Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Neven Anđelić

Medjureligijski bog

Jos samo Milosa Formana da zovnu da snimi nastavak starog filmskog hita koji bi se ovaj puta zvao ‘Kos(ova)a 2’ ili, po drugoj verziji 'Povratak Kos(ov)a'. Zavisi gdje vam je srce ili koji vam je bog. Ili vrag/djavao.


Pinochet, Tudjman, Milosevic

Vidim godisnjica je smrti Franje Tudjmana. I bas na njegovu godisnjicu rikne i Augusto Pinochet. Dva generala, dva diktatora, obojica unesrecila hiljade ljudi i obojica imaju armiju sljedbenika koji smatraju da su preporodili sopstvene nacije. Obojica skoncase bez sudski dokazane odgovornosti za ratne zlocine iako su istrazioci (oni medjunarodni) provjeravali uloge obojice. Zlocini nisu upitni vec samo da li su oni direktno odgovorni. Cudo je ovaj datum. Konvencija protiv genocida usvojena je bas negdje ovih dana u decembru 1948. godine, a na danasnji dan i Univerzalana deklaracija o ljudskim pravima. Onda je nekako i simbolicno da barem dva diktatora riknu na taj datum.


Johnny for good

Dugo sam sjedio s jednim poznatim svjetskim novinarom koji odlicno poznaje Balkan, govori jezike Juznih Slavena, bolje razumije nego prica i skoro da osjeca kulturu kao svoju. Konstanty Gebert je Poljak i to me je nekako podsjetilo da ga upitam je li cuo za Azru, Dzonija Stulica, Poljsku u mome srcu, Kurvine sinove, 13, decembar.


Syndicate content