Astrologija| Ljudska prava| Muzika| Roditeljstvo| Sex

PORRI EX RECTA SERVIORUM... i blog o vinu

krkar RSS / 07.03.2013. u 05:01

 

284054_1201du05_f.jpg?ver=1354329596 

Da u ovoj državi većini pripadnika elite* i vlasti praziluci iz dupetah vire zna se odavno, ali ne prestaje da me fascinira kako se i koliko puta to iznova pokazuje i dokazuje.

Što reče Jelica na blogu kod Mikela  LINKLINKLINKLINKLINK!!!!! stories only happen to those who are able to tell them.I pošto je prošle nedelje, dok je umirao bratantiamerikanac Čavez, trovali nas aflatoksinima i oduzimali nam Kosovo, bio sajam vina i ja se, po običaju spremao da pišem o utiscima i dojmovima, taman mi se obaška zalomi i sjajan slučaj i primer koji mnogo govori.

Zove me u ponedeljak po sajmu dobar poznanik, možda već i prijatelj, direktor velikeivažneipoznatefirmeusrbiji. Damudamsavet. (Kao što znate žena mi odavno zabranila da bilo koga osim najbližih prijatelja i rodbine savetujem xhabe):

Oće Ministru Tomitom da kupi flašu vina pa mogu l' da preporučim neko dobro, zna on da se ja razumem.

Obaška šta ja mislim o kupovini dobrih vina za ljude koji nisu poznavaoci i ljubitelji (ministra znam i ne znam da ima ikakav poseban odnos prema vinu, mada, kad je mogao Onaj** da se odjednom prorazume u vino pa i vinograde da sadi...). Obaška što mislim da se jedna boca vina ne nosi NIKADA ako to vino treba piti kao posebno. Tad se nosi 2,3,4 ili 6, obavezno u drvenoj kutiji za vino odnosno sanduku. (Dasadneobjašnjavam nadugačko).

Elem, rešim ipak dispoštujem čoveka, koliko god da je seljak. Kažem ja njemu da pošalje nekog čauša u vinoteku Tuitu (da ne reklamiram, ta mi je poznatija i zgodnija od drugih iako ne mislim da je išta posebno a i relativno mož' da se parkira) i da mi se taj javi kad dođe tamo. U međuvremenu pogledam ja na webu spisak vina rečene vinoteke, rešim da je najprikladnije za vino da svak vidi da je dobro kupiti Bordeaux, Cotes du Rhone ili u najgorem slučaju Barolo (tim redom). Računam da bi svako ko nije baš totalan papak morao da zaključi da to nije neki krš sa trafike.

Javi se neko iz vinoteke,većine onoga što je bilo na spisku nema uradnji, al' zato ima što nije na spisku te mi tako malo pomalo dođemo do francuskog vina od 4800 dindži (napolju je oko 30-40$). Vrlo pristojno, nije vrhunsko godište sa 5 zvezdica (jeste pristojne 3,5-4) ali relativno mlado, 2006. i ne bi ga još trebalo piti. Da je ministar znalac - ni po jada, lepo bi ga ostavio da odležava (iako se tu opet postavlja problem samo jedne boce, kako da znaš kad treba piti...). Kupi momak vino i tu se ja isključim iz priče.

Kad sutradan zove opet onaj moj: Nemoj da se ljutiš ali meni ne ide da Ministru šaljem vino od 40 €, ja sam mislio nešto bolje i skuplje, bar 100 evara. Molim te preporuči nešto, pare nisu problem.

U nastupu ničim izazvanog čovekoljublja (možda starim pa postajem blag, pu-pu!) ne oteram ga u majčinu nego obećam da ću pogledati šta ima da vredi od najmanje100evara vina. I drago mi je što ga nisam oterao u majčinu jerbo sam svašta naučio.

Prvo, da od nekih 5-6 šatro najboljih - ili bar najpoznatijih - vinoteka u Beogradu samo jedna prodaje vino. Ostale prodaju robu, a što je to trenutno vino to je samo slučaj, podjednako im je u životu bitno vino kao što bi im bili itisoni na metar, paknovi za kočnice, fasadna farba ili klompe i nanule.

Kad prodajete vino onda o njemu nešto treba i da znate. Ajd' da sad ne penim opet o crvenom vinu, idiotski naziv potpuno suprotan tradiciji, kulturi, duhu i jeziku a koji su smislili životno polupismeni tehnlozi i profesori koji osim nabubane struke ništa na svetu belom ne znaju a da misle ne umeju. Ali ima nešto drugo:

Kod vina je godište, berba, jako bitan podatak. Što je vino bolje i skuplje to je bitnije da se zna koja je berba jer opšti kvalitet vina u nekoj zoni jako varira usled specifičnih klimatskih uslova (kad počne zrenje, koliko ukupno bude sunca, kad padne kiša i koliko puta, kad udari rosa i svašta još). Prosto ne umem da uporedim takav idiotizam kao što je nenavođenje berbe u cenovniku šatrorespektabilne trgovine vinima sa bilo čim drugim. Da kažem da je to kao katalog za automobil bez navođenja kubikaže i snage motora - malo je,majkemi! Dakle: kad vidite da u cenovniku (i vinskoj karti) nije navedeno godište bežite glavom bez obzira jer imate posla sa šarlatanima i/ili idiotima bezobraznim koji nemaju pojma o vinu ali zato imaju nameru da vas oderu dibidus.

E neka sam rek'o al' nažalost ponekad se mora imati posla i sa takvima, kao u ovom mom konkretnom slučaju :(

Drugo, da u Beogradu nema kvalitetnog vina za slučaj kad pare nisu problem. (Što više govori o ekonomskoj situaciji nego 300 strana traktata kojekakvijeh).

Kad sam krenuo da izaberem tom bizMismenu vinoodnajmanje100evarazaministra računao sam na neki kvalitetan bordo ili burgundac dobrog godišta, zreo, da taman može i treba da se pije. Što znači 2000, 1998. ili eventualno 2001. ili 2003. Tu bi neki pristojan cru classé morao da bude između 100 i 200€.

Tzvrtz!

Većina vinoteka koja ima online neki spisak onoga što prodaju uopšte pojma nema da je za vino godište bitno! Da budem precizan, samo JEDNA (slovima jedna!) ima navedena godišta tj. berbe***. Sajtovi za online kupovinu vina tog tipa i te klase nemaju - tako da se ćoek mora snalaziti: il' da gubi vreme obilazeći dućane il' nekako drugačije.

Na sajtu jedne trgovine trenutnovinima aodsutramoždaklamfamailimeblštofom videh jedno jako, jako dobro ocenjeno italijansko vino (ovo nisam pio ali brunello poznajem dobro a ovo vino je konstantno vrhunski ocenjeno, godinama, naravno uz razlike u godištima) ali - bez navođenja godišta. Srećom bejaše sličica sa koje sam uspeo da pročitam da se radi o berbi 2004. Sasvim pristojna godina za Toskanu iako bi ga pravi znalac odležao još najmanje 2-3 godine, još bolje do recimo 2019... al' ajde.

Brunello_di_Mont_4ede19168bbd2.jpg 

Brunello di Montalcino Cerretalto DOCG, Casanova di Neri

20,169.00 din

U italijanskim radnjama je između 93 i 125€ a ima ga na aukciji na Ebay po 80€ OVOJELINKOVOJELINK!!! - pa vi vidite koliko stručnjaci zarađuju!

I tako je jedan novobogataš kupio vino novopolitičaru... Džebga (smajli koji riga)

Te sad živ nisam hoće li Ministar da prepozna da mu je Direktor poklonio zaista izvrsno vino ili će ovaj morati da mu to natukne, možda ostavi etiketu da se vidi koliko ga je ispoštovao... KAMOONAJSMAJLIŠTORIGA???

Sad se naknadno setih da ne pitah Direktora je li me poslušao kad sam mu rekao da za te pare vino mora obavezno da bude u kutiji, drvenoj. Možda su ga u radnji ubedili da Krkar priča gluposti i stavili mu ga u lepu kesu sa zlatotiskom Срећна слава, Домаћине!

A mogao je lepo da mu kupi... šta??? Sat ne može za parsto €. Bemliga, šta može za te pare da se kupi Ministru? Čovek ne puši pa mu ne vrede upaljači, cigare... U lov ne ide pa da mu kupi recimo lepe fišeklije,  rukavice ipak treba čoeveku da kupuje žena ili bar švalerka. Nož bi bio malo nezgodan, da ovaj ne pomisli... je l' te. Bemti, vidiš kakav je problem u ovoj demokratiji uvući se nekom u dupe!****

I pre nego što neko pita ili krene da gunđa: Pamtim neke dobre berbe u nekim važnijim regionima ali to je tek delić. Ne verujem da iko može da popamti sva vrhunska, odlična, dobra i loša godišta po svim regijama.Ima zato podsetnik pa kad zatreba:

vwc.jpg

Baš kao što ima i podsetnik za uparivanje ića i pića:

wine-pairing-chart_510ff8a6ca58b.png

Sad vidim da je ovo ispalo poduže pa neću ni da počinjem o sajmu i vinima koja sam probao i kupio. Nek' ostane za drugi blog. Samo ću da vam kažem da je sajam bio lošiji nego prošlih godina (opet pokazatelj situacije i krize) ali da ima iznenađujuće dobrih vina iz potpuno netradicionalnih krajeva Srbije, što je u svemu ipak jako dobro.

Samo ću da pomenem Vranje i Jagodinu!!!

Nego, ostalo mi malo slički neraspoređenih:

sve-sam-bizmismen.jpg

seljak-iz-sela-moze-d.jpg 

 Amfilohije_Arkan.jpg

nikolic-dacic-patrijarh-irinej-tanjug-1360762519-267599.jpg 

sokolac_krst_na_romaniji.jpg 

Vladimir-Vukcevic.jpg 

mladic_vino.jpg 

vino-nostalgico.jpg


MussoliniiVinoNero.gif 

vino+agrio

 

Hm, Neumrli Chavez još nema vino. Valjda ga se sete sa berbom 2013.

PHMI0035_L.jpg
Corbis-U1284074INP.jpg?size=67&uid=58d33d32-97aa-490f-869c-76543bc47593

zdravica1.jpg
Mrkonjic_01_u_867670284.jpg

325961200496dc175b2caa247155191_368x294.jpg
213650_0205du17_f.jpg?ver=1357950895

Ako je po vinu - Ovaj bi trebalo da bude premijer. (Mis'm ako niko ne pita previše, je l' te, moliću lepo. Uostalom danas svako svašta pita).

0402-Djordje-Kojadinovic-2.jpg

Mis'm, bio je već. Pa mu nije dosta. Kultivisao se u međuvremenu, noblesse oblige! A i vreme je da dobijemo jednog rafinisanog premijera.

Uostalom, Taj bar pije vino. Ovome nisam ni jednu sliku mogao da nađem da učestvuje u bilo kojoj smislenoj ljudskoj aktivnosti. Zao čiča, pa to ti je!

kostunica2_u_455998502.jpg&size=article_large&scale_by=width

P.S.

Sad se tek setih da objavim: dok me nije bilo ukinulo mi VIP status.

Pitam zašto.
Kaže "nećeš da se predstaviš Blogouredništvu imenomiprezimenom, JMBG-om..."

Pa nisam hteo ni pre pa mi dalo VIP iako nisam hteo.

Posle čujem da je to zato što sam hvalio vebdizajnera, genija koji je osmislio koncept. Jes da mu se linkovi ne vide ali džebga, genije ima koncept a ja sam jedan obični mali plebljanin nesposoban da shvati veličinu te genijalne ideje...

Što reko Maksa, OVOJELINKOVOJELINKGENIJEOVOJELNIK!!! dobro smo i prošli, u sledećem nastupu genijalnosti biće beli slog na beloj pozadini.

U to ime ja vas pozdravljam.

DSCN0629.jpg

-----
BUDIMČEVE BELEŠKE

*) da citiram Baju Pašića "kakvi vi Englezi - takav ja Gledston!"
**) jebo sam ježa ako Onaj dođe na vlast, mada mi se sve nešto čini da ima podjednake šanse k'o i Filip
***) Ajd i da navedem ime jer je bar zbog godišta zaslužila: Mala Toskana.
****) Da budem precizan, problem je za 100-200€. Za 1000-2000 već je lakši izbor, za 10K€ ihaaaj!Komentari (209)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 05:30 07.03.2013

1.Edit:

20,169.00 din

U italijanskim radnjama je između 93 i 125€ a ima ga na aukciji na Ebay po 80€ OVOJELINKOVOJELINK!!! - pa vi vidite koliko stručnjaci zarađuju!


Kupim za dinar, prodam za dva.
Jedan posto meni dosta.

Da... I mogo si i neku sliku da stavis na blog, lepse je kad ima slika.

Još jedan edit:

Baš kao što ima i podsetnik za uparivanje ića i pića:


Postoji jednostavniji sistem, ne ovako precizan, ali približno dobar.
Svetlija hrana, svetlije vino.
Isto kao i za izbor vinske čaše - što je vino svetlije, to je obim čaše manji.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:50 07.03.2013

Krke

Sine, odvalio si nas sa ovolikim fusnotama, medju njima bi se i Budimac unezverio.

Nego, vidi mi ljubimce, u zadnjem dvorištu.Koje vince najbolje ide uz njih?
marco_de.manccini marco_de.manccini 07:11 07.03.2013

Re: Krke

Koje vince najbolje ide uz njih?

Ц-ц-ц, па није само важно које вино, него и које годиште, докле, бре, више овако, нешлифовано, живци ће ми попустити од вас.

Casanova di Neri

20,169.00 di Neri

: )
dali76 dali76 07:13 07.03.2013

Re: Krke

Zavisi od toga gde su ljubimci..mislim il u dvoristu il u paprikasu.
ja preferiram dvoriste..
krkar krkar 07:25 07.03.2013

Re: Krke

Zavisi od toga gde su ljubimci..mislim il u dvoristu il u paprikasu.
ja preferiram dvoriste..


Ti si jedini shvatio.

Za posmatranje u dvorištu preporučujem neko laganije belo. Ako u borbi padne krv, preći na neko lagano crno, recimo crni pino.

A ako uleti puma da jede Pajiqeve srndaće - e onda može dupli whisky. Single malt, sa vodom.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:52 07.03.2013

Re: Krke

A ako uleti puma da jede Pajiqeve srndaće - e onda može dupli whisky. Single malt, sa vodom.


Ne bi srndaći ovoliko izrasli sa pumom u blizini.
A uz pačiji paprikaš, koje je vince, I KOJE GODIŠTE, najbolje?krkar krkar 08:03 07.03.2013

Re: Krke

A uz pačiji paprikaš, koje je vince, I KOJE GODIŠTE, najbolje?


Najlakše ćeš zapamtiti ovako: patka-čvrsto.

Dakle ne sasvim lagano vino nego onako, muško, čvrsto ali ne prejako i prekompleksno. Recimo moj predlog Primitivo di Manduria. A godište - otprilike da uvek bude vino bar 2 godine starije od patke.

E sad još ti to da nađeš u toj tvojoj vukojebini...
bitnik bitnik 08:38 07.03.2013

Re: Krke


krkar
dobar poznanik, možda već i prijatelj

krkar
koliko god da je seljak

krkar
bizMismen

krkar
novobogataš(smajli koji riga)


neko ti bira društvo, a ti si ponudom koja se ne odbija primoran da taj izbor prihvatiš?


krkar
kad je mogao Onaj** da se odjednom prorazume u vino pa i vinograde da sadi


možda me i vara memorija pamćenja, ali - zar prvobitni stav nije bio malkice afirmativan?
ako već pokušavaš da odneguješ beskompromisni ja ratujem sam stav - moraš biti principijelan, bez obzira na moguće posledice.
konkretno, dodalo bi na verodostojnosti da nisi zaboravio da pomeneš i najčuvenijeg enologa ovdašnjeg.

krkar
ukinulo mi VIP status.Pitam zašto.

e, to se i ja pitam, najozbiljnije.
krkar krkar 10:37 07.03.2013

Re: Krke


neko ti bira društvo, a ti si ponudom koja se ne odbija primoran da taj izbor prihvatiš?


Ni najmanje. Sa čovekom sam se upoznao poslovno i nisam imao primedbe a i privatno smo ostvarili neki pristojan odnos. Prema meni nije napadan, ja njemu ne kažem sve što mislim...

Sigurno nećemo postati najbolji prijatelji ali ne može se očekivati da u ovoj i ovakvoj Srbiji srećeš samo istomišljenike.


možda me i vara memorija pamćenja, ali - zar prvobitni stav nije bio malkice afirmativan?


Nije prema Vinaru a ni Političaru. Ali jeste prema jednom od njegovih vina koje je bilo zaista prilično pristojno, i drugo takođe skoro pristojno. Ono što je trebalo da bude najbolje - nije moglo da se pije.

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:28 07.03.2013

Re: Krke

krkar

ali ne može se očekivati da u ovoj i ovakvoj Srbiji srećeš samo istomišljenike.


Sacuvaj me boze "one i onakve" Srbije u kojoj ti sreces samo istomisljenike

ps. doboro nam se vratio
krkar krkar 11:46 07.03.2013

Re: Krke

Sacuvaj me boze "one i onakve" Srbije u kojoj ti sreces samo istomisljenike

ps. doboro nam se vratio


Hvala. U duhu čovekoljublja i otpozdrava ova ti se replika ne računa u one 3
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:58 07.03.2013

Re: Krke

covekoljubivi Krkisa

U duhu čovekoljublja


Hm, izgleda da si definitivno u pravu sa onim gore "možda starim pa postajem blag" ... malo, malo pa pomenes covekoljublje
krkar krkar 15:07 07.03.2013

Re: Krke

malo, malo pa pomenes covekoljublje


Još da počnem o čovekoljublju i vasoljublju!
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:57 07.03.2013

Re: Krke

krkar


E sad još ti to da nađeš u toj tvojoj vukojebini...


Iznenadio bi se kakvih radnji ima ovde u Vukojebini. Evo jedna, manja, ova mi je najbliža kući, pet minuta jahanja na srndaću, dva na motoru. Samo, džabe, jer sam po pitanju vina totalna neznalica, ko i taj tvoj poltron što kupuje marku od barem 100 evra za ministra.

Mada, volim kojekakve Barbere, (nadam se da neću popiti ban što ovo kažem), barem ono što je u mom opsegu cena, a dobro ide uz srneće paprikaše, i punjene patke. I nekoliko Bordoa, na primer Mouton Cadet, iz 2007, a, ala baratam ovim rečnikom vinarstva . Ili nešto sa Cote du Rhone, šta se već da navatati u nekom od obližnjih liquor store-ova.

U godišta se ne razumem, zato hvala na tabeli, sad idem da natrtim onog Mongola, videće on ko je najveći ekspert koji mu je ikad ušao u radnju.

Ustvari, ne verujem da bih bio spreman da za flajku vina odvojim više od 20-30$, taman da me tuku.krkar krkar 00:28 08.03.2013

Re: Krke

Mada, volim kojekakve Barbere, (nadam se da neću popiti ban što ovo kažem), barem ono što je u mom opsegu cena, a dobro ide uz srneće paprikaše, i punjene patke.


Nećeš, dalekobilo. Ima odličnih barbera iako u principu stvarno dobre počinju tek sa određenom cenom. Mada bi meni za punjenu patku verovatno barbera bila malkice pretanka osim ako nije prava pijemontska i dobro odležana.

I nekoliko Bordoa, na primer Mouton Cadet, iz 2007


Sa Mouton Cadetom ne možeš pogrešiti mada ja 2007. takao ne bih, još.

Ili nešto sa Cote du Rhone


Opet se vraćamo na moju teoriju da nama kolektivno naviklima na jadranska vina: plavac, blatinu, vranac... odgovaraju mediteranska vina sa izraženim taninima: primitivo, Cotes du Rhone, aglianico, sangiovese...

Ustvari, ne verujem da bih bio spreman da za flajku vina odvojim više od 20-30$, taman da me tuku.


Generalno i ne treba (mada ne znam koliko su transportni troškovi do te pustinje, pa zaštita kamiona od indijanaca i puma...

Moje merilo je:

za svaki dan 5€/$
za pažljivije spremljen obrok 10€/$
za izuzetnije prilike 20€/$
za vrlo retke jako posebne prilike sve iznad toga
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:34 08.03.2013

Re: Krke

Srđane, proveri ako imate Marques de Caceres, Crianza, Rioja, ovde je 10-12 dolara flaša, fantastično vino za tu cenu (a i za par viših rangova).

Krkar, prouči Riohu, mnogo su jeftiniji od Francuza, a vina su perfektna.
krkar krkar 04:47 08.03.2013

Re: Krke

marco_de.manccini
Srđane, proveri ako imate Marques de Caceres, Crianza, Rioja, ovde je 10-12 dolara flaša, fantastično vino za tu cenu (a i za par viših rangova).

Krkar, prouči Riohu, mnogo su jeftiniji od Francuza, a vina su perfektna.


Ovo sam nedavno pio, 2007, izrazito pristojno vino. Dobio, ne znam gde je kupljeno i kada.

Ima u Metrou 2010. ali ne mogu da se setim cene

Učim polako i tu Rioju. Ali polako. U Španiji nikad živeo nisam, ovde slab izbor...
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:32 08.03.2013

Re: Krke

marco_de.manccini
Srđane, proveri ako imate Marques de Caceres, Crianza, Rioja,


Hoću, samo ne znam koje godište da tražim .


srdjan.pajic srdjan.pajic 07:44 08.03.2013

Re: Krke

Generalno i ne treba (mada ne znam koliko su transportni troškovi do te pustinje, pa zaštita kamiona od indijanaca i puma...


Nema dovde nikakvog transporta, vino dobijamo samo ako se sruši neki avion, ili snegovi zaveju konvoje sezonskih radnika u potrazi za srećom i bogatstvom u Bakken naftnom polju, u Severnoj Dakoti.
danilopandur danilopandur 08:07 07.03.2013

Poznavalac

Ja od vina najbolje volem šljivovicu...
krkar krkar 10:38 07.03.2013

Re: Poznavalac

Ja od vina najbolje volem šljivovicu...


Iz pljoske u radno vreme
expolicajac expolicajac 08:44 07.03.2013

Od mene

preporuka.
A što se vina tiče, stari pandur zna da se sa "jači ne kači".
ivan.nbg ivan.nbg 09:01 07.03.2013

dobar izbor

Casanova di Neri je odličan izbor, baš tokom teksta razmišljam kako bih ga preporučio. 50 & 50 je isto odličan ali nisam siguran za cenu...
krkar krkar 10:40 07.03.2013

Re: dobar izbor

Casanova di Neri je odličan izbor, baš tokom teksta razmišljam kako bih ga preporučio.


Nisam ga pio ali po onome što sam čitao među boljim BdM. A BdM volem.
Jesi pio Casanova di Neri?


ivan.nbg
Casanova di Neri je odličan izbor, baš tokom teksta razmišljam kako bih ga preporučio. 50 & 50 je isto odličan ali nisam siguran za cenu...


Ja nisam ni za vino. Izvikano, isfolirano.
ivan.nbg ivan.nbg 10:45 07.03.2013

Re: dobar izbor

Jesam i meni se baš dopalo, voleo bih da umem da opišem ali bih verovatno samo ispao smešan...

Drugi deo nisam baš razumeo. Vino je izvikano i isfolirano ili...
krkar krkar 10:47 07.03.2013

Re: dobar izbor

Vino je izvikano i isfolirano ili...


Cela tehnologija je isfolirana. Možda vino i nije tako loše ali mene to odbija.

A za CdN - dovoljno je 'baš mi se dopalo'. Zna se kakvo treba da bude, ako se nekome ko nešto zna dopalo znači da takvo i jeste.
ivan.nbg ivan.nbg 10:55 07.03.2013

Re: dobar izbor

Samo sam posmatrao u zadatom cenovnom rangu. :)

Cene su inače previsoke u Srbiji, naročito domaćih vinarija koje verovatno misle da ako imaju visoke cene da će i kvalitet pratiti...

Inače pijem vina oko 1500 do 2000 RSD i to kad se otvorim.
krkar krkar 11:39 07.03.2013

Re: dobar izbor

Cene su inače previsoke u Srbiji, naročito domaćih vinarija koje verovatno misle da ako imaju visoke cene da će i kvalitet pratiti...


Klasična priča. Na jednom od starih blogova o vinu LINKLINKLINKLINKPAZILINK analizirao sam koliko su vina precenjena. Uglavnom bar 25% a ima ih dosta koja su precenjena preko 50%.

Kad domaćim vinarima kažeš da su im vina preskupa a oni "a znaš ti koliki su nama krediti".

Zabole me koliki su im krediti i zašto su ih uzimali. Zabole me i jesu li im žene ružne a sinovi huligani. Kupujem vino a ne tužnu životnu priču.
ivan.nbg ivan.nbg 13:43 07.03.2013

Re: dobar izbor

Najgore je što se lakše prodaju skupa vina. Mislim da zato i dižu cene ne zbog kredita ili neznamtijačega.

Koliko ljudi u Srbiji pravi razliku izmedju dobrog i prosečnog vina ali svi znaju šta je skupo.

Ako košta kao italijansko onda mora da je i dobro još ako ima zvučno ime i šarenu etiketu, ih... ide ko alva...
krkar krkar 14:10 07.03.2013

Re: dobar izbor

još ako ima zvučno ime i šarenu etiketu


E tu ga je zakon debelo zasrao, koji su ga idioti pisali da mi je znati!!!

Dakle, u najkraćem. Po srbijanskom Zakonu o vinu možeš recimo da imaš vino 100% cabernet sauvignon, koje ima sve sortne odlike cabernet sauvignona - ali ne smeš da ga nazoveš cabernet sauvignon.

Tačnije smeš, ali ako napraviš poseban elaborat kojim dokazuješ da je tvoj cabernet sauvignon - stvarno cabernet sauvignon. Da bi napravio elaborat treba da angažuješ neke lopovske institute koje treba da platiš - koliko oni sami odrede.

Tako da u posdnje vreme sva vina po Srbiji imaju jako inventivna imena i laka za pamćenje:

Inat
Strast
Euforia
Panta Rei
Opium
Triooo
Ruška
Experiment
Izbor srca
Dragulj
Enigma
Princip
Dar
Despot
Adut
Zanos

itd, itd, itd.

Tako da ako se Srbija ikad probije u svet sa vinima važiće za zemlju vina sa potpuno imbecilnim imenima koje niko ne mož' da popamti niti imaju bilo kakvog smisla i logike!!!!!

Takav zakon smislili neki idioti i izglasali neki drugi kreteni!

Gde je danas jedan Leka, Đido, Krcun ili bar Jovo Kapičić iz mladosti da postrelja tu bandu sabotersku u jarku pored puta kao paščad, majku im birokratsku i kretensku!!!

mikimedic mikimedic 14:33 07.03.2013

Re: dobar izbor

srbijanskom Zakonu o vinu


srpskom.
alselone alselone 14:33 07.03.2013

Re: dobar izbor

srbijanskom

srpskom.


Ah, stara dobra vremena na blogu ponovo u akciji.
krkar krkar 14:36 07.03.2013

Re: dobar izbor

srpskom.


Drago mi je što me uvek počastvuješ najumnijim doprinosom za koji si sposoban.

Sve je to od lošeg vina
libkonz libkonz 14:43 07.03.2013

Re: dobar izbor

srbijanskom


srpskom.

Sve je to isto. Ionako smo svi Srbi
krkar krkar 14:50 07.03.2013

Re: dobar izbor

Sve je to isto. Ionako smo svi Srbi


Valjda se izuzimaju Aboridžini, Inke, Maje i Komanči. Oni tad još nisu bili otkriveni.

A ovi ostali narodi su u stvari svi Rasrbi!
vishnja92 vishnja92 15:39 07.03.2013

Re: dobar izbor

Gde je danas jedan Leka, Đido, Krcun ili bar Jovo Kapičić iz mladosti da postrelja tu bandu sabotersku u jarku pored puta kao paščad, majku im birokratsku i kretensku!!!

e sad mi je srce opet na mestu, vec mi bila krenula migrena od sekiracije za tvoj mentalno-analiticko-empatijski status.

dobrodoso
krkar krkar 15:49 07.03.2013

Re: dobar izbor

e sad mi je srce opet na mestu, vec mi bila krenula migrena od sekiracije za tvoj mentalno-analiticko-empatijski status.


Vidiš bre da sam pun empatije prema sirotim vinarima koje otuđeni tehnobirokrati primoravaju da svojim vinima daju moronska imena!!!


srdjan.pajic srdjan.pajic 16:10 07.03.2013

Re: dobar izbor

alselone
srbijanskom

srpskom.


Ah, stara dobra vremena na blogu ponovo u akciji.


Esi vido!? Miki steže, a Krki se koprca. Milina ih je gledati. Ah, da eno je Q-Višnja uleće mae geri kekomijem, pravo u slezinu. (bolje bi mi bilo da pročitam sve komentare, ko zna kakav je pokolj nastao do kraja stranice, možda ima i mrtvih i ranjenih...)
alselone alselone 16:38 07.03.2013

Re: dobar izbor

Ah, da eno je Q-Višnja uleće mae geri


Koju si ti ono srednju isao Pajicu?
mikimedic mikimedic 18:39 07.03.2013

Re: dobar izbor

Drago mi je što me uvek počastvuješ najumnijim doprinosom za koji si sposoban.

Sve je to od lošeg vina


ako mi posaljes jedan CDG, razmislio bih o jednoj specijalnoj analizi misljenja ICJ, samo za tebe.


mikimedic mikimedic 18:40 07.03.2013

Re: dobar izbor

Sve je to isto. Ionako smo svi Srbi


naravno. ja sam do pre sest meseci ziveo u Alaniji.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:34 07.03.2013

Re: dobar izbor

alselone
Ah, da eno je Q-Višnja uleće mae geri


Koju si ti ono srednju isao Pajicu?


A i ti prcaš, a?
krkar krkar 00:32 08.03.2013

Re: dobar izbor

srpskom.


Aleksa Đilas OVOJELINKOVOJELINKOVOJELINK...

Izjašnjavali ste se kao Jugosloven?

To sam i danas. Što ne znači da nisam i Crnogorac i Srbin. A takođe i Srbijanac – pa u Beogradu u istom stanu živim od 1954!
jedi-knight jedi-knight 09:07 07.03.2013

...


I Španiji postoje dva poznata vinska kraja: Ribera de Duero ( gde živim ) i Rioja ( postji još, ali ovo su najpoznatiji ).
I staro i mlado veoma ozbiljno shvata izbor vina i pri jelu i pri kupovini na poklon.
Tu sam prvi put video da se nosi, ne jedna boca, vec drveni sanduk sa 4 ili 6 boca.
Tu sam prvi put video i da se naručeno vino vrati ukoliko ne odgovara, te da se naručuju različita vina tokom istog obroka. Naravno, donose se i različite čaše. Jednom sam na nekim pikniku krenuo da sipam vino u plastičnu čašu, na šta je jedan companero skočio kao da se spremam da popijem otrov, a ne vino : NE U PLASTIKU!!!
Sve moje kolege, vino za svoje potrebe kupuju isključivo u "bodegama", neretko udaljenim i po dvestotinak km, a ukoliko se pojavite kao kupac prvi put, neko će vas sigurno provesti kroz vinograde, upućujući vas do detalja u tehnološki proces proizvodnje itd...
Jednom rečju, postoji kultura vina, kao što kod nas recimo postoji kultura psovanja ili ogovaranja.
ITD
Super blog
margos margos 09:50 07.03.2013

Re: ...

Česma napravljena za hodočasnike i putnike namernike, levo vino, desno voda, pa ko šta želi.


Bodega Irache - La Rioha
krkar krkar 10:46 07.03.2013

Re: ...

Tu sam prvi put video da se nosi, ne jedna boca, vec drveni sanduk sa 4 ili 6 boca.


Ima to svoje razloge. Prvo, da bi znao kad je vino zrelo za konzumiranje.

Kad god mogu vina na odležavanje kupujem na kutiju/sanduk. I onda eksperimentišem, prvu bocu otvorim u nekoj 'proračunskoj' godini, kad bi trebalo da je već zrelo i dobro. Ako je idealno, što se retko događa, može cela kutija da se konzumira. A ako mu treba još da leži - ostavim još godinu-dve pa opet jednu... I tako kad bude najbolje još uvek mi ostaju najmanje 3 boce

A i zgodno je da imaš još bocu-dve kad se društvu bašbaš svidi vino.

A vinska kultura se gradi vekovima. Ovi naši prazilukaši krenuli su sa pogrešnog kraja pa su poizmišljali neke još lepše i starije tradicije budiboksnama, nekakve "viteze vina" i neke cirkuzanere, a svaka šuša kojoj fale obe četvorke gore ('Balkanski zagriz') i koja nosi crnu košulju i sivu kravatu postala je somellier!
krkar krkar 11:20 07.03.2013

Re: ...

Ribera de Duero ( gde živim )


Sad tek vidim. Auuuu!!!

Spremam se na proleće u tvoj komšiluk, naravno da će biti vinska tura.
jedi-knight jedi-knight 13:19 07.03.2013

Re: ...

krkar
Ribera de Duero ( gde živim )


Sad tek vidim. Auuuu!!!

Spremam se na proleće u tvoj komšiluk, naravno da će biti vinska tura.


Mozes da mi budes vodic
krkar krkar 13:48 07.03.2013

Re: ...

Mozes da mi budes vodic


Teško, u tvom kraju nisam nikad bio. Al' znam ono preko grane

Mnogo daleko da se ide kolima, ko još ima toliko vremena. A kad letiš - preletiš.
jedi-knight jedi-knight 14:15 07.03.2013

Re: ...

Re: ...
Mozes da mi budes vodic


Teško, u tvom kraju nisam nikad bio. Al' znam ono preko grane

Mnogo daleko da se ide kolima, ko još ima toliko vremena. A kad letiš - preletiš.


Mislio sam vodič za prepoznavanje dobrih vina
krkar krkar 14:18 07.03.2013

Re: ...

Mislio sam vodič za prepoznavanje dobrih vina


Pa to je bar jednostavno: kreneš niz Douro pa do Villanove od vinarije do vinarije i degustiraš
Colin_bgd Colin_bgd 09:08 07.03.2013

A sta nas connoisseur...

... misli o argentinskim i cileanskim sirazima?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:18 07.03.2013

Re: A sta nas connoisseur...

Colin_bgd
... misli o argentinskim i cileanskim sirazima?

Истина је, нисам домаћин, но...
То су прилично неодговорљива питања: увек их има оваквих и онаквих, али однос цена-квалитет је начелно одличан. Само, треба имати на уму да су код нас и та вина прецењена, просто, тако је, јер смо мало и нејако тржиште. Ја, лично, радo пијем нека црвена и аустралијска и чиеланска вина.

А сад реклама: после дугогодишњег тренинга и вежбе, дошао сам до сазнања да је вероватно најбоље домаће вино које се појавило на нашем тржишту Cabernet Sauvignon Reserve 2008 Мије Радовановића. Узалуд ћете га тражити, нема га више, па чак ни произвођач, можда само једну флашу...

krkar krkar 10:52 07.03.2013

Re: A sta nas connoisseur...

Истина је, нисам домаћин, но...
То су прилично неодговорљива питања: увек их има оваквих и онаквих, али однос цена-квалитет је начелно одличан. Само, треба имати на уму да су код нас и та вина прецењена, просто, тако је, јер смо мало смо и нејако тржиште. Ја, лично, ради пијем нека црвена и аустралијска и чиеланска вина.


Nije domaćin ali misli isto. I ja, samo crna.

Trenutno ima u Metrou odličan izbor (za Srbiju!) kalifornijskih, po sasvim pristojnim cenama (pretpostavljam da uvoznik nije proverio je li navojni čep - jeste - pa ne može da nabije cenu pametnom čoveku naravno ne smeta). Ima nešto pristojnih južnoamerikanskih i španskih i italijanskih i u DIS supermarketu u rahmetli Zmaju.

А сад реклама: после дугогодишњег тренинга и вежбе, дошао сам до сазнања да је вероватно најбоље домаће вино које се појавило на нашем тржишту Cabernet Sauvignon Reserve 2008 Мије Радовановића. Узалуд ћете га тражити, нема га више, па чак ни произвођач, можда само једну флашу...


A ja se sa ovim nikad neću složiti. Mijina vina prestao sam da pijem ima 4-5 godina iz više razloga ali glavni je što ne volim da me neko pravi budalom.

A ja sam otkrio sjajno vino sa velikim potencijalom na sajmu, novo, prvi put izneseno, još nije ni u katalozima, uzeo jednu kutiju (nije bilo više) i sad će da leži.

Al' neću da kažem koje, čuvam za blog o sajmu
ivan.nbg ivan.nbg 11:08 07.03.2013

Re: A sta nas connoisseur...

Kad se već pominje cena-kvalitet moram da pomenem Makedonce a i Špance, stvarno može svašta da se nadje po razumnoj ceni.

Radovanović je po mom skromnom mišljenju samo izvikano ime, ima dosta boljih domaćih proizvodjača... Kako je postao tako popularan i dalje mi nije jasno...
krkar krkar 11:34 07.03.2013

Re: A sta nas connoisseur...

Kad se već pominje cena-kvalitet moram da pomenem Makedonce a i Špance, stvarno može svašta da se nadje po razumnoj ceni.


Ne znam baš za Makedonce, baš sam ovih dana zaključio da mi se istanjila zaliha makedonskih vina i krenuo nešto da kupim... i jedino uzeo Kratošiju iz 2008. Ostalo il' ne valja vino il' cena il' oboje.


Radovanović je po mom skromnom mišljenju samo izvikano ime, ima dosta boljih domaćih proizvodjača... Kako je postao tako popularan i dalje mi nije jasno...


Radovanović je prvi počeo, još u Slobino vreme i još dok je radio kao tehnolog u Navipu. Za vreme sankcija bio je prvi koji je imao 'privatno vino' iz Srbije koje je na nešto ličilo i umeo je da ga proda po beogradskim kafanama gde je išlo. Hrvatskih vina nije bilo, od slovenačkih samo Vipava a izbor stranih bio je loš. Ljudi su tražili nešto domaće što nije Car Lazar ni Ždrepčeva krv. Posle je izašao iz Navipa i proširio posao. Uvek ga je pratilo što je prvi i vešto je koristio znanje kao tehnolog.

E, ali ima nešto što hebe naše koke a nije petao. To je činjenica da Mija u Krnjevu ima svoga vinograda... koliko za teniski teren. Ajde neka bude kooperacija sa lokalnim seljacima pod njegovom kontrolom - ali nema šanse da mu proizvodnja bude čista za sve te količine (koje se, BTW, kriju kao i izvori para Čede Jovanovića). Sumnjam na rinfuzu iz Makedonije.

A i vina mu nemaju sofisticiranost koja se dobija kad se radi sa stvarnom pažnjom i ljubavlju.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:03 07.03.2013

Re: A sta nas connoisseur...

Da ponovim: reč je o Reserve varijanti Radovanovićeg kabernea. Takođe, spram drugih "proizvođača" Radovanović ima i malu proizvodnju. Najposle, ovo vino je izdržalo provere i stranih i domaćih somalijea, mojih drugara. I meni su vina pomalo hobi i uživanje.

Ono za vinograde i teniske terene nije istina :)
krkar krkar 12:12 07.03.2013

Re: A sta nas connoisseur...

Ono za vinograde i teniske terene nije istina :)


Teniski, fudbalski - svejedno.

Za hipodrom sigurno nema.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:08 07.03.2013

Re: A sta nas connoisseur...

Mislim da na 22 hektara, koliki su Radovanoćivi vinogradi, ipak može da stane hipodrom, pa makar i za ponije ;-) Visoki DOCG standard kontrolisane proizvodnje dopušta do 9000 litara po hektaru, čini mi se. To znači da Radovanović može da proizvede godišmje 200 hiljada litara vina visokog kvaliteta.

Zanimljivo: trojica od petorice srpskih verovatno najpoznatijih somalijea, ne znajući jedni za druge, meni su u privatnom razgovoru priznali kako Radovanovićeva spomenuta Reserva verovatno jeste naše najbolje vino.
krkar krkar 13:11 07.03.2013

Re: A sta nas connoisseur...

Zanimljivo: trojica od petorice srpskih verovatno najpoznatijih somalijea, ne znajući jedni za druge, meni su u privatnom razgovoru priznali kako Radovanovićeva spomenuta Reserva verovatno jeste naše najbolje vino.


E onda moraš da zoveš na degustaciju te tvoje Jedine Flaše. A i ja ću nečim da uzvratim.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:25 07.03.2013

Re: A sta nas connoisseur...

Ta je kod Mije. Jedna jedina. Časna reč. Zajedno ćemo kod njega da je popijemo ;-)
ivan.nbg ivan.nbg 13:39 07.03.2013

Re: A sta nas connoisseur...

Od Makedonskih a da su novija bela voda od tikveša je meni trenutno najbolje i za taj kvalitet vredi svaki dinar... odnosno, oko 2000 njih ... Sad, dal je to puno ili malo kako za koga...

Ta prica sa makednskim grožđem kruži već neko vreme ali nisam siguran koliko je tačna...

S jedne strane stvarno se puno proizvodi u poslednje vreme s obzirom na vinograde a s druge ovde čim nekome krene u nečemu odmah svi krenu da pljuju i viču drž lopova.

Goran Vučković Goran Vučković 22:58 07.03.2013

Re: A sta nas connoisseur...

cileanskim sirazima

Latina
Doña Dominga
alselone alselone 09:47 07.03.2013

Ne poznam se u vino

al' znam sta mi prija (Forest Gamp logika).


Bilo mi je smesno, kad sam skoro bio u Francuskoj, kakva sam vina kupovao za 3-6 evra po flasi. Prelepa!

Kod nas za tu lovu dobijes antifriz u tetrapaku, odprilike.


P.S. Jebo si mu kevu sa spajanjem reci, oslepo sam.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:58 07.03.2013

Re: Ne poznam se u vino

U Švajcarskoj taj antifriz košta nešto malo više od evra. A za 4 - 8 možeš da dobiješ sasvim zadovoljavajuća (prirodno, ne švajcarska).
alselone alselone 10:40 07.03.2013

Re: Ne poznam se u vino

U Švajcarskoj taj antifriz košta nešto malo više od evra. A za 4 - 8 možeš da dobiješ sasvim zadovoljavajuća (prirodno, ne švajcarska).


Kod nas jeftino moz da se nadjemo samo iz domace radinosti, ko ono sto smo letos degustirali.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:57 07.03.2013

Luk iz ...

o crvenom vinu

Kad meni kao nepoznavaocu vina ovo smeta, kako je tek vama? Ako u Dalmaciji može da postoji plavac, ako na severu Portugala postoji zeleno vino, što mi ne bi i dalje vino zvali "crno"? Hebeš te novokomponovane stručnjake.
libkonz libkonz 10:49 07.03.2013

Narudžba :-)

Znam da si zauzet čovek, ali baš bi bilo lepo da napišeš blog sa temom:
Šta od vina kupiti u Srbiji za 1.000 dinara (i manje).
Inače, spremam se da kupim neku burence i da negde uzmem malo rinfuznog vina. Ako i tu imaš neku ideju...
Hvala na vinskim blogovima!

A stvarno je glupo da nemaš VIP.
krkar krkar 11:16 07.03.2013

Re: Narudžba :-)

Znam da si zauzet čovek, ali baš bi bilo lepo da napišeš blog sa temom:
Šta od vina kupiti u Srbiji za 1.000 dinara (i manje).


Pa ja u 95% slučajeva i pišem šta kupiti za 1000 a šta od 500-1000. A ima i ispod 500 a da valja. Ne dajem ja baš tako često preko 10€ za bocu. Nit se isplati nit' ima ovde vina koja vrede preko toga.

Ali evo brzinski 2-3 preporuke:

Već poznati Interex:La Croix du Pin - Merlot 2011

Začuđujuće dobar, komleksan i korpozan merlo.
300 din
Nažalost akd sam poslednji put bio, prekjuče, nije ga bilo a mislio da dopunim rezervu. Možda dođe opet. Iz iste serije sasvim pristojni gamay i cabernet sauvignon.Cahors - Fleur noir 2011 (Malbec)
350-400 din, nisam siguran
Vrlo pristojno vino na prelazu od laganijeg prema srednje korpoznim, prija mu dekantiranje sat ranije. Preporučujem uz meso u laganijim sosovima.Minervois - Chateau Pouzols 2011
AOC, tipična francuska kupaža (grenache, carignan, mourvèdre, syrah), srednje korpozan sa prirodnim tonovima šumskog voća. Može da odleži 1-2 godine ali može i odmah da se pije. Obavezno dekantirati.
Oko 450 din

Što se burenceta tiče - nisam pristalica.

Nisam pristalica ni barika a kamoli još manjih burića.

Dodir sa dobrim drvetom vinu prija jer razvija kompleksne ukuse i mirise a vinu pomaže da sazri.
Megjutoa!
Sa drvom treba umeti i nikako ga ne sme biti previše. Nekada, dok se vino proizvodilo kako treba i dok se nije ošljarilo i fušerilo i jurila brza zarada i ime za 2 godine... vino je odležavalo u bačvama od najmanje 1500 l. Dobri podrumi imali su bačve od 10000 litara i veće. Ima zašto je to dobro:

- manja kontaktna površina po jedinici zapremine tako da elementi iz drveta u vino ulaze polako i dozirano
- drvo je zrelo, nije veže i sirovo i ne predaje vinu vulgarne ukuse

A za kućno držanje vina mogao bih jedino da preporučim sud od inoksa sa plivajućim poklopcem - i to pod uslovom da imaš podrum odgovarajuće temperature i provetren.

Nikakve garaže ne dolaze u obzir da vino skuplja auspuhe . Ni cigarete u podrumu, ni furuna...
alselone alselone 11:49 07.03.2013

Re: Narudžba :-)

Bokca ti, nije to tako skupo, al valjda samo kad znas gde ima. Mozel PP sa preporukom gde kupiti u NS?
krkar krkar 11:53 07.03.2013

Re: Narudžba :-)


Recimo u Metrou.

Ili u Segedinu
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:49 07.03.2013

Za svoju dušu...

Postoji veliki broj ljudi, kod nas i u svetu, koji u tzv. kućnoj radinosti prave vino. Kažu, za svoju dušu i za najbliže rođake i prijatelje.

Među njima je i Laza Neimarević, koji nas već godinama raduje svojim vinima i svojom "Lazovačom". U kući pored mora, sa zaleđem okoline Skadarskog jezera (Mačuge, Sotonići i ostala živopisna sela Crmnice), Laza Neimarević je samo jedan od anonimnih, neizvikanih majstora vina, posvećenik jednog od najuzvišenijih darova prirode.

Ta vina nemaju cene! Samo poreklo!
looping looping 10:55 07.03.2013

1

Baš kao što ima i podsetnik za uparivanje ića i pića:

E hebi ga! A ja tol'ke godine uparivao ribu i rizling!
jinks jinks 10:56 07.03.2013

...

Uz vino neretko ide i zdravica. Obicni ljudi nazdravljaju sreci, zdravlju, miru ... ali, cemu li nazdravlja specifican soj poslovnih ljudi koje ste nagovestili u nekim delovima bloga.

Da li nazdravljaju tome sto su, na primer, skoro unesrecili desetine ili stotine, kao i mogucnosti da to vise puta u buducnosti ponove. Ne znam, bilo bi interesantno cuti cemu.
mlekac mlekac 11:09 07.03.2013

Dobro, de...

Uz patku znam, al' pitali me nedavno sta da se posluzi uz DIMLJENU patku?P.S.
Cestitke na vracanju u bazu
krkar krkar 11:19 07.03.2013

Re: Dobro, de...

Uz patku znam, al' pitali me nedavno sta da se posluzi uz DIMLJENU patku?


Pa dimljeno vino, dakle nešto jakog i izraženog mirisa. Recimo Aglianico del vulture. A može i dingač. I svaki malo sofisticiraniji cabernet sauvignon, po mogućnosti malo odležan.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:11 07.03.2013

vino u literaturi

Jedan od lepsih literalnih pasaza sa vinom u glavno-sporednoj ulozi:

There was a ring at the bell-pull. I went to the door and there was the count. Behind him was the chauffeur carrying a basket of champagne.

"Where should I have him put it, sir?" asked the count.

"In the kitchen," Brett said.

"Put it in there, Henry," the count motioned. "Now go down and get the ice." He stood looking after the basket inside the kitchen door. "I think you'll find that's very good wine," he said. "I know we don't get much of a chance to judge good wine in the States now, but I got this from a friend of mine that's in the business."

"Oh, you always have some one in the trade," Brett said.

"This fellow raises the grapes. He's got thousands of acres of them."
...
"Should I bring the wine in, sir?" asked the chauffeur.

"Yes. Bring it in, Henry," said the count.
...

"This is a hell of a dull talk," Brett said. "How about some of that champagne?"
The count reached down and twirled the bottles in the shiny bucket. "It isn't cold, yet. You're always drinking, my dear. Why don't you just talk?"
...

"Now," the count brought up a bottle. "I think this is cool."

I brought a towel and he wiped the bottle dry and held it up. "I like to drink champagne from magnums. The wine is better but it would have been too hard to cool." He held the bottle, looking at it. I put out the glasses.

"I say. You might open it," Brett suggested.

"Yes, my dear. Now I'll open it."

It was amazing champagne.

"I say that is wine," Brett held up her glass. "We ought to toast something. 'Here's to royalty.'"

"This wine is too good for toast-drinking, my dear. You don't want to mix emotions up with a wine like that. You lose the taste."

Brett's glass was empty.

"You ought to write a book on wines, count," I said.

"Mr. Barnes," answered the count, "all I want out of wines is to enjoy them."


(The Sun Also Rises, Hemingway)
Biljana 77 Biljana 77 11:20 07.03.2013

a kam ga istraživački pristup?

Ovome nisam ni jednu sliku mogao da nađem da učestvuje u bilo kojoj smislenoj ljudskoj aktivnosti


Nemoj tako. Ima. Nije da nema. Ili se bar pravi da nas zavara.
NNN NNN 12:12 07.03.2013

Re: a kam ga istraživački pristup?

u čaši mu je samo destilovana voda
(i samo srkne, ali ne proguta, nego pravi one face)
reanimator reanimator 12:13 07.03.2013

Re: a kam ga istraživački pristup?

i samo srkne, ali ne proguta, nego pravi one face

Srpski junak. Pola pije, pola mačku daje :)
krkar krkar 12:13 07.03.2013

Re: a kam ga istraživački pristup?

u čaši mu je samo destilovana voda


Nije to obična destilovana voda nego sveta voda iz Nerodimke na Kosovu. Osveštana pa onda destilovana.

expolicajac expolicajac 12:28 07.03.2013

Re: a kam ga istraživački pristup?

krkar
u čaši mu je samo destilovana voda


Nije to obična destilovana voda nego sveta voda iz Nerodimke na Kosovu. Osveštana pa onda destilovana.


A ovaj savamalac ćuti li ćuti. Gde je da stane na branik dostojanstva svog lidera
krkar krkar 12:53 07.03.2013

Re: a kam ga istraživački pristup?

A ovaj savamalac ćuti li ćuti. Gde je da stane na branik dostojanstva svog lidera


Znaš kako oni brzo reaguju. Javiće se negde na Svete Vrače, dok razmotre problematiku.
reanimator reanimator 12:05 07.03.2013

...

Eh..o vinima je toliko toga ispričano, a opet, uvek ima šta da se doda...
Ćevapi, pomfrit, neko lagano belo vino...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:14 07.03.2013

Re: ...

lagano belo vino

sorte hajneken?
reanimator reanimator 12:28 07.03.2013

Re: ...

sorte hajneken

Hajneken uz ćevape???
Da te Ja nešto naučim..pivo je obrok. Mislim, kad jedeš sarmu, ne naručuješ i musaku :)
Uz ćevape i pomfrit mora nešto lagano. Moja preporuka je neko belo iz italijanskih podruma Ruffino. Npr Libao Chardonnay. Ako te zanima, umem i da obrazložim
maksa83 maksa83 12:31 07.03.2013

Re: ...

Ćevapi, pomfrit, neko lagano belo vino...

Nemoj biti ljomber - uz ćevape is-klju-či-vo neki južnoafrički Shiraz, ako je pomfrit labaviji tj. slabije pržen onda može Rothschild Pauillac, ali ne preterano tvrd i srednje kompleksan, otpr. kao matiš za 3. gimnazije. Uz leskovačke uštipke isključivo Segur Cabanac, inače to prosto nije to, akomerazumeš.
krkar krkar 12:33 07.03.2013

Re: ...

Uz ćevape i pomfrit mora nešto lagano.


Ćevapi su generalno meso bez ukusa, tj. nemaju nijedan izražen mesni ukus nego su mešavina. Blend. Zato ne ide belo nikako uz ćevape i pomfrit. Roze ili lagano, hlađeno crno. Portugizer, frankovka, prokupac.
krkar krkar 12:34 07.03.2013

Re: ...

ako je pomfrit labaviji tj. slabije pržen onda može Rothschild Pauillacmaksa83 maksa83 12:36 07.03.2013

Re: ...

Zato ne ide belo nikako uz ćevape i pomfrit.

To mu i ja kažem - Shiraz. Južnoafrički. Koji ljomber. A ja mu nameštao svastiku, božemeoprosti.
reanimator reanimator 12:37 07.03.2013

Re: ...

Zato ne ide belo nikako uz ćevape i pomfrit


Zar ne misliš da uz ćevape i pomfrit (ok, srednje pržen..moram da priznam da je Maksimović tu u pravu) ide neko belo, povišenih, ali prijatnih i osvežavajućih kiselina, sa voćnom završnicom osrednje dužine?
reanimator reanimator 12:43 07.03.2013

Re: ...

To mu i ja kažem - Shiraz. Južnoafrički. Ljomber. A ja mu nameštao svastiku

A, pa vidim ja ko ovde nikada nije zatvorenih očiju prebirao jezikom po notama ribizle, crne trešnje i šljive, sa tragovima belog bibera i prstohvatom kedrovine i vanile
Gospodja Klara Gospodja Klara 12:58 07.03.2013

Re: ...

A, pa vidim ja ko ovde nikada nije zatvorenih očiju prebirao jezikom po notama ribizle, crne trešnje i šljive, sa tragovima belog bibera i prstohvatom kedrovine i vanile


Opštio si sa šerpom za kuvanje slatkog??
maksa83 maksa83 12:59 07.03.2013

Re: ...

Gospodja Klara
A, pa vidim ja ko ovde nikada nije zatvorenih očiju prebirao jezikom po notama ribizle, crne trešnje i šljive, sa tragovima belog bibera i prstohvatom kedrovine i vanile


Opštio si sa šerpom za kuvanje slatkog??


expolicajac expolicajac 13:05 07.03.2013

Re: ...

A ja mu nameštao svastiku, božemeoprosti.

Auuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, klizećim startom, po mokrom terenu, pravo u cevanicu.
antioksidant antioksidant 13:11 07.03.2013

Re: ...

završnicom osrednje dužine?

koliko puta da ti kažem - dužina nije bitna
alselone alselone 13:34 07.03.2013

Re: ...

Uz cevape najbolje ide Koka Kola.
jedi-knight jedi-knight 13:37 07.03.2013

Re: ...

expolicajac
A ja mu nameštao svastiku, božemeoprosti.

Auuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, klizećim startom, po mokrom terenu, pravo u cevanicu.


U cevanicu je previse sportski. U koleno ili kuk
alselone alselone 13:43 07.03.2013

Re: ...

kedrovine


sekvojevine.
reanimator reanimator 14:10 07.03.2013

Re: ...

koliko puta da ti kažem - dužina nije bitna

Polako tehničar, desiće se situacije kad će te život dovesti do neke surove profesionalke

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana