Društvo

Može li neko ovo da mi pojasni, pliz?

Krugolina Borup RSS / 03.12.2010. u 17:35

man_question_mark.jpgPisala sam sredinom novembra Ministarstvu prosvete, sa zahtevom da mi dostave:

"1) Informaciju o tome da li je državnim osnovnim i srednjim školama dozvoljeno da prilikom nabavke udžbenika i pretplate na časopise rabat (tj. popust) koji dobijaju od izdavača prilikom nabavke, zadržavaju za potrebe škole, tj. zarađuju, ili su pak dužni da roditeljima nabavljene udžbenike i časopise naplate po ceni koja je umanjena za rabat koji su dobili od izdavača?

2) Informaciju o tome kojim je zakonskim ili podzakonskim aktom regulisano pravilo za postupanje u situacijama opisanim u tački 1 ovog zahteva, kao i kopiju tog zakonskog/podzakonskog akta."

Danas dobijem odgovor koji glasi:

"Obaveštavamo Vas da pitanja navedena u zahtevu nisu regulisana propisima iz oblasti obrazovanja i da ne posedujemo zahtevane informacije, kao i da kontrolu nad raspolaganjem javnih sredstava vrši Ministarstvo finansija."

Dobro, to mi je jasno. Dakle, oblast zarađivanja škola na rabatima uopšte nije regulisana, te svako može da radi šta mu volja. Nisam iznenađena. Ali, drugi deo odgovora mi nije jasan i skroz me buni. A on glasi:

"Takođe, obaveštavamo Vas i da je članom 2 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisano šta se smatra informacijom od javnog značaja, a Vaš zahtev se odnosi na tumačenje propisa, odnosno stručno mišljenje u vezi sa primenom propisa u određenim uslovima koje ste u zahtevu opisali što se ne može tražiti na osnovu navedenog Zakona."

U prvom delu mi kažu da propis ne postoji, a onda mi spočitavaju da ne mogu od njih da tražim tumačenje propisa. Kog propisa? Jel' ovog što ne postoji?

I na kraju me dotuku sa:

"Shodno tome upućujemo Vas da se obratite Ministarstvu finansija zahtevom za davanje mišljenja o primeni republičkih propisa iz oblasti rasplaganja javnim sredstvima, na osnovu člana 80. Zakona o državnoj upravi ("Službeni glasnik RS" broj 79/05 i 101/07)."

Kakve sad ovo veze ima s bilo čime? Nije meni problem da pišem Ministarstvu finansija, ama nisam sigurna šta da im pišem? Da mi daju mišljenje o propisu koji ne postoji? Ili da mi daju mišljenje o tome da li oni zarađivanje na rabatima smatraju "košer" postupkom? Ili da oni sami lociraju republički propis kojim je ta oblast regulisana, ako je regulisana, pa da me poduče kako je regulisana?

Uzgred, pomenuti član 80 Zakona o državnoj upravi glasi:

"Na traženje fizičkih ili pravnih lica, organi državne uprave dužni su da daju mišljenja o primeni odredaba zakona i drugih opštih akata, u roku od 30 dana. Mišljenja organa državne uprave nisu obavezujuća."

Ponovo, kojih zakona i opštih akata? Će pitam, ko pita ne skita, ama nisam sigurna šta da pitam. Mišljenje o primeni ČEGA da navedem u zahtevu?

Ima li nekog na blogu kome je jasno šta treba da pitam?

Unapred zahvaljujem za svako prosvetljenje.

***

Pripitkivanje i dopisivanje s ministarstvima u stranu (3 down, 22 more to go), ostaje činjenica da naše škole posluju u neregulisanim uslovima. Iz toga ništa dobro izaći ne može. Kao roditelju, meni najlogičnije deluje da se masovna nabavka knjiga preko škola treba iskoristiti upravo radi ostvarivanja nižih cena, ne bi li se roditeljima pomoglo da im ovo besplatno školovanje bude malko besplatnije, ako je ikako moguće. Škole verovatno imaju drugu logiku, verovatno smatraju da nabavku udžbenika treba da iskoriste za popunu mršavih budžeta s kojim posluju. Možda se može naći i kompromisno rešenje, pa da se dobijeni popust podeli na pola? Ne znam, nisam pametna. Ama, smatram da tu oblast svakako treba regulisati, i pitam se šta bih kao roditelj, tj. zainteresovani pojedinac, mogla da uradim da poguram usvajanje nekog zakonskog ili podzakonskog akta kako bi se to desilo? I jedino mi pada na pamet da pišem Odboru za prosvetu Narodne skuštine Republike Srbije, ama sad nisam sigurna da mi oni ne bi rekli da se obratim nekom drugom odboru, recimo Odboru za finansije?

Pa, ako ima ko učen na blogu da me i tim povodom prosvetli, unapred se zahvaljujem.

 



Komentari (214)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Out of Beirut Out of Beirut 17:51 03.12.2010

Dve sugestije:


"1) Informaciju o tome da li je državnim osnovnim i srednjim školama dozvoljeno da prilikom nabavke udžbenika i pretplate na časopise rabat (tj. popust) koji dobijaju od izdavača prilikom nabavke, zadržavaju za potrebe škole, tj. zarađuju, ili su pak dužni da roditeljima nabavljene udžbenike i časopise naplate po ceni koja je umanjena za rabat koji su dobili od izdavača?"


Pitaj ih kako rade. Ne pitaj ih sta im je dozvoljeno.

"2) Informaciju o tome kojim je zakonskim ili podzakonskim aktom regulisano pravilo za postupanje u situacijama opisanim u tački 1 ovog zahteva, kao i kopiju tog zakonskog/podzakonskog akta."


Pitaj ih na osnovu cega misle da postupaju po zakonu*, kad nemaju pojma o njemu.

* kad se radi o ovome

Ne kazem da je ovo moje genijalno, samo kazem sta sam pomislio.
angie01 angie01 17:59 03.12.2010

ovako,

vecina shkola ima svog komercijalistu, (ne u okviru shkole, nego sa kojim ima ugovor) koji opet ima ugovor sa izdavachem-legalno posluje, ima sigurne kupce-pa procenat od rabata kao donaciju uplacuje shkoli. Ili ne uplacuje.

ima varijanta da shkola preko shkolskih zadruga vrshi ovu transakciju-ali novac ne ide nastavnicima, nego se vrti neka kompenzacija za nastavna sredstva.

ili neko fizichko lice ima akviziterski ugovor sa izdavachkom kucom, pa ima svoj resor shkola-gde opet kao u prvom sluchaju zahvali za sigurno trzishte.

kako god- roditelji nisu oshteceni-samo ne stoje u redu ispred knjizara!
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:05 03.12.2010

Re: ovako,

kako god- roditelji nisu oshteceni-samo ne stoje u redu ispred knjizara!


Pa, ne mislim da su roditelji oštećeni, nego da bi im se možda moglo pomoći da uštede koji dinar.

EDIT:
Recimo, ako komplet udžbenika za neki razred košta 4000 dinara, 20% rabata je 800,00 dinara. Ako neko ima dvoje dece, to je 1.600 dinara. Ako ima troje, to je 2.400,00 dinara. To je 10% nečije plate.

A ima rabata i od 25%, od 30%, od 40%...
angie01 angie01 18:20 03.12.2010

Re: ovako,

nego da bi im se možda moglo pomoći da uštede koji dinar


pa rabat je vec ukalkulisana u cene udzbenika, koje su male-s obzirom na troshkove, (autorski honorari,ilustracije, redakcija, shtampa,bla, bla), prosto ne moze jeftinije-vidi cene bestselera, gde je ravan slog, na srednje finom guz papiru, sa nekom lepenkom kao koricom-a udzbenici su za pripremu, prelom i shtampu najkomplikovaniji-te je to sve i skuplje, a koristi se i mnogo skuplji i kvalitetniji materijali i kolor je shtampa, a cena je otprilike ista sa tim skarabudznim selerom.

kapiram ja da je to sve veliki troshak sa ovakvim platama-ali na pogreshnom mestu trazish reshenje.
markonio92 markonio92 21:42 03.12.2010

Re: ovako,

angie01
cene udzbenika, koje su male-s obzirom na troshkove, (autorski honorari,ilustracije, redakcija, shtampa,bla, bla), prosto ne moze jeftinije-

Samo da potvrdim. Autorski honorari su smešni, ja sam za izradu slika i ilustracija u udžbeniku iz matematike za osnovnu školu dobio honorar od 15.000 din. U pitanju je bio višemesečni rad.
angie01 angie01 21:59 03.12.2010

Re: ovako,

Autorski honorari su smešni, ja sam za izradu slika i ilustracija u udžbeniku iz matematike za osnovnu školu dobio honorar od 15.000 din. U pitanju je bio višemesečni rad.


izvini na indiskreciji, a za koga si to radio ?

ozbiljni izdavachi imaju pravilnik o autorskim honorarima, po kome se tachno zna shta je shta i kako se shta rachuna i ovo mi neshto ne deluje moguce-ako je vishemesechni rad i komplikovane ilustracije i crtezi i naravno zavisi koliko ih ima -honorari nisu tako mali.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:30 04.12.2010

Re: ovako,

pa rabat je vec ukalkulisana u cene udzbenika, koje su male-s obzirom na troshkove, (autorski honorari,ilustracije, redakcija, shtampa,bla, bla), prosto ne moze jeftinije-vidi cene bestselera, gde je ravan slog, na srednje finom guz papiru, sa nekom lepenkom kao koricom-a udzbenici su za pripremu, prelom i shtampu najkomplikovaniji-te je to sve i skuplje, a koristi se i mnogo skuplji i kvalitetniji materijali i kolor je shtampa, a cena je otprilike ista sa tim skarabudznim selerom.


Radila sam u životu i u izdavaštvu i u knjižarstvu. Ima ovde još stvari koje se mogu pomenuti. Recimo: tiraž. Što veći tiraž, to niža cena štampe po pojedinačnom primerku. Udžbenici se štampaju u ogromnim tiražima, većim od tiraža bestselera.

Stariji izdavači su mi pričali da je u SFRJ doba maloprodajna cena knjige računata tako što su uzimani troškovi x 7, ili x 8 ili x 9... Nesrećnih 1990-tih, kada sam ja ušla u izdavaštvo, cena je računata troškovi x 3. Jedna trećina su troškovi, druga trećina je zarada izdavača, treća trećina je zarada knjižare (rabat). S tim što rabat ume da varira, pa su neki izdavači davali i rabat od 50%, zadovoljavajući se zaradom od samo 20%, ako su imali "bestseller", tj. bili sigurni da će prodati mnogo knjiga. Upravo to je knjižarama omogućavalo da daju popuste u knjižarama, tj. da umesto 50% maloprodajne cene, kao svoju zaradu zadrže 20% do 30%, a ostatak ponude kao popust.

Ako knjižare daju popuste na knjige koje prodaju, tj. odriču se dela svoje zarade u korist popusta, zašto to ne bi činile i škole, koje u nabavci udžbenika imaju ulogu knjižare?
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:31 04.12.2010

Re: ovako,

Samo da potvrdim. Autorski honorari su smešni, ja sam za izradu slika i ilustracija u udžbeniku iz matematike za osnovnu školu dobio honorar od 15.000 din. U pitanju je bio višemesečni rad.


Imam i ja potpitanje.
Da li ti je izdavač platio jednokratni honorar za izradu ilustracija, ili pak svake godine dobijaš određeni procenat od svakog primerka koji je prodat?
markonio92 markonio92 11:53 04.12.2010

Re: ovako,

angie01

izvini na indiskreciji, a za koga si to radio ?

ozbiljni izdavachi imaju pravilnik o autorskim honorarima, po kome se tachno zna shta je shta i kako se shta rachuna i ovo mi neshto ne deluje moguce-ako je vishemesechni rad i komplikovane ilustracije i crtezi i naravno zavisi koliko ih ima -honorari nisu tako mali.


Nije toliko bitno za koga sam radio, bilo je to pre par godina. Ono što sam primetio jeste da je lova koja se tu vrti (ne samo što se tiče mog honorara) smešna do te mere da mi nije jasno kako uopšte nekoga ne mrzi da se bavi time. Zato pretpostavljam da se sve uglavnom svodi na entuzijazam, prestiž ili neku inerciju ljudi koji se time bave. Bar što se tiče udžbenika za matematiku.
Kada sam rekao višemesečni rad, naravno nisam mislio na višesatni rad svakog dana tokom tih nekoliko meseci. Ali kada se pogleda broj provedenih sati na tom projektu i zarađen novac... smejurija. A to je kao neki intelektualni rad.

Krugolina Borup
Imam i ja potpitanje.
Da li ti je izdavač platio jednokratni honorar za izradu ilustracija, ili pak svake godine dobijaš određeni procenat od svakog primerka koji je prodat?

Jednokratni honorar. Mislim da su i autori udžbenika takođe jednokratno plaćeni.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:59 04.12.2010

Re: ovako,

Jednokratni honorar. Mislim da su i autori udžbenika takođe jednokratno plaćeni.


U tom slučaju, imamo dodatnu stvar koja pojeftinjuje udžbenike, pored velikog tiraža: samo prvo izdanje ima velike troškove, a sva ostala imaju samo troškove štampe, i ništa drugo.
markonio92 markonio92 13:05 04.12.2010

Re: ovako,

Krugolina Borup

U tom slučaju, imamo dodatnu stvar koja pojeftinjuje udžbenike, pored velikog tiraža: samo prvo izdanje ima velike troškove, a sva ostala imaju samo troškove štampe, i ništa drugo.


To bi bilo logično kada bi se knjige prodavale na kilo.
angie01 angie01 13:12 04.12.2010

Re: ovako,

U tom slučaju, imamo dodatnu stvar koja pojeftinjuje udžbenike, pored velikog tiraža: samo prvo izdanje ima velike troškove, a sva ostala imaju samo troškove štampe, i ništa drugo.


vidi- ovo veze nema sa zivotom, palish ljude bez veze, jer baratash nekim svojim zamishljenim ifno.

Stvari stoje ovako-pochetna cena-za prvo izdanje nije zavrshena, jer ti autorski honorar u prvom isplatish u vidu paushala, a za sva ostala idu tantijemi, pri tome, ti za svako izdanje imash troshkove redakcije-izmene, dopune, pa isto tako i za pripremu-a najveci troshak je troshak shtampe.

mogu da objasnim kako se uopshte priprema udzbenik-veoma komplikovano,jer je specifichna publikacija u pitanju, znachi pored teksta i ilustrativni materijal mora da zadovolji toliko toga, prelom je od fundamentalnog znachaja, kao i celokupno grafichko reshenje-reakcijski se rade po 3 revizije, gde uchestvuje lektura, korektura likovna redakcija sa rdom urednika izdanja i autorima-kompjuterska priprema-koja ne moze samo da koristi automatski pripremljene opcije u programima+ shtamparija + materijal, ald sad saberi sve te honorare i cenu materijala, pa da vidimo shta cesh dobiti.

Na sve to, ukljuchije se rabat-za usluge prodaje, (tu sad saberi sve shto bilo koji prodavac chini do susreta sa kupcem), a da podvuchem ponovo-shkola nema veze s tim-ona ne uchestvuje u tome na taj nachin, kako si ti zamislila i ne moze da utiche na rabat-gore sam objasnila kako to u shkolama jedino moze da funkcionishe, jer one nisu registrovane za trgovinsku delatnost.


jedino shto moze da se uradi-ali samo sa privatnim izdavachima, je da se napravi udruzenje roditelja, koji ce onda direktno sa tim izdavachem da kontaktiraju i da probaju-ako ih ima dovoljno i imaju dovoljno veliku narudzbinu, da im izdavach da udzbenike povoljnije.
To akanje nije malo i ne verujem da bi se bilo ko za dz petljao oko toga, a sa neizvesnim ishodom- s tim shto vi u tom sluchaju treba da odmah imate i pare!

Ministarsvo prosvete sa tim nema nishta!


vidim da ima josh pitanja i nepoznanica- trenutno nemam vremena, al cu se vratiti da sve objasnim-iako vidim da se vrtimo u krug!
angie01 angie01 13:13 04.12.2010

Re: ovako,

Mislim da su i autori udžbenika takođe jednokratno plaćeni.


nisu-prvo dobiju paushal, a posle tantijeme!

imash razne vrste ugovora- kod ozbiljnih izdavachkih kuca, sve je tipski klasifikovano!
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:26 04.12.2010

Re: ovako,

Stvari stoje ovako-pochetna cena-za prvo izdanje nije zavrshena, jer ti autorski honorar u prvom isplatish u vidu paushala, a za sva ostala idu tantijemi,


Pa, to u teoriji, da. U praksi stvari stoje malko drugačije.
Čovek lepo reče sam da mu je isplaćen jednokratni honorar i da nikakve tantijeme ne prima.
Lično sam prevela dobar broj knjiga za razne izdavače i po pravilu, trebalo bi i dan danas da dobijam tantijeme za prevod, pošto se te knjige i dalje prodaju, u XY izdanju.
Ako nećeš da pristaneš na jednokratnu isplatu honorara za prevod, već insistiraš na tantjemama - ne možeš da dobiješ posao. Ima ko hoće da radi bez tantjema.
Ne kažem da je tako i za autorski honorar.
Ali, evo, vidiš, čovek kaže da za ilustracije - jeste.
angie01 angie01 13:38 04.12.2010

Re: ovako,

Pa, to u teoriji, da. U praksi stvari stoje malko drugačije.


pa ja ti govorim iz prakse-ceo zivot radim u velikim izdavachkim kucama i kod nas i u svetu i veoma dobro znam shta pricham.

sve ono shto sam napisala se odnosi na udzbenike!

imash ti izdavache i izdavache, razne hohshtaplere, a i raznu vrstu ugovora i dila!

Renomirani izdavach koji radi decenijama i ima gomilu zaposlenih, ne moze bash da manevrishe tako-mali izdavach sa par naslova i dva udzbenika se dovija.

imash ti varijantu sa tim malim- kada ti da deo tiraza kao honorar- a shta ti sa tim da radish, ako nemash mrezu za prodaju?



markonio92 markonio92 13:51 04.12.2010

Re: ovako,

angie01

nisu-prvo dobiju paushal, a posle tantijeme!

imash razne vrste ugovora- kod ozbiljnih izdavachkih kuca, sve je tipski klasifikovano!


OK, pogrešio sam onda.
Ribozom Ribozom 18:24 03.12.2010

Srecnice

Tebi iz ministarstva prosvete odgovaraju.

Moja supruga je pokusala da se prekvalifikuje, i sluzbenica skole joj je rekla da ne moze da primi dokumenta jer 'nije imala takav slucaj'. Na moju pretnju krivicnom prijavom uzela je dokumenta ali ne i uplatnice.

E sada, kontaktirali smo ministartvo prosvete u Beogradu, medjutim niko nam nije odgovorio na postavljena pitanja i mnogo smo besni

Zasto imaju uopste onaj formular na sajtu kad im ne radi.

A neprofisionalnost skola (direktora i skolskog odbora) je tek posebna prica. Oni se demek brinu o budzetu skole, na stetu ucenika, a nekad i profesora, al nikad na svoju stetu.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:31 03.12.2010

Po Vuku i Nušiću

Pa lepo su sti sve napisali, šta nije jasno?

Rekoše ti veoma jasno, da nisu Ministarstva tu da ljudima štede pare na advokate, i da nije zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja tu - vidi gore pod advokati

Pa onda dalje rekoše da su Ministarstva (iliti kako prosvetne ministarske birokrate lepo napisaše - organi državne uprave) dužna da daju mišljenje o primeni propisa, ali nisu oni dužni da građanima koji bi nešto da pitaju, ali nisu sigurni šta pronađu koji propis ih u stvari interesuje.

I na kraju - lepo su te uputuli, ako ti smeta što škola obrće novce, imaš organe koji su nadležni - il finansije, ili javni trtrmrtovi ili za trgovinu ili za plaćanje poreza (i zloupotrebe) ili štagod je već problem.

Pa tako, recimo, ako ti smeta što te škola tera da od njih kupuješ robu - pa još cicije neće da ti daju popust, odeš do tržišne isnpekcije pa pokušaš da ih prijaviš ;> Ako ne ide to, a ti smisliš nešto drugo - i na kraju ako ti je baš na srcu da nešto namestiš direktoru škole, e odeš kod advokata, platiš mu, a on krene da prebira po zakonima. Samo nemoj da zaboraviš da isediš krpu kad te pošalje na bunar
cult cult 18:46 03.12.2010

Re: Po Vuku i Nušiću

Pa tako, recimo, ako ti smeta što te škola tera da od njih kupuješ robu - pa još cicije neće da ti daju popust, odeš do tržišne isnpekcije pa pokušaš da ih prijaviš ;


Inače, škola te ne primorava da kupuješ knjige kod njih. Ako želiš, prijaviš se, ako ne, eno ti Kosovska, Obilićev venac, pa dreždi tamo desetak dana. A da...juri i različite izdavače jer nastavnici biraju koji će udžbenik da koriste. Za engleski, recimo, moraš da obidješ pola grada da nadješ baš to što nastavnica traži.

Takodje, prvi dan škole za prvake i drugake izgleda tako što udju u učionicu, posedaju na svoja mesta, a ispred svakog na stolu stoji komplet udžbenika za prvi, odnosno, drugi razred. U koferčetu. Besplatan.
aleksandarz92 aleksandarz92 23:04 03.12.2010

Re: Po Vuku i Nušiću

Takodje, prvi dan škole za prvake i drugake izgleda tako što udju u učionicu, posedaju na svoja mesta, a ispred svakog na stolu stoji komplet udžbenika za prvi, odnosno, drugi razred. U koferčetu. Besplatan.

Mi nismo dobili koferče
Skoro sve su besplatne, da budemo precizniji. Ja sam sad "krenuo" u prvi razred, i neke knjige sam morao da platim. Ne sećam se koje, mislim da su 2 knjige u pitanju.
Ako se ne varam, i kjige za V razred su besplatne.
Jukie Jukie 09:40 04.12.2010

Re: Po Vuku i Nušiću

aleksandarz92
Takodje, prvi dan škole za prvake i drugake izgleda tako što udju u učionicu, posedaju na svoja mesta, a ispred svakog na stolu stoji komplet udžbenika za prvi, odnosno, drugi razred. U koferčetu. Besplatan.Mi nismo dobili koferče
Skoro sve su besplatne, da budemo precizniji. Ja sam sad "krenuo" u prvi razred, i neke knjige sam morao da platim. Ne sećam se koje, mislim da su 2 knjige u pitanju.Ako se ne varam, i kjige za V razred su besplatne.

Mislim da su knjige za peti razred besplatne na nivou Beograda i da to plaća Grad Beograd. Rekla mi je jedna nastavnica da su njihovoj školi isporučili paket radnih svesaka iz njenog predmeta za svu decu (dakle više od stotinak), a oni uopšte ne rade po tom udžbeniku, nego po drugom kome je ona autorka.
jacHa. jacHa. 10:04 04.12.2010

Re: Po Vuku i Nušiću

petaci na teritoriji Grada Beograda jesu svi dobili besplatne udžbenike od onih izdavača koje su iskali nastavnici. uz obavezu da ih čuvaju i vrate za sledeće petake, ili da ih otkupe, po završenom petom razredu. ne znam da li su po srbiji druga deca dobijala? ima li ko informaciju?
Nisu dobili geografski atlas, udžbenike stranih izdavača za strane jezike (kod nas engleski i francuski) i radne sveske (bilogija, geografija)
zanimljivo je da do današnjeg dana nisu stigle zavodove radne sveske iz geografije. a prvo polugodište skoro da je gotovo.
vesna.gm vesna.gm 12:19 06.12.2010

Re: Po Vuku i Nušiću

ne znam da li su po srbiji druga deca dobijala? ima li ko informaciju?



Deca u GM nisu dobili besplatne knjige, osim prvaka. Oni su dobili komplet udzbenika, ali u kesi. Ne u kofercetu...

angie01 angie01 18:39 03.12.2010

,

Pa tako, recimo, ako ti smeta što te škola tera da od njih kupuješ robu

niko nikog ne tera- niko ne mora preko shkole-ako nece, samo je jednostavnije-nishta drugo i za kupce-roditelje i za komercijaliste-posrednike i dobavjache.

shkola nije registrovana za trgovinske usluge-te to ne moze ni da radi!

ono shto je zbranjeno i veoma je kaznjivo je da nastavnici i uchitelji nude neku propratnu literaturu mahom od privatnih izdavacha-kao trebace deci, a ne pitaju roditelje nego djake na chasu. To opet niko ne mora- al je kaznjivo kao pojava!

Jukie Jukie 18:53 03.12.2010

Re: ,

Ja uopšte ne znam zašto bi roditelji kupovali udžbenike preko škola i još naručivali u npr. aprilu mesecu za sledeći septembar. I onda recimo umre nastavnica za vreme raspusta i dođe novi nastavnik i kaže "radićemo po udžbeniku tom i tom" a roditelji uglas kriknu "mi smo naručili drugi udžbenik pre šest meseci" i onda šta ćeš, moraš cele godine da radiš po knjizi koju su roditelji već kupili
yugaya yugaya 19:05 03.12.2010

Re: ,

Ih bre Jukie al' si ga zacrnio - recimo slomi nogu u avgustu, komplikovan prelom, sest meseci rehabilitacije a ne...
angie01 angie01 19:06 03.12.2010

Re: ,

Ja uopšte ne znam zašto bi roditelji kupovali udžbenike preko škola


vec smo rekli- ne moraju ako nece, samo im je tako jednostavnije!
Jukie Jukie 09:48 04.12.2010

Re: ,

yugaya
Ih bre Jukie al' si ga zacrnio - recimo slomi nogu u avgustu, komplikovan prelom, sest meseci rehabilitacije a ne...

Ma kakvi, nastavnica sa slomljenom nogom koju sam ja menjao vratila se za tri meseca, posle opet ona radi po knjizi koju je sama izabrala. Nije to taj scenario. Nastavnici iz mog predmeta su neuobičajeno žilavi.
(drugi primer sam izbrisao jer je bio stvarno crnjak)
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:44 04.12.2010

Re: ,

shkola nije registrovana za trgovinske usluge-te to ne moze ni da radi!


Postoji mogućnost "proširene delatnosti škole" (Član 36 Zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja):

"Proširena delatnost ustanove može da bude davanje usluga, proizvodnja, prodaja i druga delatnost kojom se unapređuje ili doprinosi racionalnijem i kvalitetnijem obavljanju obrazovanja i vaspitanja. Odluku o proširenju delatnosti donosi organ upravljanja ustanove, uz saglasnost Ministarstva."

To su valjda te, na ranijim mojim blogovima od blogera pomnjane "učeničke zadruge"?

Ako je tako, onda se postavlja pitanje: čemu komercijalisti kao posrednici? Zar ne može udžbenike da nabavlja škola direktno, pa da se onda odrekne svoje zarade, ili makar dela svoje zarade, u korist popusta roditeljima?
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 11:18 04.12.2010

Re: ,

Ne moze to da se desi jer koji god nastavnik da dodje mora da radi po izabranim udzbenicima jer udzbenik, zvanicno, ne bira nastavnik licno vec Strucno vece a, odluku odobrava NV. Veci je problem ako dete promeni skolu u toku skolske godine.
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 11:37 04.12.2010

Re: ,

Proširena delatnost škole se, kako sada stvari stoje, odnosi na srednje stručne škole i neke škole za obrazovanje dece sa posebnim potrebama gde može da se ostvari proizvodnja pa oni nešto proizvode i prodaju pa taj novac ulažu u podizanje nivoa nasatve i proizvodnje. Bio je skoro na TV-u prilog iz škole koja izradjuje tablice za automobile. I to ne bi trebalo da bude sporno (bar meni). Učeničke zadruge su nešto drugo.
Ima još jedna, po meni mnogo važnija, stvar kako škole (direktori) zlopupotrebljavaju imovinu škole, a to je izdavanje fiskulturnih sala. To je mnogo veća kinta i mnogo mutnije od nabavke udzbenika. Realno, ne daju svi izdavači popust kao "Kreativni centar" i za roditelje bude lakše da kupuju knjige preko škole - em je ista cena, em ne traže po gradu i ne čekaju u redu, a i bude na 3-4 rate (što je svima vrlo važno!). A našoj školi je izdavač dao nekoliko kompleta gratis za učenike čiji roditelji su izuzetno slabe materijalne situacije.
hajkula1 hajkula1 20:17 04.12.2010

Re: ,

j... pa tko moja cerka uci engleski jezik iz knjige koju je pisao jedan autor i stampao jedan izdavac, a drugarica iz drugog odeljenja istog razreda u istoj gimnaziji, uci od drugog autora a stampala druga izdavacka kuca.

Izabralo Strucno vece?
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 20:32 04.12.2010

Re: ,

Kažem da bi, po Zakonu i Statutu škole, trebalo da udžbenik bira Stručno veće, ali prfesori to vrlo često shvate lično, pa onda razglabaju, argumentuju, teraju inat jedni drugima... U principu može svaki prof. da radi po izabranom udžbeniku (Stručno veće "izabere" oba ili tri, četiri...) ali smatram da je bezveze situacija koju ste opisali.
Jukie Jukie 21:26 04.12.2010

Re: ,

hajkula1
j... pa tko moja cerka uci engleski jezik iz knjige koju je pisao jedan autor i stampao jedan izdavac, a drugarica iz drugog odeljenja istog razreda u istoj gimnaziji, uci od drugog autora a stampala druga izdavacka kuca.Izabralo Strucno vece?

Pa ako je kod različitih nastavnika sasvim je po zakonu.

Ali ja sam pristrasan što se tiče engleskog, moje odeljenje je na prirodnom smeru radilo po knjizi iz društvenog jer smo bili najjači na početnom testu.
dj dj 18:47 06.12.2010

Re: ,

Jukie
I onda recimo umre nastavnica za vreme raspusta i dođe novi nastavnik i kaže "radićemo po udžbeniku tom i tom" ...


ocete da kazete da je nastavnicima ostavljeno na volju da biraju po kom ce udzbeniku da se radi???? sta je sledece, da dodju na cas i odluce dal taj dan predaju matematiku ili italijanski?
Jukie Jukie 19:54 06.12.2010

Re: ,

dj

Jukie
I onda recimo umre nastavnica za vreme raspusta i dođe novi nastavnik i kaže "radićemo po udžbeniku tom i tom" ...


ocete da kazete da je nastavnicima ostavljeno na volju da biraju po kom ce udzbeniku da se radi???? sta je sledece, da dodju na cas i odluce dal taj dan predaju matematiku ili italijanski?

da, nastavnici imaju 3 ili 4 udžbenika za svoj predmet koje je država odobrila i između kojih mogu da biraju koji će koristiti.
Za biologiju su glavni izdavači Zavod za udžbenike, Klett, Bigz i Novi logos, a ima ih još nekoliko.
Jedna moja koleginica za svaki razred koristi udžbenik različitog izdavača.
Ne znam šta je tu toliko neobično, ovo je već četvrta godina kako se tako radi.
mlekac mlekac 20:08 03.12.2010

Iskreno

Nikad ne narucujem udzbenike preko skole.
Prvo, zato sto uvek gledam da nabavim i polovne - gde je moguce, a drugo, zato sto sam davno ustanovila da je komplet preko skole skuplji.

Ne znam kako ni zasto - ali skuplji je od pojedinacne kupovine minimum 10%.
angie01 angie01 20:13 03.12.2010

Re: Iskreno

Ne znam kako ni zasto - ali skuplji je od pojedinacne kupovine minimum 10%.


ne znam u kojoj shkoli-jer je rabat uvek isti za iste knjige!

mislim-izdavachima ne ide u prilog da je to drugachije-oni sa kojima imaju ugovore o prodaji-vec sam gore objasnila, mogu da prodaju samo po tom rabatu!
Jukie Jukie 09:56 04.12.2010

Re: Iskreno

mlekac
Nikad ne narucujem udzbenike preko skole.Prvo, zato sto uvek gledam da nabavim i polovne - gde je moguce, a drugo, zato sto sam davno ustanovila da je komplet preko skole skuplji.Ne znam kako ni zasto - ali skuplji je od pojedinacne kupovine minimum 10%.


A postoje i te silne radne sveske te dodatni radni listići te nešto. Oni nisu svi potrebni svoj deci*, a ako se naručuje komplet onda svi dobiju sve pa i plate sve.

*to naravno zavisi i od toga koliko nastavnik insistira da moraš da imaš baš tu radnu svesku i da je popunjavaš.

*a mislim i da bi to mogao da bude jedan od načina akomodacije pri individualizovanom radu. U onom pravilniku se pominje mogućnost da učenik radi sa drugim/dodatnim udžbenikom. Najbolje bi naravno bilo da nastavnik prouči sve postojeće udžbenike, radne listiće i ino, pa da za svako dete odredi koja mu je dodatna knjiga najkorisnija (pored nekog zajedničkog udžbenika po kome bi svi "radili" pa bi se to pisalo u rubrikicu u dnevniku). Onda jedno dete popunjava radnu svesku iz Zavoda a drugo radi zadatke iz Kletta. Kad bi, al' bi.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:47 04.12.2010

Re: Iskreno

mlekac:
Ne znam kako ni zasto - ali skuplji je od pojedinacne kupovine minimum 10%


angie:
ne znam u kojoj shkoli-jer je rabat uvek isti za iste knjige!


Recimo: izdavač daje rabat 30% na maloprodajnu cenu.
Škola naplaćuje punu maloprodajnu cenu, zadržavajući svih 30% kao svoju zaradu.
Knjižara odluči da se odrekne 10% svoje zarade, da od 30% rabata za sebe zadrži 20%, a da 10% ponudi kao popust.
MarkoPustolov MarkoPustolov 20:26 03.12.2010

obicno birokratija daje los pravni odgovor

ali ovaj put moram da ti kazem da su napisali bas kako treba tj lepo ti objasnili da nemogu da ti daju odgovor i da se raspitas na drugoj adresi a i da ne mogu da ti odgovore jer si ih pitala za misljenje

pitanje za misljenje za tumacenje propisa se postavlja u formi u tome dal je to i to u skladu sa tim i tim clanom zakona (perpostavljam za finansiranje skola ako ima taj zakon)

Krugolina Borup Krugolina Borup 10:54 04.12.2010

Re: obicno birokratija daje los pravni odgovor

pitanje za misljenje za tumacenje propisa se postavlja u formi u tome dal je to i to u skladu sa tim i tim clanom zakona (perpostavljam za finansiranje skola ako ima taj zakon)


Upravo to mi i jeste problem: mišljenje o ČEMU da pitam? Član taj i taj kog zakona?
Nadala sam se da ima neko na blogu ko zna, da ne moram da angažujem advokata...

Tebi hvala na sugestiji.
st.jepan st.jepan 21:08 03.12.2010

A KLINJA?

Izvinjavam se ako sam promasio temu..., a razmisljs li katkad o tome kolike su shanse tvog klinca da tu skolu zavrsi sa iole pristojnim ocenama?
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:58 04.12.2010

Re: A KLINJA?

Izvinjavam se ako sam promasio temu..., a razmisljs li katkad o tome kolike su shanse tvog klinca da tu skolu zavrsi sa iole pristojnim ocenama?


Ne razmišljam.
Verujem u sistem, i verujem da njegovo znanje i ocene ni na koji način nisu povezani sa onim čime se ja bavim, a to je način poslovanja škole.
Verujem da učitelji i nastavnici profesionalno obavljaju svoj posao.

Takođe, nevezano direktno za tvoje pitanje, ali da napomenem i to da ne verujem da su ocene merilo znanja.
I verujem da je za uspeh u životu važno znanje, a ne ocene.
st.jepan st.jepan 12:16 04.12.2010

Re: A KLINJA?

verujem da je za uspeh u životu važno znanje, a ne ocene.


Ti to ozbiljno, ili si (biva) prosto zaboravila da turis smajlica?
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:33 04.12.2010

Re: A KLINJA?

Ti to ozbiljno, ili si (biva) prosto zaboravila da turis smajlica?


Najozbiljnije.
Oćeš da ti dam primer?

Odnedavno podučavam sestrića, koji je sedmi razred u osnovnoj školi, engleskom.
On POJMA NEMA. Dogurao do sedmog razreda, a ne zna kako se kaže "životinja" na engleskom, ne zna šta znači "walk" niti "talk", i sve tako...
A ima trojku. (Kod mene bi imao nulu.)

Ja htela da ga učim otpočetka sve po redu kako treba, pošto će mu engleski trebati u životu i stvarno mislim da je dobro da ga zna.
On me moli da ga prvo učim "trikovima", tj. kako da dobije dobru ocenu na kontrolnom. A koliko pored toga stignemo da radimo "pravi engleski" - stignemo.
Sve u svemu, potrošim ja 2 sata da ga naučim "trikovima" za present perfect, i dete dobije 5 na kontrolnom.
Donese mi kontrolni. Gramatički sve tačno.
"Ajd sad mi prevedi šta to znači?"
Ne zna..
st.jepan st.jepan 13:02 04.12.2010

Re: A KLINJA?

Ti to ozbiljno, ili si (biva) prosto zaboravila da turis smajlica?

Najozbiljnije.


OK, onda nema druge, nego ozbiljno:

Da, i mene su tako nekako vaspitali.
Ne sumnjam, u najboljoj nameri.
Nemoj se onda cuditi sto ce se tvoj kljinja (poput mene) ceo zivot cuditi.
Ne pomaze tu ni iskustvo, ni naknadno stecena "pamet".
Eticki refleks, stecen u detinjstvu, uvek nadjaca i sve pokvari.
ivankagrump ivankagrump 22:23 03.12.2010

IMHO

Škole uspevaju da dobiju taj popust zahvaljujući roditeljima - kada bi 99% roditelja knjige kupovalo pojedinačno, ili se nekako samoorganizovali da naruče na veliko i onda da im bude jeftinije nego naručivanje preko škole, imam utisak da škole ne bi dobijale nikakav popust za naručivanje knjiga za onaj preostali procenat đaka. Zato zaključujem da bi bilo fer da se škola zahvali roditeljima, recimo jednim delom rabata.

S druge strane, pružanje usluge - a to je dostava knjiga i pošteda roditelja od čekanja u redovima - može (mada ne bi trebalo, pošto imamo "besplatno obrazovanje" koje je besplatno onoliko koliko i moji lekove za koje plaćam učešće od 75%) da bude naplaćeno od strane škole, recimo u vidu zadržavanja dela rabata za potrebe škole.
cult cult 22:41 03.12.2010

Re: IMHO

Zato zaključujem da bi bilo fer da se škola zahvali roditeljima, recimo jednim delom rabata.


Jbt, ovo k'o na roditeljskom sastanku. Kakav brainstorming zbog 300 dinara. Dal je bolje da škola to uzme i kupi šestare i lenjire, il da gdja mama kupi ekstra dve tri kutije cigareta.
angie01 angie01 22:51 03.12.2010

Re: IMHO

Kakav brainstorming


pa je l slusha neko uopshte-knjige isto koshtaju i u shkoli i u knjizari- samo shto ih ovde dobijesh na noge-a tamo s tim nogama morash da stojish u redu-rabat je urachunat u cenu!!!!!

proverite na sajtu izdavachkih kuca od kojih se knjige uzimaju!

znachi- kupci ne mogu da kupe jeftinije ionako jetine udzbenike- s obzirom na troshkove za njihovu proizvodnju- ostalo je bulshiting i izdrndavanje-shto moze na bilo koju drugu temu isto tako-pa zamislite neshto drugo shto vas nervira i sve moze da se upotrebi za to neshto!

moze samo drzava da plati i da vam pokloni, ili neko drugo ganutljivo bice, moze drzava i da uchestvuje u ceni-tako shto ce da dotira pola ili neznamkoliko!
cult cult 22:55 03.12.2010

Re: IMHO

samo shto ih ovde dobijesh na noge-

i na rate
angie01 angie01 22:57 03.12.2010

Re: IMHO

cult
samo shto ih ovde dobijesh na noge-i na rate


a ni to nije dovoljno!


Hansel Hansel 23:45 03.12.2010

Re: IMHO

cult
Zato zaključujem da bi bilo fer da se škola zahvali roditeljima, recimo jednim delom rabata. Jbt, ovo k'o na roditeljskom sastanku. Kakav brainstorming zbog 300 dinara. Dal je bolje da škola to uzme i kupi šestare i lenjire, il da gdja mama kupi ekstra dve tri kutije cigareta.

Kad smo kod cigareta, cult, da li ti to na avataru kršiš Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima?! Da, da, evo, uvećao sam sličicu... Ali, da, u ovom slučaju imaš zaštitu gđe mame!

A sad ozbiljno - nije stvar u 300 din (za nekoga nažalost i jeste), stvar je u tome gde idu, možda u neki privatni džep - pazi 300 din. x broj đaka uopšte ne mora da bude mala para... Ako ide za šestare i lenjire (da ne bude da povlače prave nogarom stolice, k'o na onoj poznatoj fotki), neka im je i alal... al' treba to ipak da se kontroliše, tu se slažem s gđom mamom!

Evo, našao sam:

aleksandarz92 aleksandarz92 00:22 04.12.2010

Re: IMHO

Da, da, evo, uvećao sam sličicu...

Sad si postao saučesnik
cult cult 00:27 04.12.2010

Re: IMHO

Kad smo kod cigareta, cult, da li ti to na avataru kršiš Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima?!



gdja mama ne želi kontrolu nad tim silnim sredstvima, već lapo-lapo tal.
ivankagrump ivankagrump 00:28 04.12.2010

Re: IMHO

za nekoga nažalost i jeste


U tome je poenta. Ovo više nije besklasno društvo, pa da se od svakoga uzima podjednako. Školama treba novac, to je jasno, ali to se rešava tako što se roditeljima obrati za pomoć i zatraži donacije koliko ko može da izdvoji.

@ Angie, možda nisi dobro razumela moj komentar? Ili ja ne razumem tvoj.
angie01 angie01 00:50 04.12.2010

Re: IMHO

Angie, možda nisi dobro razumela moj komentar? Ili ja ne razumem tvoj.


ajmo josh jedan krug-+ne znam kojih 300 kinti vi delite kao kupci,kada oni za vas ne postoje, jer knjige nisu jeftinije za tih 300,niti shkola o tome odluchuje, jer je ta cifra urachinata u startnu-ionako malu cenu udzbenika, koja je ista i u shkoli i u knjizari-mislim, ne znam kako drugachije da kazem.

Krugolina nije dobro postavila problem, niti se obratila na pravu adresu-ja sve lepo objasnila u gore komentarima.
tigrks tigrks 01:26 04.12.2010

Re: IMHO

@ Angie, možda nisi dobro razumela moj komentar? Ili ja ne razumem tvoj

Definitivno - ti ne razumeš.
Šta treba da znači to da vam se škola zahvali... da li si možda predložila nekoj knjižari da podelite rabat?
Ovo više nije besklasno društvo, pa da se od svakoga uzima podjednako

U skladu sa tim bi onda škola trbalo da vas "klasifikuje", i na bazi toga nekome da više a nekome manje.
ivankagrump ivankagrump 02:59 04.12.2010

Re: IMHO


Šta treba da znači to da vam se škola zahvali... da li si možda predložila nekoj knjižari da podelite rabat?


Knjižare nisu deo besplatnog javnog obrazovnog sistema. Ponoviću, škola ne bi imala tih koliko, 600 dinara po đaku? da se roditelji organizuju da drugačije nabavljaju te udžbenike (pa možda baš i preko neke knjižare voljne da se odrekne 50% rabata ako će joj to povećati promet, zašto da ne?)
Jukie Jukie 10:01 04.12.2010

Re: IMHO

Hansel

Ako ide za šestare i lenjire (da ne bude da povlače prave nogarom stolice, k'o na onoj poznatoj fotki), neka im je i alal... al' treba to ipak da se kontroliše, tu se slažem s gđom mamom! Evo, našao sam:

Mislim da sam radio u toj školi. Dve te stoličice su se skršile pod decom za vreme mog časa. Bile su poslate kao višak iz osnovne škole dok im ne stignu veće stolice.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:10 04.12.2010

Re: IMHO

pa je l slusha neko uopshte-knjige isto koshtaju i u shkoli i u knjizari-


Mož' da bidne, al' ne mora da znači.
Knjižare imaju običaj dati popust, odričući se jednog dela svoje zarade od rabata koji im pripada.

proverite na sajtu izdavachkih kuca od kojih se knjige uzimaju!


Nemojte samo proveriti šta piše na sajtu, već zovite izdavača.
Kada sam u septembru zvala Kreativni centar da pitam sleduje li mi neki popust ako nabavljam veću količinu knjiga, rečeno mi je: "Ako knjige kupujete direktno od nas, imate rabat 20%, uzeli vi jednu knjigu ili 20 knjiga."
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:15 04.12.2010

Re: IMHO

da li si možda predložila nekoj knjižari da podelite rabat?


Ukoliko se nabavlja veća količina knjiga iz jedne knjižare (recimo, skupimo se mi roditelji jednog jedinog odeljenja), s knjižarom itekako može da se pregovara o popustu.
Garantujem.

Ali je glupo to raditi s knjižarom, kad se knjige mogu uzeti direktno od izdavača, s kompletnim rabatom kao popustom.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:17 04.12.2010

Re: IMHO

U skladu sa tim bi onda škola trbalo da vas "klasifikuje", i na bazi toga nekome da više a nekome manje.


Ne stoji.
Ako je školovanje OBAVEZNO, onda škola mora biti besplatna i jednaka za sve.
Da nije obavezno, mogla bi da nas klasifikuje.
Hansel Hansel 22:04 04.12.2010

Re: IMHO

Jukie
Mislim da sam radio u toj školi. Dve te stoličice su se skršile pod decom za vreme mog časa. Bile su poslate kao višak iz osnovne škole dok im ne stignu veće stolice.

Da li prepoznaješ kolegu?

(P.S. Je l' možeš da kažeš, izvinjavam se domaćici za skretanje, s kojim se iznosom - valjda je to osnovna cena rada, šta već - množi koeficijent zaposlenog u prosveti - za obračun plate? Jedna moja prijateljica se nedavno zaposlila, na nekoj je zameni, dobila rešenje, sramota je da pita, to joj prvi pos'o u prosveti... ja se ubih tražeći po netu, ali ne nađoh ništa sveže)
Jukie Jukie 23:51 04.12.2010

Re: IMHO

Hansel

JukieMislim da sam radio u toj školi. Dve te stoličice su se skršile pod decom za vreme mog časa. Bile su poslate kao višak iz osnovne škole dok im ne stignu veće stolice.

Da li prepoznaješ kolegu? (P.S. Je l' možeš da kažeš, izvinjavam se domaćici za skretanje, s kojim se iznosom - valjda je to osnovna cena rada, šta već - množi koeficijent zaposlenog u prosveti - za obračun plate? Jedna moja prijateljica se nedavno zaposlila, na nekoj je zameni, dobila rešenje, sramota je da pita, to joj prvi pos'o u prosveti... ja se ubih tražeći po netu, ali ne nađoh ništa sveže)


Ustvari i jeste postojao jedan stari, sedi, u odelu, čovek pred penzijom koji je predavao matematiku
, ali nismo razgovarali jer sam vrlo kratko ostao u toj školi... ja se nekako uvek nadam da je ovo neka slika sa interneta iz strane zemlje (ali ako nije onda je stvarno spooky).

Ne znam kolika je cena rada... nisam radio u školi već par godina a svako malo bude neki štrajk i povišica. U svakom slučaju važan je taj koeficijent da je dobro izračunat. Pare stižu tek kroz mesec dana, a pošto sam ja uglavnom bio na kratkim zamenama, do tada sam već bio u nekim drugim vodama pa mi je bilo "U, vidi, neke pare su na računu! Aha, piše da je od škole"
Hansel Hansel 22:27 05.12.2010

Re: IMHO

Hvala!

(A i ja se nadao da je slika iz nekog inostranstva...)
tigrks tigrks 00:48 04.12.2010

Može li neko ovo da mi pojasni

Dakle, oblast zarađivanja škola na rabatima uopšte nije regulisana, te svako može da radi šta mu volja.

Obaveštavamo Vas da pitanja navedena u zahtevu nisu regulisana propisima iz oblasti obrazovanja

upućujemo Vas da se obratite Ministarstvu finansija zahtevom za davanje mišljenja o primeni republičkih propisa iz oblasti rasplaganja javnim sredstvima

Ovakav odgovor ne razume samo onaj ko ne želi da razume.
angie01 angie01 00:54 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

Dakle, oblast zarađivanja škola na rabatima uopšte nije regulisana, te svako može da radi šta mu volja.


ovo nije tachno-to je krugolinin zakljuchak- shkole nemaju mogucnost da trguju, to jeste regulisano zakonom i u mom prvom komentaru je objashnjeno sve o tome.

bitno za ovu celu prichu je da roditelji nisu oshteceni kupovinom preko shkole i da im je tako samo lakshe.
aleksandarz92 aleksandarz92 01:22 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

bitno za ovu celu prichu je da roditelji nisu oshteceni kupovinom preko shkole i da im je tako samo lakshe.

Tačno, mada bi bilo lepo znati i gde taj novac završava.
angie01 angie01 01:30 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

Tačno, mada bi bilo lepo znati i gde taj novac završava.

aleksandarz92 aleksandarz92 01:36 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

?
tigrks tigrks 01:37 04.12.2010

Re: to je krugolinin zakljuchak

Angie, to sam i želeo da apostrofiram. Izgleda ne baš najbolje.
Odgovor ministarstva je maksimalno korektan (što od njih i nisam baš očekivao), ti si dodatno objasnila sve ostalo tako da je meni ostalo da samo konstatujem da sve to ne razume onaj ko neće da razume.
tigrks tigrks 01:55 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

Tačno, mada bi bilo lepo znati i gde taj novac završava.

Pa ljudi da li vi čitate komentare. Angie je pisala o tome. Novac od rabata se može koristi isključivo za unapredjenje nastave (nabavka učila) i poboljšanje uslova rada škole, o čemu odlučuje Školski odbor i Savet roditelja. I niko od zaposlenih u školi nema ličnu korist od tog novca.
aleksandarz92 aleksandarz92 02:07 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

Novac od rabata se može koristi isključivo za unapredjenje nastave (nabavka učila) i poboljšanje uslova rada škole, o čemu odlučuje Školski odbor i Savet roditelja.

Ne videh nigde da je to neko napisao, mada je vrlo logično da je tako. Moj komentar ima veze sa nekoliko poslednjih Krugolininih blogova, gde smo čitali kako nije baš lako doći do sadržaja tih odluka.
angie01 angie01 02:30 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

gde smo čitali kako nije baš lako doći do sadržaja tih odluka.


najednostavniji nachin je pitati svog predstavnika roditelja u tom savetu-nema tu nikakve misterije, niti ima razloga da taj roditelj krije ni o chemu su prichali ni shta su odluchili.

isto tako, svaki roditelj ponaosob moze da trazi od svog predstavnika o chemu zeli da se diskutuje na savetu i da trazi dogovoreni odgovor.
arianna arianna 10:13 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

Novac od rabata se može koristi isključivo za unapredjenje nastave (nabavka učila) i poboljšanje uslova rada škole, o čemu odlučuje Školski odbor i Savet roditelja.


Tačno tako ali .... u mnogim školama ova sredstva koriste se za stručno usavršavanje i za dnevnice isključivo direktora, čime se verovatno?!? poboljšavaju uslovi u radu škole

ajde čik, nek se neko od roditelja pobuni i da pita gde su pare
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:17 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

ovo nije tachno-to je krugolinin zakljuchak- shkole nemaju mogucnost da trguju, to jeste regulisano zakonom i u mom prvom komentaru je objashnjeno sve o tome.


Angie, uz sve dužno poštovanje, moram da te pitam: jel' ti radiš u Ministarstvu finansija, pa znaš sto posto da je ono što si mi ti rekla tačno? Mislim, nije da ne verujem, samo ukazujem na činjenicu da je na nekom od prethodnih mojih blogova bilo ljudi koji direktno rade u prosveti, pa su jedni tvrdili da je rabat ograničen na 9%, drugi da je zabranjen, treći da može ovako, četvrti da može onako... Jedino što ja želim jeste da imam crno na belo od zvanične institucije validnu informaciju. Ti verovatno imaš informaciju kako se radi u praksi. A kod nas zakoni i praksa ne moraju da budu baš jedna te ista stvar (da citiram upravo Ministarstvo prosvete).

bitno za ovu celu prichu je da roditelji nisu oshteceni kupovinom preko shkole i da im je tako samo lakshe.


Moje pitanje glasi: zašto je cena nabavke udžbenika preko škole i preko knjižare ista? Ako je nabavka preko škole lakša, zašto istovremeno ne bi bila i jeftinija? Postoji prostor da bude jeftinija. Zašto bi bilo nenormalno da bude i lakša i jeftinija?

Stoji i činjenica da bi, u slučaju da se roditelji samoorganizuju pa delegacija ode da kupi udžbenike za celo odeljenje, definitivno uštedeli minimum 20%. Ali, da bi se roditelji samoorganizovali, trebalo bi imati validne Odeljenske savete, i trebalo bi imati redovne roditeljske sastanke.

Nekim roditeljima je bitnije ono što je LAKŠE, nekima ono što je JEFTINIJE. Lično smatram da nema ničeg skupljeg od vremena i živaca, pa naginjem onome što je LAKŠE. Ali nisam slepa i vrlo dobro vidim da oko mene ima mnogo, mnogo roditelja kojima je od suštinske važnosti ono što je JEFTINIJE.

Da vlast ove države ne prepoznaje teškoće koje ogromna većina roditelja ima sa dodatnim troškovima besplatnog školovanja, ne bismo ni imali akciju poklanjanja udžbenika za prvake, drugake, petake... Samo mi nije jasno, ako vlast već prepoznaje taj problem, zašto ne uradi i sledeći logičan korak: iskoristi činjenicu da škole imaju rabate prilikom nabavke udžbenika da cenu istih udžbenika umanje za taj rabat, tj. donesu propis po kome će rabat biti popust za roditelje?
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 10:48 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

tigrks
Tačno, mada bi bilo lepo znati i gde taj novac završava.

Pa ljudi da li vi čitate komentare. Angie je pisala o tome. Novac od rabata se može koristi isključivo za unapredjenje nastave (nabavka učila) i poboljšanje uslova rada škole, o čemu odlučuje Školski odbor i Savet roditelja. I niko od zaposlenih u školi nema ličnu korist od tog novca.

Savet roditelja ne odlučuje o tome. Nadležnosti Saveta pobrojane su i u zakonu i odlučivanje o načinima trošenja sredstava nigde se ne pominje. Za školski odbor ne znam
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:22 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

Novac od rabata se može koristi isključivo za unapredjenje nastave (nabavka učila) i poboljšanje uslova rada škole, o čemu odlučuje Školski odbor i Savet roditelja.


A to znamo da je 100% tačno?
Imamo crno-na-belo, ili imamo informaciju od blogera (neko drugi je isto to rekao na prethodnom blogu)?
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:23 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

najednostavniji nachin je pitati svog predstavnika roditelja u tom savetu-nema tu nikakve misterije, niti ima razloga da taj roditelj krije ni o chemu su prichali ni shta su odluchili.

isto tako, svaki roditelj ponaosob moze da trazi od svog predstavnika o chemu zeli da se diskutuje na savetu i da trazi dogovoreni odgovor.


A ako ni ne znam ko mi je predstavnik u Savetu roditelja, zato sto on nije izabran na roditeljskom sastanku vec vrbovanjem, a meni nije ni receno ko je predstavnik, te ne znam ni koga da pitam?
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:25 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

u mnogim školama ova sredstva koriste se za stručno usavršavanje i za dnevnice isključivo direktora, čime se verovatno?!? poboljšavaju uslovi u radu škole


Otkud znaš?

ajde čik, nek se neko od roditelja pobuni i da pita gde su pare


Evo, ja ću da pitam.
Ali, da ne bude da sam nešto sela na kičmu isključivo OŠ "Mladost", ajde da mi date nazive i adrese nekih drugih osnovnih škola (bar 3 komada) za koje sigurno znamo da nabavljaju udžbenike, pa da pitam njih.
Može?
arianna arianna 11:54 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

Otkud znaš?


pričaju ljudi, a ja volim da slušam

Pitaj bilo koju školu dopisom : gde su novci od rabata?
pa ako ti pokažu kompjutere, laminat ili klima uredjaje, a ti pitaj koliko ste toga dobili i gde je?

evo primeri: U nekoj školi kupe se kompjuteri, s tim što direktor dobije službeni (najnoviji i najskuplji) laptop, koji nikada nije u školi? Niko ne sme da pita, niti se zna gde je; na nekom od popisa biva rashodovan kao neispravan a i dalje laptopa nigde nema! kupi se nov i tako u krug!
ili recimo : kupe se klime za klimatizaciju učionica. Prilikom kupovine dobije se minimum 1 klima, na poklon, gratis. Nigde ih nema upravo te dobijene gratis. Isparile!! Ne vode se u listama inventara.
ili stavlja se laminat po učionicama,sredjuje krov (gradja, crep, oluci) , djački toaleti, ili... se kupi bukov parket za renoviranje sale za fizičko (preko 700 m2 !!! ej, koja sala ima tu površinu!?) a za to vreme, da ti ne pričam ko renovira kuću i to uglavnom sa istim izvodjačima radova.
Ko sme da pita? a sve u cilju poboljšanju uslova rada u školi!
tyson tyson 12:48 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

Ko sme da pita?

Ne razumem, a zašto niko ne sme da pita?! Šta će da im se desi?

Pa ne pričamo ovde o Zemunskom klanu ili Kekinoj grupi.




cult cult 12:49 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

evo primeri


Fascinirajuće je to sto našem narodu nista ne valja. Ali ništa. Ako se od roditelja traže pare za nešto, eto za te fckin klime (naš slučaj), onda krene dreka zašto se od roditelja traže pare, šta bi sa besplatnim školovanjem itd, a ako ih škola nabavi od rabata za udžbenike (btw, usluga roditeljima veeeelika što ne moraju da jure deset dana po gradu tražeći ih, i još dobiju na rate), onda zašto ne delimo lapo-lapo rabat, koliko su postavili laminata i dal se i nastavnica OTO-a ogrebala za koji kvadrat za predsoblje.

Jbt, da sam neka vlast zabranio bih to deljenje udžbenika za dž, nego da pare idu ovim jadnim i nikakvim školama. I to deo za nastavna sredstva, a deo da bude dodatak plati kao naknada za stres zbog rada s roditeljima (za roditeljski sastanak bar 50eur neto; "otvorena vrata" 10 eur neto)
maca22 maca22 12:51 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

cult

Jbt, da sam neka vlast zabranio bih to deljenje udžbenika za dž, nego da pare idu ovim jadnim i nikakvim školama. I to deo za nastavna sredstva, a deo da bude dodatak plati kao naknada za stres zbog rada s roditeljima (za roditeljski sastanak bar 50eur neto; "otvorena vrata" 10 eur neto)

Doslo vreme da se slozim sa cultom.

cult cult 12:57 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

maca22

Doslo vreme da se slozim sa cultom.

angie01 angie01 14:34 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

Moje pitanje glasi: zašto je cena nabavke udžbenika preko škole i preko knjižare ista? Ako je nabavka preko škole lakša, zašto istovremeno ne bi bila i jeftinija? Postoji prostor da bude jeftinija. Zašto bi bilo nenormalno da bude i lakša i jeftinija?


ako si pratila shta sam napisala, ne znam kako mozesh ovo da me pitash-ili bolje, obelezi mi prostor za jeftinije, kada shkola na cenu uopshte ne utiche?!

ne radim u ministarstvu finansija- nego u izdavashtvu!:)
angie01 angie01 14:37 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

cult
maca22
Doslo vreme da se slozim sa cultom.


bash me chudi maco22, ja se uvek slazem s Cultom!


maca22 maca22 14:47 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

angie01
cult
maca22
Doslo vreme da se slozim sa cultom.


bash me chudi maco22, ja se uvek slazem s Cultom!

Uh! Pa nije to bas uuuvek dobro...
angie01 angie01 14:51 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

Uh! Pa nije to bas uuuvek dobro...


mozda sam neshto propustila, al ovo shto nisam-je prfekt!
arianna arianna 15:07 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

tyson

Ne razumem, a zašto niko ne sme da pita?! Šta će da im se desi?




-ako bi pitali nadležni i finansijska inspekcija, verovatno bi neko u školi ostao bez fotelje, vrlo verovatno i sa krivičnom prijavom zbog zloupotrebe službenog položaja
- ako pitaju roditelji, uglavnom ostanu bez pravog odgovora, jer se odgovorni pozivaju na "službena tajnu"
-a ako pitaju zaposleni najverovatnije ostanu bez radnog mesta, prosto im zaraste radno mesto u sistematizaciji, pa za zantiželjnim članom kolektiva više nema potrebe


pa, sad biraj
tyson tyson 16:15 04.12.2010

Re: Može li neko ovo da mi pojasni

Inspekcija i roditelji treba da insistiraju na odgovorima, a tek onda na kraju "članovi kolektiva", mada u principu ni oni ne treba da se prave baš ludi ali to je stvar njihovog ličnog izbora.



lelemood lelemood 08:50 04.12.2010

pazi ovo

Imam porodicnu fotografsku radnju u Svilajncu.
Osnovna skola "Jovan Jovanovic Zmaj" u Svilajncu godinama je organizovala fiktivne tendere za fotografisanje ucenika tako sto sakupi dve dogovorne ponude za fotografisanje,koje su nerealno skupe i jednu,takodje dogovornu,koje je nesto jeftinija,ali i dalje preskupa.Ta poslednja,naravno,uvek dobija tender i uvek je to jedan te isti fotograf.
Kada sam uspeo da raskrinkam to "poslovanje" skole,2009. je odrzan "regularan" tender. Na tom tenderu moja radnja ima najbolju ponudu,ali ponude se boduju tako da opet "pobedu" odnosi fotograf koji je vec odavno u sprezi sa direktorkom skole,tj. isti onaj kao i dotad.
Nakon moje zalbe tenderskoj komisiji i ukazivanja na njihove tendenciozne greske,komisija zaseda ponovo i uvazava moje primedbe,ali MENJA NACIN BODOVANJA NA POTPUNO NELOGICAN NACIN DA BI DOTICNI FOTOGRAF PONOVO PROSAO NA TENDERU.
Da biste shvatili koliko je bahato to sto su uradili,navescu primer:to je kao kad bi u kosarci obim vaseg kosa bio tri puta veci od regularnog a protivnicke ekipe tri puta manji.
Nakon moje zalbe opstinskom organu za prosvetu kao i prosvetnom inspektoru u Kragujevcu,dobio sam slicne odgovore a to je da je to sve o.k. i da direktorka skole ima diskreciono pravo da donese bilo kakvu odluku u vezi sa tim.
Dakle,nema nacina.
PS.Ova prica ima jos puno ogavnih detalja kojima vas ne bih davio.
Jukie Jukie 10:08 04.12.2010

Re: pazi ovo

lelemood
Nakon moje zalbe opstinskom organu za prosvetu kao i prosvetnom inspektoru u Kragujevcu,dobio sam slicne odgovore a to je da je to sve o.k. i da direktorka skole ima diskreciono pravo da donese bilo kakvu odluku u vezi sa tim.Dakle,nema nacina.PS.Ova prica ima jos puno ogavnih detalja kojima vas ne bih davio.


Pa kao što ti stigne pismo od škole gde si se prijavio na konkurs i tamo piše da je primljena osoba X. Obrazloženje: ustanovili su da je najbolji kandidat.
jacHa. jacHa. 10:24 04.12.2010

Re: pazi ovo

a jel ima i na slike rabat?
mogućnosti su brojne
tyson tyson 12:14 04.12.2010

Re: pazi ovo

Kada sam uspeo da raskrinkam to "poslovanje" skole,2009. je odrzan "regularan" tender. Na tom tenderu moja radnja ima najbolju ponudu,ali ponude se boduju tako da opet "pobedu" odnosi fotograf koji je vec odavno u sprezi sa direktorkom skole,tj. isti onaj kao i dotad.
Nakon moje zalbe tenderskoj komisiji i ukazivanja na njihove tendenciozne greske,komisija zaseda ponovo i uvazava moje primedbe,ali MENJA NACIN BODOVANJA NA POTPUNO NELOGICAN NACIN DA BI DOTICNI FOTOGRAF PONOVO PROSAO NA TENDERU.

U pitanju je budžetska ustanova, te uslovi tendera i način izbor najbolje ponude moraju biti transparentni i unapred poznati svim učesnicima.

Podnesi ti prijavu policiji, jer je u pitanju klasično krivično delo (namešten tender, t.j. dodela posla ponuđaču koji nije imao najbolju ponudu).



tyson tyson 12:45 04.12.2010

Firma "Mladost"


A zašto ti Krugolina ne postaviš pitanje školi po kojoj ceni su knjige nabavljene i od koga? To bi trebalo da bude u domenu javno dostupnih informacija, s obzirom da se radi o budžetskom korisniku. Nisam pratio prethodne blogove, pa ako već jesi to uradila onda se izvinjavam.

Dakle, prvo treba ustanoviti da li su roditelji platili više nego što je potrebno.

Onda treba proveriti da li je to urađeno poštujući zakonske i druge propise.

Onda tek treba da sledi pitanje školi: gde su pare.

Dalje, ako su roditelji platili više a škola zadržala novac, pitanje je da li škola to sme da radi. To je pitanje koje si ti postavila Ministarstvu prosvete i videli smo odgovor ("nije regulisano propisima iz oblasti obrazovanja".

Ministarstvo prosvete te je na fin način, i to je lepo od njih, uputilo na pravu adresu: to je Ministarstvo finansija. Zapravo, u ako škola deluje kao posrednik u prometu robe, u ovom slučaju to su udžbenici, i pri tom stiče dobit, pitanje je da li je dobit prijavljena (knjižena) i - ovo je najvažnije - da li je plaćen porez.

Bez obzira na to gde je višak para otišao, pod uslovom da je viška bilo što se kao što rekoh mora utvrditi, škola se bavila trgovinom i zaradila. Na to se u ovoj državi plaća porez.

Dalje, shodno članu Zakona koji si ti citirala:
"Proširena delatnost ustanove može da bude davanje usluga, proizvodnja, prodaja i druga delatnost kojom se unapređuje ili doprinosi racionalnijem i kvalitetnijem obavljanju obrazovanja i vaspitanja. Odluku o proširenju delatnosti donosi organ upravljanja ustanove, uz saglasnost Ministarstva."
sledeće pitanje kako za školu tako i za Ministarstvo prosvete je da li je organ upravljanja ustanove (i.e. konkretne škole) doneo Odluku o proširenju delatnosti, i da li poseduju Saglasnost Ministarstva.

Dakle, tvoja inicijativa se svodi na sledeće:
1) da li je škola stekla dobit?
2) da li je sve urađeno po zakonu?
3) šta se sa dobijenim novcem desilo?

Poenta cele ove strke je transparentnost i poštovanje propisa. Moraju se ljudi u školama, koje su jednako državna ustanova kao i sve druge, naučiti da ne smeju da rade šta i kako hoće, naročito kada je novac u pitanju a još naročitije kada je tuđ novac, novac roditelja, u pitanju. Sve informacije moraju biti dostupne, a mora se raditi po zakonu.

Postoji propisan način kako državni organ i budžetska ustanova dolazi do davaoca određene usluge; to su javni konkursi i tenderi. Ta procedura se mora poštovati a sve informacije, od raspisivanja preko propozicija do dodele i izvođenja posla moraju biti javne.

Postoje slučajevi kada budžetska ustanova kojoj to inače nije imanentno stiče dobit (npr. škola); zakonom je precizirano ko se kakvom delatnošću i kako može baviti, te kakve su obaveze svih učesnika u tom procesu (svodi se na porez, ali ne samo to). U tim slučajevima prvo se mora poštovati zakon, a drugo sudbina novca mora biti poznata t.j. informacija o stečenoj dobiti dostupna svima.

Škole rade svašta, i suprotno uvreženom mišljenju to nije u sivoj zoni. Sve što rade je nekim propisom regulisano. Problem je to što su državne institucije (policija, poreska uprava, pa i sami organi Ministarstva prosvete) nevoljne da se pozabave radom drugih državnih institucija.



angie01 angie01 14:28 04.12.2010

Re: Firma "Mladost"

tysone,

roditelji nisu platili vishe-samo nisu chekali u redu na vishe adresa i josh su platili u ratama!

shkola nije registrovana za trgovinsku delatnost-te ne moze da ima profit-ona naruchuje knjige preko posrednika, samostalnog ili koji radi za izdavacha ili preko registrovane zdruge-znachi legalno-gde joj se procena od rabata uplacuje kao donacija-znachi ne treba da plati porez, i uredno, poshto je transakcija preko rachuna, mora da prvada troshenje novca-vecinski za nastvana sredstva i ostale potrebe shkole- nastavniciam koji se akaju oko svega imaju pravo da uplate neku sicu-za van nastavno agazovanje-verij mi da ni oni sami to ne bi radili da ne moraju, narochito za taj dzeparac.

deshava se da neki nastavnici nude i prodaju neku dodatnu neobaveznu skarabudzenu literaturu privatnih izdavacha deci-i to je protiv zakona i veoma kaznjivo, kako za dotichnog nastavnika, tako i za direktora.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:36 04.12.2010

Re: Firma "Mladost"

A zašto ti Krugolina ne postaviš pitanje školi po kojoj ceni su knjige nabavljene i od koga? To bi trebalo da bude u domenu javno dostupnih informacija, s obzirom da se radi o budžetskom korisniku.


Pa, to mi je bila namera, ali sam prvo htela da dobijem informaciju o tome kako je ta oblast zakonski regulisana, tj. kako i pod kojim uslovima škole, kao javne ustanove, uopšte mogu da nabavljaju udžbenike. Čisto da bih znala kako da tumačim potom dobijene informacije od same škole, da znam jel po zakonu, nije li po zakonu itd.
tyson tyson 14:52 04.12.2010

Re: Firma "Mladost"

angie01
tysone,

roditelji nisu platili vishe-samo nisu chekali u redu na vishe adresa i josh su platili u ratama!

Eh, sad, zavisi koliko smo kreativni u tumačenju.

Roditelji nisu platili više (nego u knjižari), ali su mogli platiti manje, da se škola odrekla rabata koji se uplaćuje od strane komercijaliste kao 'donacija'.

Ne vidim zašto roditelji ne bi bili obavešteni o tome.

Sledeće pitanje je onda na šta se te pare od 'donacije' troše od strane škole. Pošto su to, na kraju krajeva, roditeljske pare onda opet ne vidim zašto roditelji ne bi bili obavešteni gde su pare otišle. Naročito ako se zaista troše na unapređenje nastave ili potreban nastavni materijal, ili za poboljšanje uslova rada i boravka. Čemu skrivanje i mistifikacija? Skrivanje samo pospešuje teorije o zloupotrebi, a verujem da ponegde zloupotreba i ima ('zloupotreba' je trošenje novca uzetog od roditelja na extra dnevnice, potrebe direktora itd.).

Ako neko hoće baš da cepa dlaku, kao npr. Krugolina , onda bi roditeljima trebalo da se ponudi opcija prepuštanja rabata školi ili ne mada ja ne bih išao tako daleko. Ali bih svakako roditelje unapred obavestio da pored toga što ne moraju da se akaju po knjižarama škola zadržava za sebe novac od rabata, i da će roditelji biti detaljno obavešteni o načinu na koji će se taj novac potrošiti - a i što ne bi bili?

shkola nije registrovana za trgovinsku delatnost-te ne moze da ima profit-ona naruchuje knjige preko posrednika, samostalnog ili koji radi za izdavacha ili preko registrovane zdruge-znachi legalno

Pretpostavljam da se tako radi u školama sa pametnijim osobljem. Ali svakako treba biti siguran da škola sve radi po zakonu, t.j. da se ne bavi trgovinom. To je posao nadležnih državnih organa i ne vidim razlog da škole budu izuzete od redovne kontrole rada.

-gde joj se procena od rabata uplacuje kao donacija-znachi ne treba da plati porez, i uredno, poshto je transakcija preko rachuna, mora da prvada troshenje novca

Da, i to je deo problema ovde: niko ne zna ništa ili nije spreman da deli informacije ni sa kim. Otkud znamo koliko je od udžbenika zarađeno (t.j. dobijeno netto kao 'donacija'), i na šta su pare potrošene? Ko to zna? Ko može do te informacije da dođe? Ko to, if any, kontroliše? U čemu je problem škola da te informacije podele sa bilo kim, i to ne samo sa roditeljima od kojih su pare, in the first place, došle?


deshava se da neki nastavnici nude i prodaju neku dodatnu neobaveznu skarabudzenu literaturu privatnih izdavacha deci-i to je protiv zakona i veoma kaznjivo, kako za dotichnog nastavnika, tako i za direktora.

Dešava se i to da nastavnici samostalno prikupljaju od dece (roditelja) novac za raznorazne stvari, gde onda na kraju bude 'pojeo vuk magarca'. Ja se sećam jednog takvog slučaja iz davnih samoupravnih dana, gde su dvoje nastavnika OTO prikupili od nas, dece, novac za nešto što nikada nisu kupili. To je prošlo potpuno neprimećeno, osim od strane mene-deteta . Čvrsto verujem da se takve stvari i dan-danas događaju. Zato je potrebna potpuna transparentnost u radu, i dostupnost informacija. Dokle god se prihvata kao normalno da niko ništa ne zna, ne deli informacije ni sa kim, i ne treba da pita - imaćemo javašluk, zloupotrebe i krađu.



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana