Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Specijalno vospitanie

Milan BlagojevićMilan Blagojević"Protonamesnik Milan Blagojević, starešina pravoslavne crkve Svetog Đorđa u Kladovu i predavač veronauke u školi "Vuk Karadžić" u naselju Kostol kod Kladova, suspendovan je i protiv njega je podneta krivična prijava zbod sumnje da je mučio i zlostavljao učenike. Petoro učenika III razreda ove škole kazali su nastavnicima i roditeljima da im je na času veronauke sveštenik Blagojević stavio žarač na lice i izazvao manje opekotine.
Timočka eparhija u Zaječaru je potvrdila da je upoznata sa ovim slučajem, ali da o njemu nemaju komentar.">>>

Vratimo se u 2002. kada je SPC odnela pobedu nad ogorčenim suprotstavljanjem uvođenja veronauke u škole. No, htedosmo da sa novim režimom označimo i simbolički patriotizam i srpstvo, doduše fakultativno, kao što smo fakultativno i Srbi. Dve stvari su međutim tada promakle. Jedna se odnosi na to što će ostvarenje tog "višeg cilja" ići preko kičme onih koji su nejaki i bespomoćni da se odupru a opet, dovoljno zreli da razlikuju pravdu od nepravde, silu od volje, preko naše sopstvene dece. Drugi propust je pitanje kadra. Ko predaje veronauku u školama? Ko su ti ljudi? Ko je napisao knjige i koliko se predavači drže gradiva? Štivo o veri je takvo da fanatizam lako prerasta u bujicu nekontrolisanog ponašanja i kontrola (a sa njim zajedno i razum) lako se gube. Slučaj Pahomije, slučaj Milan... i još stotine slučajeva koji nisu završili u javnosti.Mnogi su se i tada pitali, nije li kratak taj rok da se jedna takva istorijska promena u obrazovanju sprovede u delo? Šta je sa pripremama? Šta je sa pretpostavkama šta sve može iz toga uslediti? Kako se niko nije od onih koji su odluku donosili zapitao, ima li Srbija posle pola veka nepostojanja veronauke u školama, dovoljan broj kvalifikovanih da "nauku o veri" koja nije isto što i praktikovanje vere na ispravan način prenese najmlađima. Ili su se zapitali, ali su neki drugi ciljevi bili važniji. Sećam se da su tada mnogi odustajali od upisivanja dece na veronauku, jer "su čuli" priče da će se "tamo" celivati krst i da će krstiti nekrštenu decu. Smejali su se svi ovim tvrdnjama, jer to nije bilo dozvoljeno. Na kraju Ustav i ostale andromolje sa pečatom države štite nas sve od torture, prisile, nečovečnih postupaka... al' ispalo je da su njihove sumnje bile naivne u odnosu na ono što se dalje dešavalo. Očuh Milan je ostavio Timočku eparhiju bez komentara, učiteljicu zbunjenom, a deci je ostavio ožiljke. Iza zidina crkava i iza plama sveća kriju se frustrirani umovi kojima je dopušteno da priđu blizu našoj deci. Jel je i to predvidjeno od strane Ministarstva vere i Ministarstva prosvete? Kada sam vec kod njih, pogledajte ovaj link.

Crkva sv.Đorđa u KladovuCrkva sv.Đorđa u KladovuPre Drugog svetskog rata, veronauku su predavali sveštenici, a u selima u kojima ih nije bilo, toga su se latili učitelji, a gde nije bilo ni učitelja, babe i dede. Časovi su se svodili na sažete verske pouke i učenje priča o Božiću i mahom o Svetom Savi, koji je ubrzo posle rata bio isteran iz škole. Takvih predavača više nema, iako bi možda neki starac mogao više toga da ispriča i zainteresuje nego bradato lice sa gnevnim očima koje poteže žarač na dečije obraze.Po čemu je još poznat Milan Blagojević, u narodu poznatiji kao Očuh Milan…Njegovim dolaskom uveden je običaj da se u crkvenom dvorištu pravi lomača od nekoliko metara bukve, oko koje bi se narod grejao 13/14 januara. Efekat: osušila se stogodišnja stabla kestena jer je vatru ložio ispod njih. U dvorište crkve je doterao hladnjaču iz koje su orkestar i pevaljka, s malo širim kaišem, uveseljavali narod.Stručnjak je za eksplozive (petarde za Božić) i otkrivanje lažnih švajcarskih franaka (proverava ih u sred krštenja).Po ko zna koji put je kažnjen od svojih šefova, pa je poslednji put po kazni bio na prinudnom radu u manastiru. Razlog: utaja otpada od sveća (nedogorele), koje crkva pretapa pa ponovo prodaje.Taj se čovek ne može strože kazniti jer je već, po kazni, došao u Kladovo iz Majdanpeka.


Vispreno, duhovito.....itd....,nema sta!

Posto je ovo suvise vispreno, duhovito, saljivo....n,n+1...(nepotrebno precrtati)za mene, predajem se!
U pravu si!

PS - Ako je verovati logici koju ti sledis, sad bi morao da se zabrines...jer ako ja kazem da si ti u pravu...hm...
troll off


pa nesh..

evo pocinjem da se "brinem"...
p.s. necemo nista precrtavati ;o)


Codexe,

vidim dodao si p.s.
...ipak ti je trebalo malo vremena da spoznas pravu vrednost i domete tvog prethodnog posta
Bravo! I zivela skromnost!!!
:)


pa nesh..

zasto bih samo ja bio uvek skroman? ;o)


za JJ BEBU - morison se prevrce u grobu??/

pod uslovom da si mislila da se morison prevrce u grobu zato sto je omiljen kod jedne nastavnice veronauke imao bih par primedbi... secas se epizode iz filma kada on visi napolju, uhvacen za ram prozora i pamela izlazi na ispust da ga uvuce u sobu. i kada je on pita: da li bi umrla za mene.. i kada posle toga on kaze: ja bih umro za bilo koga.. e to ti je draga moja JJ BEBO, vrhunac podviznistva hriscanskog - zrtvovati se za bliznjeg svoga. o ovoj epizodi govore i hopkins & sugerman u "no one here gets out alive". e sad to sto je malo preterivao u svemu.. to je on zbog williama blake i njegovog - put preterivanja vodi u dvorac mudrosti.. by the way... nije bitno kakav zivot vodis uz uslov da dobijes vremena (i snage) da se za to iskreno pokajes.. to svedoci razbojnik na krstu koji je bio pored raspetog hrista..
i jos nesto.. poslednji stih, poslednje pesme, poslednjeg studijskog albuma "LA WOMAN" glasi...
Girl ya gotta love your man
Girl ya gotta love your man
Take him by the hand
Make him understand
The world on you depends
Our life will never end
Gotta love your man, yeah
to da zivot nema kraja i da je ljubav alfa i omega svega (gotta love ur man - ne u smislu naredbe, vec u smislu pokazivanja puta) zvuci mi bas onako hriscanski... ja bih rekao da se morison "pokajao" na kraju? ;o)


Knjiga Morisonova

"When I woke up this morning, I got myself a beer
The future's uncertain and the end is always near."

Evo - najavio je i Strašni Sud :)

I sveštenici i ti veroučitelji i veroučiteljice su ljudi, nisu sa Marsa došli, naravno.

Ali meni se čini da je Morison ipak više cenio Hakslija nego ove pomenute :)

V.


za V ... zato se i "pokajao"..

zato sto je ukapirao da je " kraj uvek blizu " ;O)


Za codexa

ovo sam objavila na Duletovom postu Haiku pre neki dan. evo za tebe jope'

KRAJ by Jim Morrison

Ovo je kraj, divni prijatelju,
Ovo je kraj, moj jedini prijatelju, kraj
smishljenih snova, kraj
svega shto odoleva, kraj
nesiguran i ochekujuci, kraj.
Nikada te vishe necu pogledati u ochi.
Mozesh li zamisliti shta cemo biti,
tako nedokuchivi i slobodni,
ochajavajuciza rukom neznanca,
u zemlji beznadja?

Izgubljen u divljini romanskog bola,
i sva deca su luda,
sva deca su luda
chekajuci letnju kishu.

Na rubu grada je opasnost,
kreni kraljevskim autoputem.
Uzasavajuci prizori unutar zlatnog rudnika;
kreni zapadnim autoputem, draga.
Zajashi zmiju, zajashi zmiju
ka jezeru, ka drevnom jezeru.

Zmija je dugachka, sedam milja;
zajashi zmiju, ona je stara
a njena koza je hladna.
Najbolje ka zapadu, najbolje ka zapadu,
ukrcaj se ovde a mi cemo uraditi ostalo.
plavi autobus nas zove,
plavi autobus nas zove.
Vozachu, kuda nas vozish?

Ubica se probudio pre svanuca,
navukao je chizme,
poprimio je izgled lica iz drevne galerije,
i zakorachio duz predsoblja.
Otisho je u sobu gde njegova sestra zivi,
potom je posetio brata,
i ponovo zakorachio duz predsoblja.
I doshao je do vrata,
i pogledao unutra,
"Oche?"
"Da, sine?"
"Zelim da te ubijem
majko, zelim da te.."

Dodji, draga, iskoristi shansu sa nama.
dodji, draga, iskoristi shansu sa nama,
dodji, draga, iskoristi shansu sa nama,
i upoznaj me u dnu plavog autobusa...

Ovo je kraj, divni prijatelju.
Ovo je kraj, moj jedini prijatelju, kraj.
Tvoje oslobadjanje me ranjava jer
me nikada necesh slediti.
Kraj sanjarenja i neznih lazi,
Kraj noci u kojima smo pokushali da umremo,
ovo je kraj.

iz zbirke "An American prayer"
prevod Vojo Shindolic


ma znam tu pesmu

sticajem okolnosti imam tu knjizicu, mislim voja sindolica.. a sto se tice "the end", to mu je pesma sa prvog albuma, kasnije je neke stvarni "saznao" ;o)
p.s. pavle je prvo bio savle ;o)


Hriscanstvo i Biblija razlikuju 3 vrste ljubavi:

agape - bezuvjetna Bozja ljubav
eros - stvarajuca ljubav, vezano za spolnost, ali i poriv za zivotom
filija - prijateljska ljubav.


Za codexa

"pod uslovom da si mislila da se Morison prevrce u grobu zato sto je omiljen kod jedne nastavnice veronauke" Da na to sam mislila. Na verouchiteljicu koja deci treba da priblizi hrishcanski moral najlicermernijih crkve i njenih popova, u najlicemernijoj zemlji. Da priblizi hrishcanski moral u zemlji koja nema samilosti prema svojim zrtvama, u zemlji koja nema samilosti prema svojim gradjanima u zemlji u kojoj ta ista crkva skriva ratne zlochince i paravojne fomacije. Pa naravno da se prevrce u grobu sumnjajuci da je dotichna verouchiteljica njegove stihove pogreshno shvatila.


JJ.. ne preteruj..

kako to crkva nema samilosti prema svojim zrtvama?
a to sa skrivanjem ratnih zlocinaca i paravnojnih formacija je cista haska izmisljotina..
sto se tice popova, u svakom zitu ima kukolja (ti neces od drveca da vidis sumu, ali to je tvoje pravo).. i svako ce od tih popova, kao sto neko rece, dati odgovor za sebe kad stane pred boga.. nece ga dati ni za tebe ni za mene.. niti ces ti dati odgovor za njega
a sto se tice shvatanja stihova, mislim da je morisona bas bolelo dupe ko kako shvata njegove stihove.. ako je ishta dovodio u pitanje i ako je ishta testirao, to je bilo sebe samog.. mislim da pet para nije davao na svu tu pricu koja se vrtela oko njega, niti je ikada sebe isticao.. zato je i bio tako veliki..


Pa dobro codexu

ako ti je tako lakshe ja preterujem. Crkva je fenomenalna institucija, u njoj sve funkcionishe kako treba, samo malo neshto ne valja. Od drveta ne vidim prashumu. Mada kad je crkva u pitanju vidim samo mrak i shumu gustu. Moje iskustvo sa tom institucijom je takvo da je prezir koji gajim prema njoj mali koliki bi trebalo da bude.
O Morisonu ne bih komentarisala. Glupo mi je da trolujem o njemu dok u meni tinja prezir. Mi smo ipak ipak ziveli u isto vreme.


Moje iskustvo sa tom institucijom...

Moje iskustvo sa tom institucijom je prilično deprimirajuće.
Dobar dan institucijo, kažem ja, evo mene, odbeglog jagnjeta, da se vratim pod okrilje tvoje.
Bravo, odbeglo jagnje jedno,evo tvoje parče magle. Idi pasi travu.
...i onda poče bluz.


grofe, jagne bozije

sa primesama gospela :))


Grofe

ova ti je grofovska bila:-)))


probaj JJ da

umesto prezira razgoris ljubav kod sebe..
p.s. slazem se da je glupo ista pricati o jimu.. ne znam sta mi bi..


dragi moj codexe, ja samo

dragi moj codexe, ja samo gajim duboki prezir prema crkvi kao instituciji. Time moja ljubav prema svemu drugom nije anulirana. Dapache :))


a jel gajis prezir i prema vernicima crkve ili

samo prema svestenicima? :)


Zavisi od vernika :)

Zavisi od vernika :)


zavisi da li lici na dzordz klunija ili..? ;o)

zavisi da li lici na dzordz klunija ili..? ;o)


nema problema sa dzordz klunijem,

covek je ateiista!


codexu

nisam gadljiva ni na vernike (bilo koje vere) ni na ateiste. A bogami shta fali i agnosticima. Kako za prijatelje, tako i za prijatelje :))

Dzordz Kluni nije my cup of tea, ali Klajv Oven :) Simpa je i Dzon Malkovich, a bogami i Dzoni Dep nije za bacanje...

PS, vidi bogati ima onaj kako se zvashe shto je glumio u Ambisu i on je skroz OK, pa onda ....


pa onda mi

je sve jasno...morace ovi nasi svestenici malo da potkresu brade ;o)


Codexu, sveshtenici????

Pa ti si me pitao za vernike, shto sad meshash sveshtenike? Oni nisu dostojni mog pogleda. Mogu da budu zgodni kolko oce, dostojni su samo mog prezira, kao shto rekoh. S bradama ili bez bez. S dzipovima ili bez. S kucama ili bez. S kintom ili bez


...sa codexom chasti

ili bez...


hah..kazezoze..

ovo nije loshe..ima sanse za tebe.. biti duhovit(imati duha).. to je vec nesto.. samo tako nastavi..


ma ok..

kako god zelis.. veruj mi da te prezir nece uciniti boljom osobom.. a to je valjda poenta?..


Mene boljom osobom chini

Mene boljom osobom chini moja odgovornost prema slobodi na koji sam osudjena.


kako god.. :)

kako god.. :)


a u kojim novinama

to pise da je kluni ateista, ili si mozda gledala na tv?


Codexu

mene pitash za Klunija? Ja nisam responsabl za njega. :)Chekaj skener da ti kaze.


Privodjenje

Quote:
Дирљиво је како Господ преко своје деце и родитеље полако приводи Цркви...

Zaista, veoma dirljivo. Dira u srz problema: da li treba da stvaramo pravnu ili crkvenu drzavu?

Ne treba odbacivati mogucnost da i Crkva moze da bude progresivna, odnosno da se ukljuci u progresivne tokove. Ali, postoji jedno veliko ALI, uz reformisano drustvo pristaje i reformisana Crkva. Veoma krupan problem za ove sitne sate.


Što volim ovu reč

PRIVOĐENJE, čudo jedno...jedna reč, a toliko govori...


Citam diskusiju i tesko se suzdrzavam

da nesto ne kazem, osim da mi se cini da se od drveta ne vidi suma. Bog se izjednacuje s vjerom, vjera s religijom, religija s Crkvom, Crkva sa SPC, SPC s devijacijama koje su u njoj prisutne. Povrsno i nediferencirano.

Zelim napomenuti da su se najznacajnije, najprogresivnije snage koje su dovele do pada Zida u DDRu okupljale po crkvama.

Istovremeno ne zaboraviti "teologiju oslobodjenja", zajedno sa svestenstvom nizeg, srednjeg i najviseg ranga, koja je u Latinskoj Americi su-odgovorna za pokretanje seljaka bezemljasa i sirotinje na borbu za pravedniju raspodjelu zemlje i prirodnih resursa, te postovanje (njihovih) ljudskih prava.


revolution church ?

dunjice, mi se ovde razgovaramo o SPC, chije metode, bljutave priche i poslovice, "andjeosku lenjost" itd... vi verovatno ne poznajete. SPC uvek je drzala stranu drzavi- paradoxalno, i onoj komunistichkoj. a poznato vam je verovatno kakve smo sve drzave imali.

a to da su "se najznacajnije, najprogresivnije snage koje su dovele do pada Zida u DDRu okupljale po crkvama" samo je na prvi pogled tachno; hocu reci, pre ce biti da je svetski istorijski proces doveo do padanja Zida, nego par unutrashnjih egzilanata iz leipzischke crkve.

gde god se crkva umeshala u stvari svetovne prirode, chinila je to radi sopstvenih interesa; to znachi da SPC nikada, ali bash nikada dakle (ni u vek vekovma), nece pozvati svoju pastvu chak ni na protest protiv drzave Srbije, a kamoli prevrat revolucijom.


OK, svatko se cese gdje ga svrbi,

pa se ovdje sve svodi na SPC.

Inace, ne slazem se za "par unutrashnjih egzilanata iz leipzischke crkve", jer nije tocno! O njima se mozda vise pisalo u stampi, ali bilo ih je svuda po DDRu. A i oni su bili DIO tog svjetskog historijskog procesa, nisu im promjene pale iz vedra neba na glavu.

U Berlinu npr. je poznato da su protesti pokrenuti od protestnih grupa oko Gethsemane Kirche (kao centra otpora tih mjeseci) dovelo do pada Zida 9.novembra 1989.

Takodjer je i teologija oslobodjenja sasvim jasno dio istorijskih procesa, ali i NJIHOV POKRETAC.


Obaveza...

Veronauka jeste obavezna!
Gradjansko vaspitanje je i uvedeno da deca koja ne idu na veronauku ne bi gubila čas.
Svi znamo zašto je uvedena veronauka u ŠKOLE (a mesto joj je u crkvi).
Na početku nije bila obavezna, ali kasnije jeste.
I to nije sve, ide se dalje - generacija koja će sad u junu da maturira, poslednja je koja je mogla da promeni izborni predmet.
Već trećaci - šta su izabrali u I razredu osnovne škole - moraju da izguraju do kraja.
Nema menjanja 12 godina!?
Ko su predavači?
Gradjansko: Isluženi marksisti, sociolozi, profesori ruskog koji nemaju dovoljno časova, profesori psihologije...
Veronauka: To niko ni ne zna! (ne moraju da budu diplomirani teolozi)
Nije mi u svemu tome ništa sporno osim našeg "specijaliteta": izborni, fakultativni, a - OBAVEZNI!


Franka

potpisujem. Dva sata objašnjavam isto.
Laku noć

Jasna B.


Franka i Hag - franko

Franka i Hag - franko potpisujem.

Laku noc.


Ovo mi nije jasno

Quote:
Gradjansko: Isluženi marksisti, sociolozi, profesori ruskog koji nemaju dovoljno časova, profesori psihologije...

Zasto sociolozi i psiholozi ne bi trebali predavati gradjansko i zasto sve to u nizu iza "isluzenih marksista"?

Samo pitam. Ne zivim u Srbiji i bila bih zahvalna na pojasnjenju.


Zato što...

Zato što se gradjansko vaspitanje ne uči na studijama, nego na kursevima i seminarima (što svakako ne umanjuje kvalitet časa).
Sve u svemu, problem je što je sve njih muka naterala (a ne ljubav) na prekvalifikaciju.
A muka je u ovom slučaju - ukidanje predmeta i manjak časova.


To da se uci na seminarima...

to mi je jasno, kao sto su i za sve druge poslove koje danas radimo potrebni seminari ili autodidakticko ucenje. Ako se netko redovno ne usavrsava, iducu godinu sigurno nece imati posao. To se, dakle, podrazumijeva.
Ono sto se ja pitam je - koja/kakva predznanja su uvjeti za takve seminare? Moze li netko sa zavrsenom osnovnom skolom, po zavrsetku tog/tih seminara imati metodicka i didakticka znanja za takav rad? I zasto bi to za, recimo, sociologe i psihologe bila "prekvalifikacija", a ne usavrsavanje? Ne razumijem takvo usko gledanje.


preterivanja

Ja recimo nisam neki vernik, ali mislim da je glupo generalizovati celu crkvu sa nekoliko ili nesto vise ljudi koji su u njoj. Srpska pravoslavna crkva je 1. institucija srpskog naroda. I kao takva mora imati znacaj u nasem drustvu. Ali ne da vodi politiku, i da popuje o svim stvarima. Recimo, moja sestra je vernik, i ide u crkvu ne zbog Filareta i Amfilohija i drugih, vec zbog svojih ubedjenja. Vera i verovanje u Isusa nema veze sa ljudima koji vode crkvu, to je potpuno licni osecaj. Da li ljudi koji vode crkvu uticu da bude vise ili manje vernika, to je druga prica. I ne bih zeleo da izgleda kao da ja ovde branim SPC, jer imam izuzetno kritican stav prema njima. I treba da se govori o njma, ne sme se precutati zlostavljanje decaka..Nisu oni iznad drzave. Ali, s'druge strane, grupa ateista na celu sa ovom koalicijom na svaki nacin pokusava da oblati sve sto ova institucija predstavlja milionima gradjana u Srbiji. Ja recimo ne idem redovno u crkvu, ali kad odem ponasam se po njihovim pravilima. Jer sam tako vaspitan. Ako sam vernik necu nikog ubedjivati da i on veruje, ali ako nisam necu ga ubedjivati da ne veruje. Ne treba precutati ni za filaretov dzip, ni amfilohijev govor, slazem se. Ali tu treba reci: ti ljudi, taj ,onaj,svi. A ne da se svaki dan neko ruga svima onima koji veruju! To nije fer, najblaze receno.
Nema ovo veze sa veronaukom, ja sam protiv iste, ovo vise ima veze sa elementarnim pravom svakoga.
Pri tome ne kazem da je zabranjeno kritikovati SPC, jer svakoko da se ona upetljala u mnoge pore gde joj nije mesto.


Hocete drastican primer?

Proslog proleca sam bio u nasem Svetom manastiru Hilandaru 15ak dana na fakultetskoj praksi (studiram arhitekturu na kojoj je praksa obavezan deo pa resih da ga iskoristim tako sto cu i biti od koristi)

E pa ovako, obnova je u punom jeku nakon pozara, jeste da nije jos nista obnovljeno ali se radi - to niko ne spori. I to se radi toliko neorganizovano da malo vremena prodje izmedju poseta Grckih sluzbi za zastitu spomenika koje izbezumljeno konstatuju kako se nesto neplanski i aljkavo uradilo. Tamo u obnovi naravno vrhovnu rec imaju monasi, sto je neverovatno, jer je u pitanju problem koji cak veoma strucni ljudi u oblasti arhitekture i zastite spomenika nisu u stanju da savladaju. No, Bog je uz njih i nema tu problema. Inace, neka grcka inspekcija je pretila da ce im zatvoriti gradiliste i obustaviti obnovu jer su sazidali neki zid bez dozvole neposredno uoci dolaska Kostunice i cele bulumente a sve da bi se videlo da kao rade i uredno trose pare koje im matica salje.

Hilandar, ako niste znali, ima non-stop struju, iako struja nije dovedena kopnom. Pitate se kako - pa od para koje im se daju - vasih para koje placate drzavi - generator na naftu radi dan i noc. I pored toga na svetoj gori nema signala mobilne telefonije, ali se zato mogu videti monasi sa laptop racunarima. Na pitanje zasto nije omogucen barem pristup internetu za skidanje poste, dobio sam odgovor da "iskusenja vrebaju na svakom koraku".

Covek bi ocekivao da vidi bose monahe na tom svetom tlu... pa neki i jesu bosi, s tim da od izlaska iz najnovijih dzipova kojima divljaju po zemljanim putevima svete gore pa do ulaska u manastir nema bas mnogo da se pesaci pa i nije neki problem. da li da spominjem da je bilo i prevrtanja dzipova zbog nenormalne voznje...?

Iako nisam vernik, manastir i celo prirodno okruzenje zaista utice smirujuce na coveka. U toj smirenosti dve sedmice bile su sasvim dovoljne da shvatim da je cudo da se pozar nije dogodio i ranije... i mozda odem jednom ponovo, kad se nesto promeni na bolje, posto je trenutno to slika i prilika crkve koja je, kako pre mene rece covek 1. institucija Srbije, pa bi me susret sa njom samo podsetio na uzasnu sliku zamislite gorih institucija od nje.


Prebijena (pretučena) popadija

Kad su sveštenici SPC u pitanju "specijalno vaspitanje" se ne primenjuje samo na časovima veronauke, već i u svojoj kući: Šabački proto Simanić je pretukao svoju suprugu, majku troje dece, popadija je u Šabačkoj bolnici, a posle toga će u Sigurnu kuću. Pop Simanić je onaj koji je prošle godine napadao šabačke snaše (bar prma pritužbama njegove pastve) i ponešto nedozvoljeno gradio po Šabcu sa svojom građevinskom firmom. Ako je i od SPC, mnogo je.
PS: Nisam pažljivo pročitao sve komentare, ukoliko je neko već spomenuo ovaj vid specijalnog vaspitanja, izvinjavam se.


Bijenje žene

To je u skladu sa onim srpskim: ko ženu ne bije, čovek nije! Stvarno strašno! Ono što je najgore je to što na svaki ovaj obnarodovan slučaj ide jedno 4-5 onih o kojima se ćuti!


kakvo stado-takvi mu pastiri

Nisam prochitao bash sve post-ove,pa ne znam da li je neko primetio ambijent u kojem je nastala zarach afera.

U prilogu vesti TV b92(sinoc) pojavio se i otac jednog od malishana iz kladova koji izjavljuje otprilike slededece:

(malo parafraziram jer nisam bash doslovce zapamtio tekst,ali sushtina ostaje)

"...paaaa,shta da vam kazem...to ce sad policija i tuzilashtvo da provere shta je bilo i shta ce da bude...ne znam...shta da vam kazem,nije to bash prijatno da vam decu neko peche po licu,mislim,shto kazu nije strashno samo je obraz bio u pitanju,al' shta da se dete od straha pomerilo-moglo je da bude oko..."


blu

nasilje stvara nasilje! veruj, blu, tako je...
negde cu se sloziti sa tim da pop to zasluzuje (i ne samo on) ali ne bih bas tako resila ovaj problem...
tom logikom treba prvo izlemati sve one koji su se srcano borili da se ta veronauka uvede u skole, na celu kolone sa predsednikom, ministrom i ostalom gamadi...
gde je tu svest? savest? civilno drustvo?


tristana

Znam da nasilje stvara nasilje. I rekoh to odmah: prezirem nasilje kao vid komunikacije.
ALI !!
Posmatraj to iz drugog ugla. Oni su ti koji ga stvaraju u nama, samim tim shto zverski diraju u najvrednije.
Kazhesh da ne bi tako reshila taj problem. Dobro. Ne bih ni ja. U nachelu.
A kako bi ti ? I koliko josh dece treba da bude povredjeno ?
Kazhesh i kako bi po toj logici trebalo kazniti sve u lancu koji su doveli do toga.. ma jasno...
Ma jok !.. gde je tu uopshte ikakva logika ? Ja ni jednog trenutka ne spominjem politiku koja je sasvim izvesno do svega toga i dovela. Ni crkva kao takva me ne zanima (ne govorim o veri! to su dva samo laicima ista pojma), ona je nazhalost samo nalichje jednog ruzhnog lica.
Niko od njih nije nevin, i nikog od njih konkretno ne napadam svojim postovima.
Ali napadam i pljujem na SVE one koji su u stanju da TO rade deci (pa da li su svojim delanjem omoguchili delanje, ili sami delaju, ili stoichki trpe dechije patnje a trebalo bi da ih shtite).
I dalje mislim da ih treba zaustaviti. Pa makar i na silu.
Razumesh.. za logichnu komunikaciju je potrebno bar dvoje logichnih.
Oni da su pametni, da imaju razuma, da su logichni, da su LJUDI.. ne bi to ni radili.
Bojim se da je reshavanje tog jezivog problema kroz institucije predug-predug-predug proces...

Treba ih najpre zaustaviti, pa ... onda reshavati, ako se mozhe..
Ali ih zaboga zaustaviti !

no, medjutim.. kad vidim shta je rekao jedan od roditelja... tek onda me obuzme beznadje..
shta che biti sa tom decom ? u shta che da porastu kad znaju da njihovi roditelji nisu u stanju da ih brane.. (jer oni ne znaju da je i drzhava tu da bi ih shtitila, da je i crkva tu da bi ih shtitila tj. da bi tako trebalo biti)..

eto dodatne nevolje: ta deca che se formirati na pogreshnom modelu.. i velike su shanse da i sami postanu isti kao ti shto su ih formirali..


Nevezano za temu, principijelno gledano

Quote:
Oni su ti koji ga (nasilje) stvaraju u nama,

Nasilje ili ne - stvar je NASEG SLOBODNOG IZBORA.


teologija oslobodjenja

predugacko za citanje, znam, ali koga zanima, od koristi je. Htjela sam pokazati da moze i drugacije, da Crkva nije jedan monolit koji nije sposoban da uci i u kojem vlada jednoumlje. Pitanje je koja se cijena placa za "luksuz" ili slobodu drugacijeg misljenja i/ili djelovanja?

Na primjeru zastupnika teologije oslobodjenja, bez obzira koliko visoko kotirali u RKC se vidi da nisu "svi isti", kako se uzurbano tvrdi. Bez obzira koji su "svi" u pitanju.
http://en.wikipedia.org/wiki/Liberation_theology


a jel to dunjice

neka sekta? ;o)


Je li ti znas citati,

Codex?
Ili je to samo recitacija? Mislim, provokacija?

Al´ ajd´:

Quote:
It emphasizes the Christian mission to bring justice to the poor and oppressed, particularly through political activism. ... In essence, liberation theology explores the relationship between Christian, specifically Roman Catholic, theology and political activism, particularly in areas of social justice, poverty and human rights."

... da znas otprilike o cemu se radi.


pa dunjice..

sto odmah ne kazes o cemu se radi.. ;0)


Codexe,

ja sam mislila, ti citas prije nego sto komentiras? ;-)

Inace, teologija oslobodjenja i njeni zastupnici igraju jednu od najvaznijih uloga u civilnim drustvima Latinske Amerike. ... ma sve pise ... cak i u mom gornjem postu.


jock dunjice,

tko ce citati toliki text.. ?? ;o)
p.s. super..samo nek se igraju po latinskoj americi.. :)


Na zalost nije igra,

gube se zivoti (svestenicki i laicki!), svestenicki cinovi; pa cak i biskupi bivaju izbaceni iz krila majcice Crkve. Iz jedinog razloga solidarizacije sa siromasnima i ugnjetavanima.


pa mislim dunjice

da posto se radi o latinskoj americi, da bi morala da se obratis papi oko toga? ;o)


Obracam se tebi,

da kazem da u pitanju nije igra. Ali, kako vidim, ti se oslanjas samo na moje shture komentare na tu temu, pa bolje da vise ne zauzimamo prostor na blogu oko toga. Koga zanima vise, naci ce put da sazna. Ajd´ zdravo!

P.S. osim toga, mogu bas papi da "zahvale" sto su progonjeni.


pa nije valjda dunjice da..

treba da "zahvale" papi sto su progonjeni??.. pape su inace kroz historiju bile jako miroljubive i covekoljubive...
stvarno ne znam sta im je ovih godina..? ;)))))


....a gdje smo mi to i tko smo mi to....

ovako,neznam gdje bi prvo da krenem ali cemo lagano.nadam se da cete razumjeti ovo ..gdje smo i tko smo ...i doci do zakljucka da istina ima dva lica,ovisno sa kime se kacimo i tko ima pretenzije na nas nasu imovinu ili nase mjesto.dovoljno je samo pomenuti da se sve to dogadja u srbiji zemlji snova za kriminal gdje je plodno tlo za nekoga maknuti i namjestit mu nesto samo ako su mu neki od njegovih ljudi na jacim mjestima i hodajuci preko leseva doci do postavljenog cilja pa tako se desi i sa ujakom ili ocem milanom.to sto se desilo neopravdavam ako se desilo u tim mjerama a to da se radi o najlosijim ucenicim u razredu a da su tako losi znaci da podsticu iz jako losih obitelji to treba da bude razlog razmiljanja koliko ima istine u tome svemu.zahvaljujuci ovoj demokraciji koja vlada u srbiji i ostalim dijelovima bivse sfrj vise nitko nema prava rijeci niti da digne glas ili da netkom cusku tako nam propadaju generacije okrecu se kriminalu i bjeze iz drzave jer sam,o ako se na netkog digne glas ili ga pedagog udari odma se u novinam nadje kao monstrum ili zlostavljac djece i onda ta djeca u zaokrilju slobode i utjecajnosti medija se nadju nakon par godina ponovo u toj zutoj stampi na naslovnici kao narkomani dileri i kriminalci.samo se sjetite koliko su puta vas tukli vasi roditelji i u citelji,jesteli ih mozda tuzil...... zato su od vas postali ljudi koji su posten i koji bi trebali razumjeti neke stvari a ne pustit da vam ispiraju mozak.to da je milan bosanac i da da nije dobrodosao tamo gdje jeste kao i vecina bosanac cu srbiji to svi znamo.ali cemo to zanemariti i pobrinuti se o tome sto se desava na fakultetima i drzavnim ustanovama gdje rade vasa djeca i kcerka.ocigledno netko nece da si prizna koje se tamo perverzije desavaju da bi netko dosao do radnog mjesta ili osta na njemu ili mozda dao ispit na fakx ili da ne odleti sa njega.jeli tko podiga ton protiv tih ljudi?!nije i niti nece zato sto su to uticajni ljudi i samo moze da netkoga pojede mrak zbog toga.cinjenice koje se nemogu pobiti ali mogu dokazati i koje mi nezelimo se priznati.sve te radnje u politici i ostalim mjestima da ne nabrajam.vratiti cu se ponovno na fundamenatalni problem i samo apelovati na to da se neke stavri previse na napuhavaju.a da je vise batina u srbiji nebi bilo niti ovakvo stanje niti ovako izmanipulirani mediji koji da bi podigli tiraz prodavanosti novina pokusavaju ljudima unistiti egzistenciju i pljuvajuci druge pljuju sami sebi i srbiji u lice.


To što ste sebi dali ime "istina"

ne znači da to što pričate predstavlja neku drugu stranu istine.

Evo šta sam ja izbunario iz ovog Vašeg teksta:

1. Srbija je zemlja kriminala, pa ne treba da se bavimo ovakvim stvarima
2. Sveštenici treba da tuku decu na veronauci, ali ne toliko
3. Ne treba da verujemo ovoj deci, jer su iz loših porodica
4. Zbog toga što se u školi deca ne tuku, ona postaju kriminalci ili beže iz države
5. Milan je Bosanac pa zato ovako prolazi
6. Mediji izveštavaju o ovome zato što su izmanipulisani
7. Mediji uništavaju egzistenciju onima koji tuku tuđu decu, umesto da ih uče
8. Mediji pljuju sebe i Srbiju izveštavajući o ovakvim stvarima

Imam problema da se odlučim sa čime bih se manje složio. Ne znam da li ste Vi ovaj Milan, ili Vam je on nešto u rodu, ili ste predstavnik crkve, koji bi hteo da ovu stvar relativizuje i zataška - ali nešto baš niste previše uspešni u odbrani.

Ja bih rekao da nasiljem nad decom nećemo "izlečiti" Srbiju od nasilja, nego upravo obrnuto - ubedićemo ih da je nasilje normalna i korisna stvar. Da onaj, kome je fizičko nasilje jedini način da uspostavi autoritet među decom, treba da bude držan na bezbednoj udaljenosti od iste. Da svaka prijava nasilja treba da se proveri, nezavisno od toga da li je dete imalo sreću da se rodi u "dobroj porodici" ili ne. Da možda to što deca odlaze iz zemlje nije vezano za činjenicu što im nismo dovoljno batinom uterali ljubav za nju, nego zato što smo im je ostavili u takvom stanju da im je lakše i prijatnije početi od nule, u nekoj tuđoj. Da smo do neba naduvali pitanje porekla, vere i nacije, umesto da nam ljudski kvaliteti i dobra volja budu osnovni način izbora "prijatelja" i "braće". Da smo izgradili milion teorija zavere kako bismo opravdali naše mane, umesto da se menjamo i stvaramo one kvalitete zbog kojih naša deca odlaze u druge zemlje. Da mediji, koji obaveštavaju o kršenju zakona i zločinima, rade u najbolju korist države i naroda.

A što se tiče ovog načina razmišljanja o vaspitavanju dece, ono me podseti na onu misao Duška Radovića:

Ne vaspitavajte decu, ako ne umete. Bolje je biti nevaspitan nego loše vaspitan.


...

uhh, tek sad videh ovo...strašno...

Vučko, brate, ni sva sila koja je sa tobom ne može mi otkloniti utisak prethodnog komentara.

Quote:
a da je vise batina u srbiji nebi bilo niti ovakvo stanje niti ovako izmanipulirani mediji

kamo sreće da je manje batinanja bilo, kamo sreće da je više Radovića bilo, kamo sreće da smo pošteni postali ugledavši se na svoje roditelje...uhh!


Cubaka, bash ti fala :))

na ovom dajdzestu. Mene mrzelo da chitam tako sitno i gusto. Sad mi je jasnije
I tvom komentaru dodajem i onaj Dushkov koji kaze da deca treba da pochnu da se biju onog chasa kad pochnu da liche na svoje roditelje :))


.stojim iz cinjenica....

drago mi je da ima razlicith misljenja i razmisljana o mojoj izjavi.samo bi upitao doticnog gosp.koliko je puta dobio batina dok je bio dijete,i zasto....jesuli te batine bile uvijek opravdane...i zasto se nije tuzakao po sudovima i davao sve da novine to odrade.ja sam dijete bivse jugoslavije koja se nazalost raspala a za mkojom cemo svi jos vise da placemo.ali nebi sada da odmicem od ove teme.nsi se tuzakao zato sto je taj sistem funcionirao savseno i nismo prodavali duse do 90god.kada nam je sve tudje postalo draze,tudji ljudi tudje,nametnute drzave i tudji zakoni kaoi stampai mediji...pa nas sada lagano svi ...u mozak jer imamo demokrciju i smijemo sve.cak niti kao roditelj nesmijete udariti svoje dijete jer vam prijeti policijom,primjer jednog mog prijatelja koji zivi i radi u n.sadu.iako je policajac cusnuo je sina koje mu je zaprijetio da ce ga prijaviti policiji.misli to su krajnosti koje tretiramo kao normalno ponasanje djece kojemu sve treba odobriti ali ako se to desi kod nas u kuci e onda se smije i zabranjeno....znam da su mi uvijek govorili da je sibas ili takozvana batina izrasla iz raj,mislim da tu ima nesto ili treba da pustimo da sve to dodje tako daleko kao u americi pa da se nosi oruzje po skolama i ubijaju djeca medjusobno jer pedagozi nesmiju nista da poduzmu ili kada djeca dodju kuci lose volje da iznudjuju novce od roditelja jer roditelji ionako nemaju prava rijeci.uhvatimo se za glavu i pogledajmo istinu u oci i osvrnimo se oko nas.nam treba cvrsta ruka na balkanu koja ce dovesti sve u redi dokle god budemo kopirali druge biti ce nam sve gore.samsa bio dijete i zahvaljujuci strogoci mojih roditelja pedagoga pa i sujeda koja sam morao da postujem kao svoje roditelje mogu sa ponosom izjaviti da sam postao poste i uspjesan covjek.i vecina na ovom blogu ce se isto tako izjasniti.to neopravdav milanovo ponasanje ako je bilo u tim granicam ali jeli netko pitao direktora te skole ili nastavnike sto se desilo?..nije nitko posebno zapitkivao jer su bitne crne kronike i da se cita sto ljudima ide niz dlaku a sto je uz dlaku sto su neki mediji placeni iz vana da nam cijepaju drzavu to nitkog nezanim....jer nam hrane mozak zavjerama ubistvima kriminalom i jos mnogo drugih stvari,samo da bi se zivjelo u strahu i panici.a strah i panika jekontrola a tko zeli kontrolu nad nama to znamo.predpostavljam da ce se neki od medija naci i uvrijedjeni ali to je njihova stvar.prodane duse su nas vodile prodane duse nas vode i kontroliraju cijeli nas zivot pa cak i razmisljanje.sve je to tuzno sto se takve stvari desavaju i rijesavaju u javnosti bez postvljanja pitanja na cijoj je strani istina.vrijeme ce pokazati svoje.svi znamo gdje je monstrumima mjesto,.mada u to nevjerujem.a oni koji donose predrasude bez da imaju imalo pojma o trenutnoj situaci i uvidjaja i koji sude po tudjim misljenjima i izjavama bi trebali da pogledaju i pometu ispred svoga praga i da se upiatju jesuli i zasto su ponekad digli ruku na svoje dijete i ako jesu neka odmah protiv sebe podnesu krivicnu prijavu sve ostale pedagoge treba ili pozatvarati ili ih staviti pod konrolu dijece koja ce sama da odlucuj kako i sto treba raditi....eh balkane balkane moja.....


tako je veritas..

sve si im lepo rekao... ni ja ne bih umeo to lepse da rechem.. ;o).. svako dobro...


...

teško nama sa tom decom...

ja nekako, kako da Vam kažem, o njima drugačije razmišljam...

o l o v k a p i š e s r c e m

Ako hoćete izveštaj sa lica mesta o tome zbog čega i kako nastaje MIŠLJENJE, obratite se maloj deci, jedinim živim i autentičnim svedocima onog dramatičnog trenutka kada još nerazvijena čula i svest prvi put sreću i upoznaju deo po deo velikog sveta i prvi put mogu sama sebe da identifikuju.

Govor i simboli kojima se odrasli služe i komuniciraju zaboravili su lepo i uzbudljivo detinjstvo reči. Izgubljeni raj LIČNOG upoznavanja i imenovanja, konkretnog čulnog, životnog povoda za misao i reč - ti slikoviti predeli pripadaju dalekim i davnim danima ranog detinjstva.

Bez iskustva, bez pamćenja i znanja, prvi put ovde, deca pipaju očima, ušima, svim čulima, i tim neposrednim i burnim doživljajima daju svoja, autentična imnena, vrednosti i karakteristike.

Prvi susret i dodir, prvo iskustvo, prvi pokušaj imenovanja, odgonetanja i razumevanja. Ta jedna mala reč, to jedno, subjektivno i delimično tumačenje - tu je sve bogatstvo sveta i naših doživljaja. Samo još na početku otkrivanja i saznavanja naši doživljaji imaju toliko temperature, toliko srećne proizvoljnosti i tu neograničenu raznovrsnost. Samo tih nekoliko prvih godina, dok još saznajemo i učimo sami, bez učitelja, škola i standarda...

OVO JE KNJIGA ZA RAZMIŠLJANJE I OTKRIĆA

Dušan Radović

bujica

bujica je reka od buva
jedna životinja što leti po kući
to je ono što živi na kučku a ujeda narod
bujica je jedan vetar što obara jabuke
jedna životinja što živi u džemperu
jedna olovka što piše zelenu bujicu
kad se ubodeš pa bujica u trnu
bujica je kad turiš kvasac negde da nabuja
bujica je kad buji oluja
bujica je trka mora

podlac
podlac je kad šutneš nešto bos
a ono bio kamen
jedan pod običan sobski
što su ga nalakirali

pucati

to je kad pocepaš pantalone
pa ne smeš nigde da ideš
to je kad lovci idu u šumu
da se vesele
jedan što je mene udario
praćkom punom po glavi
pucati je mislim
kad jako pukne šamar

sažaljenje
popneš se na drvo
jedno visoko
pa sažaljevaš
jer ne smeš da siđeš
neko odlazi i plače
zato što mora tako

srce

srce je organizam od čoveka
što ima čovek u stomaku
da mu prima hranu
lupeta se kad ideš trčećki
srce se piše kredom na tarabe
a može i na zidu kod šporeta
srce moje i tvoje
srce je mnogo lomljiva stvar
pa moraš ponovo da oštriš olovku
srce nam služi kad se uplašimo
da se pipnemo za njega
da li smo još živi

usamljen
kad se zavučeš pod jorgan
pa si sam na svetu
kad se svadiš sa drugaricom
pa plačeš
kad nikom ne smeš da kažeš
neku tajnu
kad misliš na domaći zadatak
i kada te niko ne voli
usamljen je jedan kada je jak

kako se postaje hrabar

kad ti peru uši
a ti samo ćutiš
kad ti neko kaže
jel znaš ti ko sam ja
a ti ne znaš
kad te neko juri
a ti opasno bežiš
kad te ne boli zub
pa ne moraš kod zubara
kad smeš da otvoriš oči
ako ti peru kosu
a može sapun da ti uviđe
hrabar si kad smeš
glistu da uvatiš
ovako sa prstima