Gost autor| Politika| Zabava| Životni stil

ђиласа за председника србије

antioksidant RSS / 02.02.2010. u 13:58

градоначелник драган ђилас данас је гостовао у "кажипрсту" и причао на разне теме. кога интересује вероватно се има наћи на b92.fm-у. ништа спектакуларно. мој коментар би био музички интермецо доле и порука boys don't cry.

 на власти си. нико те неће волети због тога. сви ће све од тебе тражити и ти ћеш бити за све крив. прихватио си власт. живи с тим. то је део пакета. колико год се патетика александра вучића увијала у "ја сам инжењер и хоћу да радим а не да причам" став ипак не приличи. далеко мање него вучићу бар - он ем је рођен такав кмекав ем није на власти - мисли о томе и не буди њањав.

 

елем, на самом крају "председник тадић и ја" тираде, ваљда у жељи да буде оригиналан и да покаже немоћ свих осталих (па тако јелте остајемо само ми), ђилас је позвао и да се престане само кукати на власт (која ради најбоље што може) већ да се дају конкретни предлози како ствари побољшати. позвао је да свако да по 5 предлога.

 

па ево мог скромног прилога:

 

1. обелоданите коалиционе споразуме. често се по медијима врти конструкција да "некој странци неко место "припада" по коалиционом споразуму". WTF??!!?? припада? на основу чега припада? одакле то божанско право на место председника управног одбора? одговор је увек лаконски - на основу коалиционог споразума. тако сам ућуткан кад сам питао ко држи љиљану чолић у управном одбору студија б? тако сам ућуткан кад сам питао одакле михајлов на месту секретара владе? коалициони споразум. тамо пише да то припада дсс-у па ти сад заборави да госпа чолић призива креационаштво, да михајлов и даље заступа да "је у предизборној кампањи све допуштено". коалициони споразум. на шта тачно личе ти ваши коалициони споразуми? да ли у њима постоји дефиниција најмањег заједничког садржаоца странака које чине коалицију или је у питању расподела плена? да ли у њима постоји тачан опис шта се жели постићи током мандата или списак радних књижица које траже ухлебљење? док се не усвоји неки закон који би увео обавезу обелодањивања коалиционих споразума позивам да странке које су сад на власти, ако немају шта да крију, објаве своје коалиционе споразуме. ако немају чега да се стиде а ја обећавам да нећу да се смејем.

 

2. све функције у свим јавним предузећима бирајте конкурсима. уз претпоставку да јавно објављени коалициони споразуми никако не могу садржати чланове типа (агенцији за запошљавање "српска демократска партија" припада место директора "градске депоније" и 3 места у управном одбору "приземљеног авио превозника") остаје сасвим логично да се на управљачка места у јавним предузећима бирају/постављају најспособнији људи. тренутно не постоји једноставнији начин проналаска најспособнијих од јавно спроведених конкурса. пробајте, не боли. бар не боли приватнике који сваку грешку при избору својих упосленика плаћају из свог џепа. а приватна предузећа су ефикаснија. мисли о томе.

 

3. објавите стенограме свих скупштинских седница, свих седница свих скупштинских одбора, објавите листинге свих гласања. неопходно је да јавност има могућност да сазна шта се дешава, како се дешава и зашто се дешава. "демократија умире иза затворених врата" каже изрека и ма колико се скупштинска циркусијада смучила свима, јавности мора бити омогућен потпун увид у процесе доношења одлука. сад, нисам толико наиван да верујем да у садашњој подели карата моћ одлучивања лежи у скупштинским одборима али када се упале рефлектори видеће се колико је и где тачно има. и наравно - странке нису и не могу бити власници посланика. ми живимо у представничкој демократији где представници (посланици) представљају гласаче. не странке и председнике странака. дакле, да чујемо ко шта прича, ко како гласа па нека ми, гласачи сами доносимо одлуке да ли неког хоћемо да нас "презентује".

 

4. обелоданите изворе финансирање странака. слободно потрошите паре из буџета на ревизоре. то вам нико неће замерити. можда финансијери али погледајте то са ведрије стране. (обећавам да ћу смислити и неку ведрију страну и за странке и за "финансијере". мени као гласачу би сама чињеница да се види ток новца била довољно "весела" (а и јавном тужиоцу вероватно)).

 

5. поштујте устав и законе. глупо звучи када се ово изговара али на жалост је неопходно. и поновићу. поштујте устав и законе а нарочито делове који се односе на овлашћења. није битно ко је како изабран, битно је кад је изабран да се понаша у складу са својим надлежностима. и то што је неко председник србије нема никаквог утицаја на рад владе србије. а то што је неко председник странке док је председник србије то је већ неваспитање и непоштовање устава.

 

мада, ова последња ставка ће доћи сама по себи ако се имплементирају претходне. па да не инсистирамо превише на томе. кад у парламенту буду седели људи који мисле својом главом и пред грађанима сносе последице својих одлука, кад за функцију у јавном предузећу буде важније знање него припадност, кад странке буду имале јасно видљиве токове новца, поп ће бити поп, боб ће бити боб а председник србије ће бити икебана.

 

.........................................................

 

 

......................................................

и на крају наслов

 

зашто ђиласа за председника србије? ма нисам ја озбиљан али нека се тадић мало једи. 

 

 

: )))) Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 14:30 02.02.2010

...

ђиласа за председника србије

Eh sad..mislim, što jes' jes'..dečko nije loš, nadavao se u prvom delu sezone, ali odmah za predsednika?
Ja bih ga prvo malo u Zvezdu, da vidimo kakav je kad su u pitanju veća iskušenja.

Prvi
A sad na čitanje!
reanimator reanimator 14:33 02.02.2010

Re: ...

Aha..taj Djilas?!

AO..šta kažeš..kako sam ti izdramatizovao početak bloga :)
antioksidant antioksidant 14:39 02.02.2010

Re: ...cisto da vidimo o kome pricamoAO..šta kažeš..kako sam ti izdramatizovao početak bloga :)

: )))
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:44 02.02.2010

Ne bih voleo da sam u koži gradonačelnika

Prvo, baš se pitam gde nadje ovaj izraz

и не буди њањав (ne radi mi mehanizam za citiranje, zbog eksperimentisanja koje traje!)

Ako izraz treba da ima negativnu konotaciju, mogla bi se Njanja - naljutiti, a siguran sam, AO, da ti to nije bila namera, he, he, he... !

Drugo, Tibor Jona, duhoviti momak from Panchevo, takodje je potkačio Djilasa.

Ako Djilas navrati na ovaj blog, da bi malo odmorio svoju preumorenu radnu dušu, on će se zaprepastiti - pa može čak da uzme u razmatranje mogućnost da kovertira OSTAVKU.

A siguran sam da ni tebe i Tibora (o drugim blogerima da i ne govorim) ne bi to radovalo, pošto je vaša kritika krajnje dobronamerna, zar ne?
antioksidant antioksidant 18:11 02.02.2010

Re: Ne bih voleo da sam u koži gradonačelnika

Prvo, baš se pitam gde nadje ovaj izraz

и не буди њањав

naucio me osmeh
(i on mene uci recima - ne samo ja njega :))

pa može čak da uzme u razmatranje mogućnost da kovertira OSTAVKU.
nemoguce
ostavka se daje samo pod uslovom da ce je neko odbiti ili ce te postaviti na visu poziciju ili ce te ponovo izabrati na istu
: ))
pošto je vaša kritika krajnje dobronamerna, zar ne?

ja i ne kritikujem
ja predlazem resenja (5 kako je i trazeno)
miloradkakmar miloradkakmar 15:28 02.02.2010

Još

razumem kad postoji koalicioni sporazum i znaš kome šta pripada, ali kad neko prima platu, a nije u tom koalicionom sporazumu ( u opoziciji je), i ništa ne radi( radi svoj lični biznis), onda to malo ne razumem.
Lepo su mi govorili da politiku ne treba razumeti, treba se u nju uvući, ili nešta drugo, biti akter.
Biljana 77 Biljana 77 16:18 02.02.2010

Ma gde me nađe..

далеко мање него вучићу бар - он ем је рођен такав кмекав
Ako postoji nešto na svetu što me izbacuje iz takta i pre nego što se desi, to je Vučićevo skromno i nadasve nadnarodnomsudbinom zabrinuto krivljenje glavice na stranu.

мада, ова последња ставка ће доћи сама по себи ако се имплементирају претходне
Apsolutno se slažem sa svih pet, pa zato smo se valjda borili onih dana, sem sa ovim zaključkom.. Mislim da je obrnuto; da se poštuju ustav i zakon prethodne četiri stavke se ne bi dovodile u pitanje.
antioksidant antioksidant 16:31 02.02.2010

Re: Ma gde me nađe..

to je Vučićevo skromno i nadasve nadnarodnomsudbinom zabrinuto krivljenje glavice na stranu.

:)
on bez toga i ne komunicira
(zato i ne bloga - kako da mu ovde zadrhti glas?)

Mislim da je obrnuto; da se poštuju ustav i zakon prethodne četiri stavke se ne bi dovodile u pitanje.

moja nepreciznost - "postovanje" ustava i zakona u delu ovlascenja - a kad bi postovali zakone - gde bi nam kraj bio....

reanimator reanimator 17:33 02.02.2010

Re: Ma gde me nađe..

Biljana 77
Ako postoji nešto na svetu što me izbacuje iz takta i pre nego što se desi, to je Vučićevo skromno i nadasve nadnarodnomsudbinom zabrinuto krivljenje glavice na stranu.


Ne osudjujmo čoveka. Ja mislim da ne radi to tendenciozno, nego mu ponekad implant sklizne u ugao usne?!
Ili koristi Avon karmin?! Mislim...to kad ti malo ode ruka, pa staviš malo više, pa se stvrdne...
Unfuckable Unfuckable 21:29 02.02.2010

Re: Ma gde me nađe..

to je Vučićevo skromno i nadasve nadnarodnomsudbinom zabrinuto krivljenje glavice na stranu.

sa onim ispruženim sastavljenim ljigavim prstićima kao "krov" ispred face...
medjutim92 medjutim92 14:52 03.02.2010

Re: Ma gde me nađe..

Unfuckable
sa onim ispruženim sastavljenim ljigavim prstićima kao "krov" ispred face...


skoro pa ovakojos da zavapi "Nije to, draaagi antioksidante, kao sto vi mislite.." s narocito naglasenim draaaagi..
antioksidant antioksidant 15:04 03.02.2010

Re: Ma gde me nađe..

skoro pa ovakojos da zavapi "Nije to, draaagi antioksidante, kao sto vi mislite.." s narocito naglasenim draaaagi

a ovo me plasi...
a nije kod vucica strasno
one je nekako ... plaчkast
(sto je ipak stepen iznad njanjavog)


loader loader 17:29 02.02.2010

Dijalektika

Jel vidite koliko je bolje kad se stav glasno kaže? :)
Prestaju bolovi, živci se opuštaju...
Jedino novčanik ostaje u istom stanju :) .. (:
sentinel26 sentinel26 21:49 02.02.2010

Objava

1. To je rezervni Ustav Srbije, dok je ovaj "noćni" na snazi, ne može da se objavljuje da ne bi uznemiravali javnost, a oni mnogo brinu o voljenoj raji..

2. Princip : "Mi gradimo javna preduzeća - javna preduzeća grade nas" je do sada davao sjajne rezultate pa nemaju razloga da ga mijenjaju.

3. Poslanici ustvari i ne postoje - to su glasovi - napr. 101. glas, 116.glas, 126. glas (srebrno-bronzani a ako izbace jednog opozicionog napolje onda može da bude i pozlaćen ) a 127. glas je čisto zlato.

4. Mika pekar iz Donje Trbušnice = 100 Eura, Žika Glavonja piljar iz Bijele Jaruge = 10.000,- dinara, ... itd..

5. Jednom rukom za ustav i zakone a drugom za plotove, a plotovi krivudavi mnogo i bušni i obaljeni pa moraju da posrću ...

ecce-florian ecce-florian 23:08 02.02.2010

Dopuna predloga

Da postane predsednik Srbije tek onda kada Demokratska stranka izgubi na izborima.

Obrazloženje

Zbog očuvanja kontinuiteta načina dolaska na vlast - mesto gradonačelnika Beograda.

Kako je na narečenom primeru dokazano da nije bitno kako su Beograđani glasali, treba razmisliti i o ukidanju izbora u Srbiji uopšte.
dexter92 dexter92 12:42 03.02.2010

OK

Zanima me da li blogeri vide nekog u Srbiji ko bi za njih bio licnost od kredibiliteta?
I nemojte upsteno, takav postoji, ali nije na sceni.
Molim ime, prezime i obrazlozenje zasto.
Hvala.
antioksidant antioksidant 13:34 03.02.2010

Re: OK

Zanima me da li blogeri vide nekog u Srbiji ko bi za njih bio licnost od kredibiliteta?

zanima i mene
hajde kad dobijes odgovor posalji mi na pp
a ako ti imas neko ime, prezime i obrazlozenje feel free to proceed...
dexter92 dexter92 17:20 03.02.2010

Re: OK

Mozda bas Dragan Djilas.
Smatram da ima dovoljno postenja , strucnosti , entuzijazma , cvrstine karaktera , humanosti ali i autoriteta da bude na visokoj upravljackoj funkciju (npr. premijerskoj).
Ukoliko ima suprotnih misljenja molim iznestite, ali argumentovanih, ne tipa "pisalo u kuriru".
Ne bih voleo da se zeznem kao nekad kad sam polagao nade u Dinkica..


antioksidant antioksidant 17:31 03.02.2010

Re: OK

Smatram da ima dovoljno postenja , strucnosti , entuzijazma , cvrstine karaktera , humanosti ali i autoriteta da bude na visokoj upravljackoj funkciju (npr. premijerskoj).

predsednickoj. ne premijerskoj
kao nekad kad sam polagao nade u Dinkica.
sta da kazem...
u dinkica je odmah na pocetku bilo ocito koliko treba polagati nade
drug.clan drug.clan 17:36 03.02.2010

Re: OK

Smatram da ima dovoljno postenja , strucnosti , entuzijazma , cvrstine karaktera , humanosti ali i autoriteta da bude na visokoj upravljackoj funkciju (npr. premijerskoj).
Ukoliko ima suprotnih misljenja molim iznestite, ali argumentovanih, ne tipa "pisalo u kuriru".


kada neko trazi iskljucivo argumente od onih koji su protiv nekog stava obicno najpre da neke argumente za takav stav.

mene narocito zanimaju neki argumenti (primeri ili dokazi) za pripisivanje ovih (narocito boldovanih) osobina gradjaninu Djilasu
dexter92 dexter92 18:02 03.02.2010

Re: OK

Djilasa ne pozanjem licno.
Utiske sam stekao na osnovu javnih nastupa.To je neka moja interna procena, utisak. Takodje smatram da je politicar koji je spreman da odgovara na pitanja javnosti u kontinuitetu. To mi uliva poverenje.
Konacno, dajte neku vasu alternativu.
Generalno kao narod moramo da napravimo kvalitativni pomak i iz borbe "protiv neceg" i "biranja manjeg zla" jasno definisemo sta je ono sto zaista zelimo, kome cilju tezimo.
drug.clan drug.clan 18:38 03.02.2010

Re: OK

dexter92
Djilasa ne pozanjem licno.
Utiske sam stekao na osnovu javnih nastupa.To je neka moja interna procena, utisak. Takodje smatram da je politicar koji je spreman da odgovara na pitanja javnosti u kontinuitetu. To mi uliva poverenje.
Konacno, dajte neku vasu alternativu.
Generalno kao narod moramo da napravimo kvalitativni pomak i iz borbe "protiv neceg" i "biranja manjeg zla" jasno definisemo sta je ono sto zaista zelimo, kome cilju tezimo.znaci nema argumenata, sve je na osnovu osecaja...

ja sam ga jednom sreo jos dok je bio samo tajkun koji se obogatio u periodu kada su skoro svi ostali osiromasili, tada nisam stekao utisak koji vi imate

sa djilasom i njemu slicnim u ponudi jos dugo nece biti biranja "za" vec samo "protiv" - nazalost
antioksidant antioksidant 18:42 03.02.2010

Re: OK

Generalno kao narod moramo da napravimo kvalitativni pomak i iz borbe "protiv neceg" i "biranja manjeg zla" jasno definisemo sta je ono sto zaista zelimo, kome cilju tezimo.

prvo, ja se malo salim pa ne zameri na (eventualnoj) grubosti
drugo - kao narod? koji narod? srpski? sta cemo sa nesrbima u srbiji?
trece- na izborima uvek biras nekog ko ti je najpriblizniji po stavovima. nikad nema idealnog kandidata. to i jeste u sustini izbor "manjeg zla" (tj najamnjeg odstupanja od tvojih svetonazora)
cetvrto - i ti sam kazes da o djilasu ima pozitivan utisak. utisci su individualni pa ne mozes ocekivati neku alternativu od nekog drugog
peto - ako pitas za koga bih glasao - zavisi od ponude - da se bira izmedju djilasa i tadica izabrao bih djilasa (bez razmisljanja) - da se bira izmedju jeremica i tadica izabrao bih tadica a poveo bih i babu na glasanje
i na kraju cilj kome tezim ja ne mora biti cilj kome tezis ti a moj cilj je da zagreb i beograd pruzaju apsolutno isti kvalitet zivota bez obzira da li se zoves borivoje djordjevic ili jasenko houra (tj da ...... kojima je nacionalno bitnije od asfalta prestanu da budu bilo sta osim statisticke greske). to naravno ne mora biti i tvoj cilj
drug.clan drug.clan 13:44 03.02.2010

hih

ko to opet dira "srpskog blumberga"?
antioksidant antioksidant 13:49 03.02.2010

Re: hih

drug.clan
ko to opet dira "srpskog blumberga"?

mrkonjic
drug.clan drug.clan 14:37 03.02.2010

Re: hih

antioksidant
drug.clan
ko to opet dira "srpskog blumberga"?

mrkonjicsram ga bilo

i to bas sada kada "uspesno resava" problem beskucnika - nehigijenskih naselja
antioksidant antioksidant 14:41 03.02.2010

Re: hih

i to bas sada kada "uspesno resava" problem beskucnika - nehigijenskih naselja

pre par meseci
drug.clan drug.clan 14:47 03.02.2010

Re: hih

antioksidant
i to bas sada kada "uspesno resava" problem beskucnika - nehigijenskih naselja

pre par meseciimaju isti approach

pitam se samo da li je djilas kao sirovija varijanta jednako pokvarene licnosti bio primoran da "dobije" saglasnost rodbine
antioksidant antioksidant 14:52 03.02.2010

Re: hih

drug.clan
antioksidant
i to bas sada kada "uspesno resava" problem beskucnika - nehigijenskih naselja

pre par meseciimaju isti approach

pitam se samo da li je djilas kao sirovija varijanta jednako pokvarene licnosti bio primoran da "dobije" saglasnost rodbine


kod bloomberga postoji i ovo
All it takes is for a relative to agree to take them in.
djilas se ne smara sa pronalazenjem nekoga ko ce preuzeti "iseljene"
dakle odgovor je ne
djilas ne trazi saglasnost rodbine
drug.clan drug.clan 15:00 03.02.2010

Re: hih


antioksidant

kod bloomberga postoji i ovo
All it takes is for a relative to agree to take them in.
djilas se ne smara sa pronalazenjem nekoga ko ce preuzeti "iseljene"
dakle odgovor je ne
djilas ne trazi saglasnost rodbine

pa to i kazem gore, blumberg "nabavi ili napravi" saglasnost koja u americi ima pravnu tezinu vazduha koji se pomeri tokom izgovaranja te saglasnosti.

antioksidant antioksidant 15:06 03.02.2010

Re: hih

ma znam
nego nije mi bila poenta nesto protiv djilasa
hteo sam da pomognem sa idejama i predlozima...
drug.clan drug.clan 15:14 03.02.2010

Re: hih

antioksidant
ma znam
nego nije mi bila poenta nesto protiv djilasa
hteo sam da pomognem sa idejama i predlozima...pa eto ja mu dadoh kompliment:

"isti blumberg" - koliki li mu je sada ego
antioksidant antioksidant 15:19 03.02.2010

Re: hih

"isti blumberg" - koliki li mu je sada ego

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana