Rock i pop pevači u domaćem filmu

fenster RSS / 12.09.2009. u 19:24

Vesele osamdesete iznedrile su mnoge rok grupe ,koje su činili talentovano izvodjači: Mladenović,Kojić,Gojković,Divljan. Ništa manje nije bila siromašna ni pop scena tadašnje SFRJ. Ipak čini se da su za razliku od narodnjaka , pop i rok pevači bili više zastupljeni na filmu,neki su čak poput Srđana Šapera dobijali i glavne uloge.Pored manjih ili većih uloga ,dobar deo tadašnje  new wave scene radio je i muziku za filmove, a pop pevači su u odnosu na rokere na filmu bili manje zastupljeni.

PRELEnova98.jpgPokojni muzičar Bata Prelević okušao se čak i kao scenarista kultnog filma "Poslednji krug u Monci",u istom filmu je i glumio a okušao se i kao glumac u kultnoj predstavi Ateljea 212 "Kosa".

Milan Mladenović iz EKV-a glumio je u dva filma "Crna Marija " i "Tajvanska Kanasta" a o svojim glumačkim izletima u intervjuu Petru Janjatoviću je rekao:

picture.php?albumid=62&pictureid=265Ja sam samo hteo da se okusam u glumi, da vidim mogu li da budem neko drugi,taj film stvarno nema veze ni sa mnom ni sa Ekatarinom. Tu sam ja neki gitarista u grrupi u kojoj sve stvari pravi glavni junak. On umire, pa ih ja onda izvlacim iz mukotrplja nekim novim pesmama. Glavni problem je sto je muzika, koju je radio Srdjan Jul, katastrofalno losa. Tekstovi i pevanje su takodje ocajni. A pevala je Snezana Jandrlic iz nekadasnjeg Suncokreta, koja ne glumi vec pozajmljuje glas Sonji Savic. U grupi su jos Cavke iz Elektricnog Orgazma, Misko Plavi iz Pedja D Boj benda, a Perva iz Duh Nibor-a svira bas. Cavke je tu genijalan, stvarno neotkrivei glumac, strasan tip. Medjutim, nadam se da necu morati da se stidim tog filma.

0.jpgBubnjar Električnog orgazma Zoran Čavajda -Čavke, prvi put je 87* glumio u tv drami Milutina Petrovića "Telefonomanija",a nakon toga je imao epizode i u filmovima "Crni bombarder" ,Kako je propao rnr" ,"Crna Marija"  , a glavu rolu odigrao je u dokumentarcu "Geto" 1995.godine.

margita_stefanovic_II_stupc.jpgMargita Stefanović se sa manjom ulogom sestre Borisa Komnenića pojavila u filmu "Tajvanska kanasta" ,ali je zzato kao kompozitor pozorišne muzike bila više zastupljenija,k omponovala je muziku i za tv drame "Prvi put sa ocem na jutrenje", Vera Hofmanova" i "Povratak Vuka Alimpijevića", Magi je imala i manju ulogu u filmu "Crna Marija".

rambo-amadeus-enciklopedija-04.jpgGostujuće uloge Rambo Amadeus imao je tokom osamdesetih u "Top listi nadrealista" a prva flmska uloga bila mu je u filmu Dragane Mirković "Slatko od snova" gde je tumačio lika po imenu Bruno X,u jednom intervjuu je priznao da  je zbog novca prihvatio ulogu. U filmu Boomerang bio je Mutavi i kao što i samo ime kaže nije imao ni jednu rečenicu teksta.Kao specijalni gost pojavljivao se u raznim serijama a komponovao je i muziku za filmove.

Slika60.jpgDjordje Balašević bio je i glumac,i scenarista i kompozitor,a trenutno privodi kraju svoj prvi film u kojem se okusao kao reditelj ,film se zove "Kao rani mraz",a Balasevica kao glumca najvise pamtimo iz serija "Pop Ćira i Pop Spira" i "Vojnici".O tragovima koje je ostavio u filmskom i serijskom programu pogledajte na adresi : http://www.imdb.com/name/nm0049460/.

1225-dragana-udovicic.jpgNenad Rdulović poznatiji kao Neša leptir,osamdesetih je imao svoje "šou programe" u SKC-u,na filmu je zaigrao samo jednom i to glumeći šanera u filmu "Moljac".

239ip1.jpgFrontmen discipline kičme Dušan Kojić Koja,glumio je u filmovima:Kako je propao rnr,Dečko koji obećava,Radio vihor zove Andjeliju,Davitelj protiv davitelja.

24946983492bcd1c0a3b0094708208_orig.jpgBebi Dol (Dragana Šarić),pevala je u jednoj epizodi serije "Bolji život",pojavila se u kadru serije "Lisice" i umesto Sonje Savić otpevala songove za film "Život je lep".

Krsic_Saper.jpgSrdjan Šaper glumio je jednu od glavnih uloga u filmu "Davitelj protiv davitelja" a njegov kolega iz grupe idoli Nebojša Krstić bio je glavni akter filma "Šest dana juna"

Na filmu i u serijama izmedju ostalih pojavljivali su se i: Ivica Vd Vdović,Čobi,Gile,Goca Tržan,Dino Dvornik,Bora Djordjević,Ana Stanić(koja je bila i producent filma "Apsolutnih 100") ,sestre Kovač.Pedja D Boy,Nataša Bekvalac,Bajaga(koji je dosta komponovao za filmove),Vlada Divljan ...



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

shumska shumska 01:05 13.09.2009

hm

intresantno mi, nisam ni znala - da je Bebi Dol pozajmila glas Sonji Savić u filmu "Život je lep". sad shvatam prisećajući se pesama iz filma da je to u stvari bilo savršeno rešenje.
ova poslednja slika - pegla!
mućos antipatični putas madres
fenster fenster 18:49 13.09.2009

Re: hm

Da super su uklopili Bejbi i Sonju, ja sam dugo mislio da Sonja peva

www.youtube.com/watch?v=fsIXih4btcY
miloradkakmar miloradkakmar 19:59 13.09.2009

Preporuka

i za ovaj prikaz.
Đole stvara porodičnu filmsku industriju.
fenster fenster 22:55 13.09.2009

Re: Preporuka

miloradkakmar
iĐole stvara porodičnu filmsku industriju.


Sticao covek iskustvo,pa sad hoce sam da proba
margos margos 21:15 13.09.2009

....

Gotovo sve navedeno sam gledala, ali niko mi od njih nije ostavio neki značajan utisak, prosto su po mom sudu bili aktuelni muzičari uklopljeni u neki scenario, bez da ostave (ili ostvare) neki značajniji trag.

Zanimljivo, oni likovi iz narodnjačkog sektora su mi jači.
fenster fenster 22:59 13.09.2009

Re: ....

Mislim da je najvise uspeo da se ostvari Saper kao Spiridon Kopicl u Davitelju
margos margos 00:11 14.09.2009

Re: ....

E da... slažem se. Iako mi je on najantipatičniji bio i ostao, nekako je tu ok.
Prele je bio odličan u ''Kosi'', ali to je ipak pozorište i svi su tada bili sjajni, čitava ekipa, mladi i puni entuzijazma, a radili nešto dotad neviđeno.
rapunzel rapunzel 10:55 14.09.2009

super

su ti blogovi!
zaboravio si Ćirila u "nešto između" glumi sina Mikija manojlovića.


edit:
umesto slike koja se zagubila:)))

Glumio sam u 'Noć u kući moje majke', pa u 'Šmekeru' sa Žarkom Lauševićem, onda, u jednom filmu za holandsko tržište reditelja Rajka Radovića, i poslednji je 'Aporia' Arisa Movsesijana
fenster fenster 11:38 14.09.2009

Re: super

HVALA
NNN NNN 02:28 16.09.2009

Re: super

zaboravio si
Srđana Žiku Todorovića iz EKV-a (uglavnom + Radnička kontrola, Disciplina, Brejkersi...), glumi u mnogim filmovima
NNN NNN 02:38 16.09.2009

Evo Ramba

u kultnom treš filmu Povratak Fistmena

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana