Majke, muzika

shumska RSS / 19.04.2009. u 11:26

Ja ne znam šta se važnije od početka devedesetih do danas pojavilo u hrvatskoj muzici od Majki….

Sve su ovo pisanija jednog ljubitelja, nikakve analize.

 Iza Majki je dosta sjajnih albuma, koncerata, bola, promašaja, raspadanja, rocka, bluesa, krvarenja, ovisnosti, uspona, svačega. Na kraju – preživeli su I bolji su nego ikad, a novi album upravo snimaju.

 

Uradili su muziku za film Metastaze, koji bi već trebalo da se počeo prikazivati u Cro.. O filmu će drugi govoriti, ja ću o muzici –

 

A muzika može govoriti sama za sebe, ne trebam joj ja.

 

Goran Bare, harizmatični prokuženi pevač, nasledje slavonskog gradića gde voz postaje vlak, raskrsnica iliti raskrižje – Vinkovci.

 Grupa  Majke.

Sve što treba da se kaže – iz sve snage!!!!!

 

 

p.s. Na današnji dan je Hristos vaskrsao, a ja verujem da mi svakodnevno I kroz muziku vaskrsavamo. Jel može tako?

 

Uživajte u muzici benda Majke – evo dva klipa koja slikovito nisu zaista ništa posebno, jedan je uostalom najava za pomenuti film– ovde su jedino bitne muzika I energija.

 

 

 Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 12:08 19.04.2009

vaskrs

a ja verujem da mi svakodnevno I kroz muziku vaskrsavamo. Jel može tako?

potpisujem
shumska shumska 13:19 19.04.2009

Re: vaskrs

Nego kako tebi zvuče Majke? Milozvučno ili ne?
Unfuckable Unfuckable 13:27 19.04.2009

Re: vaskrs

poprilično dobro zvuče, pevač malo da poradi na kondiciji, ne bi smetalo
shumska shumska 16:02 19.04.2009

Re: vaskrs

Oh, da, ta njegova kondicija,,,kuburi Bare sa njom, tačno...ali ja nekako verujem - ako je uspeo do sada da preživi sve ono što je samom sebi radio, smrt jedne žene, udarac tramvaja na sred ulice itd., kapiram, vratiće se i u kondiciju
Zanimalo me inače šta kažeš za zvuk (jer vidim ljubitelj si Dzonijev:))pa zato, hvala Anfače.
darkonduty darkonduty 15:22 19.04.2009

Nice one

Ja ne znam šta se važnije od početka devedesetih do danas pojavilo u hrvatskoj muzici od Majki….

Laufer, Urban, Let3, Pips Chips & Videocips, TBF, Overflow, splitsko Đubrivo......

( Istina je da nitko osim Let3 i TBF-a nije uspio proizvesti takav odaziv pubilke kao Majke, ali ne bi se složila da su oni najjača pojava na našoj muzičkoj sceni. Ne kažem da Majke nisu dobar bend, ali nisu toliko revolucionarni kakvima ih se želi prikazati. Ranije su znali odraditi dobre koncerte, žestoke i dinamične svirke ( već dugo ih nisam slušala uživo), ali sve je to na temeljima straoškolskih obrazaca žanra. Bare je svojevremeno bio oličenje pravog rock propovjednika i lidera, izvrstan tekstopisac, na mahove vrlo lucidan i fantastičan. Nažalost u međuvremenu se dosta ofucao, šteta što je žestoko zaglibio u booze&drugs lyfestile :((((((.)
p.s. Na današnji dan je Hristos vaskrsao, a ja verujem da mi svakodnevno I kroz muziku vaskrsavamo. Jel može tako?

Ovo je najbolja misao na blogu u posljednje vrijeme, samo zbog nje išla bi preporuka (a i zbog činjenice da pišeš o muzici i to nimalo loše).

PS- jedva čekam da pogledam Metastaze. Pojava dobrog filma kod nas je skoro pa jednaka uskršnjem čudu!!!
shumska shumska 16:15 19.04.2009

Re: Nice one

Auh, pa sjajno što si mi razbila senilnost koja je nastupila ovih dana ponovnim preslušavanjem Majki...Ja Let 3 volim (i pratim) još od Izgubljenih i Vjernog psa (obrada). I oni su jako važni - slažemo se, ali najiskrenije kao što već napisah ti u prvoj rečenici - zakrečenje mozga. Po mom ukusu još i TBF. Ma za sve navedene bendove jesi u pravu - ali Majke su za moj pojam jedine (koliko mogu videti za sve ove godine) uspele da privuku hladnjikavu Cro publiku. Iako se nekih koncerata ne seća (onaj u Osijeku kaže da mu se pomalo otvori poneka crna rupa, udario ga tramvaj, sačuvaj me Bože, ali on nastavio sa turnejomMeni se bar čini (tell me if I'm wrong) da smo mi ovde bili nekako veće ložane...
Đubrivo, nisam slušala, moj propust. Zoran Čalić (gitarista) kaže kako mu je drago što su ušli u jedan film, kao muzička podloga. Zaslužili su, pa sviraju više od 20 godina. Najuticajniji su, ako mogu još da dodam. (a ima vremena pisaću i o Ivici Čuljku - Kečeru II, alias Satan Panonski):):)
Hvala za ona dva palca podignuta na gore, Darkonduty - i za preporuku:):)
dodatak: da, i mene zanima kakve su Metastaze. Vala, bilo je krajnje vreme da dobijete jedan takav film:):)Ti ćeš bolje možda znati situaciju u Cro medijima, koliko vidim već i pre pojave filma su se uspeli posvadjati da li je bolja knjiga, predstava igrana u Krempuhu, ili knjiga onog dr.G. Kažu, u filmu se ne pojavljuju likovi koji su kao najupečatljiviji u knjizi...Videćemo. Pa ćemo pisati opet:):)
darkonduty darkonduty 18:44 19.04.2009

Re: Nice one

shumska
dodatak: da, i mene zanima kakve su Metastaze. Vala, bilo je krajnje vreme da dobijete jedan takav film:):)Ti ćeš bolje možda znati situaciju u Cro medijima, koliko vidim već i pre pojave filma su se uspeli posvadjati da li je bolja knjiga, predstava igrana u Krempuhu, ili knjiga onog dr.G.

Ne znam da li si nedavno gledala Nedjeljom u 2 gdje je gostovao Rene Bitorajac koji u filmu glumi Krpu, predvodnika navijačkih huligana. Evo link na početak emisije : [url=http://www.youtube.com/watch?v=YDHVI84Yfzw][/url]
Nisam niti pročitala knjigu niti odgledala predstavu, moram nabaviti knjigu prije negoli odem pogledati film, navodno je jako dobra.
Ono što je meni interesantno je navodno izbacivanje jedne žešće scene u kojoj huligani na stadionu skandiraju ustaškim pozdravom iz filma. Stanković ju je prikazao u emisiji i tu se jasno vidi, sad me živo zanima jesu li film u distribuciju pustili u integralnoj verziji ili će se opet naći neki dušobrižnički cenzori koji će okljaštriti nešto što je možda čak i suštinsko pod izlikom lažne 'političke korektnosti' i pristojnosti.
Bilo bi nerealno pokušati snimiti film o navijačkom buntu bez integriranja ideološki ekstremističkog patosa. Takva je naša realnost, sviđalo se to nama ili ne. Sam redatelj i scenarist nisu pali u tu zamku ( a ne vjerujem ni da im je cilj bila čista provokacija ili izaazivanje kontroverzi), pa je posve blesavo što se sad tu kao zatekao neki cenzor da definira stvari onakvima kakve nisu!

Ma nisamo mi tako grozni, ima i gorih kinematografija u okruženju ( pri tom ne mislim na srpsku ). Pojavilo se zadnjih 7-8 godina dobrih režisera i povremeno se snime dosta dobri filmovi samo ne znam koliko to dopire do vas i što vi preko granice imate prilike pogledati?!
Unfuckable Unfuckable 20:03 19.04.2009

Re: Nice one

e shumska, pazi s ovom malom ...ta ti zna "gde đavao spava" po pitanju muzike i svakojakih drugih stvari , najozbiljnije ti velim
darkonduty darkonduty 21:11 19.04.2009

Re: Nice one

Unfuckable
ta ti zna "gde đavao spava" po pitanju muzike i svakojakih drugih stvari

Ma ne znam gde đavao spava, kunem se, znam samo da se mota često tu po blogu incognito s nenadjebivim nickom

miloradkakmar miloradkakmar 23:06 19.04.2009

Lepo


Odgovara mojim ušima .
Sada sam slušao tiho , sutra ću malo da " raspalim ".
Blade Runner Blade Runner 23:18 19.04.2009

Nije lose

Mada ja ne slusam domacu muziku od pocetka 90 do danas. Sve pre toga moze.
shumska shumska 04:38 20.04.2009

Re: Nije lose

ovako, od kraja :)
Blade, razumem i taj stav a i poznata mi ta godina kao prekretnica za: od tad ovo, od tad ono - jes spetljano napisano, mislim da smo se razumeli...

miloradkakmar, namucih se sa nikom, lakše mi milorad:) no. ovo se MORA slušati najglasnije (što bi rekao i gospodin Franjić, izdavač):)

unfuckable, ja i volim one koji znaju gde je djavo zaspao i to, prijaju mom "temperamentu" - retko se pazim

Bez šale,

darkonduty me bacila u žešće razmišljanje - da li pisanje u nekom brzinskom žaru podrazumeva i kasnija pravdanja...
darkonduty - gle, posle blage temperature i malo mozganja svatih catch - mi ovde smo ostali ŽELJNI Majki. Mislim da je tu caka. Što se tiče nastupa Let 3 ovde, mislim da se mogu setiti i kad mi je na nekom njihovom certu bilo veselo ili hladno ili bolje nego neki drugi put.... Svaka im čast - zaista su dolazili....
Zlehuda sudbina Majki da li je u pitanju ili do loših promotera koncertnih - ne znam - ali dolazili su dvaput...Jedan nastup pre 100 god. na Exitu - se i ne može tako nazvati, pre njihovim pojavljivanjem (kladim se kako se Bare i toga ne seća), a pravi koncert na Tašu pre jednu ili dve godine....Ok, hvala im, ali svako ko je dvaput bio tamo zna "na šta zvuče" nastupi u tom prostoru....

Toliko o brzim izjavama mojim, kako ne znam ko je bitniji od njih - a ima gore i pojašnjenje.

Darkonduty, gledala sam Renea,(hvala za link, ostavljaj ih uvek), doduše sa nekim danom zakašnjenja, i koliko sam shvatila - distributeri filma su samo iz najave za film (jel to foršpan?!) - izbacili scenu gde veseli Bad Blue Boys vitlaju rukama "Za dom spremni!" - nešto sumnjam da su je iizbacili iz filma, time bi ga nepravedno osakatili, povukli nepotrebna teoretisanja o cenzuri i zakopali samo sebe - tako da kapirajući Renea i Stankeca, scena je izbačena samo iz reklame (ako ja pravilno shvatam šta je značenje reči foršpan)
A što se tiče dolaska filmova odatle - joj, sve nešto ispod žita (bar u mom slučaju) i sa nekom godinom zakašnjenja - žao mi što nisam videla Matanićevu "Kino Lika" - kažu da je jako ok film.......
shumska shumska 04:41 20.04.2009

i cvetići, da

svima


miloradkakmar miloradkakmar 09:21 20.04.2009

Re: Nije lose

ovo se MORA slušati najglasnije


Sada sam " raspalio " i ko se još nije probudio u zgradi, morao je. Nisam baš neki sluhista , ali mi se čini da ima uticaja "Deep Purple" i " Atomskog skloništa", možda zato što su mi ove dve grupe među omiljenijima.

Inače, pre 7 - 8 godina snimim sinu na audio CD sve od " Deep Purple", da bih mu pokazao da ima i druge muzike sem di-džejevske. Jednom , dođem kući s posla , a on sa društvom sluša za njih neki drugi zvuk , ali osrednje jačine, okrenem dugmence do " daske " i kažem: ovako se sluša rok ! Od tada ne idu samo na di-džejevske koncerte i žurke, pre dve godine svi su bili na koncertu Pejpersa u Indjiju.

Hvala tebi još jednom za Majke.

shumska shumska 12:12 24.04.2009

Re: Nije lose

miloradkakmar
ovo se MORA slušati najglasnije
.

Hvala tebi još jednom za Majke.Hvala Tebi što su ti se svidele Majke, moja "misija" - uspela!!!
shumska shumska 04:52 20.04.2009

p.s.

I posle svega - ostaje prezir prema političkoj stoci- koja je i napravila taj raspadački momenat - pa mi sad pišemo - vi tamo i mi ovde...
Usitnili ionako malo tržište (ovde se radi isključivo o "proizvodima kulture" - o ostalome ne bih) i gle apsurda - teško naći štajaznam neku knjigu ili film koja se prodaje na nekih 400 - 600 km odavde - Tugo, nesrećo-----
cvexkeks cvexkeks 08:01 21.04.2009

Purgeri koji su najviše napredovali

Radovan Nastić Radovan Nastić 23:46 23.04.2009

a mogu da izbace iz filma sta hoce

kada ima fotki sa tekme LIVORNO / zesci komunisticki klub iz Italije / - Dinamo, gde su se BBB lepo rasporedili u oblik kukastog krsta, kao na Nazi sletu. A mozda su igrali i Italija - Rvacka, u Livornu - apsolutno nebitno, vise me zanima svest - nesvest navijaca.
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=324862

Navijaci livorna su prava Antifasisticka liga, a ne razne spodobe koje se poturaju kao takve a vitlaju zastavama EU...

MAJKE - Njih je Malnar redovno pustao u NOCNOJ MORI, upravo tu stvar - IZ SVE SNAGE, koja je na albumu koji nemam / ne slusam Majke, jbg / ali sam skinuo tu stvar - mnogo brza i zanimljivija nego uzivo... Bare - kada ga vidim pomislim HEROIN. Ali, jbg, svako nosi svoj krst, ne cini zlo drugome.

I fenomen benda HLADNO PIVO mi je potpuno nejasan. Zaista ne poznajem nijednog pankera moje generacije 1975 /+ -10 godina / koji taj bend slusa. Ali ok, to sam samo ja. Mozda ne kapiram.

p.s. a pevao im i Thompson na punom Maksimiru i urlao ZA DOM SPREMNI uz ceo stadion, pa nikom nista. Pre godinu - dve. I prosli sa usmenom opomenom :):):)

shumska shumska 11:52 24.04.2009

Re: a mogu da izbace iz filma sta hoce

mogu iz filma da izbace šta oće, ali iz njihovih navijača, poklonika Thompsonove glazbe, jednog dela stanovništva, ne mogu.....
Zato im i pišu usmene opomene:):):) (kakav blam, mila majko)

Znaš li zašto ti se mnogo više dopala "Iz sve snage" koju si tad čuo, nego ova uživo, preradjena i doterana za film?
Jer je originalna stvar sa albuma prvog Majki, koji danas slušajući produkciju zvuči katastrofalno, ali energija, zalet, entuzijazam i krv i žustrina piče na sve strane. Taj album je meni legendaran. Pesme tipa "Lutak iskrivljenog lica", refren ide (Bare kuka odvaljen od ujdoa) "Dodirni meee, učini me stvaaarnim...."

Nisam znala da ih i Molnar pušta, ali ne čudi me - to je zadnja oaza zdravog razuma u Cro.

Kad reče Hladno pivo - i ja sam tu po drugi put shvatila koliko bezglavo i neanalitično pišem, samo kad me nešto ponese, kao što me najava za Metastaze i muzika Majki lupila po glavi i ubrzala (ionako vazda brz) puls....Da, ni u jednom trenu se ne setih HP. Drago mi je što je Cvexkeks okačio baš ovu pesmu, jer je meni ona nekako najljubavnija pesma u zadnjih desetak godina koju sam čula (thanx Cvexkeks :) ali i mene je Hladno Pivo skroz zaobišlo. Ne znam zašto. Mile Kekin mi je sjajan lik, čitam njegove blogove (blog mu se zove Blog te mazo), volim njegovu ulogu Erotomana u Bitangama i princezama, ali HP slabo.....a telekineza sa Cvexkeksom upalila kao prošli put za Nomeansno, dečko okačio jedinu pesmu njihovu koju zaista volim, kao da me pitao:)

Tako da se Radovane razumemo skroz:) samo mi žao za link (kud ga nisi pocrveneo) da vidim taj kukasti krst kako su ga Bad Blue Boys napravili ko na sletu....Ček, pa mogu da ga prekopiram....
cvexkeks cvexkeks 19:58 24.04.2009

Hladno pivo

Nikad bio panker, slušam HP zbog tekstova i purgerskog govora, a ko ne voli Tompsona nek sluša Baju malog Knindžu, podjednako su odvratni.

Moram opet, jače je od mene
Radovan Nastić Radovan Nastić 21:16 24.04.2009

Re: Hladno pivo

baja Mali Knindza nikada nije bio popularan u srbiji, a posebno u urbanim sredinama, dok je Thompson perjanica Zagreba i cele LIJEPE NJIHOVE.
To je cinjenica.
baja M Kn. nije pevao ni na stadionu nizerazrednog kluba, a ne stadiona kluba kreacije heroja nacije / kao Thompson na Maksimiru, klub Tudjmanovo cedo.../

O tekstovima ne mogu da pricam, nisam slusao, spora muzika i dosadna. Ali ukusi su razliciti... I napisah - mozda ne kapiram. samo uzivaj u HP-u, purgerskom govoru i textovima, meni svejedno.


p.s. Svidelo mi se jer je brze. Zato mi je ta verzija IZ SVE SNAGE bolja. Zato vise ne slusam ni pank / vec 20 godina skoro / jer su smesni, spori, i dosadni. I textovi su kretenski / cast Toy Dolls-ima koji se sprdaju od prve odsvirane pesme do poslednje, i duhoviti su /. Ostao je HC i krosoveri. A Malnar uvek pusti nesto da zabije svojoj naciji, on je u eri Tudjmanovog i rvackoga ludila imao STRANKU ZA JUGOSLAVIJU. I isao na izbore sa istom. Tako da rvatii mogu da ga povuku za rac.
shumska shumska 14:08 25.04.2009

хц

Ja i navijam da bude često jače od tebe, samo ti kači :)
cvexkeks cvexkeks 22:02 24.04.2009

Braca sa zapada

Ne sporim da su dileje, valjda iz kompleksa ili ko zna cega, ali, eto, bas danas se na sajmu gradjevinarstva super izrazgovarah sa par ljudi iz Rijeke, ne dotakosmo se fudbala, ustasa i cetnika, Ante i Arkana, mozda zato sto jedan od njih radi u srpskoj firmi u Rijeci, mozda jednostavno zato sto su ipak normalni.

P.S. Da li se pod Tudjman misli na onog cikicu sto je nekoc nesto radio u BEOGRADSKOM Partizanu ?
Unfuckable Unfuckable 01:13 25.04.2009

Re: Braca sa zapada

eto, bas danas se na sajmu gradjevinarstva super izrazgovarah sa par ljudi iz Rijeke,

eh, tko bi se setio čudesnog fakta da je Mala Marina Perazić - građevinac / ka iz Rijeke...
btw, cela ta ekipa sa severozapada Hrvatske, dakle : Istra + Rijeka - meni je krajnje ok.
Radovan Nastić Radovan Nastić 01:36 25.04.2009

partizanski Tudjman

Da, na tog.
Lepe je pare uzimao dok su Srbiju unistavali. Gledao fudbal i ziveo na srpskoj grbaci.
i zacudo, 45-e je bio u Partizanima, da bi 45 godina kasnije postao Ustasha. /ok, koju deceniju ranije.../

Mada, ne vidim kakve veze ima sto je bio u Partizanu, ali ok. I igraci Hajduka su plakali kada je umro Tito, a sada se toga ne secaju. Eto ti sumanuta analogija koja nema veze sa temom.
shumska shumska 13:59 25.04.2009

Re: Braca sa zapada

Rijeka vazda bila zaista najotvoreniji grad. Mene su celoga života ućutkivali na plažama (npr. po Zadru) da ne govorim "bre". Da ućutim malo....
U Rijeci i danas znam da je sve mnooogo normalnije,nego u nekim drugim gradovima, a morskim. Čudna ta "mentalna geografija"...

naknadni dodatak (to je edit, jel?) - Kad već spomenuh taj Zadar, poče film u glavi da mi se odmotava....Ajde to što su me ućutkivali na zadarskim plažama, nego se sećam svog pok. tate kako je pozeleneo jer su nam (ej) '82. godine skinuli BG tablice sa golfa. Ja ič nisam kapirala....
A juče vest u Planeti b92: kako u svekolikoj ekonomskoj krizi ima gomila slobodnih radnih mesta u Gospiću!!! Kao jbg, moraju da "uvoze" radnike iz BiH i udaljenih krajeva.....Koji apsurd, došlo mi da plačem. Onomad su Liku celu pretvorili u sablasni predeo, pust, ogoljen. Najveći etnocid, u najkraćem roku postala etnički čista teritorija....
A sad im fali radna snaga. Baš me čudi, ccccc
(eto, rekoh i dušu olakšah pa nek crknem, šta ću)
mashha mashha 02:11 25.04.2009

shumska, a jel

ti vidiš šta izaziva ova muzika- čistu agresiju!
I love it,
pozzzzz
shumska shumska 14:03 25.04.2009

Re: shumska, a jel

Meni Mashho ova muzika dodje kao da sam popila hektolitar nekog energetskog pića - u tom spidu malo omanem sa textom, puuno toga i pozaboravljam kazti, al ajde....b(l)og mi dade nekim čudom sjajnu ekipu da me dopuni -
shumska shumska 14:23 25.04.2009

o lepljenju komentara

ja ljudi jesam tehnički (mislim za tehniku) dete kreten, i uopšte mi nije jasno zašto komentar koji napišem na izvesni komentar neće da se zalepi baš na taj kom repliciram, nego odleti negde dole....Ali po kontextu se sve kapira. Valjda. Samo jes malo glupo, sve z brda z dola. Ne znam u čemu je trik. Klikćem sve po propisu, ali opet se nekako izvrpolje i odu svojim putem

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana