Društvo| Filozofija| Kultura| Obrazovanje| Politika

MAC, MAC!

tasadebeli RSS / 16.06.2018. u 13:21


Komentari (150)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 13:26 16.06.2018

Тастер за Боцвену

Бо!

Хвала ти!

Ти си моја и Полихимнија и Ерато и Клио и Талија на Блогу Б92!

Ма ти си свих мојих девет колико вас има на Блогу Б92!


Без тебе никада не бих натрапао на ова два клипа са Џорданом Питерсоном који су тема овог мог сасвим непланираног поста. А знаш и сама да инспирација не бира тренутак када ће нам банути у кућу...

Хвала ти још једном!nask nask 16:59 16.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

Au Taso mora da si se opasno zamerio koleginici kad se tako javno ... u stvari ne znam šta to radiš ovako javno. Nego šta sam hteo da primetim, vidim da ti je Srđan Petrović postao veliki ljubimac za ova prva dva dana SP-a pa bih da te pitam kako komentarišeš njegov naučni rad, psihologija je doduše u pitanju, u kome objašnjava kako i pre svega zašto smo mi Srbi, zavedeni Miloševićem, istrebili pola Hrvacke i celu Bosnu.
tasadebeli tasadebeli 20:09 16.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

nask

Au Taso mora da si se opasno zamerio koleginici kad se tako javno ... u stvari ne znam šta to radiš ovako javno.


Ја не знам шта је с вама, људи?

(Кажем то и због ПП коју сам затекао када сам се окачио.)

О чему се ради?

Не може се више ни разумети ни поднети шала?

Нисам се ја никоме замерио нити се мени неко замерио.

А сви који су схватили овај мој пост као неко изазивање, греше.

Малопре се укључих на Блог. Изгледа да је овде у међувремену дошло до неког брисања и бановања.

Прво бих молио модерацију да одбанује све које је бановала због евентуалних увреда у коментарима. Нисам то видео, али изгледа да је до тога дошло.

Друго, овај пост није о Боцвени и о мени него о ономе што прича Џордан Питерсон у овим окаченим клиповима. (видети категорије и тагове)

Треће, нашалио сам се и на Боцвенин и на сопствени рачун поводом оних расправа прво на мом посту "Империја узвраћа ударац", а онда и на њеном посту "Што хоће више та Боцвена". Сваки онај који је ту шалу схватио као изазивање, много греши.

Боцвена је искористила онај мој претходни пост "Империја узвраћа ударац" као повод за свој пост, а ја сам онда искористио њен пост као повод за ову овде причу о постмодернизму која је много шира слика за све оно о чему се расправљало и на њеном и на мом претходном посту.

Не знам шта је ту и ко коме замерио и не тиче ме се.

Овај мој пост је о постмодернизму.

А сигуран сам да је и Боцвена оно написано и окачено и у уводу и у коментару тастеру (асоцијације на односе мушкараца и жена и политичке, политикантске и идеолошке злоупотребе тих питања) схватила као шалу, а не као увреду. Кажем да сам сигуран у то јер мислим да сам је до сада довољно упознао да не верујем да би она било шта од тога схватила као увреду.

А ако некоме, пак, смета то што ја качим клипове у којима Џордан Питерсон прича то што прича, па би онда да се мало свађа и вређа због тога...

Е, па ту му ја не могу помоћи.

То је већ лична ствар свакога од нас - колико можемо да трпимо неистомишљенике поред себе. (Да не кажем, колико смо стварно, а не онако фолирантски и лицемерно, толерантни на Друге и Другачије.)

И молим да се клипови који су централна тема овог поста (о постмодернизму) одслушају пре него се реагује. Верујем да онда не би ни долазило до оваквих ситуација и до оваквих објашњавања "шта је писац хтео да каже".


И то би било све што могу, знам и умем о томе да кажем.


П.С. - Џордан Питерсон о увредљивости у расправама...

nask nask 22:45 16.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

Ја не знам шта је с вама, људи?


Ništa, barem se tako nadam, a tebe malkice podbadam. No što se tiče mog komentara naglasak je bio na onaj drugi deo. Tu ne podbadam već ozbiljno pitam.

Nego ovako kolega, prvo, dužan si mi pregled pismenih zadataka za barem dva odelenja, umesto da to danas uradim ja gledam i slušam Srđana P. Drugo, predavanja studentima su mu daleko inetresantnija nego onaj, uglavnom, EPP koji si zakačio. Inače lepo ga je slušati, ima šta da kaže i navodi na razmišljanje, pogotovo predavanja. Ali ona generalizacija o nama mi i dalje smeta.

I moram da priznam da me poprilično kupio izjavom da su matematičari i fizičari najpametniji ljudi.

Naravno i time što liči na Džeremi Ajronsa.
tasadebeli tasadebeli 23:14 16.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

nask

Ništa, barem se tako nadam, a tebe malkice podbadam.Можда ти овде на виделу и малкице подбадаш, али оно од других на ПП што ти поменух ми није деловало тако.

No što se tiče mog komentara naglasak je bio na onaj drugi deo. Tu ne podbadam već ozbiljno pitam.


Ово?

Nego šta sam hteo da primetim, vidim da ti je Srđan Petrović postao veliki ljubimac za ova prva dva dana SP-a pa bih da te pitam kako komentarišeš njegov naučni rad, psihologija je doduše u pitanju, u kome objašnjava kako i pre svega zašto smo mi Srbi, zavedeni Miloševićem, istrebili pola Hrvacke i celu Bosnu.


Дај линк, што би рек'о Чарли.


Nego ovako kolega, prvo, dužan si mi pregled pismenih zadataka za barem dva odelenja, umesto da to danas uradim ja gledam i slušam Srđana P.Ви на трулом Западу тек сада радите писмене задатке?

Ц, ц, ц,...

Ала сте заостали са градивом!

Па кад ћете онда на летњи распуст? У децембру?

Drugo, predavanja studentima su mu daleko inetresantnija nego onaj, uglavnom, EPP koji si zakačio.


Дај линк, као што рекох.

Фридом ов спич.

I moram da priznam da me poprilično kupio izjavom da su matematičari i fizičari najpametniji ljudi.Приметио сам да је све математичаре и физичаре врло лако купити таквим изјавама. Пре ће их човек купити на те изјаве него на лову.


Naravno i time što liči na Džeremi Ijronsa.


Је л' то онај службеник Хистори Ченела?


nask nask 23:40 16.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

Uh sad ispade opšta zbrka.
али оно на ПП ми није деловало тако.

se ne odnosi na moj pp pretpostavljam.
Дај линк, што би рек'о Чарли.

The memory Milosovic invoked, mystified and distorted through the intermediary centuries of “unjust hardship” suffered by the Serb people, served to justify Serbian attempts to regain territory they felt unfairly deprived of. Milosevic proved exceedingly successful in exploiting such collective memory to rouse the aggressive defensiveness of his people, and in manipulating them into plundering and murdering in Bosnia and Croatia in the following years.

Linkovi za predavanja pa cepaj dalje.
Па кад ћете онда на летњи распуст? У децембру?

20. jula.
Приметио сам да је све математичаре и физичаре врло лако купити таквим изјавама.

Dopuna, važi za sve.
Је л' то онај службеник Хистори Ченела?

Ajd nemoj da si takav, gotovo sam ubeđen da ti je Brideshead Revisited bila bitna serija. Meni barem jeste.


nask nask 23:42 16.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

Brlja
tasadebeli tasadebeli 00:10 17.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

nask

se ne odnosi na moj pp pretpostavljam.Не, не, ено исправих то горе, видео сам накнадно да нисам добро то срочио...


The memory Milosovic invoked, mystified and distorted through the intermediary centuries of “unjust hardship” suffered by the Serb people, served to justify Serbian attempts to regain territory they felt unfairly deprived of. Milosevic proved exceedingly successful in exploiting such collective memory to rouse the aggressive defensiveness of his people, and in manipulating them into plundering and murdering in Bosnia and Croatia in the following years.Па није човек ништа слагао о Милошевићу. И о неким Србима. Не свим, некима...

Ја бих све то могао да потпишем.

Наравно, морао бих зарад прецизности помало ту да га допуним и да додам понешто и о Доланцу, Леки, Кардељу, Крцуну, Мијалку Тодоровићу, Петру Стамболићу, Ивану Стамболићу, Латинки Перовић, Савки Дабчевић, Јову Капичићу, Бакарићу, Дражи Марковићу, Живану Берисављевићу, Азему Власију, Јошки и Фрицу... и осталим ликовима из револуције која је текла, па истекла.

Разумеш већ шта желим рећи? Наш Срки Петровић је ипак стрејнџер, а та ситуација код нас је била толико слојевита да ме и не чуди што њему тако из даљине ипак фале неке информације да би био прецизнији у оваквом наративу као ово што си цитирао.

Хвала за линк!

20. jula.


Сад ћу опет да те давим и гњавим... Без зезања питам, како изгледа тај холандски школски календар? Кад су распусти, кад настава...?

Dopuna, važi za sve.


Напис'о ја то, велеуважени и многоштовани колега...

Приметио сам да је све математичаре и физичаре врло лако купити таквим изјавама.


Ajd nemoj da si takav, gotovo sam ubeđen da ti je Brideshead Revisited bio bitna serija. Meni barem jeste.


Наравно, шалим се ја само...

И обожавам да чујем његов глас на Хисторију исто као што сам некада много волео глас Светолика Митића или Милана Ковачевића (Караван) на ТВ Београд. Некако ми човек одмах постане присан као да ми је члан породице...


П.С. - Тривија: Како добру школу гласа пролазе ти енглески глумци... Сви савршено парлају онај квинз инглиш... А не к'о ови наши попут Кичића или тако неких ликова што се кревеље када глуме...

Сетих се сада оне Гале Виденовић која је чак и у серији Вук Караџић изговарала реплике најчистијим баеееоооградским изговором отварајући вокале као да јој је те српске вокале оставио у приватну имовину њен тата, у том тренутку директор једне наше банке која је финансирала снимање серије.

А некада су наши глумци врло озбиљно школовали свој глас учећи се глуми...

После је то престало да им буде важно.

А Енглезима, видиш, то никада није престало да буде важно.


tasadebeli tasadebeli 00:58 17.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

nask

predavanja studentima su mu daleko inetresantnija nego onaj, uglavnom, EPP koji si zakačio.Извини, заборавих да те питам...

А шта ти мислиш о томе што је он рекао у тим ЕПП како их називаш које сам окачио у посту?
nask nask 01:04 17.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

to rouse the aggressive defensiveness of his people, and in manipulating them into plundering and murdering in Bosnia and Croatia in the following years.

Mislim da je to generalizovanje ipak malkice problematično.
Наш Срки Петровић је ипак стрејнџер

Napisao rad zajedno sa izvesnom Majom Đikić.
Кад су распусти, кад настава...?

12 nedelja raspusta godišnje, 6 letnji (taj je još i klizni, tri nastavne regije, da ne ideomo svi u isto vreme na odmor), 2 božićni i 2 majski, 1 jesenji i 1 ranoprolećni. Ista količina raspusta ko u Srbiji ali drugačije raspoređeni. BTW meni su časovi 60 minuta, dajem 17 nedeljno i to mi se računa kao 80% radno vreme.
попут Кичића

Privatno priča dečko sasvim pristojno, nema taj neki glas ali sasvim pristojan izgovor.
Сетих се сада оне Гале Виденовић

Uh, ja se nje sećam evo ima već preko tries godina. Iz SKC-a. Imao sam šansu ali popustili živci u finalu i promašim onako barem dva metra. Sa dva metra. Jbg.
А некада су наши глумци врло озбиљно школовали свој глас учећи се глуми

Moraćeš opet u pozorište, da se podsetiš malo da ima mlađih glumaca sa lepim glasom i izgovorom. Ima moj drug Milorad Milinković-Debeli ozbiljan glas i izgovor, i ne samo to.
А шта ти мислиш о томе што је он рекао у тим ЕПП како их називаш које сам окачио у посту?

Otom, potom. Gledao par klipova još od Bocveninog bloga, pa ga odmah potražio na University of Toronto i onda ne stigoh od predavanja da se bavim njegovim pogledom na postmodernizam. Naravno da me povukao EPP na sve to.
tasadebeli tasadebeli 01:26 17.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

nask

Mislim da je to generalizovanje ipak malkice problematično.Па kада смо ми овде осетљиви сви на те терминолошке разлике: држављанство, нација, народ.... ( "aggressive defensiveness of his people" )

Очигледно је то некима другима свеједно...

Napisao rad zajedno sa izvesnom Majom Đikić.


Нисам погледао. прочитао сам само онај одломак који си цитирао.

12 nedelja raspusta godišnje, 6 letnji (taj je još i klizni, tri nastavne regije, da ne ideomo svi u isto vreme na odmor), 2 božićni i 2 majski, 1 jesenji i 1 ranoprolećni. Ista količina raspusta ko u Srbiji ali drugačije raspoređeni. BTW meni su časovi 60 minuta, dajem 17 nedeljno i to mi se računa kao 80% radno vreme.Ал' стандард, јбг...


Privatno priča dečko sasvim pristojno,Могуће... Не познајем га приватно, само као јавну личност која се представља као глумац у Србији.

И тада ми не звучи никако добро. А и лош је глумац уз то.

Moraćeš opet u pozorište, da se podsetiš malo da ima mlađih glumaca sa lepim glasom i izgovorom.Верујем ти... Нисам ту у току... Ја не волим позориште... Све је у тоталу, нигде ниједног јединог крупњака, што би рекли неки наши старији популарни писци...

Ima moj drug Milorad Milinković-Debeli ozbiljan glas i izgovor, i ne samo to.


Сећам се ја њега из СКЦ из истог доба откада се ти сећаш Гале Виденовић.

А зар Дебели није завршио филмску режију? У Неопланти?

А глас и изговор му јесу лепи, не спорим... Само никада га не бих контао као глумца...


nask nask 02:03 17.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

А зар Дебели није завршио филмску режију? У Неопланти?

Da i uradio je mnogo u ovih 25g.
Само никада га не бих контао као глумца...

Imao je neke manje uloge mada bi po meni mogao i ozbiljno da odglumi ali ne možemo da ga nagovorimo. Mislim da režiser treba da vodi računa kako mu glumci pričaju u filmu, seriji ili pozorišnoj predstavi.
c_h.arlie c_h.arlie 06:17 17.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

nask
Ја не знам шта је с вама, људи?


Ništa, barem se tako nadam, a tebe malkice podbadam. No što se tiče mog komentara naglasak je bio na onaj drugi deo. Tu ne podbadam već ozbiljno pitam.

Nego ovako kolega, prvo, dužan si mi pregled pismenih zadataka za barem dva odelenja, umesto da to danas uradim ja gledam i slušam Srđana P. Drugo, predavanja studentima su mu daleko inetresantnija nego onaj, uglavnom, EPP koji si zakačio. Inače lepo ga je slušati, ima šta da kaže i navodi na razmišljanje, pogotovo predavanja. Ali ona generalizacija o nama mi i dalje smeta.

I moram da priznam da me poprilično kupio izjavom da su matematičari i fizičari najpametniji ljudi.

Naravno i time što liči na Džeremi Ajronsa.

Smešno !
tasadebeli tasadebeli 08:50 17.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

nask

Da i uradio je mnogo u ovih 25g.Понешто сам пратио. Само га познајем, одавно из СКЦ још из оних дана ђачко-студентских онако из пролаза.

Али нисам после баш помно пратио чиме се све бавио. Знам тек понешто.

Imao je neke manje uloge mada bi po meni mogao i ozbiljno da odglumi ali ne možemo da ga nagovorimo. Mislim da režiser treba da vodi računa kako mu glumci pričaju u filmu, seriji ili pozorišnoj predstavi.Нотирао сам га као црногорског мафијаша у "Мртав 'ладан", а тек после сам се изненадио када сам видео да је он и режирао филм.

А волим ја тај хичкоковски фазон када се редитељ појави у свом филму макар и као случајни пролазник на улици.nask nask 12:54 17.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

Smešno !


E baš mi je drago što te nasmejah, nimalo lako u tvom slučaju.
vrabac_onaj vrabac_onaj 20:01 17.06.2018

Re: Тастер за Боцвену

c_h.arlie
nask
Ја не знам шта је с вама, људи?


Ništa, barem se tako nadam, a tebe malkice podbadam. No što se tiče mog komentara naglasak je bio na onaj drugi deo. Tu ne podbadam već ozbiljno pitam.

Nego ovako kolega, prvo, dužan si mi pregled pismenih zadataka za barem dva odelenja, umesto da to danas uradim ja gledam i slušam Srđana P. Drugo, predavanja studentima su mu daleko inetresantnija nego onaj, uglavnom, EPP koji si zakačio. Inače lepo ga je slušati, ima šta da kaže i navodi na razmišljanje, pogotovo predavanja. Ali ona generalizacija o nama mi i dalje smeta.

I moram da priznam da me poprilično kupio izjavom da su matematičari i fizičari najpametniji ljudi.

Naravno i time što liči na Džeremi Ajronsa.

Smešno !


Čarli, zašto su tebi činjenice smešne?
(ok, zezam se. ali se samo "poluzezam" )
c_h.arlie c_h.arlie 17:12 16.06.2018

M'da !

O čemu je ovaj blog !?
Jer - ja klipove ne gledam.
tasadebeli tasadebeli 20:18 16.06.2018

Re: M'da !

c_h.arlie
O čemu je ovaj blog !?
Jer - ja klipove ne gledam.О постмодернизму и нашем добу у којем живимо.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:14 17.06.2018

Re: M'da !

može se dajdžestuje to loma - nemam kada da gledam, a zanima me tema? blagodarim.
c_h.arlie c_h.arlie 07:20 17.06.2018

Re: M'da !

Srđan Fuchs
može se dajdžestuje to loma - nemam kada da gledam, a zanima me tema? blagodarim.

Dajdžestovano glasi --- udri po svom i boli te patka.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:22 17.06.2018

Re: M'da !

Не причај са својим, набоди га!

После се чуде зашто пропада либерална левица србијанска и зашто више нико поклања том малцу поверење.
tasadebeli tasadebeli 08:22 17.06.2018

Re: M'da !

Srđan Fuchs
Не причај са својим, набоди га!

После се чуде зашто пропада либерална левица србијанска и зашто више нико поклања том малцу поверење.Не мере се, Срки, дајџестовати, већ је дајџестовано до максимума у тим клиповима.

И да, у праву си за ово што кажеш.

То исто тај наречени Питерсон каже...

А мени је заиста жао што људи најчешће немају времена (пре бих рекао живаца) да саслушају једни друге, па онда долази до овога што ти кажеш јер су сви дубоко укопани у својим идеолошким и политичким рововима одакле би само да пуцају једни на друге , али не и да разговарају и слушају једни друге.

Немају времена (читај, живаца) чак ни за клипове од 10-15 минута.

Морам признати да ме је то највише и изненадило на овом мом посту. Знам да су људи данас углавном такви, али нисам то очекивао и од блогера који су ипак у просеку другачија (нека ми нико не замери, али људски боља и квалитетнија) средина од неке кафане на Ибарској магистрали, пијачне тезге или клупице у парку.


А ја мојим клинцима у школи, када ме питају шта је то левица и десница*, у одговору на питање обавезно кажем како су једном друштву потребни и једни и други и да мора да постоји равнотежа између та два да би друштво напредовало.

Мислио сам да одраслим људима то не морам да објашњавам тако, на тај начин.


П.С. - Овај мој пост је имао добру намеру... Да се смири она "закрвљеност" у дискусији на постовима код Боцвене и код мене ( "Империја узвраћа ударац" ), али изгледа да то не може овако како сам ја то намерио.

Мора се бити дослован и буквалан као што то накнадно урадих у ова два коментара у којима сам објашњавао "шта је писац хтео да каже".


___________________________________________________________________

* - Па види ми тагове...

Левица, Десница, Масница.

Такав графит, баш тако написан (иначе асоцијација је кренула од једне песме Хаустора) је иначе стајао на зиду преко пута студентског клуба АКФ на Филолошком факултету у Бгд. још када сам ја студирао половином осамдесетих.

Још пре 30 и кусур година.

И ја се и дан-данас придржавам тога.

Жао ми је само што неко моје мишљење о нечему сматра увредљивим уместо да се стави и на моје место и да се запита зашто тако мислим о нечему и да покуша да разговара о томе уместо да се одмах, на прве моје речи, укопа још дубље у свој некакав мисони ров заштићен џаковима напуњеним стереотипима и предрасудама, па крене да пљује наводно увређен због тога што ја о нечему мислим тако како мислим.

Изгледа ми да се ми овде у Србији (не знам како је у другим земљама) јако, јако тешко ослобађамо неких духова прошлости који нас прогоне и не дају нам да се у свом животу мењамо као људи, сазнајемо нове ствари, мењамо ставове о било чему, што је сасвим природан и логичан след ствари у животу.

Због тих духова прошлости и јесмо тако дубоко закопани у ту прошлост да нисмо уопште у стању да гледамо у будућност и да покушамо да је сами себи уобличимо. Док нам све време садашњост пролази испред носа, на дохват руке, а ми се и не трудимо да је дохватимо и да живимо у тој садашњости. Ми, бре, пропуштамо да живимо у садашњости...

Као некакви зомбији, а не људи.

Мислим, ја волим историју и могао бих о њој да слушам читав дан.

Али живети се мора у садашњости. Да би се имала некаква будућност.

anonymous anonymous 21:13 16.06.2018

Poklon...

https://twitter.com/twitter/statuses/1007926759080144897


.....a nije tržni centar u Rajičevoj.
nask nask 21:47 16.06.2018

Re: Poklon...

Je li je u pitanju 1,2 M istih ili različitih knjiga?

Ali da je impresivna biblioteka, vala jeste. Nadam se da će biti isto toliko i korisna za same Kineze.
tasadebeli tasadebeli 22:57 16.06.2018

Re: Poklon...

nask

Je li je u pitanju 1,2 M istih ili različitih knjiga?Мислиш да Кинези у толикој библиотеци чувају Прву нијансу сивог, Другу нијансу сивог, Трећу нијансу сивог,... Педесету нијансу сивог? Па онда устрептали читаоци једва чекају да се одштампа Педесет прва нијанса сивог?

Или Роулинг Вичкрафт 1, Роулинг Вичкрафт 2, Роулинг Вичкрафт 3,...?

Не верујем.

Ипак су то Кинези.


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:20 17.06.2018

Re: Poklon...

sutra palimo u Kinu (ekipa, svi četvoro)... nagrada za njihov trud i strpljenje da me sačekaju dok se oslobodim iz liberalfašizma... put u komunizam budućeg veka... a dogodine svi u vašington, pozvali me Judejci da predajem kriptojudaizam i opstajanje u posleduhovnoj eri. da l' da se zadržim na jednom ili drugom mestu, nema vajde od ovih pesimističnih Srba? šta misliš? mada, intuitivno osećam da mi je perspektivnija pozicija istočnjaka na zapadu nego obratno.

highshalfbooze highshalfbooze 08:48 17.06.2018

?

Zbog čega ovaj levicu zove postmodernizmom?
tasadebeli tasadebeli 09:26 17.06.2018

Re: ?

highshalfbooze
Zbog čega ovaj levicu zove postmodernizmom?И десницу, не само левицу.

Ако слушаш пажљивије, видиш да он и једне и друге и њихову наводно политичку, идеолошку и друштвену дебату на начин на који је воде назива постмодернизмом.
highshalfbooze highshalfbooze 09:31 17.06.2018

Re: ?

Mislio sam da mi je promaklo nešto kad sam prvi put počeo da preslušavam tiradu Džordana Pitersona, pa sam ponovo počeo da slušam jer na početku jasno kaže da moramo da upoznamo ono protiv čega se borimo i u očekivanju da će najzad da da neku definiciju došao sam do dela:

You have educate yourself about postmodernism. Ok, so here it is what postmodernist believe: They don't believe in individual, that's the logos part. Western culture is logocentric. Logo is logos, that's partly christian word, but is also partly root word of logic. Ok. They don't believe in logic.


I na tom mestu odustajem od daljeg slušanja.

Mislim, to može biti istina, ali on na ovaj način to ne dokazuje, već propoveda.
tasadebeli tasadebeli 09:35 17.06.2018

Re: ?

highshalfbooze
Mislio sam da mi je promaklo nešto kad sam prvi put počeo da preslušavam tiradu Džordana Pitersona, pa sam ponovo počeo da slušam jer na početku jasno kaže da moramo da upoznamo ono protiv čega se borimo i u očekivanju da će najzad da da neku definiciju došao sam do dela:

You have educate yourself about postmodernism. Ok, so here it is what postmodernist believe: They don't believe in individual, that's the logos part. Western culture is logocentric. Logo is logos, that's partly christian word, but is also partly root word of logic. Ok. They don't believe in logic.


I na tom mestu odustajem od daljeg slušanja.ОК.

Најважније у свему томе је да сви ми имамо слободну вољу и да сами одлучујемо шта ћемо слушати, а шта нећемо, шта ћемо говорити, а шта нећемо, у шта ћемо и у кога веровати, а у шта и у кога нећемо веровати.

То је једино и важно у свему томе. Оно јес да то што ти кажем није ништа ново на шару земаљском, сва вера (религија) и вера у будућност откада је света и века се заснива на тој слободној вољи коју ти поменух.

Хиљадама година је тако.

И то довољно говори у прилог томе колико је та слободна воља важна.

Заправо, она је и најважнија у животу свакога човека.
highshalfbooze highshalfbooze 09:36 17.06.2018

Re: ?

Ако слушаш пажљивије, видиш да он и једне и друге и њихову наводно политичку, идеолошку и друштвену дебату на начин на који је воде назива постмодернизмом.


Ok, promaklo mi je, tako da to može da se podvede pod filozofiju postmodernizma, a ne pod političko opredeljenje.
Ali ipak, da ne bih sad ja iznosio svoje lično mišljenje, uzmimo definiciju od dobre stare Vikipedije:
Postmodernism is a broad movement that developed in the mid- to late-20th century across philosophy, the arts, architecture, and criticism and that marked a departure from modernism. The term has also more generally been applied to the historical era following modernity and the tendencies of this era.
tasadebeli tasadebeli 09:39 17.06.2018

Re: ?

highshalfbooze
Ако слушаш пажљивије, видиш да он и једне и друге и њихову наводно политичку, идеолошку и друштвену дебату на начин на који је воде назива постмодернизмом.


Ok, promaklo mi je, tako da to može da se podvede pod filozofiju postmodernizma, a ne pod političko opredeljenje.
Ali ipak, da ne bih sad ja iznosio svoje lično mišljenje, uzmimo definiciju od dobre stare Vikipedije:
Postmodernism is a broad movement that developed in the mid- to late-20th century across philosophy, the arts, architecture, and criticism and that marked a departure from modernism. The term has also more generally been applied to the historical era following modernity and the tendencies of this era.
Било је на Блогу занимљивих, врло врло занимљивих текстова и расправа о томе...

Не знам да ли си их приметио или не.

ЛИНКЛИНКЛИНК
highshalfbooze highshalfbooze 09:42 17.06.2018

Re: ?

Најважније у свему томе да сви ми имамо слободну вољу и да сами одлучујемо шта ћемо слушати, а шта нећемо, у шта ћемо и у кога веровати, а у шта и у кога нећемо веровати.

Potpuno si u pravu, i ja se tu slažem sa tobom. Međutim, dodao sam kasnije, očekivao sam da on kritikuje, a ne propoveda.
Za mene je ovaj način izlaganja propovedanje, a to ne smatram slobodnom voljom pojedinca da posmatra nešto što je crno i da kaže da ima prava da vidi da je to belo.
highshalfbooze highshalfbooze 09:44 17.06.2018

Re: ?

Било је на Блогу занимљивих, врло врло занимљивих текстова и расправа о томе...


Idem da čitam
tasadebeli tasadebeli 09:47 17.06.2018

Re: ?

highshalfbooze
Најважније у свему томе да сви ми имамо слободну вољу и да сами одлучујемо шта ћемо слушати, а шта нећемо, у шта ћемо и у кога веровати, а у шта и у кога нећемо веровати.

Potpuno si u pravu, i ja se tu slažem sa tobom. Međutim, dodao sam kasnije, očekivao sam da on kritikuje, a ne propoveda.
Za mene je ovaj način izlaganja propovedanje, a to ne smatram slobodnom voljom pojedinca da posmatra nešto što je crno i da kaže da ima prava da vidi da je to belo.
У овом добу у којем живимо, многи људи врло често и сасвим неоправдано критику доживљавају као проповед, а затим и проповед као насилни атак на сопствену личност, ставове, мишљења, опредељења...

Зато ти баш и рекох колико је слободна воља важна.

Да сами одлучимо да ли је нека критика на месту или није и да сами одлучимо да ли ћемо нешто из те проповеди послушати.

А не да ми држава прописује шта ћу да мислим, како ћу да мислим, шта ћу да говорим, на који начин ћу да исказујем своје мисли...

Докле год у свему томе важи она мексичка:

"Слобода мојих руку престаје пред врхом твога носа"

нема потребе да се неко "одозго" меша у то и прописује својим грађанима мишљење и језик.

И тиме продубљује депресију ионако данас већ превише депресивне Западне цивилизације и културе.


zemljanin zemljanin 09:59 17.06.2018

Re: ?

Зато ти баш и рекох колико је слободна воља важна.

postoji pitanje šta se ustvari podrazumeva pod slobodnom voljom ... na nivou svesnog to je čista iluzija
tasadebeli tasadebeli 10:04 17.06.2018

Re: ?

zemljanin
Зато ти баш и рекох колико је слободна воља важна.

postoji pitanje šta se ustvari podrazumeva pod slobodnom voljom ... na nivou svesnog to je čista iluzijaСвесног које зидамо као зидове своје куће на темељима несвесног?
highshalfbooze highshalfbooze 10:11 17.06.2018

Re: ?

У овом добу у којем живимо, многи људи врло често критику доживљавају као проповед, а затим и проповед као насилни атак на сопствену личност, ставове, мишљења, опредељења...

Filozofija je nauka i kao takva je objektivna, a ne subjektivna i barata argumentima a ne konstrukcijama.

Ono o čemu on ovde priča je apsolutizam i to nije ništa novo pod kapom nebeskom. Novo je samo to da on apsolutizam posmatra samo u okviru političkih opredeljenja levičara (ajd i desničara).
Prosto, najprostije moguće - mi, ako uopšte možemo da govorimo o uređenju zemlje, svakako nemamo levičare na vlasti već ljude bez jasne koncepcije u pogledu političkog opredeljenja, ali sa jasnim opredeljenjem ka apsolutizmu.
tasadebeli tasadebeli 10:40 17.06.2018

Re: ?

highshalfbooze

Prosto, najprostije moguće - mi, ako uopšte možemo da govorimo o uređenju zemlje, svakako nemamo levičare na vlasti već ljude bez jasne koncepcije u pogledu političkog opredeljenja, ali sa jasnim opredeljenjem ka apsolutizmu.То исто баш и Питерсон каже. У длаку исто као и ти.

С тим што он још каже да је то баш управо последица те постмодернистичке концепције поимања света око себе и у себи. ( А то ти видиш као критику левице. А ја видим то као критику времена у којем живимо.)

А да не заборавимо... Постмодернизам као концепција и није настао са Трампом, Путином и Вучићем... (Они су само последица, а не узрок.)

Почело је то много много раније...

Привикавање пучине, стоке једне грдне, на постмодернистичке рецепте мишљења, говора и делања траје већ деценијама. Кроз културу, образовање, медије, политику,...

П.С. - Колико пута си до сада видео да сам ја написао да данас суштински на јавној политичкој (образовној, културној, медијској и другим сценама) заправо левица и десница и не постоје?

То је данас једна фантазмагорија са терминологијом испражњеном од значења која звечи као празна канта када се користи.

Али и даље у тој фантазмагорији баш они најгори међу нама сањају о апсолутној власти над људима и над њиховом слободном вољом.
tasadebeli tasadebeli 11:09 17.06.2018

Не лаје куца села ради, него...

tasadebeli
highshalfbooze

Prosto, najprostije moguće - mi, ako uopšte možemo da govorimo o uređenju zemlje, svakako nemamo levičare na vlasti već ljude bez jasne koncepcije u pogledu političkog opredeljenja, ali sa jasnim opredeljenjem ka apsolutizmu.То исто баш и Питерсон каже. У длаку исто као и ти.

С тим што он још каже да је то баш управо последица те постмодернистичке концепције поимања света око себе и у себи. ( А то ти видиш као критику левице. А ја видим то као критику времена у којем живимо.)

А да не заборавимо... Постмодернизам као концепција и није настао са Трампом, Путином и Вучићем... (Они су само последица, а не узрок.)

Почело је то много много раније...

Привикавање пучине, стоке једне грдне, на постмодернистичке рецепте мишљења, говора и делања траје већ деценијама. Кроз културу, образовање, медије, политику,...

П.С. - Колико пута си до сада видео да сам ја написао да данас суштински на јавној политичкој (образовној, културној, медијској и другим сценама) заправо левица и десница и не постоје?

То је данас једна фантазмагорија са терминологијом испражњеном од значења која звечи као празна канта када се користи.

Али и даље у тој фантазмагорији баш они најгори међу нама сањају о апсолутној власти над људима и над њиховом слободном вољом.А да тек видиш како све то о чему разговарамо, тај постмодернизам доба у којем живимо, само изгледа у школској учионици, то јест у српском образовању, на шта ме држава Србија својим законима и прописима обавезује противно мојој слободној вољи!

И онда ја као финални резултат, на тестовима провере знања будућих одраслих људи и стручњака који ће нас лечити, поправљати нам аутомобиле, подучавати наше унуке и праунуке, писати нам још боље законе и прописе... добијам овакве одговоре:

И не смем у лице да кажем клинцима да су лоше урадили тест, него ме држава Србија (заједно са њиховим родитељима) оптужује да сам ја главни кривац за њихове неуспехе и при томе ме држава Србија својим законима и прописима приморава против моје слободне воље да клинцима кажем да су одлични и изузетно паметни и оспособљени за живот, само да још мало времена одвоје не би ли научили све то још боље.

Ма 'ајде... Па нећемо се зајебавати, него ваљда образовати и просвећивати...


c_h.arlie c_h.arlie 11:55 17.06.2018

Re: ?

zemljanin
Зато ти баш и рекох колико је слободна воља важна.

postoji pitanje šta se ustvari podrazumeva pod slobodnom voljom ... na nivou svesnog to je čista iluzija

Molim pojašnjenje za ovaj iskaz.
zemljanin zemljanin 11:56 17.06.2018

Re: Не лаје куца села ради, него...

po primerima jedino ispravno je da pitanja nisu dovoljno precizna za sve ispitanike ... inače "1895" je tačan odgovor
zemljanin zemljanin 12:11 17.06.2018

Re: ?

c_h.arlie
Molim pojašnjenje za ovaj iskaz.

uh charli, 2500g filozofskih debata ne bih mogao da sažmem u komentar ... evo nešto malo što sam pisao kod BO
u kliničkoj praksi ponekad je nephodno razdvojiti hemisfere mozga, tako da osoba ima dve apsolutno odvojene celine ... ukoliko se ispitaniku pokrije desno oko i da mu se pisano uputstvo da za 10min ode do kuhinje, zatim se pokrije levo oko i ispitaniku se postavi bilo kakvo pitanje koje nije ni u kakvoj vezi sa kuhinjom desiće se sledeće ... ispitanik će nakon 10min otići u kuhinju po nalogu desne hemisfere ... centar za govor je lociran u levoj hemiferi koja nema kontakta sa desnom ali je ipitanik "svestan" da je otišao u kuhinju ... na pitanje zašto je to uradio ispitanik daje kompleksnu priču o motivima, razlozima i sl. izmišljenim opravdanjima ... leva hemisfera tj "svest" u toj hemisferi je bez ikakvih osnova ali na bazi realnog dešavanja osmislila priču za koju veruje da je istinita ... to ukazuje na fenomen interpretatora tj da svest kako je mi zovemo samo pokušava da postupke i odluke donete u samom mozgu objasni i sebi i drugima ... nikakvog realnog uticaja ...

i u primeru se ne dovodi u pitanje mogućnost izbora već interpretacija donete odluke, što mi običnno nazivamo svesna slobodna volja ...
nask nask 12:34 17.06.2018

Re: ?

Molim pojašnjenje za ovaj iskaz.

Npr. evo ovde. Mada su polemike oko ove knjige verovatno interesantnije od same knjige.
nask nask 12:44 17.06.2018

Re: ?

highshalfbooze

I na tom mestu odustajem od daljeg slušanja.

Mislim, to može biti istina, ali on na ovaj način to ne dokazuje, već propoveda.


Zato ja tamo gore kažem da su mu ovi kratki klipovi samo EPP. Ali predavanja su mu, pa ko predavanja, po sat vremena. Recimo predavanje o religiji, preko pet sati materijala i deluje intersantno. Ja lično nemam sad vremena da sve to odgledam ali me zaintrigirao baja.
nask nask 12:48 17.06.2018

Re: Не лаје куца села ради, него...

inače "1895" je tačan odgovor


Baš tako, kad ne umemo pametnije da postavimo pitanje tj. verovatno i ne razmišljamo o tome kako i zašto pitamo decu. Onaj drugi odgovor ne bih računao kao ispravan.
zemljanin zemljanin 12:57 17.06.2018

Re: ?

Kane, Robert. A Contemporary Introduction to Free Will
Pereboom, Derk, ed. Free Will
Boethius. The Consolation of Philosophy
Bobzien, Suzanne. Determinism and Freedom in Stoic Philosophy
Edwards, Paul. “Hard and Soft Determinism.”
D’Holbach, Paul-Henri Thiry. The System of Nature: Or, Laws of the Moral and Physical World
Pereboom, Derk. Living Without Free Will.
Strawson, Galen. “The Impossibility of Moral Responsibility.”
Nelkin, Dana K. “The Sense of Freedom.”
Nichols, Shaun. “The Folk Psychology of Free Will.”
Libet, Benjamin. Mind Time: The Temporal Factor in Consciousness.
Mele, Alfred R. Free Will and Luck.
Bargh, John and Melissa Ferguson. “Beyond Behaviorism: On the Automaticity of Higher Mental Processes.”
Nisbett, Richard and Timothy Wilson. “Telling more than we can know: Verbal reports on mental processes.”
Wegner, Daniel. The Illusion of Conscious Will.
Fischer, John Martin, Robert Kane, Derk Pereboom, and Manuel Vargas. Four Views on Free Will. Strawson, Galen. Freedom and Belief.
Strawson, Peter. “Freedom and Resentment.”
Sommers, Tamler. “The Objective Attitude.”
Blair, James, Derek Mitchell, and Karina Blair. The Psychopath: Emotion and the Brain.
Morse, Stephen. “New Neuroscience, Old Problems: Legal Implications of Brain Science.”
Nichols, Shaun. “After Incompatibilism: A Naturalistic Defense of the Reactive Attitudes.”
Vargas, Manuel. “Revisionism.”

***
ovo bi bio minimum za obuhvatniju analizu, naravno treba ukljuciti i klasike filozofske misli ... srecno
tasadebeli tasadebeli 15:19 17.06.2018

Re: Не лаје куца села ради, него...

zemljanin
po primerima jedino ispravno je da pitanja nisu dovoljno precizna za sve ispitanike ... inače "1895" je tačan odgovorДа, слажем се са тобом.

Једино бих додао да то није једини тачан одговор.

Па због таквог школовања онда такви школовани после у свом животу често буду затечени у неприлици у многим ситуацијама у животу.


nsarski nsarski 15:27 17.06.2018

Re: ?

postoji pitanje šta se ustvari podrazumeva pod slobodnom voljom ... na nivou svesnog to je čista iluzija

John Conway, jedan od mojih idola, slobodnu volju definise sasvim prosto: u sistemu koji ima "slobodnu volju", njegovo buduce ponasanje na zavisi od proslih stanja.

Teorema slobodne volje<---LINK

Meni dosta.
c_h.arlie c_h.arlie 15:45 17.06.2018

Re: ?

zemljanin
c_h.arlie
Molim pojašnjenje za ovaj iskaz.

uh charli, 2500g filozofskih debata ne bih mogao da sažmem u komentar ... evo nešto malo što sam pisao kod BO
u kliničkoj praksi ponekad je nephodno razdvojiti hemisfere mozga, tako da osoba ima dve apsolutno odvojene celine ... ukoliko se ispitaniku pokrije desno oko i da mu se pisano uputstvo da za 10min ode do kuhinje, zatim se pokrije levo oko i ispitaniku se postavi bilo kakvo pitanje koje nije ni u kakvoj vezi sa kuhinjom desiće se sledeće ... ispitanik će nakon 10min otići u kuhinju po nalogu desne hemisfere ... centar za govor je lociran u levoj hemiferi koja nema kontakta sa desnom ali je ipitanik "svestan" da je otišao u kuhinju ... na pitanje zašto je to uradio ispitanik daje kompleksnu priču o motivima, razlozima i sl. izmišljenim opravdanjima ... leva hemisfera tj "svest" u toj hemisferi je bez ikakvih osnova ali na bazi realnog dešavanja osmislila priču za koju veruje da je istinita ... to ukazuje na fenomen interpretatora tj da svest kako je mi zovemo samo pokušava da postupke i odluke donete u samom mozgu objasni i sebi i drugima ... nikakvog realnog uticaja ...

i u primeru se ne dovodi u pitanje mogućnost izbora već interpretacija donete odluke, što mi običnno nazivamo svesna slobodna volja ...

Ma OK je to.
No, moj nivo kompetencije (mi) ne omogućuje da čitam 2500 godina duge rasprave.
Mislio sam da mi u jednoj rečenici kažeš ... ja smatram da je slobodna volja (to i to).
tasadebeli tasadebeli 16:10 17.06.2018

Re: ?

nsarski
postoji pitanje šta se ustvari podrazumeva pod slobodnom voljom ... na nivou svesnog to je čista iluzija

John Conway, jedan od mojih idola, slobodnu volju definise sasvim prosto: u sistemu koji ima "slobodnu volju", njegovo buduce ponasanje na zavisi od proslih stanja.

Teorema slobodne volje

Meni dosta.


То је оно што нам је неопходно у Србији.

Да бисмо имали своју слободну вољу.

И окренули се будућности, а не стално да гледамо у прошлост.
zemljanin zemljanin 17:16 17.06.2018

Re: ?

nsarski
postoji pitanje šta se ustvari podrazumeva pod slobodnom voljom ... na nivou svesnog to je čista iluzija

John Conway, jedan od mojih idola, slobodnu volju definise sasvim prosto: u sistemu koji ima "slobodnu volju", njegovo buduce ponasanje na zavisi od proslih stanja.

Teorema slobodne volje

Meni dosta.

to je rasprava o determinizmu, za i protiv ... cak i u varijanti nedeterminizma to ne utice kriticno na sam pojam slobodne volje ... u sklopu filozofske debate, recimo da ne zatvara potpuno vrata mogucnosti da slobodna volja postoji ... postoji i kontrargument koji se poziva upravo na neodredjenost kao dokaz nepostojanja sl. volje ... raspodela "ponasanja" ni na koji nacin ne pojasnjava niti odredjuje sl. volju ... nema razlike da li su nasi postupci determinisani (dosledno posledični) ili su proizvod verovatnoce ... o oba slucaja nema mesta sl. volji ... da ne spominjemo da je neuron, vrlo, makro objekat ... meni je upravo poredjenje ponasanja zombija (ne onih filmskih) i normalne individue, jedan od kljucnih faktora da svesnu sl. volju smatram za iluziju (80/20)

generalno mislim da bi se rasprava o sl. volji okoncala u dogledno vreme da nije implikacija ... u vidu moralnih, etilckih i religijskih, naravno i zakonskih ...

PS. čak veliki broj filozofa koji negiraju sl. volju smatra da se rešenje te debate ne sme publikovati zbog impikacija ...

Loewer, Barry. “Freedom from Physics: Quantum Mechanics and Free Will.”
vrabac_onaj vrabac_onaj 19:33 17.06.2018

Re: ?

nsarski
postoji pitanje šta se ustvari podrazumeva pod slobodnom voljom ... na nivou svesnog to je čista iluzija

John Conway, jedan od mojih idola, slobodnu volju definise sasvim prosto: u sistemu koji ima "slobodnu volju", njegovo buduce ponasanje na zavisi od proslih stanja.

Teorema slobodne volje

Meni dosta.


Znam za ovu priču od ranije, međutim ako bi se ovo prihvatilo doslovno, onda bi obesmislilo proces učenja u potpunosti. Koliko mi je poznato, jedan od bitnijih kriterijuma za definisanje inteligencije je i sposbnost učenja iz prethodnih iskustava (u tome se inače u velikoj meri i zasniva trenutno moderna priča o AI, za koju uzgred mislim da je veliki hajp, ali to je druga tema).

EDIT:
Dakle, ako sistem uči iz prethodnih iskustava, definitivno prethodna stanja sistema utiču na donošenje trenutnih odluka.
(ovaj edit je samo zbog mogučnosti nisam bio jasan originalno)
vrabac_onaj vrabac_onaj 19:38 17.06.2018

Re: ?

E jebiga, kad prosto moram. Dakle,

zemljanin

generalno mislim da bi se rasprava o sl. volji okoncala u dogledno vreme da nije implikacija ... u vidu moralnih, etilckih i religijskih, naravno i zakonskih ...

PS. čak veliki broj filozofa koji negiraju sl. volju smatra da se rešenje te debate ne sme publikovati zbog impikacija ...

Loewer, Barry. “Freedom from Physics: Quantum Mechanics and Free Will.”


Ozbiljan logički faul. Ako se zaista ne veruje u slobodnu volju, onda se ne može ni strepeti od "implikacija" (ili srpski rečeno posledica) koje bi obelodanjivanje "činjenice da slobodna volja ne postoji" moglo proizvesti.
c_h.arlie c_h.arlie 20:14 17.06.2018

Re: ?

vrabac_onaj
E jebiga, kad prosto moram. Dakle,

zemljanin

generalno mislim da bi se rasprava o sl. volji okoncala u dogledno vreme da nije implikacija ... u vidu moralnih, etilckih i religijskih, naravno i zakonskih ...

PS. čak veliki broj filozofa koji negiraju sl. volju smatra da se rešenje te debate ne sme publikovati zbog impikacija ...

Loewer, Barry. “Freedom from Physics: Quantum Mechanics and Free Will.”


Ozbiljan logički faul. Ako se zaista ne veruje u slobodnu volju, onda se ne može ni strepeti od "implikacija" (ili srpski rečeno posledica) koje bi obelodanjivanje "činjenice da slobodna volja ne postoji" moglo proizvesti.

Uuuu, jebem ti !
Vrabac, sada moram da počnem da crtam te 'tautologije'.
Pošto zemljanin ne želi da 'definiše' slobodnu volju, ja ću biti (slobodan) da iznesem svoje mišljenje zašto smatram da slobodne volje nema.
Jer - smatram da su (i) ljudi reaktivna bića koja samo - i uvek - reaguju na spoljašnje podražaje.
vrabac_onaj vrabac_onaj 20:20 17.06.2018

Re: ?

c_h.arlie
vrabac_onaj
E jebiga, kad prosto moram. Dakle,

zemljanin

generalno mislim da bi se rasprava o sl. volji okoncala u dogledno vreme da nije implikacija ... u vidu moralnih, etilckih i religijskih, naravno i zakonskih ...

PS. čak veliki broj filozofa koji negiraju sl. volju smatra da se rešenje te debate ne sme publikovati zbog impikacija ...

Loewer, Barry. “Freedom from Physics: Quantum Mechanics and Free Will.”


Ozbiljan logički faul. Ako se zaista ne veruje u slobodnu volju, onda se ne može ni strepeti od "implikacija" (ili srpski rečeno posledica) koje bi obelodanjivanje "činjenice da slobodna volja ne postoji" moglo proizvesti.

Uuuu, jebem ti !
Vrabac, sada moram da počnem da crtam te 'tautologije'.
Pošto zemljanin ne želi da 'definiše' slobodnu volju, ja ću biti (slobodan) da iznesem svoje mišljenje zašto smatram da slobodne volje nema.
Jer - smatram da su (i) ljudi reaktivna bića koja samo - i uvek - reaguju na spoljašnje podražaje.


U redu, tu je pitanju sam mehanizam reakcije, da li biramo kako ćemo reagovati ili smo jednostavno uslovljeni i o tome bi se moglo diskutovati.

Ali sama ideja: "ja bih ovo mogao da objavim ali neću zato što strepim od posledica" u sebi sadrži veoma jasnu veru u slobodnu volju.
Kapiraš?
c_h.arlie c_h.arlie 20:30 17.06.2018

Re: ?

vrabac_onaj
c_h.arlie
vrabac_onaj
E jebiga, kad prosto moram. Dakle,

zemljanin

generalno mislim da bi se rasprava o sl. volji okoncala u dogledno vreme da nije implikacija ... u vidu moralnih, etilckih i religijskih, naravno i zakonskih ...

PS. čak veliki broj filozofa koji negiraju sl. volju smatra da se rešenje te debate ne sme publikovati zbog impikacija ...

Loewer, Barry. “Freedom from Physics: Quantum Mechanics and Free Will.”


Ozbiljan logički faul. Ako se zaista ne veruje u slobodnu volju, onda se ne može ni strepeti od "implikacija" (ili srpski rečeno posledica) koje bi obelodanjivanje "činjenice da slobodna volja ne postoji" moglo proizvesti.

Uuuu, jebem ti !
Vrabac, sada moram da počnem da crtam te 'tautologije'.
Pošto zemljanin ne želi da 'definiše' slobodnu volju, ja ću biti (slobodan) da iznesem svoje mišljenje zašto smatram da slobodne volje nema.
Jer - smatram da su (i) ljudi reaktivna bića koja samo - i uvek - reaguju na spoljašnje podražaje.


U redu, tu je pitanju sam mehanizam reakcije, da li biramo kako ćemo reagovati ili smo jednostavno uslovljeni i o tome bi se moglo diskutovati.

Ali sama ideja: "ja bih ovo mogao da objavim ali neću zato što strepim od posledica" u sebi sadrži veoma jasnu veru u slobodnu volju.
Kapiraš?

Može !
No, može i da - spoljašnji podražaj nije bio dovoljnog intenziteta da uzrokuje reakciju itd...

Odoh, ako ne zaspem, da odgledam Brazil do kraja.
Rezime današnjeg dana --- ni Švabe, a ni Brazil nisu 'bog zna šta'.
No, sa Švabama se nikada ne zna ... Švabo je to.
zemljanin zemljanin 22:38 17.06.2018

Re: ?

vrabac_onaj
E jebiga, kad prosto moram. Dakle,

Ozbiljan logički faul. Ako se zaista ne veruje u slobodnu volju, onda se ne može ni strepeti od "implikacija" (ili srpski rečeno posledica) koje bi obelodanjivanje "činjenice da slobodna volja ne postoji" moglo proizvesti.

to što nismo mogli da se razumemo na jednoj temi ne znači da treba da se izbegavamo ... dakle,

ima raznih filozofskih struja koje podržavaju određene poglede u debati ... determinizam, tvrdi determinizam do liberijanaca itd., uključujući i poglede gde se determinizam i ne razmatra ... aspekti fizičkog tazmatranja, neuronauka ili psihologije ne daju jednosmerne odgovore ... takodje različito se tumače i procesi odluke, emocija, svesnog i nesvesnog ... i naravno cela debata je neraskidivo povezana sa moralnom odgovrnošću ... od optimizma do fatalzma i pesimizma ... oni koji se zalažu za neobjavljivanje nepostojanja sl. volje su pesimisti ...

konkretno, navedeni stav predvodi Smilansky pa možeš pogledati njegovu argumntaciju ... on je predavac filozofije sa univerziteta Haifa u Izraelu

editovano ... mnogo teksta i nije tema
zemljanin zemljanin 23:12 17.06.2018

Re: ?

Ali sama ideja: "ja bih ovo mogao da objavim ali neću zato što strepim od posledica" u sebi sadrži veoma jasnu veru u slobodnu volju.

EDIT. u duhu fudbala, svest bi bila (možda) samo komentator, nema uticaja na samu igru ali je lepše kada čujemo i glas ...

editovano ... duplo, dugacko i nepotrebno mnogo teksta
vrabac_onaj vrabac_onaj 23:58 17.06.2018

Re: ?

jesi li ikada imao prilike da vidiš ljude koji boluju od katatonije?
ja na žalost jesam.
mlatisa mlatisa 09:47 18.06.2018

Re: ?

Ono o čemu on ovde priča je apsolutizam i to nije ništa novo pod kapom nebeskom. Novo je samo to da on apsolutizam posmatra samo u okviru političkih opredeljenja levičara (ajd i desničara).
Prosto, najprostije moguće - mi, ako uopšte možemo da govorimo o uređenju zemlje, svakako nemamo levičare na vlasti već ljude bez jasne koncepcije u pogledu političkog opredeljenja, ali sa jasnim opredeljenjem ka apsolutizmu.


Рекао бих да левица и десница више не постоје. То се све иста банда само позира са различитим "персоналитијима". Нпр у САД једни су као "либерали" (Хилари и тако то) а други као "конзервативци" (Трамп и сл.), али и једни и други служе крупном капиталу само је питање да ли више служе једном или другом. И што је још занимљивије, једни зову ове либерале "Марксистима" а ови им узвраћају "фашистима".

Вероватно је идеја да се замути вода и подигну бесмислена супротстављања док крупни капитал постаје још крупнији и док отима и оно мало слобода које је плебс имао.
c_h.arlie c_h.arlie 10:04 18.06.2018

Re: ?

mlatisa
Ono o čemu on ovde priča je apsolutizam i to nije ništa novo pod kapom nebeskom. Novo je samo to da on apsolutizam posmatra samo u okviru političkih opredeljenja levičara (ajd i desničara).
Prosto, najprostije moguće - mi, ako uopšte možemo da govorimo o uređenju zemlje, svakako nemamo levičare na vlasti već ljude bez jasne koncepcije u pogledu političkog opredeljenja, ali sa jasnim opredeljenjem ka apsolutizmu.


Рекао бих да левица и десница више не постоје. То се све иста банда само позира са различитим "персоналитијима". Нпр у САД једни су као "либерали" (Хилари и тако то) а други као "конзервативци" (Трамп и сл.), али и једни и други служе крупном капиталу само је питање да ли више служе једном или другом. И што је још занимљивије, једни зову ове либерале "Марксистима" а ови им узвраћају "фашистима".

Вероватно је идеја да се замути вода и подигну бесмислена супротстављања док крупни капитал постаје још крупнији и док отима и оно мало слобода које је плебс имао.

Ma normalno !
Ono što je zanimljivo je - da postoje pametni ljudi koji nasedaju takvim bulšiterskim podelama.
zemljanin zemljanin 15:54 18.06.2018

Re: ?

Ali sama ideja: "ja bih ovo mogao da objavim ali neću zato što strepim od posledica" u sebi sadrži veoma jasnu veru u slobodnu volju.

pisao sam i brisao neki delove teksta u prethodnom komentaru jer mislim da nije u redu da uzurpiram temu bloga širokim odgovorima ... elem akonto logičke greške, ona direktno zavisi od poćetnog filozofskog stava ... recimo tvrdi determinizam nema nikakvih logičkih problema sa bilo čijim izjavama i radnjama ... sve je determinisano tako da je i ova debata bila predvidljiva i pre milion godina ... sve što ni radimo je već determinisano ... a oni nisu jedini ... tu su i razni filozofi i ideje sudbine, judaizma, budizma, neodeterminzma itd. plus oni koji svest i sl. volju tretiraju kao sistem bez ikakvog stvarnog uticaja na realno ... za sve pomenute i nepomenute ne postoji nikakav logički problem i te svoje tvrdnje mogu logički dokazati ... iako to "zdravorazumski" može zvučati nesuvislo, nijedan od tih "dokaza" nije banalan ...

kako mi nemamo ni apsolutne dokaze da su svet i mozak i svest determinisani ali ni da to nisu, svaka od tih struja ima osnovu ... veliki filozofi koji pomeraju granice su isto toliko retki kao i veliki naučnici u drugim oblastima ...
tasadebeli tasadebeli 16:05 18.06.2018

Re: ?

zemljanin

pisao sam i brisao neki delove teksta u prethodnom komentaru jer mislim da nije u redu da uzurpiram temu bloga širokim odgovorima ...Рекох то Шарском на оном блогу о фузбалу, али ево и овде ћу да поновим.

Ја сам игуман овог манастира.

И имаш мој благослов за све ово што овде пишеш и што би написао.

Као и Врабац и сви остали.

Докле год се дијалог креће у оквирима пристојне комуникације у којој се уважава личност саговорника чак и када се не слажеш са њим.

Према томе, не устежи се. Микрофон је ваш, што би рекли ови са телевизије и радија.
tasadebeli tasadebeli 16:08 18.06.2018

Re: ?

mlatisa

Рекао бих да левица и десница више не постоје.

и једни и други служе крупном капиталу само је питање да ли више служе једном или другом. И што је још занимљивије, једни зову ове либерале "Марксистима" а ови им узвраћају "фашистима".

Вероватно је идеја да се замути вода и подигну бесмислена супротстављања док крупни капитал постаје још крупнији и док отима и оно мало слобода које је плебс имао.c_h.arlie c_h.arlie 18:36 18.06.2018

Re: ?

tasadebeli
zemljanin

pisao sam i brisao neki delove teksta u prethodnom komentaru jer mislim da nije u redu da uzurpiram temu bloga širokim odgovorima ...Рекох то шарском на оном блогу о фузбалу, али ево и овде ћу да поновим.

Ја сам игуман овог манастира.

И имаш мој благослов за све ово што овде пишеш и што би написао.

Као и Врабац и сви остали.

Докле год се дијалог креће у оквирима пристојне комуникације у којој се уважава личност саговорника чак и када се не слажеш са њим.

Према томе, не устежи се. Микрофон је ваш, што би рекли ови са телевизије и радија.

Njao !
Taso - jebote !
Pa nećeš valjda i ti komesarskim stopama !?
c_h.arlie c_h.arlie 18:40 18.06.2018

Re: ?

zemljanin
Ali sama ideja: "ja bih ovo mogao da objavim ali neću zato što strepim od posledica" u sebi sadrži veoma jasnu veru u slobodnu volju.

pisao sam i brisao neki delove teksta u prethodnom komentaru jer mislim da nije u redu da uzurpiram temu bloga širokim odgovorima ... elem akonto logičke greške, ona direktno zavisi od poćetnog filozofskog stava ... recimo tvrdi determinizam nema nikakvih logičkih problema sa bilo čijim izjavama i radnjama ... sve je determinisano tako da je i ova debata bila predvidljiva i pre milion godina ... sve što ni radimo je već determinisano ... a oni nisu jedini ... tu su i razni filozofi i ideje sudbine, judaizma, budizma, neodeterminzma itd. plus oni koji svest i sl. volju tretiraju kao sistem bez ikakvog stvarnog uticaja na realno ... za sve pomenute i nepomenute ne postoji nikakav logički problem i te svoje tvrdnje mogu logički dokazati ... iako to "zdravorazumski" može zvučati nesuvislo, nijedan od tih "dokaza" nije banalan ...

kako mi nemamo ni apsolutne dokaze da su svet i mozak i svest determinisani ali ni da to nisu, svaka od tih struja ima osnovu ... veliki filozofi koji pomeraju granice su isto toliko retki kao i veliki naučnici u drugim oblastima ...

Da !
Muž venčane kume moje žene i ja smo imali, onomad, jedan, nama, zanimljiv običaj.
Recimo, večeras ja branim tezu o konačnosti, a on o beskonačnosti.
Sutradan promenimo uloge, pa ja branim tezu o beskonačnosti, a on o konačnosti.
I kako to već život uradi - poprilično smo se udaljili ... on otišao svojim putem u psihijatriju, a ja u inženjering i ostalo.
Ponekada mi ti razgovori nedostaju.
... da neko ne pomisli da mi nedostaje psihijatar.
tasadebeli tasadebeli 21:01 18.06.2018

Re: ?

c_h.arlie
tasadebeli
zemljanin

pisao sam i brisao neki delove teksta u prethodnom komentaru jer mislim da nije u redu da uzurpiram temu bloga širokim odgovorima ...Рекох то шарском на оном блогу о фузбалу, али ево и овде ћу да поновим.

Ја сам игуман овог манастира.

И имаш мој благослов за све ово што овде пишеш и што би написао.

Као и Врабац и сви остали.

Докле год се дијалог креће у оквирима пристојне комуникације у којој се уважава личност саговорника чак и када се не слажеш са њим.

Према томе, не устежи се. Микрофон је ваш, што би рекли ови са телевизије и радија.

Njao !
Taso - jebote !
Pa nećeš valjda i ti komesarskim stopama !?
Њаоооо...

EDIT: Си вид'о мејл?

Ја то због тога...
vrabac_onaj vrabac_onaj 23:26 18.06.2018

Re: ?

zemljanin
... elem akonto logičke greške, ona direktno zavisi od poćetnog filozofskog stava ...


pa ne.
čovek koji kaže "ja bih mogao ovo da obelodanim ali neću zato što zazirem od posledica" vrlo jasno veruje u slobodu izbora.
ovo je vrlo jednostavno, prosto mi je neverovatno da se o tome uopšte ovoliko diskutuje.
zemljanin zemljanin 08:53 19.06.2018

Re: ?

vrabac_onaj
zemljanin
... elem akonto logičke greške, ona direktno zavisi od poćetnog filozofskog stava ...


pa ne.
čovek koji kaže "ja bih mogao ovo da obelodanim ali neću zato što zazirem od posledica" vrlo jasno veruje u slobodu izbora.
ovo je vrlo jednostavno, prosto mi je neverovatno da se o tome uopšte ovoliko diskutuje.

ako si determinista tvoji postpuci i reći nemaju nikakvog uticaja ni na šta ... sve je već unapred određeno čistim uzrok-posledica ... pogotovo ako je to sa pozicije tvrde determinisanosti ... ti samo odrađuješ ono što je neminovno ... samim tim ništa ne možeš da promeniš pa nemaš ni sl. volju ...

znači bilo je neminovno da ostaviš komentar i nisi imao nikakvu drugu opciju ... i to što piše u komentaru je neminovno ... ali niti postupak niti sadržaj nemaju nikakav uticaj na bilo šta ... osim iluzije da si to sam odlučio i smislio ...
c_h.arlie c_h.arlie 09:05 19.06.2018

Re: ?

zemljanin
vrabac_onaj
zemljanin
... elem akonto logičke greške, ona direktno zavisi od poćetnog filozofskog stava ...


pa ne.
čovek koji kaže "ja bih mogao ovo da obelodanim ali neću zato što zazirem od posledica" vrlo jasno veruje u slobodu izbora.
ovo je vrlo jednostavno, prosto mi je neverovatno da se o tome uopšte ovoliko diskutuje.

ako si determinista tvoji postpuci i reći nemaju nikakvog uticaja ni na šta ... sve je već unapred određeno čistim uzrok-posledica ... pogotovo ako je to sa pozicije tvrde determinisanosti ... ti samo odrađuješ ono što je neminovno ... samim tim ništa ne možeš da promeniš pa nemaš ni sl. volju ...

znači bilo je neminovno da ostaviš komentar i nisi imao nikakvu drugu opciju ... i to što piše u komentaru je neminovno ... ali niti postupak niti sadržaj nemaju nikakav uticaj na bilo šta ... osim iluzije da si to sam odlučio i smislio ...

Oooo, jebem ti !
Ala ti zamućuješ.
zemljanin zemljanin 09:18 19.06.2018

Re: ?

c_h.arlie

Oooo, jebem ti !
Ala ti zamućuješ.

OK, hajmo ovako ... misaoni eksperiment ... pre nego si otvorio blog, ovaj svemir, "fotokopiramo" u još jedan, apsolutno isti kao ovaj ... fakat da si u ovom svemiru ostavio komentar ... da li bi i u onom drugom ostavio komentar?

PS. i naravno moraš da ponudiš objašnjenje
c_h.arlie c_h.arlie 11:07 19.06.2018

Re: ?

zemljanin
c_h.arlie

Oooo, jebem ti !
Ala ti zamućuješ.

OK, hajmo ovako ... misaoni eksperiment ... pre nego si otvorio blog, ovaj svemir, "fotokopiramo" u još jedan, apsolutno isti kao ovaj ... fakat da si u ovom svemiru ostavio komentar ... da li bi i u onom drugom ostavio komentar?

PS. i naravno moraš da ponudiš objašnjenje

Pa normalno ... jer "fotokopiranjem" ovog svemira u apsolutno isti kao (što) je ovaj, klonirao si i mene.
zemljanin zemljanin 12:32 19.06.2018

Re: ?

c_h.arlie
Pa normalno ... jer "fotokopiranjem" ovog svemira u apsolutno isti kao (što) je ovaj, klonirao si i mene.

to je determinističko objašnjenje ... bazična potreba u rezonovaju svih ljudi da za svaki događaj mora postojati razlog ... ta potreba da se traži razlog nam je donela i nauku ali i religiju ... ljudi intuitivno prihvataju da su naši postupci uzrokovani ali isto tako brane mogućnost da su mogli i drugačije da odluče (ne i u tvom odgovoru) ... to je debata o sl. volji ...

deterministi ustvari tvrde da je svaki događaj uzrokovan prethodnim stanjem i da samim tim sl. volja ne postoji

libertijanci tvrde da sl. volja postoji a samim tim je determinizam pogrešan

kompatibilisti će odgovoriti da jedno nema veze sa drugim i da i determinizam i sl. volja mogu da egzistiraju paralelno

* a nijanse između su takođe značajne ... većina ljudi prihvata vremensku prognozu a ona se zasniva na obradi podataka i prehodnom stanju ... nesavršenost pripisujemo tome da nismo obradili ili ne možemo da obradimo sve podatke ... ponašanje ljudi se opravdava sl. voljom što onda otvara drugi problem a to je odnos mozak-svest ... mozak kao fizički objekat i svest kao ??? ... a kako oni interaguju ... i naravno jedan od odgovora je da mi nemamo dokaz da svesne odluke imaju ikakve posledice u fizičkom svetu ... što isključuje sl. volju

opšte gledano pitanja su, bitan je redosled:
- da li imamo kontrolu nad našim postupcima, i u kojoj meri
- kako donosimo odluke
- šta je to samosvest i na koji način ona utiče na procese (ako uopšte)
- posledice

EDIT. inače podržavam tvoj odgovor ... jedno od mojih tumačenja je i da smo mi (ti/ja) posledice svih ranijih interakcija sa okruženjem i sa samim sobom ... drugim rečima sve te interakcije su formirale sistem koji u datom trenutku je krajnje posledičan i determinisan ...
nsarski nsarski 15:42 19.06.2018

Re: ?

deterministi ustvari tvrde da je svaki događaj uzrokovan prethodnim stanjem i da samim tim sl. volja ne postoji

libertijanci tvrde da sl. volja postoji a samim tim je determinizam pogrešan

kompatibilisti će odgovoriti da jedno nema veze sa drugim i da i determinizam i sl. volja mogu da egzistiraju paralelno


Ok, zemljanine, posto sam tvoj fan, ovo je moje poslednje javljanje na tu izlizanu temu.
Potpuni deternminizam je glupost. Conway je imao na umu fizicke sisteme - recimo sisteme koji imaju memoriju, kao sto su feromagnetni materijali, na primer. Recimo, nije dovoljno da okrenemo uslove koji su doveli do spontane magnetizacije pa da se sistem vrati u prvobitno, ne-namagnetisano stanje. Ideja njegove tvrdnje je, dakle, (a ja je nisam dovoljno precizno formulisao), da ponasanje sistema koji ima "slobodnu volju" nije u potpunosti (da ponovim: u potpunosti) determinisano prethodnim stanjima.
Ako bi totalna determinisanost vazila, onda ni jedan ubica, na primer, ne bi mogao da odgovara za svoje postupke jer nije u pitanju njegova volja da ubije, vec su tu neke druge sile u pitanju. Jasno je gde sve to vodi. Takodje, barem u biologiji, sistem koji je potpuno rigidan nema sanse da nesto novo nauci i prilagodi se promenljivim uslovima postojanja. U biologiji je najbolje naci kompromis izmedju totalne rigidnosti i totalne fleksibilnosti.
Totalna fleksibilnost je OK, ali to znaci da nema ucenja. Sva prethodna iskustva su beskorisna, jer u svakom trenutku treba naci nova resenja za stare probleme. I to je bulsit. Zamisli kada bi ti svaki svoj korak tokom hodanja fizicki izvodio na drugi nacina. Pa ti ne bi imao vremena da mislis o bilo cemu drugom dok se setas.

I, najzad, koncept "slobodne volje", po mom (mom, mom, mom) misljenju je ideja koju su plasirali razni seksualno frustrirani filozofi i pisci koja mnogo vise lici na ideju Boga (koja glupost, da se ja pitam!) i nekih tako imenovanih besmislica. Kad se Kafka zenio (a nije se ozenio nikad), on se na dan vencanja setao u parku, padal kisa, i on se uplasio zenidbe, pa je mladoj po kuriru posla prsten sa svog kisobrana, ali se na vencanju nije pojavio. Eto takvi mrsomude o slobodnoj volji.
Da se razumemo, ja Kafku, kao pisca izuzetno cenim, ali u zivotu je bio "bachelor with cold feet" <-Link. Njegove neuroze, i neuroze slicnih mrsomuda filozofa, nisu moje neuroze.

Ovo je bilo moje misljenje, Ako ti se ne dopada, imam ja i drugo. Uzivaj u zivotu, choveche, kad ti je dato, i ne gubi vreme sa za(h)rdjalim filozofijama.
zemljanin zemljanin 16:15 19.06.2018

Re: ?

ne bih se složio sa onim da je izlizana tema mada pre ~2 godine bi se i tu složili ... sve što sam napisao je osnovni nivo filozofske debate ... jbg. za diskusiju oko recimo funkcionalizma neophodno je znati kako smo i zašto došli do toga ...

zašto smo skloni da filozofiju podvodimo pod "gubljenje vremena" nemam odgovor a kao što sam naveo do skoro sam bio u tom taboru ... ali isto tako je fakat da su se iz te filozofije izdvojili i fizika i psihologija itd. ...
siguran sam da postoji realna korist filozofskog promišljanja a to je funkcionalna logika kao i skepticizam ... za ovo kratko vreme definitivno nisam postao ni poznavalac a kamoli ekspert ali razumem pitanja i razumem zašto su odgovori teški ...

sama činjenica da će na pitanje, koje sam gore naveo, ogromna većina odgovoriti kao i charli tj. deterministički, je fenomen za sebe, jer svako od nas će, većinski, braniti da imamo svoje ja i svoje odluke ... ta dva stava nisu baš pomirljiva ... videti šta su drugi mislili o tome i kakve odgovore su nudili, je interesantno i definitivno vodi istraživanju i u drugim oblastima koje su naučno prožete ... opet tu je i pitanje ličnih afiniteta

PS. a posebna je debata o posledicama, koje si i ti naveo ... generalno nije potrebno puno reči da bi se mi razumeli
nsarski nsarski 18:12 19.06.2018

Re: ?

ne bih se složio sa onim da je izlizana tema mada pre ~2 godine bi se i tu složili ... sve što sam napisao je osnovni nivo filozofske debate ... jbg.


Cuj, nemam nista protiv takvih debata. Moj stav je da su one jalove, a bogami i izlisne.
Nekada su se u matematici vodile debate oko jakog pitanja: "Sta je to broj?
Pa u fizici: "Sta je to sila"?
Pa u biologiji: "Sta je to zivot"?,
Itd.
Zamisli da neki filozof dodje i ponudi definiciju broja. Mislis da bi se time matematika kakvu poznajemo fundamentalno promenila?
Ili fizika kada bi neki umni lik definisao silu?
Ili biologija?
Evo, da se zadrzimo na biologiji. Potraga za "zivotom" na drugim planetama se zasniva na nekom nasem razumevanju bioloskog zivota. Na primer, ako ima metana, to je indikacija da je bilo/ima zivota. Mozda. A mozda ne. Mi to ne znamo. Nikakve filozofske "definicije" zivota nece pomoci da zaista imamo neku cvrstu osnovu da postojanje zivota ustanovimo u drugim svetovima, sasvim razlicitim od nasih.
Slobodna volja? Hm, ako bi neko objasnio sta tacno taj pojam znaci, onda bi mozda moglo o njemu i da se razgovara. Ali "resenje" ne bi imalo nikakve posledice po bilo ciji zivot. To "resenje" nije od koristi nikome. A ono sto nije od koristi nikome je disposable, kao pelene.
c_h.arlie c_h.arlie 20:14 19.06.2018

Re: ?

zemljanin
ne bih se složio sa onim da je izlizana tema mada pre ~2 godine bi se i tu složili ... sve što sam napisao je osnovni nivo filozofske debate ... jbg. za diskusiju oko recimo funkcionalizma neophodno je znati kako smo i zašto došli do toga ...

zašto smo skloni da filozofiju podvodimo pod "gubljenje vremena" nemam odgovor a kao što sam naveo do skoro sam bio u tom taboru ... ali isto tako je fakat da su se iz te filozofije izdvojili i fizika i psihologija itd. ...
siguran sam da postoji realna korist filozofskog promišljanja a to je funkcionalna logika kao i skepticizam ... za ovo kratko vreme definitivno nisam postao ni poznavalac a kamoli ekspert ali razumem pitanja i razumem zašto su odgovori teški ...

sama činjenica da će na pitanje, koje sam gore naveo, ogromna većina odgovoriti kao i charli tj. deterministički, je fenomen za sebe, jer svako od nas će, većinski, braniti da imamo svoje ja i svoje odluke ... ta dva stava nisu baš pomirljiva ... videti šta su drugi mislili o tome i kakve odgovore su nudili, je interesantno i definitivno vodi istraživanju i u drugim oblastima koje su naučno prožete ... opet tu je i pitanje ličnih afiniteta

PS. a posebna je debata o posledicama, koje si i ti naveo ... generalno nije potrebno puno reči da bi se mi razumeli

Nisi ti mene razumeo (u potpunosti - da i ja istaknem), jer - sam ja rekao da je čovek reaktivno biće ... i da sve što čini čini reagujući na ekscitacije (spoljašnje i unutrašnje - da malo proširimo).
Inače - ja filozofiju volim, ali, na žalost - nedovoljno čitam ... jer više i ne volim da čitam.
Mnogo mi je draže 'filozofiranje' sa običnim ljudima.
Da se ne bavim inženjerstvom, bavio bih se ... filozofijom ili matematikom.
Jebote - kako se pomenutim baviti ?!
c_h.arlie c_h.arlie 20:17 19.06.2018

Re: ?

nsarski
...

I, najzad, koncept "slobodne volje", po mom (mom, mom, mom) misljenju je ideja koju su plasirali razni seksualno frustrirani filozofi i pisci koja mnogo vise lici na ideju Boga (koja glupost, da se ja pitam!) i nekih tako imenovanih besmislica. Kad se Kafka zenio (a nije se ozenio nikad), on se na dan vencanja setao u parku, padal kisa, i on se uplasio zenidbe, pa je mladoj po kuriru posla prsten sa svog kisobrana, ali se na vencanju nije pojavio. Eto takvi mrsomude o slobodnoj volji.
Da se razumemo, ja Kafku, kao pisca izuzetno cenim, ali u zivotu je bio "bachelor with cold feet"
...

Da.
Moj dobar drugar, lekar iz Banata, na dan ženidbe se popeo na višnju, jer se uplašio braka.
Jedva ga skinuli sa višnje.
tasadebeli tasadebeli 20:49 19.06.2018

Re: ?

c_h.arlie
nsarski
...

I, najzad, koncept "slobodne volje", po mom (mom, mom, mom) misljenju je ideja koju su plasirali razni seksualno frustrirani filozofi i pisci koja mnogo vise lici na ideju Boga (koja glupost, da se ja pitam!) i nekih tako imenovanih besmislica. Kad se Kafka zenio (a nije se ozenio nikad), on se na dan vencanja setao u parku, padal kisa, i on se uplasio zenidbe, pa je mladoj po kuriru posla prsten sa svog kisobrana, ali se na vencanju nije pojavio. Eto takvi mrsomude o slobodnoj volji.
Da se razumemo, ja Kafku, kao pisca izuzetno cenim, ali u zivotu je bio "bachelor with cold feet"
...

Da.
Moj dobar drugar, lekar iz Banata, na dan ženidbe se popeo na višnju, jer se uplašio braka.
Jedva ga skinuli sa višnje.Неки од нас пак, они паметнији, начитанији, образованији и бољи филозофи, пењу се на дрво да би нашли жену.zemljanin zemljanin 23:01 19.06.2018

Re: ?

sklon sam da filozofiju doživljavam kao test sopstvene logike ... i to vrlo zahtevan test ... i mislim da je to značajna svrha filozofije ... većina pitanja se ipak svodi na rezonovanje i sagledavanje problema sa različitih aspekata ... fatalizam koji je faktički najranije filozofiranje o tome šta nas/me čeka i determinizmu kao takvom je i danas prisutan ... mnogi veruju u sudbinu ... debata o sudbini je ispit, provera temeljnih osnova ... posledica tih debata iznedrila je atomiste ... debata oko hrišćanstva je načela logičke probleme dogme .... neki nisu bili zadovoljni doslednošću odgovora i zarvršili su kao jeretici ... debate u periodu Darvina, NJutna i ostalih su interpetirale naučna otkrića i davala im logički ishod ... neke su bile pogrešne, neke su bile ispravne, zavisno od znanja koje smo tada posedovali ... Lasplasov demon je bio stvarno posledica deternističke klasične fizike ... Dekartovo "cogito ergo sum" je bio vrhunac promišljanja ali i pokušaj da se uglavi "duh svest i duša" u novi koncept sveta i da mu se da verodostojnost ... neki su to osporili - logikom i nagovestili da ima nečeg i nakon toga ...

nauka je danas na nivou koji većini ljudi nije razumljiv ... tu uskače filozofija da interpretira i da paralele značenja tih otkrića na naše promišljanje sveta ... od paralelnih svemira do kvantne svesti ...

na kraju filozofija ne utvrđuje niti ispituje istinost tvrdnje već moguće posledice na svakodnevne probleme ... kada debatuje o determinitmu ne bavi se istinitošću tvrdnje da li je fizički svet determinsan ... to je posao fizike ... ako debatuje o htiščanskoj sl. volji ne ispituje da li postoji božasnko ... jedino kritikuje posledice toga i nalazi koji su to odgovori koji zadovoljavaju polaznu logiku, ako ih ima ...

u nekoj diskusiji koja se ovde vodila se spominje logička utemeljenost i ako ja ne verujem u sl. volju onda je iluzorno da strahujem za posledice saznanja da nje nema ... zvuči logički ali je preskočen prvi korak ... na osnovu čega smo došli da ne verujem u sl. volju ... šta je to temeljan postavaka koja mi je pružila osnov da tvrdim ili zaključim da nema sl. volje ... to mi je bio cilj da pokažem u ovim komentarima ... da logika mora imati osnovu na kojoj izvlačimo zaključak i dalje tumačimo posledice ... tvrdi determinzam se treba osporiti ali logika izvedena iz takve tvrdnje je i dalje logika i mora poštovati pravila zaključivanja ...

mnogo diskusija se ovde vodilo baš zbog različitog ličnog doživljaja logike ... mnogo puta sam naveo da bi uvođenjem osnove logike u škole mi učinili da nam društvo bude mnogo skeptičnije prema raznim manipulacijama i na kraju tolerantije u smislu da razumemo sagovornika ili barem njegovu logiku ...

PS. i dosta od mene o ovoj temi
zemljanin zemljanin 00:54 20.06.2018

Re: ?

jbg. uskoro nećemo više moći ni da se "raspravljamo" k'o ljudi

bene_geserit bene_geserit 05:46 20.06.2018

Re: ?

c_h.arlie
vrabac_onaj
Ozbiljan logički faul. Ako se zaista ne veruje u slobodnu volju, onda se ne može ni strepeti od "implikacija" (ili srpski rečeno posledica) koje bi obelodanjivanje "činjenice da slobodna volja ne postoji" moglo proizvesti.
smatram da slobodne volje nema.
Jer - smatram da su (i) ljudi reaktivna bića koja samo - i uvek - reaguju na spoljašnje podražaje.

Ko kaže da su implikacije posledica slobodne volje? Nema tu logičkog faula.

Nego sve je to već rešio Hari Seldon kroz psihoistoriju.

Kad se svojevremeno pojavio novi nik na blogu i počeo da kopira dugačke komentare i samo dodaje "saglasan" ili "gluposti", ja sam bio ubeđen da neko testira AI.

c_h.arlie c_h.arlie 06:55 20.06.2018

Re: ?

bene_geserit
c_h.arlie
vrabac_onaj
Ozbiljan logički faul. Ako se zaista ne veruje u slobodnu volju, onda se ne može ni strepeti od "implikacija" (ili srpski rečeno posledica) koje bi obelodanjivanje "činjenice da slobodna volja ne postoji" moglo proizvesti.
smatram da slobodne volje nema.
Jer - smatram da su (i) ljudi reaktivna bića koja samo - i uvek - reaguju na spoljašnje podražaje.

Ko kaže da su implikacije posledica slobodne volje? Nema tu logičkog faula.

Nego sve je to već rešio Hari Seldon kroz psihoistoriju.

Kad se svojevremeno pojavio novi nik na blogu i počeo da kopira dugačke komentare i samo dodaje "saglasan" ili "gluposti", ja sam bio ubeđen da neko testira AI.


Meni se taj nik baš (bio) dopao.
Jer - je bilo veoma zanimljivo da je, ponekada, jedna reč izazivala više komentara nego celi čaršafi.
tasadebeli tasadebeli 08:35 20.06.2018

Re: ?

c_h.arlie

Jer - smatram da su (i) ljudi reaktivna bića koja samo - i uvek - reaguju na spoljašnje podražaje.Чарли, а јеси ти пратио овај ријалити? (ЛИНК)


Само те питам, интересантан сам знати...


Ко ту коме мајку мајчину и чија жена ту испала курва?


The difference between Chomsky and Skinner's beliefs can most simply be put as such: Skinner believes that language is learned, whereas Chomsky believes that language is innate, and is simply developed.Мени то било и остало штиво тол' ке деценије... (ЛИНК)


Само сам во времја она давна студентска малкице теже долазио до разних наслова по том питању...

А данас има на нету и ово! (ЛИНК)


Из истог доба...

Јес бајато, пола века али се није много убуђавило и сада је свима доступно! (ЛИНК)


c_h.arlie c_h.arlie 10:11 20.06.2018

Re: ?

tasadebeli

...


The difference between Chomsky and Skinner's beliefs can most simply be put as such: Skinner believes that language is learned, whereas Chomsky believes that language is innate, and is simply developed.

...

Taso,
suviše je ovo kompleksno da bih ja mogao da zauzimam stav između giganata.
Po pitanju jezika, odgovoriću posredno.
Jer - je jezik toliko kompleksna, možda i najkompleksnija, pojava, da je nemoguće da čovek ima ikakvog udela u njegovom stvaranju.
Jezik je napravio Bog - lično.
vrabac_onaj vrabac_onaj 10:21 20.06.2018

Re: ?

bene_geserit
c_h.arlie
vrabac_onaj
Ozbiljan logički faul. Ako se zaista ne veruje u slobodnu volju, onda se ne može ni strepeti od "implikacija" (ili srpski rečeno posledica) koje bi obelodanjivanje "činjenice da slobodna volja ne postoji" moglo proizvesti.
smatram da slobodne volje nema.
Jer - smatram da su (i) ljudi reaktivna bića koja samo - i uvek - reaguju na spoljašnje podražaje.

Ko kaže da su implikacije posledica slobodne volje? Nema tu logičkog faula.

Nego sve je to već rešio Hari Seldon kroz psihoistoriju.

Kad se svojevremeno pojavio novi nik na blogu i počeo da kopira dugačke komentare i samo dodaje "saglasan" ili "gluposti", ja sam bio ubeđen da neko testira AI.ama, nisu implikacije u pitanju.
stvarno me smara da ponovo objasnjavam.
zemljanin zemljanin 12:30 20.06.2018

Re: ?

mozgalica

sede četvorica prijatelja u baru ... broj 1 pita ostale:
"hoćemo li svi na basket?"
broj 2 odgovori: "Ne znam"
broj 3 odgovori: "Ne znam"
broj 1 se obrati broju 4: "hajde i ti sa nama"
i odoše na basket

tasadebeli tasadebeli 16:32 20.06.2018

Re: ?

c_h.arlie

Jezik je napravio Bog - lično.То, лутко!!!То сам хтео да чујем.


And the major question... What is the puppeteer doing.

anonymous anonymous 06:15 18.06.2018

Znamo lii .....

.... o čemu pričamo ?


"....Autori koji se obično smatraju postmodernim piscima, su na primer Rolan Bart, Žan-Fransoa Liotar, Žak Derida, Žak Lakan, Žan Bodrijar, Gi Debor, Julija Kristeva, Mišel Fuko, Džudit Batler, Umberto Eko, Kurt Vonegat, Džon Bart, Tomas Pinčon, Josif Brodski, Vilijam Gibson, Orhan Pamuk i drugi..... "
tasadebeli tasadebeli 09:01 18.06.2018

Re: Znamo lii .....

anonymous

Znamo lii .....
.... o čemu pričamo ?О толеранцији према неистомишљеницима.

И о тој неопходној равнотежи на друштвеној клацкалици званој Левица-Десница да не би дошло до Маснице.Може један аутор који не спада у круг овако звучних имена каква си ти навео, али га ипак вреди цитирати?


И Италија. Одавно поспрдно посматрана од стране развијених европских земаља (Британија, Немачка, Француска), Италија је оно што би, на пример, Јужни Балкан био после сто година неометеног развоја: никада суперразвијен, али релативно функционалан и шармантан.

Зато је Италија била родна земља Алана Форда...

... Италија, као и ми, седи у нелагодној средини између идеалистичког аутократизма (и левичарске и десничарске сорте) и агресивнијег капитализма, не зна где јој је душа и којем би се царству приволела. И на врху има људе који то одсликавају. Берлускони је био вероватно 'најаланфордовскији' председник владе у читавом развијеном свету: швалерације, корупција, монопол, везе са мафијом, гламурозни живот...

... Берлускони некако чак и изгледа као да га је цртао Магнус, све са зализаном косом и вештачким осмехом, продавац аутомобила коме не треба веровати, више стереотип него архетип.

Без надреалне фарсе као подлоге, као менталног оквира, као начина живота и деловања, као кључног везивног и интерпретативног ткива између нас и аутора, Алан Форд никада код нас не би постао то што јесте.“


(Клик на слик.)
c_h.arlie c_h.arlie 09:19 18.06.2018

Re: Znamo lii .....

tasadebeli
anonymous

Znamo lii .....
.... o čemu pričamo ?О толеранцији према неистомишљеницима.

И о тој неопходној равнотежи на друштвеној клацкалици званој Левица-Десница да не би дошло до Маснице.Може један аутор који не спада у круг овако звучних имена каква си ти навео, али га ипак вреди цитирати?


И Италија. Одавно поспрдно посматрана од стране развијених европских земаља (Британија, Немачка, Француска), Италија је оно што би, на пример, Јужни Балкан био после сто година неометеног развоја: никада суперразвијен, али релативно функционалан и шармантан.

Зато је Италија била родна земља Алана Форда...

... Италија, као и ми, седи у нелагодној средини између идеалистичког аутократизма (и левичарске и десничарске сорте) и агресивнијег капитализма, не зна где јој је душа и којем би се царству приволела. И на врху има људе који то одсликавају. Берлускони је био вероватно 'најаланфордовскији' председник владе у читавом развијеном свету: швалерације, корупција, монопол, везе са мафијом, гламурозни живот...

... Берлускони некако чак и изгледа као да га је цртао Магнус, све са зализаном косом и вештачким осмехом, продавац аутомобила коме не треба веровати, више стереотип него архетип.

Без надреалне фарсе као подлоге, као менталног оквира, као начина живота и деловања, као кључног везивног и интерпретативног ткива између нас и аутора, Алан Форд никада код нас не би постао то што јесте.“


(Клик на слик.)

Italija je zemlja u kojoj bih ja voleo da živim - da ne živim u Srbiji.
anonymous anonymous 17:04 19.06.2018

Re: Znamo lii .....

tasadebeli
anonymous

Znamo lii .....
.... o čemu pričamo ?О толеранцији према неистомишљеницима.

И о тој неопходној равнотежи на друштвеној клацкалици званој Левица-Десница да не би дошло до Маснице.čarli ti je dao najbolji zaključak diskusije ...

Italija je zemlja u kojoj bih ja voleo da živim ...
Pa, nek posle kažu, da nije - car.
tasadebeli tasadebeli 18:41 19.06.2018

Re: Znamo lii .....

anonymous

Pa, nek posle kažu, da nije - car.Ја то знам одавно.
bocvena bocvena 22:48 18.06.2018

....

ne stižem ni do svog bloga, a tek sad sam uočila tvoj.

bocvena se ne oseća prozvanom, niti je uvređena i iznenađena:)
džordan je smarač za sve pare. eto, ukratko.

tasadebeli tasadebeli 00:42 19.06.2018

Re: ....

bocvena

bocvena se ne oseća prozvanom, niti je uvređena i iznenađena:)Тако сам и мислио, али ми је свакако драго што си ми то и потврдила.


džordan je smarač za sve pare. eto, ukratko.Поштујем.
bene_geserit bene_geserit 05:51 20.06.2018

Re: ....

Why Can't People Hear What Jordan Peterson Is Saying?

Ako vas ovo na nešto potseća, to nije slučajno.
Svaki razgovor sa feministkinjom manje više tako izgleda.
Ti kažeš nešto što joj se ne svidi, ona (ukopana u ideološki šanac) iz toga izimplicira nešto skroz levo što uopšte ne misliš i doda da si mizognistička svinja (ili malo ublaži pa kaže da tako misle mizognističke svinje iako ti baš delujes fino i kulturno). I tako redom.
bocvena bocvena 20:05 20.06.2018

Re: ....

da okačim ja par tekstova koji ga rasturaju na parčiće?

nije on nikakav neshvaćeni genije.
tasadebeli tasadebeli 21:17 20.06.2018

Re: ....

bene_geserit
Why Can't People Hear What Jordan Peterson Is Saying?

Ako vas ovo na nešto potseća, to nije slučajno.
Svaki razgovor sa feministkinjom manje više tako izgleda.
Ti kažeš nešto što joj se ne svidi, ona (ukopana u ideološki šanac) iz toga izimplicira nešto skroz levo što uopšte ne misliš i doda da si mizognistička svinja (ili malo ublaži pa kaže da tako misle mizognističke svinje iako ti baš delujes fino i kulturno). I tako redom.Свиња јесам свакако и то не оспоравам.

Али нисам сигуран да сам баш мизогин.

Углавном, кажу сви да ће Србија коначно ући у Европску унију када буде све (али баш све) своје свиње научила да раде ово:

а не да поједине свиње у Србији иду да кењају и пишају уз шљиву иза куће.


П.С. - Свиђа ми се овај твој израз "укопан у идеолошки шанац". Стварно је сликовит. И јесте прави опис стања у којем се данас налази људско друштво не само у Србији, него у читавом овом културно-цивилизацијско кругу којем и Србија припада. Или барем жели да припада и да је ту коначно прихвате такву каква јесте...


П.С. -


Why Can't People Hear What Jordan Peterson Is Saying?


Моја жена каже (наглашавам, моја жена; то не кажем ја, свиња али не мизогина, него баш моја жена) да је овима укопанима у идеолошке шанчеве највећи проблем то што је лик довољно интелигентан да не могу да му до(х)акају. А говори оно што ти укопани у идеолошке шанчеве не би никако хтели да се чује. Никако не би да допусте да широке народне масе чују и оно што тај лик каже...

Укопани у идеолошке шанчеве би да се чује само оно што они говоре.

То, такав приступ јавној речи и слободи говора и мишљења, био је својствен у три паралелно постојећа врло идеологизована једнопартијска или двопартијска друштвена система која су била на сцени током већег дела 20. века.

А очигледно ови укопани у идеолошке шанчеве мисле да је такав продужени 20. век (као нека продужена младост) неопходан и у 21. веку.


EDIT:


Е, Бене, послао ми Кум из Кењаде (Кењада је по законима који се тамо доносе позната слободоумна држава у којој се поштује право на различитост и слобода мишљења и говора ) овај линк(Клик на слик.)


А нису сексуална већина или мањина!Али није то мој Кум послао због ових последњих неколико постова на којима ми пискарамо на Блогу Б92.

Он и не чита Блог Б92... Каже, много га нервирају ови укопани у идеолошке ровове на Блогу Б92.
bocvena bocvena 10:32 21.06.2018

Re: ....

taso, izgleda ta džordanovska neshvaćenost prešla i na tebe:)

isteklo je vreme za komentarisanje na mom blogu, napisala tamo neki mnogo dugačak komentar, ali nestade u procesu objavljivanja...pa da ovde postavim samo pitanje.

ja sam svoj "ideološki šanac" predstavila: negde na tragu 10 božjih zapovesti, minus bog, plus inkluzija grešnika i "božjih ljudi":) vi ste sve vreme bavili kritikom stanja u svetu, "šta niste" i slobodom govora, pa bih želela da mi kažete "šta jeste" i čemu biste da se u školi uče mali srbi, apropo položaja žena i manjina?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana