Mediji| Region| Život

Još jedni izbori u BiH-Prazne priče i pune cijevi

Aleksandar T RSS / 05.09.2010. u 15:13

Godinama unazad mlade ove zemlje svakodnevno zaskaču razni smutljivci skriveni u dubokoj, toploj pozadini nekad političkih, drugi put ratnih frontova, te prosto i neometano produžuju tragediju odrastanja i sazrijevanja jedne, to već slobodno možemo reći, zauvijek izgubljene generacije. Razni Bobani, Radovani, Alije, te njihovi sadašnji nasljednici nisu im ponudli ništa do praznih priča i punih cijevi za neke nove obračune u kojima bi oni opet uživali onanišući tuđim životima

15310_10150174008515181_656310180_12145213_5374100_n.jpg 

Postoje krajevi na koje nikad ne pomislite. U skladu s tim ne planirajte otići tamo. Krajevi i mjesta u koje dolazak civilizacije ne znači ništa i koji žive sami za sebe, ma šta se dešavalo u okolini. 

Ako slučajno zabasate u takav kraj veoma brzo zapazite da je priroda netaknuta, vazduh čist i da je voda dobra. Najčešće tu i nema ničeg drugog osim nabrojanog. Uslikate se i odete. Ako vas neko nepitanog pošalje na takvo mjesto na neko vrijeme ubrzo se iznenadite svim čim se već možete i trebate iznenaditi.

Dosadno vam je pa se prihvatite pisanja, nečeg što će kada odete, ako bude sreće, neko objaviti kao knjigu. O Bosni recimo....

U mnoštvu takvih knjiga pisanih o Bosni, najinteresantnije su one pisane perom u rukama "stranih" vlastrodržaca o ovo malo nesrećne i blesave zemlje. Pošto je Bosna najmanje kroz istoriju odlučivala sama o sebi, autora ovih pisanija bilo je mnogo, od svuda i svakakvih: vojnika, lutalica, oficira, ambasadora i opunomoćenika zajednica i država, velikih predstavnika i malih predstavnika.

Zavirimo za ovaj put u samo nama savremen period i nama znane autore....Obavezne!

Teme urađenih štiva su najčešće izgovori pisani visokoumnim jezikom i patetičnim žalom za nedostatkom vremena za još koji eksperiment nad odavno iz-eksperimentisanim narodom. Nasmijana slika na koricama knjiga sa potpisom - narodu Bosne I Hercegovine- a u posebnoj zahvalnici nađe se prostor za kuvara, ćuku, baštovana, žensko osoblje u misiji i sve koji su svojim radom doprinjeli da život u Bosni odlazećeg bude što prijatniji.

Detalji koji skreću pažnju u knjizi dotiču se susreta sa najvećim brojem domaćih kreatora ludila u kom se nalazimo. Najinteresantniji nisu ni ukori niti prijetnje, pozivi na odgovornost onima koje smo izabrali, a oni ih opet kudili i smjenjivali. Detalji kada su provodili vlast i ovlašćenja. Naprotiv.

Odlazeći pisac, izabrane, u pisaniju predstavlja kao svoje poznanike, čudne i neodgovorne doduše, ali ipak ljude, sklone druženju uz pjesmu i šalu, kapljicu i šah. Razgovori puni osmjeha i obrta, ljutnje koje je brzo nestajala, gužvanja karata i crtanja granica, pisanja zakona uz viski i jastoge.

Dogodovštine koje su umjesto kao skeč bile servirane kao direktni pogodak u nečije živote.

A kada je već blizu trenutak završetka pisanija i trenutak pred polazak kući dođe i vrijeme da poruče da su mladi budućnost ove zemlje. Da se zna.

A unazad petnaest godina mladi ove napaćene zemlje imaju priliku isključivo da učestvuju u gotovim rješenjima, kreiranim i ponuđenim od "predstavnikovih" vršnjaka i drugara iz knjige. Godinama unazad mlade ove zemlje svakodnevno zaskaču razni smutljivci skriveni u dubokoj, toploj pozadini nekad političkih, drugi put ratnih frontova, te prosto i neometano produžuju tragediju odrastanja i sazrijevanja jedne, to već slobodno možemo reći, zauvijek izgubljene generacije. Razni Bobani, Radovani, Alije, te njihovi sadašnji nasljednici nisu im ponudli ništa do praznih priča i punih cijevi za neke nove obračune u kojima bi oni opet uživali onanišući tuđim životima i sudbinama.

Izmrcvareni statiranjem u horor ostvarenjima u čije kadrove godinama ulaze nepitani, izgubili su odavno želju za glavnim ulogama u nekim ljepšim filmovima. A autori knjiga sa početka teksta sa režiserima našeg horora bili su u svakodnevnom, radnom kontaktu.

Savršeni i veoma dobro plaćeni asistenti, rekli bismo.

Odlaze prilično nezainteresovani za dalju budućnost ostvarenja, za završnu montažu materijala. Dovoljno je, pomisliće, da su napisali knjigu o snimanju, a od naših režisera su već sa početka preuzeli najefikasniji recept za dugovječnost- neodgovornost.

Što i ne bi bilo tako strašno da nisu prepustili završetak našeg filma slučaju, a svoju viziju zadali kao obaveznu lektiru. Tajanstvene i mračne enigme nisu ni pokušali riješiti i pitanje je kako se priča završava. A na nama je da je doživimo. Na žalost ili na sreću?!

Prošlost nas uči da neodgovorena pitanja i tajanstvenost, istine o kojima se ne priča u nas sami sebi prave scenario, prave mit. Scenario koji na ovim prostorima u prvi plan stavlja jame koje unuci balija, četnika i ustaša dopunjavaju ljudskim životima mnogo revnosije i žešće nego su to njihovi djedovi i babe radili u prvim djelovima priče.

I zato, ako vas put nekada nanese u Bosnu, na koju nikada prije niste pomislili, prije nego što vam bude dosadno i počnete pisati knjigu, nagledajte se ove prirode, napijte se čiste vode iz rijeka i nadišite se savršenog vazduha. Ovdje ničeg drugog ni nema. Ali ako ne znate šta ćete u vašem pisanju sa ljudima koji ovdje žive, molimo vas, nemojte priču ni počinjati!

Ne toliko zbog stanja i kasnije prođe vašeg ostvarenja na bioskopskim blagajnama, koliko zbog gotovo pa sigurno značajno manjeg broja statista u slijedećem filmu o nama.

Aleksandar Trifunović 

 BUKAKomentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cbronson cbronson 15:29 05.09.2010

p

rvi
procitao

I zato, ako vas put nekada nanese u Bosnu, na koju nikada prije niste pomislili, prije nego što vam bude dosadno i počnete pisati knjigu, nagledajte se ove prirode, napijte se čiste vode iz rijeka i nadišite se savršenog vazduha.
dobar kapital za buducnost koje nema.

ps
ako ovo citate klimnite glavom,
blokirali ste pregled portala.
ivana23 ivana23 17:45 05.09.2010

Re: p

cbronson

ps
ako ovo citate klimnite glavom,
blokirali ste pregled portala.


Cela naslovna je blokirana zbog YT klipa.

Mora Aleksandrov blog drugacije da se 'presece'.

Unfuckable Unfuckable 18:26 05.09.2010

Re: p

halo, Komšija?
Može li malo pomeranje prema srednjim vratima, nema mesta da se uđe?
Takođe molim moderaciju da bude malo efikasnija u ovim situacijama, nije prvi put da novi blog sa jutjub klipom blokira celu naslovnu.
Uradite nešto, bogamupoljubim
intrepid intrepid 15:33 05.09.2010

Psihoanaliza


"Dugotrajno robovanje i rdjava uprava mogu toliko zbuniti i unazaditi shvatanje jednog naroda da zdrav razum i pravi sud njemu otancaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremecen narod ne moze vise da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od ocigledne stete".


Ivo Andric
skyspoter skyspoter 17:32 05.09.2010

bas si na kraj srca

Ovdje ničeg drugog ni nema

a sevdalinke?
snce snce 19:04 05.09.2010

ma nije ...

Prazne priče i pune cijevi


pune su im gaće od punih cevi.
antioksidant antioksidant 20:38 05.09.2010

/

aleksandre, vodi racuna da ima ovih koji koriste IE pa im smetaju youtube-ovi
49 41 49 41 15:06 06.09.2010

Bosno,

Svetkovina si za oko i bol za dusu.
kobacmess kobacmess 01:22 08.09.2010

Jugonostalgicari nemoraju ovo da citaju

Trebaju umesto izbora, da pred sve stanovnike te zemlje postave pitanje:

Da li ste za ocuvanje ove i ovakve BIH ili ste za njen raspad na Dejtonske sastavne cinioce, te moguce funkcionalniji zivot svih njenih gradjana?

bar 70% bi dalo svima nama poznat odgovor. Ovako ce dok god je ovakva BIH tamo samo da se vodi politika PROTIV, a ne i ZA

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana