazovanje će nužno morati da se privatizuje.

U nadi da će biti dovoljno mudrih ljudi koji će se na bazi sopstvene inicijative latiti i ovog posla na polzu ovdašnjih ljudi na nama je da uradimo što je u našoj moći da do toga zaista i dođe.

tadejus tadejus 20:00 18.12.2016

Re: Tabu

tasadebeli

господин, стручњак ММФ како нам је представљен, поставио нам је свима питање шта ми мислимо, да ли се српске школе могу финансирати искључиво донацијама из локалне заједнице, односно тако што би имућнији људи у крају, бизнисмени, власници трговинских ланаца, фабрика итд, донирали средства потребна школама и за плате и за материјално одржавање... Помињао је он при томе и неке пореске олакшице за те донаторе.У првом моменту смо сви заћутали..


taso jebeš mi sve ako si ti dobro razumio pitanje (ili je bilo pogrešno prevedeno?)..
nigdje u svijetu, ali baš nigdje, školstvo se ne finansira iz donacija..
nigdje
nigdje
nigdje
i ne mogu da vjerujem da ti vjeruješ da bi neko to predložio..
mmf nije sigurno..
pošto im to nikad nije niujednom i niukakvom izvještaju za državu Srbiju kao plan, predlog, analiza ili bilo šta slično..
e sad dal si stvarno toliki som da si to toliko pogrešno ukapirao ili namjerno plasiraš budalaštine..
ne znam..
ali veze s mozgom nema
tadejus tadejus 20:06 18.12.2016

Re: Tabu

principessa_etrusca
npr. kolona djeca uzrasta recimo 6 ili 8 godina ide mirno niz hodnik da se muva čuje u prolazu.. nikome ne pada na pamet da potrči, gura se, zadirkuje druga i slično..nikom..kad izađu napolje valjaće se po blatu i vrištati kao i sva druga djeca.. ali u zgradi se ne trči, ne viče..

Тадејус, драго ми је да се добро адаптирате и да су деца у доброј школи, али твоје искуство је крајње специфично: ви сте се инсталирали у једно од најбогатијих, не енглеских, већ европских предграђа где су средња виша и средња класа потпуно преузеле неке од локалних државних школа. Моја познаница која је предавала у државној средњој школи у Вестминстеру је доживела да је за време ручка погоди флаша и сломи јој зуб и вилицу (а у истој школи се догодио и случај који је добио доста публицитета - ђак, петнаестогодишњак, силовао је у школском клозету младу професорку која је била на замени, ЛИНК.)Моја комшиница предаје у државној основној школи у Челсију (а ћерка јој иде у приватну у Даличу) и пре неки дан ми каже како има много деце која имају компликоване ситуације код куће, сиромаштво, наркоманија, алкохолизам,...Из таквих школа се средња класа повукла, а те школе онда још убрзаније тону.


ja sam zato nemjerno i navela da je škola u 10% najboljih..
ne poredim neuporedivo..
djeca su i u Beogradu išla u školu na Dedinju..
razlika u uloženu trudu je jednostavno drastična i to prije svega u trudu uloženom od strane sistema, škole, nastavnog osoblja..
u Srbiji djeca ako su iz porodica koje do obrazovanja drže, rade nešto malo manje nego djeca ovde, ali to je rad uz roditelje..
rad u školi je veoma limitiran..
ovde djeca rade u školi i uz nastavnike..
to svakako pomaže da se umanje imovinske razlike (koje su ovde svakako drastične)..
srpski sistem trenutno te razlike produbljava..
ostavljajući roditeljima da iznesu većinu obrazovnog tereta škola u strašan zaostatak stavlja djecu iz porodica kojima obrazovanje djece ili nije bitno, ili ne umiju da djetetu pomognu..
ako te zanima mogu ti u više detalja opisati kako izgleda rad u srpskoj školi danas, nisam jer većina na temi to dobro zna
berman berman 20:13 18.12.2016

Re: Tabu i totem

Тадејус, драго ми је да се добро адаптирате и да су деца у доброј школи, али твоје искуство је крајње специфично: ви сте се инсталирали у једно од најбогатијих, не енглеских, већ европских предграђа где су средња виша и средња класа потпуно преузеле неке од локалних државних школа.

Моја познаница која је предавала у државној средњој школи у Вестминстеру је доживела да је за време ручка погоди флаша и сломи јој зуб и вилицу (а у истој школи се догодио и случај који је добио доста публицитета - ђак, петнаестогодишњак, силовао је у школском клозету младу професорку која је била на замени, ЛИНК.)

Моја комшиница предаје у државној основној школи у Челсију (а ћерка јој иде у приватну у Даличу) и пре неки дан ми каже како има много деце која имају компликоване ситуације код куће, сиромаштво, наркоманија, алкохолизам,...Из таквих школа се средња класа повукла, а те школе онда још убрзаније тону.

probaj kod nas imat taj pluralizam.. i privatne i državne i državne gdje odgovorni roditelji prave pdgovornrne škole.... kod nas je glavna briga ako je tata pijanac, mama kurva a jadno djete nema čime drogu kupiti da se djetetu omoguči inkluzija u društvo. ne da neko šmrče a neko kopa nos
expolicajac expolicajac 10:43 16.12.2016

Previše

Koliko god se trudili da stvorimo kritičnu masu za bilo kakvu promenu, vidimo da je to Sizifof posao. Jasno je da smo svrstani u grupu naroda koji treba da nestanu, otprilike kao Indijanci. Naše poglavice vole samo perje na glavi da nose. Svaka normalna inicijativa izvrgnuta je na samom startu poruzi i omaložavanju. To se češće radi zbog "obrasca ponašanja" a u retkim slučajevima i za novac. Prepričavaju se priče od pre dvadeset godina a niko ne gleda dalje od svog nosa i stomaka.
Tužno je, neizmerno je tužno, što se ugasio taj život, na tako svirep način. Ali to je samo posledica niza grešaka, tačnije rečeno niza milion grešaka, proisteklih iz sujete i gordosti onih koji su u devedesetih odlučivali o nađšim životima. Naravno posle je došao niz milion grešaka, onih koji su trebali da isprave devedesete.
Sada imamo one koji nam se predstavljaju da su na svojim greškama naučili kako se vodi u svetlu budunost.
Nema nama pomoći. UMIREMO kao ona kuvana žaba. Skuvaćemo se živi.
sasaminijature sasaminijature 10:54 16.12.2016

Re: Previše

Nema nama pomoći. UMIREMO kao ona kuvana žaba. Skuvaćemo se živi.Često dok slušam lobotomiranje nacije svakodnevnim vestima prođe mi misao da narod decenijskim demagogijama upravo kuvaju kao žabu.

EEEEEJ!?!

Evropa nema alternativu!?!

Kako će se sve ovo oko nas završiti nisam siguran, deluje mi da neće baš sve proteći kako oni planiraju.

Kupi se strašan gnev u narodu.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:10 16.12.2016

Re: Previše

expolicajac
Koliko god se trudili da stvorimo kritičnu masu za bilo kakvu promenu, vidimo da je to Sizifof posao. Jasno je da smo svrstani u grupu naroda koji treba da nestanu, otprilike kao Indijanci.


Imajući u vidu perspekivu planete, i napredak čovečanstva jel` to dobra ili loša vest?
Algoritmaski gledano napredak je nesumnjiv bio do sada, hoće li ga ovaj slučaj nabilo koji način ugroziti?
anonymous anonymous 21:20 16.12.2016

Re: Previše

expolicajac
Koliko god se trudili da stvorimo kritičnu masu za bilo kakvu promenu, vidimo da je to Sizifof posao. Jasno je da smo svrstani u grupu naroda koji treba da nestanu, otprilike kao Indijanci. Naše poglavice vole samo perje na glavi da nose. Svaka normalna inicijativa izvrgnuta je na samom startu poruzi i omaložavanju. To se češće radi zbog "obrasca ponašanja" a u retkim slučajevima i za novac. Prepričavaju se priče od pre dvadeset godina a niko ne gleda dalje od svog nosa i stomaka.
Tužno je, neizmerno je tužno, što se ugasio taj život, na tako svirep način. Ali to je samo posledica niza grešaka, tačnije rečeno niza milion grešaka, proisteklih iz sujete i gordosti onih koji su u devedesetih odlučivali o nađšim životima. Naravno posle je došao niz milion grešaka, onih koji su trebali da isprave devedesete.
Sada imamo one koji nam se predstavljaju da su na svojim greškama naučili kako se vodi u svetlu budunost.
Nema nama pomoći. UMIREMO kao ona kuvana žaba. Skuvaćemo se živi.Da li to znači da ja sebe treba da shvatim kao EXANONYMOUSA ?

EXPOJEDINCA ?


berman berman 20:14 18.12.2016

Re: Previše

Nema nama pomoći. UMIREMO kao ona kuvana žaba. Skuvaćemo se živi.
a voda se zove : država duradi i socijalne razlike das nevide

tasadebeli tasadebeli 10:51 16.12.2016

Тастер - А где је Држава?

А ја се сад сетих како је пре неколико година (отприлике у исто време када су и малолетници напали Рашу Попова) група малолетника 11-15 година у Новом Саду напала и пребила једног четрдесетогодишњака који је седео на клупи у парку.

(После се испоставило да је тај четрдесетогодишњак још уз то и професор у некој средњој школи, али на сву срећу они малолетници то нису знали. Ко зна да ли би извукао онда живу главу.)


Када је клупко почело да се одмотава, испоставило се да су ти малолетници већ имали, сваки од њих, по неколико десетина пријава у полицији. Један чак 80 пријава.

Па сам се питао, ако већ родитељи нису реаговали код прве, друге треће,... пријаве, шта је онда Држава радила слажући бескорисну бирократију, тј. папире пријава на гомилу и не предузимајући ништа.

И против тих клинаца, а још више против тих родитеља.


Па сам се онда сетио како сам пре 7-8 година одлазио на неке стручне скупове који су се бавиоли превенцијом малолетничке делинквенције на којима смо учествовали ми из школа (професори и психолози) и инспектори МУП задужени за малолетнике.

И на једној паузи за кафу један од тих инспектора ме пита из које сам школе, који део града.

Када сам му одговорио, он ми каже:

"Аууу! Па код вас сваку ноћ интервенишемо. У два, три ујутро гомиле клинаца се сваку ноћ туку масовно на улици. Шипке, ланци, мотке, боксери, ножеви... Све клинци, 12, 13, 14 година. Ниједан није старији од 15. Основна школа углавном."

"Па добро, када их на'ватате тако на улици како се бију, што их не одведете на кућна врата и кажете мамама и татама да треба да плате новчану казну за занемаривање сопственог детета јер шта ради клинац до 15 година старости ноћу у три сата на улици?"

"Јок, брате... Немамо ми тај механизам," одговорио ми инспектор.
tadejus tadejus 11:03 16.12.2016

Re: Тастер - А где је Држава?

tasadebeli
Јок, брате... Немамо ми тај механизам," одговорио ми инспектор.


pa jel rekao šta rade?
delinkvencije ima svugdje, vjerovatno će je uvijek i biti, valjda je prirodno, šta li, da čovjek koga društvo označi kao nepotrebnog reaguje nekim buntom pa i tako što dijete uči da odbaci sistem i sva njegova pravila..
kod nas je problem i širi..
sistem izdaje i one koji su voljni da poštuju njegova pravila..
mislim da se ta dva problema moraju odvojeno posmatrati
sasaminijature sasaminijature 11:04 16.12.2016

Re: Тастер - А где је Држава?

Strašno moj dobri Taso!

Došao je peti oktobar i onda su nam nametnuli (mislim na celu naciju) da smo idioti pa će sve oni da nas nauče (mislim na Jevropu koja nam je uvela demokratiju), jer smo do tada valjda bili pleme u Amazonu pa ništa ne znamo!?!

Mi smo protektorat odavno, služimo samo za isisavanje kapitala i državnog bogastva dok nas ne istrebe.

Pitam se šta da očekujemo za petnaest godina kada ova deca postanu zreli ljudi, šta će oni rađati i kako odgajati?
Smemo li da kao nasleđe potomcima ostavljamo budućnost sa ovakvom decom?

U neka stara vremena viđeniji ljudi su sve što su sticali za života ostavljali državi u vidu zadužbina, a sada samo da pootimaju što više ne bi li izgradili još koji tržni centar.
Čemu li se nadaju kada ih sirotinja kune?
anonymous anonymous 11:16 17.12.2016

Re: Тастер - А где је Држава?


Mi smo protektorat odavno, služimo samo za isisavanje kapitala i državnog bogastva dok nas ne istrebe.


I ne samo mi , nego i drugi.

Kad neko kaže " Mi " ili "nama" odmah će mu prebaciti "teoriju Zavere"

Svi su pod udarom - predatorskog,transnacionalnog,korporativnog,nezajažljivog, razobručenog,destruktivnog,razarajućeg,eksterminističkog,neoliberalnog kapitalizma sa totalitarnim tendencijama.


Smemo li da kao nasleđe potomcima ostavljamo budućnost sa ovakvom decom?


Kapitalizam koji nam je pokazao samo jednu stranu svog lica u navodno prihvatljivoj verziji liberalne demokratije, prikriva svoju drugu stranu.

Onu koja pravi raskole unutar društvenog bića po svim osnovama, rasnim, verskim , nacionalnim, kulturnim, rodnim, starosnim .....

Huškajući jedne protiv drugih i dovodeći ih u prirodno stanje, pretpolitičkog " rata svih protiv svakog "

Homo protiv hetero, žene protiv muškaraca, deca protiv svojih roditelja, - sve pod maskom većih "ljudskih prava"

Projektovan cilj : razbijeno društvo atomiziranih pojedinaca izvan bilo kakve zajednice.

Prvi put u istoriji na delu je antropološki revolucionarno destruktivni projekat , kojem nije cilj samo promena u socijalno političkoj sferi, već se radi o biopolitičkom, antropološkom ataku na celokupnu ljudsku vrstu.


Stvara se novo biće " odveć ne-ljudsko " da se poslužim Ničeom.

Moralno,duhovno, kulturološki,civilizacijski, genetski... u kontrapunktu prema svemu onome što smo do skoro smatrali vrednosnim sistemom.

Biće koje je poželjno jedino kao dobar potrošač.

Uhhh.....


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:32 17.12.2016

Re: Тастер - А где је Држава?

Da, i možeš da igraš inteligentno u tim rolerbolovskim okvirima igre, ili da ideš okolo
kao snajka-kukumavka i da širiš mržnje usled nemoći.

Srbija je pritisnuta, najviše stoga što ima korumpiranu vrhušku nesposobnu da izgradi unutrašnji, neprobojni integritet. Mene samo čude momci iz Bia-je, Žandarmerije i Vojske koji dopuštaju da im političari uništavaju zemlju. Juče sam pričao o tome sa jednim niže rangiranim činovnikom, o toj nesvesti kadra koji bi morao biti krem i pero na viteškom oklopu jedne zemlje, a ljudi su preplašeni za svoju egzistenciju i ćutke gube kontrolu nad svojom zemljom, lagano i neumitno.
sasaminijature sasaminijature 20:52 17.12.2016

Re: Тастер - А где је Држава?

anonymous
Stvara se novo biće " odveć ne-ljudsko " da se poslužim Ničeom.

Moralno,duhovno, kulturološki,civilizacijski, genetski... u kontrapunktu prema svemu onome što smo do skoro smatrali vrednosnim sistemom.

Biće koje je poželjno jedino kao dobar potrošač.

Uhhh.....


Jedinka je ušuškana u svoju mikro udobnost, i dok može sebi da priušti da kupi pametni telefon, kola, krpice i otputuje na letovanje libo ga tuki za to što u tamo nekoj državi njegovi činovnici seju smrt.

Jedina bitna stvar milenijumima je ENERGIJA! Sve se vrti oko toga.
Jedinka poseduje energiju i kao činilac mase je izmanipulisana upravo zbog energije koju poseduje.
Masom je lakše manipulisati nego pojedincem. Jedinka kao osnovni činilac pošto se ne razvija na duhovnom planu ona zbog svojih slabosti mora da se projektuje u nekoj grupi, masi.
Shodno tome ona svoju energiju troši da bi pribavila novac koji će da troši na gluposti u zavisnosti od toga u kojoj se grupi projektovala.
Vladari, oni stvarni, to znaju i tako oni ne poseduju novac koji je ustvari bezvredan već njihovu energiju. Zamisli da energiju milijardu ljudi poseduje par osoba i sa njom upravlja kako im se prohte.
berman berman 20:38 18.12.2016

Re: Тастер - А где је Држава?

Svi su pod udarom - predatorskog,transnacionalnog,korporativnog,nezajažljivog, razobručenog,destruktivnog,razarajućeg,eksterminističkog,neoliberalnog kapitalizma sa totalitarnim tendencijama

jebo mater ovo neoliberalno mu dođe ko onim nadrireligioznim babama nečastivi.. te đavo ono , đavo ovo.. te navro đavo il da ih jebe, il da im dušu otme, nikad one krive , nikad one u zabludi , sve znaju i vide sve propada , nije ko u njihovom vaktu. ono što je nama došlo iz jevrope nit je Eaton, nit švicarski liceji.,, nego su smutnju iskoristili razne kulturmarksističke i genđer ngo skupine ,, em su uvaljivali neke ideologije " ko u šveckoj".Nije to njima prolazilo kući, tamo ipak ima parlamentarne zakonodavne vlasti,a ne antidemokratska diktatura civilnog društva gdje svaka lujka vozi svoje traume. Evo Trump će uvest vaučere ,, ne treba živjet u prošlom vijeku, kakvi Ulaf Palme i razni drugi mrci. Ne valja se vezat za mrce
predatortz predatortz 11:45 16.12.2016

NGO

Nigde nisam upoznao toliko šupljoglavih, neostvarenih, frustriranih osoba kao u onome što se danas zove NGO sektor.

Ne znam ni za jednu osobu, a upoznao sam ih prilično, koja je pre stupanja u te 'organizacija' napravila neku ozbiljnu profesionalnu karijeru, zaradila ozbiljan novac ili ostvarila bilo kakav ozbiljan životni uspeh.

Tim osobama je zajednička jedna stvar - otvoreni prezir prema srpskoj državi i društvu. Država im je kriva za sve. Od toga što se nikad nisu zaposlili, do toga što nemaju dečka/devojku. Ono što se zove srpska država i srpsko društvo oni patološki mrze. Teško im je da svoje nezadovoljstvo sobom projektuju na sebe. Jednostavnije im je da za svoju neostvarenost, profesionalnu i ličnu, traže imaginarne krivce.

Ako su za to i plaćeni, a obično jesu (nesrazmerno njihovom znanju i sposobnostima, nesrazmerno mnogo) - onda Bog da ih vidi!

Ima li većeg raja za zgubidane od NGO?
Teško!
tadejus tadejus 12:10 16.12.2016

Re: NGO

predatortz
Država im je kriva za sve.


pa za ovo i jeste kriva država, ko drugi..
uvijek će biti ako ništa a ono psihički poremećenih osoba, koje djecu maltretiraju do nivoa da ovi požele da spaljuju žive ljude u 12. godini..
na društvu je da ih sprječi da to rade..
sami ne mogu..
predatortz predatortz 12:17 16.12.2016

Re: NGO

tadejus
predatortz
Država im je kriva za sve.


pa za ovo i jeste kriva država, ko drugi..
uvijek će biti ako ništa a ono psihički poremećenih osoba, koje djecu maltretiraju do nivoa da ovi požele da spaljuju žive ljude u 12. godini..
na društvu je da ih sprječi da to rade..
sami ne mogu..


Definiši pojam 'država'.
Ako država ima, a ima zakon, da maloletnici ne mogu da budu na ulici nakon 23 časa bez priaustva punoletne osobe, onda je država uredila tu oblast.
Nemarni roditelji, ili vaspitači doma za nezbrinutu decu, nisu država. To su nemarni pojedinci koji će, siguran sam, biti sankcionisani za ovaj nemar.

Navešću ti nepopularan primer.
Malo-malo, pa u USA pukne neki tinejdžer pa automatskim ganom proštepa drugare iz škole.
Ako tako gledaš na stvari, onda je Srbija uređenija od USA.
Slažem se sa Bobom. Naša država je bila mnogo efikasnija pre nego što su se u njen rad počeli da mešaju diletanti iz NGO raznih.
tadejus tadejus 12:26 16.12.2016

Re: NGO

predatortz

Definiši pojam 'država'.Ako država ima, a ima zakon, da maloletnici ne mogu da budu na ulici nakon 23 časa bez priaustva punoletne osobe, onda je država uredila tu oblast. Nemarni roditelji, ili vaspitači doma za nezbrinutu decu, nisu država. To su nemarni pojedinci koji će, siguran sam, biti sankcionisani za ovaj nemar.

Navešću ti nepopularan primer.Malo-malo, pa u USA pukne neki tinejdžer pa automatskim ganom proštepa drugare iz škole.Ako tako gledaš na stvari, onda je Srbija uređenija od USA.Slažem se sa Bobom. Naša država je bila mnogo efikasnija pre nego što su se u njen rad počeli da mešaju diletanti iz NGO raznih.


pogrešno u oba stava..
znaš ono korelacija i kauzalitet.. to što su ngo počele da cvatu paralelno sa propašću države nikako ne znači da su je one i uništile.. moja je ocjena da su u potpunosti nebitne mada nemam dokaz za to kao što ni ti nemaš dokaz da su baš one krive za sunovrat države..
to je prostiji dio problema..
složeniji je ovaj gdje ti kažeš kako si siguran da će odgovorni (roditelji, staratelji i ponajviše socijalna služba - za njih cjenim da su najviše krivi - biti kažnjeni, pa još i adekvatno)..
jes oće..
u najboljem slučaju taj roditelj/staratelj će biti pozvan na par neprijatnih razgovora..
kako je čovjek/žena očigledno potpuno poremećen (šta drugo može biti ako mu dijete pali žive ljude) teško da će se oko toga potresti..
a dijete će ostati baš tamo i baš onako kako je i dosada bilo..
inače usa je po tom pitanju užasno loš primjer za poređenje, oni su svjetski rekorder po procentu stanovništva u zatvoru, čak 4,4% populacije.. to je sasvim drugi i sa nama ničim povezan problem..
rade.radumilo rade.radumilo 12:33 16.12.2016

Re: NGO

Nemarni roditelji, ili vaspitači doma za nezbrinutu decu, nisu država. To su nemarni pojedinci koji će, siguran sam, biti sankcionisani za ovaj nemar.


Problem je što su pojedinci konstantno nemarni. Dakle veoma mali broj ljudi u državnim službama zapravo radi svoj nominalni posao. O uzrocima toga možemo ndugačko i naširoko, ali ključni uzrok svega toga je država.

Slažem se sa Bobom. Naša država je bila mnogo efikasnija pre nego što su se u njen rad počeli da mešaju diletanti iz NGO raznih.


Malo ti se ne slaže računica, za nekoliko godina. Prvo se država raspala i ostaci počeli da se urušavaju, pa su se onda pojavile NVO.
predatortz predatortz 12:34 16.12.2016

Re: NGO

jes oće..
u najboljem slučaju taj roditelj/staratelj će biti pozvan na par neprijatnih razgovora..


Po zakonu, roditelj/staratelj maloletne osobe može krivično da odgovara zbog 'zapuštanja maloletnog lica'.
G.Cross G.Cross 12:36 16.12.2016

Re: NGO

inače usa je po tom pitanju užasno loš primjer za poređenje, oni su svjetski rekorder po procentu stanovništva u zatvoru, čak 4,4% populacije.. to je sasvim drugi i sa nama ničim povezan problem..Lose si procitala Wikipediju.

Tamo lepo pise:

In October 2013, the incarceration rate of the United States of America was the highest in the world, at 716 per 100,000 of the national population. While the United States represents about 4.4 percent of the world's population, it houses around 22 percent of the world's prisoners.[1] Corrections (which includes prisons, jails, probation, and parole) cost around $74 billion in 2007 according to the U.S. Bureau of Justice Statistics


Dakle USA ima 4.4% totalne svetske populacije a 22% svetskih zatvorenika, sto je veoma interesantan podatak.

Ipak USA ima 716 zatvorenika na 100.000 stanovnika sto iznosi 0.7% populacije.


predatortz predatortz 12:39 16.12.2016

Re: NGO


Malo ti se ne slaže računica, za nekoliko godina. Prvo se država raspala i ostaci počeli da se urušavaju, pa su se onda pojavile NVO.


Kada govorim o negativnom uticaju NGO, mislim na ono na šta ukazuje i autorka:

Na nesrazmer prava i obaveza koji je napravljen u našim školama, porodici, društvu...

Ako državi otupiš represivni aparat do te mere da on postane besmislen, nemaš pravo ni da očekuješ efikasnost od te iste države.
tadejus tadejus 12:43 16.12.2016

Re: NGO

G.Cross
Ipak USA ima 716 zatvorenika na 100.000 stanovnika sto iznosi 0.7% populacije.


nisam wiki ali jesam loše..
no poenta stoji..
ubjedljivi svjestski rekorder po proporciji stanovnika u zatvoru..
tadejus tadejus 12:45 16.12.2016

Re: NGO

predatortz
Kada govorim o negativnom uticaju NGO, mislim na ono na šta ukazuje i autorka:Na nesrazmer prava i obaveza koji je napravljen u našim školama, porodici, društvu...Ako državi otupiš represivni aparat do te mere da on postane besmislen, nemaš pravo ni da očekuješ efikasnost od te iste države.


pa nisu ngo usvajale zakone nego valjda država..
a sam gore kažeš da zakon kaznu predviđa.. ali je država ne sprovodi.. pa ko joj je kriv što ne sprovodi? ngo? ili ona sama?
predatortz predatortz 12:47 16.12.2016

Re: NGO

tadejus
G.Cross
Ipak USA ima 716 zatvorenika na 100.000 stanovnika sto iznosi 0.7% populacije.


nisam wiki ali jesam loše..
no poenta stoji..
ubjedljivi svjestski rekorder po proporciji stanovnika u zatvoru..


Kad smo već na toj temi, bilo bi dobro pogledati rasnu strukturu zatvorenika i visine kazni za isto krivično delo koje se određuju pripadnicima različitih rasa.

Ipak, većina donacija za NGO dolazi upravo iz te države.

Ima tu još licemerja. Tamo gde si ti, donja granica krivične odgovornosti je 12 godina. Tamo dvanaestogodišnjak ide na sud i tačka! Od nas se zahteva da pravimo radionice sa 'nestašnim klincima' koji, tu i tamo, nekog ubiju ili zapale.
predatortz predatortz 12:49 16.12.2016

Re: NGO


pa nisu ngo usvajale zakone nego valjda država..


pod pritiscima. kao i sve reforme nakon 2000. godine.

a sam gore kažeš da zakon kaznu predviđa.. ali je država ne sprovodi.. pa ko joj je kriv što ne sprovodi? ngo? ili ona sama?


za ovo čemo morati da sačekamo, pa da vidimo kako će reagovati tužilaštvo.
not2old2rock not2old2rock 12:51 16.12.2016

Re: NGO

Definiši pojam 'država'.
Ako država ima, a ima zakon, da maloletnici ne mogu da budu na ulici nakon 23 časa bez priaustva punoletne osobe, onda je država uredila tu oblast.
Nemarni roditelji, ili vaspitači doma za nezbrinutu decu, nisu država. To su nemarni pojedinci koji će, siguran sam, biti sankcionisani za ovaj nemar.


Nije država donošenjem zakona rešila problem, državni aparat pored "nemarnih" vaspitača ima i one koji treba da treniraju strogoću, tj, da sprovode zakone. Ako Država odluči da decu skloni sa ulica ostaje samo da se policija i tužilaštvo prihvate posla, prvi da legitimišu i privode, a drugi da udaraju po džepu (za početak) i dok dlanom o dlan "naše najveće blago" ne bi posle ponoći kretalo u provod.
tadejus tadejus 12:53 16.12.2016

Re: NGO

predatortz

Kad smo već na tu temu, bilo bi dobro pogledati rasnu strukturu zatvorenika i visine kazni za isto krivično delo koje se određuju pripadnicima različitih rasa.Ipak, većina donacija za NGO dolazi upravo iz te države.Ima tu još licemerja. Tamo gde si ti, donja granica krivične odgovornosti je 12 godina. Tamo dvanaestogodišnjak ide na sud i tačka! Od nas se zahteva da pravimo radionice sa 'nestašnim klincima' koji, tu i tamo, nekog ubiju ili zapale.


crni for sure..
no budi siguran i da kao bjelac ne samo da možeš lako da zaglaviš prdekanu nego i da pandrkneš u nju za ne tako veliki prekršaj..
npr nedavno pročitam tekst u nytimes-u o problemu privatnih firmi za privođenje osuđenika..
i sad primjer je bjelac, srednjih godina, koji nije plaćao alimentaciju..
tip je valjda plaćao par godina, čak ga opisuju kao brižnog oca, ali onda je postao alkos, prestao da radi, prestao da plaća, bivša žena ga tužila, presudili mu par godina robije ali pošto je živio u drugoj državi na robiju ga je prevozila privatna firma.. a oni kako vole da uštede na prevozu, nisu pravili pauze i tip im u prevoz umre..
pa pošto se ispostavilo da im se to počesto dešava došlo i u novine..
ej..
zatvor zbog alimentacije..
još tip nije ni imao pare..
dal možeš da zamisliš to u Srbiji..
pa grohotom se smijem..
i sad kao krive ngo, kriva eu, usa..
jes al zamalo..
predatortz predatortz 12:55 16.12.2016

Re: NGO

not2old2rock
Definiši pojam 'država'.
Ako država ima, a ima zakon, da maloletnici ne mogu da budu na ulici nakon 23 časa bez priaustva punoletne osobe, onda je država uredila tu oblast.
Nemarni roditelji, ili vaspitači doma za nezbrinutu decu, nisu država. To su nemarni pojedinci koji će, siguran sam, biti sankcionisani za ovaj nemar.


Nije država donošenjem zakona rešila problem, državni aparat pored "nemarnih" vaspitača ima i one koji treba da treniraju strogoću, tj, da sprovode zakone. Ako Država odluči da decu skloni sa ulica ostaje samo da se policija i tužilaštvo prihvate posla, prvi da legitimišu i privode, a drugi da udaraju po džepu (za početak) i dok dlanom o dlan "naše najveće blago" ne bi posle ponoći kretalo u provod.


Slažem se!
A onda samo probaj da zamisliš dreku 'boraca za prava deteta' koji bi po svoje prinčeve i princeze išli u policijske stanice jer su ovi zatečeni na ulici posle 23 h.
Inače, u potpunosti podržavam zahtev da se zakon sprovodi.
tadejus tadejus 13:06 16.12.2016

Re: NGO

predatortz

Slažem se!A onda samo probaj da zamisliš dreku 'boraca za prava deteta' koji bi po svoje prinčeve i princeze išli u policijske stanice jer su ovi zatečeni na ulici posle 23 h.Inače, u potpunosti podržavam zahtev da se zakon sprovodi.


otkud sad da se iko (pa i borci za prava djece) zalaže da djeca u 23 budu na ulici?
zilikaka zilikaka 13:08 16.12.2016

Re: NGO

Slažem se!
A onda samo probaj da zamisliš dreku 'boraca za prava deteta' koji bi po svoje prinčeve i princeze išli u policijske stanice jer su ovi zatečeni na ulici posle 23 h.
Inače, u potpunosti podržavam zahtev da se zakon sprovodi.

Ček ček, stani malo. Bilo bi dreke sigurno ali ima i ona da bi to bitno kvarilo poso mnogim ugostiteljima.
A kad su pare u pitanju lsko se ostvari uticaj gde treba.
Zato se ne nadam primeni bilo kakvog sličnog zakona.
tadejus tadejus 13:11 16.12.2016

Re: NGO

zilikaka
Slažem se!
Ček ček, stani malo. Bilo bi dreke sigurno ali ima i ona da bi to bitno kvarilo poso mnogim ugostiteljima.
A kad su pare u pitanju lsko se ostvari uticaj gde treba.
Zato se ne nadam primeni bilo kakvog sličnog zakona.


pa majku mu ne idu djeca do 14 godina ugostiteljima u ponoć, nije baš dotle došlo
predatortz predatortz 13:19 16.12.2016

Re: NGO

Ček ček, stani malo. Bilo bi dreke sigurno ali ima i ona da bi to bitno kvarilo poso mnogim ugostiteljima.


To je posao komunalne policije. Koliko znam, bar ovde u Bg, se sprovodi kontrola da li se ugostiteljski objekti zatvaraju na vreme.

Seti se samo pobune, a po meni je to bio primer odlične mere, protiv zabrane prodaje alkoholnih pića nakon 22h. Nisu se smirili dok tu meru nisu ukinuli.

Ja i pokušavam o takvim stvarima, ali me pogrešno čitate ili ja nisam dovoljno precizan.

Imamo zakone koji prilično dobro uređuju te oblasti. Uglavnom su nasleđeni iz SFRJ. Onda je došao trend otupljivanja tih zakona, priče o pravima bez obaveza, mešanje svake šuše u rad školstva, policije, socijalnih službi...

Danas imamo ovo što imamo - anarhiju u svim sferama života.
Što je više proklamovanih prava sa jedne strane, to je građanin manje bezbedan.
zilikaka zilikaka 13:23 16.12.2016

Re: NGO

tadejus
zilikaka
Slažem se!
Ček ček, stani malo. Bilo bi dreke sigurno ali ima i ona da bi to bitno kvarilo poso mnogim ugostiteljima.
A kad su pare u pitanju lsko se ostvari uticaj gde treba.
Zato se ne nadam primeni bilo kakvog sličnog zakona.


pa majku mu ne idu djeca do 14 godina ugostiteljima u ponoć, nije baš dotle došlo

Ne do 14 ali treba prelistati zakon i videti da bi njegova striktna primena mnoge žuljala.
Zato se i ne nadam tome.
tadejus tadejus 13:32 16.12.2016

Re: NGO

predatortz
ili ja nisam dovoljno precizan.Imamo zakone koji prilično dobro uređuju te oblasti. Uglavnom su nasleđeni iz SFRJ. Onda je došao trend otupljivanja tih zakona, priče o pravima bez obaveza, mešanje svake šuše u rad školstva, policije, socijalnih službi...Danas imamo ovo što imamo - anarhiju u svim sferama života.Što je više proklamovanih prava sa jedne strane, to je građanin manje bezbedan.


zakoni u oblasti porodičnih odnosa su minimalno mijenjani..
nije bilo nikakvih pritisaka da se ti zakoni olabave ili da se olabavi sa njihovom primjenom..
stvar je samo našeg vlastitog javašluka što se to radi..
primjer alimentacija, primjer nasilnog oca (ili majke, da budemo pošteni), primjer alkoholizma u porodici, primjer incesta u porodici..
niko nije uvrtao ruku nikome da se glava okrene na drugu stranu..
ali se ipak okrenula...
sva je prilika da je i ova priča upravo priča iz tog miljea..
pijani otac i nemarna majka, ili pijani oboje, nasilje na dnevnoj bazi, komšije, nastavnici, socijalne službe i policija koji baš sve o tome znaju i baš ništa po tom pitanju ne rade..
prosto ti je priča šuplja da zvoni..
znaš i sam da ne ide dijete da pali žive ljude jer ga niko nije tukao..
naprotiv..
zašto mutiš vodu pričom o ngo i zabrani nasilja nad djecom to samo ti znaš..
not2old2rock not2old2rock 13:36 16.12.2016

Re: NGO

zilikaka
Slažem se!
A onda samo probaj da zamisliš dreku 'boraca za prava deteta' koji bi po svoje prinčeve i princeze išli u policijske stanice jer su ovi zatečeni na ulici posle 23 h.
Inače, u potpunosti podržavam zahtev da se zakon sprovodi.

Ček ček, stani malo. Bilo bi dreke sigurno ali ima i ona da bi to bitno kvarilo poso mnogim ugostiteljima.
A kad su pare u pitanju lsko se ostvari uticaj gde treba.
Zato se ne nadam primeni bilo kakvog sličnog zakona.


Niko ugostiteljima ne izbija pare iz džepa, samo neka otvaraju ranije, pa neka tinejdžeri u provod umesto od ponoći do jutra idu od 7 do 11, kao i nekad, a noćni klubovi su za stariju klijentelu.
predatortz predatortz 13:37 16.12.2016

Re: NGO

sva je prilika da je i ova priča upravo priča iz tog miljea..


Priča je iz romskog miljea. Mali nema prijavu boravka na adresi na kojoj živi, ne ide u školu, roditelji su ga gurnuli na ulicu. Država ga, verovatno, nema ni u kakvim evidencijama. Pa, kako onda da reaguje? Iz takvog komšiluka ga sigurno niko neće prijaviti zbog lošeg ponašanja. Škola ne može da ga prijavi, jer ne ide u školu. Za oca i majku je sigurno samo izvor prihoda i ništa preko toga. Ako ukrade, sigurno neće biti kažnjen ili kritikovan.
not2old2rock not2old2rock 13:39 16.12.2016

Re: NGO

A onda samo probaj da zamisliš dreku 'boraca za prava deteta' koji bi po svoje prinčeve i princeze išli u policijske stanice jer su ovi zatečeni na ulici posle 23 h.
Inače, u potpunosti podržavam zahtev da se zakon sprovodi.


Ne sumnjam da bi bilo dreke, ali verujem da bi ogromna većina roditelja volela da im deca nisu po svu noć van kuće, a nemoćni su "jer SVI izlaze u to doba". Naravno da ne mislim da treba uvoditi policijski čas, ali DISKRETNE kontrole u sitne sate po noćnim klubovima, diskotekama, kafićima i kafanama (BEZ DUGIH CEVI!!!) i to u pratnji novinara, jer bez publiciteta bilo kakva akcija je osuđena na propast, a i ako bi bilo objavljeno da akcija nije ličila na lov na divljač bilo bi manje razloga za dreku.

Ne mislim da sam napisao ništa novo, ni preterano mudro, ali to nije ni bila suština ovog bloga, nego se kod ekstremnih slučajeva uzburkaju emocije i nadam se da bi snažan pritisak javnosti mogao da potera nadležne da rade svoj posao, zato ovaj blog.
predatortz predatortz 13:42 16.12.2016

Re: NGO

Ne mislim da sam napisao ništa novo, ni preterano mudro, ali to nije ni bila suština ovog bloga, nego se kod ekstremnih slučajeva uzburkaju emocije i nadam se da bi snažan pritisak javnosti mogao da potera nadležne da rade svoj posao, zato ovaj blog.


Kad odem na roditeljski mojim klincima, čini mi se da postoji pritisak javnosti da škole ne rade svoj posao. Roditelji, dobrim delom, učitelja doživljavaju kao neprijatelja. Deca su nam divna, od koga su!
tadejus tadejus 13:45 16.12.2016

Re: NGO

predatortz
Država ga, verovatno, nema ni u kakvim evidencijama. Pa, kako onda da reaguje?


daj ne zajebavaj..
stvarno ne znam koji ti je motiv za ovo naklapanje o marljivoj državi suočenoj sa razularenim Romima, pomahnitalim NGO-ovima i američkom zavjerom pride..
suza suzu stiže, otiće mi tastatura..
svarog svarog 13:47 16.12.2016

Re: NGO

Dakle veoma mali broj ljudi u državnim službama zapravo radi svoj nominalni posao.


Naprotiv, ja mislim da velika većina ljudi u državnoj upravi radi svoj posao inače bi se sve do sada već raspalo (i to raspalo kao na primer u Zimbabveu ili Haitiju). Problem je što ipak postoji ta kritična masa neradnika i zabušanata koji sve što se tiče posla sa državom otežavaju, komplikuju i poskupljuju.
Mislim da je izvor problema to što i ovi koji rade pošteno pristaju na uravnilovku, pristaju da oni pokrivaju ove druge ili u gorem slučaju uđu u trku do dna ko će manje da radi i iz nekog razloga se bune jednoglasno kada treba uvesti neki sistem kažnjavanja/nagrađivanja u državnoj službi
predatortz predatortz 13:49 16.12.2016

Re: NGO

tadejus
predatortz
Država ga, verovatno, nema ni u kakvim evidencijama. Pa, kako onda da reaguje?


daj ne zajebavaj..
stvarno ne znam koji ti je motiv za ovo naklapanje o marljivoj državi suočenoj sa razularenim Romima, pomahnitalim NGO-ovima i američkom zavjerom pride..
suza suzu stiže, otiće mi tastatura..


Ma, da je država marljiva - nije.
Ali da kaže Romima: 'Ima da svi idete u sistem i da poštujete zakone kao i ostali građani!', ili NGO sektoru: :'Boli nas uvo za vaše mišljenje, zakon nalaže ovako!', digla bi se takva dreka raznoraznih ambasadora i drugih kolonijalnih namesnika, da bi to bilo za pamćenje.
svarog svarog 13:53 16.12.2016

Re: NGO

digla bi se takva dreka raznoraznih ambasadora i drugih kolonijalnih namesnika, da bi to bilo za pamćenje


U tome i jeste fora kod zrele države da kad nešto odluči (nakon dosta rasprave) to i sprovede bez obzira na drečanja
tadejus tadejus 13:55 16.12.2016

Re: NGO

predatortz

Ma, da je država marljiva - nije.Ali da kaže Romima: 'Ima da svi idete u sistem i da poštujete zakone kao i ostali građani!', ili NGO sektoru: :'Boli nas uvo za vaše mišljenje, zakon nalaže ovako!', digla bi se takva dreka raznoraznih ambasadora i drugih kolonijalnih namesnika, da bi to bilo za pamćenje.


sad mi je jasnije šta si teo.. ti izgleda znaš da su bili Romi pa misliš da problem treba gledati (i rješavati) kao problem Roma..
oni jesu poseban problem, bez daljnjeg..
ali ovaj slučaj nije presedan..
pa jel prošle godine onaj mali Nišlija išutirao beskućnika na smrt..
bijelo dijete..
koji je ngo za to kriv?
čista je slučajnost što su ta djeca bila Romi, mogli su biti i bijeli, nikoga to ne bi iznenadilo..
a tu je već država zakazala na vrlo očigledne načine i niko joj nije pomagao
tadejus tadejus 13:59 16.12.2016

Re: NGO

/
svarog
Dakle veoma mali broj ljudi u državnim službama zapravo radi svoj nominalni posao.

Naprotiv, ja mislim da velika većina ljudi u državnoj upravi radi svoj posao inače bi se sve do sada već raspalo (i to raspalo kao na primer u Zimbabveu ili Haitiju). Problem je što ipak postoji ta kritična masa neradnika i zabušanata koji sve što se tiče posla sa državom otežavaju, komplikuju i poskupljuju.Mislim da je izvor problema to što i ovi koji rade pošteno pristaju na uravnilovku, pristaju da oni pokrivaju ove druge ili u gorem slučaju uđu u trku do dna ko će manje da radi i iz nekog razloga se bune jednoglasno kada treba uvesti neki sistem kažnjavanja/nagrađivanja u državnoj službi


ja bih rekla pola pola..
ima i institucija u kojima se većina (mada svakako ne 9/10 kako ti kažeš) trudi.. npr. zdravstvo.. ili prestižne državne ustanove..
ali ima ih i u kojima 9/10 ne radi praktično ništa..
fondovi socijalnog osiguranja su notorni primjer..
sve u svemu pola ih je višak i to ne jer ne bi imalo šta da se radi u državi Srbiji nego jer nema ko da im kaže šta da rade..
predatortz predatortz 14:02 16.12.2016

Re: NGO

tadejus
predatortz

Ma, da je država marljiva - nije.Ali da kaže Romima: 'Ima da svi idete u sistem i da poštujete zakone kao i ostali građani!', ili NGO sektoru: :'Boli nas uvo za vaše mišljenje, zakon nalaže ovako!', digla bi se takva dreka raznoraznih ambasadora i drugih kolonijalnih namesnika, da bi to bilo za pamćenje.


sad mi je jasnije šta si teo.. ti izgleda znaš da su bili Romi pa misliš da problem treba gledati (i rješavati) kao problem Roma..
oni jesu poseban problem, bez daljnjeg..
ali ovaj slučaj nije presedan..
pa jel prošle godine onaj mali Nišlija išutirao beskućnika na smrt..
bijelo dijete..
koji je ngo za to kriv?
čista je slučajnost što su ta djeca bila Romi, mogli su biti i bijeli, nikoga to ne bi iznenadilo..
a tu je već država zakazala na vrlo očigledne načine i niko joj nije pomagao


A ti meni odgovori na ovo pitanje:

Kako država (bilo koja) može da spreči nekog psihopatu da izvrši neko krivično delo?

Navešću ti primer oca mog druga iz detinjstva.
Magistar matematike, pedagoški savetnik, najuzorniji komšija, ljubazan i svima od pomoći...
Došao sa posla, napunio kadu i udavio šestogodišnjeg mlađeg sina. Razlog - da se dete ne muči.

I, sad, reci ti meni:
Kako je država mogla to da spreči? Da bude u njegovoj glavi? Da mu čita misli?

Mi se ovde ponašamo kao da je ovo što se desilo pravilo, a ne težak presedan u našoj zbilji.

Ne branim ja ni državu, ni aljkavost, niti prosipam rasizam ovde.
Samo pitam:
Kako 'država' da bude uvek prisutna na svakom mestu, u svakoj porodici, u svačijoj glavi?

Da postoji ta mogućnost, ne bi bilo ni Brejvika raznih.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 14:13 16.12.2016

Re: NGO


Kako 'država' da bude uvek prisutna na svakom mestu, u svakoj porodici, u svačijoj glavi?
Da postoji ta mogućnost, ne bi bilo ni Brejvika raznih.


Na stranu to što bi od takve države trebalo zazirati.

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 14:18 16.12.2016

Re: NGO

Naprotiv, ja mislim da velika većina ljudi u državnoj upravi radi svoj posao inače bi se sve do sada već raspalo (i to raspalo kao na primer u Zimbabveu ili Haitiju).


Da, u pravu si, postoji cela mala armija tih "diskretnih heroja" koji rade svoj posao uprkos uslovima, atmosferi itd.
Ja da sam u državnoj službi mislim da bih se posle 6 meseci roknuo (ili bih nekog roknuo). Naravno, mislim na Srbiju i njene državne službe.
rade.radumilo rade.radumilo 14:19 16.12.2016

Re: NGO

Naprotiv, ja mislim da velika većina ljudi u državnoj upravi radi svoj posao inače bi se sve do sada već raspalo (i to raspalo kao na primer u Zimbabveu ili Haitiju). Problem je što ipak postoji ta kritična masa neradnika i zabušanata koji sve što se tiče posla sa državom otežavaju, komplikuju i poskupljuju.
Mislim da je izvor problema to što i ovi koji rade pošteno pristaju na uravnilovku, pristaju da oni pokrivaju ove druge ili u gorem slučaju uđu u trku do dna ko će manje da radi i iz nekog razloga se bune jednoglasno kada treba uvesti neki sistem kažnjavanja/nagrađivanja u državnoj službi


Ja uopšte ne mislim da je to slučaj. Većina ljudi obavlja posao nekim uravnoteženim tempom, a ono malo zabušanata balansira određen broj "radoholičara". Problem je u celokupnom ustrojstvu, koje ljude onemogućava da rade svoj posao. Ukoliko je slučaj koji imaju ispred sebe "šablonski" nemaju problema. Čim je predmet kojim se bave malo atipičan, nastaju ozbiljni problemi jer je sistem rigidan i tupavo ustrojen.
Na žalost, taj mentalitet se preliva i u privatni sektor, pa se postavljaju procedure koje sapliću ljude i guše inicijativu.
predatortz predatortz 14:24 16.12.2016

Re: NGO


Da, u pravu si, postoji cela mala armija tih "diskretnih heroja" koji rade svoj posao uprkos uslovima, atmosferi itd.


Ili sam ja srećan čovek, ili je država u svim mojim zahtevima ka njoj bila prilično efikasna. Jedine zamerke koje imam tiču se katastra, zbog decenija nerada na tom polju. No, i tu se stanje menja ka podnošljivom.
angie01 angie01 14:36 16.12.2016

Re: NGO

Da, u pravu si, postoji cela mala armija tih "diskretnih heroja" koji rade svoj posao uprkos uslovima, atmosferi itd.cassiopeia cassiopeia 14:41 16.12.2016

Re: NGO

Kako 'država' da bude uvek prisutna na svakom mestu, u svakoj porodici, u svačijoj glavi?


Naravno da je tako nešto nemoguće. Ne možeš imati kontrolu nad svima, ali ih možeš na razne načine obrazovati i smanjiti broj takvih slučajeva.

Vidim da si se obrušio na nevladin sektor, veruj mi sasvim nepravedno. Moje iskustvo govori da ima onih koji rade i za svoj posao dobijaju pošteno zarađen novac. Njihov rad ima vidljive rezultate tamo gde je taj rad uložen.

Nije pošteno trpati sve u isti koš.
blogovatelj blogovatelj 15:00 16.12.2016

Re: NGO

čak 4,4% populacije


Jesi li ti, kao vrsni ekonomista, sigurna da si ovu brojku napisala ispravno?
Ne zelim da guglam, ali sam sasvim siguran da je apsolutno netacno da je svaki 23. stanovnik SAD u zatvoru.
blogovatelj blogovatelj 15:01 16.12.2016

Re: NGO

Lose si procitala Wikipediju


Kao sto sam i mislio.
tadejus tadejus 15:06 16.12.2016

Re: NGO

predatortz

A ti meni odgovori na ovo pitanje:Kako država (bilo koja) može da spreči nekog psihopatu da izvrši neko krivično delo?Navešću ti primer oca mog druga iz detinjstva.Magistar matematike, pedagoški savetnik, najuzorniji komšija, ljubazan i svima od pomoći...Došao sa posla, napunio kadu i udavio šestogodišnjeg mlađeg sina. Razlog - da se dete ne muči.I, sad, reci ti meni: Kako je država mogla to da spreči? Da bude u njegovoj glavi? Da mu čita misli?Mi se ovde ponašamo kao da je ovo što se desilo pravilo, a ne težak presedan u našoj zbilji.Ne branim ja ni državu, ni aljkavost, niti prosipam rasizam ovde.Samo pitam:Kako 'država' da bude uvek prisutna na svakom mestu, u svakoj porodici, u svačijoj glavi?Da postoji ta mogućnost, ne bi bilo ni Brejvika raznih.


pa opet ti je pogrešan primjer..
država je savršeno dobro znala da su ta djeca problemi.. iznenađenja praktično i nema.. svi su stalno "odranije poznati policiji".. i nikom mišta..
to je prosto postala državna politika, da se problemi ne rješavaju nego guraju pod tepih.. više nema ni inicijative da se to zaustavi.. prosto svi čekaju da prođe a ja ne vidim kako će samo od sebe..
pogotovo ne što se čini da je problem čak i najdublji tamo gdje će biti od najvećeg uticaja za budućnost.. u radu sa djecom.. kakve mi šanse onda imamo ja stvarno ne znam..
predatortz predatortz 15:09 16.12.2016

Re: NGO


Naravno da je tako nešto nemoguće. Ne možeš imati kontrolu nad svima, ali ih možeš na razne načine obrazovati i smanjiti broj takvih slučajeva.


Izvini, ali je ovo smešna mantra iz NGO kuhinje. Obrazovati mogu oni sa kompetencijama, a takvih sam jako malo sretao po raznim NGO.

Da li je tebi ok da se na sastancima posvećenim pravosuđu pojavljuju likovi koji ne da nemaju položene pravosudne ispite, nego uopšte nisu pravnici.
Kako oni mogu dati doprinos nekoj reformi?
Kursevi su jako lepa stvar da se ljudi zbliže, druže i da se uzme neka dnevnica. Ali se kursistima ne treba poveravati ozbiljan posao.

Najpametniju stvar je uradio jedan načelnik opštine u RS, na nekom okruglom stolu sa NGO sektorom. Predstavio je sebe, svoj tim, rekao kvalifikacije svakog ponaosob. Onda je pitao ove iz NGO da kažu isto. Ko su, kakve škole su završili, gde su sticali iskustva o temi koja bi trebalo da bude prednmet razgovora. Čini mi se da beše nešto oko efikasnosti javne uprave.
Ispostavilo se da tu ima drvnih tehničara, apsolvenata u poznim tridesetim, studenata...

Čovek ih je onda pitao, naravno na lep način, kako oni mogu da doprinesu unapređenju nečega o čemu pojma nemaju.

Sastanak se brzo završio, ali je pomenuti načelnik bio primer čoveka koji odbija saradnju sa nevladinim sektorom. A čovek je samo tražio da razgovara sa ravnim sebi po znanju i obrazovanju.

Ja mogu imati mišljene o svemu, samo malo toga mogu kvalitetno reformisati. Jbga, iskustva su mi veoma ograničena. Neki ljudi ovako ne razmišljaju.

Uzmi našu Milićku. Žena ima neku srednju školu, par kurseva i odmah bi da reformiše sistem bezbednosti! Jbte, onda kažeš da sam se na nekoga obrušio!
rade.radumilo rade.radumilo 15:22 16.12.2016

Re: NGO

Naravno da je tako nešto nemoguće. Ne možeš imati kontrolu nad svima, ali ih možeš na razne načine obrazovati i smanjiti broj takvih slučajeva.


Recimo to i ovako: kakvu poruku šaljemo deci kada dozvoljavamo da ljudi budu isterani ili odbačeni da žive na ulici? Od indiferentnosti prema beskućnicima do bacanja zapaljene novine na njih nije daleko. Dečaci su jednu lošu poruku doveli do njenog bukvalnog, tragičnog kraja. Jedan život je izgubljen, a tri života su potencijalno uništena. Insistirati sada na oštrim kaznama za dečake ili njihove roditelje sakrilo bi istinu o sistemu unutar koga ti dečaci odrastaju. Taj sistem ne valja i mora se menjati. Ali, od toga da se promeni jedan loš i neodgovoran sistem mnogo je jednostavnije zgražati se nad postupcima čije su posledice konačne i praviti se da se u vezi s tim ništa ne može učiniti.


LINK
svarog svarog 15:32 16.12.2016

Re: NGO

mada svakako ne 9/10 kako ti kažeš


A gde ja to kažem sreće ti
cassiopeia cassiopeia 15:56 16.12.2016

Re: NGO

Izvini, ali je ovo smešna mantra iz NGO kuhinje. Obrazovati mogu oni sa kompetencijama, a takvih sam jako malo sretao po raznim NGO.


Moje iskustvo je sasvim suprotno. Rade psiholozi i uskostrucno edukovani terapeuti. I njihov rad donosi rezultate. Bila i videla.

Ne kazem da nema i tih koje ti spominješ, samo kažem nije u redu trpati sve u isti koš.
svarog svarog 16:10 16.12.2016

Re: NGO

rade.radumilo

Dakle veoma mali broj ljudi u državnim službama zapravo radi svoj nominalni posao.rade.radumilo

Većina ljudi obavlja posao nekim uravnoteženim tempom, a ono malo zabušanata balansira određen broj "radoholičara".


Druže ja se sa tobom slažem samo mi je teško da pohvatam sa kojim
blogovatelj blogovatelj 16:52 16.12.2016

Re: NGO

Druže ja se sa tobom slažem samo mi je teško da pohvatam sa kojim


Kazem ja, on je kadar za ministra.
tadejus tadejus 17:06 16.12.2016

Re: NGO

svarog
Druže ja se sa tobom slažem samo mi je teško da pohvatam sa kojim


čovjek je uvidio svoje greške pa promjenio stavove..
to je pravi diskutant..
not2old2rock not2old2rock 17:15 16.12.2016

Re: NGO

to je pravi diskutant..


Nek je on nama živ i zdrav i nek mu skoro ne drže govor


rade.radumilo rade.radumilo 17:47 16.12.2016

Re: NGO

Druže ja se sa tobom slažem samo mi je teško da pohvatam sa kojim


Htedoh reći, vrlo mali broj ljudi obavlja svoj nominalni posao kako treba, ali ne iz razloga što su neradnici/lenštine/zabušanti, već zato što je sistem nakrivo nasađen.
gedza.73 gedza.73 18:21 16.12.2016

Re: NGO

tadejus
pa majku mu ne idu djeca do 14 godina ugostiteljima u ponoć,

Idu.
Deca, osnovci, se biju sa nastavnicima. Aman. kakvi su im onda roditelji? Čemu ih uopšte uče kod kuće.

Klinac bio u šetalici i zvrna po sobi na točkićima. Dođe do nekog babinog cveća tipa drvo života ili sličan zeleniš i počne da ga cima za ono perje.
Ja mu lepo i pristojno pokažem prstom da je to no no.
Pazi, u očima mu vidiš da se zajebava i sa smeškom proverava gde je granica.
Ponovo nono, pomerim ga a Princ se obrne i ponovo počinje da vuče isto cveće.

Da ga zvokne ona saksija u glavu koga da zovem? NGO za zaštitu dečjih prava?

Priđem, malo ga popridignem da mogu da ga lupim po guzi, šljapim ga dva puta i ponovo objasnim da se cveće ne dira.
oćeplače-neće plače okrete se i ode da se vozi po sobi.

Cveće više nije dirao.

Veća grupa roditelja, neki rođaci i prijatelji.
Pričam priču kad skoči jedna snajka
-Siledžijo, praviš od njega kriminalca, sutra će nasiljem da rešava sukobe.

Pokušavam ja da pojasnim da ga nisam mlatio motkom, ne vredi.
Prošle su godine a ona mi kaže da je dobro da se dete pobije u školi, da se bori, da zna sutra da 'grize'.

gedza.73 gedza.73 18:35 16.12.2016

Re: NGO

Predškolsko.

Izlazi klinac iz kola i ide preko dvorišta pokunjen.
Žena narogušena.
-Šta je bilo?
-Pitaj sina. Lopova.
-A?
-Ukrao puzle iz vrtića.
U dva koraka preskakanje preko ograde i šljaga preko obraza.
(pretpostavljam da se mnogi sad onesvešćuju dok čitaju i pripremaju tužbu protiv nasilnog oca)

Ubacujemo ga u istražni pritvor i krene isleđivanje
-Upale mi slučajno u džep.
-'de mu upale, bile još i popakovane.
A, brale, znači i lažeš.

Shvatimo da su puzle istog oblika i veličine kao njegove pa momku zafalile da napravi veći mostić.
-Koliko ih ima?
-četrdesetak.
-Sad da rasturiš tvoj most

da izbrojiš 40 puzli i da sutra vratiš vaspitačici zajedno sa pokradenima.
Još da odneseš omiljenu igračkicu kao kamatu. Da vidiš kako izgleda kad ostaneš bez svojih stvari.

Tu je bilo još plakanja jer je on odabrao neku drljavi auto a ja motori' sa kojim je spavao.

-I zabranjeni su ti crtaći, tv i igrice nedelju dana.

Sutradan mi žena prepričava da je vaspitačica rekla kako im se to skoro stalno dešava ali skoro da niko i ne reaguje. neka ga motorić dva, tri dana pa će da nam vrati.

Jedan dan ulazim u sobu, malac nacrtao kamionče na papiru, izrezao ga grubo makazama i vozi po ivici kreveta.
Dobro, bato, to nismo precizirali ugovorom, igraj se slobodno (u sebi).

I eto. Dan danas pamti tu priču.

Motorić nije vraćen. Nestao iz vrtića.
karabasbarabas karabasbarabas 19:20 16.12.2016

Re: NGO

gedza.73
Predškolsko.

Izlazi klinac iz kola i ide preko dvorišta pokunjen.
Žena narogušena.
-Šta je bilo?
-Pitaj sina. Lopova.
-A?
-Ukrao puzle iz vrtića.
U dva koraka preskakanje preko ograde i šljaga preko obraza.
(pretpostavljam da se mnogi sad onesvešćuju dok čitaju i pripremaju tužbu protiv nasilnog oca)

Ubacujemo ga u istražni pritvor i krene isleđivanje
-Upale mi slučajno u džep.
-'de mu upale, bile još i popakovane.
A, brale, znači i lažeš.

Shvatimo da su puzle istog oblika i veličine kao njegove pa momku zafalile da napravi veći mostić.
-Koliko ih ima?
-četrdesetak.
-Sad da rasturiš tvoj most

da izbrojiš 40 puzli i da sutra vratiš vaspitačici zajedno sa pokradenima.
Još da odneseš omiljenu igračkicu kao kamatu. Da vidiš kako izgleda kad ostaneš bez tvojih stvari.

Tu je bilo još plakanja jer je on odabrao neku drljavi auto a ja motorič sa kojim je spavao.

-I zabranjeni su ti crtaći, tv i igrice nedelju dana.

Sutradan mi žena prepričava da je vaspitačica rekla kako im se to skoro stalno dešava ali skoro da niko i ne reaguje. neka ga motorić dva, tri dana pa će da nam vrati.

Jedan dan ulazim u sobu, malac nacrtao kamionče na papiru, izrezao ga grubo makazama i vozi po ivici kreveta.
Dobro, bato, to nismo precizirali ugovorom, igraj se slobodno (u sebi).

I eto. Dan danas pamti tu priču.

Motorić nije vraćen. Nestao iz vrtića.

Zajebana prica. Bas.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:41 16.12.2016

Re: NGO

pa za ovo i jeste kriva država, ko drugi..


A ima li neka na svetu da valja, tj postoji li neka koja je tako uređena da se može tvrditi kako je nemoguće da se u njoj ovako nešto desi?

Ne bih rekao, zato valja biti oprezan kad se odmah sve svali na državu.

Mada, i ja zameram državi nešto, ali ne to što nije sprečila jer to je, ajd da budemo ozbiljni, nemoguće apsolutno isključiti.

Zameram joj što nema nikakav mehanizam da kazni ovako ponašanje.
Da kazni izvršioca, to dete, ne, ili ne samo, roditelje, staratelje.
Milsim, sve i da spale roditelje ili staratelje ovog klinca će baš nešto zasvrbeti za to.
I šta je razlog da sutra opet ne učini isto kad vidi da mu niko ništa ne može, ili neki njegov pobratim?

Mora da postoji neka kazna, ne mora se to zvati krivična odgovornost, ali nešto taj klinac mora da podnese, neku kaznu koju će država da propiše.

Nema načina ni tako sigurnog metoda vaspitavanja koji će isključiti ovakve događaje, dakle ma kako uredili državu ovakve stvari su moguće, pa zato treba propisati šta kad se dese, a ne okrivljivati samo roditelje, jer je moguće tako šta i kod idealnih roditelja.

A dreka NVO koja bi zbog toga usledila zbog teroranadnedužnomdecomjersuonasamoposledica, pa nek ih neka dreče.
docsumann docsumann 20:25 16.12.2016

Re: NGO

vrabac_u_steni
Naprotiv, ja mislim da velika većina ljudi u državnoj upravi radi svoj posao inače bi se sve do sada već raspalo (i to raspalo kao na primer u Zimbabveu ili Haitiju).


Da, u pravu si, postoji cela mala armija tih "diskretnih heroja" koji rade svoj posao uprkos uslovima, atmosferi itd.


što reče mudri Ceng Cuu u knjizi Velikog Znanja


not2old2rock not2old2rock 20:28 16.12.2016

Re: NGO

Klinac bio u šetalici i zvrna po sobi na onim točkićima. Dođe do nekog babinog cveća tipa drvo života ili sličan zeleniš i počne da ga cima za ono perje.
Ja mu lepo i pristojno pokažem prstom da je to no no.
Pazi, u očima mu vidiš da se zajebava i sa smeškom proverava gde je granica.
Ponovo nono, pomerim ga a Princ se obrne i ponovo počinje da vuče isto cveće.

Da ga zvokne ona saksija u glavu koga da zovem? NGO za zaštitu dečjih prava?

Priđem, malo ga popridignem da mogu da ga lupim po guzi, šljapim ga dva puta i ponovo objasnim da se cveće ne dira.
oćeplače-neće plače okrete se i ode da se vozi po sobi.

Cveće više nije dirao.
Da nisi tako uradio možda bi bio akter sledeće priče:

Jedna baka je na kasi velike samousluge na redu da plati. Iza nje u redu stoji jedna mlađa žena sa nestašnim sinom od 9 ili 10 godina. Sin stalno gura majčina kolica koja već 5-6 puta udaraju baku po nogama. Baka se okrene malom i zamoli ga da prestane da je udara. Pošto mali nastavlja da je udara, baka se okreće njegovoj majci i kaže:
"Zar ne možete da kažete vašem sinu da me ne udara?"
Mlada gospođa, bez uzbuđenja - hladno odgovara:
"Ne! Moja metoda vaspitanja mu dozvoljava slobodu da radi šta god želi, sve dok do njegove svesti ne dodje da to što radi drugima ne valja. Naučno je dokazano da je ta metoda daleko efikasnija!"
U redu iza dame sa detetom stoji jedan momak od nekih 20 godina, koji sve to pažljivo sluša, a u ruci drži teglu sa pekmezom od crvenih ribizli. Kad je dama završila svoje objašnjenje metode vaspitanja, on otvori poklopac od tegle i mirno istrese celu teglu pekmeza mladoj dami na glavu. Sva besna, van sebe, dama se okrene mladiću, a on hladnokrvno odgovara:
"Znate, gospođo, ja sam vaspitavan slobodno, baš na isti način kao i vaš sin. I - evo vidite rezultat!"
Starica se veselo okrene blagajnici i kaže:
"Molim vas, stavite ovu teglu pekmeza na moj račun!"
tasadebeli tasadebeli 09:47 17.12.2016

Re: NGO

tadejus
zilikaka
Slažem se!
Ček ček, stani malo. Bilo bi dreke sigurno ali ima i ona da bi to bitno kvarilo poso mnogim ugostiteljima.
A kad su pare u pitanju lsko se ostvari uticaj gde treba.
Zato se ne nadam primeni bilo kakvog sličnog zakona.


pa majku mu ne idu djeca do 14 godina ugostiteljima u ponoć, nije baš dotle došloА уједно да одговорим и Преди:


A onda samo probaj da zamisliš dreku 'boraca za prava deteta' koji bi po svoje prinčeve i princeze išli u policijske stanice jer su ovi zatečeni na ulici posle 23 h.
Наслутио је то Душко Радовић још пре скоро 40 година у урбаним срединама.Deco! Tata vam je na preferansu, mama na Festu, večera u frižideru, a šerif Meklaud na prvom programu.


(Д. Радовић)То би вам најбоље објаснио мој колега који је као разредни старешина ишао у глуво доба ноћи по свог ученика осмака (дакле 14 година) којег је полиција покупила на улици јер је мали мртав пијан "регулисао" саобраћај испред Трезора у два ноћу.


Па пошто мама и тата нису хтели да се одазову позиву полиције, мали дао пандурима телефон свог разредног (човек иначе пред пензијом).

И шта ће мој колега, натуче мантил преко пижаме и онако у папучама у полицију по клинца, па га одвео кући на спавање.


После ми тај мој колега каже:

"Ја, бре, ни за свог сина нисам ишао у полицију када су га купили на улици, него сам пуштао да мало одлежи преко ноћи, да му ови налупају пар шамара и да размисли онда у чему греши. А сад идем по туђу децу..."Мислим, људи, да треба прво реално да сагледамо слику овог друштва таквог какво јесте, са све већим бројем родитеља којима су деца изгледа некакав вишак у њиховим малим егоистичним животима које они замишљају као непрекидну забаву, па им не пада на памет да се одричу било чега зарад сопствене деце.

Па да тек онда тражимо интервенцију државе по том питању.

С тим да тој "држави", односно друштву, прво дамо одговарајуће механизме уз помоћ којих ће се борити са тим проблемом.

И, наравно, људе у институцијама који ће бити заинтересовани за решавање тог проблема, а не пуке бирократе које у 'ладовини чекају пензију.


Оно што је мени тужно у свему томе, ти савремени, "модерни", родитељи нису неки необразовани људи за разлику од њихових родитеља. У просеку гледано.

А опет не схватају колико њихово занемаривање детета на крају доводи до оваквих ситуација.


Или неће да схвате чак и када им се то говори.


Увек се сетим оног мог бившег ученика који је одлежао својих пет година за убиство Татона чији су родитељи нама у школи непрестано понављали да морају много да раде и да немају времена док смо их упозоравали да им је дете превише на улици.

После, када су плакали пред камерама испред Палате правде тврдећи како њихов син није крив, било је касно.

Наравно да је мали био крив. Био је крив зато што се затекао на погрешном месту са погрешним људима у погрешно време.

А најважнији чиниоци у његовом васпитању, мама и тата, пропустили су да га науче како да му се то не догоди јер, боже мој, нису имали довољно времена за васпитавање сопственог детета.


(Ваљда мислили као што многи родитељи мисле да су патике од 200 евра и најмодернији смартфон које ће купити детету најважнији покатељи родитељске љубави. )

(Хвала Браји што ми је указао на постојање овог филма. А колико је ситуација очајна по том питању, најбоље вам говори чињеница да су људи почели да се самоорганизују у одбрани од ове друштвене болештине која све више узима маха.

POBEDA UDRUŽENJA "SVETI SAVA" Na optužnici 12 dilera i pet narkomana iz Lazarevca ЛИНК)
Зар није онда ту много једноставнији рецепт:


Васпитавајте своју децу онако како су васпитавали вас. И нећете много погрешити.На 45:58 - ЛИНК"Ако ви не желите неком да помогнете, неће вам помоћи ни акаденија наука."anonymous anonymous 11:21 17.12.2016

Re: NGO


rade.radumilo
12:33 16.12.2016


Malo ti se ne slaže računica, za nekoliko godina. Prvo se država raspala i ostaci počeli da se urušavaju, pa su se onda pojavile NVO.Malo ti se ne slažu činjenice.

Prvo su se umešale razne NGO i fondacije, ....pa su se onda raspadale države.

Još od sedamdesetih godina, pa do našeg slučaja.

Pitanje je samo koliko je ko spreman da se upozna i suoči sa činjenicama.


anonymous anonymous 18:54 17.12.2016

Re: NGO

Ili sam ja srećan čovek, ili je država u svim mojim zahtevima ka njoj bila prilično efikasna. Jedine zamerke koje imam tiču se katastra, zbog decenija nerada na tom polju. No, i tu se stanje menja ka podnošljivom.


Biće da si srećan čovek ....

A kad sam već u radnji,....radio sam na više projekata reformi lokalne samouprave i državne uprave. Bilo je u okviru toga i vrlo prihvatljivih rešenja i inovacija koje bi znatno unapredili efikasnost i odgovornost javnih službenika.

Nažalost, implementacija je uglavnom, izostala.
Nije se zapatilo.

Javni službenici su i dalje jako daleko od toga da budu servis gradjana, da rade efikasno i odgovorno.

Gotovo ništa se u tom pogledu nije promenilo.

Kažem "gotovo" jer ima i svetlih pojedinačnih primera.

Pada mi na pamet postupak jedne službenice iz opštine Stari grad, koja me je nakon isteka opštinskog radnog vremena,potražila u susednoj banci, noseći važan dokument koji nisam uspeo da podignem, jer sam se zadržao u plaćanju takse za isti.

Za svaku pohvalu.Ali radi se o ličnom stavu i odgovornosti prema poslu koji nema veze sa organizacionim i menadžerskim sistemom uprave koji generalno slabo funkcioniše.

Usput 1 : dve godine, tačnije od štrajka advokata, država ne donosi advokatima poreska rešenja.

Na prvi pogled rekli biste super, ali....tokom istog perioda namučio sam se da dobijem bilo kakav papir da bih mogao da zdravstveno osiguram sebe i porodicu, nemam mogućnosti da podignem kredit , jer ne mogu da donesem potvrdu o
prihodima....

Paradoksalno, ali ja sam u konfliktu sa državom koja neće da mi uzme novac na ime poreza, koji ja molim .....da platim.

Toliko o mojim advokatskim mukama i efikasnosti države....Usput 2
Katastar je jedna od najkorumpiranijih institucija u kojoj se stanje svesno i proračunato ne popravlja.

Iako ostvaruje izuzetno velike prihode primer je državne institucije koja nove službenike prima i zapošljava na odredjeno vreme. Bez stalnog radnog odnosa.
I drži ih u šaci.
Pravnicima daje minimalne plate, pa oni odlaze čim nadju bolju ponudu, što rezultira permanentno nesredjenom situacijom.

Ne pojedina rešenja čeka se više godina. A ista se dobijaju i za tri dana, za utvrdjenu tarifu.


Kad bih bio u mogućnosti da organizujem posao, efikasno bi profunkcioniosao za mesec dana.

A ako bih to mogao i ja ....mogu i drugi.

Očigledno ....ne postoji politićka volja .

Iz jednostavnog ...svima poznatog razloga...

anonymous anonymous 19:06 17.12.2016

Re: NGO


predatortz
15:09 16.12.2016
Re: NGO


Najpametniju stvar je uradio jedan načelnik opštine u RS, na nekom okruglom stolu sa NGO sektorom. Predstavio je sebe, svoj tim, rekao kvalifikacije svakog ponaosob. Onda je pitao ove iz NGO da kažu isto. Ko su, kakve škole su završili, gde su sticali iskustva o temi koja bi trebalo da bude prednmet razgovora. Čini mi se da beše nešto oko efikasnosti javne uprave.
Ispostavilo se da tu ima drvnih tehničara, apsolvenata u poznim tridesetim, studenata...Pozdravljam gest....


Ali da i medju NGO aktivistima ima i pravih entuzijasta, kao i vrlo školovanih i pametnih ljudi - ima !

Nažalost onaj najeksponiraniji deo sektora ( simulakrum istog ) stvara ružnu sliku o celom sektoru.

Treba voditi računa da se sa prljavom vodom ne izbaci i dete.


vcucko vcucko 21:12 17.12.2016

Re: NGO

G.Cross
inače usa je po tom pitanju užasno loš primjer za poređenje, oni su svjetski rekorder po procentu stanovništva u zatvoru, čak 4,4% populacije.. to je sasvim drugi i sa nama ničim povezan problem..Lose si procitala Wikipediju.

Tamo lepo pise:

In October 2013, the incarceration rate of the United States of America was the highest in the world, at 716 per 100,000 of the national population. While the United States represents about 4.4 percent of the world's population, it houses around 22 percent of the world's prisoners.[1] Corrections (which includes prisons, jails, probation, and parole) cost around $74 billion in 2007 according to the U.S. Bureau of Justice Statistics

To je još uvek

Dakle USA ima 4.4% totalne svetske populacije a 22% svetskih zatvorenika, sto je veoma interesantan podatak.

Ipak USA ima 716 zatvorenika na 100.000 stanovnika sto iznosi 0.7% populacije.To je još uvek ukupno 2,26 miliona (prema istom članku na Wiki). Aprox. na 300 ljudi 2 su u ćuzi (tačnije 2,15).
Mnogo je kume...
49 41 49 41 02:39 18.12.2016

Re: NGO

NGO? nikako da se uklopim u skracenice ni tamo ni ovamo.
U vosjci, nekako progurah tih 11 mes.; iako smo se svi z...bali usput.

23 časa bez prisustva punoletne osobe, onda je država uredila tu oblast.


Nekada davno, posle 22 casa do 6 ujutru na ulici su bili samo bezprizorni.
Sumnjive proslosti...
Policajci su hodali pesaka (ne kao danas). U mimohodu sa policajcem, bila je obavezna kontrola trazenja L.K.

Kad sam bio klinac, visio sam stalno van; za razliku od mog starijeg brata.
Da sam se zaigrao u letnjem periodu do 20.o5; bilo je svasta.
Limit je bio 20.00. leti.
Zimi, koj cu ja krasni van kad je vec mrak u 17.-18.

Kad sam citao na preskok kako su neku klinku 11-12 g. svi trazili od policije do volontera.

Epilog-nadjena, silovana - ubijena.

[b]Dete iza ponoci islo samo da vrati nekome video?!?[/b]
Pitao sam se tada-kao i sada.

Osnovna celija drustva - familija, se raspala i raspada do krajnjih granica.
Nadzor, vaspitanje, kontrola...
SVUDA!49 41 49 41 12:59 16.12.2016

Odakle ti taj sat?

Poslale mi Male Novine.Prva nagrada bicikl Pony. Hteo sam da crknem da ga imam u VI osn.
Druga rucni sat.

Prve 3 nagrade, se ne urucuju na kucnu adresu.Na skolu.
Direktor skole ti urucuje, pred nastavnickim vecem.

Ja mali "Badza", niko u skoli nema sat.
Bio bih veliki Badza, da ubodoh Pony.
Dzaba zelja i nada.
tasadebeli tasadebeli 18:27 16.12.2016

Re: Odakle ti taj sat?

49 41

Poslale mi Male Novine.
А шта су беше делили Зека, Тик-так и Кекец?

Не сећам се...

Надам се да ови из Кекеца нису делили планинарске гојзерице по Војводини?
Jukie Jukie 20:35 16.12.2016

Re: Odakle ti taj sat?

"Kekec" je bio neki propartizanski časopis (tokom osamdesetih ) za starije osnovce i imao je vazda neke konkurse na partizanske teme. Brzo sam prestao da pokušavam da ga čitam.
"Mali Kekec" je sa druge strane bio solidan časopis za decu od 6-8 godina ali ga mi iz nekog razloga nismo dobijali u školi.
U prvom razredu smo kupovali Zeku, u drugom i trećem Tik-tak, a u četvrtom je učiteljica rekla da ove godine nema pretplate nego da sami nabavljamo časopise. Te godine je počeo da izlazi ZOV i tako je počelo moje ozbiljnije bavljenje životinjskim svetom
Iz nekog razloga postojao je paralelan svet Mikijevog zabavnika, Mikijevog almanaha, Toma i Jerryja itd. koji se u školi nisu pominjali kao časopisi iako smo ih redovno kupovali.
G.Cross G.Cross 20:48 16.12.2016

Re: Odakle ti taj sat?

tasadebeli
49 41

Poslale mi Male Novine.
А шта су беше делили Зека, Тик-так и Кекец?
javascript:;[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-qFP-dsl2Z0&list=PL9mZ9LN8BNsziV_PrOKbcMMQ80n-ByJ9W&index=4[/youtube]
Не сећам се...
javascript:;javascript:;
Надам се да ови из Кекеца нису делили планинарске гојзерице по Војводини?


Sixto Rodriguez

One of the Best Ever. Strasna Prica.
Odo da gledam opet film.
angie01 angie01 14:30 16.12.2016

pomesani loncici u opstem haosu.

...evo, juce, su se pojavila dva bloga o zabranjenom projektu koji je pare dobio od EU po sistemnu NGO- taj, kao i svi drugi projekti koji prodju na slicnim konkursima jer su prepoznati da su ok, su samo podrska, pomoc u oblastima u kojima su konstatovani problemi i lose funkcionisanje od strane drzave- znaci, NGO sektor, svuda u svetu tako funkcionise, u uredjenim drzavama su to firme koje znacajno pomazu drzavi i drustvu da se neke stvari srede,....sada sto je taj ceo sektor kod nas prepoznat kao vacarenje i strano placenicko izdajnicki, jeste blesavo, tuzno,...pri tome, ne sporim da postoje situacije na koje treba ukazati prstom-kao cist londri, ali je neozbiljo uopste postavljati tezu, da je rad NGO kriv za lose opste stanje u drustvu i nefunkcionisanje institucija sistema- koje gradjani placaju upravo da bi sve bilo ok.

Znaci- oni koji su odgovorni, ne rade svoj posao kako treba i nikada do sada niko zbog toga nije bio sankcionisan.

Klipovi gorepomenutog projekta upravo upozoravaju na vazece zakone i na realno dsavanje na terenu, upozoravajuci bas na tu cinjenicu, da drustvo zivi u opstem javasluku, korupciji i samovolji i da gradjani za svoje pare ne ostvaruju sva prava koja su im zakonom zagarantovana.

na datom primeru je jasno sta je uloga drzave, njenih institucija i vlasti koja svime rukovodi, a sta NGO sektora- ovi pravi su zatajili i napravili problem, ovi drugi, pokusavaju da informisu grajdane, kako bi ukazali na mehanizme pravilnog i nepravilnog funkcionisanja institucija.

dokle god vladajuca garnitura prodaje maglu, bez bilo kakve vizije, zelje, plana i stvarnog angazovanja oko sredjivanja i funkcionisanja institucija sistema, nego svoje, od gradjana placene pozicije koristi za licne intrese- od normalne drzave nema nista,....gomila nestrucnih, nesposobnih, ali zato strankom zasticenih, potpuno ausajderskih likova rukovodi svime, a u stavu, kao da su feudalci koji upravljaju svojim posedom i vlasnistvom, a ne kao da su zaposlenici, koji u ime gradjana koji ih placaju obavljaju za njih poslove u ime drzave.

ovaj stravican slucaj, kao i mnogi pre njega i na zalost, onih koji ce se tek dogoditi- vlast uopste ne zanima, jer njih uredjeno drustvo uopste ne interesuje,....dace, kao i u svim slucajevima pre, neka folirantska sramotna objasnjenja i time ce se zavrsiti sve, izmedju ce se pojaviti gomila novih vesti o neverovanim uspesima ovog ili onog ministarstva,...sada bi trebalo da je to nesa i neko za socijalni rad.

Drzava je najveci Bully svojim gradjanima,....ako niste clan vladajuce stranke, ili nekih podrzanih grupacija, svi uvezani nekim interesom- sami ste u svemu,...samo treba da platite harac, da bi se oni bogatili.
docsumann docsumann 20:32 16.12.2016

Re: pomesani loncici u opstem haosu.


NGO, MGO, GOMNO

dobro, ne mislim baš tako, nego mi se posložila igra slova.
recimo u CG, od gomile NVO-ova, ima njih par baš bitnih za društvo, s velikm povjerenjem naroda glede regulacije političkog života.
e sad, na silnog su se "junaka" namjerili ... nije im lako
nask nask 22:41 16.12.2016

For what it's worth

Ako nekome nešto znači ovo moje iskustvo iz nizozemskog srednjoškolskog sistema, ili malo preciznije, moje iskustvo kao nastavnika i razrednog starešine iz škole u kojoj igram već desetu sezonu .
Ако се утврди да ученик вербално и физички злоставља вршњаке и изнуђује новац од њих, да ли знате шта следи?

Prvo je priča sa razrednim, pa onda zajedno sa razrednim kod vođe tima, pa se zovu roditelji i u najtežim slučajevima i direktorka. To se sve dešava u roku od jednog dana. Tada se ne ide kući dok god se problem u dovoljnoj meri ne nacrta kako učeniku tako i roditeljima.
Krivična odgovornost u Nl počinje sa 12 godina, tako da ako je u pitanju teža telesna povreda ili krivično delo, škola će podneti krivičnu prijavu ako to već nije urađeno od roditelja žrtve.
наиђе на сцену у којој је један ученик физички напао другог, може да реагује само гласом и да позове полицију. Не сме да приђе и да их физички раздвоји, чак и ако је довољно снажан за то, а често није. Не сме, јер је забрањен физички контакт са ученицима. Због тога може да остане без посла.

Vrlo prosto, nastavnik je dužan da razdvoji učenike ili barem na neki način pokuša da ih razdvoji. Deca to nisu dužna ali ako se ustanovi da je neko aktivno ložio tučaroše na akciju ili srdačno navijao za vreme tuče sledi gore navedena procedura, naravno srazmerno težini nedela.
Да не говорим о томе што га ученик кога опомене може испсовати, гађати га нечим кад му окрене леђа, "случајно" у пролазу гурнути

Ako je tako nešto sa sigurnošću utvrđeno sledi gore pomenuta procedura.
јер знате, ми не дежурамо само ђацима којима предајемо. Има и ђака које не познајемо, нарочито ако је школа мало већа

Osobe koje nisu učenici ili nemaju razlog da se nalaze na površini koja potpada pod školu nemaju šta da traže tamo, ovo je zakonski regulisano.
А онда ће неинформисана и неука јавност сложно да устане и крене дрвљем и камењем по просветним радницима!

Tu je razlika sa Srbijom već malkice manja.

Prošle godine je moj učenik jajima gađao nastavnicu likovnog za vreme časa. To je bilo u četvrtak, a već sledeći petak je bio u HALT (Het ALTernatief, alternativa) . Ima samo na Nl ali ukratko, to je ono što država čini da se takva deca izvedu na prav i put. Spada pod ministarstvo bezbednosti i pravde. U međuvremenu je bio interno suspendovan, maksimalno tri dana i onda još eksterno, maksimalno četiri dana.
јер сваког тренутка може да засвира оркестар невладиних организација који тобож о правима деце брине боље и паметније од свих нас који са њима свакодневно радимо.

Otprilike nezamislivo.
Не знам само шта ћемо са силеџијством које промовише држава, почев од оног силеџије који урла на конференцијама за новинаре, преко оног силеџије који води један скупштински одбор, до оног силеџије који је прегазио девојку али је тата средио да не буде крив, па све до силеџије који је са татине телевизије у породичним терминима препричавао своје криминалне догодовштине. Силеџије расту гледајући у одрасле силеџије. Премијер каже гласно да држава нема снаге да се обрачуна с хулиганима. Ова држава тетоши силеџије свих узраста!

Takođe otprilike nezamislivo.
И на крају, да се разумемо - иза сваког детета које је способно и спремно да се понаша као злочинац, стоји породица која је такво дете одгајила. Не рађа се дете такво да пожели да запали човека. Оно такво постаје. Где је ту држава да одреагује? Где је оснаживање центара за социјални рад? Шта ради онај "шврћан" задужен за тај ресор, осим што ниже заљубљене хвалоспеве врховном силеџији? Отвара лифтове по старачким домовима? Зашто толико људи спава по хаусторима и на улици? Шта траже дванаестогодишњаци на улици у четири ујутру? Тада деца нису државна брига, а ако их родитељи лупе по задњици јесу?

Nije Nl zemlja bez problema u školstvu, naprotiv, tome sam lično svedok svakog dana. Ali školstvo je samo jedan deo društva (jedan od najbitnijih po mom mišljenju) i u velikoj meri slika tog istog društva. Šta je starije od ta dva, e to ni sam ne znam. Verovatno neka dijalektika.blogov_kolac blogov_kolac 08:27 17.12.2016

Re: For what it's worth

Ovakva i slicna licna iskustva iz prve ruke iz srca zapadne jEvrope jako je zdravo siriti u ovakvim raspravama gde ljudi koji u Srbiji ponekad hirurski precizno pa moze se reci i lucidno postave dijagnozu i prikazu sliku bolesti - isti ti ljudi uprkos tome cesto nude katastrofalno pogresne recepte za ozdravljenje, ili navode potpuno pogresne uzroke koji su izazvali takve probleme.
Рекла бих да у овом тренутку држава плаћа данак за либералне законе које је претходних година тако олако уводила. Одузела је родитељима право да васпитавају децу, одузела је наставницима право да васпитавају ђаке. Сва права су се преко ноћи преселила на страну деце, упоредо са минимизирањем обавеза.

Од 2001. године све сегменте реформе образовања финансирају странци.
Све што је ново уедено, уведено је њиховим парама, по њиховој жељи.
Да ли је могуће да је нама важније да страним фабрикантима дајемо десетине хиљада евра по радном месту, него да својим парама реформишемо образовање? Изгледа да није проблем у новцу, већ у његовој расподели.

Kada se malo dublje zagrebe po svim tim najdrasticnijim slucajevima nasilja koje su izvrsavali mladji maloletnici (tj. bukvalno deca), koliko ja znam nikada se nije ispostavilo da je uzrok bio previse slobode, ljubavi i paznje kojima su ti pocinioci bili izlozeni, vec naprotiv, gotovo po pravilu su poticali iz porodica gde je otac ili ocuh bio nasilnik, pa je pre svega statisticki neispravno tvrditi da je to posledica cinjenice da je glavni problem novih generacija sto su lisene "batina je iz raja izasla" blagodeti.

Kod nas su ljudi, ukljucujuci i razne "intelektualce" sentimentalni u odnosu na "cvrstu ruku", a ne shvataju da u XXI okolnostima i okruzenju, autoritarni model po pitanju opste sigurnosti i stope nasilja/kriminala uopste ne bi davao rezultate kao u nekim drugim vekovima i vremenima. Uostalom, ako je problem u previse slobode i prevelikim pravima mladih, kako tumaciti rezultate Svetske zdravstvene organizacije (WHO) po kojima je u Evropi najveca stopa smrtnosti izazvane nasiljem MEDJU MLADIMA: 1)Rusija 2)Albanija 3)Kazakhstan 4)Ukrajina 5)Belorusija...? Da li uvazena gosca autor poznaje rezultate slicnih istrazivanja kada tako samouvereno upire svoj optuzujuci prst u sasvim drugi deo Evrope, od kojeg mi zaista mnogo toga prepisujemo... ali nedovoljno implementiramo u praksi... mozda i bas zato sto oni koji su zaduzeni za implementaciju (poput gospodje ciji je tekst ovde prenet) iako hrabro i jasno ukazuju na problem i njegove razmere, nude nebuloze kada su u pitanju nacini prevazilazenja ili uzroke koji su ga izazvali. Zato je po meni degutantno upirati u ovoj novosadskoj tragediji prst ka EU, ili na neka civilizacijska dostignuca poput povelje o pravima deteta, ili jos besmislenije na nas domaci NGO sektor koji navodno vedri i oblaci srpskim obrazovanjem, a u stvarnosti je manje-vise jedna potpuno virtuelna kategorija...
bene_geserit bene_geserit 09:23 17.12.2016

Deca od 12 godina i tesko kriminalno delo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana