PILETINA IZ DRAGSTORA

karuudijan RSS / 23.10.2008. u 16:46

PILETINA IZ DRAGSTORA

''Došao seoski pjetao u grad i prolazeći kraj grila zastade. Gledajući koke kako se okreću na ražnju , reče usplahireno : Šta je p...e ? Solarijum, a ? ''
Na ovaj vic koji je kružio 90-tih podsjeti me ovih dana prijatelj pričom o piletini u prvom beogradskom dragstoru , u koji su početkom 70-tih prošlog vijeka ulazili oduševljeni semberski studenti defektologije i sličnih smjerova na fakultetima u prestonici. Njih nekoliko takmičili su se kako na najlakši način maznuti pile , neopažen ga odnijeti u ''studenjak'' i počastiti se , a onda i ostale ako nešto ostane jer je njima dok su bili djeca vlo malo ostajalo. Njih su samo ''kačila'' pileća ili kokina krilca , slušao sam od starijih rođenih na selu! Bataci su u prošlosti obično za sinijom (nizak stolić, ostao običaj od Turaka) bili u slast pojedeni u ustima oca i djeda. Krilca s malo mesa na sebi ostajala su djeci , vrat baki ako je bila živa , a majka bi se zadovoljila s par komada bijelog mesa ili trticom. Pile ili koku pekli su na puno krompira u širokoj tepsiji redovno uz veliki somun, u dalekoj prošlosti na ognjištu a u novijoj u rerni starog ''smederevca''.
Slatko je bilo pile, rumeno, s hrskavom kožicom, svaki njegov dio kad ga dijete gleda, a najslađi oni u ustima oca i djeda! Nakon što djed ispije gutljaj rakije poseban ritual bilo je komadanje. Uzme glava kuće još vruće pile pa ga svojim starim, od napornog rada tvrdim šakama počne kidati , puši se i cijedi , što voda od krompira što ono malo masti. Sve to proprate djedovi uzdasi ''uuu'', ''uuh'' , ''uf'' zbog prženja koje su njegove staračke ruke trpjele pri komadanju pileta. Uzdahe je zaustavljao ližući masne prste! Ponosno je glava kuće komade pileta (batake) ubacivala sebi u tanjir i sinu nasledniku, a na kraju su preostali ukućani dijelili ostatak pileta.
Tako je bilo godinama posle ''onog rata''. Pile na krompiru je bila slast, više u očima manje u ustima djece po semberskim selima! A kad su djeca prirasla , stigla do godina fakulteta i otišla u ''velika mjesta'' s njima je otišlo i sjećanje o piletu na krompiru a javila se prilika da se dječački san ispuni u velikom, bogatom gradu. Tako su neki ovdašnji momci studirajući defektologiju i slične smjerove na beogradskim fekultetima dočekali otvaranje prvog dragstora u prestonici. Jedan od njih nije više živ , a neki su se posle ratnih i poratnih profitabilnih godina, na mjestima carinjenja i drugih radnji vratili svojoj struci. Vrijedno se bave onim za šta su se školovali, obezbjedivši u međuvremenu svojoj djeci da ne budu s vodom u ustima kad se pile puši na krompiru, kao što su oni ostajali nekad za očevom i djedovom sinijom!
Kako se priča u gradu, nedavno je nekadašnji semberski student završio u hitnoj pomoći zbog prejakih bolova u stomaku. Ostalo je nepoznato je li pile bilo prevruće ili su se bolovi javili zbog opterećenosti stomačne duplje? 
 

dado
dado

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana