Gost autor

Na kolenima ili sa kolenima!

Filip Mladenović RSS / 26.01.2021. u 23:51

Zerina Kurtović iz Prijepolja
Zerina Kurtović iz Prijepolja
Karolinski institut, Švedska
Karolinski institut, Švedska
Mlada naučnica 27-godišnja Zerina Kurtović je na nedavnom održanom 3MT ili 3-minute thesis (doktorat u tri minute) takmičenju za doktorantice i doktorante iz Bosne i Hercegovine i dijaspore za prezentaciju svog doktorata osvojila Prvu nagradu publike.

"3MT je takmičenje koje je dalo priliku doktoranticama i doktorantima da objasne svoje projekte široj javnosti u 3 minute s krajnjim ciljem umrežavanja mladih istraživača bosanskohercegovačkih korijena. Prezentacije je ocjenjivao stručni žiri, ali i javnost glasanjem putem tzv. lajkova prezentacija na YouTubeu. Ja sam osvojila prvu nagradu publike, sa gotovo 4.500 lajkova i 15 hiljada pregleda. Učestvovati na 3MT takmičenju mi je zaista bila čast i zahvaljujem se svim organizatorima. Nadam se da smo uspjeli doći do srednjoškolske omladine i motivirati ih da postanu istraživačice i istraživači."

Iza ovog značajnog priznanja stoje godine rada i truda što se može vidjeti iz njene akademske biografije:

"Vidite sve je počelo kada sam u Sarajevu 2012. završila gimnaziju. Onda sam se preselila u Istanbul, gdje sam studirala na Odsjeku za molekularnu biologiju i genetiku na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu (ITU). Moje godine na ITU-u su bile čarobne. Imala sam odlične profesorice i profesore, koji su se obrazovali na prestižnim svjetskim univerzitetima, a onda vratili da svoje znanje šire studentima u domovini. Nakon što sam diplomirala kao student generacije na Odsjeku za molekularnu biologiju i genetiku, preselila sam se 2016. u München, gdje sam radila magistarski na Univerzitetu Ludwig Maximilian (LMU). Magistarski na LMU je zaista bio odličan izbor, najviše iz razloga što sam imala slobodu sama osmisliti plan svog magistarskog studija. Ja sam svoj magistarski sastavila iz Humane biologije i Genetike, predmeti i vježbe su najvećim dijelom bili vezani za imunologiju. Kvalitet obrazovanja na LMU je jako visok i postoji mnogo studentskih poslova na samom Univerzitetu. Sam magistarski rad sam radila na Univerzitetu Cambridge sa prof. Stephenom Sawcerom. Rad je bio vezan za genetiku MS-a, tokom kojeg sam imala priliku upoznati mnoge naučnike koji su dali veliki doprinos ovom polju istraživanja. Najviše me se dojmila njihova skromnost i poštovanje koje su imali prema meni kao mladoj magistrantici. Jako sam sretna što sam imala priliku jedan dio svog obrazovanja provesti u Cambridgeu, gdje se akademska atmosfera osjeti u cijelom gradiću. U to vrijeme je moja sestra bila studentica na Oxfordu, pa smo se tako i nas dvije mogle šaliti o Oxbridge rivalstvu."

Naravno, nakon završetka magisterija uslijedio je logičan slijed daljnjeg školovanja - dokorat.

"Doktorantica sam na Odsjeku za fiziologiju i farmakologiju na Karolinska Institutu (KI), u Stockholmu. U Švedskoj je rad doktorantica i doktoranata stvarno cijenjen i mi kao istraživačice i istraživači imamo radne uvjete kao zaposlenici u drugim sektorima. KI je okupio vrhunske stručnjake iz medicinske biologije i grupe sarađuju međusobno više nego i u jednoj drugoj ustanovi u kojoj sam radila. Najnovije metode i tehnologije su dostupne, a KI se trudi stalno napredovati u korak s vremenom, što je za molekularna istraživanja esencijalno. Također, forsira se zdrava konkurencija gdje se svi trudimo dati najbolje od sebe i pomoći jedni drugima. Moja mentorica, profesorica Camilla Svensson, je sastavila svoj tim od osoba iz 13 različitih zemalja. Ono što je zajedničko svima nama je to što svi rado dijelimo svoje znanje i iskustvo s ostalima."

Možeš li za naše čitaoce pojasniti šta tačno istražuješ u okviru svog doktorata i kako to uopšte u zapadnom svijetu funkcioniše?

„Moj doktorat je vezan za pronalazak novih načina umanjivanja bolova u zglobovima, koji su uzrokovani reumatoidnim artritisom. Bez obzira što danas postoje odlični imunosupresivni lijekovi, koji zaustavljaju upalu u zglobovima, mnogi pacijenti i dalje osjećaju bolove. Mi pokušavamo naći molekularne mehanizme koji su odgovorni za percepciju upravo te preostale boli. Znamo da postoje specijalni neuroni (ćelije) koji prenose informaciju (osjećaj boli) od zglobova do mozga. Međutim, ti neuroni u bolesti nastavljaju signalizirati i kada sama upala u zglobu prestane. Mislimo da je to vezano za ćelije koje se nalaze pored ćelijskog jezgra neurona i koje komuniciraju sa neuronima. Mi tražimo način za modificiranje te komunikacije kako bi bol prestala. Da bismo to uspjeli, moramo prvo karakterizirati te susjedne ćelije. Za sada znamo da su to ćelije imunog sistema.

Ja sam bila mnogo izbirljiva kad sam tražila doktorski projekat, bila sam sigurna da želim raditi na multipli sklerozi. Međutim, predomislila sam se kada sam naišla na oglas za projekat, na kojem radim sada, upravo zato što je bol tako univerzalan problem. Svima nam je poznato da i kratkotrajna glavobolja može smanjiti efikasnost, pa i onemogućiti obavljanje planiranih aktivnosti. Zamislite da osjećate neprestanu hroničnu bol.

Također, organizacija samog projekta mi je bila vrlo primamljiva. Moj doktorat je dio Integrative Training Network-a (ITN) koji se zove TOBeATPAIN (To beat pain - pobijediti bol). Finansiran je od strane Europske Unije pod programom Horizon 2020 Marie Sklodowska Curie Actions. Osim mene, u okviru TOBeATPAIN networka radi još 10 doktorantica i doktoranata u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Austriji i Švedskoj. Svi mi radimo istraživanja vezana za bolove nastale kao rezultat raznih bolesti, kao što su Alzheimerova, Parkinsonova, Fabrijeva bolest, fibromialgija te reumatoidni artritis. Moja pozicija je specifična jer spaja industriju i akademiju. Ja sam, u okviru TOBeATPAIN zaposlena od farmaceutske firme Kancera kao doktorantica u grupi Svensson, na Karolinska Institutu. Kombinacija akademije i industrije je potrebna da bi se rezultati do kojih dođemo istraživanjem najbrže moguće iskoristili za razvijanje lijekova. Rad na ovakvom projektu mi daje iskustvo koje je potrebno za akademska istraživanja, ali i iskustvo rada u realnoj industriji. Nas 11 doktorantica i doktoranata se sastajemo više puta godišnje kako bismo razmjenjivali iskustva i informacije, te dajemo konstruktivne kritike i prijedloge jedni drugima. Na nekim sastancima su prisutni i naše profesorice i profesori. Network također organizira razne radionice sa ciljem naše bolje pripremljenosti za daljnju karijeru. Rad TOBeATPAIN networka se može pratiti na linku: https://tobeatpain-itn.net/latest-news/

Mlada naučnica je za kraj imala jednu univerzalnu poruku za sve naše građane:

"Nadam se da predstavljanjem naših istraživanja široj publici, možemo uticati na sliku koju javnost u Bosni i Hercegovini ima o nauci. Poražavajući je podatak da samo 5% nas ne vjeruje ni u jednu teoriju zavjere vezanu za pandemiju. Jedini način da to promijenimo je da približimo naša istraživanja javnosti. Javnost ne treba da otpisuje naučne studije kao nešto što je rezervisano za naučne krugove, jer naučnike uglavnom plaćaju poreski obveznici. Apeliram na društvo da čita vijesti iz oblasti nauke iz renomiranih izvora. Moramo se vratiti naučnim činjenicama, ako želimo da nam društvo napreduje.

Inače, Zerinini roditelji su rođeni u Prijepolju, njena sestra i ona u Danskoj, odrastala je u Herningu i Sarajevu i slobodno se može već sada nazvati građankom svijeta. To potvrđuju i njene riječi na kraju ovog razgovora: "Švedska je šesta država koju nazivam domom. Živim i radim tamo gdje u datom trenutku mogu biti najefikasnija."

Razgovarao: Namik Alimajstorovic - BHDINFODESK

 

 

 

Atačmenti



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 00:29 27.01.2021

Šta znači ovo

"na kolenima ili sa kolenima!"? Ima li to neke veze sa reumatoidnim artritisom koji ona proučava (kod te bolesti kolena često stradaju), ili je neka posebna insinuacija u vidu?

Drugarica Kurtović je uspešan mlad student (bravo, svaka čast!) na doktorskim studijama, ali ipak je malo previše zvati je "naučnica". Kad doktorira, onda joj taj naziv/status pripada. A to može da potraje.

Čudo da nisi napisao tekst o Teodoru fon Burgu, srpskom studentu matematike na Oksfordu koji trenutno završava studije. On je još mlađi i poznatiji u naučnim krugovima planete. Zaslužio je tvoju pažnju.

Takođe, među tagove si stavio:

Zerina Kurtović, Srbija, Bosna i Hercegovina, Turska, Nemačka, Engleska, Švedska ,

ali Srbija se nigde u tvom tekstu ne pominje.
Gadno ti, ili nije bilo potrebe?


Filip Mladenović Filip Mladenović 01:55 27.01.2021

Re: Šta znači ovo

Najpre, autor teksta nije moja malenkost.

Zatim, u gostujućem tekstu se pominje Prijepolje kao rodni grad Zerininih roditelja.

I najzad, ova tema me veoma zanima, jer veliki broj koleginica i kolega muče bolovi u kolenima.

I mene povremeno boli desno koleno, kao posledica povređenog meniskusa tokom jednog fudbalskog meča u IX beogradskoj gimnaziji...
nsarski nsarski 02:22 27.01.2021

Re: Šta znači ovo

Najpre, autor teksta nije moja malenkost.


Naravno da nije, ali je tvoj izbor da taj tekst postaviš.

Čime si se rukovodio prilikom izbora baš ovog teksta?
alselone alselone 05:33 27.01.2021

Re: Šta znači ovo

Naravno da nije,

Fićo je filter u Outlooku. Samo.ga podrsiš da radi forvard na kljucne reci i to je to. On posle tera sam.
docsumann docsumann 09:10 27.01.2021

Re: Šta znači ovo

Čime si se rukovodio prilikom izbora baš ovog teksta?


el mogu ja?

evo, kačim ovaj album, jer sam sa petomjesečnim zakašnjenjem saznao da je vođa i pjevač Power Trip*-a, Gale Rally napustio ovaj svijet.



RIP Rally and keep rocking hard on heaven...


* objavili najbolji (goreokačeni) trash metal album 21. vijeka
gvozden1 gvozden1 10:49 27.01.2021

Re: Šta znači ovo


I najzad, ova tema me veoma zanima, jer veliki broj koleginica i kolega muče bolovi u kolenima.

I mene povremeno boli desno koleno

A zbog toga si ovo izabrao?

Logično, šta bi drugo i mogao da bude tvoj kriterijum :)
docsumann docsumann 10:55 27.01.2021

Re: Šta znači ovo

I najzad, ova tema me veoma zanima, jer veliki broj koleginica i kolega muče bolovi u kolenima.

I mene povremeno boli desno koleno



možda pogrešno izvodite udarace. pravilna tehnika je ključ

apacherosepeacock apacherosepeacock 12:45 27.01.2021

Re: Šta znači ovo

Bravo za Zerinu!
kamilo_emericki kamilo_emericki 13:34 27.01.2021

Re: Šta znači ovo

apacherosepeacock
Bravo za Zerinu!

+1
docsumann docsumann 14:03 27.01.2021

Re: Šta znači ovo

kamilo_emericki
apacherosepeacock
Bravo za Zerinu!

+1


mogu samo da se pridružim pohvalama.

lično sam zainteresivan za njen rad, pošto i sam patim od bolova u zglobovima, samo u ramenom.

haklberi_tom haklberi_tom 20:19 27.01.2021

Re: Šta znači ovo

Filip Mladenović
Najpre, autor teksta nije moja malenkost.

Zatim, u gostujućem tekstu se pominje Prijepolje kao rodni grad Zerininih roditelja.

I najzad, ova tema me veoma zanima, jer veliki broj koleginica i kolega muče bolovi u kolenima.

I mene povremeno boli desno koleno, kao posledica povređenog meniskusa tokom jednog fudbalskog meča u IX beogradskoj gimnaziji...

Vidi se da je tekst pisao neko ko se vrhunski razume u rodnu ravnopravnost!
Ti ne možeš ni da mu primirišeš.
haklberi_tom haklberi_tom 20:20 27.01.2021

Re: Šta znači ovo

apacherosepeacock
Bravo za Zerinu!

Saglasan!
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:09 27.01.2021

Re: Šta znači ovo

docsumann


lično sam zainteresivan za njen rad, pošto i sam patim od bolova u zglobovima, samo u ramenom.



E, dokse, a kad se poslužiš dmt-om, jel osećaš svoje telo? Na primer to rame, jel te boli u tom, da kažem blaženom, stanju? Ili je to slično kao anestezija, odvojen si skroz od fizičkog ja?


docsumann docsumann 06:41 28.01.2021

Re: Šta znači ovo

srdjan.pajic
docsumann


lično sam zainteresivan za njen rad, pošto i sam patim od bolova u zglobovima, samo u ramenom.



E, dokse, a kad se poslužiš dmt-om, jel osećaš svoje telo? Na primer to rame, jel te boli u tom, da kažem blaženom, stanju? Ili je to slično kao anestezija, odvojen si skroz od fizičkog ja?




pazi, ne boli mene rame baš konstantno. prije bih rekao da me boli često. promjene vremena, loš položaj pri spavanju, a ponekad i iz čista mira...
mislim da je ovaj lik bolji primer za tvoje pitanje.


srdjan.pajic srdjan.pajic 07:09 28.01.2021

Re: Šta znači ovo

docsumann
srdjan.pajic
docsumann


lično sam zainteresivan za njen rad, pošto i sam patim od bolova u zglobovima, samo u ramenom.



E, dokse, a kad se poslužiš dmt-om, jel osećaš svoje telo? Na primer to rame, jel te boli u tom, da kažem blaženom, stanju? Ili je to slično kao anestezija, odvojen si skroz od fizičkog ja?




pazi, ne boli mene rame baš konstantno. prije bih rekao da me boli često. promjene vremena, loš položaj pri spavanju, a ponekad i iz čista mira...
mislim da je ovaj lik bolji primer za tvoje pitanje.




Ok, pogledaću klip, mada bi mi da-ne-ne znam odgovor bio dovoljan.



docsumann docsumann 07:48 28.01.2021

Re: Šta znači ovo

srdjan.pajic
docsumann
srdjan.pajic
docsumann


lično sam zainteresivan za njen rad, pošto i sam patim od bolova u zglobovima, samo u ramenom.



E, dokse, a kad se poslužiš dmt-om, jel osećaš svoje telo? Na primer to rame, jel te boli u tom, da kažem blaženom, stanju? Ili je to slično kao anestezija, odvojen si skroz od fizičkog ja?




pazi, ne boli mene rame baš konstantno. prije bih rekao da me boli često. promjene vremena, loš položaj pri spavanju, a ponekad i iz čista mira...
mislim da je ovaj lik bolji primer za tvoje pitanje.




Ok, pogledaću klip, mada bi mi da-ne-ne znam odgovor bio dovoljan.






pogledaj obavezno, baš o tome što si pitao je riječ.

nisam imao baš toliko DMT iskustava pa da sam povatao šta ti se dešava sa zuboboljom dok si tamo, ili kako zvuči prdež na tu stranu i slične pikanterije

čak i otkad imam svoju ličnu rezervu, nisam ga probao više od 3-4 puta.

posljednji trip je bio toliko intezivan (nakon što se sve završilo, ostao sam nepokretan, bez riječi, jedno 5 minuta, totalno zabezeknut, zureći u prazno), pa sam odlučio da malo batalim.
interesantno, da iako sam bio svjestan da sam prisustvovao nečem fantastičnom, nisam mogao ničega da se prisjetim. čak sam počeo pomalo i da sumnjam da li je to baš tako izuzetno uopšte i bilo.
a onda sam, nekoliko nedelja kasnije, popušio sasvim malu dozu, pri kojoj imaš samo neobične efekte preko slike ovoga svijeta, i tad, odjednom, su se sve one slike od tamo-tada sručile ispred mene kao vodopad drečavih flešbekova. u trenutku sam se naježio od tih reminiscencija - u jbt, to su te slike...

od tad pauziram

zaharaga zaharaga 09:50 30.01.2021

Re: Šta znači ovo

Filip Mladenović
Najpre, autor teksta nije moja malenkost.

Zatim, u gostujućem tekstu se pominje Prijepolje kao rodni grad Zerininih roditelja.

I najzad, ova tema me veoma zanima, jer veliki broj koleginica i kolega muče bolovi u kolenima.

I mene povremeno boli desno koleno, kao posledica povređenog meniskusa tokom jednog fudbalskog meča u IX beogradskoj gimnaziji...


Prema onome sto je sama rekla, njena je domovina Turska.


magnus magnus 07:54 01.02.2021

Re: Šta znači ovo

u gostujućem tekstu
pa jel autor gostovo ili si mu ti "nacionalizirao" tekst. Uz to ljepa karijera ali nema baš veze sa srbijom, jednostavno njeni roditelji su otišli iz Srbije jer su Turci i slali su djete u Tursku na studiji. Filipe dragi , 200 godina nakon oslobođenja od turske okupacije ako ima još "građana " Srbije kojima je "Turska dom" onda to ne govori samo o njima nego i o kilavosti srbije u izgradnji identiteta
Черевићан Черевићан 02:38 27.01.2021

TOBeATPREJUDICE

Živim i radim tamo gdje u datom trenutku mogu biti najefikasnijа

Србија je ето знана с'паметнима
ал' бадава изучени они лепршају,
Свет их маами понудом напретка
другу Mајку земљу убрзо спознају
shmoo shmoo 09:21 27.01.2021

27. јануар 2021. године





solo solo 10:14 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године


Тасо срећна ти струковна слава као и свима који данас славе.





nsarski nsarski 12:14 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

solo

Тасо срећна ти струковна слава као и свима који данас славе.







Zahvaljujem se, i pridružujem se častitkama Tasi!

Živeo Sv. Sava!
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:05 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

Tasi srećna školska slava Sveti Sava.
kamilo_emericki kamilo_emericki 13:37 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

Čestitke i želje za uspijehom svim radnicima u prosveti kao i učenicima i studentima.
alselone alselone 13:41 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

Živeo Sv. Sava!

shmoo shmoo 22:10 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

solo, nsarski, apacherosepeacock, kamilo_emericki



Брате рођени, слушам неку дебату на РТС 1 са темом "Каква нам школа треба?" Мислио сам да ће у студио позвати људе из просвете итд, а у студију представници политичких партија.

Мариника Тепић лаже к'о пас, каже, у време ДС уџбеници били бесплатни за целу Србију, а нису, само су деца у Бгд,. добила бесплатне уџбенике док је Ђилас био градоначелник. Ова из СНС не уме да проговори а да не каже "тајкун Ђилас". Бивши министар образовања Обрадовић који је мени био на часу с неком иностраном делегацијом и тада ме поздравио као Слоба Милошевић игумана у Хиландару (Здраво, друже игумане!), тј. обратио ми се са ТИ (Реци ТИ нама наставниче шта ви радите овде? - к'о да смо он и ја заједно овце пасли, јбт, а први пут ме види!) лаже и маже и спинује све време, каже комплет уџбеника за школу кошта 70 евра...

Али фаворит ми је представник ПУПС, партије пензионера, коалиционог партнера у влади. Каже човек:"Још је Свети Сава пре осам векова записао да нема модерне Србије без улагања у образовање!"





Али "без улагања у образовање"... Свети Сава баш тако записао! Пре 8 векова!




Kaко ме увеселио човек на данашњи празник!

Каже један мој другар када сам му ово испричао:


Pa seća se čovek, sedeli pod orajom i Sava mu objašnjavao...






Јој, Србијо, да те нема требало би те измислити!

Са свих 850 000 становника са незавршеном основном школом.


niccolo niccolo 22:14 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

"Још је Свети Сава пре осам векова записао да нема модерне Србије без улагања у образовање!"

Eto vidiš. Šteta što ga nismo poslušali.
shmoo shmoo 22:21 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

niccolo
"Још је Свети Сава пре осам векова записао да нема модерне Србије без улагања у образовање!"

Eto vidiš. Šteta što ga nismo poslušali.



Прво сам се покајао што сам се зезнуо и укључио уопште ТВ када сам видео госте у студију. Али ме човек тако добро насмејао... После сам све време пратио и чекао да њему дају реч.

vcucko vcucko 22:22 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

shmoo


Али фаворит ми је представник ПУПС, партије пензионера, коалиционог партнера у влади. Каже човек:"Још је Свети Сава пре осам векова записао да нема модерне Србије без улагања у образовање!"





Али "без улагања у образовање"... Свети Сава баш тако записао! Пре 8 векова!




кко ме увеселио човек на данашњи празник!

Каже један мој другар када сам му ово испричао:


Pa seća se čovek, sedeli pod orajom i Sava mu objašnjavao...






Јој, Србијо, да те нема требало би те измислити!

Са свих 850 000 становника са незавршеном основном школом.



Sad i ti...

Pa Rastko prozvan Sveti je izmislio reč grinfild investicije! Zar ne znaš?!

Zamisli koliko je onda bilo zelenih, neuzoranih ledina. A Sava pozove ove iz regiona, Ugare i Bugare i slične da ulože. Pa im još odobri tax-free prve tri godine. Ma cvet'o pos'o samo tako.

Srećna ti slava druže učo i još mnoge generacije na biro izveo!
nsarski nsarski 22:26 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

Брате рођени, слушам неку дебату на РТС 1 са темом "Каква нам школа треба?" Мислио сам да ће у студио позвати људе из просвете итд, а у студију представници политичких партија.


Ma i ja sam na preskok uhvatio razmenu laži među njima. To ne treba slušati jer čoveka obuhvati depresija. A ja ne želim da budem depresivan, posebno ne danas, na slavu.
niccolo niccolo 22:30 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

na slavu

Srećna slava!
nsarski nsarski 22:34 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

niccolo
na slavu

Srećna slava!

Fala! I tebi i svima koji su mi čestitali (znaju oni ko su).
gvozden1 gvozden1 22:36 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године


Ma i ja sam na preskok uhvatio razmenu laži među njima. To ne treba slušati jer čoveka obuhvati depresija. A ja ne želim da budem depresivan, posebno ne danas, na slavu.

Baš tako.
Ljudi veze nemaju sa temom, lažu, vrte, format emisije bezvezan, i on dodatno iritira, ona Vučićeva, da li je ona uopšte klinički normalna osoba

Samo ne gledati.
shmoo shmoo 22:36 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

vcucko

Sad i ti...

Pa Rastko prozvan Sveti je izmislio reč grinfild investicije



А о грантовима за развој цивилног друштва и да не причамо!

Зато је и путовао у Џерузалем.

shmoo shmoo 22:40 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

nsarski
niccolo
na slavu

Srećna slava!

Fala! I tebi i svima koji su mi čestitali (znaju oni ko su).



Слава? Кућна?

Стварно?

Знам само још једну породицу којој је кућна слава Свети Сава. Није честа појава.

(Ако сам ово добро нагађао из цитираног, срећна слава!)


EDIT: А мислио сам да се Солоу захваљујеш као професор, па школска слава...

gvozden1 gvozden1 22:44 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

Al zato vredi pogledati drugi program upravo.

Neki klinci "karpo", nije vrhunska svirka, al mnogo simpatični klinci.
nsarski nsarski 23:02 27.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

Слава? Кућна?

Стварно?

Знам само још једну породицу којој је кућна слава Свети Сава. Није честа појава.

(Ако сам ово добро нагађао из цитираног, срећна слава!)


Naravno. Od uvek bila. I slavili smo je otkad pamtim za sebe. Porodičnu ikonu, slikanu pre 100 godina, nam je ostavio u zaveštanje deda-slikar.



Da ti odam još jednu tajnu: za oko 1 sat mi je i rođendan (meni i mom bratu blizancu).
shmoo shmoo 00:15 28.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

nsarski
Слава? Кућна?

Стварно?

Знам само још једну породицу којој је кућна слава Свети Сава. Није честа појава.

(Ако сам ово добро нагађао из цитираног, срећна слава!)


Naravno. Od uvek bila. I slavili smo je otkad pamtim za sebe. Porodičnu ikonu, slikanu pre 100 godina, nam je ostavio u zaveštanje deda-slikar.








Ова породица коју познајем и која такође слави Светог Саву је из Шумадије. Али не знам одакле су дошли у Шумадију и када. (Пошто је већина нас долазила на тај простор између три Мораве, што би рекао Добрица Ћосић, сваки пут када се тај простор празнио од народа, па смо га опет попуњавали.)


А икона је предивна... И ова моја има стотинак и више година, али није то та рука...


Da ti odam još jednu tajnu: za oko 1 sat mi je i rođendan (meni i mom bratu blizancu).



Па не могу да верујем!

Како се то код вас добро послагало! И још вас је двојица!

Срећан рођендан!




nsarski nsarski 00:28 28.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

Срећан рођендан!

Hvala, hvala!
Sve se složilo.

Možeš da zamisliš kako je to bilo dok smo živeli svi pod jednim krovom. Slava+2 rođendana.
Inače, ovu slavu sam nasledio od dede izbosne; deda šumadinac slavio đurđevdan.

Ma, priznao bih ja još tebi da sam se krstio u maloj crkvi Sv. Save (ovde kod Hrama) na Vračaru (kad sam bio beba, naravno), da sam rođen na Vračaru i da živim na Vračaru, ali plašim se da će Filipu, našem domaćinu, da pozli. Toliko svetosavlja ne može da podnese jedan običan kultur-marksistički organizam. U prolazu, izvinjavam. se i drugima koje ovakve stvari iritiraju.
shmoo shmoo 09:06 28.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

nsarski
Срећан рођендан!

Hvala, hvala!
Sve se složilo.

Možeš da zamisliš kako je to bilo dok smo živeli svi pod jednim krovom. Slava+2 rođendana.


Кад почне та недеља, гости и не излазе из куће. Има ли ишта лепше.


Inače, ovu slavu sam nasledio od dede izbosne; deda šumadinac slavio đurđevdan.



Да, претпоставио сам да је то онај деда... Добровољац у Великом рату, сликар и професор уметности, друг Петра Кочића.

И иначе барем у мом окружењу Срби из Босне врло често имају славе које по броју свечара нису међу најбројнијима. Слава мог тече, на пример, који је такође из Босне је Свети мученик Калистрат (10. октобар). Не знам никога више ко слави ту славу.

Заинтересовао си ме па сам мало копао и по нету и по неким књигама које имам и видех негде да су као своју славу Светог Саву најчешће славили занатлије, еснафлије... Сарачи, опанчари, терзије,...

А ово није ништа ново, кажу да је најчешћа слава међу Србима Никољдан, па за њим Ђурђевдан, па Аранђеловдан, па Јовандан,... Мада нема прецизних бројки, наравно.

А један мој професор са факултета који ми је предавао старословенски језик (и упоредне граматике индоевропских и словенских језика) а завршио је и теологију, објашњавао ми је по девојачкој слави моје мајке (Свети Василије Велики - 14. јануар) да мајчини воде порекло од Бјелопавлића иако сам му ја рекао да је тај прадеда који је славио Светог Василија избегао са Косова и Метохије крајем 19. века. Како су Бјелопавлићи стигли на Косово и Метохију и до Пећке патријаршије одакле је деда и избегао за Србију, прво у Крагујевац, па пред Велики рат у Бгд. (са фалсификованим пасошем на лажно име и презиме под којим су га у Београду на крају и сахранили), ко то зна.

Уопште, када погледаш те линије сеоба Срба, групне и појединачне, по Балкану (најбоље је пратити их по говорима и дијалектима, најпрецизније је), то је хаос. Рекох ти ја како је говорио Богдан Тирнанић:"Не знам зашто Американци не воле Србе када су Срби најамеричанскији народ на Балкану."



Ma, priznao bih ja još tebi da sam se krstio u maloj crkvi Sv. Save (ovde kod Hrama) na Vračaru (kad sam bio beba, naravno), da sam rođen na Vračaru i da živim na Vračaru, ali plašim se da će Filipu, našem domaćinu, da pozli. Toliko svetosavlja ne može da podnese jedan običan kultur-marksistički organizam. U prolazu, izvinjavam. se i drugima koje ovakve stvari iritiraju.



Ма пусти, и ја. Не рачунајући првих шест месеци живота у Гаврила Принципа преко пута Пица парка (кевин стан који је она вратила војсци када смо се преселили на Брдо, тј. мене пренели као пакетић), остатак живота провео сам на Бановом брду/Чукарици, крштен у овој Цркви Светог Ђорђа овде на Брду... Додуше с бабом и дедом (ћалетовима) испод Бајлонијеве пијаце као сервисом који је замењивао обданиште. Али све те разумем.

'Ај нећемо више због Филипа. А и ја се извињавам осталима које те ствари иритирају, што ти кажеш.
nsarski nsarski 09:51 28.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

Заинтересовао си ме па сам мало копао и по нету и по неким књигама које имам и видех негде да су као своју славу Светог Саву најчешће славили занатлије, еснафлије... Сарачи, опанчари, терзије,...


Izgleda. Moj pradeda, Sima, je bio zidar (dunđer).

solo solo 10:50 28.01.2021

Re: Parter i balkon

Брате рођени, слушам неку дебату на РТС 1 са темом "Каква нам школа треба?" Мислио сам да ће у студио позвати људе из просвете итд, а у студију представници политичких партија.


Gledao si u studiju kontinuitet male svađe među bivšim prijateljima i njihovim naslednicima. Vi to ovde na blogu zovete prva i druga Srbija.

Niko da spomene i treću Srbiju,skrajnutu od radara medija , javnog života,odlučivanja. Tu i tamo se muva izgubljeno po društvenim mrežama, ćuti i radi da bi preživela.

Nema komunjara Čarli, to je samo ,,presvlaka,, koja se porodično generacijama ostavlja u amanet naslednicima i menja nickove po potrebi.

Faraona i felaha kolko oćeš. Vreme je da se stvari nazovu pravim imenom - za početak bar.

kamilo_emericki kamilo_emericki 11:34 28.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

shmoo

Слава мог тече, на пример, који је такође из Босне је Свети мученик Калистрат (10. октобар). Не знам никога више ко слави ту славу.

Božići, selo ispod Kozare čiji su stanovnici vrlo živahnog duha.

Pava K. stara preko 80 godina, bolesna, vidi i ona a i komšiluk da neće još dugo.

Pitaju komšije " Pavo, jesi li se molila Bogu"?
"Ma jesam, i Bogu, i Svetom Nikoli, Svetom Jovanu, i onom Turudinom seronji".

Turudije su mještani Božića a slave Mratindan. Ne znam nikog ko slavi tu slavu sem njih.
shmoo shmoo 18:21 28.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

kamilo_emericki

Turudije su mještani Božića a slave Mratindan. Ne znam nikog ko slavi tu slavu sem njih.



Да, и ту славу има мањи број свечара.

Ја ипак познајем чак две породице које славе Мратиндан!

shmoo shmoo 18:29 28.01.2021

Re: Parter i balkon

solo

Gledao si u studiju kontinuitet male svađe među bivšim prijateljima i njihovim naslednicima. Vi to ovde na blogu zovete prva i druga Srbija.



Нема везе, било је забавно, на моменте комично... Естрада.


Niko da spomene i treću Srbiju,skrajnutu od radara medija , javnog života,odlučivanja. Tu i tamo se muva izgubljeno po društvenim mrežama, ćuti i radi da bi preživela.



А ко контролише медије, ствара привид јавног живота да би могао да одлучује у име већине, а у своју корист?

Па исти ти које називамо Прва и Друга Србија.

Зашто онда очекујеш да ће то што називаш Трећа Србија ( а ту се слажем с тобом, то јесте Трећа Србија) бити припуштена у тај простор да макар нешто каже шта мисли?

Зар очекујеш да ће се Прва и Друга Србија тек тако својом вољом, у име "демократије" коју нам пропагирају, одрећи својих вишедеценијских привилегија у овом друштву?

Тешко ће то да може. Без усране мотке неће то ићи.

Vreme je da se stvari nazovu pravim imenom - za početak bar.


То време је одавно дошло него успевају преко медија, културе и образовања да нас и даље држе у томе да ствари називамо погрешним именом.

Да л' ће ту бити неког одложеног почетка (после толико деценија) којег помињеш. не знам. За сада не видим такву могућност.

solo solo 21:29 28.01.2021

Re: Parter i balkon

Зашто онда очекујеш да ће то што називаш Трећа Србија ( а ту се слажем с тобом, то јесте Трећа Србија) бити припуштена у тај простор да макар нешто каже шта мисли?


Ne očekujem, samo zapažanje.
shmoo shmoo 00:17 29.01.2021

Re: Parter i balkon

solo
Зашто онда очекујеш да ће то што називаш Трећа Србија ( а ту се слажем с тобом, то јесте Трећа Србија) бити припуштена у тај простор да макар нешто каже шта мисли?


Ne očekujem, samo zapažanje.




И то прецизније него што би ова прводругосрбијанска тевабија и башибозук волела да се види.


zaharaga zaharaga 09:54 30.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

shmoo



Јој, Србијо, да те нема требало би те измислити!

Са свих 850 000 становника са незавршеном основном школом.




E to se da lako resiti. Skratis osnovno skolovanje na 3 godine.
shmoo shmoo 10:19 30.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

zaharaga
shmoo



Јој, Србијо, да те нема требало би те измислити!

Са свих 850 000 становника са незавршеном основном школом.




E to se da lako resiti. Skratis osnovno skolovanje na 3 godine.






И азбуку скратиш макар на пола, може и на мање к'о Деда Станислав у Радовану Трећем када је пошао у први разред основне:

А, Б, В, Г, Д, Ђ, Е... Кад је деда стигао до Е, рекао Е, до курца! и напустио школу.


apacherosepeacock apacherosepeacock 12:19 30.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

shmoo
И азбуку скратиш макар на пола, може и на мање к'о Деда Станислав у Радовану Трећем када је пошао у први разред основне:

А, Б, В, Г, Д, Ђ, Е... Кад је деда стигао до Е, рекао Е, до курца! и напустио школу.



Eee, pa nije za džabe nekada osnovna trajala 4 godine a gimnazija 8..
docsumann docsumann 12:44 30.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

znam skoro sva slova i baš dosta brojeva

milisav68 milisav68 18:32 30.01.2021

Re: 27. јануар 2021. године

docsumann
znam skoro sva slova i baš dosta brojeva

Šta ti je, ja bre znam preko sto slova.

To je bila fora iz Indeksovog pozoriša u epizodama o Sivom domu.
docsumann docsumann 12:19 27.01.2021

muda do koljena


ili muda u koljenima?

kamilo_emericki kamilo_emericki 13:44 27.01.2021

Zahvaljujem se

Zahvaljujem se sovjetskoj Crvenoj armiji koja je na današnji dan 1944. slomila opsadu Lenjingrada kao što je, isto, na današnji dan 1945 oslobodila Aušvic.
Slava herojima.
Na današnji dan podignuta je Opsada Lenjingrada, 27. siječnja 1944., a na isti dan godinu dana kasnije, 27. siječnja 1945. - točno 75 godina od danas - oslobođen je najstrašniji genocidni kamp smrti - Auschwitz. Svi znaju da su nacisti napokon poraženi i da je i Auschwitz oslobođen, no koliko ljudi zna tko je oslobodio Auschwitz? Koliko ljudi danas možda ima i potpuno pogrešne informacije (misleći da je Auschwitz oslobodio netko drugi)? Auschwitz je oslobodila sovjetska Crvena armija, ista je slomila i opsadu Lenjingrada, i pobijedila u strašnoj Bitci za Staljingrad, te na kraju porazila i nacistički Treći Reich. Može se to nekome sviđati ili ne, možda bi neki voljeli da je rat završio drugačije - da se eksterminacija ljudi u Auschwitzu nastavila, da su u Lenjingradu svi umrli od gladi... - ali nije. Sovjetska vojska porazila je Hitlerovu i danas, 7 desetljeća kasnije, tu pobjedu nastoji im se uzeti ili umanjiti kroz zločin povijesnog revizionizma.

Antun Roša, advance.hr
gedza.73 gedza.73 18:02 27.01.2021

Re: Zahvaljujem se

Nacistički koncentracioni logor kog je oslobodila Crvena armija je jedini sačuvan ako se ne varam. Logori na teritorijama pod saveznicima mislim da su srušeni.

Spomenik stradalim Nemcima u savezničkom bombardovanju.


Ovo su Nemci takođe sačuvali kao spomen na savezničko bombardovanje



Prostor gde se nalazila neka vrsta radnog logora (još uvek je živ svedok koji živi u Beogradu) je delom pretvoren u jezero, delom u park.
Na mestu drugog logora trebao je da se podigne muzej posvećen kobasicama i tek je posle protesta jevrejske zajednice izdato saopštenje kako 'nisu znali' da je tu bio logor. 'Nisu imali dovoljno informacija'



gedza.73 gedza.73 18:12 27.01.2021

Re: Zahvaljujem se

nemačko bombardovanje Beograda. Dve fotografije iz različitih uglova.





Upravnik NBS Laslo Blašković podsetio je da je u nacističkom bombardovanju Beograda uništena zgrada Narodne bibilioteke Srbije i gotovo sve što je u njoj čuvano od njenog osnivanja.

"Reč je o 1.300 ćirilskih rukopisa, od kojih je 100 rukopisnh knjiga na pergamentu, 200 starih štampanih knjiga i inkunabula, povelje, bogata zbirka mlađih rukopisa, neproučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji i Beogradu, zbirka pisama značajna za politku, kulturu i književnu istoriju, zbirka stari karata i slika i oko 300.000 primeraka časopisa i knjiga", naveo je Blašković.
gedza.73 gedza.73 18:12 27.01.2021

Re: Zahvaljujem se

Ovog meseca, tačnije pre dve nedelje, je bila još jedna godišnjica.

13 januara 1960 je prestala sa radom Glavna uprava za logore i kolonije popravnog rada NKVD-a poznatija kao Gulag. Nakon nekoliko decenija postojanja.

Ruski historičar Vladimir Kozlov nazvat će Arhipelag Gulag univerzalnim simbolom totalnog zla, uporedivši ga s prvim pomorskim kartama, zbog toga što su, bez obzira na neke netačne činjenice (o čemu se vode sporovi) i legendarnost pojedinih svjedočanstava, Solženjicinova knjiga i njegovo istraživanje gulaga, kao terra incognite, konačno oblikovali realan prostor i činjenicu svjetske povijesti.

U Geografiji zla, pak, Josif Brodski, još jedan ruski nobelovac, istaći će da je, po cijenu života, Solženjicin sakupio svjedočanstva i tako organizovao svoj vlastiti Nirnberški proces. Arhipelag Gulag je velika optužnica, rekla bih, ne pojedinaca već svih nas koji učestvujemo u širenju totalnog zla, svojom pokornošću, šutnjom, mirenjem, pristajanjem…

Gulag, progoni, deportacije i masovna smaknuća (“Izdajnike i špijune treba strijeljati kao pogane pse” – ovu rečenicu možete čuti u starim video i audiozapisima sa partijskih i drugih sastanaka), gubitak građanskih prava jesu bili druga strana života Staljinovog režima, godinama prešućivana i do te mjere efikasno da se jednostavno morate zapitati: kako možemo znati koliko se toga danas, u našem vremenu, evo, stotinu godina kasnije, prešućuje i / ili efikasno zataškava?
Adijata Ibrišimović-Šabić univerzitetska je profesorica ruske književnosti


22. jul 2018.
Muzej posvećen istoriji gulaga, koji se nalazi u ruskom gradu Joškar-Oli, vlasti su odlučile da zatvore pozivajući se na zapušteno stanje zgrade, izjavio je u direktor muzeja Nikolaj Arakčejev.
"Više nemamo pristup muzeju. Juče je došlo do pokušaja uklanjanja izloženih predmeta, verovatno na zahtev gradske uprave", kazao je Arakčejev

"Žele da unište muzej koji je izvor istorijske istine i slobode", ocenio je Arakčejev.

Navodi se da se muzej nalazi u rezidenciji jednog od najbogatijih ruskih trgovaca 19. veka Vasilija Buligina, koja je naknadno postala sedište lokalne sovjetske tajne policije odgovorne za čistke u doba Staljina.

"Žrtve represija su tu mučene i streljane. Zidovi muzeja natopljeni su krvlju. Posetioci izlaze zgroženi", kazao je Arakčejev.





Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:45 27.01.2021

3 minuta

Zamišljam mladog doktoranta Ajnštajna kako u Cirihu 1905.g. svoju tezu Eine neue Bestimmung der Moleküldimensionen objašnjava široj javnosti u cele 3 minute.
Gotovo sam siguran da bi ga malo ko razumeo. Ne samo zato što se novi pristup određivanja molekularnih dimenzija, teško može predočiti u 3 minute, već i zato što je Albert bio slab govornik. Nagradu ne bi osvojio, ali par lajkova bi dobio (od mentora Alfreda Klajnera i Mileve Marić)
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:38 27.01.2021

Re: 3 minuta

Za mlade su bolja i ta 3 minuta naučnog govora nego 3 minuta kojekakvih starleta i praseta na Youtube!
haklberi_tom haklberi_tom 20:24 27.01.2021

Re: 3 minuta

Filip Mladenović
Za mlade su bolja i ta 3 minuta naučnog govora nego 3 minuta kojekakvih starleta i praseta na Youtube!

Saglasan!
docsumann docsumann 10:04 28.01.2021

Re: 3 minuta

pustite mlade da se zabavljaju na svoj način.

recimo ima jedan dečko koji uopšte nije loš tjuber, mislim kao primjer mladima.
taj udara, sa stilom, i po starletama i po prasetu, a bogami i po vučiću, farmi,pinku...

.

solo solo 11:05 28.01.2021

Re: 3 minuta

recimo ima jedan dečko koji uopšte nije loš




docsumann docsumann 11:44 28.01.2021

Re: 3 minuta

solo
recimo ima jedan dečko koji uopšte nije loš






ma, sujmivi su skroz.

čuš, plaše se sunca
Davie Davie 19:00 28.01.2021

Re: 3 minuta

[b]solo, тј. обратио ми се са ТИ (Реци ТИ нама наставниче шта ви радите овде? - к'о да смо он и ја заједно овце пасли, јбт, а први пут ме види!)


Nisi nam napisao kako si reagovao kad te je ministar tako oslovio, istom merom ili si sagnuo glavu i nastavio dalje? Mislim, svacije pravo je da kritikuje ovako anonimno ili posle 10 godina ali jel' neko od nas nesto uradio da se suprostavi negativnom sistemu u Srbalja? Pogotovo ako treba pruziti, kao u ovom slucaju, primer mladjima.
shmoo shmoo 00:28 29.01.2021

Re: 3 minuta

Davie
[b]solo, тј. обратио ми се са ТИ (Реци ТИ нама наставниче шта ви радите овде? - к'о да смо он и ја заједно овце пасли, јбт, а први пут ме види!)


Nisi nam napisao kako si reagovao kad te je ministar tako oslovio, istom merom ili si sagnuo glavu i nastavio dalje? Mislim, svacije pravo je da kritikuje ovako anonimno ili posle 10 godina ali jel' neko od nas nesto uradio da se suprostavi negativnom sistemu u Srbalja? Pogotovo ako treba pruziti, kao u ovom slucaju, primer mladjima.




Ето, на пример ти?

Угледни пример и узор младима, носилац петооктобарске споменице и првоборац у том супротстављању "негативном систему у Србаља"?

Можда успут и срећни добитник иностраних грантова у том извлачењу шарених куглица тог круга купи ме/продај ме лото извлачења међу СрбАљима?

Нисам ја достојан те твоје величине и значаја у, сада већ, недавној историји овог народа.

Србаља.

Зато и не знам шта бих ти одговорио на ово твоје праведничко питање.

zaharaga zaharaga 09:40 30.01.2021

Re: 3 minuta

Filip Mladenović
Za mlade su bolja i ta 3 minuta naučnog govora nego 3 minuta kojekakvih starleta i praseta na Youtube!


Ako je nauka postala Zvezde Granda, onda izes nauku.
mariopan mariopan 21:00 27.01.2021

..

Čestitam mladoj Zerini. Divim se mladim ljudima koji se vinu visoko i želim joj da ostvari svoje snove, da bude na korist čovečanstvu. To su baš lepi snovi.
gedza.73 gedza.73 14:57 29.01.2021

Filipe

kad će blog 'BRAVO SR... BRAVO SRB... SRBmrnjmakn!!!'




Mis'im tol'ke tabele na blogu bile red je da napišeš jednu blogovsku odu iz srca.

(jedino ako nije hakovano ili na neki drugi, ovde nepomenuti, način namešteno)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana