Guča i Srbija

Drago Kovacevic RSS / 13.08.2007. u 09:18

Postiraću tekst koji sam prošle godine u ovo vreme napisao o Guči.

Sve napisano stoji i sada, sa tim da je u ovogodišnjoj priči Milorad Dodik novo lice koji je zapravo samo parafrazirao Koštuničine reči. S obzirom da je aktuelna Vlada i "domaćin" Velja, u njegove projekte u Republici Srpskoj protekle godine investirala preko 700 miliona evra državnoga novca, rekao bi Dodik i još koju, samo da je od njega zatraženo.

 

 

Narodnjačka Srbija već neko vreme ima svoje kultno mesto, neku kič varijantu Vudstoka – Guču, varoš nedaleko od Čačka, gde se susreću trubački orkestri, udarajući i trubeći danima, uz opšte veselje, praseće pečenje, znoj i tulum bez fajronta.

Sve je tamo u obliku velike šarene đinđuve, velike gužve, velike dreke i strašnog nereda.

Guča i njen sabor, nezavisno od ukusa, bila je u prošlosti mesto kome se ne može dati principijelnoga prigovora, sve do momenta dok se u organizaciju, režiju i tok odvijanja, nije upetljala država i političari, narodnjaci.

Bila je tradicionalni, masovni dernek, na koji ljudi dolaze svojom voljom, zabavljaju se o svom trošku, posluju, trguju, muvaju,,luduju, švalerišu se i zabavljaju, a onda kad popadaju od umora, pića i provoda, razilaze se do novog avgustovskog susretanja na livadama, u i oko varoši.

Dernek u Guči već dve godine organizuje Vlada Srbije, a njen spiritus movens je, ministar kapitalnih investicija Velimir Ilić koji pored Guče, iz sredstava svog ministarstva, finansira i potpomaže razne “kupusijade”, “dane šljiva”, “festivale pevaljki amaterki”, te bar još tri - četri solo koncerta Cece Ražnatović,koja je na vrednoskoj skali ministra Ilića sami umetnički vrh od naročitog značaja za narod i državu. Prosto, smatra da je takvo nenamensko bacanje novca kapitalno ulaganje u kulturu i vlastiti politički rejting, a ne akt gole političke hajdučije.

Motiv aktelne vlasti za ključno učešće u organizaciji Guče jeste očekivanje političkog benefita iz uvek problematičnog pristupa, “hleba i igara”, ali i sasvim svesno nametanje jedne kič kulturne matrice, koja po definiciji pravi podanike. Politička elita koja stoji uz ovu vladu i koja je čini, odlikuje se sasvim neobičnim osobinama. Moderne veštine njih baš mnogo ne zanimaju, mnogi neznaju razliku između e- majla i sajta, a izgovor za negovorenje stranih jezika nalaze u tome da tako izbegavaju rizik od kvarenja srpskog.

Pamtim prošlogodišnju TV sliku sa jednog takvoga derneka, negde u Mrčajevcima, gde je Velimir Ilić, organizovao opštu jurnjavu za malim, crno – belim prasencetom, na seoskom igralištu, i gde se u tu trku upustila svetina od nekoliko stotina osoba.

Trka je okončana tako što je rmpalija kockaste glave, malo iza centra, dokopao prase, podigao ga visoko kao trofej, a ministar mu lično u šatoru pripremljenom za svečanost, uručio čestitku za “neviđeni podvig”.

Prase je, ne treba sumnjati, već nakon pola sata od te tužne i mučne utakmice protiv svih muških žitelja sela,u kojoj nije imalo nikakve šanse, završilo na ražnju, dok je ministar sa lokalnim političarima, sumnjivim biznismenima i lokalnim zabavljačima, nastavio otužni komad sa pevanjem i pucanjem.

E, sad, odmakosmo se od Guče, a ona je centralna tačka ove skaske..

Istina, pričajući o Velimiru Iliću čovek je uvek negde u kontaktu sa Gučom i njenim narodnjačkim, folk duhom.

Čak, i onda kad Velja u nekom smederevskom selu kaže seljacima da glasaju za njegovog kandidata, jer će on u tom slučaju ukrasti dva kilometara auto- puta, da bi asfaltirao njihove seoske džade.

Umesto da zbog te skaradnosti bude trajno politički uklonjen, biva nagrađen i slavljen, jer se takav pristup i model, potpuno uklapa u ono što Guča simbolizuje.Ukrasti – pa šta tu ima sramotno ako te niko ne uhvati...

Naravno, i ove godine je direktno nadgledao podizanje bine, postavljanje rasvete, razglasa i druge vašarske skalamerije, o državnom trošku.

Kad su pripreme završene i trube se oglasile, već te prve noći, pre svečanog otvaranja, plaćen je danak u krvi.

Nožem je ubijen mladić iz nekog okolnog sela, nakon masovne tuče koja je prirodna posledica atmosfere, turbo folka i alkoholnih isparenja..

No, ni to nije omelo Vojislava Koštunicu, predsednika Vlade Srbije, da već sutradan pristupi na binu koju mu je Velja podigao i službeno otvori vašar, uz trube, doboše i dežurno halakanje stranačkih aktivista.

Uz direktan prenos državne televizije, u dosadnom i mrzovoljnom govoru, po čemu ga je najlakše prepoznati, Vojislav Koštunica je rekao nekoliko opakih stvari, gde bi građani, svaki za sebe, trebali da razamisle, šta ih čeka.

Kako je teško direktno navoditi Koštuničine misli, prepričaću ukratko, da je kazao, kako su Guča i truba simboli Srbije i da svako onaj ko ne voli trubu, zapravo ne voli Srbiju.

Nije doduše govorio kakve će posledice snositi oni “što trubu nedovoljno ljube”, ali bi se moglo pretpostaviti da će u budućnosti koju bi kreirali politički pajtosi Velja i Voja, isti bili tretirani kao društvena opasnost, reakcija, strani plaćenici i remetilački faktor.

Onaj ko u srpskom društvu dobije ovakve oznake, mora računati na obilje teškoća različite prirode kroz dugi vremenski period.

Izvesna količina mraka oduvek se moglo vezivati za političku praksu Vojislava Koštunice.

Teško je zaboraviti razna slikanja sa kalašnjikovom, afere koje je sa svojim savetnicima konstruisao u periodu dok je bio Predsednik SR Jugoslavije sračunate na satanizaciju Zorana Đinđića i modernističkog pokreta u Srbiji, uvodnike koje je pisao za glasilo profašističkog “Obraza”, ocenu štrajka “crvenih beretki” na auto – putu, kad ih je kao vrhovni komandant vojske, ohrabrio u destrukciji, rečima da se sa oružjem i bornim kolima može u protest, jer je to radna odeća, pa ako mogu lekari u belim mantilima, zašto ne bi specijalci sa bornim kolima.

Protiv Đinđića on je sve dozvoljavao i sve opravdavao.

Ipak, gaf sa trubom, iako u prvi momenat tako ne zvuči, meni je nekako od svega pobrojanog najzlosutnije odjeknuo u ušima.

U njega je zapravo sublimiran sav odnos Vojislava Koštunice i aktualne političke elite (antielite) prema modernizaciji Srbije.

Poznato je da se aktuelni premijer Srbije grozio reči “modernizacija” i da je na toj osnovi gradio ukupnu strategiju podzemnog političkog “rata” protiv Zorana Điđića, istinskog modernizatora i evropejca.

Sve što je iole ličilo na modernizaciju Srbije, iz Koštuničinog tabora i špekulativnog kapitala koji je podržavao tu njegovu politiku, dočekivano je na nož i nazivano raznim imenima, od izdaje nacionalnih interesa, rasprodaje bitnih resursa strancima, pa do lopovluka i organizovanog kriminala. Koštuničin najglasniji telal, tadašnji savetnik za medije a aktuelni direktor državne televizije, Aleksandar Tijanić, napisao je krajem 2002. godine rečenicu - Ako preživi Zoran Đinđić, neće Srbija -

E, ta vrsta pameti je stigla u Guču i upozorila sveukpupan puk da je truba svetinja, i da je baš Guča i sve oko Guče, model, slika i prilika kako treba izgledati Srbija.

A “model Guče” zaista vidimo na svakom koraku. U Novom Sadu, policija prekida pozorišnu predstavu gostujuće italijanske umetničke grupe, jer je bački vladika načuo da u predstavi ima satanističkih elemenata.

Pred televizijom B92, nakon emisije u kojoj je učestovala Nataša Kandić predsednica Fonda za humanitarno pravo, a koja je u toj emisiji govorila o Kosovu na način koji se ne sviđa vladi Srbije, odjekuju tri hitca baš kad je ona izlazila, zbog podrške valjda.

Policija daje saopštenje povodom tog incidenta i u javni diskurs uvodi do sada nepoznati pojam - “visoko rizična TV emisija”. E sad, zamislite društvo u kome postoje “visoko rizične emisije”a da se deklariše kao demokratsko.

Samo dan posle, u novinama specijalizovanim za puštanje opasnih tračeva i državnih pretnji, izlaže se kroz usta jednog opskurnog nasilnika iz tajnih službi, poznatog već petnaestak godina po istim poslovima, čitav scenario za moguću likvidaciju Nataše Kandić, Sonje Biserko i Biljane Kovačević – Vučo, žena koje vode značajne NVO i koje se ne ustručavaju kritikovati vlast. Nikakvih reakcija vlasti.

Kako se onda,u toj atmosferi ne prisetiti Radoša Konstantinovića i njegove filozofije palanke, te sjajne kritike političkog mentaliteta i mraka koji produkuje palanačka svest. Mraka koji direktno dolazi iz “baruštine palanačke prosečnosti”.

Sve što bi iz te prosečnosti da izađe, postaje neprijateljsko i izdajničko, različito i opasno.

Postaje protivnik suvereniteta, otadžinske časti i pravoslavnih tradicija.

Srbija, u toj percepciji može postojati samo kao domaćinska, parohijalna Srbija, gde su sjedinjena crkva, vlast i vojska.

Taj mrak je, bezmalo, prekrio čitav relevantni politički spektar.

Građanske snage su u dubokoj depresiji i zgađene politikom, Gučom, parohijom i palankom.

Tek tamo, na područijima koja direktno kontrolišu stranci, poput monetarnog sistema i nekih sfera makroekonomije, pojavi se po kakav uspeh.

Sve drugo, tapkanje je u klaki i težnja da se ništa ne promeni.

Obično vremenoubistvo i besmisleno čekanje Godoa.

Zašto je Vojislav Koštunica došao u Guču podviknuti da se mora voleti truba i ambijent koji je u Guči prati?

Nigde, ama baš nigde, on i svita oko njega, nebi imali prilike da vladaju nego u palanci i atmosferi palanke, i on to zna.

Zato se i grozi svakog modernizatorskog koraka. I zato onako gorljivo brani trubu. Ne iz ljubavi prema toj vrsti zvuka i ne iz muzičkih razloga.

Zapravo, njemu je truba tu poslužila kao sredstvo varanja,iako je izvikivao ime baš toga instrumenta koliko ga grlo nosi.

On je tamo branio palanku i njenu ustajalu baruštinu. Truba je bila zgodna dosetka.

Branio je parohijalne vrednosti, pre svega i branio je same temelje svoje vlasti, ono na čemu ona počiva. Branio je lenjost duha, nesposobnost za prihvatanje novog, nepreduzimljivost, aljkavost, inertnost, strah od sveta i samozadovoljstvo, te tako poželjne osobine narodnjačkih podanika.

Vojislav Koštunica je sebe promovisao u čelnog filozofa srpske palanke i najavio da će onaj bolji, liberalni, građanski deo Srbije, ono što nazivamo «drugom Srbijom», u trenutku kad se razbudi,a razbudi se ciklično, u njemu imati velikog protivnika, bezobzirnog, mračnog i spremnog na sve.

Dreka u Guči je preventivna opomena i manifestacija sile.

Palanačka svest i palanačke vrednosti dignute sada već na nivo državnog projekta, opasna su zamka i nova velika prepreka na evropskom putu i modernizaciji Srbije.

Cenu uklanjanja te prepreke plaćaće opet, a ko drugi, nego građani Srbije.

I to na sve načine. Zaostajanjem, daljnjim siromašenjem, nezaposlenošću, besmislenim gubljenjem vremena tog jedinog neobnovljivog resursa, socijalnom marginalizacijom, međunarodnom izolacijom i drugim krupnim nevoljama.

Političari i oni koji sada tu zamku razapinju, kreatori i arhitekti zla u najavi, iz toga će izaći ekonomski obezbeđeni, punih džepova i dobrih, potencijalnih poslovnih i drugih veza.

Mogu platiti samo političku cenu, pa i onda poentirati tako što će to proglasiti svojim skromnim doprinosom konsolidaciji društva i države.

Guča, Guča...i četristo hiljada njenih posetilaca za četiri dana...To nije dobar znak.

D. Kovačević

 



Komentari (81)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dobronamjeran dobronamjeran 09:47 13.08.2007

Guča

Recimo izvorni Srpski folklor doveden je do granica apsurda. Na neki način to što se događa s Gučom prije nekog vremena događalo se sa tamburom u mojim krajevima. Jednostvano se radi o prostituciji narodnog folklora koji se upotrebljava od političke elite. Htio sam reći da unatoč svim tim prisvajanjima ipak Guča i trubači to jest Dragačevski sabor imaju svoju vrijednost i često dosta visoke umjetničke domete. Na žalost sve je to skriveno ispod glamura visoke politike.
selperedejz selperedejz 10:14 13.08.2007

Matrica

Tekst je napisan tako da moze da se odnosi na bilo koji dogadjaj na kojem ucestvuju narodnjacki politicari. Sajam, otvaranje puta, politicki skup, protest, bilo sta. Kao neka matrica kojom odjekuju ideoloske frazetine o dve Srbije, a na tebi je da odlucis cime ces popuniti praznine.

Ja nikada nisam biJo u Guci (na Exitu sam biJo), ali sam juce slusao u prenosu na RTS 20 orkestara. Da li vi shvatate o kakvoj muzici mi tu pricamo?! Pa nisu to oni jadni muzikanti ispred zeleznicke stanice u Beogradu. Ovo je jedan skroz drugi nivo, druga filozofija. Mi govorimo o pravim uhougodnim i mozgougodnim muzickim bravurama na trubi. Moderne, originalne melodije maestralno odsvirane. Guca je (svetski) vrh takve vrste muzike, pa ko voli plehanu muziku, neka izvoli.

Inace, pobedio je moj definitivni favorit (uz orkestar Elvisa Ejdinovica): orkestar Demirana Acimovica. Nemam reci da vam opisem koliko su dobro zvucali. Mogao sam da zamislim kako citaju iz partitura. Mislim, nije to muzika uz koju mozes da cupkas kolce, uz to mozes samo da, onako pojedinacno, odlepis i pocnes da igras SVOJU igru.
ddjuka ddjuka 10:29 13.08.2007

...

Ja ne znam da li ste nekada bili u Guci za vreme Sabora. Ja zivim u Lucanima, par kilometra udaljenom mestu od Guce i bio sam par godina cisto onako da prosetam jer nemam neku alternativu u ovoj opstini. Zadnjih pet godina nisam isao. Tamo zaista nema nista pametno da se vidi. Pijane budale koje se oblace u cetnicku nosnju. Napravili su od Guce svetsko cudo. Mislim, sta je tu toliko spektakularno, obican trubacki festival. Kada bih birao izmedju Guce i EXIT-a odabrao bih EXIT bez obzira sto nikada nisam bio tamo. Jednostavno mislim da su mladi ljudi koji dolaze na EXIT dosta obrazovaniji od ovih cetnika. Ne znam da li ste culi da su poceli da prave heliodrom. Valjda zato da gospodin Dodik sledece godine ima direktnu liniju Banjaluka-Guca. I sve su u ovoj opstini podredili izgradnji infrastrukture u Guci. Pravih kulturnih dogadjaja ovde nema. Ali sta da se radi, seljacine biraju seljacine. Mi "normalni" moramo da ispastamo.
dobronamjeran dobronamjeran 10:33 13.08.2007

Re: ...

Ali sta da se radi, seljacine biraju seljacine. Mi "normalni" moramo da ispastamo.

Molim da se za primitivce ne upotrebljava izraz seljak ili seljacina jer seljaci su osobe koje naporno i pošteno rade da bi prehranili obitelj te nisu nužno nižeg obrazovanja, kulture i inteligencije.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:21 13.08.2007

Re: ...

ddjuka
Ja ne znam da li ste nekada bili u Guci za vreme Sabora. Ja zivim u Lucanima, par kilometra udaljenom mestu od Guce i bio sam par godina cisto onako da prosetam jer nemam neku alternativu u ovoj opstini. Zadnjih pet godina nisam isao. Tamo zaista nema nista pametno da se vidi. Pijane budale koje se oblace u cetnicku nosnju. Napravili su od Guce svetsko cudo. Mislim, sta je tu toliko spektakularno, obican trubacki festival. Kada bih birao izmedju Guce i EXIT-a odabrao bih EXIT bez obzira sto nikada nisam bio tamo. Jednostavno mislim da su mladi ljudi koji dolaze na EXIT dosta obrazovaniji od ovih cetnika. Ne znam da li ste culi da su poceli da prave heliodrom. Valjda zato da gospodin Dodik sledece godine ima direktnu liniju Banjaluka-Guca. I sve su u ovoj opstini podredili izgradnji infrastrukture u Guci. Pravih kulturnih dogadjaja ovde nema. Ali sta da se radi, seljacine biraju seljacine. Mi "normalni" moramo da ispastamo.

Gospodinu Dodiku ja nemam šta da prigovorim. On se uvek politički racionalno ponašao. On nije bio uz Radovana Karadžića i već samo po sebi je to dobra stvar. Ali je pristao da bude rezervna Slobina opcija tamo. Pa je onda to dobro odigrao, postao premijer kad je Sloba bio faktor mira i stabilnosti, a Karadžića trebalo sklanjati. Kasnije je uz podsticaj od strane Vladana Batića podržao DS i pokojnog Z. Đinđića. Kao opozicija u RS je podržavao DS i Borisa Tadića ne znajući baš jasno da Tadić nije opozicija. Potom, kad je došao na vlast, kazao je...Velji, Koštunici i društvu...OK...biću sa vama nemam druge opcije, ali dajte milijardu evra investicija i pričaću što god od mene tražite.
I on sada pošteno vraća dugove. podrška Koštunici za milijardu evra. Malo li je...o)))
nikson nikson 01:41 14.08.2007

Re: ...

drago, vrlo ste objektivno ocenili dodika. u pravu ste milijardu evra nije malo. medjutim ja se ne bih slozio principijelno sa vama. moj stav je da svakako treba ulagati u republiku srpsku. to jeste strateski interes srbije, a plus se radi i o profitabilnim poslovima. medjutim, preplacena cena telekoma za onoliku sumu pokazuje da je neko paranoicno odlucio da telekom srpske mora po svaku cenu biti kupljen.
Doctor Wu Doctor Wu 10:29 13.08.2007

Bože, kakvo lupetanje!

Ali šta i očekivati od herr komesara koji ne razlikuje Nashville od Woodstocka.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:14 13.08.2007

Re: Bože, kakvo lupetanje!

Doctor Wu
Ali šta i očekivati od herr komesara koji ne razlikuje Nashville od Woodstocka.

O, pa gde si wu...o)))
ja nešto mislio da ćemo se sresti kod N. Milenkovića. Kad ono, ti bi da nagvaždaš o razlici između nešvila i Vudstoka..
Imaš li neki ruski primer...Možda to lakše odbraniš..o)))
Doctor Wu Doctor Wu 14:33 13.08.2007

Dragec, šta da kažem nego-

dirljivo.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:40 13.08.2007

Re: Dragec, šta da kažem nego-

Doctor Wu
dirljivo.

Naravno da je dirljivo...nego, gde su ti Palmer i Čovek u belom...o)))
Doctor Wu Doctor Wu 15:04 13.08.2007

Dragec, multiple delusion

se obično pominje u konekstu preteranog korišćenja izvesnih artikala. Nisi li se, svojevremeno, u ničim izazvanom napadu purgerskog šmekerstva upravo time hvalio pred svojim chicks sa bloga?

Ovo o))) ti sve više liči na oink! oink!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:15 13.08.2007

Re: Dragec, multiple delusion

Doctor Wu
se obično pominje u konekstu preteranog korišćenja izvesnih artikala. Nisi li se, svojevremeno, u ničim izazvanom napadu purgerskog šmekerstva upravo time hvalio pred svojim chicks sa bloga?

Ovo o))) ti sve više liči na oink! oink!

Svašta pamtiš dobri moj doktore....o)))
I šta da radimo sa tim...odnosno kakve to veze ima sa raspravom o Guči...o)))
Doctor Wu Doctor Wu 12:34 14.08.2007

Dragec, born again purger

Svašta pamtiš ...

Zapravo i ne. Samo ono što je napisano.
...dobri moj doktore...

Oslovljavljanje dostojno jednog patrijarha. Svaka čast!
kakve to veze ima sa raspravom o Guči

Nikakve. Baš kao ni tvoj tekst. Ni ti ne analiziraš Guču kao fenomen, nego je samo koristiš kao izgovor za demonstraciju sopstvenog, novonađenog pseudo-purgerskog gađenja nad 'srbijanskim, narodnjačkim i palanačkim blatom i baruštinom'.
Velimir Jeremić Velimir Jeremić 11:53 13.08.2007

Srpstvo, tradicija, Guča...

Ne znam zbog čega se toliko nerviramo zbog svega onog što je Guča postala. Sve što je imalo neki atribut, običajnog, nacionalnog, tradicionalnog je doživelo sudbinu "novokomponovizacije Guče ". Krenimo od rođenja dece, krštenja, svadbarskih i slavskih običaja sa pevanjem i pucanjem, sahranama, parastosima, zavetinama, odlazak deteta u vojsku, maturskih svečanosti, pokrivanja kuće i "kićenja rogova"...ima li jedne od navedenih svetkovina koja se neće pretvoriti (čast izuzecima) na vulgarizovani dernek, na čijem čelu je nebitno da li će biti moj imenjak, lokalni sveštenik ili neki lokalni funkcioner (ako je to politički prihvatljivo i naravno korisno).
Unfuckable Unfuckable 11:54 13.08.2007

Pitam se, pitam....

...sta bi se desilo da se, recimo, tokom EXIT-a dogodi tuca pa potom i ubistvo neduznog mladog coveka ?
Mozete li da naslutite ?
svetionik svetionik 12:11 13.08.2007

Re: Pitam se, pitam....

nesmem ni da zamislim .....
Dax Dax 12:29 13.08.2007

Nacional isti

Klasicna greska nacionalista je pokusaj da nametnu svoje "vrednosti" ostalom delu gradjanstva predstavljajuci njihovo misljenje kao jedino,njihov ukus kao bogom dan i shodno tome nepostovanje drugog i drugacijeg.Zatim dolazi do zamene teza ,pa se pocinju slati "blagonaklone" pokude protivnicima da ne "rade" protiv svog naroda.Jer za nacionaliste i uopste ljude lenje duhom svako drugacije misljenje je napad na sujetu,pa je najlakse "borbu protiv naroda" podmetnuti drugom.Iako pokusavaju da se naviknu na demokratiju ,cim ih doterate do coska koriste izraze "peder","izdajnik","placenik",jer oni svoju viziju nemaju.Borba za nacionalna pitanja je jedina borba,ljudska prava su im nuzno zlo,a patrijarhalne vrednosti dogma,ako nisu i crkveni dogmaticari.
Dnevnik jednog nacionaliste: drzava=Srbi,mogu i ostali ali da se ne odcepljuju!
muzika:koja jaca snagu duha ,i tela -ma moze i Ceca,ali Guca je NASA!
politika:lici na kafansko mudrovanje, a kako i ne bi kada su duhovne vodje takve kakve jesu?
Nazalost (na nasu srecu) vreme radi za gradjansko drustvo i pitanje vremena je kada ce se arhi-mislioci naci na stubu srama pokazujuci svima ko su i sta su.Lonac najvise dreci kada je prazan.Jel to neko rekao Kostunica?
Covek u belom Covek u belom 13:59 13.08.2007

Re: Gradjan isti

Klasicna greska "gradjanista" je pokusaj da nametnu svoje "vrednosti" ostalom delu stanovnistva predstavljajuci njihovo misljenje kao jedino,njihov ukus kao bogom dan i shodno tome nepostovanje drugog i drugacijeg.Zatim dolazi do zamene teza ,pa se pocinju slati "blagonaklone" pokude protivnicima da oni vuku Srbiju u blato i da je drze u govnima. Jer za "gradjaniste" i uopste ljude lenje duhom svako drugacije misljenje je napad na sujetu,pa je najlakse primitivizam podmetnuti drugom.Iako tvrde da su neprevazidjene demokrate ,cim ih doterate do coska koriste izraze "seljak","fasista","primitivac",jer oni svoju viziju nemaju.Borba za gradjanska pitanja (tipa nezavisnosti Kosova) je jedina borba, ostatak Srbije je nuzno zlo,a "gradjanske" vrednosti dogma,ako usput nisu i komunisticki dogmaticari.
Dnevnik jednog "gradjaniste": drzava=urbani,mogu i ostali ali da nemaju rodbinu na selu!
muzika:sve samo da nije na srpskom,ali ako je jos sa MTVa, loodilo.
politika:vrhunska filozofija, moras biti super intelektualac - minimum 3 fakulteta (ili bar dramaturg) da bi se njome bavio.
Nazalost (na nasu srecu) vreme radi protiv "gradjanista" i pitanje vremena je kada ce se kvazi-intelektualci naci na stubu srama pokazujuci svima ko su i sta su.Ruke su mi prljave al mi je savest cistra. Jel to neko rekao Ceda?
Domazet Domazet 19:02 13.08.2007

Re: Gradjan isti

Covek u belom
Klasicna greska "gradjanista" je ...


Auh !

Muka je, medjutim, u tome sto ce Dax i drustvo tvoj tekst shvatiti kao jos jedan podli trik mrskog nacionaliste, nikako kao elegantan i efektan pokazatelj tragikomicnosti njihovog pogleda na svet oko sebe. Da bi mogli da nesto nauce iz tekstova koje ti postavljas morali bi da se suoce sa sopstvenom grotesknoscu. A za to nisu sposobni, mnogo je lakse tebe (i ne samo tebe) proglasiti za fasistu i odmahnuti rukom.

Mada sam sasvim siguran da njihovoj grotesknosti doprinose i sebicnost i nestrpljenje (koji nisu bili nista neobicno za Mladost ni u vreme kada sam ja bio mlad) moram reci nesto i u njihovu odbranu. Za dobar deo (najveci, po mom misljenju) njihove grotesknosti mogu da zahvale ekstremistickim stavovima svojiuh politickih idola i lidera.

Pri tome je najgore to sto iza ekstremizma politickih lidera Druge, Bolje Srbije ne stoji, koliko ja vidim, bas nista. Ekstremizam je smokvin listic za potpuni nedostatak ideje o tome sta dalje raditi. Plus sto se manifestuje kroz tipicno balkansko (a njima kobajagi toliko odvratno) inacenje.

Tako da, da vratim moja filozofiranja u kontekst trenutnih dogadjanja na Blogu, nije nekakav narociti uspeh potpomognuti pisanjem na Blogu 'pad' jednog prevejanka kakav je Drago ako ce na njegovo mesto doci neko slican samo manje vest. Drago (Kovacevic, covek za sve politicke pravce i strukture) je barem pokazao neverovatnu vestinu da opstane kao aktivni ucesnik u najrazlicitijim mogucim politickim opcijama. I nemalu hladnokrvnost. Zato, kada bih zaista zeleo zlo LDP-u i Koaliciji ja bih im savetovao da Draga zamene nekim od (i na Blogu prisutnih) Kraljeva Ponoci, koji sa Dragom dele zudnju za svetlima politicke pozornice ali nemaju ni njegovu vestinu ni hladnokrvnost. Kada bih im zeleo malo manje zla onda bih im posavetovao da ga zadrze. Ovako, iako mi nikako nisu politicki favoriti, ja se nadam da Ceda i oni pametni oko njega (mora da ih ima) citaju ovaj blog.
zana zana 20:10 13.08.2007

Re: Gradjan isti

" Ruke su mi prljave al mi je savest cistra. Jel to neko rekao Ceda? "
Pedofilu stari sto nisi smislio nesto originalnije, nego prepisujes?
Domazet Domazet 20:17 13.08.2007

Neverovatno...

zana

Pedofilu stari sto nisi smislio nesto originalnije, nego prepisujes?


Vise nije dovoljno 'fasisto!' Grotesknost poprima tolike razmere da se preslo na 'Pedofilu stari'!? Ovo pod uslovom da se ne radi o sali koja prevazilazi granice (mog) ukusa...
zana zana 20:27 13.08.2007

Re: Neverovatno...

Ne brini, JA znam da je TVOJ ukus merodavan, prema tome sta god iznjedrio -uvazava se! :))
Domazet Domazet 21:08 13.08.2007

Dobro...

zana
Ne brini, JA znam da je TVOJ ukus merodavan, prema tome sta god iznjedrio -uvazava se! :))


Je l' ti mislis da si ovim tvojim trabunjanjima odgovorio/la bilo kome bilo sta. Jedino sto si uspeo/la je da pokazes da primitivizam ne priznaje granice politickih opcija. I da Dragu izgleda stvarno gori pod nogama pa mora da se krije iza cega god moze. Pa i iza primitivaca poput tebe.
zana zana 21:41 13.08.2007

Re: Dobro...

Nja nja nja...Seka persice :)
MIM MIM 09:08 14.08.2007

Domazete,

A sta biste Vi, sa tako visokim kriterijumima, rekli o nekome ko,
u 5 redova (od 10) - 6 puta spomene reci 'ekstremizam' i 'grotesknost'?
A sve u ime licnog pohoda na iste?! I pritom se sagovorniku neprestano cinicno obraca sa 'Dragi moj'...
Vi ste, gospodine,visokoparni, agresivni cinik, sto Vam, uz tanusnu argumentaciju zatvara vrata kvalitetne diskusije.
Providno . I dosadno.
ddjuka ddjuka 13:25 13.08.2007

...

@dobronameran

Seljak je covek koji zivi na selu a seljacina je karakterna osobina, tek toliko da se zna.
dobronamjeran dobronamjeran 20:02 13.08.2007

Re: ...

Seljak je covek koji zivi na selu a seljacina je karakterna osobina, tek toliko da se zna.

Istina samo je izvedena iz rijeci seljak. Ne bih sad razlagao zasto je kroz vrijeme komunizma izraz seljak postao pogrdan pa je izraz seljacina postao jos pogrdniji. Zato imamo izraz primitivac pa kao pogrdniji izraz primitivcina.
Tako bi za neukog i neobrazovanog covjeka koji je i ogranicenih intelektualnih sposobnosti sto ne znaci smanjeni IQ kazemo da je primitivac a ako je jos bahat i arogantan onda je primitivcina a ako je jos gori od toga onda je Velja Ilic.
Tako da bi mogli doci do ovoga:
PRIMITIVAC
PRIMITIVCINA
VELJA ILIC
Palmer Palmer 14:27 13.08.2007

Drago

kada si ti u pitanju već izvesno vreme pokušavam sebi da odgovorim na jedno pitanje. Čitajući tvoje tekstove, prateći tvoje TV izjave, analizirajući ono što pišeš za hrvatske časopise potpuno upadam u neku vrstu dubioze.
Znajući da si bio gradonačelnik ratnog Knina, ministar... desna ruka Milana Martića ... (sve to si radio dobrovoljno, doduše za platu i privilegije, a mogao si i odbiti) silno iznenadjuje tvoja potpuna mentalna transformacija. Ti si lično bio značajan čimbenik političke struje i kulturnog koda koji je kud i kamo ruralniji od ovog, "gučanskog", spram koga fingiraš gadjenje. Ili se zbilja gadiš?
Nije mi jasno da li ti zaista imaš duboko i iskreno uvernje da ti pripada pravo na glasnogovorništvo ispred građanske Srbije.
Vidiš Drago, ti čudni vetrovi koji su od Guče, nekada mesta kojem ni ti nisi nalazio principijelne primedbe, napravili to što danas jeste i od tebe su napravili to što danas jesi. Ili se varam?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:37 13.08.2007

Re: Drago

Palmer
kada si ti u pitanju već izvesno vreme pokušavam sebi da odgovorim na jedno pitanje. Čitajući tvoje tekstove, prateći tvoje TV izjave, analizirajući ono što pišeš za hrvatske časopise potpuno upadam u neku vrstu dubioze.
Znajući da si bio gradonačelnik ratnog Knina, ministar... desna ruka Milana Martića ... (sve to si radio dobrovoljno, doduše za platu i privilegije, a mogao si i odbiti) silno iznenadjuje tvoja potpuna mentalna transformacija. Ti si lično bio značajan čimbenik političke struje i kulturnog koda koji je kud i kamo ruralniji od ovog, "gučanskog", spram koga fingiraš gadjenje. Ili se zbilja gadiš?
Nije mi jasno da li ti zaista imaš duboko i iskreno uvernje da ti pripada pravo na glasnogovorništvo ispred građanske Srbije.
Vidiš Drago, ti čudni vetrovi koji su od Guče, nekada mesta kojem ni ti nisi nalazio principijelne primedbe, napravili to što danas jeste i od tebe su napravili to što danas jesi. Ili se varam?


Hahahaha, Palmer...sve, ama sve ti je ovde tačno, a naročito ovo o "desnoj ruci Milana Martića"..
Nego, ko si ti Palmer i zašto te žulja svaki moj tekst...o))
Građanska Srbija nema glasnogovornika...To je stav...niko ti ne brani da ga saopštiš....
MIM MIM 09:55 14.08.2007

Re:Palmer

A sta, recimo,jednog neuropsihijatra diskvalifikuje u dijagnozi PMS sindroma vlastite zene, ako se svakodnevno susrece sa mnogo tezim slucajevima, recimo-psihozama?
I ko bi to, po Vama, adekvatno reprezentovao gradjansku Srbiju?? Bar jednom bih to zelela da cujem.
Palmer Palmer 13:42 14.08.2007

Re: Drago

Hahahaha, Palmer...sve, ama sve ti je ovde tačno, a naročito ovo o "desnoj ruci Milana Martića"..


Drago, da neko ne bi pomislio da izmišljam, recite sami istinu. Recite šta nije tačno.

I molim vas, pojasnite mi, kakav je osećaj dodvoravati se i uveseljavati nekoga ko vam je proterao narod (koji ste predstavljali kao bitan funkcioner) i porodicu ? Pod uslovom da je vaša porodica proterana, da se nije dobrovoljno i na vreme preselila u novi, kako ga opisujete krajnje sirovi, ambijent.
Da ironija bude veća vi i danas u formi NVO štitie "interese" tog naroda. Da li ti ljudi znaju da su vam glavno ideološki ortaci Jasna Bogojević i Kusovac?
Palmer Palmer 13:58 14.08.2007

Re: MIM

A sta, recimo,jednog neuropsihijatra diskvalifikuje u dijagnozi PMS sindroma vlastite zene, ako se svakodnevno susrece sa mnogo tezim slucajevima, recimo-psihozama?


Mada je odgovor krajnje jednostavan i zbilja čudi da se sami niste mogli dosetiti, odgovoriću.
Ne postoji MORALNI uzus koji bi neuropsihijatra kompromitovao da dijagnostikuje PMS sindrom kod svoje ili neke tudje žene.
Što se Draga tiče, postoje mnoge i značajne činjenice iz njegove biografije koje ovakav ton i način "afirmacije" današnje Srbije čine potpuno nekorektnim.
Potpuno mi je misteriozan transformativni proces kojim se od "onog" nastaje "ovim" Dragom. Možda je nepristojno prema njemu što to primećujem ali prosto se samo nameće. Mentalni put od Martića do Jasne Bogojević je strahovito dug i najvećem broju običnih smrtnika potpuno neizvodiv. Interesuje me kako je Drago uspeo da ga prevali za samo par godina???
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:00 14.08.2007

Re: Drago

Palmer
Hahahaha, Palmer...sve, ama sve ti je ovde tačno, a naročito ovo o "desnoj ruci Milana Martića"..


Drago, da neko ne bi pomislio da izmišljam, recite sami istinu. Recite šta nije tačno.

I molim vas, pojasnite mi, kakav je osećaj dodvoravati se i uveseljavati nekoga ko vam je proterao narod (koji ste predstavljali kao bitan funkcioner) i porodicu ? Pod uslovom da je vaša porodica proterana, da se nije dobrovoljno i na vreme preselila u novi, kako ga opisujete krajnje sirovi, ambijent.
Da ironija bude veća vi i danas u formi NVO štitie "interese" tog naroda. Da li ti ljudi znaju da su vam glavno ideološki ortaci Jasna Bogojević i Kusovac?

Palmer, pa,pa...
Neću te brisati, neka stoji to što si napisao...ne bih te poslao ni na hlađenje bez obzira što čitavo vreme izmišljaš, ali si počeo pominjati i druge ljude, potpuno bez ikakve potrebe, što ću sada sankcionisati privremenom merom na mom blogu...

MIM MIM 01:55 15.08.2007

Re:"Desna ruka..dobrovoljni cimbenik''..

Iz Vase tvrdnje da neko ko dolazi iz "kudikamo ruralnije sredine" nema pravo da kritikuje ovdasnju, manje ruralnu, jedino sto sledi kao zakljucak je:
1.Da covek nema sposobnost i pravo na sopstveni stav i misljenje, nezavisno od vladajuceg misljenja famozne VECINE. (Shvatate i Vi da je suprotnost tome osnovni preduslov slobode, zato je se valjda i plasite)
2.Promene su opasne. Ili u najmanju ruku - sumnjive na prevrtljivost.
(Inteligenciji je imanentna promena. Jedino se ovde promena misljenja kroz zivot smatra glavnom manom.)
3.Kada gorepomenuti jadnicak dodje u ovaj nas gradjanski zabran - pozeljno je da prihvati i nadobudnu arbitrazu. Od strane nekoga (iz NASIH redova) ko se za to mesto kvalifikuje upravo 'samokriticnoscu'. I to tako sto NAM(bez 'suvisnih' objasnjenja) oduzme svaki kredibilitet-( tzv 'gradjanska opcija' je od strane svih vas, arbitara, godinama ovde zigosana kao izdajnicka i nepatriotska. Ali, pred kojom nareceni jadnicak ne sme ni da pisne, jer je, zaboga, inferioran. Kako nam Vi objasniste.)
U ovakvoj vestacki stvorenoj logickoj zbrci - jedino nas niste obavestili KO je taj superiorni, koji ce razresiti ovaj rashomon!? Nekako se logicno namece da su to ovdasnji,"zdravi", lokalni ruralci, ALI MANJI od pomenutog VEELIKOG..pa time i sa vise prava...A tu ste negde, verovatno i Vi. Samo Vas skromnost sprecava da se ponudite...
I da, varate se. Niko ranije jednom obicnom, nevinom vasaru nije nalazio "principijelne primedbe"(!!).Upravo zato sto nije bilo ni tog vrlo cudnog vetra koji je od nje i napravio to u sta se pretvorila. A taj Eol sigurno nije imao u vidu jos i Dragog Draga....
Covek u belom Covek u belom 11:21 15.08.2007

Re: Re:"Desna ruka..dobrovoljni cimbenik''

@MIM
Kad jedna osoba pise u mnozini sta je onda to? Ajde objasnite NAM? :)
MIM MIM 14:26 15.08.2007

Re: Re:"Desna ruka..dobrovoljni cimbenik''

Ja sam bila dovoljno jasna, i, da ste malo manje zlonamerni, ne biste se pravili nevesti.
Citajte, citajte..Recimo Cvijica. Njemu, verovatno, vise verujete nego meni.
Pa Vam, mozda, bude jasno STA JE ONDA TO.
Covek u belom Covek u belom 16:53 15.08.2007

Re: Re:"Desna ruka..dobrovoljni cimbenik''

Ovo "NAM" i tekako implicira podele. Ako iole realno pogledate, na blogu, ko i kako prvi pocinje sa svrstavanjem ljudi u tabore, na strane? Uostalom, a ko ste to VI? Na koga konkretno mislite? Imate li VI ime?
I uopste nije problem koga cete tu da svrstate, problem je kad krenete da svrstavate sve one koji nisu u "vasem taboru" u one druge, po kojima onda besomucno pljujete, onako "na nivou".
Ovo sa Cvijicem, bojim se da mi nije jasno, jel mozete malo preciznije, na sta ste konkretno mislili?

A o zlonameri u vasim komentarima, bolje da i ne otvaram temu. Takodje ni o konfuznosti isih.
Domazet Domazet 16:36 13.08.2007

Koliko vidim...

...nas dobri Drago misli...

Čak, i onda kad Velja u nekom smederevskom selu kaže seljacima da glasaju za njegovog kandidata, jer će on u tom slučaju ukrasti dva kilometara auto- puta, da bi asfaltirao njihove seoske džade.


da je potkupljivanje biraca asfaltiranjem puteva nesto bas onako no-no. Za razliku od potkupljivanja biraca otpisivanjem racuna za struju sto je prava stvar, primer za ugled i za tri koplja ispred ostalih taktika podmicivanja/zastrasivanja biraca na Brdovitom Balkanu!

Sada, neki bi u ovome mogli da nadju jos jednu potvrdu demagogije, bezprincipijelnosti, dvostrukih standarda, poltronstva i tako tih stvari koje krase naseg dobrog Draga. Medjutim, ja odlucno tvrdim da nije to. To je u stvari posledica profesionalne deformacije. Covek, kao bivsi ministar informisanja, jednostavno misli da je za protok informacija struja mnogo vaznija od asfalta.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:44 13.08.2007

Re: Koliko vidim...

Domazet
...nas dobri Drago misli...

Čak, i onda kad Velja u nekom smederevskom selu kaže seljacima da glasaju za njegovog kandidata, jer će on u tom slučaju ukrasti dva kilometara auto- puta, da bi asfaltirao njihove seoske džade.


da je potkupljivanje biraca asfaltiranjem puteva nesto bas onako no-no. Za razliku od potkupljivanja biraca otpisivanjem racuna za struju sto je prava stvar, primer za ugled i za tri koplja ispred ostalih taktika podmicivanja/zastrasivanja biraca na Brdovitom Balkanu!

Sada, neki bi u ovome mogli da nadju jos jednu potvrdu demagogije, bezprincipijelnosti, dvostrukih standarda, poltronstva i tako tih stvari koje krase naseg dobrog Draga. Medjutim, ja odlucno tvrdim da nije to. To je u stvari posledica profesionalne deformacije. Covek, kao bivsi ministar informisanja, jednostavno misli da je za protok informacija struja mnogo vaznija od asfalta.


Pa i ti tako misliš dobri moj Brajo...o))
Samo kad hoćeš...i vidiš da to nije teško...o))
Domazet Domazet 21:21 13.08.2007

Re: Koliko vidim...

Drago Kovacevic
Domazet
...nas dobri Drago misli...

Čak, i onda kad Velja u nekom smederevskom selu kaže seljacima da glasaju za njegovog kandidata, jer će on u tom slučaju ukrasti dva kilometara auto- puta, da bi asfaltirao njihove seoske džade.


da je potkupljivanje biraca asfaltiranjem puteva nesto bas onako no-no. Za razliku od potkupljivanja biraca otpisivanjem racuna za struju sto je prava stvar, primer za ugled i za tri koplja ispred ostalih taktika podmicivanja/zastrasivanja biraca na Brdovitom Balkanu!

Sada, neki bi u ovome mogli da nadju jos jednu potvrdu demagogije, bezprincipijelnosti, dvostrukih standarda, poltronstva i tako tih stvari koje krase naseg dobrog Draga. Medjutim, ja odlucno tvrdim da nije to. To je u stvari posledica profesionalne deformacije. Covek, kao bivsi ministar informisanja, jednostavno misli da je za protok informacija struja mnogo vaznija od asfalta.


Pa i ti tako misliš dobri moj Brajo...o))
Samo kad hoćeš...i vidiš da to nije teško...o))


E dobri moj Drago, a ja te bas skoro tu skoro pohvalio da si sposobniji od kojekakvih Kraljeva Ponoci!? Pa zar nemas nista bolje od ovoga? Zar ne mislis da bih se i ja bavio politikom kao ti da kojim slucajem pristajem na gradiranje potkupljivanja biraca kao ti? Ili mozda mislis da sam dovoljno pokvaren da se bavim politikom tako kako ti to radis ali da sam sam suvise glup za to. Pa ne znam sada, moze biti da jesam glup, ali kako to onda da si, zbog mene glupavog, morao da mi prekopavas i po ocevini i po ujcevini i po tazbini ne bi li mi nasao kakvu prljavstinu i oslobodio me se?

Znas sta Drago, ipak mislim da se nas dvojica razlikujemo, oho-ho. I znas sta je tu najgore, ne mislim da je pamet ono sto nas toliko razlikuje.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:34 13.08.2007

Re: Koliko vidim...

Domazet
Drago Kovacevic
Domazet
...nas dobri Drago misli...

Čak, i onda kad Velja u nekom smederevskom selu kaže seljacima da glasaju za njegovog kandidata, jer će on u tom slučaju ukrasti dva kilometara auto- puta, da bi asfaltirao njihove seoske džade.


da je potkupljivanje biraca asfaltiranjem puteva nesto bas onako no-no. Za razliku od potkupljivanja biraca otpisivanjem racuna za struju sto je prava stvar, primer za ugled i za tri koplja ispred ostalih taktika podmicivanja/zastrasivanja biraca na Brdovitom Balkanu!

Sada, neki bi u ovome mogli da nadju jos jednu potvrdu demagogije, bezprincipijelnosti, dvostrukih standarda, poltronstva i tako tih stvari koje krase naseg dobrog Draga. Medjutim, ja odlucno tvrdim da nije to. To je u stvari posledica profesionalne deformacije. Covek, kao bivsi ministar informisanja, jednostavno misli da je za protok informacija struja mnogo vaznija od asfalta.


Pa i ti tako misliš dobri moj Brajo...o))
Samo kad hoćeš...i vidiš da to nije teško...o))


E dobri moj Drago, a ja te bas skoro tu skoro pohvalio da si sposobniji od kojekakvih Kraljeva Ponoci!? Pa zar nemas nista bolje od ovoga? Zar ne mislis da bih se i ja bavio politikom kao ti da kojim slucajem pristajem na gradiranje potkupljivanja biraca kao ti? Ili mozda mislis da sam dovoljno pokvaren da se bavim politikom tako kako ti to radis ali da sam sam suvise glup za to. Pa ne znam sada, moze biti da jesam glup, ali kako to onda da si, zbog mene glupavog, morao da mi prekopavas i po ocevini i po ujcevini i po tazbini ne bi li mi nasao kakvu prljavstinu i oslobodio me se?

Znas sta Drago, ipak mislim da se nas dvojica razlikujemo, oho-ho. I znas sta je tu najgore, ne mislim da je pamet ono sto nas toliko razlikuje.

A, ne podmeći Brajo...po ničemu nije bilo prekopavanja.Nisam ti ja za to. Sve si sam ispisao, seti se...sam si ispisivao, na tenane i uglavnom ujutro...o))
O razlikama. Pa ništa normalnije od razlika...Razlike su sam temelj života i što se mene tiče neka ih...
Nego, što bih se ja tebe oslobađao....kako kažeš...o)))
Domazet Domazet 22:46 13.08.2007

Re: Koliko vidim...

Drago Kovacevic
Domazet
Drago Kovacevic
Domazet
...nas dobri Drago misli...

Čak, i onda kad Velja u nekom smederevskom selu kaže seljacima da glasaju za njegovog kandidata, jer će on u tom slučaju ukrasti dva kilometara auto- puta, da bi asfaltirao njihove seoske džade.


da je potkupljivanje biraca asfaltiranjem puteva nesto bas onako no-no. Za razliku od potkupljivanja biraca otpisivanjem racuna za struju sto je prava stvar, primer za ugled i za tri koplja ispred ostalih taktika podmicivanja/zastrasivanja biraca na Brdovitom Balkanu!

Sada, neki bi u ovome mogli da nadju jos jednu potvrdu demagogije, bezprincipijelnosti, dvostrukih standarda, poltronstva i tako tih stvari koje krase naseg dobrog Draga. Medjutim, ja odlucno tvrdim da nije to. To je u stvari posledica profesionalne deformacije. Covek, kao bivsi ministar informisanja, jednostavno misli da je za protok informacija struja mnogo vaznija od asfalta.


Pa i ti tako misliš dobri moj Brajo...o))
Samo kad hoćeš...i vidiš da to nije teško...o))


E dobri moj Drago, a ja te bas skoro tu skoro pohvalio da si sposobniji od kojekakvih Kraljeva Ponoci!? Pa zar nemas nista bolje od ovoga? Zar ne mislis da bih se i ja bavio politikom kao ti da kojim slucajem pristajem na gradiranje potkupljivanja biraca kao ti? Ili mozda mislis da sam dovoljno pokvaren da se bavim politikom tako kako ti to radis ali da sam sam suvise glup za to. Pa ne znam sada, moze biti da jesam glup, ali kako to onda da si, zbog mene glupavog, morao da mi prekopavas i po ocevini i po ujcevini i po tazbini ne bi li mi nasao kakvu prljavstinu i oslobodio me se?

Znas sta Drago, ipak mislim da se nas dvojica razlikujemo, oho-ho. I znas sta je tu najgore, ne mislim da je pamet ono sto nas toliko razlikuje.

A, ne podmeći Brajo...po ničemu nije bilo prekopavanja.Nisam ti ja za to. Sve si sam ispisao, seti se...sam si ispisivao, na tenane i uglavnom ujutro...o))
O razlikama. Pa ništa normalnije od razlika...Razlike su sam temelj života i što se mene tiče neka ih...
Nego, što bih se ja tebe oslobađao....kako kažeš...o)))


I sta kazes moj dobri Drago, da JA ne podmecem!? I kazes, sve sam ja ispisao. Pa sto jes' jes' pisao sam ja i o ocevini i o ujcevini i o tazbini. Nije da nisam. A ti si, koliko vidim, pamtio. Jos jedno ti priznanje dugujem, pazljiv si citac mog internet opusa. A i dugo pamtis. Krasicka ti nije ni do kolena. Medjutim, to sto si samo ponovio nesto od onoga sto sam pisao moze da znaci dve stvari. Ili da si samo, verovatno, onako, sale radi, informisao publiku o mojim starim pisanjima (eh ta pusta profesionalna deformacija). Ili da si prekopavao pa da nista od onoga sto si se nadao nisi uspeo da nadjes? Koliko vidim, upoznali su te ovde na blogu, kroz tvoja pisanja, poprilicno dobro. Pa ce znati koja je od dve mogucnosti ona prava.

A dobro je sto ti moja piskaranja na na tvojim blogovima ne smetaju. Sto ti kazes, i neka ih razlike, nismo svi isti. I da znas da si u pravu, evo cak ni ti ni Srkile niste isti. Samo slicni. Ti si i pametniji i hladnokrvniji, slicni ste u necem sasvim drugom.

Elem, da znas da se spremam da nastavim. Pod jednim uslovom, doduse. Da se pobrines za higijenu u sopstvenom dvoristu i umijes malo Zanu. Da ne plasi svojom musavoscu posten svet.
zana zana 23:03 13.08.2007

Re: Koliko vidim...

Naravno, idemo na umivanje pre produzetaka, ukakili smo se od straha, pa sada jedva cekamo da se vratis, posto postavljas uslove, sve cemo da ispunimo, samo se ti nama vrati, posto si ti posten svet- ko o cemu seka persa o postenju
xexe
MMMila MMMila 19:44 13.08.2007

Dragi Drago!

Krenula da citam, pa stala. Nije mi Velja Ilic - Mrkonjic omiljeni lik iz basni:( Ne vredi, radje cu i u Gucu, i na Exit, nego o njemu da slusam.

Zapala mi, medjutim, za oko jedna recenica. Ono, novinarski, naviknuta da "vodim racuna sta pisem", jer u Engleskoj je zakon takav da za svaku neproverenu infomaciju, laz, uvredu objavljenu u novinama em urednik, em novine, em i sam novinar na sudu lako i brzo izgube i placaju li, placaju. Kako para nemam, da ne bih svoj mladi zivot provela u duznickom zatvoru, nacila sam da gledam i reagujem na sve sto bi do njega (zatvora) moglo dovesti.

Elem, zbog recenice:
Čak, i onda kad Velja u nekom smederevskom selu kaže seljacima da glasaju za njegovog kandidata, jer će on u tom slučaju ukrasti dva kilometara auto- puta, da bi asfaltirao njihove seoske džade.
(ili neke pre i posle, s obzirom da ovako izvucena ne zvuci smisleno) a ako nemas dokazala da je ukrao taj koji kilometar, uf, uf, tuzili bi te za silne pare!

Dragi Drago, to sto i ti i ja znamo da je to tacno, nije dokaz:( A niko da se konacno pobrine i dokaze i tog coveka strpa tamo gde mu je mesto.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:46 13.08.2007

Re: Dragi Drago!

MMMila
Krenula da citam, pa stala. Nije mi Velja Ilic - Mrkonjic omiljeni lik iz basni:( Ne vredi, radje cu i u Gucu, i na Exit, nego o njemu da slusam.

Zapala mi, medjutim, za oko jedna recenica. Ono, novinarski, naviknuta da "vodim racuna sta pisem", jer u Engleskoj je zakon takav da za svaku neproverenu infomaciju, laz, uvredu objavljenu u novinama em urednik, em novine, em i sam novinar na sudu lako i brzo izgube i placaju li, placaju. Kako para nemam, da ne bih svoj mladi zivot provela u duznickom zatvoru, nacila sam da gledam i reagujem na sve sto bi do njega (zatvora) moglo dovesti.

Elem, zbog recenice:
Čak, i onda kad Velja u nekom smederevskom selu kaže seljacima da glasaju za njegovog kandidata, jer će on u tom slučaju ukrasti dva kilometara auto- puta, da bi asfaltirao njihove seoske džade.
(ili neke pre i posle, s obzirom da ovako izvucena ne zvuci smisleno) a ako nemas dokazala da je ukrao taj koji kilometar, uf, uf, tuzili bi te za silne pare!

Dragi Drago, to sto i ti i ja znamo da je to tacno, nije dokaz:( A niko da se konacno pobrine i dokaze i tog coveka strpa tamo gde mu je mesto.

Ništa nije izmišljeno prijateljice...To je bila javna kampanja u selu Radinac kod Smedereva...
MMMila MMMila 20:49 13.08.2007

Re: Dragi Drago!

Rekao da ce ukrasti dva kilometra????? Tim biranim recima????
Bonner D Bonner D 21:54 13.08.2007

Re: Dragi Drago! O odgovornosti

MMMila
... a ako nemas dokaza da je ukrao taj koji kilometar, uf, uf, tuzili bi te za silne pare!...


Eh MMMila, kome se Vi to obraćate? Bivšem gradonačelniku Knina u vreme kad su mnogi Hrvati morali da napuste ili bili proterani iz tog grada, i ministru za informisanje u Vladi RSKrajine kojoj je mandat poverio predsednik RSK Mile Martić, osudjeni ratni zločinac, a mandat sproveo tj. premijer Vlade bio Milan Babić, osudjeni ratni zločinac?

Koji je svoju decu i ženu poslao za Beograd dvadesetak dana pre Oluje, kako sam piše, a tudja deca i žene mu kao gradonačelniku i ministru očigledno nisu bila interesantna. Ona su u Beograd stigla nakon Oluje ali sa traumama koje su doživela za ta dva stravična dana!

Koji se kao takav šeta od jednog NVO skupa do drugog po Hrvatskoj, kao kooridinator SRPSKOG demokratskog foruma i piše kolumne za hrvatske časopise, dok desetine hiljada muškaraca krajišnika, običnog sveta koje je Dragina Vlada slala na ratišta, ne mogu da kroče nogom u Hrvatsku jer se plaše da će ih policija privesti već na graničnom prelazu i optužiti za ratne zločine, pa i kradju 5 kokošaka komšiji Hrvatu kad je ovaj morao da napusti svoju kuću.

Očigledno da Drago zna kako se ne odgovara za nešto što se učini ili ne učini, ili za nešto u čemu se učestvuje, ili ima jako dobre advokate? Ne znam, teška dilema, ali sigurno ne i nerešiva.

U svakom slučaju Vaš savet mu očigledno nije potreban.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:16 14.08.2007

Re: Dragi Drago!

MMMila
Rekao da ce ukrasti dva kilometra????? Tim biranim recima????

Ne mislite valjda da bi gospodin Drago Kovacevic izmislio tako nesto !!!
Mada, s obzirom da Vam nije dao odgovor na Vase pitanje.... Ko zna ?
MMMila MMMila 09:29 14.08.2007

Re: Dragi Drago!

Mislis, lici na ribolovacku pricu?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 02:07 15.08.2007

Re: Dragi Drago!

@MMMilu

Pa, mozda...., malo.
Mada, ako je Drago ribolovac, a Velja som, onda je ta ribolovacka prica mozda istinita ?
Ko zna ? U svakom slucaju, mislim da je Vasa primedba umesna i da je zasluzila odgovor, a ne samo pominjanje mesta Radenac blizu Smedereva gde se taj "slucaj" dogodio.
:)))))
MMMila MMMila 08:12 15.08.2007

Re: Dragi Drago!

Eh, ali ovo je Srbija i srpski nacin shvatanja "slobode medija"... ali i demokratije! Negde drugde bi vec odavno Velja Ilic bio u zatvoru! A Drago bi dobio Pulicera!

Sala, naravno... (ne ljuti se, dragi Drago)...
zana zana 21:48 13.08.2007

Burazerska Srbija

ulaze ogroman novac u manifestciju koja sluzi kao pokazna ( ili dokazna vezba ) da Srbija uziva u svom ruralnom poreklu, da ga neguje i “ oplemenjuje “ svake godine pojavama kao sto je Goran Bregovic. ( Da se podsetimo u komsiluku je Mokra Gora gde je gradonacelnik Emir Nemanja Kusturica , zatim u najblizem komsiluku je i selo Kostunici ( odakle mi mislimo da potice nas premijer, a on je u stvari poreklom iz Crne Gore od plemena Damjanovica ), dakle uopste taj “ geostrateski “ polozaj zapadne Srbije gde posle rakije i pecenja moze da se uvali i 10000 km autoputa, koji se nama predstavlja kao centar neke imaginarne moci iz koje poticu najvazniji kulturni modeli . Al to je samo za one koji imaju jak zeludac.
I onda nam premijer govori o ambicijama naseg naroda koje su najuocljivije upravo tamo. Pa jeste. Kad te ukopaju duboko u blato, ostaje ti samo da se radosno valjas u njemu!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:56 13.08.2007

Re: Burazerska Srbija

zana
ulaze ogroman novac u manifestciju koja sluzi kao pokazna ( ili dokazna vezba ) da Srbija uziva u svom ruralnom poreklu, da ga neguje i “ oplemenjuje “ svake godine pojavama kao sto je Goran Bregovic. ( Da se podsetimo u komsiluku je Mokra Gora gde je gradonacelnik Emir Nemanja Kusturica , zatim u najblizem komsiluku je i selo Kostunici ( odakle mi mislimo da potice nas premijer, a on je u stvari poreklom iz Crne Gore od plemena Damjanovica ), dakle uopste taj “ geostrateski “ polozaj zapadne Srbije gde posle rakije i pecenja moze da se uvali i 10000 km autoputa, koji se nama predstavlja kao centar neke imaginarne moci iz koje poticu najvazniji kulturni modeli . Al to je samo za one koji imaju jak zeludac.
I onda nam premijer govori o ambicijama naseg naroda koje su najuocljivije upravo tamo. Pa jeste. Kad te ukopaju duboko u blato, ostaje ti samo da se radosno valjas u njemu!

Da..to je poanta...
A samo jedan mali primer kako to ide sa nametanjem kulturnoga modela..
U Nišu imaš čuveni džez - festival sa tradicijom dužom od 30 godina. Ove godine država ga je pomogla sa čitavih 50.000 dinara, mnogo manje nego li su dali neki donatori - pojedinci. Da nije bilo stranih ambasada i njihovih donacija, ja mislim da organizatori ne bi mogli ni da ga održe.
zana zana 22:08 13.08.2007

Re: Burazerska Srbija

Drago, i da nije bilo fabrike Filip Moris, koja sponzorise SVE KULTURNE manifestacije tamo, ne bi bilo NISTA od kulturnih manifestacija. To jest, da nije podmuklih stranih investitora koji daju novcanu infuziju, Nis bi imao samo besplatnu trubu svaki dan. Ovako su nazalost morali da putuju u Gucu.
G r o f G r o f 23:24 13.08.2007

Re: Burazerska Srbija

Zapadna Srbija !??
Zana, otvorila si mi oči. Pa ja sam u osinjem gnezdu!
zana zana 23:35 13.08.2007

Re: Burazerska Srbija

QQ Grofe, nije ti lako obzirom na titulu, oni ne volU takve fine!
jesen jesen 00:52 14.08.2007

Re: Burazerska Srbija

ulaze ogroman novac u manifestciju koja sluzi kao pokazna ( ili dokazna vezba ) da Srbija uziva u svom ruralnom poreklu, da ga neguje i “ oplemenjuje “ svake godine pojavama kao sto je Goran Bregovic.
O kojoj svoti se radi? Jes da nisam fan Bregovica ali on "oplemnejuje" svojom muzikom veliki broj ljudi sirom planete...to je cinjenica koju je svako mogao da vidi i na RTS-u i na RAI i na francuskom kanalu 5.......itd...Ne razumem zelju da se pljuje po necijem ociglednom uspehu....Goran Bregovic ne mora svima da se svidja ali je cinjenica da on zivi i to vrlo lepo od svoje muzike i to ne ovde u Srbiji vec u Parizu....Ne zaradjuje pare na praznim pricama..Kraj
dakle uopste taj “ geostrateski “ polozaj zapadne Srbije gde posle rakije i pecenja moze da se uvali i 10000 km autoputa
Hm..10000km....da li vi imate predstavu koliko je to?
.Nikada nisam bila na nijednom seoskom vasaru (a imam podosta godina) a nisam bila ni u Guci....Koliko mi je poznato u Guci se odrzava festival trubackih orkestara i ne vidim tu neku narocitu vezu sa rularnom Srbijom osim ako ste mislili na publiku i njeno ponasanje....Kakva publika tamo dolazi ne znam ali sam sigurna da je bolja od one na narodnjackim koncertima u sred BG....na tim koncertima nema stranaca a u Guci ima...Boban Markovic je napravio karijeru sa startom iz Guce...btw .. truba uopste nije "srpski instrument" sto se vidi i po vecini clanova orkestara, njihovim imenima...itd....a to sto su politicari "uleteli" u Gucu i prave sebi promociju to je potpuno druga tema....Uspeh ili neuspeh svake manifestacije zavisi od organizatora i publike... pa tako i Guca....
Domazet Domazet 00:17 14.08.2007

He, he...

...ovo vis nego prijateljsko (gotovo burazersko) caskanje naseg dobrog Draga i Zane mi bas dodje nekako zanimljivo. Dobrim delom i zbog toga sto mi Zanina borba za urbanu i neprofanu Srbiju pomocu neurbanih profanosti govori da je dobri stari Zoksterov duh uterivanja gradjanske finoce i demokraticnosti pomocu mentally borderline profanosti ponovo oziveo na Blogu.

Moram da priznam da me je simbiotska harmonija koja vlada medju nesto zivopisnijim blogerskim likovima poput Zokstera i Novikova sa jedne strane i velikanima Druge i Bolje Srbije poput Draga i Srkise sa druge strane oduvek fascinirala. A zapravo u toj simbiozi nema nicega novog. Odavno je narod za to rekao 'Nasla vreca zakrpu!'

zana zana 00:30 14.08.2007

Re: He, he...

xexexe
Imas i ti tvoje branitelje, pa makar to bio i samo jedan koji jeste.
Dax Dax 07:49 14.08.2007

Nacional isti + Fash isti =Zivela SrbBIA

Zlo u 11 tačaka

Umberto Eco

U korijenima fašističke psihologije leži opsesija zavjerom, ili još bolje, međunarodnom zavjerom. Ali zavjera mora takođe doći iznutra. Fašističke vlade osuđene su na to da gube ratove jer su nesposobne da ispravno procijene neprijatelja. U fašizmu ne postoji borba za život, naprotiv, život se živi samo zbog borbe. Zbog toga, pacifizam je kolaboracija sa neprijateljem. Građani se pozivaju samo kada treba odigrati ulogu naroda.

Fašizam se može vratiti i pod najnevinijom maskom. Naša je dužnost da ga razotkrijemo i da upremo prstom na svaki od njegovih primjera svakog dana


1. Prvo obilježje fašizma je kult tradicije a tradicionalizam implicira odbacivanje moderne. Poštovaoci tehnologije su kako fašisti tako i nacisti, dok je tradicionalistički mislioci obično odbacuju kao negaciju tradicionalnih duhovnih vrijednosti. Međutim, iako je nacizam bio ponosan na svoja industrijska dostignuća, njegov modernizam je ležao tek na površini jedne ideologije koja se temeljila na krvi i tlu. Odbijanje modernog svijeta kamufliralo se kao odbijanje kapitalističkog načina života, ali u prvom redu radilo se o odbijanju duha iz 1789. g. (1776. g. naravno). Prosvijećenost, vijek uma, važi kao početak modernog izopačenja. U tom smislu, fašizam se može definisati kao iracionalizam.

2. Iracionalizam je, takođe, ovisan o kultu akcije zbog akcije. Akcija mora uspjeti prije mišljenja ili u potpunosti bez mišljenja. Otud kultura postaje sumnjiva čim se identifikuje sa kritičkim stavovima. Nepoverenje prema svetu intelekta uvek je bio simptom fašizma, od Geringovog otvorenog stava: "Kada čujem reč kultura mašim se za pištolj", do česte upotrebe izraza kao što su "degenerisani intelektualci", "jajoglavci", "jalovi snobovi", "univerziteti su gnijezda crvenih". Službeni fašistički intelektualci uglavnom su bili angažovani u napadanju moderne kulture i liberalne inteligencije zbog izdaje tradicionalnih vrijednosti.
Nikakva se sinkretistička vjera ne može oduprijeti analitičkoj kritici. Kritički duh provodi razlikovanja. U modernoj kulturi naučna zajednica hvali neslaganje kao nešto korisno za obogaćivanje znanja. Za fašizam neslaganje je izdaja.

3. Uostalom, razlike u mišljenju znak su raznolikosti. Fašizam raste i traži podršku tako što izrabljuje i naoštrava prirodni strah od različitog. Prvi apel jednog fašističkog ili predfašističkog pokreta usmjeren je protiv došljaka. Tako je fašizam po definiciji rasistički.

4. Fašizam je nastao iz individualne ili socijalne frustracije. Stoga je tipičnim obeležjima istorijskog fašizma pripadao apel frustriranoj srednjoj klasi, klasi koja je trpjela ekonomsku krizu ili osjećaj političkog poniženja. U naše vrijeme, kada su stari "proleteri" postali malograđani fašizam sutrašnjice naći će svoju publiku u toj novoj većini.

5. Ljudima koji osjećaju da im je otet njihov vlastiti socijalni identitet fašizam dodjeljuje kao jedinu privilegiju da su rođeni u istoj zemlji.To je izvor nacionalizma. Osim toga, jedna nacija dolazi do svog identiteta samo preko svojih neprijatelja. Stoga, u korjenima fašističke psihologije, leži opsesija zavjerom, najbolje je, međunarodnom zavjerom. Sljedbenici se moraju osjećati opkoljenima. Toj zavjeri najlakše je doskočiti pozivom na mržnju prema strancima. Ali zavjera mora takođe doći iznutra: Jevreji su obično najbolji cilj jer imaju tu prednost da su istovremeno i unutra i spolja. U SAD prominentna instanca opsesije zaverom može se naći u "The New world Order", Peta Robertsona, ali ima i mnogo drugih.

6. Sljedbenici se moraju osjećati poniženima očiglednim bogatstvom i moći svojih neprijatelja. kad sam bio mladić naučili su me da mislim o Englezima kao narodu sa pet obroka. Oni su jeli češće od siromašnih, a i umjerenih Italijana. Jevreji su bogati i pomažu jedni drugima putem tajnih mreža uzajamne podrške. Sljedbenici moraju, međutim, takođe biti uvjereni da mogu pobijediti svoje neprijatelje. Tako, neprestanim pomijeranjem retoričkog žarišta neprijatelji su istovremeno prejaki i preslabi. Fašističke vlade osuđene su na to da gube ratove jer su nesposobne da ispravno procene neprijatelja.

7. U Fašizmu ne postoji borba za život, naprotiv, život se živi samo zbog borbe. Zbog toga, pacifizam je kolaboracija sa neprijateljem. On je loš, jer život je stalna borba. To vodi Armagedonovom kompleksu. Kako neprijatelji moraju da budu pobijeđeni, nužna je jedna odlučujuća bitka nakon koje će pokret zavladati svijetom. Takvo "konačno rješenje" implicira iznova jedno razdoblje mira, novo zlatno doba, što protivrječi načelu neprestanog rata. Nijednom fašističkom vođi nikada nije pošto za rukom da riješi taj problem.

8. Elitizam je tipični aspekt svake reakcionarne ideologije, ukoliko je on u osnovi aristokratski, a aristokratski i militaristički elitizam imaju osobinu- preziranje slabijih. Fašizam može da zastupa samo jedan popularni elitizam. Svaki građanin pripada najboljem narodu na svetu, najbolji građani su članovi stranke, svaki Građanin može (ili bi trebalo) da pristupi stranci. Međutim, bez plebejaca nema patrijaca. Vođa zna da njegova moć nije demokratski preneta na njega nego nasilno osvojena i njemu je potpuno jasno da njegova snaga proizilazi iz slabosti masa, koju su tako slabe da trebaju i zaslužuju vođu. Kako je grupa hijerarhijski organizovana (po vojničkom modelu) svaki od nižih vođa prezire svoje potčinjene, kao što opet svaki od ovih potčinjenih prezire one njemu potčinjene. To pojačava svijest o masovnom elitizmu.

9. Fašizam se temelji na selektivnom populizmu, na jednom takoreći kvalitativnom populizmu. U demokratiji građani imaju individualna prava, ali u svojoj cjelini poseduju politički uticaj samo na osnovu jednog kvalitativnog gledišta- poštuju se odluke većine. Za fašizam individue kao individue nema nikakva prava, dok je narod, naprotiv, shvaćen kao kvalitet, kao monolitni entitet koji izražava zajedničku volju. Kako veliki kvantitet ljudi ne može imati nikakvu zajedničku volju, vođa se predstavlja kao njen tumač. Izgubivši svoju delegiranu moć, građani više ne deluju; oni se pozivaju samo onda kada treba odigrati ulogu naroda. Zbog toga, narod nije ništa drugo do jedna teatralna fikcija. Kao dobar primer kvalitativnog populizma nije nam više potrebna. Piazza Venezia u Rimu ili Nirberški stadion. U budućnosti nas čeka jedan televizijski ili internet-populizam u kojem će emocionalna reakcija neke odabrane grupe građana biti prihvaćena kao glas naroda. Na temelju svakog kvalitativnog populizma fašizam mora biti protiv "trule" parlamentarne vlasti. Jedna od prvih rečenica koju je Musolini izrekao u italijanskom Parlamentu bila je: "Mogao sam pretvoriti ovo gluvo i sumorno mjesto u logor za moje manipule"- "manipule" su jedinice od kojih se sastojala tradicionalna rimska legija. Ustvari, on je smesta pronašao bolji smeštaj za svoje manipule, ali je nešto kasnije likvidirao i Parlament. Gdje god neki političar dovodi u pitanje legitimnost parlamenta zato što on ne izražava više volju naroda, tu smrdi na fašizam.

10. Fašizam govori novogovorom. Orvel je u "1984" izmislio novogovor kao službeni jezik Anglosoca, engleskog socijalizma, ali elementi fašizma zajednički su različitim oblicima diktature. Svi nacistički li fašistički školski udžbenici poslužili su se osiromašenim vokabularom i elementarnom sintaksom kako bi u klici zatrli instrumente kompleksnog i kritičkog mišljenja. Ali moramo se pripremiti i na druge oblike novogovora, čak i kada se pojavljuju u naizgled nevinom obliku popularnih tok-šoua. Ujutro, 27. jula 1943. saznao sam sa radija da je fašizam propao i da je Musolini uhapšen. Kada me je majka poslala po novine otkrio sam da novine na najbližem kiosku imaju različite naslove. Štaviše, nakon što sam pročitao te naslove postalo mi je jasno da u svakim novinama stoji nešto drugo. Naslijepo sam se odlučio za jedne i na prvoj stranici pročitao proglas koji je potpisalo pet ili šest političkih stranaka, među njima i Komunistička partija, Socijalistička partija i Liberalna partija. Sve do tog trenutka vjerovao sam da u svakoj zemlji postoji samo jedna jedina stranka i da je u Italiji to Partito Nazionale Fasciste. Sada sam otkrivao da je u mojoj zemlji moglo postojati više stranaka u isto vrijeme. Kako sam bio pametan dečko, smjesta sam shvatio da tako mnogo stranaka nije moglo preko noći da iznikne iz zemlje, da su one, dakle, neko vrijeme morale postojati u ilegali. Proglas na naslovnoj strani slavio je kraj diktature i povratak slobode: sloboda govora, štampe, političkog organizovanja. Te riječi "sloboda", "diktatura", "prava"- tada sam ih čitao po prvi put u svom životu. Uz pomoć tih novih riječi ponovo sam bio rođen kao slobodan čovjek Zapada. Moramo ostati budni kako smisao tih riječi ponovo ne bi dospeo u zaborav. Fašizam je još uvijek oko nas, ponekad neugledno obučen. Bilo bi mnogo lakše za nas kada bi se na svjetskoj sceni pojavio neko i rekao: "Želim drugi Aušvic, želim da crne košulje ponovo pradiraju italijanskim trgovima". Život nije tako jednostavan. Fašizam se može vratiti i pod najnevinijom maskom. Naša je dužnost da ga razotkrijemo i da upremo prstom na svaki od njegovih primjera svakog dana, na svakom mjestu na svijetu. Sloboda i oslobođenje zadaci su kojima nikada nema kraja.

Izvinjavam se ljudima koji su se prepoznali kao nacionalisti,nije to ni toliko lose dok motivise coveka da cini dobre stvari.Ali pre svega svi moramo biti ljudi pa tek onda Srbi,hrvati itd.

"Guča, Guča...i četristo hiljada njenih posetilaca za četiri dana...To nije dobar znak."

Domazet Domazet 19:02 14.08.2007

Ovaj izgleda opecen vatrom kraljice Loane?

Znam, Dax, da je ovo potpuno besmisleno i da ti tvoja politicka disleksija ne dozvoljava da procitas ono sto ti Covek u belom i ja pisemo ali da te ipak priupitam, jesi li se ikada zapitao sta bi ti Umberto Ecco rekao da kojim slucajem zna da ti njegov tekst o fasizmu koristis za svoj obracun sa jednim seoskim vasarom? Je&o te bog, cetristo hiljada posetilaca Guce nije dobar znak i ti osecas potrebu da ukazujes na opasnost (poodmakle?) fasizacije Srbije!? A nije ti palo na pamet da, pre nego sto se prihvatis spasonosnog fasizma, da se ipak prvo pobunis protiv primitivizma u Guci? To ti nekako nije dovoljno zvucno? Ili ti mozda i nemas nista protiv primitivizma jer koliko vidim cutis kao mulac na primere koji su ti pod nosom, samo koji post iznad ovog Umbertovog teksta, ako dolaze iz 'tvog' politickog tabora?

I da te jos nesto pitam. Jesi li procitao celu Tacku 3? Od njenog pocetka?

I da te pitam, jesi li procitao Tacku 4?

A pocetak Tacke 6, jesi li prepoznao nesto od tematike u Dragovim i Coletovim tekstovima?

Sta mislis o onoj recenici na pocetku tacke 7 u kojoj se prica o elitizmu kao zacetku svake reakcionarne ideologije?

I na kraju, Tacka 5. To sto te osećaj da ti je otet vlastiti socijalni identitet tera ekstremnom NEpripadanju naciji, da li to od tebe automatski cini ANTIfasistu?

Uzgred, pamcenje mi seze dovoljno daleko da se, slusajuci kako pisete o pijanim srmdljivcima koji se valjaju u gucanskom blatu, prisetim slika naduvanih smrdljivaca koji se valjaju po blatu Woodstocka. I tu mi dodje nesto cudno, koliko god da su mi oni iz blata Woodstocka ipak prihvatljiviji od ovih iz Guce, gajim podjednaku averziju prema 'zgrazateljima', kako onima sto su se 'zgrazali' nad 'troglodytes' iz Woodstocka tako i prema vama sto se 'zgrazate' nad gucanskim 'fasistima'...Da se raspitas malo kod Ecca o tome sta misli o malogradjanima?
Dax Dax 21:50 14.08.2007

Danilo Kis...

*****
...imamo pred sobom individuum bez individualnosti, nacionalistu, rođaka Žila. To je onaj Sartrov Žil, koji je porodična i društvena nula, čija je jedina osobina da ume da prebledi na pomen jedne jedine teme: Engleza. To bledilo, to drhtanje, ta njegova "tajna" da ume da prebledi na pomen Engleza, to je jedino njeovo društveno biće i to ga čini značajnim, postojećim: nemojte pred njim pominjati engleski čaj, jer će vam svi za stolom početi namigivati, davaće vam znake rukama i nogama, jer Žil je osetljiv na Engleze, zaboga, pa to svi znaju, Žil mrzi Engleze (a voli svoje, Francuze), jednom rečju, Žil je ličnost, on postaje ličnost zahvaljujući engleskom čaju.

*****
Ovaj i ovakav portret, primenjiv na sve nacionaliste, može se slobodno, a po ovoj shemi, razviti do kraja: nacionalista je, po pravilu, kao društveno biće, i kao pojedinac, podjednako ništavan. Izvan ovog opredeljenja, on je nula. On je zapostavio porodicu, posao (uglavnom činovnički), literaturu (ako je pisac), društvene funkcije, jer su one suviše sitne u odnosu na njegov mesijanizam.

*****
Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija, nacionalizam je, uz to, ne samo po etimološkom značenju, još poslednja ideologija i demagogija koja se obraća narodu.

*****
Nacionalizam je kič: u srpskohrvatskoj varijanti, borba za prevlast oko nacionalnog porekla licitarskog srca. Nacionalista, u principu, ne zna nijedan jezik, niti, tzv. varijante, ne poznaje druge kulture (ne tiču ga se). Ali stvar nije tako prosta. Ako zna neki jezik, što će reći da kao intelektualac ima uvid u kulturno nasleđe neke druge nacije, velike ili male, to mu znanje služi samo tome da uspostavlja analogije, na štetu onih drugih, naravno.

****
... nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono što su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Naše vrednosti, nacionalne, nacionalističke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih; mi jesmo nacionalisti, ali oni su to još i više, mi koljemo (kad se mora), ali oni još i više; mi smo pijanci, oni alkoholičari; naša istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, naš je jezik čist samo u odnosu na njihov..

Pametnome dosta!

Covek u belom Covek u belom 11:27 15.08.2007

Re: Danilo Kis...

Dax
Pametnome dosta!

E jednom i ti da kazes nesto pametno, pa makar to bila i samo jedna recenica od citavaog spisa koji ti ovde paste-ova.
Kako te vise ne mrzi da po stoti put paste-jes jednu te istu mantru koja se na ovom blogu ponavlja od njegovog postanja?
Shvati covece reprodukcija nije odraz inteligencije, i papagaji to umeju vise nego uspesno da rade.

Da Kis zna ko ga sve i kako citira sigurno bi se prevrtao u grobu...
zana zana 12:46 15.08.2007

Re: Danilo Kis...

Da Kis zna ko ga sve i kako citira sigurno bi se prevrtao u grobu...


Kad bi tek znao ko ga brani, jos teze bi mu bilo :)))
Dax Dax 09:34 16.08.2007

Odraz inteligencije :)

Ja napisah:
"Nacional isti Klasicna greska nacionalista je pokusaj da nametnu svoje "vrednosti" ostalom delu gradjanstva predstavljajuci njihovo misljenje kao jedino,njihov ukus kao bogom dan i shodno tome nepostovanje drugog i drugacijeg.Zatim dolazi do zamene teza ,pa se pocinju slati "blagonaklone" pokude protivnicima da ne "rade" protiv svog naroda.Jer za nacionaliste i uopste ljude lenje duhom svako drugacije misljenje je napad na sujetu,pa je najlakse "borbu protiv naroda" podmetnuti drugom.Iako pokusavaju da se naviknu na demokratiju ,cim ih doterate do coska koriste izraze "peder","izdajnik","placenik",jer oni svoju viziju nemaju.Borba za nacionalna pitanja je jedina borba,ljudska prava su im nuzno zlo,a patrijarhalne vrednosti dogma,ako nisu i crkveni dogmaticari.
Dnevnik jednog nacionaliste: drzava=Srbi,mogu i ostali ali da se ne odcepljuju!
muzika:koja jaca snagu duha ,i tela -ma moze i Ceca,ali Guca je NASA!
politika:lici na kafansko mudrovanje, a kako i ne bi kada su duhovne vodje takve kakve jesu?
Nazalost (na nasu srecu) vreme radi za gradjansko drustvo i pitanje vremena je kada ce se arhi-mislioci naci na stubu srama pokazujuci svima ko su i sta su.Lonac najvise dreci kada je prazan.Jel to neko rekao Kostunica?"[/i
Vi napisaste:
][i]Gradjan isti Klasicna greska "gradjanista" je pokusaj da nametnu svoje "vrednosti" ostalom delu stanovnistva predstavljajuci njihovo misljenje kao jedino,njihov ukus kao bogom dan i shodno tome nepostovanje drugog i drugacijeg.Zatim dolazi do zamene teza ,pa se pocinju slati "blagonaklone" pokude protivnicima da oni vuku Srbiju u blato i da je drze u govnima. Jer za "gradjaniste" i uopste ljude lenje duhom svako drugacije misljenje je napad na sujetu,pa je najlakse primitivizam podmetnuti drugom.Iako tvrde da su neprevazidjene demokrate ,cim ih doterate do coska koriste izraze "seljak","fasista","primitivac",jer oni svoju viziju nemaju.Borba za gradjanska pitanja (tipa nezavisnosti Kosova) je jedina borba, ostatak Srbije je nuzno zlo,a "gradjanske" vrednosti dogma,ako usput nisu i komunisticki dogmaticari.
Dnevnik jednog "gradjaniste": drzava=urbani,mogu i ostali ali da nemaju rodbinu na selu!
muzika:sve samo da nije na srpskom,ali ako je jos sa MTVa, loodilo.
politika:vrhunska filozofija, moras biti super intelektualac - minimum 3 fakulteta (ili bar dramaturg) da bi se njome bavio.
Nazalost (na nasu srecu) vreme radi protiv "gradjanista" i pitanje vremena je kada ce se kvazi-intelektualci naci na stubu srama pokazujuci svima ko su i sta su.Ruke su mi prljave al mi je savest cistra. Jel to neko rekao Ceda?

A zatim takodje vasa misao:Shvati covece reprodukcija nije odraz inteligencije, i papagaji to umeju vise nego uspesno da rade.

Ja nemam vise nista da dodam.Samo pogledajte zakljucak,koji ste Vi napisali.
Dovidjenja i prijatan dan. :)
nota nota 09:15 14.08.2007

Guča i Srbija

Drago Kovačević

Sve što ste rekli o Voji, Velji, Dodiku, nimalo mi ne smeta. Ustvari slažem se, u pravu ste, nećemo daleko stići sa njima.Jedino mi se ne dopada što Guča i Sabor trubača ispadaju kolateralna šteta gore navedenih likova. Nisam čula do sada da neko kaže za priredbu "River dance", da je odvratna i dno primitivizma jer je možda podržana od njihovog ministarstva kulture, ni za grčki sirtraki, ni za turski trbušni ples. Naprotiv po tome su ljudi iz celog sveta sposobni da prepoznaju te zemlje. To da li i uz "River dance" - kao neko gluvo kolo, neko pijan i primitivan divlja u njihovoj otadžbini i kako li silovito to izgleda nikoga ne zanima. Da li Grci divljački razbijaju tanjire uz sirtaki i da li je to dno dna takođe ne znam. Međutim imam utisak da se jako trudimo da kada smo mi u ptianju naš primitivizam, divljanje, ždranje, pijanstvo istaknemo u prvi plan. Nisu Voja i ostali toliko veliki da bi smo to sebi radili zbog njih.
Hajde da i nas prepoznaju negde u svetu po nečemu što nije genocid, Kosovo itd. Hajde da u Kanadi ne misle da je Novak Đoković Hrvat (mada je Novak rekao da se ne ljuti jer je to isto), jer čuli su za Srbiju pa makar preko Guče i naravno Exita.
Kasper Kasper 09:25 14.08.2007

Dodik

Milorad Dodik! Malo se unesite u ono sto pisete.
nota nota 09:38 14.08.2007

Re: Dodik

Mislite, "o Voji, Velji, Miloradu? Možda Milorad ima neki nadimak, a ja ga ne znam. Možda Mile?
Kasper Kasper 09:50 14.08.2007

Re:Nota

Mislim da je nuzno znati ime onoga o kome hocete da pisete.

Inace, upuceno je autoru a ne vama,

pozdrav

Velimir Jeremić Velimir Jeremić 13:23 14.08.2007

Re: Dodik

Definitivno sada znam kako je bilo svim Slobodanima za vreme Slobodana. Aman ljudi, ako za boga znate. Ne mogu da podnesem više da gde god i kad go pročitam svoje ime naletimana neku negativnu pošalicu. Traćim zaštitu svog imena - Velimir. Nije ono siroto krivo što ga nosi Velimir.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:29 14.08.2007

Re: Dodik

Kasper
Milorad Dodik! Malo se unesite u ono sto pisete.

Dodik, tačno...izvinjenje svima i hvala na intervenciji..
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:23 15.08.2007

ds vs. ldp

čudno je ovo kako se ceo internacionalni ds sjatio na Draga zbog teksta,
te je došlo do još čudnijeg paradoksa da nikome ne smetaju ilić i koštunica iz teksta,
nego samo i striktno Drago, i to zbog svojih funkcija iz prošlosti zbog kojih ga, dovoljno čudno još jednom, Hrvati ne hapse (i to Hrvati koji više vole Srbe da 'apse neg' 'leba da jedu)?

neobična je ta malicioznost ds-a prema svemu što ima veze sa čedom, stvarno. došli smo do jednog društvenog paradoksa u kojem čeda, ili nevladine organizacije, postaju veći neprijatelj prospektu budućnosti u zemlji, od šumadijskih siledžija, četnika, ilića i koštunice...

tužno je to na šta današnji ds troši energiju....


... sam tekst je zanimljiv, Drago, živopisan. na momente me je ispunio žalošću, nešto kao kada frodo bagins u prstenovima pređe pola sveta da bi se izborio sa zlom, a kada se vrati u zavičaj uvidi da je sve degradiralo... na momente podseća na neku analizu književnog dela (moja supruga, recimo, piše trenutno tezu na temu "srpskog seljaka u pripoveci kod s. rankovića", pa su me nekoliko vaših rečenica podsetile na svet i atmosferu prisutne u njenoj tezi). jedini nedostatak koji sam ja uspeo da primetim, jeste u neobičnom prelazu sa prikaza palanačkog duha na tako isto neobičnu ali razumljivu ličnu ozlojeđenost koštunicom. ali jeste dopadljivo napisano, tojest barem ako ne osećate obavezu da branite ugled ds-a, makar dospeli i u situaciju da indirektno štitite i lik i delo druga četnika v. iljiča, najvećeg živog šabana (ne Bajramovića) trenutne srbijanske političke scene.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:28 15.08.2007

Re: ds vs. ldp

u svakom slučaju mnogo, neuporedivo, više mi se dopada vaš stil pisanja od stila Pjer Lukoviča, iako se suštinski radi o istoj stvari...
Kasper Kasper 12:00 15.08.2007

Re: ds vs. ldp

Sta , Drago je sad u LDP-u?

Gde je kraj covece? Kameleonima bi trebalo promeniti ime u ex-komunjare!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:09 15.08.2007

Re: ds vs. ldp

Kasper
Sta , Drago je sad u LDP-u?Gde je kraj covece? Kameleonima bi trebalo promeniti ime u ex-komunjare!


a i ovo sa kameleonima je postala nova specifična srpska paranoja. ne znam da li je u ldp-u, ali piše najsličnije gledištima koja ldp zastupa. opet, kako ds-u toliko smetaju ldp-komunjare, a ne smetaju im vlastite, ili koštuničine i iljičeve komunjare?

uostalom, ko se uopšte u srbiji bavi politikom, osim starih komunjara-smarača... kod ovih par klinaca što se bave politikom, delatnost se uglavnom svodi na šlihtanje bigboss-ovima i političko diskreditovanje neistomišljenika uglavnom uvek niskim udarcima, ništa dakle specijalno originalnije od komunjarskih vremena...

trebaće da prođe par generacija pre nego što prestanemo da osećamo zapah tih komunjara na svim nivoima društva...
Kasper Kasper 12:21 15.08.2007

Re: ds vs. ldp

Nemoj da zestis. Meni licno smetaju komunjare-uopste! Ako je paranoja u pitanju, onda je genetska. Jbga, mnogo su nas zaduzili ( moju porodicu) !
Covek u belom Covek u belom 12:58 15.08.2007

Re: ds vs. ldp

Srdjane ajd nema veze sto imas dvostruki standardi, kad branis Draga, iako u mnogo gorim situacijama kad su ljudi sa mnogo manje povoda napadani (zbog svojih funkcija iz proslosti, primera radi Ceda "nebitni", nisi nasao za shodno da reagujes. Nema veze ni to sto i za Draga vazi isti odgovor koji je vazio i za Krstica u "ono" vreme, tj. da ako nije u stanju da se uhvati u kostac sa napadima na njega (ili na opciju koju predstavlja), nije trebalo ni da pise blog, a svakako je kao osoba sa takvom prosloscu to mogao da ocekuje.
Sve to nema veze, ali mi smeta pasus:
neobična je ta malicioznost ds-a prema svemu što ima veze sa čedom, stvarno. došli smo do jednog društvenog paradoksa u kojem čeda, ili nevladine organizacije, postaju veći neprijatelj prospektu budućnosti u zemlji, od šumadijskih siledžija, četnika, ilića i koštunice...
Prvo zasto svako ko konstruktivno ili kako vec kritikuje Draga odmah napada LDP? Drugo zasto bi to iskljucivo morale da budu pristalice DSa? Zar ne mislis da je moguce da ima ljudi i iz LDPa koji ga kritikuju? Trece, iako Drago nije najgori u tom LDPu, a takodje i to sto u nasem drustvu ima mnooogo negativnih pojava koje treba kritikovati, Drago treba da je imun na kritiku, ili LDP treba da je imun na kritiku? Nije li to relativizacija, ima mnogo gorih od LDPa, pa je Cedu ili Draga ili koga vec zabranjeno kritikovati? Zasto u isto vreme vidis malicioznost "internacionalnog DSa", a ne vidis malicioznost kad LDP radi potpuno istu stvar? Nisu li to dupli standardi?
MMMila MMMila 14:29 15.08.2007

Re: ds vs. ldp

Eh, pogresio si! Ovde je LDP vs. DS... LDP Drago je domacin!

Kada je post DS vs LDP, onda je obrnuto s napadima! Tacnije, kada je post BILO KO (BILO STA) vs. LDP, onda je napad na DS!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:30 15.08.2007

Re: Casper&Man-in-White

Kasper
Nemoj da zestis. Meni licno smetaju komunjare-uopste! Ako je paranoja u pitanju, onda je genetska. Jbga, mnogo su nas zaduzili ( moju porodicu) !


ne žestim se, sorry ako je tako zazvučalo. a verujem da gotovo ni nema porodice u srbiji kojoj se nisu zadužili.


Prvo zasto svako ko konstruktivno ili kako vec kritikuje Draga odmah napada LDP? Drugo zasto bi to iskljucivo morale da budu pristalice DSa? Zar ne mislis da je moguce da ima ljudi i iz LDPa koji ga kritikuju? Trece, iako Drago nije najgori u tom LDPu, a takodje i to sto u nasem drustvu ima mnooogo negativnih pojava koje treba kritikovati, Drago treba da je imun na kritiku, ili LDP treba da je imun na kritiku? Nije li to relativizacija, ima mnogo gorih od LDPa, pa je Cedu ili Draga ili koga vec zabranjeno kritikovati? Zasto u isto vreme vidis malicioznost "internacionalnog DSa", a ne vidis malicioznost kad LDP radi potpuno istu stvar? Nisu li to dupli standardi?


ma nou, naravno da vidim, na mestu je primedba. apsolutno sve što sam prebacio ds-u važi i za ldp. ej izvini, smor mi je ova tema, jer mi je to kao da raspravljam sa rođenim bratom i sestrom od kojih je jedno u ldp, a drugo u ds. a za ono "bitni/nebitni" nisam reagovao, jer, opet, gotivim osobu koja je tu podelu iskonstruisala, iako mi je sama podela taliban-alike...



Covek u belom Covek u belom 16:35 15.08.2007

Re: Casper&Man-in-White

Srđan Fuchs
ma nou, naravno da vidim, na mestu je primedba. apsolutno sve što sam prebacio ds-u važi i za ldp. ej izvini, smor mi je ova tema, jer mi je to kao da raspravljam sa rođenim bratom i sestrom od kojih je jedno u ldp, a drugo u ds. a za ono "bitni/nebitni" nisam reagovao, jer, opet, gotivim osobu koja je tu podelu iskonstruisala, iako mi je sama podela taliban-alike...
Posten odgovor, izvini i sa moje strane, nista licno, samo mi je malo delovalo bespotrebno tako braniti Draga, ume on to sam .
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:10 16.08.2007

Re: who framed roger rabbit?

и шта сад би? је л' оде драго под лед?

--------------------------------------------------------------------------------
TIMELINE

MOSCOW TIME YERUSHALAIM
Mikhail Alexandrovich Berlioz and Ivan Nikolayevich Bezdomny meet a strange foreigner (Woland) while conversing at Patriarch's Ponds.
EARLY WEDNESDAY EVENING In Yershalaim it is the 12th day of Nisan
Yeshua is invited to dine with Judas of Kerioth. Levi Matvei is too ill to go to Yershalaim with Yeshua.


Berlioz is decapitated when a streetcar runs him over. Bezdomny, strongly affected by the death of Berlioz and the story of Pontius Pilate, chases Woland and his gang through the streets of Moscow and is eventually taken to an asylum.
LATER WEDNESDAY EVENING Yeshua is arrested while dining with Judas of Kerioth after making a political comment about Caesar.

At around 11:30 a.m. Styopa Likhodeyev discovers that Woland has sent him to Yalta. Woland settles in apartment No. 50.

THURSDAY MORNING
Nikanor Ivanovich Bosoi is taken away after Korovyov plants foreign currency on him. Ivan Savelyevich Varenukha becomes a vampire.
THURSDAY AFTERNOON
Bezdomny meets his neighbor in the asylum, the Master. Bezdomny and the Master discuss Woland and the events that have taken place since his arrival. While this conversation is taking place at the asylum Woland and his entourage are giving a performance at the Variety.
THURSDAY EVENING
Grigory Danilovich Rimsky barely escapes the vampires Hella and Varenukha.

FRIDAY DAWN
Vasily Stepanonovich Lastochkin witnesses horrors throughout Moscow such as the suit without a body and the unwilling choir set up by Korovyev. While this is occuring Margarita rereads what is left of the Master's novel. Margarita then goes to a park where she meets Azazello.
FRIDAY MORNING Pontius Pilate is tormented by the pain in his head due to hemicrania. Pilate interrogates Yeshua and becomes intrigued when Yeshua correctly diagnoses and eventually relieves his pain. Pilate sentences Yeshua to death. During late morning the prisoners walk to the place of execution.

Woland's entourage spends the day frightening visitors to Apartment No. 50.

FRIDAY AFTERNOON Yeshua is crucified as Levi Matvei looks on.


EARLY FRIDAY EVENING After Yeshua's death a storm desends on Yerushalaim. Pilate meets with the chief of the secret police, Afranius.
Margarita becomes a witch after smearing Azazello's cream over her body. She then destroys the critic Latunsky's apartment before flying off to meet Woland and and his followers.
LATE FRIDAY EVENING Judas of Kerioth is lured outside of the city and murdered. Yeshua's body is buried and Levi Matvei comes to Herod's Palace.

Satan's ball takes place with Margarita as the hostess. Baron Maigel is murdered at the ball.
NEAR MIDNIGHT ON FRIDAY Pilate finally falls into a troubled sleep.

Satan's ball ends without having used up any time. Woland grants Margarita a wish. She chooses to be reunited with her lover, the Master.
BEFORE DAWN SATURDAY MORNING Afranius reports to Pilate of the murder of Judas and the burial of the criminals. Pilate has a conversation with Levi Matvei.

A shootout occurs in apartment No. 50. No one is hurt, but the building burns. Behemoth and Korovyev perform more pranks that leave many areas of Moscow burning.

SATURDAY MORNING
Levi Matvei comes to Woland with a message from Yeshua. Yeshua requests that Woland give the Master peace.
SATURDAY EVENING
Azazello gives poisoned wine to the Master and Margarita. Their bodies die, the Master's at the asylum and Margarita's in her home near the Arbat. The Master is allowed to set Pilate free from his immortal insomnia. The Master and Margarita are given a little cottage to spend the rest of eternity in.
LATE SATURDAY EVENING Pontius Pilate is finally able to walk up the moonbeam with Banga to the light.


--------------------------------------------------------------------------------
Created by Kevin Moss at Middlebury College
Please address any comments & corrections to moss@middlebury.edu
!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana