Treba li Srbiji Društvo za zaštitu lika Sonje Biserke?

kastor92 RSS / 05.10.2008. u 19:28

Stanje ljudskih prava u nekoj zemlji procenjuje se stanjem njihove normativne (ustavne i zakonske) regulative i načina na koji se ta regulativa provodi. Svaki izveštaj o ljudskim pravima morao bi da pođe od analize važećih normativa i ljudskih i građanskih prava koja ti normativi priznaju i garantuju, a zatim da iz statističke analize empirijskih fakata izvodi zaključke o normativnom i faktičkom stanju tih prava u datoj državi. Za to je, naravno, potrebno prikupljati i takve fakte i statistički ih obrađivati. Kako negativne, tako i pozitivne. Na taj način funkcioniše, npr, Amnesti International, koju još nikad niko nije nazvao agenturom neke imperijalne sile, iako po svom statutu, deluje pre svega prema inostranim državama. Na taj način je funkcionisao i Jugoslovenski helsinški odbor za ljudska prava koji je postojao od 1986. do 1993. godine, da bi dekretom iz Beča bio raspušten, a umesto njega imenovana profesionalna bečka filijala sa Sonjom Biserkom na čelu. Sonja Biserko sa tim prvobitnim Jugoslovenskim odborom za ljudska prava i načinom njegovog delovanja nikada nije imala i nema nikakve veze. U vreme njegovog delovanja, ona je bila u suprotnom taboru, kao visoki činovnik totalitarnog birokratskog aparata.

Ničega sličnog nema u Izveštaju Sonje Biserke. Umesto da polazi od koncepta ljudskih prava ustanovljenog Univerzalnom deklaracijom o pravima čoveka, ona polazi od Evropske unije kao podrazumevane najviše vrednosti u oblasti ljudskih prava, pa odnosom prema toj njenoj najvišoj vrednosti meri i svaki odnos prema ljudskim pravima. Tipičan šibicarski trik sa krađom kuglice ispod kutije, odnosno sa zamenom teza. Koncept EU daleko je od ideala prava čoveka i građanina - inače EU ne bi lišavala narode Evrope prava da se o njenim ustavnim aktima izjašnjavaju na referendumima. Da se i ne govori o socijalnim pravima koje EU ukida ukidajući dostignuća socijalnih država u svojim zemljama članicama i ukidajući nacionalna zakonodavstva koja garantuju ta socijalna prava.

Izveštaj Sonje Biserke nije ni pravni, ni pravno-teorijski, ni pravozaštitnički. On je naprosto zbirka političkih pamfleta, polemika i analiza - sa jevropejskog stanovišta kao nedodirljivog svetsko-histErijskog apsoluta. S.Biserka zapravo kao da i ne zna šta su to ljudska prava i koji su to pravni mehanizmi koji bi trebalo da ih štite, pa zbog toga sa tupom tvrdoglavošću i odbija prigovore da brka pravna pitanja sa političkim. Sadržaj tih prigovora izgleda da je iznad njenih intelektualnih dometa i ona ih poima samo kao pokušaj ograničavanja njenog ljudskog i građanskog prava da se bavi politikom u korist EU. U Poligrafu sa Antonelom Rihom veoma jasno je to demonstrirala. Niko Sonji Biserki ne osporava pravo da se bavi kakvom god hoće politikom, pa i onom po porudžbini iz Brisela ili Beča. Inostrane agenture su u ovoj zemlji poodavno stekle pravo građanstva na svim nivoima i u svim oblastima, pa je obična stvar da ga imaju i u politici. Ako Boris Tadić i Vojislav Koštunica vojsku Srbije pretvaraju u privesak vojske USA, bratimeći je sa nacionalnom gardom Ohaja, tj. maltene sa dobrovoljnim vatrogasnim društvom američke Male Moštanice, i neukusno i lakejski se udvaraju Bushu i Putinu, a tajne arhive Udbe dostavljaju USA administraciji, ali ih kriju od sopstvenih građana, onda ništa manje pravo ima Sonja Biserko da se isto tako lakejski dodvorava briselskoj birokratiji i njenoj bečkoj Helsinškoj federaciji za ljudska prava, čiji hleb jede. Ali, stvari treba nazivati pravim imenom, a ne svaki pokušaj da se to učini proglašavati medijskim i svakim drugim linčom.

Sonja Biserka je poslednji problem ljudskih prava u Srbiji. Uz društvo za zaštitu životinja i društvo probirljivih jahača kola srpskih sestara, Srbiji je nedostajalo samo još Društvo za zaštitu Sonje Biserke. Onako kako je Čehoslovačkoj 1938. nedostajalo društvo za zaštitu prava sudetskih Nemaca da se pripoje nacističkoj Nemačkoj, a 1968. društvo za zaštitu prijatelja tovarišća Staljina i Brežnjeva - oba puta da bi legitimisali stranu vojnu okupaciju i intervenciju. Sonji Biserki od svih silnih linčeva za 14 godina, otkako joj je iznenadno prosvetlenje otkrilo da se može sasvim lepo živeti i na račun ljudskih prava u Srbiji, nije falila ni dlaka sa glave. Možda joj poneka dlaka jeste zafalila usled dejstva izvesnih prirodnih zakona koji joj nikad nisu bili baš suviše naklonjeni. Društvo za zaštitu Sonje Biserke može opravdati svoje postojanje osnivanjem fonda za borbu protiv efekata tih prirodnih zakona na Sonju Biserku, dakle, fonda za transplantaciju nove kose, kože itd. ovoj staroj misici srpske liberastije. A ako od ostvarenja tog plemenitog kompenzacionog istorijskog cilja srpskog naroda i pretekne neki dinar - neće se baciti. A sigurno se neće ni upotrebiti za zaštitu prava na život srpskih rudara koji su ostali bez posla. Kome još i oni i to njihovo ljudsko pravo na život trebaju i koriste? Neće nam valjda oni biti svete krave, kad imamo ove bisere, morke i biserke koji se ovako milostivo prosipaju pred balkanske svinje, iz sve snage provocirajući da budu malo nagažene pa onda puno zaštićene nekom „humanom" intervencijom „međunarodne zajednice" i njenih snaga reda i poretka, tj. NATO pakta, upotpunjenog bratskim ruskim trupama, sveže uvežbanim u Gruziji?

Ako vlada Srbije traži sebi oslonac i podršku izvan sopstvenog naroda, zašto to ne bi smela da radi i sirota Sonja Biserka? Nije ona ni gora ni bolja od njih. Tim pre što pripada istoj kategoriji političkih konvertita iz bivšeg nomenklaturnog činovničkog aparata, kao i većina političkih faktora u Srbiji, a ima i podjednake teškoće da konzistentno teorijski i etički zasnuje svoju poziciju kao i svi ti ostali nomenklaturni konvertiti u traganju za zahvalnijim i izdašnijim jaslama. Svodeći ljudska prava isključivo na njihov politički i politikantski kontekst, ona ih zapravo ukida kao autonomni domen ljudskog delovanja i mišljenja. Ona to očigledno nije u stanju da pojmi. A nije joj ni potrebno, jer i ovako faličnu i trulu ideološku i političku robu sasvim uspešno prodaje i naplaćuje. Srbiji i zato treba Društvo za zaštitu Sonje Biserko - da je zaštiti od svake opasnosti da naruči sebi neki malo anonimno gaženje na nogu u gužvama na beogradskim ulicama, gaženje koje treba da je učini velikomučenicom nove stare jevropejsko-unijatske religije NATO pakta i globalističke liberastije.



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

011-495 011-495 13:43 08.10.2008

Daa...

Tacno,duhovito,tuzno. Da predje u Judaizam mogla bi da diversifikuje rizike i finansijske izvore.
kastor92 kastor92 11:27 09.10.2008

Re: Daa...

"Jevropejsko-unijatska religija NATO pakta i globaslističke liberastije" ovde je upotrebljeno kao zajedljiva hiperbola i nema nikakve veze ni sa jednom konkretnom religijom, osim te da služi vlastodršcima kao i sve religije. Judaizam se u tom pogledu ničim ne izdvaja od ostalih religija.
schmeling schmeling 17:40 09.10.2008

Tu si, znachi...

Ih sad, Kastore, pa zashto si i ti napao jadnu Sonju Biserko? Razumevanje, empatija, a ne obrachun po svaku cenu! Eh, kakvi ste vi crveni...

Shalu na stranu, nije ti ovo forum, nego blog, pa se potrudi da tekstove pishesh bar 6, umesto 5 minuta. Da nije bilo fenomenalnog i brizhno negovanog stila, bozhanski Markiz ne bi danas bio ono shto jeste. Da si vishe paznje posvecivao stilu, tamo na forumu, ne bi te ni degazhirali. Zato pamet u glavu ovog puta!

Zashto sam pomenuo de Sada, pitash se? Ne, ne zbog onog sto Sonja Biserko radi, Lenjine, nego prvenstveno zbog tebe. Zato shto ovaj tvoj opening blog odishe atmosferom Château de Silling, gde si ti, naravno, de Curval himself, a nesrecna Sonja jedna od cetiri starije dame koje je de Blangis izabrao kako bi ih treznile od razvratnickog pijanstva.

Zashto, druzhe Kastore, napadash Sonju? Zar si zaista toliko uskogrud? Zar ne mozhesh da je razumesh? Zar ti je strano ono shto je ljudsko? Ima li shta ljudskije, u oceanu nevolja koje te zadese, usred propasti jednog sistema vrednosti, u koji si bio do pazuha uronio, i bachenosti u oluju novog svetonazora, od trazhenja slamke za koju cesh se uhvatiti, da se ne bi udavio? Shta ti smeta jedna stara dama kojoj je ta slamka sve shto ima, koja je, hrabro, i otimajuci slamke od drugih, vremenom sagradila splav od slamki, i sad na njemu hrabro plovi, sama, ali plovi, tamo kuda je zacrtala da treba ploviti? Ideologija (nazovimo je tako) Sonje je tako povrshna, a metodi borbe za nametanje ove ideologije su tako sirovi, da nikome, pa nadam se ni tebi, ne pada na pamet da se ozbiljno bavish nekom kritikom svega toga. I shkolarcu je jasno da je tu rech o opanjkavanju, ekstremnoj iskljuchivosti, cinkarenju, jednom feminine-grubijanskom uterivanju u glavu i isterivanju iz pameti. Pa i gospa Sonja, kad je se zapita o autoritetu iz kojeg crpi pravo da odredjuje shta je "dobro", a shta nije "dobro", ne odgovori nishta, vec samo slegne ramenima, uz "to je tako" ili "to je chinjenica".
Zashto, dakle, Kastore, napadash nekoga ko verbalno siluje onog ko je isti, samo naopachke okrenut? Tzv. "desna inteligencija", koja je na meti Biserke, isto je tako menazherija raznoraznih sumnjivih tipusa koji su jednom ochajnichki prigrlili ono chemu su u tom trenutku bili blizu, pa su od jedne daske i neshto blata sagradili splavich, sa sve hramichem u sredini splavicha. Po brzini, neutemeljenosti i ispraznosti, ideologije koje zastupaju old gal Biserka i njeni nemesisi su u mrtvoj trci. Ad hoc sistemi izgradjeni na zgarishtu starih weltanschauunga, obogaceni ponekom notornom lazhi tu i tamo, povezani bujnom mashtom, shta tu ima loshe, pitam ja tebe? I, kad vec pominjesh dlake na glavi Sonje Biserko, nisam primetio da ijedna dlaka fali i ovima s njenog spiska. I oni, poput nje, nishta korisno u zhivotu ne rade, a opet lepo zhive.
Pa nismo liberali da ideologije delimo na "dobre" i "zle", majku mu... Josh je onaj ludjak Althusser redefinisao svaku ideologiju kao "reprezentaciju subjektovog imaginarnog odnosa prema realnim uslovima svog postojanja". Nema tu nicheg losheg ili dobrog. Ko si ti, dakle, Kastore, da se na ovakav nachin umecesh izmedju stare cure i njenog imaginarnog odnosa sa zamisljenim drugarima? Gde ti je razumevanje, gde ti je poshtovanje za damine godine? Svako mora imati nekog s kim ce da se druzhi. Izmisljeni prijatelji nisu nishta manje realni od onih od krvi i mesa.

Zashto, dakle, Kastore? Neki lichni animozitet, mozhda? Zashto ne pustish i navodnu zhrtvu Sonju i njene navodne zhrtve sa spiska da josh malo udju u svoju ulogu, da pojachaju mimesis, da pokushaju da se do kraja pretvore u slike koje su jednom videli na televizoru? Chisto, zabave radi, da vidimo koliko josh "osveshcena" i "politichki korektna" i "ispravna" mozhe Sonja da postane, odnosno da vidimo koliko josh "patriotizma" mozhe da stane u stomake onih-koji-su-na-spisku. Da vidimo koliko josh mogu da gaze po leshevima koji su njihovi duhovnjaci posejali na Balkanu, s jedne strane, odnosno shirom sveta, s druge strane. Nije zabavno, ali je pouchno. Slike jada odvracaju od mimesisa jada.
kastor92 kastor92 01:56 10.10.2008

Re: Tu si, znachi...

schmeling
Ih sad, Kastore, pa zashto si i ti napao jadnu Sonju Biserko? Razumevanje, empatija, a ne obrachun po svaku cenu! Eh, kakvi ste vi crveni...


Ništa ja tebe ne razumem. Otkuda ti da sam napadao Biserku? Ja baš branim njena ljudska i građanska prava, uključiv i pravo na neizmernu glupost i neznanje. A još i nalazim raison d'etre za osnivanje društva ili pokreta za zaštitu njenog lika dobrano načetog nehumanom prirodom i njenim zakonima. A ti samo tražiš povod da ispričaš neku svoju priču i da se narugaš prerano uveloj misici naše liberastije. ;-)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana