2022-09-20 11:04:28
Kultura

Afterprajd

Jaril RSS / 20.09.2022. u 12:04
Сваке године, када Прајд узбурка јавно мњење, на површину испливају личне приче и гласови подршке ЛГБТ+ популацији, гласови подршке људским правима и позиви на хуманији однос једних према другима. Тиме Прајд чини бескрајан допринос и бескрајну корист Србији, српском друштву и српској култури.
 
 
2022-09-17 05:33:03
Planeta

Srešćemo se ovde

Jaril RSS / 17.09.2022. u 06:33

thequint%2F2016-05%2Fd4ee08b1-5298-418d-be60-6ea56c63f3a5%2FEarth_iStock.jpg?rect=1%2C0%2C1820%2C1024&auto=format%2Ccompress&fmt=webp&width=720

 

 

images?q=tbn:ANd9GcSOttl5A2OOWd3UVv_JzLn7oP3ji0JG3kNO9VDQb0LVxPkoPNsd-uXIy5T6JSyourmIFEk&usqp=CAU

Свет тренутно сведочи епохалном историјском процесу, процесу ослобођења људске мисли, осећања и понашања, ослобођења љубави, хуманости, спонтаности и креативности, ослобођења од произвољних друштвених норми које су пре више од 15 векова уведене у Европи као новотарска идеологија, а за једини циљ су имале беспотребно гушење духа човечанства и духа човечности.

Богата историја Прајда званично почиње 1970. године и пошто траје већ више од 50 година и уз одржаних преко хиљаду Прајдова до сад, постао је традиционална вредност свих нас, вредност која на овај или онај начин обликује и дефинише наше животе.

После комеморације Стонвол побуне, која се сматра првим Прајдом - иако још увек без тог назива, већ у наредних пар година одржани су протести против угрожавања човекољубља у више главних градова света. Од тада до данас Прајд, као свесветски феномен, позива на унапређење међуљудских односа, на љубав, на прихватање на сваком континенту и на морима.

Прајд својим обећањем борби против сила које кидају човечанство, против сила које разарају државе, разарају народе, разарају породице и разарају појединце већ јесте емотивно крцат догађај за  људе широм света. Чак на тако светлом догађају, бљесну још јаче искре које јаким емоцијама још јаче граде веру у човекољубље, граде осећај припадања људској врсти, граде радост постојања и буде наду у мирну будућност човечанства.

 

У свеопштој суманутости коју хомофобија ових недеља, месеци, година, деценија сеје Србијом, чујемо гласне и заглушујуће позиве да се животи стотине хиљада Срба униште. Чујемо подметања око тога шта је српска традиција, шта су хришћанске вредности, и чујемо да је мржња угушила сваку разумну мисао у умовима многих људи.

Једна од ствари коју не чујемо, јесте однос српске државотворне традиције и хомосексуалности.

 

635711281948630902-Gays007.JPG?width=429&format=pjpg&auto=webp&quality=70

Ако отац покаже нежност према детету, ако га пољуби, онда је то издаја породичних вредности, пропаст Србије и антихришћанска завера. Ово је порука једне меме која је кружила интернетом као део застрашивања са циљем да се оправда Антипрајд.

Фотка која је узета за монтажу која је кружила интернетом настала је током Прајд Марша у Њујорку 2015. године, Прајда на ком се славила пресуда Уставног Суда САД по којој је истополним паровима заштићено право да се венчају било где у земљи. Ова фотка је током Антипрајд хистерије стављена у контекст антихришћанских вредности. Испада да су хладно родитељско понашање, негирање емотивних потреба детета и држање свог детета на дистанци - хришћанске вредности. А нису.

Најперверзнији моменат „ „Литије за спас Србије" " - поред коришћења хришћанских симбола за промовисање антихришћанских вредности и поруке да ће се Србија спасти само ако наставимо да се делимо на повлашћене и „потрошне" људе - јесте проглашење растурених породичних односа и родитељско оштећивање детета за породичне вредности.

 

Како ће Србија да тврди да јој је стало до сигурности, благостања и људских права Срба на Косову, када јој није стало до сигурности, благостања и људских права Срба у Србији?

Како ће Србија да се позове на поштовање Устава по коме је Косово део Србије, ако не може да обезбеди поштовање Устава у Београду?

Какву снагу пред светом показује Србија кад ‘театар апсурда' може да сруши њен уставни поредак?

Колику слабост пред светом показује Србија ако поклекне пред бандитском претњом насиљем?

 
2022-08-18 09:22:04
Ljubav| Porodica| Roditeljstvo

Da je Vaše dete gej?

Jaril RSS / 18.08.2022. u 10:22

(према истинитим догађајима)

Да је Ваше дете геј, да ли бисте га у 15ој години избацили на улицу и заборавили да постоји? 

Да је Ваше дете геј, да ли бисте му поломили обе руке и ребро које ће му пробишити плућно крило?

Да је Ваше дете геј, да ли бисте га затворили у шупу или подрум и држали у заточеништву без могућности изласка на светло?

Да је Ваше дете геј, да ли бисте га послали на "лечење" са кога ће изаћи као схизофреничар?

Да је Ваше дете геј, да ли бисте радије умрли него да то сазнате? 

Да је Ваше дете геј, да ли бисте волели да га избаце за сањаног посла на ком је његов рад признат и цењен?

Да је Ваше дете геј, да ли бисте волели да га други виде као лаку мету за истресање личних фрустрација животом?

Да је Ваше дете геј, да ли бисте волели да чујете позиве на убијање њега? 

Да је Ваше дете геј, да ли бисте га волели? 

 

Свако мало, у јавни простор Србије искочи србофобија. Ових дана смо сведоци оцрњивања Срба и изражавања жеље се да се Срби побију.

Изјава Никанора нарочито јако емотивно удара у контексту трагедије која се догодила у Црној Гори. Трагедије која нам каже да је то да неко извуче ватрено оружје и побије нечију децу и нечије родитеље

 
2022-06-27 09:47:15
Život

Moj način je pronalaženje trenutaka lepote

Jaril RSS / 27.06.2022. u 10:47
Ако се мало посветиш, лепоту можеш открити у готово свему. У музици, у тишини, у сликама, у природи, у додиру, у погледу, у читању, у ћутању, у филозофским расправама, у дечјој игри, у шољици кафе, у шољи чаја, у старом и познатом, у новом и неоткривеном... И док осамљено уживање јесте извор животне снаге, тренуци подељене лепоте живот учине магичним и лаким.

Ти заједнички тренуци лепог ојачавају међуљудске односе, а јаки међуљудски односи јесу смисао живота. И ако се човек пита шта је смислено, смислено је оно што ојачава међуљудске односе. Лепота ојачава нас.

 

И док је суштина људског повезивања уживо поделити искуство лепоте са другим људским бићем, препричавање личног искуства лепоте нас може упутити где и како да тражимо лепоту и може нас научити какву лепоту ко открива и види.

Ово су мени омиљени тренуци лепоте.

 

 
2022-06-27 09:44:38
Život

Ilegalan

Jaril RSS / 27.06.2022. u 10:44
На дан када сам рођен, ја сам био противзаконит. Дан мог рођења део је година у којима су људи завршавали на суду због потребе да воле и буду вољени. У том дану, закон је мени наменио осакаћен живот, живот без чежње, живот без припадања, без додира који постојање чини потпуним.

У годинама када је моја сексуалност почињала да цвета, моје постојање је престало да буде илегално. Последице претходног закона су се осећале свуда. У свакодневном говору, у анегдотама, у изостанку и јавних и приватних разговора на ту тему, у изостанку друштвених модела за обликовање сопствене сексуалности. У друштву где важи, закон може да роди мржњу, да је подстиче и подгрева, али је немоћан да је заустави.

Преко четири деценија мог живота, протекло је у ратном стању. У врло посебном ратном стању. У рату који се дешава на целој планети, који се дешава свакодневно. У рату који осцилира од успутних подбадања, преко озбиљних претњи и напада, па све до убистава. И назад. И тако у круг. Изнова и изнова.

 

 

Jaril

Jaril
Datum rоđenja:  - Pol:  Muški Član od:  31.08.2006 VIP izbora:  101 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana