Literatura

Zbornik humora i satire, 2024.

Filip Mladenović RSS / 25.03.2024. u 11:31

Zoran Stanojević
Zoran Stanojević
U izdanju Kreativne radionice BALKAN  (https://www.krbalkan.rs/) , a uz vredne pažnje upornost i angažman urednika Stevana Krsteca, naša literatura je obogaćena za jedno dragoceno umetničko delo - Zbornik humora i satire.

U knjizi sa preko 400 strana sabrana su raznovrsna humoristička i satirična štiva u formi aforizama, satiričnih priča i pesama, karikatura... koje potpisuje veliki broj autorki i autora.

Zbornik je posvećen jednoj od najzanimljivijih i najtalentovanijih ličnosti moderne Srbije, satiričaru, piscu za decu, novinaru, radio-voditelju i prevodiocu, Zoranu Stanojeviću (1942-2021).

Da ništa drugo kreativnio nije uradio, da je samo preveo kultnu Tolkinovu trilogiju "Gospodar prstenova", Zoran Stanojević bi ostao upamćen kao jedan od ulepšatora naših odrastanja. No, Zoran Stanojević je bio i vrstan pisac za decu, autor je dvadesetak knjiga... Zastupljen je u mnogim antologijama, a napisao je šezdesetak drama, od kojih je trećina nagrađena na anonimnim radio konkursima. Njegove radio drame su  igrane na svim većim radio stanicama u Jugoslaviji, a petnaestak je prevedeno i igrano u Švedskoj, Nemačkoj, Austriji i Belgiji.

Na Radio Beogradu je bio novinar i voditelj, a od 1965. godine je realizovao oko četiri hiljade sati "živog" radijskog programa, među kojima i emisije "Vreme radoznalosti", "Klub dva", "Omniologija", a bio je i dopisnik Radio Beograda 2 iz Nemačke.

Zoran Stanojević je dobitnik nagrade "Neven" za najbolje ostvarenje za decu; "Zmajeve nagrade", za doprinos književnosti za decu; Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije; Zlatnog mikrofona Radio Beograda i nagrade Beogradskog aforističarskog kruga za ukupan doprinos srpskoj satiri.

Neka je večna slava Zoranu Stanojeviću i veliko hvala Stevanu Krstecu i Kreativnoj radionici BALKAN na Zborniku humora i satire...

 

Intervju: https://www.aforizmi.org/etna/etna51/etna8.htm 

Atačmenti



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 00:32 26.03.2024

beatae memoriae

или......Neka je večna slava Zoranu Stanojeviću

роди се понекад стваран улепшатор
живота наших.........посве просечних,
па нам обавеза за такве........кад оду
честих присета..........посве човечних
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:25 26.03.2024

Re: beatae memoriae

Žan de Lafonten, francuski pesnik i basnopisac:

"...Malo njih je kadro da sjajem lepota razvedri sumornost našega života..."
solo solo 23:09 26.03.2024

pozdravite mi baba Anđu 01



i da zna........

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana