Sport| Zabava

Pas Raš

docsumann RSS / 22.11.2022. u 15:01

g2iim8tlncdlyeoydrue.jpg
 

 

Kod NNN-a na blogu, ostah Čarliju dužan objašnjenje šta je to pas raš u američkom fudbalu, pa da ga iskoristim  za prvi NFL blog ove sezone...na po tekuČe sezone.

Dakle, pas raš, pass rushing iliti rushing the passer, je narodski rečeno -juriš na kvoterbeka protivničke ekipe.

Vjerovatno najatraktivniji dio krljačine u af-u ;)

Kao lavovi kad se sukobe sa čoporom hijena, cilj im je da se što prije domognu kraljice majke i polome joj kičmu... otprilike o tome se i ovdje radi, samo malko pacifikovano.

Danas su kvoterbekovi dodatno zaštićeni pravilima, za razliku od njihovih kolega iz 70-tih i 80-tih koji su poslovično dobijali dobre batine. Recimo kad  Redži Vajt nakon što u naletu obori qb-a,  opruženo padne preko njega sa svojih 130kg. Extra punishment, samo takav..

Danas je to avtomacki faul i dodatni jardi za protivnički napad. 

Postoji još gomila amandmana o zaštiti  kvoterbeka u igri, no, da se vratimo na situaciju...

Dakle, u pas rašu generalno učestvuje kompletna defanzivna linija, s tim što primat zbog otvorenog prostora imaju bočni linijaši, tzv. Difenziv endovi, plus krilni lajnbekeri.

U blitz varijantama  mogu da se priključe i središnji lajnbekeri, pa čak i iz drugog plana - korner bekovi ili sejftiji.

Pas raš postoji otkad postoji i kvoterbek. A njegov ultimativni cilj je sekovanje kvoterbeka (obaranje dok ovaj još nije izbacio loptu), ili još bolje stip sek, kad pas rašer izvuče loptu iz ruku qb-a (fambl) prije nego što ga oborit. Tad  "lopta“, zbog svoje geometrije, pri odskoku od teren postaje živa i nepredvidiva kao kokoš otkinute glave i jurnjava za njom zna da bude pravi šou.

Kao da 7-8 Rokija jure tu kokošku po bekjardu. 

Pored seka, koji nije baš često postignuće (taman koliko i tačdaun u napadu), pas raš dovodi i  do sveukupnog pritiska na qb-a, tjerajući ga iz njegove  konfor zone tj. Iz “džepa“ kojeg oko njega pravi o-linija, primoravajući ga da juri po terenu, pokušavajući da spase svoju glavu i uz to nađe slobodnog risivera.

Naravno, da bi ste se do protivničkog qb-a probili kroz zid od ofanzivnih linijaša (ljudskih grdosija od 150 i + kila) morate biti poseban fizički  specimen. U centralnom dijelu,  dueli između linijaša predstavljaju i sumo rvanje i kung fu, kros overi, varke tijelom, ponekad čisti bull rush.

Po bokovima ima više prostora i mogućnosti za manevar pri naletu, rolinga tijelom neporednpo pred kontakt sa suparnikom, promjene pravca , optrčavanja oko linijaša pod ektremno nagnutim tijelom. To su čitave tehnike ulaska u kontakt, položaja i rada ruku. Zato i pas rašeri jesu tako zajebani.

Tokom 70-tih zvanična statistika nije registrovala sek kao takav, ali oni koji imaju sjećanje na te dane kažu da je Joe Green (difenziv tekl, iliti centralni odbrambeni linijaš) Pitsubrg Stilersa bio nezaustavljiva sila. Nešto kao Vil Čembrlent u NBA (dok nije postojača statistitik o rampama). Te brojke bi danas bile nezamilive. Mada su tada i linijaši bili dosta tanji ;)

David 'Deacon' Jones, difenziv end Inijanapiolis Koltsa je unio revoluciju na svojoj poziciji. Legenda kaže da njemu pripada autorsko pravo na kovanicu  "sacking the quarterback" od koje je nastala skraćenica sack. Dikon je imao jedan mali trik, kojeg je obilato koristio - na prvom koraku kad bi prilazio protivničkom linijašu, trznu bi rukom u pravcu njegovog lica, što bi ovog refleksno tjeralo da trepne očim. Taj djelić trenutka  Dikon je koristio da izabere stranu na koju će napasti qb-a. Kasnije je taj potez zabranjen, ali s njim ili bez njega, Dikon je sakupio 173,5 seka u svojoj četrnaestogodišnjoj karijeri.

To pola seka dobijete kad zajeedno s još nekim suigrčem istovremeno oborite qb-a.

Generalno gledavši, pozicija difenziv enda je dala ponajviše vrsnih pas rašera, ali s dolaskom Lorens Tejlora u ligu (1981) stvari se radikalno mjenjaju.

Kao spoljni (bočni) lajnbeker Njujor Džajantsa, LT je predstavljao dotad neviđenu pojavu na terenu. Dominirao je poput  odraslog muškarac u igri sa  starijim tinejdžerima. Njegova snaga nije dolazila iz teretane. To je ona posebna vrsta životne sile koju je teško ekstrakovati i kvantifikovati u labarortorijskim uvjetima :)

Ali je na terenu teško poricati njeno eksplozivno prisustvo - 2x Super Bowl šampion, 3 x najbolji defanzivac lige, MVP lige 1986 (kažu da je to najbolja degfanzivna sezona  u istoriji lige, mada bih ja tu dodao i onu JJ Watovu iz 2012).

Za LT-a kažu da je proslavio dvije pozicije u igri. Onu koju je sam pokrivao – spoljnjeg lajnbekera, a pored toga  još i Lijevog Tekla, tj. protivničkog igrača (spoljnjeg lijevog ofanzivnog linijaša) koji ga je spriječavao u namjeri da se dokopa qb-a. Od tada su sve ekipe  koje su namjeravale da produže životni vijek svog qb-a počele da traže kvalitetne, snažne i atletske lijeve teklove, a ne nepokretne mrcine. A zašto baš lijevi tekl,? nek to bude mala mozgalica.

Mnogi smatraju LT-a za najboljieg odbrambenog igračem koji je ikad igrao u NFL-u. On sam kaže da je to Redži Vajt. Čovjek kome je nadimak bio Miniseter of Defense.

Redži Vajt je bacao protivničke linijaše jednom rukom, u trku.  Nevjerovatno prebrz za čovjeka od 130kg (196cm), teorisao je protivničke kvoterbekove 15 godina, napravivši pri tom 198 sekova.

1987, u 12 kola napravio je 21 sek (rekord je inače 22,5. postavio ga Majk Strahman (NY) 2001. a prošle godine ponovio T.J. Watt). 1992 Redži za tada neviđene novce prelazi u Grin Bej i sa njima iste godine osvaja titulu, zaključavši finalnu utakmicu sa par vezanih sekova.

Rekord u ukupnom broju sekova tokom cjelokupne karijere (ravno 200) drži i dalje Brus Smith, legendarni difenziv end Bufalo Bilsa iz 80-tih i 90tih (zadnje tri sezone igrao u Vašington Redskinsima)

Pas raš svoj puni smisao dobija združenim  napadom više igrača. Tad raste mogućnost da će ofanzivna linija negdje popustiti, smanjuje se mogućnost udvajanja opasnijih pas rašera, pogotovo  ako imaš više takvih zvjerki u postavi.

Potonjih godina imali smo priliku da gledamo dvojicu feenomalnih pas rašera – JJ Wata (starijeg brata TJ-a) difensivnog enda (Teksašana iz Hjustona i  Arizona Kardinalsia) i Aron Donalda difensiv tekla LA Remas prošlogodišnjih šampiona koji su ove godine dobrano podbacili.

Obojica su dominirali ligom  po nekoliko godina u nizu, JJ Wattt 2012-2015 (nažalost povrijede su mu usporile karijeru), Aron Donal od 2017 do 2021 i obojica su nezamislivo moćne atlete. Kao superheroji, JJ – Tor, a Donald -Thing iz Fantastične Četvorke.

JJ je imao dvije sezone sa preko 20 sekova, ali su Donaldovih 20,5 iz 2018 s pozicije unutrašnjeg linijaša još impesivnije postignuće.  Pogotovo ako se zna da je većinu puta bio dupliran u bloku. A.Donald je uz pomenutog  Joe Greena vjerovatno najbolji difensiv tekl u povijesti zbilje.

Njih dvojica bi bili centralni linijaši (difensiv teklovi) u idealnoj all star postavi. Jedno mjesto difensiv enda je rezervisanio za Redžija, a za drugu konkurišu Dikon Džons, Brus Smith  i JJ Wat.

Spoljni lajnbeker, naravno – LT.

 

Od sjajnih pas rašera u posljednjih deceniju trebalo bi istaći i Von Milera, Kalil Meka, Čandler Džonsa (rođenog brata Džon Džonsa neporaženog UFC šampiona), Dvajt Frinija, Džejmsa Harisona, Majls Gareta, braću Bosa... dopisati po volji.

 

Ni savremenoj defanzivnoj NFL sceni ne nedostaju kvalitetni lovci na qb-ovu glavu.

Mikah Parson, mlađahni lajnbeker predvodi ubitačnu odbranu Dalasa (vodeću po broju sekova 42 i pritiska na qb-a) koja vrca od fantastičnih pas rašera Lorens, Amstrong...Mnogi za Parsona kažu da je novi LT.

Tu hipotezu će morati vrijeme da istestira, al za sad mu sasvim dobro ide.

 

O samoj sezoni možemo u komentarima.

 


 

Tagovi



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 15:26 22.11.2022

Joe Greene

iako mu je porvenstvena uloga bila da kao difensiv tekl (centralni linijaš) brani napad trčanjem, Joe je bio noćna mora za kvoterbekove.
4x Supe Bowl šampion, 2x najbolji defanzivac lige, najveći igrač Pitsburg Stilersa svih vremena.

Atomski mrav Atomski mrav 16:28 22.11.2022

Re: Joe Green

Ne bih da budem cepidlaka, ali fali ti jedno "e" na kraju - Joe Greene. Mean Joe Greene, tako su ga zvali.



P.S. Možda su ofanzivni linijaši u njegovo vreme bili dosta tanji nego danas, ali ni on nije bio preterano deb'o kao današnji difenziv teklovi...
docsumann docsumann 17:09 22.11.2022

Re: Joe Green

P.S. Možda su ofanzivni linijaši u njegovo vreme bili dosta tanji nego danas, ali ni on nije bio preterano deb'o kao današnji difenziv teklovi...


upravo sam to komentarisao na jednom predhodnom nfl blogu.
u ranija vremena ti nisi mogao da vidiš debelog (*punijeg" ) igrača.
no, evolucija igre je otišla kud je već otišla... u pravcu kiklopa.

to se posebno odnosi na ofanzivne linijaše.



Joe je imao 125kg na 193cm, što je za današnje standarde pretanko. s tom kilažom bi prije mogao bi da igra spoljnjeg nego centralnog linijaša.


docsumann docsumann 19:01 22.11.2022

Re: Joe Green

Ne bih da budem cepidlaka, ali fali ti jedno "e" na kraju - Joe Greene. Mean Joe Greene, tako su ga zvali


iskorigovao.

hvala.

nevjerovatno da mi je sve ove godine to e promicalo...
softelectronics_e softelectronics_e 19:16 22.11.2022

Re: Joe Green

docsumann
Ne bih da budem cepidlaka, ali fali ti jedno "e" na kraju - Joe Greene. Mean Joe Greene, tako su ga zvali


iskorigovao.

hvala.

nevjerovatno da mi je sve ove godine to e promicalo...

Za svo veselo društvo.



Odoh da gledam fudbal.
zoja444 zoja444 15:51 22.11.2022

puste nade

po naslovu sam pomislila da se radi o psu po imenu ras.
docsumann docsumann 17:31 22.11.2022

Re: puste nade

po naslovu sam pomislila da se radi o psu po imenu ras.


ma, radi se o "bunch of crazy dogs" - što bi reko pomenuti Lawrrence Taylor




Atomski mrav Atomski mrav 16:33 22.11.2022

Reggie White

- Mike, I gotta tell you about this guy...

docsumann docsumann 17:18 22.11.2022

Re: Reggie White

Atomski mrav
- Mike, I gotta tell you about this guy...





bez otvaranja klipa - ovo je Steve Jang (qb 49ersa) rekao treneru Green Bay-a o Redži Vajtu.

možda je bilo snažnijih igrača od njega u teretani, koji su mogli da više tereta podignu na benču ili u čučnju, ali na terenu niko nije izgledao tako fizički (nad)moćno kao Redži Vajt


softelectronics_e softelectronics_e 17:20 22.11.2022

Fala na odgovoru!

Meni i dalje nije jasna ta zaljubljenost u sport koji se ne igra na našem području?
Atomski mrav Atomski mrav 17:29 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

Kako to misliš - ne igra se na našem području? Američki fudbal se igra u Srbiji u ligaškom formatu bar jedno petnaestak godina...

AF - prva liga Srbije <<< LINK
docsumann docsumann 17:32 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

softelectronics_e
Meni i dalje nije jasna ta zaljubljenost u sport koji se ne igra na našem području?


griješiš, al opet - kakve veze ima?!

po meni, af je najkompleksnija i najzahtjevnija kolektivna igra s gt-om (geometrijskim tijelom)
pogotovo j u NFL-u.
taj nivo logistike i osoblja uključenog je neupored sa ostalim sportovima. da ne spominjem da su to najveće atlete među igračima kolektivnih sportova.

maksa83 maksa83 17:47 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

Kako to misliš - ne igra se na našem području? Američki fudbal se igra u Srbiji u ligaškom formatu bar jedno petnaestak godina...

Koleginica se sveže udala za trenera američkog fudbala - kod nas. Misim da su SBB Vukovi.
maksa83 maksa83 17:50 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

griješiš, al opet - kakve veze ima?!

Ne seri da opet lupeta o stvarima o kojima nema pojma. Ko bi se tome nadao.
docsumann docsumann 17:53 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

maksa83
griješiš, al opet - kakve veze ima?!

Ne seri da opet lupeta o stvarima o kojima nema pojma. Ko bi se tome nadao.


šta ima tu da se ne zna?

EDIT:

recimo, mogao bi da odgovori na pitanje iz teksta - zašto je baš lijevi (ofanzivni( tekl bitan u zaštiti svog qb-a od protivničkog bočnog pas raša?
NNN NNN 18:17 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

Evo "odgovora" ispod
gedza.73 gedza.73 18:19 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

softelectronics_e
Meni i dalje nije jasna ta zaljubljenost u sport koji se ne igra na našem području?



maksa83 maksa83 18:19 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

recimo, mogao bi da odgovori na pitanje iz teksta - zašto je baš lijevi (ofanzivni( tekl bitan u zaštiti svog qb-a od protivničkog bočnog pas raša?

Može potpitanje - je l' ima veze sa desnorukošću qb-a?
docsumann docsumann 18:31 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

maksa83
recimo, mogao bi da odgovori na pitanje iz teksta - zašto je baš lijevi (ofanzivni( tekl bitan u zaštiti svog qb-a od protivničkog bočnog pas raša?

Može potpitanje - je l' ima veze sa deskorukošću qb-a?


bingo!

svaka čast

edit: pošto je večina qb-ova desnoruka, oni pri bacanju lopte prvi stav zauzimaju tako da im je lijeva noga isturena naprijed, što automatski zaokreće tijelo u desno i smanjuje ugao gledanja na lijevi dio terena (tzv. slijepi ugao).
e upravo iz tog slijepog ugla stiže najubojitiji pas raš
softelectronics_e softelectronics_e 18:38 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

Atomski mrav
Kako to misliš - ne igra se na našem području? Američki fudbal se igra u Srbiji u ligaškom formatu bar jedno petnaestak godina...

AF - prva liga Srbije <<< LINK

Ma dobro!
Igra se i pikado!
Takođe, igra se i klis, kao i hrkljuš.
svarog svarog 18:40 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

Zato su levi teklovi najplaćeniji odmah posle QB-ova, a odmah iza njih pas rašeri.
Takođe i najtraženiji na draftu.
Baš sinoć je igrao trenutno najbolji levi tekl u ligi Trent Williams protiv pomenutog JJ Wata
softelectronics_e softelectronics_e 18:43 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

docsumann
softelectronics_e
Meni i dalje nije jasna ta zaljubljenost u sport koji se ne igra na našem području?


griješiš, al opet - kakve veze ima?!

po meni, af je najkompleksnija i najzahtjevnija kolektivna igra s gt-om (geometrijskim tijelom)
pogotovo j u NFL-u.
taj nivo logistike i osoblja uključenog je neupored sa ostalim sportovima. da ne spominjem da su to najveće atlete među igračima kolektivnih sportova.


Koja je to druga igra, osim ragbija, koja se igra sa geometrijskim telom?
Po čemu je to kompleksnija igra od, npr. odbojke?
Ili od npr. pravog fudbala?
docsumann docsumann 18:46 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

Koja je to druga igra, osim ragbija, koja se igra sa geometrijskim telom?


hokej
docsumann docsumann 18:47 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

svarog
Zato su levi teklovi najplaćeniji odmah posle QB-ova, a odmah iza njih pas rašeri.
Takođe i najtraženiji na draftu.
Baš sinoć je igrao trenutno najbolji levi tekl u ligi Trent Williams protiv pomenutog JJ Wata


ja od prošle godine navijam za Iglse upravo zbog njihovog lijevog tekla
docsumann docsumann 18:51 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

Trent Williams


How Trent Williams shuts down ELITE pass rushers (lijep klip)


softelectronics_e softelectronics_e 18:52 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

docsumann
Koja je to druga igra, osim ragbija, koja se igra sa geometrijskim telom?


hokej

Jao, jeste!
A i šah.
Koji se igra sa mnoštvom geometrijskih tela.

ovderadiocacka ovderadiocacka 19:42 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

docsumann
softelectronics_e
Meni i dalje nije jasna ta zaljubljenost u sport koji se ne igra na našem području?


... da ne spominjem da su to najveće atlete među igračima kolektivnih sportova.


Pre jedno 10-12 godina gledao sam finale. Zaboravio sam ko je igrao. Poslednji minut ekipa koje gubi i treba joj 6 poena da dobije, nalazi se na protivnickoj liniji od 5 yardi. Publika urla, svi u transu, ovi odigraju pas ali na liniji jedan odbrambeni igrac presece loptu, uhvati je i potrci ka protivnickoj gol liniji. Publika urla, ekipa koja je napadala, komplento ga juri, ali tip dotrci do linije i postigne gol. Stadion u transu, kamera pokazuje publiku, rezervne igrace, opste ludilo. Posle jedno 30 sec pokazu i igraca koji je dao gol. Tip lezi na zemlji, a oko njega dva medicinska tehincara daju mu kiseonik. Tako da te najvece atlete su samo najvece u smislu velicine, a ne atletski sposobnosti. Posle toga, nikad nisam gledao ni jednu utakmicu americkog fudbala.
docsumann docsumann 19:49 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!



to je bilo sjajno finale Stilersi vs Kardinalsi
a James Harison je bio jedan od najsnažnijih igrača u istoriji.
svarog svarog 20:05 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

nemali broj igrača američkog fudbala se na koledžu bavilo sa više sportova. Neki su recimo učestvovali na OI kao atletičari sprinteri, neki su igrali košarku, bejzbol, ragbi (ovo je igrao docsov omiljeni igrač :).

Na svakoj poziciji igraju neverovatne atlete. Prosto mi je neverovatno kada vidim nekog RB kako vuče dvojicu, trojicu stokilaša i ne pada.

Ali gledanje AF na TV i uživo su dve različite priče. Toliko toga se dešava na različitim mestima da je nemoguće uživo sve to ispratiti i to mnogo umanjuje doživljaj. Pričam o utakmicama AF kod nas, nažalost nisam gledao uživo NFL utakmicu
gavros gavros 20:15 22.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

maksa83
griješiš, al opet - kakve veze ima?!

Ne seri da opet lupeta o stvarima o kojima nema pojma. Ko bi se tome nadao.



docsumann docsumann 07:11 23.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

docsumann docsumann 08:23 23.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

Neki su recimo učestvovali na OI kao atletičari sprinteri, neki su igrali košarku, bejzbol, ragbi (ovo je igrao docsov omiljeni igrač :).


Bob Hayes je osvojio zlato na 100m na OI u Tokiju 1964 i Super Bowl sa Dalas Kaubojsima] 1972.
Atomski mrav Atomski mrav 11:10 23.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

ovderadiocacka
docsumann
softelectronics_e
Meni i dalje nije jasna ta zaljubljenost u sport koji se ne igra na našem području?


... da ne spominjem da su to najveće atlete među igračima kolektivnih sportova.


Pre jedno 10-12 godina gledao sam finale. Zaboravio sam ko je igrao. Poslednji minut ekipa koje gubi i treba joj 6 poena da dobije, nalazi se na protivnickoj liniji od 5 yardi. Publika urla, svi u transu, ovi odigraju pas ali na liniji jedan odbrambeni igrac presece loptu, uhvati je i potrci ka protivnickoj gol liniji. Publika urla, ekipa koja je napadala, komplento ga juri, ali tip dotrci do linije i postigne gol. Stadion u transu, kamera pokazuje publiku, rezervne igrace, opste ludilo. Posle jedno 30 sec pokazu i igraca koji je dao gol. Tip lezi na zemlji, a oko njega dva medicinska tehincara daju mu kiseonik. Tako da te najvece atlete su samo najvece u smislu velicine, a ne atletski sposobnosti. Posle toga, nikad nisam gledao ni jednu utakmicu americkog fudbala.


Neko je pre par godina spominjao upravo ovo kao dokaz da igrači NFL nisu tako dobre atlete, pa je još poredio taj sprint Džejmsa Harisona sa sprintom Dejana Savićevića na utakmici Bajern - Crvena zvezda '91. godine, što je potpuni nonsens i miksing grendmaders and frogs. Harison je upravo bio jedan od najboljih pas rašera u prvoj deceniji 21. veka i shodno tome je i građen - 1,83 m i 110 kg žive vage. Dakle, građene je za sudaranje, guranje sa protivničkim igračima, ne za trčanje. Pritom, na sebi nosi zaštitnu opremu čije dimenzije i težina su veće nego kod igrača koji igraju u napadu i čiji osnovni cilj jeste trčanje sa loptom (vajd risiveri, raning bekovi). Ovi potonji mogu 'ladno da istrče čitavu dužinu terena (100 jardi = 91,5 m), postignu tačdaun i onda još da optrče stadion, proslavljaju pogodak itd. Leri Alen (čuveni ofanzivni tekl) je bio gromada od čoveka (1,91 m i 147 kg), umeo je da odbaci protivničkog lajnbekera (građenog poput Džejmsa Harisona) desetak metara što ne čudi s obzirom da je mogao da digne 320 kg iz benča. Čovek ne bi očekivao bogzna kakve sprinterske sposobnosti od takve gromade, ali...

docsumann docsumann 11:30 23.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

Džejmsa Harisona


što bi rekli anglosaksonci, pound for pound - jedan od najsnažniji igrača ikad




PS u tom čuvenom kontra trku za tačdaun na Super Bowlu, ne samo da je išprintao 90 i kusur metara već je u tom trku odbio nekoliko naleta protivničkih igrača
Atomski mrav Atomski mrav 11:40 23.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

što bi rekli anglosaksonci, pound for pound - jedan od najsnažniji igrača


Zapratio sam neki njegov nalog na FB gde redovno postuje snimke svojih workout-a (sada, kada se više ne bavi aktivno sportom) - nemam reči, čovek je stvarno oličenje snage a nije previše masivan.
Atomski mrav Atomski mrav 11:43 23.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

to je bilo sjajno finale Stilersi vs kardinalsi

Uživao sam gledajući to finale, Stilersi su uzeli titulu uz dve sjajne akcije (presečeni pas Harisona i ono neverovatno hvatanje Santonia Holmsa), ali mi je bilo pomalo žao Kurta Vornera (ajde, on je osvojio jedan šampionski prsten) i naročito Larija Ficdžeralda. Isto tako mi nije bilo previše žao kad su Stilersi izgubili protiv Pekersa u SB XLV jer je Aron Rodžers zaslužio šampionski prsten (i šteta je što će ostati na tom jednom)...
docsumann docsumann 11:52 23.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

čovek je stvarno oličenje snage a nije previše masivan.


previše - ne, ali 110kg na 183cm visine, s malim procentom tjelesne masti, je poprilično masivna građa.
Arond Donald ima 130kg na 185cm, ali i nešto više "viška"
docsumann docsumann 11:56 23.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

ali mi je bilo pomalo žao Kurta Vornera (ajde, on je osvojio jedan šampionski prsten) i naročito Larija Ficdžeralda.


ja sam te godine počeo aktivno da pratim nfl i upecao sam se upravo na Stilerse zbog njihove čvrste odbrane, ali mi je u finalu došlo da promjenim stranu...
Lari je bio i ostao moj omiljeni wr. krivo mi je što nije uzeo bar jeedan prsten.
ta godina je bila prilika...

Isto tako mi nije bilo previše žao kad su Stilersi izgubili protiv Pekersa u SB XLV jer je Aron Rodžers zaslužio šampionski prsten (i šteta je što će ostati na tom jednom)...


zato mi je drago da je Aron Donald uzeo prsten prošle godine.

Atomski mrav Atomski mrav 12:12 23.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

zato mi je drago da je Aron Donald uzeo prsten prošle godine.


Takođe, a i Metju Staford. Kad već Megatron nije bio u prilici...
docsumann docsumann 15:38 23.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

Leri Alen (čuveni ofanzivni tekl) je bio gromada od čoveka (1,91 m i 147 kg), umeo je da odbaci protivničkog lajnbekera (građenog poput Džejmsa Harisona) desetak metara što ne čudi s obzirom da je mogao da digne 320 kg iz benča


moram, na sopstvenu žalost, da demistifikujem ovaj poidatak.
nesporno da je Lari bio izuzetno snažan u benč presu, a i šire, ali tih 320kg (700+ funti, kako tamo već računaju) je podignuto uz asistenciju pomagača.

oću reći taj rezultat nikad ne bi bio priznat na zvaničnom powerlifting takmičenju.

ali vjerujem da je imao rezultat oko 300kg na bp u rukama



700 funti je i danas magična granica koja razdvaja elitu od ostatka benčera ( u SHW kategoriji)
docsumann docsumann 18:18 23.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

Atomski mrav
zato mi je drago da je Aron Donald uzeo prsten prošle godine.


Takođe, a i Metju Staford. Kad već Megatron nije bio u prilici...



kakvi su igrači propadali u tom Detroitu, još od Beri Sandersa...
svarog svarog 23:00 23.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

Gof i Detroit zaslužuju jedan drugog
Atomski mrav Atomski mrav 13:52 24.11.2022

Re: Fala na odgovoru!

Gof i Detroit zaslužuju jedan drugog


Ako ništa drugo, zabavno je gledati njihove utakmice.
NNN NNN 18:15 22.11.2022

"mala mozgalica"

Evo jedne male asocijacijijice (ali lepe )
NNN NNN 19:42 23.11.2022

Re: "mala mozgalica"

Sad sam primetio da se ponegde ne vidi slika Sandre Bulok (ja je vidim)
Черевићан Черевићан 00:04 23.11.2022

in facto

Sport kоji će vreme da istestira

малко ми груба мамљивост тог спорта
но свакако вентил за потсвести наше,
гледалаца има .....коментари пљуште
играчи робусни тек тек... малко плаше
docsumann docsumann 18:17 23.11.2022

stefov omiljeni pas rašer



najsuperherojskiji od sviju njiu

201cm, 134kg (6% masti), 4,6sec. na 40 jardi

ukupno 159,5 sekova (4. ne vječitoj listi)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana