Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Kaži mi kakvo ime da ti dam...

Vuk i Ovca

Kad smo već kod beba, novih beba, koje mirišu kao duša, kao topli hlepčići...e, kad smo već kod toga, jedna od težih zagonetki roditeljstva je koje ime dati novom ljudskom biću. Nema popravki, predomišljanja.

Ime za ceo život. I to takvo da ga novi član civilizacije ne koristi samo pri upisu u matičnu knjigu rodjenih, venčanih i božemeoprosti umrlih, pri prozivci u školama ili kada nešto razbije. Ime, koje se ne skraćuje u Bubi, Bibi, Kiki ili Lulu.

Kada sam tokom prve trudnoće stigla u fazu "samo što nije" i ličila na ženku tankera, spremnu da zaspi uvek i svuda, e tada je traženje imena postalo bitnije od svega.

Kao prvo smo se pridržavali preporuke majstora Duška Radovića: "Kada dajete ime detetu, mislite na to da će se možda po njemu zvati neka škola, ulica ili trg". Dakle, ime mora da bude dostojanstveno. Dobro.

Onda se pojavio i moj otac, poznati panslavista, toliko da oteža zadatak. Posle dužeg razmišljanja, pomenuti je zaključio da dete, u kome je pomešano toliko slovenske krvi, treba da nosi slovensko ime. Da ga razumemo, da nam nešto kaže. Shodno tome je i formulisao molbu: "Izaberite bilo koje ime, koje god vam se sviđa, samo neka bude slovensko." Kako ne izaći u susret budućem dedi, koji je tako ozbiljno shvatio ceo projekat...Dobro, ali...

Ispostavilo se da zadatak nije ni malo lak, kao i da većina imena, koja su nam se dopadala, nisu slovenska...ili jesu, ali kada se izgovore u slovenačkom govornom području, zvuče drugačije, gube oblik...ili na srpskom...dakle naći starije slovensko ime, koje se javlja, u sličnim oblicima, u svim slovenskim jezicima.

Uz to je trebalo naći ime, koje neće biti suprotnost detetu, koje još ni ne znamo kako izgleda, a kamoli u šta će da izraste. Da se ne desi da, kao naš poznanik, damo detetu ime Čarna, a dete izraste plavokoso i tena kao iz Snežane i sedam patuljaka. Ili kao prijatelji, koji su poneseni patriotskim zanosom i Finžgarovim romanom, detetu dali ime Svarun. Kad čovek čuje to ime, koga su puna usta, pred očima se ocrta namršteni bog slovenski, spreman da nasrne na koga treba i pesnicom mlatne po oblaku...e, pa ovaj drugi, manji Svarun je bio pegav, riđ, kolenca su mu se sudarala, a tanke nožice virile iz bermuda, dok su kroz debelu dioptriju naočara sa plavim rubom, gledale staklom uveličane pitome i bojažljive oči. Ne znam u šta je izrastao, ali tada je bio sušta suprotnost preteškom imenu koje je nosio. Da ne govorimo o susedima sa plaže, u Brelima, koji su kovrdžavoj, očiju kao kupine, ćerkici dali ime - Morana. Pomerisesmesta.

Moj žmu je predložio jedno od zaštitnih staroslovenskih imena - Črt. Prijatelji u Srbiji su popadali od smeha, a i ja sam bacila čifte...nije prošao ni Črtomir. Jeste da nema đavola, koji se ne bi uplašio svog imena, ali kako da se vikne to ime? Treba da se zadavim, pokušavajući da dozovem dete, imenom bez ijednog samoglasnika...Odbijeno.

Kada su me već kotrljali u sobu za carske rezove, uspaničeni, budući otac se setio imena Vid, a ako bude devojčica, biće Vida. Može, samo da golubovi, koji su se okupljali na mom stomaku, odlete i nađu drugi plato za druženje. Uostalom, jeste bog...ali mudrosti, sveznajući bog vetrova sa sve četiri strane sveta, koje gleda sa četiri lica, bog Svetovid...a i hrišćani su ga pripustili u kalendar, da ne izazivaju strpljenje paganskih urođenika ukidanjem dobrog boga...pa ga ima svuda, kao Vida, Vidoja, Vidosave...A i ne zvuči zastrašujuće, ne pretpostavlja herojski izgled. Može. I bi Vid.

A onda smo čekali drugo dete i mazohistički se držali starog modela traženja imena. Uz dogovor, ako bude devojčica, ime daje žmu, ako bude dečak, nastupam ja. Bila je devojčica. Tatina ćerka. Bez mnogo razmišljanja, žmu je izvukao adut, ime - Zarja. Slovenski izvor, slovenačkije doduše, ali nepravedno istisnuto hrišćanstvom...Zarja nije zora. Zarja je zar. Onaj zar iz "ozariti se"...zarja je, na slovenačkom, prvo jutarnje i poslednje dnevno svetlo, ono nežno ružičasto. I bi Zarja. Takva beba je i bila, plavokosa, sa vencem kovrdža, bela i roza, plavih očiju. Dobro jutro, ovo je Zarja.

Taman smo odahnuli od odgovornih projekata, Zarja je bauljala po podu i smejala se bezubo, kada smo shvatili da treba, neplanirano, tražiti i treće ime. Aman! Samo što sam ovaj put ja bila na redu. Bez obzira na pol, istom metodom. Ispostavilo se da je dečak, čekalo ga je samo jedno ime, zaštitničko, da ga sačuva, da bude dobar i hrabar - Vuk. Samo što je žmu, iako ateista, impresioniran faktorom iznenađenja koje je pratilo dolazak trećeg deteta na svet, tom imenu dodao još jedno - Bogdan. I tako mu odradio bar tu pretpostavku da u budućnosti, bez blama, ukrasi imenom, ne ulicu, nego oveći trg u centru grada - Vuk Bogdan Greganović. Impresivno, nema šta.

I dan danas, valjda od tog, tadašnjeg, paničnog, a tako punog odgovornosti, traženja imena, ja , kada mi neko kaže da se rodila nova beba, prvo pitam kako se zove...Pravo da vam kažem, često pomislim da su Kinezi imali pravo, kada su decu par godina ostavljali bez imena, prosto su bili Prvi, Druga, Treći...a onda kada im se nasluti karakter, osobine, vrline, mane...onda im se pronađe ime, koje im priliči, koje ih opisuje i koje je njihov sastavni deo. Ovo ovako, "na slepo", a da ne promašiš, da se uklopi, da nije smešno ili preterano, neozbiljno ili preozbiljno, teško je...Nije šala dati čoveku ime. Kako se vi zovete?

 

 

 

 

 


Long

ili lang sigurno proizilazi od istog korijena?!


Ura, kazem i ja!

I onda mi dodje nesto... Krv nije voda... Po toj liniji u familiji su sve bile neke drcne zene i muskarci ljepotani. Eto, i ja sam te srece (s muzem, mislim ;-)) ).


Sat sa atletskih takmicenja, zar ne?

Quote:
Odlicna prica. Ali sta je u korenu Longin?

Pa sat sa atletskih takmicenja, zar ne?

PS Malo sale na racun dedinog imena, ali ime je zapravo bas lepo.


WK

I ti SADA TEK kazes da je ime lijepo?! Kazu da je Longin umro mlad (pradjed). Nisu rekli da li od tuge, jer mu popise krv na racun (tada ruznog) imena.


A ja

rodjena u bosanskoj provinciji, zamalo da me nazvase Andjela - moj otac hteo da me nazove po Angeli Davis, borcu za ljudska prava. Kazala mama "ne dolazi u obzir, zvace je Andja." I bih Olivera.

A moj sin, Konstanin (sa K) Albert (po ocevom pradedi). A drugi, ako Bog da bice Nestor. A cerka, ako Bog da, bice Darja (ili Darya, ili Daria, moramo da se slozimo oko spelovanja), po centralno-azijskoj reci-lepotici, Amu Darji, po persijskom "moru". Samo da nam jos dodje.


Ganesh

Dobar drug mog sina se zove Nikita. Nista cudno da Nikita nije Afro-Amerikanac ciji je deda obozavao Nikutu Hruscova. Roditelji su se slozili sa imenom, ali sa drugim imenom nisu koje bi po dedinoj zelji bilo Fidel.


Fidel

Meni je lijepo, samo da nije tako famous. Kod nas je to Vjeran. Jednog sam imala u gimbi u razredu. I jednog Vedrana.


moje dete

samo sebi dalo ime. gvozden. dok je bio u stomaku izeo majki sve gvožđe iz sistema.
bilo smešno kad je bio bebica ko medenjak a sa tako debelim imenom.
jedan brat hteo da me se odrekne. ''ženo nisi normalna, da daš detetu ime gvozden pa da ga zezaju gvozdene zarđaćeš''. niko ga ne zeza. opasno je ponosan jer je jedini gvozden u školi.

mnogo ti lepo ovo, jelice, baš ko iz tvoje kujne.


dzu

Ziveo Gvozden Nerdjajuci!
I da preduhitrila si me-bas sam htela da pohvalim kao i obicno jelicin post-uvek nezno i uvek vruce. Prava domacica!


Hvala

drage!


E Darja

super ime!


a ovde

u amsterdamu, ako se dreknash ERIIIIK, ima shanse da se pola grada okrene:-)
a jedna holandjanka se zove dushka... kad sam je pitao kako to speluje, rekla je D.O.E.S.C.H.K.A.:):):)


Ja u Njemi kazem, ako ne razumiju ime od prve,

da je kao Dusch Kabine (Kabina za tusiranje) ili, u stvari, Duška Biene (D. Pčela). Isto se čita, razmaci na razl. mjestima.


dunjice,

je l' kao ova Biene? :)


;-)



Kaz,

'ajde sad je pravi trenutak za neku lepu muziku, pa ću ti smanjiti kaznu: neću te više zvati Kaz Bezmejlić, nego samo Kaz Mejlić. :)))


a, jel'...

mozhe neshto drugo, onako malo vishe sexi.. hahaha..:):):)
vidim i jelica je gore pochela da troluje, pa ko velim...bajumbadum:):):)


Ništa,

ostaješ Bezmejlić. :)


xaxa, kaze, krushnu ti mrvu

al si mu ga DAO po prevodu :))

a vezano za temu: jedna moja drugarice iz osnovne se zvala Pravda.

- 'Ajde Pravda, reci shta znash o Ustavu iz godine...
(nije znala...)


ej blue,

jel znash kad pita ivica tatu
- tata kako sam ja postao?
- pa donela te roda sine!
- ej, tata al' i ti svashta je..sh:):):)


Svidja mi se što nisu

Mujo i Haso. Uf!


jel to ovaj Ivica ?

Dodje Ivica doma i kaze starome da je dobio 4 jedinice.
Stari popizdio:
- Majmune jedan, iz cega si sve dobio jedinicu?
- Iz tjelesnoga, matematike, hrvatskoga i vjeronauka.
- Kako si dobio jedinicu iz tjelesnoga?
- Ucitelj nam je rekao da dignemo jednu nogu, ja sam je diga.
Onda je rekao da dignemo i drugu nogu.
- Pa na kojem ces qrcu onda stajat?
- To sam i ja reka, pa sam dobija jedinicu.

- Dobro, kako si dobio jedinicu iz hrvatskoga?
- Uciteljica je izvukla nas troje i pitala nas da kazemo jednu
recenicu.
Jure je rekao:
- Ana voli Matu.
Stipe je rekao
- Ana voli Peru....
- U jeba te, pa ta Ana je ku*vetina!
- Je, to sam i ja reka, pa mi je uciteljica dala 1.

- Dobro, kako si dobio jedan iz matematike?
- Uciteljica je pitala koliko je 2+3, a ja sam reka 5.
Onda je pitala koliko je 3+2...
- A jeba te, to je isti qrac..
- To sam i ja reka, pa sam dobija jedinicu.

- Dobro, ali nije mi jasno, kako si dobio jedan iz vjeronauka?
- Vjeroucitelj je pricao kako je bog svugdje oko nas, a ja sam ga pita je li i u podrumu od nasega susjeda, a on je reka da je bog i tamo..
- Je qrac, nas susjed nema podruma..
- E, to sam i ja reka.....

e, ako je taj Ivica onda ga znam, shto je taj voleo da voza skejt-aaa


A da Ivicu

ne zovu kraće - Robi K.?


robi k.

obozhavam ga, jesi li chitala poslednji?...:):):)


Kaze...

hvala ti, nisam ga još videla, stiže tek sutra-prekosutra u moj dragstorčić...doooooooobar! (kao i uvek, samo ponekad još bolji)


ja chitam

preko neta i imam otvorenu posebnu mapu sa robijevim prichicama.. skupljam odaaaavno...:):):)


Ja ih

seckam, volim novine u elementarnoj formi, pa u fasciklu :) Nego, izašla druga knjiga Robija K., ne može da se kupi u knjižari i to, nego samo naruči poštom u kompletu sa prvom, moram nešto da uradim na tom planu...


ja

nemam ni prvu, tako da mi komplet odgovara, nego da mi javish adresu, ako imash?


Hoću,

samo da nađem kud sam zaturila Feral od pre par meseci, u kome je bila reklama za to...


jelice,

evo nashao sam adresu, ne morash trazhiti po starim brojevima ferala;-)


Kaze,

HVALA!


bice da je isti...

a znash kad je ivicin tata dosha na roditeljski sastanak, a uchiteljica mu kazhe:
- vash sin je sve prepisao od marice, sa kojom sedi u istoj klupi.
- a kako znate da nije marica prepisala od ivice?.. brani sina jedinca ponosni otac.
- zbog toga shto su im prva 3 zadatka potpuno ista, a kod chetvrtog je marica odgovorila sa 'ne znam', a ivica 'ni ja'!


A ja

zamalo da budem Cveta, jerbo sam se rodila na Cvete...pa se predomislili, setili par prababa i prešli sa cveća na drveće.


Cvetko

A meni mama jednom rece da je htela da mi da ime Florijan!

Tek tada sam shvatio koliko je Goran, u stvari, lepo ime ;)


Sv.Florijan,

zaštitnik vatrogasaca, naučila ovde, ima ga na svim vatrogasnim domovima.


Serblish varijanta...

Pre par godina, u gostima kod kumova u Americi, prokomentarisao sam kako mi je baš simpatično to što "u lokalu" njihovu poznanicu Dunju zovu Dundža. Ma nije to ništa, rekla je kuma, šta misliš, kako zovu njenu sestru Minju? :)


:D

:DDDDDD


:)

imena deda, baba, pradeda, prababa po familiji nisam ni razmatrala, iako je izbor veliki, od gustava, antona, milana, nikole, radeta, lazara, do ane marije, ivanke, eve, ljubice...

sinu sam dala ime Viktor.
cerki sam dala ime Marijana.

:)

uopshte se nisam kolebala. sinu tepam Viki, cerku zovem iskljucivo Marijana, josh kao mala nije dozvoljavala da joj iko skracuje ime, sem brat i deda, koji je ponekad zovu Maki.


za moje ime

strengeri se uvek zbune - kazem da se zovem srdjan, a oni izgovore: surgeon? but you're still young to be a surgeon. eeeeee.... :)


Zdravo Srđane,

a ja mislila da si devojčica, zbog ženskog roda nicka :)


zdravo jelice

sto bi rekao mile tranzicija: "ja sam, bre, musko! kao sto je bio i moj deda i moj tata pre mene" :)


jojojoj

:-))


divan

post kao svi redom tvoji...zarja je mnogo lepse od kalina, a kad uz kalina videh prikacenu hortenziju umrla sam od smeha, jer moja baba, a tako i svi drugi u jednom sumadijskom selu, je hortenziju zvala "kontezija", naravno u mojoj izvedbi "kontuzija".

ime mi dala kuma, u sred zime, i bih boginja proleca...


Kakva

prikačena hortenzija? To je Kalina, a reče mi Knjaz od Šumadije da je u tim, našim krajevima zovu i Djul (potvrdila mi moja snajka), verovatno jer liči na ružu. Al' hortenzija to stvarno nije.
Vesna, hvala za pohvalu :)


e, pa,

jelice, drugarice, meni licilo na konteziju :-))) mora da je djul iz iste familije ko kontezija :-) nekad su te kontezije bile roze ili plave, ali sad ima i belih i otud moj zbunj.


Ovo je

više od hortenzije, drvence vitko sa krošnjicom i grudvastim cvastima, iz ruske "Kaljinke", recimo...


bele jule

to ti se, slatka, opet u sumadiji, zove: bele jule. uvek ih bude za djurdjevdan, znam pouzdano.


Jula

je veovatno od djula - djul.


ti si...

verovatno mislila na ovu belu hortenziju


zoze...

ti ne samo da navijas za kolubaru, vec tacno znas na sta ja mislim ;-)


pa

navijachi kolubare su poznati kao dobri poznavaoci cveca. ja u svojoj bashti imam istu ovakvu belu sa jedne strane i roza sa druge strane bashte;-)


Nešto drugačiji pogled na sve ovo...

Na sreću, klinci kada odrastu mogu da promene i ime i prezime ako im se ne dopadaju... Ja sam ovo uradila, roditelji naravno nisu bili oduševljeni ali su se navikli, kao i okolina... Inače, smatram da bi bilo najlogičnije da mladi kada stasaju sami izaberu ime koje će im nešto značiti i koje će nositi ostatak života.


apropo (ili "a propo", ne znam tačno) Bogdana,

i značenja, znam porodicu koja je tada, neke '94-95. imala sedmoro-osmoro (a mlađi su ljudi...). I shvatili su da to baš i nije šala, jerbo su bili otprilike socijalni slučajevi :(
I zato su poslednjem u tom nizu, sinu, dali ime Stanko!!! Da više "stane!" to rađanje... tako su izgleda shvatali kontracepciju... jbg, neprosvećenos' ...

Inače mi se sviđaju ta "značenjska" imena. Sin moje prijateljice se zove Darijan- Božji dar i Dr. Jan (verovatno Dr. Ian). I diiiiiiivan je!!!! :))


Postoje

dve verzije nastanka imena stanko.
Jedna je kontraceptivna, da stane - prestane redjanje. druga profilakticka - da dete stane na noge, to ako se sitno rodi.
Da li je moj predak vranjanac bio karakusljiv ili neko poodmaklo dete u nizu ne znam. meni se vise dopada anti-bejbi verzija.


Moja baba je morala sirota

Moja baba je morala sirota da radja do muskog celjdeta i kad ga je konacno kao 7. dete po redu dobila dala mu je ime Slobodan!


Bolje bi

bilo da mu je dala ime Sloboda-nka, z'inat.


Moja kcerka je Sofija

Zelela sam to ili ime Apolinarija, pa da je zovu Pola. Trenutno nema nadimke. Na ime se covek navikne.
Da je bio sin, zvao bi se Dzon.


Biljana

Sofija je prelepo ime. Mudrost.


Pa to ti je kod nas vazda

Pa to ti je kod nas vazda bio najpopularniji vid kontracepcije :) Magijska znacenja imena kako se to u kulturloskim udzbenicima kaze.. Stanko za decake, Dostana za devojcice.
Fora je u tome sto ima mladjih parova koji pri odabiru imena ne razmislaju ba o tome nego se loze na "arhaican" prizvuk pa svoje princezice nazovu Dostana, a onda se nadje neko 'nacitan' pa im kaze "iju kako ste mogli pa znate li da ste dete obelezili, svi ce misliti da je niste zeleli"


stanica

meni je najubedljivije zensko ime, u tom smislu, stanica. u nisu su bile: stanka, stamena, stana...i onda stanica. al, musko nikako nije htelo da bidne!


Ja se ne zovem Šeherezada

Uvek sam imala problem sa svojim imenom. Ne, imali su ga drugi. Stalno su mi dosađivali pitanjima i komentarima: pa, kako to; pa, zašto to; ma ti si sigurno,; pa to je... o dodavanjima slova i izvođenju zaključaka o korenu, da i ne govorim.
Ja sam jedva dočekala 5. razred o.š., kada sam, bez ikakvog pardona, dala da mi se upiše u dnevnik drugo ime. Na prvom roditeljskom sastanku, kada se niko, posle treće prozivke nije odazvao na moje prezime (a drugo ime), moja mama je ustala, i pred celim razredom roditelja objasnila, da je moje pravo ime drugačije, na šta joj je razredna, nekako iznervirano i ljutito odgovorila:
Valjda dete bolje zna od Vas kako se zove!
Jedva sam čekala da napunim 18, da bih mogla da promenim ime, ali sam u nekom trenutku odustala, jer mi se nijedno drugo nije više svidelo od ovog mog. Zahvaljujući njemu, doživela sam svašta: i da mi profesor u srednjoj školi peva pesmicu na času (bila je neka u kojoj sam se spominjala), i da mi upišu pogrešne identifikacione podatke u ličnu kartu (shvatili su grešku tek posle 10 godina, pri zameni)... I sada me zabavljaju izrazi začuđenosti i neverice, kada se predstavim - a šta ću vam ja kad nemate širinu?!
Slučajno znam, da sam jedina osoba u gradu sa ovim imenom i prezimenom, pa mi je i milo i nije. Srećom, ne živim na adresi na kojoj mi se vode sva dokumenta. Eto, hvala mami i tati. I na tome. Nije mi dosadno. U životu.


šeherezada...

...je divno ime. Čestitke kumu/i, taj/ta zna da daje imena!Stvarno je jako, jako, lepo i drago mi je što bar ovako virtuelno, znam nekog ko se zove Šeherezada.


Hvala

Hvala, to je sve "sam svoj majstor". Naučeno od malena. Zahvaljujući i imenu. Onom stvarnom.


kao mala, nisam volela svoje

kao mala, nisam volela svoje ime. prezirala sam ga...bilo mi je grubo i ruznod...i podsecalo me na azdaju...i zato sam, kad me neko zovne punim imenom, hitro izbacivala jezik napolje i izigravala azdaju koja bljuje vatru.
kada sam malo porasla, shvatila sam da je moje ime u stvari mnogo lepo i zavolela ga.. a jos vise ga volim jer sam ga dobila po baki koju nikad nisam upoznala....

a sto se uzasnih imena tice, evo, meni u glavi sa faxa brat i sestra drenic: dren i drena.


Sve u svemu,

sudeći po tome što te tvoje ime podsećalo na aždaju, rekla bih da si i ti Dracena. :))) Ala nas imaaaa!!!


Filip, Aleksandar i Dario

Kad se samo setim svih tih ceduljica i ceduljetina, spiskova, precrtavanih i dodavanih imena...
Najviše su nam se, zapravo, sviđala imena Filip i Aleksandar. Samo što, navraga, u našem slučaju "imaju karmu" :) - muževljev brat se zove Filip, a u mojim prošlim inkarnacijama bilo nekih Aleksandara... Bila su još 2-3 imena u igri (sva su morala da ispune dodatni kriterijum da se i na nemačkom govornom području i kod nas jednostavno pišu i izgovaraju), ali se nijednog sem odabranog više ne sećam. :) Dario je malo požurio na ovaj svet, i u onoj trci i zbrci (jer o imenu još nismo bili doneli konačnu odluku) ja se zablokirala, po glavi mi zvonio još samo Dario - i tako i bi.
Uzgred, zašto se kaže "u Brelima" a ne "u Breli"?
Ja bih, naime, da dodam da ćemo na leto ići tamo - u Brele?, ili ipak u Brelu? - i da ne znam šta mi se više svidelo, da li tvoja priča o imenima, ili ta prelepa morska koincidencija... :)


Zato što su

Brela, plural iatantum (kao pantalone), a ne Brelo.
Idemo u Brela, u avgustu :)


NEMOJ ME ZEZATI! To za

NEMOJ ME ZEZATI! To za avgust! Stvarno?!!!
Javljam ti sve na mejl, što bi to bilo dobroooo! :)))
(mislila, glupača, da je Brela f. Nom.Sg; fala na prosvetljenju...)


1.avgust,

tri sedmice, rezervisano odavno, plavo, zeleno i belo u očima, jedva čekam i mail i Brela :)


Pa, draga, VIDIMO SE! :) E,

Pa, draga, VIDIMO SE! :) E, ovo je najlepše iznenađenje dana, saće mejlić. :)))


Razlicita znacenja..

.. u razlicitim jezicima istog imena su vec pomenuta. A kako bi bio prevod vaseg imena na druge jezike? Npr. Dunja = Quince (engl. direktni prevod)
Goran = Highlander
Jelica = Fir


Fir?

Ju što lepo zvuči, kratko i jasno, sviđa mi se.


Fir zvuci otmjeno

Bas bi mogli iskoristiti ;-)

Dunja je Quitte na njemackom. Inace, moj otac ima obicaj strana imena prevoditi, zabave radi. Znam da je Agathu Christie uvijek zvao Janja Kristić.


Samo moram

da uredim prezime, totalno mi kvari fensi Fir...Nego, a šta tačno znači fir i na kom jeziku?


Znaci jela

na Engleskom.


Bože, pojma nisam

znala, a u deminutivu bi bilo?...


Engleski je truba za deminutive.

Bilo bi small/tiny/little fir = mala jela oliti jelica. Pokusaji sa fir-ish ili fir-ness pocinju da zvuce glupo i gube na vezi sa znacajem imena na Srpskom.
Ili sam ja truba za Engleski.


englesko tepanje

An ency, wency spider
wen’ up to water spout
here comes the rain and washed the spider out
here comes the sun and dries up all the rain
an ency, wency spider wen’ up to spout again:)


Ej, Jelena

Ej, Jelena, upravo sam otvorio opciju da prihvatam mejlove, posalji mi neki tvoj kontakt. B


plishani

Eno mog pisamceta u tvom inboxu:)


firy, ali onda ne bi

firy, ali onda ne bi odbranila sina od nadimka vukodlak nikako :) (da ga ima izgovaralo bi se isto kao furry)


litvanci, na primer,

litvanci, na primer, uglavnom daju imena u deminutivu. i uopste, pricaju u deminutivu. i nemaju psovke. psovke su im na ruskom. najveca uvreda i nesto najpogrdnije sto moze jedan litvanac da ti kaze je imas oci kao zaba.


Bas su fini ti Litvanci pa i

Bas su fini ti Litvanci pa i kad "opsuju". Svasta mozes saznati na blogu.
Moja bivsa komsinica, inace madjarica, uvek je psovala na srpskom. Valjda joj onda bude ono pravo.


Agata?

To bi bilo da je Agnesa, a ovako je prevod Dobrila.


Jaglika,

u pravu si. Hvala na ispravci!


Jelice,

izvinjavam se od srca što sam se ovako raširila na blogu! Ali tako je kada se čovjek negdje ugodno osjeća :-) Ovih dana, tjedana, sve teške, žalobne, bremenite teme, pa mi ovaj post došao kao pravi retreat. Hvala puno! I nadam se da ne zamjeraš...


Draga dunjice,

samo ti uživaj i širi se, nema frke, blog banja radi punom parom :)
'Oš kolačić


Thanks, hvala,

rekao bi tvoj drugar Predin.

Eto skypam s jednim Javorom. Bas mu lijepo ime, uklapa se u tu prirodnjacku liniju. meni se osobno jako svidja i Ivor.


A, drugar

Predin, dao svom najmlađem sinu ime Črt. Moj muž srećan, presrećan, kao da ga je on krstio...kaže:"Čovek pesnik, zna šta je lepo ime, je l' vidiš?!"


Ja li mu to sad vec

peto? Cool ime, bas mi se svidja.


Peto i

već poraslo, dečkić, pre njega su Andrej, Rok, Zarja i Žiga.
A kada se naša Zarja podrpa sa braćom i zakuka što ima dva brata i ni jednu sestru, mi je odmah "utešimo" Predinovom Zarjom, koja ima četiri brata i Zarja ućuti, da ne izaziva sreću, valjda.


Zarje ušuškane među braćom

Zavidim im, s mojim porodicnim stablom/bambusom (kao to netko ovih dana ilustrativno reče).


Jelice

imam problem sa tvojim blogom. Totalno sam se navukla na tvoje price(eto toliko sam se odomacila da ti vise ni ne persiram)a na atmosferu ihahaj i ne mogu da prestanem da komentarisem. Jelice obuzdaj me ako preterujem. posalji me na spavanje.Neka to bude sifra.


Gothso,

a da lečimo problem sladoledom? Light? Taman za uveče (mani persiranje), kakvo preterivanje, 'ajd' molim te :)

samo se ti raskomoti...


Fir

Hvala. Vrlo ukusno.


Jao hvala,

što lepo zvuči, čudo jedno :)))


Dve cure

Mi smo u fazi razmisljanja o imenu. Doduse ima jedno koje se vuce dosta dugo, koje je kao vec utvrdjeno, al' garant cemo u poslednjih par dana nesto menjati . Znam ja nas - sebe i nju. Doduse sad imamo i jedan glas vise u odnosu na prosli put. Sad ova mala dvoipokodisnjakinja sto ceka sestru ucestvuje sa svojim prijedlogom koji je inace najcesce samo potvrda naseg predloga. Sa njom je bilo lako. Ime je moralo biti prisutno medju srpskim imenima ali da se u originalu moze izgovarati i pisati u USA. Lepo se poklopilo da se ime koje smo inace nameravali dati devojcici odlicno uklapa na ovom govornom podrucju a i kad se vrnemo u otazbinu, tamo ce tek leci. Ime smo inace uzeli iz pjesme koju smo ja i mama mnogo voleli. Mislim da je u orginalu pjesma makedonska ali ju je sjajno obradio nekdasnji ITD bend

Jesen je tužna
Od kiša raskvasen put
Sam protiv vjetra
Umoran kao list žut

Sad kad sam bez tebe
Duša mi ozebe
I moja ljubav
Umire za tebe

U srcu mome
Tuga golema

Na tvome dlanu
Piše da još sam tvoj
Latice govore
Kao da voliš me još

Ponekad pomislim
Zašto da postojim
Bez tebe ja se
Ni smrti ne bojim

U srcu mome
Tuga golema
Eleno srce ludo izgubljeno

Elena iz mojih snova
Ljubav moja
Lelek zemlje južnog mora

Elena u mojoj duši
Milo moje
Gorak pelin bol ne guši ..

Dakle Elena. . Elena je Elena, kratko "e" kao Jelena bez "J" . Medjutim jedna od baba nikako da ubode taj pravi akcenat i onda "e" razvuce pa je zove kao Helena, bez "H".
A ako imate neki predlog za nadolazece devojce (sredina Jula) "go ahead". Za sad je utvrdjeno Nevena. Svidja mi se to ime mada mi je po naglasku slicno sestrinom Elena i Nevena. Uvek sam negodovao na one kombinacije tipa Dragan i Dragana, Zoran i Zorica, a ovo mi lici na to itd.
Pravo da ti kazem svidja mi se ime "Jelica" no mi odje smeta ovo "c". A podsjetime ti i na Vida. Idem sad kuci da pitam moju drago sta misli o tom imenu.


Djole,

meni je Darinka ime koje se retko lepo skraćuje u Dara. A sviđa mi se i Lenka (odomaćena, skraćena Helena, pa ponovite Elenu), a obaška mi se sviđala mađarska varijanta istog - Ilona...samo mi nije pasovalo na slovenski zadatak. A Kalina (lepo se skraćuje u Kaja)?


Djolle

Невена је прелепо име, такође Смиља и поменута Дарја.
Мене је подигла бака Јула - практично за САД, Џули


kod nas je izgleda

u kuci obicaj da starije dete predlozi jedno ime. tako sam ja za sestru predlozio da bude Katarina. na kraju je nastala zbrka, jer u maticnoj knjizi joj pise Anastazija po predlogu moje majke Rusinke, mada je svi zovu po imenu koje sam ja dao. i naravno svaki put peripetije oko objasnjenja.
kada je sestric mi dragi saznao da ce dobiti brata, odlucio je da ce on smisliti ime. kako se istorija ne bi ponavljala, skrenuo sam paznju sestri da se ne bi desilo kao u njenom slucaju.

drugo, a vezano za ime: ja se svaki put iznenadim kad me juznije od dunava pitaju da li je Atila musko ili zensko ime. nekad se zbunim pa ne znam sta reci. zbunjuje ih to sto se zavrsava na samoglasnik, i to na -a, izgleda.

trece: jednom smo u Romskom naselju naisli na dvoje dece, brata i sestru. pitamo ih kako se zovu, a oni kazu: Kolompar Alendelon i Kolompar Shizofrenija.


Kolompar

Da nije u pitanju sever Backe?
A romsko naselje: Mala Djala, Gunaros, Vasiljevo, Mala prodavnica ili Kod crkve?


Bič

Quote:
drugo, a vezano za ime: ja se svaki put iznenadim kad me juznije od dunava pitaju da li je Atila musko ili zensko ime

To jedino oni koji su imali keca iz istorije, računam...


Attila

stvarno ne mogu da verujem, da tvoje ime neko ne prepozne, Biče Božji! Nego, šta znači Attila?


Mislio sam da sam originalan

I ja se sa zenom (ima tome vise od 25 god.) dogovorim da ona da sinu, a ja kcerki ime. Mislio sam da je to bila originalna ideja:-) I tako i bi. Sinu ona dade ime Boris (Kaze da je trebalo da bude Borislav, ali, kao u bolnici pogresili. Nema veze.)
Kcerka nam se zove Vladimira. Dobila je ime po jednom mom jaranu iz studentskih dana u Nisu. Tada - onako mladi, zavrnuti, sa celim svetom pred sobom - Vladimir (sin inace ruskog emigranta) i ja se dogovorimo da kcerkama (ako ih budemo imali) damo imena po nama. On po meni, ja po njemu. I bi tako.
Ziveo ja u Bosni, kcerka moja odrastala i znala je kako je dobila ime. Vlada i ja se nismo dopisivali.
Zaratilo se, ja se lomatao sa familijom i pred kraj rata pocnem da radim papire za Kanadu. Ni na sta drugo i ne mislim. U Bgd do Ambasade, autobus, pa Baranja.
Nekoliko dana pred polazak ovamo, vracam se sa zenom iz Ambasade (zurimo na bus)sa vizama u dzepu, kad...
-Slusaj ti, Vladimire..., ako ti sad skocim za vrat...- ugledam NJEGA i odjednom prorade u meni sve gluposti koje smo namisljali kao momci. Mog Vladu. Usred Bgd. (Ziveo je u unutrasnjosti Srbije)Prepoznao je odmah po reakciji i glasu (nakon petnaestak godina) ko mu "preti".
Ne treba da pricam dalje.
Moja zena se prvo nasla u cudu sta mi bi, a onda je ostala sva zblanuta sta nam je zivot priredio (kakvu radost) poslednjih dana boravka u zemlji u kojoj smo rodjeni. Mislio sam da se oni nikad nece upoznati.
Naravno, jedva smo stigli i na poslednji autobus za Baranju (Sombor, pa dalje.)
Danas vise nema mog Vladimira (umro je prirodnom smrcu), ali je ostala uspomena (moja Vladimira koju ovde zovu Vladi)na jedno divno prijateljstvo kad se bilo..., pa sve sto leti to se jede.
P.S. Ovde roditelji nemaju problema sa imenima dece - musko ili zensko. Cim moze ultrazvukom da se utvrdi pol bebe, lekari kazu sta je na putu. tako i roditelji imaju 50% manje muke.


inace, moja sestra od tetke

inace, moja sestra od tetke ceka sina. po kaledaru, trebalo bi da se rodi istog dana kad i ona. u julu. sa muzem, austrijancem dugo vec bira ime. stigli do polufinala, sto kaze nanni moretti. opcije: marko, luka, nikolas i julijan. favorit : julijan. moram nekako da je odgovorim.


Prve moje komšije

dobile skoro bebu dečka, malecak ko dugme, ime mu Julij (primorci), fali mu mali zlatan imperatorski venčić...


:)) XS velicine :)

:)) XS velicine :)


tetak moga muza

se zove Julius, a sin mu Julian. Dugo mi trebalo da im imena ne brkam.

Sada moj MJ ima drugara Jurija (a nije Rus; ovdje ima par ruskih imena koja su "in", Juri, Kolja npr.)


dunjice,

pa tetka zoves jus, tetkovog sina jul a ovog druga jur.
tako najbolje :)
ju ju ju


Voll krass, rekao bi moj sin sada!

(uzvik odusevljenja medju "cool boys", kako djecurlija ovdje sebe naziva)

A Juri juuuri... I Milan s njim.

Ajd´ u zdravlje!


Eh sto su ti germani,

kad se naloze na "latinsku"literaturu ! :)
prijatelj mog muza je svog treceg sina nazvao Romeo.
Imaju i Vinsenta ( sto mi nije lose !)i Valentina..
E sad nam je jedna prijateljica u drugom stanju, vec znaju da je decko pa je krenulo sa predlozima sa vsih strana. I onda neko pomene ovaj par sa "shekspirovskom" trojkom na sta ce ti novopoecena trudnica " Nikad ne bih svoju decu zvala isto kao Beckhamovi!" :))


green za domacicu

zcraboravik: pushtik i budla da nadje ko mackara. pozdrav od mackara a bogumi ima tome 3 puna meseca da sam i ono drugo. ama, nebudali, bemajketiga. KUCKAR, suckers.


Zdravo Green!


:-)

Samo detalj ŽMU me je do suza nasmejao !


Originalnost i trendovi

Zahvaljuci blagodetima savremene medicinske dijagnostike, zena i ja imali smo podosta vremena da odaberemo ime za sina. Bile su u opticaju i neke liste, spiskovi, metode eliminacije- necemo po familiji, necemo imena koja su cesta, koja su "u modi", itd. Kako se, polako, priblizavao termin, poceli smo malo ozbiljnije da pristupamo ovom vaznom zadatku, te pocesmo da konsultujemo neke od knjiga koje smo imali na raspolaganju. U pravom trenutku, priskocise u pomoc tast i tasta, ali (hvala im na tome) ne sa svojim predlozima, vec sa Leksikonom licnih imena (ZG izdanje iz '80-ih). Dakle, pocesmo da studiramo obimno gradivo, bez zurbe, te odabrasmo ime Andrej. Zbog etimologije, zbog izvesne kosmopolitske crte (zastupljenosti varijanti istog imena u slovenskim, germanskim i romanskim jezicima, ali sa istim znacenjem). Kao i zbog toga sto smo, tada, smatrali da je kod nas ovo ime relativno retko zastupljeno, imajuci na umu pravo na individualnost buduceg malog, zatim i velikog coveka.

Andrej sutra proslavlja 3. rodjendan. Cini nam se da vec, postepeno, iskazuje neke osobine sadrzane u svom imenu.

Uzgred, sada se, u proseku, svako trece ili cetvrto musko dete pribliznog uzrasta, koje srecemo na Tasu ili Manjezu, zove- Andrej :)


Stefan

Mi smo takođe znali dosta unapred da će biti dečko. Pošto smo tada bili u Danskoj, rešili smo da uzmemo neko ime koje je u upotrebi i u danskom i srpskom jeziku.

Uzeli neku takvu dansku knjižicu sa imenima i vrteli to u krug, dok se nismo rešili za nešto što svakako zvuči potpuno otrcano u Srbiji sada - Stefan.

Posle smo zaključili da je verovatno uticaj imala i ikona Sv. Stefana (porodična slava Vučkovića, tj. moje familije; moja žena još i nešto religiozna, za razliku od mene, pa održava te običaje - a ja, k'o statista, jednom godišnje odem u crkvu da okrećem slavski kolač i tri puta kažem "jestj i budetj")

Stefan puni četiri dvanaestog juna, a ja se svakodnevno mlatim da nauči makar nešto srpskog pored engleskog - i pretim mu da ćemo ga poslati kod bake na nekoliko meseci dok ne nauči, kad me ignoriše ;)

I da, umalo zaboravih: srećan rođendan Andreju :)


Ako se

ne varam, Stefan znači - ovenčani, na grčkom.


Peđa, srećan rodjendan Andreju!!!


Hvala Kras, hvala Vucko!

Sutra cu mu pokazati i poklon-slicice. Ako bas bude hteo, neka se bavi i loptom :))


Mora da pika, čoveče!

Znaš i sam. Vidi ovog što nam je (možda) doživotni premijer, taj sigurno u životu loptu nije šutnuo. A vidi dokle je doguro, he, he, he. ;) ne valja to.
Naš Andrej će imati normalan život, zato mora da pika i da uči tenis.

Lep provod sutra! :)))


Andrej!

Srećan rođendan! Živ bio, veliki porast'o!


Hvala, Jelice,

u Andrejevo ime!

Lepa ti ova torta, viid se da je vocna:))


Peđa,

reci, što mi lepo narasla...


Salji faksom, Jelice,

saz' pladanj, naravno :))
Obavezno podesi visoku rezoluciju, da u putu slucajno ne splasne!


VUK i LAV

Imam dva sina rodjena davno pre 1980. i poplave svih ovih Vukova i ostalih staroslovenskih i srpskih imena.
Mislim da je jako bitno ime. Da li ste ikada pomislili koliko ima svih onih Gorana,Zorana,Dragana,Nenada i da ne nabrajam dalje. A tek prezimena bez ukusa boje i mirisa tipa: Petrovic,Djordjevic,Jovanovic itd. Mislim da mladim ljudima najteze pada ako nisu prepoznatljivi. Moji sinovi sa imenima Vuk i Lav odmah su bila upamcena od svih i nekako su se uvek osecali "vaznim" sto jim je imponovalo jos od obdanista.
Meni je uvek bila zelja da zivim u Brazili i da se zovem
Paolo Isidoro Aldair Valdomiro Solozabal Juan Carlos Da Silva Gonzales Montenegrini
Na zalost jedno su zelje....


...

... kako je moj sin na svet doshao u Nemachkoj, gde postoji zakon koji propisuje kako se deca mogu zvati (knjiga imena od koje nema odstupanja, chija svrha, navodno, lezi u zashtiti prava deteta- jer , recimo ima ljudi koji ce dete nazvali Matrix ili Mickey Maus i tako ga obeleziti za chitav zivot). nasha je zelja bila da se sin zove Aion; ipak, morali smo da nadjemo kompromis. kada mi je zena u opshtini rekla da sina ne mogu da imenujem Aion, moram priznati- bio sam zatechen. ali brzo sam se snashao. rekao sam- ok: kako bi bilo da se zove Aeon-i svojim ubitachno zavodnichkim pogledom ukazao na to da imam dokaze, koje mogu uredno dostaviti: da ime Aeon posstoji u Nemachkoj. nakon kratkog opiranja, pristala je.
ali, avaj! svega nekoliko meseci nakon ovog fatalnog imenovanja pojavio se neki glupi koncern, koji povrh svega prodaje struju proizvedenu u atomskim postrojenjima, i pocheo sa veoma agresivnom reklamnom kampanjom: E-ON.

danas bih zbog svega toga najradije promenio njegovo ime, ili makar tuzio ove budale.
ali, kako se mome sinu njegovo ime jako dopada - izgleda chak i da je ponosan na njega, ostace Aeon (vechnost) zauvek.


ja imam ime za koje bi radikali ...

... ili DSS dali dupe :-) ... a i moj sin :-) ...


Na slovo,

na slovo?


Jelice

Na slovo T:)


Priznajem,

ne znam...


Da nije

na slovo "fau"?


Jelice

Pomislih na Tomu, a onda se setih jedne svadbe i glasa preko glasnogovornika koji je pripadao nekome ko se zove Vojislav. A taj Voislav iz zvucnika ima svog imenjaka koga svi znamo.


Na slovo,

D :-) ... Stefan Dusan Orlovic :-) ... a sin mi vec ima ulicu u svakom vecem gradu u Srbiji, o tom vise ni ne brinem ... po cukundedi iz narodne pesme :-) ...


e da ...

... Vuk Bogdan Greganovic je mnogo mocno ime, kad sam predlozio mojoj svastici koja treba da se porodi u julu ime Vuk, mislili su da ih zezam ...


Nesica

Ja imam ime i prezime kakvo se samo pozeleti (ne)moze za inostranstvo :) vec 15 godina zivim u Australiji i Americi, ali nikoga do sada nisam uspeo da naucim da pravilno izgovori moje ime -NENAD! :) Nema sanse! Ili je Ninad, ili Needaad, Nanad ili Nanu Nanu, ali Nenad, sanse nema. A moje sumadijsko prezime od cak 11 slova i ne pokusavaju, to je vec visa nauka i lomljenje jezika. Posle prva dva slova odustaju :) Mada se nekada osecam bezveze, jer niko nemoze da mi se obrati lepo, dosta cesto mi i koristi, jer kada mi se obracaju, zastanu, pa ne mogu da prelome i tu pocinje sala. Smeh uvek cini da se probiju barijere!

I sada, kad sa mojom zenicom razmisljam kako da nazovemo buduceg beberona, a da ima nase ime, kako god da okrenemo, mora da bude bar kratko i lepo, da ne bi sve bilo jedno 10-15cm dugacko :) Ona se uvek hvali i zeza me da ima ukupno 8 slova u imenu i prezimenu, gospodski, a ja cak 16! Ona voli Lisac, a ja Georgia (Dzordza).

A Nanu-Nanu je bio jedan Eskim iz prvog crno belog filma sa severnog pola. :)


Mama i beba,

nedavno slikani na Bledu

Kako li se zove beba?


ako

je mushko onda je sigurno Milutin:):):)


Limutin?!

Predivno!


Deep...

Nenad je bio i kod nas u igri i kod prvog, a posebno kod ovog trećeg, neočekivanog deteta, a i našeg kuma Nenada da obradujemo...ali problem je bio upravo izgovor, ovde ne bi bio NEnad, nego NInad...


Ako hoces prihvati moj savet...

Ovi sa engleskog govornog podrucja su samo arogantni kada su u pitanju strana imena. Nece da se pomuce da ih nauce (sem ako ti nisu bliski) vec se uvek oslanjaju na citanje i zato neprestano ponavljaju "greske". Da bi ih "usmerio", ja se potpisujem (naravno i elektronski) koristeci: č,ć,dž,.. a u zagradi stavim kako se izgovara. Veruj mi, radi.


U Italiji, Grckoj

U Italiji, Grckoj ... postoji obicaj da se deci daje ime po danu kada su rodjena

http://en.wikipedia.org/wiki/Name_day


Da, imendan

je deo tradicije kod rimokatolika. Na primer, u Gani, sva muska deca koja se rode u petak, dobijaju ime po danu, koji na jeziku Asantija oznacava petak, a to je Kofi (eng. coffee). Kada sam pitao Gance kakva je veza izmedju petka i kafe, odgovorili su mi, u svom duhovitom stilu, da oni ne piju kafu svaki dan, vec samo jednom nedeljno, i to petkom:))
(+ "take it easy with coffee- don't drink it every day")
(++ "take it easy with your name day- don't celebrate it every week")


Mi smo napravili kompromis

Moja cerka se zove Lena. Zelja mi je bila da se zove Lea ali je njen otac smatrao da je to jevrejsko ime i da ne prilici nasem detetu. On je zeleo da se zove Milena (po njegovoj babi, pa sam se ja pitala a sto ne bi po mojoj babi). I tako miksujuci ta dva imena dobismo Lenu pre 10 godina.
Sada sam opet trudna i cekam sina (ali sa drugim tatom :)) i nazalost mix nemozemo da napravimo jer se meni svidja ime Andrej, a favorit mog muza je bio Velizarije (po slavnom rimskom vojskovodji koji je pokorio veliki deo severne Afrike). Sada se i on koleba pa mu je drugi predlog Mihajlo. Imamo jos dva meseca do srecnog dogadjaja i svasta je moguce .....


Velizar

slavni, pojam obespravljivanja i necenjenja...završio u bedi, lancima i jadu, zbog lažnih optužbi, oduzete mu zasluge i slava...žalosno. Drž'te se Mihajla :)
Lena - Elena.


Prelep tekst :)

evo i par mojih prica:
ja sam mislila da cu svom nekom potencijalnom kumicu dati obavezno ime Vuk. Onda je pocelo jako da mi se svidja i Dimitrije, pa je to na kraju doslo do Vuk Dimitrije (ili Dimitrije Vuk, mozda i lepse). Medjutim, dogodi se da mi kuma bude iz Rumunije i Dimitrije nikako nije mogla da izgovori a i Vuk joj je bilo dosta strano pa smo se svi srecni nasli na internacionalnom Aleksandar :).
A za moju buducu decu...joj, teskog li zadatka...mada mi je uvek bilo lakse sa muskim imenima. Tu bar znam da ce sigurno biti neki Sergej ili Andrej, mozda Vuk, Dimitrije, ko zna, zavisi kakva ce prezimena nositi. Ako ih bude vise, jedan ce nositi moje prezime pa mi to dosta kvari dozivljaj sa imenom jer mi se Mitic, ovako kratko (i jos krace kad se izgovori), stvarno uklapa u malo sta...Mada ga ovde gde sam sada ionako izgovaraju Majtik :).
A joj, a sta sa devojcicama...Evo, moram da kazem, Zarja je od danas jos jedno zensko ime na mojoj listi. Fenomenalno ime, zaista. Jedno ime koje mi se dugo mota po mislima je Indija Lea, zvuci mi prelepo...
Btw, ja i moj brat smo Milena i Marko, pa je zanimljivo kad m.mitic sa jednog mail servisa pise mail m.miticu na drugom :)


dragana

Ja sam Dragana, i jako mi je cudno da se na preko 300 komentara nije javio niko ko se tako zove... Ali, po prici mojih roditelja, mogla sam biti i Jelena, pa mislim da sam jos i dobro prosla :-)) Da se niko ne uvredi, lepa su mi oba imena, ali ih ima... U gimnaziji nas je u razredu bilo tri Dragane, a u susednom razredu cak sest Jelena!
No, pre 6-7 godina, upoznajem se sa jednom nemicom i ona me pita da li moje ime ima neko znacenje. I sad ja krenem da objasnjavam, potice od "drag", muski oblik, zenski oblik, tako su pre muski zvali svoje devojke/verenice, i ona se odusevi, kako je to divno, kako je to super, ona ima ruzno internacionalno ime - Nina. Naravno, ja sam bila spremna da se "iz mesta" menjam imena sa njom, samo ako hoce...

Vremenom sam se navikla, nekako sam "srasla" sa mojim imenom, i sad mi vise cak ni ne smeta toliko :-))

A vi ste, Jelice, izabrali prelepa imena za vasu decu, volela bih da su i moji roditelji svojevremeno malo studioznije pristupili tom projektu :-))


koren

slovenska varijanta latinskog korena cara, carae - draga. Varijante u drugim jezicima: Carina, Carolina, Carol, Sherry i ko zna koliko jos!


Sapiro,

Dragano, vidi to sa Ninom je relativno, ovde je svaka druga Nina, tako da jeste tvoje ime pre bilo često, ali ima lepu priču.
Prilično A., to nije "slovenska reč latinskog KORENA", nego je pandan latinskoj reči.


veoma važno pitanje

je ime
"ime je značenje" kažu Latini, zar ne?
I mi smo imal isličnih dilema i sa Aljošom i sada sa Tarom.
Kod Tare je Aljoša presudio i mi smo uvažili njegovu želju.
Kada smo se rukovodili izborom imena birali smo imena koja su nas po nekoj sopstvenoj atmosferi asocirala na određena osećanja...
da, ime je veoma važan korak...


Carna je od char, charolija

Carna je od char, charolija a ne od crna:) I, zarja i vida mi se mnogo svidjaju...


Carne oci curo imas...

... u stvari znace urokljive oci curo imas...


Čarna

je crna, a verovatno može da se tumači i kao čar...u svakom slučaju, slovensko je, čim ga razumemo, makar i na različite načine.
Jedno od lepih, slovenskih imena, koje su u Sloveniji pre davali kučićima (!?!), a sada ga konačno vratili deci je - Taja, staroslovenska boginja ognjišta.


Tacno Shadow!

Charna je ocharavajuca a
crna je - chrna ili cherna sa onim posebno izgovorenim E.


Ime za pamcenje

A mogao sam da budem predsednik skupstine... ili da pobedim u kviskoteci :)

Mi smo cerci dali ime ALJA - ideja je da je ne moze da joj se da nadimak (tj da oskrnave ime) i da nije cesto, da je sveze. U igri su, do samog rodjenja (barem sam ja tako mislio, ali cini mi se da je zena odlucila) bila imena kao Aja i Kasja. Nisam znao za Zarja, jako mi se dopada. Aja je, naravno, sveta, a Kasja je skraceno od moje prababe tetke koja se zvala Kasija.

E, a onda je bogom dan dosao i sin, 13 godina kasnije, ali nije nam Bogdan pao na pamet. Doduse, jeste zverski svet. pa se zove LAV. To nam je palo na pamet pre nekoliko godina kad nismo imali ideju da cemo imati jos dece. Do tada, u igri je bilo ime Relja - jer se lepo slaze uz Alja, medjutim, Lav nam je zvucalo bas kao za trg. Malo nam smeta sto postaje cesto, ali ipak je dovoljno zacudno da ljudima digne obrvu, sto nas cini srecnim. Ime nikad nije doslo u pitanje, i vise na silu smo imali nekoliko alternativa. Ovde su u opticaju bila imena kao sto su Kaj (prilog skandinavskim stremljenjima) i Gavrilo. Ali Lav se lavovski borio da dodje na ovaj svet, i zasluzio je to ime :)


A to T,

"staro srpsko ime", baš "šumadijsko". Nezgodno, kada ime govori o čoveku ono što on ne bi baš voleo.


Kad smo kod neobicnih kombinacija

Istina je da nisam upoznao doticnu, ali covek mi se kleo da je na fakultetu imao koleginicu koja se preziva Guzica (Znam jos jednog coveka koji se tako preziva). Medjutim ono sto je fascinantno je da su joj roditelji dali ime Rumena... Rumena Guzica... Jadna devojka... Jos mi i rece da je cela sala urlala od smeha na prvoj prozivci na fakultetu


Čini mi se

da je roditeljima prezime baš pristajalo. Sirota žena!


Gostovao u Geteovom institutu

u Beogradu, svojevremeno, jedan nemacki publicista(?), da bi odrzao predavanje u vezi neke teme. Nista od ovoga ne bi bilo interesantno za ovu pricu, da se gospodin ne preziva Pitschke, sto je moderatora i prevodioca, tokom celog gostovanja uvazenog gospodina, stavljalo na neopisive muke!


Znam, dvoje ljudi...

koji su imena dobili po roditeljima ili po jednom od roditelja...

Okrima - zensko ime nastalo od imena Mirko kada ga procitate unazad i dodate mu (zenski vokal) A.

Mildan - musko ime nastalo od prva tri slova imena oca i majke (Milan i Danica)...

Resen problem!

A meni je ime dala tetka, ocarana Ivanom, cerkom svoga profesora!


Kada sam bila sasvim mala ja

Kada sam bila sasvim mala ja sam zelela svom bratu u najavi da dam ime Dr. Drale po decijem samponu. Na svu srecu dobila sam sestru mnogo godina kasnije :-)

A kad smo vec kod rumenih guzica... Mene su celo detinjstvo zvali Suzana Guzana ili Zuska Guska... A tek kada bi se na TV pojavio Dzimi Stanic pevajuci Moja kobila Suzi, zezanju ne bi bilo kraja.


Ето

Ја сам дао предлог да се наш син првенац (засад) зове АЋИМ.

То је наишло на згражавања моје жене, мојих родитеља, а и готово свих познаника - оних којима сам имао храбрости да саопштим своју идеју! Уз неколико изузетака.

Руку на срце, то и јесте био само "радни" предлог, предлог за размишљање, за убијање доколице у очекивању великог догађаја. Међутим, зашто да не?

(На крају је било: МИХАИЛО. Лепо и достојанствено име. Додуше, може се побркати са Михајло (са "ј") или Мијајло или Микаило. Код нас нико на то не пази.)


Sin je mogao da se zove i kvazimodo

Ako se ćerka po tati zove Miroslava. Srećom, supruga je izabrala Mihailo (par dana nakon slave Arhangela rodjen).

E sad, glupi ja. Još se bavim astrologijom pa vidim unapred karakternu suprotnost sebi (ja dupla vaga, spram ekstremne ovce). Tatino srce. Sada se igramo (ima četiri godine) matičara i promene imena, tipa kada poraste promeniće u Kiara (Simbina ćerka u kralju lavova), ili neko drugo. Ali sve ozbiljno ubeđuje da će to učiniti.

Tom Waits i supruga nisu ćerki dali ime (možda je već i punoletna) već su prepustili da ona sama odluči kako će se zvati. Kao pomenuti Kinezi.

Hvala na lepom tekstu kao inspiraciji za razmišljanje o trećem imenu


Naše komšije,

Slovenci, imaju tri sina i ćerku. Mala je Tara, a sinovi Patrik, Orson i Kiar...gde su Kiara iskopali (nisu valjda i oni podlegli Simbi) ne znam, ali mene zvukom uvek previše asocira na Iara iz Mede Pua. Baš moram da pazim da mi ne izleti Iar kada razgovaramo. Toliko pazim da sam Orsona nazvala Oskar, sve u panici oko Kiara.
Inače, moj tata je bio Miroslav i bio je sušto to ime, ponekad i na svoju štetu. Lepo ime.


Pilići gološijani

Poštovana Jelice

Pod uticajem vašeg posta o Mami guski, doneli smo ćerki gološijane sa sela nakon prvog maja i ostali su dve nedelje na terasi. Bili su atrakcija u TC Piramida (ljudi su prilazili i mislili da ih prodajemo, pošto smo ih šetali u kutiji) i oko zgrade (gde deca nisu nikad videla iste).

Imena koja im je Miroslava dala bila su MOJAVA (kao moja, ali ako je baka pozove moja, to se ne sme, jer se zna čiji su, pa usledi nastavak VA) i SLATKICA.

Dece mogu biti inspirativnija u davanju imena od odraslih. Makar su autentična.


Bravo Miroslave!

E, baš mi milo, stvarno! Ali i ako je išta smešno, to su ti pilići, koji imaju "perikice" na glavi i izgledaju kao ludi dirigenti.
Da vidimo ko će biti 400-ti :)


a sta je bilo posle

2 nedelje? supa?


Brooklyn

je 400-ta! Za nagradu dobija sličicu male dvogrbe kamile, koja se je okamilila prošle nedelje u ljubljanskom zoo vrtu. Ništa nisu rekli koje ime su joj dali...


kamile

su mi omiljene, od svih zivotinja u zoo vrtovima :))


Autobusom vraćeni u Jagodinu da porastu

I nikako ne smeju u supu jer bi ćerki ogadile pomisao na meso (ionako ga jede kao da liže sladoled).

Kada smo trebali da ih donesemo autobusom, ja sam se znojio i spremao da molim vozača da to dopusti jer je "eto, ćerkin hir". Supruga mi ih je odlučno oduzela i kutijicu je stavila pod jaknu i unela. Srećom, vozač nije gasio motor te se nisu čuli do Beograda.

Kako ih je baba vratila nije me briga. Ionako podstiče unuku na ludorije za koje mi nemamo previše strpljenja.


once upon a palindrome

pa ja se zovem kako su me roditelji nazvali, ali sam zato rodjenjem moje cerkice dobila priliku da 'ispravim nepravdu' ucinjenu mi imenom koje se ne srece u svakom skolskom dvoristu vise od jedanput.

dragi roditelji, kad dajete ime detetu, pomislite sta se moze desiti kad mu u sestom razredu padne na pamet da se auto-lakom podpisuje na skolskom zidu, a jedino je u skoli i kraju koje ima to ime... da izbegne posetu direktorovoj kancelariji (a vrlo moguce i ukor iz vladanja), da ne govorim o placanju za krecenje cele skole (it was about time someone got around to that), drzite se imena na vrhu liste popularnih za tu generaciju. sto obicnije, to bolje. po vase 'inventivno' dete i po vas...

catch me if you can now, suckers!

yours truly,
megan


Valjda je to stvar obrazovanja, a ne imena...

Dete valjda ne treba da bezi i da se srami svojih akcija!

Ako bi moj sin nesto napisao na skoli (jednoga dana), ubedjen sam da bi imao dobar razlog da to uradi i siguran sam da se ne stideo toga. To se valjda zove odgovornost, ne zavisi od imena i ne uci se u skoli vec od roditelja. Zato bih mu zasigurno i ja pruzio podrsku za njegovu akciju.

Zamislite samo da napise "svoje ime" + "ime devojcice koja mu se svidja" na zidu. Da li treba da se toga stidi, srami? Pa valjda ce on najbolje znati zasto se upustio u tu akciju i da mora da trpi posledice.

Nikad nisam voleo one sto su se stalno izvlacili u skoli i nisu stajali iza svojih akcija...


Imena vase dece su stvarno

Imena vase dece su stvarno divna. I ja sam zelela da mi se sin zove Vid, ali je moj muz izjavio kako to na francuskom znaci Praznina, nedostatak. Kako zivimo u Montrealu, morala sam da priznam da ima rezona u protivljenju. Ali koje ime dati? Ja ne zelim da mi dete nosi ime koje nece imati smisla kada poseti baku i rodjake u Beogradu. Isto tako ne zelim da se oseca kao tudjin ovde, u Kanadi, gde ce ziveti. Ima li neko pametan savet?
Mnoga lepa imena promene znacenje ili zvucnost kada se "izmeste" iz postojbine. Sva imena koja imaju u sebi J, sto je kod nas skoro obavezno u zenskim imenima, stranci citaju potpuno drugacije. Cak i jedno internacionalno ime poput Marija, postaje Maridza ili Mariza. Da ne govorimo ostalim.


Ognjena,

upravo taj problem sa Vidom je imao Darko(Rundek). Njegov sin se isto zove Vid i kada su otišli u Pariz, upravo ta "praznina" je bila problem, pa su mu ime "produžili" u David. A zna li se kog pola će biti beba, pa da raspišemo ovde konkurs? Koji su kriterijumi? Slovensko ime ili bilo koje, sem...?


Mogu ja, mogu ja (dva prsta visoko dignuta)...

Zoran?
Bilo masovno 50. 60. ali danas retko a i vidi donji komentar.


Kuki,

meni sviđa, sam mama buduća da kaže kako stoje stvari sa izgovaranjam i da li i njoj sviđa.


slovensko ime za decaka. Muz

slovensko ime za decaka. Muz mi je poljskog porekla sa vrlo dugackim, i ocito poljskim, prezimenom. Ali je odrastao u Alziru, Parizu i Montrealu te se oseca ponajvise kao Francuz.
Naravno, pristaje na slovensko ime pod slicnim uslovima kao i ja: da se moze procitati na Francuskom/engleskom i nema znacenje, tj negativno znacenje, na istim.
Moje ime i prezime su katastrofa za ovo podneblje, ali ja nemam nista protiv da se predstavnjam i objasnjavam kako se cita. Naravno nemam problema sa identitetom jer znam ko sam i odakle sam. Takodje, posto se bavim umetnoscu, dobro mi dodje ime na koje se prvo polomi jezik pa se potom upamti zauvek. Par puta mi se desilo da upoznam ljude koji, kada mi vide ime, kazu "a to si ti/vi! Video sam to ime i bas sam se pitao cije je". Naravno, pitali su se i kako se cita.
Moje dete pak, ce se osecati kao Kanadjanin/Francuz, pa ne zelim da mora da objasnjava svoje ime. Prezime mu je dosta.
PS moze odmah i pomoc za zensko ime jer se nadamo da cemo imati vise od jednog deteta.


TRAŽI SE

slovensko ime za bebu dečaka! 'Ajmo sa predlozima!

NOVAK (mislim da je izgovorljivo u fr/engl području), a i beba će biti glanc nova :) (da ne zaboravimo starinu Novaka), teško se skraćuje, što je još bolje.

DAVOR (slovenski bog rata, ali u slobodnijem tumačenju i otac Slobode)

VUK

VLADIMIR

BRANKO

DARKO

BOGDAN

BOR (ovde jako popularno u posl. vreme, staroslovensko ime)


Roman,

ako se uklapa sa prezimenom.


Ni to

nije slovensko.


pa

prilichno je internacionalno, a mnogi slovenski narodi ga koriste jer je iz Biblije.


To

što je iz Biblije je upravo i dokaz da nije slovensko :)
A ni Pavle, Pavao...(nego, kako je akuzativ ili genitiv od Pavao? ;)


ja mislim

Pavao, s Pavaom, Pava


pa

Pavle, Pavel, Pavao...


mozhda

Dori(j)an ili Pavle (tako se zove moj drugar iz Kranja)..:)


Nisu

slovenska.


Naum?

Naum?

(ajmo, francuzi, kako bi se Naum izgovorio na francuskom? :)


Znala sam jednog Jablana. I

Znala sam jednog Jablana. I lepo mu je stajalo to ime.
Ali se jezim od pomisli na Francuze koji bi ga zvali "Zablan". U tom smislu, Bor je bolje resenje.
Svekar mi se zove Bogdan i mislim da bi se istopio kada bi dobio unuka tog imena. Kako to biva, moji bi bili ljubomorni... mozda bi trebalo da shvatim da previse trazim i mnogo ljudi zelim da zadovoljim. Molim Vas da mi ne zamerite na preispitivanju, okretanju, prevrtanju i sl.


Ognjena,

u tome i jeste čar traženja imena, ja sam tražila ime k'o pečurke, samo za razliku od pečurki, imena sam na kraju uspela da pronađem. Ako bi neko bio ljubomoran, a vi dodajte još jedno ime, kao drugo, Bogdan Bor...a i da ti kažem, brzo će zaboraviti ljubomoru, a namigneš im da će biti i još dece ;)Uz to da će svi brzo zaboraviti dedu i to ime će biti pre svega vezano za unuka.


Onda..

ANDREI


Nije slovensko,

grčko je.


Grcko??

A Rubljov, Tarkovski?


Uf jbt.

Proverio. Poreklo grcko.
Izvinjavamo se ,mnogo se izvinjavamo..


Kuki,

tu i jeste keč, mnoga grčka i latinska imena su se, od ozvaničenja hrišćanstva i uslovljavanja krštavanja dece time da im se daju samo "kalendarska" odnosno od hrišćanstva priznata imena, toliko primila, da više ni ne osećamo da nisu slovenska. Zato je i bilo teško naći zaista slovensko ime, pa još i da ti se sviđa. Meni je dodatni motiv bio i to da su ta imena, koja su označavala i dosta govorila o velikom i šarolikom slovenskom narodu, izgurana i mahom zaboravljena, tretirana kao paganska. Šteta bi bilo da nestanu, zar ne?
A Slaven je i meni pao na pamet, nema slo-a-venskijeg imena od tog...samo zbog izgovora na engl/fr...mada meni se čini da bi išlo...evo, Ognjena neka se javi :)


Naisla sam na jedan

Naisla sam na jedan interesantan tekst.
http://host.sezampro.yu/jezikdanas/4-97/4-97_1.htm
sredina teksta je malo datirana (1997) i moze zvucati cak i politicki, ali mislim da pocetak i kraj imaju nekog smisla i osvetljavaju datu temu. Autor ne govori o slovenskim imenima ali govori o problematici prevodjenja imena i na srpski i sa srpskog.
Posebno se nalazim u sledecem citatu: "U novom okruženju, strano ime ostaje trajno obeleženo svojom nenormalnom ortografijom. Koliko god bilo često, poznato, omiljeno, ono se nikad neće osloboditi opne koja ga izoluje, nikada se neće sasvim odomaćiti."


Lepo

ime ima pisac teksta, Vojin...mada kad se moj prvi sin rađao, toliko je bilo rata, da uprkos tome da mi se to ime sviđa jako, nisam mogla sina da nazovem po vojni-ratu.


Vec sam pomenuo..

.. da su Anglosaksonci (i slicni) arogantni i ne zele da se trude da zapamte strana imena, ali se zato uvek oslanjaju na CITANJE. Tako ako se napise Maria, procitace/izgovoriti pravilno. Sad je problem sto na Srpskom se ne pise Maria.
Tako ko izbora muskog imena, ako zelite da se uklapa u novu sredinu, vodite vise racuna kako se pise, odnosno cita na Engleskom, Francuskom ili vec gde se nalazite.
Druga opcija je da mu date ime koje zelite, pa neka se sam izbori za prepoznavanje. Ako nista drugo, bice cool kad bude pubertetlija.
I treca mogucnost je opet da se da ime koje Vi volite a da se "u zvanicnoj komunikaciji" koristi odgovarajuci nadimak koji se uklapa u sredinu, npr. Velizar = Zar


Svidja mi se Velizar. I cini

Svidja mi se Velizar. I cini mi se da nema u imenu slova koja bi bila problem za izgovor na bilo kojem jeziku. U stvari, vec cujem kako citaju Vilajzar. Francuzi su, nalazim, bolji u citanju nasih imena, verovatno jer izgovaraju samoglasnike slicno nama. Posto zivimo u uglavnom Fr govornom podrucju, Velizar je odlicna opcija.

Hvala


Pa onda..

.. da se spremam na put do Montreala? Mislim... kum treba da je prisutan na krstenju ;)


Samo

nije slovensko...al' sam dosadna...al' kad nije.


Pa onda..

.. da se zove SLAVEN.
Jelice, ako i ovome nadjes manu, necu vise da se sigram.


Ognjena,

zaboravih ime koje mi se mnooogo sviđalo: MLADEN.
A evo još predloga: Rade, Raden, Milan, Mak.


Ima i ovo

Ima mnogo komentara pa mi je možda promaklo.Bilo je u SSSR-u ne malo žena čije ime je bilo Staljinka.


Ooooo, Mićo!

Dobro veče, lepo što si svratio :)
Pravo da ti kažem, toliko smo već imena i bisera izvrteli, da ne mogu da se setim da li je neko pomenuo Staljinku, a da je bilo to ime popularno, ne treba sumnjati...


Staljinka

Bilo je ne malo žena čije ime je bilo Staljinka.


Eh,

da im je bar to ime pomoglo ili život olakšalo...


I,... bi... Ivona-Iva

"San da s krijem javu da s nijem"!
tako bi se zazelo ime kcerke.
To sam nekada nazivao:
"Moj najlepsi SAN u JAVI i moja najlepsa JAVA u SNU"!

Ivona
-uobicajeno francusko ime;...

ali, MOJ san NA JAVI i "JAVA" koja se JAVILA u SAN-tacno posle punih 12 godina od JAVE-kada se radjala kcerka a, "ONA" umirala-ko zna gde u Francuskoj.
Kratko;jedna umire-druga se radja.Izgleda obe su Ivone
Zvuci fantasticno-neverovatno, imaginarno; al', IPAK STVARNO.
Ovu, SADASNJU Ivonu-Ivu;tanku visoku,plavooku,ZDRAVU (od dana rodjenja) ne mozes stici,svrteti u kuci;pa da si bog.

Iva
-crnogoricno drvo;visoko (i do 50 m) sa tankim-retkim iglicama, moze dostici starost i do 1.000 godina
(Vecina nas misli na pomen Iva-vrsta vrbe iz ukrstenica).


ivona

chesto ime i u holandiji, samo shto oni v izgovaraju kao f, pa ruzhno zvuchi, ifona:):):)


Ja volim ime

Milica, jer pri izgovoru tog imena , usne uvek skliznu u osmeh


Što jes'

jes' :)


Ooo, 49 41,

nije te bilo, kakvo prijatno iznenađenje! I lepo ime plavokose, Iva. Da l' vam je konačno stiglo proleće?


ja poznam

jednog koji se zove Brus li Jovanovic :)


Proslu noc sam uzivala

Proslu noc sam uzivala citajuci ovu divnu pricu, ali se pretocila u poprilicno naporan san( preplakah cijel san:)) Sanjala sam da sam trudna i da se se svadjam sa mojim dragim oko imena za djevojcicu. I on insistira na imenu Milica, a ja placem i odbijam da dam to ime svojoj kcerki. Kad sam se probudila-sjetila sam odakle sve to.
Meni se moje ime dugo nije svidjalo, prvenstveno zbog toga sto me moja baka- imenjakinja redovno zvala “ Jelena- Pelena” ( bas joj hvala:)) , pa sam ja mom bratu odabrala ime Zoran ( tad mi se cinilo da ga nece zezati kao mene- brzo su me uvjerili u suprotno sa “ Zoki- Smoki” Nemam klince, ali se nadam da cu imati bar cetvoro. I svima sam vec dala imena, jos davno… Ali, srecno sam zaljubljena u nekog ko ima zelju dam u se kcerka zove Milica( i na javi) ili Danica. Bice to strasan rat, ako zajedno dobijemo neku bebu. Milica i Ekatarina Una su nespojive, zar ne? A u kategoriju njemu prihvatljivih imena ne spadaju ni Milos Konstantin( tad cu slaviti imendan, stvarno), a ni Marija Sasa, ili Marko Andreas( jes’ da je kao stvoreno za ratnika, ali meni se svidja;) … A kompromisi izmedju jedne Skorpije i Bika su skoro pa nevjerojatna stvar, zar ne?
P.S. Sta mislite, koje ime je u opticaju za bebu Nedeljkovica?


Bik i

Škorpija su idealna kombinacija, tako su mi bar rekli stručnjaci :) a i iskustveno se dokazuje već 19 godina kod mene...A oko kompromisa, stvarno rade na relaciji Bik-Škorpija (mada Bik je Bik ;)
Je l' to Bik želi da ima Danicu ili Milicu?


Posto ja planiram cetvoro,

Posto ja planiram cetvoro, onda dve kcerke dolaze u obzir:) Ali i ja sam tvrdoglava ( Skorpija / Bik), tako da cu imati moju Unu. Oba imena su mu u planu( na zalost). Ne znam zasto, ali Milica mi se definitivno ne svidja. Nema jacinu,sve je nekako suvise zenskasto, a ja hocu lijepu i divlju Unu:)


Just a girl

Само онако, у пролазу: за Недељковиће (Домингезе) и ине увек су на располагању Ана (хебр. Hannah=милост), па нпр. Огњен: Змај Ватрени Вук.
Моји су Дарко, Вања и Соња. Увек волео име Павле, али буде Паја...јаја
Лако ћете се већ снаћи и без тућих предлога. Лично, прилично сам измучену супругу после пороћаја мрцварио инсистирајући озбиљног лица (било је већ оно: ''па нећеш, ваљда???) да сина назовемо Мајлс Дејвис ....овић.
Лакнуло јој, мученици, када је схватила да се шалим, а ја у ствари...
:)))


Ognjen

je jako lepo ime i bilo je jači konkurent kod mene, ali se na slo teritoriji čudno izgovara i gubi dostojanstvo, uz glupo skraćivanje, tako lepog imena u Ogi...Ognjen ima izvor u ognju, vatri...a Zmaj Ognjeni Vuk je bio srpski vitez, imena kao haiku.
To sa Majlsom liči na mog dobrog prijatelja koji je na sve načine pokušavao da ubedi ženu da prvorođenom sinu daju ime - Denzel, na svu sreću to se nije desilo, ali malog i dalje svi zovu Denza (uprkos tome što se zove Filip).


Jelice, lelice

срдачни комплименти и захвалност Вама на предивној теми, одавно нисам овако уживао читајући младе и паметне људе. Слатко сам се насмејао Филипу-Дензи, па сада готово и да жалим што нисам био упорнији са Мајлсом - мада би га, вероватно, третирали као Тарзане и сличне...
Међутим, баш синоћ сам сазнао да ће мој рођени брат Александар (''спасилац народа'') најесен имати мушко (из првог брака је Андреј, свира блуз), па сам и предложио име Огњен. И овде се, нажалост, то претвори у Оги.
Then again, и Горан се у некој итерацији претворио у Гогидоги, па добро, трпиш.
Pozz


MuaDibe,

uh, sad kad pročitah Gogidogi...samo me preseče...prosto ne znam ni da li je pametno da to napišem javno...al' 'ajde...dan danas me proganja kao noćna mora nadimak koji mi je u trenutku inspiracije stihotvoračke prilepio Cane iz Discipline K...zaboraviti mu neću nikada...khm...Jelica-marelica...nemojte ovo nikome da kažete, neka ostane među nama i ostalih 500...


Jelica marelica

The Book Of Secrets: Јелица карамелица


Nase resenje - Perun

Cao Jelice,

Vas tekst me je konacno naterao da se ulogujem i posaljem svoj prvi blog (u zivotu). Naime kao friski otac osmomesecnog deteta, dobro se secam problema koji smo supruga i ja imali pri davanju imena nasem decaku. Stoga mi je bilo vrlo lako da se pronadjem u Vasem tekstu. Pokusacu u sazetom formatu da navedem nasu listu otezavajucij okolnosti pri davanju imena, a nakon toga i nase resenje. Nadam se da ce Vama, a i drugim citaocima bloga biti zanimljivo, mozda i poucno.

Nase preference su bile otprilike ovakve. Nismo zeleli da dajemo ime pre nego sto vidimo naseg junaka, kako mu ne bismo dali ime koje mu ne pristaje i vazno nam je bilo da zvucnost imena odgovara njegovim glavnim crtama karaktera i lica. Dalje, supruga mi je poljskog porekla a zivimo u Britaniji. To samo po sebi donosi gomilu problema pocevsi od suzenog izbora imena, preko njihovog izgovora pa sve do pisanja. Takodje, ja dolazim iz tradicionalne srpske porodice ali ne previse religiozne, dok mi je supruga agnostik.

Ni jedno od nas dvoje ne haje previse za integraciju u lokalno englesko drustvo, a i pride vecina anglosaksonskih imena su sva vrlo dosadno hriscanska (John, Dave, Paul, Micheal, Marc, Peter). Nisu nam se dopala ni kako zvuce i nismo zeleli da nasi roditelji lome jezik izgovarajuci ih (da ne pominjem srpske varijante istih, i moguci slucaj da ih Englezi probaju da izgovaraju!). Stavise, mi bismo bili jako srecni da je neko retko ime u pitanju.

Dugo smo tako lomili glavu, jezik, provodili besane noci citajuci beskonacne liste imena na internetu. Razmisljajuci u pravcu retkog a lepog i zvucnog imena, sve nam je vecu vaznost dobijalo poreklo imena. Na neki nacin ce poreklo predstavljati referencu u zivotu naseg sina, odakle su mu koreni, ko su mu roditelji i koja je njihova prica, kakva je kultura iz koje dolaze. Naravno, zajednicka i spajajuca tacka je slovenska kultura, o kojoj smo tek tada shvatili koliko je ona prisutna u svakodnevnom zivotu, izrekama i navikama i Srbije i Poljske. I bez obzira na svu delatnost raznih hriscanskih fanatika u obe zemlje.

Oboje inace jako volimo price, bajke, basne iz svih podrucja sveta, tako da nam pretraga u tom smeru nije tesko pala. Slovenska mitologija nam je i ranije bila poznata, ali ono sto je bilo upadljivo je da kako god da se krene nekako se uvek pocinje i zavrsava sa Perunom. To ime nam se od pocetka oboma jako svidelo kako zvuci, i nas plavooki i plavokosi sin tada vec od mesec dana, mogao je da lici na njega. Ali sa druge strane, nekako nam je ime bilo vrlo tesko, nosi tezinu sa svim svojim bogovskim funkcijama. Bog rata, munja, gromova, bog nadzemnog sveta itd. Malo je previse za malu bebu, a ko zna kako tek moze da prejudicira buducnost? Takodje, bilo nam je nekako vrlo ocigledno i trivijalno u tom trenutku te smo nastavili smo potragu.

Kako je vreme odmicalo, ime Perun sa jedne strane i lik i karakter naseg sina sa druge strane su se u nasim glavama sve vise priblizavali, a mi smo uprkos tome i dalje pokusavali da trazimo neko drugo. Na kraju smo odustali, i prihvatili da su nam i nas sin i ime Perun uveliko deo svakodnevnice. Takodje, ostali neophodni parametri su se poklopili, ime je slovensko, moze da se pise i (manje-vise) cita na svim jezicima ukljucujuci i engleski. Jedini problem je bio da obavestimo porodicame i sacekamo njihovu reakciju i da vidimo kakve moguce negativne konotacije moze da ima ime Perun u Srbiji (a i u Poljskoj), ipak ne bismo da se nadje neka baba, pa da ga prokune zanavijeka.

Porodice su vec tada bile iscrpljene i razocarane nasom neozbiljnoscu "sto dete ima vec mesec dana a nema ime" i lako su ga prihvatile, iako im se u pocetku i nije bas svidelo. No znali smo da kad ga vide i cuju da ce promeniti misljenje.

Veci problem je bio proveriti sva lokalna predanja, obicaje i sujeverje vezano za Peruna. Proteklo je opet par dana zvanja raznih baka i pretraga po internetu pre nego sto smo zakljucili da zaista nema nikakvih negativnih stvari vezanih za ime. U najgorem slucaju promice ime Perun u kontekstu mocne sile s kojom se nije saliti.

A onda, desio se i prelomni trenutak. Citajuci razne blogove vezane za Peruna, naleteo sam na neki sajt balkanskih zgubidanovica gde je neki pravoslavni ektremista ocitavao bukvicu ostalima kako "Srbi moraju davati hriscanska imena deci (kao ona gore u engleskoj varijanti :) ), a ne paganska kao Prodan, Todor itd." To nas je zaista ucvrstilo u uverenju da je Perun pravi izbor, jer zaista nam je preko glave tog zaslepljenog bezumlja u zemlji Srbiji, a ime je samo po sebi em slovensko i samim tim i srpsko, em lepo, zvucno i sa bogatom istorijom.

Nas sin tako postade Perun, i moram priznati da se ljudi uvek prijatno iznenade nasim izborom. Sto nam je jos draze, svi znaju pa im je lepo da se podsete ko je Perun u slovenskoj mitologiji i nekako se ozare i bude im drago i sto su se setili i sto ih nas sin sarmira u roku od 2 sekunde!

Naknadno smo se setili i da je u prvoj noci po dolasku iz porodilista nebo bilo prepuno munja i gromova, sto se inace u Britaniji retko desava. Neko bi mozda rekao da je to bio Ilija, neko Zevs, a neko Tor. Za nas je to ipak bio Perun.

Nadam se da Vam se svidela nasa pricica. Ispricana je mozda ne previse literarno, ali iskreno, roditeljski, od jednog tate koji je to postao po prvi put i koji je jako ponosan!


Neka vas sin bude snazan i

Neka vas sin bude snazan i divan kao njegov, za sada malo poznatiji, imenjak:) I budite uvijek ponosni na vaseg Peruna.
P.S. Vesna- za curicu, kad je dobijete( nadam se da sam pogodila ime slovenske boginje proljeca?)


Mozda Lada?

Hvala na Vasim toplim recima i predlogu.

Mojoj supruzi je zasad jedan Perun u kuci sasvim dovoljan, ali sam siguran da ce doci i taj trenutak da razmisljamo i planiramo jos dece. A onda, nova uzbudjenja i nova potraga za imenom!


Procia,

jako je lepa priča, a i vaš sin je poneo veliko i dostojanstveno ime. Meni je to ime palo na pamet, kada sam Ognjeni nabrajala imena, ali sam pomislila da je previše retko, da bi ga neko prihvatio, u našoj današnjici, u kojoj je zaista slovenstvo i njegova mitologija izgurano od hrišćanstva i "overenih" imena. Inače jedan od važnijih slovenskih bogova je bio i Volos. Meni se dopada i varijacija imena Vid - Vidak.

Što se ženskih imena tiče, lepo slovensko ime je i LANA (po biljci lan), a u Slo se sve čećše daje i muška varijanta - LAN.
Drugo, tj. prvo žensko ime, koje se meni zaista dopada je, već pomenuta, AJDA. Lepo, slovensko i slovenačko žensko ime je i BRINA (brinove jagode, ne znam kako se kaže na srpskom, možda je i isto, one opore bobice, crne, koje se koriste za lovačke umake i prilog jelima od divljači). Ime, slovensko slovenačko, koje se sve češće ovde daje je i ZALA (lepa).

Poljubite vašeg Peruna i recite mu da se ne ljuti mnogo i često ;)
(a ovi ekstremisti su isto jako smešni u svom neznanju, mada to i govori dosta o tome do koje mere su neka strana, hrišćanska imena se i primila u našim jezicima, više ih ni ne prepoznajemo, Todor je recimo Teodor i to strogo gledano nije srpsko ime, pandan i zaista srpska-slovenska varijanta je Bogdan).
I još jednom, vaša priča je lepa, hvala vam što se se toliko potrudili :)))
Jelica


Kleka?

Draga Jelice,

Hvala jos jednom na Vasem divnom tekstu. Takodje se zahvaljujem na Vasim pozitivnim i ohrabrujucim komentarima. Mislim da mi je Vas tekst posebno prijao jer sam se umorio od ovih "nasih" beskonacno iscrpljujucih dnevno-politickih tema, a trenutno u mom zivotu dominiraju ove "normalne" zivotne teme koje bi valjda i trebalo da imaju prioritet nad ostalima. Svako ima granicu izdrzljivosti...

Sto se naseg Peruna tice, zasad je na svu nasu srecu i zadovoljstvo neverovatno dobar i pozitivan, uvek prisutan i zainteresovan karakter. Koliko ja znam Perun i nije originalno bio bog rata, vec je to svojstvo dobio tek kad su Sloveni naisli na druge narode i bili prinudjeni da se izbore za svoj zivotni prostor. U tom smislu iskusenja nas tek iscekuju.

Citajuci Vas blog, saznao sam ne samo puno lepih slovenackih/slovenskih imena, vec i da su ta imena i dalje vrlo prisutna i ocuvana u Slovenaca (za razliku od Srba gde i dalje dominiraju ili tradicionalne varijante hriscanskih imena ili novotarije sa Zapada).

Inace Volos (ili Veles kod juznih Slovena) za nas nije bio u konkurenciji, ni po zvucnosti, ni po funkciji kao bog podzemnog sveta koga je Perun porazio u odlucujucoj bitki. Sto se Brina tice, ime mi se jako svidja i nalazim da je lepo. Doduse, ako se ne varam, meni se cini da se to na srpskom zove Kleka, sto osim toga sto je poznata zimzelena biljka, takodje je nadimak i glavni sastojak u popularnom picu Klekovaci :)

Puno pozdrava u iscekivanju nove teme i novog bloga.


Procia,

slovenski bog rata je - Davor (zato se recimo one, pred i posle bitke, pevane pesme za ohrabrivanje ili slavljenje pobede, zovu davorije).
I hvala što ste me podsetili, tačno to je klek-a, brina, počinju da mi beže neke maternje reči...samo se nadam da neću kroz koju godinu lomiti jezik kao gosi'n prestolonaslednik...a i ovo pisanje bloga mi pomaže u tome :)
Ala zvuči kad se napiše...dakle: poljubite Peruna :)
p.s. nisu ovde u Sloveniji slovenska-slovenačka imena baš atko zastupljena, na žalost i ovde većina daje deci, ako je moguće što čudnija i nečuvenija imena...ali su srećom neka slovenska počela ipak da se pojavljuju ponovo.


Jelice

divan je tekst...moja cerka se zove Nina, brat mi se zove Spasoje. Secam se kad smo moja tata Dusan i ja isli da prijavimo Spasoja-maticarka nas je pitala da popijemo kafu zajedno. Kaze zena, danas je upisala u knjigu rodjenih na opstini Savski Venac, nekoliko Sandokana i Marijana...u to vreme se emitovala serija


Tatjana,

hvala :) Bogami, ja da sam bila na matičarkinom mestu, išla bih na nešto žešće od kafe.


Naša ćera...

zove se Asja. U ovom imenu smo objedinili i slovensko i internacionalno. Ime je dobila po kontinentu. Azija me fascinira svojom različitošću i poželeo sam da Asja poseduje taj egzotični, mistični šarm kao njeno ime. U krštenici piše Asia da ne bi bila Asdža(drugaricu u NY zovu Dželina - Jelena). Ovako je mogu zvati samo Ejža. Asja je, ako se ne varam, rusko ime ili skraćena varijanta imena Nastasja, Anastazija i sl. Našim roditeljima se ime baš i nije dopalo ali su se brzo navikli. Istina, na šalterima moram da ponovim dva puta kako se devojčica zove ili čak da spelujem njeno ime. Ime smo joj dali tek nakon mesec dana. Kad smo bili sigurni da joj pristaje. Nismo pogrešili.


Prolece?!?

Davno doslo- PO Julijanskom i Gregorijanskom KALENDARU.
Al'samo u kalendaru.
A,... u stvarnosti ?!?
Zimi ti zima, (U)LETI ti vruce;a, u prolece ti MLAKO.
Nama STVARNO uleti LETNJI dan;a, vec navece ili najkasnije sutra se posmrazavamo zalijeno obilnim monsunskim kisama.

P.S.
Iva je PLAVOOKO;bila crnokoso (ko zift) kad se rodila;sad vec TAMNO crvenokoso.

Evo mojih lepih zenskih imena:
Jelena
Selena
Jovana
Aida
Eva
...


49 41

tako ti je to, kada živiš blizu zimine kuće, a proleću treba puno vremena da došeta do vas...stigne, pa se seti da je nešto zaboravilo, pa okrene nazad i sve tako...


imena

Stvarno je suvise velika odgovornost dati ime detetu. Kinezi su u pravu, jer moj sin se zove Petar (kamen, stena) kao i moj otac, ali sto vise raste zao mi je sto mu nisam dala ime Despot jer to u potpunosti oslikava njegov karakter.


Izgleda da je ovo odlicna

Izgleda da je ovo odlicna tema za first time blogere. Svi se raspistolje kad su deca u pitanju. Ja vec duze vreme citam a nikako da se prikljucim, i evo me - prvi put.

Mi smo nasem detetu dugo birali ime. Dogovor je bio da ako bude musko- tata daje. Ako bude zensko - mama, tj ja. Ispade da ce biti zensko, al ipak tata nije zeleo da mi preda kormilo.Dok sam ja jos uvek lezala omamljena od anestezije, tata je svima objavio da se nasa naslednica zove Lenka. Ime je bilo na "listi", a finalna odluka tatina. Sada ima 15 meseci, za sad se na njega odaziva ali jos uvek ne zna da ga izgovori. Mislim da joj lepo stoji i nadam se da ce ga voleti.

Postoji vrlo lepa knjiga koja govori bas o ovom, kakav uticaj na zivot predstavlja ime, Jhuma Lahiri: "The Namesake". Do duse, glavnom junaku ime je bilo Gogolj...to definitivno ima zancajan uticaj pogotovo kad si indijac i jos izivis u US!


davno bese..

'81 godine proslog veka,na odsluzenju vojnog roka ,u Zajecaru,upoznao sam divne ljude(Ljiljanu i Nikolu).Imali su cerkicu,Ivanu,od cetiri godine,koja me je naucila svemu,sto jedan buduci otac treba da zna.I kako je mogla da se zove moja cerka,koja se rodila tri godine kasnije,kad vec moja supruga nije imala nista protiv?....No,jedno dete,ali mnogo(ali nikad dosta)macaka i pasa.Kako njima dajem imena?Pa,nikad tu ne zurim.Kad progledaju,proigraju,pokazu narav,e onda se zovu :Sima,Zorica,Dika,Visnja,Cveta,Laza,Bisa,Marta,Milica Dara,Cuca,Sonja,Katarina,Teofil,Desa,Dara....


E,

baš bih volela da čujem kako su mu izgovarali ime...


ma siroma, ne da je imao

ma siroma, ne da je imao problema sa imenom...roditelji su mu to kao dali privremeno dok ne stigne pismo od neke babe iz Indije, a pismo nikad nije stiglo....baba umrla i on ostade Gogolj. inace sam tu cula kaki i oni daju ime deteu tek negde oko 6-7 godine. pre toga im tepaju...


My name is Branko, a živim u geografskom ostatku Evrope

Draga i nežna g-đo Jelice,
Ne znam zasto su me nazvali Branko, a ne znam ni za četvoro dece kojima sam otac (većina već i nisu "deca")zašto smo im tri žene i ja dali imena: Miloš, Matija, Tisa i Asja... Ne znam ni da li će ovaj odgvor na vaše pitanje "Kako se vi zovete?" stići do vas... Ali znam da će nakako i jednom dopreti. U svoj toj balkanskoj izmaglici polu-znanja, a više-intuicije i bez nužde za donošenjem odluka, uključujući i odluku o imenu deteta, eto imamo imena koja sam nabrojao i biće da su nas ona, makar delom, oblikovala kao ovakve ljude. A svi smo pristojni i puni čežnje za nežnošću. NOMEN EST OMEN, što bi se reklo na gimnazjskom latinskom. Imena majki su: Bojana, Nada i Lidija. Dve majke sada žive u dve države, teća nije više živa, a deca žive u tri grada različite dve države... Prividno složena situacija, ali i nije. Kada iko od nas ima razlog, a naričito potrebu, da se čuje i vidi sa nekim/nekom od ostalih, pozovemo se imenom i to bude. Sasvim jednostavno! Ključ razumevanja je u nazivu ostalih, odnosno u OSTATKU. Na primer, neki od nas žive u državi koju nazivaju - Srbija! Ipak, oni i one koji se odazovu na ime "Srbijo" većinom su Srbi! Znači budi Srbin - muško bre! Zašto onda ovaj ostatak Evrope nije dobijo ime "Srbin", pa da bude zabune kada ih zove neko Evrope, iz Slovenije, na primer? Možda je to zato što ovo nije imalo ni mamu ni tatu, nego samo mama Dafinu i gazda Jezdu... Ko i šta behu ta bića (u srednjem rodu)?
Srdačan pozdrav od unutrašnjeg androida među čovekolikim srpskim robotima.
Vaš iznenadni prijatelj
Branko
PS Neki Đavo me tera da ovo napišem i pustim niz mail, makar mi se ime, adresa, krvna grupa i bris našli na sajtu "srpske dveri"... "dveri" - Ni manje, ni više!!!


Prijatelju iznenadni,

Branko, kako da vam se ne javim, kad sam slaba na "Brankove" :)Imam jednog kod kuće...i ime mu dobro stoji, brani me uvek i svuda.
Hvla vam što ste se javili i za baš lepi komentar.
Pozdrav,
Jelica


imena po rekama...

...meni su lično najlepša. I moje je takvo - Korana. Tisa, Drina, Tara, Neva, ima divnih primera. Tisa je broj jedan na mojoj listi prelepih ženskih imena.


Una

Mi smo našem čedu pre nego što je začeto dali ime - Una (postojala je i rezerva za dečaka - Vuk, ali čisto reda radi, jer sam bila sigurna da će biti Una). A onda sam se za vreme trudnoće postepeno preselila u Sloveniju (o tome mogu na novom blogu) i primetila da ovde se u slengu "una" (sa kratkosilaznim akcentom kao u "šuma") koristi kao "ona" (ne lična nego pokazna zamenica). Bilo nam bezveze da detetu "menjamo" ime, navikli se par meseci da je tako zovemo (još i ultra-zvuk potvrdio da će biti Una). I pitali smo jednog druga, u koga sam nekako imala najviše poverenja što se tiče jezičkih nedoumica (na slovenačkom), da li on ime Una vidi kao neki problem. Čovek Mariborčanin rekao da nema nikakvog problema, pade nam kamen sa srca - i bi Una. Posle smo shvatili da se u Mariboru govori lepo pravilno "ona", ali zato u Ljubljani svi živi govore "una" - Jelica zna o čemu govorim.
Ponekad se dešava da dođe do zabune, kad kažemo da je Una nešto uradila, pitaju "koja ona?", ali je jedina Una u okolini, i voli svoje ime. Jedino ime koje joj je lepše je Pipi Duga Čarapa (tačnije, za nju Pika Nogavička), ali ne želi svoje ime da promeni, nego Pika predlaže ga svakoj našoj prijateljici koja zatrudni, pa ga je sad, pošto to nije uspevalo, lepo namenila svojoj potencijalnoj sestrici. I kako ja da se usudim sad da zatrudnim - biće dete Pika?


divan tekst

Slazem se da je davanje imena detetu delikatna stvar i da treba dobro razmisliti. Kao mala sam mastala o tome kako ce se zvati moja deca (valjda je to normalno za devojcice). Bilo je tu raznih ideja Sanela - Sanja po mojoj najboljoj drugarici, a sada i kumi, pa onda Sara, pa Hana, Melhior. A onda, mnogo godina kasnije, kada sam zatrudnela i saznala da cemo imati devojcicu sve je postalo mnogo konkretnije i bacilo nas je u razmisljanje, a dva imena su od samog pocetka imala velike sanse Lenka i Dunja. Nismo hteli da to bude 'obicno' ime ili suvise cesto, a takodje jedan od kriterijuma je bio da ne znamo osobu iz blize okoline koja se tako zove. A posto zivimo van Srbije nismo hteli da ime bude izgovarano ili napisano na dva razlicita nacina. Dakle, znali smo dobro sta necemo, ali sta hocemo...tesko je bilo odluciti. Pred kraj trudnoce sam se jos vise upetljala sa novim idejama - Tihana, Iskra, ali sam duboko u sebi znala da je Lenka najlepse. I bi Lenka, a stoji joj savrseno. Posle par godina trebalo je smisliti ime za deckica. Lenka je bila suvise mala da bi dala svoj predlog, uglavnom su to bile neke izmisljene reci-imena, kako to samo trogodisnje dete sa bujnom mastom moze da smisli. Zadatak je opet bio nas. Pored svih gore pomenutih kriterijuma, ja sam pozelela da na neki nacin bude slicno sestrinom imenu, te mi je Luka super odgovaralo. Ali, tako se zove stariji sin moje sestre (kome sam ja 'kumovala') pa bi dva brata sa istim imenom bilo malo previse. Nakon duzeg razmisljanja i bez uzeg izbora, setila sam se...Lukian, i bi Lukian, na opste cudjenje cele familije jer je malisa rodjen na Sv. Nikolu. A nadimci? Jednom davno sam cula da samo omiljeni ljudi imaju puno nadimaka. Ja sestrine klince zovem Lukisa, Luki, Smuki,.... Duki, Duckila, Dukara, Dusa.... (od Dusan), a najcesce obojicu milojkovici, a moje Lenki, Dusica, Lenkica,...Lukian, Kio...jer jesu moji omiljeni!


ne znam

zasto je obrisano sve sto sam napisala o svom iskustvu biranja imena za decu? Hm!


Biljanamf

i ja sada tek vidim...zato sto je jedan od blogera brisao po tuđem blogu i nekako mu je uspelo da slučajno obriše još i komšijska dvorišta...eno, objasnio Restak...a ja sam tvoju priču volela...


Kako si

se samo setila Melhiora?! Inače, Lenka je mnogo lepo ime, Luka isto, samo ih ovde ima mnooogo, a Lukian...lepo, ali se nikada ne bih setila, iako stalno prolazim kroz rusku književnost i malo, malo sretnem nekog Lukiana.


pa eto...

Kada je pre 13 godina moj sestric rodjen, ime Luka i nije bilo tako cesto, ali je vremenom postalo vrlo popularno. A Lukian, pa ni sama ne znam odakle mi to, verovatno kao varijanta imena Luka, a iz skole pamtim samo Luki(j)ana Musickog. Jeste zastupljeno u Rusiji, ali i u istocnoj Nemackoj, tako da je manje-vise internacionalno, a i slovensko. Pored toga sto je ime jednog od tri sveta kralja, Melhior je glavni lik iz predivnog romana Kiklop i odlicnog istoimenog filma sa Franom Lasicem, Radetom Serbedzijom, Ljubom Tadicem. Nekako me taj lik osvojio, a onda sam se zaljubila i u ime. Slagalo bi se odlicno i uz nase prezime, ali nisam imala bas hrabrosti da detetu dam to ime. Sto kaze moja sestra, nemoj da preteras u toj tvojoj zelji za neobicnim pa da dete 'obelezis' za ceo zivot. A sto je najvaznije nas Lukian je bas Lukian.
E da, Vid je bilo u igri mada je prekratko uz nase kratko prezime koje jos plus ima dva I, pa mi nekako nije islo Vid Fific. Ima jos jedno zanimljivo ime o kom smo razmisljali, a to je Leto, ali ne kao godisnje doba vec kao onaj super lik iz Dine. Ma na ovu temu bi ja jos dugo, ali i ovo je dovoljno!
pozdrav