Društvo| Ljudska prava| Politika

ŠtO hoće više ta Bocvena?

bocvena RSS / 14.06.2018. u 17:31
Neposredni povod je razgovor na Tasinom blogu "Imperija uzvraća udarac", a pošto je tamo isteklo vreme za komentarisanje, rada sam da razgovor nastavim na mom blogu.
 
To je bio povod, a ovo je uzrok - komentar blogera bene_geserit -  "Ja ti uporno pričam "neću da se svadjam", ali ti su uporna.

Meni je lepo gde sam, hvala na savetima, diversity banda mi još uvek ne zagorčava život toliko da to ne mogu da izlečim šetnjom po plaži koja mi je na 5 minuta.
A oba pola u ljudskoj populaciji su mi podjednako draga (osim kad je seks u pitanju, tu me zanima samo moja žena), podjednako volim ćerku i sina, oca i majku.

Što se tebe tiče, izgleda da bi srećna bila samo na Planeti žena. Odakle izviru tvoji problemi sa muskracima me ne zanima, da li iz ličnog iskustva, ili si završila gender studies (ili ti je ćerka završila gender studies) ili neke gluposti tog tipa, odnekle dolazi ta netrpeljivost i projektovanje. Šta da ti kažem, tvoj problem.

Dva linka koja si dala (na koje sam nesrećom kliknuo) su takve budalaštine, fascinantno mi je da to neko pročita do kraja a nek moli još da nadje za shodno da to podeli sa ostatkom blogopopulacije.
Drugi tekst je primer kada nemaštovit idiot od novinara traži senzaciju, pa iskostrujiše gomilu gluposti koje ni pas sa maslom ne bi progutao.
Prvi klasična propaganda.

Ako već potežeš temu silovanja (koja sa pravima lezbejki nema nikakve veze), umesto da se založiš npr. za daleko oštrije kazne za silovanje (što podržavam iz sve snage), ti linkuješ tekst gde ona nesrećnica objašnjava kako su je silovali što je drugačija.
Klasična ideološka manipulacija, gde se zaviruje u glavu zločinca i na osnovu toga odredjuje kazna, na liniji "govora mržnje" i sličnih gluposti."
 
Sam bloger je nebitan, njegov komentar sublimira većinu reakcija koje dobijam za prethodnih 8 godina kad neću da ućutim na bilo koju  temu, a posebno o manjinama i feminizmu, a lepo su me zamolili:) Linkovi su ti sranje, ništa nije istina, čista propaganda, smešni izvori (a ja namerno uzela sputnik, zbog zahebancije:)...i uvek, na kraju, bavljenje mojim motivima - mrzim muškarce, imam neki problem s njima, ne bi da nagađa, al' ipak će da proba...ovaj je još i fin, oni manje fini uvek znaju da sam nedojebana, jadan mi muž, lezbejka sam, bolesna u glavu, naporna, stvarno preterujem, sad je mnogo bolje nego pre, a i oni su baš dobri  prema svojoj ženi i ćerki, na kraju krajeva - šta je loše biti homofob i otvoreni ili uvijeni mizogin?  Ništa, brate. Ti otvoreni su mi najsimpatičniji, ovi mali antonići, tobož zaštitari slobode govora i borci protiv fašizma političke korektnosti, ti su mi baš naporni. Dok žene oko njih zlostavljaju, ubijaju, vređaju, društveno i socijalno iscrpljuju i marginalizuju, proglašavaju inkubatorima u ime spašavanja srpstva, abortus izjednačavaju sa čedomorstvom, oni bi da se bave finom semantikom, kanadskim feministkinjama četvrtog talasa i pišu nadahnute sastave o tome koliko vole žene. Kad izneseš lični primer diskriminacije ili zlostavljanja, seljanka si, to je u nobles društvu nepristojno. Kad navedeš statistiku i relevantne novinske i naučne izvore - to niko ne čita:)  Uglavnom, najbolje je da ćutimo i pravimo se da je sve u najboljem redu. Jer negde sigurno ima gore, a nigde baš nije sjajno i toga ima u svim društvima...još jedna slatka relativizacija. A ima i ono o autošovinizmu i radu za neku NVO i mlaćenju para od grantova! Ni za to nisam sposobna.
 
E sad, ni po jada kad mene krljaju, odrasla sam devojčica, preživeću. Imam sređen privatni život, živim toliko dosadno i pobožno...ma k'o Tomina Dragica, samo ne skupljam lekovito bilje. Ali kad te svoje relativizacije, otvorene i prikrivene diskriminatorske stavove hoćete da ozakonite, unesete u udžbenike, ulijete u glave tuđe dece...tu je tačka razdvajanja.  Kako moja kći, u sedmom osnovne, reče svom profesoru geografije - Vaši privatni stavovi o ženama i gejevima su opasni po društvo, jer ne  poštujete  ljudska prava. I ne, ne studiramo džender stadiz...ili neke gluposti tog tipa.
 
Živela inkluzija, na svim nivoima:)
 
 


Komentari (360)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

caricamajka caricamajka 17:57 14.06.2018

Bravo

Bocvena nemam šta da dodam.

Duboki naklon.

Marija
bocvena bocvena 18:08 14.06.2018

Re: Bravo

trebalo je da otvoriš dupli nalog, na neko muško ime, čisto da ispadne da ima i neki muškić kome se nisam popela na glavu:)
kiss
vrabac_onaj vrabac_onaj 18:23 14.06.2018

Re: Bravo

bocvena
trebalo je da otvoriš dupli nalog, na neko muško ime, čisto da ispadne da ima i neki muškić kome se nisam popela na glavu:)
kiss


evo nisi meni, naprotiv, na osnovu ovog blogopoznanstva koje traje vec vise godins, si mi veoma simpaticna. mada verujem da ja tebe umem da iznerviram, ali sta cu :)
bocvena bocvena 21:24 14.06.2018

Re: Bravo

ništa, da se nadmudrujemo i slušamo pank:) al' moraš da se pomiriš sa tim da ponekad nisam "razborita".
kick68 kick68 22:25 14.06.2018

Re: Bravo

na neko muško ime,

Eve me:))))
Na brzinu: secam se nekih mojih rasprava sa istim blogerom oko feminizma, nataliteta... Ne znam sta da ti kazem, i sama si jednom rekla za svoje ucenike da radis najbolje sto mozes, pa koga prosvetis...eto, to ti je to, pokusala si:)
bocvena bocvena 06:58 15.06.2018

Re: Bravo



daj da pustim neku muziku...kad sam ja bila tinejdžerka, u toj tamnici naroda i narodnosti, ja sam ovo slušala i učila se feminizmu. nikad mi u školi nisu pričali da su cigani niža rasa, hrvati svi ustaše, šiptari su narko dileri, gejevi su bolesnici, a ženama je mesto u kuhinji. i da mogu da idem na abortus, ali sam ubica. osakatili su me za ceo život:)

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:20 15.06.2018

Re: Bravo

dobro, YU 80-ih više nije bila klasični komunizam. reforme sistema su bile na pomolu, ali je udba ipak nizvrgla to u samodestrukciju. dakle, nije bio više ortodoksni titoizam.

inače, što se abortusa tiče, hvala mu što sam živ - naime, moja keva se nakon 4 četiri abortiranja uželela ipak mladunčeta, i tako na svet dođoh ja.
bocvena bocvena 08:29 15.06.2018

Re: Bravo

i jesi joj rekao - mama, ti si ubica?

ja tako zamišljam te konkretne žene, majke, sestre, tetke i komšinice svih ovih koji su za abortus, ali da se ne lažemo, to je ubistvo. dođe im unuče i kaže - baba, jesi ti ubica, učio sam u školi.

meni se plače od ovog razgovora, majke mi.
4krofnica 4krofnica 08:50 15.06.2018

Re: Bravo


šta bre 'oćeš više Bo, jel' su nam dali da glasujemo i da sednemo u busu kad smo gravidne i nešto manje plate za isti posao i lepe nam sad kujne prave, nisu više smederevci pa da moraš da uraniš i da založiš... daju prst, hoćemo celu šaku, nikad nam neće biti dovoljno!

mene fascinira činjenica da muškarci uopšte nisu svesni da su više plaćeni za isti posao. nisu svesni ili ih zabole krivak. oduševio me onaj glumac Kumembah ili kako se preziva onaj Benedikt što igra Doktor Strejndza, pa je rekao dobri Bene (!) da neće da prihvati nijednu ulogu osim ako glumice nisu jednako plaćene. I ja to ispričam par muškaraca, oni neku mlaku reakciju... i krenem da drvim da li su uopšte svesni da u privatnom sektoru PO PRAVILU imaju veće plate, oni kao nemaju pojma, nije do njih, štadaseradi...
ništa, sad ću da ih smaram dok se neštoneuradi :)

Bo, udaj se za mene!



bocvena bocvena 08:57 15.06.2018

Re: Bravo

ništa, sad ću da ih smaram dok se neštoneuradi :)



ne smem da se udam za tebe, već sam se obećala drugom:)))
bene_geserit bene_geserit 09:23 15.06.2018

Re: Bravo

4krofnica
i krenem da drvim da li su uopšte svesni da u privatnom sektoru PO PRAVILU imaju veće plate, oni kao nemaju pojma, nije do njih, štadaseradi...
ništa, sad ću da ih smaram dok se neštoneuradi

A zbog čega muškarci u privatnom sektoru po pravilu imaju veće plate?
Zbog čega misliš da treba da postoji "equality of outcome"? Vidim da si bezmalo krenula da uvodiš kvote i kazne.

Ne mogu da govorim za druge struke, ali u mojoj (computer engineering),
- muškarci su daleko brojniji (iz rekao bih 2 razloga - veći procenat u muškoj populaciji je sposoban da se bavi ovim poslom na visokom nivou, i veći procenat muškaraca želi da radi ovakav posao u kome nema baš puno socijalne interakcije)
- muškarci daleko češće izginu na poslu (extra mile, etc.), opet mislim da postoje dva razloga - drugačije prioritizuju posao vs. porodica u odnosu na žene, i to mogu sebi lakše da dopuste pošto uvale veći deo kućnih poslova ženi
- muškarci ne prave pauze u karijeri zbog dece, što ako napredovanje u struci posmatramo sa čisto merit-based aspekta, dovodi do bržeg napredovanja

E sad ne postoji bolji način od tržišnog da sredi probleme ako oni postoje.
Ne postoji nikakav razlog vlasnika privatne firme da plaća radnike različito u zavisnosti od pola a ne od koristi koju firma ima od njih.
c_h.arlie c_h.arlie 09:55 15.06.2018

Re: Bravo

bocvena
ništa, sad ću da ih smaram dok se neštoneuradi :)



ne smem da se udam za tebe, već sam se obećala drugom:)))

Uh, laknulo mi - dobro da nisi drugoj.
4krofnica 4krofnica 10:01 15.06.2018

Re: Bravo


Vidim da si bezmalo krenula da uvodiš kvote i kazne.


bez nervoze. stay calm, live long and prosper.

ja sam očekivala malo više razuma od aj-tijevca, zanima me da li to vi muški zaginete u vreme dok su vaše koleginice imale neko skraćeno radno vreme jer treba da se spreme za roditeljstvo, da pospreme kuću ili im prosto ne prija previše posla...

- nemaju/ne žele sve žene decu
- ne spremaju sve žene kuću
- ginu i žene na poslu, zar ne?
- neke žene takođe vole asocijalne poslove jer nemaju socijalnu inteligenciju, individualci su ili prosto - mizantropi.

Volela bih da razmisliš i da mi kažeš da li smatraš da malobrojne žene koje rade sa tobom (istu ili sličnu vrstu posla), da li ne uspevaju da se bave poslom 'na visokom nivou' zatim da li manje rade od tebe i konačno da li imaju manje plate.


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:30 15.06.2018

Re: Bravo

bocvena
i jesi joj rekao - mama, ti si ubica?

ja tako zamišljam te konkretne žene, majke, sestre, tetke i komšinice svih ovih koji su za abortus, ali da se ne lažemo, to je ubistvo. dođe im unuče i kaže - baba, jesi ti ubica, učio sam u školi.

meni se plače od ovog razgovora, majke mi.


Ма ноу, кева и ја смо ортаци, одупрли се губитку мужа у 44., двоструком шлогу, подизању тројице малолетних гилиптера, алкохолу, таблетама, гудри, двема деценијама заједничке емиграције... Дигли се на ноге, нисмо ми у том фазону односа: "Еј, кево, педеру!"

За Абортија само кажем да смо ортаци, колико то само Мафија може бити, након 4-оструког уморства, дош'о ја, избио му 'току из руке, претворио се из Елијена у Главато Паче и потом у Сркета.

hoochie coochie man hoochie coochie man 18:16 15.06.2018

Re: Bravo

kad sam ja bila tinejdžerka, u toj tamnici naroda i narodnosti, ja sam ovo slušala i učila se feminizmu. nikad mi u školi nisu pričali da su cigani niža rasa, hrvati svi ustaše, šiptari su narko dileri, gejevi su bolesnici, a ženama je mesto u kuhinji.





Bocvena, polako, razmisli, mašiš, al baš mnogo mašiš.
Ova slika je samo jedan od dokaza, mnogo je tvojih pogrešnih zaključivanja i pogrešnih sećanja.
vrabac_onaj vrabac_onaj 19:38 15.06.2018

Re: Bravo

bocvena
i jesi joj rekao - mama, ti si ubica?

ja tako zamišljam te konkretne žene, majke, sestre, tetke i komšinice svih ovih koji su za abortus, ali da se ne lažemo, to je ubistvo. dođe im unuče i kaže - baba, jesi ti ubica, učio sam u školi.

meni se plače od ovog razgovora, majke mi.

Ај да се разумемо. Ја сам иначе против тога да се у јавном говору инсистира да је “абортус убиство” и поред тога што мислим све оно што сам доле написао. Управо да се оним женама које осећају нелагоду због тога не би досипала со на рану.
Дакле, немам ништа против лицемерја зарад вишег циља :)

Неке друге ствари су ми овде, да извинеш, ишле на ону ствар па сам зато реаговао.

Хвала на пажњи и пријатан викенд желим :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:57 15.06.2018

Re: Bravo

Ја сам иначе против тога да се у јавном говору инсистира да је “абортус убиство”


Svakako.
Ono što je važno je da se ne sme zabranjivati nikome da to smatra ubistvom, pa i da insistira na tom izrazu ako misli da treba.
Ja ne mislim, ali ako neko misli, što bi moje ili bilo čije mišljenje njega obavezivalo?

Jedna od posledica odluke žene da abortira je i ta da će je neko smatrati ubicom, na njoj je da se odredi prema toj posledici, da je zanemari, da je prezre, da je uvaži i plače zbog nje, sve osim da zahteva da to bude zabranjeno.
bocvena bocvena 20:00 15.06.2018

Re: Bravo

Bocvena, polako, razmisli, mašiš, al baš mnogo mašiš.

ja mislim da nepogrešivo pritiskam sve vaše tastere:)
huči, vi ste svi old dogs i nećete promeniti svoje stavove nikada i ja s tim mogu da živim. drugi padež su vaša deca i unuci, javni govor u medijima i školskom sistemu. tu vaše predrasude postaju teret društvu, jer isključuju iz njega druge građane i krše njihova prava.

ne umem jednostavnije.
bocvena bocvena 20:01 15.06.2018

Re: Bravo

Хвала на пажњи и пријатан викенд желим :)

takođe! sutra imam 30 godina mature, pa moram da stavim papilotne i smršam do sutra:)
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:09 15.06.2018

Re: Bravo

tu vaše predrasude postaju teret društvu


Suprotno, baš suprotno.
Tvoje odustajanje od zdravog razuma i prepuštanje da umesto tebe misli "evropski savet" ili tako neki komitet je veći teret.

krše njihova prava.

Koja prava se krše ovakvim stavovima?
Tvoj pogled na svet krši prava drugih.
vrabac_onaj vrabac_onaj 20:12 15.06.2018

Re: Bravo

bocvena
Bocvena, polako, razmisli, mašiš, al baš mnogo mašiš.

ja mislim da nepogrešivo pritiskam sve vaše tastere:)
huči, vi ste svi old dogs i nećete promeniti svoje stavove nikada i ja s tim mogu da živim. drugi padež su vaša deca i unuci, javni govor u medijima i školskom sistemu. tu vaše predrasude postaju teret društvu, jer isključuju iz njega druge građane i krše njihova prava.

ne umem jednostavnije.


Хучи, ово је оно о чему смо пре пар недеља овде причали. Не вреди, она у теби заиста види ТО, а себе сматра “прогресивном”, мада сам се ја искрено насмејао на овај коментар :)
Не вреди, рекох ти.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:14 15.06.2018

Re: Bravo

Не вреди, рекох ти.


Viidm, a žao mi, majku mu.
Nekad nije, kad Filip lupeta nemam neki problem, ali sad..
bocvena bocvena 20:38 15.06.2018

Re: Bravo

momci, manite me te snishodljivosti. u vama ne vidim ništa osim onoga što ovde pišete. meni su neki vaši stavovi beskrajno tužni, neki smešni, ali niti psujem niti se pravim nadmoćna. niti vas banujem, niti brišem, praktikujem ono što predajem.

i ne, ne uči me građanskim vrednostima evropski savet nego moje celokupno obrazovanje, vaspitanje i rad. i da, jbt, ja sam žena u srbiji, i profesor, a vi niste:))))
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:49 15.06.2018

Re: Bravo

i da, jbt, ja sam žena u srbiji, i profesor, a vi niste


Izvini što nisam profesor a ipak sam se usudio da kažem šta mislim.

i ne, ne uči me građanskim vrednostima evropski savet nego moje celokupno obrazovanje,


:)
A građanske vrednosti su zabraniti slobodu govora i hvaliti diktaturu.

Al dobro, ne vredi, stvarno ne vredi, toliko toga protivrečnog govoriš i na kraju to zapečatiš sa, ja sam profesor vi niste, da stvarno više nema smisla apelovati na logiku i razum.
Religija je ipak jaka stvar.
bocvena bocvena 21:04 15.06.2018

Re: Bravo

Izvini što nisam profesor a ipak sam se usudio da kažem šta mislim.

opet se praviš lud. ja prosto imam bolji uvid u veću populaciju dece nego ti i znam šta im se sve servira sa katedre i kakve to posledice ima po njih i njihovp PONAŠANJE. ovo svoje dvoje dece ni ne računam.

A građanske vrednosti su zabraniti slobodu govora i hvaliti diktaturu.

opet zamena teza. al nije meni teško, jopet ću:)ako je diktatura zabraniti psovanje po školi, mržnju prema drugim nacijama, sebičluk, nekulturu, pljuvanje po učionici, tuče po hodnicima i dvorištu, seksualno zlostavljanje drugarica, psovanje pičke ciganske, maajke muslimanske, crtanje kuraca po katedri i šikaniranje gejeva na dnevnoj bazi, onda sam diktatorka:)dok god budete negirali vezu između izrečene reči i dela koje sledi, dotle nam neće biti bolje.

edit: kad ih već roditelji ne vaspitavaju u duhu građanskih vrednosti, moram ja. jer sutra će da se voze istim busem, rade u istim firmama i izlaze u iste diskoteke sa mojom decom. pa će da ih leše od batina, tako puni slobode govora i ljubavi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:32 15.06.2018

Re: Bravo

psovanje po školi, mržnju prema drugim nacijama, sebičluk, nekulturu, pljuvanje po učionici, tuče po hodnicima i dvorištu, seksualno zlostavljanje drugarica, psovanje pičke ciganske, maajke muslimanske, crtanje kuraca po katedri i šikaniranje gejeva na dnevnoj bazi, onda sam diktatorka:


Sad o ovome?:)
Dobro, tvoj blog, možeš da menjaš teme kad ti se prohte.
Poštujem, ali ja o tome uopšte nisam govorio.

dok god budete negirali vezu između izrečene reči i dela koje sledi

A koje delo sledi iza abortus jeste ubistvo?
bene_geserit bene_geserit 21:36 15.06.2018

Re: Bravo

Ođe kod nas, to ovako izgleda (a ovo odavde kroz koju godinu ili deceniju vazda dođe u Srbiju, pa se spremite):
Škole na svim nivoima su legla levičarske propagande do nivoa na kome to postaje komično, a svako drugačije mišljenje od strane profesora se sankcioniše (naravno kao i u komunizmu, dovoljno je odraditi njih nekoliko za primer, posle toga sledi samocenzura).
Sad bi mogao do prekosutra da ostavljam linkove čega sve tu ima.

Recimo, pominjao sam već na ovde na blogu, pre par meseci posle onih ubistava u školi na Floridi, bili su protesti po školama protiv oružja, organizovani od strane samih đaka koliko su i kod nas nekada u komunizmu sami đaci organizovali odlazak na slet ili da se poređaju da mašu zastavicama kada Maršal prolazi kroz tvoj grad.
I zamisli profesorka koja se usudila da kaže da ako se dopusti jednoj političkoj opciji da organizuje proteste mora i drugoj, recimo ako neko želi da održi proteste protiv abortusa, je od sutra završila on leave.
California High School Teacher On Leave After Questioning School Shooting Walkout.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:51 15.06.2018

Re: Bravo

Ne mogu da govorim za druge struke, ali u mojoj (computer engineering),
- muškarci su daleko brojniji (iz rekao bih 2 razloga - veći procenat u muškoj populaciji je sposoban da se bavi ovim poslom na visokom nivou, i veći procenat muškaraca želi da radi ovakav posao u kome nema baš puno socijalne interakcije)
- muškarci daleko češće izginu na poslu (extra mile, etc.), opet mislim da postoje dva razloga - drugačije prioritizuju posao vs. porodica u odnosu na žene, i to mogu sebi lakše da dopuste pošto uvale veći deo kućnih poslova ženi
- muškarci ne prave pauze u karijeri zbog dece, što ako napredovanje u struci posmatramo sa čisto merit-based aspekta, dovodi do bržeg napredovanja

jbg, kad moram da kažem, ali mislim da si u pravu. čak i ako nije tvoja branša, žene i muškarci nisu isti, nisu jednako dobri u svim poslovima, što ne znači da su muškarci uvek bolji, postoje poslovi u kojima su žene bolje, i ne mislim samo na negovateljice i medecinske sestre.

ono što želim reći je da će žena na tom "istom" poslu biti češće na bolovanju zbog dece (da, skida joj se od plate, ali nije isto kada radiš u kontinuitetu i kada padneš s neba na posao posle 4-5 dana bolovanja i više misliš na dete koje tek što je prestalo s antibioticima, nego na posao), češće će prekidati posao u toku radnog vremena jer je zove dete na mobilni, treba joj dobra socijalna sredina, ima prirodni pad koncentracije i aktivnosti jednom mesečno (i to je čisto prirodna stvar od koje ne može i ne treba pobeći ali se to mnogo ne tiče poslodavca) što im smanjuje dnevnu normu cca 3 dana (ako ne računa PMS), ali su zato izdržljivije na svim planovima. muškarci će češće da poginu na poslu nego kod kuće i u principu su teške jajare kad je bilo kakav realni životni problem u pitanju. pola od 10 muškaraca ostaje u braku ako žena rodi dete sa autizmom ili nekim drugim sindromom, ako se dete fatalno razboli, a pogotovo ako se žena fatalno razboli. to su statistički podaci, btw.
jednostavno rečeno, žena ne može na dve strane, jedna mora da pati (bar malo) i to je obično posao. i zato su manje plaćene. i tačno je da muškarci toga nisu svesni uopšte, jer ih boli tuki (ne bole ih muda, njih nemaju odavno). njima je dobro, jer su generalno sebična stoka (vidi pod "statistički podaci".
e sad, rešenje vidim samo u tome da se ženama za "rad u kući" koji je onaj posle posla dok muž gleda tekmu ili rastura LOL da ne bi ubio šefa (kako se žena relaksira kad dođe s posla, ona nema šefa??), plati iz državne kase. mislim da treba insistirati na tome da države podržavaju ženu na sve načine, pogotovo žene koje rade, a manje su plaćene, i imaju porodicu.

krofnice , pucaj, jbg, ali stvarmo mislim da postoji neki smisao u tome što su žene manje plaćene (dugo sam o tome mislila kao i ti, btw). to što je život žene sjeban iz više razloga, trebaće brat-bratu milenijum da se nešto postigne, ako se ikada postigne. žene su bolje, tačka. btw, opet podaci iz belog sveta, da je sve manje muške dece na fakultetima, da ženska deca pokazuju više znanja, marljivije su, pametnije...tako da za jedno 50tak godina žene neće morati samo da rađaju decu i dele troškove sa mužem (o kom se brinu kao i o deci, da se ne lažemo), nego će biti jedne koje će moći solidno da zarađuju, jer će muškarci u većini moći da rade samo slabije plaćene poslove. u prevodu, najebale su dvostruko u odnosu na danas.
sreća pa će to sve klajmat šift da pozlati u nekom momentu. ono, nećemo patiti zauvek.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:00 15.06.2018

Re: Bravo

Škole na svim nivoima su legla levičarske propagande do nivoa na kome to postaje komično, a svako drugačije mišljenje od strane profesora se sankcioniše (naravno kao i u komunizmu, dovoljno je odraditi njih nekoliko za primer, posle toga sledi samocenzura).
Sad bi mogao do prekosutra da ostavljam linkove čega sve tu ima.

da nisi možda u kanadi i poznat ti je slučaj džordana pitersona? ili si u švedskoj i znaš ko je goran adamson?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:13 15.06.2018

Re: Bravo

- nemaju/ne žele sve žene decu
- ne spremaju sve žene kuću
- ginu i žene na poslu, zar ne?
- neke žene takođe vole asocijalne poslove jer nemaju socijalnu inteligenciju, individualci su ili prosto - mizantropi.

daleko je manje žena u ovim grupama (ne računam žene koje ne žele decu ali ne smeju to da priznaju, pa ih rode jer treba...). žena koja vodi veliku korporaciju kaže da joj deca zbog toga ne pate, prosto, laže, ili do te mere nije svesna (što je nažalsot češći slučaj) kakav zločin pravi deci koja u školi i sa dadiljom provode gro svog vremena, a mamu vide nedeljem, ako ne ide na neki korporacijski fensi ručak sa partnerom iz inostranstva.
ono na šta uglavnom ne mislimo kada pričamo o jednakosti polova (za koju sam ja 100%) je biologija. u jeku trandžender revolucije (koji je daleko komplikovanija od proste biologije tipa ili si jedno ili drugo) su nedavno izbacili sa fakulteta ženu koja je objašnjavala hromozomske razlike između muškog i ženskog primerka čoveka. izbacili su je jer su je studenti gađali, napljuvali, jer nije dovoljno "liberlana". to je nama naša borba dala, o tome priča bene_geserit, ako se ne varam.
a tražiti od IT-jevaca da bolje razumeju žene je naša projekcija da su oni kul, jer ih nisu htele ribe u srednjoj, pa su nam simpatični tako pametni, ne bulje nam u sise iz prve, jer ne umeju da nas smuvaju, igraju na inteligenciju, jer je to sve što imaju. oni su isti oni muški debili kao i inženjeri građevine ili pravnici, samo su nam malo simpatičniji pa učitavamo...
bene_geserit bene_geserit 22:29 15.06.2018

Re: Bravo

BebaOdLonchara
to što je život žene sjeban iz više razloga, trebaće brat-bratu milenijum da se nešto postigne, ako se ikada postigne. žene su bolje, tačka. btw, opet podaci iz belog sveta, da je sve manje muške dece na fakultetima, da ženska deca pokazuju više znanja, marljivije su, pametnije...tako da za jedno 50tak godina žene neće morati samo da rađaju decu i dele troškove sa mužem (o kom se brinu kao i o deci, da se ne lažemo), nego će biti jedne koje će moći solidno da zarađuju, jer će muškarci u većini moći da rade samo slabije plaćene poslove. u prevodu, najebale su dvostruko u odnosu na danas.

Žene dominiraju u više oblasti nego muškarci, to je tačno: u svim socijalnim naukama, u liberal arts, u health care (uključujući veterinu), u svemu što ima veze sa biologijom, ... Muška dominacija je u svemu vezanom za matematiku, fiziku, kompjutere, engineering, i možda do izvesne mere biznis, pravo.
Jedino što im dominacija u socijalnim naukama i liberal arts češto služi tome da budu dobro obrazovane domaćice.

Na američkim univerzitetima preko 60% upisanih su žene (mada je na najboljim univerzitetima taj odnos oko 50-50%). Što opet nije preterano korisno, jer broj ljudi koji upisuje fakultete posle srednje škole je trenutno skoro 60% što je ekstremno preterivanje, tj. pola od toga nisu baš kalibri za fakultet (što najčešće znači da završe neke socijalne nauke ili liberal arts), tj. samo znači da više žena ostane sa studentskim dugovima i diplomom sa kojom mogu da obrišu dupe.

Moguće da će roboti to da promene, ali ima dosta poslova koje fizički samo mogu da rade muškarci (a diploma nije potrebna), a često su i dobro plaćeni jer su opasni.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:48 15.06.2018

Re: Bravo

pravo

opet podaci iz nesvesti, dakle, kanadske i američke advokatske kancelarije prijavljuju drugačije stanje: žene brže napreduju u partnere, ali oko 35-te odustaju od posla jer žele porodicu. do tada već pronalaze muža u istom sektoru koji zarađuje kao i ona, i ona shvata da im neće trebati više od njegove plate i nešto plus, tako da ona daje otkaz, rađa decu i nalazi poslao od 9 do 5, koji je daleko manje plaćen (ali joj ne treba više, kprš? ima muža koji zarađuje dovoljno i nema testosteron koji je ganja da stalno ima više i bolje) i može da provodi vreme sa decom, vozi ih u školu i iz škole, pravi hranu, rade domaći...i šta rade glavni likovi iz advokantske firme? nude im dupla primanja i bonuse samo da ostanu, ali njih ne loži sve to, jer žele decu. pričaju oni koji znaju da je to ozbiljan problem, jer žena ima veći vajb za dobro svima, a muškarci za dobro meni + testosteron. biologija, jbg. zato su dragocene u takvim firmama. ali ne može sve.

Jedino što im dominacija u socijalnim naukama i liberal arts češto služi tome da budu dobro obrazovane domaćice.

da, ovako samo može muškarac u americi da priča, kad smo kod biologije. kada bi svi pod obavezno, pored npr it-a završili i liberal arts, ova planeta bi bila bolje mesto za život.

roboti će da promene dosta toga, ali reci mi koliko će žena fakultetski obrazovanih da se uda za kromanjonca koji radi fizički posao samo zato što je dobro plaćen? i koliko tih poslova realno ima, dok ne stignu roboti? to je usko gledanje na stvar.
zilikaka zilikaka 23:08 15.06.2018

Re: Bravo

Mogu ja da ispričam epizodu iz svog života. Tumačenje prepuštam drugima jer smatram da je stvar višeslojna.
Zaposlim se ja onomad u firmi gde sam i danas, al je firma sad mnoogo drugačija.
Nisam bila početnik a to je i bio razlog što su me uzeli.
Jednostavno, trebo im neko ko može iz prve da preuzme odredjene poslove, pa kako nije bilo muških u ponudi, prihvate mene.
Svesna od prvog dana da moram da im dokazujem (za razliku od većine drugih muških koji to nisu ni pokušavali) da to što su mi "ukazali poverenje" bez obzira što sam žensko, moram da opravdam.
Radila pošteno, oni tovarili poso nemilice. Ide sve kako treba, prodje neko pristojno vreme i ja načujem da se spremaju korekcije zarada.
Reših da popričam sa tadašnjim šefom o povišici.
Uzgred, platu sam imala u rangu početnika a radila poslove koji su daleko iznad toga.
Posle par rečenica naidjem na stav da su oni zadovoljni i sve je ok ali eto plata...
Pa ne vide u čemu je problem. Dobila sam posao, nije plata šire gledano ni tako loša. A to što kolege na sličnim poslovima imaju više...
Da, ali moja plata je DRUGA u kući. Eto, svima njima žene i ne rade ili rade za mnogo manju paru.
Pitam el su te žene isto što i ja, mogu da rade ovaj poso ovde...
Pa ne, ali opet...moram da razumem da oni ukupno imaju manja primanja u kući.

...i tako me to pratilo godinama dok se nisu u firmi desile ozbiljne promene i dok nisam nadigla najstrašniju dreku sve obraćajući se vrlo visokim funkcijama.
Poredeći se u mikro okuženju, imam iza sebe gomilu zasluga za postavljanje i unapredjenje procesa, za razliku od većine kolega.
Plata mi jeste u rangu al i dalje ne sasvim. Redovno me preskaču za dodatne nagrade upravo sledeći logiku "pa ima ona pristojnu platu".

Dakle, kod nas i dalje postoji uvreženo mišljenje da muška primanja treba da budu veća jer mu je više potrebno. Obično se ne podrazumeva da će i žena toliko i više kući doneti.
Ovo važi i u firmama koje u potpunosti kapitalistički posluju, jer i tu odluke donose živi ljudi, ne mašine.
zemljanin zemljanin 23:39 15.06.2018

Re: Bravo

Ova slika je samo jedan od dokaza,

akonto "Prirucnik za zene iz 1955" ... preuzeto iz USA i objavljeno i kod nas ... sa današnje tačke gledišta - katastrofa ... sa tadašnje - prihvatljivo ... u svakom slučaju tekst koji ni tada a ni danas nema osnova ... tih godina u SFRJ retko koje domaćinstvo je imalo kućne aparate ... u tom periodu na nivou SFRJ glavni izdatak kućnog budžeta je bila hrana sa učešćem preko 50% a nameštaj i kućni aparati su bili na nekom nn mestu sa jedva 4% ... to što je to objavljeno i kod nas je više pitanje politike tadašnje države i okretanje zapadu nego što je imalo ikakvog uticaja na vrlo patrijahalno uređenje, većinsko, tadašnje države ... kod nas su žene tada nosile marame a ruž za usne je bila misaona imenica ...

PS. da ne bude zabune, tekst je pogrešan na mnogo nivoa, ali nije slika ponašnja žena u SFRJ u tom periodu niti je to bio savet našim ženama ...
zemljanin zemljanin 23:43 15.06.2018

Re: Bravo

zilikaka

da si tražila smanjenje izbegla bi te probleme
zilikaka zilikaka 00:13 16.06.2018

Re: Bravo

zemljanin
zilikaka

da si tražila smanjenje izbegla bi te probleme


Jedno kratko poredjenje.
Recimo da onaj ko odlučuje hoće zaposlenog posebno da nagradi, pojača mu motiv za dalji rad i kupi lojalnost.
Daće mu neki vid nagrade tipa: evo za letovanje ili kupi ženi nešto ili...sve saosećajući u zajedničkoj obavezi donošenja kući što boljeg plena.
Kod žena se to ne važi.
Lojalnost se nekako podrazumeva, kao i to da ona nema potrebu da u kući podiže poziciju donošenjem ekstra plena. Za to služe muškarci.
Njeno je eventualno da obezbedi egzistenciju ako treba, i na tom nivou se ima razumevanja. Dalje ne.

..eto, ipak nisam dosledna.
Upustila sam se u tumačenje.
bene_geserit bene_geserit 00:23 16.06.2018

Re: Bravo

BebaOdLonchara
ovako samo može muškarac u americi da priča, kad smo kod biologije. kada bi svi pod obavezno, pored npr it-a završili i liberal arts, ova planeta bi bila bolje mesto za život.

roboti će da promene dosta toga, ali reci mi koliko će žena fakultetski obrazovanih da se uda za kromanjonca koji radi fizički posao samo zato što je dobro plaćen? i koliko tih poslova realno ima, dok ne stignu roboti? to je usko gledanje na stvar.

Ma samo sam konstatovao kako stoje stvari, nisam izricao vredonosne sudove.
A fakultet treba da služi tome da se osposobimo da imamo od čega da živimo, a ima stvari koje čovek treba da radi "on your dime & on your time" (od svojih para i u svoje slobodno vreme).

Znaš ono kad omatori plavuša, ostave je svi švaleri, nema više ni para, još samo 10 evra, šta će ode u javnu kuću, pita "jel imate vi nešto za 10 evra"? "Imamo, kako da ne", povedu je na poslednji sprat a na jednim vratima piše Dr., na drugim Prof., na trećim Mg., pita ona "šta je ovo"? "Pa šta bi ti, bageristu za 10 evra?"
zemljanin zemljanin 00:36 16.06.2018

Re: Bravo

da se naduvežem na komentar o "ispravnosti" nekih stavova u drugoj povini XX veka ... USA kao država koja je bila najmanje pogođena svetskim ratovima, prednjačila je u razvoju mnogih naučnih disciplina ... međutim, kao i uvek, određeni kulturni obrasci imaju ogroman uticaj na istraživanja a pogotovo na tumačenja ...

u studiji (Washburg, Lancaster) 60ih, objašnjava da je najveći uticaj u razvoju ljudi imao lov ... jasno je da su lovci bili muškarci pa je ženama automatski dodeljena sekundarna uloga (domaćice) ... kasnije studije 70ih (Lovejoy) su osporile domiaciju lova ali i dalje je muškarac dominantna figura, tek početkom ovog veka (Wrangham) potencira da je najveći uticaj imalo kuvanje uz održavanje vatre ... obrada mesa i drugih namirnica je davala zajednici mnogo veće mogućnosti ... po prvi put se žena pominje kao faktor u razvoju ljudskih zajednica ...

slična priča je vezana i za razvoj govora ... ranije studije i tumačenja smatrala su da je lov uticao na razvoj govora dok novije studije ukazuju da je upravo sakupljački način života i termička obrada hrane imali presudni ili barem jednako važan uticaj ... naravno, sakupljanje je bilo u mnogo većem obimu posao žena ... Tanner i Zihlman su takođe mnogo doprinele tim istraživanjima i studijama

antroploška istraživanja su multidisciplinarna a modeli ponašanja su znatno usavršeni tokom poslednjih decenija ... kako ne možemo naći fosilne ostatke ponašnja, možemo samo posrednim putem da formiramo zaključke ... ali zato možemo da posmatramo naše najbliže evolucione rođake i ta istraživanja su totalno dotukla dominaciju muškoh faktora u socijalnom životu kao i u razvoju samih ljudi ... uloge muškarca i žene su izjednačene u tom razvoju ...

nauka nije imuna od predubeđenja i kulturološkoh obrazaca ali sa dostupnost istraživanja kao i argumentacija mnogo pooštrila pa je postala i manje podložna u poslednjim decenijama ...

PS. medijski i kulturni pritsak, čak i kada je nehotičan, prilično utiču na nesvesno prihvatanje nekih utisaka koji nam formiraju stavove ... recimo čuvena slika evolucije koja prikazuje "majmuma" koji etapno postaje čovek ... da li je iko video takvu sliku na kojoj je prikazana žena?

c_h.arlie c_h.arlie 01:03 16.06.2018

Re: Bravo

bocvena
Хвала на пажњи и пријатан викенд желим :)

takođe! sutra imam 30 godina mature, pa moram da stavim papilotne i smršam do sutra:)

Balavica !
vrabac_onaj vrabac_onaj 01:17 16.06.2018

Re: Bravo

bocvena


meni se plače od ovog razgovora, majke mi.


sada i meni, veruj mi.
baš mučno.
čovek da se zapita, šta mi je sve ovo trebalo?

pri tome, pošto sam se već opekao, sada moram da naglasim ,ne, ne mislim na tebe.
ti i ja smo se več "čerali" a biće zdravlja pa ćemo se "čerati još" :)
nadam se da ti je jasno da cenim i poštujem tvoje mišljenje koliko god nam mišljenja bila oprečna.

međutim,

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 04:02 16.06.2018

Re: Bravo

Kod žena se to ne važi.

pa ko nam je kriv kada se primimo na plaćenu šoping-turu do segedina i džeparac od 10% plate. i onda kupimo mužu i deci poklone za te pare. i onda se bunimo kada kažu da smo emotivne.
bocvena bocvena 10:07 16.06.2018

Re: Bravo

Sad o ovome?:)

nenamerno sam uzela primer iz škole, bio mi bliži.
suština je - ne govorimo o verbalnom deliktu i slobodi govora nego o verbalnom nasilju. ako umeš da prepoznaš razliku.


A koje delo sledi iza abortus jeste ubistvo?

kratkoročno - zagorčava život svakoj ženi koja se na to odluči, drkaju ih najbliži, dušebriznici, ljudi na društvenim mrežama,popovi sa predikaonica, čak i lekari i sestre po bolnicama. dugoročno - stvara društvenu klimu u kome će nekoj pametnoj vladi pasti na pamet da promeni zakon i zabrani abortus. veruj mi, vas koji mislite da je ubistvo, ali ga ne biste ukinuli je najmanje.

sva naša prava su veoma krhka i iznova se osvajaju sa svakom novom generacijom. ima i puno žena koje toga nisu svesne. trenutno je svuda u svetu feminizam u krizi. mlade generacije niti uče o njemu niti su svesne koliko je malo vremena prošlo otkad su dobile prava koje kapiraju kao podrazumevajuća i neotuđiva. drugo,to je postala skoro ružna reč, jer štO više hoćemo? dali nam prst, a mi bi sad celu ruku. em što ne smeju više da nas biju nego ne smeju ni da nam govore ružne reči:)

Nasilje u porodici prema našem Zakonu o braku i porodičnim odnosima:

Član 197

(1) Nasilje u porodici, u smislu ovog zakona, jeste ponašanje kojim jedan član porodice ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo drugog člana porodice.

(2) Nasiljem u porodici, u smislu stava 1 ovog člana, smatra se naročito:

1. nanošenje ili pokušaj nanošenja telesne povrede;

2. izazivanje straha pretnjom ubistva ili nanošenja telesne povrede članu porodice ili njemu bliskom licu;

3. prisiljavanje na seksualni odnos;

4. navođenje na seksualni odnos ili seksualni odnos sa licem koje nije navršilo 14. godinu života ili nemoćnim licem;

5. ograničavanje slobode kretanja ili komuniciranja sa trećim licima;

6. vređanje, kao i svako drugo drsko, bezobzirno i zlonamerno ponašanje.

(razlika između konflikta i nasilja je u nastupanju iz pozicije moći - otac sam ti, muž, donosim pare u kuću, doktor7ka sam, profesor/ka sam, ja sam te rodila, ja ću ti presuditi, ja sam ih rodila, nećeš ih nikad više videti, ako me voliš, uradićeš šta ti kažem...)

sad beleška na margini: od feminizma ne bi bilo ni F da nije bilo muškaraca koji su stali uz svoje drugarice, žene, majke, komšinice. tako da ja sve nade polažem u naše sinove i unuke i vas, blogere B 92:))))
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:50 16.06.2018

Re: Bravo

sad beleška na margini: od feminizma ne bi bilo ni F da nije bilo muškaraca koji su stali uz svoje drugarice, žene, majke, komšinice. tako da ja sve nade polažem u naše sinove i unuke i vas, blogere B 92:))))


Od ovih potonjih se skupilo cak 2.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:50 16.06.2018

Re: Bravo

duplikat
Milan Novković Milan Novković 14:21 16.06.2018

Re: Bravo

bocvena
... ja sam te rodila ...

Meni ovo zvuči cool, i zavidim ženama

Izgleda da ću i sam postati majka do kraja godine i onda ću brutalno, fizički da maltretiram sve koji popreko pogledaju unuku, unuka, ćerku ili zeta
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:17 16.06.2018

Re: Bravo

Završavao bih ovo, i ranije bih, ali ovaj komentar, za razliku od drugih, do pola ima smisla.

ne govorimo o verbalnom deliktu i slobodi govora nego o verbalnom nasilju. ako umeš da prepoznaš razliku.


Ne, zaista ne, i stvarno bih ti bio zahvalan da to na nekom primeru pokažeš, tu razliku mislim.

Možda bih najpre shvatio ako bi mi rekla da li je verbalno nasilje recimo: grupa ljudi sa stavom da abortus treba zabraniti, osnuje neku svoju organizaciju, budu veoma aktivni, ima ih svuda, na TV, na svim mrežanma, organizuju okupljana, demonstarcije..sve to što ide a što nije zakonom zabranjeno, i svakoga dana sve potsećaju na svoje stavove.
Da li je to slobda govora ili verbalno nasilje?
Ja to zovem slobodom govora, udruživanja, i naravno da bih dopustio takvu aktivnost.
Zabranu toga bih zvao ukidanjem slobode, a zahteve da se zabrani nazvao zahtevima za ukidanje.
Nikada to ne bih nazvao verbalno nasilje, a ti?

Ne zovem verbalnim nasiljem ni kojekakve "borkinje" mada su mi na vrh glave po nekad.
Promenim kanal i rešim problem, a kad bi im neko uskratio pravo bio bih prvi da im se pravo da.
Ili slična situacija sa paradom.

kratkoročno - zagorčava život svakoj ženi koja se na to odluči, drkaju ih najbliži, dušebriznici, ljudi na društvenim mrežama,popovi sa predikaonica, čak i lekari i sestre po bolnicama


Da pogledamo to ovako.
Kažeš žena bi se neprijatno osećala.
Ok, ali šta ćemo sa pravima drugih, da li prava drugih treba da budu ukinuta kako bi se neka žena prijatno osećala?

Nije ničije osećanje mera za prava nekoga drugoga, mera je samo njegovo pravo, ne i njegov prijatan osećaj.
Žena treba da ima pravo na abortus, to mora da joj bude zagarantovano, a fin osećaj, to nikome niko ne garantuje.

Ili, žena abrotusom izazove užasan osećaj kod oca deteta, ili ostalih članova porodice, zagorča im život time, treba li taj njegov ili njihov osećaj da bude prepreka da žena sama odluči o abortusu?

Ja mislim da ne, da ženi ničim, ničijim osećajem, ne sme biti ograničeno pravo, ali isto tako ne sme biti ograničeno pravo onih koji su protiv toga da to i kažu, da se za to zalažu, osećanjima neke žene.
Imaš pravo, uvek može da odlučiš i ovako i onako, svaka tvoja odluka ima neku cenu, odluči pa se osećaj kako hoćeš.

veruj mi, vas koji mislite da je ubistvo, ali ga ne biste ukinuli je najmanje.


Ja ne mislim da je ubisto.
Ja samo kažem da ima osnova i za takvo razmišljanje, i da se sva prava onima koji tako razmišljaju moraju obezediti, osim prava da drugome ukinu njegova prava.

A to što si ti zaključila da ja tako mislim pokazuje crnobeli svet u tvojoj glavi.
Sa nama si ili protiv nas, a to je toliko uprošćen način razmišljanja da je uvek pogrešan.

I na kraju, kakve veze sad sa svim ovim ima nasilje u porodici?
predatortz predatortz 19:43 16.06.2018

Re: Bravo

I na kraju, kakve veze sad sa svim ovim ima nasilje u porodici?


Nikakve. Ali, kad sumnjaš u proklamovane ciljeve Saveta Evrope sigurno podržavaš i nasilje u porodici.
Prosto, ne može biti drugačije.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:21 16.06.2018

Re: Bravo



predatortz
I na kraju, kakve veze sad sa svim ovim ima nasilje u porodici?


Nikakve. Ali, kad sumnjaš u proklamovane ciljeve Saveta Evrope sigurno podržavaš i nasilje u porodici.
Prosto, ne može biti drugačije.


A i sam si nasilnik, makar latentni.
:)

Ma mora da je super biti navučen na te fraze, pozobaš to što su ti nabacali a uveren si da si mnogo pametan pa si shvatio.
Sve svrtsaš u dve tri grupice, i misliš da ti je sve jasno, svet podeliš na nas i fašiste, ono malo što ostane između nazoveš zostalim, primitivnim, retrogradnim...i bog da te vidi.
Recept za samozadovoljstvo, a te nijanse, prava, drugi i njihova prava, ma to nije za njih.
Tolerantnost se na nas odnosi, nas se mora tolerisati, mi druge ne, mi ćemo po njima iz svih oružja, a kad oni po nema, e onda je tu savet Evrope.
bene_geserit bene_geserit 20:44 16.06.2018

Re: Bravo

bocvena
trenutno je svuda u svetu feminizam u krizi. mlade generacije niti uče o njemu niti su svesne koliko je malo vremena prošlo otkad su dobile prava koje kapiraju kao podrazumevajuća i neotuđiva. drugo, to je postala skoro ružna reč


Kako misliš "mlade generacije ne uče o feminizmu"? Imaš gender studies, women studies, lgbt studies, black studies i sve ostale slične gluposti gde to može da uči onaj koji želi (a broj ljudi koji idu na to je veći nego ikad jer otvara mogućnosti tipa da budeš diversity coordinator ili affirmative action specialist - idelno za sadiste, pazi imaš license da maltretiraš sve ove koji te ignorišu).
Ili možda pričaš o tome da uvedemo feminizam kao obavezno štivo za sve?

A sad bez zezanja, feminizam nije sam sebi cilj, a žene su se manje više za svoja prava izborile.
Prvih par faza feminizma je bilo razumno i teško da neko može da ima primedbe na to. Ali ovo zadnjih decenija, povezivanje sa "gender is a social construct" ideologijom, pravima manjina i "equality of outcome" ideologijom, to su budalaštine.
Ako kriza feminizma postoji onda je self-inflicted.
Ali mislim da postoji pre svega što su se žene izborile za svoja prava pa je smisao nestao. Zato su i krenuli sa budalastinama.
janospistaferika janospistaferika 21:04 16.06.2018

Re: Bravo

Meni je ovo sjajno.

bene_geserit bene_geserit 21:15 16.06.2018

Re: Bravo

hoochie coochie man
Žena treba da ima pravo na abortus, to mora da joj bude zagarantovano, a fin osećaj, to nikome niko ne garantuje.

Ti baš ne pratiš najnovije trendove gde se težina "zločina" meri time koliko se uvređena žrtva oseća.
zilikaka zilikaka 21:19 16.06.2018

Re: Bravo

A sad bez zezanja, feminizam nije sam sebi cilj, a žene su se manje više za svoja prava izborile.


bene, da ja tebe nešto pitam, a ti odgovori ako hoćeš.Ne znam koliko dugo si u Ameriki al osnovano rpretpostavljam da si prva generacija tamo. Stoga, da li si se tokom radnog veke osećao kao građanin maaalo nižeg reda u odnosu na domaće?
Posebno u prvim godinama nakon dolaska.

Znaš na čega mislim. Ima konkurs za poso, javi se vas više, svi recimo podjednaki al nekoliko vas stranci a nekoliko skroz domaći.
Da li si tad bio svestan da moraš ili da budeš bolji, ili da radiš za manje para ili...da na bilo koji način poništiš tu prednost domorodaca koja se podrazumeva, da bi se izborio za svoje mesto.

Osnovano pretpostavljam da je odogovor potvrdan.

E, vidiš, tako isto se žene osećaju u nekim poslovima manje više celog života. U svojoj zemlji, naravno.
Izuzetak su zanimanja gde ih procentualno ima bar koliko i muškaraca, ako ne i više.

Čak i kad se negde pokažeš i dokažeš, opet nemaš baš skroz ravnopravan tretman. Pisala sam sinoć o plati i posebnim nagradama iz ličnog ugla, bez obzira koliko se ti prethodno trudio da dokažeš da to ima opravdanog osnova.

Dakle, ne znam da li se to rešava feminizmom ali daleko od toga da su se žene izborile za sva svoja prava.
4krofnica 4krofnica 22:38 16.06.2018

Re: Bravo

Dakle, ne znam da li se to rešava feminizmom ali daleko od toga da su se žene izborile za sva svoja prava.


ma mi se za to pravo ni ne borimo, zili. previše smo rastrojene od materinstva, nismo dorasle zadatku, nećemo da zalegnemo na poslu..
i dalje ne mogu da razumem da mi neko objašnjava da ja radim na bilo koji način (mentalno ili fizički) u smanjenom obimu od muškaraca. to nema nikakve veze sa tim u kojim poslovima je zastupljeniji neki pol (a imam i primer jedne kvalitetne softverske kuće sa kojima sarađujem deceniju, gazda isključivo ima ekipu žena u svojoj firmi i nikada nije primio nijednog muškarca da mu koduje. eto, čovek izgleda nije čuo da muškarci kidaju softver i da se mane ćorava posla) već sa tim koliko u istoj vrsti posla muškarci i žene rade odnosno zarađuju.

a to 'manje-više' smo se izborile za prava je jedna katastrofa od mišljenja ali ne mogu da kažem da je bane geserit ovde u manjini, nažalost. verujem da mnogi tako i misle i tu je osnova svih jebenih relativizacija borbe za jednaka prava.



janospistaferika janospistaferika 04:45 17.06.2018

Re: Bravo

a imam i primer jedne kvalitetne softverske kuće sa kojima sarađujem deceniju, gazda isključivo ima ekipu žena u svojoj firmi i nikada nije primio nijednog muškarca da mu koduje



coolinarika.com?


Šala, šala, nemojte me ugaziti štiklama.
c_h.arlie c_h.arlie 06:10 17.06.2018

Re: Bravo

4krofnica
Dakle, ne znam da li se to rešava feminizmom ali daleko od toga da su se žene izborile za sva svoja prava.


ma mi se za to pravo ni ne borimo, zili. previše smo rastrojene od materinstva, nismo dorasle zadatku, nećemo da zalegnemo na poslu..
i dalje ne mogu da razumem da mi neko objašnjava da ja radim na bilo koji način (mentalno ili fizički) u smanjenom obimu od muškaraca. to nema nikakve veze sa tim u kojim poslovima je zastupljeniji neki pol (a imam i primer jedne kvalitetne softverske kuće sa kojima sarađujem deceniju, gazda isključivo ima ekipu žena u svojoj firmi i nikada nije primio nijednog muškarca da mu koduje. eto, čovek izgleda nije čuo da muškarci kidaju softver i da se mane ćorava posla) već sa tim koliko u istoj vrsti posla muškarci i žene rade odnosno zarađuju.

a to 'manje-više' smo se izborile za prava je jedna katastrofa od mišljenja ali ne mogu da kažem da je bane geserit ovde u manjini, nažalost. verujem da mnogi tako i misle i tu je osnova svih jebenih relativizacija borbe za jednaka prava.




Ja se ne slažem po pitanju prava žena ni sa kim.
Hoću da kažem da je moj stav jedinstven (da ne kažem unikatan).
Jer - ja bih voleo (nije da se nešto previše zalažem) da žene 'preuzmu komandu', a muškarci da se konvertuju u izvršioce - dakle, upravljačka i deklarativna prava ženama - a muškarcima implementacioni zadaci.
Za to sam našao primer u mojoj porodici - ja sam samo šljakao, a žena je hendlovala sve ostalo u našoj 'priči' ... a najvažnije je da su, duboko verujem, naša deca, njenom ogromnom zaslugom postigle to da su sada tamo gde jesu.
Naravno, ne umanjujem ni njihov doprinos.
A moj je minoran.
U svakom slučaju - moj stav. generički i generalan je - žene gore, muškarci dole.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 07:34 17.06.2018

Re: Bravo

Ono što je važno je da se ne sme zabranjivati nikome da to smatra ubistvom, pa i da insistira na tom izrazu ako misli da treba.

Ако је абортус убиство, онда је свака мастурбација геноцид.
anonymous anonymous 07:43 17.06.2018

Re: Bravo

Predrag Brajovic
Ono što je važno je da se ne sme zabranjivati nikome da to smatra ubistvom, pa i da insistira na tom izrazu ako misli da treba.

Ако је абортус убиство, онда је свака мастурбација геноцид.

Tvoje je pravo da izražavaš i takvu misao.

Koliko ozbljno će ona biti shvaćena - drugo je pitanje .
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 07:57 17.06.2018

Re: Bravo

Tvoje je pravo da izražavaš i takvu misao.

Koliko ozbuljno će ona biti shvaćena - drugo je pitanje .

Значи, и ти си међу злочинцима?!
anonymous anonymous 08:11 17.06.2018

Re: Bravo

Predrag Brajovic
Tvoje je pravo da izražavaš i takvu misao.

Koliko ozbuljno će ona biti shvaćena - drugo je pitanje .

Значи, и ти си међу злочинцима?!



Tako je Peđa.

Ja sam među njih odavno svrstan.

Još od vremena kada sam se zalagao za pravo Milivojevića da komentariše, pa onda za pravo na debatu u pogledu obaveznih vakcina, pa .....da ne nabrajam.

U međuvremenu sam se manuo ćorava posla.....samo ponekad ponešto prokomantarišem

Tek da pružim podršku onima koji i dalje istrajavaju.
anonymous anonymous 08:31 17.06.2018

Re: Bravo

Predrag Brajovic
Tvoje je pravo da izražavaš i takvu misao.

Koliko ozbuljno će ona biti shvaćena - drugo je pitanje .

Значи, и ти си међу злочинцима?!



U prolazu.....

.....ako iz narativa o ubistvu stižeš do "zločina" .....a dalje verovatno i društvene osude i kazne, moje mišljenje je unekoliko iznijansirano.

...delo je , po meni, započeto već inicijalnim radnjama ....u kojima su neodgovorno učestvovali i žena i muškarac.....pa bi konsekventno tome oni bili - saizvršioci i podjednako nosili teret odluke o prekidu trudnoće.

A i načelno .....oni/e kojima je zaista stalo do poboljšanju muško/ženskih odnosa , problematiku ne sagledavaju samo iz " ženske " perspektive, ....koja se suprotstavlja "muškoj" nego je vide kao potrebnu promenu odnosa, koja je podjednako značajna za oba pola.




bene_geserit bene_geserit 08:34 17.06.2018

Re: Bravo

zilikaka
bene, da ja tebe nešto pitam, a ti odgovori ako hoćeš.

U USA sam 9 godina, samo sam prešao u okviru firme (nisam imao ni jedan intervju za posao), pre toga sam bio 7 godina u Torontu, pre toga u Francuskoj, ...
Radim tih 9 godina u istoj firmi u istoj grupi u kojoj je ~120 ljudi, od toga su 118 azijati, a tačno 2 nisu (prilično je lako prebrojati), tj. ja i još jedna osoba. Svi nivoi menadžmenta su indusi i kinezi.
Tako kada kažeš gradjanin "nižeg reda u odnosu na domaće" - na koje domaće misliš? Najveći deo azijata je došao na vize, ima ih koji su završili fakultet u USA.

Kada sam bio u Torontu (gde sam imao samo jedan razgovor za posao, a lik koji je odlučivao da li ću da budem primljen je bio naš lik) gde sam sve vreme opet radio u istoj firmi u grupi koja je od 30 porasla na 400 ljudi pa pala na 170, pa ...) bilo je max 20% ne-azijata (u piku znatno manje), mahom imigranata iz istočne Evrope. Upravo pokušavam da se setim ko bi tu mogao da bude "domaći" i radi se o 4 lika, od čega su dvojica jako, jako dobra u poslu, treći je bio zabavan lik koga su otpustili zato što je odbio da prenosi posao indusima, a četvrti još zabavniji koji je otpušten jer je pokrenuo peticiju da se ne dozvoli prenos naših informacija u USA kada nas je kupila američka firma.

Istina tačno je da je teško plivati u okruženju gde imaš 60% indusa, 35% kineza, par korejaca, par japanaca, jednog turčina, jednog zalutalog amerikanca, i to je to. Pri tome induski menadžment prima samo induse (na H1B vize uglavnom) zato što su korumpirani, kineski menadžment prima samo kineze (jer misle da su belci glupi i lenji). Nećeš verovati imamo drugu grupu u firmi u kojoj radi ~35 ljudi od čega 35 pakistanaca (koji se usput žale da indusi neće da ih primaju kad konkurišu za posao).

Ali se prilično slično osećam od kada radim na severno-američkom kontinentu, naravno da nemaš skroz ravnopravan tretman kada vladaju neka druga plemena a ne tvoja, a kada dodje do masovnih otpuštanja (preživeo sam do sada 3 gde letelo 30-40% ljudi) prestane da bude bitno ko kako radi posao, već samo ko je iz čijeg "sela" po Indiji i Kini, i čija se deca sa čijom druže.
To kako se svako od nas oseća (na poslu u vezi toga da li je pravedno nagradjen) je subjektivno i irelevantno i ne mora da bude ni blizu istine.

Istina (kod nas u firmi) žene imaju trenutno povlašćeni tretman, jer je direktiva da ne smeju da ih otpuštaju (prošli put kada je bilo otpuštanje su se sve otpuštene žene skupile i tužile firmu, ovi su naravno settlovali jel ne žele bad press, ali je bilo prilično skupo). Takodje je stigla direktiva da mora da se poveća % žena (inače ti sednu za vrat diversity manijaci, za taj push možemo da se zahvalimo Obami) pa samo njih primaju poslednjih nekoliko godina (ne puno, pošto smo uglavnom imali hiring freeze, to ti je obavezno posle većih lay-off-ova). Istina od ~120 ljudi do skora smo imali tačno jednu ženu u timu, tj. beyond ridiculous, tako da mi taj deo ne smeta ni malo.

Kad sam rekao da su se žene izborile za svoja prava, mislio sam na USA.
U Srbiji se nadam da to što je % žena sudija daleko veći od procenta muškaraca (prema onomo što je Bo okačila) znači i da je zaživela ravnopravna podela imovine u slučaju razvoda (to pre 30 godina definitivno nije bilo tako), a valjalo bi i da su se kazne za silovanja povećale, kao i da su profesorke u školama prestale da podržavaju da im direktor bude onaj jedini muški profesor koga imaju (i u bolnicama).
Što se tiče razlika u plati tih 8.7% (ne znam da li sam to dobro ukačio iz one statistike) deluje zanemarivo, pogotovo kada se uzme u obzir da ima velike inercije u celom procesu.
bene_geserit bene_geserit 08:39 17.06.2018

Re: Bravo

c_h.arlie
ja bih voleo (nije da se nešto previše zalažem) da žene 'preuzmu komandu', a muškarci da se konvertuju u izvršioce - dakle, upravljačka i deklarativna prava ženama - a muškarcima implementacioni zadaci.
Za to sam našao primer u mojoj porodici - ja sam samo šljakao, a žena je hendlovala sve ostalo u našoj 'priči' ...

Sreća živa za vašu porodicu da ste napravili takav deal, samo ne bih ja to generalizovao. Čarli, nisu svi muškarci kao ti. Neki su, jebiga, korisni članovi porodice.
bene_geserit bene_geserit 08:53 17.06.2018

Re: Bravo

4krofnica
i dalje ne mogu da razumem da mi neko objašnjava da ja radim na bilo koji način (mentalno ili fizički) u smanjenom obimu od muškaraca.

Što ti niko i neobjašnjava, jel si upoznata sa pojmom "u proseku"? Odakle bi bilo ko ovde znao koliko ti radiš na poslu?
a imam i primer jedne kvalitetne softverske kuće sa kojima sarađujem deceniju, gazda isključivo ima ekipu žena u svojoj firmi i nikada nije primio nijednog muškarca da mu koduje. eto, čovek izgleda nije čuo da muškarci kidaju softver i da se mane ćorava posla

Da nisu u pitanju baze, to mi je uvek ličilo na heklanje? To se zezam, ali žene rade bolje baze od muškaraca (opet u proseku), ima valjda neke veze sa urednošću, disciplinom.
Btw, meni žena softveraš, i kidala je (dok je radila, otkad smo u USA je mrzi, ne mogu nikako da je nateram da opet radi).
A taj extra effort koji sam pomenuo, to ti je ono da ti se posao ne završi u trenutku kada izadješ iz firme (pa zaboraviš na njega do sledećeg dana dok ne udješ ponovo u firmu), već da rešavaš poslovne probleme i dok se uspavljuješ (nimalo zdravo, naprotiv). Još nisam sreo ženu koja (koliko god da je dobra) ima taj nivo posvećenosti poslu.
zilikaka zilikaka 11:10 17.06.2018

Re: Bravo

A taj extra effort koji sam pomenuo, to ti je ono da ti se posao ne završi u trenutku kada izadješ iz firme (pa zaboraviš na njega do sledećeg dana dok ne udješ ponovo u firmu), već da rešavaš poslovne probleme i dok se uspavljuješ (nimalo zdravo, naprotiv). Još nisam sreo ženu koja (koliko god da je dobra) ima taj nivo posvećenosti poslu.


Moj Bene, nije to posvećenost, to je mora(nje).
Evo, ja sam godinama znala da sam kako tako počela da se odmaram onda kad prestanem da sanjam situacije i probleme sa posla. To obično bilo koji dan po odlasku na godišnji.
Al to nije normalno i ne treba tako. To radiš kad te muka natera i tačno onoliko dugo koliko muka traje.

Inače, treba se zamisliti...
c_h.arlie c_h.arlie 11:50 17.06.2018

Re: Bravo

bene_geserit
c_h.arlie
ja bih voleo (nije da se nešto previše zalažem) da žene 'preuzmu komandu', a muškarci da se konvertuju u izvršioce - dakle, upravljačka i deklarativna prava ženama - a muškarcima implementacioni zadaci.
Za to sam našao primer u mojoj porodici - ja sam samo šljakao, a žena je hendlovala sve ostalo u našoj 'priči' ...

Sreća živa za vašu porodicu da ste napravili takav deal, samo ne bih ja to generalizovao. Čarli, nisu svi muškarci kao ti. Neki su, jebiga, korisni članovi porodice.

Hvala ti na podršci i razumevanju.
Istina, šteta je što svi muškarci nisu kao ja - to jest, da omoguće svojim ženama potpunu kreativnost.
Po meni je to osnovni zadataka muškaraca - a za ostalo će se pobrinuti žene.
Za moj odnos prema ženama zahvalan sam svome ocu i starom kumu - jer su oni zaista voleli žene - i to sve.
bocvena bocvena 12:36 17.06.2018

Re: Bravo

možda se udubim od ponedeljka:)

hoochie coochie man hoochie coochie man 18:45 17.06.2018

Re: Bravo

Ако је абортус убиство, онда је свака мастурбација геноцид.


:))
Ne svaka, samo muška.
Dame to mogu mirne savesti i do mile volje.
A pošto je zenski orgazam ionako bez smisla i svrhe svejedno je.
Nego da vidimo šta ćemo sa ovulacijom, da li je u redu propuštati priliku, i to mnogo prilika.

Brajo, ja se nadam da se zezaš, ali među ovima što te podržavaju, nisam siguran da nema onih koji to stvarno misle.
dragosevacprekosutra dragosevacprekosutra 22:00 17.06.2018

Re: Bravo

Volela bih da razmisliš i da mi kažeš da li smatraš da malobrojne žene koje rade sa tobom (istu ili sličnu vrstu posla), da li ne uspevaju da se bave poslom 'na visokom nivou' zatim da li manje rade od tebe i konačno da li imaju manje plate.


jel mogu ja?

jel mogu ja?

pa vidi ovako:

da li ne uspevaju da se bave poslom 'na visokom nivou'


da

zatim da li manje rade od tebe


ne

i konačno da li imaju manje plate.


ne

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:42 18.06.2018

Re: Bravo

U Srbiji se nadam da to što je % žena sudija daleko veći od procenta muškaraca (prema onomo što je Bo okačila) znači i da je zaživela ravnopravna podela imovine u slučaju razvoda (to pre 30 godina definitivno nije bilo tako), a valjalo bi i da su se kazne za silovanja povećale, kao i da su profesorke u školama prestale da podržavaju da im direktor bude onaj jedini muški profesor koga imaju (i u bolnicama).

žene sudije uglavnom osuđuju ženu što je muž tukao, a kad žena uzvrati u samoodbrani, uglavnom nikada nije samoodbrana već teško ubistvo i robijaju više od legije i zvezdana zajedno. ženama u srbiji se dodeljuje minimalna alimentacija i onda kada je muž ne plaća (jer neće, ne zato što nema), onda mu smanje tu alimentaciju još malo, i on ne nastavlja da je plaća. kuća koja je zajednička, i koju je ženski sudija odredila da se proda i podeli na dva dela, se nikada ne proda: ona sa decom živi kod njenih ili iznajmljuje garsonjeru, ako ima sreće da uopšte ima posao (jer niko neće da zapošljava ženu koja, evo, neće da abortira i bude ubiTcom, već hoće da rodi više od jednom), a deo kuće možda jednom pripadne deci pod uslovom da muž ne napravi novu porodicu (ako je pre toga ne ubije, pa onda kuću uzmu njegovi roditelji). žena u srbiji je sasvim obespravljena ako nema muža ili tatu iza sebe koji ima neku vezu ili kintu, ili ako nije političarka koja se uglavila na vreme, pa zna sve o svima i pokuplia je svoje veze i kanale. i da, žena u srbiji se ne bori za svoja prava jer je institucije blokiraju na sve moguće načine da ostvare pravo koje piše u zakonu, na svim nivoima. u tim institucijama uglavnom rade žene, btw. :)

evo, neću više.

btw, za krofnicu koja se naljutila, ja uopšte ne mislim da žena ne treba isto da bude plaćena kao muškarac i da ne može da obavlja dobro posao kao muškarac, ali u životu je češće drugačije ako žena ima decu. to što treba da imamo razumevanja za te stvari i nijanse je super, ali liberlani kapitalizam jede i svoju decu, pa što ne bi i žene? zato sistem mora te stvari da izjednači na drugi način. i da, borba je tek počela, nema 100 godina od kad žene smeju da rade i imaju imovinu ili svoj biznis. i tek da napomenem da žena ima po celom svetu, negde su manje vredne od psa na ulici, nemaju nikakav prava (bukvalno) i za njih se niko ne bori. neke stvari ne mogu preko noći da se dese, treba vremena, jbg...

ali ono što meni uvek u svakoj raspravi o "ženskim pravima" upada u oči da su dečija prava potpuno po strani i da deca možda žele mamu da viđaju mnogo češće ili stalno ili non-stop, ali mi smo preokupirane merenjem kite sa muškarcima jer imamo i mi konja za trku, i dve ruke i dve noge i glavu i umemo i hoćemo isto. ne razumem kako ne prihvatimo ono što muškarci ne mogu ne samo biološki, psihološki pre svega, prevtvorimo sistemski u svoju prednost? zašto moramo da se jebeno takmičimo?

stvarno neću više.
c_h.arlie c_h.arlie 08:00 18.06.2018

Re: Bravo

BebaOdLonchara
U Srbiji se nadam da to što je % žena sudija daleko veći od procenta muškaraca (prema onomo što je Bo okačila) znači i da je zaživela ravnopravna podela imovine u slučaju razvoda (to pre 30 godina definitivno nije bilo tako), a valjalo bi i da su se kazne za silovanja povećale, kao i da su profesorke u školama prestale da podržavaju da im direktor bude onaj jedini muški profesor koga imaju (i u bolnicama).

žene sudije uglavnom osuđuju ženu što je muž tukao, a kad žena uzvrati u samoodbrani, uglavnom nikada nije samoodbrana već teško ubistvo i robijaju više od legije i zvezdana zajedno. ženama u srbiji se dodeljuje minimalna alimentacija i onda kada je muž ne plaća (jer neće, ne zato što nema), onda mu smanje tu alimentaciju još malo, i on ne nastavlja da je plaća. kuća koja je zajednička, i koju je ženski sudija odredila da se proda i podeli na dva dela, se nikada ne proda: ona sa decom živi kod njenih ili iznajmljuje garsonjeru, ako ima sreće da uopšte ima posao (jer niko neće da zapošljava ženu koja, evo, neće da abortira i bude ubiTcom, već hoće da rodi više od jednom), a deo kuće možda jednom pripadne deci pod uslovom da muž ne napravi novu porodicu (ako je pre toga ne ubije, pa onda kuću uzmu njegovi roditelji). žena u srbiji je sasvim obespravljena ako nema muža ili tatu iza sebe koji ima neku vezu ili kintu, ili ako nije političarka koja se uglavila na vreme, pa zna sve o svima i pokuplia je svoje veze i kanale. i da, žena u srbiji se ne bori za svoja prava jer je institucije blokiraju na sve moguće načine da ostvare pravo koje piše u zakonu, na svim nivoima. u tim institucijama uglavnom rade žene, btw. :)

evo, neću više.

btw, za krofnicu koja se naljutila, ja uopšte ne mislim da žena ne treba isto da bude plaćena kao muškarac i da ne može da obavlja dobro posao kao muškarac, ali u životu je češće drugačije ako žena ima decu. to što treba da imamo razumevanja za te stvari i nijanse je super, ali liberlani kapitalizam jede i svoju decu, pa što ne bi i žene? zato sistem mora te stvari da izjednači na drugi način. i da, borba je tek počela, nema 100 godina od kad žene smeju da rade i imaju imovinu ili svoj biznis. i tek da napomenem da žena ima po celom svetu, negde su manje vredne od psa na ulici, nemaju nikakav prava (bukvalno) i za njih se niko ne bori. neke stvari ne mogu preko noći da se dese, treba vremena, jbg...

ali ono što meni uvek u svakoj raspravi o "ženskim pravima" upada u oči da su dečija prava potpuno po strani i da deca možda žele mamu da viđaju mnogo češće ili stalno ili non-stop, ali mi smo preokupirane merenjem kite sa muškarcima jer imamo i mi konja za trku, i dve ruke i dve noge i glavu i umemo i hoćemo isto. ne razumem kako ne prihvatimo ono što muškarci ne mogu ne samo biološki, psihološki pre svega, prevtvorimo sistemski u svoju prednost? zašto moramo da se jebeno takmičimo?

stvarno neću više.

Gotovo u potpunosti podržavam izloženo !
Сагласан !
4krofnica 4krofnica 08:35 18.06.2018

Re: Bravo

btw, za krofnicu koja se naljutila


ma zašto bih se ljutila, svako neka kaže šta misli (i niko od nas se naravno neće pomaknuti od svog stanovišta:) nisu takvi stavovi retki uprkos bezbroj primera koji su slični iskustvu koje je imala zili... ali to već nije moj problem, neka cveta hiljadu mišljenja.




bocvena bocvena 09:04 18.06.2018

Re: Bravo

A sad bez zezanja, feminizam nije sam sebi cilj, a žene su se manje više za svoja prava izborile.


nemam vremena da pojedinačno odgovaram na komentare, moram da sažmem. feminizam nije borba prsa u prsa sa "zlim" muškarcima. 100 godina nam je trebalo da postanemo vlasnice naših tela, obrazovanja i novca, bar zakonski. sad ostaje praktična borba da ti zakoni funkcionišu i u praksi, a i da nam ih ne oduzmu u ovo revizionističko, neoklerikalno i kvazi konzervativno doba. a kad sačuvamo goli život od očeva, muževa, šefova, porođaja, sinova (i drugih žena!), iškolujemo se i dokopamo kore hleba, eto mogli bi i da prestanu da nam prete večnim ognjem, uvredama, šikaniranjem i snishodljivošću (simpatična si, ali glupa:)

(ovde mislim na ovu zapadnu manjinu, dve trećine sveta je i dalje pakao za žene.)

inače, ja lično verujem da se do tog boljeg, manje agresivnog,tolerantnijeg, inkluzivnijeg društva ne stiže teoretisanjem (pa ni na blogovima i džender studijama:) nego ličnim primerima, po kući, na ulici, u školi, na radnom mestu. umesto da im pričam da treba da budu pažljivi prema deci sa bilo kakvim izazovima, ja ću i svoju i tuđu decu da stavim u kreativne, zabavne i zahtevne situacije da nešto rade zajedno. isto je i sa muško/ženskim pitanjima, seksualnošću, nacijom, verom...naći najmanji zajednički imenitelj - ljubav, a onda nek cveta stotinu cvetova.

zadržavam pravo da kad krenu da mi se unose u facu i da viču - moj cvet je najbolji cvet od svih cvetova, a ti si jedna gladiola i sg ću ti počupam sve latice, ja kažem - ti si jedan verbalni (a bogami i praktični) siledžija. oladi.





c_h.arlie c_h.arlie 09:29 18.06.2018

Re: Bravo

bocvena
A sad bez zezanja, feminizam nije sam sebi cilj, a žene su se manje više za svoja prava izborile.


nemam vremena da pojedinačno odgovaram na komentare, moram da sažmem. feminizam nije borba prsa u prsa sa "zlim" muškarcima. 100 godina nam je trebalo da postanemo vlasnice naših tela, obrazovanja i novca, bar zakonski. sad ostaje praktična borba da ti zakoni funkcionišu i u praksi, a i da nam ih ne oduzmu u ovo revizionističko, neoklerikalno i kvazi konzervativno doba. a kad sačuvamo goli život od očeva, muževa, šefova, porođaja, sinova (i drugih žena!), iškolujemo se i dokopamo kore hleba, eto mogli bi i da prestanu da nam prete večnim ognjem, uvredama, šikaniranjem i snishodljivošću (simpatična si, ali glupa:)

(ovde mislim na ovu zapadnu manjinu, dve trećine sveta je i dalje pakao za žene.)

inače, ja lično verujem da se do tog boljeg, manje agresivnog,tolerantnijeg, inkluzivnijeg društva ne stiže teoretisanjem (pa ni na blogovima i džender studijama:) nego ličnim primerima, po kući, na ulici, u školi, na radnom mestu. umesto da im pričam da treba da budu pažljivi prema deci sa bilo kakvim izazovima, ja ću i svoju i tuđu decu da stavim u kreativne, zabavne i zahtevne situacije da nešto rade zajedno. isto je i sa muško/ženskim pitanjima, seksualnošću, nacijom, verom...naći najmanji zajednički imenitelj - ljubav, a onda nek cveta stotinu cvetova.

zadržavam pravo da kad krenu da mi se unose u facu i da viču - moj cvet je najbolji cvet od svih cvetova, a ti si jedna gladiola i sg ću ti počupam sve latice, ja kažem - ti si jedan verbalni (a bogami i praktični) siledžija. oladi.






Podržavam borbu !
Ono što ne podržavam su 'kuhinje' iz kojih se takva borba kreira.
Na žalost, naše borkinje i borci su 'borbu' prokurvali ?!
Zar zaista iko misli da npr. 'Žene u crnom' mogu da ikoga (osim njih 200 ili koliko) povedu u ikakvu 'borbu' za išta ili bilo šta ?!
Mislim --- strašno.
Dakle, kod nas je 'borba' za ljudska prava prokurvana - na žalost.
Profesionalni borci su usrali stvar do blačaka.
Što se mene (lično) tiče - ja se svaki dan borim za prava slabijih - na svoj način.
zilikaka zilikaka 09:37 18.06.2018

Re: Bravo

Bebo, da ne citiram pojedinačno tvoj komentar, prvi i drugi deo ne mogu zajedno.
Naime, u sredini gde žena koja nije sama sebi obezbedila egzistenciju nego zavisi od muža, u okolnostima koje si lepo opisala, u potpunosti je prepuštena njegovoj dobroj volji.
U protivnom, ako odluči da napusti zajednicu, osudjuje sebe i decu na život u nemogućim uslovima.
Nismo mi Skandinavija pa da se pobrinemo da u slučaju razvoda niko ne postaje socijalni slučaj.
E, upravo zato ne može ovaj drugi deo pre prvog. Znači, ovde ne može žena mrtva ladna da odluči da se isključivo posveti deci a da pri tome često ne mora da trpi mnogo toga što ne želi.
Možda negde i može al ovde jok.
...osim ako joj je familija ostavila kapital od kojeg može normalno da živi i izdržava porodicu, al to je jaaako retko.

ecce-florian ecce-florian 18:31 18.06.2018

Re: Bravo

janospistaferika
a imam i primer jedne kvalitetne softverske kuće sa kojima sarađujem deceniju, gazda isključivo ima ekipu žena u svojoj firmi i nikada nije primio nijednog muškarca da mu koduje


coolinarika.com?

Šala, šala, nemojte me ugaziti štiklama.


Šala, šala, nemojte me ugaziti štiklama.
c_h.arlie c_h.arlie 18:31 14.06.2018

M'da !

Pravda za žene !
Muškarci koji maltretiraju žene, na bilo koji način, su pičke, gamad i đubrad.
Dodatno - niko ni zbog čega ne bi smeo da bude maltretiran - bio muško ili žensko.
No, ja mislim da je za svako dete najbolje da ima mamu i tatu.
Da li sam ja zbog toga homofob ?

Eee, da - zaboravih da kažem i da uvažavam gospodina Antonića ... jednom sam se baš lepo ispričao sa njim ispred knižare ispod 'Londona'.
bene_geserit bene_geserit 18:38 14.06.2018

da

i uvek, na kraju, bavljenje mojim motivima

Tvoji motivi me uopšte ne zanimaju.
To sam ti replicirao jer si se uporno bavila sa mnom (tipa "trebalo bi da se vratiš u Srbiju gde žene prebijaju i siluju" i slično).
Pri tome sam prvih par provokacija tog tipa iskulirao i rekao ti da neću da se svadjam.
Evidentno ti je samo trebao povod da se istreseš, pa reko da pomognem.
Dok žene oko njih zlostavljaju, ubijaju, vređaju, društveno i socijalno iscrpljuju i marginalizuju, proglašavaju inkubatorima u ime spašavanja srpstva, abortus izjednačavaju sa čedomorstvom, oni bi da se bave finom semantikom, kanadskim feministkinjama četvrtog talasa i pišu nadahnute sastave o tome koliko vole žene. Kad izneseš lični primer diskriminacije ili zlostavljanja, seljanka si, to je u nobles društvu nepristojno. Kad navedeš statistiku i relevantne novinske i naučne izvore - to niko ne čita:)

Ako stvarno želiš da pričaš o toj temi (a ne deluje mi), navedi tu statistiku i relevantne naučne izvore. Relevantni novinski izvori ne postoje pa taj deo možeš da preskočiš.

Btw, abortus jeste ubistvo. Feel free to disagree koliko god želiš.
apacherosepeacock apacherosepeacock 19:04 14.06.2018

Re: da

Btw, abortus jeste ubistvo. Feel free to disagree koliko god želiš.


Pa kazi to onima koji donose zakone, a zakoni su uglavnom ogledalo drustva i volja vecine. Za ubistvo zene koja je trudna, recimo, ne sudi se za ubistvo i nerodjenog deteta jer za dvostruko ubistvo tuzilac treba da dokaze da je udahnulo vazduh izvan majcinog tela (rodjeno zivo). Dokle god nije rodjeno dokazano zivo znaci ne racuna se u zivot. Pravno. A sad licno svako smatra po sopstvenoj volji.

Znam, zvuci grubo ali tako tretiraju zakonodavci (ja o tome sada bez da ulazim u raspravu). Znaci fetus do 4 meseca kada je abortus legalno dozvoljen tek ne moze da se racuna u zivo bice po pravnim parametrima.


kick68 kick68 22:29 14.06.2018

Re: da

abortus jeste ubistvo

Legalan ubija samo jedno bice, ilegalan dva (oba). Treba raditi na edukaciji i razvijanju odgovornosti oba pola (ne na ispiranju mozga), to je tacno. Legalan, bezbedan prekid trudnoce jedno je od osnovnih ljudskih prava.
bocvena bocvena 07:45 15.06.2018

Re: da

To sam ti replicirao jer si se uporno bavila sa mnom (tipa "trebalo bi da se vratiš u Srbiju gde žene prebijaju i siluju" i slično).


bene, sujetan si. smisao mog komentara je bio vrlo jasan - tamo gde ti živiš možda i ima mesta za kuknjavu o napornim liberalima, ovde je to smešno, jer se manjine još bore da ih fizički ne uče pameti. niko ti nije rekao da dođeš u srbiju da bi ih ti tukao.

inače, nikad ne teoretišem u prazno. uvek imam konkretne ljude u glavi kad se bavim njihovim problemima. bile žene, gejevi, bolesna deca...veliki, jaki i sposobni će se već snaći u tom vrlom novom svetu. ovi drugi jedva drže glavu iznad vode.

malo linkova, bez tumačenja:
žene i muškarci u srbiji 2017. godine, republički zavod za statistiku
ženski autonomni centar - nijedna žena manje 2018.

mogu da neću - imaš dole ankete i istraživanje unicefa i fpn-a

sve sam pogrešno izlinkovala i ne umem da popravim. ukucajte u pretraživač ključne pojmove, iskočiće
anamarkana anamarkana 21:32 15.06.2018

Re: da

bene_geserit

Btw, abortus jeste ubistvo.





ko si bre ti da tvrdiš da je abortus ubistvo !?

polemike širom sveta traju još uvek, nije stavljena tačka na temu...

stoga, jedino imaš pravo reći da - ti misliš da abortus jeste ubistvo



BebaOdLonchara BebaOdLonchara 04:05 16.06.2018

Re: da

trebalo bi da se vratiš u Srbiju gde žene prebijaju i siluju

huh, u americi/kanadi to ne rade?
Btw, abortus jeste ubistvo. Feel free to disagree koliko god želiš.

kada i muškarci budu isto toliko odgovorni koliko i žena zbog abortusa (a on se najčešće radi jer trudnica nema kintu i dečko je ostavi kada odluči da rodi), onda će abortus moći da se karakteriše kao ubistvo, zajedničko. inače, u psihologiji, to spada u mušku zavist što žene mogu da rađaju, pa kad već mogu, a mi ne možemo, onda daj da im napakujemo da ne smeju da biraju na tu temu, iz čiste zavisti i realne nesposobnosti. kao što ti možeš da odeš dok je ona u 8mom mesecu i da te niko ne pronađe nikada da ga priznaš i platiš alimentaciju, tako i ona ima pravo da to prepozna kod tebe i da prekine životnu agoniju svoju i budućeg deteta, na vreme.
c_h.arlie c_h.arlie 05:28 16.06.2018

Re: da

BebaOdLonchara
trebalo bi da se vratiš u Srbiju gde žene prebijaju i siluju

huh, u americi/kanadi to ne rade?
Btw, abortus jeste ubistvo. Feel free to disagree koliko god želiš.

kada i muškarci budu isto toliko odgovorni koliko i žena zbog abortusa (a on se najčešće radi jer trudnica nema kintu i dečko je ostavi kada odluči da rodi), onda će abortus moći da se karakteriše kao ubistvo, zajedničko. inače, u psihologiji, to spada u mušku zavist što žene mogu da rađaju, pa kad već mogu, a mi ne možemo, onda daj da im napakujemo da ne smeju da biraju na tu temu, iz čiste zavisti i realne nesposobnosti. kao što ti možeš da odeš dok je ona u 8mom mesecu i da te niko ne pronađe nikada da ga priznaš i platiš alimentaciju, tako i ona ima pravo da to prepozna kod tebe i da prekine životnu agoniju svoju i budućeg deteta, na vreme.

Gde to piše ?
anonymous anonymous 06:53 17.06.2018

Re: da

anamarkana
bene_geserit

Btw, abortus jeste ubistvo.


ko si bre ti da tvrdiš da je abortus ubistvo !?

polemike širom sveta traju još uvek, nije stavljena tačka na temu...

stoga, jedino imaš pravo reći da - ti misliš da abortus jeste ubistvo






Kada neko, kao ja sada , na primer, nešto napiše valjda je jasno .....da je napisano ono što ta osoba , a ne neka druga ......misli.

To ne bi trebalo da bude predmet spora.

Osim ako se želi izreći .....jedino .....emotivni odnos prema pročitanom.

...A napisano je - tvrdnja.....ne zakon, ili neka druga - za druge - obavezna norma.




hoochie coochie man hoochie coochie man 18:44 14.06.2018

A na blogu frka

Neposredni povod je razgovor na Tasinom blogu "Imperija uzvraća udarac", a pošto je tamo isteklo vreme za komentarisanje, rada sam da razgovor nastavim na mom blogu.

Tako mi i treba, umesto da pratim blog ja našao da berem višnjetine, ebale me one.
A na blogu frka.

Nego ovo

Vaši privatni stavovi o ženama i gejevima su opasni po društvo


Ko procenjuje opsanost?
Nekad se, brate sestro, to lepo znalo, centralni komiteti kažu šta se sme a šta ne sme, znaš koga da pitaš ako ti nešto nije jasno, sad ne znaš koji privatni stav smeš da imaš, a ne znaš ni koga da pitaš.

Komplikovana ova sloboda mišljenja.

Stvarno, zar vam ovakve stvari, da je neko privatno mišljenje opasno, ne smetaju?
c_h.arlie c_h.arlie 18:52 14.06.2018

Re: A na blogu frka

hoochie coochie man
Neposredni povod je razgovor na Tasinom blogu "Imperija uzvraća udarac", a pošto je tamo isteklo vreme za komentarisanje, rada sam da razgovor nastavim na mom blogu.

Tako mi i treba, umesto da pratim blog ja našao da berem višnjetine, ebale me one.
A na blogu frka.

Nego ovo

Vaši privatni stavovi o ženama i gejevima su opasni po društvo


Ko procenjuje opsanost?
Nekad se, brate sestro, to lepo znalo, centralni komiteti kažu šta se sme a šta ne sme, znaš koga da pitaš ako ti nešto nije jasno, sad ne znaš koji privatni stav smeš da imaš, a ne znaš ni koga da pitaš.

Komplikovana ova sloboda mišljenja.

Stvarno, za vam ovakve stvari, da je neko privatno mišljenje opasno, ne smetaju?

Huči, samo nemoj da im diraš dragoga druga Titu.

Istina - problem sa maltretiranjem žena je star koliko i istorija.
Muškarac koji je u stanju da digne ruku na ženu je - đubre.
Da li bih trepnuo kada bi žena u samoodbrani to đubre (čak) i ubila ?
Ne bih.
zemljanin zemljanin 19:12 14.06.2018

Re: A na blogu frka

bocvena


Btw, abortus jeste ubistvo.

jel može neka studija o tome? ... po informacijamam kojima imam pristup, abortus nije ubistvo, ni u pravnom ni u biološkom smislu, ali možda nemam sve relevantne podatke ...
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:14 14.06.2018

Re: A na blogu frka

Huči, samo nemoj da im diraš dragoga druga Titu.


Ne mogu bez njega pa to ti je, kad ga nestane izmisle drugog, nekog anonomnog, ali mora neko da im saopšti šta je to opasno po razvoj našeg socijalističkog društva i naših samoupravnih odnosa.
:)

e jebiga Bocvena, bas nemas srece, tek si objavila post i odmah su ti se nakacile fasisticke falange u vidu mene, hucija, beneta, carlija...
a osecam da i onaj Tasa samo vreba iza nekog ugla a Predo ostri kam


Meni je stvarno žao kad Bocveni moram da oponiram, ali Bo, zastranila si, stvarno.
:)
nask nask 19:26 14.06.2018

Re: A na blogu frka

Ne mogu bez njega pa to ti je


Sad ako ja nisam na nekom paralelnom blogu ali čarli ga je prvi pomenuo, a ti sad podmećeš. Mislim da ta opsednutost dotičnim, recimo kod vas dvojice, dobija patološke razmere. Ima i drugih stvari u životu osim lika i dela onog što vam je svakodnevno u mislima.

apacherosepeacock apacherosepeacock 19:29 14.06.2018

Re: A na blogu frka

čarli ga je prvi pomenuo


Carli je stara funjara. Ako ga neko ne vadi iz usta to je on..
nask nask 19:54 14.06.2018

Re: A na blogu frka

Ako ga neko ne vadi iz usta to je on


A šta ti imaš protiv onih koji ga ne vade iz usta?
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:59 14.06.2018

Re: A na blogu frka

Sad ako ja nisam na nekom paralelnom blogu ali čarli ga je prvi pomenuo, a ti sad podmećeš. Mislim da ta opsednutost dotičnim, recimo kod vas dvojice, dobija patološke razmere.


Ne njime, ali njegovim manirom da postoje po društvo opasna mišljenja, nisam opsednut, ali osetljiv možda.

Previše je slično ono vreme sa sadašnjim tendencijama, previše.
I zato mislim da se tim tendencijama treba suprotstavljati, pa čak i onda kad se u konkretanom predmetu rasprave i ne razlikujemo mnogo do "pravovernika"

Recimo, sasvim je u redu imati stav da je abortus ubistvo, da je feminizam karikatura prava žena, da je gej parada nepotrebna, i redom, pa ma šta se o tim fenomenima konkretno mislilo, mora se prihavtiti da postoje normanli, pametni ljudi, ljudi koji nisu ni fašisti, ni homofobi, ni zatucani ni glupi, ni opasni, a koji imaju takve stavove.,

Pre se opasnom može smatrati pojava da se neistomišljenik žigoše, nego stav kontra "politički korektnog".
nask nask 20:04 14.06.2018

Re: A na blogu frka

Pre se opasnom može smatrati pojava da se neistomišljenik žigoše, nego stav kontra "politički korektnog".


Pa ti onda nemoj.
apacherosepeacock apacherosepeacock 20:12 14.06.2018

Re: A na blogu frka

nask
Ako ga neko ne vadi iz usta to je on


A šta ti imaš protiv onih koji ga ne vade iz usta?


Bas nista, nego brinem da se ne udavi.
Milan Novković Milan Novković 20:24 14.06.2018

Re: A na blogu frka

hoochie coochie man
... Meni je stvarno žao kad Bocveni moram da oponiram, ali ...





bocvena bocvena 21:10 14.06.2018

Re: A na blogu frka

Pre se opasnom može smatrati pojava da se neistomišljenik žigoše, nego stav kontra "politički korektnog".


brkaš pojmove, huči. nisu njegovi lični stavovi problem nego pozicija iz koje ih širi - sa katedre, u srpskoj školi, a tu valjda propovedaš ono što piše u zakonima tvoje zemlje. a tu ima onaj zakon o zabrani diskriminacije raznih, pa i LGBT osoba.

slično je i sa abortusom (bog da poživi drugove komuniste koji su se zapili u tim jajcima, sutjeskama i kozarama, pa rešili da drugarice ima da se školuju, slobodno udaju, nasleđuju imovinu i odlučuju o svom telu:), a i čarli zakonski još nije homofob jer naš zakon ne prepoznaje istopolne zajednice, pa mu se oprašta. mislim, kad bi na faksu npr, ko antonić trovao svoje studente sa mizoginijom, ali to zvao kritikom feminizma, to bi bilo no-no.

kad jednom stanete pred tuđu decu, a buduće građane srbije, ima samo da širite ljubav, toleranciju i razumevanje za svakojake različitosti. tu ne spada diskriminacija ni po jednom osnovu. zao nas je.
dragosevacprekosutra dragosevacprekosutra 21:13 14.06.2018

Re: A na blogu frka

Vaši privatni stavovi o ženama i gejevima su opasni po društvo


Ko procenjuje opsanost?


kako ko procenjuje? pa valjda njena cerka, sedmi osnovne.



bocvena bocvena 21:17 14.06.2018

Re: A na blogu frka

zakon republike srbije. malo je tužno što odrasle ljude na to treba dete da podseća.
zemljanin zemljanin 21:21 14.06.2018

Re: A na blogu frka

Recimo, sasvim je u redu imati stav da je abortus ubistvo, da je feminizam karikatura prava žena, da je gej parada nepotrebna, i redom, pa ma šta se o tim fenomenima konkretno mislilo, mora se prihavtiti da postoje normanli, pametni ljudi, ljudi koji nisu ni fašisti, ni homofobi, ni zatucani ni glupi, ni opasni, a koji imaju takve stavove.,

OK, ali pitanje abortusa nije fenomen već je oblast definisana tačnim i proverljivim podacima ... društvene teme svako može da komentariše onako kako mu se svidi ... na kraju i pitanje abortusa se može komentarisati ali se ne može tvrditi da je to ubistvo ... mogu da razumem komentar tipa "za mene je abortus ubistvo jer imam takva osećanja prema tome" ili "ja verujem u ovo ili ono" ... to je fenomen verovanja i tu dokazi nisu relevantni ... medjutim kada se propagira takav stav kao jedino ispravan, moraju da slede dokazi ...
velika je razlika između stava "deda Mraz postoji" i "Mesec ne postoji" ... o implikacijam stava da je abortus - ubistvo, suvišno je govoriti jer takva izjava zahteva ozbiljnost i odgovornost a ne samo "imam prava na stav"
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:26 14.06.2018

Re: A na blogu frka

nisu njegovi lični stavovi problem nego pozicija iz koje ih širi - sa katedre,


I to je jedan od načina ograničavanja slobode, smeš ali ne smeš odavde ili odande
Ne smeš jer si nastavnik, jer si pop, jer si hirurg, jer si profesor, jer si oficir, jer si ovo ili ono...

Ono što piše u zakonima mora da se propoveda kad se o zakonima radi, kad se radi o svemu ostalom ne sme se raditi protiv zakona, a iznositi svoje uverenja nije protiv zakona.
Ne bi smeo nastavnik da đake, studente...huška da biju učesnike parade, da kamenuju žene koje abortiraju, ali da ima stav i da ga iznese i onda kad se on razlikuje od propisanog svakako sme.

Zakone je dozvoljeno kritikovati, zar ne?
Nije dozvoljeno kršiti ih, a to su različite stvari.



bog da poživi drugove komuniste koji su se zapili u tim jajcima, sutjeskama i kozarama, pa rešili da drugarice ima da se školuju, slobodno udaju, nasleđuju imovinu i odlučuju o svom telu:)


Ma da, naravno.
Da njih nije bilo ništa od toga se ne bi desilo.
Tamo gde se nisu zapatili jadne žene još uvek ništa od toga nemaju.
:)

I posle kažu ja opsednut komunistima :
kad jednom stanete pred tuđu decu, a buduće građane srbije, ima samo da širite ljubav, toleranciju i razumevanje za svakojake različitosti. tu ne spada diskriminacija ni po jednom osnovu. zao nas je.

A za one koji se ogreše sledi procedura revidiranja stava.
Samo, nemamo otoka a ni ostrva, gde da to organizujemo?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana