Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Specijalno vospitanie

Milan BlagojevićMilan Blagojević"Protonamesnik Milan Blagojević, starešina pravoslavne crkve Svetog Đorđa u Kladovu i predavač veronauke u školi "Vuk Karadžić" u naselju Kostol kod Kladova, suspendovan je i protiv njega je podneta krivična prijava zbod sumnje da je mučio i zlostavljao učenike. Petoro učenika III razreda ove škole kazali su nastavnicima i roditeljima da im je na času veronauke sveštenik Blagojević stavio žarač na lice i izazvao manje opekotine.
Timočka eparhija u Zaječaru je potvrdila da je upoznata sa ovim slučajem, ali da o njemu nemaju komentar.">>>

Vratimo se u 2002. kada je SPC odnela pobedu nad ogorčenim suprotstavljanjem uvođenja veronauke u škole. No, htedosmo da sa novim režimom označimo i simbolički patriotizam i srpstvo, doduše fakultativno, kao što smo fakultativno i Srbi. Dve stvari su međutim tada promakle. Jedna se odnosi na to što će ostvarenje tog "višeg cilja" ići preko kičme onih koji su nejaki i bespomoćni da se odupru a opet, dovoljno zreli da razlikuju pravdu od nepravde, silu od volje, preko naše sopstvene dece. Drugi propust je pitanje kadra. Ko predaje veronauku u školama? Ko su ti ljudi? Ko je napisao knjige i koliko se predavači drže gradiva? Štivo o veri je takvo da fanatizam lako prerasta u bujicu nekontrolisanog ponašanja i kontrola (a sa njim zajedno i razum) lako se gube. Slučaj Pahomije, slučaj Milan... i još stotine slučajeva koji nisu završili u javnosti.Mnogi su se i tada pitali, nije li kratak taj rok da se jedna takva istorijska promena u obrazovanju sprovede u delo? Šta je sa pripremama? Šta je sa pretpostavkama šta sve može iz toga uslediti? Kako se niko nije od onih koji su odluku donosili zapitao, ima li Srbija posle pola veka nepostojanja veronauke u školama, dovoljan broj kvalifikovanih da "nauku o veri" koja nije isto što i praktikovanje vere na ispravan način prenese najmlađima. Ili su se zapitali, ali su neki drugi ciljevi bili važniji. Sećam se da su tada mnogi odustajali od upisivanja dece na veronauku, jer "su čuli" priče da će se "tamo" celivati krst i da će krstiti nekrštenu decu. Smejali su se svi ovim tvrdnjama, jer to nije bilo dozvoljeno. Na kraju Ustav i ostale andromolje sa pečatom države štite nas sve od torture, prisile, nečovečnih postupaka... al' ispalo je da su njihove sumnje bile naivne u odnosu na ono što se dalje dešavalo. Očuh Milan je ostavio Timočku eparhiju bez komentara, učiteljicu zbunjenom, a deci je ostavio ožiljke. Iza zidina crkava i iza plama sveća kriju se frustrirani umovi kojima je dopušteno da priđu blizu našoj deci. Jel je i to predvidjeno od strane Ministarstva vere i Ministarstva prosvete? Kada sam vec kod njih, pogledajte ovaj link.

Crkva sv.Đorđa u KladovuCrkva sv.Đorđa u KladovuPre Drugog svetskog rata, veronauku su predavali sveštenici, a u selima u kojima ih nije bilo, toga su se latili učitelji, a gde nije bilo ni učitelja, babe i dede. Časovi su se svodili na sažete verske pouke i učenje priča o Božiću i mahom o Svetom Savi, koji je ubrzo posle rata bio isteran iz škole. Takvih predavača više nema, iako bi možda neki starac mogao više toga da ispriča i zainteresuje nego bradato lice sa gnevnim očima koje poteže žarač na dečije obraze.Po čemu je još poznat Milan Blagojević, u narodu poznatiji kao Očuh Milan…Njegovim dolaskom uveden je običaj da se u crkvenom dvorištu pravi lomača od nekoliko metara bukve, oko koje bi se narod grejao 13/14 januara. Efekat: osušila se stogodišnja stabla kestena jer je vatru ložio ispod njih. U dvorište crkve je doterao hladnjaču iz koje su orkestar i pevaljka, s malo širim kaišem, uveseljavali narod.Stručnjak je za eksplozive (petarde za Božić) i otkrivanje lažnih švajcarskih franaka (proverava ih u sred krštenja).Po ko zna koji put je kažnjen od svojih šefova, pa je poslednji put po kazni bio na prinudnom radu u manastiru. Razlog: utaja otpada od sveća (nedogorele), koje crkva pretapa pa ponovo prodaje.Taj se čovek ne može strože kazniti jer je već, po kazni, došao u Kladovo iz Majdanpeka.


strahota od vesti

Noćas sam videla tu vest na internetu i "strahota" je jedino što sam umela da kažem kao komentar. Prolazi dan, a ja još uvek imam samo taj komentar. Naravno da se rađa i sumnja koliko još i gde sve ima sličnih slučajeva van nadzora, van kontrole, van javnosti.

Čitajući sve ove dodatne događaje vezane za "očuha" još mi je strahotnije što se javlja pomisao "pa, od takvog je i za očekivati da udari žaračem po deci!"

Danas sam imala prilike da slušam još puno neproverenih i nedokazivih vesti i priča o "zverskoj" (citat) nastavi u raznim mestima u Srbiji.

Nešto se mora učiniti.O našoj deci se radi.


U državnim školama...

...nije mesto veronauci. Vera i zadovoljavanje verskih potreba je privatna stvar svakoga čoveka. Civilizacijski, crkva i država su razdvojene već više od 200 godina i laička država je važna civilizacijska tekovina.
Crkva ima mogućnost da sama organizuje veronauku u okviru svoga svakodnevnoga delovanja i u tome je potpuno slobodna, kao što je i svaki pojedniac slobodan da ispoveda svoju veru.
Ovako,a uz još neke odredbe i sadržaj Zakona o verskim zajednicama,cela stvar liči na jednu jako lošu retradicionaizaciju, u kojoj je vera više nego javna stvar, a crkva važan politički faktor. I to politički faktor van političkoga sistema, a onda i van odgovornosti.
Postupak sveštenika veroučitelja je grozan, nasilan, sa elementima torture i zaslužuje javnu osudu, ali mi smo sa društvenog aspekta imali još drastičnije manifestacije osionog ponašanja klera. Recimo, prekid pozorišne predstave u Novom Sadu ili pak pokušaj da se zabrani kobasicijada u Turiji, ili mešanje u referendum o ustavu.
Dakle, već ova vlada koja dođe, morala bi staviti na dnevni red veronauku u državnim školama i polako napraviti izlaznu strategiju. Prosto, to bi u društvenom smislu bio blagotvoran potez.


nije to za javnu osudu,

vec za tuzbu i kaznu suda!!! fizicko kaznjavanje i to jos tako brutalno bi se trebalo sudski kazniti. NI vise ali ni manje od toga. Sta je sa roditeljima?


Da...

..krivična odgovornost svakako, jer je počinjeno krivično delo.
Ali, to je samo pojedinačna mera koja ne rešava problem.
Veronauci nije mesto u državnim školama, i ovo sa maltretiranjem dece je samo jedna posledica koja se vidi. Koliko je onih koje se ne vide..


kojim roditeljima????

Onim istim retardiranm koji su dozvolili da im deci uvode veronauku a ukidaju fizicko. Jer bolje je da se vice pomozi boze nego da se nesto radi.
Da je taj manijak moje dete opekao zaracem pa ne bi novine o njemu pisale. Ustvari mozda i bi.... Veroucitelj zavrsio u invalidskim kolicima.... Pa i ruke i noge bi mu polomio da ne takne vise nikoga a ne dete. Ako ce neko da bije moje dete to cu biti samo ja i niko drugi.

v.


Piratske nacin argumentacije

Quote:
Ako ce neko da bije moje dete to cu biti samo ja i niko drugi.

Cega se pametan stidi, ...


dva valijuma,

pa na spavanje Piratu. Gnev opravdan ,ali reakcija ne . Ipak pozdrav


Divan čovek,

nema šta...em sluga božji...em pedagog. Aferim, pope! Junački, nema šta! Imaćeš sučim pred boga...
p.s.
Njegov potez ne samo da zaslužuje oštru javnu osudu, nego i presudu od strane suda.I da se njegova firma javno izvini. I da ministar školski se pojavi i nešto i kaže...možda se oseti odgovornim? Kakav god je taj pop bio, dok nije ušao u državnu školu, bio je problem svoje firme i njenih stranaka, a kad je (kanda po kazni) ušao u državnu instituciju, postao je i briga i odgovornost nadležnih u državi. Proverava li država CV-je, naravi, sklonosti i pedagoške sposobnosti tih popova, pre no što ih pripusti u svoj sektor, svoju nadležnost i odgovornost, školu? Ministre, izvolite, recite...


tc, tc ,tc...

ovakvi sluchajevi, sa sve njihovim manijakalnim protagonistima, dovode chitav, CELOKUPAN srpski shkolsko-nastavni sistem u pitanje; jer, ako je ovakvo shta moguce, boga pitaj shta se josh zbiva pod nastavnichkim i sveshtenichkim plashtom; i to u shkolama shirom Srbije.

srpski svinjozder, kanibal koga su iz kafanskog oltara dovukli na shkolsku katedru, taj gnusni mrtvac shto bljutavim prichama udara reket po kucama, sahranama i krshtenjima... dok mu iz masne brade shtrche ostaci jela i rodoljublja: JAOJ, JAOJ ... od sada ushtedjujem sebi trud da ih budim svojim gnushanjem. ovakvim ljudima mesto je u zatvoru- svakako ne u crkvi a kamoli shkoli!

predlazem generalno preispitivanje srpskog shoskog sistema; podobnost nastavnog osoblja morala bi da prodje kroz najmanje tri ispitne instance: sa stajalishta znanja, motivacije, kao i eventualnog kriminalnog dosjea-

u jednom interviewu, na pitanje kuda ide ovaj svet, Mao Tse Tung odgovorio je: ko bi to mogao znao... ?


ima jedan super

tekst o jednoj devojci koja slusa the doors i predaje veronauku. izasao je u "politici" pre nekoliko nedelja (ili vise) ali ne mogu da ga nadjem.. :(
ako nadjem ima da ga odstampam..


pod Suncem nishta novo

josh je Solomon rek'o...

preispitivanje kadrova koji rade sa decom? da.. ali problem je shto ni vishe instance nisu pouzdane.
meni je ta tema mrska dozlaboga, a najvishe zato shto su deca zhrtve.
mnogo ruzhnih pricha znam, mnogima sam svedok.. i gnev u meni je strashan.. i uzhas od spoznaje koliko su deca izlozhena.. pochev od maltretiranja u samoj porodici, pa u shkolama, pa na ulici.. ima li kraja ??
(i onda se chudimo shto ima toliko emotivnih invalida i dushevnih bolesnika.. kad se zna da je dete otac choveka)

ja samo znam da je moj deda, inache otac desetoro dece, tamo negde tridesetih godina proshlog veka, otish'o i izlemao popa k'o vola u kupusu..
zashto ? pa donekle i zbog kupusa..
iz shkole, a sa obaveznog chasa veronauke, doshlo mu je jedno od dece sa tragovima shamara.. dobijenog na chasu veronauke jer nije neshto znalo..
a-ha.. veli moj deda..
i pravac popova rezidencija..
a vreme posta..
josh pri ulasku u dvorishte osetio je zamaman miris kupusa sa svinjarijama..
popeo se stepenicama do vrata, a kad mu je pop otvorio, dohvatio ga je za kosu, pa sve vukuchi ga dole u dvorishte (po stepenicama) za tu istu kosu, pitao ga kako on sme da mu bije dete ? ko je on da mu bije dete ? jel on tu da ga uchi ili da ga bije ?
(deda je bio enormno jak, prek, a u celom kraju poznat zbog svoje pravednosti) a pop.. klechechi je skamukao i pravdao se kako malisha nije znao .. e, ne znam sad shta..

a deda ga je, vukuchi mu perchin, pitao, .. a jel chesh ti da ga uchish veronauci, ti shto u sred posta mrsish? jel ti ?
Nikad vishe ! Jesi chuo ? Nikad vishe...

Ja ne volim nasilje. Ali kad su deca u pitanju..
Tlachitelje njihove za kosu vuchi i tuchi.
To mi valjda od dede..


eh, blue, đe me nađe...

Quote:
...Ja ne volim nasilje. Ali kad su deca u pitanju...

Ceo dan imam "violence managment" problem. Nisam mogla samo noćas da pročitam vest i - ništa - pa sam od ranog jutra u pravom aktivizmu, a od noćas u elektronskom. Šta sam sve čula, i zvanično i nezvanično, teško da mogu napisati tako da iko od toga ima koristi. A sada mi tvoja priča o dedinoj reakciji došla kao slikovita ilustracija težnji protiv kojih se borim ceo dan! :)

Ukratko - jedino što danas znam je da će ova strahota iz Kladova biti neposredan povod da se istraži da li je reč o simptomu ili sindromu po školama u Srbiji kad je reč o verskoj nastavi. A o drugim strahotnim pričama, čim ih proverim...zaslužuju da budu ispričane bar na blogu.


da ti kazhe neshto blue

upravo to: makar da bude isprichano ovde na blogu.. nije dovoljno..

i nechu da kontrolishem svoja osechanja kad je tako neshto u pitanju.
Kad bi par siledzija, pa dal' su iz redova nastavnika, popova, vaspitacha bilo koje vrste bili kazhnjeni odmah, sad, od nekog gnevnog roditelja, pa pochne da se pricha "po selu" da za zlochin ipak sledi neka kazna...mozhda bi se medju tom devijantnom populacijom, u trenutku kad dizhu ruku na dete, pojavila na tren misao: chekaj, stani.. dochi che neko i izmlatiche te..
kazhem, mozhda.. a verujem da bi strah od kazne (sve siledzije su u stvari velike kukavice) barem smanjio sva ta zla..
a razvlachenje po sudovima, pogotovo nashim, ne da im shiri krila, nego potpuno oslobadja demone..
dok ovo, dok ono, prodju godine.. i shta je bilo.. ma nishta.. shio mi ga djura..

jbt.. znam popa srednjih godina, koji je ostavio zhenu i dvoje dece i otishao sa curom od osamnaest leta.. pa i sa njom ima dvoje dece.. crkva zna za to, pa naravno !! al u duhu.. i on je nash.. oprostimo, bracho, oprostimo.. (o, a pahomije je.. iz koje priche beshe..)
dokle ?
Smuchilo mi se izrabljivanje dece, podjarmljivanje od autoriteta koji nisu sami po sebi autoritet, nego stechen silom... bljak bre, bljak..

Deca su sveta bicha. Treba sprechiti po svaku cenu da ih razni monstrumi maltretiraju.
Pa ako to treba objasniti na "njihov nachin", OK. Trazhili ste.
I kakvi su to roditelji koji to dopushtaju ? Shta su ? Uplasheni mravi koji se podmechu da budu gazheni ?
Eh, bar da su mravi.. mravi su poznati po svojoj organizaciji.. a i brinu se o svom potomstvu..


Ima resenja

Quote:
Taj se čovek ne može strože kazniti jer je već, po kazni, došao u Kladovo iz Majdanpeka.

Sto mu, za promenu, prezime Blagojevic, nadlezni (SPC) ne promene u Raspopovic?
Veronauku, naravno, treba postaviti tamo gde joj je i mesto- u verske objekte, vanskolske i vannastavne aktivnosti. Dodao bih jos, preduslov za to da deca pohadjaju veronauku treba da bude to da nijihovi roditelji redovno "pohadjaju" verske sluzbe.

Cini mi se da bi trebalo razmisljati o inicijativi za referendum po ovom pitanju.


opshte obrazovanje...

etika ili sl.- u to bi trebalo preinachiti "veronauku"
predmet "veronauka" treba svakako ukinuti, i na njegovo mesto uvesti jedan manje zabedjivachki, a pod gorepomenutim nazivom- predmet u sklopu kojega bi se izucahavale sve vazne stvari, a koje nisu obuhvacene planom i programom ostalih, glavnih predmeta.

recimo, tu bi deca trebala da saznaju prichu o Isusu, ali i o Muhamedu naravno: Budi, mnogoboshtvu egipatskom, jonskom, persijskom itd. ovaj predmet trebao bi da bude obavezan, a ne stvar izbora.

a (ras)popu mora biti sudjeno pred profanim (svetovnim) sudom. jer, sud Svetoga Sinoda verovatno ne bi nashao za shodno da ovog nadrkanog sadistu makar upozorenjem osudi: znamo da je Vuk Karadzic, recimo, svake nedelje bio preventivno tuchen u svojoj shkoli (internatu).

brizljivo negovana anahronost realne srpske politike je data, svaki njen pokret je takav; pravoslavnoj Crkvi se u ovakvim okolnostima nishta ne moze zameriti, shto je odlichan oznachitelj ozbiljnosti situacije u Srbiji- simptom hronichne malokrvnosti zdravog razuma.

KNOW YOUR ENEMY !

ps. ja zaista nisam nekakva "moralna toljaga", ali ovakve stvari me izbezumljuju- pop koji zigoshe neznaboshce- to je samo korak od Mojsija i plesa oko Zlatnog Teleta - ko nije sa nama u kolu, izvesno je protiv nas- njega cemo u ime ljubavi bozje odstraniti.


Veronauka...

Veronauci je mesto u okviru crkve!
Crkva treba da organizuje veronauku, ali vidimo da pošto NIJE bila SPOSOBNA za to, uspela je da utera Boga.
Našoj deci je baš falio još jedan predmet više. Umesto da se smanjuje broj predmeta, deca se opterećuju. A da ne pričam o 11 jedinica iz veronauke! E baš svašta!
Kakav CV, kakva pedagogija! Pa da li ste vi svesni da se profesor suspenduje samo ako baš prebije dete.
Ima takvih bolesnika, koji SVAKOG DANA kinje decu, izazivaju ih, omalovažavaju - a da to roditelji nikad ni ne saznaju. Dete ne prijavi zato što misli da je to nešto normalno, da tako treba.
A o samoj SPC nemam reči. Osudili bi svakog - za gluposti, ali sami sebe štite toliko, da to nisam još videla.
Ali što učiteljica kaže, da nije bilo pope, ne bi dobili sve te lepe ikone za na zid. E svašta!


Franka upravu si

zamisli ovakav poziv na vratima nashih crkava


Zaista...

Baš mi se ovo svidja.
Ali zaista ne mogu da zamislim takav poziv za vospitanje (vospitanje da se ne kaže
Uskrs, nego Vaskrs i voskrese
Istina, nego vaistina
dan zaljubljenih, nego svetac...)
Kada bi neko i predložio da se tako nešto stavi na crkvene dveri (naravno ne na engleskom, puj-puj) bio bi poslat na post i pokajanje.
Mada, moglo bi se tako nešto (kao na ovom plakatu) izvesti od raznobojnih brojanica :)
Stvarno nisam pljuvač, i malo mi je neprijatno što ovako pišem, ali je SPC MNOGO čudna. Veliki manipulatori...


Ma naravno, Franka.

Ma naravno, Franka. Religioznost je privatna, lichna stvar i najbolje je da ostane u okviru porodice i crkve. Ko hoce da uchi treba da ide u crkvu i da tamo izuchava katihizis. Ovako, crkva je obezbedila da joj drzava reshava stvar, da joj obaveznim obrazovanjem puni crkve, umesto da se sami bore za svoju pastvu.


veronauka nije obavezna

veronauka nije obavezna
veronauka nije obavezna
veronauka nije obavezna
veronauka nije obavezna
veronauka nije obavezna


nije obavezna i NIJE joj

nije obavezna i NIJE joj mesto u shkoli


ni jedno znanje

nikome nije odmoglo u zivotu.Veronauka nije obavezna pa samim tim vas ne primorava da idete na te casove.Ovom coveku svakako nije bilo mesto u skoli,to je cinjenica.Trebalo bi naci nacine kako se takvi ljudi ne bi nasli u skoli,kao i u samoj crkvi.


Ispiracu, ne trabunjaj. Vera

Ispiracu, ne trabunjaj. Vera nije isto sto i znanje.


Dakle, ovo:

Quote:
Vera nije isto sto i znanje

treba u granit-kamen urezati na ulazu svake skole! (A nekima i na celo).
Pre neki dan se moj predsednik hvalio da je bolji od Cercila zato sto ima direktan kontak sa Bogom. (Crveni telefon, mozda?)
Ili, kako jos ovde kazu: "Kad Boga ne bi bilo, budale ne bi imale sa kim da razgovaraju."


Sarski

oko tvog pre(d)sednika...
bio danas kod mene i proso ko bos po trnju.
oko kamena granita...
Predlazem da granit stave i na izlaze skola. Deca su zaboravna.
oko toga sto kazu da Boga ne bi bilo, budale ne bi imale sa kim da razgovaraju...
Setih se Sidranovih reci u Doli Belu: "Ja se tebi Meho cudim, religija i politika su za sirotinju raju..."
Oko ovog bradatog pedagoga i njegovih naucnih dostignca na polju zarac pedagogije...
Predlazem da pocne zarac propitivanje sa sledecim djacima: Sveti Pahomijus, Velja Seljak, profani sa KG pravnog...
Nego prijatelju, ima li neki dobar film u bioskopu? Mislim se da gledam ovog Bebela...vredi li?


ali znanje nije isto

sto i mudrost...


ne

ali iz znanja izvlachish mudrost, te je nesumnjivo povezano:-)


koje te to znanje

moze uciniti mudrim, svega ti???? znanje iz matematike, istorije, geografije ili neceg cetvrtog..???


Tebe

sigurno ne moze uchiniti mudrim, jer je vrlo siromashno znanje koje se mozhe naci u toj knjizi koju ti chitash.
Jedna knjiga je nedovoljna da bi postao mudar, a shto vishe chitash tu istu knjigu postajesh samo gluplji i gluplji...toliko glup da odobravash zharach vaspitanje dece u shkolama. Ja te iskreno sazhaljevam.


bre kazezoze..

nemoj mi te komunisticke manire i diskvalifikacije, ja te samo pitah koje te to znanje moze uciniti mudrim a ti mi tu pricas sta ja citam a sta ne citam.. i gde si ti to procitao da ja odobravam zarac u skolama??
ako nemas odgovor konkretan molim te uzdrzi se od kvalifikacija i ne pricaj kojesta..


Upravo

si se sam diskvalifikovao...a ja taman pocheo da sumnjam da sam se prevario u ovom gore shto sam ti napisao i da si ipak dovoljno pametan da razumesh te mudre rechi, koje ne stoje u knjizi koju ti chitash, nego sam ih izvukao iz jene druge, mnogo pametnije knjige, te da mi necesh odgovoriti na moj post.
A shto se tiche odobravanja zharach pedagogije, e pa pratim komentare trojke: Ispirach mozga, kodeks chasti i fratra djuke koji su jedini branili kvazipopovsku metodu pedagogije przhenja dece zharachem u shkolama.
Nego, jeste li i ti i ovaj shto nam pokushava mozak da ispere, nekakvi popovi ili fratri mozhda?


huh kazezoze.. a kako bi bilo

da mi pokazes post gde sam branio popa sa zaracem? ;o)
p.s. nisi mi objasnio koje te to znanje cini mudrijim, znanje iz matematike, istorije, geografije ili neceg cetvrtog..


etike?

etike?


za tri prasenceta..

jel samo iz etike ili..? ;o)


moj komentar se odnosio na

moj komentar se odnosio na zornog nam popa i sve one kojima ovo znanje nedostaje


ah.. ja pomislih da

je potrebno znanje iz etike da bi se bio mudar..


pa eto

Cekic je odbranio doktorat u toj oblasti, pa koliko je mudar, prosudite sami


a tko je cekic?

a tko je cekic?


Nenad Cekić

direktor RRA. A ti si bese, onaj nacitani!?


ne prasence..ja sam procitao

samo jednu knjigu :))))))))
p.s. dnevnu stampu izbegavam..


Knowledge is the awareness

Knowledge is the awareness and understanding of facts, truths or information gained in the form of experience or learning (a posteriori), or through introspection (a priori).

Znanje se stiche najvishe, najcheshche, a i najbolje chitanjem knjiga. KNJIGA !!! I to RAZNIH knjiga.
Chovek koji puno chita vremenom postaje mudriji jer dobija sposobnost da povezuje ta stechena znanja.

A na kojoj ste ulici vi pokupili taj vash nick, koji vam by the way uopshte ne pristaje ?

Jer da vam pristaje i da znate shta znachi, ne biste ni postavljali pitanje koje podsecha na oksimoron.
Ali i to prilichno neveshto. Verovatno posledica nechitanja. Neznanja.
Znanje i mudrost.. to su vam trice i kuchine koje se steknu chitanjem knjiga. I to raznih.


Blue,

tachno tako knjige, a ne jedna knjiga, samo shto nash dragi vernik poznaje i propoveda samo jednu knjigu, dok su mu sve ostale neprijatelj. Sirovo, rekao bih!

A da je chitao ovog nashao bi i odgovore na svoja pitanja, a i lakshe bi razumio o chemu prichamo:-)


Za one koje šarena slova oteraju

i one koji nisu pročitali "Grobnicu za Borisa Davidoviča", evo segmenta koji teško da ne ostane u živom sećanju onome ko "Grobnicu" pročita:

"A knjige te bejahu u kožu povezane i obeležene brojevima i bejahu napisane od učenih ljudi, i u njima bejaše, da su ih hteli čitati, hiljade razloga da me smesta ubiju i bejaše u njima, da su ih hteli čitati, leka i melema za njihovu mržnju. I rekoh im da ih ne cepaju, jer mnoge knjige nisu opasne, opasna je samo jedna; i rekoh im da ih ne cepaju, jer čitanje mnogih knjiga dovodi do mudrosti, a čitanje jedne jedine do neznanja naoružanog mahnitošću i mržnjom. A oni mi rekoše da je u Novom Zakonu sve napisano i da se u njemu nalaze sve knjige svih vremena: ono što je u njemu rečeno sadrži sve druge knjige, pa ih zato treba spaliti, a ako ima nečeg u drugim knjigama čega nema u ovoj Jedinoj, onda te druge treba utoliko pre spaliti, jer su jeretičke."


To

je upravo segment kojim sam se posluzhio, ali nazhalost nije svacen...a neverujem da ce ga i sada svatiti.

ps.u modi je nova rech za jeretik - komunist.


uu, gde si ti otish'o

prvo ide matematika, istorija, geografija.. onda LEKTIRA (obavezna i neobavezna).. pa tek onda nadgradnja..
ne preskakati osnove, nikako !
otherwise.. neche razumeti..


pa zasto ne kazete blue...

da ste vi odmah upisali fakultet :)))


vidi kazezoze, ti sigurno

ne mozes znati sta ja propovedam i koliko sam knjiga procitao. i ne znam gde sam ja to rekao da su mi sve ostale knjige neprijatelji.. robujes kliseima, a kad ti se tu uklopi i danilo kish, tvojoj sreci kraja nema.. ;o)


Jel'

te tog strah Kisha ili svog neznanja, ili je to povezano, pa se bojish jeretichkih knjiga koje su suprotne od one kojoj si ti svoj mozak ostavio.


pa kazezoze... ne znam zasto bi se iko bojao

svog neznanja? dovoljno je da budes svestan da ne znas sve (ili puno toga).. ako je sokrat rekao - znam da nista ne znam, zasto bi se iko pravio sveznalicom??? a i kaze se, da se covek uci dok je ziv.. i ne znam na koje jereticke knjige mislis...tu bi morao biti malo odredjeniji


Nije

uopshte stvar u tome shta je Sokrat rekao, jer on je mislio upravo da treba uchiti da bi se shto vishe saznalo o mudrosti,nego se ti trebash posvetiti svome neznanju, jer upravo odbojnost prema ostalim knjigama (Kish na primer)stavlja te u inferioran polozhaj u razgovoru o znanju i mudrosti- temi koju si sam pokrenuo.
Nije biblija jedina knjiga, ima i drugih:-))


bruka..kazezoze

zakljuchci su ti izvrsni.. samo da te obavestim da sam procitao sve od kisha.. mislim da smo ovim iscrpli temu koju sam "ja pokrenuo"...


Da

si prochitao svatio bih odmah na pochetku o chemu govorim i nash bi razgovor davno bio zavrshen, ovako morao sam ti dva dana objasnjavati, a josh nisam siguran da si ishta svatio, a ni da cesh ikada shvatiti.


ne kazezoze, ti si poshao

od neverovatne premise da sam ja u zivotu procitao samo bibliju... morao bi prvo sebi objasnjavati kako ti je to palo na pamet pre nego sto probas da objasnis meni bilo sta...


eh blue, dobro nadjoste

definiciju (i to na engleskom!) inace bi bilo problema da mi objasnite :))). eto..covek nauci nesto kad se najmanje nada... :)))
i gde je vama sposobnost da povezujete stecena znanja onda? zlobnici bi rekli - dzabe ste citali...
naime, morali bi ste znati da nije mudro vredjati ljude..
ja recimo nikad ne bih vama rekao da ste pokupili nick na ulici.. veoma nekulturno.. izgleda da ste neke jako bitne "razne" knjige propustili da procitate... zato predlazem da zaboravite to sto ste procitali i da probate iz pocetka... svako dobro.. :)


vi

nazhalost, nikad nishta nechete nauchiti, a pametan chovek uchi stalno.

ja upravo nauchih da je svaka, ali svaka dalja diskusija sa vama totalno bespredmetna. pricha s vama je chisto gubljenje vremena.
tolika kolichina licemerja, neznanja, loshe upakovane ironije, zatucanosti.. e, pa to davno ne videh.
ovde od vas niko nije dobio niti jedan konkretan odgovor, niti jednu pametnu rech, nego samo chistu i nepatvorenu glupost, koja se zauzimanjem zashtitnichkog stava prema monstrumu, granichi sa zlom.

i ja vama.. svako dobro.


pa blue..

isti maniri kao i pojedinacni ovde.. diskvalifikacija i cista zloba.. u par prosto prosirenih recenica.. cestitam (onima koji ce nesto pametno chuti od vas??).. i ja vama..


ociledno ne pratis dovoljno

ili ti je ostecena komunikacija izmedju ociju i malog mozga pa si malko izbacen iz ravnoteze.Nigde nisam branio coveka koji je lavni lik ovog bloga vec crkvu koja se na ovom brlogu poredi sa heroinom,njeno ucenje sa mrznjom,itd..ali ne razumes ti to,tako zagrizao u mrznju da ti se svasta pred ocima pricinjava,


ispirachu

nik ti je bash prikladan za temu :))
"Ni jedno znanje nije odmoglo u zivotu" naprosto ne stoji kad se radi o ovoj temi. Poznajem poprilichan broj ljudi koji pate od neke vrsta verskih neuroza i psihoza chak, koji su direktna posledica pogreshnog shvatanje religije, pogreshnog uchenja kao i pogreshnog praktikovanja iste. O tome se ne pricha, kao shto se ne pricha ni o pojavi novih vrsta strahova kod dece koji su takodje posledica uvodjenja veronauke, neadekvatne pripreme za to kao i loshe kontrole roditelja. Strahovi od djavola, pakla i smrti su sada chesta pojava medju shkolskom decom a do pre petnaetak godina nisu uopshe dijagnostcirani i bili su na nivou incidenta. Da bi se deca edukoval katihizisu, kroz shkole bi morali prvo da prodju roditeli koji uglavnom blage veze sa religijom nemaju kao i sa pravoslavljem i crkvom uopste.


o.k.,

ali vi nikako da shvatite da veronauka nije obavezna,kao ni pevanje u horu(onomad kad sam bio u skoli),kao ni glumacka sekcija,itd.I to su vanskolske aktivnosti,ali to meni uopste nije smetalo kad sam bio u skoli.

Moj nick-moja stvar:)


ispiracu, ne banalizuj

pevanje u horu i katihizis nisu iste stvari. Josh niko nije imao mentalnih problema shto je u horu pevao "Partizan sam tim se dichim" ili "Himnu Svetom Savi",ali mnoga deca do odlaska u shkolu nikda nisu chuli shta je to djavo, andjeo ili pakao. Deca ne biraju sama veronauku vec njihovi roditelji koji i sami i sami pojma nemaju o tome, pa bi bash voleli da ih tome nauche neko drugi. Ako bash hoce da im dete bude bogougodno nek ih vode u crkve na chasove katihizisa gde mogu licno da ih kontrolishu.


Bebo

Sa svime se slazem sem u ovome

Quote:
Deca ne biraju sama veronauku vec njihovi roditelji koji i sami i sami pojma nemaju o tome

Moj sin je odabrao, hteo. Mi nismo vernici u smislu posta, i redovnog odlaska u crkvu. Ali nasa crkva je u parku, pa kad god se setamo mi svratimo, zapalimo svece, mirisimo tamjan, sednemo, opustimo se i lepo nam je. Poznajem dva svestenika (na zalost ne vise) koje nikada nisam cula da pricaju o djavolu, paklu, vec iskljucivo o ljubavi. Ako je u crkvi neki drugi svestenik, mi bezimo napolje.

Dakle verujem u Boga, ne verujem u pakao i sl., nemam pojma o veronauci, moj sin je hteo zbog drustva, mozda sam mogla da ga odgovorim - nisam, sva sreca pa nemamo losa iskustva.


snezana

naravno da ima i dece koja sama odaberu veronauku, u dogovoru sa roditeljima, ali istrazivanja govore da vecina roditelja biraju veronauku misleci da rade pravu stvar, ali je sami pojma nemaju o o pravoslavnom katehizisu i ne znaju kave posledice ucenje o andjelima, djavolu i smri moze imati po mjihovu decu. Osnove nasheg katehizisa su uchenje istine o Bogu, choveku, o andjelima, uchenje o stvaranju sveta -tvorevine Bozje, uchenje o grehui njegovim posledicama, o Hristu, o njegovom stradanju, o vaslkrsenju...Pa mozemo samo da zamislimo ludilo u glavi malishana koje nastaje kada se prvi put susrecu sa tako iracionalnim pojmovima kako shtio je Vaskrsenje, andjeo isl. Pa za prvake je i ono Milan ima dve jabuke a Pera za dve vishe od Milana toliko apsrtaktno da mozezs da zamislish kako mogu da pojme da je Bog nepoznat po svojoj sushtini, da nema tela i kostiju, da je on duh, da je samobitan i vechan...takve stvari treba da se uche u crkvama u prisustvu roditelja.


Bebo

na zalost u pravu si. Citajuci ovde o iskustvima drugih - mogu samo to da kazem, i da budem srecna sto sam licno postedjena tog loseg iskustva


Ispiraču,

nijedna, ne ni jedna kada se radi o više od dve. Upamti.

Drugo i važnije - veronauka je obavezna. Moraš ili na građansko ili na veronauku. Jedno moraš. Samo se ne ocenjuje.

Popovi su na gurku i demagogiju ušli u škole. Džaba prostor. Ne plaćaju nikom ništa a truju li truju. A roditeljima, novopečenim vernicima tako lakše nego da dete vode u crkvu i otkidaju od svog mukom stečenog slobodnog vremena.

Naka kaže Jelica, u Sloveniji nisu hteli ni roditelji a ni crkva u škole (ni kao obavezan ni kao fakultativan predmet).

U trećem gimnazije ili u četvrtom mogao bi se uvesti predmet Istorija religija (svih).

A ko hoće u crkvu, bar to nije problem, po broju konkurišu pekarama, apotekama i bankama. Čim izađeš iz kuće na neku naletiš.

Jasna Bogojević


nije obavezna

nije obavezna,izaberite gradjansko vaspitanje.


ispirach mozga

ali ako nećeš ni jedno ni drugo, kako onda? Znači da je obavezno jedan od ta dva predmeta. Nije obavezno ako ne moraš ništa od toga. Nećeš. Jednostavno. E, al' ne može.

Jasna


A kakvo

je to gradjansko vaspitanje...mislim ima li i ono seljachko...


Htela je htela crkva

u škole u Sloveniji, ali je nisu pustili...Bilo to još 2004. godine, pa je tadašnji ministar školstva (Slavko Gaber) inicijatorima te ideje, odgovorio da je VERONAUKA KONFESIONALNA AKTIVNOST, KOJA SE TIČE LIČNOG UBEĐENJA,A NE JAVNE ŠKOLE,KOJA JE LAIČNA i dodao :
"...u javnoj školi ne mogu da budu favorizovane ni vrednosti katolika,liberala,budista, konzervativaca, ako je to laična škola."

U vezi još starijom inicijativom vernih roditelja, da se uvede veronauka u škole, odlučivao je i USTAVNI SUD Slovenije, koji je 2001. godine presudio da KONFESIONALNE AKTIVNOSTI NE SPADAJU U OKVIRE JAVNE ŠKOLE.

Ministar Gaber je tada rekao i da veronauka, kao konfesionalna aktivnost, ne može da bude deo nastave, kao i da je u okviru nastave već izborni predmet Vere i etika, koji učenike upoznaje sa različitim verama.

"JEDNO JE OBJAŠNJAVANJE I OMOGUĆAVANJE POGLEDA U RAZLIČITE VERE, A DRUGO JE NAVOĐENJE NA JEDNU RELIGIJU", rekao je tadašnji slovenački ministar prosvete, Gaber.

Svaka mu se pozlatila.


Hvala Jelice,

bar jedna razumna strana.

JB.


jel to ona

demokratska zemlja gde proteruju Rome iz njihovih kuca,gde ne mozes detetu dati ime Saša vec se mora zvati Sašo..jer je samo tako ispravno po slovenskom jeziku?


Da, to je ta zemlja.

I u tom je jako slična Srbiji, u kojoj vlada ništa manji animozitet prema Romima, koje i ubijaju i tuku.
A detetu možeš da daš ime Saša, jedino što Slo misle da je original tog imena Sašo, pa to najčešće i daju...što nema nikakve baš veze sa pravilima slovenačkog jezika.Da je tako ja ne bih mogla u sred Slovenije, bez ikakvih problema, da dam detetu ime Vuk.


Moj brat

je rodjen u Sloveniji igrom slucaja 1984. ,teli roditelji da mu daju ime po dedi-Saša,ali ne moze,kazu Slovenci-Saša,to je ovde zensko ime-NE MOZE.


E, kanda

nisu nešto dobro razumeli, jer može...može sve, pa se tako i jedan od poznatijih slovenačkih fudbalera zove NASTJA...biće da su nekoliko dana slavili sina...dobro da nije Nataša...dakle može.


bice da

je Zemlja kvadrat..ja Vam kazem kako su prosli moja rodjena tetka i teca u Mariboru 1984...i da,sasvim dobro razumeju slovenacki...


Ali, ta logika nema smisla:

veronauka je, koliko znam, zamisljena kao neobavezni predmet. U pitanju je vera. OK.
Zasto onda nema neobaveznih predmeta Budizma, Islama, Judaizma, Paganskih religija, Shintoizma, Marksizma, itd? Potom: Frenologije, Hiromantije, Nacizma, Astrologije, gledanja u solju, pasulj, i dlan i slicnog? Mislim, i ovo su stvari u koje neki veruju. Ako cemo da decu ucimo veri u skoli, onda budimo otvoreni pa ih ucimo svim verama - ne samo pravoslavlju.
Ako cemo se braniti argumentom prakticnosti, sto ih ne ucimo da igraju poker, preferans, tango ili da sibicare? To bi im dobro doslo u nekim situacijama.
Hocu da kazem, cela stvar jednostavno ne stoji.

P.S. Taj argument da deca treba da cuju razlicite vezije postanka sveta se ovde (USA) protura pod nazivom Kreacionizam (citaj:Bog je stvorio svet). Ne znam zasto im ne ponude Marksizam kao alternativu savremenoj ekonomiji - nek cveta hiljadu cvetova!


Sharski

da bi se dobila kompletna slika, ja bih ubacila pored astrologije josh alhemiju, teoriju brojeva, mistiku brojeva


produkcija

zaraca bi u tom slucaju naglo porasla.


JJ Beba

teorija brojeva je jedna od najinteresantnijih oblasti u cistoj matematici i ja bih je izbacio iz gornjeg spiska. (Ja sam napisao monografiju u kojoj znacajno mesto ima teorija brojeva i, veruj mi, neke od problema sam resavao par godina). Teorija brojeva je kraljica matematike.
Ne diraj mi teoriju brojeva! Ostalo je OK:))


Oh, nisi me razumeo. Ja

Oh, nisi me razumeo. Ja teoriju brojeva veoma cenim & volim, kao shto cenimi i alhemiju i drevnu astrologiju (ne ovu danjasnju), smtrajuci ih zaboravljenim nasledjem. Svi drevni narodi su posedovali znanje, teoriju, mistiku ili metafiziku brojeva. Moj omiljeni Pitagora je govorio da brojevi nisu ideje, vec znachenje ideja. On je poslednji lik koji je to znao. Od tada je ovo znanje palo u zaborav, dok u danashnje doba nije postao puka brojka, mera. Nestalo je ono da broj odrazava veze i upravlja njima. Nestalo je Pitagorine harmonije. Greshish Sharski ja bih zaista volela da deca uche teoriju brojeva. Ali onu pravu. Zaboravljenu. Kiss :))


Rekao bih, ipak, da mislis

na numerologiju kad kazes "teorija brojeva". A to je drugo.
Teorija brojeva je oblast u matematici kao, na primer, Teorija kompleksnih funkcija. (Malo je rano za djake-prvake).

Uzgred, jedan od najvecih teoreticara brojeva danasnjice je Igor Safarevic. Posebno mi se zgadilo kad je cuveni Dragos Kalajic napravio intervju sa njim i eksploatisao cinjenicu da je Igor pravoslavni vernik, cime je Dragos otkrio vatikansku zaveru u matematici (ili neko takvo ludilo). A Igor je, inace, miran povucen covek koji u kuci ima ikonu. Ma, da ne pricam.


Sar

Gde me nadje sa Kalajicem! :)) Samo mi je on josh falio na ovog verouchitelja i Filareta. Oh, njemu je sve to bilo ekstravagantno za baviti se, sva ta ezoterija lepo je ishla uz njegove kontemplativne didaktichke table od slika. o boy, kakav lik. Mada moram priznati, mislim da je prvi preveo J. Beme-a.


Ma, da.

Safarevic je Rus, pa je to jos posebno doprinelo pravoslavnoj autenticnosti. D.K. = hohstapler visokog stila.


Da, a mislio je da je

Da, a mislio je da je frajer. Hodao je Bgdom ko' da ga je oslobodio lichno. Smuchi mi se zivot kad ga se stim


Heb'ga,

i za to treba dara. Ja sam ga, srecom, zaobisao u velikom luku (pretrcao na drugu stranu bare).:)


Taj početak devedesetih...

... je stvarno bio kao iz neke SF anti-utopije.

Kakvih je faca samo naprolazilo preko TV i kroz naše živote... pokojni Dragoš... pokojni Milić... pokojna Milja... Pokojni Željko... pokojni... pokojni...

ko bi rekao da je to bilo pre samo 15-tak godina.


Umrlo?!

Dragos? Eto, kad covek ne prati.
A, toliko se kuracao k'o da ce da zivi vecno. Secam se njegovih prica o talijanskim groficama i njihovom zanosu dragocenom mu licnoscu. Visok, naocit, sa ruskim naglaskom...
Ma, ima ta pripovetka, ljudi, Slavomira Mrozeka, zove se "Moniza Klavije", o nekom nesrecniku poljaku koji je u Veneciji izigravao Rusa, ne bi li fascinirao neku lokalnu damu - udarao celom u kamen i to. Isti Kalajic.


Kalajic

je zato kao pravi veeeliki Srbin pobegao iz zemlje (i od zene, bez koje bi bio obichno mazalo) u Rim, odakle je radio kao dopisnik RTS uiz Rima. Chovek je gnjida.


kad smo kod Kalajica

Cini mi se da shvatam sta nam se to desava...da nije ovo delo onog srpskog vampira sto su ga prizivali gore pomenuti, Milic od Macve i kompanija? Da li se secate toga?


Bejbi,

ja bih uvela da deca ni ne dolaze kući. Samo da gruvaju. Sto predmeta.
Ujutro im spakujemo klopu i sok. I teraj. Može vikend kod kuće.

Jasna


Sta je tebe Jaco

Kako vikend kod kuce? Mora se kod frizera. A bogami i na dogradnju noktiju. French conection :))


logika bez smisla

pa ovde su pre par godina cak hteli da odustanu od Darvinove teorije u korist te kreacionisticke. Ako se dobro secam, bilo je tu nekih ozbiljnih debata. Taj pravoslavni fundamentalizam je poceo zajedno sa lopovskom revolucijom a poslednjih godina se ocigledno intenzivira.
Popovi su ukljuceni u sve zivo, i u Becu na ovim pregovorima o Kosovu imaju predstavnika, video sam nekog bradatog na snimku...


Znas, u principu, ja nemam problema sa

Quote:
u Becu na ovim pregovorima o Kosovu imaju predstavnika
u pitanju je takodje i buducnost crkvi, manastira, itd. I relevantna lica treba o tome nesto da se pitaju. Problem nastaje kada ta crkvena lica, umesto da suvislo nesto kazu, pocnu da kade i bogorade.
Setimo se kipranina Makariosa, sa bradom, odorom, krstom i kandilom, koga je Tita primao uz pocasti. Politika je cudo.


ni ja nemam problem sa time

ali mi nekako bode oci, zar oni nemaju poverenja u "svetovne" pregovarace? Sta to znaci kad se trpaju u sve i svasta?


haha...darvin...

jel to ona prica da je kit postao od medveda koji je poceo da zivi u vodi? :))))
p.s. ne znam da li tu ima sta da se bira.. mislim da je van pameti da se izmedju coveka kao ikone bozije i coveka ciji je predak bio majmun izabere ovo drugo ;o)


Kodekse

to je kao i nacionalizam - živimo u uverenju da smo posebni, da nas je na Zemlju stavio naš specijalni Bog lično, da niko nema što mi imademo... to tako imponuje, opravdava...

...a onda:

nepredviđeno zađosmo u neka brda
u brdima naiđosmo na bistru vodu
ugledasmo u bistroj vodi naša lica
i iznenada briznusmo u plač.


pravi hriscanin...

nikada ne zivi u uverenju da je poseban niti da ima nesto sto neko drugi nema... ti si tu nesto pobrkao...


Haaahaa,

covek je "ikona bozija"? Jupiii! Znaci Bog kleci u nekoj keliji i moli se coveku?
A majmun? Kakvog Boga je on ikona? A kit? A kopriva? A buba-svaba?
Jesi li ti siguran da znas sta pricas? Ili ja ne razumem, pa mi objasni, pliz.


ne pricaj kojesta nsarski..

kad sam govorio o coveku kao ikoni bozijoj mislio sam na to da je coveka stvorio bog. mozda bi ti bilo jasnije da sam stavio pod navodnike ali kapirah da ti to nece biti potrebno.. ipak se prevarih.. i naravno da je stvorio sve ostalo, ne samo coveka... sto se tice majmuna, pitaj ove sto obozavaju darvina, oni ce ti mozda nesto bolje reci :)))


Izvini, necu vise. Trudicu se da

bolje shvatim ubuduce:)
Btw, i ja obozavam Darvina, ali gornje opaske nikako ne uspevam da uklopim zajedno sa njim.


ebiga..nisi onda darvina

dobro proucavao.. ;o)
p.s. znas ono sto je rekao mislim paskal..
parafraziram: ne razumem ateiste, ako boga nema isto je da li verujes ili ne verujes, neces dobiti nista. ali ako boga ima a ti verujes, onda ces dobiti sve.
logicno..a? ;o)


Codex

Chovek nije ikona nichija. Ikone izobrazavaju lik Spasitelja i mi ne ukazujemo poshtovnje stvarnim bicima, vec samo andjelima i svetiteljima. To bi mogao znati


heh ... kud ne stavih navodnike

heh ... kud ne stavih navodnike...
p.s. svetitelji su nekad bili stvarna bica.. ;o)


Ne, to

je ona priča, kako je bog uzeo svoje rebro, pa napravio ženu...ubedljivo nema šta...


ne jelice..

ubedljiva je ona prica po kojoj se covek uspravio tako sto je majmun poceo da zivi u vodi pa kako je ulazio u dubinjak sve se vise ispravljao da bi mogao da dise.. :)))
p.s. bog nije uzeo svoje nego adamovo rebro.. ali ok..lapsus..


Jelice...

...pa ti vernicima držiš veronauk.o)))
Nego, da im se kako dokopati Darvina..o)))


ja vernik?? hvala na komplimentu..

a sto se tice darvina...hm.. darvina se dokopao tvorac, njemu ce morati da objasnjava sta je "pisac hteo da kaze" :)))


Veronauka nema šta tražiti..

...u državnim školama. To ne znači zabranu veronauke nego njeno smeštanje tamo gde joj je mesto. A to, je u crkvene škole i školice.Finansirane novcem crkve, onih koji pohađaju tu školu, iz donacija ili kako već crkveni menadžeri znaju da nađu taj novac.
Po istom principu, po kome je veronauka u školama, mogli bi recimo mi sa bloga registrovati neku versku zajednicu, proglasiti službeno učenje, i zatražiti od ministarstva prosvete da nas pustui u škole da to predajemo, i još da nam država za to daje plate.


ako treba nova verska zajednica

ja vec imam alternativu, trebaju mi samo vernici

Elektronska Komercijalna Crkva - cudotvorni manastir
EKC

Znam da uz ovakav blog ne ide zajebancija ali to tako izgleda samo na prvi pogled...inspiracija je ocigledna, i u vezi sa ovim blogom i temom.

PS. software je besplatan Blaxxun Contact a zgodnije je za chat od bloga, koji nije ni predvidjen za chat, uostalom.


kako ne ide zajebancija?

kako ne ide zajebancija?


JJ Bebo

Da li si pogledala? Ili govoris napamet:)
kod mene nema ni parohije i sve usuluge su besplatne, u stvari, bice kad ih implementiram:)


mozda

treba rzmisljati o comparativnim religijama.mesto bi im bilo izmedju filozofije i istorije umetnosti.taj predmet je toliko obiman da bi mogao da se razradi za razlicite uzraste.mislim da bi to bilo korisno za sve.
xriscanskoj veronauci(izucavanje biblije) kao obavezan predmet nije mesto u drzavnim skolama(po mom misljenju) mozda kao predmet po izboru za dodatne poene u skoli.
sta ako su deca drugih religija ili ateisti.mislim da u americi danas u nekim privatnm katolickim skolama veronauka je po izboru?


i heroin nije obavezan

Quote:

ispranog mozga:
veronauka nije obavezna ...

... ali se ljudima namece i mnogi ce odabrati to za svoje dete nemajuci dovoljno informacija (ili imajuci pogresne informacije, servirane od strane veroucitelja, crkve, i sl.).

Zasto onda ne bismo ponudili deci heroin u skoli. Nije obavezan, svako moze da bira izmedju heroina i sokica od narandze, ali moglo bi par brosura kako su poznati umetnici koristili isti, kako se time deca osposobljavaju da koriste spriceve, kako se time pomaze privreda zaostalih drzava, poput Avganistana, itd.


a jel ti to zekaane...

po onoj lenjinovoj.. religija je opijum za mase? ;o)


ne nego...

... samo pokazujem koliko je neko ispranog mozga i kako po istom rezonu neko moze da ponudi deci (odnosno bilo kome) bilo sta ``na dobrovoljnoj bazi''.


zekaan...veronauka i heroin..????

poredjenje u svakom slucaju nije prikladno.. ni po jednom osnovu.. sem ako nisi komunista, to bih onda shvatio.. ;o)


Sta li sam ja?

Ovaj dole me zove demokratom, ti komunistom. Ne vidim zasto se kritikovanje crkve vezuje za demokrate ili komunizam, niti zasto bih ja pripadao bilo kojoj od te dve grupe.

Poredjenje veronauke i heroina je prikladno i dao sam primere u par komentara. Vama smeta da se kritikuje crkva, sudu u Vranju da se sudi Pahomiju, i svi zajedno dobrovoljno pravite od njih nedodirljive. Ovde, ne mislim na religiju, vec na crkvu. Mogli bismo diskutovati da li je u redu kritikovati samu religiju (ja kazem sto da ne), ali ovde je rec o SPCu.


To je zato Zekaane,

što kodeks nema pojma da je sekularna država nešto što nije izmišljeno od komunista i Tileta. U Francuskoj se obelezava 102 godine od kada je crkva odvojena od drzave. Ali kodeks sluša samo naše popove. Šta ćeš.

Jasna B.


bas mene zabole uvce..

sto se u francuskoj odvojila crkva od drzave.. da nisu mozda profitirali od toga? :))))


jesu,jesu

ali ti to nikad neces znati :)


aha...jesu sigurno..

samo ne umes da mi to objasnis :)))


ma ok..nemoj samo da se sekiras

ma ok..nemoj samo da se sekiras... nisam te nazvao komunistom samo mi to heroin i veronauka lici na lenjinovu parolu.. to je sve..opusteno..


koji si ti ....

porediti veronauku i heroin,pa to samo necovek moze.Vrlo jadno za jednog demokratu.Ja sam mislio da ste obrazovani i da mozete uljudno da raspravljate na zadatu temu,ali ocigledno je da niste u stanju tako da nemam nameru vise da se osvrcem na vase "gradjansko vaspitanje".Mislim da bi za vas bilo od izuzetnog znacaja da odete na tecaj sa decom na casove gradjanskog,mozda biste nesto naucili.


Citam ovaj blog i

samo da Vas pozdravim i cestitam Vam sto ste imali volje i zelje da ublazite glupost ovih sa kojima ste se upustili u polemiku oko veronauke, Crkve i religije. Nemojte da Vas obeshrabri to sto u tome ne uspevate. Naprotiv, vezbajte se u ljubavi prema onima kojima je ljubav potrebna, jer je nemaju. Samo zbog toga su zli, a ponajvise glupi.


Slazem se da ima razlike

Korisnici opijata ponekada upadnu u stan i ukradu peglu da bi platili jos jednu dozu; pobornici veronauke bi tom istom peglom razlupali glavu svakome ko ne misli isto kao i oni (sto se lepo vidi iz naslova komentara na koji odgovaram).

Ja nemam problem sa religijom, stavise, mislim da je religija jako vazna komponenta drustva. Problemi pocinju kada se religija zloupotrebljava, pri cemu je veronauka ekstreman primer jer ide preko ledja dece i cini od njih poslusne robove. Tu razlika izmedju heroina i `iskvarene' religije nestaje.

Dakle, dok god iskreno verujete, sirite ljubav (sto po mom misljenju prave religije i porucuju, pre nego neko krene da ih tumaci na svoj nacin) i ne namecete svoje stav drugima, ne vidim nikakav problem. Medjutim casovi veronauke su koncipirani drugacije, divno ispiraju mozak deci, i prema tome ja ne mogu da vidim razliku izmedju pope koji tumaci religiju na svoj nacin i dilera droge sa ugla. Ovaj sto je vitlao zaracem je poput nekog opakog tipa u koznoj jakni koji je krenuo da kazni par konzumenata svog produkta.


nije, zvanicno...

ali, u praksi to izgleda ovako: kada je moja cerka kretala u prvi razred, omogucili su nam, kao, da biramo. U "Politici" je izasao flajer, sve nesto kao, krivi smo ako nam deca ne idu na te casove, i sl. Flajer za gradjansko nigde nije izasao. Onda nam je uciteljica odrzala sastanak, i ubedjivala da je veronauka pravi izbor. Da ipak ne odlucimo drugacije potrudile su se i skolske vlasti, pa su organizovale javni cas sa verouciteljem, za roditelje. Tu sam vec poslala bivseg muza, jer sam ja malo tanja sa zivcima, a nije red da ostavim takav utisak treci dan po polasku deteta u skolu. I pored nesvakidasnje propagande, ipak, rezultat roditeljskog odlucivanja bio je 15:7 u korist gradjanskog. Sve racunajuci kako smo "pobedili", dve godine sam bila opustena. Kad, poce treci razred. I dalje deca, zvanicno, imaju gradjansko, ali na svaki crkveni praznik ih vode ne veronauku. Da cuju o ovom ili onom svecu. O ovoj ili onoj slavi. Jednom, pa drugi put, pa treci... Razmisljam, malo znanja ne moze da skodi. Ja joj tu ne mogu pomoci, jer i sama ne znam mnogo. Ili, tako mislim. Onda, skoro dete dodje uplakano. Nece vise tamo da ide i tacka. Veroucitelj se samo dere i prica nesto sto ona ne razume. Recimo, da ce uskoro biti smak sveta. Odlucila sam da idem u skolu. Sada vec nemam dileme.
Eto, tako veronauka nije obavezna. U centralnoj gradskoj skoli u Kragujevcu.


Privodjenje...

Kato, ovo mu dodje kao komentar na Politikin tekst o nastavnici verske nastave.
Kaže ona - ima dogovor s koleginicom koja predaje gradjansko da kad su svečanosti, praznici i sveci - svi idu na versku nastavu.
Nisam ovo htela da komentarišem ranije, ali sad hoću:
Desilo se mom detetu da je gubilo gradjansko, i naterali su ih da odu na versku nastavu.
Samo tada i NIKAD više!
Odmah sam bila kod učiteljice i sve je rešeno, da se nikad ne ponovi.
To nije nešto specijalno protiv SPC, to je kao što detetu kažem da školska zubarka NE SME da mu popravlja i vadi zube (desilo se jednom detetu da je izvadjen onaj pogrešni).
Žao mi je, ali NIKAD ne bih dozvolila to što ti dozvoljavaš, Kato.
(Naravno, ni sa kim se ne svadjam, nego tiho, ljubazno, i odlučno kažem da NE MOŽE).


Ponekad mi se čini...

..iako je to skaradno, jer je eksperiment sa živim ljudima, da bi zaista ovakvu crkvu, ovakvu kakva je, trebalo pustiti u sve pore društvenoga života.
Dobitak bi bio da ljudi vide koliko je to isprazno, da iza toga nema nikakve ideje boga i dobra, nego samo ideje identiteta i interesa poput trke za parama, poput pedofilije i poput surove volje za moć.
Videli bi brzo, mislim, da je to jedno epohalno - ništa.


bez naslova

Stravicno je cuti takve vesti u XXI veku. Ali, to nije ni prva, a volela bih da je poslednja. Covek ne da nije za rad sa decom, nego nije ni vredan postojanja. Kako ispada, u ovoj zemlji se najmanje paznje poklanja VASPITANJU i obrazovanju dece?!
Da me pogresno ne razumete, ali u skole je, pored veronauke (ciji su ucitelji - citaj mucitelji - u zadnje vreme napravili i previse gresaka - blaga rec - i o tome je javnost obavestavana) uvedeno i gradjansko vaspitanje. O tim uciteljima niko ne prica. Njihov je zadatak, koliko sam mogla da razumem, upoznavanje dece sa lepim ponasanjem, prevazilazenje konfliktnih situacija, razumevanje i jasno iznosenje svojih osecanja, potreba, misli, samokontrola. U jednoj Bgd skoli, profesor je napustio cas koji se, btw odrzava u podrumu skole?! Grupa dece koja je trebala da saceka ispred ucionice dok on saopstava zadatak drugoj grupi usla je u neke prostorije koje su im delovale tajanstveno. Brzo su odatle izasli, ali ne dovoljno brzo, jer ih je profesor vec cekao pred vratima. Normalno bi bilo da se o istoj situaciji raspravi na doticnom casu (prilagodljivost profesora), ali je covek jednostavno odlucio da isti ne odrzi?

Jos jednom Vas molim sve da me pogresno ne razumete. Ovo sto se dogodilo u Kostolu nije ni priblizno istog karaktera, ali VASPITANJE i obrazovanje NASE DECE zaista je pod velikim znakom pitanja. Sve je vise pojedinacno losih primera.

Imala bih jos dosta toga konkretnog da kazem o gusenju decje potrebe za znanjem, o omalovazavanju, o lecenju profesorskih kompleksa nad decom i...

PS iskreno se nadam da ce ovaj ne-covek biti osudjen i na ovom i na onom svetu.


Jedva docekali

Svakako da se zgrazavam. Ovo jeste dokaz slabog organizovanja skolstva u srbiji. Koje kvalitete treba da ima covek da bi bio predavac. Koliko ja znam crkva vrsi odabir ljudi koji ce predavati veronauku. Ali, trebalo bi da skola takodje ima svoju ulogu kod izbora predavaca veronauke. Imam mnogo sto-sta da kazem protiv SPC, ali mi nekako deluje da se ovde jedva ceka da se na svaki nacin degradira ta institucija. Neko ce s'pravom reci da oni sami sebe degradiraju, i srozavaju( slazem se ), ali ovde se ipak preteruje preko svake mere. Kao da postoje spremljeni topovi, pre nego se nesto dogodilo. Tako mi je delovala i deklaracija LDP-a, ja se slazem da treba usvojiti deklaraciju o Srebrenicu, ali ne volim kada vidim da se nesto radi iz nekog cistog interesa. Ja sam protiv veronauke u skolama. Ali mi deluje da mnogi jedva cekaju da se ovako nesto dogodi, da bi imali materijala za svoje stavove o crkvi i drugim stvarima.. I to mi smeta u srbiji...


Da li postoji...

Bakero, da li onda uopšte postoji pogodno i prigodno vreme da se nešto komentariše?
To me podseća na skorašnju izjavu gospodje Škero da presuda ne treba i ne sme da se komentariše, jer se tako pritiska sudija, odnosno omalovažava se njegova presuda.
I stvarno, ja bih to tako i prihvatila da nisam slušala onog pametnog čoveka, advokata Srdju Popovića, koji je rekao da otprilike ništa gluplje nije čuo.
Da se vratim na tvoj komentar...
Istina je, kada se nešto ovako dogodi - svi reagujemo, ali ne treba da zataškavamo, jer već zataškavaju oni u čijim krugovima se sve to dešava.


covek je

kaznjen,ja zaista ne znam sa ocekujete?Da se ugasi SPC ili sta?Veronauka NIJE OBAVEZNA u skolama,stvar je izbora,to je cinjenica.Ako cete sve u SPC staviti na stub srama zbog pojedinaca koje ste uredno nabrojali imate ozbiljnih problema sa vasom demokraticnosti.Ako se brinete za vase dete kao sto rekoste,niko vam ne brani da odete u skolu gde ide vase dete i upoznate se sa predavacima.


Kažnjen?

Podelite informaciju s nama. Kada i kako je kažnjen?


poceo je postupak

Opštinsko javno tužilaštvo u Kladovu naložilo istragu protiv starešine crkve Sveti Đorđe u tom gradu Milana Blagojevića. Zbog optužbi roditelja i učenika Osnovne škole Vuk Karadžić u selu Kostol kod Kladova, policija je protiv Blagojevića podnela prijavu za krivično delo zlostavljanja i mučenja.

Prijava je podneta posle svedočenja pet učenika da ih je Blagojević, predavač veronauke, nezadovoljan lošim ocenama iz tog predmeta, žaračem pekao po licu, udarao u glavu tikvom koja se na selu koristi kao posuda za vodu i duvao im u uši kroz cev drške te naprave.

"Rekao je Marku da stavi drvo i posle stavljao žarač u vatru, pa je njime išao do mene, Ace i drugih", kaže jedna učenica.

Deca su događaj prepričala roditeljima. Jedan od njih kaže da se začudio i prvo pomislio da su deca bila nemirna na času. "Nije ti svejedno kada ti neko maltretira dete", kaže on.

Nijedan predstavnik škole nije želeo da komentariše događaj.

Blagojević kaže da će istina biti utvrđena na sudu, a Timočka eparhija, nadležna za područje istočne Srbije, saopštila je juče da je otac Milan suspendovan dok ne bude utvrđena istina o tom slučaju.

To je pojedinac,ima svoje ime i prezime.To sto ste vi ateista je stvar vaseg izbora.U skolama je veronauka IZBORNI predmet,a ne OBAVEZAN.


ima jedno pitanje koje se namece!

kako to da direktorka nije znala za ponasanje to g perverznog ucitelja- metodi kinjenja govore u prilog tome. To se nije moglo sve desiti na jednom casu. Deca su se sigurno pozalila i kod lupanja tikvom o glavu. Da li bi sve ostalo na tome, da se nije doslo do zaraca? Direktorka na ribanje!!!!!!!!!!!!!!! Duzna je da zastiti svoje ucenike kao i ispravne profesore.


Pa Pufno,

vidiš da se ovde ništa ne zna ni kad ti je pod nosom. Neće da znaju. Danas mi Anna Bogradn kaže da je puno kuća u Zemunu ispisano "Ustaše marš iz Zemuna"

Komšije ćute. Ljudi isprepadani. Dosta im je više tih s****. Ali niko od onih koji bi trebalo da reaguju ne reaguje.

Što bi onda na jednog popa i jedan usijani žarač.

Jasna


radikali

zemunu ne daju mira... tuzna prica. ali u drzavi gde i vazniji izgubise glave,evo 12.03. se blizi, koga briga za natpise koji se ne odnose na vecinu. Manjina je uvek u manjini.


Pitam se sta bi bilo da

Pitam se sta bi bilo da ispod tih natpisa osvane natpis "Seselj je magarac" ?

Da li bi i onda bilo:

Quote:
niko od onih koji bi trebalo da reaguju ne reaguje.

Bas sam radoznala, al' ne mogu ja da pisem posto se protivim saranju tudjih zgrada


Kazna?

Znači nije kažnjen. Ako sada svi zajedno, gromoglasno zaćutimo, hoćemo li pomoći tom čoveku da se sve ovo zaboravi? Da ga lepo, pošteno kazne premeštanjem u Vaš grad? Ako njegova firma (preduzeće koje radi sa profitom) godinama ćuti o njegovim zemaljskim ispadima i time ruši ugled te institucije, onda sam možda ja kriv? Mene su popovi i antikomunisti isterali iz crkve, konkretno iz tog objekta u koji sada uvode grejanje i to nema veze s mojim krsnom slavom.


On je koliko vidim

suspendovan u parohiji,suspendovan u skoli i protiv njega se vodi postupak.Vi vredjate mene jer moju crkvu nazivate preduzecem,i jedva cekam da vidim te nove zakone po kojima cu vas i vama slicne moci da tuzim za uvredu.


O crkvi ste sve rekli

Quote:
Vi vredjate mene jer moju crkvu nazivate preduzecem

O crkvi i vasoj pregornoj veri sve ste izrekli nazivajuci je "moja crkva" - "tvoja crkva" i jeste preduzece.


moja

u smislu srpska-pravoslavna.Ne razumes ti to...


Ispirach: "u smislu

Ispirach: "u smislu srpska-pravoslavna"

Ispran je tebi mozak odavno, Ispiracu. Srpska-pravoslavna, kazes? A nije hrvatsko-katolicka?

Zaista je jedinstveno srpsko pravoslavno svojstvo sto te krasi, nigde ga na svetu nema do u Srbijici, bogougodnoj zemljici.

Bednice jedan.


nisi dostojan

odgovora ni uvrede,to je tebi najveca kazna


Trebalo bi Zoksa

žaračem...pa da vidiš kako bi verovao...


Jelica Greganovic: "Trebalo

Jelica Greganovic: "Trebalo bi Zoksa žaračem...pa da vidiš kako bi verovao..."

Hladnim ili uzarenim? Fakultativno ili obavezno? U crkvi ili van nje? Hrista radi ili primera radi? Itd.


Ti izaberi

kako više voliš, to je izborni predmet...vi'š što ti je demokratija, a? Šta!? Ne vidiš?! O'š opet žaračem...


i nagrada i kazna,the ispirachu

to mu je i nagrada i kazna - znash kako to kaze tvoj "pravoverni" katehizis.

ochigledno je ispirach usiljeni vernik (dakle tipichan novopocheni srpski), koji bi kamenom dok mi njega 'lebom. volontirajuci agent provocatuer, djavolji pripravnik. treba ga ignorirati (to je neshto kao KITNJAK belog luka kojeg nije zgoreg ovde uvek sobom nositi).


eh zokster..tome se nisam nadao od tebe...

kako to zoves coveka bednikom... zasto si izgubio zivce? gde su one tvoje sarenkaste slikice? ;o)
p.s. ako bi se zokstere molio bogu za posrnuvseg nam svestenika mozda bi i imali sanse? ;o)


zoksi,

iz nehata ispade on i u pravu ali samo za termin srpska-pravoslavna. Katolicka ima jedan centar, dok su pravoslavne vezane za drzavu (ruska,grcka...)U tome i jeste nas problem, ta ista crkva nikako da nas pusti, dise nam za vratom. Neda da budemo laicka drzava, pa Bog. U davno doba bi oni nas da vrate.


Lako bismo da je samo crkva ta

što nam ne da da budemo laička država. Crkva proba da "ne da", država joj odgovori da "oladi", i to je to.

Ali kad predsednik države kaže da "crkva ima da se pita", to je već nešto drugo.


i moja je ista ta, zato mi i

i moja je ista ta, zato mi i smeta sto samu sebe sramoti na ovaj nacin, i smeta mi sto se u jednoj crkvi prodaje biblija iskljucivo u Evrima, i smeta mi kad udjem u crkvu (tu, moju) pa gledam svestenika koji cita molitvu verniku koji je savijen pred njim, a izmedju redova mase onim svojim pomocnicima, i dobacuje "ajde brze, vidi kol'ki red", pa onda nastavi sa molitvom, i smeta mi kad mi skrnavi moju veru jer propoved vise lici na govor mrznje, nego na beskrajnu Bozju ljubav....

E bas zato sto je moja - ili ce biti bolja, ili nece biti moja


ha

preduzece.sede i broje novcice ...........


eh, Dejane..

Quote:
...Ako njegova firma (preduzeće koje radi sa profitom) godinama ćuti o njegovim zemaljskim ispadima i time ruši ugled te institucije, onda sam možda ja kriv?...

...da je samo on jedan u pitanju, da nema toliko drugih slučajeva koje crkve prećutkuju i time šalju poruku da ustvari nemaju ništa protiv skandaloznog i strahotnog ponašanja onih koji ih predstavljaju...a problem novca koji "protiče" kroz crkve je tek velika tema...zamisli bilo koje drugo mesto gde postoji "davanje usluga" (citat iz zakona) koje se naplaćuje, a da o količini naplate nema nikakvog traga, o bilo kakvom porezu i da ne govorimo...


a zelenasenje!?

Poznajem zenu koja je tokom 90-ih otisla kod Filareta da trazi pomoc. Na kraju je shvatila da je tzv. finansijska pomoc matere crkva, najobicnije zelenasenje, te da bi za pozajmicu od 5-10.000 DM ostala bez stana. Tako su radili svi krimosi zelenasi 90-ih, a braca Karic su zbog toga i osnovali onu cuvenu banku . Ugovor je takav da nema sanse da izgubios stan ( videla ga svojim ocima) Zarada 1 preme 5 do 10. Bolje i od droge i oruzja zajedno


dajte taj ugovor

tv kuci b92,bez problema ce ga objaviti.Ovako,te price-rekla-kazala ne piju vodu.Tako bi ja mogao pricati da mi je drugov drug pricao da je Cheda duvao lepak sa njim na protestu 96/97 i da je od tada zavisan od uvoza iz Juzne Amerike...


Ugovore koje spominjem

Ugovore koje spominjem odnose se na Karic banku ( pre naziva Astra), i pretpostavljam da do njih nije tesko doci


pa eto

nista lakse onda,pozovete redakciju b92 i kazete sta imate i oni ce to sa zadovoljstvom istraziti:)Ako je zaista tako bilo treba da se zna!


pa ti si mi stalno nesto

pa ti si mi stalno nesto neupucen


"Veronauka IZBORNI predmet,a

"Veronauka IZBORNI predmet,a ne OBAVEZAN."

Ali moraš da odabereš ili veronauku ili građansko. Pa kome od nas dvoje ispiraču pre dojadi.

Molim te da se raspitaš?

Kad je tek uvedena bilo je tako. Pa pošto niko od dece nije hteo ni jedno ni drugo, vidi vlada a i crkva da će plan o prosvećivanju nacije na jedan ili na drugi način načisto da propa'ne pa uveli obavezno-dobrovoljno. To je činjenica. Kasniš nekoliko godina.

Jasna B.


gde

je to obavezno da se ide na veronauku?Koja skola?


Ispiraču,

u svim osnovnim školama je obavezno da se pohađa ili građansko vaspitanje ili veronauka. Dakle, nije dobrovoljno, jer jedno moraš da izabereš. Ne može dete da neće ni na veronauku ni na građansko. Jer hoće da za to vreme vozi bicikl.

Inače naš mali komšija je bio nedeljama isprepadan od đavola, za koga, prirodno, nije čuo dok nije pošao u prvom osnovne na veronauku.

Jasna B.


pa lepo

posaljete vase dete na gradjansko pa da nauci nesto novo.


ispiraču,

moja deca su članovi udruženja Protagora od osnivanja:)))

Jasna


pa to je

divno:)


a sto ti g-djo hag

nisi vozila bicikl na casovima marksizma? ;o)
p.s. sad malog nece morati da plase ciganima (ukrasce te cigani), nego mogu fino da koriste djavola u te svrhe :)


a što se ti ubacuješ codeks,

kad ne pričam s tobom.
Ja pokušavam da objasnim ali izgleda nema se kome, da veronauka nije dobrovoljna jer ako nećeš na istu, moraš na građansko vaspitanje. Znači obavezno je ili jedno ili drugo. Toliko.
I ne mešaj se pls.

Jasna B.


a sto da se ne mesam?

svi ste napali na jednog co'eka. osecam moralnu obavezu da se stavim na njegovu stranu ;o)
i nisi samo to pomenula, pomenula si voznju biciklom...ja samo pitah sto se ti nisi vozila na onim casovima na kojima nisi htela da prisustvujes. da se deca pitaju ona bi samo i vozila velosiped...


Ispiraču,

kažeš već više puta i to vrlo neprovereno: "Veronauka NIJE OBAVEZNA u skolama,stvar je izbora,to je cinjenica."

Veronauka je obavezna. Moraš ili veronauku ili građansko. Dobrovoljno znači da ne morap ni jedno (vidiš od ta dva predmeta i onda se piše odvojeno ni jedno ni drugo, nijedan od više).

"Ako cete sve u SPC staviti na stub srama zbog pojedinaca koje ste uredno nabrojali imate ozbiljnih problema sa vasom demokraticnosti."

Ma je mnogo pojedinaca.

Jasna B.


А ćuške samo sevaju

(Knjiga propovednikova gl 1,3 : Svemu ima vreme . . .i kad se ljubi i vreme kad se mrzi)

Tu i tamo nazirem razmišljanja o prutiću kao pedagoškom pomagalu .batina je iz raja izašla ,pomenuše i to .ja se onda prisetih jednog iz našeg sokaka ,nekog Tešića,štose falijo :
- koju ja smojom batinom opletem ima da me vija za još
č'ka Mirka, poslužitelja u našoj seoskoj crkvi, smo se svi odreda bojali jer je bijo iz besne familije. svi mu odreda bili unatrag najeđeni i deda & otac mu ,pokojni.imo je 2 sina i voštijo ije sam tako, tek da se tuče ,dase čulo nadrugi kraj sela našeg ,nuzdunav.
sećam se mlađeg ,mojega ispisnika, Milorada ,vazda sav otečen uglavi di je Ocu govorijo dok ga je ovaj tamburo
- ček' samo na narastem
- doobro ,al' dok nenarasteš ,uzvraćo mi tatica
pa kamdžijom ožeži.negleda di tuče.posle se valjda od jeda u njemu Mirko ušlogiro pa ga Milorad nije tuko kad je malko ojačo ,a obećomu.nego, ja bi o onom drugom bratu ,Miti.e što je tek taj bijo tukadžija ,da nepoveruješ .sedimo tako u Plavom Dunavu , kafani i pevušimo ,bećarce onako za sebe uz špricere kad neki iz Sviloša u prolazu zbiciklovima ,a nasisani, nam počnu svirati kako neumemo da pevamo.a mi
išire po sremu potim prepoznatljivi
- ma i'te utetkinu čupavu,predloži Mita Svilošanima
međutim 1 odnji se nije usaglasio sa predloženim nego zafrljači sodu politru na naš astal što nie moglo proći nekažnjeno ,naravski.izuje se Mita da se ne skliže po olajisanom patosu pa izokreta onako stolicom razvuče po dođošima bez izvinjenja,a birtaš za svaki slučaj ugasi sijalicu da Gostima nebude neprijatno da i ostali iz lokala glede kako bijeni bivaju.metež opšti zvone glave od udaraca kad unekoje svilošani ko po dogovoru za vrata nebili zbrisali sa bojišta,al' nećemoći ove noći , tamo stoji glavati Sloba kao preventiva da osujeti slične kukavičke pokušaje . . .
i šta da kažem, dobili lepe batine svilošani pa seli na bicikle a mi im gume malko pretog isekli da i slučajno po mraku ne izbuše na džonbavom putu . . .
al' oš ,drugu nedelju igrali naši fudbal baš unjinom selu pa nas posle utaknice ( 9:7 bilo za nas , Milorad im sam 6 zavuko) , košto je i red, dočekali ti isti kad smo se vraćali biciklima kući drumom ,slancima ,pa ožeži ponama . opet zvone glave a i leđa .dobismo i mi navijači ,jebešga, skim si tako te i proce-njivaju ,nemoš kasti .a najvećma loše prošo Mita ,osto bez prednji zuba ,a imo 1 zlatan međnjima .
baš odistinski.
e to nije mogo da prežali jer nema godina kako je išo unovisad da mu zub taj navuku za sva vremena i dao i novce.za osvetu ode jedno veče,onako prgav ,sam u Sviloš,al na konju, pa pro-jaši krozcentar te uđe u njinu kafanu i sa svima što su bili tamo se potuče i u opštem metežu uspe da uzjaši i pobegne kući, al ga prepoznali neki ,pa se ,nije prošlo par dana neki njin,Sisoje ,noću prikrade do Mitine kuće i zapali im
kamaru udrugom dvorištu, al' vetar zaokrene I izgore milicija oma pored ,dopatosa.
to nije baš pasiralo pa Komandir Paja lepo uapsi brezobraznog iu sremsko mitrovačku pedagošku ustanovu sašnjim .
eto tako ,uz batine na svakom koraku ,odrastasmo mi.

(jevanđelje po luki gl 6 stih 31,33 : i kako hoćete da čine vama ljudi,činite tako i vi njima)


batina

JE IZ RAJA IZASLA,A LEPA REC JE OSTALA U NJEMU. zar ne Cerevican?


i naravno...

da li bi trebalo zabraniti matematiku(kao obavezan predmet) jer je jedna profesorica radila kao "maserka"?)sto ne znaci da ih nema vise,naravno,samo ove iz matematike)?

PROFESORKA PROSTITUTKA
U raciji u salonu za erotsku masažu u Šajkaškoj ulici policija uhapsila M. D. (40), profesorku u srednjoj školi u Beogradu. Profesorka jedna od najtraženijih kurvi u gradu! Uhapšeni makro i još dve prostitutke

Beogradska policija uhapsila je u salonu za erotsku masažu M. D. (40), profesorku u jednoj srednjoj školi!

Profesorka je radila i po pozivu svojih klijenata i jedna je od najtraženijih kurvi u gradu sa mesečnom zaradom od 2.000 evra!

U ovoj raciji uhapšeni su i makro M. S. (29) koji je iznajmio stan u Šajkaškoj ulici u Beogradu i još dve prostitutke - A. M. (20) i J. K. (20).Policija je nastavila sa racijama po beogradskim salonima za masažu. Kako je Press već pisao, većina ovih salona samo je paravan za prostituciju.

- Makro M. S. iznajmio je stan za 400 evra mesečno. U njemu su prostituke pružale usluge svojim klijentima. Pola sata "masaže" košta 50, a sat vremena 80 evra. Tretman počinje običnom masažom, a završava se oralnim ili klasičnim seksom.

M. S. je angažovao dve dvadesetogodišnje prostitutke koji su i narkomanke. Prilikom pretresa stana pronađena je droga - kaže za Press izvor iz policije i dodaje:

- Treća prostitutka koja je radila za ovog makroa je četrdesetogodišnja profesorka u jednoj od najuglednijih srednjih škola u Beogradu! Radila je u ovom salonu, i po pozivu klijenata odlazila je u njihove stanove ili hotel.

Ona je jedna od najtraženijih prostutuki u gradu koja je zarađivala i po 2.000 evra mesečno! Inače, u školi važi za jednog od najboljih profesora!

Salon za "masažu" donosio je veliki novac M. S. koji je inače nezaposlen.- Mesečno je zarađivao nekoliko hiljada evra! Imao je stalne mušterije, ali se često i oglašavao po novinama. Naši inspektori javili su se na oglas, zakazali "masažu" i tako uhvatili ovog makroa - kaže naš izvor.

Protiv M. S. biće podneta krivična prijava za posredovanje u prostituciji i prekršajna prijava zbog iznamljivanja prostorija za prostituciju, dok će protiv tri žene biti podneta prekršajna prijava zbog odavanja prostituciji.

Kako je Press već pisao, posao sa salonima za "masažu" je u ekspanziji u Beogradu. Policija je pre dve nedelje uhapsila u lažnom salonu za masažu sedam prostitutki i dvojicu makroa. Hapšenje je usledilo je posle saznanja da se u jednom stanu u ulici Kralja Milutina, koji se vodi kao salon za masažu, odvija prostitucija.

- Devojke su počinjale seansu masažom rukama, potom grudima, a onda i celim telom. Posle erotske masaže, kada se klijent dovoljno uzbudi, devojka bi počela da mu stimuliše polni organ, dok ne dostigne vrhunac i tu se i završio njihov kontakt - rekao je jedan od makroa policiji


proprati se detaljno

i ne skretati sa teme.

relativizacija kojekakvih pricha mi ne smeta, ali ovo je neshto drugo.

ovde se pricha o maltretiranju dece, a ne o nekoj ticherki koja je nashla dopunsko zanimanje il' hobby.
kapish..

halo ! przhila budala decu ! i bash me briga odakle je.


navodi press...

ko navodi?
BLJAK!!!
vidi mali>
... ustvari ne mozes ti da vidis nista...kasno je za tebe!


Ja iz ovog teksta

ne vidim kako je to profesorka-maserka zlostavljala djake.

A ako nije, kakve ima veze sa temom?


zalosno!

covek je uradio to sto je uradio,a cela svita "dusebriznika"zivi za ovakve vesti da bi svoje frustracije mogli da ispolje na omrazenoj im crkvi,ne mogu da razumem odakle tolika mrznja u vama ljudi,vi zivite u nadi da ce svaki dan biti ovakvih vesti ne biste li jos vise srozali sami sebe i dokazali da bas vi mrzite crkvu vise od bilo koga drugog. Neka vam je BOG u pomoci


znash shta Djuka, postoje

znash shta Djuka, postoje ljudi koji vole crkvu, postoje ljudi koji ne vole crkvu. Postoje ljudi koji su vernici postoje ljidi koji to nisu. Postoje chak ljudi koji su pravoslavni vernici ali istu ne praktikuju u crkvenom objektu vec u sebi, jer im se ovakva SPC smuchila. Shto reche moj techa- sve se javlja medju ljudima.:) SPC je ochito vazan segment nasheg drushtva, zauzima vazno mesto u funkionisanju drzave i sve vishe se reflektuje na nashe zivote, pa ne mozesh zameriti ljudima shto ih ovakve teme zanimaju. U demokratskom drushtvu javnost mora biti ukljuchena u rad svih institucija. Ne vidim razlog da crkva bude izuzeta iz tog procesa. Pa, pobogu, neko i njih mora kontrolisati.


Trajaće to još neko vreme...

...dok se masa ne napuši tamjana. Dok ne vidi kakva praznina stoji iza onoga što zovemo crkva.
To je uglavnom briga o parama, imovini, lokalima, stanovima, zadužbinama, džipovima, šumi,građevinskom zemljištu.Treba otići videti vladičanski dvor u Bjeljini. To je građeno i uređivano po modelima najprimitivnijih novobogataša, sa namerom da se vidi i pokaže raskoš. I pored toga što to nikada ne priznaju, tu je pedofilija za koju malo, malo čujemo da postoji, ali je jedino SPC ne priznaje, nego kad se to obelodani, onda kažu da je to napad na crkvu i srpstvo.
Nisam čuo da su otvorili neko sirotište, dom za stare ili decu ometenu u razvoju. To im nije u opisu poslova.
Sada su još korisnici budžetskih para, zaposleni kod države i ogromnim vansistemskim uticajem.
Priča mi čovek koji je bio u nekoj radnoj grupi za ove nove lične karte sa biometrijskim oznakama.
Kaže, pojavio se čovek na toj grupi, predstavio kao đakon koji je ekspert za bezbednost i osporio te lične karte.
I, rezultat vidimo. Država odustala od takvog rešenja.
To je danas crkva. Sećate li se ko je pre jedno dve godine kazao...- Crkva treba da se pita - I pita se bogami.


pa kako i da cujes

kada medijima to nije interesantno.Primer:prosle godine je u Novom Sadu organizovano druzenja mladih iz celog sveta kako bi se upoznali sa kulturom,pa tako i crkvom.Neki od tih ljudi su prvi put bili u Srbiji(druga generacija u dijaspori) upravo zahvaljujuci SPC,o tome nigde nisi mogao ni cuti ni procitati.Nisi mogao procitati o druzenju starih ljudi i Sremskoj Kamenici,nisi mogao procitati o tome koliko ljudi je izleceno od narkomanije zahvaljujuci crkvi,nisi mogao procitati koliko donacije je skupljeno zahvaljujuci crkvi i ljudima koji idu u crkvu za bolesne,gladne...itd.Nisi nikada ni otisao u crkvu a znas da ona propoveda rat i mrznju,nisi jer ti je zanimanje u slobodno vreme da pljujes.Licemerni ste.


Znash shrta ispirachu, ti si

Znash shrta ispirachu, ti si jako najvan kad mislish da SPC proveda mir i ljubav. Ja ZNAM da oni propovedaju sve, samo ne to. Hrista skoro usta nisu stvaili ali zato Vladiku Nikolaja ne vade. Otvori ochi ispiachu, shirom ih otvori


samo jedno pitanje:

kada si zadnji put bila u crkvi?


Moram da se umesam, ispiracu,

ali kad si ti prednji put bio u crkvi?


nsarski,

preduhitri me. Upravo sam htela da ga isto pitam.

pozz

JB.


batice

vera je stvar intime i ti se nisi nichim kvalifikovao da ti na to pitanje odgovorim.
Moje srce je noj oltar :)


:)

o.k.:)


A, zeludac Vam je

verovatno mozak.
Ili Vam je mozak jos malko ispod zeluca ?
Bas tamo gde Vam misli izlaze napolje.


koliko?

Quote:
...koliko donacije je skupljeno zahvaljujuci crkvi i ljudima koji idu u crkvu za bolesne,gladne...

Koliko? U 2006.,- koliko?
Za 2005., zna se i napisano je i lako je vidljivo da SPC uglavnom DISTRIBUIRA pomoć koja po prirodi stvari u našu zemlju dolazi iz inostranstva (USAID included). Izveštaj je sastavljen tako da se izrikom ne spominju sume, ali može se proceniti koliki je prilog.Ja imam procene o tome koliko je država javnog, budžetskog novca uložila u crkve i verske zajednice. Taj iznos višestruko premašuje ovo što je mahom transferom skupljeno. I neka je. I treba još. I gladnima, i raseljenima i bolesnima i nemoćnima.

Kakve to veze ima sa tzv. sveštenikom koji žaračem ozleđuje decu od devet godina? Je l` to sugestija da se "drugim dobročinstvima" možeš iskupiti za zlo koje činiš? Indulgenciju nam predlažete, osporavajući pravo da kažemo da je slučaj iz Kladova neizreciva strahota?


lepo sam

napisao da treba uciniti sve da takvih ljudi nema ni u skolama ni u crkvama.Sta je sad tu sporno?Kako vi to procenjujete sumu?Odokativno?Pa i sa tim crkvama iz Norveske je trebalo stupiti u kontakt,i sa USAID,itd.Sta je tu lose?


izbegava se odgovor?

U svom komentaru sam dala link izveštaja za 2005.,
tako da je ovaj link kao odgovor nepotreban, osim ako
Vaše prisustvo na blogu nije pusto spletkarenje ili
neznanje bilo kakve druge komunikacije osim ove koju
iskazujete izbegavanjem odgovora. Da sam na Vašem mestu,
ja se meni onda više ne bih obraćala.


...

glede te organizacije...kontaktirala sam ih dva ili tri puta povodom prikupljanja pomoći dečaku Andreji iz Kragujevca, ali mi nisu odgovorili.

Isti princip se ponovio i sa nevladinim organizacijama, od kojih su mi se samo javile dve, (desa i rakinfo) kojima je fond prazan, tako da nisu mogli donirati novčano, ali su se ponudili da šalju informaciju dalje.
A opet, puno njih je za isti slučaj čulo prego radija Svetigora, a javili su mi se ljudi i iz fonda Sv Lazara...

Zašto ovo pišem - zato što sam na internetu tražila kontakte sa humanitarnim organizacijama, naročito one kojima je fokus rada skoncentrisan na samohrane majke, socijalno ugrožene porodice, decu kojima je potrebna operacija (pošto je takav slučaj u pitanju) - a javilo mi se samo četvoro ljudi, tako da meni ostaje samo da se pitam - ko se to bavi humanim radom i ugroženima? Dalje, ukoliko su ovako ažurni u pogledu najugroženijih, šta ostaje za ostale, ili one manje ugrožene? I čemu onda postojanje takvih organizacija ukoliko ne odgovaraju na apele ljudi?

Da se vratim na temu...ličnog izbora. Ukoliko imate ponudjene dve stvari od kojih jednu morate izabrati, onda ne verujem da u opšte postoji mogućnost izbora, pošto ona uključuje i mogućnost da od izbora odustanete.

Verujem da su jako važna pitanja koje su neki postavili:
Ko radi sa decom? Da li ti ljudi koji rade sa decom prolaze preglede (psiho-fizičke) pre nego li otpočnu svoj rad? (kao i tokom rada)
Ukoliko je o veronauci reč - da li je to isto što i praktikovanje veroispovesti? Ukoliko sveštena lica rade sa decom u državnim školama, da li to znači da ne potpadaju pod državne mehanizme? Kako se biraju i ko bira predavače? (Gde je izveštaj o tome?)
Gde su izveštaji o tome koliko su ova dva predmeta imala efekta na decu? (Npr, novinski članak o najboljoj veroučiteljici ne navodi razloge zašto je ona najbolja, a mene to recimo zanima, jer ako znaju da je najbolja, onda moraju da znaju i zašto, a to onda znači da postoje nekakvi izveštaji o radu tih ljudi.)

Glede samog slučaja, mišljenja sam da SPC snosi odgovornost, samim tim što je ona odgovorna za postavljanje čoveka na mesto na kome je bio. (ali ne samo oni!)

Još jedan primer, i završavam.
Sedim u crkvenom dvorištu i čekam sveštenika, pošto treba da prevodim na venčanju i želim da imam predstavu o tome šta treba da prevodim. U crkveno dvorište (koje nema parking) uleće auto. Zašto imam problem sa tim? Ne zato što iz auta izlazi svešteno lice, pa ja želim da diskvalifikujem sve ono što crkva radi. Crkva i crkveno dvorište ne pripada ljudima koji su trenutno tu. To nije privatno vlasništvo, gde radite šta vam je volja.

Da li se svi sveštenici ponašaju na ovakav način? Verovatno ne.

Da li ja mogu tako da se parkiram tik ispred vrata crkve?
Verovatno ne.

U vestima, pred sam kraj možete pročitati sledeće
"Nijedan predstavnik škole nije želeo da komentariše događaj."
Da li to znači da škola, (tj. rukovodstvo iste) u kojoj je isti veroučitelj predavao deci ne snosi nikakvu odgovornost? Da li se to odnosi i na ministarstvo prosvete? Da li će i ovaj slučaj da se zavede pod "individualno"?
Verovatno.

Sve ovo samo potvrdjuje da kod nas još uvek nisu razvijeni mehanizmi procedure prijema ljudi u vaspitno-obrazovne institucije (i ne samo u te), što bi trebalo da bude jedan od preduslova za kvalitetan rad, kao i da smo kao društvo zaboravili da se bavimo sobom - zato nam i sve institucije i izgledaju ovako kako izgledaju - a odgovornost je reč koju možete naći u rečniku...


znas sta Bebo,postoje

i u drugim drzavama ljudi koji vole crkvu i koji ne vole crkvu,postoje i oni kojima su se te njihove crkve smucile,ali cinjenica je da niko ne pluje po crkvi vise od nas Srba{da ne uvredim nekoga},kod njih postoji tradicija odlazaka u crkvu,dok su nas ucili da sirimo bratstvo i jedinstvo hrvati su decu vodili na mise,dok smo mi jahali popove oni su otvarali sjemenista,ne kazem da je ovo strasno ako je istinito,ako se ta "javnost" ukljucuje u rad crkve samo onda kad njoj to odgovara to se onda naziva licemerje,pa zasto niko ne pise o ljudima koji su izleceni narkomani zahvaljujuci toj "instituciji",pomisli ponekad na decu koja sad bodu vene i pomoli se za njih i razmisli da li bi im bilo bolje u crkvi ili na ulici.


djuka,

iracionalan taj vas stav da mi srbi najvise po sebi uradaramo. To je samo jedan mit on nama. Druga drustva ( barem evropska) su mnogo kriticnija po pitanju crkve, i uzivaju u laicitetu, dok se mi borimo sa dilemama koje su deo proslosti.Poznajem i ja divne monahinje, ali to me ne sprecava da budem kriticna prema organizovanju tribina na MASINSKOM FAKULTETU ( a nekada je sve odatle pocinjalo-protesti i slicno) gde mladim parovima pop objasnjava gde lezi djavo i kako nevin biti do braka. Nema tu nikakvih filozofskih rasprava, samo par upustava, zatucanih i srednjovekovnih. Zena je od Adamovog rebra nastala, abortus je uzas, nije lepo ubiti ali ako je za svetu srpsku stvar, onda cemo progledati kroz prste.........


pufna: "... gde mladim

pufna: "... gde mladim parovima pop objasnjava gde lezi djavo"

Djavo lezi u gacama.


Djuka, ja ne znam ni za

Djuka, ja ne znam ni za jednu ustanovu za decu koju je u poslednje vreme izgradila crkva a u koju se smeshtaju nezeljena, ostavljena ili bolesna deca. Ali sam zato u svom komshiluku na zidovima bolnice i na porodilishtu Narodni front, videla grafite sa uvredljivim nazivima i pogrdnim slikama koje vredjaju sve zene, ne samo one koje idu na pobacjaj. Tu "akciju" izvela je organizacija Obraz, organizacija koju crkva podrzava. Crkva ne samo da se nije ogradila od ovakvih "hrishcanskih akcija" vec je, shta vishe, bacila anatemu na lekare koji vrshe pobachaje! U isto vreme vozni park u mojoj Vaznesenskoj crkvi je narasto i mozesh da dodjesh i sam da ga osmotrish.
O kakvom moralu ti prichash?
PS O "uspesima" crkve mozesh citati na njihovim sajtovima. Ima ih kolko ocesh.


Bebo

mozda si cula za Covekoljublje,dobrotvorni fond koji pomaze marginalizovanim i ugrozenim grupama,od psiho-socijalne podrske deci,starima,ljudima koji zive sa hiv-om pa do kurseva za nezaposlene,a to je samo jedna od mnogih organizacija,a mozda i nisi cula jer to ti jednostavno ne odgovara da cujes.Ti mislis da je ubistvo deteta nekakva velika civilizacijska tekovina za koju zene treba da se izbore,ali to je u stvari najveci ljudski greh koji moze da se pocini.Ti pogledaj vozni park Cedin pa ga uporedi sa ovim koji pominjes!


da zivi josh 100 zivota Ceda

da zivi josh 100 zivota Ceda ne moze da nabije toliki vozni park. Nije mi jasno zashto si od tolikih ljudi bash Cedu povezao sa crkvenim bogatstvom.


Za Bebu

a zasto si ti povezala vozni park u tvojoj crkvi sa celom Srpskom pravoslavnom crkvom,da li bi bila sretna kada bi svi popovi vozili jugice ili bi onda trazila da se voze na biciklovima?Sto si preskocila deo o abortusima,tebi je normalno da godisnje u Srbiji ceo jedan grad nestane zbog abortusa ,a strasni su ti grafiti na zidovima!


Odlična ideja

ovo za popove na biciklima. I još da SPC upotrebi svoj osvedočeni uticaj na svetovne vlasti pa da ih pritisne da investiraju u prilagodjavanje saobraćajne infrastrukture i saobraćajnih propisa biciklistima. Pa da se crkva uključi u kampanju senzibilizacije motorizovanih vozača na prisustvo biciklista u saobraćaju. Tako da se stvore uslovi da što više sveta predje na ovaj zdrav, ekonomičan i po životnu sredinu povoljan način prevoza. A popovi ličnim primerom da pokrenu celu stvar!

Što se jugića tiče, nisu baš pouzdani, ali ima dovoljno drugih malolitražnih i jeftinih, a kvalitetnih automobila. Najbolje polovinih, da što manje koštaju a crkvi da ostane što više novca za pomoć gladnima, bolesnima, starima, zaboravljenima, ugnjetavanima...

A o abortusu da crkva prestane da brine bar dok se ne obračuna sa polnom diskriminacijom u sopstvenim redovima. Pa kad se stvore uslovi da crkvenom organizacijom podjednakom zastupljenošću upravljaju žene kao i muškarci, da čujemo šta iz takve perspektive crkva ima da kaže o prekidu neželjene trudnoće i o neželjenom majčinstvu.


zvek

o kakvoj polnoj diskriminaciji govoris kada cak i laici znaju za ulogu Bogorodice i postovanju prema Njoj,kojoj je i sam Hristos bio poslusan.A, gde su svete zene,od Sare,Jelisavete,prorocice Ane,svete Jefimije od koje se trazila pomoc na Vaseljenskom saboru.jel znas da je nekada postojao cin Djakonisa t.j zena koja priprema kadionicu i kadi, i da hlebove za pricesce spremaju zene.Da ne spominjem ulogu majke.Citajte starca Tadeja ako ste vec toliko protiv Svetog Vladike Nikolaja Velimirovica.O abortusu crkva mora da brine jer se barem sada zna kako fetus reaguje dok ga seku i otkidaju mu delove malecnog tela,kako pokusava da se prilepi za zid materice ne bi li izbegao kasapljene t.j da je licnost i ima dusu od trenutka zaceca.Jer je u Svetom Pismu napisano da ce se zena spasiti radjanjem dece sto je dar od Boga{pitajte one koje su jedva uspele da ostanu u drugom stanju}.A,sto se tice upravljanja crkvenom organizacijom tu postoje zene,samo one ne razresuju grehove,niti mogu,a prave hriscanke se mole tajno da bi ih Bog nagradio javno.


A gde su te žene

koje upravljaju crkvom? Znamo gde su muškarci koji upravljaju crkvom. Zašto ne smemo da vidimo kako to žene upravljaju crkvom? Zašto ih ne čujemo ako već čujemo muškarce? Zašto one "samo ne razrešuju grehova" a muškarci razrešuju grehova? Zašto "ne mogu" a muškarci "mogu"? Zašto nijedna ne može da pretenduje da bude mitropolica, vladikica, patrijarhica... a muškarci mogu? Zašto se one mole tajno a muškarci mogu i tajno i javno? Zašto muškarci a ne i žene?

A tek "poštovanje Bogorodice" i kult "bezgrešnog začeća" kojim se implicira da je svako drugo začeće "grešno" pa je prema tome svaka žena bludnica osim ako joj se zalomilo da je začela sa samim bogom, ili bar ako svog "čoeka" doživljava kao sliku božiju, što ona nikako ne može biti jer je, jelte, grešno žensko. Onda će joj biti oprošteno. Jer, kako bismo inače slavili "bezgrešno" oplodjenu Mariju? Ili bismo je doživljavali kao preljubnicu ili kao silovanu, zavisno od toga jel doživimo da je bila saglasna ili baš i nije da "bezgrešno" začne. A to nikako ne bi išlo pa smo smislili da je bilo "bezgrešno". I šta još slavimo s njom u vezi? Što je gledala kako joj monstruozno ubijaju sina - implicitno: radjajte crkvi, vi grešno oplodjene, decu i ne pitajte šta ćemo mi dalje s njima, to nije vaša stvar. Taman posla da se uzjogunite i ustvrdite kako su vaše telo i vaša deca VAŠA a ne crkvena. Jeste li grešne ili niste? Jeste jer crkva tako kaže i ima da trpite, gledate i ćutite, a mi, muškarci, slike božje, ćemo da odlučujemo o vama, vašem telu i vašem porodu.

Eto koja je uloga Bogorodice i "poštovanja prema njoj" i svih drugih "svetica" koje ste nabrojali a kakvih danas nešto slabo vidjamo po sinodima, agencijama za radiodifuziju, pregovaračkim timova za Kosovo... tamo gde se odlučuje. Sve golo muško da ih celivamo u ruku. A žene, kad već i njih moramo da "poštujemo", celivamo po ikonama.

Ali vi, kao vernik, muškarac, onaj kome se može da se moli i tajno i javno, kako mu je volja, u tome ne vidite nikakvu diskriminaciju.


A što ne mogu

žene da "razrešuju grehove" (biće da misliš "od grehova")? Mislim, ako su ravnopravne,kao što ti tvrdiš, u čemu je problem? Nemaju licencu?


Djuka

A zashto ne idu peshke? Isus je nosio sandale i ishao peshke a pred njim vec 2000 godina milijardi ljudi klechi


Bebo

prvo,automobili su najcesce poklon od dobrostojecih vernika,a zamisli kako bi peske stizao da pricesti ili ispovedi umiruceg coveka,ako nam je stalo do vere slusacemo sta govore o Hristu i spasenju a ne koja kola voze jer oni su ipak ljudi kao i mi,sa zeljama i potrebama.Nisi mi rekla sta mislis o abortusu u Srbiji i sta mislis o tome sto je samo u bivsim komunistickim zemljama(pravoslavnim)dozvoljeno ovo cedomorstvo?


??!!!

bulj,bulj u glavi...? kako to samo u pravoslanim bivse komunistickim zemljama je dozvoljen abortus???!!! necu ni da odgovaram . razmisli pa brisi post


pufno

Srbija,Rumunija,Bugarska,Makedonija,Rusija i.t.d.Ajde probaj u Americi da odes na abortus.Prvo ces dobro platiti,a onda te jos i istuku oni iz pro life udruzenja.da ne bi buljila evo ti pa razmisljaj.


Otkud to...

...za pravoslavne komunističke zemlje?

Ovde u UK je abortus takođe dozvoljen (vidi npr. ovo), a koliko vidim i u US (vidi npr ovo).

(da ne kopam dalje)


*****

Da ne bi ja sad pisao gde je i kako dozvoljeno a gde ne,dovoljna je Hipokratova zakletva,sve ostalo se mlacenje prazne slame.


Doktore,

kako je to biti majka?

Kakav je osećaj objašnjavati ovde, kao muškarac, tucetu žena koje su nosile decu (a neke od njih možda nekada, možda i nužno, abortirale) - kako je to abortirati?

Vera stvarno daje snagu.


pacijentu,

moja supruga kaze predivno,osecaj je uzvisen! Ako se bilo ko od ovog velikog broja nevernika zamisli i bar malo promeni svoje stavove vera ce im stvarno dati snagu da uvide koliko je neprirodno abortirati t.j izvrsiti cedomorstvo!


Obavezno,

posebno ako im se, sve u "dobroj nameri", objašnjava kako je abortus u stvari dozvoljen samo u bivšim komunističkim (pravoslavnim) zemljama.

Vera nije nalepnica, koju možeš nalepiti preko usta i očiju svakoj ženi koju sretneš, a sve u cilju da se 'bar neka' prosvetli i da shvati koliko je neprirodno abortirati. Da mi muškarci objašnjavamo ženama šta je to abortus - je u njamanju ruku neumesno.

Da je Hristos ovako širio svoju veru, ne bi daleko stigao.

A tek da je širio veru kao ovaj veroučitelj gore iz glavne teme... završio bi kao što je umalo završila ona bludnica, koju je spasao.


Duka

Prvo, oni ne dobijaju automobile na poklon, oni ih sami kupuju i to su oslobodjeni poreza !!!Imaju ubedljivo najbolji vozni park. Ever. Svi manastiri, svi popovi svi svi, svi, voze dobre automobile. Sveshtenici nose i dobre ciplele. Pop na Novom groblju, koji tamo sluzi sa sinom, nosi gilje od 100 evrica. Pre neki dan sam bila na jednoj sahrani i shlogirali smo kad smo videli ciplele - i josh je kasnio. Nad otvorenim grobom cekali smo ga pola sata.
Inache, mi bi rado slushali shta nam popovi govore o Hristu i spasenju ali oni o tome slabo govore. Ne stizu. Bave se politikom.
Ovo za abortus je, znam, retorichko pitanje, jer sam ubedjena da ti je moj odgovor poznat Verovatno vec imash spremnu neku tiradu, ali evo ti. Abortus je licnna i intimna stvar svake zene i njena je odluka shta ce raditi sa svojim telom. Prekida nezeljene trudnoce je oduvek bilo, onog najgoreg, ilegalnog. Izvodile su ga babe iglama za shtrikanje i kashikama. Medjitim nije abortus jedini problem koje zene imaju u vezi sa crkvom i radjanjem. Mi, zene, imamo problema sa crkvenim stavom po pitanju kontracepcije generalno, ato njima nije po volji ni jedno sredsvo kontracepcije, a protiv abortusa su ne zato shto je to ozbiljna intervencija, ne zato shto moze da bude rizichna po zdravlje zene, oni su u stvari zabrinuti zato shto im se ne radja dovoljan broj Srba, pastva im se osipa. I poshto nasha crkva nije misionarska ostace bez pastve i shta ce onda oni jadni? Bez pastve mogu da zatvore crkve i da stave katanac na vrata.


JJ Bebo

Kontracepcija je neka vrsta abortusa ako se radi o tabletama posle 72 sata i,ili regularnim tabletama za sprecavanje zaceca,jer ako se i desi imaju za cilj da ubiju t.j izbace iz organizma novi zivot.kada jedan par ima stabilnu vezu ne govori im svaki svestenik da se cuvaju do braka,a kada govore da djavo vreba iz gaca misle na moguce posledice.zamisli kada bi svi,kao sto je danasnja moda skakali jedni na druge ko zecevi,pa medju osnovcima je prisutna hlamidija,odakle?znaci sve sto svestenici govore iz Svetog Pisma ili Svetih Otaca ima za cilj da zastiti coveka i ne mora unapred da se osudjuje.Postoje svestenici i vladike za koje sto posto znam da su svoja dobra dobili na poklon i o njima pisem.A,o onim drugima,svako zaradjuje svoj hleb tamo gde radi,u ovom slucaju u oltaru za Casnom Trpezom,i mi nismo tu da ih osudjujemo da ne bi i sami podlegli sudu.


uzdrzavala sam se do sada, jer

sam mogla da pretpostavim sta ce sve ovde moci da se procita, ali vi stvarno prelazite sve granice zdravog razuma.

kakav sud, kakva casna trpeza, o cemu vi baljezgate?


Fusnota :)

"Naos ili brod je centralni deo hrama gde stoje vernici za vreme liturgije, a u apsidi se nalazi oltar ili časna trpeza, gde se u toku liturgije, sakriveno od očiju vernika, osveštava vino i nafora i gde se sveštenici pričešćuju." (izguglovano iz nekog starog Vremena)

"Ne sudi, da ti se ne bi sudilo" su Hristove reči, ako se dobro sećam.


Skener: "kakav sud, kakva

Skener: "kakav sud, kakva casna trpeza, o cemu vi baljezgate?"

Skeneru, sestro moja u Hristu, ne kaze se baljezgati kad je glupost ovako evidentna kao u ovom slucaju, jer izraz je taj isuvise blag, mnenija sam da je istini mnogo podobniji izraz 'sernjati'.


rab boziji

blagodari!

ispravljenije je sovrseno!


znachi

svi koji misle drugacije od uspostavljenog jednopartijskog misljenja na ovom blogu,automatski trabunjaju i nisu normalni i trebalo bi ih ukloniti da ne bi ometali nesmetano pljuvanje po svemu sto ima veze sa crkvom,verom,Bogom.I veoma je strasno da pametni mladi ljudi u 21 veku,kritikuju,osudjuju i pricaju o stvarima o kojima nemaju elementarna znanja.


a ko vama kaze

da mi uopste i zelimo ta vasa elementarna znanja?


Djuka

ovo nije jednopartijsko mishljenje. Prosto razgovaraju ljubitelji CRKVE i oni koji to nisu. Ne meshaj veru sa crkvom. Takodje ne meshaj ni komunizam sa religijom. Mraks nikada nije izvrshio kritiku religije, vec kritiku judejsko-hrishcanske tradicije, koja je samo oblik religije koju je on btw, kao jevrej dobro poznavao. On je pre svega kritikovao crkvu a ne religiju jer je poznato da se religijski zivot odvija i izvan religijskih ustanova.Dakle, on je kitikovao funkciju crkve u gradjanskom drushtvu i on nije kritichar hrishcanstva, vec hrishcanske ideologije. Da se ne brkaju pojmovi molicu lepo:)


Bejbi,

ajd sad neki citat "Mraksa", kao što si malopre knjigu postanja, da ti ne zamerimo da imaš veću naklonost ka crkvi i religiji :)


Vulfi

nece ih razumeti. Mislim citate Mrksa, a i mrzi me da se penjem na merdevine i trazim knjige nebu pod plafon. Ako moze neshto iz glave samo reci,pa da nam Djuka bazi anatemu onako kroz mrezu :)) A za Bibliju, mora da zna da on nije jedini na ovom blogu koji je verski obrazovan, ako jeste. :))


Marksizam

Evo za promenu da ja napišem jedan marksizam a da nije od Gruča nego od Karla:

Philosophy is to the real world as masturbation is to sex

Karl Marx


i to je razlog

zasto je marksizam tako dobro prosao in real world


Chubaka

bravooo:)))


How do you feel about

How do you feel about women's rights ? I like either side of them.

Groucho Marx


I feel that these women's rights

are really nice from all sides.


Bebice,

mozda spavate... 100% sa ocima izvan svakog zla.
Nista, samo da Vas pitam da li ste citali Mraksa ? Ako jeste, sta ste citali i kada ?
I jos nesto, da li se po Vasem misljenju religijski zivot "odvija" izvan "religijskih ustanova" ili se on jednostavno zivi ?


Amateri svome gradu

chuj chitala, uchila, studirala... Shta je loshe chitati Marxa? Na nekim njegovim zabludama moze se i podosta nauchiti. Zdatak danashnjeg mishljenja nije da se amputira Marx vec kako da ozivimo Marxovu "kritiku politichke ekonomije" a da se ponovo ne zagavimo u utopiju komunizma i kako da izadjemo iz kapitalistichke torture a da se ne vracamo na premodernu. I ne mogu vishe da pricham sa ljudima koji prozivaju. Umorna sam od amatera :))


Nije tačno djuka,

nego si ti brate baš zatucan. Pročitaj ponovo šta si napisao, pa razmisli.

"Kontracepcija je neka vrsta abortusa ako se radi o tabletama posle 72 sata i,ili regularnim tabletama za sprecavanje zaceca,jer ako se i desi imaju za cilj da ubiju t.j izbace iz organizma novi zivot.kada jedan par ima stabilnu vezu ne govori im svaki svestenik da se cuvaju do braka,a kada govore da djavo vreba iz gaca misle na moguce posledice.zamisli kada bi svi,kao sto je danasnja moda skakali jedni na druge ko zecevi,pa medju osnovcima je prisutna hlamidija,odakle?znaci sve sto svestenici govore iz Svetog Pisma ili Svetih Otaca ima za cilj da zastiti coveka i ne mora unapred da se osudjuje.Postoje svestenici i vladike za koje sto posto znam da su svoja dobra dobili na poklon i o njima pisem.A,o onim drugima,svako zaradjuje svoj hleb tamo gde radi,u ovom slucaju u oltaru za Casnom Trpezom,i mi nismo tu da ih osudjujemo da ne bi i sami podlegli sudu."

Izvini što pitam, koliko si ti dece ispostavio svom Bogu i svojim popovima?

Jasna B.


Moram priznati da sam se prekrstio!

Jednostavno ne mogu da verujem da mladji covek u 21. veku moze da izgovori ovakve reci i da to zaista ozbiljno misli.
Komunizam je pao zato sto su ljudi shvatili da je budalastina ziveti u sistemu koji je smislio neki bradati pokojnik pre 130 godina.
Casna Trpeza, Sveti Oci, Sveto Pismo? Sta??? Neverovatno! O cemu se ovde radi?
Ljudi, je l' ovo u Srbiji prevalentno, ili to samo ovde na blogu?


nsarski

otkud ti ideja da se radi o mladom choveku iz 21. veka, ja bih pre rekao da se radi o sveshtenom licu iz gornje hijerahije sveshtenstva koji tachno zna o chemu govori, znachi starom perverznjaku koji tachno zna gde njegove rechi mogu da pogode u metu.
Mislim da je njegova lichno naredba da se deca kazhnjavaju zharachem.
Srbija je na dnu dna sa ovakvim vernicima.


nsarski

Nasmejala se koza ovci vidi joj se ......Ko je nasao da prica o perverzijama.Ovo je jos jedan dokaz da drugacije misljenje ovde ne prolazi i da vi uopste ne raspravljate o temama vec samo jedan drugom gurate, pardon drzite stranu.Srbija je na dnu dna sa ovakvim "mladim" ljudima.


Pa

pope djuka, ako mi ti uspijesh objasniti da kazhnjavanje dece, na taj nachin shto cesh ih zharachem przhiti po licu, nije perverzija, mozhda i pomislim da Srbija nije tako jadna sa takvim vernicima kao shto si ti .


Vidi Kazezoze

Ja sam protiv bilo kakvog kaznjavanja dece,mislim da sve moze da se resi razgovorom i pravim usmeravanjem.Sada, to sto ti moje reci tumacis kako tebi odgovara e to je perverzija.Usput nisam pop nego sam fratar!


e, ovo je vec previse!

laku noc!


I

ti nam fratre doshao ovde popovati shta mi treba da uradimo da bi nashli pravi put, dok tvoji sluzhbenici przhe i siluju decu po shkolama.Pa ti si fratre Djuka skroz pogreshio kurs bozhje rechi, preusmeri ga na svoje sluzhbenike - njima je potrebna ochito:-)))


Lažeš djuka,

samo tako...Kakav si ti fratar sa ženom, a? Otkud fratru žena pa još u blagoslovenom stanju!? A, "FRATRE"!? Da ne pokušavaš ti to da malo širiš mržnju prema braći ti po crkvi, a? Kazniće te boga Djuka što lažeš, pa još napismeno lažeš...sram te bilo.


Pa, znas sta, brother,

ti mozes da mislis stagod hoces, i ja cu se iz petnih zila boriti da ti se da pravo da iskazes svoje misljenje. Ali, covece boziji, nemoj da ocekujes da svako ko se ovde pojavi i pocne da tvrdi da je Zemlja ravna ploca treba da ocekuje da mu se to ponovo objasnjava, Informise se covek, nauci nesto, pa onda kaze sta ima.
Ako ti verujes, svaka cast! Nadji sebi keliju i veruj do Sudnjeg dana. Ali, nemoj da se toliko deranziras da detaljno pricas drugima kako i sta to verujes. To je tvoja licna stvar. Pricanje o tome je perverzija - to valjda pise u tvojim knjigama. Ja imam ikonu u kuci, i slavim slavu. Ali, nikad nisam pomislio da treba da idem okolo i da drugima time trljam nos. Nadam se da smo se razumeli.
A ti veruj, brate, koliko god zelis.


jos samo nsarski

kad bi ponekad i postio.. bilo bi super ;o)


Ja mislim da ovaj komentar

o postu odlicno ilustruje tvoj problem. A problem je ozbiljan. Sta tebe briga da li ja (ili neko drugi) postim ili ne? To je moja stvar koja se nikoga ne tice. Ja te ne pitam kakav model cipela da nosim, kako da provedem vikend, sa kim da se druzim, niti mi tvoj savet u tom smislu treba. Zasto bih te onda pitao kako da se hranim?
Zbog cega se ti osecas pozvanim da govoris drugima sta da rade, posebno kad od tebe ne traze ni misljenje ni savet? Na osnovu tvog komentara samo mogu da zakljucim da ti ne shvatas, ili ne zelis da shvatis, osnovnu stvar: ljudi su slobodni da veruju ili ne veruju, i slobodni su da uredjuju svoj zivot kako im najvise odgovara. Ti bi hteo ljudima tu slobodu da oduzmes ili ogranicis tako sto ces ti da odlucujes za njih. I to je tvoj problem.
A ove gore price o veri, Darvinu, itd., samo ti sluze da se taj problem sakrije.


pa nsarski..

post naime ima vrlo malo veze sa hranom, sem u slucaju ako si prozdrljivac.... ali ok..
pitah te oko posta u saljivom tonu s obzirom da imas ikonu i da slavis slavu... ne znam zasto si se uvredio toliko... ako te iznervirah (iz bilo kog razloga) izvinjavam se..
ne bih da komentarisem tvoje bavljenje mojim "problemima" jer to je ovde izgleda praksa. insinuacije i licne diskvalifikacije su ovde pojedinima hleb i voda te ne bih da vam oduzimam hranu..
tvoje teze da ja nekome ogranicavam slobodu i oduzimam su van pameti (pokazi mi post gde sam to rekao), cak i u slucaju da sam svesteno lice (sto nisam). zalosno je ako o crkvi (ne samo sprskoj), razmisljas samo kao o necemu sto ti oduzima slobodu ali to je tvoje pravo...
izgleda da je dostojevski bio u pravu kada je rekao - da nema boga sve bi bilo dozvoljeno...


Ovo o čemu

ti pišeš, djuka, tome nije ovde mesto. Jer ti pišeš dogme, a o dogmama se ne raspravlja, zabranjeno, nisi čuo? Dogma služi samo za "držanje strane", a ne za promišljanje. Prema tome, što ti očekuješ da mi sa tobom raspravljamo o temama, koje je crkva lomačom zakovala?
A što se tiče dna, vidi mračni srednji vek, nije bio mračan zbog toga što struja nije bila tada izmišljena...ali možda jeste zato, što je crkva vodila taj vek, ognjem i mačem.


Nemam pojma, mozda je i stariji civek.

Ali ne mogu da verujem da normalan covek moze da prica ovo sto je ovaj gore napisao i da u to zaista veruje. Mislim, stvarno sam zblanut.
Ima i ovde kod mene takvih tipova, ali to su prevaranti i hohstapleri ("snake oil salesmen" - ono, tigrova mast leci sve), idu sa Rols Rojsima i Rolex-ima naokolo i propovedaju skromnost. Kakvu korist ima ovaj nas rab Boziji? To mi nije jasno.


Hm...

pa reče gore da hoće makar nekoga da izvede na pravi put... pa ako ga se sete za Dan bezbednosti - sete.

Samo se plašim da je ovde zemlja malo tvrđa, za tu sortu žitarica. Nije baš ciljno tržište. Žene previše emancipovane, a dosta ih i živi u zemljama koje nisu zemlje bivšeg komunizma, a pravoslavne.


Pa, Chupacabra,

pomenuo je Milan jednom Erika Hoffer-a, luckog radnika - a filozofa (san za dame:)). On u knjizi "True Believer" bas o tome prica.

Kad nekog volis, ne treba ti drustvo da volis (kao, sine, palim se na ovu ribu, dodji da se palimo zajedno!), ali kad nekog (nesto) mrzis trazis drustvo, istomisljenike - ej, pedere (Rome, zene, Hrvate, ili stagod) treba likvidirati, momci ajmo zajedno! Prosto i ostroumno zapazanje. E sad, ovome trebaju istomisljenici, drustvo, da nekog preobrati, stagod to znacilo. Jel' on to placen po ucinku?


Zašto volim blog :)

E ovo za The true believer je baš dobra referenca.

Svašta može čovek pametno ovde da nauči - "e na i pi" i slične fore sam učio u školi, ali gospodina Ho(senfe)fera nisam imao prilike da upoznam na malim i velikim odmorima :)

Uh, što je ovo dobro: "These substitutes would be pride instead of self-confidence, memberships in a collective whole like a mass movement, absolute certainty instead of understanding."

Hvala :)

V.


Ali, Chupi, hebote,

pa to je osnovno znanje koje valjda svako ima. Ovi ljudi su ili zastrasujuce pametni, ili nisu, ali sam onda ja obican moron: uopste mi nije jasno sta oni to pricaju!
Najbolje da se odjavim:) - mada je ovde tek 7:00 pm.
Nego, i ovaj nas lumen doneo zakon da se nocas menja vreme na letnje. Mimo sveta, kao uvek. Zale se ljudi, ne mogu da se usklade sa Evropom i to. Ovaj ne razume, a za Evropu jos nije cuo. Ej, ali bato, on ima direktnu vezu sa Majstorom odozgo! Nije za bacanje.


Evo, nsarski,

ja ću da ti kažem, pa makar me ovi popovi il' fratri raspeli : VERA JE OPIJUM ZA NAROD !!!
Neka je i komunista rekao, al' stoji.

p.s. A ako mene pitaš, Ješua je bio prvi komunista na svetu. Od one zapovedi da je jedan i jedini, pa preko socijalne revolucije koju je izveo, a koja se je završila kao i svaka druga, blagostanjem članova, naročito onih vrhu bliskih i onih, koji ne gledaju svojim očima nit' slušaju svojim ušima, nego samo otvore sv.manifest i klimnu glavom.Što se i isplati, ma šta radili, partijski vrh će im kroz prste progledati.


Djuka

Ceo smisao braka u crkvi je dobaviti im pastvu. Brak je jedna od sedam svetih tajni i oslanja se na "Chovek ce ostavisti oca i meter svoju, i prilepice se zeni svojoj, i bice jedno telo" (Postanje, II, 24). Stari zavet radjanje dece vidi kao "punjenje zemlje", dok Novo hrishcanski brak ima za cilj napuniti Hristovu crkvu.
S druge strane i ako propoveda da su ljudi bica koji funkcionishu slobodno, bez uticaja fatuma, svojim stavom zenu ne vide kao slobodno bice, jer joj ne dozvoljava da sama odlucujue o svojim zivotnim potezima. Takodje, svojim stavom zele da matricu patrijahalnog braka i porodice u kojoj je mushkarac bog i batina, zadrzze netaknutom, jer tako lakshe mogu da ih kontrolishu. Medjutim, zivimo u postmodernom vremenu i slika sveta se menja i ako ne shavti da mora i sama da se se menja osudjena je na samourushavanje.


Bebo

Ovo malo procitas,pa prepises,a onda pogresno protumacis ne bi li uvidela da si se izgubila u stvarima koje pukim citanjem nemozes da razumes,vec prozivljavanjem.deca su se radjala davno pre nego su ustanovljene Svete Tajne a,Sveta Tajna Braka kao poslednja.Smisao braka je da dvoje postanu jedno ,da bi postali troje.Ali zato prva zapoved coveku je da se mnozi i da obradjuje zemlju.Ljudi jesu Bica koja funkcionisu slobodno jer imaju slobodu da odaberu sa Bogom ili ne.veca sloboda od toga...Neznam odakle to da zena nema slobodu?Zena treba da postuje muza ,a on da je voli kao sto voli sebe.Gde je zatvor?Sve treba da rade sa dogovorom,cak i kad se odvoje zbog posta.Niti je zena vlasnik svoga tela nego muz,niti muz je vlasnik svoga tela nego zena.Opet pitam,gde je zatvor?ja vidim jednakost i dogovor.Pogotovo sada kada vecina zena radi dok muskarci teze nalaze posao i to niko ne osporava.


Djuka

ja tvoje stavove nisam podvrgla deskripciji. Ti zastupash stavove koje zastupash i ja ih nisam kvalifikovla kao glupe ili pogreshne, ja se samo ne slazem sa njima. A ti, za razliku, moje mishljenje ocenjujesh i ako nije tvoje da sudish. Shta bi sa pravoslavnim karakterom koji ne sudi? Gde je ta poslovichna pravoslavna blagost za one koji su geshni? Zbog toga tvoje primedbe smatram, hm u najmanju ruku, glupim. Versko obrazovanje sam dobila tamo gde ti samo mozesh da sanjanj da budesh, i vrlo dobro poznajem pravoslavni katehizis. Chinejica da u crkvu ne zalazim i da ne ne praktikujem pravoslavlje, ne znachi da sam sve zaboravila. Ko zna? U mom kosmosu niko nije nichiji vlasnik, svako odluchuje sam o svojim postupcima. U mom kosmosu lichna sloboda je jedini vodich i ja sam koncipirala svoj zivot tako da radim ono shto me je volja.


JJ Bebo

Ti sada ponavljas ono sto sam ti napisao.Ja sam branio svoje stavove i nisam vredjao tvoje,niti sudio vec dopunio,to sto si se nasla uvredjena treba da pitas sebe.Puko citiranje nije versko obrazovanje,kao sto Pravoslavlje nije religija nego vera koja je tesno povezana sa crkvom.Sto se volje tice,slobodnu volju nam niko ne moze oduzeti jer je dar.


Fra Djuka

E bash ti hvala. Prosvetlo si me. Kako bih inache saznala tako krucijalne stvari? Sem toga, ako nisli znao- ovo nije blog o pravoslavlju i ne masiraj ljude vishe. Ovo je blog o popu koji veru uteruje djacima zzarachem. Bila sam ljubazna i nekoliko puta ti odgovorila, medjutim sad je postalo dosadno. Drz se teme.
I po ko zna koji put sam se ubedila da je odlazak od crkve bio pravi odraz moje slobodne volje. Promeni pristup inche i drugi mogu da pobegnu zbog tebe.


Bebo

Pa lepo je pljuvati po coveku koji ne moze da se brani,a nije dokazano da uopste postoji krivica jer nekoliko dece je izjavilo da su se zapravo igrali i crtali brkove.da si se drzala teme ne bi otkrila koliko si zapravo nesigurna,isfrustrirana i nezrela jer bezis kada nije po tvome.odjavljujem se da ti ne bi smetao u ubedjivanju sebe da ti je crkva kriva za sve i da popove treba lincovati zbog odraza tvoje slobodne volje u koju si sigurna kao na staklenim nogama.kada pljujemo po drugima ne moramo da vidimo sopstvenu ruznocu.laku noc i svako dobro.


predlog

Quote:
Postoje svestenici i vladike za koje sto posto znam da su svoja dobra dobili na poklon i o njima pisem
A kako bi bio da ti svestenici i vladike koji su dobili tolike "pokloncice" u obliku jeepova4x4 to lepo stave na jednu aukciju, pa onda ustekanu lovu od prodaje poklona uloze u obnovu Hilandara (koji su tako lepo sacuvali). Mogu i u neke druge humanitarne akcije.


Abortus nije čedomorstvo

To pod jedan.

Pod dva, krajnje je neprimereno onome koji ni teoretski ne može da zakevi da sebi dozvoljava da sudi o postupku onih koje mogu, bilo da dete žele/mogu da podižu ili ne. Žena koja se nadje pred takvom odlukom u dovoljnom je bedaku i ne podvrgava se tom zahvatu bez razloga, a najmanje što joj treba je osuda onih koji pojma nemaju kroz šta prolazi niti ih zanima. Bezočna je i licemerna briga za embrion a potpuna nebriga za neželjenu decu i njihove majke.

Pod tri, baš bi bilo lepo da crkva skupe automobile - "poklone dobrostojeićih vernika" - prosledjuje npr. porodicama sa mnogo dece kojima su prostrani automobili potrebniji a za sebe zadrži bicikla i skromnije automobile.

I pod četiri, završavam diskusiju sa bigotnim ženomrscem, vodim decu u šetnju.


zvek

abortus jeste cedomorstvo i to su potvrdili americki vrhunski specijalisti kada je 1981 god.americki senat od njih osmorice zatrazio misljenje o tome kada pocinje zivot embriona.Izjavili su da u saglasnosti sa medicinom i biologijom zivot pocinje od momenta zaceca.ako uzmemo u obzir da do kraja prvog meseca embrion ima krvotok,ukloniti ga iz materice nasilno jeste ubistvo.To sto bebica nemoze da place,a do drugog meseca da vidi, kao one koje imaju srecu da se rode ne znaci da je manje covek.I sve to jeste strasno i uzasno,ali,vredjanje i bezanje ga ne cine manje stvarnim.


Neće biti da su...

"oni ljudi kao i mi"...jerbo su se oni Hristu obavezali, a on beše rekao "ne uzmi ni zlatnu, ni srebrnu, ni bakarnu paru"...kad smo već kod toga...a, što se automobila tiče, najmoralnije bi za crkvene službenike bilo da idu peške, štap u ruku, pa k'o sv.Petar. Jerbo je ta cenjena dogma od crkve, vekovima sputavala ljudsko stvaralaštvo, proglašavajući ga đavoljim poslom i kažnjavajući ga, kao što nikad svoja zlodela pedofilska, nije kažnjavala. Goreli su ljudi, samo zato što su se usuđivali da misle i zaključuju. A sada tu istu crkvu nije sramota da koristi proizvode "đavoljih posala".
Nego, da ja tebe pripitam, a šta ti misliš o seksualnom zlostavljanju i iskorišćavanju dece, od strane božjih službenika? Bi li njima mogli da damo neke tablete da se smire? Da prestanu kao zečevi da skaču na slabije, na decu, a? Neke veće tablete, ubedljivije, da shvate?! Ili pristupiti žaračem?!!


Da si citala

malo dalje naisla bi na "jedite i pijte sta vam daju jer radnik zaradjuje svoju nagradu" i {moram da parafraziram kako ne bi duzio}ko sluzi za oltarom od njega i da zivi i ne vezuj usta volu sto vrsi......Znaci, svako da zivi od svog posla.Oni su ljudi kao i mi sa istim potrebama i zeljama.To sto su svestenici ne cini ih bezgresnim,jer ni svetost nije garancija za bezgresnost.Bezgresan je samo Bog,a vi shvatite kako hocete.Apostol Pavle kaze:Sve mi je dozvoljeno ali nije sve korisno,sve mi je dozvoljeno ali nista necu da zavlada nada mnom.Automobili ne mogu nikako da se uklope u dogmu,bilo ciju,jer su korisno prevozno sredstvo a ne bit vere.Crkva sputavala ljudsko stvaralastvo,kako?Time sto govori da ekstremi nisu u redu.Pa,razmislite.Morfijum kao lek je koristan,ako preteramo sa lecenjem,eto problema.Sa pistoljem mozete da se odbranite ali ako resite da pobijete komsije,otisli ste u krajnost.Sta mogu da mislim o seksualnom zlostavljanju,pa i ja sam roditelj.Takvi bez razlike koji su treba da se sklone od dece i da budu procesuirani,ali tek kada se potvrdi t.j dokaze krivica.Crkovno pravo u tim slucajevima je veoma precizno ali opet kazem,treba biti siguran.Neznam koliko ste upoznati sa zivotom sv.Teodore Kapadokijske.Kada bi postupali tako gde bi nam bio kraj.Zbogom.


E, vidiš

djuka, time što je proglasila bavljenje naukom djavoljim poslom...Šta bi djuka s' Galilejem, je l' on bio neki esktrem, da li se je ono što je tvrdio pokazalo netačnim, ekstremnim...šta bi sa Djordanom Brunom...šta bi sa zabranjivanjem proučavanja medicine?...za obične djavolja posla, a kad banu gošća iz Azije kuga u Španiju, kako su samo znali da na sebe i svoje zdravlje primenjuju djavolje arapske knjige medicinske, dok je narod umirao kao muve...šta bi sa ženama koje su spaljivane samo zato što su se bavile babičkim poslom...šta bi sa inkvizicijom...da l' su imanja spaljenih i raščerečenih, zarađena za oltarom ili ih je crkva preuzela onako, dobrotvorno, da ne propadnu...e...djuka iz te priče ćeš teško da izađeš...da se nije zbacio jaram crkve i njenih dogmi, još bi mi klipsali peške i na magarencima, ne bi bio "korisnih sredstava" za prevoz...

Moram da ti kažem da obavestiš apostola Pavla, da ma šta on mislio, pisao i govorio, njemu nije sve dozvoljeno...njegova sloboda seže samo do slobode drugoga...promenila se vremena, dobro bi bilo da to i crkva shvati...

Nisam znala da je sveštenicima to posao ili sam ipak bila u pravu kada sam napisala da je crkva preduzeće...sa ograničenom odgovornošću, kanda.Nego plaćaju li sveštenici porez na te poklone? Biće da ne, a?

A ono, kao igrala se deca flomasterom pa crtala brkove, e to ti je djuka mnogo plitka, da ne kažem nešto ružnije...kako je onda našao lakar opekline od žarača? Ne podcenjuj nas...

Nego jesi li ti fratar ili nisi? Šta bi sa tim? Jer ako jesi, a imaš trudnu ženu, biće da se nisi držao pravila firme u kojoj radiš...


Vidim

da ste vi malko pomesali pravoslavnu i rimokatolicku crkvu,a i gde sam to ja spomenuo da mi je zena u drugom stanju,niste me dobro razumeli,bila je pa zna za osecaj.Culi ste za ironiju,pametna ste zena.Mozda je bolje za vas sto se prestalo sa spaljivanjem vestica jer u tom slucaju ni "firma" vam ne bi bila od pomoci.Evo vam malo praha sa nogu cisto kao svedocanstvo da sam bacio bisere pred...


djuka_bp,

jedan moj poznanik pravi izložbu popovskih automobila & džipova.

Javiću gde i kada.

Ja lično sedela u restoranu Porto kad se doveze jedan mlad pop u vrloooo besnim kolima. Sede sto do nas i izvadi tri (3) mobilna telefona.

Na sahrani majke moje prijateljice došli pop i crkvenjak u crvenoj Mont jakni. Posle sahrane priđe taj pop prijateljici i pita preda mnom "Šta je sa stanom pokjnice?"

Hej! Još na groblju. I tog niko ne zna. Anonimus. Al' da zapljune gajbu. Koliko li je jadnih starih ljudi ojadio za gajbe znaju on i njemu nadređeni, to jest onaj gore.

Jasna B.


donatori

Crkva u Zemunu ( ne znam ime, kod Madlenijanuma) se tokom 2002-3 renovirala iz novca od donacija. Izlivena je mesingana ploca na kojoj se crkva zahvaljuje donatorima. Nije okacena jer su donatori bili pohapseni-pobijeni bas u vreme svecane objave, negde posle 12.03.2003.


prasici

Eto, nishta od spasa, a dali tol'ke pare:))


ulica shilerova,isto Zemun

srusena od finansijera i bivsih ortaka u poslovima,bas negde u to vreme..
Chudan je taj Zemun...


ispirachu

bash su ti dobro isprali to u vulgla. Vredi svaku kintu :)


kako ne razumes,

sarkastican sam kao ova iznad..to je ta varijanta-vise puta izgovorena laz postaje istina..kako neko tako udaljen od crkve i vere zna ko je donator za renoviranje,kako neko toliko svetlosnih godina od crkve zna sta ona propoveda a da nije krocila ni na jednu liturgiju..o tome pricam,shvatices,ujutru..sad je kasno..pa verujem da ti je tesko da skapirash:)


sve se zna

nema tajni


sem bozijih!

mislim ono bezgresno zacece i sl!? To npr. nikako da skontam


znas

sigurno znas...........


Zeus se u svoje vreme

Zeus se u svoje vreme pretvarao u labuda i jos kojesta, ne bi li raznim devicama daokao, ali ovo sa svetim duhom bas ne kapiram


Bejbi,

kako ne znaš? Pa bila je ideja baš onog Pahomija kada je crkva dizala buku oko abortusa da žene ne abortiraju, već da rode pa da daju decu crkvi da ih vaspitava.

A Filaret, sećaš se onog sa kalšnjikovim, imao je za vreme rata "Dobrotvor" kao za pakete za Sarajevo. Pa se istovare na Palama i uzmu što im volja i onako opelješene i raščerupane pošalju u Sarajevo.

Taj isti pop je krio Hadži struju a i onog Ilariona što nema odakle ga nisu proterali.

Ima i pop Rade u uniformi VRS a ima i pop Đura koji je pebio vernike koji su došli da pitaju gde su pare za crkvu.

Da nema na ponekom mediju ne bi de ni znalo.

Jasna


Znam Jaco

Velika je mustra taj Filaret. Cuva taj i pedofile kad pobegnu pred zakonom pushke, pare, sve chuva. Nije gadljiv :)
"Ako pravednost vasha ne bude mnogo veca od pravednosti knjizevnika i fariseja, necete uci u carsvo nebesko" (Mat.5,20) Ne znam kako ce Filaret. Mozda ima vezu?


djuka_bp

kad se kod nas bude napravio jedan Sauth park

ili Brajanovo žitije

onda ćemo moći da pričamo da se nešto menja. Ovako, kao i obično, samo na rečima.

Jasna


To nemamo

ali imamo Peđu i Bobana :)


Jes' Vučko,

al' samo na blogu, nažalost.

pozz

Jasna


Kako to mislite

"samo"? :))

Ko god hoće može da čita. Ko neće - taj bi i na TV okrenuo kanal, pa da je RTS 1...

Kad naprave dobar tekst, čak i Kurir ih reklamira - i to na naslovnoj strani, za dž! :)

Zar ovo nije inter-nacionalno pokrivanje? Srbija, zemlja slobode :)

V.


pa imali smo "bozicne epizode" south parka

bas na pravoslavni bozic... bruka i sramota...
cudi me kako ih ne pustise na katolicki nego bas na pravoslavni? :)))


Codex,

urota je u pitanju, znas valjda?!


Ma neee

to je samo dok nam se ne oporavi privreda - kad malo bolje budemo stajali materijalno, imaćemo South Park svaki dan :)


Bozic svaki dan,

znaci?


vidim da vec znas dunjice

o cemu se zaista radi.. u svakom slucaju jako neprikladno.. kladim se da to ne bi smeli da puste u hrvatskoj u vreme njihovog bozica ;o)
to valjda govori koliko smo tolerantni ;o)


I?

Bas me briga je l´ pustaju u Hr ili ne. Ja zivim u jednoj manje-vise normalnoj drzavi, gdje South Park pustaju kako je po programu, a ne po crkvenom kalendaru predvidjeno.


and now...

Uuuu,

Dzim Morison je u dobrom drushtvu :))


ma pusti morisona

procitaj tekst... (ako nisi)?


Codexu, daj hint

Prochitala i najzanimljivija mi je half linija Dostojevski- Kafka- Dorsi! poznavajuci poeziju i lik i delo J. Morisona mislim da se upravo precce u grobu :)


Bejbi,

prodaje se na kiosku a nije novina.

JB.


stvarno u stilu politike,

mogli su jos da dodaju, da joj je hobi slikarstvo i da slika akvarele, ali joj ni moderna umetnost nije strana, cisto da ne ispadne da je ikonopisac.
a sta znaci ovo:
– Није никаква гаранција да ће неко ко слуша веронауку сутра бити добар човек и остати хришћанин. Као што не можемо да тврдимо да ће ученик који слуша грађанско васпитање бити лош човек и да никада неће упознати Бога.
tu sam se vec za glavu uhvatila. Pa zar i tu, na mala vrata usunjanu veronauku, nisu predstavili kao predmet gde ce se tri religije izucavati? A kako onda - hriscani?
I na kraju, ona potmulo, pritajeno - ateista je gori od vernika druge vere- NE MOZEMO TVRDITI DA CE UCENIK KOJI SLUSA GRADJANSKO VASPITANJE BITI LOS COVEK ... izdala se , eto sta ( to mu dodje kao "Frojdovski slip"-tj. nesvesna omaska, gde podsvesno izadje na videlo)


Pufno,

tekst je jeziv a posebno ova multimedijlana veroučiteljica. Samo još ne peva na PINK-u.
Kao Pavković, sećaš se - baca nož, slika akvarele, svira gitaru i sve između dva rata i dva stana sa Glorijom mu.

A iz crkve nisu izlazili ni Karadžić ni Arkan, isto između dva rata ili klanja, ovisno od specijalnosti. Eto, ništa nije garancija. Lepo žena kaže:)))

JB.


haha..bruka pufnice..

a da mozda tebi ne smeta sto se devojcica sa kraja price molila za svoga tatu i sto je molitva uslisena? ;o)
p.s. bas ti znas ko se kad izdao.. mogla si barem staviti i recenicu koju je izgovorila pre ove koja ti smeta... tipican komunisticki fazon.. a i kardinal riselje bi ti pozavideo..


Happy end!

Quote:
a da mozda tebi ne smeta sto se devojcica sa kraja price molila za svoga tatu i sto je molitva uslisena? ;o)

Ovo na kraju clanka mi lici (ne znaci da sam u pravu) na univerzalnu hepiend pricicu na rasklapanje..sto bi rekla nasa zapadna braca, "za poneti"...
Quote:
Али, они који присуствују једном богослужењу углавном се одушеве и питају када ћемо поново – прича своја искуства најбоља вероучитељица у Србији.

Zamisljam dete od 7, 8 ili 9 godina odusevljeno bogosluzenjem ili liturgijom...tesko mi je da zamislim!!!No, mozda sam ja nedovoljno mastovit ili, naprotiv, nedovoljno realan...ko bi ga znao!?!?


upravo tako nesh..

"Ovo na kraju clanka mi lici (ne znaci da sam u pravu)".... - naravno da si u pravu da nisi u pravu :)
"No, mozda sam ja nedovoljno mastovit ili, naprotiv, nedovoljno realan...ko bi ga znao!?!?"... - naravno da si i tu u pravu :)
p.s. znaci 2/2... cestitam.. ;o)


Codexe,

Codexe,
nazalost, ti, kao i obicno, nisi u pravu!
:)


pa nesh..

ja obozavam kad ti mislis da nisam u pravu... da je drugojachije stvarno bi se zabrinuo ;o)


Pa Codexe,

Ne verujem ti!!!
:)


nesh..

nemoj biti neverni toma..


Sta da radim

Sta da radim kad ti ne verujem...:)


nemoj nista da radis..

uradice se samo..