Ekologija| Istorija| Kultura| Na današnji dan| Obrazovanje

Prvi maj

tasadebeli RSS / 01.05.2018. u 00:35

 

 Видим ја још пре десетак дана да моји клинци у школи, седмаци и осмаци, скупљају неке паре, нешто се договарају, мувају нешто...

Уплашен да то није случајно некакво ученичко предузеће у склопу развоја и едукације ученичког предузетништва и стварања будућих бизнисмена, контроверзних и оних обичних, а све у циљу обраћања многобројним траварским фирмама које оперишу око школског дворишта, кренем да се распитујем о чему се ради.

Кажу они, спремају се за првомајски уранак, па скупљају паре за месо за роштиљ, пиће итд, јербо имају намеру да на данашњи дан поране рано ујутро и да оду до оближњег излетишта, те да тамо обележе тај дан како доликује, ићем и пићем, дружењем и песмом и уживањем у природи.

Лепооо! Одушевим се ја... Волим ја првомајске уранке. Волим ја и ђурђевданске уранке, али на Ђурђевдан слабо ко више уопште и одлази на уранак, прави венчиће и остало... Ваљда су људи некако неиспавани од оног раног устајања за првомајски празник, па им буде тешко да и на Ђурђевдан устају рано.

Још више бих ја волео те уранке када би излетници на тај дан, после дружења и гозбе у природи, скупили своје отпатке и понели их у повратку кући, а не да ја не могу после да ходам кроз Кошутњак или да се шетам по Ади Циганлији јер немаш где ногу да спустиш од силних пластичних кеса, оглоданих коски и пикаваца од цигарета, но добро... Нико није савршен, еколошка култура Србије ионако није на високом нивоу, све нас су ионако васпитавали да стално мислимо да смо први и последњи и једини на овоме свету, те да нико други неће после нас живети нити тај неко други, евентуално, живи поред нас сада, у овом тренутку, због свог сопственог живота, а не да би нама послужио за нешто.

Кажем, схватам да нико није савршен, па после првомајског уранка обично не идем у шетње по оближњим шумама и речним острвима док кучићи луталице не разнесу све то ђубре и не распореде га мало праведније по природи.

И тако, сазнавши од клинаца о чему се ради, ја се обрадујем њиховом предузетништву у циљу дружења, а не нечег другог далеко било, па поразговарам са њима о свему томе. И између осталог питам их да ли они знају шта ми то обележавамо на данашњи дан, зашто је то званични државни празник, зашто људи не раде, деца не иду у школу...

Не знају...

Хм, доообро... 'Ајде, ја сам ту да их научим... Чак ме држава и плаћа за то. Додуше бедно плаћају, али ја сам патри(ј)ота, па ми та плата није ни важна јер ме испуњава занос љубави према Отаџбини. А и ипак је њима тек 13 и 14 година и у школу иду да се образују, а родитељи нека их васпитавају код куће.

Објасним ја њима о чему се ради и зашто ће поранити на данашњи дан и ићи заједно у природу да једу, пију и да се друже... Додуше, имају они то већ на интернету на само 1-2 клика мишем, али ко је још видео да интернет служи образвању и стицању опште културе када се тако лудо забављамо фејсбучењем, твитовањем, блоговањем и осталим естрадним таблоидним активностима.

„Prvomajski uranak je narodni običaj i svetkovina koja se sastoji u tome da se 1. maja porani u prirodu ili čak da se ode dan ranije i uz logorsku vatru provede noć. Najčešće se tokom uranka sprema neko jelo u kotliću ili na roštilju. Među Srbima je ovaj praznik veoma rasprostranjen. Gotovo svaki grad u Srbiji ima svoja tradicionalna prvomajska izletišta, a najčešće su to zelene površine izvan grada (npr: Avala pokraj Beograda, Ovčar Banja kod Čačka, Zabran u Obrenovcu, Palić pored Subotice, Šljunkara kod Kovina, Vršački breg u Vršcu, Savinac kod Gornjeg Milanovca i slično).

U Severnoj i Centralnoj Evropi, noć uoči prvog maja se naziva Valpurgina noć (po svetoj Valpurgi). To je proslava plodnosti, prilikom koje se peva i pije do dugo u noć i pale se vatre.

Praznik rada se slavi 1. maja kao međunarodni praznik radničkog pokreta. Poreklo ovog praznika vodi od 1. maja 1886. kada su stotine hiljada američkih radnika izašli na ulice Čikaga da bi zahtevali opšte prihvatanje osmočasovnog radnog dana. Nasilja nije bilo u subotu i nedelju 1. i 2. maja. Ali u ponedeljak, 3. maja tuča u kojoj su učestvovale stotine izbila je u Mek Kormik Riperu (Mc Cormick Reaper) između radnika članova sindikata, koji su sprečeni da dođu na posao i onih koji nisu pripadali sindikatu koje je Mek Kormik zaposlio umesto njih. Mnogobrojna i dobro naoružana policija brzo se palicama i vatrenim oružjem umešala kako bi povratila red. Ubili su 4 člana sindikata, a povređenih je bilo mnogo. Pobesneli zbog zločina policije, grupa anarhista, predvođena Avgustom Spajsom i Albertom Parsonsom pozvala je radnike da se i sami naoružaju i u utorak uveče (4. maj) učestvuju u masovnim demonstracijama na Trgu Hejmarket (Haymarket). Izgledalo je da su demonstracije sa samo 3.000 bile potpuni promašaj. Ali pred kraj osoba čiji identitet nikad nije utvrđen (veruje se da je u pitanju policijski agent, provokator) bacila je bombu koja je ubila 7 i ranila 67 policajaca.

 

250px-Prvi_Maj_2011_Beograd.JPG 

 (Prvomajske demonstracije u Beogradu, 2011.) 



250px-Sindikat_1.JPG

(Prvomajski plakat sa protesta u Beogradu, 2014.)

Gradske i državne vlasti pohapsile su osam anarhista, optužile ih za ubistvo i osudile na smrt. 11. novembra 1887. četvorica, uključujući Parsonsa i Spajsa, su pogubljeni. Svi pogubljeni zagovarali su oružanu borbu i nasilje kao revolucionarne metode, ali njihovi tužioci nisu našli nikakve dokaze da je iko od njih stvarno bacio bombu. 250.000 ljudi postrojilo se duž ulica Čikaga dok je Parsonova pogrebna povorka prolazila gradom, kako bi izrazili svoju posramljenost ovim velikim sudskim promašajem i svoju solidarnost sa nepravedno pogubljenim radnicima.

Na Prvom kongresu 2. Internacionale održanom 1889. odlučeno je: „Prvi maj je zajednički praznik svih zemalja, na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost". Od tada se svake godine obeležava tragični Hejmarketovski događaj kao dan međunarodne radničke solidarnosti u vidu demonstracija. Do današnjeg dana, kako u Srbiji, tako i u celom svetu, taj dan se obeležava u spomen mučenicima sa trga Hejmarket."

(ЛИНК)

Али, не лези враже или што би рекли на глобишу - донт леј девил, будем радознао (та радозналост ће ме докусурити једног дана) и решим да се распитам код још неких младих људи да ли они знају зашто на данашњи дан поране, иду у природу и ... Знате већ даље.

И на узорку од неколико десетина њих које познајем и са којима сам у свакодневном контакту, младих људи у распону година 13-25, на сопствено запрепашћење установим да тек сваки 7-8 у просеку међу њима зна зашто обележавамо данашњи дан, идемо на уранак итд.

Ова анкетица ме је дубоко поразила. Ипак је то део опште културе. Додуше, ни њихови наставници по школама и факултетима који би требало да им кажу зашто су поједини дани државни празници Републике Србије такође не знају скоро ништа о званичним државним празницима државе од које добијају плату да би ту децу образовали.

Велики рат и Дан примирја (ЛИНК)

А немамо ми тих државних празника не знам ни ја колико да не бисмо могли да их запамтимо иако се уврежило мишљење како их имамо превише, а „ето јадни Јапанци на пример само раде, главу не дижу од посла, а ми једва чекамо да не радимо".

Дан државности Србије (15. фебруар), Први мај (празник рада), Дан победе (9. мај), Дан примирја у Првом светском рату (11. новембар) и Нова година.
И то је то.

ZAKON O DRŽAVNIM I DRUGIM PRAZNICIMA U REPUBLICI SRBIJI (ЛИНК)

Додај на то још пар верских празника посебних за сваку верску заједницу у Србији у данима у којима сваки верник има право да не ради и не иде у школу по том Закону (нпр. крсна слава у Срба, православних хришћана, Божић и Ускрс) и то је то.

А испада да већина људи у Србији, нарочито ових наших младих наследника, али и њихових родитеља и наставника по школама, једино зна зашто не радимо и не идемо у школу за Нову годину. А и то искључиво зарад повећане потрошње у циљу куповања поклона што медији на сва звона промовишу.

Поразно...

Побогу, зар је то тако тешко запамтити?

Или смо заиста постали толико апатични и незаинтересовани чак и за оно што се директно одражава на наш живот, да нас мрзи чак и да се около распитамо и информишемо зашто у одређеним данима не радимо и не идемо у школе, односно зашто их обележавамо као државне празнике?

И разумем ја да нам захваљујући технологији и убрзаном протоку „информација" можда у овим данашњим измењеним условима рада у односу на ону индустријску еру када је Први мај и установљен као празник рада тако нешто можда и није важно.

Али...

Радник је ипак радник. (И сељак је ипак сељак.) И није битно да ли је то још увек радник на некој покретној траци у фабрици или је то радник за компјутерским сокоћалом.

charlie-chaplin-modern-times-1936_a-G-14778444-4990875.jpg

 

 

ZAKONO RADU (ЛИНК)

Дакле, радник је ипак радник. Поготово ако средства за производњу нису у његовом власништву, па се назива лумпенпролетер.

И традиција је ипак традиција. И историја је ипак историја.

А ко заборави на своју историју, тај онда и нема будућност.

 

  

 

___________________________________________________________ 

 

И немој да би ми сада овде неко помињао случајно поводом данашњег дана некаквог

Адама Вајсхаупта (ЛИНК)

и све његове следбенике

ITANIMULLI (ЛИНК) (може ово овако укуцати свако и сам у свом браузеру)

те како је тај дотични филозоф и професор баш првомајске кишне ноћи 1776. године после напорног путовања на коњу донео браћи Ротшилд, власницима једне цвјећарнице у кући цвећа у Франкфурту, свој превод Платонове Државе/Републике не би ли добио напојницу за свој самопрегорни преводилачки труд.

(ЛИНК) 

 

 

 

Не знам да ли је поклапање одигравања ова два историјска догађаја баш на исти данашњи дан некаква коинциденција. Или ако и јесте коинцинденција, надам се само да и то није некаква coincidentia oppositorum поред свих осталих јединстава супротности уз које живимо. (ЛИНК)

А право да вам кажем, то ме и не занима.


Већ сам више пута на овом Блогу Б92 рекао шта мислим о свим свевидећим очима и лампионима на врховима свих друштвених пирамида свих freedom lover's дунђера овог нашег васколиког Свемира.


 

Tagovi



Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 00:39 01.05.2018

Тастер





paja.pajser paja.pajser 02:44 01.05.2018

Prvi Maj

je , kao i Slava, u Srba postao samo izgovor/razlog/povod za opijanje i prežderavanje. Danas, ovde, dan rada slavi samo onaj koji nema dan staža...
tasadebeli tasadebeli 03:22 01.05.2018

Re: Prvi Maj

paja.pajser
je , kao i Slava, u Srba postao samo izgovor/razlog/povod za opijanje i prežderavanje. Danas, ovde, dan rada slavi samo onaj koji nema dan staža...



Са све синдикатом/синдикатима који су још пре више од 70 година претворени од социјалног партнера у друштвеном дијалогу у инструменте политике, политичара, политикантства и политиканата.

Морало је на крају да се заврши тако... Са опијањем и ождеравањем као и на сваком другом парастосу који се даје било ком покојнику.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:58 02.05.2018

Proleteri,

aj ne kenjajte, kukala vam majka. ja sam se vratio sada iz surovog kapitalizma i super mi je prijalo da pečem klopu sa sinom danas dok se ćera igra sa sestricom po vrtu.

nego, Taske,

kakve veze ima Tadeuš Košćuško sa Begeom, i čime je zaslužio ulicu posred Dorćola. izvinjavam se ako ne znam, pokušavam da skontam, al' mi ne ide.
tasadebeli tasadebeli 23:04 02.05.2018

Re: Proleteri,

Srđan Fuchs

kakve veze ima Tadeuš Košćuško sa Begeom, i čime je zaslužio ulicu posred Dorćola. izvinjavam se ako ne znam, pokušavam da skontam, al' mi ne ide.



Не знам о њему ништа сем да је био национални херој у борби против једне империје (Русије). А ваљда је тако постао и интернационални херој - борац за слободу.

Нешто отприлике као Рига од Фере или Карађорђе на Балкану са Турцима.

Романтизам у фулу.

Исто као и овај Џим Морисон с почетка 19. века, одмах потом.






Mavrokordatos and Byron planned to attack the Turkish-held fortress of Lepanto, at the mouth of the Gulf of Corinth. Byron employed a fire-master to prepare artillery and he took part of the rebel army under his own command, despite his lack of military experience. Before the expedition could sail, on 15 February 1824, he fell ill, and bloodletting weakened him further. He made a partial recovery, but in early April he caught a violent cold, which therapeutic bleeding, insisted on by his doctors, aggravated. It is suspected this treatment, carried out with unsterilised medical instruments, may have caused him to develop sepsis. He developed a violent fever, and died in Missolonghi on 19 April.



Вероватно је и Тадеуш такође био нека врста Мустафе Глолубића 18. века јербо је у свакој чорби био мирођија - од Америчке револуције до Француске итд, па је ваљда зато и постао симбол борбе за слободу.

Доба када су песници и ратници још увек ишли руку под руку.

Јебига, херојска времена рађају хероје. Пиздинска времена рађају... Наслућујеш већ и сам шта рађају...






А зашто у Бгд?

Тјах...

Можда због неке општесловенске солидарности која је некада и код нас била у моди, а можда и зато што је вазда Тадеуш током свог живота пријатељевао са неким илуминаторима типа Бенџамин Френклин и слични.

Та улица се, пре него је понела овај назив по Tадеушу Кошћушком, називала другачије, а не би било згорег сазнати и када је понела овај данашњи назив, које године. И то игра такође улогу код нас.

А ја то не знам.

А оно што знам, то што иде низ дунавску падину је у нека давна времена, када је Славија била мочвара у коју су Турци ишли у лов на дивље патке, била начичкана турским, цинцарским, грчким, јеврејским и дубровачким ћепенцима. Па је вероватно носила и неки пригодан томе назив.

Савска страна је била српска.

(Откуд ти сада паде на памет Тадеуш Кошћушки? 'Ајде да те пратим у таквом трипу подивљалих асоцијација...

Ја сам се некада у детињству и младости дружио са једним Тадеушом из Варшаве. Тадеушом Бергером. Наши родитељи су били пријатељи још из неких давних времена. Ја ишао код њега за зимски распуст, он долазио код мене. Играо је одлично хокеј, то им је тада био обавезни предмет у школи, а после је постао официр пољске војске. Нисмо се видели ни чули барем 30 година. А сећам се да смо, док сам боравио код њега једаред, обавезно обојица пратили и у то време врло популарну серију Свемир 1999 синхронизовану на пољски што је јединствен доживљај. Били смо обојица залуђени спутњицима, аполоима, лајкама, гагаринима, армстронзима,...)

aj ne kenjajte, kukala vam majka. ja sam se vratio sada iz surovog kapitalizma i super mi je prijalo da pečem klopu sa sinom danas dok se ćera igra sa sestricom po vrtu.



Ма лепо је то, Срки, нико нема ништа против таквих ствари.

Него је нелогично да људи на тај дан имају времена за такве ствари, а да су заборавили због чега имају стај слободан дан и не иду на посао или у школу.

О томе је овде реч.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:56 03.05.2018

Re: Proleteri,

Kapiram. Pozdravljam te sa Kopaonika. Danas sam izvanredno odradio Moravsku skolu i povezao im to sa Judejskom duhovnoscu, i ostavio ih speechless, a sutra bih trebao da izbriljiram Studenicu i Zicu, i to je to, prvo zvanicno zanimanje u Srviji nasoj od 43-ogodisnjih vajkada.
tasadebeli tasadebeli 07:32 04.05.2018

Re: Proleteri,

Srđan Fuchs
Kapiram. Pozdravljam te sa Kopaonika. Danas sam izvanredno odradio Moravsku skolu i povezao im to sa Judejskom duhovnoscu, i ostavio ih speechless, a sutra bih trebao da izbriljiram Studenicu i Zicu, i to je to, prvo zvanicno zanimanje u Srviji nasoj od 43-ogodisnjih vajkada.



После оних које највише волиш на овоме свету, највећа срећа која било кога може да задеси у животу је када се споји посао и уживање у том послу.




Уживај!

(Уз моју омиљену музику за добро јутро којом отпочињем сваки свој дан уз захвалност што сам га дочекао. )





П.С. - Нисам возач, али знам да је далеко за вожњу и треба вероватно још читав један дан за то (нас стално одбијају да возе на екскурзијама због тога када идемо у Жичу, Студеницу и на Копаоник)...

Ипак... Када би се могло и до Милешеве (преко Пазара, односно Раса и Сопоћана)...

То је мој сан, да водим клинце на такву екскурзију која би и то укључила поред овога што си поменуо.

Немој њега никада да заборавиш. Никада у животу...







Beli anđeo je glasnik svevečne istine o Hristovom vaskrsenju, i samim tim u srpskom narodu se ova freska ukorenila kao sinonim za nadu, spasenje i čuda.

Interesantno je da je ova freska bila skrivena od očiju javnosti sve do 20.veka. Naime, u 16. veku je preko nje naslikana druga freska, a Beli anđeo se ukazao gotovo 400 godina kasnije, prilikom restauriranja manastira.

Da je Beli anđeo zaista srpsko blago kojom se nesmanjenom pažnjom divi vasceli svet svedoči i podatak da je izabran kao najvažnije delo evropske umetnosti, ali i simbol svekolikog mira.

Ova freska kao otelotvorenje najvažnijeg hrišćanskog trojstva, ljubavi, vere i nade, upisala se i u modernu istoriju 1963. godine. Naime, prvi satelitski prenos video signala između Starog kontinenta i Amerike sadržao je među kadrovima i mileševsku fresku, kao poseban pozdrav nas Evropljana onima na drugom kraju sveta.

A, kada je iz Evrope poslat i prvi satelitski signal u vasionu je poslat "paket ljudskih dostignuća" - bile su to slike čovekovog osvajanja Meseca, Kineskog zida i Belog anđela... Verovalo se da će, ako u svemiru uopšte postoje razumna bića, lik Belog anđela protumačiti kao poruku ljubavi i razumevanja.



(ЛИНК)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:31 06.05.2018

Re: Proleteri,

tasadebeli


П.С. - Нисам возач, али знам да је далеко за вожњу и треба вероватно још читав један дан за то (нас стално одбијају да возе на екскурзијама због тога када идемо у Жичу, Студеницу и на Копаоник)...

Ипак... Када би се могло и до Милешеве (преко Пазара, односно Раса и Сопоћана)...

То је мој сан, да водим клинце на такву екскурзију која би и то укључила поред овога што си поменуо.

Немој њега никада да заборавиш. Никада у животу...




'De da zaboravim brata Anđelka Belića, pa on mi je drugar i saradnik, stalno pokazujem njegovu sliku narodu pre nego što uđu u Hristov Grob. Inače, impresivno je koliko je Sava bio pod utiskom Jerusalima i duhovne kulture Judejske pustinje: Sava je gradio srpsku Crkvu po uzoru na jerusalimsku, dakle majku Crkvu, jednu, svetu, sabornu i apostolsku. To se vidi po pozicioniranju centralnih jevanđeoskih tema u svodovima hramova, pa onda istaknute pozicije Svetog Save Osvećenog (judejskog pustinožitelja), pa pozicioniranju jevrejskih proroka u neposrednoj blizini Hrista kao Pantokratora ilu Starca Dana (motiv Nadvečnog Hrista), ili kao Emanuila (Hristos dečak). Bio je impresioniran duhovnom kulturom Judeje. Nije ni čudo da je otišao kod nas na put i da vam se nije potom više vratio! Savin Hristos nije bog straha i osude, već bog mira, opraštanja, elegancije, dostojanstva. U Belom Anđelu se isto očitavaju nada i vedrina, što ukazuje samo koliko je srpski narod, u periodu kada je stvarao ove spomenike, bio nadahnutiji i optimističniji, vedriji, pa čak i kada je u narednom stoleću presosećao dolazak destruktivne sile i svršetak slobode.

Da, razumem vozače da neće da rade, dugačak je to krug i iziskuje još jedan dan obilaženja, da se spava negde u Raškoj. Stvarno, najstarija crkva na našim prostorima je tamo, centri državnosti i duhovnosti, šteta je što ne radite edukativne izlete tamo.
c_h.arlie c_h.arlie 05:56 01.05.2018

M'da !

Odkafenisao, doručak u toku - pa odoh da nešto betoniram.
amika amika 06:21 01.05.2018

Срећан Први мај!

Како немамо разлога да протестујемо, преостало је само да славимо. Срећан вам Први мај!
c_h.arlie c_h.arlie 06:39 01.05.2018

Re: Срећан Први мај!

amika
Како немамо разлога да протестујемо, преостало је само да славимо. Срећан вам Први мај!

Ja slavim radno.
Protestima se pridružujem kada vidim na koju stranu će da prevagne.
zilikaka zilikaka 06:54 01.05.2018

Znala sam

Za radničke demonstracije u Čikagu, naravno, ali ne i ključne detalje.
Nema boljeg nego kad ovde uz sve provedeno vreme
možemo nešto novo da naučimo, stoga - odličan blog.
Nadam se da će takav i ostati.
niccolo niccolo 07:39 01.05.2018

Jedna

za obrazovne i druge radnike

tasadebeli tasadebeli 09:36 01.05.2018

Re: Jedna

zilikaka

Znala sam
Za radničke demonstracije u Čikagu, naravno...

stoga - odličan blog.
Nadam se da će takav i ostati.


Хвала!

ДаклеМ, тема Први мај. Некада су у овој земљи најнапреднији који су и предводилли остале у праведним захтевима за остваривање својих права били професори. (Да не кажем, у сваком селу се чекало шта ће да кажу учитељ, лекар и поп, па да се даље активности одвијају сходно томе.) Данас то, нажалост, није случај. Биће да ни професори нису оно што су некада били.



Елем, пишући овај пост нисам ниједног тренутка мислио на нас који се овде редовно окупљамо. Знам ја да сви ми знамо како, зашто и чему Први мај, па макар и у основним цртама.

Моја циљна група су били ови што их и помињем у тексту

И на узорку од неколико десетина њих које познајем и са којима сам у свакодневном контакту, младих људи у распону година 13-25,


у нади да ће неко од њих случајно и залутати овде, па успут и чути и научити нешто што до сада није знао.


Нека буде макар и један такав, ја сам свој смисао испунио!


Зато и захваљујем на подршци и придруживању овде, рачунам да ми/нам је намера сасвим племенита.


tasadebeli tasadebeli 09:37 01.05.2018

Re: Jedna

niccolo
za obrazovne i druge radnike



Србин ако не кука, није Србин!

Хвала, хвала. И лепа реч (и музика) много значе кад те већ не плаћају или те плаћају најмање што могу у овом друштву да му образујеш децу и при томе још и шибицаре не би ли професорима закинули што више могу


Protest Unije sindikata prosvetnih radnika ispred Vlade (ЛИНК)

и на тај начин се хвалили повећањем просечне зараде у јавном сектору у Србији јер када сабереш па поделиш на сваку главу појединачно, моју плату од 55 000 динара, са све 25 година радног стажа (што ће ускоро укинути, мислим минули рад и те муње, те разредним старешинством итд. при чему много тога радимо волонтерски јер га и немамо у решењима за 40 сати радну недељу (нпр. припремна настава за завршни, матурски испит у основним школама, инклузија*, тј. индивидуални рад са ученицима обухваћеним ИОП било које врсте и слично) са платом неког службеника по државним органима, општинама итд, онда заиста и добијеш просек од 440 евра.

Java ili pusti san - srpski radnik s 500 evra u džepu (ЛИНК)



(А само да подсетим, у сектору образовања раде, у проеку гледано, најобразованији радници у овој земљи док у осталим деловима јавног сектора то баш и није случај.)

Зауставићу кукњаву овде... Као да остали у овој земљи не живе у надреалној фарси, него само ми, просветни радници.

_______________________________________________________________________________

* - Само да подсетим, у Финској чији смо модел за инклузију преузимали (сећате се чувене синтагме "фински модел"?) за српско образовање, инклузијом се не баве сви наставници и професори по школама него само добровољци који при томе имају два педагошка асистента у свакој учионици са дететом за које је одређено за ИОП било које врсте (ИОП 3 је за талентовану децу) и при томе ти професори добровољци у Финској имају и додатак на плату као мотив да би уопштен и били добровољци.

Све то у Србији није случај, него се подразумева да су сви професори редом алтруисти који ће се прихватити таквог рада који захтева много од сваког појединца који у томе учествује.

Па зато на крају добијемо ово:

Varaju i škole i roditelji (ЛИНК)

Да не причам о штети коју у свему томе претрпе у свом образовању осталих 25-30 деце у одељењу ако неки наставник није баш толики алтруиста како га држава Србија, односно промотери инклузије у њој, замишљају.

Као што рекох, надреална фарса...
nsarski nsarski 08:36 01.05.2018

Значи...

И на узорку од неколико десетина њих које познајем и са којима сам у свакодневном контакту, младих људи у распону година 13-25, на сопствено запрепашћење установим да тек сваки 7-8 у просеку међу њима зна зашто обележавамо данашњи дан, идемо на уранак итд.


Јесте тужно, али ево мог шампиона...

tasadebeli tasadebeli 09:09 01.05.2018

Re: Значи...

nsarski

Јесте тужно, али ево мог шампиона...



Па ћуј, логићно, не?

Барем што се тиче куповања поклона и цвећа што на крају и буде смисао свега.

Исто као и повећане потрошње меса за роштиљ и пића уочи Првог маја.

Није ни чудо што клинци и немају од кога да чују зашто се опијају и преждеравају на данашњи дан.






Черевићан Черевићан 09:15 01.05.2018

ioci causa

Волим и ја првомајске уранке

ајмо правац фрушка Гора
да славимо........... 1. МАЈ,
осим крке,пића и певања
гарант биће..... sexa фрај,

па коj' склон букари.....има се ућари
jinks jinks 11:52 01.05.2018

...

Davno je bila emisija kako su u paganska vremena, jednako kod Slovena, Germana, Rimljana ili azijskih religija postojali nekakvi ekvivalenti praznika za koje su bili karakteristični prolećni uranci u prirodi ... čiji bi valjda naslednici mogli da budu i prvomajski i ne znam koliko i đurđevdanski uranak.

Kod Slovena se na primer taj praznik zvao, nešto kao "uranak crvenih plahti" ili tako nešto ... što bi moglo da znači da su naši drugovi i drugarice iz crvene Internacionale u stvari možda mnogo bolje i poznavali istoriju nego što bi se uopšte na prvi pogled i dalo pretpostaviti.
tasadebeli tasadebeli 16:22 01.05.2018

Re: ...

jinks
Davno je bila emisija kako su u paganska vremena, jednako kod Slovena, Germana, Rimljana ili azijskih religija postojali nekakvi ekvivalenti praznika za koje su bili karakteristični prolećni uranci u prirodi ... čiji bi valjda naslednici mogli da budu i prvomajski i ne znam koliko i đurđevdanski uranak.

Kod Slovena se na primer taj praznik zvao, nešto kao "uranak crvenih plahti" ili tako nešto ... što bi moglo da znači da su naši drugovi i drugarice iz crvene Internacionale u stvari možda mnogo bolje i poznavali istoriju nego što bi uopšte na prvi pogled i dalo pretpostaviti.



Тако је.

Судар хришћанства и древног паганизма код Словена како је то видео Тарковски у Рубљову...




У славу пролећа и новог животног циклуса.

А кад већ помену како су другови и другарице из Инетрнационале много боље познавали праисконске покретаче људског друштва у стварању историје него што би се то дало наслутити...

Својевремено је неко овде качио (чини ми се Шарски, али нисам сигуран)

The Soviet erotic alphabet picture book from 1931 (ЛИНК)

Ма знали су они врло добро како и чиме да погоде своју циљну маркетиншку групу право у душу иако нам можда сада, из ове перспективе, делују некако незграшно и трапаво као неки медвед!


П.С. - Исповедање:

Davno je bila emisija kako su u paganska vremena, jednako kod Slovena, Germana, Rimljana ili azijskih religija postojali nekakvi ekvivalenti praznika za koje su bili karakteristični prolećni uranci u prirodi ...


За даље изучавање:

Stari Sloveni - Verovanja i običaji [ceo film] (ЛИНК)


уз учешће и велики допринос Сретена Петровића (ЛИНК)

који се тој теми баш посветио у последњих пар деценија, а својевремено мог професора Социлогије културе и уметности на Филолошком факултету.

То је онај исти професор што сам га помињао на Блогу Б92 како нам је на предавањима причао како је '68. био на Корчули када се пред њима, младим студентима те '68, појавио (цитирам речи професора) "Маркузе, леп као бог".

Много ми је мој професор замерио на испиту зато што сам, пошто сам био студент опште лингвистике, као треће питање - књига по избору из дате обимне литературе за испит, инсистирао да са њим разговарам о Рајховој Масовној психологији фашизма не поштујући његову препоруку и захтев да разговарамо о некој књизи из социологије језика или социолингвистике које сам такође читао за испит (Фишер, Бернстајн итд.).





Јбг, била је 1987, мени тек 22 године, Слоба Милошевић на Косову и Метохији у том тренутку извикује "Нико не сме да вас бије!"

Две године касније Газиместан и даље већ како је све то ишло, а било закотрљано неколико година пре тога...

Давно беше... Мој професор је тада када сам ја полагао испит код њега имао 5-6 година мање него ја сада.




jinks jinks 20:20 01.05.2018

Re: ...

мени тек 22 године, Слоба Милошевић на Косову и Метохији у том тренутку извикује "Нико не сме да вас бије!"

Inače, jedan od paradoksa S. Miloševića bi mogla biti i činjenica da je, bar po priči I. Stambolića, poslat na tu sudbinsku posetu Kosovu i Metohiji, ne kao ekspert za takvu vrstu događanja nego pre tipa: "Daj da ga pošaljemo da bar malo vidi svet izvan kancelarija, računovodstava, pravnih biroa i partijskih sastančenja ... mislim, čovek ni ne zna šta je to Kosovo uopšte, a kamoli gde je."
tasadebeli tasadebeli 20:54 01.05.2018

Re: ...

jinks
мени тек 22 године, Слоба Милошевић на Косову и Метохији у том тренутку извикује "Нико не сме да вас бије!"

Inače, jedan od paradoksa S. Miloševića bi mogla biti i činjenica da je, bar po priči I. Stambolića, poslat na tu sudbinsku posetu Kosovu i Metohiji, ne kao ekspert za takvu vrstu događanja nego pre tipa: "Daj da ga pošaljemo da bar malo vidi svet izvan kancelarija, računovodstava, pravnih biroa i partijskih sastančenja ... mislim, čovek ni ne zna šta je to Kosovo uopšte, a kamoli gde je."


Ма да... бавио се банкарством, био у Америци,... Класичан партијски апаратчик оног доба.

По причи из прве руке (што би рекли) једног, такође блиског и Милошевићу и Стамболићу и Буци Павловићу који је пре тога седео за истим столом у једној кафани једног фудбалског клуба у Београду са њима, још пре тога је Милошевић рекао:

"Па добро, људи, ако нико неће, ја ћу."

И до дана данашњег се нагађа на шта је то Милошевић мислио том мистериозном реченицом из наше историје. Да ли је мислио на десет у пола с луком или на нешто друго, не зна се...



Али ето ти потврде за оно што си рекао тамо код тебе:

Naime, možda se tu delom radi i onom što se zove "diskretni šarm buržoazije" čija koprena može da proda izgleda maltene bilo koju priču.


Уз помоћ медија, свако може до свог Газиместана... Само ако су медији и црква уз њега... Има да дихтујееее




jinks jinks 21:00 01.05.2018

Re: ...

Уз помоћ медија, свако може до свог Газиместана...

I uz pomoć misteriozne, ali opet nikada do kraja stvarno i poimence imenovane elite, koja ga je po pričama i urbanim legendama delom i podržavala. Ono tipa benevolentni i uvek u daljinu zamišljeni čuvari društva, njegove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

"Diskretni šarm elite", uf, pa to mu dođe još i bolje od "diskr. šarma buržoazije." Nije ni čudo što se svi laktaju bilo da ih neko drugi ili da sami sebe proglase za nekakvu elitu.
tasadebeli tasadebeli 21:37 01.05.2018

Re: ...

jinks
Уз помоћ медија, свако може до свог Газиместана...

Zaboravljaš i misterioznu, ali opet nikada stvarno i imenovano elitu, koja ga je po pričama i urbanim legendama bezrezevno podržavala. Ono tipa benevolentni i uvek u daljinu zamišljeni čuvari društva i svih njegovih najsvetijih vrednosti.

"Diskretni šarm elite", uf, pa to mu dođe još i bolje od "diskr. šarma buržoazije." Nije ni čudo što se svi laktaju bilo da ih neko drugi ili da sami sebe proglase za nekakvu elitu.


А не, таман посла!

Не заборављам никако!

Знаш, ја сам Меморандум САНУ први пут прочитао убрзо по његовом настанку, у рукопису, на једној кућној слави породичних пријатеља када се тај документ сасвим дискретно од "елите" спустио до "средњег", рецимо и назовимо га грађанског али само условно јербо се ту тек стварала покорица од те друштвене групе после више пута затираног грађанског слоја у Србији у првој половини 20. века, дакле "средњег грађанског" слоја ондашњег друштва и система.

(У неким другим државним уређењима тај наш тадашњи средњи, условно речено грађански, слој би био ударна песница буржоазије, зар не? Само што ми у тадашњем нашем друштвеном и државном уређењу нисмо званично имали ни елиту, ни средњи слој, ни буржоазију него смо сви били радници, сељаци и поштена интелигенција. И социјалистичка омладина, да не заборавим! Сви, сви, сви,...)

Можемо тај тадашњи процес, пут тог историјског документа, данас тумачити као дискретну транзицију тог документа од шарма елите до шарма буржоазије.

Него, не може се никако пренебрећи ни утицај медија (намењених информисању пре свега тог тадашњег "средњег" слоја) на све то.

Ко оно беше на оним сликама из серије Нико не сме да вас бије по тадашњим новинама и са тадашње телевизије стоји поред Милошевића док то узвикује?

Ћурувија?






А било је ту тада и других медијских посленика да испрате и пренесу објективно у целости тај и све оне потоње догађаје који су уследили нераскидиво везани узрочно-последичним везама један за други...





Тако се барем ја свега тога сећам.

Што би рекли неки кроз песму...


А Меморандум САНУ свакако је био добра припрема подлоге којом је "елита" припремила "средњи грађански слој" за предстојеће догађаје.

Сећам се, Џинкс, да је на тој слави породичних пријатеља 1986. моја прва реченица пошто сам прочитао Меморандум била:"Па знам, људи, али ово води у грађански рат..."

На то ме је ћерка наших старих кумова, иначе високообразована жена, правосудни испит, радила за једну од тадашњих српских банака, прекинула и рекла:"Па шта! Нека буде! Не може се више овако!"

После је та ћерка старих кумова, када се земља распадала и коначно распала и почео тај грађански рат, на свим нашим "демократским" изборима деведесетих и после 5. октобра гласала редом прво за Вука, па за Ђинђића, па за Тадића, па за Чеду, па ево недавно за Јанковића...

Али то је, Џинкс, мени све некако сасвим у складу са тим кругом лудила (Иван Стамболић после 8. седнице: "Сад је Србија узјахала лудог коња и ко зна где ће се зауставити." ) у који смо као друштво упали и не можемо још увек да се искобељамо.

Ма... Нека, пусти... Није ово пост о томе...

Ово је о празнику рада и o правима радника.
jinks jinks 08:31 02.05.2018

Re: ...

Negde sam čuo da je kroz istoriju srednji sloj u principu uvek i bio najratoborniji. Sad, ne znam koliko bi i to moglo da ima veze sa, što bi rekao g. Čerevićan, maamom "diskretnog šarma buržoazije" i "diskretnog šarma elite."

Na primer, možda čak i iz nesvesne želje da se neko iz srednjeg sloja što pre lansira u gornje sfere ... prepune raznoraznih "diskretnih šarmova" ...
tasadebeli tasadebeli 08:56 02.05.2018

Re: ...

jinks
Negde sam čuo da je kroz istoriju srednji sloj u principu uvek i bio najratoborniji sloj. Sad, ne znam koliko bi i to moglo da ima veze sa, što bi reko g. Čerevićan, maamom "diskretnog šarma buržoazije" i "diskretnog šarma elite."

Na primer, možda čak i iz nesvesne želje da se neko iz srednjeg sloja što pre lansira u gornje sfere ... prepune raznoraznih diskretnih šarmova ...






Каже Рајх (Вилхелм, не онај Велики Рајх) да велику улогу у томе има и еротско дејство униформе.

Па се тако вратисмо на почетак наше приче о примарним људским нагонима као основним покретачима великог и малог точка историје.

Ко зна да ли би Наполеон или Хитлер били то што јесу да су ипак за који центиментар били виши а не нижи од својих мистреса, те да нису морали да се пењу на шамлицу да би их пољубили.




П.С. - Зато стално и вртим огромна улога медија, огромна улога медија...

Уосталом, твој пост је то сасвим лепо показао.
docsumann docsumann 13:30 01.05.2018

da se ponovim



prvi maj

Onda
Crno More

Onda opet
Prvi Maj



Vsevolod Njekrasov
chedimir chedimir 22:46 01.05.2018

Re: da se ponovim

Evo ja sam danas za ručkom objasnio mojoj deci značaj današnjeg datuma i posle par sati sam ih propitao da vidimo da li se gradivo primilo. Moram da se pohvalim da su znale o čemu se radi a možda im i ostane negde u malom mozgu zbog čega je ta priča bitna.
tasadebeli tasadebeli 23:09 01.05.2018

Re: da se ponovim

chedimir
Evo ja sam danas za ručkom objasnio mojoj deci značaj današnjeg datuma i posle par sati sam ih propitao da vidimo da li se gradivo primilo. Moram da se pohvalim da su znale o čemu se radi a možda im i ostane negde u malom mozgu zbog čega je ta priča bitna.


Е, то!


О томе је овај пост!


На Први мај, празник рада, када су се људи изборили за једно од својих основних права.


А своју децу треба да припремимо и опремимо за живот у Њу Ејџу, зар не?


Јер та борба никада и не престаје.


tasadebeli tasadebeli 22:19 01.05.2018

Трећи светски рат* и мир

Ево сада, када ме је Џинкс подсетио и на термин "елита" (друштвена), примећујем да се до сада (занимљиво) ама баш нико није ни осврнуо на онај део уводног текста испод црте који се ту нашао исто као и они студенти који при упису на факултет остану испод црте.

Па сам се сетио, у ствари, Пјера Безухова из Рата и мира који са ентузијазмом и одушевљењем прилази тим хуманитарним радницима и филантропима да би усред катаклизме зване Наполеон, пошто је видео згариште спаљене Москве и ужасе рата, после разговора са


Платоном


Каратајевим


схватио колико су бесмислене и испразне све те лимунације упаковане у обланде илуминација, а утемељене искључиво и само на личним ситносопственичкм интересима појединаца и због тога и прожете лицемерјем до саме своје сржи.

Мудрица је био тај Толстој... Мудрица...

____________________________________________________________________________

* - Мој приватни израз настао сасвим са сврхом.

Наиме, посматрајући овај свет око себе, некако сам уверен у то да је трећи светски рат одавно почео и да се води све време. као нека револуција која тече.

И то у главама људи. Појединаца. Свакога од нас.
c_h.arlie c_h.arlie 05:27 02.05.2018

Re: Трећи светски рат* и мир

tasadebeli

...

Наиме, посматрајући овај свет око себе, некако сам уверен у то да је трећи светски рат одавно почео и да се води све време. као нека револуција која тече.

И то у главама људи. Појединаца. Свакога од нас.

Dopuni ovo !
tasadebeli tasadebeli 09:29 02.05.2018

Re: Трећи светски рат* и мир

c_h.arlie
tasadebeli

...

Наиме, посматрајући овај свет око себе, некако сам уверен у то да је трећи светски рат одавно почео и да се води све време. као нека револуција која тече.

И то у главама људи. Појединаца. Свакога од нас.

Dopuni ovo !



Сутра... Што би рекли у неким крајевима овог нашег лепог света, мањана... Данас ме мрзи... А и понестало ми кафе...




За данас још само пригодна Las Golondrinas у пригодном клипу...




mirelarado mirelarado 11:24 02.05.2018

За 2. мај...

...Мајска песма Фабриција Де Андреа:

49 41 49 41 19:52 03.05.2018

Uranak

Hajducki sastanak.
Ajte, ustajte "vodimo" vas na Uranak.
DjurdjevDanak

https://youtu.be/gkt5ZjT5194

Djurdjevak mi cveta u basti predamnom, kisni dan u tmurnom nebu.

https://youtu.be/ZBefXP-_eGg

Djurdjevi Stupovi, jos uvek stoje.

Djurdjevak ce mi opet cvati.
nsarski nsarski 15:47 04.05.2018

Diskriminacija!


Ma, mene je ovih dana najviše iznenadilo da su vlasti Novog Zelanda ukinule profesiju "seksualne radnice" kao veštinu (skill) koju ove dame mogu da navedu kao svoju profesionalnu kvalifikaciju za dobijanje emigrantske vize.
Eto na koje grane je spala radnička klasa. Occam, Filipe, gde si sada kad si nam najviše potreban!

Immigration New Zealand pulls sex worker from skilled employment list checker
tasadebeli tasadebeli 06:36 05.05.2018

Уранци међу шљивама ранкама

Неки од нас сте били на првомајском уранку, а неки од нас чемо да идемо на џурџевдански уранак.




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana