Politika

Otvoreno pismo

Jasmina Tesanovic RSS / 12.11.2009. u 12:01
prenosim tekst Centra za evroatlantske studije, JT

 

OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU SRBIJE BORISU TADIĆU POVODOM    

              REZOLUCIJE EVROPSKOG PARLAMENTA O SREBRENICI 

 

 

Predsedniče Tadiću, 

 

CEAS vas, u skladu sa vaši izjavama o posvećenosti saradnji sa Haškim tribunalom, evropskim integracijama Srbije i regionalnoj saradnji pozva da u svojstvu predsednika Srbije, ali i aktivnog predsednika  Demokratske stranke, obratite pažnju na predlog velike grupe nevladinih organizacija koji vam je upućen još 11.2.2009, da po ugledu i na poziv  Evropskog  parlamenta zauzmete  da i naš parlament usvoji rezoluciju o 11. julu kao danu sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.  

 

CEAS vas podseća da se  Rezolucijom  Evropskog parlamenta  države članice Unije, ali  i države Zapadnog Balkana, pozivaju da ubuduće obeležavaju 11. juli  kao  Dan  sećanja na genocid u Srebrenici, a kao doprinos  pravdi koja tek treba da stigne na Zapadni Balkan.

 

CEAS smatra da bi što skorije usvajanje ove Rezolucije u našem parlamentu, a za šta ne vidimo prepreke imajući u vidu skupštinsku većinu koja tvrdi da je potpuno posvećena i evropskim integracijama i saradnji sa Hagom,  bilo višeznačno korisno za Srbiju. Srbiji je potrebna institucionalna podrška i podstrek u procesu suočavanja sa nedavnom prošlošću. Srbiji je potreban institucionalni čin koji bi porodicama i sunarodnicima žrtava genocida u Sreberenici pokazao da država Srbija razume razmere i prirodu  zločina u Srebrenici. Takav gest bi nesumnjivo naišao na pozitivne reakcije u regionu, EU  i u zemljama   članicama. Moguće je da bi takav potez naišao na  povoljne reakcije i u Holandiji  koja se trenutno protivi odmrzavanju prelaznog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom. 

 

Predsedniče Tadiću, EU će u decembru ove godine ponovo  razmatrati mogućnost odmrzavanja spomenutog  sporazuma, a za taj period se  najavljuje  i poseta holandskog ministra spoljnih poslova, Maksima Ferhagena Srbiji. CEAS vas podseća da ne  postoje institucionalne prepreke da se spomenuta rezolucja do tada  ne stavi na dnevni red Skupštine Srbije. Korist od ovakvog gesta bi bila velika, a vidljive prepreke za tako nešto ne postoje.

 

CEAS vas   podseća da je odrednica genocid već korišćenja u presudi Haškog tribunala,  sa kojim po ocenama naših zvaničnika Srbija u potpunosti sarađuje, generalu Krstiću. Genocid se jasno spominje i u presudi Međunarodnog suda pravde u sporu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz februara 2007. godine. Sud je  presudio da je Srbija prekršila svoje obaveze iz Konvencije tako što nije sprečila genocid, i što je propustila da Međunarodnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju preda Ratka Mladića, optuzenog  za genocid i saučesništvo u genocidu.  Sud je, takođe,  utvrdio da je Srbija prekršila i svoju obavezu da poštuje privremene mere koje je on naredio 1993. godine, utoliko što je propustila da preduzme sve mere u svojoj moći kako bi sprečila genocid u Srebrenici. U presudi  iz 2007. se jasno navodi da Srbija mora "odmah da preduzme efektivne korake kako bi osigurala puno poštovanje obaveze da kažnjava izvršenje genocida, te da sve pojedince optužene za genocid prebaci u Haški tribunal i da u potpunosti sarađuje sa Tribunalom.“

 

 

Predsedniče Tadiću, CEAS vas podseća  na izjavu vašeg tadašnjeg  savetnika Jovana Simića da presuda Međunarodnog suda pravde obavezuje Srbiju da se jasno distancira od ratnih zločina te da  Skupština mora da donese jasnu rezoluciju u kojoj osuđuje genocid u Srebrenici. Ako Srbija to ne bude uradila, prema njegovim  rečima,  ona neće moći da se poziva na međunarodno pravo u drugim slučajevima, a mogle bi da usledposledice. Indikativno, srpska vlada i vi lično ste u predhodnom  periodu uložili ogromne vremenske i političke resurse da baš pred Međunarodnim  sudom pravde obezbedite   raspravu o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali  do jeseni 2009. niste   uspeli da ispunite obaveze prema tom sudu iz drugog spora, a kamo li da uhapsite  i isporučite  Ratka Mladića.   

 

Predsedniče Tadiću, da li ćete dopustiti  da se Srbija ogluši i o poziv Evropskog parlamenta, važnog tela Evropske  unije, u trenucima kad najavljujete  kandidaturu za članstvo Srbije u EU. Ako su vaše, i izjave zvaničnika naše vlade,  iskrene i tačne vladajuća koalicija ne bi smela da ima problema da bar za usvajnje pomenute  Rezolucije EP, ako ne i vlastite rezolucije,  obezbedi potebnu većinu.

 

 

CEAS smatra da će  lobiranje van granica Srbije za odmrzavanje prelaznog sporazuma  biti smislenije i efikasnije  ako se u samoj Srbiji učini nešto novo  i konkretno što će pokazati  da je,  kad već nije moguće  lociranje  i isporučenje  preostalih haških begunaca, moguće   nekim drugim gestom doprineti    pravdi i potvrditi  posvećenost punoj saradnji sa  Haškim tribunalom. 



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ed_novipazar ed_novipazar 12:16 12.11.2009

Kada bi imalo kome ..

Predsedniče Tadiću,

.....

Narod bi rekao: Našli ste crkvu da se Bogu pomolite.

Borisu Tadiću su usta prepuna Evrope a srce prepuno četništva.
dinarski_tip dinarski_tip 13:18 12.11.2009

Re: Kada bi imalo kome ..

Borisu Tadiću su usta prepuna Evrope a srce prepuno četništva.



Vi ste kardiolog?
ed_novipazar ed_novipazar 14:47 12.11.2009

Re: Kada bi imalo kome ..

dinarski_tip
Borisu Tadiću su usta prepuna Evrope a srce prepuno četništva.



Vi ste kardiolog?

Ne nisam kardiolog. Ali me vid jos uvijek dobro sluzi.
bjes bjes 14:48 12.11.2009

Re: Kada bi imalo kome ..

шта, гледао си му у уста?
wukadin wukadin 14:49 12.11.2009

Re: Kada bi imalo kome ..

Našli ste crkvu da se Bogu pomolite


Јес вала, то се односи и на овај портал...
Какав је сада...
У криптодепресији и под налетом разних "нацоша"
Hansel Hansel 17:57 15.11.2009

Re: Kada bi imalo kome ..

ed_novipazar
Tadiću su usta prepuna Evrope a srce prepuno četništva.
Ed, ipak ga pretera... Otprilike, kao Kusturica koji je u očima onog novinara video zlu nameru. Ja takođe nemam dokaze, samo misiim da ovo (drugo) nije tačno što kažeš, te da je on "samo" možda nedopustivo politički pragmatičan. Nemoj da ovo sada svodimo na nacionalnu i versku osnovu, ali zaista bi mogao da navedeš istaknute osobe iz drugih naroda, vera, nacija, po mogućstvu predsednike koji Tadiću primerom pokazuju kako se treba postaviti prema zločinima sopstvenog naroda... i ne samo u bliskoj prošlosti...
asparagus asparagus 13:20 12.11.2009

Osnovna pravila...

"Predsedniče Tadiću"

Ovakav pocetak pisma/obracanja bih ocekivao od Aleksandra Vucica... Plus "otvoreno pismo" nije potpisano, nema datum i mesto.
dinarski_tip dinarski_tip 14:12 12.11.2009

Usvajanje rezolucije

povlači niz pitanja:

Ko je pobio podrinjske Srbe?
Može li ubica istovremeno biti i žrtva?
Koliko ubica sa Kravice, Skelana, Kamenice je sahranjeno u potočarima?
Da li su oni zaslužili da im država Srbija odaje počast?

Ja bih odgovore na ova pitanja prepustio istoričarima. Za 50 godina...
Inner Party Inner Party 17:22 12.11.2009

Re: Usvajanje rezolucije

dinarski_tip
povlači niz pitanja:

Ko je pobio podrinjske Srbe?
Može li ubica istovremeno biti i žrtva?
Koliko ubica sa Kravice, Skelana, Kamenice je sahranjeno u potočarima?
Da li su oni zaslužili da im država Srbija odaje počast?

Ja bih odgovore na ova pitanja prepustio istoričarima. Za 50 godina...


Nije potrebna rezolucija, da je tako ona bi vec odavno bila usvojena i bila bi deo svakog Tadicevog govora. CEAS-u je potrebno da ta rezolucija sadrzi tacno odredjene recenice. Kao kada ti policija da da potpises "priznanje".

A takva rezolucija (po ukusu CEAS-a) nece nikad biti usvojena...


vlkdrag vlkdrag 17:54 12.11.2009

PAPA PRIMIO TOMPSONA

Eto je crkva za prave ustaše
sachse sachse 18:52 12.11.2009

Re: PAPA PRIMIO TOMPSONA

Hoce li CEAS ili ljudi koji podrzavaju isti, NVO aktivisti za ljudksa prava iz Srbije i Hrvatske da reaguju i salju otvorena pisma upucenim katolickoj crkvi i predsednicima, posebno sto Tompson ne sme u EU, a da udjes u Vatikan moras kroz Italiju?
A u rezolucije o Jasenovcu (uz svu duzno postovanje srebrenickim zrvama)?
A CEAS u Hrvatskoj i okolo?
nikola721 nikola721 19:40 12.11.2009

Srebrenica...

...A mene ovde neki grde sto pominjem Srebrenicu....

PS
Koliko ubica sa Kravice, Skelana, Kamenice je sahranjeno u potočarima?

Da se ova mesta nikad ne zaborave i da se pamte, bar kao Srebrenica....
dinarski_tip dinarski_tip 21:08 12.11.2009

Re: Srebrenica...

Da se ova mesta nikad ne zaborave i da se pamte, bar kao Srebrenica....


Upravo tako. Tek kad progovore o svim zločinima gospođe će biti merodavne da zahtevaju i podsećaju. Selektivnost u traženju pravde ih diskvalifikuje kod prosečnog stanovnika Srbije. A predsednik mora da ima na umu šta misli običan građanin.
svrca166 svrca166 22:55 12.11.2009

Nevazno

Za ratni vihor koji nas je zadesio sve nas na Balkanu nismo krivi samo MI već i ta EVROPA! Sada hoće da poistovete holokaust i genocid sa onim što de desilo Srebrenici! Koliko ja znam tamo nisu stradali žene i deca nego samo vojno sposobni muškarci koji su po svemu sudeći bili tamo gde vojske bilo kakve nije trebalo da bude! To je bila demilitarizovana oblast gde vojska ni kakva pa ni paravojna nije smela da bude! Sa te oblasti Srpska vojska je primala nevidjene gubitke i to baš od tih koje sada treba da žalimo! Jadno i bedno da nam tudjinci govere koga da žalimo a koga da teramo van zemlje!Kolika je tačna cifra niko nezna ali bitno da treba da se da to na skupštnu!Dobro a kada je bio iscenirani masakar u Račku? Daj i taj dan žalimo ili da žalimo dan kada su nas NATO avioni bombardovali!Da to sada nije tema jer je aktuelna SREBRENICA!
sveti_gral sveti_gral 17:42 13.11.2009

Ma važno je

svrca166
Koliko ja znam tamo nisu stradali žene i deca nego samo vojno sposobni muškarci koji su po svemu sudeći ...


Pa ne znaš dovoljno i nemoj da pišeš nepojamne stvari. Ubijani su i ljudi od 70 godina, bračni parovi, dete od 11 godina... Pitaj onog prevodioca što je prevodio spiku holandskih vojnika sa već kime od silnih srpskih generala, njemu su stradali najbliži.

To je genocid, sud je tako utvrdio. Slagali se ili ne. Na svim pravnim fakultetima around the globe uči se da je to genocid u Evropi. Period. Negirati Srebrenicu znači i negirati zločine nad Srbima i Hrvatima. Nije ovo mesto za elaboraciju, ima na netu ihaj haj tekstova o tome.

Nego, u Srbiji se po dobrom starom običaju nekome uvek nabija na nos nešto. Zamisli molim te, Centar za evroatlantske studije pisao Kenu da kao obrati pažnju na pismo grupe.. AJDE? Pisali Kenu? ONOM Kenu? Pa jesu mu ODBRUSILI? Jašta, rekli mu da bi trebalo da obrati pažnju na pismo grupe... IDI, to mu rekli?

Pa bre polovina potpisnika može Kenu to da LIČNO kaže, na raznim prijemima, koktelima, dočecima ili dok sede po kafanama u Bgd. Poznaje ga bolje nego ja što ga vidim samo na telki pa promenim kanal. Ili njegove savetnike za spoljnu politiku. Ili ljude "iz Kabineta". Ili se dobro kotiraju u Krunskoj. Bez brige, vrlo se dobro znaju. Nek kažu njegovoj ženi, njegovom kuvaru, svastiki, šuraku, komšiji... i to je ljudskije nego produciranje sa saopštenjima. Kao u sapunici.

Kao što je besmisleno negirati Srebrenicu, besmisleno je i mahati stalno tim nepočinstvom i nabijati na nos svima u Srbiji. Bolje je i mnogo, mnogo učinkovitije tu silnu energiju od pisanja saopštenja usmeriti da o tom zločinu makar u udbenicima piše kako bi trebalo, ako već skupština neće da se time bavi. Ne bave se oni ni drugim stvarima pa niko ne piše saopštenja Kenu. O recimo cca 1 mil bez posla. Ne videh te gromade od NVO da su ga zaskočile takvim saopštenjem.

Ovo je jako poučan detalj iz skorašnje debate u Evropskom parlamentu. Od 54 sec pa dalje.



nikola721 nikola721 20:20 13.11.2009

Re: Ma važno je

Posto izgleda nisam bas najbolje informisan, voleo bih da mi neko objasni kakve veze ima drzava Srbija sa Srebrenicom. Molim autorku bloga za objasnjenje, jer Jasmina cesto pokrece tu temu (Srebrenica in my mind...). Dakle, ocekujem strucno objasnjenje.
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 23:57 13.11.2009

Re: Ma važno je

Eto vam odgovora u obliku vaseg pitanja, sami ste rekli:
Ako danasnja Srbija nema nikakve veze sa genocidom 1995. u Srebrenici, zasto onda ne moze da prihvati rezoluciju o 11. julu kao danu secanja na Srebrenicki zlocin?
nikola721 nikola721 00:43 14.11.2009

Re: Ma važno je

Odgovor i nije neki, vise je retoricki gaf (ocekivao) nego argumentovan (posto ste strucnjak za Srebrenicu) odgovor ...pa i Kosovo nisu priznale sve drzave, pa je, eto, drzava.
Dakle, jos jednom, kakve veze ima drzava Srbija sa Srebrenicom, da bi bila prozivana, na bilo koji nacin u vezi Srebrenice...?
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 11:10 14.11.2009

Re: Ma važno je

posto poznajem vasu prepotentnost
vezanu
za nepoznavanje pitanja Srebrenice i svih mojih blogova
hvala na ucescu i adios
mayo1 mayo1 12:53 14.11.2009

Re: Ma važno je

Dakle, jos jednom, kakve veze ima drzava Srbija sa Srebrenicom, da bi bila prozivana, na bilo koji nacin u vezi Srebrenice...?


Možda sitnica da je Ratko Mladić bio na platnom spisku Vojske Srbije i Crne Gore do 16.06.2001. godine.
(btw, i sav oficirski kadar "RSK" i VRS)

"Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je kako Ratko Mladić, jedan od najtraženijih odbjeglih optuženika za ratne zločine u svijetu, redovito dobiva svoju mirovinu od Vojske Srbije i Crne Gore."
(Blic, 7.12.2004.)
Srbija mu vjerojatno ne bi isplaćivala mirovinu, da je nekako nije zaslužio.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 00:36 15.11.2009

Re: Ma važno je

"Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je kako Ratko Mladić, jedan od najtraženijih odbjeglih optuženika za ratne zločine u svijetu, redovito dobiva svoju mirovinu od Vojske Srbije i Crne Gore."
(Blic, 7.12.2004.)


Nisam znao da Blic ima izdanje na ijekavskom?
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 00:39 15.11.2009

Re: Ma važno je

za nepoznavanje pitanja Srebrenice i svih mojih blogova



Gospodjo, vasi blogovi su uvek jedno te isto, sa casnim izuzecima, kad sam se slagao sa vama. Ne razumem cemu ovo otvoreno pismo, bez potpisnika, sluzi. Koja svrha svega ovoga osim da se jos jednom pljune po Srbiji? Boris Tadic ne cita ni mnogo vaznija pisma.
mayo1 mayo1 09:48 15.11.2009

Re: Ma važno je

Vasa S. Tajčić:
Nisam znao da Blic ima izdanje na ijekavskom?


Da, ijekavica je u cijeloj priči najvažnija.

evo malo i ekavice:
(iz dnevnika Ratka Mladića)
"U beležnici se nalaze zapisi i sa sastanaka Mladića, Stanišića i „drugih visokih političkih i vojnih lidera” sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, održanim između 27. januara i 5. septembra 1995. godine.
Tužilaštvo u Tribunalu je u svom zahtevu Sudskom veću obrazložilo da „beleške sa tih sastanaka ilustruju blisku saradnju između učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu, uključujući optuženog Stanišića, i da se u njima ocrtava uloga Stanišića kao koordinatora između različitih učesnika u poduhvatu”.


[url=http://www.blic.rs/temadana.php?id=95654][/url]
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 10:18 15.11.2009

Re: Ma važno je

Pismo je Centra za evroatlantske studije ( kakav vise potpise hocete!?)
ne pisemi blogove da bih se dopadala citaocima ili oni sa mnom slagali
Niko ne zna sta (ne) citaju predsednici, pa ni Boris Tadic
Otvoreno pismo je stilska forma
svrca166 svrca166 17:03 14.11.2009

Račak

Što mi nema posta za RAČAK i za Jasminino ADIOS!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana