Eksperimenti u blogovanju| Literatura| Život

DISKONTINUITET SINHRONICITETA (4/11)

horheakimov RSS / 27.04.2021. u 21:55

 

 

zašto je kultura pogubna za pojedinca

 

promašaj života

 

            Rekla bih da je do određenog stepena kultura u kojoj se odrasta pogubna za svakoga, splet uglavnom nesrećnih okolnosti koje niko ne može da bira, kao ni roditelje, ali ako si ona sin ćerka u porodici sa četiri devojčice onda se ima prilika da se nesreća preokrene u sopstvenu korist, kada za to dođe trenutak.

            U nedostatku prenosioca prezimena, pošto deo genetike i moje sestre i ja prenosimo dalje, kako koja odluči po manje više slobodnoj volji, otac je, pod uticajem naučenih obrazaca mišljenja i ponašanja, verovatno nesvestan toga, neku morao prozvati sine. Tako sam prva naučila da vozim bicikl, prva sam umela da pustim VCR, pa i DVD, prva sam probala rakiju i, na moju veliku žalost, i tada i sada, naučila da pucam iz puške. Mogu samo da nazovem srećom to što sam rođena u zapadnoj Srbiji a ne u zapadnoj Amazoniji pa nisam poslata sama, sa bodežom, ili u mom slučaju sa vatrenim oružjem, u planinu, da preživim nedelju ili dve i donesem kući neki leš, ili makar lešo priče. Preživljavanje će postati trend, ali samo preko malih ekrana, uz strogo muške protagoniste, ili ako postoji žena, obavezno ima muškog pomagača.

 

 

            Elem, od kad sam stasala da idem u lov, zbog čega sam pored titule muškog potomka dobila i mnogo lukrativnije zvanje tatine mezimice, to jest udovoljavalo se mojim željama prvo, a kad spletom nesrećnih okolnosti zapalim pola varoši, ne uzme mi se za zlo, baš mnogo, umesto batina ili zatvora ili i batina i zatvora, dobijem samo nanogicu, što bi se reklo u današnje vreme. Odlasci u lov kao mali, ili tačnije, mala od palube, odnosno Sančita Pansa moga vrlog oca, nisu bili tolika muka, koliko postaje bolno iskustvo kada sam ohrabrena, a više puta ponovljeno prisustvo u nezgodnoj prilici samo pospešuje potpadanje pod uticaj iste, da pucam. Sa ove vremenske distance postaju mi kao dan jasni mehanizmi manipulacije koji me dovode u situaciju da povlačim oroz, sada takođe jasno, od strane mog oca potpuno nesvesni, pod uticajem kulturnog nasleđa.

            Ali eto, pucala sam.

            Pucanje ne mora da znači ništa da sa sobom ne povlači neminovno i ubijanje.

            Lov je legalizovano ubijanje ako mene pitate, a i ako me ne pitate.

            Moj otac je bio neupitni proizvod kulturnog obrasca u kom je odrastao.

            Reklo bi se da je bilo viđeno da se desi sve što se spremalo da se uskoro desi.

            Imala sam jedanaest dvanaest godina kada sam već dovoljno porasla i raskrupnjala se, kako je skalemio otac, da mogu da držim lovački karabin za levoruke sa optikom, mislim da je bio marke Zastava (mada koje bi druge i mogao da bude). Do tada postepeno prošla sva postavljena gađanja u predmete, što sa dijabolama, što sa pravom municijom, za mog oca, sa zadovoljavajućom ocenom. Bila je jesen, naravno, to otužno godišnje doba koje se sprema da sahrani sve hlorofilno što su starije sestre sezone donele na svet od marta, aprila.

            Sećam se da sam pred polazak pila vrelu kafu s lovcima, moju prvu kafu, takođe pre mojih sestara koje su samo mogle da je mirišu. Do podneva nameštena na čeku za divljeg vepra, sa crvenim trakama u kosi, kao kakva Rambo klinka, i svetloodbojnim prslukom, pravim raritetom u tom momentu, nabavljenim samo zbog moje bezbednosti, pet brojeva većim, u potpunoj estetskoj suprotnosti sa malopre pomenutim kikama. Nišanim u mrtvoj tišini muških feromona, što od lovaca što od vepra, uz krckanje suvih grančica negde u scenografiji poda mnom, dok mi otac stoji nad glavom i čeka da odrastem u jednoj sekundi.

            I kako u mnogim pričama devojčice doista odrastu u sekundi kada zgaze neko već polumrtvo ptiče ispalo iz gnezda što ih posle proganja do penzije, ili mače po koje se mama maca nije vratila i ostavila ga slepo na zimi da crkne, pa pukne vratić ili lobanjica, ili još gore u pričama u kojima odrastu u sekundi kada pukne himen, što ih posle proganja do iza penzije, ova devojčica odlaže svoje odrastanje, rekla bih polusvesna, nišani namerno iznad sus scrofa primerka koji se ukipio i ni sam ne može da veruje da ga je žensko markiralo, puca u istom momentu kada i neki drugi lovac, što bi se moglo podvesti pod vrhunski sinhronicitet, mada sa ove vremenske distance bih rekla čista sreća, vepar pada, a moj otac narednih šest meseci časti sve koji svrate u lovački dom. Za tih šest meseci, postepeno radeći na tom sekundu kad god sam imala prilike, dovodim sebe u stanje nepokolebljive sigurnosti da sam nišanila da promašim i da sam promašila. Živim sa ubeđenjem da nikome u životu nisam oduzela život.

            Sa druge strane, već sledeće godine mom ocu se njegovo latinski colere, nastanjivati uzgajati, štititi, poštovati, obija o glavu kada ga pod punom ratnom opremom šalju na Kosovo da iz snajpera skida šiptarske prljave svinje, kako mu je rečeno s vrata, dok se jednom rukom pakovao u maslinasto zeleni džak a drugom grlio svoje ćerke koje su sve do jedne plakale.

            I majka je plakala, to je poslednji put da sam je videla da plače.

            Pitam se, sada, da li je moj otac, mlađi tad nego što sam ja danas, da li je možda najednom osetio koliko će njegovo definišuće obeležje roda Homo sapiens biti pogubno po njega kada se sledeće leto vrati, izvesno kao neki drugi čovek, koga više niko ne poznaje.

 

(nastaviće se) 



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nask nask 22:39 27.04.2021

Ali eto, pucala sam.

magnus magnus 16:13 01.05.2021

Re: Ali eto, pucala sam.

previše nagnuta nazad ,previše skupljene noge
angie01 angie01 23:23 27.04.2021

hebote,

do pola teksta mi stoji upaljena lampica secanja, kako sam kao mala devojcica isla u park sa lukom i strelama u tobolcu napravljenim od kuvane vrbe, kako bih se sa bracom igrala Robina Huda, (ja sam bila Vil Skarlet), posto sam bila u manjini, pa kasnije igrala sa drugarima iz kraja basket, isla sa njima na kampovanja na neke sulude terene, pa na pecanje bajsevima- oni svi na spotskim, ja na poniju sa brzinama, koji mi je kupio brat za neki rodjendan, da se ne mucim na uzbrdicama na onom obicnom, spustala se rolusama niz ulicu izlivenu na opasnoj padini, do koje bi me neki drugar dovezao vukuci me zakacenu za gepek bicikla i onda pustio da se u zamahu sunovrtim, pazeci da ne naidje neki bus, ili kamion, skakala zajedno s njima sa zahebanih stena u more, pentrala se na drvece i slicne haklberi gluposti, iako nisam bila muskobanjasta,(dapace,u zvanicnoj verziji sam nosila lakovane cipelei masne u kosi, svirala klavir i isla na balet....),...i za posledicu posle imala najbolje pogotke na gadjanju za ONO i DSZ na poligonu,...no do kraja teksta sam usla u drugi mod i obrisala nestasluke,...i da oruzje je losa rabota, uvek vodi destrukciji, rascovecenju,... dok je orudje koje je izumeo jos Homo habilis, jedan od najdaljih predaka, ono sto je doprinelo razvoju i afirmaciji, ocovecenju.
bene_geserit bene_geserit 08:55 28.04.2021

Re: hebote,

da oruzje je losa rabota, uvek vodi destrukciji, rascovecenju

Ili vodi tome da možeš da se braniš kad te napadnu.
A samokontrola ti treba kao i za sve drugo.

No dobro, poštovanje za Endži Tom Boy-a, to definitivno nisam očekivao.
Черевићан Черевићан 01:00 28.04.2021

контраш

Nišanim u mrtvoj tišini muških feromona, što od lovaca što od vepra

....................одрастао окружјем Сестара
ја сам (срам ме) ........преферир'о лутке,
на добро се То .....................врну касније
суживот с'женама ја прихватах..... ћутке


tess1 tess1 07:57 28.04.2021

Adam i Cicka

Sjetih se jednog od nekolicine ljudi čiju sam pamet cijenila, govorio je da je osnovna tema Biblije da zatomi ženu ("ubije ih u pojam", po naški), dalje je govorio da ništa nije mjerljivo sa majčinskim instinktima, ono kraj čega su muškarci slabi, pa su na vrijeme ženu stavili među grešnice ili svetice, kao vaze u šansoni.. vidi kako se to preslikalo na tvoju priču, koliko žena ima usađen sram il neprirodnost što je uzela pušku i mora ubiti životinju.. Ali eto pucala je ona, cc, ništa, u paklu će gorjeti i sad za života i na onom svijetu.

Nevjerovatno, meni to izgleda kao da je polusvjesna ili nesvjesna, deluzirana potpuno.

Ili navikla da joj meso prinosi muškarac, iz studeni (smrzla bi se jer ne zna kako zapaliti vatru, prikupiti granja), dok ona kao mačka sjedi kraj tople peći.

Hm, hajde ovako, mene da se pita prvo u onoj Bosni bi uveli redovnu vojsku za žene, sve tri strane, ne samo pravoslavke na mojoj strani, i katolkinje i muslimanke, da nauče rukovati oružjem (čitaj, cijeniti svoj život, imati samopoštovanja) i braniti sebe i svoju familiju, i to poslati u kampove da nauče orjentaciju u prirodi, ubiti štetočinu, odrati, napraviti djeci obuću od životinjske kože, prepoznavati jestive gljive od nejestivih, prvu pomoć obavezno, zaustaviti krvarenje, vještačko disanje i itd.. Raditi sve ono što ljudsko biće radi da bi preživjelo, i da uče logiku i razmišljati u kampovima. Pošto im se realnost ne priznaje, ili, vidimo da one žive bajku sa prinčevima i princezama.

Npr njena djecu jedu divljač koju ona ne može donijeti u kuću, jer:

1) sramota je da ima pušku (nema dovoljno inteligencije da je održava, zamisli tek razlikuje vrste oružja, zamisli sama smisli zamku, nezamislivo)
2) nije nježno da ubije divljač al jeste nježno da joj komšija donese ubijeno i oderano da ona i dječica omaste brk
3) samo kurve hodaju same po šumi, nečastivi i vještice
4) ima upaljač, ne treba joj kremen i sijeno za vatru (da nije glupa znala bi iskoristiti i lupu na sunčevim zracima)
5) kad joj dođe nekoliko vojnika pred kuću ona će djecu sakriti dole u trap (muž iskopao podrum da sa drugarima igra karte preko ljeta), a njoj neka rade šta hoće, ona je ipak samo žena (kod žena je to normalno da je siluju vojnici jer su one nježne)

I itd.

Mi smo odavno postali civilizacija debila u egzistencijalnoj udobnosti. Mozak na auto-pilotu. I uz to radi se se o nametnutim kompleksima gdje nije za ženu da pokaže sposobnost preživljavanja, ispostavi se da ona može preživjeti bez muškarca, pa koja je onda njegova uloga? Razumiješ?

Ovo žensko dijete iz tvoje priče je ubijeno u pojam prvo u Bibliji, tako da danas u 2021. ona u pravom, instinktivnom ženskom obličju i ne postoji, ona je vaza, ukrasni predmet tvom muškom svijetu kojem si ti dao lik, ovo nije žena, ovo je tvoje viđenje žene i njenog unutrašnjeg svijeta vijekovima modeliranog muškom religijom..

horheakimov horheakimov 16:27 28.04.2021

Re: Adam i Cicka

Slažem se samo s tim da je ovo moje viđenje...
tess1 tess1 17:08 28.04.2021

Re: Adam i Cicka

Slažem se samo s tim da je ovo moje viđenje...

Ima u TBBT, kod nas su oni čini mi se Štreberi, kad dođe u posjetu rođaka od Peni i svidi se Hauardu Volovicu (od svih štrebera najveći, Jevrej je, jedini on je samo inžinjer, ostali su doktori, živi sa mamom, na ivici patologije, i ima slab odnos sa ženama, nosi često neke tigraste dezene), a ta rođaka je kod nas bi rekli temperamentna (rekao bi moj kum zato što je džentlmen), i Hauard otkačio za njom
.. ulazi s vrata kod Šeldona u stan da im javi da je dobro, nisu ga vidjeli danima, i da čini mi se ide kući po novu bank karticu, i ovi svi na njega:
- znaš li ti ko je ona?
on klima glavom, kezi se
- pazi se nje
on klima glavom, kezi se (na vratima je, kreten)
- ej, iskoristiće te, potrošiti pare, zar to želiš?
on klima glavom, "želim, da, to želim!"


:)


Nema ovo veze sa tobom, ni ova tvoja priča, Hauardu se ostvarila vizija i on misli da ništa nije skupo za takvu ženu, što je realno gledajući njegova stvar il izbor..

Radi se o tome da žena koja ne može ubiti grlicu nije automatski i pozitivac, ona koja drži svemir na dlanu, ma ne, ona može biti devijantna džukela, spremna na sve kad dođe pred životna iskušenja, ostavi prostora il otvorena vrata za više mogućnosti u stvaranju lika, posebno ženskog, samo to.

principessa_etrusca principessa_etrusca 08:21 28.04.2021

Оружје

Ја водим порекло из породица у којима није било оружја најмање од средине 19. века, а у некима и дуже. Колико се сећам, мој отац је само једном, у оквиру свог посла, био у неком дипломатском лову на медведе, али се у кући подразумевало да је лов дивљаштво где се ми, опремљени модерним оружјем, забављамо прогањујући неку недужну животињу. Васпитана сам да никада не навијам за ловце, увек за зеку.

Када смо у гимназији пуцали у људску мету, написала сам петицију у којој сам тражила од директора да се прекине са том праксом која неминовно нормализује убиство другог људског бића.

Сада мислим да је то идеализован поглед на свет и људе који нема много везе са реалношћу и много ми је ближе схватање да сваки човек треба да има право да носи оружје.
tess1 tess1 08:48 28.04.2021

Re: Оружје

Сада мислим да је то идеализован поглед на свет и људе који нема много везе са реалношћу и много ми је ближе схватање да сваки човек треба да има право да носи оружје.

Nasmijala si me na kraju. :)

Moj otac ima privatno pištolj, vjerujem da ga je nabavio čim je mogao tj imao godina za oružani list. Taj pištolj je koristio na svadbi u Zagorju 1971, kad je moja mama sa tri brata i mužem otišla u prošnju a mladin stric sa sinovima zapjevao ustaške pjesme, kaže mama, uskomešaše se ovi moji, posivili u licu, izađoše pred kuću, nisam znala da pištolje nose (a ko žensko, njeno je bilo o kolačima da razmišlja:), onda su malo ispucali metaka u nebo, red je. :)

Jedan od trojice mamine braće je bio lovac, od onih što postanu lovci da bi se družili i hodali po šumi. Poslije sam kroz život pobliže upoznala lovce. Moj otac je pčelar i ima oružje, uh, svašta nešto, meni je to normalno, ali su lovci oko nas i njegovi drugari i moji, sinovi njegovih drugara. Znam da preziru između sebe pogrešne ljude, među njima su a nisu lovci, to se brzo osjeti, preziru čovjeka koji slučajno ubije sokola (taj se krio od brata lovca cijeli dan da se ne tuče s njim radi sokola), ili ljude koje uhvati panika pa ispucaju metke na krdo srna misleći da su veprovi, i itd..

Mi smo imali vazdušnu pušku brat i ja. Znam dobro pucati. Meni je to tad pa i sad stvar sposobnosti (neko bi rekao tradicije:), nego etike, u smislu mogu ja krvoločna ili loš čovjek biti i bez puške..

bene_geserit bene_geserit 08:50 28.04.2021

Re: Оружје

Васпитана сам да никада не навијам за ловце, увек за зеку.

Nisam siguran za koga bi navijala da si bila gladna a nije bilo druge hrane.
да се прекине са том праксом која неминовно нормализује убиство другог људског бића.

pa da li mi pucamo ili to prebacimo na vojsku koja to radi umesto nas i nema neke prevelike razlike

slično i sa milicijom da nas brani od kriminalaca, ali pošto milicija više voli da brani sistem a da ne bude tu kad dođu kriminalci, definitivno svako treba da ima oružje i da zna kako da ga koristi
a može i da računa na miliciju, šta god misli da mu je pametnije
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:05 28.04.2021

Re: Оружје

Nasmijala si me na kraju. :)

Поседовање оружја је увек био прерогатив слободног човека, за разлику од роба.

Слободан човек (и жена) треба да су способни да устану да бране своју породицу, кућни праг, своје вредности и своју културу.
tess1 tess1 10:47 28.04.2021

Re: Оружје

Поседовање оружја је увек био прерогатив слободног човека, за разлику од роба.

Слободан човек (и жена) треба да су способни да устану да бране своју породицу, кућни праг, своје вредности и своју културу.

Ma nasmijala sam se jer je kraj bio neočekivan, reko', nakon onog tvog francuskog i mog ruskog tj nakon mojih svjetovanja iz kaubojskih knjiga a tamo i žene imaju sačmarice, male su šanse bile za oružje u tvom damskom stočiću. :)

Zezam se, Principessa, nemam oružje ovde (samo skalpel pri ruci, na stolu i u rancu, nosim odavno, za otvaranje ljubavnih pisam'ca:), prvi put kad sam došla kući autom tata mi je poklonio nož, uu bio jako lijep, skakavac, oštrica dužine dlana, drška rađena ručno, dozvoljen, ne vjerujem da je bilo neke simbolike, poklanjao mi je više olovaka u životu, mislim, nije bila pedagoška gesta nož, šumska gesta:), e, sjetih se, taj nož je vidio u autu jedan tip (devijantan i inteligentan, prestupnik), radili smo nešto zajedno, a on tražio upaljač dok sam ga vozila od tačke c do d, pa kad je vidio nož pitao me jel hoću bejzbolsku palicu da imam za u gepek, ima on viška, nekorištenu, ozbiljno me pitao, čovjek za saradnju, kažem vam:), kući imam i u ladici i pod zemljom zakopano oružje (odoljevam napisati tj slagati i pod granjem tenk u šumi, zamaskiran).

Ne, nije poenta sada u oružju u kući, džepu, rancu nego koliko je odnos prema ženi koja ima svijest o sopstvenom životu i preživljavanju ponižavajući kao da je odbrana ili razmišljanje o njoj grijeh, ne uklapa se u hrišćansku sliku nenasilne žene dobrog srca, ja nas žene tad ne razlikujem od teladi.. Vaza ili nemoćno tele, nema razlike. Uvrijedljivo je.
tess1 tess1 11:40 28.04.2021

Re: Оружје

Nisam siguran za koga bi navijala da si bila gladna a nije bilo druge hrane.

I Bane je stigao. :)
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:08 28.04.2021

Re: Оружје


pa da li mi pucamo ili to prebacimo na vojsku koja to radi umesto nas i nema neke prevelike razlike

Бене, ти си баш раноранилац!
Ја сам говорила о мом пацифистичком васпитању и заблудама из младости.
Слободан грађанин треба да има оружје и да зна када треба да га употреби, а када не.
nask nask 14:33 28.04.2021

Re: Оружје

Поседовање оружја је увек био прерогатив слободног човека, за разлику од роба.

Sloboda je kada ne moraš da nosiš oružje i braniš štogod. Dok ne dođu takva vremena


angie01 angie01 14:38 28.04.2021

Re: Оружје

Sloboda je kada ne moraš da nosiš oružje i braniš štogod.


Amin!
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:24 28.04.2021

Re: Оружје

nask
Поседовање оружја је увек био прерогатив слободног човека, за разлику од роба.

Sloboda je kada ne moraš da nosiš oružje i braniš štogod. Dok ne dođu takva vremena

Показало се током наших живота, скоро на половини територије оне бивше државе, да је поседовање оружја могло да значи разлику између живота и смрти.

Слобода да будеш ненаоружан(а) је била лажна.
zilikaka zilikaka 15:33 28.04.2021

Re: Оружје

nask
Поседовање оружја је увек био прерогатив слободног човека, за разлику од роба.

Sloboda je kada ne moraš da nosiš oružje i braniš štogod. Dok ne dođu takva vremena



A ako nedajbože dođu, da si sposoban da se prilagodiš u momentu.

Probala više puta nekakva pucanja, nešto i po streljanama, nije me dojmilo.
S druge strane, na žalost bila u prilici da branim svoje sama. Ne život, bogufala, al pravo na svoje u svome od nekih kojima je otimanje prirodno.

Poplašila me spoznaja koliko malo treba da čoveku kvrcne i izgubi granicu.
Nikad ne bih pomislila sa kojom lakoćom se prelazi u drugi mod - destruktivnost bez trunke zadrške.
Nadam se da mi život neće prirediti ozbiljna iskušenja tog tipa. U sebe od tad ne verujem.
principessa_etrusca principessa_etrusca 16:04 28.04.2021

Re: Оружје

У УК становништво поседује веома мало оружја, на 67М становника има свега око 150,000 дозвола за ватрено оружје и око пола милиона дозвола за ловачке сачмарице. У Швајцарској, на 8М становника има 2М комада ватреног оружја.

У Швајцарској ипак на милион становника има скоро дупло мање убистава него у УК.
tess1 tess1 16:10 28.04.2021

Re: Оружје

Слобода да будеш ненаоружан(а) је била лажна.

Kreacija života, kreacija slobode. Sloboda u lancu ishrane ne postoji, il po Andriću u Prokletoj avliji, ne postoje bezgrešni. Postoji pacifizam, joga, filozofija, zen, postoje Ken i Barbika, postoji humanizam, etika, (sjetih se Vitgenštajna i razlike između dječaka koji prevodi stariju ženu preko ulice i dječaka koji prevodi stariju ženu preko ulice, postoje dva viđenja) i toj kreaciji slobode ili svijeta kako bi mogao izgledati (nikada otkad postojimo nije tako izgledao, niti će) puška je simbol zla prije nego očitaju molitvu za stolom na kojem je pečeno meso, ali oni ruke nisu okrvavili. Ubio je goveče i iskasapio onaj moj mesar od prije neki dan. On je ubica, maltene rođen da ubija za pacifiste i njihove guzice, cc, jer nije bio za bolje, cc, kakvo licemjerje. Drugo, I moje veganstvo nije sloboda, i ja sam dio lanca ishrane (vjernici moj iskorak iz onog što je od boga propisano smatraju huljenjem), znači mi smo svi dio nečega, navika, ideala, deluzija, lažno skromni, lažno slobodni, lažno ispravni, do trenutka kad dođemo pred iskušenje, iskušenje je npr rat, ono što nisu imali Švajcarci ali nema većih licemjer, moralista i seratora od njih na planeti, oni su u bezgrešnoj dimenziji, bestijalno situirani, i svi imaju puške (čula sam prvi put ovde da imaju puške, sjećam se tačno kad i od koga:), šta će im te puške u decenijskoj slobodi i u savršenim životima? Šta će ti fakin puška u Švajcarskoj, hajde da Bečlije imaju puške, pun je Beč Srba, u Švajcarskoj Šiptara, Švajcarci i Šiptari su braća, il?

U priči prvo ćerku otac zove sine, ali ćerka nije sin ona je za mir u svijetu, nevjerovatno, to su konstrukcije koje lebde iznad realiteta, čardaci ni na nebu ni na zemlji, i kako bi se ova devojka ponašala prvi put pred iskušenjem, ne prvi put s ocem na jutrenje nego prvi put kraj staklenog zvona:

1) život joj je ugrožen
2) gladna je
3) gleda kako drugog čovjeka urnišu
3.1 okreće glavu
3.2 rizikuje svoj život

I itd..

horheakimov horheakimov 16:29 28.04.2021

Re: Оружје

Lako je odgovoriti na hipotetičko pitanje kada su pravi ljudi u pitanju, a tek fiktivni...
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:11 28.04.2021

Re: Оружје

Шта се догодило са “свијетлим оружјем”? Зашто се ми толико плашимо оружја када нас оно, само по себи, не чини убицама?
tess1 tess1 17:14 28.04.2021

Re: Оружје

Svileni. :)
principessa_etrusca principessa_etrusca 18:02 28.04.2021

Re: Оружје

tess1
Svileni. :)

Тотално. Још горе, значи да не постоји вредност за коју би се борили tooth and nail.
nask nask 20:17 28.04.2021

Re: Оружје

да је поседовање оружја могло да значи разлику између живота и смрти.


O tome i pričam, znači nisu bili slobodni.

Слобода да будеш ненаоружан(а) је била лажна.

Mislim da je prigodniji izraz prividna sloboda.
maksa83 maksa83 21:53 28.04.2021

Re: Оружје

У Швајцарској, на 8М становника има 2М комада ватреног оружја.

Svaki švajcarski vojni obveznik (koji je odslužio vojsku) u kući ima oružje, zapečaćeno. Deda mog drugara koji nije želeo u kući pušku (a imao je puške Napoleonove vojske po zidovima) je morao da piše specijalne molbe da ne zaduži pušku nego samo pištolj, pošto nešto mora.

E sad, da mirne duše naoružaš sav vojno sposoban narod i ne brineš o tome što svi oni imaju puške i obučeni su da ih upotrebe ipak moraš da budeš moj-je-život-ŠvicarskaA.
maksa83 maksa83 21:54 28.04.2021

Re: Оружје

Шта се догодило са “свијетлим оружјем”? Зашто се ми толико плашимо оружја када нас оно, само по себи, не чини убицама?

Reklo bi se to je samo predmet, i što kaže Šejn "pištolj je dobar ili loš koliko i čovek koji ga nosi", ali posedovanje oružja menja ponašanje ljudi, i to ne na bolje (kao što neki mirni ljudi kad sednu u auto postaju neprepoznatljivi debili, to je poznato u psihologiji, osećaj moći koji ti daje automobil ti menja stav i ponašanje, isto je i sa oružjem). Verovatno ne svih, ali nekih svakako.
principessa_etrusca principessa_etrusca 05:03 29.04.2021

Re: Оружје

maksa83
Шта се догодило са “свијетлим оружјем”? Зашто се ми толико плашимо оружја када нас оно, само по себи, не чини убицама?

Reklo bi se to je samo predmet, i što kaže Šejn "pištolj je dobar ili loš koliko i čovek koji ga nosi", ali posedovanje oružja menja ponašanje ljudi, i to ne na bolje (kao što neki mirni ljudi kad sednu u auto postaju neprepoznatljivi debili, to je poznato u psihologiji, osećaj moći koji ti daje automobil ti menja stav i ponašanje, isto je i sa oružjem). Verovatno ne svih, ali nekih svakako.

Оружје очито није за свакога. Онај ко афективно реагује, коме "пада мрак на очи", свест се сужава итд, не треба да има оружје, мада он може да убије и секиром, кухињским ножем или неком трећом алатком, па и аутомобилом.

Државе у међувремену на сваки проблем реагују новим ограничењима и забранама, па је рецимо у УК и само ношење ножа кривично дело које повлачи затворску казну до 4 године, а "knife crime" је ипак у сталном успону.
tess1 tess1 06:47 29.04.2021

Re: Оружје

Оружје очито није за свакога. Онај ко афективно реагује, коме "пада мрак на очи", свест се сужава итд, не треба да има оружје, мада он може да убије и секиром, кухињским ножем или неком трећом алатком, па и аутомобилом.

Ma dobro, ni trenutak korištenja oružja sigurno nije "bio je lijep sunčan dan, hodam ja ulicom, pjevušim Dobro jutro džezeri i ubijem čovjeka", i hladnokrvnost je psihopatologija, afektivni ljudi imaju priliku i bez oružja sudjelovati u npr fer borbi, padne mu mrak na oči i dobije batine, poslije glavu razbistri, dok ovaj s oružjem domaćin samo je sebe branio, i upotrijebiće oružje u trezvenom trenutku, pa nije tako. Oružje jeste odgovornost ali nije garancija da poslije korištenja čovjek ostaje isti, isto pravedan i hrabar, ubiti čovjeka nije slavno djelo, uzimati pravdu u svoje ruke nije za svakoga, ako čovjek ne reaguje isto na nepravdu sa puškom i bez nje pa on nije jedan u afektu a drugi formirana ličnost, nego jedan je strastven i srčan, drugi slabić, ukratko.
alselone alselone 07:21 29.04.2021

Re: Оружје

hladnokrvnost je psihopatologija

ili što bi rekao Milojko Pantić - parapsihopatologija.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 07:32 29.04.2021

Re: Оружје

а "knife crime" је ипак у сталном успону.


U UK se najvise ljudi ubijaju nozem ili ostrim predmetom. Mnogo manje se ubija iz pistolja nego sto se davi i gusi. Ali ok, s obziromm na broj ljudi koji poseduju vatreno oruzje nije ovo ni mnogo iznenadjujuce. A UK (izuzimajuci SI) ni nema neku narocito razvijenu pistolj-puska-kulturu (danas). Ocigledno se najvise zbadaju/kolju mladji ljudi u Londonu.



Ako je verovati ovim podacima dole onda su Srbija i CG po naoruzanosti u samom vrhu. Bosna iza Finske i Islanda a samo za malo ispred Austrije. Doduse po ovoj listi Svajcarci nisu toliko naoruzani. Hrvati su unatoc onolikom broju branitelja prilicno nenaoruzani.

Jedna zanimljivost: u Srbiji, Austriji i Svajcarskoj (pojedinacno gledano) ima skoro isto toliko komada oruzja kao u UK. Znaci Moj-je-zivot-Svicarska smo odradili: Aco Srbiiine, Aco Srbiiine!

LINK: https://worldpopulationreview.com/country-rankings/gun-ownership-by-country





Po podacima iz Vikipedije (ne znam koliko su tacni) Srbija i CG imaju najvise ubistava pistoljem/puskom u Evropi. CG je po brojevima bliza Meksiku i Juznoj Africi nego evropskom proseku. Srbija je bliza Austriji ili Hrvatskoj recimo. Ovi podaci pokazuju i da se vise puca u sebe nego u druge - tako u celoj Evropi. A ispada i da nema korelacije izmedju posedovanja oruzja i broja smrtnih slucajeva.

Priznajem da sve ovo od gore nema mnogo veze sa pricom.

Jedna recenica iz teksta bloga mi je interesantna:

Pucanje ne mora da znači ništa da sa sobom ne povlači neminovno i ubijanje.

Ovo isto vazi i za bockanje nozem. Jedan primer iz filozofije jezika:

Brut je zbo Cezara. Ali mi ne znamo da li ga je i ubio.
alselone alselone 07:50 29.04.2021

Re: Оружје

Ako je verovati ovim podacima dole onda su Srbija i CG po naoruzanosti u samom vrhu.


Je l' moguće ovo? Ja sam ne začuđen, nego šokiran ako je ovo tačno.
tess1 tess1 08:14 29.04.2021

Re: Оружје


ili što bi rekao Milojko Pantić - parapsihopatologija.

:))
tess1 tess1 08:22 29.04.2021

Re: Оружје

Bosna iza Finske i Islanda a samo za malo ispred Austrije

Zanimljiv podatak, Bosna iza Finske kao skeč u Nadrealistima.

Gledam ovih dana rusku seriju i u jednoj epizodi javlja se novinarka sa mjesta zločina u Moskvi, kaže "nalazimo se na sjeveroistok staljice", na sjeveroistoku je prestonice, ok, stopiram epizodu i potražim površinu staljice.

2510 km² Moskva

414,87 km²  Beč

359,96 km²  Beograd

628 km²  Tokio


To je to, prijatelju, oružje u Finskoj. :)
shmoo shmoo 08:33 29.04.2021

Re: Оружје

tess1


hladnokrvnost je psihopatologija

ili što bi rekao Milojko Pantić - parapsihopatologija.

:))




То је онај што остаде упамћен међ' Сербљима по ТВ преносу једног Дербија:

"Ево на терен излазе играчи Партизана... А ево и наших!"

Ма те дуге цеви, кратке цеви, федермесери, ћакије и слично, све је то срање.


Не признајем ништа што се не види и не чује надалеко.








П.С. -





docsumann docsumann 11:15 29.04.2021

Re: Оружје

principessa_etrusca
Шта се догодило са “свијетлим оружјем”? Зашто се ми толико плашимо оружја када нас оно, само по себи, не чини убицама?


podsvijest



na 2:48 anonimni bloger izlazi na strijelište...
angie01 angie01 12:21 29.04.2021

Re: Оружје

anonimni bloger izlazi na strijelište...


...koliko vidim, vise blogera je tu:).
angie01 angie01 12:31 29.04.2021

Re: Оружје


Ako je verovati ovim podacima dole onda su Srbija i CG po naoruzanosti u samom vrhu


pa to uopste ne iznenadjuje,...da li znas da danasnji klinci idu u skolu sa nekim secivom,...za izlazak je skoro pod obavezno,...hebote, kada se sporeckaju, nema vise ferke-da se pobiju, nego se bodu- posle u novinama izadje clanak o tome i nista...katastrofa,...i onda se jos komentarise, kako je normalno da se ima oruzje-za odbranu,...majkomila u kakav smo mi..rac otisli...sa sve levijatanima, vacicima, sesljima, "navijacima" i ostalim zveckatorima....Kolumbija.
docsumann docsumann 12:46 29.04.2021

Re: Оружје

angie01
anonimni bloger izlazi na strijelište...


...koliko vidim, vise blogera je tu:).


meta je u oku strijelca
docsumann docsumann 13:13 29.04.2021

Re: Оружје

Ја водим порекло из породица у којима није било оружја најмање од средине 19. века, а у некима и дуже.


čuš!?



(1826. - 1907.)
tess1 tess1 13:50 29.04.2021

Re: Оружје

414,87 km²  Beč

359,96 km²  Beograd


Ukupna 414,90 km² (414,87?)
- Kopno 395,51 km²
- Voda 19,39 km²

Da li je i Beograd računao ovako kopno i vodu kao Beč.
Piše: Урбанизована површина града износи 359,92 квадратних километара. (359,96?)

Nije im strano gore-dole par kvadrata, i Dunav je kroz Beograd skoro dva puta širi? Pitam.
solo solo 16:05 29.04.2021

Re: čuš - ćuš


Ovaj je sve zajeba u sinhronicitetu kontinuiteta. Sve ostalo je narativ.



haklberi_tom haklberi_tom 17:50 29.04.2021

Re: Оружје

tess1
Svileni. :)

Ponekada sam išao sa lovcima u lov!
Nikada nisam išao dalje od ognjišta, nego sam bio sa čiičama koji lože vatru, kuvaju kotlić ili nešto peku, dok se ostali lovci ne vrate iz lova.
Nikada nisam opalio ni na jednu životinje, ni jedan metak ili patronu (iz lovačke puške).
Shvatam da neka životinja u lovu mora biti ubijena.
Ja to nisam (i ne mogu) mogao da radim.
Oružja se ne gadim, ponekada sam znao i da nosim pištolj sa sobom.
Da ne pominjem nešto drugo.
haklberi_tom haklberi_tom 17:53 29.04.2021

Re: Оружје

tess1
Оружје очито није за свакога. Онај ко афективно реагује, коме "пада мрак на очи", свест се сужава итд, не треба да има оружје, мада он може да убије и секиром, кухињским ножем или неком трећом алатком, па и аутомобилом.

Ma dobro, ni trenutak korištenja oružja sigurno nije "bio je lijep sunčan dan, hodam ja ulicom, pjevušim Dobro jutro džezeri i ubijem čovjeka", i hladnokrvnost je psihopatologija, afektivni ljudi imaju priliku i bez oružja sudjelovati u npr fer borbi, padne mu mrak na oči i dobije batine, poslije glavu razbistri, dok ovaj s oružjem domaćin samo je sebe branio, i upotrijebiće oružje u trezvenom trenutku, pa nije tako. Oružje jeste odgovornost ali nije garancija da poslije korištenja čovjek ostaje isti, isto pravedan i hrabar, ubiti čovjeka nije slavno djelo, uzimati pravdu u svoje ruke nije za svakoga, ako čovjek ne reaguje isto na nepravdu sa puškom i bez nje pa on nije jedan u afektu a drugi formirana ličnost, nego jedan je strastven i srčan, drugi slabić, ukratko.

Korektno rečeno!
milisav68 milisav68 18:15 29.04.2021

Re: Оружје

tess1
Nije im strano gore-dole par kvadrata, i Dunav je kroz Beograd skoro dva puta širi? Pitam.

Ma nema veze Dunav, Sopotska rivijera je u pitanju.

I Batajnica, pogledaj na karti gde je Mladenovac, koji je takođe Beogradska opština.

Palanka - Mladenovac 20km, pređem pola i eto me u Beogradu.

tess1 tess1 18:35 29.04.2021

Re: Оружје

Ma nema veze Dunav, Sopotska rivijera je u pitanju.

I Batajnica, pogledaj na karti gde je Mladenovac, koji je takođe Beogradska opština.

Palanka - Mladenovac 20km, pređem pola i eto me u Beogradu.

E, i ja sam tek nedavno saznala da Mladenovac nije kao npr Aranđelovac. :)

Jel Sopotska rivijera neko zezanje il ima jezera? I sa dva puta širim Dunavom i Savom, hoćeš reći da Beograd ima veću površinu? Ok, to mi odgovara, to moje uši žele čuti ovaj put. :)
milisav68 milisav68 19:00 29.04.2021

Re: Оружје

tess1
Jel Sopotska rivijera neko zezanje il ima jezera?

Ma zezanje.

Bila neka poluafera kako se neki političar na vlasti bahati po nekim ostvima, pa predsednik "naredio" da se letuje u Srbiji - na primer u Sopotu.
I sa dva puta širim Dunavom i Savom, hoćeš reći da Beograd ima veću površinu?

E, ne znam šta im znači ovo - urbanizovana površina grada, pošto je recimo sam Mladenovac urbanizovan.I Lazarevac, i Železnik, i Grocka, i Veliki Mokri Lug...

A vazdušnom linijom do recimo Mladenovca ima 40km, i sve nabrojano je "ispod" Save i Dunava, a gde je preko?
maksa83 maksa83 20:11 29.04.2021

Re: Оружје

I Batajnica, pogledaj na karti gde je Mladenovac, koji je takođe Beogradska opština.


alselone alselone 20:43 29.04.2021

Re: Оружје

pogledaj na karti gde je Mladenovac, koji je takođe Beogradska opština.

Sto je to tako? Zbog izbora?
milisav68 milisav68 21:19 29.04.2021

Re: Оружје

alselone
Sto je to tako? Zbog izbora?

Nemam pojma, tako je odavno, od kad znam za sebe.

I mi imamo "Beogrdski" poštanski broj sa 11(420), kao i Smederevo i Velika Plana (11 hiljada-nešto), a nekad davno kad sam bio klinac, pozivni je bio 011, pa je posle prebačeno na 026 (Smederevo).

Baš je zbunjujuće (ko blokovi na Novom Beogradu).


Makso idi u peršun, rasplaka me (video ima 14 miliona pregleda).
maksa83 maksa83 21:39 29.04.2021

Re: Оружје

Makso idi u peršun, rasplaka me (video ima 14 miliona pregleda).

tess1 tess1 08:27 30.04.2021

Re: Оружје

Google jutros,

1) u Austriji ptice nestaju nečujno
2) Šeldon i Ejmi su drugari i privatno (likovi iz TBBT)
3) muške bajkerske čizme (znam i zašto, juče ujutru na kasi pustim mladog ca 17 god dečka ispred sebe, i vidim patike, dok sam odlučila dal da 1) pitam za patike, 2) uslikam ih, 3) zapamtim marku, nešto je sitno pisalo, on je otišao, pisalo je the street 3, možda i nije, možda 5?, na Netu nema ništa, ali našao je Google TCX Street 3)

Iz rubrike Sloboda na Netu, da dodam:

4) sve je više zahtjeva za ličnim naoružanjem
5) u padu je kriminal, ovaj obični, ali je sajber u porastu

I sad, dal da pošaljem Mail gradu Beogradu i zamolim ih da napišu tačnu površinu na stranici staljice..

p. s. Milisave, hvala na informacijama. :)
alselone alselone 08:40 30.04.2021

Re: Оружје

Makso idi u peršun, rasplaka me (video ima 14 miliona pregleda).


Sjajan video, sjajni ljudi.

Kakve oči ima taj pas!
maksa83 maksa83 09:18 30.04.2021

Re: Оружје

Kakve oči ima taj pas!

Po očima i šari krzna očigledno je neki Haski umešao ... prste, a sama "tekstura" krzna je od nekog Terijera. Ja obožavam te čupave avlijanere.
docsumann docsumann 09:31 30.04.2021

Re: Оружје

maksa83
Kakve oči ima taj pas!

Po očima i šari krzna očigledno je neki Haski umešao ... prste, a sama "tekstura" krzna je od nekog Terijera. Ja obožavam te čupave avlijanere.


meni su klipovi sa psima postali svakodnevna psycho terapija.

naravno, i druge životinje su dobrodošle...

apacherosepeacock apacherosepeacock 10:49 30.04.2021

Re: Оружје

docsumann
maksa83
Kakve oči ima taj pas!

Po očima i šari krzna očigledno je neki Haski umešao ... prste, a sama "tekstura" krzna je od nekog Terijera. Ja obožavam te čupave avlijanere.


meni su klipovi sa psima postali svakodnevna psycho terapija.

naravno, i druge životinje su dobrodošle...




+1. (a imam I u kući/bašti zverinjak za terapiju )
angie01 angie01 11:11 28.04.2021

kultura

militantnog primitivizma.
tess1 tess1 11:24 28.04.2021

Re: kultura

angie01
militantnog primitivizma.

Ideš ti meni sad u skriptu, predomislila sam se. Prelazim na sledeći nivo i sa tobom.
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:11 28.04.2021

Re: kultura

angie01
militantnog primitivizma.

Да, да, швајцарски модел.
angie01 angie01 13:51 28.04.2021

Re: kultura

Ideš ti meni sad u skriptu,


tes, preseci tu pupcanu vrpcu u svojoj glavi, teraj svoj film bez mene.


Prelazim na sledeći nivo i sa tobom.


ti tvoji nivoi su nesto na lose sklepanim skelama,...kada robujes tolikim predrsudama, slabo ti onda funkcionise sve sto si se trudila da procitas i napregnula da razumes,...prvi nivo si presla, tek kada si dobro sa sobom,( a ti delujes haoticno, kao otvorena rana koja pulsira), sto onda podrazumeva i razumevanje drugih,...do tada- nista. (ovo shvati kao bonus, ne kao ubod ciodom).
magnus magnus 16:18 01.05.2021

Re: kultura

principessa_etrusca
angie01
militantnog primitivizma.

Да, да, швајцарски модел.

il izraelski


docsumann docsumann 11:11 29.04.2021

cult-tortura

Rekla bih da je do određenog stepena kultura u kojoj se odrasta pogubna za svakoga


horheakimov horheakimov 10:51 30.04.2021

Re: cult-tortura

Ne mogu poreći da sam bio pod uticajem, što je sasvim prigodna sintagma u datom slučaju, prepodobnog Terensa...
tess1 tess1 16:00 30.04.2021

..

Sinoć je ovde čovjek ubio ženu, pucao joj u glavu. Od početka godine 9, otprilike svakih 15 dana jedna?


Tražim sliku da zamjenim ovaj muški profil na blogu, nemam inspiraciju a i besmisleno je uzeti muški profil jer je jedini ponuđen, ono kad nemaš kud..







U nekom trenutku mi je primjetim Cyberpunk postao zanimljiviji, ipak preporučujem i ovu seriju ko voli Steampunk..

solo solo 19:04 30.04.2021

Re: ..

Tražim sliku da zamjenim ovaj muški profil na blogu, nemam inspiraciju



principessa_etrusca principessa_etrusca 08:35 02.05.2021

‎ al-Masīḥ qām!


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana