Budućnost| Ekologija| Ljudska prava| Zdravlje| Život

Neobjavljeni rat stanovništvu!

Filip Mladenović RSS / 29.04.2015. u 00:59

 

U senci „velikih", „epohalnih" vesti, koje svakodnevno liferuju tabloidni i pinkoidni mediji u Srbiji, odvija se puzajući, neobjavljeni rat stanovništvu.

Žrtve tog neobjavljenog rata su ili prećutane ili skrajnute na margine medijske pažnje. Samoubice koje skaču sa mostova i zgrada zbog dugova alavim bankarima i brutalnim zelenašima. Stanari kojima EPS „seče" struju zbog neplaćenih računa, pa onda u svojim domovima i bukvalno i metaforično životare kao da su u XIX veku. Dužnički robovi, koje privatni izvršitelji uz asistenciju policije, iseljavaju iz stanova i kuća, prethodno prodatih na fingiranim licitacijama po ceni 4 do 5 puta nižoj od tržišne.

Jedan od posebno podmuklih frontova tog neobjavljenog rata stanovništvu Srbije su pitka voda i hrana. Malo, malo, pa sanitarna inspekcija zatvori vodovod u nekom od gradova Srbije zbog nezdrave vode. To što su građanke i gradjani pre toga pili tu nezdravu vodu, dok se laboratorijski nije utvrdila njena neispravnost - nikom ništa!

A tek hrana - otrovna i opasna po zdravlje, sa skromnom kotrolom nadležnih državnih službi. Zahvaljujući nekolicini upornih i hrabrih domaćih stručnjaka i poznavalaca situacije na terenu, koji povremeno nalaze načine i pukotine u medijskoj idili da alarmiraju ovo malo preostale javnosti u Srbiji, postajemo svesni razmera tog opakog rata. Pre svih to je bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije i nekadašnji savezni inspektor za uvoz i izvoz Miroslav Stojišić, već promukao od upozorenja i apela. Toliko je uporan da se pre neki dan probio i do aktuelnog premijera, ne bi li mu predočio kako se i koliko se svakodnevno trujemo hranom.

Miroslav Stojišić posebno upozorava na konzervans E-407, poznatiji kao karagenan. Taj konzervans se nalazi na listi zabranjenih aditiva u zemljama Evropske unije, pošto je dokazano da izaziva brojna oboljenja želudačno-crevnog trakta, među njima i rak debelog creva. Na žalost, u Srbiji ga možete naći u svakoj mesari. Upravo zbog nezdrave hrane u Srbiji je veliki porast broja osoba obolelih od raka, tvrdi doktor veterinarske medicine Miroslav Stojišić.

U najnovijem izdanju emisije „Mućni glavom" (subota 25. april 2015, LINK: http://www.radiobeograd.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=3256&Itemid=182), privrednik Zoran Stanković detaljno je govorio o opasnostima koje vrebaju iz mesa i mesnih preradjevina. Posebno je upozorio na dva artikla - viršle za 100 ili 200 dinara i pica šunku - koja su pogubna za decu.

Takodje, Zoran Stanković je saopštio frapantan podatak da farme i klanice, zbog izmenjenog pravilnika Uprave za veterinu pre dve godine, same sebe kontrolišu, tj. same izdaju potvrde o ispravnosti mesa!!!!

Zašto nam se to dešava? Koruptivnost, alava trka za što većim profitom i hroničan nedostatak inspektora napravili su od vode i hrane sredstva samouništenja, opasnija od svih okupatorskih bombi, kao i hladnih i vatrenih oružja ovdašnjih kvislinga i diktatora.



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jkt2010 jkt2010 05:39 29.04.2015

doktor veterinarske medicine

Upravo zbog nezdrave hrane u Srbiji je veliki porast broja osoba obolelih od raka, tvrdi doktor veterinarske medicine Miroslav Stojišić.

Da li je gosn doktor ispitivanje radio na miševima ili na majmunima? Tj na kojim osobama je radio ako nije na ovim?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 14:28 29.04.2015

Re: doktor veterinarske medicine

Tj na kojim osobama je radio ako nije na ovim?


Ma da nije to isit onaj genijalac koji je pre desetak godina pokupio sa neta Punk'd Spam o "opasnostima aditiva", pa celu Srbiju (koja se upravo usudila da izađe iz podruma posle Pomračenja Sunca) uzbunjivao "opasnostima limunske kiseline", zloglasnog E330, kojim se truju mladi naraštaji kako bi se lakše potlačili od zlog Zapada. Ili tako već nekako na temu - bežte u podrume za Pomračenje i Pobacajte sve Limune!

Ubr, da ne bude da je novi Bauk e407, baš potpuno "Čist", istražuje se i proverava, ali nema pomena o tlapnjama

" konzervans se nalazi na listi zabranjenih aditiva u zemljama Evropske unije"

(I to ne samo stoga što nije reč o konzervansu ☻)
highshalfbooze highshalfbooze 14:52 29.04.2015

Re: doktor veterinarske medicine

zloglasnog E330

Kako se proizvodi E330 - limunska kiselina?
jkt2010 jkt2010 05:43 29.04.2015

E407 Carrageenan

E407a Carrageenan from Eucheuma seaweed
Origin:
A natural polysaccharide, produced by different seaweeds (Chrondrus crispus, Gigartina stellata, Euchema spinosum, E. cottonii) in Europe, Asia and America. It is a complex mixture of polysaccharides. E407a has a slightly different composition; moreover, it contains a considerable amount of cellulose.
Function & characteristics:
Thickening agent and stabiliser.
Products:
Many different products.
Acceptable Daily Intake:
None specified.
Side effects:
None known in the concentrations used, although high concentrations bring about flatulence and bloating, due to fermentation by the intestinal microflora (in the same way as all indigestible polysaccharides). Short-chain carrageenans may cause intestinal leakage and are not permitted for use in foods.
Dietary restrictions:
Carrageenans can be used by all religious groups, vegans and vegetarians.

izvor
Filip Mladenović Filip Mladenović 07:35 29.04.2015

LISTE ČEKANJA...

Ako se saberu svakojake liste čekanja za lečenje i lekarske intervencije, u Srbiji oko 70 hiljada gradjanki i gradjana čeka i čeka. Najduže čekaju oni za operaciju kuka, katarakte i kolena, po nekoliko godina!

iza_duge iza_duge 09:20 29.04.2015

*



Ovakve teme treba sistematski obraditi. To zahteva proverene informacije, istraživanje, ispitivanja od strane relevantnih institucija.

Najlakše je osloniti se na iskaze nekog ko ima titulu i plasirati to kao istinito. Vrlo često nije. I vrlo često mnogi koji su doktori umeju da lupaju ili im se desi da u nekom segmentu svog života promene ploču. Za to ima više razloga. Primera ima bezbroj.
Imaš nekog stomatolaga (valjda) Jovanovića koga redovno predstavljaju kao imunologa, virusologa, a koji je tipičan šarlatan, a veliki protivnik vakcina, koji sebi dozvoli da ima dilemu u vezi sa kolektivnim imunitetom. Imaš dr Gifing koja piše i nebuloze i neke možda ne tako loše tekstove o hrani, ali ti naplati debelo neku glupavu analizu tela u svom centru i plasira poseban režim ishrane za mršavljenje, a u vezi sa satnicom po kojoj deluju određeni enzimi -- ma važi.
Imaš nekoliko doktora kojima je idol Simonćini, osvedočeni šarlatan.

Imaš sad priče ovog Miroslava, a nigde argumenata. I tako pomami i obmani narod.

Ja sam svesna da puno toga nije u redu u vezi sa kontrolom hrane, da su sanitarne inspekcije nedovoljne i loše raspoređene, da je otvaranje referentne fitosanitarne laboratorije zamazivanje očiju, ali nemojmo preterivati kad su neke stvari u pitanju. A jasno su definisane u mnogo uređenijim zemljama.

Pre svega, bilo koji aditiv pre nego što se dozvoli njegova upotreba, biva strogo pregledan da bi se definisala njegova bezbednost. I kad prođe seriju testova, istraživanja, definiše se koji su rizici upotrebe, ukoliko postoje za neke, način primene, koncentracije itd. Ispituju se sve sumnje koje mogu da ugroze bezbednost proizvoda. Nakon toga se odobrava upotreba, pojedinosti stavljaju u Pravilnik, a proizvođač odlučuje da li će na deklaraciji proizvoda napisati puno ime aditiva ili oznaku E i broj uz to. E znači da je prošao sigurnosne testove i da je odobren u EU.

Karagenan je polisaharidni hidrokoloid, ekstrakt crvenih algi i koristi se kao zgušnjivač, stabilizator i emulgator. Prosto, u industriji se vagaju svi aspekti i ne možeš nešto da proizvedeš bez aditiva.
Karagenan utiče na teksturu, malo povećava viskozitet, modifikuje reološka svojstva konzervisanih namirnica.
I nisu to ne znam kakve koncentracije. To je određeno dobrom proizvođačkom praksom ili Pravilnikom.
Niko nije lud da preteruje u tome. Nema efekta viša koncentracija.
A prosečan konzument ne jede kilogram šunke dnevno.

I ovaj aditiv nije zabranjen u Evropskoj uniji. Listajte, pa ćete i sami videti.

LINK

I ne razumem ljude koji se brinu toliko za aditive. Njih ima relativno malo i njihovo dejsto se zna. Tamo gde se ustanove neke sumnje, to se fino uzme u razmatranje. Ne, neće do tada neko da umre, ni od kumulativnog efekta, ni od doze, jer je pre zvanične upotrebe rađeno ispitivanje sa pojačanim efektima na svakom nivou.

Mnogo više zabrinutosti zahtevaju loše sprovedeni sanitarni uslovi, (ne)poštovanje sledljivosti u lancu proizvodnje, trovanja patogenima (opet zbog neadekvatnog sprovođenja standarda i loše higijene), nego aditivi.

Nedavno su umrli ljudi u Domu za stara lica od salmonele i nikom ništa. Svega 7 inspektora na nivou Srbije kontroliše adekvatnost privatnih i državnih domova za stare osobe.
Salmonela jeste posledica neadekvatne termičke obrade namirnica. Tu aditivi ne bi pomogli.

Ali izvolite -- birajte između botulizma i upotrebe nitrata koji su efikasni protiv Clostridium botulinum i Staphilococus aureus, pa onda pričajte nešto protiv aditiva.


milisav68 milisav68 09:40 29.04.2015

Re: *

iza_duge
Ali izvolite -- birajte između botulizma i upotrebe nitrata koji su efikasni protiv Clostridium botulinum i Staphilococus aureus, pa onda pričajte nešto protiv aditiva.

Ma naravno, diže se galama na aditive, a za to vreme recimo, preko granice prođe gomila sumnjivih pesticida.

I uopšte, kontrola hrane je nikakva, valja ko šta stigne, a galama se podigne tek kad neko umre od direktnih posledica.
highshalfbooze highshalfbooze 10:00 29.04.2015

Re: *

Imaš sad priče ovog Miroslava, a nigde argumenata. I tako pomami i obmani narod.

Treba preslušati emisiju. Čovek je vrlo korektno govorio, nije izjavljivao ništa što nije tačno. Mada nije rekao ništa novo, sve je to poznato odavno osim novog propisa koji ne obavezuje kontrolu nadležnog veterinarskog inspektora u procesu proizvodnje što je za naše uslove ravno katastrofi.
Osnovna je stvar da se u Srbiji ne sprovodi adekvatna veterinarska kontrola u lancu proizvodnje, što je isto poznato.

E, sad Filip malo dramatizuje na način kako to već tabloidi rade...
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:11 29.04.2015

Re: *

"Dramatizuje"?

Evo kako se gradjanstvo u Nišu organizovalo u otporu neobjavljenom ratu:

Meštani Pasi Poljane organizovaće sakupljanje dobrovoljnih novčanih priloga kako bi komšiji Venku Panajotovu (60) pomogli da vrati kuću, koju mu je izvršitelj prodao zbog duga za struju od 750.000 dinara.

Meštani su prošle nedelje svojim telima sprečili iseljenje i nadaju se da će naći modus da se dug plati, a komšijina kuća vrati. Pasipoljanci se uzdaju u solidarnost, a računaju i na pomoć viđenijih dobrostojećih zemljaka poput proslavljenog fudbalera Dragana Stojkovića Piksija.

iza_duge iza_duge 10:18 29.04.2015

Re: *

U emisiji je gostovao Zoran Stanković. I tačne su neke pojedinosti na koje je ukazao. Saglasna sam sa tim da ima propusta svuda. Malo je zbrkano govorio, ali mogu da se izdvoje neke ispravne konkretne stvari.

A Filip citira Miroslava Stojišića, na šta sam se ja osvrnula. Ukucajte njegovo ime i pročitajte njegove izjave. To je slično onome što radi Goran Papović, koji ponekad blage veze nema o onom o čemu priča.
highshalfbooze highshalfbooze 10:36 29.04.2015

Re: *

A Filip citira Miroslava Stojišića,

Da... da, izvini, nisam ni zapazio. Filip to sve nagura i izmeša, evo sad je ubacio i prinudna iseljenja.

Malo je zbrkano govorio,


Ma da, kad ga voditelj tera ko da je na trkama. Onog gosta od prošle nedelje nije mogao da ubrza, pa sad da nadoknadi
iza_duge iza_duge 10:55 29.04.2015

Re: *

milisav68
iza_duge
Ali izvolite -- birajte između botulizma i upotrebe nitrata koji su efikasni protiv Clostridium botulinum i Staphilococus aureus, pa onda pričajte nešto protiv aditiva.

Ma naravno, diže se galama na aditive, a za to vreme recimo, preko granice prođe gomila sumnjivih pesticida.

I uopšte, kontrola hrane je nikakva, valja ko šta stigne, a galama se podigne tek kad neko umre od direktnih posledica.


Citiraću deo teksta koji se odnosi na upotrebu pesticida, a u vezi je sa razmatranjem istina i zabluda, razlika između organski gajene hrane i one nastale konvencionalnim načinom uzgoja.

«Mnoge pristalice organski gajene hrane ukazuju da je njihova hrana sigurnija, jer ima niži nivo pesticida. Međutim, nivo pesticida u hrani nije visok. Da bi se zaštitili potrošači, FDA postavlja nivo tolerancije pesticida u hrani i obavlja česte studije pri čemu se hrana analizira da se ne bi prekoračila postavljena granica.

Pesticidi se mogu locirati na površini namirnica, kao i ispod površine. Ostaci koje pranje može ukloniti zavisi od njihove lokacije, količine i temperature vode za ispiranje. Većina ljudi će naravno, oprati svoje voće i povrće vodom pre nego što ih pojede. FDA testira neoprane proizvode.

Da li pesticidi koji se mogu naći u „konvencionalnoj“ hrani predstavljaju pretnju zdravlju?

Količina namirnica koju pojedinac uzima nosi sa sobom zanemarljivo malu količinu pesticida da bi oni imali ikakav efekat na organizam. Niko ne bi trebalo da izbegava voće i povrće iz straha od pesticida, jer zdravstvene prednosti ovih namirnica zasenjuju svaki mogući rizik.

Naučnici se slažu u jednom: rizik od ostataka pesticida, ako postoji, minimalan je, nije vredan brige, a kupovinom „organske“ hrane i plaćanjem više cene, taj rizik se ne smanjuje.
S druge strane, upotreba sredstava za zaštitu bilja smanjuje rizike po zdravlje sprečavanjem rasta štetnih mikroorganizama, uključujući i plesni koje proizvode toksine. Studija iz 1999. godine pokazuje smanjenje mikotoksina u hrani nakon tretiranja pojedinih useva fungicidima.

A pre svega, svi pesticidi koji se koriste u konvencionalnoj proizvodnji prolaze rigorozne serije testova pre nego što se puste u upotrebu i nadležne ustanove određuju tačnu količinu zaostalih pesticida u proizvodima koja je dozvoljena pri pravilnoj upotrebi preparata.
Retki su pesticidi u organskoj proizvodnji koji su u potpunosti ispitani.

Lista dozvoljenih sredstava za zaštitu bilja koja se koriste u organskoj proizvodnji obuhvata 24 fungicida sa 5 aktivnih materija i to Bacillus subtilis soj ST1/3, bakar (oksihlorid, hidroksid, sulfat, oksid), mineralno ulje, Pythium oligandrum i sumpor. Na toj listi su i 8 preparata za suzbijanje insekata sa 5 aktivnih materija i to Bacillus thuringiensis subspec. kurstaki, i Bacillus thuringiensis subspec. tenebrionis, mineralno (parafinsko), mineralno (belo) ulje i dr. (link: eur-lex.europa.eu/legal-cntent/HR/TXT/?uri=celex:32008R0889; 2. prilog).

Većina studija sprovedenih od 1970. godine pa nadalje, otkriva da ostaci pesticida ne prekoračuju granicu.
1997. godine, tragovi su otkriveni u 77% „konvencionalnih“ namirnica i 35% organski obeležene hrane, ali samo po jedan uzorak iz obe grupe premašio je dozvoljenu količinu.

Testovi FDA potvrđuju prisustvo pesticida u 60% voća i povrća, a samo u 1,2% hrane su prekršeni nivoi.
2005. godine FDA u svom programu regulatornog monitoringa otkriva ostatke pesticida u 37,3 % domaćih uzoraka ( nivoi prekoračeni u 2,4%) i 28,2 % uvezenih uzoraka. Karakteristično je da su doze prekoračene u namirnicama za koje nije uspostavljena tolerancija.

Slične nalaze, a ponegde i manje ostatke pesticida, prijavljuje Evropska komisija u okviru kombinovanih programa monitoringa 17 nacionalnih vlada, nekoliko godina kasnije.

Zaključak: profesionalna izloženost pesticidima predstavlja mnogo veći rizik po zdravlje pojedinca u odnosu na rizik (koncentracija zaostalih pesticida) nastao konzumacijom proizvoda bilo onih iz organskog, bilo onih iz konvencionalnog uzgoja.

U dokumentovanim studijama (CDPR 2005), najviše je prijavljenih slučajeva – terenskih radnika obolelih pri radu sa grožđem, među kojima su i oni koji se bave organskim vinogradarstvom, a koji koriste sumpor, inače dozvoljen u organskoj proizvodnji.»
angie01 angie01 11:36 29.04.2015

Re: *


Pesticidi se mogu locirati na površini namirnica, kao i ispod površine.


pa zavisi o kojoj je namernici rec- ako su to poljoprivredni proizvodi koji rastu blizu tla, kao recimo salata, ona je mnogo vise kontaminirana, da tako kazem, kao i proizvodi koji sadrze mnogo vode, kao paradajz, npr, jer on u svom plodu zadrzava mnogo vise pesticida- tacnije u tom soku), nego npr kukuruz.

mene najvise plasi to sto ne verujem u tacnost podataka, ako se uposte redovno i svuda vrse provere,...narocito za uvezenu hranu, kao sto je meso,...za matijevica vec godinama postoji negativno brojanje, da mu je kvalitet mesa katastrofalan, nabudzen kojekakvim hemijama, pa nikom nista, kao i u svim mesarama velikih lanaca, kao sto su idea, maxi, dis,...svuda gde je jeftinije.



medjutim92 medjutim92 11:38 29.04.2015

Re: *

iza_duge
A pre svega, svi pesticidi koji se koriste u konvencionalnoj proizvodnji prolaze rigorozne serije testova pre nego što se puste u upotrebu i nadležne ustanove određuju tačnu količinu zaostalih pesticida u proizvodima koja je dozvoljena pri pravilnoj upotrebi preparata.
Retki su pesticidi u organskoj proizvodnji koji su u potpunosti ispitani.


Rođaka koja radi u Farkaždinu se jednom prilikom vozila autobusom do posla, i sedne na sedište do vozača, a on je zamoli da sedne negde drugde. Zašto? Vozi bojni otrov koji stoji tu ispod sedišta, pa bolje da sedne negde dalje. Šta će ti bojni otrov? Pa za krompir, svu zlaticu pobije, ništa nema da brineš. Ona u čudu pita, čekaj, a kako vi to jedete? a čovek će mrtav ladan

"Ma ne jedemo mi to, taman posla, sve to Beograd pojede"..

Industrija muva li muva, ali nju bar neko nekako kontroliše. Ono što se pojavljuje na pijaci kao "kupite od našeg seljaka ono što je raslo u prirodi a ne tu hemiju iz supermarketa" je često mnogo ozbiljniji rizik..
medjutim92 medjutim92 11:39 29.04.2015

Re: *

Filip Mladenović
"Dramatizuje"?

Evo kako se gradjanstvo u Nišu organizovalo u otporu neobjavljenom ratu:

Meštani Pasi Poljane organizovaće sakupljanje dobrovoljnih novčanih priloga kako bi komšiji Venku Panajotovu (60) pomogli da vrati kuću, koju mu je izvršitelj prodao zbog duga za struju od 750.000 dinara.



Može objašnjenje kako se to dogura do duga od 750 hiljada, kada se struja seče za deset do dvadeset puta manje neplaćene iznose?

I kako bi tačno prošao s takvim dugom u državama koje ne ratuju protiv svog stanovništva?
nikvet pn nikvet pn 11:46 29.04.2015

Re: *

iza_duge
i ne možeš nešto da proizvedeš bez aditiva.


Оваква безусловна одбрана адитива не стоји.

Адитиви не служе потрошачу. Служе произвођачу да би од гована направио питу.

A prosečan konzument ne jede kilogram šunke dnevno.


Шунка се, гле чуда, може направити и без адитива.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:49 29.04.2015

Re: *

medjutim92
Filip Mladenović
"Dramatizuje"?

Evo kako se gradjanstvo u Nišu organizovalo u otporu neobjavljenom ratu:

Meštani Pasi Poljane organizovaće sakupljanje dobrovoljnih novčanih priloga kako bi komšiji Venku Panajotovu (60) pomogli da vrati kuću, koju mu je izvršitelj prodao zbog duga za struju od 750.000 dinara.



Može objašnjenje kako se to dogura do duga od 750 hiljada, kada se struja seče za deset do dvadeset puta manje neplaćene iznose?

I kako bi tačno prošao s takvim dugom u državama koje ne ratuju protiv svog stanovništva?


Reprogram nije uspeo, jer je otac ostao bez posla zbog tzv. tranzicije. Eufemizam za neobjavljeni rat sopstvenom narodu!
ivana23 ivana23 11:55 29.04.2015

Re: *

Filip Mladenović
medjutim92
Filip Mladenović
"Dramatizuje"?

Evo kako se gradjanstvo u Nišu organizovalo u otporu neobjavljenom ratu:

Meštani Pasi Poljane organizovaće sakupljanje dobrovoljnih novčanih priloga kako bi komšiji Venku Panajotovu (60) pomogli da vrati kuću, koju mu je izvršitelj prodao zbog duga za struju od 750.000 dinara.



Može objašnjenje kako se to dogura do duga od 750 hiljada, kada se struja seče za deset do dvadeset puta manje neplaćene iznose?

I kako bi tačno prošao s takvim dugom u državama koje ne ratuju protiv svog stanovništva?


Reprogram nije uspeo, jer je otac ostao bez posla zbog tzv. tranzicije. Eufemizam za neobjavljeni rat sopstvenom narodu!


Iz reprograma duga nije uplatio dve rate jer mu je supruga preminula i imao je troskove sahrane.
Skotovi to nisu hteli da uvaze!!!
medjutim92 medjutim92 12:37 29.04.2015

Re: *

Filip Mladenović
Reprogram nije uspeo, jer je otac ostao bez posla zbog tzv. tranzicije. Eufemizam za neobjavljeni rat sopstvenom narodu!


Ne pričam o reprogramu, jer reprogram podrazumeva dug koji postoji.

Moje pitanje je kako dođavola neko dođe do duga od 750 hiljada dinara za struju, pošto znam ljude kojima su struju sekli za daleko manje iznose.
angie01 angie01 12:43 29.04.2015

Re: *


Moje pitanje je kako dođavola neko dođe do duga od 750 hiljada dinara za struju,


tako sto nema da plati!
ivana23 ivana23 12:47 29.04.2015

Re: *

medjutim92
Ne pričam o reprogramu, jer reprogram podrazumeva dug koji postoji.

Moje pitanje je kako dođavola neko dođe do duga od 750 hiljada dinara za struju, pošto znam ljude kojima su struju sekli za daleko manje iznose.


To je dug jos iz devedesetih, pa kamata na kamatu, pa zatezna kamata... nagomilalo se.
Dug je sporan, jer se dve trećine odnose na zatezne kamate koje zakon ne priznaje.

Pitanje je koliki je bio 'osnovnii' dug.
angie01 angie01 12:49 29.04.2015

Re: *

To je dug jos iz devedesetih


onda je pitanje, koliko od tog duga jos uvek vazi.


highshalfbooze highshalfbooze 12:50 29.04.2015

Re: *

Ne pričam o reprogramu, jer reprogram podrazumeva dug koji postoji.

Moje pitanje je kako dođavola neko dođe do duga od 750 hiljada dinara za struju, pošto znam ljude kojima su struju sekli za daleko manje iznose.


Tako što nema para da angažuje advokata koji duguje 8 miliona državi za poreze i doprinose.
milisav68 milisav68 12:56 29.04.2015

Re: *

medjutim92
Moje pitanje je kako dođavola neko dođe do duga od 750 hiljada dinara za struju, pošto znam ljude kojima su struju sekli za daleko manje iznose.

Ma isekli su im struju, tri godine je nisu imali, pa su ušli u reprogram....a neko možda bacio oko na kuću ili plac....

Novosti - ceo tekst
iza_duge iza_duge 12:57 29.04.2015

Re: *

nikvet pn
iza_duge
i ne možeš nešto da proizvedeš bez aditiva.


Оваква безусловна одбрана адитива не стоји.

Адитиви не служе потрошачу. Служе произвођачу да би од гована направио питу.

A prosečan konzument ne jede kilogram šunke dnevno.


Шунка се, гле чуда, може направити и без адитива.


Nema bezuslovne odbrane aditiva, nego je bez veze posmatrati ih sa skepsom i misliti da se od njih umire, kada se izvagaju sve koristi i štete njihove primene.

Aditivi su sistematizovani u nekoliko grupa i pravim neznalicama, kada se za neki od njih umesto E oznaka objasni šta je ta supstanca po sastavu, bude čudno da neki od njih predstavljaju sastavni, prirodni deo nekog kompleksa, biljke itd. Primera ima dosta. Kada biste sadržaj jedne jabuke predstavili kroz sklop E brojeva, ona bi onima sklonim senzacionalizmu predstavljala otrov.

U industriji mesa nitrati se koriste kao konzervansi. Nije nađena, za sada, adekvatna zamena za njih.
Neki drugi vid konzervisanja podrazumeva upotrebu velikih količina soli.

Postavljaju se tri uslova: trajnost proizvoda, zdravstvena bezbednost (stvaranje neadekvatnih uslova za razvoj štetnih mikroorganizama), organoleptika (lep ukus, miris na sveže, fina boja).
I vaga.

Mala količina nitrata i potpuno izbacivanje rizika oboljevanja od botulizma (ili svođenje na minimalnu meru) ili ...

ivana23 ivana23 13:07 29.04.2015

Re: *

.
blogovatelj blogovatelj 14:09 29.04.2015

Re: *

Ovakve teme treba sistematski obraditi


Filip M. i iza_duge isto ko Nikolić777 i Ferero.
Ti nedeljama čitaš blogove i čekaš u potaji da Filip objavi svoj, pa se onda raspišeš sve u šesnes.
jkt2010 jkt2010 20:43 29.04.2015

Re: *

medjutim92
Filip Mladenović
Reprogram nije uspeo, jer je otac ostao bez posla zbog tzv. tranzicije. Eufemizam za neobjavljeni rat sopstvenom narodu!


Ne pričam o reprogramu, jer reprogram podrazumeva dug koji postoji.

Moje pitanje je kako dođavola neko dođe do duga od 750 hiljada dinara za struju, pošto znam ljude kojima su struju sekli za daleko manje iznose.

Neki tako što poslušaju mudre vođe opozicije da bojkotuju zločinački Miloševićev režim.
Posle te vođe dođu do vinograda a narod do prinudne naplate.
nikvet pn nikvet pn 09:31 29.04.2015

сами себе ...

У локалној кланици трихиноскопски преглед обавља ветеринар. Лепо.

Али има квака.

Ветеринар је стажиста. Нема положен стручни испит и нема лиценцу. Запослен је код газде, власника кланице. Кад обави свој основни посао да не би седео џабе газда га потера да ради на линији клања. Не свиђа му се ? Ено капија.

И пронађе он трихинелу. Следује законски поступак. Ко да га спроведе ? Стажиста ? Надлежног инспектора не сме да зове него газду који уз масно псовање нареди да се то ђубре одвезе на депонију.

Постоји ли лепши пример за класичан конфликт интереса ? Није нам то Европа одредила. У писменом свету кланичар по свом избору бира вет.праксу за прегледе и надзор на линији клања. Плаћа фирми услугу, а фирма, вет. пракса шаље и плаћа свог човека који услугу обавља. Одговорност је подељена, персонализована и прецизирана. Ветеринарски инспектор ништа не прегледа осим папира и печата. Његов посао је да се стара да сви у ланцу ураде по закону и шиба казне сваком ко зезне.

Е код нас је кланичарски лоби надјачао и зајашио Управу за ветерину. Она мора да жмури на увоз радиоактивног млека у праху, увоз смрзнутих полутки ван рока, употребу забрањених адитива, лични кланичарски преглед меса на линији клања ...
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:29 29.04.2015

Samoorganizovanje

Podržavajte vaše lokalne proizvođače hrane. Na svakoj pijaci ih možete naći. Sprijateljite se sa malim lokalnim proizvođačima, rezervišite meso unapred, jaja, sir i slično.
Počnite sami da gajite nešto što vam je zgodno.
Prošli dani kada je država bila majka...
Doduše ona nikad nije bila majka, samo je naša vera bila neograničena.
westvleteren westvleteren 11:09 29.04.2015

Kamo rodna senzitivnost?

Dužnički robovi, koje privatni izvršitelji uz asistenciju policije, iseljavaju iz stanova i kuća, prethodno prodatih na fingiranim licitacijama po ceni 4 do 5 puta nižoj od tržišne.


Ovako treba:

Dužničke robinje i robovi, koje privatne izvršiteljke i izvršitelji uz asistenciju policije(ovo je dobro ali ja bih napisao policajki i policajaca) , iseljavaju iz stanova i kuća (bravo Filipe, samo obrni redosled) , prethodno prodatih na fingiranim licitacijama po ceni 4 do 5 puta nižoj od tržišne.


Biće od tebe nešto, lagano se lečiš od svog muškog šovinizma.
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:59 29.04.2015

Mesni proizvodi i rak

ivana23 ivana23 15:39 29.04.2015

***

Na ovom blogu iz 2010. imate mnostvo informacija (ne samo o bojama u hrani...)

Rizik od boja u hrani?
Filip Mladenović Filip Mladenović 17:24 29.04.2015

Re: ***

ivana23
Na ovom blogu iz 2010. imate mnostvo informacija (ne samo o bojama u hrani...)

Rizik od boja u hrani?


"...Veštačke boje se u Srbiji označavaju sa E brojevima kao i u zemljama Evropske Unije. Svaka zemlja koja je članica UN donosi svoje zakonske regulative na osnovu preporuka i standarda komisije Codex Allimentarius. Boja E 123 (amarant) je veoma štetna a i dalje se nalazi na opštoj pozitivnoj listi aditiva u Srbiji i naravno koristi se i dalje. Nije dozvoljeno da se ova E 123 boja koristi u bezalkoholnim osvežavajućim napicima i to mi je drago, ali bi bilo poželjno da bude izbačena iz upotrebe kompletno pošto su odgovorni već svesni da je štetna i da brojna istraživanja ukazuju na njenu kancerogenost..."
Filip Mladenović Filip Mladenović 17:21 29.04.2015

Šta kažu ono malo hrabrih?

Sociolog Ratko Božović ocenio je da u duboko tradicionalnoj državi nedostaje politička kultura, te da je najveći problem "sveprisutni autoritarni mentalitet".

Ratko Božović je na promociji knjige Miodraga A. Živkovića "Nužne reforme Srbije. Danas!" ocenio da je život u partijskoj državi nedemokratski i da je "kritička javnost umrla".

"Ovde stručnjaci govore o tome kako treba menjati sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast, a sve ideje dolaze 'odozgo'", rekao je Božović dodajući da se zalaže za građansku državu i inicijativu za promene koje dolaze iz naroda.

Advokat Božo Prelević, kao jedan od četvorice recezenata dela "Nužne reforme Srbije. Danas!" ocenio je da "broj samoubistava i mladih koji odlaze" govore o apatiji.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana