Hronika| Ljubav| Porodica| Život| Životni stil

Sećarnik: Randes vous

Dr M RSS / 19.02.2013. u 11:51

Veći deo popodneva proveo je u kupatilu, izazivajući podsmešljive (šta  se pirkaš ko neka fufica) ili ljutite ( `oćeš da mi se vežu creva) komentare svoje braće; majka i tetka su samo značajno ćutale. Nije mu bio prvi put da izlazi sa devojkama, ali ovo..

Krenuo je pre pet. Od Neimara do Ruskog cara mu treba tri frtalja sata ali je išao polako, da ne stigne zadihan i znojav. Iako je od Moskve do Albanije detaljno proučio sve izloge, stigao je da vidi kako  velika skazaljka na satu Ratničkog doma ulazi u poslednju četvrtinu kruga. Sad mu je ostalo samo da čeka.

Radu je video u minut do šest, kako prelazi ulicu od Gece Kona ka Ruskom caru, visoku i vitku, u crnom mantilu i sa bereom na glavi, ruku pod ruku sa malo nižom i malo manje vitkom, i malo starijom ali likom vrlo sličnom gospodjom, isto u crnom mantilu ali sa malim, crnim šeširom.

“Bane, ovo je Nada, moja sestra”, rekla je Rada. “ Bane  je obećao da mi ispriča izvanredno interesantnu legendu o svojim korenima”, obratila se sestri.

“Drago mi je što ste i Vi našli vremena da čujete moju malu priču”, rekao je Bane dok je učtivo tresao ruku koju mu je Nada pružila; ono “i Vi” bi, možda, nekom iskusnom istražitelju zazvučalo kao izraz razočaranja ali Nada je ocenila da je Bane sasvim fini mladi gospodin i da mirno može da ostavi sestru u njegovom društvu. Zato se izvinila što ne može da ostane  jer ima neke obaveze a Banetovo iskreno izraženo žaljenje zbog takvog razvoja situacije se može pripisati, mirne duše, njegovom glumačkom talentu.

Zauzeli su mali sto u ćošku, daleko od podijuma za muziku, daleko od kujne, daleko od velikih stolova za kojima  su sredovečna gospoda, sa kriglama u rukama, raspravljala o uticaju Minhenskog sporazuma na budući kvalitet češkog piva; sami, za malim stolom, kao na hridi o koju se odbijaju uzvitlani talasi dvadesetog veka.

“ I, šta je bilo sa tim dedom koji otvara kapiju Vuletovom dedi?“ pitala je Rada, da prekine nezgodno ćutanje; mala, bela pahuljica šampitinog fila joj je bila na donjoj usni a  to je potpuno razbilo Banetovu koncentraciju.

„ Ah, da...”, promrmljao je, naglo se vrativši iz mašte o bliskoj budućnosti u maglovitu i, sad mu se činilo, nevažnu prošlost, „ legenda ide malo dublje u istoriju...i što dublje ide, sve je manje istorija i sve više legenda“.  Nije bio baš sasvim zadovoljan ovakvom petljavinom na početku ali je izgledalo da Rada upija svaku njegovu reč, toliko da je potpuno zaboravila na ponašanje koje se očekuje od lepo vaspitane gospodjice; iza belih zuba, izmedju nenašminkanih a ipak rumenih usana provirio je vrh jezika i uklonio sićušni trag šampite. Tišina koja je opet nastala više im nije bila neprijatna. Nisu je bili ni svesni. To je bio prvi od mnogih miliona minuta u kojima su se razumeli bez reči.

Sad, kad je u njihovom svemiru uspostavljen novi poredak, priča je krenula sama od sebe.

“ Legenda kaže da su, dok se prvi sunčev zrak odbijao od  belih  zidova grada Dubrovnika, dva konjanika projurila kroz  škripu gradske kapije i okrenula na jug, ka Kotoru, obojica gologlavi, samo sa mačevima  o pojasu. Jahač koji je prednjačio bio je izrazito visok, golobradi  mladić visokog čela, odlučnog pogleda i stisnutih usana povijenih na dole, kao da u ustima ima nešto gorko. Njegov pratilac, zaostajući za samo pola konjske dužine, bio je za  koju godinu stariji, dugog lica i sa retkom, kratkom bradicom koja nije mogla da sakrije uglove usana izvijene na gore, kao kod čoveka koji  se smeška.

Taj drugi, stariji, bio je, godinama već, verni pratilac Dušanu, sinu Stefanovom, još od onda kad je kralj Milutin, u strahu za presto, naredio da mu se prestolonaslednik oslepi i sa porodicom protera u Carigrad. I sad je, kad je Stefan kraljevao već devetu godinu a Dušan bio mladi kralj, Djordje, taj  čovek koji je izgledao kao da se stalno smeši , bio Dušanu kao senka, na korak iza njega u dvoru, na korak pored njega u boju, na čašu ispred njega u piću. A ovog poslednjeg je bilo najviše, legenda tako kaže, a kaže i da Dušan u tome nije mogao da se meri sa svojim sabratom u vinu i da je posle trećeg pehara  kraljević gubio deo svog dostojanstva a Djordje drugo dj svog imena. Posle je Dušan postao kralj a Djordje je postao Djore i kad nisu pili, prvo samo kad su bili nasamo a posle i kad nisu, i ta prisnost je Djordju donosila na dvoru više poštovanja  nego što mu je po položaju i imetku pripadalo, obzirom da nikakvog imetka nije ni stekao, sve jureći  uz kraljev skut. Ipak, za sve na dvoru je i dalje bio Djordje; kad ga je neki  velmoža oslovio sa Djore, kralj je, kroz one tanke usne stisnute na dole kao da u ustima ima nešto gorko, prosiktao tiho, kao kad švićne kratak bič: „ Je l` te neko rukopoložio da krštavaš već krštene..“? A ipak se to Djore nekako održalo kroz istoriju i nadimak je prelazio  sa kolena na koleno, ali to je već istorija a neću da Te udavim istorijom pa da sutra..“

„Ne, ne, baš me interesuje“, prekide ga Rada, stežući mu obe šake odjednom i ne puštajući ih dok mu se unosila u lice. “Baš lepo pričaš, samo, otkud oni u Dubrovniku?”

“ Često je on bio tamo, stalno je imao neke trzavice sa ocem pa se sklanjao u Dubrovnik kad  zagusti. A usput se malo i provodio, onako...momački. Možda zato nikad nije proglašen za sveca“, rekao je Bane ozbiljnim glasom ali mu je u očima opet bio onaj šeretski, zelenkasti odsjaj koji je Rada primetila prethodnog dana. Naglo mu je pustila ruke i odmakla se dok joj se crvenilo oblivalo lice. „Moram kući”, rekla je. “ Ko zna koliko je sati! Baš lepa priča ali ako stignem kasno čeka me jedna koja nije tako lepa. Pričaćeš mi ostatak sutra...”. Naglo je zastala, kao da se ugrizla za jezik. Šta mi je, kao da ga zovem na sastanak, pomislila je.

„Naravno,  sutra, jedva čekam! Ovo je samo početak..najbolje tek dolazi...“

Do njene kapije stigli su zadihani a da usput nisu progovorili gotovo ni reč. Tolika žurba da se stigne na vreme a kad su ušli u hodnik vreme je stalo.

Rada se nije šminkala ali se Nadi, koja joj je otvorila vrata, učinilo da joj sestra na usnama ima dva sloja karmina. Nije razmišljala o tome. Važno je da je stigla na vreme.

                       

 



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:19 19.02.2013

Ja bih

još priče...volim davljenje...
Dr M Dr M 13:34 19.02.2013

Re: Ja bih

Jelica Greganović
još priče...volim davljenje...


Daće Bog..

Žvaka tek kreće..
janeznam janeznam 13:35 19.02.2013

.

Zamisite Dr M, da se današnji momci obraćaju devojkama sa Vi! Što bi neko rekao, čudo neviđeno.
Čak se sećam da je moja majka svojim roditeljima govorila Vi što je meni bilo i ostalo neshvatljivo.
Mantili i francuske beretke su postali i ostali klasika i uvek sa vracaju u modu mada su nekima ti delovi garderobe pod must have!


Jelica Greganović Jelica Greganović 13:39 19.02.2013

Re: .

A zamisli nad-persiranje koje se upražnjavalo prema roditeljima u Sloveniji, poneko ga još od kelnera koristi, dakle nije Vi, nego Oni...onikanje.
Praktično izgleda:
- Da li bi Oni želeli kafu?
Dr M Dr M 13:41 19.02.2013

Re: .

Zamisite Dr M, da se današnji momci obraćaju devojkama sa Vi


Zamišljam, mislilo bi se da su na nečemu pa vide duplo.

Razvoj situacije bi bio da pobegnu ili da traže to nešto..
Dr M Dr M 13:45 19.02.2013

Re: .

zamisli nad-persiranje


Ostalo još iz srednjeg veka kad se višima po rangu nije obraćalo direktno.

I nije se gledalo u oči nego u pod.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:46 19.02.2013

Re: .

Znam...sad sam se već nekako navikla, ali u početku me silno zbunjivalo kad mi se samoj za stolom kelener obraćao u množini...
Dr M Dr M 13:56 19.02.2013

Re: .

Jelica Greganović
Znam...sad sam se već nekako navikla, ali u početku me silno zbunjivalo kad mi se samoj za stolom kelener obraćao u množini...


Važno je da nije naplaćivao množini nego samo Tebi..
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:00 19.02.2013

Re: .

I to što kažeš
janeznam janeznam 14:01 19.02.2013

Re: .

Znam...sad sam se već nekako navikla, ali u početku me silno zbunjivalo kad mi se samoj za stolom kelener obraćao u množini...

Samo nemoj da mu daš odgovor u množini
myredneckself myredneckself 00:49 22.02.2013

Re: .

Jelica
Da li bi Oni želeli kafu?

Ima toga u tim gore krajevima, na pr. u Međimurju
-Mamica su štrukle pekli...

Doktore, mislim da ovo pevuši neko zagorsko deklence, dok gleda u pod

Ah, što lepo pričaš, a muziku staru, lepu, što znaš da potrefiš, nemam reči...
Dr M Dr M 08:17 22.02.2013

Re: .

Mamica su štrukle pekli..


Ima to i u drugim krajevima

"Kak veliju stara mama,
dugo žito-kratka slama"

A za muziku, evo još nešto iz vremenskog okvira o kome pričamo

jucaibin jucaibin 14:09 19.02.2013

uzivala

... i cekam nastavak
Dr M Dr M 14:18 19.02.2013

Re: uzivala

jucaibin
... i cekam nastavak


Hvala, nastavak je u pripremi..
sesili sesili 15:45 19.02.2013

Re: uzivala

Šta to bi? Vreme stalo, a usne se zacrvenele?
Dr M Dr M 18:05 19.02.2013

Re: uzivala

sesili
Šta to bi? Vreme stalo, a usne se zacrvenele?



sesili sesili 18:24 19.02.2013

Re: uzivala

Hvala! Uživala i u "objašnjenju".
licumurka licumurka 19:20 19.02.2013

Uf...

Taman sam se udobno smestila, kad ono, već kraj...
To je problem s tvojim pričama Doktore...Koliko god da su dugačke, jako se brzo i u jednom dahu čitaju
Dr M Dr M 19:43 19.02.2013

Re: Uf...

licumurka
Taman sam se udobno smestila, kad ono, već kraj...
To je problem s tvojim pričama Doktore...Koliko god da su dugačke, jako se brzo i u jednom dahu čitaju


Smesti se udobno krajem nedelje, planiram još ovoliko.

mirelarado mirelarado 19:48 19.02.2013

:)

„Naravno, sutra, jedva čekam! Ovo je samo početak..najbolje tek dolazi...“


Dr M Dr M 20:09 19.02.2013

Re: :)

mirelarado
„Naravno, sutra, jedva čekam! Ovo je samo početak..najbolje tek dolazi...“




Ti muški, , stalno obećavaju..
razmisljam razmisljam 20:58 19.02.2013

Re: :)

Их, dottore, прекидаш причу у тренутку када постаје најзанимљивије.
Није ни мало лепо од тебе, ја да ти кажем.

И је л' знаш ти где је чак крај недеље? Ко ће то да дочека, а да успут не изгрицка нокте од нестрпљења?

А ја радооозналаааа...
jesen92 jesen92 21:17 19.02.2013

Re: :)

Ti muški, , stalno obećavaju..

..ko ceka taj doceka...tvoja publika je poznata po strpljivosti:))
Dr M Dr M 21:29 19.02.2013

Re: :)

прекидаш причу у тренутку када постаје најзанимљивије.


Naučio iz TV serija (koje, uzgred, ne gledam)
Dr M Dr M 21:33 19.02.2013

Re: :)

jesen92
Ti muški, , stalno obećavaju..

..ko ceka taj doceka...tvoja publika je poznata po strpljivosti:))


Sreća moja..

Inače bi bilo
jesen92 jesen92 22:05 19.02.2013

Re: :)

Sreća moja..

Inače bi bilo
ma.. nije to sreca nego kvalitet
cemu skromnost na ovu skupocu:)
Dr M Dr M 22:12 19.02.2013

Re: :)

nije to sreca nego kvalitet



jesen92 jesen92 22:41 19.02.2013

Re: :)

zaboravih mizicki prilog za nas mlade i skromne..:)


Dr M Dr M 23:45 19.02.2013

Re: :)

jesen92
zaboravih mizicki prilog za nas mlade i skromne..:)




A evo i ambijentalne muzike


jesen92 jesen92 22:36 20.02.2013

Re: :)

A evo i ambijentalne muzike
..bas si utrefio...dal i ramona spada u ovu grupu..?


Dr M Dr M 23:14 20.02.2013

Re: :)

dal i ramona spada u ovu grupu..?


Evo je original Ramona, iz 1928.


jesen92 jesen92 11:28 21.02.2013

Re: :)

videla sam je na youtebe al mi nekako tino rosi bio blizi:))
Dr M Dr M 13:05 21.02.2013

Re: :)

jesen92
videla sam je na youtebe al mi nekako tino rosi bio blizi:))


I meni, ovo je bilo samo zbog vremenskog okvira..
tyson tyson 05:46 20.02.2013

tradicija


Tek će da se razgori rasprava međ' komentatorima kad se bude saznalo da li je Bane završio u partizanima ili u četnicima

Dr M Dr M 07:51 20.02.2013

Re: tradicija

tyson

Tek će da se razgori rasprava međ' komentatorima kad se bude saznalo da li je Bane završio u partizanima ili u četnicima



Ihaaj, to će da bude za dva nastavka..
bocvena bocvena 08:59 20.02.2013

Ko ne radi...


Kakav je genije ovaj Ćelentano, nisam ni znala:)
Dr M Dr M 09:28 20.02.2013

Re: Ko ne radi...

bocvena

Kakav je genije ovaj Ćelentano, nisam ni znala:)


Tebi od A. i Dr M


Jelica Greganović Jelica Greganović 15:36 20.02.2013

Re: Ko ne radi...

Mogu ja, mogu ja!

Dr M Dr M 19:07 20.02.2013

Re: Ko ne radi...

Jelica Greganović
Mogu ja, mogu ja!



Ti možeš sve


razmisljam razmisljam 19:56 20.02.2013

Re: Ko ne radi...

Jelica Greganović
Mogu ja, mogu ja!


Хоћу и ја!



( И остајем у теми, да се запази. Јер, љубав је, а у причи је, ваљда, о љубави реч, по некад попут земљотреса. )
Dr M Dr M 21:19 20.02.2013

Re: Ko ne radi...

у причи је, ваљда, о љубави реч


Naravno. Evo šta se slušalo tih dana, samo je pevač, ali samo malo, noviji


razmisljam razmisljam 23:21 20.02.2013

Re: Ko ne radi...

Dr M

Naravno. Evo šta se slušalo tih dana, samo je pevač, ali samo malo, noviji


Сад ме подсети, слушао се и он:




Dr M Dr M 23:29 20.02.2013

Re: Ko ne radi...

Сад ме подсети, слушао се и он:


Da, jedini Tito koji se u našoj kući rado slušao..
mikele9 mikele9 11:23 20.02.2013

Dakle

Djore je tvoj predak Doktore!!!
Kad sam te prvi put video, osetio sam da zračiš plemenitim poreklom.
Dr M Dr M 14:00 20.02.2013

Re: Dakle

Djore je tvoj predak Doktore!!!


Ako su mi babe bile poštene...
kick68 kick68 00:56 21.02.2013

Ako

moze jedna molba, da vremenski razmak izmedju nastavaka bude malcice kraci, za nas zaboravne. 'Ladno sam morala da potrazim prethodni tekst da se podsetim i obnovim gradivo:))
Pozdrav
Dr M Dr M 08:14 21.02.2013

Re: Ako

da vremenski razmak izmedju nastavaka bude malcice kraci,


Staraćuse!

{tako su nekad vojnici odgovarali starijima po činu}
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 00:21 22.02.2013

Re: Ako

kick68
moze jedna molba, da vremenski razmak izmedju nastavaka bude malcice kraci, za nas zaboravne. 'Ladno sam morala da potrazim prethodni tekst da se podsetim i obnovim gradivo:))
Pozdrav


Podrzavam u potpunosti ukljucujuci i pozdrav doktoru
Dr M Dr M 00:26 22.02.2013

Re: Ako

dusanovaiivanovamama
kick68
moze jedna molba, da vremenski razmak izmedju nastavaka bude malcice kraci, za nas zaboravne. 'Ladno sam morala da potrazim prethodni tekst da se podsetim i obnovim gradivo:))
Pozdrav


Podrzavam u potpunosti ukljucujuci i pozdrav doktoru


Već se radi na tome..a evo i otpozdrav
myredneckself myredneckself 01:03 22.02.2013

Re: Ako

Hoću i ja, hoću i ja staru muziku

Dr M Dr M 08:34 22.02.2013

Re: Ako

Hoću i ja, hoću i ja staru muziku


Evo, a ima tu i nekih koji ne pevaju ali se lepo slikaju.


jedi-knight jedi-knight 01:54 22.02.2013

...

Zaista volim tvoje priče doktore.



Dr M Dr M 08:49 22.02.2013

Re: ...

jedi-knight
Zaista volim tvoje priče doktore.





Hvala jedi!

Evo i Tebi jedan crtać, ali iz onog vremena

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana