Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Mentalna terapija

Ljubav na prvi pogledLjubav na prvi pogled

Opet nema snega!! A?? Desetinama godina čitave horde skijaša entuzijasta bazaju po potencijalnim skijalištima širom sveta pokušavajući da pronađu neku kamaricu snega na koju bi mogli da spuste svoje skije, bordove etc. I kada se desi da pronađu takvo mesto opet postoji strah da li će se taj sneg zadržati dovoljno dugo i ako se to i dogodi, da li će neka snežna oluja pokvariti celu zabavu. Sa efektom globalnog zagrevanja ta je potraga postaje sve bliža nemogućoj misiji.

Oni koji su na vreme shvatili da sve te akcije nisu vredne njihovog novca i vremena su se okrenuli drugoj vrsti rekreacije koja se zove scuba diving.

Rezon vrlo jednostavan:

1. Skoro svako može da roni

2. Potrebno je da se nađe vodena površina veća od vaše kade

3. Može se roniti u bilo koje godišnje doba i bilo koje doba dana

4. Troškovi za ronilački odmor su isti ili manji od skijaškog odmora

Dok retki (neobavešteni) evropljani još uvek tumaraju po skijaškim centrima nadajući se da će uspeti da skrpe nekoliko dobrih skijaških dana, oni pametniji su se sjurili na Crveno More unapred znajući da će imati savršen ronilački odmor. Od najsevernije tačke u Evropi do bilo koje tačke na Crvenom Moru treba najviše 5 sati leta. Od naših krajeva je potrebno oko 2 sata. "Zicer" kombinacija.

Činjenica da je potrebno samo nekoliko sati leta da bi ste se teleportovali iz sivila i čamotinje matore Evrope u pulsirajući podvodni život Crvenog Mora je prilika koja se ne propušta. A jedanput kada se zaronite tamo-ne želite više da izađete. Zaranjate u potpuni mir i red. Zaranjate u čistu prirodu i na mesto gde je sve počelo. Korali i ribice neverovatnih boja su svuda oko vas a vi lebdite u svoj toj lepoti i ne znate na koju stranu pre da gledate.

Svaki put srce mi je prepuno i hoće da iskoči iz grudi. Osećaj je kao da sam se vratila u toplu, meku utrobu moje majke. I onda kažem sebi: "Sad je sve u redu. Sada si kod kuće". Ponekad samo zatvorim oči i samo lebdim u zaglušujućoj tišini koju samo ponekad prekida zvuk mog disanja.

Crveno More može da vam pokaže svu grandioznost i beskompromisnost prirode. Opstaju samo najjači. A vi možete biti lično prisutni na toj pozornici i da sve to gledate iz prvog reda. Posle nekog vremena i ribe počinju da vas ne primećuju tako da možete da imate i personalni kontakt sa glavnim akterima. U isto vreme shvatate i svu fragilnost i tananost tog sveta. Ako nikada ništa i nikoga niste poštovali-more morate da poštujete. Ono je u isto vreme nežno i grubo, mirno i uzburkano, opasno i bezbedno. More će vam uvek dati ono što tražite od njega, zato pazite kakve želje imate. Na moru se ništa ne događa slučajno i što bolje poznajete more to će vam ono više davati. Ono može da bude vaša avantura i vaš mir. Ono ispira svu negativnu energiju iz vas i puni vas galonima pozitivne energije koji osećate kao topli slatki umor posle svakog zarona. I posle toga može i nebo da mi padne na glavu a da se ja ništa ne uzbuđujem oko toga. Pod vodom ulazite i u drugu vremensku zonu. Minuti izgledaju kao sekunde a sati kao minuti. Sve drugačije funkcioniše. Dišete duboko i sporo, pokreti su vam usporeni ali vreme mnogo brže prolazi. Svaki zaron je prava antistres terapija.

A sad vi meni recite kako je bilo na skijanju ove godine.

UPOZORENJE: CRVENO MORE PROIZVODI VEOMA VISOKI STEPEN ZAVISNOSTI!!!


Mada je nemoguce putovati kroz vreme,

ili brze od svetlosti kroz prostor, ronjenje je najblize takvom putovanju. Stavite masku, i samo pogledate u svet pod vodom i nasli ste se u okruzeni drugim svetom. I to je vec, samo po sebi, mentalna terapija. Svet mira i cudnih oblika, neobicnih biljki i zivotinja, kao u snu. Naravno, treba otici na pravo mesto da se to dozivi.

Oprema nije toliko skupa, i svakako je jeftinija od skijaske (barem ona bazicna): Ja imam masku Cressi, sa dioptrijom posto nosim naocare, kostala me je $150. I to je najveca stavka. Peraja su od $20-$60. Pristojna podvodna kamera oko $100, dobra baterija $30. I to vam je dovoljno za uzivanje na dah. (Ako hocete ozbiljniju opremu, onda tu dolaze i boce i "mokro odelo" (za hladne i tople vode), i razna druga oprema, i onda je cena vec ozbiljnija).

Ako odete na dobro mesto (na Crvenom Moru nisam bio, ali verujem Aleksandrinom ukusu), taj magicni svet vas totalno obuzme bojama, i kretanjima i zivotom. I ne treba roniti duboko da bi se sve to dozivelo: na Karibima, gde sam najvise odlazio, se roni oko koralnih grebena (ceo koralni greben je jedan organizam, genetski identican na svakom svom delu), i zaroni od 2-8m ce da vas potpuno omadjijaju.
Ja volim da zaronim i polako idem u jednom pravcu - i onda se naglo okrenem. A zamnom idu jata raznobojnih riba (medju njima moja omiljena parrot fish - bas lici na papagaja po bojama, ima i kljun za grickanje korala) koje odjednom stanu, jer su me pratile misleci da ih nekud vodim. Kad sam bio mali, mislio sam da me Mesec svugde prati. Danas, kad zaronim, znam da me ova daleka i privlacna bica prate.
Podvodni svet - mesto bez konflikta i dilema, postoji samo za sebe kao neko cudo, ravnodusno, kao sto postoje zvezde, nepretenciozno, neopterecujuce, lekovito za dusu, nepodnosljivo lako.


Hvala Aleksandra.


Hvala tebi nsarski

ovakav opis nepodnosljive lakoce postojanja ni ja koja sam profesionalni ronilac ne bih mogla smisliti. Jedna napomena sto se tice opreme: nije potrebno da imate svoju opremu (pogotovu na Crvenom Moru). Ceo komplet (regulator, BCD, maska, peraja, odelo, tegovi, boce...) mozete iynajmiti za oko 20-25 evra. Potrebna je samo dobra volja


to prof ronilac

znaci da ti je ronjenje profesija i ono (ronjenje) pays the bills?


Ozbiljan posao i-te-kako

Ah da slatka moja. To moze da bude VEOMA ozbiljan posao a zasniva se uglavnom na edukaciji novih ronilaca, upgreidovanju vec postojecih ili samo guidingu ronilackih grupa gde se pokazuju odredjena mesta, edukuju se o ekologiji i istoriji odredjenog mesta....mnogo posla. Ja sam u stvari link izmedju kopna i mora. Vrlo uzbudljiva zanimacija


pa znam

zato i pitam, jesi ti od njih?


Da, ja sam jedna od njih

ja sam jedan od onih ronilaca koji se bave edukacijom. Ova vrsta ronjenja o kojoj prica nsarski je komercijalno ronjenje i time se ne bih nikada bavila jer.....duga prica..poenta je da se jednog dana probudite sprzenog mozga a to nije vredno nikakvih para na ovome svetu. Jos jedna stvar je da ronioci moraju da se podvrgavaju redovnim lekarskim pregledima na kojima ne moze da se ne otkrije srcana mana.....


Malo da davim

Aleksandra,
ne znamo se, pa ne znam ni gde živite i odakle ste. Međutim, iako ću verovatno ispasti zakeralo zbog ovoga, nisam mogao a da ne reagujem. Jedini izgovor za ovakav "jezik" koji ste ovde upotrebili je da već 20 ili više godina živite u inostranstvu.

"edukacija" - još i može da prođe, mada je bolje obuka
"upgreidovanje" - ?????? (pobogu!)
"guiding" - ?????? (ovo bi bar na engleskom moglo da prođe)

A da je ronjenje jedna od najlepših stvari na svetu, jeste... Mada nije tako lako ni bezazleno kao što bi se dalo zaključiti iz raznoraznih napisa ovde. Prilikom svakog ronjenja sa bocama, a pogotovo preko 20 m dubine, postoje i određeni rizici koje treba poznavati, kao i načine njihovog izbegavanja.
U najmanju ruku preporučljivo je da imate zdrave sinuse. Ako ste neoprezni, upaničite se iz bilo kog razloga ili jednostavno ne znate dovoljno, tu su: plućna embolija, tzv. kesonska bolest, dubinsko pijanstvo, pa sve do trovanja kiseonikom iz vazduha u bocama (preko 80m dubine, doduše, tako da to za rekreativce nije faktor).
Bavio sam se ronjenjem i znam o čemu pričam. Nažalost, nedostatak vremena i novca mi ne dozvoljavaju da iole ozbiljnije ronim, mada sam i dalje veliki ljubitelj te aktivnosti. Treba naglasiti da uprkos težnji za popularizacijom te aktivnosti ona NIJE za svakoga.

Pozdrav,
Lontche


Ma nije davljenje Lontche

Imas pravo kada se bunis zbog upotrebe stranih izraza u komunikaciji.....ali ja sve sto sam naucila o ronjenju je bilo na engleskom, tako da i ne znam izraze na srpskom. Inace, u inostranstvu (Eigiptu) zivim tek nesto malo vise od 2.5 godine.
Termin edukacija sam namerno upotrebila jer nije stvar samo da fizicki obucite nekoga da roni vec i da razvijete svest o bezbednosti kako samog ronioca, tako i njegove okoline. Biti dobar ronilac je mnogo siri pojam nego samo uzeti boce, zaroniti i provesti pod vodom neko vreme.
Ta vrsta edukacije posebnu paznju obraca na problematiku fiziologije, fizike i ekologije i cilj je da se svaki ronilac DOBRO upozna sa svim ovim faktorima. Ja imam vise od 500sati provedenih pod vodom (vise od 1000 zarona)NIKADA mi se nista ni priblizno neprijatno nije dogodilo (osim par slabasni upala uha za sta sam sama kriva jer nisam nosila kapuljacu u hladnoj vodi). Dokaz da ronjenjem moze da se bavi svako je i to da u PADI skoli mozete da zapocetne obuku
vec u 8-moj godini zivota, a prvu licencu (junior open woter diver) se moze dobiti sa 10 godina. Ja licno volim da radim sa decom i ispostavilo se da su oni najdisciplinovaniji i najozbiljniji ronioci.
Za koga nije ronjenje: samo za one koji imaju ozbiljne zdravstvene probleme kao sto je dijabetes (mada i tu mogu da se naprave izuzeci-u zavisnosti kakav je oblika dijabetesa), zatim osobe sa mentalnim poremecajima i teskim oboljenjima pluca i srca i trudnice. U isto vreme ronjenjem mogu da se bave i fizicki hendikepirane osobe, deca, penzioneri....
Nauciti da ronite je isto kao i nauciti da vozite kola. Postoje odredjena pravila koja morate da postujete i nista lose vam se nece dogoditi. Mislim....ako prolazite kroz crveno...pitanje je momenta kada cete se ozbiljno slupati i moguce poginuti. Tako je i sa ronjenjem-postuj pravila i sve ce biti u redu. Na nesrecu, mnoge moje kolege po Beogradu ne potuju NIKAKVA pravila ni kada su oni licno u pitanju niti kada su njihovi ucenici u pitanju pa se zato dogadjaju ceste nesrece. Vecinu njih bih najradije poslala na dugogodisnju robiju.
Medjutim, koliko mi je poznato, kod nas jos uvek ne postoji zakon o sportu i rekreaciji tako da svako radi sta hoce i kako hoce pa se onda nas nesrecni narod potpuno isfrustrira jer je prepusten na milost i nemilost kojekakvim "instruktorima ronjenja" kojima ja ne bi dala ni nacrtanu kozu da povedu pod vodu.
Hvala na komentaru Lontche


Slažem se sa tobom

S tim što sam ubeđen da je jedan faktor koji si samo malo izokola napomenula u pretposlednjem pasusu (ako prolazite kroz crveno...) KLJUČAN - nešto što bih nazvao psihološkim profilom.
Ja sam inače instruktor padobranstva, što je jedan od velikih razloga zašto ne ronim - nema se para i vremena i za jedno i za drugo. Baveći se generalno ovim tzv. ekstremnim aktivnostima (namerno ih ne zovem sportovima jer nisu samo to), pogotovo podučavajući druge, došao sam do zaključka koji si i ti navela, samo malo modifikovanog:
Skoro svako može da ZAroni (skoči iz aviona). NE MOŽE svako da se BAVI time. I u padobranstvu i u ronjenju sam viđao izvestan procenat napaljenih koji misle da sve mogu, da im je sve dozvoljeno, da sve smeju, da ništa ne moraju da isplaniraju ili preduzmu bilo kakve mere bezbednosti... Takvih uvek ima u ovakvim branšama. Ukoliko su uporni, pre ili kasnije dovedu sebe ili čak i druge u opasnost, ginu ili zbog njih neko gine.
Jedan od mojih učenika koji je kako se to obično kaže "živeo život punim plućima" je pre par godina poginuo na skoku, odgovorno tvrdim, samo zato što je bio takav kakav je. Takve likove ne možeš sprečiti, jer nemaš zakonskog osnova. Samo možeš (dok su pod tvojim nadzorom) da ih više "pritegneš" nego druge nadajući se da će nešto ukapirati ili da odbiješ da radiš sa njima, u kom slučaju će jednostavno otići kod nekog drugog, ko može da bude kao i oni, a tek onda eto nesreće.
I tvoja i moja odgovornost se sastoji između ostalog i u tome da prepoznamo takve likove, da iako nismo psiholozi ili psihijatri donosimo sud o nečijoj psihi i da predvidimo sve gluposti koje takvi, pa još početnici mogu da naprave. Samo zato kažem da ne može svako da se BAVI ovakvim stvarima.

pozdrav,
Lontche

P.S. Crveno More... mmmmmm kako ti zavidim.


Super je Lontche sto se razumemo

posto se bavimo prakticno istim poslom i susrecemo sa sa istim problemima. U potpunosti se slazem da je mantalna konstrukcija osobe najbitnija u celoj prici. Meni je data mogucnost da ne licenciram nekoga ko nema dobar "atitude" (zaista ne znam srpsku rec za ovo)prema ronjenju. Ali to svakako nece spasiti budalu od samoubistva iz nehata jer ce otici kod nekoga ko nece mariti za to. Ali....na kraju price to deli profesionalce od amatera. Na nesrecu Srbija je puna ronilackih instruktora amatera koji pobise kamaru ljudi iz nehata i niko nije odgovarao za to. Oni koji prezive dodju ponekad ovde kod mene pa onda ja imam pune ruke posla u pokusavajuci da ih dekodiram i ponovo naucim da rone, ali ovaj put bezbedno. Ponekad se zaprepastim kada shvatim da ti jadni ljudi ne znaju ni osnove dekompresione teorije, moguce posledice izigravanja "heroja" pod vodom i sl. A ti Lonche, ako ikad skupis vremena i dobre volje javi mi se pa dodji malo ovamo da vidis Crveno More....i da znas da treba da mi zavidis ;-))


Držim te za reč

I nije nemoguće da se to desi, jer inače već par godina merkam kako da tako nešto izvedem...
Gde si ti tamo, u kom mestu? Čisto da znam za koje destinacije da se raspitujem.

Pozdrav,
Lontche


Mili moj Lontche...

ja sam u centru desavanja-Sharm el Sheikh....u toku su pregovori da se organizuju neke grupe i BG-a i iz ostatka Srbije pa da se to odradi na profesionalnom nivou gde ce svi biti srecni. Nije lako prijatelju zbog sumasisavsih mediokriteta iz rodne mi grude...ali trudimo se...uskoro dolazim u BG u pokusaju da definisem neke poslove....pa...videcemo. Ako si zainteresovan za detalje, pisi mi na e.mail pa mozemo dalje da se dogovaramo.
Pozdrav


Jedan moj dobar drugar je bio profesionalni ronilac.

To je tezak, i, ponekad, dobro placen posao. On je, recimo, ronio u Dunavu, na Djerdapu oko turbina. Postavljao je kanalizacionu cev u Kotoru - kazu mu: "Ovu cev treba sprovesti kilometa i po po dnu ka pucini". I on to uradi.
Inace je vozio taksi u Beogradu, da bi preziveo. Umro je od srcanog udara pre par godina u Beogradu. U snu. Nije mu bilo jos ni 40. godina.
Ne zbog ronjenja. Ispostavilo se da je imao urodjenu srcanu manu, a da nije ni znao.
Ja sam voleo sa njim da ronim, jer je imao duha, i mogao sam na njega uvek da se oslonim. Jednom sam sa njim otisao na jastoge (CG), koji se leti hvataju na ozbiljnoj dubini. Ja u camcu, a naidje neka spodoba sa stapinima dinamita da "peca". Jedva sam ga ubedio da je covek dole, na 40m, da ce ga ubiti detonacija. Psovao je onoliko. To su ruzne strane, ali i njih ima.


Detinjstvo

sam provela u Kladovu (dete djerdapsko), i svima nam je u druzini izvesni Zika-ronioc bio idol i heroj. Ne znam mu kasniju sudbu, doduse, ali svi smo mu se divili na uzbudljivoj i neobicnoj profesiji.


Површно посматрање дубинског

Свако дође на своје. Задњу деценију роним.пре тога сам се 5 скијо.занимљиво је и једно и друго.како другог на малти нема ,о првом бих .
Свакодневно малту прелећу авијони.Посматрам их докон ,прелепи су,очарава ме резултат ума људског у победи над силама гравитације .међутим има 1 којег сам неки дан ,по ко зна који пут посматрао, који не лети задњих 65 година ,него рони у тишини Медитерана пропелером у песак заривен ,сања он неки свој недоречени лет , крила поломљених , на ужитак нас рониоца.
1942 - га је.
Светски Рат Но2.
Немци у налетима са Сицилије ту и тамо бомбардују неке овдашње локалитете.Од занимљивијих је и аеродром Хал Фар на југоистоку малте али Енглези несагласни са том намером агресора па узвраћају артиљеријом те једног погодише и овај у спиралном паду попи пешчано дно ,на дохват обале на дубини 20ак
метара ,те паде у заборав.Додуше понешто са њега,потоњи докони расчерупаше али оста на задовољство каснијих ронилаца олупина да их нема призива.Данас је у свим подводним бедекерима који су детаљно обрадили ама баш све око малтешког архипелага до разумних дубина он на топ месту наведен те га ретко ко , склон изазовима подморја ,не посети да се услика на остатку крила седећи или из песка штрчећи пропелер мазећи .Тренутно се о њему брину посебне службе да га подводне струје песком не заспу ,па вири таман толико да намами ,док около пленећа тишина , нарушена брботом рониоца .Да и множина рибица несташних ,краставаца морских ,јежева, ,звезда , те подикоји планктон . . крволочни.
и онда, кад је најзанимљивије вибратор дубиномера те опомене да . . .риба ниси . .


Predivno...

uz ovo moze ici samo jedna stvar.


Diiiivno!

Ne znam koji od gornjih tekstova je lepsi, a jos kad su u pitanju moja dva omiljena hobija skijanje i ronjenje zvuci jos lepse.
Samo sa lepotom dubina covek mora biti oprezan da ne uleti u http://www.youtube.com/watch?v=ooJapzQFc1Q


bleeeeee :-))))

sto je leeepooo....evo, ne moram bendzamina danas :-)

ja ne skijam, plivam. blizu sam? retko zaranjam zbog panicnog straha od davljenja prouzrokovanog zdravstvenim problemom ali sam poslednji put onako, sa decijom maskom...i kad sam savladala strah, izgorela mi ledja i ramena :-) nisam videla bogznasta, malo ribice, jezice, flase, cipele, kese, morske travke ali jos uvek dubinu mora gledam na dvd.ju. najbolja serija/film ikada, BBC The Blue Planet.

(ne daju mi sliku...uh...! ß-/)


Bez naslova

Prozaicno zvuci, al' bas opustajuca i lepa tema i price na gore - dole.
Ne ronim, plivam. Al'moji rone, pa kad hoce da me obraduju - malo - donesu mi da vidim ponesto (sto moze da izdrzi nekolikih minuta izvan vode), pa onda vracaju u more ( ipak su oni sportski).
Prosle godine smo opremili i mog mladjanog sina (imao tri).
Naucio je da sa perajima (koji su btw kao necije stopalo) i maskom na licu udje u vodu i malko gledi. Bas je bio ponosan!
Skrecem temu!!! Sory!
Lepse je o tim plavim dubinama, beskraju boja i mnostvu zvukova tisine, spokoju i opustanju ( bolje reci prepustanju) uz majku prirodu:)


UZIVAM

O sva ta voda, a ja i ronim i plivam, tek muzika muzika:))


Sta da ti kazem.....

sada postoje i mp3 playeri koji se mogu nositi pod vodom, tako da mozes i sam sebi da montiras muzicku podlogu dok ronis. Bas simpaticno :-)))


Bravaru, prijatelju....

pa sto i ti ne zamocis lavu malo u vodu? Apsolutno nista lose ne moze da se doodi. Ljudska bica prvi 9meseci svoga postojanja provode u vodi. Nama je voda prirodna sredina. Zivot na kopnu nas uci drugim stvarima i proizvodi strahove koje ne bi trebalo da imamo. Zivot nas samo uci novim strahovima i mi zaboravljamo svoju sustinu.....


Bez naslova

Samo zbog radi zdravlja :(
Ne trpim pritisak na usesa :)


Moze i bez pritiska

Bravaru, prijatelju, moze i bez pritiska. Treba samo izjednaciti pritisak u usesima za sta postoji VRLO jednostavan metod. U tome i jeste fora sa ronjenjem....ne oseca se nikakav diskonfor, nikakav bol, nista vas ne stiska i pritiska. Potpuno ste slobodni. Mislim da se taj osecaj moze izjednaciti sa ultimativnim stanjem slobode


Postoji ronilacki sport

koji se zove "free diving", i sastoji se od nekoliko disciplina. Staticko ronjenje je da zaronis pod vodu (u bazenu recimo) i da ostanes sto je duze moguce. Andy Le Sauce je dugo drzao rekord u ovoj disciplini (7 min 35 sec.). Dinamickih ronjenja ima vise verzija. Ekstremnim sportom se smatra "no limit" dinamicko ronjenje: silazak na najvecu dubinu u jednom dahu. Trenutni rekord drzi Herbert Nitsch sa dubinom od 183m.

Primetite velicinu peraja koje ovaj takmicar ima.


A ima i izvesna

Tanya Streeter (mmmmmmmmmm), The Carribean Mermaid, kako je jos zovu, koji roni do 160m.

I kod nje nisu samo peraja velika (sto objasnjava m-ove)...


a sta je ovde veliko?

a sta je ovde veliko?


Jao, blama!!!!

Kuku mene! Paaa, izgleda da TV stvarno uvecava. Ili je radio neki plastic surgery. Ili je bilo pre tih 160 m.

Idi, bre, Bebo, razbi mi i poslednju iluziju u zivotu! (ovde sad treba da ide emoticon za plakanje' ono, suza suzu stize). Sta ti je nemacka surovost....


emotikon plakanja: ;-( a

emotikon plakanja:
;-(

a nije nemacka surovost, vec nemacka realnost ;-)
a sad sto je zivot surov...pa navikli smo se vec. nego ja mislila da ti vise volis red head, a? fatalne ostrvljanke ;:-)


Killing me

me softly with this pic. Pusti B, jos sam u soku!

Sto se tice red hot, pocela mi Season 3 DH, Marcia X rulez. Bar tu nema prevare. Ili ima...


e sad mislim

da je in order, da sarski jos jednom zalepi sliku, kod kud puklo.....


pa farbana je....malo ;-)

pa farbana je....malo ;-) mora malo, zbog kamere...a i ona je ravnjikava...los ti je dan Dr. :-)


BoL

grobarko mojih snova!


bolje da sanjas

crno-belo :-)

evo ti cvet! ne samo ofarban nego i photoshopiran...(a velicina se ne vidi, pa sanjaj i dalje!)


so, you like

redheads?


pa

normalno:))


ne bih ja sad da zatezemo

ne bih ja sad da zatezemo stvari ovde oko boje kose ;-)


Bez naslova

Da ne kukumavcim! U prirodi mi je da probam opet!
A o ekstremnim sportovima - svaki za pohvalu. Ronioci posebno!
A jel' neko probao ovo?


Cuj probao.....!!!!

jedini je problem sa ovom kombinacijom sto rizikujete prelome kostiju sto vas moze drzati BAR 6 meseci van vode a kada vam je ronjenje posao, onda ne mozete da dozvolite da ne radite 6 meseci.....


Bez naslova

Sad sam malo ljubomorna (al' stvarno samo malo). Bas si extrime.
Gledala sam o skijanjiu na pesku, i bas mi se svidelo.
Ja sam lav, pa vise volim leto i sve sportove koji mogu da se rade napolju.
Pozz ronilacki


Jean-Marc Barr Jean

daaaaaaaaaa.....

a mjuza? ;)
alexandra super post! vec sam ti negde napisala da bih zivela u moru..


joelle.....

postani ronilac i mozes da se selis pod vodu kada god hoces ;-))) Mnogo je lakse nego sto mislis. A sto se tice muzike (ako mjuza to znaci)....vec sam napisala ovde da postoje mp3 plajeri koje mozes da nosis sa sobom pod vodu...tako da je i taj problem resen


i hocu ;) planiram vec neko

i hocu ;)
planiram vec neko vreme pa si me sad sa texticem opet razbudila da procunjam sta ima u ponudi. ja sam u dubaiu gde je uvek sezona.
a za mjuzu sam mislila na big blue soundtrack ali mogu i ti plejeri cim se preselim pod vodu :)


pa i tamo

u dubinama se nadju pokazatelji chovekove sushtine.
pokazali su mi prijatelji, inache pasionirani ronioci, (da, bash u Crvenom moru), snimak svojih expedicija..
i Thistlegorm brod potopljen 1941..

(imadoh chast da znam stare morske vukove (jadrana) i da slusham njihove priche o ribarenju...
ti stari ribari imaju svoje "poshte" - mesta gde se mozhe nachi dobra riba - i to je naravno strogo chuvana tajna..
e, te "poshte" su ne retko bile kod olupina u more bachenih automobila.. neverovatno.)


e, baš lepo!


Wow. To je puffer fish?

Ako jeste, u Japanu sam probao to - zovu ih "fugu", mozak ti pomalo utrne. Ali ukus: vanzemaljski.
Ako nije, bas je lepa, ko mace. Kao da se smeje.

Ovo je moja omiljena. Parrot fish:

Hey, aren't we cozy?


puffer fish?


Well, Brook,

that's when it puffs up (for certain reasons)..:)))


jel to uciteljica voznje

jel to uciteljica voznje sundjera boba?


moja omiljena

nemo


i tata sa drugaricom.

i tata sa drugaricom.


Da,

ona mi je carica!


i meni :-)

i meni :-)


bez naslova

I meni :-)


f u g u

Obuka za kuvare koji mogu spremati ribu fugu traje godinama.
Otrov tetradoxin koji se nalazi najvecim delom u jetri ribe, ali i misicima, ikri, u kozi i ocima, je oko 1200 puta jaci od cijanida, i uprkos tome ta je delicija neverovatno primamljiva mnogima.
A zanimljivo je i to da je to jedino jelo koje nikad nije servirano japanskom caru i njegovoj porodici.
Probanje fugua porede sa igranjem ruskog ruleta.


Prema nekim statistikama

oko 50 ljudi godisnje (1 nedeljno) u Japanu umre od ovoga. A, opet, u mnogim restoranima su reklamirani i vidno istaknuti akvarijumi sa ovom ribom.


chovek i zhelja njegova - njegova slabost

"Ali, zashto nas truje?"

"Ti postavljash pogreshno pitanje."

"Koje je pravo pitanje?"

"Zashto mi dozvoljavamo da budemo otrovani?"

:)

edit: postoji japanski ideogram koji se mozhe prevesti na razne nachine. Mozhe da bude: Svaka zhelja je zhelja za smrchu, ili Glad je gluvi vozac, ili Pronicljiv i mudar chovek jede istim zubima.


pa zar to nije sudbina

pa zar to nije sudbina coveka?
uvek zeli da budu otrovani...manje vise.


Znas kako to obicno ide:

sedne covek u bar sa drustvom, pa naruce pivo, pa sledece, pa se opsete da probaju fugu, pa im majstor sece, pa pivo, pa kazes majstoru, bas mi ugodno trnu usne, daj iseci malo blize opasnoj zoni, pa pivo, pa svi sve ludji i sve hrabriji, pa pivo, pa jos blize i - cap!


Postoji i drugaciji zavrsetak price

za ovih 2.5 ggodine rada kao profesionalni ronilac kroz moje ruke je proslo oko 5000 klijenata. To je 5000 razlicitih prica. Nisu retke one koje pocinju sa pivom u baru, pa jos jedno, pa jos jedno, pa ideja...."ajde sutra da upisemo kurs ronjenja!" i pre nego sto shvate oni postaju introvenozni ovisnici o ronjenju. Naravoucenije: sprecavajte naviranje "brilijantnih ideja" ako ste se zarakijali :-)))


cap, nego sta

pa tako je i sa kockanjem (izgubis sve sto imas, moze samoinicirani cap na kraju vrlo lako, cesce kod muskaraca) i razne vrste drugih igara.
sve je to ruski rulet, samo stilovi razliciti. suicidan karakter u najinteligentinijh stanovnika planete zemlje ili...? adrenalinska groznica?...?


Well,

takvo ponasanje uglavno regulise "risk taking gene", DRD4, ili dopaminski receptor 4. Ljudi sa odredjenom varijantom (alelom) ovog gena su skloni rizicnom ponasanju, a gen je povezan i sa hiperaktivnim ponasanjem dece (ADHD).


aha... :-? :-ü ....

aha... :-?

:-ü

....


Da budemo precizniji...

ovo je porcupine fish iz familije puffer-a. I apsolutno se slazem da su preslatke. Pa kako mozete da pojedete nesto sa takvim licem!!??? Mnoge moje kolege su ubrzo posto su poceli da se ozbiljnije bave ronjenjem prestali da jedu ribu. Vrlo je nezodno kada vidite poznato lice u tanjiru...:-(((


da, uvrnuto je to

al shta da radimo kad smo na nekom kraju lanca ishrane ?

ribe ? tako lepe i sharene, svaka je master PIS prirode

zhivotinje? kako pojesti tako umiljata i neiskvarena stvorenja..

biljke ? svu tu lepotu, sve te boje.. kazhu da i biljke osechaju ? znate onu prichu po kojoj biljke reaguju na odredjene vrste muzike, emocije.. i tsl..

mislim.. shta da se radi...shta da se jede ?
aj dobro.. ovo bash i nije o ronjenju..


Zaista, uvek si postavljam

Zaista, uvek si postavljam isto pitanje:"kako neko moze da jede tako prelepe zivotinje?"
A najvise me nervira kad od toga naprave citav ritual,kao da se ne radi o zivim bicima.


na koje ste mislili

na ribe ili na jagnje naprimer?
pa i biljke su zhive ..n'est pas..

shta imamo danas za ruchak ?


Ma i na ribe i na jagnje. Za

Ma i na ribe i na jagnje.

Za rucak imam supicu od povrca, salatu sa sirom i cini mi se tiramisu.


biljke

ali tu dolazimo do starog pitanja: zar vam nije zao da jedete i te jadne biljke? one cak ne mogu ni da pobegnu. samo stoje, nikom ne smetaju, mi dodjemo i krvolocno ih iscupamo!
ajd sad!
naravno da je ubistvo (da, ubistvo) mladunaca zlocin. teleca corba...grozno i zvuci! tele sa onim okicama...trepce... :-(((((


Bebo!

Naravno da biljke ne mogu nigde da pobegnu, ali neke biljke se sade samo da bi bile pojedene. Povrce je jednogodisnja biljka (uglavnom) i ti vidis prosto da one zele da budu ubrane,a ako to ne uradis one ubrzo obese glavu, promene boju i pocinju da trunu.Nije lepo ni biljci ni meni...niko ne voli da trune!A neke stalne biljke je potrebno samo redovno sisati (Ruzmarin na primer koji je dobar u pasulju)pa one sretne pa rastu, rastu...


aha. znaci ti ih sadis da bi

aha. znaci ti ih sadis da bi one na kraju tebe molile da ih ubijes i onda je srecna dok je cupas? zanimljivo...


Domaci zadatak za sve

Mili moji. Imam domaci zadatak za sve vas tamo. MORATE da nadjete BBC-jevu Blue Planet seriju. Znam da se moze i downlodovati sa net-a. U poslednjoj epizodi je vrlo lepo i plasticno opisano sta covek radi svojoj zivotnoj okolini a posebno podvodnom svetu. Koji su efekti prekomernog izlova ribe....scarry storry.....nasa potreba za samounistenjem se siri i na unistenje svega oko nas.....


poznata mi je ta serija

a u nekim od ranijih postova spomenuti morski vukovi mi rekoshe da sve odlazi k vragu.. nema ribe vishe ni tamo gde se mogla uvek uvek nachi..

znate da na jadranu vech dugi niz godina postoji zakon koji zabranjuje vadjenje prstaca ? znate sigurno.
zashto taj zakon.. zato shto su prstaci shkoljke koje se nastanjuju u samom kamenu pri obali.. chistih mora..(taj kamen se lokalno zove mrkenta)
Prstaci u tom kamenu zhive i rastu godinama dok ne dosegnu punu velichinu.
E, taj pojas uz more je bukvalno izlupan, shto naravno utiche na ravnotezhu celog sistema.
a znate ko poshtuje taj zakon ? Niko ! Regularno ih mozhete nachi, i dodushe skupo platiti u svim boljim restoranima. A i na domachim trpezama..

o dinamitu i ostalim budalashtinama da se ne pricha..


Ja sam imao prilike

u CG da zaronim ubrzo posto je jedna budala bacila dinamit. Ta kolicina pobijene sitne ribe i svega ostalog - cist zlocin! (Ovaj pokupio najvece kernje i skarpine sto su isplivale i otisao - kilograme sitnezi je prosto ostavio da istrune).


pa problem je sto se love

pa problem je sto se love rube nasumice i sto se ulovi recimo ceo jedan porod, cela generacija riba a mreze su sitne tako da one ostaju, a cak se i ne koriste za jelo/prodaju/preradu vec se jednostavno bace nazad...kad vec uginu...tuga. nekih vrsta zbog toga vise nema a zbog vec neceg drugog (zaboravila sam) se unistavaju korali. kako to izgleda strasno! kao podvodno groblje!
tuga.


Domaci zadatak za sve

Mili moji. Imam domaci zadatak za sve vas tamo. MORATE da nadjete BBC-jevu Blue Planet seriju. Znam da se moze i downlodovati sa net-a. U poslednjoj epizodi je vrlo lepo i plasticno opisano sta covek radi svojoj zivotnoj okolini a posebno podvodnom svetu. Koji su efekti prekomernog izlova ribe....scarry storry.....nasa potreba za samounistenjem se siri i na unistenje svega oko nas.....


imam ja!

ko sto sam napisala. sve sam odgledala epizode i film i onda...taj poslednji...tad sam se zarekla da necu vise jesti ribu jer ako je niko ne jede onda je nece ni loviti, ali ne moze se ni tako...to je jedanj od najtuznijih dokumentaraca koji sam videla (a one druge epizode najlepsi, zajedno sa Planetom zemljom!).
tuga.
hvala za ovaj post, predivno je!!


Uh,onda ja...

...ima da se otelim dok dodjem u Egipat.Tek planiram da upisem skolicu ronjenja,pa onda pravac RED SEA.Vec bili moji prijatelji,doneli slike,a ja odlepio!Jel znate koliko traje ta skola,koliko treba da se nauci ronjenje sa bocama?


Vrlo lako i brzo benefactoru

....mozes da naucis da ronis. Na Crvenom Moru ti treba do 4dana. Ja sad ne znam gde si ti trenutno situiran...ali ako si negde u Srbiji DOBRO pazi kome ces se dati u ruke jer sam imala prilike da vidim "radove" nekih srpskih instruktora.....sve bih ih 'oma pohapsila i poslala na dugogodisnju robiju.....


Dobar blog! Lepi opisi.

Dobar blog! Lepi opisi. =)

Divno je roniti, narocito u Crvenom moru. Sreca je da nismo daleko od takve lepote.
Meni, trenutno, ipak nista ne moze zameniti bord na snegu. Na stranu to sto je globalno zagrevanje najozbiljniji problem koji planeta ima (vec dovoljno dugo, ali nema dovoljno brige), dani na snegu mi nedostaju kao licno zadovoljstvo.

Crveno more - da, uvek! Samo ne kao zamena za sneg. =(
To su dva posebna uzitka koje prosto ne mogu da poredim.

P.S. Zdravstveni pregledi za ronioce nisu nimalo rigorozni u odnosu na one za padobrance/letace. I dalje mi nije sasvim jasno zasto. =\


Evo resenja!!!!

lekarski pregledi nisu rigorozni zato sto neko ne radi svoj posao kako treba. Koliko je meni poznato u Srbiji postoji samo jedan lekar strucnjak ronioce i ona je jedina u ciji sud bih se ja pouzdala....


Галије маам

Из дневниками роњења . . . средина фебруара 2002 . . .Јослин инсистира да данас начнемо сезону за ову палиндромну годину јер прва следећа је далеке 2112 па нешто сумња да ћемо је дочекати ронилачки расположени . . заједно ,те ме у моменту убеди.Тешко рибу у воду натерати, у глави ми, док нас моћни мотори чамца ка локацији дрмусају поприлично.Потом ,уз краћу припрему . .тонемо теговима оптерећени . .осећај се мора доживети,бадава опис . .фале речи уистину.Локалитет нов ,још непосећен . . тишина нарушена тек брботом издуваног ваздуха и онда . . . ненадано . . .прво замагљено па што више тонемо то чистије назире сепи здолико разваљени облик римске галије . . данашњи циљ нашег зарона.Две године је трајала конзервација не тако давно откривеног потонулог брода из доба Рима које је на својем путу ка истоку Царства набасао на олују те у не баш спретним рукама тадањих навигатора сркно дно са множином амфора пуним вина и уља ,пукнувши о хрид стрмекно се у дубину те зарио у пешчано дно и ево . . . након два миленијума прекривен заштитном мрежом ,како посетиоци неби дошли у искушење да који део трупа понесу као сувенир . . мамиће убудуће поклонике ове врсте уживања.Додирнусмо мрежу а испод на дохват ево је дрвена конструкција костура галије и с' мером у песку засуто неколико амфора.Посматрам околиш ненарушен толике године овде под водом и размишљам шта се над водом за то време свега исподогађало . . .Дубина невелика па рефлектовани зраци сунца титрајући по заштитној мрежи дају утисак посматрачу да се галија . . полако креће.Чисто ми нека језа уз кичму крену , па се успаничих да некинем на запрепаст успаваних краставаца околних а успут ми се откаче оловице око мене и ја ко пампур сунем ка површини те останем без бубњића а већ сам наглув малко,на десно ухо више, па стога гестикулирам Јослин
- малко ми хладњикаво
- добро покушај да ме ухватиш онда ,
одговара непушто и стилом делфина полако кружи око
мене . . .здадох се у лов . . .али она ко влажан сапун у шаки ,сваки пут кад је додирнем . . исклизне .У моменту се ознојах.Утом и време предвиђено за подводом се примаче крају , уочавам палац моје партнерке усмерен ка шовршини . . .come along !
Дижемо се полако а силуета галије постаје све размазанија док у ушима осећам . . . лаки свраб.


'de si tetka!

konacno sam uspela da se registrujem! sad cemo se blogovati do mile volje. lepo si ti to opricala gledano iz sadasnjeg ugla, ali objasni ti ljudima, luda zeno:), kako si uopste postala ronilac. ona reklama za coca-colu light je u stvari tvoja zivotna prica. dobro nisi bas resila da otvoris bar na plazi ali si sa trideset i nesto resila da ostavis posao, familiju, nesto kucica i par macaka i da se vines, pardon porines u morske dubine. vidi ti sa nekim scenaristom da napravi film o tome. tebe moze da glumi misel fajfer ( godine godine...)neka dodaju malo pucnjave, love story i bice to blok baster.
ljubi te sestra
ps. dolazimo sigurno cim uvedu carter za sharm


moj drug

se takodje profesionalno bavi ronjenjem u egiptu.

www.zensea.com

pa eto, možda se znate, a možda napravite i neki biznis zajedno.

poz, aleksandra