Nepodnošljiva lakoća govora

Queeria RSS / 17.10.2007. u 21:32

6276844-lg.jpg

Ima Mika Antić onu divnu pesmu o nevinoj i čistoj strasti dečaka koji se zaljubi pa izmeša rotkve i romboide, note i pramide, leptire i gradove i sportove i ručne radove, i tropsko bilje i stare Grke i proste ne zna šta će od muke !?

Koliko god voleo Plavi čuperak, nažalost, lepota konfuzije o kojoj je Mika pisao, sa odrastanjem , pretvara se u užasni košmar i haos, jer u toj konfuziji nema nikakve naznake smisla.

Svakodnevno, ogromnu, ali ogromu energiju utrošim na to da se izražavam politički korektno da ne povredim ovu ili onu manjinu, marginalizovanu grupu, da ne povredim koje ljudsko pravo, da vodim računa o rodno senzibilnom izražavanju...to je ponekad zaista represivno.

No, gore od te represije, jeste provizorijum demokratije i otvorenog društva, za čije postojanje nalazim odgovornim i nevladine organizacije i so called demokratske partije i javne intelektualce koji, čini mi se, ponekad (tek da ne kažem često), preuzimaju ideje, reči i termine, uspostavljaju vrednosni sistem, koji, na žalost, kada se zagrebe, nema neko veće značenje.

Tokom proteklog leta držao sam radionicu za mlade u okviru Škole ljudskih prava. Užasna tegoba stvorila se kada sam shvatio da ne postoji sadržaj politički korektnog govora. Pokušali smo da zajedno analiziramo šta smo sve pokupili, tek onako usput, tokom života. Napisao sam pojam Cigani, bilo je teško u početku, a onda se otvorilo svašta, izlistali smo brojne predrasude i stereotipe, jednostavno mozgovi su nam natopljeni njima. Nije sve nužno naše uverenje, jednostavno je pokupljeno, ali na tome se radi, to se dekontaminira. Međutim, poraz je da pojam Romi nije bio tako sadržajan. E, upravo u tome vidim poraz svega što se na ovom prostoru radi polovično, ili bolje reći odrađuje polovično.

Ovde se vrednost ljudskog života ili slobode definišu prevođenjem fraza iz publikacija Saveta Evrope, samo se gađamo terminima koje ni sami dobro ne poznajemo, neki važni pojmovi, poput aktuelnog „fašizam“ olako se relativizuju...tek eto...tako...onako..jel’....

Koliko sam se besmisla naslušao u poslednje vreme o tom „fašizmu“, koliko odokativnog shvatanja pojma. Sva ta debata u Skupštini, po TV stanicama, po novinama, zajedno sa lošim kresanjem Suzane Mančić u sred diskusije...mislim...nemam reči.

Važno je, jeste važno, da ako govorimo o nečemu, imamo suštinu, imamo osećaj za ono što govorimo.

Odnos prema Drugome neće se promeniti ako ga preimenujem, promeniće se ako se ja promenim iznutra.

Ne vidim šta se menja što Cigane sada zovemo Romi. Skinsi biju i jedne i druge.

Ne vidim šta je radiklano promenjeno odlaskom Borisa Tadića u Srebrenicu. Lep je on, pozirao je za desetku, ali nije otići isto što i reći : razumem, prihvatam, da...sve je ostalo samo pristup političke starlete.

5814029-lg.jpg

To što se sada svi pronalaze i samoimenuju nenasilnima u odnosu na Čanka, koji je, Bože moj pozvao na letve protiv fašista...oh, zaista...nasilje veliko...Letva za fašistu, nije to isto što i letva u rukama fašiste.

Lakoća kojom ovdašnje elite, intelektualne, kulturne, politčke, koje god, govore o nekim važnim stvarima, o uspostavljanju sadržaja, užasno su bolne i postaju nepodnošljive.

Juče mi je, nakon jedne tribine koju smo držali u jednom gradu u unutrašnjosti, prišla visoka članica jedne od vodećih stranaka u Srbiji i pohvalila mi se kako je ona od početka Slobine vladavine javno govorila protiv njega, kako je ona znala šta je demokratija dok to niko u njemom gradu nije znao, kako ovo kako ono, duh promene iz nje govori sve dok mi nije navela kojim je sloganom regrutovala ljude protiv režima.

„Slobu vole Cigani, pederi i babe!“ , kaže Ona...

I koji je sadržaj toga?, pitam ja.

Kaže: „Pa to, ko hoće da bude ciganin ili peder?“

Ja joj kažem kako je to užasno rasistički i nedemokratski, ona meni da preterujem, ja joj dodam i homofobiju, ma gde, nema tome mesta, koga je briga što pedere prebijaju po ulicama.

Velika je razlika između nepristojnosti i fašizma, možda je nekulturno pljuvati patrijarha Pavla, ali je samo nekulturno, ali ne davati sadržaj kulturi življenja i odnošenja prema drugima, makar je nazvali i demoratija, jedino može da reprodukuje nove zločine i nove mržnje.

A, i od toga smo umorni, zar ne?

Boban Stojanović

www.queeriacentar.org

Fotografije: Janis Grodums



Komentari (80)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 21:44 17.10.2007

Ovo je poucno:

Svakodnevno, ogromnu, ali ogromu energiju utrošim na to da se izražavam politički korektno da ne povredim ovu ili onu manjinu, marginalizovanu grupu, da ne povredim koje ljudsko pravo, da vodim računa o rodno senzibilnom izražavanju...


A pouka je u tome da tolerancija prema "drugom" nije urodjena covekova osobina, vec nesto sto mora da se nauci. (Nikome ne pada na pamet da kaze kako trosi "ogromnu, ali ogromnu" energiju da dise, recimo - to mu dodje normalno, kao "druga priroda", rekao bi Jejts.).
Tolerancija mora da se nauci kao sto se uce maniri za stolom, ili, cak, drugi jezik. I kao sto svake godine ucimo prvake da pisu i citaju (deca se radjaju nepismena, setimo se!), tako moramo svi da ucimo i umetnost zivljenja u kompleksnom drustvu, i korektan nacin ophodjenja prema drugima. Ovo za prvake verujemo da je korisno za buducnost svih nas. Zasto ovo drugo ne bi bilo?
Prosto ko pasulj.
bravar bravar 22:00 17.10.2007

Re: Ovo je poucno:

Prosto ko pasulj.

Prosto samo za one koji tako zive, za Vas, mene...Jer ponasanje nije urodjeno, ne nasledjuje se genetski kod za ovakvu ili onakvu vrstu ponasanja. Ponasanju se ucimo vaspitanjem i kroz iskustvo licno. Ako okruzenje u kojem zivite nije tolerantno, kako ocekujete da i to dete bude. Tesko.
A vaspitno-obrazovni rad u vrticima i skolama znamo vec kakav je. Sve se svodi na motivaciju i rad pojedinca. Ostali se samo utapaju u masu, prepisuju, odradjuju...
Kada nam primer bude pozitivan, mozemo govoriti o vaspitanju tolerantnosti. Do tada...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:10 17.10.2007

Vidi, ja

sam obično stava "Zovi me i loncem samo me nemoj razbiti", ali kada se radi o grupama, koje su ugrožavane, ja se prosto trudim da poštujem njihovu želju i zovem ih tako kako oni žele. Znam da to ne menja moj odnos iznutra, niti će ga promeniti kod drugih, ali držim da se radi o poštovanju nečije želje. Njega samog, kroz tu želju.
A tolerancija je sloboda za druge. Bez nje nema slobode. Što bi rekla Klara Cetkin:" Sloboda je sloboda za druge."
Queeria Queeria 22:32 17.10.2007

Re: Ovo je poucno:

tolerancija prema "drugom" nije urodjena covekova osobina, vec nesto sto mora da se nauci.


E, sad, to ucenje moze da bude ucenje napamet, ucenje radi ocene i ucenje znanja radi!
U tome je glic :)
Kiss
Boban
nsarski nsarski 22:49 17.10.2007

Re: Ovo je poucno:

Pa znas kako se kaze: "Mozes da odvedes konja do vode, ali ne mozes ga naterati da pije". Tako i ovo - dovoljno je da naucis decu da citaju i pisu, ali to ne znaci obavezno da ce svaki od njih postati "clan biblioteke", kao Radovan III.
Lektorka Lektorka 14:42 18.10.2007

Re: Ovo je poucno:

Tolerancija mora da se nauci kao sto se uce maniri za stolom, ili, cak, drugi jezik. I kao sto svake godine ucimo prvake da pisu i citaju (deca se radjaju nepismena, setimo se!), tako moramo svi da ucimo i umetnost zivljenja u kompleksnom drustvu, i korektan nacin ophodjenja prema drugima. Ovo za prvake verujemo da je korisno za buducnost svih nas. Zasto ovo drugo ne bi bilo?
Prosto ko pasulj.

Jeste, moralo bi da bude prosto ko pasulj u smislu postojanja dobre volje da se takve stvari uče. Samo mi jedan "faktor" nedostaje u priči: vreme. Kao što je neopisivo mnogo vremena bilo potrebno da se stereotipi poput "Cigan" napune sadržajima, tako je i ovome drugome potrebno vreme. Ne mislim samo na vreme koje pojedinac troši na svoje školovanje (pošto pominješ đake-prvake), nego vreme koje se meri generacijama.
Dakle, strpljiv rad na klizavom terenu, i... Nema "i", u stvari.

Bobane, tekst je odličan! Šteta što ne mogu da dam više od jedne preporuke. :)
nsarski nsarski 17:24 18.10.2007

Re: Ovo je poucno:

Ja sam zato i pomenuo manire (ponasanje) za stolom. Roditelji danas nekako "automatski" uce decu "lepom ponasanju", ali ih ne uce bas lepom ophodjenju, posebno kad su u pitanju "razliciti" ljudi.
Obicno ti kazu "postuj starije", na primer, ali retko te uce da uvazavas "druge" - Rome na primer. Mislim da je to obicno zato sto ni samo roditelji ne uvazavaju druge. I zato su potrebne generacije da bi se nesto u ovom smislu promenilo. Ukratko, predrasude su zilave.
grofisneki grofisneki 02:34 22.10.2007

Re: Vidi, ja

Uh ja mrzim izraz "osoba sa posebnim potrebama". Eto nikog u zivotu ne mrzim, ali neke izraze ne mogu podneti. Bolje me nazovi "kljakava" ali nemoj mi davati nikakve posebne potrebe
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 22:07 17.10.2007

odlican tekst!!!

& preporuka
Solomon Solomon 22:13 17.10.2007

P.C.

Teorija iza politicki korektnog nacina izrazavanja je da stvara "Kulturu Tolerancije". Ovo je uzasno spor process ali je jedini koji je demokratski izvodljiv. Pre nekih 15 godina su POSLANICI ove zemlje u skupstini, pred mikrofonom govorili o rdzavim kasikama i slicno. - Ovo je vec sada vecini gradjana mnogo odvratnije nego sto je bilo pre 15god.
U tom mracnom periodu su takvi iskazi javnih licnosti bili potpuno prihvatljivi, normalni. Sta vise - izreci se protiv takvog govora se smatralo gotovo izdajnickim.
Koliko god delovalo cudno - jako je kratak put od Javnog Verbalnog Nasilja do Pravog Fizickog Nasilja.
Stvoriti naviku Politicki korektnog govora u Narodu je utoliko jos jedan 'bufer' koji sprecava Verbalno Nasilje (pa pri tom i fizicko).
I da, ponekad deluje represivno jer nas primora da budemo svesni, da pazimo i da ucimo. I u tom smislu represivno je koliko i Skola represuje dzaka, sportistu - trening, muzicara - vezba ; jer mi zaista time i vezbamo (da parafraziram tvog omiljenog patrijarha) "da budemo ljudi, nikako ne-ljudi".


Queeria Queeria 22:35 17.10.2007

Re: P.C.

Kulturu Tolerancije


Bilo bi lepo kada bi ovaj termin Tolerancija, mogli da zamenimo nekim terminima poput Postovanje, empatija, Solidarnost...
Bojim se da je ova rec suvise izvikana i da se polako prazni od ono malo sadrzaja sto je imala.
Luv,
Boban
eli eli 23:34 17.10.2007

Re: P.C.

Bilo bi lepo kada bi ovaj termin Tolerancija, mogli da zamenimo nekim terminima poput Postovanje, empatija, Solidarnost...

Tu ste u pravu.Mislim da bi ti termini i naterali ljude da se uzive u probleme drugih i pomognu da ih rese umesto da ih samo podnose,sa strane.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:15 18.10.2007

Ja sam za reč

poštovanje. Sveobuhvatna i to je to. Osnova cele priče - poštovanje.
Bobiška, vidi što sam našla ružne, jesu kič, ali su potpuno queer, prosto moram da ti ih okačim
Narator Narator 22:16 17.10.2007

nekonzistentnost?

Konzistentan stav je karakteristika odrasle osobe. Takav stav je rezultat zaokruženog viđenja sveta, koji podrazumeva i usvajanje manje-više jasnog i konzistentnog etičkog sistema. S druge strane, imaš ljude koji prosto nikada nisu zaokružili svoj etički sistem. Oni prihvataju razne stavove o raznim pitanjima, zato što dolaze od osoba koje su za njih autoritet (ili im se dopadaju), zato što su naučili da su to valjani stavovi, zato što dobro zvuče, ili prosto zato što je probitačno zastupati ih... U tom slučaju nema konzistentnosti. Sve zvuči kao mozaik stavova koji jedan sa drugim nemaju nikakve veze.
Onaj primer sa "Ciganima" i "Romima" mi se dopao. U pravu si. Pojam dobija na značenju tek upotrebom, dodavanjem raznih kontekstualnih značenja koji ga obogaćuju. Valjda treba sačekati da "Rom" uđe u upotrebu i da se uz njega prikače razna (nadam se i nova, pozitivna) značenja.
jesen jesen 22:55 17.10.2007

Re: nekonzistentnost?

Ovaj primer o Romima i Ciganima je bas pravi primer...Mozes nekoga da zoves kako hoces vazno je sta mislis o njemu, kako ga dozivljavas, kako mu se obracas, da li ga postujes i sl. Nesto slicno smo pricali na blogu o onom incidentu u skupstini...Taj Jaksic je mogao da kaze da Batic ima romski mentalitet i nista se ne bi promenilo...opet bi uvredio i Batica i Rome jer nacin na koji je izgovorio tu recenicu zapravo govori o tome sta on misli i o Baticu i o Romima...Lako ce svi nauciti preporucenu terminologiju novogovora ali ako ljudi ne pocnu da se menjaju "iznutra" nase drustvo ce i dalje da stagnira....Kako objasniti inace, da funkcioner neke stranke moze da izgovori "Slobu vole pederi, babe i cigani" i da mu/joj pri tom uopste nije jasno sta nije u redu u toj izjavi....
Geronimo Geronimo 22:19 17.10.2007

To je to

Hebiga, softver dozvoljava da se preporuci samo jedanput.
irena_stoji irena_stoji 22:32 17.10.2007

peder

je po mom misljenju jedna abstraktna kategorija za vecinu ljudi u Srbiji. Zato i mogu da izjave nesto kao ova vasa gospodja. Ko je u Srbiji imao priliku da upozna gay par/osobu? Ili da uporedi gay vezu sa svojom, da shvati da je sustina svake veze zajednicki zivot, ljubav, postovanje? Cesto se sa prijateljima u Beogradu dotaknem teme gay prava, parada i sl. Kada pocnem da im pricam o nekim gay parovima sa kojima se druzim i koji isto funkcionisu kao moj muz i ja, godinama zive zajedno, podrska su jedan drugom, uspesni su u svojim profesijama, kreativni, uglavnom naidjem na tajac.

Queeria Queeria 22:38 17.10.2007

Re: peder

Apsolutno se slazem, no meni je u navedenom primeru bilo zanimljivo da je ona, kao demokratkinja, koristila jednu uzasno porazavajucu kostataciju ne bi li agitovala protiv represije. Ponekad, cak i danas, to rade svi ovi sto nas javno zastupaju, ali to je tako riskantno, tako na ivici...
Ponekad razmisljam da svaka od ideja ima svoj maksimum i da je u odredjenom trenutku potrebno nesto menjati, a ne ostati na tome.
Luv,
Boban
marumi marumi 23:09 17.10.2007

Mediji su glavni krivci

Treba stalno korigovati ljude u sopstvenom okruzenju. Skretati im paznju na njihovu odgovornost i na tudja prava. Nisu ljudi krivi, kriv je sistem koji ih je posredstvom medija indoktrinisao, ispirao im mozak. Tzv. nacionalna televizija to i dalje cini izmedju redova ali ne vise otvoreno otkad je dobila bombe po glavi. Gradjani koji nikada nisu poznavali i sretali drugacije od sebe i ne znaju drugacije ni da se ophode prema njima. Isto tako oni koji nisu u prilici da citaju drugacije novine od Kurira, Nacionala, Politike, Glasa Javnosti i ostalih smeca koje svakodnevno vidjaju na kioscima nisu u mogucnosti ni da prosire svoj vidik jer ne putuju, nisu informisani. Mediji su ti koji snose odgovornost da gradjani budu informisani.
Postovanje razlicitosti se uci, kako to neko ovde vec rece, i moze da se nauci. Treba samo strpljenja i takticnosti sa neupucenima a njih je mnogo kao i onih koji ih pogresno upucuju i usmeravaju.
jesen jesen 23:19 17.10.2007

Re: peder ,baba

...iako se ne osecam "prozvano" rec baba je za mene diskriminirajuca na isti nacin kao i peder ...Juce sam bila u Maxiju i na kasi doslo do nekog zastoja...Kasirka se dere na sav glas kako "ovoj babi treba da se zameni mleko (bilo pokvareno) za jogurt...Ja gledam okolo i vidim stariju zenu kako prebira po novcaniku trazeci neka dva tri dinara sitno za doplatu...Kretenka na kasi napravila poveci zastoj zbog ta dva dinara i nekoliko puta ponavlja gore navedenu recenicu....Zar nije mogla da kaze "ovoj gospodji treba da se zameni....." ,.?... nije mogla jer ne vidi i ne oseca u cemu je problem...tek kad pocne sopstveni glas da joj para usi pocece da menja sebe a do tada ce da vredja ljude a da toga nije svesna.....
bobo bobo 23:24 17.10.2007

Re: peder ,baba

jesen
...iako se ne osecam "prozvano" rec baba je za mene diskriminirajuca na isti nacin kao i peder ...Juce sam bila u Maxiju i na kasi doslo do nekog zastoja...Kasirka se dere na sav glas kako "ovoj babi treba da se zameni mleko (bilo pokvareno) za jogurt...Ja gledam okolo i vidim stariju zenu kako prebira po novcaniku trazeci neka dva tri dinara sitno za doplatu...Kretenka na kasi napravila poveci zastoj zbog ta dva dinara i nekoliko puta ponavlja gore navedenu recenicu....Zar nije mogla da kaze "ovoj gospodji treba da se zameni....." ,.?... nije mogla jer ne vidi i ne oseca u cemu je problem...tek kad pocne sopstveni glas da joj para usi pocece da menja sebe a do tada ce da vredja ljude a da toga nije svesna.....

E to se zovu dziberi, to je vec teza katekorija. Nepromenljiva.
marumi marumi 23:28 17.10.2007

Re: peder ,baba

Juce sam bila u Maxiju i na kasi doslo do nekog zastoja...Kasirka se dere na sav glas kako "ovoj babi treba da se zameni mleko (bilo pokvareno) za jogurt...Ja gledam okolo i vidim stariju zenu kako prebira po novcaniku trazeci neka dva tri dinara sitno za doplatu...Kretenka na kasi ....

Blagi uzas od primitivizma. Trebalo je kasirku pitali da li je ona sa tom gospodjom (staricom) cuvala ovce?
ElectricDreams ElectricDreams 23:45 17.10.2007

Re: peder

Queeria
.. da je ona, kao demokratkinja...


Boki, najozbiljnije, danima razbijam glavu kako se pravilno kaže ženski sudski tumač?!?!?

Please help :)
margos margos 00:07 18.10.2007

Re: peder ,baba

marumi
Juce sam bila u Maxiju i na kasi doslo do nekog zastoja...Kasirka se dere na sav glas kako "ovoj babi treba da se zameni mleko (bilo pokvareno) za jogurt...Ja gledam okolo i vidim stariju zenu kako prebira po novcaniku trazeci neka dva tri dinara sitno za doplatu...Kretenka na kasi ....Blagi uzas od primitivizma. Trebalo je kasirku pitali da li je ona sa tom gospodjom (staricom) cuvala ovce?

Kad smo već kod prodavnice... upadam pre neko veče u knjižaru da kupim plastični podmetač za pisanje sa kopčom pri vrhu... i ulećem u trenutku kad jedna prodavačica umirujue drugu nakon odlaska prethodne mušterije. Tu bi ova što je smirenija da mene usluži - pa ni tamo ni vamo, ja rukama i rečima objašnjavam šta mi treba, na šta ona pukne od smeha - na to moje objašnjavanje - pa mi reče 'Izvinite, ceo dan imamo slučajeve...'
Ja je kroz smeh upitah 'I sad i ja ispadoh 'slučaj'...?'
Uz osmeh je usledilo izvinjenje i verujem da neće sledeću mušteriju nazvati 'slučajem'.

Problem je u mnogim situacijama što smo jako osetljivi (volim da kažem ko ogoljen živac), pa zaboravljamo da kroz osmeh mnogo toga možemo poučnog i ponekad gorkog da serviramo drugome, i da obe strane budu zadovoljne.
marumi marumi 00:16 18.10.2007

Re: peder

Boki, najozbiljnije, danima razbijam glavu kako se pravilno kaže ženski sudski tumač?!?!?

Na licenci za rad zenskog sudskog tumaca u inostranstvu pise doslovce '' ozakonjeni prevodilac''. Ako bi se to zanimanje prevodilo u zenski rod onda bi to kod nas bila ''sudska tumacica/prevoditejka'' sto meni naprosto deluje smesno iako bi mozda bilo korektno.
O.S. niste pitali mene, ali ovo je moje razmisljanje na glas o Vasem problemu.
Spadalo Spadalo 03:46 18.10.2007

Re: Mediji su glavni krivci

marumi
Isto tako oni koji nisu u prilici da citaju drugacije novine od Kurira, Nacionala, Politike, Glasa Javnosti i ostalih smeca...

Upravo se marumi ponasa kao ta gospodja iz price
ElectricDreams ElectricDreams 06:54 18.10.2007

Re: peder

Na licenci za rad zenskog sudskog tumaca u inostranstvu pise doslovce '' ozakonjeni prevodilac''. Ako bi se to zanimanje prevodilo u zenski rod onda bi to kod nas bila ''sudska tumacica/prevoditejka'' sto meni naprosto deluje smesno iako bi mozda bilo korektno.
O.S. niste pitali mene, ali ovo je moje razmisljanje na glas o Vasem problemu.


Potpuno si u pravu :) I meni je to padalo na pamet, ali mi "tumačica" izgleda toliko u deminutivu da je smešno...
Hajde da čujemo još predloga :)
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:39 18.10.2007

Poštujem i sudske tumače i sekretarice

ElectricDreams

Queeria.. da je ona, kao demokratkinja...Boki, najozbiljnije, danima razbijam glavu kako se pravilno kaže ženski sudski tumač?!?!?Please help :)

Kaže se sudski tumač, npr. sudski tumač Biljana Tešanović, sudski tumač Krugolina Ćirković. Jednostavno.
marumi marumi 08:19 18.10.2007

Re: Mediji su glavni krivci

Upravo se marumi ponasa kao ta gospodja iz price

svasta! ''novine'' nisu ljudi a stvari se moraju nazvati pravim imenom.
marumi marumi 08:24 18.10.2007

Re: Mediji su glavni krivci

Upravo se marumi ponasa kao ta gospodja iz price

mislis kao ona baka koju ti nazivas ''baba'' a ne razumes postove. :)))
marumi marumi 08:59 18.10.2007

Re: peder ,baba

Problem je u mnogim situacijama što smo jako osetljivi (volim da kažem ko ogoljen živac), pa zaboravljamo da kroz osmeh mnogo toga možemo poučnog i ponekad gorkog da serviramo drugome, i da obe strane budu zadovoljne.

Da, upravo tako, ko ogoljen zivac uz moj dodatak kratak i tanak. :)))
Geronimo Geronimo 09:09 18.10.2007

Re: peder

Da ne trolujem a i da ne pastujem poduzi Klajnov tekst, evo sta otpilike kaze: problem sa nazivima zenskih zanimanja vuce korene od poodavnih vremena kad su zene uglavnom i radile samo na prostijim zanimanjima. Tada su iskovane reci koje su se vremenom "primile" , kao krojacica, frizerka, cistacica, blagajnica...S pocetka su i te reci verovatno "parale" usi dok se nisu i odomacile. Tako ce biti i sada. Tekst je objavljen pre dvadesetak godina, i tada je bilo nekih pokusaja samo izgleda nije bilo sazrelo vreme.
ElectricDreams ElectricDreams 09:53 18.10.2007

Re: Poštujem i sudske tumače i sekretarice

Kaže se sudski tumač, npr. sudski tumač Biljana Tešanović, sudski tumač Krugolina Ćirković. Jednostavno.


Ha, ha, kapiram - komedija...
Smorock Smorock 02:54 26.11.2007

Re: peder

Tumačica, psihološkinja.... ili ženski rukovodilac valjda rukovodilica..
meni to deluje kao ruganje... Šta meni neko treba da kaže - inženjerka? To zvuči kao neko Rusko udarničko komunističko ime... Fuj...


Ma jebeš to menjanje po rodovima, ja 'oću da budem Direktor!

Kratko i jasno :)
ludvig ludvig 23:08 17.10.2007

tekst

tekst je sjajan....
i tezak i bolno istinit...
toliko
margos margos 23:44 17.10.2007

Re: tekst

ludvig
tekst je sjajan....i tezak i bolno istinit...toliko

Da, zaista, tekst je sjajan, i što reče Geronimo, može samo jedna preporuka da se da. (pa ja dadoh preporuku i na Geronimov komentar, da pojačam).

No, za mene nije bolno istinit, ODUŠEVLJENA SAM, jer smatram da ubada baš baš baš u suštinu!
Hvala Bobane!
Kao komentar na tekst prepun predrasuda i stereotipa, parafrazirala sam ono da su od fašista gori površni antifašisti i rekla da su od ljudi iskreno i prirodno prepunih predrasuda, gori sterilno politički korektni govori - misleći upravo na ovo što si sada napisao, kad ljudi promene govor ali ne i smisao i način o tome što govore.

Promena se dešava sporo. Potrebno je mnogo strpljenja.
Bobane, koliko godina se baviš aktivnim radom i koliko dugo vežbaš politički korektan govor? Je l bi se moglo reći da si veteran? Vidim da si i trener, držiš radionice... znači - u dobroj si kondiciji.

Sigurno se srećeš s ljudima koji nikada nisu ni čuli šta je politički korektan govor, rodna pripadnost, homofobija i sl. Kad naletiš na nekog neobrazovanog - sigurno da ti je osnovni poriv da ga podučiš... jel da?

Problem nastaje onda kada naletimo na nekoga od koga očekujemo da je obrazovan. Ali, i tu ima leka... Udahneš duboko, pa podučiš i njega... pa polako....

Na jednoj radionici o predrasudama, stereotipima i sektarijanstvu, moja koleginica, podučavajući mlade u grupi o tome, tako je vatreno i ljutito pričala protiv ljudi koji su puni predrasuda o Ciganima iliti Romima, da sam je posle pitala 'Je l vidiš ti koliko si puna predrasuda prema ljudima koji imaju predrasude?' Pametno stvorenje se nasmejalo, razumelo i verujem pomenilo.

Mora polako, šta da radimo... tako je najsigurnije, da bi do promene zaista došlo.
Hvala još jednom!:))))
ludvig ludvig 23:57 17.10.2007

Re: tekst

smatram da ubada baš baš baš u suštinu!

ne samo da ubada u nju nego nakon uboda nastavlja dalje....i tutnji i tutnji...
ZokiZoki ZokiZoki 23:29 17.10.2007

P L A V I C U P E R A K

Attila Attila 23:39 17.10.2007

parcijalna tolerancija

Nikako ne mogu zaboraviti jedan razgovor od pre skoro 15 godina, kada je sadasnji potpredsednik SVM-a meni govorio o vaznosti brige i madjarskoj nacionalnoj zajednici, a kada sam mu pomenuo da postoje i druge manjine, rekao je da "pa ja ne volim jevreje, cigare i pedere".

Drugi slucaj: jedna tribina i medijima i manjinama. Govorilo se o medjusobnoj toleranciji, bili predstavnici raznih marginalizovanih grupa. Mladic iz organizacije osoba za invaliditetom je rekao jednu nazalost cinjenicu. "jedan nas clan je pitao zasto da podrzavamo peder, kakve oni imaju veze sa nama invalidima?".

Cesto se citirala prica o jednim zeni, koja je isla na komemoraciju zrtvama holokausta, a da joj je jako smetao ruzicasti trougao, i od sve tolerancije i saosecanja je izjavila da je "steta sto ih nisu sve pobili".

Primera tolerancije i medjusobnog postovanja na rate ima previse. Mozda je cesti slucaj deklarativne podrske i brige za manjine, a pritom o tome sustinski i zapravo ne razmisljaju. Vecina, kada se pominje rec manjina, misle samo za nacionalne i verske zajednice, kao da drugi i ne postoje.
ElectricDreams ElectricDreams 23:40 17.10.2007

Re: parcijalna tolerancija

Attila
Nikako ne mogu zaboraviti jedan razgovor od pre skoro 15 godina, kada je sadasnji potpredsednik SVM-a meni govorio o vaznosti brige i madjarskoj nacionalnoj zajednici, a kada sam mu pomenuo da postoje i druge manjine, rekao je da "pa ja ne volim jevreje, cigare i pedere".

Drugi slucaj: jedna tribina i medijima i manjinama. Govorilo se o medjusobnoj toleranciji, bili predstavnici raznih marginalizovanih grupa. Mladic iz organizacije osoba za invaliditetom je rekao jednu nazalost cinjenicu. "jedan nas clan je pitao zasto da podrzavamo peder, kakve oni imaju veze sa nama invalidima?".

Cesto se citirala prica o jednim zeni, koja je isla na komemoraciju zrtvama holokausta, a da joj je jako smetao ruzicasti trougao, i od sve tolerancije i saosecanja je izjavila da je "steta sto ih nisu sve pobili".

Primera tolerancije i medjusobnog postovanja na rate ima previse. Mozda je cesti slucaj deklarativne podrske i brige za manjine, a pritom o tome sustinski i zapravo ne razmisljaju. Vecina, kada se pominje rec manjina, misle samo za nacionalne i verske zajednice, kao da drugi i ne postoje.


Jednom rečju: LICEMERJE
margos margos 23:56 17.10.2007

Re: parcijalna tolerancija

ElectricDreams
LICEMERJE

Potpuno licemerje!
Ali, sa njima živimo... moramo i na njih da utičemo.
Pomenu Narator konzistentan stav kao odliku odrasle osobe. Nažalost, konzistencija je jedna od karakteristika, evo, ovi koje ti pominješ su konzistentno licemerni.:)))

Ja se setih jedne situacije:
Dodje mi jedna stranka i oduševljeno priča o jednom metodu rada za lični razvoj i kaže 'Jao, super je metod... jednostavan, lak, baš onako plitak za savremen život.' Ja se složim, oduševljeno.
Dolazi posle pola sata druga stranka i kaže 'To je stvarno mudar, dubok, duhovan pristup'. Ja se opet složim, oduševljeno.

Sluša moja prijateljica i jedva suzdržavajući bes, kao kroz osmeh mi kaže 'Auuu. kakva si zi kurva! Ovom plitko... ovom duboko... auuuu...' A ja joj odgovorim da ko šta vidi - to mu je. Ali je važno da primenjuju.
To je na račun Jeličinog 'zovi me i loncem...'
Poydrav :)))
grofisneki grofisneki 02:53 22.10.2007

Re: parcijalna tolerancija

Attila
.Drugi slucaj: jedna tribina i medijima i manjinama. Govorilo se o medjusobnoj toleranciji, bili predstavnici raznih marginalizovanih grupa. Mladic iz organizacije osoba za invaliditetom je rekao jednu nazalost cinjenicu. "jedan nas clan je pitao zasto da podrzavamo peder, kakve oni imaju veze sa nama invalidima?".


prisustvovala sam pomenutoj tribini, cini mi se bese u domu omladine. stvarno je tada izreceno toliko oprecnih stvari, i nadasve netolerantnih, a tema kao sto ti rece, Tolerancija.

ipak ja mislim da ljudi sve vise postaju svesni politicki korektnog govora terminoloski ali i sadrzajno.

btw mene nervira kada mi kazu "gospodjo" a ja sam mlada devojka (neudata). naime, mislim da smo samo u zelji za promenama, ono "drugarice i drugovi" prebacili na "gospodine i gospodjo" ne razmisljajuci sta one u stvari znace.
ElectricDreams ElectricDreams 23:39 17.10.2007

Perhaps...

Možda je potrebno prvo da naučimo rečenice, pa tek onda da probamo da naučimo da pričamo.

Hoću da kažem: hajde da se prvo, makar i na silu, potrudimo da bar govorimo politički korektnim govorom, pa kad to savladamo, verovatno će malo po malo i svest o tome da se iskristališe. Ne može sve odjednom, a ovi prostori su poznati po lenjim ljudima koji uz to i sporo uče. A pogotovu sporo (ili nikako?) uče na svojim greškama...
Jaril Jaril 23:40 17.10.2007

Коначно

Коначно и овде један нормалан текст који задире у суштину проблема, а не пљује по његовој површини. Препорука.
ElectricDreams ElectricDreams 23:43 17.10.2007

Re: Коначно

Jaril
Коначно и овде један нормалан текст који задире у суштину проблема, а не пљује по његовој површини. Препорука.


Takvi su svi tekstovi, samo ih ljudi jako površno čitaju.
bobo bobo 00:41 18.10.2007

Fotke

Fotografije su mnogo dobre.
vucko vucko 01:41 18.10.2007

Romi lete u nebo

Prvo da pohvalim blog. Ovo ti, po meni, mnogo bolje stoji nego ono o patrijarhu - koliko god ti NGO SPC bila mrska. Meni malo teško u komunikaciji pada pristup tipa "sve znam i sve mrzim". Opterećuje, a ništa ne rešava.

Što se tiče ovog odnosa Cigani/Romi - face value te dve reči bi trebalo da znače isto - etničku grupu. Ali one jednostavno proizvode drugačije slike. Osim diskriminišućih značenja, reč "Cigani", čini mi se, ima i mnogo pozitivnih značenja, koja su možda i klišei (kao što su diskriminišuća svakako klišei) - podseća na slobodu nomadskog života, muziku koja raznosi, radost uživanja u životu, takoreći jedan izgubljeni raj.

Apsolutno poštujem želju Roma da ih tako zovemo. Pitanje je samo kako svesno preneti na novu reč emocije vezane za stvari kao što su:

Cigani lete u nebo
Ciganka sam mala, oči moje gore
Evo banke, Cigane moj
Cigani, tiho, tiho svirajte
Dal još živi stari Cigan, idu li momci na sijela i prela,
Cigani ljubljat pesni

To je tek napor...
Jukie Jukie 05:15 18.10.2007

Re: Romi lete u nebo

vucko
Što se tiče ovog odnosa Cigani/Romi - face value te dve reči bi trebalo da znače isto - etničku grupu.
Nisam siguran da bi trebalo. Tj. ja to tako ne vidim. Romi su za mene sistematska grupa (tj. povezani su srodstvom) dok bi cigani bili ekološka grupa (povezani su načinom života). Tj. nisu svi Romi cigani niti su svi cigani Romi. Čak ni kod nas, gde se nažalost te dve grupe prilično preklapaju... Ako se sećate serije o Kasandri, tamo su skoro svi cigani izgledali kao što izgledaju obični Srbi; u proseku mnogo svetliji i "belačkijih" crta lica od prosečnog stanovništva oko njih - setite se samo Kasandrinog strica pesnika koji je izgledao deset puta sličniji našem prosečnom Romu nego njene kolege cigani. A ni Čar nije baš bio plavokosi nordijac. Tako da se stereotip izgleda cigana prilično razlikuje u različitim delovima sveta.


KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:50 18.10.2007

Odrastao sa Cigani, ostaricu sas Romi

vucko
Prvo da pohvalim blog. Ovo ti, po meni, mnogo bolje stoji nego ono o patrijarhu - koliko god ti NGO SPC bila mrska. Meni malo teško u komunikaciji pada pristup tipa "sve znam i sve mrzim". Opterećuje, a ništa ne rešava.Što se tiče ovog odnosa Cigani/Romi - face value te dve reči bi trebalo da znače isto - etničku grupu. Ali one jednostavno proizvode drugačije slike. Osim diskriminišućih značenja, reč "Cigani", čini mi se, ima i mnogo pozitivnih značenja, koja su možda i klišei (kao što su diskriminišuća svakako klišei) - podseća na slobodu nomadskog života, muziku koja raznosi, radost uživanja u životu, takoreći jedan izgubljeni raj.Apsolutno poštujem želju Roma da ih tako zovemo. Pitanje je samo kako svesno preneti na novu reč emocije vezane za stvari kao što su:Cigani lete u neboCiganka sam mala, oči moje goreEvo banke, Cigane mojCigani, tiho, tiho svirajteDal još živi stari Cigan, idu li momci na sijela i prela, Cigani ljubljat pesniTo je tek napor...

Odrastao sa Cigani, ostaricu sas Romi. Upoznao kao student par homoseksualaca/pedera ostariću sa gej populacijom. Odrastao u FNRJ/SFRJ a ostario/ću u Svrbiji. Mnogo brze promene. Ima li kočničara u vozu?
I oni što prose, i oni što sviraju džez, i oni što pevaju, i oni što pišu, ...isti su mi Srbi ili R&C ili Francuzi,... Ako dobro pišu - super svejedno. Ako smrde-baš mi je svejedno koja im je boja kože. Ako sviraju - e, tu sam te čekao, malo navijam za R&C.
Preferiram Đanga.
vucko vucko 11:37 18.10.2007

Re: Odrastao sa Cigani, ostaricu sas Romi

Pa da onda malo trolujemo :)

milosib milosib 09:57 18.10.2007

Letve

Imajuci prethidna iskustva sa vasim tekstovima, prijatno sam iznenadjen. Odlican blog sa jednom primedbom.

Ista je letva i u rukama fasiste i antifasiste. Mozda opasnost po drustvo nije ista, ali samo mozda. Svako ko nauci da u sporovima koristi letvu ili ako mu se to ne daj boze odobrava, jednoga dana ce koristiti fasisticke metode. To je samo pitanje vremena i okolnosti.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:59 18.10.2007

...

odličan tekst - ključne reči:

odokativno iznutra,
niko nije znao - sem nje
(duh promene),
zar da?

sadržaj i suština
imenovanje fraza - nije isto
onda se otvorilo svašta
a bez prevoda
biju i jedne i druge
preimenovanje - iznutra
u odnosu na...
sebe

jer, kad konfuzijom smisla
opravdavamo odrastanje
bivamo jako
umorni
zar ne?
marumi marumi 10:45 18.10.2007

Na blogu Znak i Park kod gordanca

procitah i ovu terminologiju:

’Drnodoši, drkadžije, bazdi, šiba fotke, yebeni štap, jok, more, srećo, paz' vamo, bljuzga, kulturiška, do moga…. ‘’

pa mi pripade muka ali korisnice ove tako ''profinjene'' terminologije nema na ovom blogu i na nasu srecu i srecu autora.
vucko vucko 11:21 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

pa mi pripade muka ali korisnice ove tako ''profinjene'' terminologije nema na ovom blogu i na nasu srecu i srecu autora.

Pa i Vi ste tamo, čini mi se, bili aktivan "priložnik" - i to baš u ovome o čemu Boban priča, zar ne?
marumi marumi 11:29 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

Pa i Vi ste tamo, čini mi se, bili aktivan "priložnik" - i to baš u ovome o čemu Boban priča, zar ne?

''Priloznik'' da, ali priloznik primedbi na upotrebu ''prefinjene'' terminologije doticne ucesnice.
vucko vucko 11:34 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

''Priloznik'' da, ali priloznik primedbi na upotrebu ''prefinjene'' terminologije doticne ucesnice.

Mislio sam na ono "u Beč - iz Beča", moram da priznam.
marumi marumi 11:45 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

Mislio sam na ono "u Beč - iz Beča", moram da priznam.

Vadite delove iz konteksta a koji su se odnosili na neprimerene komentare doticne.
Stavljali ste se i Vi na stranu korisnice ''profinjene'' terminologije pa me ne iznenadjuje da se sada i ovde eksponirate na moju adresu. Znate onu, ''u svakoj corbi mirodjija''.:)))
P.S. Ah te poslovice!
vucko vucko 11:56 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

Pa kad se već gađamo poslovicama, mislim da je sada prigodna ona o kozi i rogu.
marumi marumi 11:58 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

Pa kad se već gađamo poslovicama, mislim da je sada prigodna ona o kozi i rogu.

Samo Vi izvol' te. :))) Iako ja ne znam bas svaku ali Vi ocito znate bas sve.
margos margos 13:02 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

marumi
procitah i ovu terminologiju:‘’Drnodoši, drkadžije, bazdi, šiba fotke, yebeni štap, jok, more, srećo, paz' vamo, bljuzga, kulturiška, do moga…. ‘’pa mi pripade muka ali korisnice ove tako ''profinjene'' terminologije nema na ovom blogu i na nasu srecu i srecu autora.

Marumi, vidim da ste Vučka već proglasili drvenim advokatom, pa hajd' da i ja rizikujem...
Kao da ste preozbiljno i prekulturno shvatili ovo pisanje i komentarisanje na blogu. Ljudi se ovde već duže vreme poznaju i šale, pa sam i ja, iako odskoro na ovom mestum pohvatala konce, razne stilove pisanja i komuniciranja.
Te tako znam da Vesna piše u slengu i gotovo uvek sa dobrom namerom... Njena ružna reč nema težinu nečijih lepih, milozvučnih i politički korektnih komentara (od kojih kao da dobijem udarac u dijafragmu).
Vučko je šarmantan, vickast, tolerantan i korektan.

I, naravno, nobody is perfect Pozdrav:)))
Atomski mrav Atomski mrav 13:07 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

Bolje je kad je neko iskren u tome što kaže ili piše, pa makar to i ne bilo kulturno, fino, u rukavicama, politički korektno i štatijaznam... nego kad neko medi, medi... a laže te u oči. Bolje bi bilo da smo iskreni jedni prema drugima nego politički korektni.
vucko vucko 13:08 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

Ko kaže da čovek mora da se postidi više od negativnih komentara nego od pozitivnih :">
marumi marumi 13:14 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

Marumi, vidim da ste Vučka već proglasili drvenim advokatom, pa hajd' da i ja rizikujem...
Kao da ste preozbiljno i prekulturno shvatili ovo pisanje i komentarisanje na blogu. Ljudi se ovde već duže vreme poznaju i šale, pa sam i ja, iako odskoro na ovom mestum pohvatala konce, razne stilove pisanja i komuniciranja.
Te tako znam da Vesna piše u slengu i gotovo uvek sa dobrom namerom... Njena ružna reč nema težinu nečijih lepih, milozvučnih i politički korektnih komentara (od kojih kao da dobijem udarac u dijafragmu).
Vučko je šarmantan, vickast, tolerantan i korektan.

I, naravno, nobody is perfect Pozdrav:)))

Aha, sleng i dobronamernost. [:‘’Drnodoši, drkadžije, bazdi, šiba fotke, yebeni štap, jok, more, srećo, paz' vamo, bljuzga, kulturiška, do moga…. ‘]
O.K. Nije mi bilo poznato. He, he.
Tja, sta reci? Neko moze da se obuce u najbolje odelo ali to ne stoji kao kada se neko razgoliti do dna.
I to postoji.:)))
A dijafragma? Moja dobro funkcionise cak i kad me spopadnu ospice o ''uspesnim usedelicama'' (:)))) ali to je druga tema.
Ne poznajem Vucka licno i ne deluje mi kao ''drveni advokat''. Pre ce biti da voli veselo drustvo i ... poslovice).:)))

Slazem se, nobody is perfect buth somebody....

Uzvracam pozdrav.:)))



margos margos 13:22 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

marumi
O.K. Nije mi bilo poznato. He, he.Tja, sta reci? Neko moze da se obuce u najbolje odelo ali to ne stoji kao kada se neko razgoliti do dna. I to postoji.:)))A dijafragma? Moja dobro funkcionise cak i kad me spopadnu ospice o ''uspesnim usedelicama'' (:)))) ali to je druga tema.Ne poznajem Vucka licno i ne deluje mi kao ''drveni advokat''. Pre ce biti da voli veselo drustvo i ... poslovice).:)))Slazem se, nobody is perfect buth somebody.... Uzvracam pozdrav.:)))

Ma vi se šalite i dobro provodite.. je l to u pitanju?
Jesam li skapirala (skontala, shvatila) poentu???
:))
marumi marumi 13:29 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

Ma vi se šalite i dobro provodite.. je l to u pitanju?
Jesam li skapirala (skontala, shvatila) poentu???
:))

Kako kad. Ja nekad zbilja, nekad.... ''sala''.
Kako drugi hoce (pa i Vucko & sticenica sa profinjenom terminologijom).

Vi kapirate (kontate, shvatate....) :)))))))))))

pozz.
margos margos 13:42 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

marumi
Kako drugi hoce (pa i Vucko & sticenica sa profinjenom terminologijom).

Auuuu, Maruni, Vama se izgleda dopada Vesnin stil, al' nećete da kažete!
Meni se dopada, posebno njena knjiga ''Alisa na Tašmajdanu'' ...
Ako Vas ne mrzi, potražite je na blogu - letos nas je počastila celom knjigom.
I dalje smatram da je od reči kojima se nešto imanuje i kaže, mnogo značajnija namera, pa čak bih rekla: energija sa kojom je nešto izgovoreno.

Imam prijateljicu koja stalno priča da nešto i nekoga voli, ali to nikad nisam osetila.
Opet pozdrav:))))
marumi marumi 13:56 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

Auuuu, Maruni, Vama se izgleda dopada Vesnin stil, al' nećete da kažete!

Jasta nego mi se dopada. Vrlo brzo me smesi u najmanju prostoriju i isprazni mi debelo crevo. :)))

Ako Vas ne mrzi, potražite je na blogu - letos nas je počastila celom knjigom.

Hvala na preporuci za knjigu. Kako rekoste da se zove? Alisa u zemlji (ili svetu?) cuda? :)))
pa čak bih rekla: energija sa kojom je nešto izgovoreno.

Uuu, da umalo da zaboravim. Mnogo energije treba za ''profinjenu terminologiju''. :)))
Imam prijateljicu koja stalno priča da nešto i nekoga voli, ali to nikad nisam osetila.

Mora da ni to ''nesto'' i taj ''neko'' takodje nista nisu osetili. Bas su neki.:)))

Sto pozdrava:)))))))))
margos margos 14:04 18.10.2007

Re: Na blogu Znak i Park kod gordanca

marumi
Sto pozdrava:)))))))))

Hvala.
bravar bravar 12:04 18.10.2007

Bez naslova

Queeria Queeria 12:14 18.10.2007

Re: Bez naslova

Zanimljivo, a već po ko zna koji put je stavio veto na zakon o gej brakovima. Ne kontam...
Atomski mrav Atomski mrav 12:18 18.10.2007

Tolerancija

Odličan tekst, a uz to korektan. Pravo "slovo razuma". Što neko gore napisa, šteta što ne može da se preporuči više puta.
Što se tolerancije tiče, mislim da je taj termin pomalo nesrećno odabran... po meni, tolerisati nešto ili nekoga znači trpeti... kao, neko ili nešto ti ide na živce, ali ne reaguješ već trpiš. Pa onda ispada da bi trebalo da trpim i ono što mi ne ide na živce, jer je tolerancija u modi i ona mora da bude sveobuhvatna. Ispada da toleranciju treba ispoljavati prema ljudima drugačije nacionalnosti, veroispovesti, seksualne orijentacije... čekaj, pa ja nemam ništa protiv njih. Forsiranje te tzv. tolerancije forsira i različitosti među nama - prvo se svi jasno odredimo po boji kože, nacionalnosti, veroispovesti, seksualnoj i političkoj orijentaciji, fudbalskom klubu za koji navijamo i onda se međusobno tolerišemo... bez veze. Daj da krenemo od međusobnih sličnosti, a ne od međusobnih razlika...
margos margos 12:45 18.10.2007

Re: Tolerancija

Atomski mrav
Forsiranje te tzv. tolerancije forsira i različitosti među nama - prvo se svi jasno odredimo po boji kože, nacionalnosti, veroispovesti, seksualnoj i političkoj orijentaciji, fudbalskom klubu za koji navijamo i onda se međusobno tolerišemo... bez veze. Daj da krenemo od međusobnih sličnosti, a ne od međusobnih razlika...

Budući da sam i ovaj komentar mogla da preporučim samo jednom, onda sam htela da pojačam, i podvučem!!!
mariopan mariopan 13:03 18.10.2007

Re: Tolerancija

Toleranciju treba ziveti...to se tesko uci..i slazem se sa konstatacijom iznesenom vec na ovoj diskusiji da mozete nekoga da naucite da pise i cita ali ne znaci da ce on postati clan biblioteke ..ko Radovan...

Moj muz je imao pobratima Cigana..on nikad nije hteo da ga zovemo Rom.To je njemu bilo ko da ga je neko naknadno krstio...ceo zivot bio je Cigan a sada ga neko zove drugacije. Upoznali su se u bircuzu gde je ovaj Milos tako lepo svirao violinu...a moj muz je obozavao njegovu virtuoznost pa su poceli da se druze i da odlazimo jedni drugima u posete. Kuca im je bila nova..,vrlo cista..ozenjen i vec u ozbiljnim godinama oko pedeset rekla bih..dosta stariji od nas. Kada sam trebala da se porodim sa mladim detetom on je trebao da nam bude kum . Ispostavilo se da ne ume da se potpise. Nepismen je bio. Sve smo ucinili da ga makar naucimo da se potpise...nije vredelo. Pitam ga ja pa kako je polozio za kola jer imao je dobar auto i vozio je..pa kako je to uradio? Kaze..potplatio je komisiju da mu daju onaj list sa pitanjima i zaokruzenim odgovorima pa je on naucio samo gde sta da zaokruzi...kao sliku i mesto na slici gde da bude zaokruzeno ...i polozio. Smejala sam se na tu snalazljivost. Dugo smo bili prijatelji sve dok nije preminuo...do kraja zivota nije hteo da ga drugacije zovemo..nego Cigan. I ja danas kada govorim o njima hoce da mo se otme da kazem Cigan bez namere da se nekome izrugujem..jednostavno njega uvek imam u mislima i znam da on drugacije ne bi hteo. Sto kazu...zovi me i loncem ali me nemoj razbiti.
margos margos 13:09 18.10.2007

Re: Tolerancija

mariopan
Sto kazu...zovi me i loncem ali me nemoj razbiti.

Ma i 'moji' Cigani ne vole da ih zovem Romi... pa onda ispade to nekako romska nacionalnost a ciganska duša...
marumi marumi 13:59 18.10.2007

Re: Tolerancija

Ma i 'moji' Cigani ne vole da ih zovem Romi...

Eto, svako ima svoje Cigane i Rome ali nekako neki nisu ni znali da ih imaju.
Ustvari, Cigani i Romi imaju svoje ''Velike Srbe''. :(((
margos margos 14:06 18.10.2007

Re: Tolerancija

marumi
Ma i 'moji' Cigani ne vole da ih zovem Romi...Eto, svako ima svoje Cigane i Rome ali nekako neki nisu ni znali da ih imaju.Ustvari, Cigani i Romi imaju svoje ''Velike Srbe''. :(((

Ako ste na mene mislili, ja sam mala Srpkinja... po ocu:)))
marumi marumi 14:29 18.10.2007

Re: Tolerancija

Ako ste na mene mislili, ja sam mala Srpkinja... po ocu:)))

Ne na Vas jer sam i ja malo Srpce i po ocu i po majci ali to su mi oni rekli iako me to i nije bas narocito zanimalo a nije ni njih nego su mi rekli cisto da znam posto su i njima to rekli.:)))
kuki kuki 15:17 18.10.2007

Nije bitno

sta se kaze. Bitno je sta se misli.
marumi marumi 18:26 18.10.2007

Re: Nije bitno

sta se kaze. Bitno je sta se misli.

Jos je bitnije sta se oseca.:)))
Kolos sa rodoslovom Kolos sa rodoslovom 22:46 18.10.2007

Bobane u gadnu babu rastes

Lepo primeceno. Lepo napisano.
Evo ti diploma:

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana