Lovac na Tita

dusanj92 RSS / 12.11.2008. u 18:50

Citam danas u vestima da je u Beogradu u 76-oj godini zivota od srcanog udara preminuio Nikola Kavaja, anti-Titoista i anti-komunista. Za Kavaju sam cuo kada sam dosao u Ameriku 1986. Emigranti, clanovi cetnickog kluba "Ravna Gora" prepricavali su legende o njemu. 

Zvuci kao filmski scenario, ali 1979 godine Kavaja je uspeo da u New York otme Boing 707 u nameri da se obrusi na zgradu CK u Beogradu gde je boravio Tito. Kasnije je odustao od plana i predao se jer nije bio siguran na kojoj se lokaciji Tito nalazi i zeleo je da izbegne nepotrebne zrtve. Kavaja je izrucen Americi i proveo 18 godina u zatvoru. Bilo je puno pokusaja da se presuda izmeni ali tek 1999 godine pusten je uslovno, i od tada je ziveo u Beogradu. Nikolu nisu mogli da zadrze ni zatvorske resetke i debeli zidovi. Posle 4 godine provedene u zatvoru u Arizoni uspeo je da pobegne, ali je ponovo uhapsen i vracen u zatvor.  O Kavaji je 1991 godine Milan Knezevic snimio dokumentarni film "Nikola Kavaja - lovac na Tita" koji mozes u celosti videti na internetu.

Pre dve godine Engleski Independent je objavio intervju sa Kavajom.  Odmah se vidi da je Kavaja pravi Srbin.  Kao dobar domacin ponudio je reporteru sljivovicu. Reporter verovatno neko iz nove mlade garde kaze "Hvala, dovoljna mi je voda", na to mu Nikola prezrivo odvrati "Voda je za picke". Intervju je dobar i detaljan pa ga obavezno procitaj.

y1p-S-OqtoaS6gNdC97MQ1E8yTLaR-QcwEPqDh4PW7Ni07p8MaBU1dWJk_Cb8rPzKEVFBI ga je optuzio da je KGB agent. Kavaja je tvrdio da ga je CIA vrbovala da ubije Tita.  Normalno to nije mogao da dokaze. Posle cuvenog teroristickog napada na Ameriku 9/11 izjavio je da je Bin Laden ukrao njegovu ideju da koristi avione kao oruzje. Takvu ideju su imali teroristi i pre Kavaje i moze da se nadje slucaj iz 1974 godine kada je vec bio pokusaj da se obori avion na Belu Kucu ali je u puskaranju kidnaper "sam sebe ubio".

Svoj neuspeh iz 1979 Kavaja nije mogao da zaboravi.  Uvek je govorio protiv komunizma i Tita.  Najveći lovac na Tita, uvek je žalio što ga lično nije ubio. - "Nikada nisam, niti ću otići na grob tog drumskog razbojnika. Najveća žal u životu mi je što nisam lično uspeo da mu oduzmem život, da mu skinem glavu s ramena i spasem čast i obraz Srpstva i svoje familije. Ti ljudi, koji mu se i posle 25 godina klanjaju, doveli su ovu zemlju do pogibelji i propasti, počev od njegovog naslednika Miloševića, preko onih koje je postavljao na čelne pozicije u Generalštabu tadašnje JNA, a koji su bili polupismeni, a kupovao je njihovu vernost vilama na Dedinju i raskošima Briona. Da je njegov komunizam bio dobro društveno uređnje, onda se ne bi raspao SSSR. Njegova smrt bila je samo početak kraja komunističke imperije, koja je srušena bez ijednog ispaljenog metka" - rekao je Srpskom Nacionalu.

Vreme ga je u napredilo u heroja. Boing koje oteo raste sa legendom o Nikoli Kavaji. Ako potrazite videcete da se sa vremenom od 707 preslo na 727 pa uskoro mozda poraste i 747. Zavisi od okolnosti u kojima su odrasli ljudi uglavnom za Nikolu misle ili da je ludak ili heroj.  Najmoderniji termin je terorista. Bio je uporan u svojoj borbi protiv komunizma i pripisuju mu se "bombaska" dela u Jugoslaviji kao i u Americi napad na ambasadu Jugoslavije.

Krajem osamdesetih godina i dolaskom demokratskih promena prestali smo da stitimo ime i delo druga Tita.  Mnogi su odjednom postali borci protiv komunizma. Setih se starog poznanika(sada pokojnog). On je bio dosta stariji od mene i uvek me je pobedjivao kad smo igrali sah. Ko me poznaje mozda ga i prepozna u ovoj prici.  Proveo je radni vek u JNA i penzionisan je kao zastavnik(ne bas uspesna karijera).  Prilikom moje posete Beogradu 1992 sretnemo se, i u razgovoru on isprica nesto sto nikada ranije nije rekao. Negde oko 1950 bio je u obezbedjenju u plavom vozu i prisustvovao sceni kada je Tito opsovao Krcunu Penezicu "srpsku majku". Prica da je od tog trenbutka mrzeo Tita i ..... zube bi mu polomio ....   Ja mu kazem "Daj ne seri, kao obezbedjenje mora da si bio naoruzan pa sto nisi potegao pistolj i ubio govno na mestu, danas bi imao ulicu sa tvojim imenom i slavili bi te kao narodnog heroja."  Eh da je Nikola Kavaja imao tu sansu danas bi mapa Srbije drugacije izgledala.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana