Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Suočavanje s budućnošću IX - prizemljenje

Budućnost: ima li nade?Budućnost: ima li nade?Da li je kolaps naše civilizacije neminovan?

Prvi znaci su već tu: stopa smrtnosti u Africi je u porastu, broj ljudi koji gladuju je porastao na 852 miliona u 2002, nakon što je prethodno dostigao minimum od 826 miliona u 1998. Cena nafte je prešla 50 dolara po barelu, koncentracija CO2 u atmosferi je najveća u poslednjih milion godina (377 ppm). Znaci degradacije životne sredine su na svakom koraku.

Ali ovaj crni scenario nije neminovan.

Ako pogledamo oko sebe, videćemo i prve obrise jedne održive budućnosti. Dovoljno je da pogledamo krovove japanskih kuća na kojima svakodnevno niču solarni paneli, da pogledamo vetrenjače na severu Nemačke, pošumljena južnokorejska brda, iranski program za planiranje porodice, kineski uspeh u smanjenju siromaštva.

Passivhaus: štedi 80% energije za grejanjePassivhaus: štedi 80% energije za grejanjeTehnologija koja će nam omogućiti lagano prizemljenje već postoji. Hidroelektrane su upotrebi već više od jednog veka, vetrenjače za proizvodnju struje poslednjih godina povećavaju svoju efikasnost, isto važi i za solarne ćelije, efikasnije navodnjavanje (kao sistemi kap po kap) je već u upotrebi, proizvode se hibridni automobili. Sve ovo već postoji, samo nije dominantno. Zato je potrebno da se učini napor da se u narednih nekoliko godina izvrši lagano prizemljenje na nivo na kome ćemo trošiti manje ali biti efikasniji. Jedino tako ćemo moći da održimo naš današnji životni standard i stvorimo osnove za održivi razvoj.

Ukoliko na vreme počnemo da delujemo, izbeći ćemo kolaps i stvoriti osnove za održivi razvoj koji neće biti zasnovan na besomučnoj eksploataciji prirodnih resursa i degradaciji životne sredine, nego na brižljivom upravljanju prirodom.

Šta je potrebno uraditi u nearednih nekoliko decenija? I bez neke preterane analize, očigledno je da su ciljevi sledeći:

  1. Postupno smanjenje broja stanovnika i povećanje kvaliteta života (smanjenje siromaštva, obezbeđivanje osnovnog obrazovanja i zdravstvene zaštite, planiranje porodice itd.)
  2. Obnavljanje planete (pošumljavanje, restauracija zemljišta, regeneracija i očuvanje reka i jezera, obnova ribljeg fonda u okeanima, zaštita biljnih i životinjskih vrsta itd.)
  3. Obezbeđivanje hrane za sve (povećanje produktivnosti zemljišta, efikasnije navodnjavanje itd.)
  4. Stabilizacija klime (veća energetska efikasnost, prelazak na obnovljive izvore energije itd.)

Hidrocentrala: i to malaHidrocentrala: i to malaAko uzmemo procene Sveske banke, Svetske zdravstvene organizacije i drugih međunarodnih organizacija, za ostvarenje prvog cilja potrebno je 68 milijardi dolara godišnje (od čega polovina odlazi na univerzalnu zdravstvenu zaštitu).

Za ostvarenje drugog cilja potrebno je izdvojiti 93 milijarde dolara godišnje, bar prema proceni koju daje Lester Brown u svojoj knizi Plan B (pročitajte knjigu).

Ukupna suma potrebna za ostvarenje prva dva cilja iznosi 161 milijardu dolara godišnje. Ovo je otprilike trećina američkog vojnog budžeta (492 milijarde dolara), odnosno šestina ukupnog svetskog izdvajanja za vojsku (975 milijardi dolara). Dakle izvodljivo je.

Što se druga dva cilja tiče, obezbeđivanja hrane za sve i stabilizacije klime, budžet je teško izračunati jer ovde su u pitanju potezi koje treba da povuku pojedinci, kompanije i vlade, svaka za sebe. Ovde je najvažnija inicijativa, inovativnost  i efikasnost. Ova dva cilja će najbolje rešiti nevidljiva ruka tržišta, ali prethodno je potrebno da tržište govori istinu.

Vetar: još jedan izvor strujeVetar: još jedan izvor strujeTržište je najbolja institucija za raspoređivanje oskudnih resursa. Problem sa komandnom ekonomijom iz doba socijalizma je što nije govorila ekonomsku istinu. Problem sa tržišnom ekonomijom danas je što ne govori ekološku istinu. U cenu goriva nije uračunato globalno zagrevanje koje ono proizvodi. U cenu posečenog stabla nije uračunata usluga koje to stablo pruža u obnavljanju kiseonika ili sprečavanju erozije zemljišta. Sa ovakvim tržištem mi subvencionišemo degradaciju životne okoline i sopstveno uništenje.

Rešenje je u porezima. Drugačiji porezi će omogućiti tržištu da govori istinu. Porezi su najsnažniji raspoloživi instrument države pomoću koga utiče na navike potrošača, mnogo bolji i efikasniji od administrativnih mera. Zelena poreska reforma je već u toku u zemljama kao što je Švedska ili Nemačka, a sastoji se u povećanju poreza na potrošnju energije, pre svega fosilnih goriva, i smanjenju poreza na dohodak.

Posledice ovakvog poreskog sistema su sledeće - promoviše se manja potrošnja energije, ušteda i veća efikasnost. U kombinaciji sa subvencionisanjem obnovljivih izvora energije promoviše se prelaz sa fosilnih goriva na obnovljive izvore. S druge strane, manji porezi na dohodak, povećavaju raspoloživi dohodak građana i štite njihov životni standard, ali i povećavaju zaposlenost.

Već danas različite organizacije apeluju da smanjimo energetsku potrošnju. Svako od nas već danas može da postavi sijalice koje troše manje struje. Ali kada struja koja se dobija iz termoelektrana sagoravnjem uglja bude oporezovana i samim tim skuplja, onda će svi postavljati ovakve sijalice i još će ugrađivati solarne panele na krovove svojih kuća. Porezima se najbolje izgrađuje ekološka svest.

Solarni krov: i energija i zaposlenjeSolarni krov: i energija i zaposlenjeSubvencionisanje obnovljivih izvora energije će dodatno ubrzati ovo prizemljenje. Kako se budu gradile vetrenjače, male hidrocentrale i ugrađivali solarni paneli na krovove kuća, ostvarićemo energetsku nezavisnost (smanjićemo uvoz nafte i zemnog gasa) i stvorićemo nova radna mesta u energetskom sektoru na poslovima proizvodnje, održavanja i remonta.

Možda izgleda paradoksalno da sam u prethodnim postovima upozoravao da če doći do rasta cene nafte i uopšte energije, a da sada kao rešenje zagovaram oporezivanje i rast cena fosilnih goriva. Tačno je da i scenario "kolaps" i scenario "prizemljenje" imaju zajedničko da će cena energije rasti. Razlika je što kod prizemljenja novac se iz poreza preusmerava na očuvanje okoline, a u slučaju kolapsa taj novac se nepovratno gubi, dok se okolina degradira.

Da li je moguće ovo izvesti za relativno kratko vreme? Potrebna je politička volja. Postoji primer u istoriji kada je jedna velika ekonomija uspela da se gotovo preko noći promeni. To je učinila u trenutku velike krize, a promena je bila rezultat političke volje. Kriza je bila drugi svetski rat, zemlja je Amerika, a predsednik čija je politička volja ovo pokrenula je Franklin Delano Roosevelt.

Roosevelt: sve se može kad se hoćeRoosevelt: sve se može kad se hoćeU svom obraćanju naciji, 6. januara 1942, samo mesec dana nakon što je bombardovan Pearl Harbour, FDR je postavio veoma ambiciozne ciljeve u proizvodnji naoružanja. Plan je bio da se između ostalog proizvede 45.000 tenkova i 60.000 aviona. Brojke su bile neverovatne i niko nije verovao da je to moguće ostvariti. Međutim, FDR je bio svestan ogromnog proizvodnog potencijala američke autoindustrije, koja je čak i tokom depresije proizvodila tri miliona automobila godišnje.

Nekoliko dana posle obraćanja naciji, FDR se sreo sa vodećim proizvođačima automobila i rekao im da računa na njih u postizanju ovih ciljeva. Oni su izrazili nevericu da je moguće ovako nešto postići. FDR im je objasnio da će biti moguće jer će prodaja privatnih automobila biti zabranjena. Od arpila 1942. do kraja 1944, praktično nije proizveden nijedan automobil. Postavljeni ciljevi su višestruko premašeni (umesto 60.000 u tom periodu proizvedeno je čak 230.000 aviona).

Kriza koja nam predstoji biće mnogo gora od drugog svetskog rata. Ali i rešenja koja su nam na raspolaganju su daleko iznad raspoloživih rešenja od pre pola veka. Potrebna je samo politička volja. Da bi se stvorila politička volja, potrebno je da nateramo političare da se ozbiljno pozabave ovim problemom. Ali o tome u sledećem (i poslednjem) nastavku ovog serijala.


dosta si nas kinjio

evo i dugo ocekivanog relativno optimistickog zakljucka.

uzgred, pre nekoliko meseci zasado sam 45 drveta citrusa. ukrali mi ih seljaci. doduse, nisu ukrali sve, pocupali i odneli sadnice svega osim 5 grejpfruta. valjda ne vole grejpfrute. mandarine, limunovi, limete, klementine i pomorandze odose u neciju tudju avliju.


Ma ja sam ti k'o Hollywood...

... frka-panika, al' na kraju happy end :) Nego mogao bi ti da napišeš jednom post o tvom hibridu, organskoj baštici i ostalim stvarima koje planetu održavaju u životu. Živo me zanima.


evo, seo i napisao

pusticu ga ovih dana, boze zdravalja :-)

edit, eno ga gore.


kad smo kod happy end.a

ja vec mislila da ce vrh nyc.a da izgleda ovako


"the day after tomorrow"

neke moje drugarice su isto tako sve poverovale posle gledanja ovog filma, danima su imale more o kataklizmicnoj buducnosti, a onda su se ponovo vratile samo snovima o jake-u gyllenhaal-u...


nisam poverovala

ali posle ovih ivanovih postova, samo mi je falio nocas d dej after tumorou! mada je slicno prikazano i u jednom drugom filmu (boljem ;-) A.I.


Gde si sadio, u kakvim

Gde si sadio, u kakvim uslovima, pričaj? To može kod nas? :)


pardon

pardon


Dejane...

...posadi košćelu i klen.
Njih neće, a super je za avliju.o)
Pozdrav


dobro kazes - kako to da ni

dobro kazes - kako to da ni jedna stranka, sad pred izbore, nije imala platformu o zastiti zivotne sredine?! zbog toga sam dugo razmisljao da li da glasam...


KJG

pa LDP je imao, tj. ima program o ocuvanju zivotne sredine


nisam to primetio, ali se,

nisam to primetio, ali se, onda, nisam zeznuo...


U principu nisi. Mada moja

U principu nisi. Mada moja namera nije bila promocija politicke stranke. Ali zanimljivo jeste da u programu ostalih o ekologiji ni reci. Kao sta, kakva ekologija, kad je narod nezaposlen!
Nesvest.


Bez agitacije molim...

... naročito ako nije potkrepljena činjenicama. Ništa se pristup LDP-a ekologiji ne razlikuje od drugih stranaka. Ekologija se tretira kao odvojeno pitanje, ekonomski program je klasični liberalni program, što je drugo ime za promovisanje eksploatacije prirodnih resursa. Ali ne treba im zameriti, što bi oni bili drugačiji od ostalih?


Quote:Ukupna suma potrebna

Quote:
Ukupna suma potrebna za ostvarenje prva dva cilja iznosi 161 milijardu dolara godišnje. Ovo je otprilike trećina američkog vojnog budžeta (492 milijarde dolara), odnosno šestina ukupnog svetskog izdvajanja za vojsku (975 milijardi dolara). Dakle izvodljivo je.

Dakle ne mora da znači da je izvodljivo.

Zašto porediti potrebnu sumu novca za zdravstvenu zaštitu i pošumljavanje sa sumom novca koja ide u vojni budžet USA? Kakve veze imaju ove "froggs & grandmothers"(c VD)?

Finansije usmerene u ovo drugo su ulaganja u vrlo isplativu granu privrede.
Finansije usmerene u ovo prvo su efektivno bačen novac, iz perspektive Strašnog The Man-a naravno.

Dakle vrlo je nerealno porediti ove dve cifre i izvlačiti zaključak. Ipak, da sačekamo i taj poslednji installment koji se bavi političkom voljom...


Kad sam rekao da je izvodljivo...

... mislio sam da dovoljno novca ima, nije u pitanju cifra koja je recimo veća od svetskog BDP-a. Ovo je cifra koja je manja od ukupne sume koja se u svetu prikupi od poreza. Znači problem je u preraspodeli tog novca koji se trenutno troši na vojsku, a ne na ostvarivanje navedenih ciljeva.

Tu dolazimo do ključnog problema - problema političke volje. Ali o tome u sledećem nastavku serijala.


Je l'

prodade plac?


Izlaz u laganom prizemljenju

Setih se nedavne "nezgode" sa "otkacenim" liftom u jednom od beogradskih solitera. U liftu su bili lekarka i tehnicar ekipe hitne pomoci i jos dvoje stanara zgrade. Pre nego sto je lift "tresnuo o zemlju", stanari su paravovremeno cucnuli, dok je lekarka uganula nogu. Ne secam se sta je bilo sa tehnicarem, ali neko je, naknadno, prokementarisao da bi bilo dovoljno da se neko od putnika lifta setio da pritisne dugme "Stop" ... i, tako dolazimo do teme ovog, veoma zanimljivog posta (serijala).


Izvanredno resenje!

Onaj pored dugmeta "Stop" treba samo da razume situaciju i pritisne dugme. E, ali tu je muka nasa: "Tesko je naterati coveka da razume nesto ako je placen da bas to ne razume" (It is difficult to get a man to understand something when his salary depends upon his not understanding it. - U. Sinclair). (Ili, kako Biblija kaze, niko nije toliko slep koliko onaj koji odbija da vidi). I, sta cemo sada?

Brook bi rekla: "Plati ga da razume!".


sve

se moze ako se hoce,samo moras da im platis da hoce...
chudna mi ta dualnost kod ljudi...hoce...nece...moze...ne moze
belo je crno...crno je belo...


A kako je nekad bilo...

"Plati ga da razume!"

Mozda zakon trzista, ali sta je sa onom intrinsic motivation da saznas, naucis, razumes? U tom smislu, "placam da naucim", koliko god neprofitabilno i pase bilo. (A kod nsarskog, eto, ima i za dzabe!)


stevie, intrinsic motivation da saznas?

Jel' to nesto iz bajki?
Naucne fonadacije su davno prestale da finansiraju "curiosity driven research" - oni ne veruju u tu motivaciju. Preostaje nam jedino intrinsic motivation da namaknes kintu (i usput nesto saznas ako se nadje kao side effect). C'mon, Kolumbo nije otkrio Ameriku zato sto su mu platili da sazna da je Zemlja okrugla, vec zato sto je tvrdio da je tamo Indija (zacini), i da ima mnogo zlata - El Dorado. A nije nista ni otkrio, nego se nasukao na otkrice.


da, bajka

nemoj mi samo reci da ti sve sto ucis i saznajes i cime se zanimas radis iskljucivo iz materijalne koristi (ili slave, moci, cega god), i don't buy it.
niko ne pominje zrtvu zarad nauka, ali malo investicije u nesto sto donosi manje opipljivu dobit nije na odmet probati, s vremena na vreme.
shvatam o cemu pricas, medjutim, i apsolutno sam pro svake vrste motivacije, if you don't have it in you.


Ne, stevie,

sto se mene tice nije, ali ja sam iz sasvim drugog filma.
Ali, druga je stvar u pitanju. Sve se zna sto treba da se zna, to uopste nije pod sumnjom, - ima mnoooogo bistrih ljudi na ovom svetu. Stvar je u tome da li je civilizacija spremna da cuje istinu. Mozda oni ipak vise vole Zodijak i slicno. I ne zele da cuju tvoj message.
A covek sa losom porukom je covek sa pogresnom porukom. Ubijes onoga koji je nosi - i nema poruke. Svi srecni.


Prezentovanje istine

nsarski wrote:
Ali, druga je stvar u pitanju. Sve se zna sto treba da se zna, to uopste nije pod sumnjom, - ima mnoooogo bistrih ljudi na ovom svetu. Stvar je u tome da li je civilizacija spremna da cuje istinu. Mozda oni ipak vise vole Zodijak i slicno. I ne zele da cuju tvoj message.
A covek sa losom porukom je covek sa pogresnom porukom. Ubijes onoga koji je nosi - i nema poruke. Svi srecni.

Presentation

One of the problems facing us as we think through about energy policy is the set of tricks that advocates of one view or another will use to try to persuade the public.
Tricks that exploit the public’s gullibility, irrationality, or innumeracy must be debunked.

To help quick debunking, here is a list of the main species of tricks I found lurking in the undergrowth this week.

[...]

(ostatak ovde (pdf, 4.5 MB), poglavlje 30)


pa i investira se

koliko ja pratim grantove (a pratim bogami) americka nauka se usmerava u pravcu ekoloskih resenja. ekologija je vrlo zastupljena i u science i nature casopisima (to ti pokazuje trend u research-u).


Dobra je ideja sa solarnim

Dobra je ideja sa solarnim celijama na krovu, ali se postavlja pitanje na koliko je kuca to moguce staviti, odnosno da li je solarna energija dovoljna da pokrije npr. pola planete i na kraju postoji li podatak posto je postavljanje tih solarnih celija, gde se proizvode...?

P.S.: Ivane o kakvom se iranskom prograzmu za planiranje porodice radi?


Veća dara nego mera

Solarna energija... "Svako od nas neka učini po malo... Svi ćemo učiniti po malo... Sveukupuno ćemo učiniti malo".

Solarna energija može da odmeni delić ukupen proizvodnje, kao što to mogu i ostali vidovi (bio, nuklearke, itd.).

Dodatni problem: troškovi proizvodnje. Ne mislim samo na finansijske, već i na energetske:

Pretpostavimo da želimo da opašemo Zemlju solatnim ćelijama. Njih je potrebno proizvesti. Za to su potrebne fabrike. Te fabrike treba izgraditi. To znači:
a) vreme
b) energiju uloženu u gradnju (transport rude, obrada metala, proizvodnja delova, sastavljanje, itd.)
c) energetski troškovi transporta delova za sastavljanje fabrika

Kada smo sastavili fabrike (njih mnogo, jer pravimo mnogo solarnih panela, vetrenjača, vodenica, čega god), počinje potrošnja energije za njihov rad, grejanje, motore, robote, ljude... Treba transportovati naftu do tih postrojenja, struju, dalekovode, radnike (autobusima ili vozovima - struja se većinom dobija iz termoelektrana, dakle opet dodatno zagađenje i energetski trošak).

Imamo proizvodnju, sad to treba distribuirati po čitavom svetu. To opet košta neke nafte dok svi ti transportni brodovi oplove svet hiljadama puta. Dalje, nemamo toliko brodova koje možemo da uposlimo. Nije to samo, kao, hajde setili smo se pa sad sve ide glat - nemamo brodove, nemamo transport. A i da imamo - oni troše naftu.

A ne možemo baš sve fabrike da nagomilao na izvorišta nafte, ili da izvore rasporedimo ravnmerno po celom svetu. Dakle, konstantno smo u problemu.

E sad, sve to ne bi bilo nerešivo da nismo u cajtnotu (kao što jesmo). Jer, da imamo vremena na pretek, da je situacija takva da možemo da sačekamo jedno 3.000 godina a da krenemo odmah - to bila sasvim druga situacija. Ali problem je što nama gori pod nogama, sve smo pribijeniji iza zid, i kao student koji ima da nauči 1.000 strana: nije problem, samo nemoj da je za sutra. A nama je za juče...


Legendarno

Skidam kapu.


Iranski program za planiranje porodice...

... je jedan od najuspešnijih. Za vreme Šaha postojao je program koji je ukinut 1979. Homeini je tokom osamdesetih vodio pronatalitetnu politiku pa je priraštaj skočio sa 2.7% na 3.9%. Onda su videli da će propasti ako tako nastave (broj stanovnika 1976. je bio 34 miliona, a 1986. je porastao na 50 miliona) pa su ponovo uveli program za planiranje porodice i to islamisti! Sada im je priraštaj oko 1% i dalje opada. (opširnije)


E, to je jedno od područija...

...koja mogu biti uvek etički sporna.
Naime, pitanja opstanka na Zemlji i preterano širenje straha povodom toga, dovodilo je često do opasnih teorija koje mogu biti podloga za smanjivanje toga broja ili njegovu kontrolu potpuno neprimerenim sredstvima, pa čak i eliminacijom ljudi, naroda, rasa ili već nekog drugog izvora "opasnosti". Od Maltusove teorije pa na dalje to je aktuelno. U drugoj polovini dvadesetog veka, mislim čak sedamdesetih godina u Rimu je bio uspostavljen nekakav forum kome je (opet mislim) predsedavao predsednik Fijata, koji je tretirao razna pitanja iz ove oblasti i gde se moglo čuti pored ostalog da će na Zemlji, negde do 2050. biti 15 milijardi ljudi, te da teorijski ljudski rod neće biti u stanju da u isto vreme sedne za ručak, nego će morati stajati okrenuti na bok.o))
Naravno, da je to koješta, ali može uvek biti opravdanje za zlo,nasilje, fažizam i masovno uništavanje ljudi.
Etička komponenta svakoga pristupa je jako bitna.


Šta je sporno...

... u planiranju porodice? Maltus i neomaltuzijanci kao Rimski klub (tako se zvao taj forum) su samo rekli da se ne može rasti neograničeno. To su uvideli i u Iranu pa su pokrenuli program za planiranje porodice.

Problem ne može biti etičan ili neetičan. Rešenja mogu. Ako je problem demografska eksplozija, etično rešenje je planiranje porodice, neetično je genocid. Dakle pitanje etičnosti je pitanje vezano za rešenje, a ne za problem.

Ako misliš da je maltuzijanska katastrofa koještarija, onda mi reci, šta bi ti radio da si živeo na Uskršnjem ostrvu pre nekoliko stotina godina? Da li bi rekao: "To je koještarija."


Planiranje porodice je OK..

...ali ja ne govorim o tome.I ne govorim u opšte o Iranu. Planiranje porodice je jedna od mera koje na raspolaganju ima institucionalizovano društvo, legitimni deo populacione politike i socijalnog razvoja.
Ali, moj post govori o nečemu drugome. Nešto što može proisteći iz izvesnih teorija, kombinovano sa širenjem straha i ksenofobije. Jel ti stvarno misliš da će 2050. prilikom ručavanja morati da se stoji na boku i da je taj budalasti račun izveden da bi se države motivisale da donose programe planiranja porodice? Ta teya je potpuno kompatibilna sa Maltusovom teorijom.
A, što se tiče Uskršnjih ostrva pre više stotina godina - bio si tada tamo, ili me samo zezaš...


Nisam bio na Uskršnjem ostrvu...

... ali to nije nikakav kontraargument. Ja sam na tu foru mogao da te pitam da li si poznavao Maltusa i da li si bio član Rimskog kluba.


To ipak nije čvorna tačka...

...ja nisam fokusirao navedeno, nego prosto upotrebio kao ilustraciju. Fokus je na širenju neosnovanog straha globalnih razmera, "presoljavanje" strahom kao potencijalnim uzrokom i opravdanjem za još veće probleme.
Dakle, želim samo doprineti uspostavljanju ravnoteže između onoga što jeste objektivan rizik i moguće preterivanje. A, do 2050.godine, nema matematike kojom se može izračunati da će na zemlji biti 15 milijardi ljudi.
A što se ostrva tiče, otiđi ako nisi bio.o)))


Planiranje porodice je

ako smem da primetim, izrazito antiliberalistički koncept. Kao i sva rešenja u kome se ravnoteža sistemu nameće, umesto čekanja da je sistem sam pronađe ('e l' tako, DragO?).


Jeste...

...ali ja planiranje porodice nisam vrednovao kao ideološki koncept, nego kao legitimno sredstvo socijalne politike koje stoji državi na raspolaganju.Kao skup mera sa kojim se stimuliše ili destimuliše rađanje. Takve mere država može provoditi uz uslov da ne krši osnovna ljudska prava. Dakle, one se svode na to, da nekog nagrađuješ za poželjno ponašanje,i ne kažnjavaš ako se ne ponaša u smislu poželjnoga.


ili incentives,

što bi rekla Brookily. Ali postavlja se pitanje ko određuje šta je poželjno a šta ne. Komiteja?


U Kini...

...verovatno komiteja, u Iranu revolucionaro veće, na Kubi Fidel.
U demokratijama, Vlada i Parlament, kao izraz većinske volje.
Ali, gde vidiš problem doktore, tim više što si deklarisani antiliberal.o)))


:))), da

šumske provenijencije (ovo čisto zbog ekološkog okvira teme). Mada, koliko vidim, i ti si počeo da mi zastupaš tu neke ovaj, hmm, stavove...

Možda je antipolitikant ipak bolja reč.


Antipolitikant...

...naravno, ali to ne znači i biće izvan politike.
Nemoj sad da prevodimo izvorno značanje pojma idiot.o)
Ne vrdam oko planiranja porodice. To zaista jeste sastvani deo socijalne politike svih vlada. Ne znam da li i japanske, jer jedino tamo liberali imaju vodeću ulogu.o))


Znaš kako kaže

Šekspir: What's in a name? That which we call a rose By any other word would smell as sweet. (prašćaj, nekako mi draže da citiram Šekspira nego Šešelja). El i anarhiste (makar i one armchair, što kaže moj Šarski) računaš u političare?


Da...

Anarhisti su političari par ekselans..To je najglobalniji alternativni stav onome što zovemo postojeće uređenje sveta.o)))


Drago,

ima li negde da se glasa za tebe? Ja bi' glasao.


Nema sarski...

...jer čim dospeš na listu, ti si ušao u vladajući obrazac.o)


E baš šteta ...

... ja baš htela da ubacim listić :o))


Dobro..o)

...ti možeš glasati elektronskom poštom.o)))


Dobro..o)

...ti možeš glasati elektronskom poštom.o)))


Jupi :o)


Stvarno, DragO

kad LDP (ili kako se već bude zvao) bude skinuo sve one smradine od da-ne-pominjem-sve-koga i/ili bude stavio tebe na listu, imaš moj glas, :).

Nemoj odmak da padaš u sevdah, to je pre svega zato što si Ciganin (sam to ne menja stvari, Ciganin je bio i moj stari...).

A lepo Ivan kaže: 'Bez agitacije, molim'. (moj educated guess je da je Marović ajder groba or 'ajdukovac).


nisam znala to za Iran. je l

nisam znala to za Iran. je l kod njih ta kontrola nataliteta slichna kineskoj varijanti? jedno dete po paru ili?

inache, slazem se za ono iz prvog posta glede poreza. to je zaista jedini nachin da se navike gradjana promene.

jedan detalj iz Novog Sada. pretpostavljam da i u BG ima onih plavih kontejnera koji sluze za odlaganje papira. e ovde su u pochetku bili uvek zatvoreni, sa prorezom za ubacivanje novina (imo, nesrecno reshenje jer sam x puta kutije koje ne mogu da iscepam ili zbog glomaznosti uguram kroz prorez, morala da bacam u redovne kontejnere). anyway, krenem da bacim djubre, u drugoj ruci vuglim pet kilograma novina. dodjem do plavog kontejnera, on zvrji otvoren, primitivci pobacali u njega tonu djubreta koje veze sa celulozom nema. shta su ti Srbi. inherentno primitivno.


Ivane,

pozdravljam tvoje postove. Zanimljivo je koliko mi svi odbijamo da razmisljamo o tome sto dolazi neminovno, ako nastavimo ovako. Ili sto bi se moglo usporiti, naravno, samo pod uslovom da pristanemo da razmisljamo, ma koliko bilo tesko.


Problem: IMA NAS PREMNOGO!!!

Pogledajte ovo: The Optimum Population Trust

Problem se svodi na ovo:

1. nauka je napredovala - bolje se živi
2. bolje se živi - duže se živi
3. bolje i duže se živi - više nas ima
4. više nas ima - više se troši
5. više nas ima - više se uništava
6. više nas ima - više se proizvodi
7. više se proizvodi, troši i uništava - više energije se koristi i oslobađa
8. propratna pojava: zagađenje planete, bolesti, promena klime, itd.
9. više oslobođene energije koja se ne kontroliše + više ljudi čiji prohtevi rastu + pad etičkih vrednosti + nemogućnost kontrole + nagla promena klime + ... = PROBLEM

Mi imamo problem i jasno je da ga metod koji je Ivan izložio može rešiti, ali je problem što to rešenje zahteva da mi (ljudi) ne budemo mi nego neko treći, a to nije jednostavno izvesti. U prevodu: kada bi moglo da svi budemo dobri i fini, da pazimo i negujemo, onda uopšte ne bismo došli u ovu situaciju.

Kada postaje gusto - postaje još gušće! Mislim da paralela sa SAD i Ruzveltom (koji su znali za Perl Harbor i koji su ga i namestili - kako su konačno pokazale knjige koje su isplivale na svetlost dana) može glat da se pretoči u Nemačku koja je takođe jednog dana tresnula šakom o sto i od gubitnika Prvog svetskog rata postala vodeća ekonomija tadašnje Evrope. (...A onda sve to Jovo nanovo posle II svetskog rata.)
Sve se može, i Jugoslavija se gradila radnim akcijama, odricanjem, nacionalizacijom i podelom sirotinji i bezzemljašima, samodoprinosima, i ostalim. "Svako prema mogućnostima, svakome prema potrebama." Pa ipak, komunizam nije opstao. Nije bio kriv komunizam (kao plemenita ideja), kriva je surova realnost: ljudi nisu zreli za ljudskost.

Mislim da je daleko dan kada će UN zameniti neke nove UN (NUN) koje će odlučiti da neam više verske, nacionalne, i podele prema boji kože, kada će se sva lova staviti na gomilu o kada će se reći DA SMO U NEVOLJI SVI JEDNAKI i da delimo muku. Ne. Verujem da će se pre isptrebiti Afrika, zatim ili uporedo će se tamaniti Azija (koliko je to moguće), sve vreme se Južna Amerika tretira kao "vas možemo kad hoćemo", a u međuvremenu će verovatno naleteti te gladne godine najavljene u prethodnih Ivanovim pisanjima, krenuće svako na svakoga (glad, bolesti, nemaština, a ima se svakovrsnog oružja), ili će neko do tada imati način kako da bez muke u trenutku satre čitave kontinente (pa da se ne muči dugim i "humanim" načinima konvencionalnog ratovanja, uostalom, glava je u pitanju, nema više zezanja).

Pogledajte ovo: The Optimum Population Trust: treba da se prepolovi broj stanovnika. Hoćete da objasnite komšiji Albancu da smanji natalitet? Ili komšiji Britancu?

Mid-2004 based Principal Population Projection, Government Actuary's Department, and ONS release, both 20 October 2005. wrote:
In the UK, population is officially projected to rise from 60.2 million (mid-2005) to 70.7 million in 2074 - another one and a half Londons in less than a lifetime.


Kalkulator potrošnje CO2 + Vremenska Mašina (Wayback Machine)

ovde: Evropa,
ovde: svet.

Lep i informativan sajt (koji više ne postoji ali ga možete naći u jednoj mLogo korisnoj arhivi) nalazi se ovde: powerfrontiers.

---

Uzgred, VRLO KORISNA STVARČIĆA: The Wayback Machine, pronalazi sve strane koje su odavno nestale sa lica neta i kojih nema nigde. Vrrrlo korisna stvar. Linkovi iz ovog posta živnuli su starim sjajem baš pomoću te Vremenske Mašine.


Optimizam.

Moram da kažem ovom prilikom da je potrebno određeno vreme i koncentracija da bi se kvalitetno analizirao Vaš tekst. U njemu ima mnogo podataka, mnogo ideja, predviđanja, komentara, pogleda na svet... Takođe, ovaj tekst mi se više dopao jer je više optimističan, nadam se zasnovan na realnom optimizmu- mada ni optimizam ni realne mogućnosti (uopšte) nemaju nikakvu vrednost ako nema ljudi koji ih pokreću.

Kada sam putovao u Beč, neposredno posle Mađarsko-Austrijske granice video sam po prvi put u životu veliki broj vetrenjača. I oduševio sam se. Zato što znam da su korisne, a i zato što su mi se estetski dopale. Kada bi to postala praksa u našem društvu zajedno sa izgradnjom sistema koji koriste solarnu energiju, bila bi to sasvim solidna osnova za očuvanje zdrave životne sredine. Naravno, ne i jedina. A kada sam već kod solarne energije, treba spomenuti prof. dr Miroslava Lambića sa Tehničkog fakulteta u Zrenjaninu koji je prvi u Srbiji izveo nacrt projekta korišćenja solarne energije, verovatno još pre 20-ak godina. Ali, ništa. Ne postoji volja, pa se onda onda opet vraćamo na temu optimizma...

Nafta i drugi monopoli: korišćenje alternativnih izvora energije neće biti moguće dok se ne izadje na kraj sa monopolistima razne vrste. A ne znam kako će to biti moguće. Za to je potrebna politička volja, a politička volja je u tom smislu nemoguća jer su politička i ekonomska elita tesno međupovezane u obostranom interesu.


To je začarani krug...

...korišćenje alternativnih izvora energije neće biti moguće dok se ne izadje na kraj sa monopolistima razne vrste, a sa monopolistima ćemo teško izaći na kraj dok ne pređemo na alternativne izvore energije. Stvari se očigledno neće rešiti unutar elite. Potrebno je da se malo pogura spolja.


Stvari se očigledno neće rešiti unutar elite.

Potrebno je da se malo pogura spolja.
Mislim da nismo još uvek nismo na tom nivou svesti.

A čak i kada bi bili na tom nivou suočićemo se sa sledećim problemom koji se u sociologiji naziva teorija kruženja elita (koja naravno, nije u potpunosti tačna): sve što se u društvu zaista menje jesu elite. Daću primer ove pojave iz jednog domaćeg filma (ne mogu da se setim naziva, ali u glavnoj ulozi je Miodrag Petrović- Čkalja). Naime, u tom filmu se na ilustrativan i duhovit način pokazuje kako čovek menja svoje ponašanje kada promeni svoj društveni položaj i kada obezbedi za sebe veći status, uticaj i moć. Dakle, akteri u tom filmu su blizanci od kojih je jedan od njih funkcioner, a drugi pripada radničkoj klasi. Kada spletom okolnosti međusobno promene svoje uloge funkcioner koji je postao radnik konačno razume život radničke klase, a sa druge strane radnik koji je postao funkcioner više ne želi da ima bilo kakve veze sa ljudima iz svog bivšeg (radničkog) okruženja. I tako se situacija između njih dvoje menja više puta i svaki put sa istim, navedenim ishodom...

Šta sad ovim hoću da kažem, da su promene nemoguće? Ne, nego to da bi se poguralo spolja i da bi se obezbedilo korišćenje alternativnih oblika energije potrebno je da velika većina građana bude aktivna u tom procesu. Odnosno, potrebna je takva količina energije kao prilikom promene nedemokratskih režima...

Ujedno bih želeo da Vam se zahvalim na tome što ste odgovarali na moja pitanja, a koliko sam primetio, dajete odgovore na većinu postavljenih pitanja i zanimljivih komentara.


dilane

po austriji narod prica da su opasno prsli sa tim projektom...

nepregledno polje vetroelektronjaca
zaista impresivno izgleda, ali izgleda vetar ne duva dovoljno.. ili su ocekivanja/proracuni bili prenaduvani :-))


Nisam ču za to,

tako da ne mogu da prokomentarišem.
Hvala na informaciji :-)


Quote: Dovoljno je da

Quote:
Dovoljno je da pogledamo krovove japanskih kuća na kojima svakodnevno niču solarni paneli, da pogledamo vetrenjače na severu Nemačke, pošumljena južnokorejska brda, iranski program za planiranje porodice, kineski uspeh u smanjenju siromaštva.

Da li se u UK i USA radi na nekim slicnim planovima


Radi se...

... ali je to još uvek marginalno, naročito u SAD, gde su fosilna goriva dominantna.


SAD imaju politiku

trosenja resursa koji nisu na njihovoj teritoriji.

Prvo da potrose sve sto se moze sa strane a onda ce se vec snaci ...

Mislite o tome ...


Evo,

mislim...


i ja mislim,

i smejem se, all the way to the bank.


Ivane, super ti je cela

Ivane, super ti je cela serija tekstova, veoma inteligentno napisana i veoma interesantna. Imam veoma slične stavove, i otprilike sam znao za većinu problema koje pominješ.

Generalno, na stranu svi ostali problemi koje pominješ, mislim da je srž problema nestajanje nafte; velika većina ljudi nije ni svesna koliko je napredak civilizacije u poslednjih stotinak godina vezan za korišćenje ove sirovine. Takođe, ne treba zaboraviti ni jako bitnu činjenicu da je nafta veoma bitna sirovina za hemijsku industriju, a ne samo energent. Energija može da se napravi na alternativne (istina skuplje) načine; plastika ne može. Brojne druge supstance na koje smo toliko navikli - takođe. Ne znam kakve su alternative za ovu posledicu nestajanja nafte (reciklaža sigurno neće biti dovoljna).

Takođe, iako sam svestan svih činjenica o kojima govoriš, ne mislim da je budućnost toliko mračna; svet danas nije Rimsko carstvo pre 1500 godina; lepo si rekao da imamo mnogo više mogućnosti nego što smo imali ranije - alternativne tehnologije za održiv razvoj već postoje, problem je što su skuplje od postojećih zasnovanih na eksploataciji neobnovljivih izvora. Kad to više ne bude slučaj - svet će početi da prelazi na alternative. I sa te strane jako je dobro što će proizvodnja nafte POSTEPENO opadati, i upravo to će nam dati dovoljno vremena da pređemo na alternative (postojeće - čak iako u međuvremenu ne bude počela komercijalna i efikasna upotreba fuzije).

Opet, slažem se da će se stil života veoma promeniti, ali ta promena može da bude čak i pozitivna - npr. zdravija. Klimatske promene su možda najveća briga za dalju budućnost, ali ne treba zaboraviti prilagodljivost ljudske vrste. Ne verujem da će te promene biti tolikog intenziteta da će život na Zemlji postati nemoguć.


Život neće postati nemoguć...

... i ljudi će se prilagoditi, ali problem sa prilagođavanjem je što se neće svi prilagoditi, nego samo najprilagodljiviji - to je motor evolucije. Što duže budemo čekali to će biti manji broj onih koji će se prilagoditi.


Zanimalo bi me vise

Quote:
pošumljena južnokorejska brda, iranski program za planiranje porodice, kineski uspeh u smanjenju siromaštva.

Linkovi, rado.


Evo linkova:

Hvala! Veoma zanimljivo i

Hvala! Veoma zanimljivo i informativno.


Postovanje Lepa Vam

Postovanje

Lepa Vam je ova vetrenjaca.


Prosto je steta boriti se

Prosto je steta boriti se sa njom. No naravno, vredi se boriti, borba ce biti duga.


eeeeeee srbi

Vecina ovih komentara je neviđeno glupa, ali šta očekivati od naroda koji ne može ni sopstvenu stvarnost da shvati i prihvati. Ali srećom niko od nas i ne očekuje da nađemo rešenja na ova ozbiljna environmental pitnja već da prihvatimo nove čistije tehnologije. A to ćemo morati hteli mi to ili ne kao i mnoge druge stvari ako hoćemo u EU. Pa braćo srbi manje "pametovanja" a više slušanja i prihvatanja.


Sto plasis bre ovaj narod ovde


Slazem se...

...sa onim delom koji se tice poreza, ne slazem se da su stednja i tzv "zelena energija" resenje. Izgleda da cu kao podpis ispod svakog posta ubuduce stavljati "...i na kraju, mislim da treba graditi nuklearke :)". Takodje, sve sto ste nabrojali podrazumeva da drzava sve to odgovorno i pametno isplanira i primeni. U nekim zemljama EU takva politicka elita postoji, u nekima slabo, a u Srbiji... Mogu samo da zamislim Velju Kapitalca i njegov komentar "...ma kakva zelena energija, majke mu ga spalim..." itd. itd. Bas me zanima poslednji deo i kako nameravate da politicare naterate da se ovim problemima pozabave.

Medjutim, ima i drugih faktora. Iskreno receno, ja se vise bojim zavisnosti od uvoza fosilnih goriva nego globalnog otopljenja-ako nama (Evropi) nesto ubije ekonomiju i baci nas u haos to ce biti zavrtanje slavine sa naftom, ili njeno preterano poskupljenje... BTW, evo nesto interesantno-iz Japana.


Ko o čemu Emir o nuklearkama :)

Nuklearke su jedno od rešenja, nikako jedino rešenje. Cela filozofija je da ostavimo tržištu da nađe najefikasnija rešenja. A to uvek kao rezultat ima diversifikaciju. Znači biće nuklearki, ali biće i vetrenjača, solarnih panela, malih hidrocentrala, biogoriva...

Prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije je rešavanje problema po sistemu dve muve jednim udarcem - em si ostvario energetsku nezavisnost, em si stvorio nova radna mesta, a dobro je i za klimu.


: o)

il' si skroman, il' ne brojiš kako treba - ja lepo vidim da su tri muve!!!


Moze...

...odrati od poreza elektrokompanije koje proizvode na ugalj/naftu, one sto proizvode na gas malo manje, nuklearne i hidro jos manje a vetar, geotermalnu energiju, plimu i oseku itd. jos manje. Krajnji rezultat ce biti mnogo povoljnija struktura sistema snabdevanja elektricnom energijom. Medjutim, imajte u vidu--to je u velikoj meri regulacija, a ne slobodno trziste.

BTW, opet, postoji jos jedan nacin kako zainteresovati vise ljudi da koriste solarne panele na primer ili male vetrenjace (osim naravno oslobadjanja istih od poreza). Svaki "individualni proizvodjac" struje ne proizvodi stalno i konstantnu kolicinu, te se stoga uspostavi kupoprodajni odnos izmedju njega i elektrokompanije--kad je, recimo, pripeka i mali elektroprivrednik proizvodi vise nego sto mu treba, visak odlazi u mrezu. Kad proizvodi manje onda vuce struju iz mreze. Sve to se onda prebija kroz dvosmerno brojilo, i na kraju kvartala recimo se izracuna ko kome dodje, i koliko. Ovo nije nista imaginarno, u US to vec radi, i moze covek da izadje iz toga i u plusu, ako zivi u Novom Meksiku na primer.

Medjutim, ponovo, kako naterati politicare da se time jace pozabave? Ovde gde zivim (Ceska Republika) su se ove godine Zeleni po prvi put dokopali parlamenta i vlade, ali u pitanju su "zeleni talibani" koji vise dizu dreku nego sto nude realne i pameti bliske odgovore na ozbiljna pitanja.


konacno svetlost se ukaza

nigde nisi spomenuo da ljude briga za sve to i teze samo da im bude sto udobnije sto vodi ka neumerenosti u potrosnji tj. vrlo verovatno kad bi svi poceli da koriste solarne panele i dalje ne bi smanjili potrosnju pa bi se krala energija za zagrvanje zemlje i globalna temperatura opala za par ako ne nekoliko desetina stepeni slicno i za vetar i vodu


Ne bi se krala energija za zagrevanje zemlje...

... jer nam u pomoć priskače prvi zakon termodinamike. Kada foton udari u solarni panel, on predaje energiju elektronu koji kroz žicu dođe do potrošača, a onda kao foton (sada već u infracrvenom spektru) izađe napolje i zagreje zemlju.

Praktično gledano na Zemlju stiže 89×1015 W, dok je ukupna potrošnja energije 15×1012 W, što je svega 0.016%. Dakle, čak i kad bi sunčeva energija uhvaćena solarnim panelima nestala (kršeći prvi zakon termodinamike), to opet ne bi oborilo temperaturu za nekoliko desetina stepeni.


bez naslova

Naravno da ima nade - rece Pandora i brzo sede na kutiju:)
Moja sestra je diplomirala u Bg bioklimatsku arh. davno, ali od kuce u Arandjelovcu koju su kao studenti posecivali, cini mi se da ih nije "niklo" jos mnogo kod nas, a i u svetu. A mi smo bili svi odusevljeni nacinom i izgledom iste i verovala sam da ce se u buducnosti samo takve graditi. Prevarila sam se!
Mozda je razlog u nedovoljnoj obavestenosti gradjanstva (cak i kada se o tome prica suvise je naucnicki za obicnog coveka).
Vracanje prirodi (od koje smo uzeli i vise nego sto je mogla da nam da)je jedino resenje. Ali kako doci do onih mocnih koji bi mogli da urade mnogo toga ODMAH, kada imam utisak da su ne zainteresovani slepi i gluvi.
SAVE THE WORLD!


Zeleni porezi

Pravo rešenje i pravi odgovor društva :)

Ekologija polako ulazi u predizborna obećanja velikih partija. U Austriji konzervativci najavljuju da će zabraniti klasične sijalice ako ih izaberu. Mislim da je mnogo bolje rešenje uvesti visoku akcizu na klasične sijalice i stvoriti prostor da nove štedljive sijalice mogu da postignu veliku proizvodnju koja će im oboriti cenu.

Jedno neslaganje u terminologiji:
"Problem sa tržišnom ekonomijom danas je što ne govori ekološku istinu. U cenu goriva nije uračunato globalno zagrevanje koje ono proizvodi. U cenu posečenog stabla nije uračunata usluga koje to stablo pruža u obnavljanju kiseonika ili sprečavanju erozije zemljišta. Sa ovakvim tržištem mi subvencionišemo degradaciju životne okoline i sopstveno uništenje."

Mislim da ovo nije problem sa tržišnom ekonomijom ili liberalnom ekonomijom, već sa neokonzervativnim pokušajima da prodaju priču kako je regulativa uvek zlo. Problem je kao što kažeš u tome što u cenu goriva mora biti uračunato sve, kao što u cenu cigareta treba da budu uračunati troškovi zdravstva. To je upravo i tržišno i liberalno.

Saša


Nema spora, Saša...

... rekao sam "Problem sa tržišnom ekonomijom danas je što ne govori ekološku istinu." Kad firma propadne zbog lošeg računovodstva, nije problem u računovodstvu, nego u tom konkretnom računovodstvu. Tako je i danas problem u ovoj konkretnoj tržišnoj privredi, a ne u samom konceptu tržišta.

Paralela sa zdravstvom je odgovarajuća, samo što zdravstvo ima državu da ga zastupa, a šume, reke i atmosfera nemaju nikoga. Zato država mora deo novca da prelije na projekte koji štite okolinu.


Znaš da moram :)

Znam da nisi tako mislio :) U Americi sam se naslušao toliko neokonzervativnih gluposti o tržištu. A tek ovde kod nas. Zato sam osetljiv, pa koristim svaku priliku ...

'Đe me nađe sa porezima :)

Saša


I ja imam traume iz Amerike :)

Ali kad pričamo o porezima, slušao sam nekog Kineza, zvaničnika komunističke partije koji je kritikovao komandnu ekonomiju i rekao da sve može da se postigne bez administrativnog uređivanja privrede i to preko poreske politike - uređuješ, a još pritom i dobijaš pare. Čak su i komunisti shvatili :)


Kinezi i tržište

Još će oni i pre svih :) Da li će Kina promeniti Hong Kong ili obratno? Koje je to tržište. Samo jednu olovku da prodaš svakom ...

Saša


Par reci o porezima

Prema ekonomskoj teoriji, optimalno je koristiti fiksno oporezivanje za sve zagadjivace, a ne ono koje je srazmerno zagadjenju, da se ne bi remetila formula za ciljnu funkciju poslovanja.

nepravedno zvuci, ali kazu da je tako


Ivane

Analiza problema ti je cesto zaista dobra, multidisciplinarnost na delu, ali hajde stvarno da se bavimo malo resenjima. Pretpostavljam da znas da je poslovna oblast sa najvecim potencijalom upravo vezana za ekologiju i druga drustveno odgovorna investiranja. U 2005. godini je preko bilijadru evra u Evropi upravo ulozeno u ovu oblast. Ipak, pitanje je koliko ce to samo jos para odvuci u vec pune dzepove, a koliko poboljsati i sacuvati zivot na ovoj planeti...

Kako vidis resavanje problema? Bavim se malo drustvenom odgovornoscu preduzeca, novim drzavnim regulativama u toj oblasti i posredno razvojem alternativnih izvora energije. Proizvodnja biogoriva raste, posledicno, cene padaju. Sa druge strane velike kompanije, od naftnih preduzeca do osiguravajucih drustva, hvale se na sva usta kako im je cilj "zero carbon emission". Da li je to samo PR i igra ili se oni ozbiljno time bave praksa i vreme ce pokazati.

Pitanje je ko realno treba i moze da bude glavni inicijator (kompanije, drzava, civilni sektor) promena koje ce dovesti do zaustavljanja unistenja zivota na planeti? Pri tome, ne mislim samo na ljude, mi snosimo odgovornost i za sve ostale vrste na planeti.

Najzad, kada su teorije kolapsa u pitanju, ja ih prilicno ravnodusno posmatram. Ljudima se kao vrsti desava ono sto su sami zakuvali (tu ne pricam o ekonomskim, klasnim razlikama i slicno). Univerzum i prirodne zakone apsolutno briga za nas.

Dakle, sta da radimo? :)


Jasno je da bez države...

... nema sveobuhvatnog rešenja. Bez države može da se odradi neki eco labeling, ali tek kada država stane iza toga, pre svega preko poreske politike, tek onda ekologija prestaje da bude posebno i postaje osnovno pitanje.

Ipak država neće pokrenuti incijativu, s obzirom da su političari suviše zauzeti na rešavanju gorućih problema (a kod nas ni to) da bi se bavili velikim problemima. Zato je potrebno da inicijativu pokrene nekakva coalition of the willing u koju bi ušli zainteresovane kompanije, NVO i delovi državnog aparata (recimo lokalna samouprava). Nisu sve kompanije u trci za profitom bez obzira na posledice, niti su svi političari gluvi za ove probleme.


coalition of the willing

je logicno resenje, ali ovde pricamo o prakticnom povezivanju ljudi koji zele da se zaloze za dati problem. Stvar je u tome sto cela prica ume da ide jako sporo, ako u istu nije umesan znacajan novac, a onda se tu radi i o znacajnim interesima i sve u krug, posebno u siromasnim zemljama kao sto je nasa. Mene uvek zanima konkretna strana stvari. U zivotu najvise cenim one koji umeju da okupe jako kvalitetnu ekipu iz razlicitih branshi i sa razlicitim interesovanjima, a sa casnim namerama. Takvi su potrebni za ovu pricu, a jaako ih je malo.

Sto se drzava tice, itekako mogu same da pocnu nesto da rade. Evo, nedavno je Velika Britanija uvela obavezu za drustveno odgovorna davanja kompanijama koje imaju preko 5 miliona funti godisnjeg prihoda, Novi Zeland je naftnim kompanijama propisao procenat biogoriva koji nafta i benzin moraju da sadrze do 2011. godine, zemlje azijsko-pacificke regije prave nove saveze i dogovore oko zakonskih regulativa u oblasti zastite zivotne sredine non-stop. U Shvedskoj gotovo da ne postoji preduzece koje ne koristi usluge ekoloskog konsaltinga (posebno ona proizvodna), opet pod pritiskom drzave. Veliki kapital ima veliki drustveni uticaj, ali i samim tim veliku odgovornost. Poseti par azijskih sajtova koji se bave ovim temama da vidis kako se nemilosrdno pljuje po firmama koje se igraju onim cime ne bi trebalo. Ne znam da li si primetio kako su se ovde kod nas pojedine cementare i shecerane u unutrasnjosti o'ladile zbog ekoloskih incidenata koje su napravile i preko noci su postale veliki ekolozi, na sva usta i sa par miliona dolara investicija u preciscavanje...

Naravno da svi nisu gluvi po pitanju ove teme. Nivo ljudske svesti ume znacajno da se razlikuje izmedju pojedinaca, cak i ako zive u istoj zajednici i pod slicnim uslovima. Mozda bi ti bila interesantna jedna nova kulturoloska teorija, teorija spiralne dinamike, koja najsveobuhvatnije do sada opisuje kulturoloske razlike medju ljudima i objasnjava njihov trenutni nivo svesti i stavove o vaznim drustvenim i individualnim kategorijama. Totalno je super, preko googla mozes da nadjes dosta o tome.

Bila to drzava, kompanija ili nesto trece, mora da se napravi interni konsenzus o delovanju u "pravom smeru", ma sta o tome pojedinci u spomenutim organizacijama i institucijama mislili. Disciplina, prijatelju. I cesto vise nije u pitanju dobar PR, nego sam opstanak.


Jedva cekam nastavak ! Blog

Jedva cekam nastavak ! Blog je izvanredan, kao i mnogi komentari koje sam procitala.

Posebno me odusevljava predlog poreske politike, koja je po meni najbolje sredstvo menjanja svesti ljudi. Sve dok dovoljan broj ljudi ne promeni svest o tome da se radi o bitnim stvarima - nijedna ideja nece doneti resenje.

Neki od komentatora su sigurni da je resenje nemoguce jer je vec prekasno.

Nadajmo se da negde postoji neki novi Tesla koji bi na to rekao ovako nesto:
'They laughed in 1896, too when I told them about the cosmic ray. They jeered 35 years ago when I discovered the rotating field principle of alternating currents. They called me crazy when I predicted the radio. And when I sent the first impulse around the world, they said it couldn't be done.'
(from 1937)
http://www.world-mysteries.com/dougy.htm


Nazalost, porezi i bich po ledjima,

tako su se gradile kulture i civilizacije, posebno na ovom ludom Zapadu, kojem i mi kao pripadamo.

Ono sto nama treba mozda nije Tesla, on je bi samo veliki kreativac, vizionar.

Nama treba snazan lider koji ce da pokrene kritican broj ljudi da nesto urade. Nikada nije prekasno. Nauka vec ima mnoga resenja, za ostalo je na putu da dokuchi. Ali ko ce sve to "gurati" i primenjivati?


Dobro, a jel' mora komplikovano...

...kad moze jednostavno. Sta sad "ko ce, ko ce"--pa svi cemo, naravno. Prvo svi lepo u samoposlugu ili robnu kucu, kupite one fluorescentne sijalice, kuci pa zamenite. Za sve setnje ili hodanje po gradu krace od 30 minuta (hoda) ne koristite auto. Umesto auta, gradski prevoz, i to pre svega tramvaj ili trolejbus. Toliko svako moze.

Moze i drzava--eko porezi, na primer, a ne bi zgorega dosla ni zabrana uvoza, prodaje i proizvodnje klasicnih sijalica. Ima tu jos gomila stvari koje drzava moze da uradi.

I na kraju krajeva, mogu i kompanije, slicno kao i gradjani, mada u vecoj meri i organizovanije (i fluorescentne sijalice, pa nove zgrade kad se grade da imaju manju potrosnju energije, itd, itd...).

Mogu i gradske vlasti--evo sad sam se vratio iz Berlina, tamo automati za izdavanje parking kupona rade na solarne celije.


Ono što neki zaboravljaju...

...je sledeće: ne može "odokativno", ne može ofrlje. Neki ljudi, usuđujem se da kažem neki vrlo pametni ljudi širom planete, vredno i uporno rade na iznalaženju rešenja.

Ali jedan od problema sa kojim se susreću jeset taj uporni stav zajednice (bilo elite ili ostatka društva) da se sve može, da za sev ima vremena, da ... "lako ćemo". Nećemo.

2+3+5+9 = ... je l' može 15?

Ne može.

2+3+5+9 = 19, i tačka. 19,0000000000000000000...

ni manje, ni više

Šta hoću da kažem? Pa ovo: idemo brzinom "v" ka zidu "Z" koji se nalazi na rastojanju D+-dD. Mi ćemo u taj zid ili da zveknemo, ili ćemo da usporimo i manje zveknemo, ili ćemo da se zaustavimo na vreme i onda vidimo šta ćemo. Ali jedno je sigurno: krećući se brzinom "v", ili, još gore, povećavajući tu brzinu, mi sebi skraćujemo vreme koje imamo na raspolaganju do trenutka udara.

PLAN 1: usporavati, + vezati sigurnosni pojas

PLAN 2: samo vezati pojas i računati da valjda nećemo svi da izginemo prilikom udara

PLAN 3: šta nas briga, gledamo kroz prozor sa strane, levo, desno, ko j. zid.

Ljudi se ponašaju ovako: čekaj, idem brzinom "v", ubrzavam prema zidu, povećavam brzinu, rastojanje se smanjuje, vreme mi curi... Ma daj, šta sere onaj tamo (Ivan Marović ili neko drugi), neće taj zid tako brzo, ima još iha-haj do njega.

...I tako se zid približava, a onda imate opet novu podelu:

grupa1) ljudi/političari tipa pomenutog Velje Ilića (ne brinite, isti takvi rastu i na drugim podnebljima) koji će da kažu (za sve, pa i za politiku održivog razvoja): "Ma jebeš to..."

grupa2) "Živi život, ćuti, radi, ko te pita, kao da ćeš ti da rešavaš svetska pitanja?!? Ćuti tu i pazi svoj posao." Oni će se prilagoditi situaciji koju im nametne sistem; ali sistem je inertan, a vreme nije neograničeno.

grupa3) "Ma šta ti je, bre, pa video sam one vetrenjače tamo na granici, ma to je to, rešili smo problem. Još dve-tri vetrenjače, malo ovo, malo ono, i rešen problem. 2+3+5=...?"

grupa4) "Meni je dobro, imam kuću sa bazenom i podzemne rezerve hraen i vode, dovoljne za mene i moje, plus gangsteri i obezbeđenje, i tako za narednih 20 godina."

Svi ćemo se naći u grupi 5.

grupa5) PAZZZ.... tras!

Nije smak sveta, nećemo svi poumirati, meojte se plašiti. Pa ni u slučaju nuklearnog rata ne bi svi poumirali. Samo bi bila frka... i neki bi pumirali... krenule bi boleština, promenjena klima, nema hrane, vode, sve je zatrovano, nema proizvodnje, kreće otimačina. Raspad sistema, zakon rulje, zakon jačeg. Plus, stara dobra ljudska osobina: mučenje; zarobi, j. mu majku, iscedi zadnji sok života iz njega, iživljavaj se ako možeš.

Ponavljam: nije pitanje da li nauka ume da reši, da li ćemo se svi smestiti za ručak, da li nuklearka ili vetrenjača... Problem je što vozimo prebrzo; tamo gde je ograničenje bilo 40 mi smo odjednom uleteli na 300. Zid se opasno približava, trenutak udara se približio (neočekivano?). A ima i začkoljica: što veća brzina kojom se slupamo, to više ima da nas izgine. Neko na mestu, neko nna putu do bolnice koja nisam siguran da će biti blizu. Mislim da je to Ivan nekoliko puta podvlačio.

Uzgred, koliko vas se zamislilo nad ovim serijalom (koji traje mesec i po) i otišlo do radnje po eko-sijalice? Koliko vas je isključilo uređaj A i uređaj B?

E ako vi niste, zapitajte se onda hoće li Mitar ili Ljubiša, Džon ili Stiv. A ja odoh po konzerve, navika iz ratnih vremena. (Iskustvo nas čini jačima, zar ne?)


A gde ima u Srbiji da se

A gde ima u Srbiji da se kupe te eko sijalice ?


Štedljive sijalice

se mogu kupiti u svakom bolje opremljenom supermarketu. Ja znam da ima u Merkatoru. Isplate se u svakom slučaju, i ekonomski i ekološki.


Samo da dodam...

...to su one sto izgledaju kao izuvrtano stakleno crevce.


Spengler, Kina i krah civilizacije

Izvinjavam se što ceo serijal nisam pročitao (svakako su jednako vredni tekstovi kao i soft-lending) ali već se 5-6 puta komentarisali kinezi, iz različitih aspekata. Živim pored istih i san mi je da mi snajka ili zet postanu njihovi. Ako nas ne bude, makar će mi unučići, delom, pripadati vodećoj svetskoj sili.

Podjoh od Oswalda Spenglera. U Propasti Zapada 1917-1919. godine je napisao da:
- će komunizam (kao novo hrišćanstvo) u Rusiji propasti, i pogrešno ih tipovao kao nove civilizacijske vodje (kao breze – bratstvo medju ljudima);
- će civilizacija propasti kada mladi geniji umesto želje za novcem krenu da spašavaju svoje duše – otkazivanje tehničkog uma i nemoć finansija da ga dalje stimulišu u razvoju;
- će anglo-saksonsku civilizaciju pobediti žuti – ne razumeju je, nije im potrebna, ali shvataju da je materijalizam jedino moguće oružje, koje će na kraju odbaciti.

U ovoj godini Kina pretiče USA kao izvoznik (beše vest na sajtu nemačkog funkcionera), a 2010. do 2012. godine pretećiće je po ekonomskoj snazi merenom kupovnom snagom valute. Već sada su veći od euro-zone (IMF World Economic Outlook).

Ažurirajući svoju bazu podataka o svetskoj trgovini (na osnovu www.intracen.org, koja sadrži greške zbog izostavljanja nula kod USA, Netherlands, UK) bio sam impresioniran kolikom brzinom Kina preuzima dominaciju u gotovo svim proizvodima (izuzev lekova i automobila, od krupnih, i medicinske opreme, časovnika od sitnih vrednosti). Prilažem ilustrativno tabelu:

Tabela: Grupe proizvoda kod kojih je Kina povećala udeo u ukupnom svetskom izvozu za preko 10%, u %
2001 2002 2003 2004 2005 Promena udela
752 Mašine za aop i jedinice 7.1 11.1 19.5 23.7 27.9 20.8
871 Optički instrumenti 6.4 9.5 16.9 21.9 26.3 19.9
751 Kancelarijske mašine 12.7 18.8 20.1 18.0 31.1 18.4
763 Apa. za snim. repr.zvuka,slike 15.3 19.9 24.5 28.0 32.8 17.6
524 Neorganski hem.proiz. ost 6.2 6.9 8.8 11.4 21.6 15.4
653 Tkanine od sint. i vešt. mat. 11.6 13.9 17.4 21.9 25.4 13.8
666 Grnčarski proizvodi 25.2 29.0 30.3 32.9 38.5 13.3
658 Gotovi proiz.od tekst. mat. 21.1 22.9 26.1 29.0 33.3 12.1
656 Til, čipke, vez, trake, ostalo 5.0 6.4 8.4 11.6 16.9 11.9
697 Oprema za dom.od pros.met 16.7 19.7 21.9 24.4 27.8 11.1
843 Muški kaputi i sl., pleteni 17.0 19.3 23.4 25.9 27.8 10.8
689 Razni obojeni prosti metali 14.2 14.5 20.2 24.6 24.9 10.6
894 Dečja kolica, igračke i sl. 21.9 25.8 27.7 28.8 32.3 10.4
764 Telekomunikaciona oprema 7.4 9.7 12.1 14.9 17.8 10.4

Mogu Vam poslati ceo tekst (zapravo niz tabela).

I onda dolazim do ključnog pitanja: kako će se globalno regulisati svi ekološki fenomeni ako na sceni ostaju USA kao vojni lider, Rusija koja izrasta kao energetski i Kina postaje ekonomski? Sve tri su nuklearne sile, i nijedna se ne da pod tuđu volju. Terorizam kao akt materijalnog beznađa pride.

Što se tiče troškova, oni su oko 0,3% svetskog BDP-a i manji su od obećane pomoći siromašnim zemljama koju samo Japan i Norveška bezuslovno pružaju. Sa neizmerenim ukupno mogu biti 2-3% što je podnošljivo.

Sa nestrpljenjem su sačekati vaše konačne odgovore.


dobro zapazanje

zuti napreduju odlicno, lansirali su i raketlu skoro sto je i dokaz da ne proizvode samo trange-frange.

elem za ekolosko pitanje, Kina je jako zagadjena i to i njima sad pocinje da smeta tako da su krenuli u ekoloske programe. doduse nista to nije grandiozno i izgleda da im je rast i dalje No1 stvar. Doduse i kinesko drustvo sad ima vise slobode govora i skoro je bio film o gradnji brane tajko da se cuju i ekoloski glasovi.
Ne bojim se za njih jako brzo sazrevaju i to u svim aspektima khm, khm koliko ja to vec mogu da vidim.


gorivne celije

Ne videh da je ovde pominjana još jedna veoma perspektivna i zanimljiva obnovljiva energetska tehnologija koja nas takođe vadi iz bule pa evo rekoh malo da doprinesem upoznavanju. To sam pisao pre par godina za potrebe posledipl. studija ali nije nista mnogo komplikovano za razumevanje. Samo osnovno. Kratko. Dovoljno je čitati i samo "meso" bez jednačina i šema pa će biti jasno. U pitanju su gorivne celije, fuel cell (u pocetku u literaturi a i kod mene pogresno prevedeno kao gorive a ne gorivne celije).
http://www.zshare.net/download/zas_ziv_sre_sem-pdf-27x.html


Gorivne celije nisu izvor energije....

...vec samo nacin za efikasnu ekstrakciju hemijske energije iz ekoloski benignih goriva (kao sto su vodonik i kiseonik). Ne resava problem ali ga ublazava, jer povecava energetsku efikasnost automobila, na primer.


Lep komentar

Dragi Ivane

buduci da sam ja ekonomista i bavim se proucavanjem razvoja (na amaterskom nivou), zahvaljujem na veoma dobrom tekstu koji NUDI resenja. Samo nastavite, a nadam se i da se relevantni svetski cinioci bave ovim stvarima.

Lep pozdrav


Koga interesuje

Mozda dce vam zvucati neverovatno ali i na srpskom postoji jedan lepa knjizica koja se bavi ekoloskim porezima. Zove se bas tako "Ekoloski porezi". Napisala je profesorka sa pravnog Gordana Ilic Popov pa ko voli nek izvoli. Na zalost ne znam da li je ima na netu.
Inace u njoj je data lepa analiza ekoloskih poreza, odnosi izmedju ekoloskih poreza i administrativnih mera i njihovih efekata sa pregledom uticaja i na ekonomske tokove i na zatitu zivotne sredine. Takodje je prikazana ekoloska poreske reforme i njeni efekati na severu evrope.

Mozda ce nekom zvucati ne verovatno ali i u srbiji postioje ekoloski porezi, odnosno porez i to u formi akcize na beznin.

I najdalje je otisla Norveska: oko 10% poreskih prihoda dolazi upravo od ekoloskih poreza. Ostale zemlje severen evrope su na oko 7%...

Da bas kao sto si rekao Ivane problem je sto se trosenje zivotne sredine ne vidi u ceni. Kako je zivotna sredina javno dobro (svi mogu da ga koriste bez ohranicenja) tako se niko ne moze uskratiti da je koristi, trosi, prlja. Nas ljubljeni liberalizam sistemski ubija osecaj za zajednistvo, pa sve sto je van moga je tudje... nema tu puno razlike.

O merama...
Iksreno sam pesimista. Ovde na samo da je neophodno da drzave reaguju i sankcionisu (oporezuju, zabrane...) prljanje nego ni drzave nisu dovoljne. Potrtebno je ali bukvalno i bez izuzetka da ceo svet, sve drzave svet stanu iza projekta.
A ja zaista ne mogu da zamislim da se sve drzave dogovre i stanu iza necega tako ozbiljnog.
Vazduh prelazi iz zemlje u zemlju. Co2 iz amerike se udise u Beogradu. Moze srbija da donese najbolje zakone i da ima najzeleniju vladu to nece sustinski zaustaviti proces.
Tu moraju politicari da sednu i da se dogovore. I sad mozemo da pricamo kako je to nemoguce ali tu vajde nema. Mozda ce i biti moguce mozda i urade nesto po tom pitanju. Ajde da pretpoisatvimo da ce ipak sesti i dogovoriti se...

U vezi tvog predloga mera. Malo sam se zacudio. Prvo, postavio si ih vrlo siroko. Od opismenjavanja dece u skolama u africi, smanjenja broja stanovnika do preko prelaska na obnovljive energente. a cini mi se tek pri kraju, preduzimanje mera na zaustavljanje daljeg zagadjenja. Pogledaj spisak, jos ti je ziv filing za politiku... zar ti taj spisa koji si stavio ne lici pomalo na razvodnjavanje price i problema koji si inace dobro postavio?

Moj utisak je da nivo prioriteta ne ide tim redom. Razmisljam. Ispada da je za spasavnje sveta posle svega sto si rekao ipak najvaznije da se siromasni prestanu radjati.
A nije. Najveci problem je prljanje za koji su najodgovorniji proizvodjaci i potrosaci. Citaj Sad i Evropa. I Kako se sad prvi zahtev postavlja sirotinji i njihovim drzavama.
Nemam dilemu da tebi nije bila namera da izvrnes red stvari, ali veruj mi da ne razmisljam o temi, barem dok citam tvoje blogove ili neki od ovih nemackih casopisa prepunih kataklizamticnih najava do 3. i 4. sto je u celoj toj prici i najvaznije ne bih ni stigao.
Nadam se da me pretis. Cudna je ta nauka kojom nas uce.

nesporno da sve to jesu probelmi ali ja bih se fokusirao na one kao sto rekoh koji prljaju najvise. Pa ispade da su najveci krivci afrikanci koji potrose onoliko energije i zapraljaju za 30 dana koliko ja za sat?

Imam i ja utisak da je planeta prenaseljena ali problem nije u tome. Barem nije prvi u nizu. iako jeste od znacaja.


Nisam ciljeve rangirao po prioritetnosti...

... samo sam ih nabrojao. Za ostvarenje prva dva potrebna je široka međunarodna koalicija. Druga dva se rešavaju lokalno, u okviru država. Mi ne možemo da utičemo na prva dva, na druga dva možemo.

Na nama je da u svakom slučaju ostvarimo energetsku nezavisnost (i efikasnost) i visoku produktivnost u proizvodnji hrane. To nam treba bez obzira da li će se ostatak sveta opametiti ili neće.


Imamo li potencijala za...

...energetsku nezavisnost? I kako je ta nezavisnost u današnjim uslovima moguća? Šta je njen sadržaj?
Kolika je cena toga što zoveš energetska nezavisnost?
Može li se platiti.?


Ivane, care

ko razume-sfatiće (DragO očito ne kapira). Ivana za precednika, Draga (ako-skloni-smradove) za poslanika.


optimizam?

Ne bih zeleo da umanjim razumno-optimisticki ton kojim ovaj zeljno ocekivani IX nastavak serijala provejava.

Ali bojim se da je slika nase buducnosti i sveta koji nas okruzava nekako drugacija. A da li je ovo tacno ili ne, saznacemo i brze nogo sto ocekujemo: nema potrebe da cekamo 50 godina i sl. "Corba budocnisti" je, (mozda?) uveliko spremna.

Za pocetak, pogledajmo lucidnu (ali i da li savim tacnu?) viziju trenutnih geopolitickih odnosa u kojem Dr. Chossudovsky objasnjava svoj pogled na "War & Globalization" u jednom Kanadskom univerzitetu. Radi se o skoro 2 sata video materijala, samo za najupornije antiglobaliste, nastalom 2003.

Konsekventno, sa sajta gde je on jedan od urednika, mozemo procitati i sledece, kao i ovo i ovo.

Interesantan je i tekst o medjusobnoj umesanosti Monsanto korporacije, Rokfeler fondacije i americkih politicara.

U kolikoj meri su svi ovi tekstovi tacni, to ne mogu da procenim; u svakom slucaju, saznacemo kroz nekoliko nedelja ukoliko dodje do Invazije na Iran. Kao zakljucak,
a i da ne bi ovaj post nacinio obicim troll-om, zakljucio bih da se "svetske sile" igraju igara u kojima je dobrobit Planete Zemlje apsolutno na poslednjem mestu.

Neka Vam je laka noc na Zemlji.


...

Slazem se da u svakom zlu treba potraziti i ono zrnce dobrog, te na tome bazirati optimizam i gledati da ovo vreme dok sve jos kako-tako funkcionise ne zivimo u depresiji i ocaju zbog vrlo verovatno dramaticne nam bliske buducnosti. Na zalost prethodni Ivanov tekst meni zvuci mnogo realnije od ovog poslednjeg.

Alternativni energenti ne mogu da zemene naftu u potpunosti. Ono sto mogu jeste da prolongiraju njen konacan nestanak na neki duzi period i time nam daju fore da se postepeno prilagodjavamo na nove uslove zivota. Znaci, naftu treba cuvati za ono gde je ona trenutno nezamenjiva. Pretpostavljam da trenutno ni Boeing ni Airbus nemaju masinu koja bi mogla da leti na etanol ili na struju ili na solarnu enerrgiju. Neka letelica na atomski pogon bi mozda i mogla da se napravi, ali priznacete, ovo bi bilo vrlo nezgodna opcija. Nekako mi deluje da ce nafta u ovom segmentu biti najteze zamenjiva.

Dok ovo pisem gledam oko sebe i vidim ovaj monitor ispred (90% plastika), telefon pored mene, desno od mene casa od stiropora sa kafom, cipele sa gumenim djonom. Za sve ovo treba nafta. Kad zavrsim sa poslom, napolju me ceka automobil. Ok, on bi sutra vec mogao ici na neko alternativno gorivo. Ali njemu trebaju i gume i kojesta od plastke i gume ugradjeno u njega. Trebaju mu maziva kao i svakoj drugoj spravi koja pri funkcionisanju izaziva trenje. Na koncu treba mu i bitumen da bi se asvaltirali putevi. Doduse ovi putevi koje vec imamo bi mogli jos dosta dugo potrajati uz poneku rupcagu tu i tamo.

Znaci nafta u nasim zivotima ucestvuje ne samo kao energent vec kao sirovina sirokog znacaja.
Covecansto moze ziveti bez nafte kao sto je uostalom i zivelo hiljadama godina pre nego sto je nafta uopste pocela da se koristi. Nece to biti ovaj model zivota, ali ne mora da znaci da ce neki novi model biti losiji. Brine samo taj period transformacije, tj period odvikavanja covjecanstva od dosadasnjih navika i formiranje novih ili cak aktiviranje onih prastarih. Nafta se moze posmatrati kao jedan bonus poklon od prirode koji bi trebalo pravilno iskoristiti. Do sad to nije cinjeno, ali ima jos vremena da se pocne s tim. Uz pomoc ovog poklona i tehnologije koja na njemu pociva nuzno bi bilo uvesti covecanstvo u novi period koji bi bio energetski stabilniji a pri cemu kvalitet zivota, sa materijalne strane gledano, ne bi pao na nivo iz srednjeg veka. Evo i jednog primera. Svi se secamo restrikcija struje. Struje nema, mrak je i nista ne radi. Onda struja privremeno dolazi i tad se pale bojleri, masine za ves itd, kako bi se domacinstvo pripermilo za period sledeceg iskljucenja. Gledajuci vreme postojanja ljudske civilizacije era nafte je jedno "kratko ukljucenje struje" koje bi trebalo iskoristiti za pripremu za dugacki period nakon isljucenja.

Kao sto sam pomenuo kljuc je u odlaganju konacnog nestajanja nafte uvodjenjem alternative gde god je to moguce. To bi ujedno znacilo i blago (mekano) prilagodjavanje novom modelu zivota tako da se mozda konacni nestanak nafte ne bi ni osetio.

Ste je moguce i realno uciniti za pocetak?

POREZI

Jedna tarifa za benzin za osnovne potrebe, a druga znatno oporezovana za luksuziranje.

Od taksi na benzin recimo subvencionirati transportne kompanije (a iste i osloboditi taksi) koje organizuju transport vozilima na alternativna goriva. Subvencije orociti na odredjen period sve dok alternativno gorivo ne postane jeftinije od fosilnog a time ovaj tip kompanija profitabilniji. Poenta je jedan po jedan zatvoren sistem prevoditi na alternativna resenja i uciniti ga potpuno nezavisnim od nafte. Npr. GSB - znaci za jedan sistem koji obezbedjuje gradski prevoz obezbediti iskljucivo tramvaje, trolejbuse i autobuse na alternativna goriva i naravno alternativno gorivo za te autobuse. Sledeci korak su medjugradski autobusi, pa lokalne transportne kompanje za transport robe na manje daljine itd.

Za privatna lica praviti proracune o neophodnoj potrosnji benzina i kao sto sam gore pomenuo, svu potrosnju preko utvrdjene dodatno oporezovati.

Stimulisati povoljnim kreditima i oslobadjanjem poreza gradjavinske firme koje za svoje objekte obezbede klimatizaciju na bazi alternativnih izvora.

i tako redom...

I na kraju jos treba naci nacin kako politicare privoliti da se konacno pozabave sa ovim.

A to ce biti cini mi se najtezi deo posla.


Iz drugog ugla...

Pre svega želim da pohvalim ovaj odličan niz članaka. Najzad se na „našem“ internetu pojavilo nešto zaista vredno.

Elem, ja sam želeo da skrenem pažnju na sledeće:

Ako pokušamo da proniknemo u srž problema, meni se nameće kao neizbežan zaključak da je zapravo ono sto bi se moglo nazvati ljudskom prirodom u korenu svih pojava i procesa koji su doveli do toga da sada moramo da razmišljamo o tome kako da izvučemo živu glavu iz susreta sa budućnošču.
Moja slobodna procena je da bar 99.99% populacije u svakom trenutku ljudske istorije primenjivalo princip „I Bog je prvo sebi stvorio bradu, pa onda drugima“ i da se po ovom pitanju nista nije promenilo u poslednjih par desetina hiljada godina.
Neko je pomenuo da je jedan od načina preživljavanja predstojeće (eventualne) krize „Postaneš koristan zajednici pa te ona štiti/izdržava/podržava/itd.“, ali se meni čini da će se, ko god to bude mogao, pre nametnuti zajednici tako što će pripadnike „privoleti“ da obradjuji i brane posed koji je silom prigabio, a zauzvrat će im obezbediti malo hrane i kakav-takav smeštaj.
Osim par svetlih primera kao što je bila Majka Tereza ja zaista ne verujem da će se, kad „zagusti“, ljudi ponašati nesebično. Takav stav je i doveo do stanja u kome se nalazimo, a prema Jaredu Diamondu i do propasti svih civilizacija o kojima on piše.

Verujem da bi bilo veoma korisno za sve nas kada bi se na ovim stranicama našla razmišljanja i analize naših cenjenih sagovornika na ovu temu.

Pozdrav iz Atine.


Postavljaju se i namecu

Postavljaju se i namecu vazna pitanja:

0. Poznato je iz celokupne istorije ljudskih civilizacija da su mnoge 'lokalne' civilizacije nestajale upravo zbog zastoja ili kolapsa u realnom informacionom sistemu tih civilizacija, pa me zanima kako ce se nedostatak nafte odraziti upravo na danasnji globalni realni informacioni sistem?
1. S obzirom da cemo morati da se prilagodjavamo novonastalim okolnostima, koje ce grane industrije, koje su nam sada neophodne za zivotni standard na kome se nalazimo, najpre kolabirati i smanjiti svoje kapacitete (osim mozda naftne), a koje ce ih povecati?
2. Koja ce to nova znanja biti neophodna da sticemo globalno, i iz kojih oblasti, da bi uspesno prezivljavali i bili spremni za zivot u izmenjenim okolnostima?
3. Sta ce biti sa industrijom kompjutera, i kako ce se nedostatak nafte odraziti na tu oblast? Da li ce nam kompjuteri i dalje biti prisutni u zivotima u meri u kojoj su danas (mislim da je to od izuzetnog znacaja), i da li ce moci da se nastavi dalji razvoj u toj oblasti?
4. Kako ce se nedostatak nafte manifestovati na danas vec mnoge elementarne civilizacijske potrebe tipa: u medicini, u medicinskim istrazivanjima, u genetickom inzenjeringu i sl.?
5. Kako ce se nedostatak nafte odraziti na telekomunikacije koje su nam neophodne?
6. Kako ce se nedostatak nafte odraziti na kosmicka istrazivanja i da li ce se ona obustaviti?
7. Kako ce se nedostatak nafte odraziti na razvoj nauke uopste, a na koje naucne grane ce taj nedostatak izazvati najvise stagnacije?
8. Vazno: Kako ili u cemu cemo naci adekvatnu zamenu za neophodne sirovine koje danas nalazimo u nafti (nevezano za njenu upotrebu kao goriva za prevozna sredstva i sl.)?
9. Sto se tice upotrebe solarne energije, mozda ce pitanje zvucati glupo za one koji vise znaju, ali mene zanima posto sam laik, da li je zaista ta energija obnovljiva u smislu svih potrebnih resursa za izgradnju solarnih celija i ostale dodatne opreme, i da li je izgradnja ovakvih 'postrojenja' u potpunosti nezavisna od naftne industrije?
10. I jos jedno pitanje za sada: kako ce se nedostatak nafte konkretno odraziti na vojnu industriju?

Sta mi obicni ljudi mozemo da uradimo vec danas da se uspesno pripremimo za sve te dolazece promene?

Gde oni koji su laici mogu saznati nesto vise o solarnoj energiji kako bi je primenili u sopstvenom domacinstvu, odnosno o njenoj prakticnoj implementaciji u svakodnevnom zivotu?
Neki linkovi i literatura bi dobro dosli.

Tema je odlicna i treba je razvijati.


Jednostavno ti je to...

Treba uvek krenuti od naroda i od toga da li ce i koliko imati da jede! Bez toga, nema razvoja informacione tehnologije, nauke, drustva, pre svega, razvoja i ocuvanja elite koja je preduslov za sve to.

E sada, kada narod nema da jede, mora da uzima od onog ko ima. Sta mislis, zasto je Bil Gejts sa najvecim delom svog bogatstva osnovao fondaciju, a onda mu Voren Bafet dodao na konto spomenute fondacije preko 30 milijardi dolara (sto predstavlja najvecu filantropsku donaciju u istoriji covecanstva)? Jer strateski shtite bogatstvo koje im je ostalo, sto im je dovoljno i za praunuchice, ako ne i vise. U svakom slucaju, veca je mogucnost da izbegnu gnev gladnih ako dodje do kolapsa. A taj novac ulazu u "gladne i bazicno obrazovanje u nerazvijenim zemljama", bas lepo od njih. Kako je Coca-Cola prezivela ratove u kojima su SAD ucestvovale? Tako sto je svoj proizvod delila vojsci za dz. za sve vreme rata. Secas se i onog "cirilichnog" McDonald's-a za vreme bombardovanja, sa snizenim cenama? :)

Cim dolazi do velike krize, "meke industrije" padaju (citaj, informacione tehnologije, internet, finansijska trzista, neke oblasti nauke), a "tvrde" (vojno masinstvo, hemijska i nuklearna industrija i slicno) jacaju i naravno nauka koja razvoj istih prati. Mozda je malo preterano igrati se hipotezom da ni kapi nafte vise nema na planeti, ali verujem da ce vojna industrija imati cak i tada cime da se napaja, jer ce morati nekako da se osvaja, porobljava i ubija da bi se doslo do dragocenih resursa. Kao i uvek do sada kada je moralo... pa i mi smo vrsta zivotinja.

Idi na sajt green peace-a, tamo ces naci neke savete kako da se sam vise ekoloski ponasas. A sto se solarne energije tice, opet preporucujem google.

u pravu si, treba dobro pretresti sva pitanja koja si postavio. Ali uvek treba biti optimista! ;)

ko sto Ivan lepo kaze, drmni jednu radzu i srecno! :)


Ne bih da zvuci paranoicno ili pesimisticki, ali...

Meni je upravo to sve zastrasujuce. Moja profesija je direktno zavisna od informacionih tehnologija, a svesna sam koliko su informacione tehnologije upravo neophodne i elementarne nasoj civilizaciji, ma koliko to zvucalo pomalo paradoksalno, jer su, kao sto ti lepo primecujes, to u stvari 'meke industrije' koje na prvi pogled ne deluju elementarne i bazicne za puko prezivljavanje. Ali da li je bas tako?
U medjuvremenu, dosli smo do izvesnog stadijuma u kome fatalno zavisimo od informacionih tehnologija, pa cak i oni ljudi ciji posao nije direktno vezan za njih. Sve je povezano, tj. svi smo povezani nevidljivim spregama i inkorporirani u to cudo danasnjice.
Verujem, da ce se neki ljudi uspeti prilagoditi, ali to je uvek (postoji i bio) vrlo mali broj ljudi, najpre zato sto su im dostupne mnoge vazne informacije koje vecini ljudi ne mogu biti dostupne zbog 'prirode' hijerarhijskog nivoa na kome se nalaze, ili se jednostavno ne dozvoljava nama obicnim smrtnicima da budemo svesni nekih stvari. Ne mislim tu na klasicne teorije zavere, vec na prosto ljudsku prirodu (ili mozda slabost), da najpre potcini prirodu oko sebe, radi sebe, a samim tim i druga bica u njoj, a naravno i bica iz sopstvene vrste kojoj pripadaju, a sve zbog ljudske nezajazljive volje za moc.


Ne radi se samo o tome sta je vazno

vec sta je i koliko osetljivo na velike promene (u ovom slucaju, promene unazad). A meke industrije su jako osetljive, iako danas gotovo da ne mozemo bez njih.

ne smemo da mislimo samo na sebe, naravno. ali bice sve ok na kraju :)


Opet najvazniji faktor: ne samo volja, nego i VREME!

Na zalost, opet ostaje neumitni faktor: VREME! Ovo sto smo do sada ucinili ovoj planeti, kesplodirace kao tempirana bomba.

A evo sta naucnici kazu, koliko nam je vremena ostalo - citiram:

Ni 15 godina do katastrofe
22. februar 2007. | 15:22 | Izvor: Beta

Berlin -- Čovečanstvu je ostalo manje od 15 godina da uvođenjem novih tehnologija pokuša da spreči klimatske promene.

To se navodi u još neobjavljenom trećem delu izveštaja Ujedinjenih nacija o klimi, čije delove danas citira "Fajnenšel tajms Dojčland". Ukoliko se najkasnije do 2020. godine emisija štetnih gasova suštinski ne smanji, zagrevanje zemljine kugle dostići će takve razmere da promene više neće biti moguće.

Navodi se da bi u tom slučaju moglo da počne topljenje ledenih masa na Grenlandu kao i da bi mogla nepovratno da se poveća kiselost vode u okeanima.

Da bi se sprečila klimatska katastrofa, potrebno je da se širom sveta do 2030. godine u razvoj novih tehnologija koje ne uvećavaju emisiju ugljendioksida (CO2) uloži oko 12,6 biliona evra, navodi se u nacrtu izveštaja UN.

Istovremeno se navodi da CO2, čija je emisija najveća u industrijski razvijenim zemljama, nije jedini problem.

Ubuduće mora drastično da se smanji i količina metana i diazot monoksida (N2O) u atmosferi. Kako on uveliko nastaje u poljoprivredi (pre svega na pirinčanim poljima pod vodom) i u stočarstvu (najviše u regionima gde se pretežno gaje goveda), obaveze u oblasti zaštite klime moraće da preuzmu i manje razvijene i zemlje u razvoju.

Količina štetnih gasova u vazduhu mora, prema navodima stručnjaka u izveštaju UN koji će biti objavljen tek u maju, da se smanji na nivo koji će obezbediti da se globalna temperatura poveća u najgorem slučaju za dva stepena.

Među predloženim merama za sprečavanje klimatske katastrofe su i veće korišćenje bio-goriva, masovna proizvodnja tzv. hibrid-automobila, izgradnja novih atomskih elektrana, ali i prelazak na one vrste pirinča koji raste na suvim, a ne na pojima pod vodom gde nastaju N2O i metan.

***

Dakle, osnovno pitanje je IMAMO LI JOS DOVOLJNO VREMENA da nesto drasticno promenimo tokom narednih nekoliko godina, najvise petnaestak? Za to vreme nece se drasticno amanjiti broj ljudi niti njihove potrebe i zelje, koje su sve vece i vece ( osim u slucaju pustosenja od strane nekog mutiranog virusa, nuklearnog rata, udara asteroida ili meteora i slicno ).

Sta ostaje da zakljucimo? - Ko prezivi, pricace ( ako jos bude ikakvog zivota na planeti u skorom narednom periodu ) ...


Ma, nije sve tako strashno

Odavde nemamo gde! Ako crkavamo, neka crknemo svi, nema veze :)))

Ti neki izvestaji stalno odnekuda isplivavaju i plase narod. UN i Pentagon, valjda su i malo ranije mogli da zakljuce sta nas ceka.

Ima vremena da se puno toga uradi, ali mislim da je problem u tome sto se svetska zajednica ponasa kao klasican student kampanjac BU:" neka sad cu par strana da predjem, idem na Adu, pa cu da legnem na knjigu pet dana pred ispit, nema mnogo..."

Ima vremena, ali se radi sporo, neozbiljni smo! Pre svega SAD koja zateze oko Kjoto sporazuma, da joj industrija ne bi stajala.


Ivane ..

redovno pratim ove tvoje blogove.
Interesuje me sta hocesh i mozesh da nam kazesh.

best of luck

PS, Jel mi uopste imamo ministra Ekologije ili to obavlja neki od resornih sekretara ?


Ministarstvo ekologije jos uvek

ne postoji.

Trenutno Uprava za zastitu zivotne sredine radi pod okriljem Ministarstva nauke i zastite zivotne sredine. Postoji nezvanicna informacija da ce u novoj Vladi postojati Ministarstvo za zastitu zivotne sredine (iliti ekologije), zato sto je pod Ministarstvom nauke ova Uprava bila, blago receno, marginalizovana.

U svetu postoje znacajni fondovi koje bi novo ministarstvo moglo da upotrebi za resavanje bitnih ekoloskih pitanja u Srbiji. Nadam se da ce ekipa koja bude gurala tu pricu imati dovoljno potencijala kvalitetne stvari da uradi.

Red mora da se napravi, jer trenutno novac koji stize za prociscavanje reka i ostale ekoloske akcije cesto zavrsava u dzepovima pojedinaca ili biva opran preko nekih ekoloskih nvo i samo deo donirane sume zavrsi gde treba.


Postoji li uopšte neka

Postoji li uopšte neka zamena za naftu ?I zašto se ona ne uvodi u proizvodnju i potrošnju u auto-industriji ?Šta će biti sa Bliskim Istokom ako se pređe na zamenu nafte nečim ekološkim , ako je poznato da mnoge zemlje Saudijskog poluostrva žive od nafte i nemaju ništa drugo ?Znači li to rat na Bliskom Istoku ?


Ima zamena koliko hoces...

...preporucujem pogledati film "Who killed the electric car", na website-u doticnog filma je dosta informacija o alternativnim gorivima itd. i o tome zasto se auto industrija bas i nije polomila da to uvede.

Za zemlje Bliskog Istoka nista ne brini, oni su se nagumali para jako dobro do sada. Uopste ne vidim razlog zasto bi sad zbog toga izbio rat tamo, pa oni se i ovako i onako gloze stalno vec decenijama.


Nadjoh zanimljive

Nadjoh zanimljive linkove:

http://www.participate.net/educators/
i
http://www.aninconvenienttruth.co.uk/

i ovako to rade 'glupi' ameri:
http://www.tumbleweedhouses.com/

Vredi pogledati.


a kad bi se

cela bio-prica malo podlozila naftom, bar ovom sto je preostala. Planeta je zasluzila toliko


Brine me sto kataklizma poprima lokalne razmere

Slazem se oko ugrozenosti naseg sveta-to svi vidimo. Ali, sta sa onim sto nam je blisko a sto ne resavamo? Ono na šta utičemo? Štrajkovi glađu u robnim kućama, fabrici papira Ada,činjenici da 100 porodica radi šta hoće u ovoj zemlji. kako to da zemlja sa malim brojem stanovnika i privrednim potencijalima može biti tako siromašna i dalje, 6 godina posle revolucije? Odgovor je samo jedan i isti, za nas i za ceo svet: vladaju nam plutokrate čiji ram za sliku košta koliko nečiji život (parafraziram film Klopka). Ne treba idealizovati demokratiju ali ni prizivati propalitete koji su nas vodili. Ipak, tužno je i kataklizmično u Srbiji.Demonstrirali smo zajedno,gušili se od suzavca i hapšeni smo, ali iz različitih razloga izgleda. Neki su rizikovali da dođu do položaja i obezbede sebe a neki su se samo borili protiv tiranije.Kragujevac je i dalje dolina gladi,Pančevo se i dalje guši a Beogradu je i dalje svejedno...Za mene je to smak koji živim.


Tim problemima...

... se već bavi priličan broj ljudi na blogu B92, pa sam ja rešio da se bavim onim problemima koji nam tek predstoje. Ono što mene brine je šta ćemo mi kada nas, u situaciji u kojoj jesmo, sa nasleđenim i nerešenim problemima iz devedesetih, novim problemima koje je donela tranzicija, šta ćemo kada nam se na sve to još natovare na vrat problemi koje donosi XXI vek?

prichajlo wrote:
Neki su rizikovali da dođu do položaja i obezbede sebe a neki su se samo borili protiv tiranije.
Znači svako je dobio ono što je hteo? ;)


Kiselo grozdje i slatki limun

Za te izraze iz psihologije svi znamo. I, naravno, tvoj odgovor jeste jedak i duhovit-svako je dobio sto je hteo ali,istina je jeziva> njih 1% je dobilo ono sto su prigrabili a ostali tanku nadu da ce im jednoml, mozda, biti bolje a oni nisu hteli samo to nego mormalan zivot posle obaranja tiranije.