Društvo| Porodica

Ponižavajuće procedure ili kako se slika beba za pasoš?

vhedrih2 RSS / 17.12.2012. u 11:51

 

Niška policijska uprava, jutros u 8:20.  Ona služba gde se podnose zahtevi za pasoše. Supruga i ja sa našim najmlađim sinčićem, bebom od nepuna dva meseca. Došli da podnesemo zahtev za pasoš za klinca. Primaju nas tačno na vreme. Dokumenta sva na mestu, sve po propisu. Otvaraju postupak, pregledaju šta treba, sve ide kako treba... I onda slikanje. Ono čuveno slikanje za naše pasoše. U kabini, sa službenim fotoaparatom, pod strogo određenim uslovima i sa strogo propisanim izrazom lica, ona procedura zbog koje svi na pasošima izgledamo kao lica s poternica. I beba treba da se slika za sliku za pasoš kažu. Malo mi je čudno da bebu od jedva dva meseca treba da ima sliku u pasošu, ali dobro, propisi su propisi. Računam evo je beba, uzeće fotoaparat, slikaće bebu i to je to.

Međutim, ne. Kaže ljubazna službenica meni, to se ne radi tako. Beba mora da se slika u kabini, da joj se glava pribije uza zid kabine, da stoji vertikalno (edit: u smislu da je neko drzi u vazduhu u vertikalnom polozaju prislonjenu uz zid kabine) i da bude u nivou fotoaparata. Onako kako se slikaju i odrasli. To je malo teško, kaže ona meni, pa zato uzmite onda vi da je držite pošto treba ipak fizička snaga da se to izvede. Takođe, ruke da joj vežemo pelenom da ih ne diže iznad glave, jer ne smeju ruke da se vide na slici. Ili da strpamo bebine ruke u džakče da ne može da mrda. Bude meni čudno, ali ajde, preživećemo za toliko. Stanem ja nekako, podignem momka i čekam..... Ali ne može, kaže službenica. Mora da gleda i da su mu otvorene oči. Kako bre da su mu otvorene oči? Pa on ima nepuna dva meseca. On je beba, on kad spava - spava, kad gleda gleda. Ne otvara oči po komandi. Ako se probudi, verovatno je da će početi da plače i tražiti da sisa. Ali ajde, savesnošću uzornih građana naviknutih da poštuju propise i procedure bez da previše razmišljaju o njima, jer valjda je neko već razmišljao o tome kad ih je uvodio, pokušasmo da probudimo klinca. Pozvah ga nekoliko puta po imenu, počešah po ručici. Klinac ni da mrdne. Najeo se pre da dođemo i spava, pet para ne daje.

I kako vreme odmiče, tako meni polako dolazi do mozga šta se tu zapravo depašava. Čekaj stani malo - oni bre zahtevaju od dvomesečne bebe da se ponaša i slika kao da je odrasla! Da bi ostvarila pravo na pasoš. Beba koja ne može još ni glavu da podigne kako treba, ni da sedi (niti sme da se stavlja u sedeći položaj), ni da se okrene, baš ništa sama. Koja još ni ne prepoznaje objekte oko sebe kako treba. Takva jedna beba smislili su oni treba da se ponaša kao da je odrasla i da se slika stojeći u kabini u vertikalnom položaju, da joj glava bude tamo gde bi odrasloj osobi bila glava i da napravi izraz lica kakav bi odrasli napravio! A mi kao roditelji treba u takvom jednom maltretiranju deteta da učestvujemo. Da ga držimo u položaju koji mu je neprirodan i još da obezbedimo ga gleda gde treba! Inače ništa od pasoša. Nečuveno.

Kako je moguće da takva procedura uopšte postoji? Pa to se tako radi već 4-5 godina kažu oni meni.. Ali ljudi, tražiti od dvomesečne bebe koja ne može ni da stoji ni da sedi, da se slika simulirajući sedenje ili stajanje je kao da tražite od odraslog čoveka da se slika lebdeći u vazduhu sa raširenim rukama da bi simulirao da ume da leti. Ili da tražite od čoveka koji nema noge da visi prikačen za plafon da bi izgledalo kao da ih ima...  I odosmo kući nezavršena posla. Odbih da bebu izlažem ovakvom maltretiranju, pa ako nema pasoša nema. Nek ide život.

I recite vi meni. Vidite li i vi ovde nešto čudno ili sam ja kao roditelj previše razmažen?

Za kraj: Na kraju su nam rekli da možemo i sami da donesemo bebinu sliku, s tim da je slika fotograf po tačno određenim pravilima. I sad čekamo da dođe fotograf da slika i gledamo da to uklopimo da dođe baš kad beba bude budna. Videćemo šta će ispasti na kraju....

Edit: Dan kasnije - sve se na kraju uspesno zavrsilo - odneli smo sliku koju smo sami slikali. Sluzbenica je pozvala kolegu da joj pomogne da to sve unesu i urade vec sta treba s tim dokumentima. Potrajalo je dosta  dok su se izborili s valjda nekim komplikacijama koje donesena umesto direktno snimljene slike ukljucuje, a to je ukljucivalo i pozivanje nekog call centra u Beogradu, ali na kraju dobismo magični papir s kojim da podignemo pasoš. za nedelju dana...Komentari (88)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 12:03 17.12.2012

Je l' ovo ozbiljno?

Takođe, ruke da joj vežemo pelenom da ih ne diže iznad glave, jer ne smeju ruke da se vide na slici

vhedrih2 vhedrih2 14:43 17.12.2012

Re: Je l' ovo ozbiljno?

Potpuno ozbiljno. Doduse ne onako kako se u filmovima vezuju kriminalcima konopcem jedna za drugu iza ledja, nego da se pelena veze oko cele bebe, tako da joj ruke budu pripojene uz telo da ne moze da mrda...
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 12:29 17.12.2012

poznata mi situacija

tako smo i mi hteli da vadimo pasoš za našu klinku kada je imala 2 meseca, ali smo odustali zbog svega toga upravo iz razloga koje opisuješ. na sreću nismo imali nameru da putujemo u narednih nekoliko meseci.
na kraju smo to uradili kada je imala nekih 6 meseci, procedura je bila ista ali je ipak bilo lakše pošto je tada već mogla da drži glavu uspravno i lakše da se natempira kada ne spava. jedino je meni bilo teže (pošto je otežala) da je držim tako postrance (bukvalno kao da lebdi u vazduhu) dok je fotograf ne uhvati u momentu kada pogleda u objektiv. na kraju fotka ispala super sa sve osmehom od uva do uva, al da je maltretiranje, maltretiranje je.

p.s.
mogao bi po ugledu na blogokomšiluk da otvoriš konkurs za najbolju priču o slikanju za bebeći pasoš
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 12:31 17.12.2012

Re: poznata mi situacija

A je l' ste možda mogli da je sami uslikate kod kuće i ponesete fotku?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 12:32 17.12.2012

Re: poznata mi situacija

možda, ali to nam nisu predložili...
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 12:35 17.12.2012

Re: poznata mi situacija

Sad sam pogledala na MUPovom sajtu, može fotka da se ponese:

Zahtev za izdavanje pasoša za maloletno lice podnosi jedan od roditelja uz pisanu saglasnost drugog roditelja (overena u sudu ili opštini, ili ukoliko je drugi roditelj lično prisutan, saglasnost se daje samo potpisivanjem na zahtevu ), odnosno drugi zakonski zastupnik ili staratelj, pri čemu je neophodno priložiti sledeća dokumenta:

važeću ličnu kartu ili, ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko – konzularnom predstavništvu Republike Srbije, drugu ispravu iz koje se može utvrditi identitet podnosioca zahteva;
uverenje o državljanstvu Republike Srbije - ne starije od šest meseci, ukoliko se zahtev podnosi u zemlji, odnosno ne starije od godinu dana , ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko – konzularnom predstavništvu Republike Srbije, koje se prilaže samo kod prvog izdavanja biometrijskog pasoša ;
pasoš čiji je rok važenja istekao ili koji ne može služiti svojoj nameni;
nije obavezno, ali se po želji građana može priložiti i fotografija veličine 50h50mm ("an fas", na jednobojnoj sivoj pozadini);
druge javne isprave kojima se dokazuju podaci iz zahteva - ukoliko za to postoji potreba ( npr. izvod iz matične knjige rođenih, i dr.);
dokaz o uplaćenoj naknadi za obrazac pasoša;
za hitne slučajeve – dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka ( u pisanoj formi)
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 12:44 17.12.2012

Re: poznata mi situacija

jes i onda doneseš fotku i oni kažu ne odgovara, aj opet.
deset_slukom deset_slukom 12:44 17.12.2012

Re: poznata mi situacija

Treba u policiji da imaju rezervnu sliku, za slučaj da se beba neodgovorno ponaša, pa se na da uslikati. Ionako bi samo baba i deda primetili da ne liči na njih.
NNN NNN 13:22 17.12.2012

Re: poznata mi situacija

A je l' ste možda mogli da je sami uslikate kod kuće i ponesete fotku?
Nama rekli da ne može
antioksidant antioksidant 13:26 17.12.2012

Re: poznata mi situacija

NNN
A je l' ste možda mogli da je sami uslikate kod kuće i ponesete fotku?
Nama rekli da ne može

a da li može da se povede neko starije ili mirnije dete?
vhedrih2 vhedrih2 14:47 17.12.2012

Re: poznata mi situacija

Sad sam pogledala na MUPovom sajtu, može fotka da se ponese:


Moze. Znam to i ja. Medjutim znam da se ranije desavalo da kazu da ne moze i da ipak mora da se slika ili da ne odgovara ili da tretiraju da je to fakultativni deo dokumentacije, pa da ne zamenjuje slikanje. Ja kad sam pravio pasos za mene zadnji put, uredno sam im doneo sliku, pa su mi je vratili i rekli da mora ipak slikanje. I tad je pisalo da moze da se ponese slika, ali s druge strane, ko bi ti uopste i zabranio da ista doneses? Obrati paznju da ne pise da slika koja se ponese zamenjuje slikanje, vec samo da se slika moze poneti.

I to sto pise da moze fotografija da se donese (tako neobavezno formulisano), nije isto kao da su napisali da nemaju mogucnosti da slikaju bebe i da bebe moraju da ponesu fotografije ili da ce bebe koje ne ponesu fotografiju biti primorane da se slikaju kao da su odrasle ako hoce pasos....

Sve u svemu, bio nam je malopre fotograf ovde kuci, slikao ga, pa cemo da vidimo sta ce da ispadne u drugom pokusaju...
mikimedic mikimedic 17:04 17.12.2012

Re: poznata mi situacija

Moze. Znam to i ja. Medjutim znam da se ranije desavalo da kazu da ne moze i da ipak mora da se slika ili da ne odgovara ili da tretiraju da je to fakultativni deo dokumentacije, pa da ne zamenjuje slikanje. Ja kad sam pravio pasos za mene zadnji put, uredno sam im doneo sliku, pa su mi je vratili i rekli da mora ipak slikanje. I tad je pisalo da moze da se ponese slika, ali s druge strane, ko bi ti uopste i zabranio da ista doneses? Obrati paznju da ne pise da slika koja se ponese zamenjuje slikanje, vec samo da se slika moze poneti.

I to sto pise da moze fotografija da se donese (tako neobavezno formulisano), nije isto kao da su napisali da nemaju mogucnosti da slikaju bebe i da bebe moraju da ponesu fotografije ili da ce bebe koje ne ponesu fotografiju biti primorane da se slikaju kao da su odrasle ako hoce pasos....

Sve u svemu, bio nam je malopre fotograf ovde kuci, slikao ga, pa cemo da vidimo sta ce da ispadne u drugom pokusaju...


u pravu si - moze slika da se ponese, bas kao sto moze i slon da se povede iz zooloskog vrta u trenucima dokolice (nista na tvoj racun, samo imbecilna frazeologija mupa).

koliko ja kapiram (a mislim da kapiram dosta jer sam imao nekad neke veze sa registracijom, skeniranjem ajrisa i slicnim munjama), fotka mora da bude izradjena po datim standardima i samo i ako samo je izradjena po datim standardima moguce ju je skenirati.

e sad voleo bih da vidim tog sluzbenika mupa koji ce reci - 'vazi, provericemo da li fotka odgovara standardima i ako odgovara ne mora slikanje'.

a rekla kazala glede i unatoc informacije sa sajta mupa (mislim da se vrtelo to i na blogu) - je da su zbog protesta - zipa sad:

f o t o g r a f a

(seremo vam se u digitalno slikanje; tisina, sad malo oni)

panduri rekli - 'pa ajde onda napisacemo instrukciju da slike mogu da se donesu'.

i fotografi i dalje srecni jer ovce uredno idu kod njih jer mogu da ponesu slike pandurima (ovi se jedino zale na nedostatak kanti).

bookez bookez 02:36 18.12.2012

Re: poznata mi situacija

nije obavezno, ali se po želji građana može priložiti i fotografija veličine 50h50mm ("an fas", na jednobojnoj sivoj pozadini);

Mi isto pitali i nama su rekli da može, ali svakako mora i da se slika, e onda taj njihov program uporediti te dve slike i ako su slike "dovoljno" slične, prihvati tu donetu. Ali je rekla da se to da prihvati donetu sliku još nije desilo.

Kada smo slikali našu bebu (4-5 meseca), bio je relativno raspoložen za slikanje (najteže je bilo navesti ga da gleda u fotoaparat). Problem je bila crvena lampica za fokusiranje slike, koja ga je konstantno mašila i stalno je bio zamućen, a program je odbijao da kaže sudbonosno OK. I tako sve dok ja nisam stavio ruku iznad bebine glave, tamo gde je bleštela ta glupa lampica za fokusiranje.
rade.radumilo rade.radumilo 12:35 17.12.2012

Slično iskustvo.

Probaj tek da dete od dve godine ubediš da treba da uđe samo u kabinu i da stoji na stolici i da se ne krije iza ručica?
Na kraju sam ja čuačo u kabini van dohvata kamere i držao Milicu dok se ona otimala i plakala...
Pri tome, onog nesrećnika koji radi taj posao niko nije obučio kako se slikaju deca. U nekim trenucima ona je mirna i gleda gde treba, i u tom trenutku on treba da je slika, ali mu to očito niko nije rekao, kao što mu nije rekao da dete u tom uzrastu ne može da bude u jednom položaju duže od nekoliko sekundi.

PS. Da su babuni bar uključili blic na onom govancetu od aparata, njoj bi bilo zanimljivo jer voli da se slika i da se igra s aparatom. Ovako je neko na +40, pokušavao da je ugura u neku komoru, među silom nekih čudnih ljidu, dok su mama i tata napolju?
Biljana 77 Biljana 77 13:22 17.12.2012

Isto iskustvo.

Slično iskustvo.
Probaj tek da dete od dve godine ubediš da treba da uđe samo u kabinu i da stoji na stolici i da se ne krije iza ručica?
Na kraju sam ja čuačo u kabini van dohvata kamere i držao Milicu dok se ona otimala i plakala...
Pri tome, onog nesrećnika koji radi taj posao niko nije obučio kako se slikaju deca. U nekim trenucima ona je mirna i gleda gde treba, i u tom trenutku on treba da je slika, ali mu to očito niko nije rekao, kao što mu nije rekao da dete u tom uzrastu ne može da bude u jednom položaju duže od nekoliko sekundi.

PS. Da su babuni bar uključili blic na onom govancetu od aparata, njoj bi bilo zanimljivo jer voli da se slika i da se igra s aparatom. Ovako je neko na +40, pokušavao da je ugura u neku komoru, među silom nekih čudnih ljidu, dok su mama i tata napolju?


Potpuno isto, samo nije seka nego bata.
NNN NNN 13:23 17.12.2012

Re: Slično iskustvo.

Probaj tek da dete od dve godine ubediš da treba da uđe samo u kabinu i da stoji na stolici i da se ne krije iza ručica?
Isto!
Edit: e, bre, ženo, 'de upadaš preko reda
vhedrih2 vhedrih2 14:54 17.12.2012

Re: Slično iskustvo.

Probaj tek da dete od dve godine ubediš da treba da uđe samo u kabinu i da stoji na stolici i da se ne krije iza ručica?


Prosli smo i tu igranku sa srednjim detetom pre par godina, isto u uztastu od dve godine. I isto je tako bilo. Ali potisnuo sam to. Bilo je neprijatno, ali ipak nisu trazili od deteta da visi u vazduhu glave priljubljene za zid kabine...

Pri tome, onog nesrećnika koji radi taj posao niko nije obučio kako se slikaju deca. U nekim trenucima ona je mirna i gleda gde treba, i u tom trenutku on treba da je slika, ali mu to očito niko nije rekao, kao što mu nije rekao da dete u tom uzrastu ne može da bude u jednom položaju duže od nekoliko sekundi.Niko. Ja potpuno shvatam da ti sto su smisljali ceo sistem izgleda da nisu bili ni svesni toga da deca postoje. Ali ipak, jos strasnija mi je cinjenica da armija sluzbenika takve gluposti poslusno sprovodi svaki dan i da sama nije digla frku oko toga sto ih teraju da maltretiraju decu oko slikanja...
bookez bookez 02:43 18.12.2012

Re: Slično iskustvo.

...ali mu to očito niko nije rekao, kao što mu nije rekao da dete u tom uzrastu ne može da bude u jednom položaju duže od nekoliko sekundi.

Mislim da je problem dizajn softvera. Malo sam gledao kako izgleda interfejs programa dok sam mučio svoju muku za malog sinčića, i ono što sam laički zaključio je da program uslikava par slika (jedno 5, zaboravio sam tačno), i sve slike moraju da budu manje više ok. A kada se tačno uslikavaju te slike ne odredjuje "operater", već posle klika na virtuelno dugme na monitoru, program uslikava te slike narednih 3-5 sekundi.
vesna.gm vesna.gm 12:41 17.12.2012

Procedura

Fotografisanje koje ste opisali je budalaština. Meni za bebu niko nije ni pominjao kabinu, rekli kakve slike da donesemo i midoneli.

Ilije službenica bila na nekim drogama, ili vitunešto niste ukapirali. Niko nema pravo da od vas traži da ovako maltretirate bebu.


Vesna, mama od troje.
vhedrih2 vhedrih2 14:58 17.12.2012

Re: Procedura

Ilije službenica bila na nekim drogama, ili vitunešto niste ukapirali. Niko nema pravo da od vas traži da ovako maltretirate bebu.Verujem da nisu bili ni na kakvim drogama. A da sam nesto pogresno ukapirao, pa valjda bi mi majku mu rekli i zaustavili me u pokusaju da stavim bebu u polozaj za slikanje. I zasto mi se pored toga i cinilo da su mi rekli da to uradim. Do sada halucinirao nisam..

Slike smo sada i mi napravili. Videcemo kako cemo da prodjemo. Mozda bude i sve u redu. Ali to nam niko nije rekao unapred... Na sajtu pise da su slike fakultativni deo dokumentacije, ne da se za bebe moraju doneti niti da zamenjuju slikanje...
benevolent benevolent 12:58 17.12.2012

сумњива беба

Савесна службеница МУП-а је благовремено приметила криминогену бебу и осујетила њен урођени смисао за прикривањем, доследном применом правила службе.
Једино што није упозорила дотичну особу: -Стој, пуцаћу!
NNN NNN 13:31 17.12.2012

Birokrate su najveći moroni na planeti

Još smo mi vadili pasoše u vreme one histerije
(srećom imali smo dojavu da jedna stanica radi i nedeljom,
što praktično niko nije znao,
pa smo mogli da potrošimo pola sata na slikanje).

Još da se javi ex-policajac*
(* čista kontradikcija; ne postoji ex policajac
jednom pandur - uvek pandur)
da pokuša da objasni kako funkcioniše mozak koji je to smislio.

Pozdrav za bebca
expolicajac expolicajac 14:24 17.12.2012

Re: Birokrate su najveći moroni na planeti

NNN
Još smo mi vadili pasoše u vreme one histerije
(srećom imali smo dojavu da jedna stanica radi i nedeljom,
što praktično niko nije znao,
pa smo mogli da potrošimo pola sata na slikanje).

Još da se javi ex-policajac*
(* čista kontradikcija; ne postoji ex policajac
jednom pandur - uvek pandur)
da pokuša da objasni kako funkcioniše mozak koji je to smislio.

Pozdrav za bebca

A što me vas dvoje tolko ne volite, čime sam vam se zamerio.
vhedrih2 vhedrih2 15:00 17.12.2012

Re: Birokrate su najveći moroni na planeti

Pozdrav za bebca


Hvala. :)

Sto se mozga koji je to smislio tice, ja mislim da on na bebe nije ni mislio, niti mu je palo na pamet da i one postoje. A onda kad su dosle i bebe na red i kad su se javili problem onda je moguce da su sluzbenicima rekli da je program takav i da to tako mora. I oni jadni, sta ce....

NNN NNN 22:33 17.12.2012

Re: Birokrate su najveći moroni na planeti

A što me vas dvoje tolko ne volite, čime sam vam se zamerio.
Ne moramo da te volimo,
važno je da te ne mrzimo

antap antap 13:41 17.12.2012

a otisak prsta?

Mi smo sa dvomesečnom bebom u zemunskom MUPu imali isti tretman, samo naša beba nije spavala, pa smo uspeli da napravimo fotografiju, i to tako što sam je ja držao na mojoj glavi, da bismo imali dovoljnu visinu. Ludnica, ali prošlo je nekako.
Međutim, teta kaže treba beba da da otisak prsta. Ja ne mogu da verujem, mislim da se šali, ali teta je mrtva ozbiljna. Kažem joj ja da nema šanse da bebi uzme otiske, pitanje je da li beba i ima ikakvih otisaka, i ako ih čak i ima, ne postoji mogućnost da beba urola prst preko onog ekrančića, čak ni uz pomoć odraslih. Jednostavno nema šanse. Ne odustaje teta, kaže moraju se ostaviti otisci. Srećom uđe neka druga, razumna i reče koleginici - piši da je nemoguće uzeti otisak. Uradiše to tako, i bi pasoš.
vhedrih2 vhedrih2 15:02 17.12.2012

Re: a otisak prsta?

Majko mila. Dakle, mi do otisaka jos nismo stigli. Mi smo jos na zaglavljeni kod fotografije... Zivi bili pa videli sta ce da ispadne...
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:41 17.12.2012

Molim te...

...piši ombudsmanu, tj. zaštitniku građana.
Ali, MOLIM TE!
Email mu pošalji, biće dovoljno.

PS: i svi ostali kojima je maltretiralo decu.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 13:52 17.12.2012

Re: Molim te...

hteo ja da mu pišem, ali jednim drugim povodom.

naime, u pitanju je diskriminacija.
na surčinskom aerodromu na onoj tabli sa "putokazima" stoji za one prostorije za presvlaćenje beba natpis "majka i dete" (u engleskoj verziji stoji "baby care" što je sasvim ok).
kako sam ja u to vreme regularno presvalčio pelene i prao usranu bebeću guzicu, osetio sam se žestoko povređen.
al me mrzelo da se smaram, a i pitanje je da li bi gosn zaštitnik uzeo ozbiljno u obzir žalbu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:55 17.12.2012

Re: Molim te...

pitanje je da li bi gosn zaštitnik uzeo ozbiljno u obzir žalbu.


Dok ne probaš - ne znaš.


vhedrih2 vhedrih2 15:06 17.12.2012

Re: Molim te...

..piši ombudsmanu, tj. zaštitniku građana.
Ali, MOLIM TE!
Email mu pošalji, biće dovoljno


Bas sam o tome i sam razmisljao. Sam sam imao u vidu poverenika za zastitu ravnopravnosti. Nisam siguran ciji je ovo tacno resor...

beba natpis "majka i dete" (u engleskoj verziji stoji "baby care" što je sasvim ok).
kako sam ja u to vreme regularno presvalčio pelene i prao usranu bebeću guzicu, osetio sam se žestoko povređen.


Ajoj, i ovo mi je tek poznata situacija. I mene to muci, ali racunam, to je samo natpis. Nece me isterati ni ako ja udjem, samo ti nije pravo. Ali jedna po jedna stvar...
djukastofitjuka djukastofitjuka 14:30 17.12.2012

Stvarno strasno!

Kako ne napravise posebna pravila za bebe, majku mu...
Oni bebca sada "maltretiraju" za pasos da biste vi, roditelji, mogli da ga "maltretirate" putovanjima (pa jos u inostranstvo) .

Uzgred, ista je procedura i za vize. Moje kumce, beba od 2 meseca, je proslo isti postupak u nemacoj ambasadi. Trebalo im je vise vremena ali su uspeli da izvedu sve sto se od bebe trazilo.

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 14:45 17.12.2012

Re: Stvarno strasno!

djukastofitjuka
Trebalo im je vise vremena ali su uspeli da izvedu sve sto se od bebe trazilo.nešto kao ovo?
(photo by kerovođa)

Hansel Hansel 14:53 17.12.2012

Re: Stvarno strasno!

djukastofitjuka

Bebe su poznati kriminogeni tipovi (to samo čeka priliku za terorizam) i kada ih i Nemci tako tretiraju, obavezno moramo i mi, kad se, na primer, naše "pakovanje" dece u boksove bazira na njihovoj "školi".

A ako je biometrijska tehnologija toliko postala napredna da može da razlikuje dvomesečne bebe, a naročito kada malo porastu, povlačim komentar. Mada, s obzirom da ima svakakvog kriminala čije žrtve mogu biti bebe, nekakav siguran (a normalan) sistem identifikacije bi verovatno ipak morao da postoji...
vhedrih2 vhedrih2 15:18 17.12.2012

Re: Stvarno strasno!

nekakav siguran (a normalan) sistem identifikacije bi verovatno ipak morao da postoji


Naravno, ali ponizavajuce procedure i maltretiranje se ne mogu objasniti i opravdati ovom potrebom. Sistem za identifikaciju se moze napraviti i tako da ne predstavlja maltretiranje za bilo koga...
vhedrih2 vhedrih2 15:31 17.12.2012

Re: Stvarno strasno!

beba od 2 meseca, je proslo isti postupak u nemacoj ambasad


Lose je i to u ambasadi, ali ambasada je druga prica. Oni to rade tudjim gradjanima koji hoce bas kod njih da idu. A veliki je svet. Ako te nemci ne pustaju kod njih zato sto to neces da radis, i dalje imas ostatak sveta. Ovi nasi to rade svojim sopstvenim, u proceduri izdavanja dokumenta koji je neophodan za putovanje bilo gde. Ja nekako tu vidim neku sitnu razliku...
djukastofitjuka djukastofitjuka 17:02 17.12.2012

Re: Stvarno strasno!

Hansel
djukastofitjuka

nekakav siguran (a normalan) sistem identifikacije bi verovatno ipak morao da postoji...


sistem je normalan i uobicajen ali ljudi koji primenjuju sistem nisu normalni.


Jelica Greganović Jelica Greganović 14:42 17.12.2012

?!

Međutim, ne. Kaže ljubazna službenica meni, to se ne radi tako. Beba mora da se slika u kabini, da joj se glava pribije uza zid kabine, da stoji vertikalno i da bude u nivou fotoaparata. Onako kako se slikaju i odrasli.


Reči nemam...mi smo onoliko puta slikali svoje bebe za pasoše u Slo, i nikada nam niko nije rekao, niti od nas očekivao takvu, fizički neizvodivu glupost...beba se uzme u krilo, i ti budeš pozadina. Kažu ti koliko da je spustiš, prosto da se slikom ne zahvati i deo tvog vrata, lica...

malasneki malasneki 14:57 17.12.2012

Re: ?!

Jelica Greganović
Međutim, ne. Kaže ljubazna službenica meni, to se ne radi tako. Beba mora da se slika u kabini, da joj se glava pribije uza zid kabine, da stoji vertikalno i da bude u nivou fotoaparata. Onako kako se slikaju i odrasli.


Reči nemam...mi smo onoliko puta slikali svoje bebe za pasoše u Slo, i nikada nam niko nije rekao, niti od nas očekivao takvu, fizički neizvodivu glupost...beba se uzme u krilo, i ti budeš pozadina. Kažu ti koliko da je spustiš, prosto da se slikom ne zahvati i deo tvog vrata, lica...Uprvo to slovenacko resenje mi palo na pamet. Zar ne moze beba da se drzi uz telo roditelja, a ako bas treba neka odredjena pozadina, prebace odgovarajuce platno preko roditelja. Ovo za vezanje ruku mi je skoro pa morbidno...
vhedrih2 vhedrih2 15:08 17.12.2012

Re: ?!

Uprvo to slovenacko resenje mi palo na pamet. Zar ne moze beba da se drzi uz telo roditelja, a ako bas treba neka odredjena pozadina, prebace odgovarajuce platno preko roditelja. Ovo za vezanje ruku mi je skoro pa morbidno...


Ja pitao i ponudio se. Zapravo prvo sam i pomislio da to traze. Predlozio da stavimo pelenu preko mene da je ne zaklanjam, a bebu u krilo, pa da podesim. To bi tako nekako i moglo. Kazu ne moze. Moras da je drzis i da stojis sa strane. Medjutim, ostaje i dalje stvar da traze da beba gleda, da ne pravi grimase...

nam niko nije rekao, niti od nas očekivao takvu, fizički neizvodivu glupost


U stvari, da preciziram, nisu zahtevali da beba stoji u smislu da stoji na nogama, nego da stoji vertikalno u smislu da bude vertikalno orijentisana, a da je ja drzim u vazduhu jednom rukom, dok drugom rukom drzim njenu glavu uz zid kabine. A sve to stojeci postrance tako da ne ulazim u kadar....
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:09 17.12.2012

Re: ?!

prebace odgovarajuce platno preko roditelja

Ma kakvo platno, nije beba kameleon pa da poprimi farbu i dezen pozadine/roditeljske odeće, lice se vidi i to je to.
malasneki malasneki 15:21 17.12.2012

Re: ?!

Jelica Greganović
prebace odgovarajuce platno preko roditelja

Ma kakvo platno, nije beba kameleon pa da poprimi farbu i dezen pozadine/roditeljske odeće, lice se vidi i to je to.

Al traze da bude odredjena pozadina, vidis da jadno dete prisiljavaju da bude oslonjeno na zid cak...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:28 17.12.2012

Re: ?!

U stvari, da preciziram, nisu zahtevali da beba stoji u smislu da stoji na nogama, nego da stoji vertikalno u smislu da bude vertikalno orijentisana, a da je ja drzim u vazduhu jednom rukom, dok drugom rukom drzim njenu glavu uz zid kabine. A sve to stojeci postrance tako da ne ulazim u kadar....


Naravno i da se beba nagonski ne okreće put roditelja, dok visi u vazduhu...al su smislili, svaka im čast.
jacHa. jacHa. 16:03 17.12.2012

Re: ?!

u Švajcarskoj beba legne na pult, pa je slikaju odozgo
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:19 17.12.2012

Re: ?!

Ok, i to je bolje nego da visi u vazduhu
escherichije_colic escherichije_colic 10:29 18.12.2012

Re: ?!

jacHa.
u Švajcarskoj beba legne na pult, pa je slikaju odozgo


Razumno i logično, vidi se na keca da je švajcarsko.
nim_opet nim_opet 14:46 17.12.2012

Ovo je vec odavno

Od kad su uveli nove pasose vazi ova procedura, pa su moji prijatelji koji imaju bliznakinje pri vadjenju pasosa - mislim 60 dan po rodjenju, babe i dede su im preko granice, pa moraju deca da imaju pasose - se dovijali: jednu majka drzi pred kabinom, i pazi da ne zaspi i da ne zaplace - drugu onda otac unese u kabinu, LEGNE na pod (jerbo ne sme da se vide njegove ruke kako drze bebu) i onda dize bebu iznad sebe da bi je uslikala. Sveukupno im trebalo jedno sat vremena da ih slikaju....
vhedrih2 vhedrih2 15:13 17.12.2012

Re: Ovo je vec odavno

Znam da je odavno. Tj. Rekli su mi danas da je to odavno. Za mene je novo jer sam danas tek saznao za to. Ali i dalje mislim da je necuveno. To je sustinski ponizavajuca procedura i ja sam do sada verovao da su takve stvari ustavom zabranjene. Zasto ne mogu lepo da stave bebu da lezi i da je slikaju odozgo, kako se bebe i inace slikaju?
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:17 17.12.2012

Re: Ovo je vec odavno

Ma, sasvim lepo može da se slika beba koja je u krilu roditelja, tako je i mnogo mirnija no što bi bila da je obrneš poleđuške u nepoznatoj prostoriji, pa upere u nju svetla i onda se još neko nepoznat nagne nad nju sa čudovištem od aparata.
malasneki malasneki 15:20 17.12.2012

Re: Ovo je vec odavno

Sad kad sve ovo citam cudim se sto meni insu trazili da ustanem iz kolica i stojim
Jukie Jukie 15:21 17.12.2012

Re: Ovo je vec odavno

Posle jednog dana ode na psihoanalizu jer tvrdi da se seća da su je oteli vanzemaljci i detektor laži odredi da to misli sasvim ozbiljno
golubica.bg golubica.bg 15:27 17.12.2012

Re: Ovo je vec odavno

malasneki
Sad kad sve ovo citam cudim se sto meni insu trazili da ustanem iz kolica i stojim


Ne reci dvaput, Srbija je ovo
vhedrih2 vhedrih2 15:27 17.12.2012

Re: Ovo je vec odavno

Ma, sasvim lepo može da se slika beba koja je u krilu roditelja, tako je i mnogo mirnija no što bi bila da je obrneš poleđuške u nepoznatoj prostoriji, pa upere u nju svetla i onda se još neko nepoznat nagne nad nju sa čudovištem od aparata.


Verujem. Ali ajde nek dozvole. Koliko sam shvatio to drzanje u krilu im je bilo problem jer je onda beba blize fotoaparatu nego sto treba, a treba da joj glava bude uz zid kabine....
malasneki malasneki 15:29 17.12.2012

Re: Ovo je vec odavno

golubica.bg
malasneki
Sad kad sve ovo citam cudim se sto meni insu trazili da ustanem iz kolica i stojim


Ne reci dvaput, Srbija je ovo

Sto sam se slikala, slikala sam se, valjda nece vise
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:31 17.12.2012

Re: Ovo je vec odavno

a treba da joj glava bude uz zid kabine...

Zašto bi uopšte bebina glava morala da bude uz zid kabine? Šta ima na tom zidu? Državna obeležja, šifrovani znaci?

drzanje u krilu im je bilo problem jer je onda beba blize fotoaparatu nego sto treba,


A fotoaparat je inače betonom za pod zaliven, pa ne može da se odmakne unazad bez većih rušenja prostorije?..

Kakva je to budalaština
vhedrih2 vhedrih2 15:33 17.12.2012

Re: Ovo je vec odavno

golubica.bg
malasneki
Sad kad sve ovo citam cudim se sto meni insu trazili da ustanem iz kolica i stojim


Ne reci dvaput, Srbija je ovo

Sto sam se slikala, slikala sam se, valjda nece vise


Sto rece jedan u izjavi koja kruzi internetom vec neko vreme - ako ce da izdaju nek izdaju, ako nece, ja cu da zivim ko ilegalac..

A fotoaparat je inače betonom za pod zaliven, pa ne može da se odmakne unazad bez većih rušenja prostorije?..


Pa nekako je fixiran za drugi zid kabine, odnosno stoji u procepu u drugom zidu kabine. A sluzbenik onda nesto petlja oko kompjutera van kabine, a drugom rukom drzi drsku koja viri iz skalamerije na kojoj je fotoaparat. Odraslim ljudima onda strogim glasnim tonom izdaje komande kako da se nameste... Ne znam da li moze da se skine, ali moralo bi da moze...
mlekac mlekac 16:20 17.12.2012

Drugarski savet

Ja sam uredno Biberce slikala licno i personalno, kod kuce, ispred plave pozadine (tad je bila potrebna plava, ne znam koju boju sad traze) i odnela tamo gde rade slike sa digitalnog i trazila da mi urade fotke velicine za pasos i da lupe onaj mur pozadi.

Ljudi mi odstampali i to je bilo to.

Ovo je bilo za prvi pasos, onaj bebeci.
vhedrih2 vhedrih2 16:39 17.12.2012

Re: Drugarski savet

Sad smo to i mi uradili. Na ovoj slici i gleda u aparat, a cak se i smeje. :)
OStaje da vidimo kako cemo da prodjemo s tim....
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 17:17 17.12.2012

Re: Drugarski savet

vhedrih2
Sad smo to i mi uradili. Na ovoj slici i gleda u aparat, a cak se i smeje. :)
OStaje da vidimo kako cemo da prodjemo s tim....


Cuj, smeje, pa tek onda da ga uhapse

Slikaj ponovo - onako - ona ozbiljna faca -tipa: TRAZI SE
nmiric nmiric 16:52 17.12.2012

iskustvo iz meksika

i ovde je tako nekako... mi smo vadili bebi meksicki pasos...beba se drzi uspravno, isto preporuce da je tata drzi zbog snage, isto mora oci otvorene, jedino sto ne mora bas toliko da visi jer daju neko belo platno da se prebaci preko tate ako uleti neki deo tela. i to nam jos prve fotke nisu primili jer su bile previse osvetljene pa smo morali ponovo... sva sreca pa su brzi i fotograf zabavlja bebu tako da je dosta bezbolno proslo (imao je oko 4 meseca tada).
sto se tice otiska, i to bi trebalo, ali je meni sluzbenica rekla da ja svojim malim prstom napravim otisak umesto njega.... kao nema veze, nasi smo:)

ono sto je drugacije jeste da je cela procedura dobijanja pasosa- od predavaja papira do dobijanja pasosa trajala nepunih 15 minuta
anastasija.p anastasija.p 18:05 17.12.2012

"Gde ces ti bebo da putujes?!?!?!"

Ja sam drzala bebu, koja nije mogla da drzi glavu, iznad mene, u vazduhu, ali sam zavukla ruke ispod njene jakne i pozadi prstima drzala glavu uspravno. Sve klececi u kabini...

Ne smeju da se vide ni prsti roditelja...

Mislim...

A da, i beba je trebalo da gleda u aparat.
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 12:20 18.12.2012

авантура

Ја само да питам, пошто сам се синоћ искључила раније са блога, како је завршена авантура, и јесу ли вам прихватили фотку?

vhedrih2 vhedrih2 17:59 18.12.2012

Re: авантура

Završilo se srećno. Odneli smo sliku koju nam je fotograf napravio, rekli su da je odlična. Ubacili su je u kompjuter. Sve je dosta potrajalo, jer koliko shvatih to nešto komplikuje proces. Službenica koja je radila na tome je pozvala kolegu koji je iskusniji u radu sa programom i onda su njih dvoje zajedno nekako savladali program i naterali ga da sve prihvati. I onda su zvali i neki call centar u Beogradu da vide s njima kako to da urade. Sve je doooosta potrajalo i dosta su se preznojavali dok su sve radili, ali uspešno se završio.

Otiske bebine nam nisu tražili.

Izgleda da je štos u tome da van formalne obuke i samog rada na pasošima nisu imali mnogo prilike da se familijarizuju sa softverom koji koriste (a rekao bih i da nisu mnogo vični baratanju s kompjuterima uopšte) i onda im je puno retko korišćenih opcija zapravo nepoznato, pa onda mogućnosti zavise od toga koliko se službenik na kog naletite "razume" u program koji koriste i koliko je vešt u baratanju s njim... Kad službenik ne ume nešto da uradi u programu, onda stranka dobije informaciju da je to nemoguće i da sve mora na jedini način kako on čovek ume da ga uradi...

Jedino bi sve bilo lepo da su odmah u obaveštenjima o dokumentaciji napisali - nemamo mogućnosti da slikamo bebe, ponesite fotografije takvih i takvih karakteristika, umesto da traže od roditelja one gluposti i da pokušavaju da slikaju bebu kao da je odrasli...
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 15:14 20.12.2012

Re: авантура

Драго ми је да је све прошло како треба. Ја још имам ноћне море од промене пребивалишта за мене и за децу, па ''вађење'' здравствених књижица и тако то. Сада имам једно две и по године да се одморим до продужења ЛК.

Izgleda da je štos u tome da van formalne obuke i samog rada na pasošima nisu imali mnogo prilike da se familijarizuju sa softverom koji koriste (a rekao bih i da nisu mnogo vični baratanju s kompjuterima uopšte) i onda im je puno retko korišćenih opcija zapravo nepoznato, pa onda mogućnosti zavise od toga koliko se službenik na kog naletite "razume" u program koji koriste i koliko je vešt u baratanju s njim... Kad službenik ne ume nešto da uradi u programu, onda stranka dobije informaciju da je to nemoguće i da sve mora na jedini način kako on čovek ume da ga uradi...


И мени се чини да је тако, али шта ћеш. Ја сам из оне Шуварове генерације, ми смо имали две године информатику у средњој, а компјутер нисмо ни видели. Не знам шта је овима данас оправдање.
chilash chilash 01:17 19.12.2012

Svila

Ja sam bebi od 19 dana radio pasoš, stariji ima tri godine i već drugi pasoš. Svaki puta je prošlo bez ijednog problema.
A nije se niko javio da kaže kako to rade u Somaliji ili Indoneziji ali verujem da hoće. Treba prikupiti potpise da barabe iz MUP idu po kućama i slikaju decu. Zašto oko nečeg tako jednostavnog i normalnog dizati toliku dreku, ali to nam je svojstveno.
expolicajac expolicajac 13:39 19.12.2012

Re: Svila

Treba prikupiti potpise da barabe iz MUP idu po kućama i slikaju decu.

Šta su tebi te "barabe" uradile i čime su zazlužile takav epitet? Postavi pitanje sebi da li takve kvalifikacije jedne profesije, a u ovom slučaju se radi o policijskim službenicima bez ovlašćenja, ili ti adminsitativnim radnicima, nije više odraz tvog stereotipa nego realnog stanja u MUP-u.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 18:19 19.12.2012

Re: Svila

expolicajac
Treba prikupiti potpise da barabe iz MUP idu po kućama i slikaju decu.

Šta su tebi te "barabe" uradile i čime su zazlužile takav epitet? Postavi pitanje sebi da li takve kvalifikacije jedne profesije, a u ovom slučaju se radi o policijskim službenicima bez ovlašćenja, ili ti adminsitativnim radnicima, nije više odraz tvog stereotipa nego realnog stanja u MUP-u.


ma ne vredi ti bre EX da se rveš sa predrasudama. još deset momaka da izgine (ne daj bože) kao onaj dečko pre neki dan u vlasotincu, policajci će ostati za mnoge "barabe" i "kerovi". ko što su svi doktori "korumpirani lopovi koje zabole za pacijente" .

p.s.
da ne bude zabune kod ostalih, nikada u životu nisam bio zaposlen u MUP ali me to omalovažavanje ljudi zaposlenih u policiji baš nervira.
i samo da dodam da je osoblje koje bilo prisutno pri fotografisanju koje sam gore opisao bilo izuzetno ljubazno. nije problem u ljudima, problem je u idiotskim procedurama.
mikimedic mikimedic 18:39 19.12.2012

Re: Svila

Šta su tebi te "barabe" uradile i čime su zazlužile takav epitet?


na primer - mogao bi da procitas i moj komentar, da vidis sta rade, pa na njega da odgovoris.

ako nisu mogli da rese sistem cekanja bez ponizavanja naroda, onda jesu barabe.
mikimedic mikimedic 18:42 19.12.2012

Re: Svila

nije problem u ljudima, problem je u idiotskim procedurama.


a ko je smislio idiotske procedure?

zivotinje? (doduse, tu si mozda u pravu)

dokoni gradjani?

ili panduri - (dodusae, oni rukovodeci?) e - to jesu barabe.

ajde ex- daj ime i prezime coveka koji je nadlezan da organizuje izdavanje pasosa bez cekanja na red od dva ujutro, npr. bas u nisu (dajem kao primer, priznajem da ne znam pravu situaciji, pretpostavljam da je stanje kao u vecini stanica u srbiji) - npr da li mu je pala na pamet elektronska evidencija izdatih brojeva sa zakazivanjem datuma (potreban jedan laptop i displej).

ako nije organizavao, e onda je to baraba.
expolicajac expolicajac 19:32 19.12.2012

Re: Svila

mikimedic
nije problem u ljudima, problem je u idiotskim procedurama.


a ko je smislio idiotske procedure?

zivotinje? (doduse, tu si mozda u pravu)

dokoni gradjani?

ili panduri - (dodusae, oni rukovodeci?) e - to jesu barabe.

ajde ex- daj ime i prezime coveka koji je nadlezan da organizuje izdavanje pasosa bez cekanja na red od dva ujutro, npr. bas u nisu (dajem kao primer, priznajem da ne znam pravu situaciji, pretpostavljam da je stanje kao u vecini stanica u srbiji) - npr da li mu je palo na pamet elektronska evidencija izdatih brojeva sa zakazivanjem datuma (potreban jedan laptop i displej).

ako nije organizavao, e onda je to baraba.

Kad me već prozivaš evo tačnih podataka i naravno materjalno dokazivih. Bometrijska izrada dokumenta je bila preduslov za omogućavanje "belog šengena". Priprema je započela 2002 godine a nabavka opreme izvršena je tokom 2003 i početkom 2004 godine. Dolaskom njegove veličine Koštunice Dr. Vojislava na čelo Vlade R.Srbije i postavljnjem Dragana Jočića za Ministra, odlučeno je da se ta operacija stavi na "led". Gospođa generalica Šulajićka, koju je izmislio Dragan Jočić bila je zadužena za materjalna tehnička pitanja u MUP-u. Njen svetli lik i vizionarska politika je svu opremu koja je nabavljena za biometijska dokumetna razdelila po MUP-u bez reda i poredka iako je bila upozorena da je oprema namenska. Nakon zaokreta u politici Vojislava Koštunice 2006 godina i pritiska EU vezano za probleme biometrijskih dokumenta i napominjanja da je oprema nabavljena, gospođa generalica se gubi iz MUP-a poput nikad postojaće ličnosti noseći sa sobom na duši još par idiotskih poteza koji su ovu državu i njene poreske obveznike koštali par miliončića evrića.
Tada počinje sve jovo nanovo u nabavci opreme koja se tek kompletira 2008 godine. Stalna promena rukovodioca u sektoru Informacionit tehnologija sa elementarnim nepoznavanjem posla od strane prvo Dragana Jočića a kasnije i ljubljenog mi Pontifex maximusa dovela je do problema koji su se manifestvovali kroz redove za dobijanje biometrijskih dokumenata.
Policijski službenici nisu bitange. Oni koji dolaze u policiju na rukovodeća radna mesta po sistemu vikanja "Ja sam SRBIN" "Ja volim SRBIJU" su napravali ovakve i slične situacije jer misle da su postigli svoj životni uspeh time što ih zovu načelniče ili generale, a zapravo niti znaju niti shvataju suštinu organizacionog sistema MUP-a i njegove uloge u sistemu organizacije države.
Reći za policijskog službenika bitanga, je odraz neznanja i bolesnog uma.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:02 19.12.2012

Re: Svila

ajde ex- daj ime i prezime coveka koji je nadlezan da organizuje izdavanje pasosa bez cekanja na red od dva ujutro, npr. bas u nisu (dajem kao primer, priznajem da ne znam pravu situaciji, pretpostavljam da je stanje kao u vecini stanica u srbiji) - npr da li mu je palo na pamet elektronska evidencija izdatih brojeva sa zakazivanjem datuma (potreban jedan laptop i displej).


verovali ili ne to postoji:

e-uprava

Преглед услуга по надлежном органу
mikimedic mikimedic 22:06 19.12.2012

Re: Svila

i opet mnogo reci za nula informacije. klasicno.

i dalje nisi odgovorio na dva sasvim jednostavna pitanja:

- ko je autor informacije da slike mogu da se donesu, i koji je razlog donosenja slika u mup?

- ko je odgovoran da isped panduracije u nisu postavi displej i zakaci ga na laptop koji uz to ima i stampac da stancuje brojeve?

ako mi odgovoris da je sulajicka autor informacije da slike mogu da se donesu, nije valjda da niko od vas nema muda da promeni informaciju koju je nestala generalica donela za vreme vladavine onog koji je kriv za sve?

Policijski službenici nisu bitange.


aj ako nisu, vidi ko je nadlezan da skine tu debilnu informaciju sa sajta, i ko je nadlezan da stavi displej za brojeve ispred panduracije.

e da izvinis, pun mi vas je...
mikimedic mikimedic 22:12 19.12.2012

Re: Svila

verovali ili ne to postoji:


pazi - sta postoji?

ovo?Потребе грађана су неупоредиво веће од броја расположивих термина. Заказивање се врши највише 14 дана унапред и сви термини се заузму у јако кратком времену. Уколико не постоје слободни термини приликом Вашег покушаја заказивања термина, нећете моћи да закажете термин за подношење захтева за личну карту и пасош. У том случају добићете обавештење да су сви термини у наредних четрнаест дана заузети.


jel ovo skinuto sa onih kretenizama, gde je i dragova prasa?

koji kreten/bitanga je smislila da se zakazuje najvise 14 dana unapred?

dakle pera peric treba da gata svakog dana da li su termini ili ne u narednih 14 dana popunjeni ili ne? sta treba - u 00:01 svake noci da se kaci na e-upravu (zipa naziv molim te), da proveri da li je 14. dana slobodan neki termin?

pandurski mozak, nema sta.zipa i dalje - pa vi stvarno niste normalni, ovo sam tek posle video.

ови дан са слободним терминима у којима можете да извршите заказивање се отвара сваког радног дана у 00:00
a jel su objasnili i sto slike mogu da se ponesu?

citam jos jednom i ne verujem

сваког радног дана у 00:00

expolicajac expolicajac 23:07 19.12.2012

Re: Svila

i opet mnogo reci za nula informacije. klasicno.

Valjda sam najzad dokazao da sam bio sposoban načelnik
Ime i prezime odgovornog znam. Bilo bi jako neumesno da na ovaj način u stilu "trač partije" pokazujem svoju nekulturu. Dok sam ja bio odgovoran za funkcionisanje sistema PU Niš znao se red. Sada su drugi odgovorni pa neka oni trljaju glavau. Ali nazivati policajce bitangama i barabama je nekulturno i nukusno.
mikimedic mikimedic 23:24 19.12.2012

Re: Svila

Ime i prezime odgovornog znam.


hoces reci da je doticni cije ime neces da kazes odgovoran za:

- informaciju u kojoj se gradjani vuku za nos
- ponizavanje gradjana za stajanje u redovima?

onda je on, da izvinis, bitanga i baraba.

posto vise nisi na funkciji i nemas uticaja, pretpostavljam da u tvoje vreme

- nije izasla nijedna informacija u kojoj se gradjani vuku za nos (za koju si ti odgovoran)
- i nikad nije bilo redova u niskoj panduraciji, ni za registraciju kola niti za pasose, sve dok tebe nisu smenili.

ako je tako, onda te zaista cenim i imas moje puno postovanje.
expolicajac expolicajac 23:26 19.12.2012

Re: Svila

mikimedic
Ime i prezime odgovornog znam.


hoces reci da je doticni cije ime neces da kazes odgovoran za:

- informaciju u kojoj se gradjani vuku za nos
- ponizavanje gradjana za stajanje u redovima?

onda je on, da izvinis, bitanga i baraba.

posto vise nisi na funkciji i nemas uticaja, pretpostavljam da u tvoje vreme

- nije izasla nijedna informacija u kojoj se gradjani vuku za nos
- i nikad nije bilo redova u niskoj panduraciji, sve dok tebe nisu smenili.

ako je tako, onda te zaista cenim i imas moje puno postovanje.


mikimedic mikimedic 23:26 19.12.2012

Re: Svila

meni nista nije smesno.
expolicajac expolicajac 23:37 19.12.2012

Re: Svila

mikimedic
meni nista nije smesno.

meni jedino preostalo da se smejem od muke
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:16 20.12.2012

Re: Svila

ови дан са слободним терминима у којима можете да извршите заказивање се отвара сваког радног дана у 00:00


To znači da ti se početak dana računa od ponoći, a ne npr. od 07.00. Pretpostavljam da to obaveštenja ima veze sa onim računanjem roka od 14 dana. Zašto postoji to ograničenje ne znam.
U svakom slučaju, ja iskoristio tu e-upravu da završim neki posao u policijskoj stanici Zvezdara i sve je prošlo vrlo efikasno i bez nekih neprijatnosti, naprotiv.

Kako to funkcioniše u Nišu zaista ne znam.

Da li može bolje? Naravno da može, ali ja ovo vidim kao ipak neki napredak.

Uzgred Miki, zaista ne vidim razlog za ovakav način komuniciranja.
chilash chilash 00:28 20.12.2012

Re: Svila

Šta su tebi te "barabe" uradile i čime su zazlužile takav epitet? Postavi pitanje sebi da li takve kvalifikacije jedne profesije, a u ovom slučaju se radi o policijskim službenicima bez ovlašćenja, ili ti adminsitativnim radnicima, nije više odraz tvog stereotipa nego realnog stanja u MUP-u.


Ti si potpuno pogrešno protumačio moj komentar, a i neka si ne hajem. Nemam puno pozitivnog reći o našoj policiji, ovog puta sam to uradio. Ali nije mi se dalo, ti si skočio i dobro neka bude tako. Ipak, pročitaj još neki put. Možda u tragovima uspeš pronaći malčice sarkazma i sličnih stvarčica. Nije mi stalo do tvog mišljenja, ali zbog objektivnog informisanja ti odgovaram.
mikimedic mikimedic 00:45 20.12.2012

Re: Svila

Zašto postoji to ograničenje ne znam.


da li mozes da zamislis i jedan suvisli razlog zasto bi takvo ogranicenje postojalo?

limitiran broj redova u ekselu?Da li može bolje? Naravno da može, ali ja ovo vidim kao ipak neki napredak.


da li postoji i jedan razlog da ne bude bolje - osim pandurskog stava da su gradjani stoka i da ih tako treba tretirati?

da li ih nesto sprecava da uvedu taj sistem momentalno za sve stanice bez ikakvih ogranicenja, ili je pandurski mozak smislio da ce to biti samo na nekim stanica, i samo za 14 dana.

zasto? zato sto smo mi panduri i moze nam se, a vi ste stoka koja ne sme da zaboravi da smo mi panduri i da nam se moze.

i to je jedini razlog ogranicenja na 14 dana, a ne broj polja u ekselu (ili ne daj boze aksesu, ako su se modernizovali).

a ti izvoli zadovolji se tim malim napretkom, i pristajanjem bicu sve sto hoce.

ja necu.

Uzgred Miki, zaista ne vidim razlog za ovakav način komuniciranja.


sorry vrabac, ti jesi korektan sagovornik i znas da te uvazavam, ali ovde si mi natrcao na penal. bas kolateralna steta.

i o eksu isto mislim. on je kolateralna steta ovog sadasnjeg sto ga je nasledio, a nece ime da mu kaze iz kolegijalnih razloga.
expolicajac expolicajac 09:26 20.12.2012

Re: Svila

chilash
Šta su tebi te "barabe" uradile i čime su zazlužile takav epitet? Postavi pitanje sebi da li takve kvalifikacije jedne profesije, a u ovom slučaju se radi o policijskim službenicima bez ovlašćenja, ili ti adminsitativnim radnicima, nije više odraz tvog stereotipa nego realnog stanja u MUP-u.


Ti si potpuno pogrešno protumačio moj komentar, a i neka si ne hajem. Nemam puno pozitivnog reći o našoj policiji, ovog puta sam to uradio. Ali nije mi se dalo, ti si skočio i dobro neka bude tako. Ipak, pročitaj još neki put. Možda u tragovima uspeš pronaći malčice sarkazma i sličnih stvarčica. Nije mi stalo do tvog mišljenja, ali zbog objektivnog informisanja ti odgovaram.

Moje mišljenje je nevažno. Ali je nesporno da si ti bio jako nepristojan. Tvojim si iznetim stavom generalizovao više od 30.000 ljudi koji radi u MUP-u. Takav način razmišljanja odraz je ili neke traume koju ti je nanela institucija MUP-a ili veoma površnog i neobjektivnog zaključivanja.
Eto toliko oko objektivnosti
antioksidant antioksidant 10:05 20.12.2012

Re: Svila

Takav način razmišljanja odraz je ili neke traume koju ti je nanela institucija MUP-a

:)
traume su kolektivne
:)
svojim komentarima se ni malo ne trudis da razbijes stereotipe o plavima
expolicajac expolicajac 10:18 20.12.2012

Re: Svila

antioksidant
Takav način razmišljanja odraz je ili neke traume koju ti je nanela institucija MUP-a

:)
traume su kolektivne
:)
svojim komentarima se ni malo ne trudis da razbijes stereotipe o plavima

Dragi moj mladi prijatelju, ja pričam istinu. Takva je, kakva je, ali je istina. Policija je upečatljivi odraza društva jer su pripadnici policije jednike tog društva. Koliko u srpskom društvu ima budala toliko budala ima i u policji, koliko u društvu ima intelektualaca toliko ih je procentualno zastupljeno i u policiji. Najviše je prosečnih, dobrih i skromnih ljudi koji samo rade svoj posao. Jedinka u bilo kojoj instituciji nikad ne daje sliku te institucije, ali je činjenica da može svojim lošim postupcima naneti nemerljivu štetu celoj instituciji. Svojim savesnim i dobrim rado jedinke ne podižu rejting instiucije, jer društvo podrazumeva da se tako i treba raditi.
Ako ti imaš negativo mišljenje o "plavima" tebe stotinu ispravnih postupanja tih jedniki neće uveriti da je nešto u toj instiuciji promenjeno na bolje, ali će te jedna greška nekog pojedinca iz te instucije učvrstit u stavu da su "plavi" loši.
antioksidant antioksidant 11:41 20.12.2012

Re: Svila

Koliko u srpskom društvu ima budala toliko budala ima i u policji,

da, samo te budale u policiji po nekad hapse majke jer im kažu da treba da se stide pa ih onda ti braniš
daj, jednu grešku nekog pojedinca priznaj :)
chilash chilash 12:56 20.12.2012

Re: Svila

Moje mišljenje je nevažno. Ali je nesporno da si ti bio jako nepristojan


Ti si definitivno policajac. Postoji samo crno beli svet. I opet iako sam te uputio da ponovo pročitaš ti melješ li melješ priču o prepodobnim policajcima. Nema svrhe dalje raspravljati se.

traume su kolektivne
:)
svojim komentarima se ni malo ne trudis da razbijes stereotipe o plavima


A ovo je gola istina. Tvoji stavovi ( ex ) prosto mame čoveka da se suprotstavi organima.

I na kraju, u nedostatku argumenata, kao i sposobnosti da se razume napisano posežeš za prijavama moderaciji da mi se briše komentar. Jadno.
expolicajac expolicajac 13:29 20.12.2012

Re: Svila

I na kraju, u nedostatku argumenata, kao i sposobnosti da se razume napisano posežeš za prijavama moderaciji da mi se briše komentar. Jadno.

Prijavio moderaciji nisam, jer ono što ne smem da kažem čoveku u oči ne pričam iza leđa, u ovom slučaju direktnim postom na blogu.
Supermod Supermod 17:01 20.12.2012

Re: Svila

chilash
I na kraju, u nedostatku argumenata, kao i sposobnosti da se razume napisano posežeš za prijavama moderaciji da mi se briše komentar. Jadno.

Niko vaš komentar nije prijavio modertaciji, već ga je moderator pročitao, što između ostalog i jeste posao moderacije.

Budite ljubazni vratite se temi bloga, ukoliko imate još nešto da kažete.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana