Nebu će biti potreban veći brod

Srđan Mitrović RSS / 12.02.2008. u 21:38

ronx.jpgRoj Šajder 1932 - 2008

Džo Gidion mi je bio kao član porodice. Kada sam ga prvi put video na velikom platnu, bio sam potpuno zbunjen. Ništa nisam razumeo. Ko je taj neobični čovek i o čemu to on razgovara sa lepom tetom u belom? Sedeo sam u bioskopu "Balkan" i razmišljao o filmu "Sav taj džez". Film me je duboko dirnuo a da toga nisam bio ni svestan.

Sutradan sam mimo svih svojih pravila, pravila jednog desetogodišnjaka, ponovo kupio kartu i ponovo gledao film, pokušavajući da dokučim njegovu magiju. I to pokušavam već godinama. Onda je usledila kupovima VHS-a, pa kasete sa muzikom iz filma, pa CD, i na kraju DVD sa filmom.

"Sav taj džez" spada u grupu onih filmova koje sam gledao nebrojeno puta, zajedno sa filmovima "Psiho", "Osmi putnik" i "Neki to vole vruće". Sve pesme i dijaloge odavno znam napamet. Godinama sam dan započinjao replikom "Its show time, falks!". Film mi se nalazi na top 10 listi, a umeće Boba Fosa me je nateralo da upišem filmsku akademiju.

I Džo mi je postao tako mio i prepoznatljiv lik kao neki dalji rođak. On će uvek za mene ostati jedan veliki umetnik. On je za mene postao veliki umetnik zahvaljujući drugom umetniku koji mu je udahnuo život - Roju Šajderu.

Za divno čudo, Šajder nikada nije bio moj omiljeni glumac. Nekako nikad nisam mogao da mu oprostim što sam morao da gledam mog omiljenog rođaka Džoa u filmu o velikoj ribi koja jede ljude. Džo će za mene uvek ostati problematični koreograf / redtelj koji je voleo svoj posao više od svega.

Kada neko tako dobro ostvari svoj lik na filmu, i kada se on ureže u sećanje jednog desetogodišnjaka, onda je jako tešto razdvojiti glumu od glumca. Glumio je Roj i u drugim filmovima: Maratonac, Odiseja 2010, Goli ručak, i u gomili nekih trećerazrednih filmova i serija. Nikada više nije uspeo da bude Džo.

Zbog Džoa, Roj je veliki glumac. I da ništa više u životu nije odglumio, ostao bi veliki samo zbog toga.


Roj je rođen 22. novembra u Nju Džersiju, trenirao bejzbol i boks koji uskoro zamenjuje sa pozorištem. U film ulazi na mala vrata u filmu "Prokletsto živog leša" 1964. godine.

Slede godine snimanja nekih začudnih filmova, ali pažnju javnosti privlači tek kada se pojavio pored Džejn Fonde u filmu "Klut". Već sa sledećim filmom je bio nominovan za "Oskara". Glumio je detektiva Bada Rusoa, rame uz rame sa svojim prijateljem Džinom Hekmenom u filmu "Francuska veza".

jaws1.jpgA onda dolazi velika riba pod imenom Brus , mlad reditelj Stiven i svetski megahit "Ajkula". Replika iz ovoga filma "Biće nam potreban veći brod" ušla je na listu 100 najboljih filmskih replika svih vremena. Posle toga snima film sa Dastinom Hofmanom "Maratonac", a zatim i rimejk filma Henrija Džordža Kluzoa "Wages of fear" ovog puta u režiji Vijijama Fridkina.

Ponovo se sreće sa velikim ribama što jedu ljude u filmu "Ajkula 2", i umara se od uloga grubih policajaca i jurnjava za velikim ribama, i prihvata novi izazov: ženskaroš, narkoman, koreograf Džo Gidion - skoro autobiografsko delo velikog koreografa i reditelja Boba Fosa. Za ulogu u filmu "Sav taj džez" ponovo je nominovan za Oskara.

Posle ovog filma više ništa nije bilo kao pre, i nikada nije dobio ulogu koja mu je bila dorasla. Glumio je kod Džona Bedema u filmu "Plavi grom", u nastavku "Odiseje" ovog puta 2010... i tako do kraja života. Filmovi su odlazili, dolazile su serije, koje su odlazile da bi ih zamenjivali filmovi. I nikao da dođe TA uloga. I tako polako počinje iz velike lige da pada u niži rang i B filmove i uloge američkih predsednika i oficira.

Njegova najveća greška u životu bila je to što nije prihvatio ulogu Majkla, u filmu "Lovac na jelene". Kaže da nije verovao u film u kome čovek obilazi pola sveta da bi pronašao svog prijatelja. Studio Univerzal je bio besan, i rešili su da raskinu ugovor sa njim pod uslovom da snimi film "Ajkula 2". I tu se verovatno pokajao ponovo.

Takođe mu je bila nuđena uloga u filmu "Omen" koju je morao da odbije zbog drugih obaveza,a promakla mu je promakla i uloga Džona Ramboa koju je kasnije preuzeo Silvestar Stalone.

Roj je umro pre dva dana, u nedelju. Imao je 75 godina. Otišao je jedan veliki glumac. Glumac koji je doneo Džoa Gidijana u moju filmsku porodicu. I ja sam mu veoma zahvalan zbog toga.

 



Bye, Bye Roy.



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Stalker Stalker 21:45 12.02.2008

Upravo

sam hteo da te pitam mislis li postavljati nesto o Roju....
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:47 12.02.2008

Re: Upravo

ceo dan se spremam. a baš pre neki dan sam n-ti put gledao Sav taj džez. nisam stigao još ni da prekontrolišem tekst kako trteba.
Fergal Sarki Fergal Sarki 23:20 12.02.2008

Re: Upravo

Srđan Mitrović

ceo dan se spremam. a baš pre neki dan sam n-ti put gledao Sav taj džez. nisam stigao još ni da prekontrolišem tekst kako trteba.


Bas me je ovo pogodilo, i to bas nekim cudnim spletom okolnosti u zadnjih nekoliko dana sam pomislio na Sav taj dzez i na Roja sajdera vise puta.
U proteklih par dana sam posecivao i imdb trazeci neke pojedinosti vezane za film i citao o Bob Fosu.
Pre sat vremena hteo da potrazim CD da pogledam film jos jednom
I sad vidim ovo...
A i ja sam ga mnogo voleo.
Imao je neki smek u sebi i voleo sam da gledam svaki film u kome igra.
Za takve likove sam imao obicaj da kazem: " Da sam zensko, zaljubio bih se u njega"

Kako ono bese : " To be on the wire is life. The rest is waiting".

" Hey, at least I won't have to lie to you any more" .

" That's very theatrical, Joe" .
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:32 12.02.2008

Re: Upravo

Joe Gideon: I don't get married again because I can't find anyone I dislike enough to inflict that kind of torture on.
angie angie 21:45 12.02.2008

Roy

je bio jedan od mojih omiljenih, skroz drugachiji, neobichnog prodornog pogleda i vretenastih mishica.
U mom drushtvu je postojao fazon- ono kad nema pogovora- pogleda roy shajdera, ili kada neko treba da udje u fizichku formu- da je krajnji vrhunski domet, izvajanost mishica(cevapcica) na Royevom stomaku.

Stvarno mi je zao- hvala za post.
MilutinM MilutinM 21:53 12.02.2008

Pošteno

Od srca, iskreno. Hvala.
Nietzsches Aprentice Nietzsches Aprentice 22:04 12.02.2008

...

Odlicna ideja za blog! Covek je bio sjajan... Jedan od onih koji nikada nisu stekli slavu u smislu u kome se rec koristi danas, ali fantastican glumac. Neka mu je laka....
nsarski nsarski 22:06 12.02.2008

Tuzno je

kad se svet oprasta od glumca.
Preporuka.
ivana23 ivana23 22:17 12.02.2008

Re: Tuzno je

Bas sam pre dva dana, na blogu kod Ane, na pricu o helikopterima, okacila plakat za film Plavi grom...

jinks jinks 22:32 12.02.2008

2010

Nenad M. Nenad M. 22:39 12.02.2008

top 10

Film mi se nalazi na top 10 listi


kada si vec pomenuo top 10 napisi je i ajde posveti jedan blog toj temi kako bi napravili blogersku listu 10 (ili 20) najboljih filmova ever.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:41 12.02.2008

Re: top 10

Nenad M.
kada si vec pomenuo top 10 napisi je i ajde posveti jedan blog toj temi kako bi napravili blogersku listu 10 (ili 20) najboljih filmova ever.

pokušavao. ne vredi. moj top 10 lista ima bar 50 filmova
nsarski nsarski 22:43 12.02.2008

Re: top 10

pokušavao. ne vredi. moj top 10 lista ima bar 50 filmova

Haaaahaaaaaahhaaaaaaaa!!!!!!!!!
I moja - 50 je malo.
Nenad M. Nenad M. 22:44 12.02.2008

Re: top 10

pokušavao. ne vredi. moj top 10 lista ima bar 50 filmova


i moj, ali ajd svedi na nekih 20 pa da krenemo, mislim da bi bilo zabavno
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:45 12.02.2008

Re: top 10

mislim da bi bilo zabavno

možemo da probamo. evo jesan od sledećih postova može biti top 10
yzma yzma 22:43 12.02.2008

Hvala!

Na odlicnom textu.

No sharks can get him now :)
sashaNS sashaNS 23:00 12.02.2008

Roy

Imam potpuno jednaka osecanja prema filmu
"Sav taj dzez". Jedan od filmova koji me prati
celog zivota.Naravno, odlican glumac.
Buy, buy life...
margos margos 00:32 13.02.2008

Re: Roy

Buy, buy life...

Da. Isto. Sav taj džez a džeza nigde.. Ali ima magije koja te zaposedne i prati uvek, kad god ga vidiš.
Ma kakva uloga bila, on joj je davao dubinu. Izgledao je kao čovek koji zna mnogo više, al neće da davi...

Lep tekst, pravi, pripadajući.
MuadDib MuadDib 23:02 12.02.2008

Bye, bye, love...

Оде генијалац, још један...
Веома сам волео да гледам Роја Шајдера, без обзира на квалитет филма у коме је глумио - он им је додавао тон и боју, као многи од познатијих фаца који су каријере направили у Б продукцији, али су се издвајали својим оним нечим (сећамо ли се Кегнија, Богија, раних улога Иствуда у шкљ серијама?).
А подалеко смо још увек од Амера, који умеју да препознају и одају почаст и глумцима - епизодистима, само такву.Нешто мало сам маторији од тебе, увелико волео џез и сећам се - одем на ФЕСТ, препун Сава центар, гледали Сав тај џез - кад тамо, нигде џеза! А оборио ме итекако филм, свакако сцене понављаних буђења уз таблетице и, наравно, лонгплеј сцена стилизованог умирања. Ретке су сцене у којима је оматора евергрин нумера тако обрађена у неком филму (снимио после овог филма и Џорџ Бенсон, ни близу), а о кореографији - па, то већ не умем да коментаришем, само да у њој уживам.
У глави се, после н-тог гледања ...џеза, вртела и паралела са динамиком низања секвенци у Кабареу именованог Фосија. Дивно је што си их се сетио, обојице.
andjelija andjelija 23:10 12.02.2008

...

Unfuckable Unfuckable 23:26 12.02.2008

Bio je genije

iz drugog plana.
Meni je jedna od najboljih scena kada njih trojica upoređuju ožiljke u Ajkuli 1....
stephen dedalus stephen dedalus 02:43 13.02.2008

great man,

great entertainer
and my dear, dear, friend,
for how many... ten, fifteen years?
(...all that jazz)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:46 13.02.2008

Re: great man,

korto malteze korto malteze 11:03 13.02.2008

sarm i snaga

Nikad nisam bio siguran da li je taj njegov sugestivan, miran izraz lica gluma ili karizma. U svakom slucaju, jedan od prvih glumaca kojima sam zapamtio ime kao dete, i uvek ga rado gledao. Poslednji put u 'Men's Club' (sa velikim zakasnjenjem), gde je imao par solidnih monologa i svakako pruzio filmu vise nego sto je scenario obecavao.
Kakav je zilav bio, prosto se covek zacudi sto je umro.
Da citiram sa jednog foruma: 'Catch you later, Roy.'
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 13:36 13.02.2008

Jedan od najboljih...

Definitivno nema filma sa Rojom Sajderom u nekoj od glavnih uloga koji ne volim i uvek iznova volim da ih pogledam.

Tuca sa placenim ubicom u Maratoncu i faca koju je napravio ugledavsi veliku belu po prvi put (malo pre replike "we're gonna need a bigger boat", scene su koje mi se stalno vracaju kada nostalgicno razmisljam o filmovima koji su se pravili pre 20-30 godina. Obelezio je celu epohu i slava mu...
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 14:01 13.02.2008

the cool guy

Scheider was also politically active. He participated in rallies protesting U.S. military action in Iraq, including a massive New York demonstration in March 2003 that police said drew 125,000 chanting activists.
Olga Medenica Olga Medenica 14:21 13.02.2008

hej

kakva steta!


Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:28 13.02.2008

ALL THAT JAWS

Olga Medenica Olga Medenica 19:25 13.02.2008

Re: ALL THAT JAWS

jaws sam upecala pre neki dan
na TV
tj, nemam TV nego veeeeliki kompjuter koji "uzgaja" ili "koti" filmove sa TV-a
setila sam se
prvi put sam gledala film u hotelu Albatros u Cavtatu, kad sam bila zeleno pile
poslepodnevna projekcija.
Mmmmm.
Nije "my cup of tea" ali ipak....Vrh. Jaws 2 mislim da je promasaj.
Francuska veza i Sav taj dzez su kult.
Ko nije video, nek potrci odmah.
Ali, ko nije video verovatno i ne cita ovaj post, tako da bez veze govorim.
Anyway, stvarno veliki glumac.
nikola svilar nikola svilar 14:50 13.02.2008

ajkula

76 godina. dug i plodan zivot.
jaws, ih samo kad se setim...

hvala s. na lepom tekstu.

p.s.
eto zasto retko kupujem novine.
na ovom blogu gotovo sve ima
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:27 13.02.2008

Re: ajkula

eto zasto retko kupujem novine.

kad su novine u pitanju, ja samo gledam slike i čitam krupne naslove. a i to je previše
nikola svilar nikola svilar 15:33 13.02.2008

Re: ajkula

kad su novine u pitanju, ja samo gledam slike i čitam krupne naslove. a i to je previše


tacno tako. ovo gore ti je kompliment. umes vrlo pitko da ispripovedas
sve sto je bitno i ja zaista mnogo saznam ovde.
stephen dedalus stephen dedalus 16:04 13.02.2008

bob fosse



ovo je fotografija bobba fosse-ja: slicnost je namerna.
neverovatno je koliko energije su ljudi unosili u svoje uloge u to vreme: roj u "all that jazz", zatim roj i gene hackman u "french connection", bata stojkovic, da ne pominjem "raging bull"... So give me a stage where this bull here can rage... day-lewis u "there will be blood" je u toj tradici ekspresivne glume.
usput, fraza "all that jazz" znaci "sve te stvari" npr. "my blog, my work and all that jazz."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana