Medicinska dokumentacija, čemu?

Krugolina Borup RSS / 06.06.2009. u 01:12

Imate li kakve medicinske dokumentacije u kući? Predlažem vam da je iskopate iz fascikli u kojima je čuvate, i počnete pomno da je proučavate. Svašta tu čovek može o sebi da sazna, a što nije pre znao.

Evo, na primer, ja uzela danas da čitam "List za novorođenče" koji sam dobila pri otpustu iz porodilišta pre pet godina, i iz njega saznadoh da se uopšte nisam porodila carskim rezom, već prirodnim putem. To što se ja sećam da sam se porodila carskim rezom, to mora da sam sanjala. Ishalucinirala zbog naglog pada hormona, histerije, postporođajne depresije, šta li... To što imam ožiljak - ništa ne znači. Ko zna gde i kako sam ga dobila. Verovatno me oteli vanzemaljci, pa vršili kojekakve eksperimente. A možda sam, luda kakva sam, čak i sama sebe sekla - samo da bih mogla da okrivim i oklevetam lekare.

Šta bi se desilo da sam, s tim i takvim "Listom za novorođenče", odlučila obratiti se Inspekciji ministarstva zdravlja da bih prijavila izbijanje zuba prilikom intubacije, a tokom porođaja carskim rezom? Cenim da bi Inspekcija zavirila u dokumentaciju koja kaže da je porođaj bio prirodnim putem, i zaključila da mi treba uput za psihijatra. Mene, naravno, ništa ne bi pitali. Pita se samo medicinska dokumentacija.

Ako bi bila temeljna, inspekcija bi možda zavirila i u drugu medicinsku dokumentaciju. Evo, na primer, moja "Otpusna lista". Tu stoji da sam imala carski rez, ali se izbijanje zuba ne spominje. A ako se ne spominje - nije se ni desilo. To što ja tvrdim da se desilo i što sam dva meseca uokolo krezuba pozdravljala ljude osmehom ko iz Kusturicinih filmova, to se ne računa. Ko zna ko je meni zub izbio. Možda sam, luda kakva sam, sama sebi zub izbila - samo da bih mogla da okrivim i oklevetam lekare.

Hajde da stavimo u stranu pitanja šta bi inspekcija zaključila i šta bi bilo da je bilo, kad već nije bilo. Ali, šta ja na osnovu svega ovoga da zaključim - pitam ja vas?

S obzirom da moja otpusna lista tvrdi da sam se porodila carskim rezom, a list za novorođenče tvrdi da je rođeno prirodnim putem - treba li da zaključim da su mi zamenili dete u porodilištu? Naročito ako uzmemo u obzir da isti list za novorođenče tvrdi da ishrana bebe nije bila ni veštačka, ni mešovita, već - prirodna. A ja znam da je moja beba redovno dohranjivana u porodilištu.

Šta treba da zaključi majka koja čita tu i takvu dokumentaciju? Majka kojoj tri dana nakon porođaja nisu dali da vidi i pipne svoje dete? Treba li zbog nečije aljkavosti, lenjosti i neprofesionalizma da gleda svoje dete i pita se: "Sine, moj li si?"

S druge strane, bar u nas koji patimo od teorija zavere, nameće se pitanje: da li je reč samo o aljkavosti, lenjosti i neprofesionalizmu, ili nečem drugom? Otkada dr Stanojević, načelnik porodilišta Narodni front, onomad na televiziji reče da se carski rezovi statistički prebrojavaju kako se kome ćefne, s ovakvim mozgom s kakvim me majka rodila, ja ne mogu a da se ne zapitam: laže li se po medicinskim dokumentima zarad što bolje statistike?

A i ta statistika je jako zanimljiva.

Reče ministar onomad da je u poslednjih 8 godina umrlo "samo" 59 žena na porođaju.

Stvarno ne znam kako on to prebroja, kad zvanični podaci Republičkog zavoda za statistku uopšte i ne daju podatke za smrti na porođaju tokom 2007. i 2008. godine. Godišnji izveštaj Instituta "Batut" za 2007. godinu razvrstava različite uzroke smrti za 2007. godinu, ali kada je reč o smrti na porođaju, daje samo "0". Da li to znači da niko tokom 2007. godine nije umro na porođaju, ili pak da nema podataka o takvim smrtnim slučajevima ne može se saznati, jer fusnote koja bi to objasnila - nema.

Ali, dobro. Da verujemo mi ministru na reč, verovatno ima validne podatke. Pa da pogledamo u njih malo, može? Ima tu mnogo zanimljivosti.

Evo onoga što od podataka o smrti žena na porođaju može da se nađe u izveštajima Republičkog zavoda za statistiku:

2008 - nema podataka

2007 - nema podataka

2006 - 9 smrti

2005 - 10 smrti

2004 - 2 smrti

2003 - 6 smrti

2002 - 1 smrt

2001 - 7 smrti

Ako ministar kaže da je za poslednjih osam godina na porođaju umrlo 59 žena, a mi iz gornje table vidimo da je za šest godina za koje imamo statističke podatke umrlo 35 žena, prostom matematikom dolazimo do toga da su tokom dve poslednje godine za koje nam nedostaju podaci umrle 24 žene. Ako razdelimo na ravne časti: po 12 u 2007. i 2008. godini.

Meni se, ovako nestručnoj, nešto pričinjava da smrtnost porodilja raste.

Ima li ko stručan da me pobije?

 

Atačmenti



Komentari (112)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 01:20 06.06.2009

Mrak

Ja ne znam da li smrtnost raste (sad ce te optuziti da unosis paniku) ali sam sigurna da dokumentacija ne odgovara stanju. Znam iz svojih blejanja po bolnicama. Kod mene nista nije tako drasticno odstupalo od stvarnosti, ali su izvestaju vrlo sturi i vrlo opsti. A detaljno misljenje o svom stanju su dobijala preko doktora veza.

(nevezano za ovo, ja imam blagu paranoju ne samo da mogu zameniti bebe, vec i jajne celije i spremu i embrione prilikom vestacke oplodnje. Kao i da ih mogu krasti i dilovati. Nadam se da je to samo moj bolestan um. )
mariopan mariopan 01:44 06.06.2009

Re: Mrak

Cuj, ja ne smem ni da zavirim u to. Zmurim. Ne smem ni da pogledam. Cemu sluze? To je pisano opravdanje za sve i svasta.Sta time da dokazes? Nista.
Skidam kapu svim naporima da se to raskrinka ali sve sto negde pise ne znaci nista. Znaci samo da je neko srocio opravdanje za svaki slucaj. To je to i nista vise. U tome nema nista sto bi pomoglo MENI samo njima. Za svaki slucaj.

chobanica chobanica 01:54 06.06.2009

Re: Mrak

ali sam sigurna da se dokumentacija frizira.


Opstepoznata cinjenica, svako ko radi u zdravstvu zna da se to radi. Da bi se skinula odgovornost sa zdravstvenog osoblja.
anastasija.p anastasija.p 14:54 06.06.2009

Re: Mrak

Dokumentacija..

Moj cale je bio u bolnici na operaciji i u toku bolnickog lecenja ja imao 3 post operativne infekcije. Iako je lezao u bolnici duze od 20 dana u otpusnoj listi pise da je postoperatvni tok tekao uredno i ne pominju se antibiotici koje je primao zbog tih infekcija. U to vreme je Tomica imao akciju cistije bolnice, za suzbijanje infekcija... I pojavile su se neke statistike, kao u EU 10% pacijenata ih dobije, a kod nas 3%... Eto, moj tata nije imao NI JEDNU...na papiru.
pufna92 pufna92 15:56 06.06.2009

Re: Mrak

vec i jajne celije i spremu i embrione prilikom vestacke oplodnje. Kao i da ih mogu krasti i dilovati. Nadam se da je to samo moj bolestan um. )

to nije tvoj bolestan um, to RADE! To pouzdano znam. Ali onaj ko se zgrozio nad tim je takodje lekar, te kako kaze i nas vrli ministar zdravlja, da su oni po malo autisticni pa se boje da jedni druge odaju.(slobodna interpretacija- procitati izjavu u blicu)

S druge strane, citajuci o tome u blicu, mi nije najjasnije koliko puta tokom ''lecenja'' devojcice Natalije joj je uzet likvor?! U domu zdravlja, navodno dva puta i sad se 'zna'' da je bolest bila brza- gromovita ( za ljubitelje tudjica- fudroajantna) i da se sve odigralo od 12-24 sata i da ceo jedan dan u Tirsovoj nisu nista uradili?!

I da li ce nas ministar da smeni direktora narodnog fronta ( ili gradonacelnik) zato sto je dokumentacija neuredna kod krugoline i mnogih drugih?!

sve je tako groteskno
sett sett 22:29 06.06.2009

Re: Mrak

maca22
(nevezano za ovo, ja imam blagu paranoju ne samo da mogu zameniti bebe, vec i jajne celije i spremu i embrione prilikom vestacke oplodnje. Kao i da ih mogu krasti i dilovati. Nadam se da je to samo moj bolestan um. )

Nadam se da nije bolestan um, to bi znacilo da i ja imam bolestan um
antonacci antonacci 01:58 06.06.2009

što im to niste rekli u porodilištu?

... valjda ste pročitali šta su vam dali?

ako jeste, a verujem da jeste, mogli ste im to reći: "izvinite, gospodine doktore, ali ovo što piše nije tačno."

živo me zanima šta bi rekli.


ps

mislim da u toj užasno nesređenoj papirologiji ne leži nikakva teorija zavere koliko aljkavost i lenjost, što je još gore.
mariopan mariopan 02:14 06.06.2009

Re: što im to niste rekli u porodilištu?

antonacci
... valjda ste pročitali šta su vam dali?

ako jeste, a verujem da jeste, mogli ste im to reći: "izvinite, gospodine doktore, ali ovo što piše nije tačno."

živo me zanima šta bi rekli.


ps

mislim da u toj užasno nesređenoj papirologiji ne leži nikakva teorija zavere koliko aljkavost i lenjost, što je još gore.

Lezi teorija zavere lenjih i nestrucnih da sakriju svoja zlodela za koja bi negde u uredjenoj drzavi zaglavili u zatvoru i za sva vremena izgubili dozvole za rad. Tu je u igri mnogo vise od onoga sto se vidi na prvi pogled.
maca22 maca22 02:31 06.06.2009

Re: što im to niste rekli u porodilištu?

antonacci
... valjda ste pročitali šta su vam dali?
ako jeste, a verujem da jeste, mogli ste im to reći: "izvinite, gospodine doktore, ali ovo što piše nije tačno."

Ako ste se poradjali, valjda znate da pri tutnjavanju otpusne liste u ruke nema nikakvog doktora u blizini! A ionako vas izmozde dok ne dobijete otpusne liste, da samo gledate da bezite jer imate PRECE brige.

antonacci
mislim da u toj užasno nesređenoj papirologiji ne leži nikakva teorija zavere koliko aljkavost i lenjost, što je još gore.

Slozicu se sa vama. Uglavnom je aljkavost i nemar.
Moj dozivljaj iz lista koje sam videla je i da se pisu stereotipno, te neke "zanimljive" pojedinosti poput "izgubili smo pacijenta" ili "izbili smo joj zub" ne stoje.

I da, ako zabrljaju, ne sumnjam da friziraju.
radjeni radjeni 09:18 06.06.2009

Re: što im to niste rekli u porodilištu?

I meni tako deluje ta izvestacena lenjost i nestrucnost, mozda se samo krije iznudjivanje mita i korupcije ne bi li dobili adekvatnu pomoc, ili se krije nesto jos gore?Koliko samo slucajeva ukazuje na takvo pravilo?
apach92 apach92 11:15 06.06.2009

Re: što im to niste rekli u porodilištu?

antonacci
... valjda ste pročitali šta su vam dali?

ako jeste, a verujem da jeste, mogli ste im to reći: "izvinite, gospodine doktore, ali ovo što piše nije tačno."

živo me zanima šta bi rekli.


ps

mislim da u toj užasno nesređenoj papirologiji ne leži nikakva teorija zavere koliko aljkavost i lenjost, što je još gore.



probao ja jednom da im kazem samo u bolnici a ne u porodilistu :) rekli mi da sam previse agresivan.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:27 06.06.2009

Re: što im to niste rekli u porodilištu?

... valjda ste pročitali šta su vam dali?


Pročitala sam, ali tek nakon što sam došla kući i nisam se udubljivala mnogo u ono što piše. Sećam se da mi ni tada nije bilo baš najjasnije šta im znači to "normalan porođaj", pa sam nekako zaključila da - pošto je na listu za novorođenče, mora da znači da je sve u redu s bebom. Sada sam, pak, sa stručnim licima koja rade u porodilištu, proverila šta to "normalan porođaj" znači, i dobila objašnjenje da se ta nespretno sročena fraza odnosi na "spontani, neometani porođaj prirodnim putem".

U trenutku u kome te otpuštaju iz porodilišta, ne gledaš ti nikakvu dokumentaciju. Ti samo pakuješ pinkle i gledaš da što pre pobegneš odatle. Kad dođeš kući, tu beba, tu upaljene dojke, tu krvarenje, a u mom slučaju: tu i ovčije boginje... ne čitaš ti to nešto pomno i s koncentracijom.
mrvicak mrvicak 11:45 06.06.2009

Re: što im to niste rekli u porodilištu?

E, to posle poro]aja/opeacije čovek samo gleda da pobegne kući i leči se od trauma što zbog razloga ležanja što zbog tretmana bolničkog...

Inače, kada mi je majka bolovala od karcinoma dešavalo se da dobijemo skandalozne izveštaje, ono, pobrkaju stranu limfadenopatije, stave bil. tj. obostrano, umesto samo s jedne strane i slično. I onda kao sa tim papirima ja treba da zakazujem zračenje!!!
I terala sam ih, za svaku glupost posebno čekajući u redovima, da promene svaku grešku i besmislicu u svojim papirima. I jesu. Nevoljko, ali jesu. Doduše, ne u svojim kopijama, tako da tamo u bolničkim dokumentacijama bog zna šta sve piše, nego samo u ovim koje mi nosasmo dalje. Sve sa pečatom preko svake žvrljotine i izmene - da nas ne zezaju pri daljim zakazivanjima.
ladyhawk ladyhawk 11:46 06.06.2009

Re: što im to niste rekli u porodilištu?

Zato sto posle 16 dana u porodilistu samo sam cekala da im okrenem ledja i izvucem dete i sebe iz njihovih saka. A tek je pedijatar iz patronaze utvrdila da u otpusnoj listi pise da je dete primilo BCG, dok je u bebinom kartonu pisalo da nije. Pa smo cekali da prodju dva meseca, koliko se secam, i tek onda, kada nije bilo nikakve reakcije na ruci, doslo se do zakljucka da ipak nije primila BCG, te smo je vodili u porodiliste da primi.
Samo osoba koja se nije poradjala u nasim porodilistima moze da se cudi sludjenosti zena do koje ih babice, lekari i pedijatrijske sestre tamo dovedu svojom bahatoscu, nebrigom i arogancijom, a ponekad i neznanjem, s tim sto je ovo poslednje, bar tada, bilo znatno redje.
mrvicak mrvicak 12:13 06.06.2009

Re: što im to niste rekli u porodilištu?

Sve sa pečatom preko svake žvrljotine i izmene - da nas ne zezaju pri daljim zakazivanjima.


Ali alooo! Pa što ja moram da se medicinski izobražavam da bih dobila iole pristojno lečenje?! Mi smo prosto primorani da im se "pačamo" u struku - zarad zdravlja i života svojih i svojih bližnjih.
Uvidom u takvu dokumentaciju - aljkavu, nemarnu, često zabašuravajuću - ne zaključuje se baš ništa.

Inače na sajtu ministarstva piše i da je posao komisije za proveru stručnog rada, pored uvida u akta i dokumentaciju, neposredan uvid u rad zaposlenih - a to se valjda stiče razgovorom ne samo sa zaposlenima već i sa "objektima" njihovog rada - e, to nije učinjeno!
mixailo92 mixailo92 00:29 07.06.2009

Re: što im to niste rekli u porodilištu?

antonacci
... valjda ste pročitali šta su vam dali?

ako jeste, a verujem da jeste, mogli ste im to reći: "izvinite, gospodine doktore, ali ovo što piše nije tačno."


Bežala žena glavom bez obzira. Ima ceo serijal blogova o Krugolininom iskustvu tokom boravka u bolnici, tako da se, verujem, ne bi bunila ni da su joj dali praznu otpusnu listu.
aleksandarz92 aleksandarz92 06:11 06.06.2009

Trol

da gleda svoje dete i pita se: "Sine, moj li si?"

Da vidis malo kako je nama muskarcima.
angie01 angie01 10:10 06.06.2009

Re: Trol

aleksandarz92
da gleda svoje dete i pita se: "Sine, moj li si?"Da vidis malo kako je nama muskarcima.


pa jbga, za vash udeo u stvaranju, neka bar dileme,..jer fakat, taj detalj-moze bilo ko!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:52 06.06.2009

Re: Trol

pa jbga, za vash udeo u stvaranju, neka bar dileme,..jer fakat, taj detalj-moze bilo ko!

maca22 maca22 13:34 06.06.2009

Re: Trol

angie01
aleksandarz92
da gleda svoje dete i pita se: "Sine, moj li si?"Da vidis malo kako je nama muskarcima.

pa jbga, za vash udeo u stvaranju, neka bar dileme,..jer fakat, taj detalj-moze bilo ko!

ervetor ervetor 14:31 06.06.2009

Re: Trol

angie01
aleksandarz92
da gleda svoje dete i pita se: "Sine, moj li si?"Da vidis malo kako je nama muskarcima.


pa jbga, za vash udeo u stvaranju, neka bar dileme,..jer fakat, taj detalj-moze bilo ko!


Ovo je sad vec diskriminacija. Daleko od toga da mogu svi...
petar_p petar_p 07:02 06.06.2009

jedna rec:

Banda!
leopold_lady leopold_lady 08:17 06.06.2009

Kopala sad...

zbog Nebojše Spaića teksta .... Tako da sam svašta nešto pronašla.... Zaboravila sam kad su neke stvari bile ....

Dodatak - na deo teksta
Ako ministar kaže da je za poslednjih osam godina na porođaju umrlo 59 žena, a mi iz gornje table vidimo da je za šest godina za koje imamo statističke podatke umrlo 35 žena, prostom matematikom dolazimo do toga da su tokom dve poslednje godine za koje nam nedostaju podaci umrle 24 žene. Ako razdelimo na ravne časti: po 12 u 2007. i 2008. godini.



Ako je to tako ,a verujem da jeste - onda su to strašne stvari !!!
maricacarica maricacarica 08:38 06.06.2009

Tomica 15 dana u Kanadi

Dakle,
Da bi se prašina slegla, silno potrešen brojnim smrtnim slučajevima, a u cilju sačuvanja svoje foteljice, a izbegavanja hirurške intervencije razdvajanja od iste, Tomica je rešio da ode 15-ak dana u Kanadu....
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:30 06.06.2009

Autohirurgija

A možda sam, luda kakva sam, čak i sama sebe sekla

Čak i kad polude žene bolje prolaze.
Muškarci kad polude sami sebi odseku muda.
Muda, čemu?
angie01 angie01 10:08 06.06.2009

Re: Autohirurgija

Muškarci kad polude sami sebi odseku muda.
Muda, čemu?


pa, kao jedini dokaz, da su ih i imali,..sad bar mogu opushteno da ih nemaju!:)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:43 06.06.2009

Re: Autohirurgija

angie01
..sad bar mogu opushteno da ih nemaju!:)


roseblue roseblue 10:26 06.06.2009

hahahah dokumentacija

Ja za svojih 30 godina nemam nikakav karton nigde. TJ. imam u lokalnom domu zdravlja nesto, ali nikad u zivotu nisam otisla tamo. Tamo o meni nema ničega, ni vakcina ( to sam licno videla) nijedna operacija (krajnici, slepo crevo), ni obaveštenje o mom penicilinskom šoku od pre par godina, nijedna analiza,ni homonske terapije koje sam dobijala.
Al ko mi je kriv kad ne verujem državnim ustanovama, pa se lečim kod privatnika :)

Jednom prilikom kad sam otišla u Dom zdravlja rekoše mi "Što si došla ovde, tebi je otac taj i taj, nek ti on napiše doznake!" Šta će biti kad ode tata u penziju, ne znam ?!!
Hansel Hansel 11:32 06.06.2009

Statistika

Može biti da je u tom nekom periodu 0 žena umrlo na porođaju. Ako je neka umrla kasnije (a jeste, kao što znamo, nažalost), od komplikacija, zbog lošeg medicinskog tretmana..., to ta prigodna statistika ne broji!
maricacarica maricacarica 11:33 06.06.2009

Slažem se sa Urošem

Uroš Voždovac juče

Re: Da nije grr bilo bi smešno #LinkOd juče mi se čini da je ova stvar polako ali sigurna krenula nizbrdo. Mislim da se ovakvim načinom došlo do prirodnog limita i da stvar mora da se rešava nekim drugim putevima. Sjajno je ovako pisati i širiti informacije, ali mislim da je maksimum postignut.
mrvicak mrvicak 11:54 06.06.2009

Re: Slažem se sa Urošem

Da, na žalost mi jesmo limitirani. Jedina nam je snaga kojom raspolažemo javna reč i to koliko ćemo je glasno i često izgovarati.
Ali, ne treba odustajati.
Sada se suočavamo sa već izrečenim optužbama da je svaka dževa prejudiciranje, hajka i slično.
Zato nekako treba da im stavimo do znanja da IH GLEDAMO I ČEKAMO I IMAMO PRAVO NA SVE INFORMACIJE - tiču nas se!!! Da odemo lično & kolektivno? Da predamo zahteve? A, šta mislite?
Da objavimo izveštaj? Čemu ga tajiti? Imamo li zakonsko pravo na to? Ako nemam ja ili ko god, ima li familija pravo da ga da u medije - u celosti?
Hansel Hansel 11:35 06.06.2009

Kopča

... s prethodnim blogom. Ostavih tamo komentar, a onda videh da imamo nov blog. A on ipak potiskuje stari. Zato i ovde ostavljam komentar: (EDIT: ovo sam pisao gotovo istovremeno s maricom, komentar koji sam ovde kopirao nadovezivao se upravo na Urošev.)

Bojim se da oni razumeju, izgleda - kao svaka vlast ovde, jedino jezik direktnog pritiska, da ne kažem - ulice. Makar ono - svakog jutra da podsetimo zaposlene u Ministarstvu da postojimo - mirnim, nenasilnim okupljanjima ispred zgrade u kojoj je Ministarstvo. Dok ne dođu na posao.

Bolelo bi ih još nešto. Od svih pisama, nijedno nije poslato Dinkiću, kao partijskom šefu Tomicinom. Pa ni nosiocu liste na kojoj je G17 plus bio na prošlim izborima, a to je "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić". Da im jasno stavimo do znanja da ćemo na sledećim izborima glasati protiv njih, pošto vazda, nažalost, uglavnom glasamo protiv nekoga, jer nemamo za koga. Pa, nek se preračunaju šta im je skuplje - Tomica ili bar stotinak hiljada glasova.
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:20 06.06.2009

Re: Kopča

Mislim da nam treba plan. A dobar način da napravimo plan je da razmenimo mišljenja i ideje o tome na koji način nastaviti našu borbu. Mislim da smo dovoljno pametni, obrazovani, elokventni i motivisani da možemo da ovu stvar isteramo do kraja, pri tom ne mislim na kvalitet rezultata i koliko će te promene uopšte biti duboke i realne, mislim da moramo na pravi način da dobijemo odgovore, da ovu temu kvalifikujemo u javnosti i da pojačamo opštu svest o problemu.

Polazna činjenica je da svako društvo ima državu i sistem zdravstvenog osiguranja kakvo želi. Ne postoje ograničenja u tom smislu, mi kao građani možemo da imamo sistem kakav želimo. Ako taj sistem nije zadovoljavajući, društvo ima potpuno pravo da zahteva prilagođavanje tog sistema željama. Oko ovog nema kopromisa.

Mislim da bi trebalo napisati pismo koje se oslanja na trenutne događaje kao povod a suštinski traži promene koje su univerzalne. To pismo pre svega treba uputiti relevantnim političkim strankama i dati im određeni rok za odgovor. Sa odgovorima možemo polemisati, a one koji ne odgovore bičevati javno činjenicom da na artikulisani zahtev grupe birača ne odgovaraju.
na taj način otvorenim pismom ih dovodimo u sutaciju da moraju da reaguju, ovako mogu da se prave ludi, kao na primer gordanac, koja u ovoj celoj sutaciji piše o zaštiti sredine, i ne obazire se na ovo, kada je pitaš na blogu ona kaže... pa pročitajte, vešto je odgovorila. Na jasno pitanje nema vrdanja, pogotovo kada je neodgovaranje takođe poruka.
Zatim treba poslati pismo relevantnim nevladinim organizacijama i institucijama za zaštitu ljudskih prava, upoznati ih sa činjenicama i željama.
I na poslednjem mestu, treba upoznati sa situacijom i ponašanjem ministra i ministarstva sve relevantne partnere u inostranstvu, WHO, odgovarajuće evropske institucije, Lekare bez granica, strane ambasade u Beogradu.

Sve ovo treba raditi javno i transparentno, svaki korak objaviti, svaki odgovor kao i odsustvo odgovora, na svaki način uklučiti što više medija u borbu.

Nastaviće se...

EDIT: nisam video da je Krugolina dole postavila pitanje, ako može da se prebaci dole ili nek računa ovo kao moj odgovor. Neverovatno kako mi uvek na pola odgovaranja zazvoni telefon...
apach92 apach92 12:25 06.06.2009

Re: Kopča

BRAVO!!!
maca22 maca22 12:30 06.06.2009

Re: Kopča

Da!
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:33 06.06.2009

Re: Kopča

ovako mogu da se prave ludi, kao na primer gordanac, koja u ovoj celoj sutaciji piše o zaštiti sredine, i ne obazire se na ovo, kada je pitaš na blogu ona kaže...


Sve se slažem što si rekao, izuzev ovog gore citiranog dela.
Gordanac je JEDINI narodni poslanik koji se spustio među narod i hoće da komunicira s narodom.
Na blogu je što i svi mi - bloger.
Svaki bloger ima pravo da piše o onome što njega interesuje.
Da li je Gordanac jedini bloger koji poslednjih dana piše o temama koje nemaju veze s ovim?
Naravno da ne.

Kada bi Gordanac počela da blog koristi radi komentarisanja javnih događaja - ma u trenu bi stigle optužbe da blog koristi radi lične političke promocije, da manipuliše rajom i slično.

Ne dam na Gordanca. Nikako!
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:40 06.06.2009

Re: Kopča

nisam mislio tako, mislio sam da je to dobar primer kako političar može da izvrda ili zaobiđe problem. Zato je važno, a možda i jeste nespretna ilustracija, kako mora da se postavi direktno, jasno i otvoreno pitanje da bi se dobio odgovor. Mi bi, ma svako bi, osim političara reagovao i na aluziju, podrazumevano pitanje, očekivanje ali ovakva komunikacija mora da bude direktna i da ne ostavlja nikakav prostor. Dakle Pitanje - Odgovor.
mrvicak mrvicak 12:44 06.06.2009

Re: Kopča

Dakle Pitanje - Odgovor.


O, da, PITANJA DA PLJUŠTE - javno postavljena!
I onima koje pobrojah niže mislim da treba javno & kolektivno da uručimo naša pitanja i zahteve!
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:54 06.06.2009

Re: Kopča

nisam mislio tako, mislio sam da je to dobar primer kako političar može da izvrda ili zaobiđe problem. Zato je važno, a možda i jeste nespretna ilustracija, kako mora da se postavi direktno, jasno i otvoreno pitanje da bi se dobio odgovor. Mi bi, ma svako bi, osim političara reagovao i na aluziju, podrazumevano pitanje, očekivanje ali ovakva komunikacija mora da bude direktna i da ne ostavlja nikakav prostor. Dakle Pitanje - Odgovor.


Gordanac, kao poslanik, može da iskoristi instituciju "poslaničkog pitanja" da u ime svih nas u parlamentu pita ministra zdravlja da odgovori sve što smatramo da treba da odgovori. Na nama je da smislimo pitanja i onda Gordanac zamolimo da ih u naše ime postavi. Činjenica da je Gordanac s nama na blogu, da prati o čemu blogeri pišu, komentarišu, šta ih zanima i kakav je "puls naroda", samo je jedan veliki plus za sve nas, jer će uvek imati više razumevanja i saznanja o tome šta narod boli, nego neki drugi poslanik. Osetiće "duh" u kome pitanja postavljamo, osetiće šta želimo da znamo i menjamo. Ali, mislim da svi moramo razdvojiti dve stvari u glavi: Gordanac = bloger; Gordana Čomić = narodni poslanik. Na blogu možemo s njom da komentarišemo ovo i ono, kao što međusobno radimo, ne osvrćući se na naše privatne profesije i funkcije. Mimo bloga, da od nje kao poslanika tražimo da nam pomogne. Potpuno svesni da njeno prisustvo na blogu ne može hirurškim putem biti odvojeno od njene titule poslanika, ali mudro to koristeći kao prednost za sve nas, a ne manu.
Unfuckable Unfuckable 13:06 06.06.2009

Re: Kopča

zamolio bih samo blogokolege da na trenutak zamisle situaciju da gordanac nije na blogu - kao što većina političara nije, a i oni koji jesu bili - pobegoše glavom bez obzira.
Da li bi ovaj blog bio bolje mesto i da li bi nam onda bilo lakše ?
Ko bi onda bio meta nefokusiranog besa ?
I molim da samo na trenutak zamisle na šta bi to ličilo da gordanac, recimo, istupi sa komentarom tipa " o da, izveštaj Inspekcije je težak pisovšit!"?
Da li bi to bilo delotvorno ?
I - može li se svetu ugoditi ?
Ne razumem te stalne optužbe tipa - kako neko sme da bloguje dok _________ (upisati po želji), hajde jednom da pokušamo da skapiramo da smo ovde svi samo - blogeri.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:13 06.06.2009

Re: Kopča

Ko bi onda bio meta nefokusiranog besa ?

bilo ko, ili bolje receno, prvi koji naidje. welcome to serbia, zemlju neispunjenih snova, manjka pravilno fokusiranog besa, i manjka preispitivanja oko sopstvene (ne)odgovornosti.

preporuka za komentar, unfckbl.

Ne dam na Gordanca. Nikako!


Hansel Hansel 13:15 06.06.2009

Re: Kopča

Krugolina Borup
ovako mogu da se prave ludi, kao na primer gordanac, koja u ovoj celoj sutaciji piše o zaštiti sredine, i ne obazire se na ovo, kada je pitaš na blogu ona kaže...
Sve se slažem što si rekao, izuzev ovog gore citiranog dela.Gordanac je JEDINI narodni poslanik koji se spustio među narod i hoće da komunicira s narodom.Na blogu je što i svi mi - bloger.Svaki bloger ima pravo da piše o onome što njega interesuje.Da li je Gordanac jedini bloger koji poslednjih dana piše o temama koje nemaju veze s ovim?Naravno da ne.Kada bi Gordanac počela da blog koristi radi komentarisanja javnih događaja - ma u trenu bi stigle optužbe da blog koristi radi lične političke promocije, da manipuliše rajom i slično.Ne dam na Gordanca. Nikako!
Ma, hajde, Kru, nekoć nisi davala ni na Tomicu! (Na kraju, šta ti ima da daš il' ne daš, izvini, čak ni verbalno, ali o tome - mislim o stilu - već smo pričali) Nemoj da stvarno ispadne da si naivna. Evo, na primer, ja njen angažman na Blogu B92 čitam upravo kao vid "manipulacije rajom", u funkciji stranke kojoj pripada, a možda i u svrhu svoje promocije u njenim krugovima - eto, ima poene što "zastupa našu stvar". Ne sumnjam da ona i misli to što piše, da se razumemo. Ne mogu ni svi da pišu o ovome, ali je činjenica da niko ili skoro niko od VIP blogera (svakako ne od onih koji su javnosti šire poznati) ne reaguje na stvari o kojima pišeš. Pa, ako ih to ne pogađa, onda stvarno... Je l' Gordani bitnija suština ili to zašta bi je neko optužio? Lično, takve kalkulacije ne podnosim. Ako neko nije dovoljno siguran u svoje motive da ne bi mogao da ih brani ako ga neko napadne za tu vrstu demagogije, onda neka se upita šta uopšte radi na javnoj sceni. Pa, bar je Gordana ta koja ume da odgovori. Argumentovano, bez popuštanja, uporno, energično. Pokušah da nađem to što je Uroš pomenuo, nije mi uspelo, tražio sam njegovo ime u njenom blogu, možda je pitao neko drugi.

Izvinite i ti i Gordana ako nisam u pravu, ali tako to meni (nažalost) izgleda... Dosadilo mi da i ja budem NAivan!
Unfuckable Unfuckable 13:22 06.06.2009

Re: Kopča

ok, evo ja ću da pojasnim gde je to i kako bilo :
dakle, kod gordanac na blogu, čija je tema dan zaštite čovekove okoline, pala je krajne neukusna i neljudska prozivka tipa "kako može da piše ovakve blogove dok roditelji tuguju za umrlom devojčicom" od strane jednog blogera.
Sve što mislim o tom i takvom načinu "komuniciranja" - a mislim da je u pitanju klasično manipulisanje tuđim bolom zarad malo lične promocije (koja to i nije, ali to će se tek kasnije pokazati) napisao sam tamo, da ne "prelivam" diskusiju sada ovde.
Ako je to ok, dakle - ta prozivka - pa hajde onda da sačekamo da neko isproziva Krugolinu što se bavi protokolima dok radnici zbog gladi i nepravde seku sebi prste po fabrikama.
maca22 maca22 13:24 06.06.2009

Re: Kopča

Evo ja se secam kad je Gordanac svratila na Krugolinin blog da podrzi njenu akciju - bez ikavog uvijanja. Pa nek bude Kru naivna, a ja se nadam takticna, i ona je nas poslanik u svetu zdravstvene politike.

I sta ste svi napeli o gordanac, nije nam ona tema. Nego - sta raditi?
Dakle, ja bih radikalizaciju u smislu istrcavanja na ulice ostavila za kraj, a dotle sve ovo sto veli Uros.V.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:26 06.06.2009

Re: Kopča

Zamolila bih da svaka dalja komentarisanja Gordanac prestanu. Nije ona tema ovog bloga. Ovo do sad sam ostavila, pošto smatram da sam odgovorom ispravila nešto što smatram neosnovanim napadom na ženu, ni krivu ni dužnu.

Unapred zahvalna.
Krugolina The Naivna.
Hansel Hansel 13:43 06.06.2009

Re: Kopča

S moje strane to nije napad, samo diskusija i razmišljanje. Pa, poenta i jeste u rečenici:
Ali, mislim da svi moramo razdvojiti dve stvari u glavi: Gordanac = bloger; Gordana Čomić = narodni poslanik.
Kako onda stoji ono što si prvo rekla? Ali, dobro, naravno da nije ona tema, mene lično nervira pomisao da je bilo ko nedodirljiv, zaštićen od opravdane kritike. Mislim da to nije normalno, ma kakve mi obzire prema nekom imali i ma koji razlozi za te obzire bili.

A za uspeh dalje inicijative bilo bi idealno, siguran sam, da se i što više javnih ličnosti izjasni. A bilo bi lepo i da prihvate učešće na nekom hipotetčkom skupu.

Hvala, Unf, za razjašnjenje - da, to izgleda neukusno, ali Krugolinini blogovi ipak govore o jednoj drugoj velikoj i sveopštoj nepravdi. Tako da bi bilo nemoguće nešto u tom smislu joj zameriti. Ja, da bude jasno, nisam ni komentarisao pisanje drugih blogova, primetio sam samo neučestvovanje u ovim. Nije obavezno, naravno, ni to, ali to ipak jeste činjenica koja govori gde smo. Ne treba zatvarati oči ni pred čim.

Nadam se poslaničkom pitanju... A još više pravom odgovoru... Možda i inicijativi za ministrovu smenu?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:46 06.06.2009

Re: Kopča

Krugolina Borup


Gordanac je JEDINI narodni poslanik koji se spustio među narod i hoće da komunicira s narodom.



Uz sve uvažavanje gordanec, ali nije jedini.
Ima još poslanika na ovom blogu.
Unfuckable Unfuckable 13:47 06.06.2009

Re: Kopča

ok, na blogu je komunikacija raznolika :
ima komentara, pp - ova, mejlova ...ne vidi se uvek baš sve
Ako neko ne komentariše to ne znači da ne prati.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:55 06.06.2009

Re: Kopča

Evo ja se secam kad je Gordanac svratila na Krugolinin blog da podrzi njenu akciju

secam se i da je govorila kome da se pise i kako to funkcionise u skupstini (neki odbori ili vec?), ko nam odgovara i sve to.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:02 06.06.2009

Re: Kopča

secam se i da je govorila kome da se pise i kako to funkcionise u skupstini (neki odbori ili vec?), ko nam odgovara i sve to.


Tako je.
Kad je trebalo, naučila nas proceduri.
Uzgred, nemoj da se zaboravi da je svojevremeno - u naše ime - postavila "poslaničko pitanje" ministru zdravlja oko smrti porodilja po porodilištima. Rok za odgovor - u pismenoj formi - ističe u ponedeljak, ako sam dobro razumela.
I biće, naravno, dostupan javnosti.
ervetor ervetor 14:57 06.06.2009

Re: Kopča

Kada bi Gordanac počela da blog koristi radi komentarisanja javnih događaja - ma u trenu bi stigle optužbe da blog koristi radi lične političke promocije, da manipuliše rajom i slično.


Da, ali cemu meni uopste onda trebaju politicari ?
Pa to se sad kod nas pretvorilo u klubove koji imaju svoje navijace i tako glasaju za svoje da pobede, ali ce ovi i kad pobede iskljucivo voditi racuna samo o svom rejtingu a ne o onome sto bi mozda trebalo da bude deo njihovog posla.

Mi jedino na osnovu njihovih reakcija na dnevna dogadjanja mozemo da donosimo sud o njima.

Izvinite, ali ja imam dvoje male dece. Jako me zanima ko kako gleda na bezbednost i zdravlje moje i sve ostale dece. I ne kako gleda nego kako se ponasa. Zanima me otkud taj meningitis ? Gde su ga ta deca dobila ? Da li je voda zagadjena ? Da li ima epidemije ? Da li slati decu na ekskurzije ?
Necu opsta mesta. Dosta mi je i fraza i floskula.
Savko ko izbegava ili nece da govori o tome, a pri tome je deo sistema koji diktira uslove po kojima zivimo ja ga necu smatrati bitnim, necu ga smatrati iskrenim.
Bez obzira da li je bloger ili nije bloger. Blog je samo jedan od vidova i nacina komunikacije. Trenutno jednom sloju ljudi najelegantniji.
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:06 06.06.2009

Re: Kopča

Unfuckable
ok, evo ja ću da pojasnim gde je to i kako bilo :
dakle, kod gordanac na blogu, čija je tema dan zaštite čovekove okoline, pala je krajne neukusna i neljudska prozivka tipa "kako može da piše ovakve blogove dok roditelji tuguju za umrlom devojčicom" od strane jednog blogera.

Ako je to ok, dakle - ta prozivka - pa hajde onda da sačekamo da neko isproziva Krugolinu što se bavi protokolima dok radnici zbog gladi i nepravde seku sebi prste po fabrikama.



Upravo sam to hteo da naglasim, pitanje ne sme da bude emotivno, ne sme da bude višeznačno i ne sme da bude u nevreme. Onda se političaru daje šansa da ne odgovori. Pitanje mora da bude jasno i precizno, u pravilnoj formi, pristojno i odmereno, formulisano tako da neodgovaranje znači samo jednu stvar, pristajanje na postojeće stanje.

Dale primer kod gordanca je loš primer, ta stvar mora da se radi pametnije, zato sam i mišljenja da ovde treba da razmislimo, koja su prava pitanja i koje su prave adrese.
gordanac gordanac 15:28 06.06.2009

pitanja i adrese

Dale primer kod gordanca je loš primer, ta stvar mora da se radi pametnije, zato sam i mišljenja da ovde treba da razmislimo, koja su prava pitanja i koje su prave adrese.

Zahvaljujem, samo sam to pokušavala da objasnim, na žalost, često bez rezultata.

Adrese:
(koje institucije, koji ljudi u tim institucijama i na koji način su obavezni da daju odgovor na pitanja koja zanimaju bilo koju javnost, stručnu, medijsku, najširu)

1. Odbor za zdravlje i porodicu Narodna skupština republike Srbije može po bilo kom pitanju da zakaže sednicu na koju se poziva nadležni ministar i saradnici i daju odgovor na pitanja (poslovnička obaveza "slušanja" ili "saslušanja" ministra). Sednice su javne i Odbor je slobodan da postupa dalje ( ima pravo i na uvid u dokumentaciju, na posete ustanovama, organima i organizacijama za koje je nadležna Vlada, odnosno Skuopština, da "saslušava" sve koje imenuje Vlada ili bira skupština,...). Odbor je nadležan da osniva i svoj Pododbor kao stalno ili privremeno telo koje se bavi samo tom temom (takav jedan je bi za "slučaj nestalih beba" - dokumentacija je ogromna)
2. Poslaničke grupe mogu da pokreću koja god hoće pitanja i da time zastupaju interese građana zahtevom za osnivanje Anketnog odbora (to mora odlukom skupštine), postavljanjem poslaničkog pitanja ili medijskom kampanjom u saradnji sa zainteresovanom javnošću
3. Jednom mesečno skupština je obavezna da održi sednicu sa "Aktuelnom temom" (regulisano poslovnikom) o čijem održavanju predsednica skupštine obaveštava narodne poslanike, a kojoj je obavezan da prisusutvuje ministar nadležan za pitanja iz teme koja se razmatra. Predlog sednice i predlog "Aktuelne teme" podnose poslaničke grupe.(recimo tema o dokumentaciji ili Izveštaj o smrti beba ili Izveštaj o protokolima, itd,..)
4. Svakog poslednjeg četvrtka u mesecu održava se poseban deo sednice (od 16h do 19h) koji se zove "Poslanička pitanja", toj sednici prisustvuje cela (ili veći deo Vlade) i bilo koji poslanik kojeg kontaktirate može postaviti poslaničko pitanje koje se tiče i predstavnik Vlade je dužan da mu odgovori odmah ili pismeno u poslovničkom roku.
5. Svakog utorka i četvrtka, pre početka sednice postoji poslovnikom uređene obaveza postavljanja pitanja od strane predsednika ili ovlašćenih predstavnika poslaničkih grupa, tako da već u utorak 9.06. pitanja i o dokumentaciji i o lekarskim zloupotrebama i o svemu vezanom za tragične smrti beba - može biti postavljeno. I - biće postavljeno.

To se neke (najvažnije) adrese i mehanizmi.
apach92 apach92 15:36 06.06.2009

Re: pitanja i adrese

HVALA PUNO
maricacarica maricacarica 15:45 06.06.2009

Re: Kopča

Potpuno sam saglasna sa tobom. Vreme je sledeći korak. I mi građani da učestvujemo u promenama, a očigledno je da se onu neophodne.
Hansel Hansel 15:46 06.06.2009

Re: pitanja i adrese

Hvala i od mene.

Ako smem da pitam, da li ova informacija postoji negde na sajtu Skupštine (možda su mi se već zamorile oči, ne pronađoh je). I, da li određan broj građana može direktno da se obrati Skupštini recimo, nekakvom peticijom s nekim - dovoljnim - brojem potpisa)? Nekada su zakone mogli da predlažu i građani, ako se ne varam, bilo je potrebno 15 hiljada potpisa, ne znam kako je sada...
mrvicak mrvicak 15:47 06.06.2009

Re: pitanja i adrese

Odlično, hvala i na info i na tome što će biti postavljeno!
gordanac gordanac 16:01 06.06.2009

Re: pitanja i adrese

Ako smem da pitam, da li ova informacija postoji negde na sajtu Skupštine (možda su mi se već zamorile oči, ne pronađoh je). I, da li određan broj građana može direktno da se obrati Skupštini recimo, nekakvom peticijom s nekim - dovoljnim - brojem potpisa)? Nekada su zakone mogli da predlažu i građani, ako se ne varam, bilo je potrebno 15 hiljada potpisa, ne znam kako je sada...

Sve date "adrese" su poslovničke obaveze Narodne skupštine. Internet stranica je već nedopustivo mnogo meseci "u radu", pa ne mogu da vam direktan dam link za Poslovnik, ali - odatle je.
To je "okvir" za procedure i da se svaki problem "tematizuje" i da se kroz svojevrstan "institucionalni pritisak" ostvaruje kontrolna uloga Skupštine (protiv selektivne primene zakona, lošeg odnosa javne administracije prema građanima, kontrola pružanja usluga na koje zakonima građani imaju pravo, itd.,...)
Ustavom je definisano da Predlog zakona (pa tako i amandmana i drugih inicijativa) može podneti 30 000 birača, a Skupština odlučuje o stavljanju na dnevni red takve inicijative. (ima primera)
Kontaktom sa pojedinim poslanicima ili poslaničkim grupama (ako naprave dogovor) pojedinci, udruženja, organizacije, svi zainteresovani u najširem smisu,i mogu dobiti "zastupnika" onoga što smatraju korisnim da se donese u okviru nekog zakona.

Institut "Aktuelne teme" i "Poslanička pitanja" (Q&A u klasičnom smislu) su do sada pokretale poslaničke grupe, ali uvek prateći šta je ono što zanima neku od javnosti (ili birače u najširem smislu reči) i smatrajući da se tako istovremeno ispunjava kontrolna funkcija Skupštine i opštedruštveni interes u nekom sektoru.
Hansel Hansel 17:30 06.06.2009

Re: pitanja i adrese

Hvala!

Znam da Vi za to niste odgovorni, ali me uznemiruje činjenica da 250 poslanika (izabranih po proporcionalnom sistemu) odlučuje da li će na dnevni red da stavi predlog zakona koji je potpisalo 30.000 građana. Baš sam upao, nedavno, čekajući Trezor (bejah kod kuće) na prenos, i onaj dijalog, više ne znam da li Vaš ili predsednice Skupštine, s T. Nikolićem. Ako sam dobro to tada pohvatao, baš je neka njegova opaska bila u vezi s tim šta Skupština stavlja na dnevni red, pa i on pomenu građane. Nije mesto za politiku, ali užasavam se kada gupacija koja je na svaki mogući loš način pokazala šta misli o građanima sada izrekne nešto što je formalno u redu i formalno na našoj strani, a što izmiče onima s kojima pre 10 godina bejasmo ZAJEDNO... Ali, dobro... Izvinjavam se svima zbog skliznuća u politiku!... Valjda je to zbog nemogućnosti redovne komunikacije s onima koji nas predstavljaju...
angie01 angie01 19:04 06.06.2009

Re: Kopča

Kada bi Gordanac počela da blog koristi radi komentarisanja javnih događaja - ma u trenu bi stigle optužbe da blog koristi radi lične političke promocije, da manipuliše rajom i slično.


ma da nije ovo malo bez veze, najblaze recheno!!!

gordanac je meni veoma draga kao bloger, al ne vidim da je sporno da se ukljuchi u diskusije i obradjuje teme za koje je profesionalno vezana, a pri tome odgovorna glasachima, pa nije to niakava nedodirljiva pozicija- na protiv, bash suprotno i malo je neprirodno da do te mere izbegava bilo kavo ukljuchivanje za neshto gde je ona kompetentija od ostalih-a izabrana u ume svih.

A to za napadanje, pa zar to ne bi trebalo da nije dozvoljeno ni za koga- da se neko napada od uchesnika,...al nekako ispalo da neko moze, chak je pozeljno a neko ne, pa chekajte, ako ste dobronamerni, principijelni i bash tako gradjanski nastrojeni, onda bi trebalo da vam smetaju i sva vredjanja, hajke i nedpustive stvari prema bilo kome na blogu- a nekako pishe i u disklemeru.

ovako postavljena stvar, nekako kranje neobichno stoji.
angie01 angie01 20:08 06.06.2009

Re: Kopča

I - može li se svetu ugoditi ?


a zashto postaviti pitanje na taj nachin, jer valjda odgovor na njega ne bi bio drugachiji za bilo koga.

da bilo gde u svetu na ovakvom portalu uchestvuje neko ko je visoki funkcioner partije koja je na vlasti, ne bi bash sa simpatijama proshla chinjenica da taj neko ne komentarishe nishta shto se te iste vlasti tiche- chisto shto je to neprirodno i shto taj neko fakat ima tu neku odgovornost za stvari za koje su svi zainteresovani i tiche se njihovih zivota i posledica po njega i shta je tu sad tako famozno tabu- sem shto smo mi uvek nekako specijalni.

pri tome, neosporno je da svako pa i gordanac, mogu da pishu o onome shto njih zanima, kao shto je i neosporno da je gordanac veoma draga blogerka
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:50 06.06.2009

Pitanje

Pošto se u poslednjih par blogova sve češće spominje "radikalizacija izražavanja nezadovoljstva", molila bih prisutne da se izjasne ispod ovog posta, kroz komentare, kakav im je lični odnos prema toj ideji. Na šta biste bili spremni:

1) potpisivanje nekakove peticije
2) protestna okupljanja
3) štrajk glađu
4) sečenje prstiju
5) .... (dopisati)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:55 06.06.2009

Re: Pitanje

peticija svakako, opkupljanje zavisi gde? mada nisam sigurna da to radi neki pos'o. strajk gladju nisam sigurna koliko ce uroditi plodom (jer kad ne urodi, onda se seku prsti, right?).
mozda da secemo njihove prste? manje boli, a preti.
nisam pametna.
mislim da je pricati i pricati pisati, kad god se ima mogucnosti proveravati sve, prijavljivati ih i za najmanju sitnicu...samo istrajnost.
kurir? nekad radi.
mrvicak mrvicak 11:59 06.06.2009

Re: Pitanje

Peticije uvek, naravno.
Protestna okupljanja O DA!!!

kakvo bre sečenje, pa da moramo kod lekara, znate vi da je to opasno
mrvicak mrvicak 12:05 06.06.2009

Re: Pitanje

Okupljanja:

- DZ - tražimo suspenziju lekarki do donošenja pravosnažne presude.
- Ministarstvo - već iznete zahteve postavljamo
- LKS - također
ladyhawk ladyhawk 12:10 06.06.2009

Re: Pitanje

Peticija, iz moje pozicije - nisam u Srbiji da bih protestvovala izpred zgrade Ministarstva. A mislim da je dobro i barem jednom se okupiti u glavnom gradu, naravno, sto masovnije, jer to najvise skrece paznju javnosti.
maca22 maca22 12:23 06.06.2009

Re: Pitanje

Uros Vozdovac je napisao nesto dobro gore, pogledajte.
leopold_lady leopold_lady 13:05 06.06.2009

Re: Pitanje

1) potpisivanje nekakove peticije


Bez problema - odmah .....


2) protestna okupljanja



Samo da nemam predavanja u to vreme - tj da su recimo u popodnevnim časovima..... (bar još dve nedelje)


3) štrajk glađu



Uh,za to nisam.... Mislim,sve mogu,ali gladna ne mogu da budem .... Zato i jesam ovolika....



4) sečenje prstiju


Njihovih da .... Moji mi trebaju ....


5) .... (dopisati)


Ako m i šta suvislo padne na pamet kao ideja - upisaću ovde .... Kasnije....
mariopan mariopan 13:27 06.06.2009

Re: Pitanje

Ne vidim ja tu samo lenjost.

Mislim na one roditelje koji i danas tragaju za svojim bebama, oni sto im je receno da su bebe preminula na porodjaju ....e, kada su trazili dokumantaciju, bilo sta o svom detetu ispostavilo se da mnogo toga nedotaje bas u dokumentaciji i zato se ta sumnja roditelja samo pojacala. Istraga tapka u mestu i nema dokaza bas zato sto te dokumentacije nema. Zasto je nema?
maca22 maca22 13:30 06.06.2009

Re: Pitanje

mariopan
Zasto je nema?

Ili obrntuo, a zasto bi je bilo?
Oni sami rade sta hoce, i zapisu sta hoce, zar ne?
Ne postoji sistem koji kontrolise sta to pisu. Cak i kada pisu gluposti, opet ce biti izvuceni, kao prava bela mafija.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:45 06.06.2009

Re: uros_vozdovac (predlog)

Mislim da nam treba plan. A dobar način da napravimo plan je da razmenimo mišljenja i ideje o tome na koji način nastaviti našu borbu. Mislim da smo dovoljno pametni, obrazovani, elokventni i motivisani da možemo da ovu stvar isteramo do kraja, pri tom ne mislim na kvalitet rezultata i koliko će te promene uopšte biti duboke i realne, mislim da moramo na pravi način da dobijemo odgovore, da ovu temu kvalifikujemo u javnosti i da pojačamo opštu svest o problemu.

Polazna činjenica je da svako društvo ima državu i sistem zdravstvenog osiguranja kakvo želi. Ne postoje ograničenja u tom smislu, mi kao građani možemo da imamo sistem kakav želimo. Ako taj sistem nije zadovoljavajući, društvo ima potpuno pravo da zahteva prilagođavanje tog sistema željama. Oko ovog nema kopromisa.

Mislim da bi trebalo napisati pismo koje se oslanja na trenutne događaje kao povod a suštinski traži promene koje su univerzalne. To pismo pre svega treba uputiti relevantnim političkim strankama i dati im određeni rok za odgovor. Sa odgovorima možemo polemisati, a one koji ne odgovore bičevati javno činjenicom da na artikulisani zahtev grupe birača ne odgovaraju.
na taj način otvorenim pismom ih dovodimo u sutaciju da moraju da reaguju, ovako mogu da se prave ludi, kao na primer gordanac, koja u ovoj celoj sutaciji piše o zaštiti sredine, i ne obazire se na ovo, kada je pitaš na blogu ona kaže... pa pročitajte, vešto je odgovorila. Na jasno pitanje nema vrdanja, pogotovo kada je neodgovaranje takođe poruka.
Zatim treba poslati pismo relevantnim nevladinim organizacijama i institucijama za zaštitu ljudskih prava, upoznati ih sa činjenicama i željama.
I na poslednjem mestu, treba upoznati sa situacijom i ponašanjem ministra i ministarstva sve relevantne partnere u inostranstvu, WHO, odgovarajuće evropske institucije, Lekare bez granica, strane ambasade u Beogradu.

Sve ovo treba raditi javno i transparentno, svaki korak objaviti, svaki odgovor kao i odsustvo odgovora, na svaki način uklučiti što više medija u borbu.

Nastaviće se...

EDIT: nisam video da je Krugolina dole postavila pitanje, ako može da se prebaci dole ili nek računa ovo kao moj odgovor. Neverovatno kako mi uvek na pola odgovaranja zazvoni telefon...
Oljacat Oljacat 14:56 06.06.2009

Re: Pitanje

1. Ja sam peticiju već potpisala, kao i cela moja familija, nije problem, potpisaćemo ih još.

2. Protestna okupljanja zahtevaju jako dobru organizaciju i trebalo bi dobro razmisliti kako ih organizovati. Moje je mišljenje da takva okupljanja trebaju da se dese u celoj Srbiji (što zahteva ohohoh logistiku) u isto vreme tj na isti dan, zajedno sa trudnicama, majkama i očevima i naravno svima koji to žele. U ovom trenutku mislim da je neostvarivo, možda tek na jesen, i to ukoliko sama GI Majka Hrabrost dođe do nekih para

3. Štrajk glađu ne izaziva nikakve emocije kod 90% ljudi. Ovdi ljudi vole da vide velikog vođu kako se u ringu bori sa drugom stranom

4. Sečenje prstiju niti dojki ne dolazi u obzir

5. Mislim da trebamo proširiti front delovanja. Na primer, Žene u crnom, Žene za mir, i ostale organizacije koje se bave ženskim pravima moraju aktivno učestvovati u ovome (npr peticija ali ne putem interneta jer u Srbiji jako mali broj ljudi koristi internet i ova se statistika uglavnom odnosi na urbana područja, već svojeručno na papiru )
Zatim, Udruženja preduzetnika mogu takođe da odigraju svoju ulogu- mislim da su muškarci isto toliko pogođeni ovim što se dešava kao i žene . Ja sam spremna npr da iznesem to pred sve institucije čiji sam član, i da organizujem npr gostovanje na lokalnoj televiziji, a ukoliko je broj ovakvih medijskih pojavljivanja veliki, povećava se i informisanost.


ervetor ervetor 15:01 06.06.2009

Re: Pitanje


Ja sam za:

4) sečenje prstiju


Ali ne mojih
maca22 maca22 15:04 06.06.2009

Re: Pitanje

Manite zahebanciju na tu temu secenja.
Ovaj blog pohode pripadnici kulta hvatanja za takve izjave i izmisljanja zakljucaka kako je ovo zbir ludaka koji pikiraju na vrle i pozrtvovane strucnjake.
maca22 maca22 15:06 06.06.2009

Re: Pitanje

Oljacat

5. Mislim da trebamo proširiti front delovanja. Na primer, Žene u crnom, Žene za mir, i ostale organizacije koje se bave ženskim pravima moraju aktivno učestvovati u ovome

A sto bi? Mislim one vec imaju svoje zadatke, ciljeve i izvore finansiranja u koje, ako se ne varam, NE ulazi briga o domacim porodiljama i bebama.
Oljacat Oljacat 15:16 06.06.2009

Re: Pitanje

Naravno da imaju, ali npr kada sam razgovarala sa mojim drugaricama koje su u tim organizacijama, svakoj od njih se desilo bar neko s.... kada su se porađale, ili tokom trudnoće, a nekoliko je izgubilo bebu. Tako da nisam mislila na ciljeve oganizacija, već na to da su one kao žene spremne da se uključe u to sopstvene dece radi, i da trebamo proširiti front
zilikaka zilikaka 16:26 06.06.2009

Re: Pitanje

A neka prigodna vrsta građanske neposlušnosti?

Kad god sam bila u situaciji da se borim za pravo koje mi je bilo ukinuto nečijim neradom, nemarom i sl. uspevalo mi je tako što sam prvo:
-jasno saopštavala da znam šta im je obaveza da učine, a zatim,
-da mogu biti sigurni da me se neće rešiti sve dok tu svoju obavezu ne izvrše.





WACKO WACKO 16:53 06.06.2009

Re: Pitanje

uf, dok pričitah sve

Hvala Gordani na infou.

Sto se tiche pravljenja veceg pritiska, mislim da je vreme. Pisanje peticija, pisanje pisama, mejlova, okretanje telefona, ma koliko minorno izgledali mogu da daju rezultate. Mislim da bi adresati trebalo da budu državne institucije, ali i političke stranke i odredjeni političari (jeste da nemamo neku pravu opoziciju, ali bilo bi logično da neke stranke iz opozicije podrže ovakve inicijative i na svoj način prave pritisak), poznate ličnosti, odredjeni lekari i predstavnici struke i naravno mediji.

Protesti su takodje dobar način jer stvaraju instant publicitet. Jesu gnjavaža za organizaciju, ali ne prevelika. Dovoljno je stotinjak ljudi i dobije se zavidna medijska pazhnja i minutaža.

EEE ono sto je najvece pitanje po meni jeste šta se želi postići, pa se prema tome odredjuju i odgovarajuće mere. Ako se želi ici na smenu ministra, onda je najbolje pisati svakoj stranci vladajuće koalicije posebno(u nadi da ce neka podžati inicijativu ili makar izraziti zabrinutost radom ministra), ali i strankama opozicije koje bi vršile pritisak. Znam da je odvratno sto se mora u ovo mešati i politika, ali država je takva da se po političkoj liniji i dolazi i silazi sa vlasti, a ono kako radite i kako se ponasate nije bitno sve dok ne ugrozavate stranku i partnere.

Znaci po meni prvo treba precizno definisati zahteve! Lista zahteva koji bi bili vecinom tehnicke prirode i koji bi se onda gurali svuda uz recenicu: Ako ministarsto ne ispuni ili ne mozhe da ispuni navede zahteve, tražimo ostavku sadasnjeg ministra. Kako tu listu dalje plasirati? Najverovatnije kombinacijom metoda koji sam vec pomenuo(tj. o kojima svi i pricamo).
wesleysnipes wesleysnipes 23:13 06.06.2009

Re: Pitanje

moze peticija i demonstracije (mozemo i da ga sacekamo na aerodromu).
podrzavam da nam se pridruze sve moguce druge organizacije. ova stvar nas sve pogadja.
predlazem da nekoliko nas u holovima "ozloglasenih" bolnica deli letak pacijentima sa spiskom stvari na koje "posebno" treba obratiti paznju u cilju samozastite, sa kontakt telefonima DA BISMO IH SVE TUZILI. PREDLAZEM DA ZATRPAMO SUD TUZBAMA.
takodje predlazem da napravimo vebsajt gde bi ljudi ostavljali imena i prezimena doktora koji su ih lose lecili i tretirali. u doktorskoj struci se preporuke prenose od usta do usta, pa hajde da im uradimo suprotno.
takodje, treba iskoristiti momenat i lobirati (zapravo pritisnuti) kod koalicionih partnera. ili tomica ili ostanak na vlasti - pa birajte.
da se ne bi sve pretvorilo u lov na vestice, ali ja racunam da normalni doktori kapiraju specificnost trenutka i stanja u zdravstvu, potrebno je u komunikaciju obratiti paznju da normalne medju njima ne oteramo od sebe, potrebni su nam. u krajnjoj liniji, normalno zdravstvo je i njima u interesu.
akija u skupstini (ono sto kaze gordanac) pod obavezno!!!
i medijska kampanja je obavezna!!! moramo da pravimo akcije koje ce biti povod da se o njima prave emisije.
to sve zahteva da se podelimo u sekcije, pa ko sta zna - da volontira!


uros_vozdovac uros_vozdovac 23:38 06.06.2009

Re: Pitanje

da se ne bi sve pretvorilo u lov na vestice, ali ja racunam da normalni doktori kapiraju specificnost trenutka i stanja u zdravstvu, potrebno je u komunikaciju obratiti paznju da normalne medju njima ne oteramo od sebe, potrebni su nam. u krajnjoj liniji, normalno zdravstvo je i njima u interesu.
akija u skupstini (ono sto kaze gordanac) pod obavezno!!!
i medijska kampanja je obavezna!!! moramo da pravimo akcije koje ce biti povod da se o njima prave emisije.


Čini mi se da je zdravstveni sistem dosta pogođen ovim problemom ne zbog normalnih i nenormalnih doktora, već zbog činjenice da su doktori osetili koliko je slaba država, koliko je uopšte sistem nemoćan. I to ne samo po pitanju kontrole rada i u sprečavanju bahatosti i grešaka, već i u uspostavljanju bilo kakvog reda i procedura.

Kako se to vidi, pa najbolje na primeru privatnog lekara iz Borče, koji će trpeti daleko veće sankcije nego ovi iz doma zdravlja. Jasno i glasno se vidi da jedan aršin važi za privatni sektor a potpuno drugi za javni sektor.

to sve zahteva da se podelimo u sekcije, pa ko sta zna da volontira!


ovo je dobra ideja, ako Krugolina ili neko pravi spisak - dopišite me, hoću da volontiram
ervetor ervetor 08:40 07.06.2009

Re: Pitanje

takodje predlazem da napravimo vebsajt gde bi ljudi ostavljali imena i prezimena doktora koji su ih lose lecili i tretirali. u doktorskoj struci se preporuke prenose od usta do usta, pa hajde da im uradimo suprotno.


Ovo je prava stvar.
Ovo nedostaje i za druge oblasti pored medicine.
Evo, koristim priliku da pitam da li ima nekoga ko se podvrgao pregledu na famoznom biorezionantnom skeneru ?
Na svim forumima ljudi tvrde da se radi o bestidnoj prevari, a ministartsvo mi nije ni odgovorilo na postavljeno pitanje u vezi kvaliteta rada te ordinacije (AS MEDICUS), da bi nekoliko meseci kasnije video emisiju o njima na RTS/u, naravno u pohvalnom tonu...
Unfuckable Unfuckable 13:40 06.06.2009

paj'z sad ovo - memory reset

ja sam, kao i svaki klinac, imao karton koji me je pratio od rođenja. To je bilo krajnje zabavno štivo dok se čeka u Siminoj za pregled ili neko opravdanje na mufte : tamo je pisalo koliko sam bio težak i dugačak kad sam se rodio, kako je sve to napredovalo na kontrolama, od čega su me vakcinisali, kakav je bio stan u kom sam živeo...pa onda sve one dečje bolesti koje sam preležao, pa alergije....svašta čovek može da sazna o sebi iz tih kartona, majke mi !

Elem, jedno vreme se - logično - i nisam nešto družio sa lekarima i taj karton je spavao negde u Siminoj, kako i dolikuje. Nije mi trebao, na sreću. A onda je jednom - ne sećam se tačno kada, ali morala bi biti devedeset i neka, nešto kao - zatrebao. Valjda je neka lekarka htela da vidi kompletan background, sa sve tim alergijama - pazi budale, još je i zanimaju detalji ?!?
Ok, hoće žena da čita, šta sad ...I, uputim ti se ja polako u Siminu.
Na šalteru me žena belo pogleda i kaže "Nema"
- Kako nema ?
- Lepo. Nema
- Pa, gde ga - ima ?
- Nigde. To se posle izvesnog vremena arhivira, a posle još nekog vremena - uništava.
- Dakle, podaci o meni kad sam bio mali - ne postoje ?
- Upravo tako
- Pa šta ja sada da radim ?
- Ništa, neka vam otvore novi karton
- A podaci ?
- Pa neka unesu po sećanju.

Tako da sam se ja ponovo rodio negde tih devedesetih, sa sve isfriziranim podacima...cia snajka, cia
apach92 apach92 13:44 06.06.2009

Re: paj'z sad ovo - memory reset

e da, i moje secanje je identicno.

Pitanje je samo ko ima pravo i po kom zakonu da ti kaze da su podaci o tebi nedostupni, unisteni i slicno.
Unfuckable Unfuckable 13:46 06.06.2009

Re: paj'z sad ovo - memory reset

ja sam bio krajnje zgranut i pitao sam se zašto me niko nije kontaktirao, pa neka meni predaju taj karton na čuvanje, ne košta ništa.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:52 06.06.2009

Re: paj'z sad ovo - memory reset

pa ovo je katastrofa! to kao kad bi te neko izbrisao iz knjige rodjenih, jer vec imas xy godina!
ja sam imala srece jer sam imala spec. doktorku (kucnu prijateljicu mojih roditelja) te sam ulazila preko reda (sorry, drugari, nije fer ali vi ne biste nekog svog?) pa je moj i bratov karton drzala u fioci. kad sam zavrsila sa njom dala mi je karton da nosim kuci.
znaci, imam karton, dakle - postojim? jezvo.

zamisli sad da si imao neku bolestinu od malena i da te prati i danas (ko mene astma) ili se ponovo pojavila? i kako da dokazes sta je bilo kad si bio mali, koja terapija, gde si lezao po bolnicama, sta si operisao i zasto? po secanju, a? a u srbia secanje...ko kiselo mleko na suncu.
apach92 apach92 13:56 06.06.2009

Re: paj'z sad ovo - memory reset

upravo sam proverio: moj decji karton se nalazi kod mene!!!!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:05 06.06.2009

Re: paj'z sad ovo - memory reset

Jedan moj prijatelj iz Vukovara mi je svojevremeno pričao:

Kuća u kojoj sam rođen - izgorela, više ne postoji.
Crkva u kojoj sam kršten - srušena, više ne postoji.
Škola koju sam završio - više ne postoji.,
Diploma ETF, radna knjižica - izgorele zajedno sa fabrikom u kojoj sam radio i više ne postoje.
Prema tome, ni ja ne postojim.


Dakle, unf, hebeš zdravstveni karton, čuvaj zdravlje, kuću, crkvu, škole....

ervetor ervetor 15:06 06.06.2009

Re: paj'z sad ovo - memory reset

Dakle, unf, hebeš zdravstveni karton, čuvaj zdravlje, kuću, crkvu, škole..


Mislim kada bi malo oladili sa cuvanjem crkava da bi nam krenulo malkice na bolje....
Nekako, sve je ovo pocelo onog momenta kada je ovaj narod resio da sacuva svetinje !
Oljacat Oljacat 15:13 06.06.2009

Re: paj'z sad ovo - memory reset

Još jedan neshvatljivi i neuhvtljivi deo srpskog zdravstva. Kada su me iz Leskovca poslali u Beograd u Višegradsku, na prijemnom šalteru mi je nadležna sestra pisala podatke . Prvi put sam rekla da sam inženjer biohemije. Drugi put nakon samo 4 dana dolazim i sada, iznervirana što ponovo prolazim kroz istu proceduru, kažem da sam inženjer Biohemije. Uredno na dve otpusne liste imam dva različita zanimanja. Na dva različita odeljenje u istoj bolnici u razmaku od 4 dana dva različita lekara mi uzimaju anamnezu, pri čemu mene pitju šta je problem sa bebom (jer je uput u kojem piše šta mi je ostao na prijemnom šalteru). Ma recite vi meni ko je ovde lud a ko zbunjen?
MENE pitaju zbog čega nije rađena amniocenteza! Pa jesam li ja to sama sebi trebala da prepišem postupak vađenja plodove vode ... ja sam na žalost lekarima verovala. Nikada više. Oni nemaju komunikaciju između sebe. Doktori su direktori bolnica umesto da direktori budu ljudi koji su završili ekonomiju vezanu za zdravstvo. U 21 veku, kada su ispred svih onih teta i čika u belom kompjuteri, kucaju mi liste na pisaćim mašinama iz 60 godina prošlog veka. Nema međusobne komunikacije, pa onda nije ni čudo što dolazi do takvih nebuloza prirodni porođaj bebe i carski rez za mamu ...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:24 06.06.2009

Re: paj'z sad ovo - memory reset

ervetor
Dakle, unf, hebeš zdravstveni karton, čuvaj zdravlje, kuću, crkvu, škole..


Mislim kada bi malo oladili sa cuvanjem crkava


Jedni ih rušili, jahali popove, čupali im brade...
Drugi grade li, grade nove crkve, ljube popovima ruke...
A narodu uvek isto.

Mislim da, ipak, nije do crkava.
ervetor ervetor 15:43 06.06.2009

Re: paj'z sad ovo - memory reset

A narodu uvek isto.


Pa mislim da se pre pojave prica o svetinjama vise ulagalo u obrazovanje i nauku. To mislim. I to je cinjenica.
A onda je postalo ovo drugo mnogo mnogo vazno, pa je onda zbog toga trebalo uloziti pare u ratove i rusenje tudjih crkava i gradjenje svojih, pa onda ukinuti porez crkvi pa oko toga okupiti sve koji bi da properu nesto para dok se na zdravstvene usluge regularno placa porez, iako smo vec platili doprinose...
Nekada je bila histerija oko Tita. Titova slika je morala da stoji u svakoj ucionici. Danas je tabu tema ako ne stoji Sveti Sava.
Mislim da je to samo druga strana jedne te iste histericno idolopoklonicke medalje da moras imati nesto sto je toliko sveto da se ne sme ni preispitati ni dodirnuti ni kontrolisati.
E tako, favorizovanjem takvog jednog neznanja, favorizovanjem price da zapravo covek nije ni bio na mesecu i favorizovanjem price da je Carls Darvin bogohulnik dolazimo do situacije da i najprosecniji lekar koji nije shvatio sta je studirao ovde takodje moze glumiti malog boga.
Sve je to zaplaseno, kao da smo u logoru. Cuti, ne talasaj, nemoj da ga nerviras, mozda i prezivis.
maricacarica maricacarica 15:51 06.06.2009

Re: paj'z sad ovo - memory reset

jbg, uvođenje wf interneta po bolnicama i tokena i sw da bi se maximalno utilitizavao rad zaposlenih, a pacijent dobio bolju uslugu, košta neke pare. Ali mislim da nisu nezamislive...

[url=http://www.statcom.com/healthcare-software-solutions/patient-tracking.aspx][/url]

Na pr u Kanadi....
Hansel Hansel 14:27 06.06.2009

Video-dokumentacija :)

Malo ironičan, ali ne i nemogući predlog:

Pošto živimo u eri ulaska Velikog Brata (al' onog orvelovskog) u sve pore, što se lepo kamere ne instaliraju i u ordinacijama i operacionim salama, sobama. Uđete u ordinaciju, pritisne se dugme i kamera počne da snima. Lekar sve vreme glasno komentariše sve opservacije i izgovara dijagnozu i terapiju. Pregled se završava - snimanje se završava. Nema mučne administracije koja oduzima vreme, sve biva zabeleženo, kopiju snimka odmah dobijete na fleš-memoriji koju ste doneli. Nema više različitih interpretacija, prepravljanja kartona, da l' papirnih, da l' elektronskih!

Kad smo kod toga - pacijenti uopšte ne dobijaju izveštaj i nalaz izabranog lekara. Neka lepo stave indigo ispod papira u kartonu, neka ga posle overe i daju pacijentima. A napisano u elektronskom neka se odštampa. Pa da vidimo kako će da menjaju.

Inače, ako odete kod specijaliste u Dž. Vašingtona (Klinika za kožne bolesti), ne dobijete nikakav izveštaj, samo upisuju u elektronski karton. Koji je to dokument koji treba da štiti prava obe strane ako primerak ima samo jedna strana? Kako bi neko dokazao, teoretski, da neka promena na koži nije pravilno dijagnostikovana? Nisam ja imao nikakva negativna iskustva tamo, da se razumemo, samo mi se nije dopala ta praksa. Znam za čoveka koji je išao u privatnu kliniku zbog nekih "bradavica" na koži (preko 40), privatnik mu rekao da su to zaista bradavice, virusne. Čovek se pobunio - pa ja spavam u istom krevetu s trudnom ženom, kako njoj nije ništa? A, pa trudnice imaju jači imunitet! I nesrećniku počne u više sesija da spaljuje te "bradavice"... On ipak ode kod još jednog lekara, ovaj mu uradi analize krvi i nađe trigliceride preko 20, ili 25 (nisam mogao da verujem da je to uopšte moguće). Tako se ispostavi da "bradavice" nisu bradavice nego ksantomi - čvorići koji nastaju nakupljanjem masnoća. Čovek (tada je imao oko 25 godina) je mogao da uskoro doživi infarkt da nije dobio pravu dijagnozu...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:48 06.06.2009

Re: Video-dokumentacija :)

moj brat je hteo da namesti kao skrivenu kameru i da snimi ophodjenje babica prema svojoj zeni, specijano jedne koja se izuzetno lepo ophodila prema porodilji pored (koja je platila) te joj sve govorila 'e sad kaze doktoru xy kako se lepo ponasam prema tebi, je l' da sam dobra?'...bezezanja.

to bi proslo kod nas onda kada bi po kabinetima ministarstava i vlade uveli isto to. i mislim da bi bilo fer.
maca22 maca22 14:57 06.06.2009

Re: Video-dokumentacija :)

Hansel
Koji je to dokument koji treab da štiti prava obe strane ako primerak ima samo jedna strana?

Tacno. A nije los predlog, dobijes izvestaj na fleshu.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 15:21 06.06.2009

Re: Video-dokumentacija :)

Kad smo kod toga - pacijenti uopšte ne dobijaju izveštaj i nalaz izabranog lekara. Neka lepo stave indigo ispod papira u kartonu, neka ga posle overe i daju pacijentima. A napisano u elektronskom neka se odštampa. Pa da vidimo kako će da menjaju.

Hansel mislim da si ovim rekao kljucnu stvar! Trebalo bi uvesto obavezu svih lekara da sve analize, dijagnoze, nalaze i misljenja koje daju ili upisuju o konkretnom pacijentu (tj. korisniku zdravstvenih usluga) pored uvodjenja u sluzbenu dokumentaciju (sta god to bilo?!) obavezno kopiju toga daju i pacijentu na kojeg se oni odnose. Na ovaj nacin pacijent bi imao direktan uvid u ono sto mu je radjeno ili dijagostifikovano (a na sta u krajnjoj liniji ima i pravo!), a onaj ko daje ili pise nalaze/dijagnoze bi sa vise odgovornosti pristupio tretmanu i lecenju pacijenta. Pored davanja kopije (kojem bi se prevazisle maniulacije povodom toga ko ima pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju, gde se cesto samom pacijentu uskracuje pravo da bude obavesten o stanju svog zdravstvenoh stanja, toku i metodi lecenja), sve sto upisuje i dijagnostikuje morao bi da objasni (ta obaveza vec postoji po ZZZ, ali se ne postuje).

Navodim neke clanove Zakona o zdravstvenoj zastiti koje bi posetiocima ovog bloga mogli biti interesantni:

Pravo na informacije
Član 27.
Svaki pacijent ima pravo na sve vrste informacija nezavisno od stanja zdravlja, zdravstvene službe i načina kako je koristi, kao i na sve informacije koje su na osnovu naučnih istraživanja i tehnoloških inovacija dostupne.

Pravo na obaveštenje
Član 28.
Pacijent ima pravo da od nadležnog zdravstvenog radnika blagovremeno dobije obaveštenje koje mu je potrebno kako bi doneo odluku da pristane ili ne pristane na predloženu medicinsku meru.
Obaveštenje treba da obuhvati:
1) dijagnozu i prognozu bolesti;
2) kratak opis, cilj i korist od predložene medicinske mere, vreme trajanja i moguće posledice preduzimanja odnosno nepreduzimanja predložene medicinske mere;
3) vrstu i verovatnoću mogućih rizika, bolne i druge sporedne ili trajne posledice;
4) alternativne metode lečenja;
5) moguće promene pacijentovog stanja posle preduzimanja predložene medicinske mere, kao i moguće nužne promene u načinu života pacijenta;
6) dejstvo lekova i moguće sporedne posledice tog dejstva.
Obaveštenje iz st. 1. i 2. ovog člana nadležni zdravstveni radnik dužan je dati i bez pacijentovog traženja.
Obaveštenje daje nadležni zdravstveni radnik usmeno i na način koji je razumljiv pacijentu, vodeći računa o njegovoj starosti, obrazovanju i emocionalnom stanju. Ako pacijent ne poznaje jezik koji je u službenoj upotrebi na teritoriji zdravstvene ustanove, mora mu se obezbediti prevodilac u skladu sa propisima o službenoj upotrebi jezika i pisma, a ako je pacijent gluvonem, mora mu se obezbediti tumač.
Pacijent se može odreći svog prava na obaveštenje, osim obaveštenja o tome da je predložena medicinska mera potrebna i da nije bez znatnog rizika, odnosno da je rizično njeno nepreduzimanje.
Nadležni zdravstveni radnik može izuzetno prećutati dijagnozu, tok predložene medicinske mere i njene rizike, ili obaveštenje o tome umanjiti, ako postoji ozbiljna opasnost da će obaveštenjem znatno naškoditi zdravlju pacijenta. U tom slučaju obaveštenje se može dati članu porodice pacijenta.
Pacijent ima pravo na obaveštenje i uvid u troškove lečenja.
U medicinsku dokumentaciju nadležni zdravstveni radnik unosi podatak da je pacijentu, odnosno članu porodice dao obaveštenje o podacima iz st. 1. i 2. ovog člana.

Pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju
Član 36.
Pacijent ima pravo uvida u svoju medicinsku dokumentaciju.
U slučaju kada je pacijent novorođenče ili maloletno lice, pravo uvida u medicinsku dokumentaciju imaju roditelji, staratelj, odnosno zakonski zastupnik.
Nadležni zdravstveni radnik dužan je da uredno vodi medicinsku dokumentaciju, u skladu sa zakonom, i da evidentira sve medicinske mere koje su preduzete nad pacijentom, a posebno anamnezu, dijagnozu, dijagnostičke mere, terapiju i rezultat terapije, kao i savete date pacijentu.
Članovi porodice pacijenta imaju, izuzetno, pravo uvida u medicinsku dokumentaciju svog člana porodice ako su ti podaci od značaja za njihovo lečenje.

maricacarica maricacarica 15:57 06.06.2009

Re: Video-dokumentacija :)

[url=http://www.statcom.com/flash/loader.html][/url]
Stavila sam i gore link za prezentaciju kako bi to moglo da funkcioniše
razlichak razlichak 17:50 06.06.2009

pravo na obavestenje


Spartanka, hvala ti na informaciji da i zvanicno (zakonom zagarantovano) imamo pravo na OBAVESTENJE. Nikada, ali nikada prilikom bilo kakve lekarske posete nisam dobila nikakvo obavestenje i objasnjenje osim ako nisam bila uporna i dosadna pitanjima. U stvari, u vecini slucajeva nisam imala ni eye - contact, tj. ne secam se da me neko od tih humanista pogledao u oci u retkim prilikama obracanja.
A sto se tice dokumentacije, slazem se sa mnogim prethodnicima da se to samo onako otaljava i da ne vode mnogo racuna o tome. Skoro mi se desila jako bizarna situacija da sam u jednoj ambulanti opste prakse morala sama sebi da upisujem podatke u karton i uput za doktora specijalistu, sto u papirni sto u elektronski karton, jer je sestra bila "u guzvi" i lepo me zamolila. Pa kako da je odbijem? Kaze zena "od kako su nam uveli ove kompjutere, nista ne stizem, a ne znam ni engleski, ja sam ruska generacija, nego ako znas ti engleski dodji 'vamo da mi prevedes sta kaze...ja stisnem ovo, a on mi izbaci ovo...." . Eto, to je ta ozbiljna medicinska dokumentacija na koju se poziva!
Jedina vajda od te papirologije moze da bude kakav-takav dokaz kada lekari sami sebi "uskoce u usta". Na primer: meni je pre par godina na Institutu za majku i dete, u ginekoloskoj ambulanti utvrdjena jedna dijagnoza i intervencija na osnovu te dijagnoze, a onda sam ja zbog osnovane sumnje da to nije tacno (sto je potpuno druga prica u koju sad necu da ulazim), kroz dva dana otisla kod drugog lekara takodje na Institutu za majku i dete, i ne rekavsi mu da sam vec dolazila, dobila potpuno, ali potpuno drugu dijagnozu, tacnije, ocenu da sam potpuno zdrava te da "utvrdjenu" bolest nemam, a samim tim da nema potrebe ni za kakvom intervencijom. U potpunoj neverici otisla sam kod jos 3-4 druga lekara, u privatnim i drzavnim institucijama, i svi su potvrdili da ta prva dijagnoza nije tacna. E sad, da sam pametna (kao sto nisam) ja bih uzela taj izvestaj sa utvrdjenom "dijagnozom" i vec zakazanim terminom za intervenciju (pod opstom anestezijom u operacionoj sali, sve po redu!!!) i sve ove druge izvestaje na kojima pise da mi nije nista i otisla kod nekog advokata. Ali, ON je veliki Doktor, a ko sam ja? i kakve su mi sanse?
A da ne spominjem da sam dobila "savet" da tu navodno "hitno potrebnu intervenciju" uradim u NJegovoj privatnoj ordinaciji za "tricavih" par stotina evra. To je vec druga prica....
sett sett 23:51 06.06.2009

Re: Video-dokumentacija :)

:
maricacarica
[url=http://www.statcom.com/flash/loader.html][/url]Stavila sam i gore link za prezentaciju kako bi to moglo da funkcioniše




Ma ovo je SF, kod nas ni u mašti
sofianada sofianada 16:03 06.06.2009

Ostavka Ministra

Ako tvoji ucestali blogovi na slicnu temu imaju sve vise komentara i sve vise posetilaca, ne treba mnogo pameti da se zakljuci da je nezadovoljstvo ogromno i da je dogorelo do nokata. Ako ostane samo na -Pas laje, vetar nosi, stvari ostaju nepromenjene. Nezadovoljstvo treba kanalisati, jer nismo ni svesni koliko je ovo ozbiljna stvar. U svim drugim sferama zivota korupcija i nemar za posledicu imaju kradju, trosenje para, a ovde su u pitanju zivoti. Posle smrti tri porodilje u periodu od nekoliko meseci ostalo je desetoro dece sirocica. Da li je neko svestan te tragedije?
Ministar se opet mnogo ljuti, toliko ga je progutala sujeta, da prosto trazi da mu naduvavamo ego hvalospevima o uspesima. Opet covek poredi nase zdravstvo sa evropskim zemljama, po povratku iz Kanade verovatno ce da vrsi komparativnu analizu naseg i njihovog zdravstva. Mozda cak i u nasu korist. Ako se neko drzne da kaze istinu opet ce da se ljuti na medije.
Mozda gresim, ne mogu da trazim, cini mi se da je titlis, ili tako nekako ,na specijalizaciji u inostranstvu. Ako se ukljuci, neka prokomentarise. Unutrasnja inspekcija je utvrdila da se Andja nije obracala Dispanzeru za zdravstvenu zastitu zena. Andja je bila veoma odgovorna, ali nacelnica ginekologije koja joj je vodila trudnocu, Vesna Velickovic, sve preglede je obavljala u ambulanti svog odeljenja. Mislim da je svima jasno . Nadleznima nije. Zasto se u dokumentaciji spominju dva termina porodjaja, sa razlikom od mesec dana, a da to niko nije prokomentarisao. Andja je istog dana kada je hospitalizovana u Kraljevu, dr Stodicu potpisala izjavu da pristaje na operaciju, odnosno carski rez, pa zasto se toliko cekalo, kada uprkos terapiji tenzija nije sredjena, cak je i rasla? Kako je mogao dr Jovanovic, a cak i u otpusnoj listi pise za mogucnost eklampsije, da je u Kragujevas transportuje bez pratnje lekara, ako svi znaju koliko para ide na pripravnost lekara? O ispravnosti terapije necemo da guglanjem trazimo podatke na netu, pa da nas prozivaju da nismo strucnjaci za medicinu, pa zato necu da pisem ni komentare nekih lekara koji su se cudom cudili sta nije uradjeno. Komisija je rekla da je sve uradjeno sto je trebalo da bude uradjeno.
Verovatno se ovako radi i u drugim zemljama. A da ne pricam o 6 meseci agonije Andjinog supruga da dobije zdravstveni karton. Da nije bilo gospodina Sabica, ne bi ga ni dobio, jer je ZC Studenica i direktor Arsic tvrdio da [p Zakonu, valjda o zdravstvenoj zastiti, nisam sigurna, a pozivali su se na Sluzbeni glasnik, opet ne znam koji broj, dokumenta moze da dobije samo licno pacijent. Ironija.
Krugolina, ja sam za demonstracije, uz dobru organizaciju, sve je ostvarljivo. Secenje prstiju....da nije to ironija?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana