Konsultacije sa mrtvim Karađorđem ili: Gazimestan, drugi put

ceda_urosevic RSS / 15.02.2008. u 23:04

Dragi drugari,

u svetlu nedavnih događaja, u strahu od totalitarizma, izolacije i vanrednog stanja koja nam preti, u senci zla koje se nadvilo nad ovim gradom i širom Srbije, pozivam vas da se grohotom nasmejete! Usaglasili smo se jednom da smeh topi zlo.Ne dozvolite da nas uguraju nazad u plač i mrak. Nasmejte se. Evo male pomoći.

Sad ide onaj deo koji uopšte nije smešan.

Premijer: Otimači traže da odobrimo

Beograd -- Srbija ne treba da uđe u Evrosku uniju nedostojnom trgovinom, poručio Vojislav Koštunica sa proslave Dana državnosti.

Predsednik Vlade Srbije poručio je sa proslave Dana državnosti da boreći se za Kosovo, Srbija brani pravni poredak i budućnost sveta. Na proslavi u Orašcu, gde je pre 204 godine podignut Prvi srpski ustanak, premijer je rekao da "ne razume računicu" po kojoj bi Srbija danas trebalo se pridruži Evropskoj uniji "kao jedina država koja je stolicu za evropskim stolom dobila nedostojnom trgovinom".


"Došli smo u Orašac da se posavetujemo sa Karađorđem,"... rekao je premijer Koštunica na proslavi Dana državnosti Srbije
.

U Vladi Srbije razmatra se ideja organizovanja niza mirnih protesta protiv proglašavanja nezavisnosti Kosova, a prvi u nizu mogao bi da bude u Beogradu, 24. februara, saznaje Tanjug u Vladi Srbije.

Procenjuje se, naime, da će bitka za očuvanje Kosova i Metohije kao sastavnog dela Republike Srbije, biti dugotrajna, a proteste bi zajednički organizovali, kako navode u Vladi, državne institucije, parlamentarne stranke i SPC

Potom je podsetio na prelomne trenutke srpske istorije kada, kako je rekao, borba za slobodu nije imala alternativu. Današnja generacija, rekao je Koštunica, stavljena je pred drugačiju dilemu.

"U našoj istoriji, ovo je prvi put da otimači od nas traže da se složimo, da odobrimo i prihvatimo, da ropski pozdravimo otimanje Kosova. Da potpišemo da nije naše - ono što vekovima jeste naše. Da priznamo kako nismo sa Kosova, odakle jesmo", poručio je Koštunica.

Koštinica je rekao da je ovo vek sile, a ne pravde, ali da bi današnjim odricanjem od Kosova neke buduće generacije bile lišene mogućnosti da u drugačijim „ vrememima pravde pobede".

On je pozvao na jedinstvo svih državnih insitucija i građana u odgovoru na težak zahtev koji je postavljen Srbiji, ocenjujući da ako zaboravimo Kosovo, svetinje i pretke, nećemo imati ni odgovor na pitanje ko smo mi Srbi.

"Svet nas pita - koliko košta to što vi Srbi jeste? Koliko košta vaše sećanje? Pošto je vaša istorija? Koliko kvadratnih metara imaju vaši manastiri, pa da vas obeštetimo. Bolje je da vam platimo da budete nešto drugo. Isplati vam se da budete nešto drugo, a ne ono što jeste", naveo je Koštunica.

"I još više, da potpišemo kako na sve to pristajemo. Da kaznimo i sami sebe. Da sednemo za sto evropske porodice kao jedina država koja je stolicu za evropskim stolom dobila nedostojnom trgovinom, samoodricanjem od sećanja i identiteta. Ima glasova i među nama da je tako lakše. Da nam se više isplati. Takvu računicu ne umem da izvedem", kazao je premijer.

 

Ovde valja pustiti muziku. GLASNO. Da bi uopšte moglo dalje da se čita.


 

Vikend je već tu. Koliko možemo da vidimo, Beograd je sablasno utihnuo.

Samo iz Orašca vrišti ova demagogija i dijagnoza za psihijatrijsku kliniku. Po svemu sudeći, Predsednik je u tišini Himne poljubio zastavu Srbije sa Kosovom u srcu poslednji put, jer se - kažu - nezavisnost bliži.

Početak kraja višedecenijskog ludila time će početi.

Šta bude moralo - uradiće se. Ovde mislim na podršku svima koji će uraditi nešto u ime razuma i mira. Takvih će biti malo. Ovde mislim na podršku svima koji nas budu vodili ka novim izborima i ka kraju novog ludila koji spremaju, koje još nije ni počelo. Takvih će biti još manje.

Vi razmislite - odatle - iz svog doma ili sa posla, iz škole - u kakvoj zemlji hoćete da živite.

Razmislite o naslovu posta. Budite pametni i ne nasedajte na gluposti i laži. Razmišljajte o sebi. O svojima. O svom i njihovom životu i upitajte se - jesmo li stvarno toliko glupi? Razmislite o konačnosti svog života i izmerite koliko je kvalitetan. U odnosu na šta?

U odnosu na ideju koju imate o svom životu. U odnosu na to hoćete li ili nećete da živite kao ljudi.

Razmislite o tome da je vremena malo, da se život nastavlja, da vreme protiče. O tome da niko neće ništa umesto nas uraditi. O tome da nismo večni i o tome da možemo da živimo kao ljudi. Iako nam to kradu. Ako dozvolimo da nam uzmu jedan dan, uzeće nam još jedan, zatim još jedan, onda nedelju, ceo mesec, jedno proleće, celu godinu, deceniju, vek. Dok život živi van Srbije. Dok uspeva, raste, bezbrižan je, bogat i pun mogućnosti.

 

A mi čekamo da se iz groba savetujemo sa Karađorđem.

 

Dok svet živi, mi sa mrtvim Voždom pregovaramo i čekamo instrukcije za budućnost s onog sveta.

Budimpešta, Berlin, Beč, Brisel, Bolonja, Bremen, Bordo, Bled, Bukurešt, Bratislava - gde je tu naš Beograd?

 



Komentari (122)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

man ray loves me man ray loves me 23:21 15.02.2008

lupam danju lupam nocu...

"Došli smo u Orašac da se posavetujemo sa Karađorđem“...

Ma, sto mu ne telefoniras?

Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 02:44 16.02.2008

Re: lupam danju lupam nocu...

miraf miraf 23:22 15.02.2008

strah

plasim se svega sto nas ceka,vise nego ikada.Strah me je,jer cini mi se,nema razuma vise ovde.Ako ga i ima to je malo.
ceda_urosevic ceda_urosevic 01:47 16.02.2008

Re: strah

Nema od strahovanja ništa, to i on i hoće, ako će da povampiri Karađorđa neka s njim formira vladu u nekom drugom životu.

Jedna bolna činjenica:

Taj čovek je premijer naše zemlje.
bobo bobo 04:25 16.02.2008

Re: strah

ceda_urosevic

Nema od strahovanja ništa, to i on i hoće, ako će da povampiri Karađorđa neka s njim formira vladu u nekom drugom životu.






Slazem se.
Danasnja Srbija je sagradjena na strahu.
Sve se radi "iz straha".
blackbox blackbox 11:10 16.02.2008

Re: strah

ceda_urosevic
Nema od strahovanja ništa, to i on i hoće, ako će da povampiri Karađorđa neka s njim formira vladu u nekom drugom životu.Jedna bolna činjenica:Taj čovek je premijer naše zemlje.

Što ste ga bre napali svi?
prvo, čovek je pročitao što mu je lični akademik napisao i drugo, to je rečeno misleći u prenesenom značenju.
Ali što jest jest, čovek je uvek lakše kominicirao sa prošlošću i precima nego sa sadašnjošću i budućnosti, sa savremenicima i potomcima.
Inače, sam govor je malo modifikovana verzija onoga koji je čitan 1989., 1990.,1991. i naročito 1999.godine po mostovima.
Umesto da je država znala šta hoće a ne samo šta neće pa danas bila uvaženi partner EU i ne bi bila dovedena u ovu situaciju.
ceda_urosevic ceda_urosevic 14:20 16.02.2008

Re: strah

Blackbox, nismo valjda toliko otupeli od gluposti. Vlada Srbije je najviši izvršni organ ove zemlje, politika koju sporovodi Vlada je zvanična politika Srbije. To je gola istina. Čovek koji je predsednik Vlade, znači čovek koji treba ovu zemlju da vuče napred i da donosi najvažnije odluke po njenu (našu) budućnost, savetuje se sa mrtvacem. Ako ovo nije pljuvanje u lice svakome ko ima imalo mozga u ovoj zemlji, ja ne znam šta je.
P.S.
Ja ne razumem Vaše razumevanje o mogućim tumačenjima ove izjave, bila čak ona i prenešena. Jednostavno je suludo. A on misli ozbiljno. Ili zajebava. Nas sve, u zdrav mozak.
blackbox blackbox 15:28 16.02.2008

Re: strah

ceda_urosevic
Blackbox, nismo valjda toliko otupeli od gluposti. Vlada Srbije je najviši izvršni organ ove zemlje, politika koju sporovodi Vlada je zvanična politika Srbije. To je gola istina. Čovek koji je predsednik Vlade, znači čovek koji treba ovu zemlju da vuče napred i da donosi najvažnije odluke po njenu (našu) budućnost, savetuje se sa mrtvacem. Ako ovo nije pljuvanje u lice svakome ko ima imalo mozga u ovoj zemlji, ja ne znam šta je.P.S.Ja ne razumem Vaše razumevanje o mogućim tumačenjima ove izjave, bila čak ona i prenešena. Jednostavno je suludo. A on misli ozbiljno. Ili zajebava. Nas sve, u zdrav mozak.

Pa sve ste dobro razumeli , čak i izložili i onda kažete da me niste razumeli.
ceda_urosevic ceda_urosevic 15:38 16.02.2008

Re: strah

Pomislio sam da imate razumevanja za eventualna prenesena značenja ove izjave, a ja ih nemam. Vidim, to ipak nije tako. Valjda više ne vidim razliku između ironije i onog što ona nije. U svakom slučaju -- razumeli smo se. :)
ludvig ludvig 23:23 15.02.2008

Dok život živi van Srbije.

da nažalost...
jako lepo rečeno...
a klip me je nasmejao iako sam ga gledao već sto puta:)))
trenutno mogu samo da ponovim tvoje reči:

Budite pametni i ne nasedajte na gluposti i laži.

Šta bude moralo - uradiće se. Ovde mislim na podršku svima koji će uraditi nešto u ime razuma i mira.

da se život nastavlja, da vreme protiče.

nekako mi dođe da izustim da će sve biti ok ali ne smem...
i pustiću opet klip...
ceda_urosevic ceda_urosevic 23:25 15.02.2008

Re: Dok život živi van Srbije.

Ludviže, vreme je za drugi klip!
JJ Beba JJ Beba 23:35 15.02.2008

Re: Dok život živi van Srbije.

Početak kraja višedecenijskog ludila time će početi. Šta bude moralo - uradiće se

Početak mi upropasti kraj :)

jedino se uzdam u Krađorđa da mu je došapnuo da je lakše voleti manju otadžbinu
ceda_urosevic ceda_urosevic 23:42 15.02.2008

Re: Dok život živi van Srbije.

Od danas, ja jedino na Đorđa računam!
'alo bre, je l' čuo još neko ovog čoveka ? Da l' sam samo ja preneražen?
ludvig ludvig 23:43 15.02.2008

Re: Dok život živi van Srbije.

ceda_urosevic

Ludviže, vreme je za drugi klip!


evo trešti kuća:)))
Taska Dana Taska Dana 23:45 15.02.2008

Re: Dok život živi van Srbije.


Ruckaci naseg vremena prizivaju duhove, ale i bauke.....jel to da potvrdimo da smo domorodci s tradicijom?

Opa, bas se otelo kontroli...ozbiljna stvar.
ludvig ludvig 23:46 15.02.2008

Re: Dok život živi van Srbije.

ceda_urosevic

Od danas, ja jedino na Đorđa računam!
'alo bre, je l' čuo još neko ovog čoveka ? Da l' sam samo ja preneražen?


jel tebe stvarno nešto od njega i dalje hvata iznenađenog?
adam weisphaut adam weisphaut 23:48 15.02.2008

Re: Dok život živi van Srbije.

Od danas, ja jedino na Đorđa računam!

ceda_urosevic ceda_urosevic 23:50 15.02.2008

Re: Dok život živi van Srbije.

Ne, pazi, da se razumemo -- ovo je vrhunac. Posle ovog - - nema dalje. Ili? Ima, ne daj Đorđe?!
Mi ovog čoveka moramo da skinemo s vlasti i pošaljemo ga na neke druge konsultacije.
Zarad sopstvene inteligencije, ako ni zbog čega drugo.
man ray loves me man ray loves me 00:02 16.02.2008

Re: Dok život živi van Srbije.

Od danas, ja jedino na Đorđa računam!

Za Djordja Vukadinovica Groucho Marx: I never forget a face. But in your case, I'd be glad to make an exception.
ludvig ludvig 00:07 16.02.2008

Re: Dok život živi van Srbije.

ceda_urosevic

Ne, pazi, da se razumemo -- ovo je vrhunac. Posle ovog - - nema dalje. Ili? Ima, ne daj Đorđe?!
Mi ovog čoveka moramo da skinemo s vlasti i pošaljemo ga na neke druge konsultacije.
Zarad sopstvene inteligencije, ako ni zbog čega drugo.


mi se vrlo dobro razumemo samo me čudi da te bilo šta od njega čudi eto to...
i još jednom da podvučemo

[quote
]Mi ovog čoveka moramo da skinemo s vlasti i pošaljemo ga na neke druge konsultacije.
!!!
angie angie 00:07 16.02.2008

Re: Dok život živi van Srbije.

man ray loves me

Od danas, ja jedino na Đorđa računam! Za Djordja Vukadinovica Groucho Marx: I never forget a face. But in your case, I'd be glad to make an exception.



ee, da je samo on.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:45 16.02.2008

Od danas, ja jedino na Đorđa računam!

Od danas, ja jedino na Đorđa računam!

Potpuno Vas razumem!
ceda_urosevic ceda_urosevic 20:03 16.02.2008

Re: Od danas, ja jedino na Đorđa računam!

Ako neko to razume, to si ti Nebojša!
adam weisphaut adam weisphaut 23:30 15.02.2008

Tunjavo do bola

Srbija ne treba da uđe u Evrosku uniju

Isrenije bi bilo da je samo rekao ovo!
adam weisphaut adam weisphaut 23:36 15.02.2008

Re: Tunjavo do bola

"Došli smo u Orašac da se posavetujemo sa Karađorđem,"... rekao je premijer Koštunica na proslavi Dana državnosti Srbije

Sladjana NS Sladjana NS 23:49 15.02.2008

Gde smo tu mi

Uzasno me je sramota ovakvih politicara i gluposti koje su danas izgovorili. Savetovanje sa Karadjordjem
je bila kap u prepunoj casi.
Covek nije bolestan on je svesno zao. I umesto da se pricalo o ovome na drugaciji nacin, prosto gradjani pripremali
za tu zavrsnicu oni su tupili Nikad,Nikad I Nikad i sta sad ko usrani.
ceda_urosevic ceda_urosevic 00:26 16.02.2008

Re: Gde smo tu mi

Slađana, eto nas ispred kabineta. Čekamo knsultacije, dok svet živi, mi pregovaramo sa mrtvima o budućnosti.
Sladjana NS Sladjana NS 00:50 16.02.2008

Re: Gde smo tu mi

ceda_urosevic
Slađana, eto nas ispred kabineta. Čekamo knsultacije, dok svet živi, mi pregovaramo sa mrtvima o budućnosti.


A s kim jadni da se vise konsultujemo, sahrani nas covek, ni trepnuo nije. Pa mi izgleda i jesmo mrtvi kad on radi to sto radi, sta li je jos ludacina smislia.
ceda_urosevic ceda_urosevic 00:51 16.02.2008

Re: Gde smo tu mi

Ovog se Vašeg poslednjeg pitanja i plašim.
Šta nas čeka u ponedeljak -- grupno prizivanje kosovskih junaka pa u novi Boj?
Sladjana NS Sladjana NS 01:03 16.02.2008

Re: Gde smo tu mi

ceda_urosevic
Ovog se Vašeg poslednjeg pitanja i plašim.Šta nas čeka u ponedeljak -- grupno prizivanje kosovskih junaka pa u novi Boj?


Nemoj mi Cedo persirati, nema potrebe. Svi se plasimo, ima nesto jezivo u vazduhu sto podseca na nesrecu,
imamo iskustva u tome. Milosevic je bio predvidljiv, a ovaj "demokratski" diktator cuti kao sova samo se beci i
kad otvori usta samo nesreca izlazi iz njega. Mislim da smo ponovo paralisani od neverice. Ne ocekujem
nista dobro.
Unfuckable Unfuckable 02:42 16.02.2008

Re: Gde smo tu mi

dok svet živi, mi pregovaramo sa mrtvima o budućnosti.


bitno je da ta retorika oživljava smežurane, mlohave pimpeke & puls Akadementne Ekipe koja mu je i napisala govor, mi tu nismo mnogo bitni.
Cenim da je cela narečena Ekipa (još) Hodajućih Upravitelja Istorijom Srbije doživela kolektivni klimaks slušajući svog Pulena u Karaorašcu i time potvrđujući koliko su bitni.
I moćni.
Još jedno istorijsko "Ne" - kao onda, pre mnogo godina - dok su bili mladi, lijepi & surovi.
Back to the future
ceda_urosevic ceda_urosevic 02:44 16.02.2008

Re: Gde smo tu mi

Ovo istorijsko "ne" je originalnije od Miloševićog. Jbg, napredovalo se.
Unfuckable Unfuckable 03:02 16.02.2008

Re: Gde smo tu mi

postoji i jedno starije istorijsko NE koje generacijski korespondira sa Ekipom Tekstopisaca & Historymaker-a.....
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 23:52 15.02.2008

Kao naučno fantastični film...

Predsednik Vlade Srbije poručio je sa proslave Dana državnosti da boreći se za Kosovo, Srbija brani pravni poredak i budućnost sveta.

Ovo me podseća na onu scenu iz filma "Tri karte za Holivud", u kojoj tri palanačka konspiratora planiraju prepad u lokani mardelj, verujući da će time ići na ruku instaliranju sovjetskih nukleranih raketa na Kubi, uz reči: "Drugovi, započeli smo Treći svetski rat. Nek nam je sa srećom!"

Taska Dana Taska Dana 00:03 16.02.2008

Re: Kao naučno fantastični film...

A gde i o kom prazniku ce da ide da se savetuje sa deda Milojem?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 00:27 16.02.2008

Kao horor film...

"Došli smo u Orašac da se posavetujemo sa Karađorđem,"... rekao je premijer Koštunica na proslavi Dana državnosti Srbije

Još je samo falio onaj Grobar da ga iskopa!




Priziva duhove a da se nije pitao da li duh želi da se vrati u ovakvu Srbiju.


Filip Mladenović Filip Mladenović 23:56 15.02.2008

Zašto Srbija nije u EU?

Razlog br. 1

Tokom poslednjih pedesetak godina veliki broj gradjana Srbije pobegao je iz svoje zemlje, trbuhom za kruhom, trbuhom za ruhom ili trbuhom za duhom, u Austriju, Nemačku, Švedsku i ostale zemlje EU. U Srbiji su ostali ili sujetni, ili nesposobni ili mazohisti, pa onda ništa ne čudi što su baš takvi izmislili kreaturu, koja se odaziva na ime Slobodan i prezime Milošević. Ta (ne)prirodna pojava za desetak godina srozala im je životni standard na nivo Afrike. Ni to im nije bilo dovoljno, već su potom streljali vlastitog premijera na službenom ulazu u Vladu Srbije, koji se usudio da pomenutu kreaturu isporuči Sudu za ratne zločine u Hagu. Kao šlag na tortu je činjenica da je velike šanse na predsedničkim izborima, i to dva puta do sada, imala jedna druga kreatura, po zanimanju grobarska, što jasno govori da u Srbiji i dalje preovladjuju sujetni, nesposobni i mazohisti, kojima je mesto na seansama grupne i individualne psihoterapije, a ne u Evropskoj Uniji.

Razlog br. 2

Trenutno, na mestu predsednika Vlade Srbije je jedna legijalistička figura, koju je jedan od Miloševićevih generala, dugo držanog u istoj fotelji zalaganjem baš tog legijaliste, označio kao TUTA- MUTA političara. Takvom premijeru je najbitnije kako da se obračuna sa strankom prethodnog premijera, streljanog na službenom ulazu u Vladu, a ne sa ostacima režima Slobodana Miloševića, koji je zavio Srbiju u crno, a račune svojih najbližih u zeleno, dolarski ili evro zeleno. TUTA-MUTA u ulozi premijera može biti inspirativan samo autorima satiričnih TV serija sa lutkama u glavnoj ulozi i novinarima listova i časopisa poput legendarne »Naše KRMAČE«, ali ne i gradjanima Evropske Unije. Da stvar bude gora, dotični TUTA-MUTA u najbližem susedstvu, u Hrvatskoj, ima primer premijera koji je došao iz stranke sličnih, da ne kažem istih nacionalističkih »obzora«, ali je shvatio odakle vetar duva, tj. puše, pa je interese države i nacije stavio iznad interesa vlastite stranke, glasača i njihove kolektivne »tisućljetne« sujete.

Razlog br. 3

U civilizovanim državama, članicama EU, postoji podela posla i odgovornosti, pa se zna šta radi zakonodavna, šta izvršna, a šta sudska vlast. Ovde, u Srbiji, pobrkani su lončići, pa se sa TV ekrana širi nesnošljiva buka od tih silnih lončića. Ulogu dežurnog sudije preuzima ministar, ulogu ministra preuzima narodni poslanik, ulogu narodnog poslanika preuzima žuta štampa, pa se ne zna ni ko pije, ni ko plaća, osim u skupštinskom restoranu. U EU se može izvoziti mnogo robe, i to pod veoma povoljnim i podsticajnim uslovima, ali ne i pobrkani lončići.

Razlog br. 4

U normalnim zemljama kriminalcima je mesto u zatvoru, a u njihovo ime sa javnošću komuniciraju njihovi advokati. U Srbiji, medjutim, kriminalci su glavne medijske zvezde.
Ako neko osvoji prvo mesto na uglednom klavirskom takmičenju u inostranstvu, dobije samo par redaka u novinama, a ako se plaćeni ubica ili prevejani mafijaš preda policiji, o tome se pišu serije i serije tekstova. Kad umre neki ugledni književnik ili naučnik, u dnevnim novinama se objavi par čitulja, a kada u obračunu nastrada neka baraba, secikesa ili mafioza, čitave stranice zauzimaju srceparajuće čitulje, dok njihovim sahranama prisustvuju i po nekoliko hiljada ljudi. Za takve neljude se u medijima koriste neverovatni eufemizmi, tipa »žestoki momci« ili »kontroverzni biznismeni«, dok ih ministri oslovljavaju sa titulom »gospodin«. »U paklu je djavo pozitivan lik«, rekao bi čuveni poljski satiričar Lec, a od tih »pozitivnih likova« Srbija je postala naličje.

Razlog br. 5

U većini slučaja naši ljudi su sujetni, što dignuto na nacionalni nivo od ove zemlje pravi slepo crevo Evrope. Da bi podmirili vlastitu sujetu, većini populacije je tapšanje po ramenu bližnjih važnije od istine, pravde i objektivnosti. Zato ništa ne čudi što se većina i dalje pravi luda po pitanju počinjenih ratnih zločina u njihovo ime, što većina nebulozno priča o nekakvoj svetskoj zaveri portiv Srba i Srbije, što većina o sudu za ratne zločine ne misli ništa dobro. Još je naš poznati etnolog i antropolog Vladimir Dvorniković u prvoj polovini XX veka sa zapanjenošću primetio da deo ovdašnje populacije ima sklonost da veliča i proglašava junacima ljude koji su ogrezli u kriminalu i zločinima svake vrste. Sujeta, gordost i mržnja su i dalje u trendu, dok tolerancija, otvorenost i ljubav još uvek pate od usamljenosti. Ili kao što je Vladislav Petković DIS zapisao u svojoj pesmi "NAŠI DANI" pre 100 godina: "Na visoko podigli se sutereni!"
Sladjana NS Sladjana NS 00:09 16.02.2008

Re: Zašto Srbija nije u EU?

Nije to samo sujeta ima toga jos, IQ velikog dela stanovnistva je oko 75. Bez rigidnog vodje ne moze da zivi,
a bez mrznje da definise svoj nacionalni identitet. Otvorenost, ljubav i sloboda, sta da radi sa tim.
Mogu da budu samo podanici i ako misle da to nisu. Evropa ne trazi podanike i to je problem.
Taska Dana Taska Dana 00:24 16.02.2008

Re: Zašto Srbija nije u EU?

tacno je sve sto ste napisali.
Tuta muta, umesto da se izvini kao sto se recimo izvinula australijska vlada svojim Aburizdinelima, on ko opaljen mokrom carapom, priziva Karadjordja da se s njim savetuje....pri tom valjda zamislja Kosovo kao Otomansko carstvo, sta li....

Ja se pitam, sta bi nam falilo da smo lepo mirno rekli, dobro evo, uzmite Kosovo, pa da radimo zajedno na boljem zivotu u celom okruzenju. Mozda bi bili upisani u istoriju kao ljudi koji gledaju preko brega, ljudi dobre volje, zrela nacija, kojoj nije potrebno da se kiti grbovima i perjanicama, kojoj nije potrebno da vitla ratnim sekirama da bi dokazala svoj identitet. Mozda bi bili prvi da damo primer kako moze i drugacije i da parce zemlje nije ono sto nas cini nacijom.
Pa i Rimsko carstvo je propalo skroz na skroz a jos uvek o njemu pricamo...i po zlu i po dobru.

I, tacno je...mi smo jedna sujetna nacija...i ne samo sujetna nego i veoma nesigurna u sebe nacija.....Dosao Putin da nam kaze sta da radimo....kao on je veliki i mocan....epaaa......nemaju bre ovi nasi politicari ni trunke kurazi.....ono sto ne daju jednom lako daju drugom....
Jos je Milosevic imao sve adute u svojim rukama, da je bio covek, da je bio pametan, da je bio mudar, sve je mogao u deset razgovora da resi...i kap krvi ne bi pala i danas bi bili sa Evropom na putu ka prosperitetu.

Ovo je stvarno strasno i ponizavajuce sta se radi. Cirkus...kao za neki Kusturicin film....

Sladjana NS Sladjana NS 00:41 16.02.2008

Re: Zašto Srbija nije u EU?

[Ja se pitam, sta bi nam falilo da smo lepo mirno rekli, dobro evo, uzmite Kosovo, pa da radimo zajedno na boljem zivotu u celom okruzenju. Mozda bi bili upisani u istoriju kao ljudi koji gledaju preko brega, ljudi dobre volje, zrela nacija, kojoj nije potrebno da se kiti grbovima i perjanicama, kojoj nije potrebno da vitla ratnim sekirama da bi dokazala svoj identitet. Mozda bi bili prvi da damo primer kako moze i drugacije i da parce zemlje nije ono sto nas cini nacijom.
Pa i Rimsko carstvo je propalo skroz na skroz a jos uvek o njemu pricamo...i po zlu i po dobru.
/quote]

Nasi politicari nisu ljudi dobre volje, mi nismo sigurni u sopstveni identitet, jer da jesmo nista se od ovog ne bi desilo. Ko je siguran u svoj identitet nema potrebe da ga stalno surovo dokazuje ni sebi ni drugima. Ne boji
se drugih ljudi i ne zazire od njih, vec zajedno sa njima neguje sopstveni ne ugrozavajuci i ne podcenjujuci
tudji.Daleko smo mi od toga.
G r o f G r o f 00:09 16.02.2008

Mudre reči

Zašto vi mrzite sirotog Voju rodoljuba?
Pa šta ako se čovek savetuje.
"Vojo čuvaj se Rusa. Mene su izdali 1812, i tebe će.
Vojo, ne lupaj, narušvaš mi san.
Vojo, ako želiš pobediti, ne smeš izgubiti.
"
blackbox blackbox 00:09 16.02.2008

Matija

I Karađorđe je imao svog Matiju ali ga nije baš sve slušao.
Premijer ne samo da sluša već čita što mu njegov Matija napiše.
Govor je bio primeran mestu a i vekovnim težnjama da se vratimo u prošlost.
Niko razuman ne može odobravati da se deo države odvoji ali pre svega treba ne odobravati onu politiku i pamet koja je uporno vodila ka tome.Pa i pregovarački tim je nudio skoro sve samo da se ne zove nezavisnost a sada kukamo kao da im ništa nismo obećavali i kao da smo živeli u harmoniji, kao da nije bilo ništa od 1989. i 1999.godine.Narodu su sejane iluzije zarad ostanka na vlasti i sada je teško saopštiti istinu.
Ovo je najgora varijanta iako je naša strana trijumfalno proglašavala pobedu time što su Rusi stali na našu stranu i pretili vetom.To je samo isključilo mogućnost da se odluka donosi u SB, gde bi se možda mogao naći neki zajednički jezik da te pretnje nije bilo. Ovako, zapadne zemlje neće da pitanje statusa Kosova ide na SB i idu na unilateralno priznavanje, što je za Srbiju najgora varijanta.Kad većina ze,alja prizna to postaje faktičko stanje i međ.pravno validno.
Srbija može proglasiti da poništava čak i Lisabonski sporazum ali to neće izazvati posledice, niti može poništiti npr.odluku Francuske ili SAD kojom priznaju Kosovo.
Opet smo sami sebe doveli u nezgodnu situaciju jer bilo kakvo zatezanje odnosa sa tim državama više šteti nama nego njima, osim da pozovemo narod da jede korijenje i tako bude ponosan.
angie angie 00:12 16.02.2008

Re: Matija

i ostala bratija!
miraf miraf 00:19 16.02.2008

Re: Matija

"...narod da jede korijenje i tako bude ponosan." To me asocira na :Srbija se saginjati nece.Ponovo.
blackbox blackbox 00:27 16.02.2008

Re: Matija

miraf
"...narod da jede korijenje i tako bude ponosan." To me asocira na :Srbija se saginjati nece.Ponovo.

I bokser koji neće da se sagne dobije udarac u nezgodno mesto, a ono boooollliiii.
Mudra politika vodi svoj narod na tenis a ne boks i tako izbegava saginjanje.
Alava Alava 01:16 16.02.2008

Re: Matija

miraf
"...narod da jede korijenje i tako bude ponosan." To me asocira na :Srbija se saginjati nece.Ponovo.



I mene ovo:

da ropski pozdravimo otimanje Kosova


na Bolje grob nego rob.

Toliko asocijacija...
Unfuckable Unfuckable 02:46 16.02.2008

Re: Matija

mislili ste ...MaNtija The Tekstopisac ?
Lale Gator Lale Gator 00:15 16.02.2008

Vožd

- Braćo! Mi moramo odmah poslušati ovaj predlog, jer ovako se više ne može. Radili smo i mučili smo se, pa sve uzalud. Odvajali smo i od usta svojih te sejali, ali naiđu bujice pa snesu i seme i zemlju sa vrleti, i ostane go kamen. Hoćemo li mi večito ovde ostati i raditi od jutra do mraka, pa opet biti i gladni i žedni, i goli i bosi?... Moramo poći i potražiti bolju, plodniju zemlju, gde će nam se mučan trud nagrađivati bogatim plodom.

- Da pođemo, odmah da pođemo, jer se ovde živeti ne može!

- Stanite, braćo, kuda ćete? Moramo ići, ali se tako ne može. Mi moramo znati kuda idemo, inače možemo propasti gore mesto da se spasemo. Ja predlažem da izaberemo vođu, koga svi moramo slušati i koji će nas voditi pravim, najboljim i najprečim putem.
- Da izaberemo, odmah da izaberemo!...

Sad tek nastade prepirka, pravi haos. Svaki govori i niko nikog niti sluša, niti može čuti. Zatim se počeše odvajati u grupice; svaka šuška nešto za se, pa i grupice prskoše i uzeše se za ruke sve dva i dva, te jedan drugom govori i dokazuje, vuče jedan drugog za rukave i meće ruku na usta. Opet se sastanu svi, i opet svi govore.

- Braćo! Mi ovako ne možemo ništa učiniti. Svi govorimo, i niko nikog ne sluša. Biramo vođu! Pa koga bi to između nas i mogli izabrati? Ko je između nas putovao da zna putove? Mi se svi dobro znamo, i ja prvi se ne bih smeo sa svojom decom poveriti nijednome ovde na ovom zboru. Nego kažite vi meni koji poznaje onoga putnika tamo što još od jutros sedi u hladu kraj puta?

Nastade tišina, svi se okretoše nepoznatome i uzeše ga meriti od glave do pete.

Čovek onaj srednjih godina, mrka lica koje se gotovo i ne vidi, sedi, ćuti kao i dotle i nekako zamišljeno lupka debelim štapom po zemlji.

- Juče sam ja video ovoga istog čoveka sa jednim dečkom. Uhvatili se za ruke i idu ulicom. Sinoć onaj dečko otišao nekud kroza selo, a ovaj sam ostao.

- Ostavi, brate, te sitnice i ludorije da ne gubimo vremena. Ko je, da je, on je putnik izdaleka, čim ga niko od nas ne zna, te sigurno zna dobro najpreči i najbolji put da nas povede. Kako ga ja cenim, izgleda da je vrlo pametan čovek jer neprestano ćuti i misli. Drugi bi se brzoplet već deset puta dosad umešao među nas ili počeo ma s kim razgovor, a on toliko vremena sedi samcat i samo ćuti.

- Dabogme, ćuti čovek i misli nešto. To ne može biti druge nego da je vrlo pametan! - zaključiše i ostali pa uzeše opet zagledati stranca i svaki na njemu i njegovu izgledu otkri poneku sjajnu osobinu, poneki dokaz njegove neobično jake pameti.

Ne provede se mnogo razgovora, i svi se saglasiše da bi najbolje bilo da umole ovog putnika koga im je, kako vele, sam bog poslao: da ih povede u svet da traže bolji kraj i plodniju zemlju, da im bude vođ, a oni da ga bezuslovno slušaju i pokoravaju mu se.

***
- Mi te u ime svih stanovnika molimo da nam budeš vođ, pa kud god ti, mi za tobom. Ti znaš putove, ti si svakako i rođen u srećnijem i boljem zavičaju. Mi ćemo te slušati i pokoravati se svakoj naredbi tvojoj. Hoćeš li, mudri stranče, pristati da spaseš tolike duše od propasti, hoćeš li nam biti vođa?

Mudri stranac za sve vreme tog dirljivog govora ne podiže glavu. Ostade do kraja u istom položaju kako ga i zatekoše: oborio glavu namršten, ćuti, lupka po zemlji i - misli. Kad se govor završi, on ne menjajući položaj kratko i lagano procedi kroza zube:

- Hoću!
- Možemo li, dakle, poći s tobom i tražiti bolji kraj?
- Možete! - produži mudri stranac ne dižući glave.

Sad nastade oduševljenje i izjave zahvalnosti,
ali na to mudrac ne reče ni reči.

Saopštiše zboru srećan uspeh dodajući kako tek sad vide kakva velika pamet leži u tom čoveku.

- Nije se ni makao s mesta, niti glave podiže, bar da vidi ko mu govori. Samo ćuti i misli. Na sve naše govore i zahvalnosti svega je dve reči progovorio.

- Pravi mudrac!... Retka pamet!... - povikaše veselo sa sviju strana, tvrdeći kako ga je sam bog kao anđela s neba poslao da ih spase. Svaki bejaše tvrdo uveren u uspeh pored takvog vođe, da ga ništa na svetu ne bi moglo razuveriti.

* * *

- More, srećni smo, te naiđosmo na ovakva čoveka, a da smo bez njega pošli, ne dao bog, zlo i naopako, propali bismo!
- To je pamet, moj brate! Samo ćuti, reči još nije progovorio!
- Šta ima da govori? Ko govori, taj malo što misli! Mudar čovek, razume se, pa samo ćuti i nešto misli!...
- Pa nije ni lako voditi ovoliki svet! I mora da se misli kad je primio na sebe toliku dužnost!
- Hoćemo li krenuti? - pitaju vođu.

On ustade bez reči.

Uz vođu se odmah grupisaše najodvažniji ljudi da mu se nađu u nesrećnu slučaju i da ga čuvaju da mu se ne bi desila kakva opasnost.

Vođa svojski namršten, oborene glave, koraknu nekoliko puta mašući dostojanstveno štapom ispred sebe, a masa krene za njim i viknu nekoliko puta:

- Živeo!

Vođa koraknu još nekoliko koraka i udari u plot od opštinske zgrade. Tu, naravno, stade on, stade masa. Vođa se izmače malo i lupi dva-tri puta štapom po plotu.

- Šta ćemo? - pitaju.

On ćuti.

- Šta: šta ćemo? Obaljuj plot! To ćemo! Vidiš da čovek daje štapom znak šta treba raditi! - viknuše oni što su uz vođu.
- Eno vrata, eno vrata - viču deca i pokazuju vrata koja su ostala na protivnoj strani.
- Pssst, mir, deco!
- Buditeboksnama, što se čini! - krste se neke žene.
- Ni reči, on zna šta treba. Obaljujmo plot!

Nisu makli ni sto koraka, a vođa zapade u neki veliki trnjak i zastade. S mukom se iščupa natrag i uze štapom udarati to levo, to desno. Stoje svi.

- Pa šta je sad opet? - viču oni pozadi.
- Da se probija trnjak! - viknuše opet oni uz vođu.
- Evo puta iza trnjaka! Evo puta iza trnjaka! - viču deca, pa i mnogi ljudi iz pozadine.
- Eto puta, eto puta! - rugaju se gnevno oni uz vođu. - A ko li zna kud vodi, slepci jedni? Ne mogu svi zapovedati! On zna kud je bolje i preče! Provaljujmo trnjak!

Navališe provaljivati.

- A jaoj! - zavapi poneko kome se zabije trn u ruku ili ga šine ostruga po licu.
- Nema, brajko, ništa bez muke. Valja se i promučiti ako mislimo uspeti! - odgovaraju na to najodvažniji.

Prvi dan tako pređoše malo, a osećahu mnogo umora. Opasnosti velike ne ukazaše se, pa i nesrećnih slučajeva ne beše. Naravno da se pri tako velikom preduzeću ovo mora računati u sitnice: jednu ženu ošinu trn po levom oku, te je previla vlažnu krpu; jedno dete udarila vrljika preko nožice pa hramlje i jauče; jedan starac se sapleo na ostrugu, pao i uganuo nogu, previli su mu tucan crni luk, a on junački trpi bol i ide dalje odvažno za vođom oslanjajući se na štap.

Na preveliku sreću i radost sviju vođi se ništa nije desilo. Ono, ako ćemo pravo, njega najviše i čuvaju, ali tek, tek - ima čovek i sreće.

Tako prođe prvi dan, a sa istim uspehom prođe još nekoliko dana. Ništa od veće važnosti, same sitnije prepone: stropoštaju se u jendek, u jarugu, udare na vrzinu, na ostrugu, na bocu, slomi po nekoliko njih nogu ili ruku, razbije poneko glavu, ali se sve te muke podnose. Neki su starci propali, ali su stari i bili.

Jednog dana se desi nešto važnije.

Vođa ide napred, uz njega najodvažniji. Manje dvojica. Za njih se ne zna gde su. Opšte je mišljenje da su izdali i pobegli. Jednom je prilikom onaj govornik i govorio o njihovu sramnom izdajstvu. Malo ih je koji drže da su propali u putu, ali ćute i mišljenje ne kazuju da se svet ne plaši. Onda redom i ostali. Najedared se ukaza grdno velika i duboka kamenita jaruga, pravi ambis. Obala tako strma da se nije smelo ni koračiti napred. I odvažni zastadoše i pogledaše vođu.

On oborene glave, namršten i zamišljen ćuti i odvažno korača napred lupkajući štapom pred sobom to levo, to desno, po svom poznatom običaju, a to ga je, kako mnogi vele, pravilo još dostojanstvenijim. Nikoga on ne pogleda, ništa ne reče, na njegovom licu nikakve promene ni traga od straha. Sve bliže ambisu. Čak i oni najhrabriji od najhrabrijih došli u licu bledi kao krpa, a niko ne sme ni reči da primeti pametnom, oštrom i odvažnom vođi. Još dva koraka, pa je vođa do ambisa. U smrtnom strahu, razrogačenih očiju stuknuše svi, a najodvažniji taman da zadrže vođu, pa makar se ogrešili o disciplinu, a on u tom koraknu jedanput, drugi put i strmeknu u jarugu.

Nastade zabuna, kuknjava, graja, ovlada strah. Neki počeše bežati.

- Stanite, kuda ste nagli, braćo! Zar se tako drži zadata reč? Mi moramo napred za ovim mudrim čovekom, jer on zna šta radi! Nije valjda lud da sebe upropasti! Napred za njim! Ovo je najveća, ali možda i poslednja opasnost i prepona. Ko zna da još tu iza jaruge nije kakva divna plodna zemlja koju je bog nama namenio! Napred samo, jer bez žrtava nema ničega!

Kuknjava, stenjanje, kotrljanje, ječanje po strmoj obali one grdne rupčage. Bi se zakleo čovek da niko živ, akamoli zdrav i čitav izići ne može iz tog ambisa. Ali tvrd je čovečji život. Vođa je imao retku sreću pa se pri padu zadržao, kao i uvek, na nekom džbunu te se nije povredio, a uspeo je da se polako iskobelja i iziđe na obalu.

Dok se dole razlegaše kuknjava i lelek, ili se čujaše potmulo stenjanje, on seđaše nepomičan. Ćuti samo i misli. Neki dole ugruvani i rasrđeni počeše ga i psovati, ali se on ni na to ne osvrtaše.

Koji su se srećnije skotrljali i zaustavili se gde na džbun ili drvo, počeše s mukom izlaziti iz jaruge. Neko slomio nogu, nego ruku, neko razbio glavu, pa ga krv zalila po licu. Kako ko, tek niko čitav sem vođe. Gledaju u vođu mrko, popreko i stenju od bola, a on ni glave da digne. Ćuti i misli, kao svaki mudrac!

bobo bobo 00:25 16.02.2008

Sekularna Srbija, my ass!

a proteste bi zajednički organizovali, kako navode u Vladi, državne institucije, parlamentarne stranke i SPC


Pitam se...da je crkva neutralna, koliku bi podrsku ove gluposti zaista imale medju gradjanima?

Da li se drzava zove Republika Srbija ?

Da li ce ikada, u Srbiji, na vlasti biti neko ko ce ponovo da ODVOJI crkvu od drzave???

ceda_urosevic ceda_urosevic 00:33 16.02.2008

Re: Sekularna Srbija, my ass!

Molim Doktorku, da na nalepi govor mitropolita Amfilohija sa sahrane premijera Đinđića, da se još jednom podsetim koliko je Crkva odvojena od države. (ja, od blama -- ne mogu da nađem)
Alava Alava 01:29 16.02.2008

Re: Sekularna Srbija, my ass!

ceda_urosevic
Molim Doktorku, da na nalepi govor mitropolita Amfilohija sa sahrane premijera Đinđića, da se još jednom podsetim koliko je Crkva odvojena od države. (ja, od blama -- ne mogu da nađem)


БЕСЈЕДА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ЦРНОГОРСКО – ПРИМОРСКОГ др. АМФИЛОХИЈА РАДОВИЋА У СПОМЕН ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА ВРАЧАРУ НАД ОДРОМ МУЧКИ УБИЈЕНОГА ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ др. ЗОРАНА ЂИНЂИЋА


`У име Оца и Сина и Светога духа!
Свијет је овај тиран тиранину, а камо ли души благородној – то су ријечи, браћо и тужни зборе, пјесника Његоша које нам навиру на ум овjде над одром једне такве благородне душе Зорана Ђинђића, пострадалог предсједника Владе Србије.
Те ријечи нам утолико прије долазе на ум, што се налазимо у храму који израста из спаљених моштију и мученичког праха највећег просвјетитеља српског народа, Светог Саве.
На овом мјесту, у овом храму, прије Зорана, почивао је онај који је оставио поруку своме и сваком земаљском народу: `Земаљско је за малена царство, а небеско увијек и довијека!`
То је био обезглављени великомученик косовски Лазар.
Опраштамо се овдје данас од Зорана Ђинђића, у близини шанца и спомјеника Вожда Карађорђа чија глава је такође посјечена кумовском и братском руком, као и Зоранова и испуњена сламом окапала у Стамболу прије двјеста година.
По оној народној пословици:`Свака рана је поред срца`, а ова Зоранова је посред срца како његове мајке Миле, супруге Ружице и дјеце Луке и Јоване, тако и цијелога народа.
Није, међутим, једина тако дубока рана у ова послједња несрећна времена, па се не зна која је од њих дубља;
Или ова његова, отворена руком братомржње или она дјевојчице Милице Ракић, погинуле од бомбардовања 1999. године, или она силоване и заклане Марице Мирић из Белог Поља код Пећи, сахрањене уочи Видовдана исте те године иза олтара Пећке Патријаршије;
Или пак оне безбројне, још незацијељене ране отворене на овим нашим просторима у вријеме безумља недавног грађанског рата и бомбардовања.
И још страшније: све те ране обасјава и грије пламен у наше дане стотина запаљених косово-метохијских храмова и светиња. Зоран Ђинђић ће остати запамћен по тој рани од будућих покољења, али и по још много чему.
Првенствено по томе у моменту најдубљег понижења свога народа на обреновићевски начин испружио руку братског мира и помирења Европи и свијету.
У моменту када се још увијек стотине хиљада његовог народа налазе у прогонству са својих вјековних огњишта, у дому без дома, у земљи без земље, у отаџбини без отаџбине;
У тренутку кад над главом његовог народа још увијек виси мач пилатовске правде, Зоран Ђинђић је покренуо обнову народног крвотока, унапређење друштвеног и социјалног живота, државног заједништва између Србије и Црне Горе, успостављање покиданих веза са свијетом.
Но, авај, уби га братомржња, кратковида и слијепа која правда вјечну истину да: ко се мача маши, од мача ће и погинути.
Ако је убиство једног човјека толико велико зло, колико ли је тек зло погибија и страдање толиких људи у недавним ратовима код нас и у свијету.
А том злу као да краја нема. У наше дане припрема се ново проливање крви ирачког народа ратом који је напомолу.
Рана Зорана Ђинђића, невине сузе његове дјеце Луке и Јоване и свих невино пострадалих у ратним несрећама новијег времена код нас и у свијету, опомињу и подсјећају све људе и народе који још имају разума и памети, а на првом мјесту његов народ:
Доста је било братомржње, братоубистава и рата.
Свако убиство је братоубиство, од оног Кајиновог до овог Зорановог. Зло никоме и мржња никоме добра не доноси.
Рат никоме није брат.
Оно по чему ће још несумњиво памтити овај народ Зорана Ђинђића, јесте његова брига и старање за завршетак овога заветног храма српског народа из кога га испраћамо у безобалну вјечност божанске тајне, тамо гдје нема ни туге ни уздаха, но гдје је живот бесконачни.
Схватио је Зоран Ђинђић да без храма као Боговјечне мјере људског достојанства нема и не може бити истинске будућности и свеукупне обнове народног живота као ни обнове живота свих људи и свих земаљских народа.
Зато он, ево и својим опијелом у храму Светога Саве уграђује себе и своју дубоку рану у њега, најдрагоцјеније што је био и што је имао.
Помолимо се зато Христу Богу, господару живота и смрти, да својом свјецјелебном голготском раном и вјечном љубављу зацијели и рану Зоранову, да утјеши његову мајку, супругу и дјецу, да охрабри и окријепи вјеру и наду и братску лубав у његовом народу.
Чуо сам да је Зоран, приликом посјете Светом граду Јерусалиму, сатима чекао да би се дотакао и да би цјеливао Гроб Христов и у њему, управо ту саможртвену голготску љубав Христову!
Помолимо се још једном, да Господ Свемилостиви избави народ овај од опаке братомржње, да како њега, тако и све земаљске народе обасја својим вјечним миром, истином и љубављу.
Амин!
Бог да му душу прости!`
ceda_urosevic ceda_urosevic 01:31 16.02.2008

Re: Sekularna Srbija, my ass!

A može i Alava... :) Hvala!
Alava Alava 01:36 16.02.2008

Re: Sekularna Srbija, my ass!

ceda_urosevic
A može i Alava... :) Hvala!


Još tražim, izgleda da to nije ceo tekst, ako nije izmeniću.
Poz
Alava Alava 01:41 16.02.2008

Re: Sekularna Srbija, my ass!

Alava

ceda_urosevicA može i Alava... :) Hvala! Još tražim, izgleda da to nije ceo tekst, ako nije izmeniću.Poz


Jeste, to je ceo tekst, ali preselo mi traženje da ti iskreno kažem. Našla na vidovdan.org/forum, a tamo komentari da ne mereš verovati...
ceda_urosevic ceda_urosevic 01:42 16.02.2008

Re: Sekularna Srbija, my ass!

Uuu, meni je zabranjeno da posećujem te sajtove, zbog pritiska. :) Hvala i izvini na stresu.
man ray loves me man ray loves me 00:27 16.02.2008

covek je u pravu

"Na nepravdi i otimačini može se osnovati samo lažna država. A u lažnoj državi je sve lažno i ona može biti, kao što je već rečeno, samo raj za krijumčare čiji su lažni vođi lica trenutno nedostupna pravdi", poručio je premijer Srbije.

Sve je lepo rekao.

"Na nepravdi [ubistvu Djindjica] i otimačini može se osnovati samo lažna država. A u lažnoj državi je sve lažno i ona može biti, kao što je već rečeno, samo raj za krijumčare čiji su lažni vođi lica trenutno nedostupna pravdi"...
bobo bobo 00:28 16.02.2008

Re: covek je u pravu

man ray loves me

"Na nepravdi i otimačini može se osnovati samo lažna država. A u lažnoj državi je sve lažno i ona može biti, kao što je već rečeno, samo raj za krijumčare čiji su lažni vođi lica trenutno nedostupna pravdi", poručio je premijer Srbije.

Sve je lepo rekao.

"Na nepravdi [ubistvu Djindjica] i otimačini može se osnovati samo lažna država. A u lažnoj državi je sve lažno i ona može biti, kao što je već rečeno, samo raj za krijumčare čiji su lažni vođi lica trenutno nedostupna pravdi"...

Bravo!
ceda_urosevic ceda_urosevic 00:28 16.02.2008

Re: covek je u pravu

Lepo, lepše, levo.
man ray loves me man ray loves me 00:40 16.02.2008

Re: covek je u pravu

Nenad M. Nenad M. 01:03 16.02.2008

cedo,

opasno klizis u skribomansko ludilo

malo sam umoran da pricam/pisem/mislim o Kostnici i sto Cedomir rece "svim njegovim kandidatima" i neverovatno mi je drago da vidim kako neko ima volje i snage za neveseli poduhvat sa nepoznatim ishodima.

Nije problem samo Kostunica vec sve ono sto je sejao i odgajio ovih godina. Rast radikala i bujanje svih tih desnicarskih pokreta je ono sto nam je premijer ostavio u amanet. Tesko cemo sa tim u danima jedinstva koji dolaze. Mene ova vest najvise plasi jer ce tamo imati mesta za sve sem za nas.

U Vladi Srbije razmatra se ideja organizovanja niza mirnih protesta protiv proglašavanja nezavisnosti Kosova, a prvi u nizu mogao bi da bude u Beogradu, 24. februara, saznaje Tanjug u Vladi Srbije.

Procenjuje se, naime, da će bitka za očuvanje Kosova i Metohije kao sastavnog dela Republike Srbije, biti dugotrajna, a proteste bi zajednički organizovali, kako navode u Vladi, državne institucije, parlamentarne stranke i SPC

uzasava me ideja da bi Borisovo uvezimo zastave 5 oktobra moglo da se pretvori u uvezimo zastave sa radikalima i dssovcima. u pravu je Ceca u Pescaniku jutros bila kada je rekla da Tadic udje kod Kostunice pevajuci Odu radosti a izadje pevajuci Vidovdan :)
ceda_urosevic ceda_urosevic 01:24 16.02.2008

Re: cedo,

Nenade, pojasni mi, molim te, ovaj pojam: škribomansko ludilo. Da znam u šta klizim.
Nenad M. Nenad M. 13:22 16.02.2008

Re: cedo,

ceda_urosevic

Nenade, pojasni mi, molim te, ovaj pojam: škribomansko ludilo. Da znam u šta klizim.



a bre cedo, konsultuj vujakliju :))

skribomanija ( s a ne š) je prema velikoj knjizi - neutaziva zedj za pisanjem, velika spisateljska plodnost;

je l sad jasno? i da, salio sam, vidi smajli
ceda_urosevic ceda_urosevic 14:22 16.02.2008

Re: cedo,

Znam ja da si se šalio, samo mi je nepoznat pojam. Šta ćeš -- nepismenost vlada. :) Vidiš da ni slovo nisam ubo kako treba. :)
Nenad M. Nenad M. 14:58 16.02.2008

Re: cedo,

ceda_urosevic

Znam ja da si se šalio, samo mi je nepoznat pojam. Šta ćeš -- nepismenost vlada. :) Vidiš da ni slovo nisam ubo kako treba. :)


znaci mrka kapa :)))
ceda_urosevic ceda_urosevic 15:05 16.02.2008

Re: cedo,

Šta da ti pričam, kad sve znaš. :)
man ray loves me man ray loves me 01:06 16.02.2008

kolege

Konsultacije Mrtvog Karadjordja i Mrtvog Puvala (Basara).
Jeremija Jeremija 01:23 16.02.2008

Smeh, ali i razum

Da li je naš strah od posledica otcepljnja Kosova relan ili paranoja?
Koji su mogući scenariji ?

Scenario prvi:
Kosovo proglašava nezavisnost, sukobi u Kosovskoj Mitrovici, u Srbiji mobilizacija, rat, stradanja, poslednji i najveći u nizu srpskih poraza od 1990.godine.
Ovakav razvoj događaja nije realan: Srbija nema snage za još jedan rat, već je poražena. Ipak, ni ta mogućnost nije sasvim isključena, jer se do Nebeske Srbije stiže samo preko poraza na Kosovu (Lazar i svi junaci iz Kosovskog mita).

Scenario drugi:
Kosovo proglašava nezavisnost, srpski državni vrh prihvata realnost i konačno se okreće stvarnim životnim problemima svojih građana.
Ovaj scenario je veoma poželjan, ali nije realan.

Scenario treći:
Kosovo proglašava nezavisnost, deo vladajućeg estabilišmenta oko Koštunice udružen sa radikalima, sukobljava se sa umerenim delom oko Tadića i DS, prvo političkim sredstvima, a zatim i svim drugim. Cilj takvih sukoba bila bi borba za vlast, a otcepljenje Kosova povod. Ukoliko takvi sukobi ostanu samo politički, rezultirali bi vanrednim parlamentarnim izborima, što bi u tom scenariju bila poželjna opcija. Međutim, moguć je i krajnje nepoželjan razvoj događaja, tj. sukob tzv. dve Srbije u građanskom ratu. Na ovakav završetak savremene srpske tragedije ozbiljni strani analitičari su ukazivali pre desetak godina.
Treći scenario je najverovatniji.

Dakle naš strah nije paranoja, on je realan.
Kako racionalno postupati da ne dođe do najgore opcije iz trećeg, a vrlo verovatnog scenarija događaja?
Psihologija kaže da je racionalno postupanje, ako upoznamo prave uzroke straha, a zatim delamo u smeru njihovog otklanjanja.
Opasnost preti od onog dela naših političara i njihovih sledbenika, koji smatraju da zbog Kosova treba ratovati, pa ako se ne može protiv Albanaca i NATO pakta, onda se može protiv onog dela građana koji misle drugačije.
Kao građani, koji ne žele rat, niakako ne smemo prihvatiti taj rsukob, pogotovo ne smemo učiniti ništa da bi izazvali one koji drugačije misle.
Za početak budimo tolerantni, ne izazivajmo ih. Onima koji drugačije misle strpljivo objašnjavajmo, da i mi i oni imamo samo jedan život. Popravnog nema.I da ne veruju političarima koji nam umesto života nude rat, jer to znači smrt. Oni koji nemaju svoju decu, ne mogu brinuti dovoljno dobro o našoj.
Taska Dana Taska Dana 01:52 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

Oni koji nemaju svoju decu, ne mogu brinuti dovoljno dobro o našoj.


Sa ovim se jedino ne slazem...to je bez veze i nije tacno, to jest nije primenjivo na sve one koji nemaju decu.

Treca stavka je zaista nesto sto su prognozirali mnogi poznavaoci nase situacije.
Najvise od svega me plasi to sto smo se mi vec mnogo podelili i sto siledzija ima na pretek.
Bratoubilacki rat smo vec jednom vodili za vreme drugog svetskog rata i ne vidim da smo nesto iz toga naucili...cak sta vise jos uvek su glave usijane i po tom pitanju....ni taj se rat fakticki nije zavrsio....

ceda_urosevic ceda_urosevic 01:57 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

Jeremija
Za početak budimo tolerantni, ne izazivajmo ih. Onima koji drugačije misle strpljivo objašnjavajmo, da i mi i oni imamo samo jedan život. Popravnog nema.


Nemamo mi više koga da izazovemo. EULEX će stići do nedelje na Kosovo. Trebalo bi da to bude dovoljna zaštita ljudima dole. Ono čega se ja plašim su neredi na ulicama Beograda. Sav šljam će se skupiti ovde. Miting - kontramiting i te fore iz devedesetih koje je premijer danas najavio.
Taska Dana Taska Dana 02:03 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

Sav šljam će se skupiti ovde. Miting - kontramiting i te fore iz devedesetih koje je premijer danas najavio.


Pa nek izlaze na ulice ako im se izlazi po tom povodu, kad olade, prestace....ne treba im braniti, niti ih presretati...neka ih....
ceda_urosevic ceda_urosevic 02:05 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

Izduvaće se taj balon. Ne plašim se ja toliko Koštunice (nema taj energije ni špajz da napuni) koliko se plašim reakcije radikala i u parlamentu i na ulici. Oni znaju šta rade.
Taska Dana Taska Dana 02:11 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

Pa oni jedino znaju da se biju...radikali...Niista drugo ne znaju, nemaju kadar, nemaju pare....ako im Kostunica ne usmeri preko veze....Kostunica je mnogo opasniji....ima opasniji jezik od bilo kog radikalskog bukaca....
Alava Alava 02:13 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

Ono čega se ja plašim su neredi na ulicama Beograda.



Ali mene ne prestaje da fascinira kako nas filuju sa malih ekrana tv prijemnika pažljivim odabirom filmova... ne znam jesi li provalio večeras na RTS2 film u kome je jedna od ključnih rečenica "Srbija je sutra na Ceru".
ceda_urosevic ceda_urosevic 02:14 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

Pa kad ih još malo naloži na svete srbske junake i potpali ih prizivanjem duhova zajedno sa Naumovom i ekipom, vidim ja biće svašta. Što reče Samardžić - - moguće je vanredno stanje.
Ko ga proglašava?
Skupština.
Ko može da obezbedi većinu za to?
Koštunica, naravno.
E, onda će biti frke. Nimalo naivno.
Jeremija Jeremija 02:15 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

Taska Dana

Oni koji nemaju svoju decu, ne mogu brinuti dovoljno dobro o našoj.


Sa ovim se jedino ne slazem...to je bez veze i nije tacno, to jest nije primenjivo na sve one koji nemaju decu.




I ne odnosi se na sve, odnosi se samo na JEDNOG. Taj jedan ne zan šta će sa svojim životom i hoće da uništi naše.On misli da je mesija, koji ima zadatak da sačuva Kosovo, da uđe u istoriju, da ga jednog dana proglase svecem mučenikom, drugi Lazar.
U pravu si,pogrešio sam što to nisam napisao u jednini, bilo bi jasnije. sad sam pojasnio. :))
Jeremija Jeremija 02:18 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

ceda_urosevic

Jeremija
Za početak budimo tolerantni, ne izazivajmo ih. Onima koji drugačije misle strpljivo objašnjavajmo, da i mi i oni imamo samo jedan život. Popravnog nema.


Nemamo mi više koga da izazovemo. EULEX će stići do nedelje na Kosovo. Trebalo bi da to bude dovoljna zaštita ljudima dole. Ono čega se ja plašim su neredi na ulicama Beograda. Sav šljam će se skupiti ovde. Miting - kontramiting i te fore iz devedesetih koje je premijer danas najavio.

Pa, o sukobima ovde i pričamo, a ne na Kosovu.Sukobi su ovde vrlo mogući, između "patriota" i "izdajnika".
ceda_urosevic ceda_urosevic 02:19 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

Ok,ok. Pomislio sam da mislite na Kosovo.
zoricag zoricag 02:29 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

nemaju pare


hmm.. ne bih se kladila da nemaju
oni su potrebni radi buke i da bi se sto duze odrzavao privid demokraticnosti ovih drugih jer uz njih i u poredjenju sa njima je i SM bio "faktor mira". Oni za to sluze, oni nisu stranka nego preduzece za pruzanje usluga autokratima za stvaranje privida o demokratiji. Oni te usluge debelo naplacuju. A i neke druge usluge, cini mi se. Laufer se ucutao upadljivo. Koliko kosta cutanje?

Sto duze se odrzi privid demokraticnosti stizace lova iz inostranstva. Vlast zna da ce morati da stampa novac kad presuse fondovi za priblizavanje evropi i odlazu to sto duze. U tu svrhu sluze radikali, ali na zalost, ne samo radikali.
Alava Alava 03:14 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

ceda_urosevic
Pa kad ih još malo naloži na svete srbske junake i potpali ih prizivanjem duhova zajedno sa Naumovom i ekipom, vidim ja biće svašta. Što reče Samardžić - - moguće je vanredno stanje. Ko ga proglašava?Skupština.Ko može da obezbedi većinu za to?Koštunica, naravno.E, onda će biti frke. Nimalo naivno.


U Vladi Srbije razmatra se ideja organizovanja niza mirnih protesta protiv proglašavanja nezavisnosti Kosova, a prvi u nizu mogao bi da bude u Beogradu, 24. februara, saznaje Tanjug u Vladi Srbije.

Procenjuje se, naime, da će bitka za očuvanje Kosova i Metohije kao sastavnog dela Republike Srbije, biti dugotrajna, a proteste bi zajednički organizovali, kako navode u Vladi, državne institucije, parlamentarne stranke i SPC.
Alava Alava 03:17 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

Studenti Univerziteta u Beogradu okupiće se u ponedeljak 18. februara tačno u podne na Pravnom fakultetu odakle će krenuti na Studentski trg i održati protestni skup povodom trenutne situacije u vezi sa promenom statusa Kosova i Metohije.

Kako je u saopštenju najavljeno, studenti će na Studentskom trgu u 13 sati na "miran i dostojanstven način iskazati solidarnost sa kolegama sa Kosova i Metohije i neslaganje sa novonastalom situacijom".

"Ne smemo podleći provokacijama i manipulacijama. Različitih smo mišljenja i stavova, ali u ovom trenutku moramo biti složni i moramo biti samo studenti", navodi se u studentskom saopštenju.
Unfuckable Unfuckable 03:17 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

nisu samo naveli - koje godine ?
man ray loves me man ray loves me 13:16 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

Studenti Univerziteta u Beogradu okupiće se u ponedeljak 18. februara tačno u podne na Pravnom fakultetu

Ko tacno organizuje? Jel DSSom ispunjeni studentski parlament, Nomokanon, ko?
moramo biti samo studenti

as opposed to what?
Alava Alava 19:09 16.02.2008

Re: Smeh, ali i razum

man ray loves me
Studenti Univerziteta u Beogradu okupiće se u ponedeljak 18. februara tačno u podne na Pravnom fakultetuKo tacno organizuje? Jel DSSom ispunjeni studentski parlament, Nomokanon, ko?
moramo biti samo studentias opposed to what?



Pardon, nisam napisala da su to vesti preuzete sa sajta B92, u originalu.
Pa ko može da organizuje?
zoricag zoricag 02:12 16.02.2008

Smesno?

Budimpešta, Berlin, Beč, Brisel, Bolonja, Bremen, Bordo, Bled, Bukurešt, Bratislava - gde je tu naš Beograd?


Puno je onih kojima je sasvim dovoljno da nas Beograd bude na tabli monopola.

Premijer je danas podvukao crtu preko koje cemo u EU samo ako smo spremni za gradjanski rat. Ja nisam. Rat, ubijanje, stradanje je iznad praga koji ja mogu da prihvatim.

Ono sto ja vidim u buducim danima je mitingovanje, mitingovanje, mitingovanje sve do 11. maja. na krilima tih mitinga uz pomoc medija i vode u kablovima u nekim medijima, uz pomoc skupstine koja ce se baviti raznoraznim rezolucijama ishodi lokalnih izbora su predvidivi, ukljucujuci i fijasko DS-a, za koji ce ponovo biti "kriv" LDP.

Da li smo dorasli ovoj ozbiljnoj situaciji? 90-te nismo bili.

Mrznja prema LDP je mozda sansa da se raspisu i parlamentarni izbori, jer je u vlasti prisutna opsednutost da se LDP izbaci iz palamenta.

A sta cemo uraditi na izborima, stvarno od nas zavisi. Nadam se da i veliki broj clanova DS (nisu valjda svi u upravnim odborima) razumeju sta nam se dogadja.

Alava Alava 02:16 16.02.2008

Re: Smesno?

zoricag
A sta cemo uraditi na izborima, stvarno od nas zavisi.

ceda_urosevic ceda_urosevic 02:16 16.02.2008

Re: Smesno?

zoricag
Nadam se da i veliki broj clanova DS (nisu valjda svi u upravnim odborima) razumeju sta nam se dogadja.

I ja se nadam. Godinama unazad.
Mislim da smo oboje u krivu i da je naša nada, samo -- nada. Nema ništa od toga.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 02:35 16.02.2008

Serbian horror movie

"Došli smo u Orašac da se posavetujemo sa Karađorđem"

bauer bauer 05:59 16.02.2008

Re: Serbian horror movie

Vanja Montenegro Ljujic
"Došli smo u Orašac da se posavetujemo sa Karađorđem"

obaj baja mi opasno lici na kustu. vidis sta zlovolja napravi od coveka :)
ceda_urosevic ceda_urosevic 03:00 16.02.2008

Ali, Zeljkoviću, Karađorđe mi je rekao...

Taska Dana Taska Dana 03:25 16.02.2008

Cedo...:)

Zaboravih da ti se zahvalim za bebeci smeh...:))

Sad sam opet gledala i smejala se s bebencetom....da mi se dusa razgali ....:))
doktorka doktorka 03:47 16.02.2008

Na svom sajtu Obraz

najavio:
Субота, 16. фебруар: протест испред амбасаде Словеније
Unfuckable Unfuckable 03:55 16.02.2008

Re: Na svom sajtu LDP

troll : doktorka, obrisaše vam na ldp sajtu (obrisani) komentar gorana, pariz koji ste pejstovali sa bloga blogerke BS, a pre brisanja ?
Zanima me : zašto ?
doktorka doktorka 05:37 16.02.2008

Re: Na svom sajtu Obraz

Unfuckable
troll : doktorka, obrisaše vam na ldp sajtu (obrisani) komentar gorana, pariz koji ste pejstovali sa bloga blogerke BS pre brisanja ?Zanima me : zašto ?


pa pitajte njih
Unfuckable Unfuckable 05:47 16.02.2008

Re: Na svom sajtu LDP

pa, pitam Vas, nekako ste mi bliži.
Njih ne mogu.
Pitam zato što je podatak da ste bez problema postovali comment tamo + da nema problema - bio argument kojim ste se suprostavljali Restaku, koliko se sećam.
Kad Onamo : obrisato, klot.
Ja sam mislio da bar neko želi da sasluša sve izvore koji bi mogli da ukažu na naručioce Atentata - kad već "Zli " Restak, kako je ispalo, neće ( mada je čovek dao fair ponudu goranu,pariz).
Ovo me malo obeshrabruje...... ako opcija koja želi istinu - pa ma kakva ona bila - briše Onakav komentar, sa Onakvim podacima....znači da ne žele da se to čita, izgleda.

Onda bar - ne moramo pljuvati Restaka, za početak, zar ne ?
Ali - ko se toga seća još ...pasta je puštena iz tube a čovek (Restak) nateran da se brani.
Jeftin kratkoročni poen.
doktorka doktorka 06:17 16.02.2008

Re: Na svom sajtu LDP


ne brini , saslusao je onaj ko je trebao. ti si sitna riba .
man ray loves me man ray loves me 11:14 16.02.2008

Re: Na svom sajtu LDP

saslusao je onaj ko je trebao

sta, milutin zaduzen za mosad? :)
Unfuckable Unfuckable 11:22 16.02.2008

Re: Na svom sajtu LDP

doktorka


ne brini , saslusao je onaj ko je trebao. ti si sitna riba .



ma to nije sporno, uopšte - kolika sam ja riba - a i nije tema.
Dakle - niste mi odgovorili na pitanje : zašto je pobrisano i sa sajta LDP-a, ako se želi istina.

Ili Onaj Koji Je Trebao (kaže se trebalo, btw) ne želi da se pučanstvo uznemirava sa nekim - mogućim - podacima, pa je On primio k' znanju, a onda brže-bolje pobrisalo, da se ne uzbuđava raja u ovim pretkosovskim danima....baš fin neki čika, taj Onaj. Samo što onda sve to isto liči na... - dok nađem reč.....- a, da : zataškavanje - a to je nešto što apsolutno ne očekujem od te opcije, pa mi zato mnogo čudno - da se ne lažemo.
Bilo mi je malo čudno - kada sam video da nema tog copy/paste-a tamo - ali sada, kada uklapam i Vaš komentar gore - koji je sve samo nije odgovor + nevešt pokušaj navlake na provokaciju, eda bi se zaturila tema - postaje mi mnogo čudno....
A još je gore ako shvatim da Onaj Koji Je Trebao ne ferma "svoje" ni 2% koliko vidim, i briše sa istim apetitom kao i naš Superiška kad je neraspoložen, a mi nevaljali. Izgleda mi da dotični Onaj obožava Zvaničnu verziju i ne treba mu ništa drugo...da ne kvarimo, valjda..
Ja sam mislio, doktorka - da uputjeni & posvetjeni likovi, koji su familijarni sa Onim Koji Je Trebao, kao što ste Vi - možete nama, sitnim ribama da pružite malo bolji odgovor od veličine + poor ne brini.
Međutim, liči mi da Niko Ne Želi da sasluša neke druge priče. Pa čak ni Oni koji se kunu u Istinu & Demokratiju
Da budem precizniji : tvrdim da je Restak spremniji da to objavi na sajtu - dao je fer ponudu, ponavljam - što se sada lepo vidi posle novog brisanja, na sasvim drugom i demokratičnijem mestu - ali da to sada i nije bitno, pu-pu gotovo - iznapadali smo ga pod reflektorima pred milion ljudi, ali sada nas baš briga.
A istina ?
ceda_urosevic ceda_urosevic 14:24 16.02.2008

Re: Cedo...:)

Ej, hvala. Pomislio sam da bi vas to sve moglo razgaliti pre nego što se upustite u dalje čitanje. Koliko god puta da odgledam -- uvek puknem od smeha... Dete se smeje kao čovek u 50 godina... :))
doktorka doktorka 16:26 16.02.2008

Re: Na svom sajtu LDP

man ray loves me
saslusao je onaj ko je trebaosta, milutin zaduzen za mosad? :)

naivno ,naivno. ne cudi .
Unfuckable Unfuckable 19:47 16.02.2008

Re: Na svom sajtu LDP

naivno ,naivno. ne cudi .


doktorka, ne razumem vaše šture odgovore, ako se to uopšte odgovorima može nazvati ......
Može li malo pojašnjenje za nas sa jeftinijim kartama ?
Šta je to ...naivno ?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana