Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Aleksandar Vasović

KIJAVCI ILI TRANZICIONI GASTARBEIT (3)

RAZBIBRIGA 

Ponovo se izvinjavam okupljenima jer sam u predjasnjem blogu zaboravio da uz naslov stavim broj 2 (dva) pa su neki pomislili da sam greskom poslao istu stvar.

Pitao me neko da pisem o dogodovstinama sa pregovora o Kosovu. Da znate, zabava ludacka. Kad sam dolazio prvi put u Vijenu, u palatu Auepsberg gde se posledjih par meseci pregovara, spremao sam se ozbiljno. Citao  sam (ponovo) sve sto je do tada objavljeno, obnavljao telefone (posto je stari mobilni u kome mi je pamet ostao u Ukrajini - neko vreme sam, dakle, bio bez pameti i bilo mi je divno), zvao stare kontakte, slusao njihove mudre analize i sinteze, analizirao i sintetisao i sam i tome  podobno. Kad ja tamo,  a ono cvrc!


KIJAVCI ILI TRANZICIONI GASTARBEIT

Za pocetak, hvala dobronamernima na primedbama oko mog sakatog slovackog koji sam demonstrirao u predjasnjem postingu.

Nego da se vratimo na ono sto sam zapravo hteo da vam pricam:

BEC & BICIKLI 
  
Mnogo vremena provodim u Becu prateci takozvane pregovore takozvanih pregovaraca o takozvanom statusu Kosova. Mrzi me da pisem o tome.
  
Inace, boraveci tako u Becu, shvatio sam da mi se isti dopada. Imaju tamo, pored ostalih 300 cuda, rent-a-bicikl. Lepo odete na bicikl parking gde stoje zuti (Rajfajzenovi) rent-a-bicikli, stavite kreditnu karticu u masinu, ono tamo uradi BZZZZZKLANG i otkljuca vam bicikl, dobijete neki broj, uzmete bicikl i prevezete se sa tacke A na tacku B do istog takvog parkinga gde lepo ostavite bicikl i dobijete priznanicu iz masine. I jos dobijete brosuru da je to projekat grada Beca i da se godisnje tim biciklima napravi toliko-i-toliko desetina hiljada kilometara i da se preveze toliko-i-toliko ljudi. Sad, nesto ja mislim koliko li bi to trajalo u Beogradu? 
  


KIJAVCI ILI TRANZICIONI GASTARBEIT

BRATISLAVA I KAKO JE U ISTOJ  

Prvo, otkud ja u Bratislavi: Doveo me posao. Dosao sam iz Kijeva gde mi se nije svidelo.  Zasto KIJAVCI? Pa pitao me jedan prijatelj kako se zovu stanovnici ukrajinske prestonice - kijevljani, kijevci ili kijavci. I ja umro od smeha na ono kijavci i eto... TRANZICIONI GASTARBEIT? Pa bas zato. Ovo je vreme tranzicije, a ja sam gastarbajter.

Bratislava (Pressburg, Poszony) izgleda kao siromasni rodjak Beca ili Praga ili Budimpeste.

Za razliku od Beca (samo 55 kilometara na zapad), Bratislavom i Cehoslovackom (Ceskoslovackom, Ceskom-i-Slovackom, Ceskom obaska od Slovacke, Slovackom obaska od Ceske) su pedesetak godina vladali drugovi komunisti.  Drugovi komunisti su voleli da grade. Gradeci tako, napravili su most preko Dunava i porusili dobar deo starog jevrejskog kvarta u samom centru grada.  Umesto otprilike trecine starog grada koji datira od pre 1000 godina sada stoji jedan omanji bulevar i most. Na vrhu noseceg stuba istoimenog mosta stoji neko ruglo koje se sad zove Restoran UFO. Sluze koktele. 


Syndicate content