Život

Pred Kraj

Jelica Greganović RSS / 28.08.2015. u 13:44

vinogradska-breskva-2.jpg 

Baš u ovo vreme, kada je septembar bio samo pitanje trenutka, bilo je jasno da se bliži Kraj i da će Oni doći po nas. Tome su doprinosila jutra i večeri koja su izdavala varljivo još uvek vrele dane, jer negde predveče je toplotu presecala tanka linija hladnjikavog mirisa, koja je ujutru terala baku da nam, bar reda radi, obuče nešto sa dugim rukavima. Za svaki slučaj.

Mada, i bez te jedva jesenje trake svežine, to se moglo naslutiti i dedinim učenjem kalendara napamet, bakinim pranjem naših stvari, i uputstvom da oblačimo ono već nošeno, da bi čistog ostalo što više za vreme kad nas budu odvodili.

-      Da ne moraju odmah da peru, imaćete važnija posla – govorila je baka i dodatno nam uterivala stravu od kraja leta kome je većina slova već bespovratno izbledela.

-      Jeste, prvo će morati da ih pripitome i u red sateraju – stručno je komentarisao deda, potkovan iskustvom penzionisanog prosvetnog radnika, gledajući nas prezrivo pogledom ljutitog gusana.

Sestra i ja bi, na te reči, pokušavale prljavim rukama da obrišemo još prljavije, izgrebane i ubojima prekrivene noge, dok bi baka iz bunarskog džepa svoje kecelje vadila češalj i pristupala pokušavanju da nam očešlja od sunca izbledelu i ućebanu kosu.

-      Mogla bih da ih ipak obučem u nešto izglednije – merkala nas je ona od vrhova bosih prstiju do vrha, već pomenutih, žbunastih glava.

Jer između toga je sa nas visila odeća »za svaki dan«, ona za kojom niko ne bi žalio kad se pocepa u pentranju na drveće ili provlačenju kroz vrzine.

-      Ma, šteta, i tako će opet da se uprljaju, vidiš da su ko divlje, nećemo to udati ni na kilo miraz da dajemo – zaključivao je deda.

Na te reči bi nas dve još očajnije nastavljale da razmazujemo prašinu po sebi, videvši se već kako kao musave usedelice plačemo u ćošku starosti.

Zbog jasne izvesnosti Kraja, dedi je bilo zabranjeno da nas vodi »gore«. Ta reč je označavala lokaciju matičnog, porodičnog imanja Milenkovića, na drugom kraju sela. Tamo se išlo vozom ujutru i vraćalo predveče. Tamo je moglo da se jurca još više i prostranije, da se prejahuju ograde i zavlači u ambare. Tamo je strina Dara pekla lepinje i na vruće nam sir drobila. Tamo su krave imale plišane njuške i vreo, mokri dah...Ukratko, »gore« je bilo ukinuto, jer se nije znalo kada će Oni doći po nas.

Telefona tada nije bilo. Fiksnih. Mobilni telefoni nisu bili ni u fazi naučnofantastičnog sna. Unikat telefona je bio u seoskoj pošti, a jedina šalterska radnica kao i, takođe u jednini, poštar su bili zatrpani poljskim radovima, zbog čega da je pomenuta pošta žmurila zatvorenih prozora i zaključanih vrata.

Zato je deda, svako malo, izlazio na put, penjao se na temelje stare, srušene železničke stanice i istezao vrat kao gusan sa kojim je delio boju očiju i narav. Pokušavao je da nasluti da li se iza krivine koja je sakrivala nizbrdicu vidi oblak prašine koji bi mogao da nagovesti da Oni stižu. Za to vreme se baka sama sa sobom svađala u ledenoj hladovini letnje kujne, navodeći kao uzrok autokonflikta činjenicu da ne zna za koliko duša ručak da kuva, jer ako Oni dođu biće potrebno više, a ako ih nema ko će to pojesti, ima danima da kusamo isto. Dok se ona samosvađala, deda je počinjao sve češće da se gladi po ćeli koju je, još uvek izdržljivo sunce, pregrejavalo. Kada bi oba procesa došla do vrhunca, baka bi tresnula šerpenjom po ništa baš krivom šporetu, a deda bi utrčao u kujnu po korpu:

-      Ovih nema. Ja idem preko, a ti ih ne puštaj dalje od kuće!

Baka bi nervozno klimnula glavom, samo da ga se reši, a nas dve »ih« bi, pomirene sa sudbinom, klipsale iza kuće, bar sudbinu da ne izazivamo, kud je Kraj već gurnuo nogu u vrata.

»Preko« je bilo preko pruge, gde je deda obrađivao malu baštu i priručni vinograd, ako se tako moglo komplimentirati desetak čokota loze koja je rađala taman toliko da razveseli seoske ptice i komšijsku decu. Odande bi se vraćao uskoro, noseći u korpi pregrejani paradajz, zemljom oblepljene krastavce belih trbuha i papriku koja je mirisala već skuvano. Zato da ako Oni dođu bar salate ima dovoljno.

Onda bi dolazio kod nas, iza kuće, i spuštao nam na sto svoj stari, radni šešir, okrenut naopačke. Iz njega su mirisale praske. Jedine breskve koje su tada u selu rasle, vinogradarske. Naravno da onih desetak čokota, iz prethodnog pasusa, nije moglo da živi bez jedne krive, tanušne, skoro u kolutove lišća savijenog, vinogradarske breskve. Nju je deda celog proleća i leta istrajno obilazio, ulazio u fizičke i verbalne sukobe sa svim vrstama parazita i bolesti koji bi na nju nasrtali, bez gađenja gnječeći palcem i kažiprstom alave gusenice.

Tačno u vreme pred Kraj bi praske sazrevale. Konačno bi se njihovo zelenilo pretvorilo u bledilo ukrašeno jedva vidljivom ružičastom bojom. Kao što nijedna pripitomljena jagoda ne može da ima miris i ukus šumske jagode, tako nijedna breskva nema ni miris, ni ukus kao vinogradarska. Belog mesa. Mestimično garava. Sa vrlo čestim crvom unutra. Dlakava toliko da kad je pojedete vas još dugo, uprkos umivanju, sve svrbi pod nosom i po usnama. Jedva slatka. Kegava i od kiša pegava. Ona koja se, uz kratak curak soka, otvara na polovini, a mesta u kojoj joj leži koštica su crveni reljef.

Sestra i ja bi se nagle nad šešir i udisale miris praski i stare slame. Tada bi i nama bilo jasno da je leto gotovo, da je Kraj i da je samo pitanje trenutka kada će se roditeljska delegacija pojaviti pred kapijom i vratiti nas u grad.

A, praske su mirisale neumorno, cvetno, potpuno neusklađeno sa svojim neuglednim izgledom.

Kraj.

 Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

anonymous anonymous 13:48 28.08.2015

Da........ uberem prvi...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:57 28.08.2015

Re: Da....

Samo izvoli...
albicilla albicilla 15:28 28.08.2015

hvala ti za ovo

cudo jedno sta sve jos imam u odavno celavoj glavi, samo ne umem da otkljucam... a i cemu?
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:36 28.08.2015

Re: hvala ti za ovo

a i cemu

Kako čemu, pa svemu
myredneckself myredneckself 17:02 28.08.2015

Re: hvala ti za ovo

tako nijedna breskva nema ni miris, ni ukus kao vinogradarska.

Istina je, i meni po ukusu i mirisu nema breskve do vinogradarske.
I pored one njene blage gorčine, i one smolice što se ponekad stvrdne na njoj...A tek što bude uspomene!
albicilla albicilla 17:09 28.08.2015

Re: hvala ti za ovo

jedan od razlog zbog kojih sam se iz afrike vratio u srbiju bio je sto sam bio umoran od plasticnog paradajza. a onda sam samo taj plasticni pronasao i ovde...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:01 28.08.2015

Re: hvala ti za ovo

A tek što bude uspomene!

O, da...a mi sve mlađi i mlađi...
muaddib92 muaddib92 17:47 28.08.2015

Налози

Сваке године у ова доба мој отац ме излуђује када ми диктира списак за пијачну набавку: ''Купи ми виноградарске брескве, али онакве какве сам као дете јео у селу''

.. а ја га онда подсетим да је дете био пре 83 године, да бих по те брескве морао да путујем до села 260 км + назад и да на иначе солидно снабдевеној пијаци у блоку 44 нешто слично можеш евентуално наћи само раном зором, те да ме сачека још пар година када постанем пензос, ако доживим..

Понекад ми се и посрећи, а тада купим оне најмрљавије - и ето њему среће.

Леп текст сестро Лелице. Што би рекли у оцени писменог: 5 (доживљено
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:00 28.08.2015

Re: Налози

Fala, muaddibe :) a ja onomad našla na Kaleniću prave, kegave, kvrgave, garave...živa sam se zarozala.
Inače, ja sam se nameračila da u Badnjevcu zabodem kućence, i pored njega krivu kajsiju i vinogradarsku breskvu. Pa, ako to poradim, izvoli na praskama
milisav68 milisav68 21:02 28.08.2015

Re: Налози

Jelica Greganović

Inače, ja sam se nameračila da u Badnjevcu zabodem kućence, i pored njega krivu kajsiju i vinogradarsku breskvu.

E pa onda sačuvaj koštice od:
kegave, kvrgave, garave..

A počni odmah da tražiš i tu krivu kajsiju, jer uskoro nećemo da imamo ni seme od tih autotihnih vrsta.
zilikaka zilikaka 21:06 28.08.2015

Re: Налози

Inače, ja sam se nameračila da u Badnjevcu zabodem kućence, i pored njega krivu kajsiju i vinogradarsku breskvu. Pa, ako to poradim, izvoli na praskama


Nama to sa kajsijama uspeva. Znaš ono, posadiš ih i posle povremeno obilaziš da vidiš da l će da rode. Toliko od nas spram održavanja
Uvek neka omane, al bude kolko da ne poželiš do sledeće sezone.

I, da, budu krastave spolja, čak nas mrzi da ih beremo nego lepo otresemo kolko treba, al ukus ni primaći onima što se nude sa plantaža, a sve jednake i glatke, bez jedne tačkice.

Nego, ako se stvarno odlučiš, da ti dam pelcer i za višnju.
Isto tako zahtevne za odražavanje, a sorta neponovljiva.
Traju u porodici već više od 50-60 godine, sve iz izdanaka.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:03 28.08.2015

Re: Налози

A počni odmah da tražiš i tu krivu kajsiju, jer uskoro nećemo da imamo ni seme od tih autotihnih vrsta.

Vala da znaš, ranke se nalaze teže od heroina.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:04 28.08.2015

Re: Налози

Nego, ako se stvarno odlučiš, da ti dam pelcer i za višnju.

S radošću se preporučujem
ozdrljic ozdrljic 22:11 28.08.2015

Re: Налози

preske, krive kajsije i vinogradarske breskve

Iih, mene ste skoroz zbunili. Ja na ovoj vasoj slici vidim samo "Šefteliju".
U svakom slucaju, hvala na lijepoj prici.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:22 28.08.2015

Re: Налози

samo "Šefteliju".

Šeftelija i jeste, šeftelija je na turskom - breskva.
mariopan mariopan 18:32 29.08.2015

Re: Налози

zilikaka
Inače, ja sam se nameračila da u Badnjevcu zabodem kućence, i pored njega krivu kajsiju i vinogradarsku breskvu. Pa, ako to poradim, izvoli na praskama


Nama to sa kajsijama uspeva. Znaš ono, posadiš ih i posle povremeno obilaziš da vidiš da l će da rode. Toliko od nas spram održavanja
Uvek neka omane, al bude kolko da ne poželiš do sledeće sezone.

I, da, budu krastave spolja, čak nas mrzi da ih beremo nego lepo otresemo kolko treba, al ukus ni primaći onima što se nude sa plantaža, a sve jednake i glatke, bez jedne tačkice.

Nego, ako se stvarno odlučiš, da ti dam pelcer i za višnju.
Isto tako zahtevne za odražavanje, a sorta neponovljiva.
Traju u porodici već više od 50-60 godine, sve iz izdanaka.


Те старинске вишње имам и ја. Добила сам шибљику (изданак) пре 40 и кусур година од баке из комшилука. Ниједна "олтована" нема тај укус, а имам и шпанске и облачинске...ни принети овим старинским.

А те виноградарске брескве
mirelarado mirelarado 22:22 28.08.2015

Виноградарске брескве и бесконачност

"По обронцима Брика пружају се непрегледни редови винограда. Познајем их, толико пута сам их видео. По тим виноградима мораш да ходаш бос, још од малена, помало отврдлих стопала, тако ћеш међу редовима наићи на бресквина стабла. На њима су жуте брескве које рађају само у виноградима. Распукну се чим их притиснеш палцем, коштица им готово сама испада, чиста као да је изашла из хемијске лабораторије, можда на њој остане само по који беличасти кончић воћног језгра, везан за њу невидљивом честицом. Можеш да је поједеш, а да и не осетиш њену плишану кору, од које те подиђу жмарци, од језика до слабина. Ту су некада пасли диносауруси, па је неки други слој прекрио њихову површину. Па ипак, кад бих загризао брескву, разумевао сам Бесконачност и сједињавао се с њом." (Умберто Еко, Фукоово клатно.)

Само због тих брескви, у детињству, одлазила сам у дедин виноград, најрадије кришом, сама. Не памтим ништа слађе од тих брескви поједених на лицу места.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:23 28.08.2015

Re: Виноградарске брескве и бесконачност

Не памтим ништа слађе од тих брескви поједених на лицу места.

Baš kao i šumske jagode.
mirelarado mirelarado 22:29 28.08.2015

Re: Виноградарске брескве и бесконачност

Jelica Greganović
Не памтим ништа слађе од тих брескви поједених на лицу места.

Baš kao i šumske jagode.


О, да! Њихово брање је захтевније, што их је чинило драгоценијим. Још кад баба скува пар теглица слатка... суво злато. :)
krkar krkar 01:03 29.08.2015

Vlaho

U leto 2013. donese mi moj Vlaho iz Oskorušnog na Pelješcu 8 breskvi (3 kila) kakve nisam video od detinjstva. TE. Pojeo sam 2, pojeo bih i one druge da nisam morao da ih ostavim i ostalima. (Žena se ne seća kad sam poslednji put sam od sebe, bez turanja pod nos, pojeo 2 kapitalne voćke odjednom).

Ni 14. ni ove godine nisu više bile ONAKVE! Ko zna kad će se opet potrefiti
Jelica Greganović Jelica Greganović 06:52 29.08.2015

Re: Vlaho

8 breskvi (3 kila)

Čekaj...doneo ti dinje ili breskve?
krkar krkar 10:52 29.08.2015

Re: Vlaho

Jelica Greganović
8 breskvi (3 kila)

Čekaj...doneo ti dinje ili breskve?


Totkaem! Taman malo falilo do 3 kila!!!
zilikaka zilikaka 14:27 29.08.2015

Re: Vlaho

krkar

Jelica Greganović
8 breskvi (3 kila)
Čekaj...doneo ti dinje ili breskve?
Totkaem! Taman malo falilo do 3 kila!!!


Kako to kad pazariš?
Tražiš kilo iz sredine?
49 41 49 41 14:25 30.08.2015

Ni manjeg drvceta,

ni vecih bresaka.

Babu i dedu "zakacio" novi urbanizam.
Iz prostrane, stamene kuce; babinog povrtnjaka, "cvecare" stisli se u dvoriscice kaldrmisano.

U dvoriscicu mala breskvica.
Kad je to rodilo prve godine, nisam mogao da verujem da postoje breskve takvih dimenzija, slatkoce, mirisljavosti.
Nikad je pojesti, a da te pritom ne napadne roj muva, osa, ...
Jedne godine, se vadile letve i razni stapovi podupirale grane, da se ne bi polomile od tezine plodova.

Tako par godina.

Jedne godine, breskve kao orasi.

Ne vredi, "izrodila se"! Treba je poseci - konstatuje Baba.
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:02 31.08.2015

Re: Ni manjeg drvceta,

Jedne godine, breskve kao orasi.

Ne vredi, "izrodila se"


Što se mene tiče, to pripitomljeno kad se izrodi je najbolje, to mu je povratak korenima i onom pravom ukusu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana