Život

GOSPA ZORA

razmisljam RSS / 09.05.2014. u 19:15

               Gospa Zora zapravo ni dan danas nije načisto da li joj ime odgovara ili ne. Naime, neprestano je muči jedna sitna začkoljica: ona zorom ustaje samo i isključivo ako mora, ali zato redovno leže sa prvim petlovima ( Ovo sa glasnokukurikalovićima ipak treba shvatiti sasvim uslovno i čisto figurativno, jer tamo gde ona živi, pevci su odavno proterani iz dvorišta. Samo po koji limenko je ostao zaboravljen na nekom krovu patiniranom mahovinom i čuvarkućom da poput saobraćajca usmerava široke ravničarske vetrove, ali ni to nije baš pouzdano, jer ne može da se seti da li ih je u poslednje vreme viđala ili bi samo bila rada da je tako. ).

               Otkada zna za sebe, volela je noć. U stvari, prijala joj je tišina koju je ova sa sobom donosila ušuškavajući sve suvišne zvuke pod svoja tamnomodra baršunasta krila i to neko osećanje tajnovitosti i posvemašne dubine neba prikopčanog ponad grada bezbrojem svetlucavih pribadača. Tada, kada sve utihne, kada otkucaji sopstvenog bila postanu čujni i prepoznatljivi, učila je, čitala, pisala, sanjarila... Prijale su joj ta prividna osama, izolovanost i predstava da je zatvorena u svoj sopstveni svet.
               Docnije se pokazalo da takav ritam života ima i određenih prednosti. Relaksacije kućnog budžeta radi, peglala je iza ponoći, uključivala mašinu za veš, grejanje...


               Voli da ustvrdi kako je rođena u horoskopskom znaku sove. Dopada joj se trun iznenađenja u očima sagovornika kada to izgovori, a svakako nije zanemarljiva ni višeznačnost koju taj iskaz nosi u sebi: em opisuje njen bioritam, em sasvim lepo podvlači nekakvu urođenu mudrost i ( Do duše lažnu,ali ko za to još mari. ) bezvremenost.


               Gospa Zora veruje da je umešna u zapažanju sitnica. Otoič je, recimo, putujući gradskim autobusom, opazila neobičnu uličnu žardinjeru. U stvari, na krov jedne montažne kućice postavljene kraj same autobuske stanice, vetrovi su uredno i uporno nanosili uvelo lišće, prašinu i semena trava, kiše su sve to spirale u oluk sve dok ga nisu sasvim zapušile, a prvo prolećno sunce je odatle izmamilo ka sebi sve što je iole bilo sklono rastu i htelo da se zazeleni u tim neobičnim uslovima. I tako je nastala jedna sasvim posebna leja puna najraznovrsnijeg korova, radoznalo i kočoperno nadvijenog nad glave prolaznika. A njoj je ostala upitanost kojim putem se sada sliva voda nakon kiše i da li im tamo, u toj kućici, može biti sada negde prokišnjava, a da tome ne znaju uzrok.


               No, i inače, ona zatiče sebe u nedoumicama i zbunjenostima i češće nego što bi to imalo nekog posebnog smisla. Na primer, muči je to što ni uz najbolju volju ne uspeva da uvidi razliku između grenadir marša, kako je dotično jelo volela da naziva predratna trgovačka gospođa koju je poznavala i onoga što je njena maaajka na salašu zvala nasuvo s krompirom. Usput neretko oseti i trunku krivice što nikada nije pokušala da umesto luka proprži hlebne mrvice, kako je to činila njena baka iz radničko-seljačkog predgrađa velegrada.


               U svakom slučaju, život joj je pun tako nekih nedorečenih i zamršenih stvari. I ne zato što je zbilja tako, već više stoga što ona ima zavidan talenat da se svako malo samoupetljava kao pile u kučine u najrazličitija besmislena promišljanja, odmeravanja i razmatranja...


               Okreni-obrni, nije joj preostalo ništa drugo do da se na to navikne. Primetila je da joj biva lakše kada se seti da zahuktalim utorcima priveže za repove ružičaste mašne sa žutim prugama i tako ih bar malo uspori. Onda njeni mačkovi jure za tim repovima i mašnama i posle se izležavaju na osunčanim stepenicama ili pažljivo zaobilaze barice da ne bi ukvasili šape ( Što naročito voli da posmatra. ), a ona primeti sa blagim čuđenjem kako je lagano obuzima spokoj.

TagoviKomentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

skyspoter skyspoter 20:35 09.05.2014

Story of my life

U svakom slučaju, život joj je pun tako nekih nedorečenih i zamršenih stvari.
razmisljam razmisljam 21:07 09.05.2014

Re: Story of my life

skyspoter


Ето.
Значи, можеш сасвим лепо да замислиш како је госпа Зори.

За први коментар, једна сасвим истом одговарајућа слика:
kleinemutter kleinemutter 20:42 09.05.2014

noc

Volim da spavam,volim, volim!

Svidja mi se gospa Zora.Ona ima sve sto meni fali i to oko i taj duh za detalje.
razmisljam razmisljam 21:12 09.05.2014

Re: noc

kleinemutter
Volim da spavam,volim, volim!


Воли и госпа Зора, није да не воли ( Ако изузмемо да је с времена на време походе несанице, али, то се не рачуна. ). Само што је она у својим активностима фазно померена.

Svidja mi se gospa Zora.Ona ima sve sto meni fali i to oko i taj duh za detalje.


Драго ми је да ти се свиђа. Но, посматрај то што она има а теби недостаје са друге стране: сигурна сам да ти имаш и-ха-хај тога што њој фали и не уме и не зна и не може а мнооого би волела да зна и уме и може.
charlie charlie 20:43 09.05.2014

Лепо написано !

Ноћ је за спавање !
razmisljam razmisljam 21:15 09.05.2014

Re: Лепо написано !

charlie
Ноћ је за спавање !


Немој да си тако искључив, Чарли.
Реци то свим оним силним живим створовима којима је ноћ природно окружење за свакојаке активности.
AlexDunja AlexDunja 22:23 09.05.2014

odlično vreme uživanja

razmisljam razmisljam 22:55 09.05.2014

Re: odlično vreme uživanja

AlexDunja
nasuvo


Лепа прича, али није то само до штедње. Емпиријски је доказано да је насуво неупоредиво укусније када се тестенина не цеди, него директ из шерпе захвата цедиљком и сипа преко кромпира и лука. Билив ми.

Свакосуботњи ручак у родитељској ми кући: парадајз чорба и насуво с кромпиром, а и у једном и у другом трганци. После ти остаје само да пукнеш.
cassiopeia cassiopeia 08:28 10.05.2014

Re: odlično vreme uživanja

Свакосуботњи ручак у родитељској ми кући: парадајз чорба и насуво с кромпиром, а и у једном и у другом трганци. После ти остаје само да пукнеш.Moj omiljeni je bio paradajz čorba napravljena sa vodom u kojoj su se kuvale šufnudle pa ostanu mrve testa u čorbi. A šufnudle sa preprženim lukom i slatkom paprikom. Mmm
Moram naručiti ručak kod majke :)
Ups, zaboravih moj omiljeni dezert posle svog tog testa, knedle sa šljivama.
razmisljam razmisljam 12:50 10.05.2014

Re: odlično vreme uživanja

cassiopeia

Moj omiljeni je bio paradajz čorba napravljena sa vodom u kojoj su se kuvale šufnudle pa ostanu mrve testa u čorbi. A šufnudle sa preprženim lukom i slatkom paprikom. Mmm
Moram naručiti ručak kod majke :)
Ups, zaboravih moj omiljeni dezert posle svog tog testa, knedle sa šljivama.
Имаш места и за кнедле са шљивама након описаног ручка?
Моје искрено дивљење.

Иначе, код нас је бивало и да ручкови буду полуслатки. Наиме, мама скува неку чорбицу, а главно јело буду гомбоце, или нека пита са сезонским воћем ( вишње, јабуке, бундева... ) или слатким сиром.

Е, то нисам успела да уведем у својој кући. Ови што су рођени испод Дунава и Саве, не признају те варијанте у право јело. До душе, једва сам их навикла и на сосове разних фела ( Онај од вишања је био најтежи за убацивање у мени, али се на крају примио само тако. ) и на теста.
Но, упорност се исплатила.
cassiopeia cassiopeia 08:16 11.05.2014

Re: odlično vreme uživanja

Имаш места и за кнедле са шљивама након описаног ручка?


Šta da ti kažem

A mi smo često, mama i ja, kod drugih to nije prolazilo, jele paradajz čorbu pa gomboce za ručak. Čista uživancija. Onda bez griže savesti pojedem 4 gomboce

Ee, kod nas od sosova prolaze samo paradajz sos i beli sa mirođijom. Višnje su za sok i kolače.
jedi-knight jedi-knight 23:26 09.05.2014

...

razmisljam razmisljam 00:07 10.05.2014

Re: ...

jedi-knight

Dr M Dr M 07:13 10.05.2014

####


Priznati se mora

simpatična Zora..

razmisljam razmisljam 12:43 10.05.2014

Re: ####

Dr M

Priznati se mora

simpatična Zora..Даје се на знање
да прија признање...
mikele9 mikele9 15:39 10.05.2014

Ja

bih ovu nazvao: Jedna od priča iz Bašte Razmišljalicine boje
razmisljam razmisljam 19:52 10.05.2014

Re: Ja

mikele9
bih ovu nazvao: Jedna od priča iz Bašte Razmišljalicine boje


Хе... Тако ми и треба кад ја хоћу да називам, па ми се одмах врати истом мером.

Наравно, шалим се.

Лепо име, Микеле, баш. Посебно што тако добро асоцира на предивног Бранкишу.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:27 10.05.2014

Owl

Zna li Zora da su mi sove posle pingvina omiljene ptice?Zori je super izabrano ime a sovi<<<Link
razmisljam razmisljam 22:35 10.05.2014

Re: Owl

dusanovaiivanovamama
Zna li Zora da su mi sove posle pingvina omiljene ptice?


Сад зна.

Zori je super izabrano ime a sovi


Ееее, по овом питању ја знам другу варијанту ( линкчић ): совити = спавати.

Н.З. Совица је преслатка. Једном дааавно је већ гостовала у мом блогодворишту.
loader loader 00:53 11.05.2014

Zbilja


Izgleda da je život stvarno "pun tako nekih nedorečenih i zamršenih stvari"... O njima je možda najbolje razmišljati u onom periodu između kasne večeri i zore
razmisljam razmisljam 22:31 11.05.2014

Re: Zbilja

loader

Izgleda da je život stvarno "pun tako nekih nedorečenih i zamršenih stvari"... O njima je možda najbolje razmišljati u onom periodu između kasne večeri i zore


Изгледа да сте Ви, негде у међувремену, поново походили овај Ваш коментар. Јавља ми се да је доживео становите измене.
А то сам закључила посредством ове направе:Њу уредно на дневној бази користи и госпа Зора. Увече, уместо виклера, навије на косу ово капче па крене да размишља.


loader loader 22:53 11.05.2014

Re: Zbilja

Da, naprava vam je izvanredna. Kupujte samo one baterije koje ne "cure" :)

Jeste menjan .... Naime, prilikom pisanja komentara sam u nehatu dvaput ponovio skoro istu rečenicu... koja je trebalo da bude samo neznatno modifikovana i stavljena u funkciju. Tek naknadno sam tu omašku uočio, pa sam kliknuo na "izmeni" i stavio onako kako je od prve trebalo da bude. Izvinjavam se zbog tih petljanja i manualizacija. Nadam se da vam nisam potrošio suviše dodatne struje na postu.

razmisljam razmisljam 00:47 12.05.2014

Re: Zbilja

loader
Da, naprava vam je izvanredna. Kupujte samo one baterije koje ne "cure" :)


Немајте бриге. Ово је савремен модел - на соларну енергију. Само управим антенице ка Сунцу и хоп! - ето мени неопходне силе за подстрекавање малих сивих ћелија на рад. Ништа пуњачи, 'летрика, алкалне и оне баКтерије помоћу којих зека трчкара док не занемогне.

Jeste menjan .... Naime, prilikom pisanja komentara sam u nehatu dvaput ponovio skoro istu rečenicu... koja je trebalo da bude samo neznatno modifikovana i stavljena u funkciju. Tek naknadno sam tu omašku uočio, pa sam kliknuo na "izmeni" i stavio onako kako je od prve trebalo da bude. Izvinjavam se zbog tih petljanja i manualizacija. Nadam se da vam nisam potrošio suviše dodatne struje na postu.


Мада је било крајње непотребно ( да не кажем излишно ), извињење се, овако подробно образложено, у потпуности и у целости прихвата. ( )

А за потрошњу струје не се секирајте. Видите да често куцкам ноћом, а тада је цена коштања поменуте знатно повољнија.
( У сваком случају, благодарим на увиђавности. )


loader loader 01:29 12.05.2014

Re: Zbilja

Немајте бриге. Ово је савремен модел - на соларну енергију. Само управим антенице ка Сунцу и хоп! - ето мени неопходне силе за подстрекавање малих сивих ћелија на рад. Ништа пуњачи, 'летрика, алкалне и оне баКтерије помоћу којих зека трчкара док не занемогне.

Obnovljivi izvori misli

Drago mi je da je stiglo pismo o razumevanju

Sve u svemu,
krasi vas energetska efikasnost kao osobina neophodna za nastupajuće doba ... koje samo što nije .
razmisljam razmisljam 14:42 12.05.2014

Re: Zbilja

loader

Obnovljivi izvori misli
Drago mi je da je stiglo pismo o razumevanju


Очекивали сте да не стигне?

Открићу Вам једну тајну: ја сам у породици на челу министарства које се бави односима са јавношћу - дакле имам све потребне квалификације да проценим када и у којој форми слати писма о разумевању.

Sve u svemu,
krasi vas energetska efikasnost kao osobina neophodna za nastupajuće doba ... koje samo što nije .


Аха... Не треба губити корак са временом.
loader loader 17:16 12.05.2014

Re: Zbilja

Очекивали сте да не стигне?

Nije izraz očekivanja ili neočekivanja, već dragosti nakon saznanja da je stiglo


Открићу Вам једну тајну: ја сам у породици на челу министарства које се ...

.. Onda se ne iznenadite ako vas pri sledećoj, uskorašnjoj rekonstrukciji prizovu u vladu :) :)

Не треба губити корак са временом

Neki kažu da je vreme jedini resurs koji čovek zaista ima .. Stoga je racionalno postupanje ravno mudrosti

razmisljam razmisljam 19:51 12.05.2014

Re: Zbilja

loader

Nije izraz očekivanja ili neočekivanja, već dragosti nakon saznanja da je stiglo


Ееееее... тако је већ боље.

.. Onda se ne iznenadite ako vas pri sledećoj, uskorašnjoj rekonstrukciji prizovu u vladu :) :)


Да се разумемо: таквих аспирација немам. То наглашавам да бих била сигурна да ме неће призивати ( А нисам ни дух, па да се на призивање одазивљем ).
Осим тога, волијем да сам владар у сенци. ( Али бих Вас молила да то не дојављујете мојим укућанима. )

Neki kažu da je vreme jedini resurs koji čovek zaista ima .. Stoga je racionalno postupanje ravno mudrosti


Нисам убеђена. Ето, на пример, ја хронично немам времена за све што бих хтела да постигнем.
fantomatsicna fantomatsicna 01:56 11.05.2014

Draga gospa Zoro

Lep deo Vaših memoara.

A interesanto je znati kako su vam ustvari birali ime ako već nije po nekoj babi ,tetki i slično.


cassiopeia cassiopeia 08:23 11.05.2014

Re: Draga gospa Zoro

A interesanto je znati kako su vam ustvari birali ime ako već nije po nekoj babi ,tetki i slično.


Jes' da nisam Zora, al' zanimljiva je priča oko mog imena. Prvo mi daju tetkino ime, trajalo to 3 cela dana dok druga tetka nije stavila veto, onda tata jedno lepo rusko, skraćenu varijantu. To se zadržalo sve do moje sedme godine kad sam ja stavila veto i ubedila oca i majku da mi promene ime u dužu verziju. Duuuugo niko nije imao pojma jer su me svi zvali po onoj prvoj kraćoj verziji.

A nije ni tu kraj akciji piši-briši u matičnoj knjizi. Negde u mojim tridesetim matičar mi pogrešno upiše promenu prezimena, uda me za nekog lika i to sazna moj otac kad je otišao da podigne izvod iz matične knjige. Ala smo se ubeđivali
Sreća pa mi to po službenoj dužnosti isprave jer je matičar malo bio ošošo
razmisljam razmisljam 22:38 11.05.2014

Re: Draga gospa Zoro

fantomatsicna
Lep deo Vaših memoara.


Хвала у госпа Зорино име.

A interesanto je znati kako su vam ustvari birali ime ako već nije po nekoj babi ,tetki i slično.


Видиш, ко зна због чега, госпа Зора се за то никада није заинтересовала. Довољно јој је било то што никада није била сасвим сигурна да ли јој име одговара или не.
Мада, зна да је требала да добије друго име, али је њен тата био врло против истог, јер је имао неку стрину тог имена која је била невероватно брбљива и напорна и није желео да његова ћера има било какве везе са њом.

Него, које је ово дрвеће на фотки коју си поставила? Има невероватно занимљиву кору - делује као да је осликано.
razmisljam razmisljam 22:46 11.05.2014

Re: Draga gospa Zoro

cassiopeia
Ти водиш баш занимљив живот и изгледа да ти никада није досадно.

*** *** ***

Течини рођаци добију сина. Кум му да име, али се оно не свиди родитељима, и, мада је исто уредно уведено у матичну књигу, они дете почну звати именом по свом избору.
Роди им се и други син. Кум ( Старо кумство, кум није дугме и те форе... ) сада детету да оно име које се ономад свидело родитељима. А будући је оно већ заузето, јер се на њега одазива први син, овог другог крену да зову званичним именом првог, а у матичара пријаве кумову варијанту.
И тако сада имају Драгана који се одазива на Зоран и Зорана који се одазива на Драган.

( Мислим, није лако ни објаснити, а камо ли разумети. )
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:43 11.05.2014

.

ta tišina noći
,zvuk cvrčaka u daljini i blagi vetar koji pomera zavese,osvetljene uličnim svetiljkama
...dok čekaš prvi sat novog dana:)
razmisljam razmisljam 22:47 11.05.2014

Re: .

stefan.hauzer
ta tišina noći
,zvuk cvrčaka u daljini i blagi vetar koji pomera zavese,osvetljene uličnim svetiljkama
...dok čekaš prvi sat novog dana:)


Стеф, све ти знаш к'о матор.
Без цврчака ништа.
zilikaka zilikaka 19:53 11.05.2014

Eeeej!

Vid nje što se raspričala!

Da ti pravo kažem, jeste ti lep blog, al posebno me dojmilo ono sa nasuvom i trgancima.

Naravno da link nisam otvarala, al evo i sad osećam ukus i miris.

A ti pravo kažem, znam da nije neka nauka, al to nisam jela...ne pamtim.
Lakše mi da sunem iz kesice, mada znam da to nije ni nalik, al eto...

Šta da objašnjavam da za drugo baš i ne umem da se uključim u diskusiju, nego jedino, ako nekom treba da se unese ugalj...

I još da iskoristim priliku da vam se požalim.
Za vikend bila usvatove, s one strane Save.
Ono, trebalo to kako se danas slavi i izdržati, al je mene definitivno učvrstilo u volji da sistematizujem svoja saznanja o negdašnjim svatovima.

I...sedim tako i pričam mužu da bih, kad bih se ja pitala, sinu napravila baš tako nešto. Fijakerom po mladu, pa tamburaši, i svuda zabranjen razglas, pa....a on me gleda i kaže: "E, stvarno si omatorila."

Kanda jesam.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:55 11.05.2014

Re: Eeeej!

I...sedim tako i pričam mužu da bih, kad bih se ja pitala, sinu napravila baš tako nešto. Fijakerom po mladu, pa tamburaši, i svuda zabranjen razglas, pa....a on me gleda i kaže: "E, stvarno si omatorila."

Kanda jesam.


A jel si svoju pravila bez razlasa?
razmisljam razmisljam 23:01 11.05.2014

Re: Eeeej!

zilikaka
Vid nje što se raspričala!


Добро је да си се ти мени коначно појавила. Већ сам 'тела да се озбиљно забрињавам и да објављујем твој нестанак по новинама.
Сад ми је лакше.

Da ti pravo kažem, jeste ti lep blog, al posebno me dojmilo ono sa nasuvom i trgancima.

Naravno da link nisam otvarala, al evo i sad osećam ukus i miris.

A ti pravo kažem, znam da nije neka nauka, al to nisam jela...ne pamtim.
Lakše mi da sunem iz kesice, mada znam da to nije ni nalik, al eto...


То са насувом је намерно и убачено за такве као ти. Тако барем не добијате прилику да почнете трол од првог коментара већ се у'ватите за оно у шта се разабирате, па и мени и вама так'има буде лакше.

А то са тестенином из кесице... Бах!
Листам ја рецописе и свуда за насуво пише: ,,Брз и лаган рецепт... бла, бла, бла... тестенина из кесице...''
Цврц!
Чик узми па замеси натврдо скоро кило брашна, па стој код шпорета и тргај у кипућу воду...
Наравно да је разлика.

Šta da objašnjavam da za drugo baš i ne umem da se uključim u diskusiju, nego jedino, ako nekom treba da se unese ugalj...


А је л' могу неке ситне поправке по кући?

( Баш ми жао што се не грејем на угаљ. Не сумЉај да бих искористила ову твоју лакомислено јавно изнету понуду. )

I još da iskoristim priliku da vam se požalim.
Za vikend bila usvatove, s one strane Save.
Ono, trebalo to kako se danas slavi i izdržati, al je mene definitivno učvrstilo u volji da sistematizujem svoja saznanja o negdašnjim svatovima.

I...sedim tako i pričam mužu da bih, kad bih se ja pitala, sinu napravila baš tako nešto. Fijakerom po mladu, pa tamburaši, i svuda zabranjen razglas, pa....a on me gleda i kaže: "E, stvarno si omatorila."

Kanda jesam.


Жива ти мени и здрава била и синка оженила по свом ћеифу.

А на мужевљеве примедбе се не обазири и не дај им на значају. То је он само пакостан, јер примећује да је сам оматорио.
razmisljam razmisljam 00:49 12.05.2014

Re: Eeeej!

dusanovaiivanovamama


A jel si svoju pravila bez razlasa?


Само је ти вуци за језик.
Зар не видиш да је дошла из сватова жељна приче?
Ко ће је зауставити кад крене?
zilikaka zilikaka 19:16 12.05.2014

Re: Eeeej!

A jel si svoju pravila bez razlasa?


DA!
Bilo nas je vrlo malo al svirali tamburaši, i to stvarno vrhunski.

Za fijaker da prostite, nije bilo mogućnosti.

P.S. Da je kojim slučajem moglo, nisam sigurna da ne bih dovukla i gajdaša, pa da bude prava, hardcore.
zilikaka zilikaka 19:52 12.05.2014

Re: Eeeej!

Зар не видиш да је дошла из сватова жељна приче?
Ко ће је зауставити кад крене?


E, stvarno, sad ulazim u onaj uzrast kad se od mene očekuje da primetim, ako ništa drugo, ono bar da supa nije bila dovoljno vruća, a ni slana.

A, ako ćemo pošteno, ni prijatelji baš i nisu neki.

razmisljam razmisljam 19:55 12.05.2014

Re: Eeeej!

zilikaka


Само да ти пријавим да сам се предомислила.
Рекох тамо негде изнад: ,,Жива ти мени и здрава била и синка оженила по свом ћеифу.'', али повлачим реч.

Једино исправно, реченица треба да гласи: ,,Жива ти мени и здрава била и синка оженила по његовом и снајкином ћеифу.''

Јер, ако си се ти мање-више удавала по своме, ред би био да се он ожени по своме.

Ето.

razmisljam razmisljam 19:58 12.05.2014

Re: Eeeej!

zilikaka


E, stvarno, sad ulazim u onaj uzrast kad se od mene očekuje da primetim, ako ništa drugo, ono bar da supa nije bila dovoljno vruća, a ni slana.


Пази је сад. Поносна на то да неће ни онако како она 'оће, а сада нагло подлеже трулом комформизму и најгорој малограђанштини. И све само зато да би доказала да је порастила велика.
Нисам се томе од тебе надала.

A, ako ćemo pošteno, ni prijatelji baš i nisu neki.


Зар се то не подразумева?
zilikaka zilikaka 20:13 12.05.2014

Re: Eeeej!

Јер, ако си се ти мање-више удавала по своме, ред би био да се он ожени по своме.

Ето.E, nek si mi i kazala!


zilikaka zilikaka 20:16 12.05.2014

Re: Eeeej!

Нисам се томе од тебе надала


Ni ja.
Šta da ti kažem.
razmisljam razmisljam 21:04 12.05.2014

Re: Eeeej!

zilikaka


Ni ja.
Šta da ti kažem.


Таки да си порадила на ревидирању појединих ставова. Немој да поклекнеш када је најтеже.


mariopan mariopan 21:13 11.05.2014

...

Skoro sam sebi i sestri pravila nasuvo, ja se uželela onoliko ...i pita ona mene šta mi je to?

Ni da proba !

Daklem, kada u jelovnicima vidite da piše "grenadir marš" - to je nasuvo, samo su ga prekrstili i kamuflirali za one fine, što prosto "nasuvo" ne bi ni probali, ali ako je to fini "grenadir marš" ... ondaaa....


I gospa Zora mi je baš draga, i ja sam noćna tica i sigurno bi se lepo složile?
razmisljam razmisljam 23:06 11.05.2014

Re: ...

mariopan
Skoro sam sebi i sestri pravila nasuvo, ja se uželela onoliko ...i pita ona mene šta mi je to?

Ni da proba !


Правим ја то често, јер волЕмо. А и кумови наруче с времена на време када се пожеле - мени задовољство да им удовољим.

Знаш, ок је нешто не волети, али одбити да пробаш???
То не разумем.

Daklem, kada u jelovnicima vidite da piše "grenadir marš" - to je nasuvo, samo su ga prekrstili i kamuflirali za one fine, što prosto "nasuvo" ne bi ni probali, ali ako je to fini "grenadir marš" ... ondaaa....


Па то... Госпођа трговкиња је преферирала прву варијанту, моја бака салашарка другу. Два света, а једно јело, па ти види.

I gospa Zora mi je baš draga, i ja sam noćna tica i sigurno bi se lepo složile?


Мислим да бисте, свакако.
fantomatsicna fantomatsicna 12:10 12.05.2014

Pa kud me sad

U ove sitne sate terate me da mislim nasuvo(jelo jelte)
Moja baka ,koja je živela u Bačkoj, je to pravila da sam jela dok još na stolu nije bilo
I to ništa kupovni samo domaći rezanci.

mariopan mariopan 12:23 12.05.2014

Re: Pa kud me sad

I to ništa kupovni samo domaći rezanci.

Eh, sad se brzo živi, niko nema vremena da pravi domaće rezance, a nekada se drugačiji nisu ni pravili, znalo se da mora da se zamesi da bi bilo ono pravo.

Mene učila svekriva.

Bila je dobra žena i jako sam je volela ( i ona mene)

Sećam se kada me učila da razvlačim tanke kore za pitu, na čaršafu, pa razvučem do poda, kako se lepo teglilo testo...sad ne verujem da bih opet umela....a znala je i svekra da otera izkujne ( idi odavde vidiš da detetu ruke drkću) valjda je mislila da se ja nešto nervoziram od svekra...ali nisam, nego sam pazila da mi se te sto ne pocepa.
Ih, bilo nekad...
razmisljam razmisljam 14:50 12.05.2014

Re: Pa kud me sad

fantomatsicna
U ove sitne sate terate me da mislim nasuvo(jelo jelte)


Знаш, не знам ни како ни зашто, али у мом блогодворишту се пре или касније заврши са причама о храни. Дакле, с обзиром на чињенично стање, када свраћаш овде ваља да претходно обезбедиш какве-такве залихе у фрижидеру, јер ћеш неминовно добити инспирацију да нешто презалогајиш.

Moja baka ,koja je živela u Bačkoj, je to pravila da sam jela dok još na stolu nije bilo
I to ništa kupovni samo domaći rezanci.


Да. Друга времена била. Спорија...

Баш причам својим клинцима како је раније сезона младих кромпирића била и сезона црних руку код домаћица. Док их огулиш, к'о да си у руднику боравила.
А сад добијеш све на готово: кромпир ољуштен, спанаћ без корења, грашак очишћен...
Нема више задовољства у припремању јела.

Опет, то се да поднети , али, домаћа тестенина је домаћа тестенина. Која тврдња важи и за ајвар.
razmisljam razmisljam 14:53 12.05.2014

Re: Pa kud me sad

mariopan

Eh, sad se brzo živi, niko nema vremena da pravi domaće rezance, a nekada se drugačiji nisu ni pravili, znalo se da mora da se zamesi da bi bilo ono pravo.


И сад мора да се замеси да би било оно право.

Mene učila svekriva.

Bila je dobra žena i jako sam je volela ( i ona mene)

Sećam se kada me učila da razvlačim tanke kore za pitu, na čaršafu, pa razvučem do poda, kako se lepo teglilo testo...sad ne verujem da bih opet umela....a znala je i svekra da otera izkujne ( idi odavde vidiš da detetu ruke drkću) valjda je mislila da se ja nešto nervoziram od svekra...ali nisam, nego sam pazila da mi se te sto ne pocepa.
Ih, bilo nekad...


Дивно је знати да сте твоја свекрва и ти имале тако леп однос.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana