Film| Gost autor| Muzika| Nostalgija

nomi that!

AlexDunja RSS / 02.09.2013. u 14:14

 trideset godina od smrti klausa nomija obeležava se u petak
u domu omladine beograda filmom the nomi song.
ulaz je besplatan
ca5890eb-0efc-40c0-91d1-5528ad8893c5_zpsb5ff995a.jpg?t=1378126333

tim povodom prenosim tekst koji je coa smor pisao za
portal kultur kokoška!

9aa4c7dd-8104-49bc-ae49-dbc3f30725df_zps9efbe2e7.jpg?t=1378126414

 

Mogli bismo danima da pričamo o svim revolucijama koje su se desile u Njujorku krajem 70tih. Avaj, nisam to detaljnije analizirao – ali činjenica je da je Njujork često bio (a i danas je) the place to be što se subkultura tiče. Naprosto, tu su uvek bile dozvoljene bizarnije i eksperimentalnije stvari nego drugde. Mnoge od njih su bile neverovatno kratkotrajne i efektne, a opet do danas neponovljene. Klaus Nomi je neko za koga verovatno niste čuli a opet, paradoksalno, neko čija karijera nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

70te godine je obeležila fascinacija vanzemaljcima. Apokalipsom. Hedonizam, svi su živeli svoje dane kao da su poslednji, ne samo za njih nego i za čovečanstvo. Eksperimentisalo se kako sa supstancama tako i sa autentičnim formama izraza. I tako se, 1978, u nekom zadimljenom klubu u Njujorku odvijao četvorodnevni događaj na kome su nastupali underground anonimusi i poluanonimusi po imenu “New Wave Vaudeville”. Te večeri, iz oblaka dima izronio je intenzivno našminkan čovek u providnoj plastičnoj kabanici koji je pevao ariju Kamij Sen-Sansa. Neko u publici je, umesto “ko je ovo”, pitao “šta je ovo”. Bio je to – Klaus Nomi.

Nomi je ubrzo imao bend. Čuvao je svoju enigmatičnost, a nastupao sa brojnim obradama kako klasične muzike tako i pop muzike 60tih. Krajem ’79-te, jedan od najvećih kameleona rok muzike je saznao za njega i pozvao ga u pomoć, i zajedno su izveli verovatno najefektniju verziju jedne od njegovih pesama.

 

cd-cover.jpg

Premda je saradnja sa Bowiejem bila kratkog veka, bila je dovoljna da obezbedi Nomiju ugovor sa izdavačem. Osim toga, Bowiejev kostim iz gornjeg nastupa je inspirisao Nomija da osmisli svoj kultni kostim (vidi levo). U ovo vreme, Klaus je stavio svoje avangardnije i ambicioznije zamisli na stranu (između ostalog i zbog sukoba sa pratećim bendom, zbog kog je Klaus završio kao solo izvođač), okrenuvši svoju muziku u (u to vreme i više nego dovoljno komercijalnom) pravcu New Wave-a. Njegov vokalni raspon i ekscentričnost su se savršeno uklopili u ovo. Na njegovom prvom albumu, iz 1981., sa kog je i pesma sa početka posta, našlo se mesta i za jednu od Sen-Sansovih kompozicija – ariju iz Samsona i Dalile, kao i za Parselovu Cold Song, ali većina muzike je u pop usmerenju, a Klausove interpretacije i jednog i drugog su veoma originalne. Pa ipak, publika (a naročito američka) se nije primila.

Evropljani su pozitivnije reagovali na Nomijevu ličnost, tako da je tokom ’81. i ’82. Nomi bio na velikoj evropskoj turneji, tokom koje je u Francuskoj snimio i objavio svoj drugi album – Simple Man, umnogome sličan prvom.

 

Nomi zapravo nikada nije odustao od svojih ozbiljnijih i ambicioznijih planova. Na žalost, oni su ostali neostvareni. Tokom 1982 Klaus je počeo da biva sve slabiji i bolešljiviji, i sve teže je nastupao. Lekari nisu umeli da mu pomognu – u to vreme je njegova bolest još uvek bila suviše nova i neistražena. U leto 1983. Klaus Nomi je umro od posledica AIDS-a. Naglo kao što se i pojavio, vanzemaljac je otišao natrag na svoju planetu.

 

p.s. Alex je pre par godina takođe napisala post o Nomiju, koji sadrži nešto više biografskih detalja, a i još Nomijeve muzike, a možete ga pročitati ovde.

Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 17:07 02.09.2013

1. No

Svaka čast. Dosledno čuvate Nomija od zaborava.
Sećam se vašeg bloga o njemu...A njegova muzika...
- kakva je to tek kontra ovom, tekućem vremenu
i zvučnom mulju koji se valja oko nas...
AlexDunja AlexDunja 18:17 02.09.2013

Re: 1. No

nomi zaslužuje
a internet služi za podsećanje.
tu smo.
mr.fogg mr.fogg 16:14 03.09.2013

nomi that!

trideset godina od smrti klausa nomija obeležava se u petak
u domu omladine beograda filmom the nomi song


kompletan 'nomi song' (documentary, 2004.) moze da se vidi i cuje i ovde
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 14:21 04.09.2013

Još kao srednjoškolac...

...sam uspeo da dođem u posed oba albuma. Stvarno, što bi kaz'li, osebujna ličnost. I danas da se pojavio bio bi vizionar. Konzistentna ideja, estetika iza koje stoji istinski talenat i kreativnost. Takvi me uvek "kupe".
Lepo od tebe što si se setila.
AlexDunja AlexDunja 19:04 04.09.2013

Re: Još kao srednjoškolac...

Takvi me uvek "kupe".

i mene:)
mene je osvojila i neka iskonska, gotovo detinja naivnost,
koja je izbijala iz njegove pojave..
pored sve šminke, kostima i priličnog ega,

meni je uvek izgledao kao dete koje se igra,
a od toga nema lepše slike

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana