Uskrs

debora RSS / 12.04.2009. u 17:01

 

Danas je katolicki Uskrs, zvone zvona na nekoj od crkvi u Jafi. Jos ne umem da prepoznam po zvuku sa koje dolazi. Odjekuje izmedju zgrada, a komsije Arapi se dovikuju dok popravljaju kola. Traje jevrejski praznik Pesah, deca su na raspustu, igraju se ispred ulaza...

*** 

Da je baka Olga ziva I da sam jos uvek u Zemunu, baka bi ofarbala jaja, pripremila rucak i grdila me sto dolazim tek u deset da joj pomognem. Zakasnicemo, govorila je, doci ce gosti i rucak nece biti spreman. U isto vreme, supa je vrila na sporetu, meso vec bilo u rerni, salata napola oprana.

Morala sam prvo da vezem kecelju, njenu, preveliku, a onda da operem salatu, postavim ceo komplet tanjira, casa, escajga i salveta, dok sam se plasila da ne ispustim i razbijem zuckasto bele porcelanske tanjire sa naslikanim cveticima. Da donesem ogromnu teglu tursije iz spajza, i jednu mesane salate, da ukrasim rusku salatu, pihtiju pospem alevom paprikom...

A onda bi poceli da dolaze gosti, tetke da donose kolace, isfrizirane i naparfemisane starim mirisima, stricevi da se pozdravljaju, sestre da se gurkaju u prolazu, zauzete sitnim poslovima. Moj otac je sedao u celo stola i upravljao proslavom uzimajuci od bake dirigentsku palicu, sipajuci vino i rakiju u case i saljuci nas jos po ovo ili ono, namigujuci da bi mogli da posluzimo supu, rodjak je vec dosta rakija popio, ili da stavimo meso na jos jedan tanjir da se oni sa onog kraja stola lakse posluze.

***

Ovo je moj drugi Uskrs u Izraelu,i prvi u zivotu da nisam poslala baki razglednicu sa ofarbanim jajima. Umrla je proslog leta, samo dan pre nego sto sam dosla u Beograd u posetu. 



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunja73 dunja73 00:56 13.04.2009

zecic

Ovo je moj drugi Uskrs u Izraelu,i prvi u zivotu da nisam poslala baki razglednicu sa ofarbanim jajima. Umrla je proslog leta, samo dan pre nego sto sam dosla u Beograd u posetu

Kao detetu i kasnije devojcici , jednu od vecih radosti mi je pricinjavalo farbanje jaja
za Uskrs sa mojom nanom ..
Kod nas se farbalo mnooogo jaja , ako bi lepo vreme bivalo
postavljao se napolju rucak...
Ujutru, na Uskrs posle "umivanja" bih se "pokucala" sa dedom i bakom ,pa malo jos sa nekim komsijama
onda bi familija pristizala iz raznih delova Srbije ili inostranstva...
Uglavnom su se kod nas , na Uskrs , svi okupljali (jednom u godini) i oni koji su blizu ,
i oni dalekoooo
Moji mama i tata nikad nisu pridavali vaznost Uskrsu nesto posebno ,
kao njihovi roditelji , tako da me sve uspomene iskljucivo vezuju za
baku i dedu ..
U Nemackoj farbam i za jedan i za drugi Uskrs jaja ...
a , zecic je danas u "gnezdo" mojoj devojcici doneo "nesto lepo "
Od svih mojih "starih" samo je jos ta moja baka ziva , nema medju zivima ni dede ni ostalih komsija
cak ni onih svih gostiju iz iz bliza i iz daljine ... ..(ili su mnogo stari)
ps
mozda nisam trebala procitati , jer me je jako dotaklo i vratilo u neko moje detinjstvo ,
kao i Milutinov post sa svim tim reklamama ..

debora debora 12:36 13.04.2009

Re: zecic

Nadam se da te nisam rastuzila. Ja jesam bila pomalo tuzna dok sam pisala.

Ni moji roditelji nisu previse postovali verske praznike, ali su postovali svoje roditelje, pa smo slavili oba Bozica i Uskrsa, Pesah i Jevrejsku Novu godinu. Kod svakog bake ili dede ono njeno/ njegovo.

Mislim da moramo sacuvati bar deo nasih secanja na dane i praznike naseg detinjstva, jer se drustvo i porodice tako brzo menjaju da ne mogu ni da pretpostavim da li ce se i kako slaviti porodicni praznici za koju godinu ili deceniju. I kako ce izgledati porodica.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana