Šta poslije prvog pojavljivanja

Aleksandar T RSS / 31.07.2008. u 15:01



Rano je reći kakve će biti posljedice hapšenja Radovana Karadžića, ali jedno je sigurno, onog trenutka kada se sa malih ekrana skine lik Dragana Davida Dabića a pojavi se novo-staro lice prvog Predsjednika RS počinje i njegov novi politički život.
Radikali u Srbiji su politički profitirali odlaskom Šešelja u Hag tako što im je porasla popularnost. SDS na sličan način koristi ovaj trenutak za povratak na političku scenu, a skori lokalni izbori će pokazati koliko će u tome i uspjeti.
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je tako među prvim posjetio osnivača svoje partije nakon čega je izjavio da se SDS ne odriče Karadžića, jer bi to bilo kao da se sam sebe odriče i istakao da će ova stranka učiniti sve što može da Karadžiću pomogne u procesu koji slijedi.
Međunarodna zajednica dugo traži oponenta Miloradu Dodiku i ova situacija joj na neki način i odgovara. Pa makar to bio i zatvoreni Karadžić. Naravno da niko iz međunarodne zajednice neće ohrabrivati SDS, ali neće im, iz pragmatičnih razloga, ni smetati u njihovom naumu.
Naime, Bosnu i Hercegovinu nakon lokalnih izbora čekaju pregovori o Ustavnim promjenama i potrebno im je da smanje kontrolni paket moći koji u ovom trenutku suvereno drži SNSD. Ma koliko izgledala nemogućom i amoralnom, opcija u kojoj će se preko Karadžića u samom Tribunalu pokušati uticati na političke prilike u Republici Srpskoj nije i nemoguća.
I nakon njegovog isključenja iz političkog života predstavnici međunarodne zajednice su ga kontaktirali i pregovarali s njim što im i sada neće predstavljati «moralni» problem.
SNSD je na poslednjim izborima, po riječima samih funkcionera SDS-a, preuzeo njihovu zaboravljenu, i zabranjenu, retoriku koja je partiji obezbijedila najveći izborni uspjeh ikad ostvaren u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
Međutim ni je jedno od kapitalnih obećanja koje je dato u predizbornoj kampanji nije ispunjeno i popularnost im polako opada. Milorad Dodik više nije miljenik američke administracije i međunarodne zajednice kako je to bio slučaj u poslednjih nekoliko godina, a zbog stalnog ispoljavanja arogancije teško će naći i koalicione partnere za neke buduće političke planove u RS.
SDS je logično bolji u SDS retorici i pošto nemaju šta da izgube primjenjivaće je u svakoj prilici. Za očekivati je i da se velikom broju funkcionera SDS kojima je zabranjeno političko djelovanje, to pravo bude vraćeno i zaboravljeni likovi iz pretpolitičkog života slobodno će krstariti javnim životom.
Porast nacionalističke retorike, koja je odveć prisutna, donijeće tako nove neprilike funkcionisanju labave entitetske zajednice.
Hapšenjem Karadžića predizborna kampanja tako je počela ranije nego što smo očekivali.
Sami akteri na političkoj sceni i u javnom životu ničim ne pokazuju da se u ovoj kritičnoj situaciji snalaze osim što  koriste hapšenje za trenutni politički profit.
U prilog tome je brzo insistiranje bošnjačkih političara na tezi da je sada trenutak za politički obračun sa Karadžićevim proizvodom i očekivani brzi odgovor njihovih srpskih kolega da će insistiranje na tome dovesti do referenduma i otcjepljenja.
Ni jedna ni druga od ove dvije opcije nije moguća bez novog ratnog sukoba i stalno ponavljanje ovih teza ne mora značiti poziv na rat ali ga svakako ne čine nemogućim.
U prilog nesnalaženju govori i ponašanje Radio Televizije Republike Srpske koja je ubjedljivo poslednja, u noći hapšenja, prenijela informaciju o hapšenju, dok je ta vijest uveliko zauzela mjesto glavne vijesti svih regionalnih i svjetskih medija.
Javnost u Republici Srpskoj može zabijati glavu u pijesak i praviti se da ih se hapšenje njenog prvog Predsjednika ne tiče. Takva, očekivana, reakcija će vrlo brzo proizvesti frustraciju te iste javnosti vraćanjem tema o suđenju ratnim zločinima u prvi plan interesa svjetske javnosti za BiH. A Karadžić je svakako više od dnevne vjesti, ma kako se neupućenim optimistima u ovom trenutku činilo da nije tako.
Argument da su i „nad Srbima vršeni zločini „, te da „ međunarodna zajednica ima dvostruke standarde kada su u pitanju suđenja“ , koje su neosporne i tačne, neće i ne mogu biti jedini odgovor aktuelne javnosti i pritiske koji će očekivano biti žestoki.
Politička i društvena elita u Banjaluci nije do sada pokazala sposobnost da se uhvati u koštac sa pitanjima suočavanja sa prošlošću. To je i razlog što većina građana smatra bilo koje hapšenje i sprovođenje u Hag nepravdom, jer jednostavno niko ni ne pokušava da im objasni zašto ustvari ti ljudi idu u Ševeningen.
U medijima se godinama vrlo uspješno govori o zločinima koji su činjeni nad Srbima ali vrlo malo ili gotovo nikako o onim koji su činjeni sa srpske strane drugima. Teško je vjerovati da će se u ovim okolnostima išta po tom pitanju promijeniti
Pravi zaplet počinje zato Karadžićevim prvim obraćanjem u Haškom sudu. Ono će pokazati koliko je prva David-Radovanova izjava po hapšenju da je ovo početak kraja Republike Srpske, a samim tim i ovakve BiH, tačna.
Poslednji dani njegove vladavine obilježili su bombardovanje položaja Vojske RS od strane NATO snaga i zauzimanje velikog broja opština koje su cjeli rat držali Srbi od strane Armije BiH. Jedinice hrvatske vojske su bile pred Banja Lukom. Već tada su se počeli pojavljivati animoziteti između Pala i Banjaluke koju su kulminirali odlukom Biljane Plavšić da raspusti Skupštinu i time zada najveći udarac SDS od formiranja.
Dok je bio u bjegu Karadžiću su iz državnog vrha originalno poručivali da se ubije i da tako spasi svoj narod.
On se više nego oglušio na takve ideje a detalji iz Dabić faze govore da je živio punim plućima.
Njegovim prvim saradnicima je presuđeno su višegodišnje kazne i on zna da je to najmanje što može očekivati. Da li će odlučiti da ostane u mitu, ostane Dabić, da prizna krivicu kao Biljana Plavšić,  ili nastavi tamo gdje je stao 1996 sada je samo na njemu.
Ali ma koji od ovih scenarija da izabere to će nesumnjivo uticati na političe prilike u BiH.
Na koji način, saznaćemo vrlo brzo, ali sigurno ne tihovanjem.
 




Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Tine i Radojka Tine i Radojka 18:32 31.07.2008

da nije

mozda pauza
pa drugo pojavljivanje
ipsi ipsi 18:36 31.07.2008

javnost u Republici Srpskoj

Naravno da ce javnost u Republici Srpskoj pratiti sudjenje Karadzicu, ali nema nikakvog razloga da se pretjerano brine za svoju buducnost pa vam se mozda zato cini da ista zabija glavu u pijesak.

SDS ce svakako pokusati da profitira na ovom hapsenju, ali sigurno im to nece uspjeti ako pocnu da optuzuju Dodika i SNSD za izdaju...te price vise ne prolaze i dobro je sto je tako.

A Dodik uopste nema razloga za brigu sve dok mu politicari iz Federacije pariraju na dosadasnji nacin.

To sto neka od predizbornih obecanja nisu ispunjena ne umanjuje cinjenicu da je Republika Srpska trenutno u mnogo boljem polozaju no sto je bila do prije samo koju godinu, da gradjani bolje zive i da sve govori da ce biti samo bolje, a nikako gore.

Ne znam o kakvom suocavanju sa prosloscu pricate. Izvrsen je povrat imovine, grade se poruseni vjerski objekti, zakon o zaposljavanju je vrlo jasan i da ne nabrajam dalje...to je pravo suocavanje sa realnoscu, a prosloscu neka se bave aktuelni politicki predstavnici u Federaciji, jer drugog nacina da ostanu na vlasti nemaju.

Republika Srpska i Federacija kao da zive u dva sasvim razlicita svijeta...dok Republika Srpska gleda u buducnost, Federacija na sve moguce nacine pokusava da vrati proslost...sve dok je tako gradjani Republike Srpske ne treba da brinu.
Aleksandar T Aleksandar T 18:47 31.07.2008

Re: javnost u Republici Srpskoj

Sa priličnom sigurnošću iznosite stavove dok se ja u ovom tekstu skomno držim pretpostavki koje su bazirane na činjenicama, evo maločas u Dnevniku RTRS ide informacija da je 70% građana živi na rubu siromaštva, država se vraća u vlasništvo pojedinih propalih privrednih subjekata, izvještaj revizora RS govori o enormnom razbacivanju državnog novca....i da nije bilo obećanog referenduma i nije se pokrenuo postupak o privatizaciji banaka, revizija privatizacije nije donijela obećana hapšenja i zatvaranja...ovo su činjenice...dobro žive samo oni koji se bave politikom i svojim ogromnim platama popravljaju mizeran prosjek plata zaposlenih(mislim i na vlast i na opoziciju)....povrat imovine i zapošljavanje je naravno potrebno i poželjno ali nema nikakve veze sa suočavanjem sa prošlošću koje je neophodno da bi se došlo do pomirenja, pomirenja bez kog nema budućnosti...tako je barem bilo kroz istoriju....
d_sandic d_sandic 18:58 31.07.2008

Re: javnost u Republici Srpskoj

Sa priličnom sigurnošću iznosite stavove dok se ja u ovom tekstu skomno držim predpostavki koje su bazirane na činjenicama, evo maločas u Dnevniku RTRS ide informacija da je 70% građana živi na rubu siromaštva, država se vraća u vlasništvo pojedinih propalih privrednih subjekata, izvještaj revizora RS govori o enormnom razbacivanju državnog novca....i da nije bilo obećanog referenduma i nije se pokrenuo postupak o privatizaciji banaka, revizija privatizacije nije donijela obećana hapšenja i zatvaranja...ovo su činjenice...dobro žive samo oni koji se bave politikom i svojim ogromnim platama popravljaju mizeran prosjek plata zaposlenih(mislim i na vlast i na opoziciju)....povrat imovine i zapošljavanje je naravno potrebno i poželjno ali nema nikakve veze sa suočavanjem sa prošlošću koje je neophodno da bi se došlo do pomirenja, pomirenja bez kog nema budućnosti...tako je barem bilo kroz istoriju....


Svako ko misli da ce M.Dodik i vlada sacinjena od dezertera i profitera braniti interes RS je u golemoj zabludi. Scenario je jednostavan:

Dodik iznese neku bombasticnu izjavu, kancelarija Visokog predsavnika donese restriktivnu meru, Dodik podvije rep... Trpi RS
ipsi ipsi 18:59 31.07.2008

Re: javnost u Republici Srpskoj

I sve to ne mjenja sustinu onoga sto sam vam napisao u predhodnom postu.

Jasno je da u Republici Srpskoj ne cvjetaju ruze, da postoji mali milion problema, ali narod to apsolutno odvaja od problema Republika Srpska/Federacija/BH i to je sve.

To su unutrasnji problemi Republike Srpske, vidjecemo sta ce donijeti novi izbori...iskreno, sumnjam da ce se neke velike promjene desiti, ali one i nisu moguce sve dok traje konstantno stalkovanje iz Federacije.

Isto vazi i za suocavanje o kojem vi govorite...dok se iz Sarajeva stalno cuje "ukidanje genocidne tvorevine" od toga nema nista...suocavanje to koje vi prizeljkujete zahtjeva drugaciji pristup problemu..jasno je ko to trenutno ne zeli.
Aleksandar T Aleksandar T 19:14 31.07.2008

Re: javnost u Republici Srpskoj

U ovom se slazem, potreban je drugačiji pristup problemu ali nemojmo pretjerivati sa zaključkom da ljudi u RS žele, a u Federaciji ne žele suočavanje sa prošlošću, to jednostavno ne odgovara istini...u ovakvim okolnostima ono, suočavanje, je gotovo neizvodljivo ali krivci su na svim stranama..da ovom prilikom ne gradiramo ko ima veću obavezu da priča o prošlosti...dok god je u diskursu prisutno "oni drugi" nema izlaza iz ove situacije i BiH će se batrgati u kaljuzi koju sama pravi
ipsi ipsi 19:32 31.07.2008

Re: javnost u Republici Srpskoj

Upravo.

Zato je jedino trajno rjesenje, koje ce sa sobom donijeti i sucavanje sa prosloscu, ukidanje te nefunkcionalne zajednice.

Jasno vam je da ne mislim na ukidanje Republike Srpske

Od potpisivanja primirja je proslo dovoljno godina, mladje generacije polako odrastaju bez ikakvog osjecaja za nekakvu drzavu BH, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji, a starije generacije su valjda pokazale koliko istu osjecaju svojom.

Prema tome, sve dok se to ne desi bice i politicara koji ce se bogatiti prosipajuci demagogiju, a i "biznismena" kojima situacija savrseno odgovara.

Pokusali su protektoatom, mislim na medjunarodnu zajednicu, ali i njima postaje polako jasno da je to rupa bez dna.
d_sandic d_sandic 19:36 31.07.2008

Re: javnost u Republici Srpskoj

Upravo.

Zato je jedino trajno rjesenje, koje ce sa sobom donijeti i sucavanje sa prosloscu, ukidanje te nefunkcionalne zajednice.

Jasno vam je da ne mislim na ukidanje Republike Srpske

Od potpisivanja primirja je proslo dovoljno godina, mladje generacije polako odrastaju bez ikakvog osjecaja za nekakvu drzavu BH, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji, a starije generacije su valjda pokazale koliko istu osjecaju svojom.

Prema tome, sve dok se to ne desi bice i politicara koji ce se bogatiti prosipajuci demagogiju, a i "biznismena" kojima situacija savrseno odgovara.

Pokusali su protektoatom, mislim na medjunarodnu zajednicu, ali i njima postaje polako jasno da je to rupa bez dna.


Mislim da bi to bilo posteno.
Aleksandar T Aleksandar T 19:39 31.07.2008

Ukidanje....

Sami akteri na političkoj sceni i u javnom životu ničim ne pokazuju da se u ovoj kritičnoj situaciji snalaze osim što koriste hapšenje za trenutni politički profit.
U prilog tome je brzo insistiranje bošnjačkih političara na tezi da je sada trenutak za politički obračun sa Karadžićevim proizvodom i očekivani brzi odgovor njihovih srpskih kolega da će insistiranje na tome dovesti do referenduma i otcjepljenja.
Ni jedna ni druga od ove dvije opcije nije moguća bez novog ratnog sukoba i stalno ponavljanje ovih teza ne mora značiti poziv na rat ali ga svakako ne čine nemogućim.


Dakle, pojednostavljeno gledanje to možda za nekog jeste rješenje ali ono nije moguće bez ozbioljnih tektonskih poremećaja, BiH nije Čehoslovačka niti će ikada biti....
ipsi ipsi 19:50 31.07.2008

Re: Ukidanje....

Grijesite.

Mislim da previse za ozbiljno uzimate neke komentare na forumima, kafanske price i sl.

Covjek kada cita, recimo, sarajevo-x forum, rekao bi....nema sanse bez rata...ali, kada bolje analizira sve te tekstove vidi da su to samo baloncici od pjene.

Za rat je potrebno sve ono sto je postojlo `92, a toga danas definitivno vise nema.

Dva tri dana vatrenih izjava Sarajevskih politicara, mozda koje slomljeno staklo i prevrnuta kanta za smece i to je to.

Mislim da se upravo toga plase Silajdzic i co....ne kazem da i nasima ovdje ne odgovara ovako, ali su ipak spremni i na gubitak fotelja, ako bi do toga doslo.

To je jedino posteno rjesenje i mogucnost da narod na cijeloj teritoriji pocne da zivi, a ne da bude kao izumiruce zivotinjske vrste zatvoren u rezervat zvani BH.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:58 31.07.2008

Re: Ukidanje....

Aleksandar T
Dakle, pojednostavljeno gledanje to možda za nekog jeste rješenje ali ono nije moguće bez ozbioljnih tektonskih poremećaja, BiH nije Čehoslovačka niti će ikada biti....


Pa naravno da BiH nije Cehoslovacka - zato se i nije mogla podeliti mirno. Ali rat je prosao, zemlja je podeljena i oko cega ima vise da se ratuje? Svaki novi rat bi bio samo novo ubijanje i etnicko ciscenje. Ne moze se valjda neko oruzjem naterati na zajednicki zivot i neko novo "bratstvo i jednistvo"?

Ne poznajem prilike u Bosni previse (odnosno samo indirektno iz prica prijatelja iz sva tri naroda), uglavnom se zalazem ovde na blogu i za pomirenje i zajednicki zivot ali kad je BiH u pitanju ne vidim kako (i zasto) bi ona mogla da ostane celovita. A o pomirenju mogu da pricaju i rade onda svaki entitet za sebe. U BiH svakako da pomirenje ne zavisi od RS nego od Bosnjackih politicara. A kako ovi da pricaju o tome kad se po BiH slobodno i kao heroji setaju najgori zlocinci kao sto je Naser Oric?

pozz
Aleksandar T Aleksandar T 22:37 31.07.2008

Re: Ukidanje....

U BiH pomirenje zavisi od svih, nema izuzetaka, kako je za rat bilo potrebno dvoje, troje pa i više, za pomirenje je potrebno opet uključiti sve aktere priče...ako pomirenje bilo ko uopšte i želi.
Sa ovakvom BiH niko nije zadovoljan tako da i sadašnje dejtonske granice nisu voljne već postignute sporazumom u Dejtonu, tako da njih ne možeš uzeti kao polaznu tačku podjele o kojoj pričaš, stvari nisu jednostavne i ne vidi se da će uskoro biti...a slažem se da su ulice pune ratnih zločinaca
ipsi ipsi 22:57 31.07.2008

Re: Ukidanje....

Sadasnje granice su postignute sporazumom, a ako cemo da sitnicarimo po tadasnjem stanju na terenu na stetu RS, ali su one postavljene. I ja ne vidim apsolutno nikakav problem da po istima i dodje do podjele. A da li ce poslije Hrvati i Bosnjaci u Federaciji da se dogovorom dijele dalje, to je njihova stvar.

Mimoilazimo se jer ti polazis od pretpostavke da BH ima buducnost pa da je potrebno pomirenje, a ja sam realan pa kazem da ona ne postoji ni danas i da je maksimum, ali sasvim dovoljan, da budemo u dobrosusjedskim odnosima zasnovanim iskljucivo na materijalnom interesu. Vise od toga nije potrebno.

BH nikada nije funkcionisala bezspoljnog faktora, a sve je zavrseno uzasnim ratom tako da ja ne mogu da shvatim da i jedan dobronamjeran covjek zeli ponovo da eksperimentise.

Nisu problem u BH bili dobrovoljci sa bilo koje strane, nisu je oni razbili, vec narodi koji zive i zivjeli su u njoj...kada to se shvati onda je jedina logicna zelja, podjela.
Aleksandar T Aleksandar T 23:13 31.07.2008

Re: Ukidanje....

Mimoilazimo se zato što pojednostavljujes stvari koje možda izgledaju jednostavne ali ni blizu nisu takve. Za vrijeme rata su se takođe pojednostavljivale stvari pa smo danas tu gdje jesmo-Nigdje.
U BiH oko ničeg nije moguć konsenzus pa samo optimista na kub može pomisliti da je moguć bilo kakav dogovor o podjeli zemlje, ovdašnji političari se mogu dogovoriti samo o povećanju svojih plata, ko bi djelio , s kim, ko bi priznao i slično su samo neka od pitanja na koja nema ozbiljnog odgovora.
Svijet je dao previše novca da bi se u ovom trenutku odrekao BiH, tvrdoglavo će se insistirati na rješenjima koja podrazumjevaju državu BiH i pritisci na tu temu će tek da krenu, da li je to dobro ili loše, o tome se može raspravljati ali to jednostavno jeste tako
vucko92 vucko92 00:36 01.08.2008

Re: Ukidanje....

Dva tri dana vatrenih izjava Sarajevskih politicara, mozda koje slomljeno staklo i prevrnuta kanta za smece i to je to.

Od ovog načina razmišljanja se osećam kao 16 godina mlađi. Fali samo Alijina tepsija.
To je jedino posteno rjesenje i mogucnost da narod na cijeloj teritoriji pocne da zivi, a ne da bude kao izumiruce zivotinjske vrste zatvoren u rezervat zvani BH.

Što reče Džon Lenon: Život je ono što vam se dešava dok imate druge planove.
fixxerus fixxerus 11:05 01.08.2008

kereći pokerr:.

ajmo: učipite se
ajde ričarde opet se praviš lud s mojim parama
haha nemoj tako brate radovane: to su narodne pare haha
xaxa jesu vala al sad su i tvoje xaxa
neego kako je bilo sinoć
meni dve, maaaa dobra ona maallaa where je naađe
meni jednu, đe đe: to mi od ćerke pa njena drugarica iz gimnazije
aaa pa jes predpostavljao sam zbog frizuure haha
sve mi diraj al nemoj ćerkinu frizuruu, ii
80000, pa yes frizura je dosta bitna u programu za zaštitu svedoka, videćeš već
ma ne to nego kaka je bila malla, dupliram, el gotov taj program
ma blefiraš, bila osobita, radi se: još samo lokaciju da nađemo
tvojih 160000 i još 200000, ee baš mi je merak,
može li u bloku45 tamo mi đogo i ekipa iz kraja
jebote radovane al si ti napast, evo ti, baš da vidim šta imaš
tri osmice
uh a ja dva para kečeva i dama
onda ih uzmi ti
pa ti si jači
ako, vratićeš ti meni jednog dana
a ti ratko šta si imao
tri keca
pa što ne reče čoveče
neka neka neću vam ništa
ričarde evo ratko ima tri keca otkud tebi dva
ma mora biti da je nekog imo iz rukava, a valjda više meni veruješ
verujem verujem a i merak mi da ti uzmeš
jebote rašo, tu sam već godinama, razne smo prošli, naučih i srpski,
al nikako da svatim šta vam znači to: merak
e ričarde: jes jebo ti nekad oovcu
nisamm
e pa nemerem ti onda ni objasnit šta je to merak
a tebi ratko što zasuziše oči, jel zbog ovce xaxa
xaxa nebojte se neću vam nišššššta
ljupka92 ljupka92 15:10 01.08.2008

pojavljivanja

Ono što je meni interesantno je njegova priča o Holbruku i obećanjima. Koga to zanima?? jel R.K.očekuje da sad dodje neko i kaze: ee ako je tako izvinite, izvolte ići kući..
Ne razumem!!
I ta prica da mu je zivot ugrožen. Kolko je važan taj njegov život? Kome je važan?? Kolko su njemu bili važni životi drugih??
Gospode bože o čemu on priča!! I to bez blama!
Već sad svi očekujemo da krene da od suda pravi cirkus, da drži političke govore koje će oduševljavati one razbijače Beograda, biće priče o uzimanju/neuzimanju lekova, bla bla bla...
A bio bi šmeker da se pojavi tog 29. i prizna delo. Da lepo kaže: aj da skratimo priču, kriv sam, ponelo me (šta god da ga je ponelo), da lepo bude osudjen (kao što će svakako biti) samo bez mnogo mrcvarenja i njega i suda i nas.
Definitivno sam nepopravljivi romantik, jel da?
Aleksandar T Aleksandar T 18:47 01.08.2008

Re: pojavljivanja

Ja mislim da je definitivo neka vrsta dogovora postignuta, Holbruk je uzeo sve zasluge za Dejtonski sporazum i nisu mu trebali rizici pa je vjerovatno Radovanu obećao nešto-Ali-nije bio toliko glup da o tome ostavi pisani ili bilo kakav drugi trag tako da to u ovom trenutku ne znači ništa...no to je sjajan info na koji su se vec upecale sve velike world medijske kuce tako da je Karadžić već drugi dan glavna vijest...vijesti iz BiH vec dugo nikog ne interesuju pa je CNN juce licio kao da emituje program 1996, neto poslije rata....
...sebičnost i samoljubivost domaćih političara je njihova glavna osobina, niti su kad mislili na druge niti će kad misliti...
dali76 dali76 19:23 01.08.2008

nema pomirenja

Nema pomirenja dok god iz Sarajeva stizu poruke o genocidnoj tvorevini RS. Dok god sudovi pustaju raznorazne nNasere Orice. Ogromna mrznja prema svemu sto se zove srpsko vlada u fBIH. Njima smeta I zastava I grb pa I samo ime RS. Dok se komsije iz federacije pameti ne dozovu I private RS kao realnost pomirenja ocigledno nece biti a kako mi se cini oni ga I ne zele.”SDS retorika” kako je nazva urednik ovog bloga upravo je moguca zbog ovakvog ponasanja Sarajevskih (citaj bosnjackih politicara).
Aleksandar T Aleksandar T 21:36 01.08.2008

Re: nema pomirenja

o tome da li ima pomirenja već sam pisao ...
sds sam upotrebio ali svakako nisam taj koji je to prvi uradio, iskreno više pri tome mislim na retoriku koju je Milorad Dodik imao u svojoj prethodnoj fazi a koja sada liči na ono što je sds pričao godinama po završetku rata, ali hajde da to zaboravimo, kompletna retorika na političkoj sceni u BiH je prepuna mržnje prema "drugom", stoji sve što kažeš ali ako hoćemo da budemo objektivni ni političari iz RS nisu hipici koji šalju poruke ljubavi i zajedništva, to su retorike koje se nadopunjavaju, retorike koje koriste i hrane jedna drugu zarada najgrublje i najmorbidnije manipulacije ljudima koji preživljavaju u Bosni i Hercegovini, manipuliše se strahovima i mržnjom da bi se društvo zadržalo u stanju apsolutne podijeljenosti i da bi takvoj atmosferi svi u svom stadu sebi obezbjedili potpunu dominaciju i enormno bogaćenje..vodeći političari iz RS vrijednije nekretnine imaju van BiH, zašto? Boje li se nečega!?
Ova pjesma je naša realnost, 100%



ipsi ipsi 23:33 01.08.2008

Re: nema pomirenja

Aleksandre,

ti i dalje po svom, a nikako da shvatis jedno:

Narod u RS ne zanima BiH, isto tako je ne zanima sta se desava u Sarajevu, niti milionima kantona u federaciji.

Da li ce javnost u federaciji da mjenja svoje politicke vodje ili nece sasvim je nebitno za javno mnjenje u RS.

Narod u RS gleda prema Banja Luci, svom glavnom gradu i to je to.

BiH osjeca kao teret koji ce valjda jednog dana biti skinut sa njegove grbace.

Majka mu stara, pa nismo se cvijecem gadjali da bi danas glumili hipike u klimaksu.

Narod u RS je apsolutno siguran sta zeli i to nece promjeniti hiljadu korumpiranih politicara.

Sto se tice nekretnina, svako ko ima novac kupuje ih na razlicitim mjestima ovog svijeta...obicno tamo gdje postoji mogucnost da ce ih dobro prodati poslije ili gdje je lijep pogled na more kad ode na odmor;-)

Govoris o mrznji koja dolazi iz RS u pravcu Federacije...vjeruj mi, nema je, jer narodu je Federacija nesto sasvim nebitno...i to je sustinska razlika. Bosnjaci zele, opravdano mozda ali svakako ne mogu ocekivati da im Srbi iz RS tu zelju uslise, cijelu teritoriju BH, a od toga nema nista. S druge strane Srbi su sasvim zadovoljni Republikom Srpskom i cak i oni protjerani iz dijela koji sada pripada Federaciji ne planiraju ni u najruznijim snovima povratak. Zar ti to ne govori sasvim dovoljno?!

Aleksandre, NIKAD VISE!

Pozz
Aleksandar T Aleksandar T 11:53 02.08.2008

Re: nema pomirenja

Opet generalizacija, dobro bi bilo da ponekad pokušaš nekim argumentom da obrazlažeš svoje teze...
narod RS su Srbi, Hrvati i Bošnjaci, Srbi jesu većina ali oba ostala naroda imaju apsolutna prava i konstitutivni su, dakle pojedinci misle kao ti, pojedinci ne, pa ako hoćeš i među Srbima...pogotovo oni Srbi cije su se porodice vratile i žele da žive u Fedraciji, to je nihova zemlja i kuće, njihovi stanovi i ma kako u tvojoj strategiji nema mjesta za njih to je tako...u mostarsku regiju se vratilo preko 30 000 Srba, Crkvi se vraćaju objekti i obnavljaju se , vjerovatno ne da budu Muzeji vec da bi se tu neko molio Bogu...u ovako pojednostavljenim i sebičnim teorijama koje ti iznosiš za te ljude nema mjesta ?
Ja ću opet podatak, 70% ljudi iz svih naroda u BiH po istraživanju UNDP smatra da živi loše i iskoristilo bi prvu priliku da ovu zemlju napusti zauvjek, isto istraživanje kaže da ako mladi nastave da odlaze ovim tempom 2040 u BiH neće biti mladih ljudi.....
ipsi ipsi 22:47 02.08.2008

Re: nema pomirenja

Kakvoj mojoj strategiji, Aleksandre?

Pa jesam li ja osporio pravo onim Srbima koji su se vratili da zive u federaciji ili iz nje nikada nisu ni odlazili?

Naravno da nisam, ali za njihov polozaj je duzna da se brine vlast u Federaciji, jer ako bi se tu umjesala RS tek onda bi nastala halabuka.

Isto tako ne osporavam pravo ni jednom gradjaninu u RS da ima svoje misljenje i stav, da bira koga god zeli na izborima. Svi dosadasnji izbori su pokazali sta gradjani RS zele. Samim tim legitimnost toj politici dali su svi gradjani bez obzira na naciju.

Da bi mladi promjenili zelje potrebno je da im se pruzi sigurnost da ce moci da rade, skoluju se, zive bez tereta proslosti...da bi se to desilo potrebno je ili da se politika Federacije apsolutno promjeni ili da RS izadje iz te zajednice.

Da je politika koja se vodi u Federaciji malo drugacija bilo bi mjesta i za neku konstruktivnu raspravu i kompromis, ali kako je ista na temeljima "ukidanja genocidne tvorevine RS" tako i svaka prica gubi misao.

To se upravo vidi i u ovoj nasoj maloj prepisci.

Prihvati da je RS spremna na sve kompromise, ali ne na osporavanje njenog prava na postojanje i onda mozemo da razgovaramo, a do tada sto rece sagovornik na ovom blogu..."daleko im lijepa kuca" to je sve sto imam da porucim.

Pozz
dali76 dali76 12:38 02.08.2008

nema BiH bez RS

Ne zivim u RS, pa tako ne mogu tumaciti I komentirati kako se oseca narod RS, ali naravno mogu imati svoj stav vise vjerujuci da je vise onih koji bas I ne vole BiH nego onih drugih. Dakako naravno je I normalno das vi ljudi ne misle isto pa vjerovatno da ima I drugcijih misljenja I koja se moraju postovati ma koliko manjinska bila. Demokratija je kazu ogledalo odnosas vecine prema manjini. I da bude hipoteticki gledano referendum morala bise ipak postovati volja vecine jer I to je demokratija , kao I uostalom sloboda povratka svakog onog ko se zeli vratiti.
Slazem se da je ta retoricka zloupotreba strahova (citaj mrznja) prisutna kod obje strane I da se iteakako nadopunjuju, ali ipak smatram da niko iz RS ne zeli ukidanje federacije dok u federaciji zele ukidanje RS I to je mozda ta polazna tacka gdje se sve dalje nadopunjuje.
Gledao sam izvjestaj s sudjenja osudjenim za Srebrenicu. Dobili su oko 290 godina . I sad znam ja zrtvama nikakve presude nece vratiti najmilije. Majke I zene tih nesretnih ljudi to su I same rekle govoreci kako sue to donekle “zadovoljne” “pravdom”, ali sve I jedna su se osvrnule na RS I jedinu pravdu kako one kazu vide u ponistavanju RS. Znaci one ne vjeruju das u krivci samo osudjeni vec kolektivno Srbi I ono sto predstavlja Srbe to je RS. Nzalost tragedije ljudi se koriste za kanalisanje mrznje I ja takvu vrstu mrznje izvini nikad nisam primjetio s strane RS. U RS je vise “daleka im lepa kuca “.
Ja mislim da ne treba stvarati bratstvo I jedinstvo. Trebaju ljudi auciti zivjeti kao dobre komsije nego kao lazna braca a za to je neophodno ocuvanje RS I atributa koje ona ima kao entitet u BiH.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana