Eksperimenti u blogovanju| Literatura| Život

KOJA JE VEROVATNOĆA DA SU MAJMUNI NASTALI OD LJUDI?

horheakimov RSS / 29.04.2023. u 22:44

Gospodinu Sviftu, šefu Art & Media odeljenja na Fakultetu Umetnosti Nova Škotska

Vrlo me raduje činjenica da mogu da vas ovim putem izvestim da je Umetnički savet odobrio sredstva za projekat koji ste s vašim studentima prijavili a tiče se isprobavanja i testiranja literarnih sposobnosti majmuna. Savet je jednoglasno odobrio sredstva, uvideo da samim konceptom ni na koji način dodatno ne ugrožavate već ugrožene životinje, zapazili su njegovu filozofsku suštinu koja seže daleko, sve do antičkog vremena, Aristotela i Cicerona i opravdano su nazvali vašu zamisao, uznemiravanje javnog mnjenja performansom koji će preispitivati postulate, kako crkvene, tako i naučne teorije evolucije. Sa zadovoljstvom vam saopštavam da je u tom smislu, za realizaciju vašeg projekta Umetnički savet odobrio sumu u iznosu od tačno 3159 $ CAN.

Vaš dragi Plez Baskal

 

 

Poštovani gospodine Borže

Vaš kontakt sam dobio od upravitelja okruga Kolčester i ovom prilikom bih Vas imao zamoliti da mojim studentima sa Art &Media odeljenja Fakulteta Umetnosti i meni izađete u susret u vezi sa godišnjim performansom koji će za većinu tih studenata biti i izlazni kredit za letnji semestar na ovom odeljenju. Naime, molba bi se sastojala u tome da u novom odeljku vašeg zoo-vrta u kome su smešteni celebeški ćubasti makakii, njih dvadeset pet, dozvolite instalaciju posebno pripremljenog računara i dodatno ojačane tastature, koji ni na koji način neće ugroziti dobrobit vaših stanara, kao i jedne skrivene korpe sa bananama. Nakon realizacije ove scenografije pustili bismo u rad softver koji će majmunima dozvoliti da kada god žele kucaju slova, a nadamo se i reči, zato što će za svaku smislenu reč koju budu iskucali skrivena korpa sa plafona puštati po jednu bananu. Namera nam je da budemo vaši gosti tačno 41 dan i nakon što budemo dobili potvrdan odgovor od vas, računamo da ćemo na nabavku neophodne opreme utrošiti oko 1179 $ CAD, možda koji dolar manje, pa bismo ostatak, od skoro dve hiljade kanadskih dolara koje smo dobili na raspolaganje od Umetničkog saveta, uplatili kao donaciju zoološkom vrtu kao zahvalnost za saradnju. U nadi da ćete nam izaći u susret, u ime studenata Art & Media odeljenja Fakulteta Umetnosti, i moje lično ime srdačno Vas pozdravlja

profesor J.E.A. Svift

 

Dragi profesore Svift,

Sve što mogu da Vam izjavim povodom vašeg pitanja je da ste više nego dobrodošli. Zoološki vrt je nedavno, takođe iz donacije, opremio zastakljenu sobu za dnevni boravak ćubastih lepotana u renoviranom bloku vrta, koji je celom svojom površinom pod krovom. Vaša ideja o izvođenju performansa s glavnim akterima, našim novim stanarima, iz daleke Indonezije, deluje kao pun pogodak u smislu spajanja umetnosti i prirode i verujem da će biti pun pogodak i pred očima naše verne publike koja u ovo doba godine, istina malo manje dolazi u posetu. Kako bi se dogovorili oko detalja, izvolite doći do vrta, u ponedeljak pre podne, da bi do kraja nedelje otpočeli realizaciju. Ovom prilikom bih Vam skrenula i pažnju na dve činjenice; da se od malih nogu divim vašoj umetnosti i pre nego što ste postali profesor na fakultetu, da sam zbog Vas htela da studiram vajarstvo i da u dvorištu imam više komada vaših dela koje sam kupovala po celoj Novoj Škotskoj na garažnim rasprodajama. Druga je da je moje ime, Ho Borže, žensko ime, ali to ste verovatno već shvatili. Duboki naklon prema Vama,

            direktrorka zoološkog vrta Truro, Ho L. Borže

 

Izvod iz nedeljnika Truro Tribjun na dan 29. februar 2012. godine

            Po okončanju projekta, potpisanog od strane jednog renomiranog profesora kakav je J.E.A. Svift, njegovog nedavno završenog performansa održanog u prethodnih skoro šest nedelja, u zoološkom vrtu Truro, prenosimo sledeću priču koja je propratila dešavanja:

            Ceo projekat je odobren da se proveri i testira literarna sposobnost majmuna. U želji da rasvetli neke od detalja kao i da prokomentariše nastanak ideje profesor Svift je u telefonskom javljanju našoj redakciji preneo:

            Nas na grupi, moje studente i mene, inspirisala je teorija o beskonačnim majmunima, koja kaže da ako majmun ima beskonačno vreme na raspolaganju da kuca slova na tastaturi gotovo sigurno će u nekom momentu otkucati Šekspirovog Hamleta. Verovatnoća da se ovo desi bila bi faktički blizu nule, ali nikada nula, ako bi majmun bio besmrtan i imao na raspolaganju vreme koje je mnogostruko veće od vremena trajanja celokupne vasione. Od te ideje smo krenuli i imali smo na pameti samo umetnički performans koji je bio tako osmišljen da nikoga ne povredi!

            Na ovaj način je završio svoje kratko izlaganje profesor Svift.

            Ono što nismo uspeli da saznamo iz prve ruke saznali smo povezujući ostale poznate činjenice. Naime Instalacija performansa, kako su nazvani računar sa specijalizovanim softverom, posebno ojačana i vodootporna tastatura i crna kutija s bananama koje bi trebalo da ispadaju jedna po jedna ako bi makar jedan od dvadeset pet majmuna otkucao smislenu reč, postavljena je u renoviranu sobu celebeških ćubastih makakia i majmuni su od prvog dana pokazali interesovanje prema novom predmetu u svom dnevnom prostoru. Obazrivo su ga razgledali jedno vreme, dok alfa mužjak nije prve večeri odlučio da nekom motkom oproba izdržljivost tastature. Nakon lupanja po njoj on je prvo urinirao a nakon toga i defecirao po monitoru. Prošlo je nekoliko dana, uglavnom u udaranju neprobojnog stakla monitora i vršenju nužde po kompjuteru, dok prvi primat nije otkucao prva slova. Sledećih nedelja su se smenjivali za tastaturom, sada s više radoznalosti za dešavanja na ekranu kucali nasumično po istoj uz povremeno udaranje o monitor onoliko koliko je ojačani kabl dozvoljavao da bude izvučena iz postavljenog ležišta. Za prvih pet nedelja, pet od petnaest mužjaka, koji su pronalazili nešto zanimljivo u sedenju pred monitorom i kucanju, otkucali su tek pet strana teksta koji je uredno štampan u kući profesora Svifta. Bile su to gomile znakova od kojih se najviše ponavljao znak F, ali bez ijedne smislene reči. Softver je bio tako podešen da prepozna reči od minimum tri slova koje se pojave u nizu znakova koje procesira. I sve se činilo da će se performans, koji je posetilo gotovo celokupno stanovništvo našeg gradića završiti na tim majmunskim žvrljotinama kako se bližio kraj instalacije. Po iskazu čuvara primata, u jutro četrdeset prvog dana mehanizam koji je otvarao kutiju s uvek svežim bananama, aktivirao je alarm podešen da objavi napredak u testiranju literarnih sposobnosti majmuna. Simultano se oglasio i alarm na računaru profesora Svifta koji je požurio u zoo-vrt. Alfa mužjak celebeškog ćubastog makakia sedeo je pred računarom i jeo bananu dok je čuvar pokušavao da deaktivira alarm koji je uzbunio ceo vrt. U istom momentu profesor Svift je napuštao svoj dom a iza vrata, na štampaču u njegovoj sobi izlazio je papir s pasusom besmisleno poređanih znakova, koji je na svom kraju, pa je samim tim izgledalo kao potpis na zvaničnom dokumentu, imao otkucano fuck off.

            Po priči očevidaca iz zoo-vrta, naoružana jedinica u crno obučenih američkih mornaričkih foka bila je u sobi za dnevni boravak primata u roku od dva sata, alfa mužjak je podmornicom odveden preko zaliva u državu Mejn, iza njega su ostale samo dve kore od banane i tužni celebeški ćubasti lepotani. Papir iz profesorovog štampača nikada nije pronađen, softver Instalacije je daljinski obrisan a sam hardver recikliran. Od profesora Svifta smo dobili gore navedenu kratku telefonsku izjavu. Prema izveštaju operatera poziv u redakciju smo primili s njima nepoznatog ostrva u Indoneziji.



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 10:41 30.04.2023

povezujući ostale poznate činjenice

или....Po iskazu čuvara primata, mehanizam je objaviо napredak u testiranju sposobnosti majmuna.

дигитални хуманоид .......у походе креће
(за мајмуне ..не бих.. додав'о ни ретка),
људска врста ......сјеба' чега се докопа
стиже време да други крену од Почетка

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana