Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Terorizam

Trgnite se iz hibernacije!*

Više od 500 ljudi je za tri dana samo na Blogu B92 potpisalo da traži od Države da pokaže da hoće i da može da zaštiti svoje građane od ubica.

Pokušaj ubistva porodice novinara Dejana Anastasijevića nije nažalost usamljen slučaj. Da jeste ne bi bilo razloga za sumnju da će državni organi pronaći izvršioce i inspiratore terorističkog akta. Brojne javne ličnosti žive godinama u atmosferi izvesnog linča bilo da je reč o fizičkim napadima, pretnjama, ugrožavanju stana ili neprestanim verbalnim atacima u kanalizacionim medijima.

Zamolili smo neke javne ličnosti da iznesu svoja iskustva života pod stalnim osećanjem da ih rulja može linčovati i da će to proći nekažnjeno.

Danas je gost-autor Vesna Pešić.

Duh vremena
Piše: Vesna Pešić

Pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića se sveo na „rulju”, neorganizovane pojedince, koji iz patriotskog besa podmeću bombe. U mom slucaju „rulja” je razbila samo prozor. Počionici nisu otkriveni, niti me je ikada neko obavestio šta se preduzimalo. Sram me je bilo da se zbog „rulje” i jednog prozora raspitujem dokle je istraga dogurala.


Ne pristajemo na muk

U noći između petka i subote pokušana je likvidacija porodice novinara Dejana Anastasijevića. Ni jedan državni činovnik od tada nije udostojio javnost neke konkretne informacije o rezultatima istrage.

..Predsednik Republike se u subotu slikao sa žrtvom, premijer nije učinio ni toliko. Onda je nastupio muk sa kojim se ne slažemo.

Veljko Subašić, pomoćnik načelnika Kriminalističke policije, izjavio je u ponedeljak RTV-u B92 da su tragovi pronađeni na mestu pokušaja ubistva obrađeni, ali da "u interesu istrage" neće obelodaniti nikakve konkretne informacije do kojih je policija došla.

Mi, potpisnici Otvorenog pisma ministru unutrašnjih poslova Srbije odlučni smo da istrajemo u zahtevima ministru i nadležnim državnim službenicima da svakodnevno izveštavaju javnost o tome šta konkretno MUP Srbije čini da identifikuje i uhapsi izvršioce, ali i inspiratore ovog terorističkog akta, da nas uvere da je država spremna, odlučna i sposobna da zaštiti građane od terora i da u tome neće biti nikakvih kompromisa i tajnih paktova sa ovom i svakom drugom vrstom terorizma.

Pridružite nam se!

Zbog otežanog "logovanja" možete potpise blog-peticije slati na dulemcmedia@gmail.com.


OTVORENO PISMO MINISTRU UNUTRAŠNJIH POSLOVA SRBIJE

Ministre Jočiću,

Protiče drugi dan od pokušaja likvidacije novinara Dejana Anastasijevića i njegove porodice, a vi se još uvek niste obratili javnosti. Podsećamo vas da ste dužni da gradjanima objasnite šta tačno MUP Srbije čini da identifikuje i uhapsi izvršioce, ali i inspiratore ovog terorističkog akta.

Vaša je obaveza da štitite građane Srbije, a ne one interesne grupe koje zemlju ponovo uvode u period strahovlade i terora, one kojima je dozoljeno da prete i ubijaju novinare, da vrše nasilje nad svakim ko hrabro i odgovorno govori istinu.

Ministre Jočiću, građani od vas očekuju da svakodnevno izveštavate javnost o rezultatima istrage, da nas uverite da je država spremna, odlučna i sposobna da zaštiti građane od terora, da u tome neće biti nikakvih kompromisa i tajnih paktova sa ovom i svakom drugom vrstom terorizma.

Jasmina Tešanović
Srđan Kusovac
Dule Nedeljković
Biljana Srbljanović

*Ovo pismo je i otvoreni poziv da poziv svima koji žele da potpisom ili komentarom uključe u akciju pritiska na nadležnog državnog službenika. Planiramo da ovakve poruke, koje ćemo sastavljati zajedno, objavljujemo redovno, sve dok prozvani državni zvaničnici ne budu pokazali građanima da se svakodnevno ozbiljno bave ovim slučajem.
Pridružite nam se!

** no troll

*** akcija blokiranja saobraćaja u ponedeljak u PET DO DVANAEST

**** Nastavak potpisivanja na novom blogu


Syndicate content