Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

50: Šta nova Vlada mora uraditi iz domena ljudskih prava?

NOW!NOW!Pokušaću da zaboravim sve što tri Vlade posle 2000. godine nisu uradile a mogle su u domenu ljudskih prava. To je neophodno da bih sve njih zamolio da urade 50 stvari koje zavise samo od volje (uglavnom političke), a mnogo mogu pomoći svima nama koji smo građani ove države:

1. Donesite zakon protiv diskriminacije

Objašnjenje: Zakon je spreman od 2001. godine, DS i G17+ su ga javno podržale tokom predizborne kampanje. Ništa ne košta jer je gotov, samo je potrebno da se podignu ruke u Skupštini. Inače, zakon treba da zabrani diskriminaciju u svim sferama i osnovama (svako od nas veoma lako može biti žrtva diskriminacije), ali i predvideti efektivne mere zaštite. Služba za ljudska i manjinska prava radi na svom modelu u kome ne bi bilo definicija i mnogih drugih stvari koje su bitne za praktičnu primenu, što svakako ne treba da bude usvojeno.

2.Upoznajte javnost sa „događajima iz bliske prošlosti“

Objašnjenje: S obzirom da je RTS samo u nazivu javni servis, a da ga Vlada posredno ili neposredno kontroliše, Vlada mora da pokaže kako su 90-tih vođeni ratovi u naše ime. Za ovo nije potreban naš novac od pretplate, uzmite samo filmove koji su do sada prikazani na B92, a vazni su za Srebrenicu, Sjeverin, opsadu Sarajeva, Škorpione itd. Ono što se nikako ne treba desiti je opravdavanje zločina činjenih u ime Srba, nekim drugim zločinima (trenutno vladajuća mantra).

3. Uhapsite optužene za ratne zločine koji su optuženi pred Tribunalom

Objašnjenje: Čak ni radikali više ne dovode u pitanje da su optuženi u domašaju naših vlasti (sem Vlastimira Đorđevića koji je u Moskvi ili nekoj RUS-friendly državi).

4. Donesite Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

Obrazloženje: Svaki građanin treba da ima pravo na besplatnu pravnu pomoć u situaciji kada nije u mogućnosti da sam plati advokata, kao i u drugim situacijama definisanim zakonom. Skoro sve evropske države imaju ovakve zakone. U svim manje demokratskim zemljama, kamen spoticanja je uvek bila Advokatska komora koja želi da oduzme pravo bilo kome drugom da pruža pravnu pomoć (npr. pravne klinike, pravne službe u opštinama i sindikatima, nevladine organizacije ne bi mogle više da pružaju pravnu pomoć). Ovo se dešava i u Srbiji. Centar za unapređenje pravnih studija je pripremio predlog ovog zakona, ali se prethodnoj vladi više svidelo rešenje gde Advokatska komora ima monopol.

5. Objasnite građanima zašto su optuženi u Hagu i zašto su osuđeni oni koji to jesu

Objašnjenje: Ovo važi za predstavnike vlasti, medije „bliske Vladi“, političke partije državne službenike. Da bi vam bilo lakše – oni su osuđeni/optuženi za NAJTEŽE oblike kršenja ljudskih prava.

6. Uhapsite napadače/ubice novinara (Anastasijević, Gruhonjihić, Ćuruvija, Pantović...)

Objašnjenje: Za neke od njih čak znamo imena, čitali smo o brojnim detaljima, ali sve tri Vlade nisu gotovo ništa saopštile, sem da se „intenzivno radi na slučaju“. Pretpostavlja nevinosti se podrazumeva, ali to ne znači da Vlada ne saopštava ama baš ništa o ovim slučajevima.

7. Izabertite Ombudsmana (Zaštitnik ljudskih prava)

Objašnjenje: Zakon o zaštitniku građana (ombudsmanu) je donet 2005, a Ombudsman još uvek nije izabran. Ovoj instituciji se možete žaliti ukoliko smatrate da vam je država povredila ljudska prava. Jedina važna stvar je da onaj/ona koji bude izabran na ovu funkciju bude zaista nezavisan i neko ko zaista veruje u ljudska prava.

8.Ratifikujte preostalih 136 konvencija u okviru Saveta Evrope koje Srbija nije čak ni potpisala

Objašnjenje: U najmanju ruku je sramota da ovako veliki broj konvencija nismo ni potpisali ni ratifikovali u trenutku kada Srbija predsedava Komitetom Ministara. Ratifikacija ne košta ništa, a ionako tvrdimo da imamo najveće moguće standarde u domenu ljudskih prava.

9.Odgovorite na sva pitanja postavaljena u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama koja ministarstva (i drugi organi) nisu odgovorili u toku mandata prethodne Vlade

Objašnjenje: Mnogo je ovakvih slučajeva, a svi se verovatno sećate slučaja BIA, u kome BIA odbija da saopšti koliko ljudi prisluškuje, čak iako je Vrhovni sud presudio da mora da obelodani te podatke.

10. Evopska socijalna povelja je potpisana 2005, ratifikujte je konačno.

Objašnjenje: Kada već tvrdimo da su nam ljudska prava i zaštita najsiromašnijih jako važni, onda verovatno Vlada može i na ovaj način da pokaže da to jeste tako.

11. Osnažite tela za borbu protiv korupcije

Objašnjenje: Prethodne vlade su uglavnom ignorisale rad Saveta za borbu protiv korupcije i pored velikog truda onih koji u njemu rade. Bez obzira na formu koju će ovo i slična tela imati, neophodno je da Vlada osigura i ceni njihovu nezavisnost, samostalnost i da postupa po preporukama a ne da ih ignoriše.

12. Pripadnici LGBT zajednice su građani Srbije, a obzirom da je nasilje nad njima najčešće, omogućite da se slučajevi napada preduprede, a oni koji su se desili adekvatno istraže

Objašnjenje: Ako ste gay ili lezbejka, a neko hoće da vas napadne, od policije nećete dobiti nikakvu zaštitu, a kada ste već napadnuti, policija će vam se smejati dok uzima izjavu od vas. Pretrpećete sve duplo.

13. U policiji je osnovan Generalni inspektorat, koji mora biti osnažen, nezavistan, kažnjavati one koji imaju tzv. „propuste u radu“ (maltretiraju građane, uzimaju mito itd)

Objašnjenje: Nama kao građanima nisu bitna prepucavanja koja je sadašnji Generalni inspektor Vladimir Božović imao sa Ministrom policije. Zanimaju nas rezultati, a njih nema.

14. U policiji postoje i Komisije za rešavanje pritužbi (podnetih protiv policijskih službenika), kao Sektor unutrašnje kontrole policije. Učinite nešto da oni počnu da rade

Objašnjenje: Na nedavnoj konferenciji, službenik ovog Sektora unutrašnje kontrole policije nam je saopštio da su u prošloj godini podneli 9 krivičnih prijava protiv policajaca. DEVET. No comment.

15. Ratifikujte Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, potpisanu 2005. godine

Objašnjenje: Nema razloga da se to ne uradi.

16.Uključite u nastavne programe delove koji se tiču ljudskih prava, tolerancije, različitosti

Objašnjenje: Časovi istorije su uglavnom opterećeni borbama protiv „neprijatelja“ i ratovima, pa đaci verovatno pomišljaju da je to jedino normalno stanje. Učitelji/nastavnici/profesori nemaju baš vremena da promovišu građanske vrednosti, pa je jedini način da se ljudska prava uključe u neki od postojećih predmeta u svim stadijumima školovanja.

17. Usvojite Zakon o nevladinim organizacijama

Objašnjenje: Nevladine organizacije još od 2000-te bukvalno kukaju da ovaj zakon bude usvojen, kako bi postojao normalan pravni osnov za rad.

18. Osudite govor mržnje uvek i u svakoj prilici

Objašnjenje: Predstavnici vlasti (Vlada) nisu sud i ne mogu kazniti one koji šire govor mržnje na TV, u štampanim medijima itd. Međutim, uvek ga mogu osuditi, mada to rade veoma retko i neiskreno.

19. Počnite da govorite da na Kosovu žive i Albanci

Objašnjenje: Iz govora svih predstavnika vlasti se stiče utisak da na Kosovu žive samo Srbi. Briga je jedno, a ignorisanje potpuno bazičnih stvari je nešto sasvim drugo.

20. Počnite da rešavate probleme u stanovanju (naročito Roma)

Objašnjenje: Stanovanje je jedno od ljudskih prava, a Srbija je potpisnica Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima koji garantuje ovo pravo. Prethodnih nekoliko pokušaja da se izgrade stanovi i sl. za stanovnike romskih naselja kod mosta „Gazela“ su propali jer su se buduće komšije pobunile. Vlasti su jednostavno odustale, stavljajući time do znanja da je to OK. Inače, za socijalno stanovanje nadležno je Ministarstvo za kapitalne investicije (sada Ministarstvo za infrastrukturu).

21. Podspešite primenu Evropske konvencije o ljudskim pravima na domaćem nivou

Objašnjenje: Ova konvencija postoji od 1950. godine i osnovna je u okviru Saveta Evrope. Ako vam prava garantovana u okviru nje nisu zaštićena pred domaćim sudovima, možete se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Međutim, lepše je za obe strane da naša prava budu zaštićena i pre toga.

22. Rasvetlite „Topčider“ i druga ubistva vojnika

Objašnjenje: Pravo na istinu i pravično suđenje u razumnom roku. Nepristrasna i sveobuhvatna istraga je nešto što Komitet protiv torture i drugi često zahtevaju od država.

23. Nemojte kasniti u državnim izveštajima o primeni svih međunarodnih konvencija

Objašnjenje: Tačno je da dosta država kasni, ali ne mora i Srbija

24. Poboljšajte učešće nacionalnih manjina u vršenju javnih poslova

Objašnjenje: Ovo je uvek ključna stvar kako bi pripadnici manjina osećali državu kao svoju. Naime, apsolutno je neprihvatljivo da u opštini u kojoj ima više od 90% Bošnjaka, u policiji radi svega nekoliko, a na rukovodećim položajima su skoro svi Srbi. Slično je i sa drugim službama koje su pod ingerencijom Republike.

25. Sprovedite odluke Komiteta protiv torture, Komiteta za eliminaciju rasne diskriminacije i Komiteta za ljudska prava u kojima je Srbija kriva za povredu odredaba odgovarajućih konvencija

Objašnjenje: Crna Gora je odmah našla način da sprovede jednu odluku Komiteta protiv torture, a Srbija ignoriše nekoliko (npr. slučaj Ristić, slučaj Bodrožić itd)

26. Učinite sve da policija konačno počne da sprovodi osnovne standarde u svom radu a koji se tiču ljudskih prava

Objašnjenje: Situacije u kojoj vam policija iz čista mira traži ličnu kartu uz pitanja „gde si krenuo“, „šta radiš ovde“, „čime se baviš“, obralažući da „sumnjivo izgledaš“, pretresajući ti torbu i smejući ako vide npr. kondom, ispitivanje privedenog bez prisustva advokata i još mnogo toga – i dalje su praksa policije u Srbiji. Sve nabrojano je daleko od bilo kakvih domaćih i međunarodnih standarda. Međunarodna zajednica je dala ogroman novac na obuku policije, ali očigledno da je suština u političkoj volji.

27. Rasvetlite slučajeve torture u Sandžaku počinjene početkom 90-tih

Objašnjenje: Policija je početkom 90-tih privodila i tukla ljude u toku tzv. „akcije prikupljanja oružja“. Medicinski nalazi, fotografije i svedoci postoje, počinioci se znaju i žive u istom gradu sa žrtvama. Sudski postupci stoje, a niko ne zna zbog čega. Takvih slučajeva je mnogo.

28. Rasvetlite slučaj bombardovanja zgrade RTS i slučaj „Grmeč“ i saopštite javnosti istinu

Objašnjenje: Iako je RTS prilično poznat slučaj, slučaj „Grmeč“ je već pomalo zaboravljen. Naime, radnici koji su tamo poginuli bili su žrtva nečije ideje o testiranju raketnog goriva.

29. Popravite položaj osoba sa invaliditetom. Usvajanje posebnog zakona protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom je bio dobar korak, ali je sada potrebna primena

Objašnjenje: Ovi građani/građanke ne trebaju ne trebaju našu milostinju, već svoja ljudska prava npr. dostupnost što većeg broja javnih institucija/površina/ulica.

30.Saopštite sve detalje o ubistvu građanina za koga većina građana zna samo to da je bio „vehabija“

Objašnjenje: Predmet koji se tiče nekoliko uhapšenih koji su takođe pripadali istom pokretu je proglašen tajnom, kao i predmet ubijenog Ismaila Prentića. Za to nema razloga – porodica i građani imaju pravo da znaju. Priča o ugroženosti države nije na mestu.

31. Pojačajte obuku pripadnika vojske o međunarodnom humanitarnom pravu

Objašnjenje: U SFRJ smo govorili kako je ova obuka „na zavidnom nivou“, ali se tokom ratova ispostavilo da baš i nije tako ili se nije „dobro primilo“. Svako u vojsci mora jasno znati šta „ne sme“.

32. Počnite sa primenom Zakona o lustraciji

Objašnjenje: Ovaj zakon je donet u trenutku kada je jedino to i bilo moguće – posle atentata na Đinđića. Nikada nije primenjen, a verujem velika većina građana smatra da je to potrebno.

33. Donesite Zakon o ravnopravnosti polova

Objašnjenje: Ovo je jedan od zakona koji je DS predložio dok je bio u opoziciji. Sada nema razloga da ne bude usvojen.

34. Objasnite građanima odluku Međunarodnog suda pravde u slučaju BiH protiv Srbije

Objašnjenje: Kažite građanina da genocid JESTE počinjen i da Srbija JESTE odgovorna zato što nije sprečila genocid i kaznila počinioce.

35. Vratite TV programe na jezicima manjina na RTS

Objašnjenje: Trenutno programi na jezicima nacionalnih manjina postoje samo u Vojvodini. Nema razloga da ih nema i u centralnoj Srbiji. Privatne i regionalne televizije postoje, ali država šalje pravu poruku tek kada ovi programi postoje i na javnom servisu.

36. Dozvolite građanima Kosova koji imaju UNMIK dokumenta da dolaze u Srbiju

Objašnjenje: Velika većina građana Kosova ima UNMIK dokumenta sa kojima ne može da dođe u Srbiju. Slično je i sa tablicama koje izdaje UNMIK. Ti dokumenti/registarske oznake su zvanične na Kosovu. Ne postoji nijedan razloga da se ljudima na ovaj način organičava sloboda kretanja, a istovremeno tvrdi da je to sve teritorija Srbije. Pomenute građane, ova Vlada i dalje tretira kao građane Srbije.

37. Osudite napade na male verske zajednice i pronađite počinioce

Objašnjenje: Napadi na verske zajednice su maltene svakodnevna pojava u Srbiji. Na to skoro niko ne reaguje jer je javnost dodatno zatrovana pričama o „zlim sektama koje uzimaju dušu“. Političari nikada ne osuđuju napade na verske zajednice, a policija retko pronalazi počinioce.

38. Organizujte testiranje postupanja policajaca i carinika na graničnim prelazima

Objašnjenje: Korupcija (a i maltretiranje) su najveći u slučajevima kada postoje tzv. diskreciona prava državnih službenika. Zajedno sa nevladinim organizacijama, vlasti mogu sprovesti testiranje na graničnim prelazima i kazniti počinioce. Naročito bi bilo zanimljivo videti kako se ponašaju prema pripadnicima drugih naroda, od kojih sam često čuo pritužbe na tretman na graničnim prelazima (najčešće u cilju dobijanja odgovarajućeg broja novčanih jedinica).

39. Prisustvujte makar na par sati na suđenjima za Zvornik, Suvu Reku itd i sastanite se sa porodicama žrtava

Objašnjenje: Ovi zločini su činjeni u vaše i naše ime.

40. Posetite romska naselja, ostanite nekoliko sati i pitajte većinu stanovnika o svakodnevnom životu

Objašnjenje: Političari su uglavnom posećivali romska naselja u toku predizborne kampanje, uz medije i ostajali tek toliko da bi se napravio prilog. Potrebno je malo više od toga. Tih pola miliona ljudi su građani Srbije i vi ste i njima Predsednik/Premijer/ministar.

41. Dopustite RTS da postane zaista javni servis

Objašnjenje: Ubijanje muva od strane direktora i voditelji kojima je „kontroverzno“ sve što se tiče ljudskih prava i/ili ratnih zločina nisu prihvatljivi za jedan javni servis.

42. Donesite Zakon o azilu

Objašnjenje: U svakoj zemlji postoji ovakav zakon. Srbija je jedina u regionu koja ga nema, bez nekog posebnog razloga. Ovim zakonom će se definisati ko, kako i kada može tražiti azil, kao i procedura i odgovorne institucije.

43. Ne tretirajte prigovor savesti kao strano telo, već kao osnovno ljudsko pravo

Objašnjenje: Predstavnici vojske, ali i ministar odbrane često u svojim istupima pominju prigovor savesti kao nešto čemu treba stati na put ili što je „predmet zloupotreba“.

44. Uhapsite skinhedse koji napadaju manjinske grupe, mirovne aktiviste itd

Objašnjenje: Čini mi se da je ovo najlakša moguća stvar. Niti skinhedsa ima mnogo, niti se kriju, a i javno se hvale svojim delima. Okupljanje „Žena u crnom“ na Trgu Republike je često praćeno njihovim provokacijama, oni napadaju romska naselja i pripadnike gej zajednice. Pa ipak, policija ne samo da ih ne hapsi, nego često tvrdi da to nisu skinhedsi (npr. slučaj Mirovnog karavana u Nišu), a često upozorava građane (!?) da će ih skinhedsi napasti (slučaj romskog naselja pre par nedelja).

45. Podržite organizaciju Gej prajda 2007 ili 2008

Objašnjenje: Ako je tačno u ustavu da svi građani imaju pravo na okupljanje i da niko ne sme biti diskriminisan, onda ovo treba da uraditi, pa makar vam LGBT zajednica bila veoma nesimpatična.

46. Utičite na policiju da počne da komunicira sa građanima

Objašnjenje: Policija postoji zbog građana,a ne obratno. Nema potrebe da se komunicira šturim saopštenjima u kojima se kaže da je „OSL reagovao zbog narušenog JRM“ (OSL je ovlašćeno službeno lice, a JRM je javni red i mir), niti lažnim podacima za koje će svaki novinar otkriti da nisu istina (primer: gde je obavljenjo veštačenje posle napada na Dejana Anastasijevića)

47. Otvorite tajna dosijea

Objašnjenja: Dosta je bilo igranja sa dosijeima. Svejedno je da li će to biti urađeno zakonom ili uredbom. Bitan je rezultat.

48. Donestite uredbu/zakon kojim ćete omogućiti velikom broju Roma koji nemaju nijedan lični dokument – da ga dobiju po specijalnoj proceduri

Objašnjenje: Romi često ne mogu dobiti lične karte zato što nisu upisani u matične knjige, a nisu upisani u matične knjige jer njihovi roditelji nikada nisu bili upisani itd. Dešava se da i po nekoliko generacija nisu upisani u matične knjige. Kao što znamo, lična karta je preduslov za ostvarivanje mnogih drugih prava.

49. Posetite osobe koje boluju od AIDS-a i pored redovnih aktivnosti, makar i simbolično pokaže da država brine za njih.

Objašnjenje: Budite Premijer/Predsednik/ministar svim građanima.

50. Donesite Zakon o zaštiti nacionalnih manjina

Objašnjenje: Raspadom SCG, stari zakon je prestao da važi. Potrebno je usvojiti novi, koji će biti konkretan, a ne samo deklarativan, bez mogućnosti da osigura efektivnu primenu manjinskih prava.

 

Velika većina nabrojanih stavki ne košta nijedan dinar. Potrebna je samo dobra volja.

Izvolite, svaka NGO će vam pomoći da uradite bilo šta sa liste.

Napomena: Autor nije pravio listu "važnih" i "manje važnih" pitanja, tako da broj na listi ne prejudicira važnost.


Rasejani ,

hajde vrati se u shumu , pa tamo mumlaj


to kamichak

Quote:
uvodjenje izbora u vise zvanje po kriterijumu indexa citiranosti bi vam obavio lustraciju za dzabe u jednoj milisekundi.

a sta cemo sa visedecenijskom praksom na mnogim katedrama fakulteta u Srbiji da se prilikom objavljivanja clanaka autori potpisuju onim redom koji odgovara hijerarhiji zvanja a ne stvarnom doprinosu istrazivanju?

Da li u tom slucaju index citiranosti vise okamenjuje postojecu hijerarhiju nego sto vrsi lustraciju "u jednoj milisekundi"?


...

a je l' svrha lustracije da resi u isto vreme i cinjenicu da onaj sto je citiran na prvom mestu bije zenu, da su kabineti nepravedno rasporedjeni, a dekanu smrde noge?

najbolje bi bilo da se oni koji su uzurpirali naziv "liberalno" u srbiji ujedine pa sa lustriraju i svakog klinca koji ih je maltretirao u skoli, i svaku ribu koja ih je odbila.
sad vam je prilika.
ko zna kad ce sledeci put da vam se nameste na volej.


to kamičak...

...ja stvarno držim da si zanimljiva, britka, lucidna i onda kad ne preteruješ u ovolikim količinama..o)))


...

moracu onda da revidiram svoj nastup.
mislim, nije oportuno da ovoliko preterujem
ako tvoje divljenje mogu da zasluzim i sa manje napora.
a u tome je poenta, zar ne?

i ne, pod onima *koji su uzurpirali naziv "liberalno"*
ne mislim na LDP,
tako da nema potrebe da se javljas po partijskoj liniji.


o)

...opet žuriš..
Nije po partiskoj liniji,nego po hijerarhiji razloga..o)
A, nemoj smanjivati napore, tvoj ugao gledanja mi je veoma zanimljiv..


Drago Kovacecic: "tvoj ugao

Drago Kovacecic: "tvoj ugao gledanja mi je veoma zanimljiv.."

Steta samo sto je tako stisnut. Bilo bi bolje za nju kad bi rasirila malo rakurs.


to kamichak

Kamichak,
izvini, mozemo li da pricamo kad budes mogla malo bolje da se skoncentrises?
Sada, prosto, nemam vremena, a vidim da si i ti umorna ili zauzeta.
Poz. CM


...

ne secam se da sam ti uopste trazila da pricamo?
odgovorila sam na tvoje direktno pitanje.


Brook,

postoje oblasti koje je nemoguće reformisati bez lustracije. Najbolji primer i najhitniji za rešavanje je sudstvo. Sudije za svoje odluke ne mogu biti prozvane ni na kakvu odgovornost. Kakve god presude da su donosili ili kakve god u budućnosti budu donosili, niko ih ne može smeniti (pod uslovom da nisu direktno uhvaćeni oni lično u nekom krivičnom delu). A složićeš se, sudstvo je alfa i omega pravne države. Zato mislim da lustraciju svakako treba sprovesti, makar delimično, u onim oblastima u kojim postoje "zaštićene vrste". Posle reforme sudstva sve će biti lakše, jer će se pokrenuti krivični procesi protiv mnogih, a onim koji budu osudjeni za teža krivična dela biti automatski zabranjen pristup javnim funkcijama.

Dakle, da ponovim, prvo delimična lustracija, pa sudjenje uz oštru politiku kažnjavanja, a posle možemo videti da li je potrebno u ceo proces "nafilovati" još jednom lustracijom.
Ovakva lustracija neće ni izazivati haos, ni usporiti reforme, nego ih samo ubrzati.


narod koji ima

ovakve dracene, ne treba da brine za svoju buducnost;-)


Zezaš, zezaš, Oibibio

Ali ipak moraš da priznaš da se makar malo sa mnom slažeš.


ne zezam dracena

slazem se apsolutno. ovo nece na dobro;-)


Vala baš.

:)))


Vreme je da u Srbiji počne

Vreme je da u Srbiji počne da se vodi politika zasnovana na načelima razuma i efikasnosti, a da se društvo temelji na vrednostima slobodne konkurencije, modernog obrazovanja, građanskih sloboda i globalnih integrativnih procesa. U tom konktekstu, lustracija može biti usporavajući faktor.

Takođe, svaka aktivnost države, pa bila to i lustracija, zasnovana na moralnim načelima, koja se primenjuje protiv dela koja su činjena bez kršenja tadašnjih zakona, pruža moć državi koju ova vrlo lako može da zloupotrebi. Primer za to je ono što se danas dešava u Poljskoj. Zbog toga je mnogo poželjnije primenjivati postojeće krivično pravo, dosledno i vrlo temeljito. A moralno neodgovornim pojedincima iz prošlosti, raznim oblicima društvenih (a ne državnih) aktivnosti, osporavati kredibilitet da se bave profesijom koju su nekada zloupotrebili. Spomenuti reizbori su, takodje, jedna od mogućnosti. Lustracija je klasičan primer davanja viška moći državi, koju će ova, u skladu sa svojom "prirodom", biti sklona da zloupotrebi.

Koliko je svaka lustracija, ali bukvalno svaka (još od one pra-lustracije u antičkoj Grčkoj) bila suštinski neuspešna vrlo jasno je napisano u knjizi “Svođenje računa - Tranziciona pravda u istorijskoj perspektivi” (Jon Elster, Samizdat B92, 2005).

Ono što je u Srbiji specifično jeste da je Zakon o lustraciji usvojen, ali da se uopšte nije primenjivao.


Zakon je jos uvek na snazi,a

Zakon je jos uvek na snazi,a tacno je da se ne primenjuje. Zato sam ga i stavio na listu - red je da se pocne sa primenom.


Glede lustracije

Da li mislis da ce SMrdunjavi fasisti da lustriraju svoje?
Ja mislim da nece.
A na taj kompromis Maneken ce da pristane ne samo zato sto zeli da ostane na mestu predsednika, vec zato sto zna koliko smo mi koji podrzavamo LDP koaliciju i manjine ludi, pa cemo zapusiti nos, da predsednik Srbije ne bi bio neki radikal.


Nemamo izbora, lajemo i

Nemamo izbora, lajemo i cimamo ih za rukav...


Nesto mnogo tiho lajemo,

nazalost, lajemo kao pekinezeri, a na stoku iz DSS-a treba da lajemo kao pit bullovi.
2 johhny-u pravu si, ali ne zaboravi da je DOS bio na vlasti jos 9 meseci po donosenju Zakona o lustraciji, SMrdonja je postao premijer tek u martu 2004, pa mislim da su Zivkovic, Ceda, Natasa & co mogli malo da se zauzmu za sprovodjenje tog zakona i da taj zakon bude sproveden barem u odnosu na nekoga iz rezima od pre 5.10.
Koliko sam se, kada je Grobarchina ponizavala Micuna i Natasu Micic, osecao ponizenim, toliko sam, s druge strane, bio i presrecan, jer sam pomislio :"Eto vam, niste ih lustrirali, sad ih malo ponovo osetite na svojoj kozi".
Jedino sto, i kao gradjanin i kao HR aktivista, i kao clan LDP-a, mogu da porucim Cedi & co jeste sledece:PAMET U GLAVU SLEDECI PUT KAD DODJETE NA VLAST!


Ovo poslednje je i moja

Ovo poslednje je i moja poruka istoj stranci/koaliciji.

Kažeš "bumerang" i onda sve svima bude jasno!


gorane pozdrav

nego, ostavi se ti srbije, fataj se bosne, pa da te za koju godinicu izaberemo za predsjednika predsjednistva:-)
evo ja cu ti raditi reklamnu kampanju;-)


Jel ? A gde ti to radis kad

Jel ?

A gde ti to radis kad bi mi radio kampanju?

BTW, vracam se 15. juna u Beograd za stalno (zavrsen mi je prvi deo postdiplomskih).


kako da ti kazem

zar mora da se radi samo u tudjim firmama:-)
nego, ponuda ostaje, javi se kad ti bude trebalo bilo sta u vezi promovisanja.


Uroshe,

Nista to ne bi vredelo, Kostunica bi ih sve rehabilitovao.


2 kapi

ne bi, jer da je bilo pameti, vanredno stanje bi trajalo 5 godina, Kostunica bi bio u zatvoru zbog opstrukcije saradnje sa ICTY i zbog podrske protestu zlocinaca, DSS, SRS i SPS bi bili zabranjeni, Zakon o lustraciji bi bio donet za vreme, a ne posle vanrednog stanja, tako da ne bi imao ko da ih rehabilituje.
U tom slucaju DSS, SPS i SRS vise nikada ne bi bili na vlasti!


Urose,

Dovoljno je samo da udjemo u NATO


Pa, da, odgovornost snose

Pa, da, odgovornost snose svi koji pripadaju tom famoznom demokratskom, reformskom itd bloku. Mislim da je LDP sada odista iskren kada govori o lustraciji - ali oni to jednostavno ne mogu, niti će moći, da izguraju. Zbog toga mislim da je bolje da usredsrede svoju energiju na reformisanje sistema, pre svega pravosudje i policije, a da ne troše vreme na inicijative za lustraciju. A reforme ovih sektora bez lustracije su sasvim moguće, samo se držati ZKP-a.


Red je da se stvari

Red je da se stvari raščiste. Situacija u kojoj imamo zakon koji se jednostavno ne primenjuje je haotična i dodatno urušava legitimitet državnih institucija.

Nisam pravnik, ali pretpostavljam da neprimenjivanje zakona takodje spada u kršenje zakona. Odbor za lustraciju pri parlamentu, ili kako bi već to telo trebalo da se zove, još nije formiran. Ko bi za to trebalo da odgovara? Parlament? Da li je neko podneo tužbu protiv Skupštine zbog toga?


Ne mozes nikog tuziti, mnogo

Ne mozes nikog tuziti, mnogo je organa koji su trebali da budu formirani a nisu. Nabrojao sam gore i Ombudsmana, sudije Ustavnog suda itd. Secas se i da su cak i ambasadori bili problem.

Cekamo tu famoznu "politicku volju". Odgovornost je nesto sto ne zanima nase politicate.


Kao što si mogao da

Kao što si mogao da primetiš, u vezi sa lustracijom imam više toga "protiv" nego "za", ali podjednako loše, ako ne i gore, jeste kada se usvoji zakon koji potom ne primenjuju ni zakonodavna, ni sudska, ni izvršna vlast. Zbog toga kažem da tu stvari zaista moraju da se raščiste, ili da ukidaju Zakon o lustraciji, ili da ga primenjuju. Ukoliko bi ga ukidali, što ima svojih dobrih strana, morali bismo u medjuvremenu izgraditi dovoljno stabilan sistem za doslednu primenu ZKP-a. Ipak, sve mi ovo liči na mlaćenje prazne slame i kapiram da će u skoroj budućnosti od svega biti jedan veliki - ćorak.


Ukidanje Zakona o Lustraciji ima dobrih strana?

Izvini za koga to ima dobrih strana - za one koji bi trebali da budu lustrirani.

Tihe reforme? Jel' to promena imena sluzbi po stoti jubilarni put, i dovodjenje "mladih naprednih kadrova", druge i trece udbaske generacije.

Johnny 011, potpuno si me razocarao, imao sam daleko bolje misljenje o tebi.


LBSL

Pa, da je poenta onoga što sam govorio ovo što si zaključio. LBSL, i ja bih se u sebe razočarao :)

Mogao si da primetiš da sam u nekoliko postova, baš na ovom Goranovom blogu, govorio o doslednoj primeni Zakona o krivičnom postupku, a čini mi se da sam podržao i reizbore. Primena ZKP-a znači - pokretanje istraga, podizanje optužnica, hapšenja i osude onih koji su prekršili zakone. Reizbori znači da će politički izabrani kadrovi - primenom kriterijuma stučnosti - vrlo verovatno morati da potraže neki drugi posao.

Dakle, dosledna primena pozitivnog prava i kriterijuma stručnosti su, po meni, daleko bolji način od lustracije da se izvrše neophodne promene.

Kao primer uspešne reforme naveo sam Vojsku Srbije. Šta znači taj, možda po malo nespretan izraz, "tiha reforma"? Da se u isto vreme radi na stabilizaciji sistema i na njegovoj promeni. Promene ne smeju dovesti do haosa. Poenta je sinhrono raditi na stabilizaciji i na reformama. Eto.


Jeste, Johnny,

slažem se da je "poželjnije primenjivati postojeće krivično pravo" ali se postavlja ključno pitanje kako današnje sudstvo privoleti da se tako ponaša. Drugim rečima kako od njega stvoriti moderan, efikasan, pravedan i pouzdan institucionalni sistem koji će funkcionisati neselektivno... i sve ostalo što si rekao. U njemu je i danas jako mnogo ljudi koji su se ogrešili, ne samo o ljudska prava, moralne norme itd, nego i o znakone i tu će i ostati do penzije ako ne budu sklonjeni, a ako pustimo stvari da teku svojim tokom neće biti sklonjeni jer njima treba da sude nelustrirane sudije. Imamo vrzino kolo iz kog nema izlaza bez makar malog hirurški brzog i dobro isplaniranog reza.

Iznenadjuje me da ti smatraš da je nemoralno zabraniti bavljenje profesiom onom ko je tu profesiju zloupotrebio. Onaj ko nema profesionalni moral po meni ne bi smeo da se bavi tom profesijom uopšte, nikad, jer je po društvo opasniji od nemoralne neznalice.

Tačno je da će lustracija verovatno privremeno ojačati ulogu države, ali ako se izvrši brza, delimična lustracija, koja se neće proširiti na izbor novih kadrova, šteta može biti potpuno izbegnuta.


Ne, nisi me shvatila. Rekao

Ne, nisi me shvatila. Rekao sam da naknadni moralizam može da prouzrokuje mnogo nevolje, pre svega u smislu zloupotrebe moći od strane države. Takođe - uvek, ali uvek - je sumnjivo kada država krene da tumači moralnost određenih postupaka itd. Dakle, nikako nisam rekao da je "nemoralno zabraniti bavljenje profesijom onom ko je tu profesiju zloupotrebio".

Dracena, mislim da imamo dobar primer u Vojsci Srbije, kako sistem može da se menja bez mnogo buke i skandala. General Ponoš sjajno radi svoj posao, ova poseta USA je zaista istorijska, VBA je već počela da se menja, reforme u sistemu organizovanja vojske su takodje napravljene odlično. U pitanju je, dakle, doslovno primenjivanje propisa, uz jasnu političku volju da se to izvrši, i uz jasnu spremnost vojnog vrha da to primeni.

Koštunica i njegovi su, svakako, problem. Ali, kao što je DSS smetnja primenjivanju pozitivnog prava, isto tako je smetnja lustraciji. U ovoj preraspodeli karata ostali su bez Ministarstva pravde. Izgubili su i Vojsku. Nadam se da se na tome neće stvari završiti.


Da, Johnny,

i ja mislim da je vojska jedan od najboljih primera kako se reforma sprovodi bez mnogo buke, ozbiljno i sa dugoročnim planom. Tamo je, koliko vidim, zavladalo "opšte učenje" i izgradnja potpuno novog načina mišljenja.

Ti možeš da pretpostaviš da ja nisam za lustraciju sudija iz hira ili osvetoljublja. Ako postoji bolji način od lustracije, molim lepo, nemam ništa protiv, neka ga primene, a rezultati će se vrlo brzo pokazati kao i kod vojske. Ali bojim se da su u sudstvu stvari mnogo kompleksnije, jer u njemu ne vlada hijerarhijsko ustrojstvo, sudije imaju samostalnost u odlučivanju, procesi su po svojoj prirodi mnogo netransparentniji (i pored veće institucionalne transparentnosti u odnosu na vojsku) itd.

Slažem se da je DSS jako usporavao reforme, svakako iz svojih partijskih interesa, ali bojim se da će i sad nastaviti, što preko vlade, tj. ministarstava, što preko skupštine. Istina je da je njihov uticaj sad znatno manji, ali kad neko hoće da smeta nije mu potrebno mnogo uticaja, to je bar lako. Samo mi se čini da je teže ometati proces lustracije kad se jednom u njega krene, nego tihe reforme. To je samo moj utisak, nisam sigurna.


Pa, da, Dracena, upravo to

Pa, da, Dracena, upravo to što pretpostavljam da u tvom zalaganju za lustraciju nema osvetoljubivosti i hirova, naterala si me da se još malo zamislim :))

Pitanje reforme pravosuđa je, dugoročno, možda i kompleksnije od svih tih udbi, mupova etc. I, da, u tom sektoru kao da vlada neki zakon omerte, nekakva kriminalna lojalnost, koju je vro teško razbiti. Meni je tu zanimljivo da niko do sada nije ni pokušao da izvrši istinsku reformu sudstva. I, posle šest godina, naravno da se zapitamo da li je to uopšte moguće.

Mislim da je pravosuđe možda jedini sektor u kojem bi lustracija dobila podršku građana. Jer, svi su osetili nerad sudova i bilo bi lako ljudima objasniti da sudija taj-i-taj ostaje bez posla, jer ljudi znaju na ličnom primeru da sudija taj-i-taj nije dobro radio, da im je držao predmete u fioci, da je korumpiran itd. Ne znam... Sudstvo je možda jedina oblast u kojoj lustracija ne bi dovela do usporavanja, jer sporije od ovoga kako rade teško da može.

Ipak, neke principijelne primedbe ostaju, a ona o nezavisnosti sudske vlasti jeste jedna od njih. A podela vlasti jedno je od uporišta demokratske države i društva.

Pa, dobro, naterala si me da se dooobro zamislim...:))))


kamichak...

Ma apsolutno je nemoguce biti vise u pravu...od ovoga sto si napisala. Samo kad bi vise ljudi imalo tvoju logiku.
Ne mogu dovoljno da naglasim...koliko se slazem...

Zare sa Lemana


...

po zakonu inercije, rat - i sav jad i beda iz njega proizashli, nije ochigledno josh uvek sasvim protekao. shto se srbije tiche- svakako ne.

srpstvo, ili Srbija svejedno, kakvoga danas poznajemo, nije nishta drugo do neka vrsta demonskog "perpetuuma mobile", koji traje i vrti se uvek oko istih centara: u isto vreme, odnosi nisu jasni (obelodanjeni) i sveukupni javni, ekonomski i politichki zivot odvija se u najneverovatnijoj zbrci- koju niko do Srbina ne moze da isprati i donekle pojmi.

govorish o otvaranju, kamichak. kljuchevi tih vrata su svakako u srpskim rukama: manje ili vishe (nebitno); ali
jesu.
to shto ti kazesh da politichki sumnjivci seljaci nece imati shta da ponude "svetu u kojemu se ti trenutno nalazish" jednostavno se ne poklapa sa datim stanjem. oni ce biti jedini koji ce imati shta da ponude, jer su oni jedini koji zapravo neshto kapitala imaju. ostatak Srbije je deklasiran i gologuz: naravno, deshparantan u tome.

kljuchevi za otvaranje tih blindiranih vrata trenutno su u rukama potencijalnih objekata lustracije. mislish li da ce ih oni milom dati ili iskoristiti (shto se svodi na isto, zapravo): iz sazaljenja, milosti ili samaricanske naklonjenosti napacenom srpskom narodu? nece! naravno da nece !

a shto se odgovornosti tiche, ona je najmanje finansijske prirode (ova je samo materijalno dokaziva): u Srbiji i dan-danas barem 50% punoletnih "gradjana" drzi chvrsto do toga da je Srbija vodila jedan pravedan i nuzan rat: elem, herojski. u vreme ratova bilo je takvih josh vishe; ostali su radije bili neupitani i nezainteresovani. ti ili ja, recimo. u tom smislu su ti famozni gradjani Srbije odgovorni za svaku kap krvi, za svako raseljeno lice koje im je onda pala u milost(chitaj nemilost) kao za sve krivo, za svako dete koje je ostalo bez roditelja, za svaku silovanu zenu... ne zelim da istupam patetichno- to je jednostavno chinjenica: a svaka chinjenica o ratu mora da ima patetichni prizvuk , sem ako se o njemu ne govori kao o "Ocu svih stvari". dakle, potpuno suludo- nacistichki.

gradjani Srbije, tj. svi oni koji su u doba ratova bili ljudi stasali za samostalno rasudjivanje, ODGOVORNI su za sve shto se desilo od 1990-1999; i neophodno je da je to shvate i prihvate (makar povrshno, provizorno, za druge). to je zapravo kljuch od najdebljih vrata koja Srbiju odeljuju od ostatka sveta i njegovih finansijskih tokova, na koje se ja serem- iskreno da ti kazzem.


...

Quote:
govorish o otvaranju, kamichak. kljuchevi tih vrata su svakako u srpskim rukama: manje ili vishe (nebitno); ali
jesu.

kao i kljucevi od lustracije.

Quote:
u Srbiji i dan-danas barem 50% punoletnih "gradjana" drzi chvrsto do toga da je Srbija vodila jedan pravedan i nuzan rat:

ko ce onda da lustrira?
vas pet sa bloga?

Quote:

a shto se odgovornosti tiche, ona je najmanje finansijske prirode (ova je samo materijalno dokaziva)

ne, pravna odgovornost se zasniva na kauzalnom linku koji se moze dokazati finansijskim tokovima.
ali vi vise volite da se bavite stanjem ljudskih dusha.
sve sam pop do popa, ali nikako da se autujete.

Quote:
oni ce biti jedini koji ce imati shta da ponude, jer su oni jedini koji zapravo neshto kapitala imaju.

ako mislite da je kapital ono sto srbija moze da ponudi celom belom svetu, patentiraje to molim vas.

Quote:
ostatka sveta i njegovih finansijskih tokova, na koje se ja serem- iskreno da ti kazzem.

a evo nas i kod poente.
ne samo da tehnicarima odgovara haos. o ne :)
odgovara i mnogim lustratorima, a i kukavcima sinjim koji, kad jednom haos prodje, zaista nece imati sta da ponude. nikome.


....

poshto vidim da rado i proizvoljno propushtash po neke stvari, ponavaljam:
kljuchevi za otvaranje tih blindiranih vrata trenutno su u rukama potencijalnih objekata lustracije. mislish li da ce ih oni milom dati ili iskoristiti protiv samih sebe(shto se svodi na isto, zapravo): iz sazaljenja, milosti ili samaricanske naklonjenosti napacenom srpskom narodu? nece! naravno da nece !

uostalom, lustracija je kao izraz, ili pravni akt, neprimenljiv na srpske greshnike, jer su oni kriminalci, u najobichnijem znachenju te rechi- vâshi. lustracija je za srpske okolnosti eufemizam ubachen u igru od strane mutivoda sa samo jednim ciljem: svojim legalistichkim muljanjem i zbunjivanjem "neprijatelja" (chitaj srpskog naroda) ostati na zili kucavici pregazene Srbije do poslednjeg daha.

ne sumnjam da bi ti , tako mlada i okretna, bila znachajna podrshka ovim ljudima. zashto gubish vreme ovde po ovim zaludnim stranama- lepo im se pridruzi i izjedi ih iznutra. otvori nas, pravedna zeno !

c


Pa ko je

glasao za Milosevica nego Srbi? kako je Milosevic uspeo da se odrzi na vlasti sve one godine nego tako sto je ubedljivo pobedjivao na izborima? Nego sta nego da su Srbi podrzavali ratove koje je Milosevic zapocinjao na teritoriji bivse SFRJ.Pa molim vas i sada je na izborima pobedila SRS za koju znamo da je protiv saradnje sa Hagom , a koja Mladica smatra srpskim herojem.
http://www.zamislisrbiju.org/


kapi

da li je poznato sta bi s onim zajmom za srbiju?
pred sami rat sam boravio u beogradu par dana. sjecam se jednog razgovora sa soferom autobusa koji saobraca na liniji surcin-beograd, covjek je s takvim odusevljenjem pricao o tom zajmu, malo je falilo da odem da uplatim neku lovu za svicarsku na balkanu:-)


pojela maca...

pojela maca...


oibibio

Priredio: Miško Lazović

Ako se ne računaju letovanja na Jadranu i grčkoj obali, tokom prve petoletke mandata, Milošević, kao državnik, praktično nije odlazio u inostranstvo. Samo je dva puta službeno putovao van Srbije. No, i kad je celu naciju uveo u izolaciju, kakva je do tad primenjivana samo prema Severnoj Koreji, Libiji ili Iraku, apologete su opevale voždove diplomatske sposobnosti tako da bi mu i Henri Kisindžer pozavideo: “Slobodane, rode srpske vjere / dok ponireš u tuđe namjere / iz očiju munja ti sijeva / Mila braćo, došlo novo doba / rodio se Milošević Sloba.”
A Sloba je svoju veličinu, najzad, osetio potvrđenom postavši stalna tema zgražanja međunarodnih institucija. Prijalo mu je čak i društvo Kim DŽong Ila, Gadafija i Sadama Huseina. Nije se uzbuđivao kad je Evropska zajednica novembra 1991. uvela ekonomsku blokadu Srbije i Crne Gore. Ignorisao je i totalne sankcije koje su šest meseci kasnije, zbog angažmana tek osnovane SRJ u ratnim sukobima u Bosni, rezolucijom Saveta bezbednosti propisale Ujedinjene nacije.
Autistično je tvrdio da će one same od sebe pasti za dva meseca, jer “ne mogu belosvetski činovnici da se tako ponašaju prema zemlji koja je bila među osnivačima UN”. Niko ga nije mogao ubediti da on nije naslednik Tita, niti Srbija originalne Jugoslavije. Sa nepodnošljivom lakoćom samouverenosti je tvrdio: “Ekonomska blokada neće dovesti do propasti. Samo će ubrzati prestrukturiranje privrede.” Kako je tada 40 odsto fabrika obustavilo proizvodnju, jer nisu imale sirovine ili inostrane kupce, radništvo je korpumpirao zakonom, kojim se garantuju posao i plate svim zaposlenima, dok god traju “nepravedne sankcije međunarodne zajednice.”

Nije se Milošević nikad trudio da učvrsti naklonost kod svog, nakon više godina vulgarne indoktrinacije, sluđenog naroda. Jedino se plašio da oni koji su potpuno izgubili kriterijume i zapevali “Ameriko ne diraj Srbiju / zar još ne znaš kako Srbi biju”, zbog socijalne bede gnev ne okrenu prema njemu. Postajući najvitalnija srpska privredna grana, siva ekonomija je kroz ulično dilovanje deviza i šverc deficitarnih proizvoda, dodatno amortizovala eventulno nezadovoljstvo naroda. Katastrofalni rezultati Zajma za privredni preporod Srbije, raspisanog 1989. (prikupljeno je svega 8,6 odsto od planirane sume), pokazali su Miloševiću da deklarativni patriotizam njegovih podanika naglo splašnjava kad treba da posegnu rukom za vlastiti novčanik.
Mada je građanima, već krajem 1990., blokirao u zvaničnim bankama više od 8,7 milijardi maraka, proglasivši ih “starom deviznom štednjom”, trebalo je izvući i ostatak iz slamarica, za dalje vođenje pogubne politike. Da je narod sačuvao “bele pare za crne dane”, shvatio je početkom 1991. Dok je država oročavala dinare građana uz godišnju kamatu od 10 procenata, braća Karić, sa neponovljivim talentom da se parazitski priključe na državni krvotok, prodavali su blagajničke zapise sa astronomskih 45 kamatnih procenata, znajući da će ih inflacija, planirana u državno-finasijskom vrhu, obezvrediti.

Polakomio se narod i prodavao devize da bi kupio dinare, pa je pleme Karića imalo mesečni obrt od 150 miliona maraka. Znajući koliko je veliko nepoverenje prema državnim bankama, a da je pored Erosa i Tanatosa, pohlepa verovatno najjača ljudska strast, Milošević je upotrebio opskurne likove Jezdimira Vasiljevića i Dafine Milanović da anesteziraju i ojade Srbe, po principu kojim je Škot DŽon Lou pomogao regentu Filipu da 1716 - 1720. opelješio Francuze. Retkim strancima se činilo da mesecima, sve do kraja zime 1993, građani Srbije ništa drugo i ne rade, nego stoje u kilometarskim redovima ispred banaka “Jugoskandik” i “Dafiment”, kako bi podigli svojih i do 17 odsto mesečne devizne kamate.

“Moram da priznam da sam u svom radu u ponečemu kopirala predsednika Miloševića. U pravom trenutku sišla sam u masu, obećala im ’niko ne sme da vas krade’, stekla njihovo poverenje i ne želim da ga izneverim”, objašnjavala je “bankarski genije”, Dafina iz sela Skobalja, kako je uspela, po svojoj evidenciji, da sklopi čak 12 miliona ugovora sa štedišama. Inflacija iznad 100 procenata, redovi pred sve praznijim prodavnicama i nestašica stratateških namernica, potiskivani su medijski dirigovanom histeričnom ksenofobijom i nacionalnom samodovoljnošću. “Mrze nas Hrvati, ne vole nas Šiptari, ni Makedonci.

Nas Srba, hvala Bogu, dosta je i niko nam ništa ne može”, govorio je u republičkoj skupštini poslanik SPS Batrić Jovanović, borac slavne Prve proleterske brigade, koji je zarad ljubavi prema voždu zaboravio svoj levičarski kosmopolitizam. Odijum prema Srbima postao je planetarno podrazumljiv, pogotovu kad je, nakon strateški besmislenog granatiranja Dubrovnika, razaranja Vukovara i opsade Sarajeva, ražalovani vojvoda Šešelj zapretio da će ustaše klati zarđalim kašikama, a ruskim raketama SS 22 gađati Zagreb, Beč i London i Rim. “U embargu protiv Srbije moramo imati volju koja ide do mržnje”, revoltiran je bio Benjamino Andrata, ministar spoljnih poslova Italije. Samo se mlako, uglavnom tokom predizbornih kampanja, Milošević distancirao od kasnije pouzdanog koalicionog partnera, lidera radikala, koji je voleo da se po Beogradu šepuri u maskirnoj uniformi, dok mu jedan opoziocioni poslanik nije slikovito objasnio da izgleda kao “steona žaba”.
http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=9792


hvala kapi

zamisli da sutra kostunica izjavi da ce drzava u roku od godinu dana vratiti ljudima sav novac koji je uplacen za zajam:-)
a ljudi onda kazu, necemo novac, uplatite to na racun orce ili na racun spc;-)
bas bi ga stavili u dilemu;-)


Gradjanima koji su dali svoj

Gradjanima koji su dali svoj novac za fantomski Zajam za preporod Srbije novac se vraća od 2004. godine. Veliki deo tog novca je do danas vraćen, ako ne i sve.


nisam to znao

to je dobra vijest, hvala johnny011


kuul :)

kuul :)


nije tačno da je vraćen

uzet je od drugih, drugi novac, i dat njima.
To je samo nastavak pljačke drugim sredstvima. Kao kad su banditi iz vlasti i okoline pojheli novac sitnih špekulanata iz Jugoskandika i Dafimenta, a sad država uzima od građana da bi "vratila" novac špekulantima.


Citajuci

sve stavke redom....a koje su najosnovnija ljudska prava i kad sam shvatila koliko su ljudi u nasoj zemlji nezasticeni...ostadoh bez teksta.
Znam ja da je to tako...ali kad covek to i procita ovako redom....onda je strasnije.


Pa ako cemo pravo prvo

Pa ako cemo pravo prvo Hrvati treba da zapocnu suocavanjem sa NDH jer se to nikad istinski nije ni dogodilo!KPJ je namerno gurao to pod cilim da bi zastitio hrvatski narod od anteme,i sacuvao tiranijski sistem titove Jugoslavije a slozicemo se da je vecina Hrvata podrzavala tu genocidnu tvorevinu.Mozda da je ovo uradjeno kako treba,nikad se ne bi ni desio raspad Jugoslavije.A sto se tice da su neki popovi podrzavali rat,pa molim vas uvek postoje iskakanja iz sistema.Bitno je da su sveti sinod i patrijarh uvek bili protiv rata.


Glede Evropske socijalne povelje

Koliko ja znam, usvojena je 1961.godine, a ne 2005.


...

mi je potpisali (greshkom :D )2005,
usvojena 61
revised 96.


Uroshe, Lepo sam napisao,

Uroshe,

Lepo sam napisao, POTPISANA OD STRANE SRBIJE 2005, ali nije ratifikovana u Parlamentu. Tek kada je ratifikovana stupa na snagu za Srbiju. Za ratifikaciju treba samo da ubace svoje bele poslaničke kartice i glasaju.


Znam

kada stupa na snagu za Srbiju.
Nego nisam znao da se ESC u tvom uvodnom postu odnosi na Srbiju, mislio sam uopste.;)


Da, spisak je za Vladu, baš

Da, spisak je za Vladu, baš me zanima hoće li makar 5 stvari uraditi u narednih 6 meseci. Mada pesimisti misle da neće ni jednu.


OK,

ali mislim da ce uraditi sledece:
Donece Zakon o azilu i Zakon o putnoj ispravi, i mislim da ce morati da harmonizuju mnoge delove prava Srbije sa pravom EU, tj.morace da se prilagode A.C.-u.


gorane

onda bismo i mi u bosni mogli krenuti s mrtve tacke.


Nažalost, kad malo bolje

Nažalost, kad malo bolje pogledaš Srbije drži ključeve regiona. Kada bi se u Srbiji desila velika promena na bolje, to bi automatski uticalo na Kosovo, BiH, Crnu Goru...

Ne želim da kažem da je Srbija bogom dana, već čvor koji je posledica ratova i 90tih mora da se razvezati u Beogradu.

Evo me u Sarajevu, vidim koliko bi značilo da neko uputi dve poruke: 1.Da, krivi smo za Srebrenicu/opsadu Sarajeva itd 2. Nećemo nikakvo ujedinjenje sa RS niti otcepljenje


2 Goran-glede Srebrenice

Ne mozemo biti krivi, jer ktivicnu odgovornost imaju samo ucinioci.
Kao gradjanke i gradjani mozemo biti politicki i moralno odgovorni/e.


Ispravno kada posmatramo

Ispravno kada posmatramo strogo formalno-pravno, ali ovo je blog na kome pokusavamo ljudima objasniti bar deo stvari...


Aha, OK,

slazem se s tobom.
Mislim da ljudi u Srbiji treba da idu pognute glave kada se pomene Srebrenica (i ne samo Srebrenica), bas kao sto ljudi u Nemackoj idu pognute glave kada se pomene Holokaust.
Za to je, nazalost, potrebna Pobuna protiv oceva, a ona se nece desiti, dok god vecina onih koji treba da se pobune sedi po Bg kaficima misleci kako ce najlakse zgrnuti pare i postati sponzori/sponzoruse!


Kao i oni koji podižu

Kao i oni koji podižu proteste po Srbiji iz Strazbura, na kojima neće učestvovati jer spremaju ispite...


2 Atomski mrav

Ja sam vec 5 dana u Beogradu.
A za proteste se uvek ima vremena na po nekoliko sati, samo sto sam ja po tom pitanju protestoholicar pa ne mogu nekoliko sati, nego dok traje protest.;)


Glede 21.tacke

Nije dovoljna povreda ljudskih prava da bi se neko obratio ECHR-u. Lice, koje zeli da se obrati ECHR-u zbog povrede ljudskih prava, mora prvo da iscrpi sva domaca pravna sredstva, pri cemu se ne zna da li su u to ukljuceni i vanredni pravni lekovi (ne zna se za Srbiju, jer ECHR glede toga jos nije doneo nikakvo misljenje, za Austriju, npr, jeste).
A primena Konvencije se ne pospesuje samo u tom smislu, vec i u pozivanju na presude ECHR-a pred domacim sudovima od strane strana u postupku, obicno se poziva na presudu koja je prva u regulisanju presudom ECHR-a odredjenog prava u pitanju.


************** A primena

************** A primena Konvencije se ne pospesuje samo u tom smislu, vec i u pozivanju na presude ECHR-a pred domacim sudovima od strane strana u postupku, obicno se poziva na presudu koja je prva u regulisanju presudom ECHR-a odredjenog prava u pitanju

Upravo na to sam mislio pod tackom 21.

Kod nas gotovo nijedan sud se ne poziva na evropsku praksu. Cast onim sudijama koji to rade.


Jako je retko

da se bilo stranka u postupku bilo sud poziva u Srbiji na praksu ECHR-a.
Mene i moj otac, koji mi je principal, i njegove kolege, a jos vise klijenti, gledaju belo kad im pomenem praksu ECHR-a, sam ECHR (to glede CoE) i Acquis glede EU.
Vlada jedna apsolutna nespremnost za ucenje medju advokatima, kao da je tesko pogledati HUDOC, covece, ne mogu da se naviknu da sudska praksa postaje izvor prava.


Nekoliko organizacija iz

Nekoliko organizacija iz unutrasnjosti je uspelo da posle 3 godine, obuci tim advokata (20tak, svi iz unutrasnjosti), da koriste ECHR i case law pred sudovima u Srbiji.

U pocetku je bilo jako tesko, ali sad im je to normalna praksa. Secam se kada su mi se u pocetku zalili da ce sudije cudno da ih gledaju kada to vide itd. Sada kazu da im je to sasvim normalna procedura, a i da lakse dobijaju slucajeve.

Medjutim, vec smo ukapirali da se sudije u manjim mestima ustvari uplase te prakse ECtHR i onda je prihvate iako je ustvari ne poznaju.


A tek u Palati nepravde

A tek u Palati nepravde (1,2,Okruzni), 3,4 i 5.sudu u Bgd-u.
Ne samo sto nisu spremni da pocnu da rade po CoE standardima, vec stranke u postupku, koje su nize strucne spreme od njih, gledaju sa nipodastavanjem.
Nekoliko puta mi je doslo da ispljujem sudije koje su mi se prema klijentkinji odnosile sa krajnjim nipodastavanjem samo zato sto ima samo osnovnu skolu.
Super je jedino sto su im uveli one odore kao obavezne, licno se nadam da ce im uvesti i stroziji eticki kriterijum.
Malo zaradjuju, pogotovo istrazne sudije, ali moraju da pocnu da se prilagodjavaju trzistu i da nauce nove stvari ili da lete napolje iz sudova!


Ono malo mladih sudija koji

Ono malo mladih sudija koji znaju ECHR, hoce da je primenjuju i zaista ih zanima pravo je totalno gurnuto u stranu. Nisam bas ekspert za Palatu pravde, ali ono sto sam skoro video i cuo u par dana bilo je bas tuzno.


Pa da

te mlade sudije su ili stavljene u stranu ili im se imena pominju po recikliranim toalet papirima, sto znaci poziv na linc (ne bih da navodim slucaj i ime, ali mislim da znas na sta mislim).
I to je uzas.


I know... Ali nema predaje,

I know...

Ali nema predaje, sve je toliko loše, da gore ne može da bude. A ako su negde donatori uložili i ulažu ogromni novac - to je pravosuđe. Zaista enormna količina novca.


Znam.

barem je OK sto Stojkovic vise nije ministar pravde.
Zamisli da je to ZLO ostalo na tom mestu.


Pomalo sam se i iznenadio

Pomalo sam se i iznenadio sto se DSS odrekao i tog ministarstva i cika Stojkovica. Da je ostao, verovatno bi ponovo uveo verbalni delikt i jos mnogo toga.


I ja isto,

kad sam cuo za mogucnost da Jocic bude ministar, predlozio caletu da se preorijentisemo na chukanje trafika.
Al OK je, niko iz DSS-a nije ministar pravde.
Mada mi ni DuPe nije nesto obecavajuci na tom mestu.


Znas kako... Za mene NIKO

Znas kako... Za mene NIKO nije obecavajuci kao ime... Oni koji se ucine obecavajuci uglavnom budu ikebane i nikad ne dobiju stvarnu vlast. Medjutim, svakom treba dati sansu, videti sta radi ( a jos vise sta ne radi) itd. Svi smo mi civilno drustvo i svi cemo ih itekako kritikovati za svaki los potez.

Doduse, od Stojkovica tesko da ce biti gori.


Pa ni za mene,

obecavajuca mi je cinjenica da mi resorni ministar nije vise iz belanovicke ekipe.
A glede Stojkovica-nemoj da te cuje Dragoljub Jankovic, oduzimas mu teskom mukom stecenu titulu.;)


Po carsiji se prica da su

Po carsiji se prica da su njega ipak drzali u saci odredjenim kompromitujucim sadrzajima, pa se valjda nije ni trudio da pruzi otpor u vidu bavljenja poslom.


Glede kompromitujucih sadrzaja

Tacni su.
U tim kompromitujucim sadrzajima glavnu ulogu je igrao jedan profesor Pravnog u Beogradu, ako hoces vise detalja, posalji mail.;)


..

ti se,
urose,
u pauzama izmedju revnosnog spremanja ispita
i raznijeh revolucionarnijeh akcija zvanja lifta i bezanja,
srchano zalazes za prava ljudi svih seksualnih orijentacija.
a onda u negativnom kontextu
nudis info o seksualnom kontaktu izmedju dva muskarca
koji, kao, obojicu treba vrednosno da ih sahrani.
u dva skoka tudji seksualni preferencijal postaje
pikanterija koju je legitimno razvlachiti.

covece koje licemerje.


2 Kamichak

Ti si rekla da je to u pitanju, a ne ja.
Otkud znas na sta sam mislio?
Nisam rekao ni sta je u pitanju, ni ime onog drugog.
To sto si se, draga moja, ti upecala, pa rekla ono sto znas, je samo tvoja stvar.
A glede sexualne orijentacije i sexualnog odnosa izmedju 2 muskarca (i dve zene)-to jeste potpuno OK, ali nije OK da taj neko, ko je pritom politicar, hebe u mozak celo drustvo zato sto njega samog hebe komplex zbog sexualnog opredeljenja.
Ja se zalazem za UZAJAMNO postovanje ljudskih prava, sto znaci da svacija sloboda traje do nosa onog drugog, a ne zalazem se za nametanje jednog sexualnog opredeljenja kao jedinog.
Nametanje homoseksualnosti i sexualno uznemiravanje je, TAKODJE NAMETANJE, SEXUALNO UZMEMIRAVANJE I KRSENJE LJUDSKIH PRAVA.
Mislim da bi, kao pravnica, to trebalo da znas.
Da je svaka zloupotreba nekog prava, to se odnosi i na ljudska prava, zloupotreba, dolazila ona od vecinske ili manjinske populacije, odnosno dolazila ona od povlascenih ili ugrozenih kategorija gradjana i gradjanki.
Ja sam liberal, a ne anarhista, za mene ljudska prava i slobode podrazumevaju uzajamnu obavezu postovanja i nekrsenja tudjih ljudskih prava i sloboda-iliti dvostranu obaveznost, a ne jednostranu.
Da je u pitanju jednostrana, onda to ne bi bila sloboda nego anarhija.


...

mnogo reci uroshe, da bi zatrpao ono sto znamo i ti i ja
i svi koji znaju na sta se aludira dok ovo citaju.
a to je da si ti kao pikanteriju, kao trac,
ponudio informaciju (spekulaciju) o gej odnosu,
a da si s druge strane vajni borac saborac za prava onih sa manje uobicajenim izborom.
i molim te, bez onog "draga."

Quote:
Nametanje homoseksualnosti i sexualno uznemiravanje je, TAKODJE NAMETANJE, SEXUALNO UZMEMIRAVANJE I KRSENJE LJUDSKIH PRAVA.
Mislim da bi, kao pravnica, to trebalo da znas.

ma ne lupetaj.


kamichak, (pre)stroga si prema Urosu;)

... ja imam za njega bar delimicno razumevanje. On je covek revolucionar, pa mora ponekad i da se posluzi nekim "nedozvoljenim sredstvom" da bi brze stigao do cilja ... i eliminisao svoje politicke protivnike ...

A sta da kazemo za njegovog "partnera" u ovoj prici, Gorana Miletica? On je covek profesionalni borac za ljudska prava i kao takav politicki neutralan. A i on se bavi sirenjem glasina o gej odnosu ... umesto da se bori protiv toga ...


2 Virtuelni Vasilije

Ja sam samo spomenuo da kompromitirajuca informacija jeste tacna.
Kamicak je iznela javno njenu sadrzinu.
A ne ja.
I otkud ti ideja da ja nisam profesionalni borac za ljudska prava?
Kako ti to mozes da znas?


2 Uros

kamicak je samo iznela PRIRODU informacije(spekulacije) i to u okviru KRITIKE tvog i Goranovog licemernog ponasanja - a ne samu inofrmaciju(koju mi i dalje nemamo). A ti je javno nudis/saljes mejlom Goranu koji je zeljno ocekuje. Sirenje/takvih informacija je zadnje sto bi ljudi koji se bave zastitom ljudskih prava trebalo da rade - naprotiv, trebalo bi da se bore protiv toga.

A ti ides jos dalje pa tvrdis "da kompromitirajuca informacija jeste tacna" (kamichak ostavlja mogucnost da se radi o spekulaciji) ... da nisi mozda drzao svecu? A izgleda da si i lekar posto tvrdis da (neko ... ja ne znamo jos ko od pomenutih) "politicar, hebe u mozak celo drustvo zato sto njega samog hebe komplex zbog sexualnog opredeljenja"???

Inace ja nisam ni rekao da znam da li si ili nisi "profesionalni borac za ljudska prava" ... nego sam to rekao za Gorana posto mu to stoji u blogovskoj biografiji ... Nadao sam se samo da nisi ... a ako, jesi, tim gore po tebe. I po zastitu ljudskih prava u Srbiji. Ali sta da se radi kad je u Srbiji moguce i da jedan od najuglednijih boraca za gradjanska/ljudska prava, javno na televiziji napadne coveka ("sram ga bilo") sto je "promenio veru/domovinu" (po njenom tumacenju). A po svemu sudeci radi se o tome da taj covek nije politicki podoban ... kao i ovaj/ovi o kome ti i Goran sirite glasine(i "kompromitujuce informacije"). Ja nisam strucnjak za tu problematiku, jel se to ljudska prava tumace u zavisnosti od politicke pripadnosti ostecenih/ugorzenih?

Hm, ma nije ni lose stanje ljudskih prava kod nas ... kad se sve uzme u obzir...


2 Kamichak

Ja nisam rekao na sta se aludira.
Jesam li spomenuo imena?
Nisam.
Jesam li spomenuo kakve je sadrzine kompromitirajuca informacija?
Nisam.
Potencijalnu sadrzinu te kompromitirajuce informacije si spomenula ti.
I otkud ti znas na STA sam ja aludirao, jebote?
Jesi li svevideca pravnica Kamichak?
A glede quoteovanog-No means no-UVEK!
A cak i u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, draga koleginice, postoji deo koji se zove "Ljudska prava i ljudske duznosti".
Izgleda da do njega nisi ni stigla.


...

uroshe, dzaba.
ti si ponudio goranu da mu na mail posaljes info ciju sadrzinu i ja i ti znamo. goran je prihvatio.
ti si licemer. on je barem imao toliko obraza da na ovu temu ucuti.
i molim te, skini mi se s grbace.


Nemam tvoj mail...

Nemam tvoj mail...


Skoro da se nista ne doda.

Skoro da se nista ne doda. Vrlo iscrpno. Svaka cast na trudu! I hvala!
Neka ostvare pola - to se vec moze zvati napretkom.


Ja sam rekao da je 5 u

Ja sam rekao da je 5 u narednih 6 meseci veliki uspeh. Iako gotovo nista od svega pomenutog ne kosta...Treba samo malo volje...


Ako se bude potpisivalo od strane gradjana

ja potpisujem.
I u pravu ste za 5.
Ja po obicaju - megalomanski.


HAHAHAHAHAHAHAAAAA... E

HAHAHAHAHAHAHAAAAA...

E stvarno Gorane Mileticu, odavno se nisam ovako iskidao od smeha... Vi se ponasate kao da bi ste da pravite od Srbije drzavu.


Giger, Nada nas je odrzala,

Giger,

Nada nas je odrzala, njozi hvala.


:) Mislim da se kaze

:)

Mislim da se kaze "njojzi"...


green

ael ima nekog redara sa dezifikcionim sredstvom, bre. ovo gore mozda i redioaktivno. pozor. gajger fercera. more cistite sva sranja sa ove strane, bre. itno. amoste i ovo, bas me briga :o)


;o)

;o)


Pre nego uvedemo besplatnu

Pre nego uvedemo besplatnu pravnu pomoć hajde da edukujemo građane kako da se zaštite od nesavesnog i nestručnog rada advokata koje inače plaćaju.

Bravo, konačno reći ljudima za šta smo tačno optuženi u Hagu a ne samo da se narod zatupljuje mantrom o otporu i odbijanju isporučivanja. To se lako rešava: delite građanima prevedene optužnice pa neka onih 97% koji ne koriste internet u Srbiji počnu da bistre optužnicu.

Pre nego što počnemo da se pozivamo na konvencije pred Evropskim sudom za ljudska prava hajde da uvedemo konkretne oblike odgovornosti za najgrublje kršenje naših propisa od strane tužilaštva, policije i sudova. A prvo na odgovornost one koje je trebalo lustrirati. Argumentovano.


Haloooo!

Da li je moderator slep kod ociju?!!!!

U sta li ce da se pretvori ovaj blog?!
Pornografija, psovke i vredjanja.


prolaznice

nažalost, moraćeš da se navikneš....


Gorane, Zaista odlican

Gorane,

Zaista odlican tekst! Po meni fokusirao si se na sustinske stvari.

Pozdrav!


hvala.

hvala.


Sarajevska prica,ljudska prava

Caneta sam poznavao oduvijek. Onog dana kada me je provozao na „rami” bicikla postao je moj idol. Najbolje je igrao lopte, bio najbolji djak i najvaspitaniji decko u komsiluku. Tako su svi govorili. Mama se nije sekirala kada me, zajedno sa par „prculadije” poveo u Kino. Svi su vjerovali Canetu i u Caneta. Lutvo je bio dvije godine stariji od mene, a četiri mladji od Dragana(to je bilo Canetovo pravo ime). Lutvo se nametao da je blizi Canetu, a ja sam se potajno nadao da Cane mene vise voli.
Kada sam upisao fakultet, Cane je već bio apsolvent, još par ispita i diplomski. Dao mi je ormaric na fakultetu i upoznao me sa „relevantnim faktorima”.
Canetovi roditelji su nestrpljivo cekali da Cane zavrsi nešto otegnute studije i pocne raditi „pravi posao”, pošto je Dejana već odavno imala svoju platu i strpljivo cekala svoju ljubav, pa da sviju bracno gnijezdo. To sto je Cane studirajuci zaradjivao vise od oca, direktora nekog od pogona u Vranici, nije se racunalo. Samo se kancelarija pikala i posao od 7-15.
Cane je diplomirao u januaru 1984. i vjencao se u istom mjesecu. Zezali smo ga da će se sada vise znojiti od olimpijskih takmicara i da mora obratiti paznju na umjetnicki dojam i da u svoj program uvrsti i akslove i tulupe, piruete i sve one stvari o kojima je Milkica nadahnuto pricala. I Cane je izvrsio sve zadatke. Ovdje nije otezao kao sa fakultetom. Pocetkom 85. rodio se Dusan. Trio „D”-Dejana, Dusan i Dragan.
Lutvo se ozenio odmah po zavrsenom zanatu za varioca i radio je u pogonu kod Canetovog oca. Kada se Dusan rodio, Lutvina Jasmina je bila 8 mjeseci stara.
Jasmina se nije odvajala od Dusana. Cane i Dejana su ih vodili na izlete, pazili Jasminu kao svoje dijete i djeca su uzivala kada bi sjeli u Canetov Golf da se provozaju do Ilidze. Sa nekog od putovanja, Cane je donio Dusanu „pravog” Golfa, samo malog, a Jasni najljepsu bebu Barbiku. U tom Golfu će od sada Dusan voziti Jasminu i malu Dusanku(takvo je ime Jasmina nadjela lutki).
A onda je u Sarajevo stigao strah. Tek sto su posli u skolu, Jasmina i Dusan su posli na ferije skoro 3 mjeseca ranije od predvidjenog. Cane je prestao da se sali, bore su se pojavile po celu, Dejana je plakala, nisu imali struje, ni vode. Dusanov tata je isao na neki drugi posao, neki radni vod, a vracao se uvece krvavih dlanova. Nocu, Dusan i Dejana su silazili u podrum, a Dragan je ostajao u stanu. Mama je plakala, tata psovao i nije htio u podrum.
U podrumu je teta Fadila ruzno govorila, psovala četnike, agresore, pitala za tatu i mama je prestala da Dusana vodi dole. Dusan je od tada spavao u kadi, drzeci Golf sa kojim će odvesti Jasminu daleko od ovog grada, tamo gdje samo srne i jeleni veselo trckaraju zelenim proplancima i sumarcima.
Jedne noćije cika Lutvo dosao po Dragana i otisli su negdje zajedno. Te noćije Dejana puno plakala. Ujutro se tata vratio i nije nekoliko dana ustajao iz kreveta. Nije isao ni da radi, ništa.
Opet je dosao cika Lutvo i rekao:„ Hajdemo, Cane”!
-Lutvo, pusti njih dvoje, šta su oni krivi
-Naredjenje, Cane, ne pitam se ja
Poslije toga niko nije vidio „trio D” u gradu. Nije se znalo gdje su otisli. Jasmina je zvonila na vratima, ali niko nije otvarao. Onda se u stan uselio Zijad, brat Lutvine žene Fadile i rekao Jasmini da je Dusan otisao za Beograd i da ne žele vise dolaziti u Sarajevo. Njegova Mirsada je rekla da joj je Hanka pricala kako je vidjela Dusana i Dejanu u Beogradu, a da je Cane komandant na Palama i veliki četnik.
Jasmina je znala da je to laz i da će Dusan uskoro doći Golfom, pa da nju i Dusanku odveze.
***
Prestalo je da se puca, dosao je mir u Sarajevo. Jasmina je postala djevojka, Fadila je dobila neki posao kod humanitaraca, Lutvo pri vojsci. Pricalo se o žrtvama nastalim od strane „srbočetnika”, poznati pomiritelji su stizali u Sarajevo: Stipe Mesic, pa Abu Hamza, pa Djordje Balasevic, Mira Karanovic, Karla del Ponte...
Na jednoj od sarajevskih deponija, pronadjena je masovna grobnica.
Ljudi sa maskama na licu i zutim kombinezonima su vadili raspadnuta tijela. I dok je Bil Klinton na TV-u hvalio hrabrost bosnjackog naroda u jednom od svojih obracanja, radnik u odijelu kosmonauta je izvadio malo tijelo. Djecije rucice su stezale ganci novog Golfa igracku. Njemacka proizvodnja, ni vrijeme ni vlaga mu nisu naudili.