Astrologija| In memoriam| Moj grad

O Čoveku koji nije hodao malen ispod zvijezda

freehand RSS / 15.08.2018. u 22:01

Retki su ljudi koje je nemoguće sameriti. Visoki između dva i osam metara, a sasvim retko i samo u intimnim prilikama, sa porodicom i prijateljima svojih stotinu i sedamdeset centimetara.

Još su ređi oni kojima se pod bolničkim prozorom bez poziva i molbe okupe stotine dobrovoljaca da ponude svoju krv za spas i ozdravljenje. 

Onih koje poštuju naši i njihovi, ovdašnji i tamošnji, levi i desni, crveni, zeleni i plavi i o kojima nikad niko ne izgovori ružnu reči - nema.  

A bilo ih je, do nedelje. I danas je baš takav jedan ispraćen hiljadom sugrađana i poštovalaca otišao na počinak i odmor.

Enes Taso, general i Ljudina.

enes_taso.jpg 

I evo na sahrani  nepročitanog govora Živoslava Miloradovića, vozača kamiona u zemlji talijanskoj, kao opela jednom velikom čoveku i jednoj zamalo velikoj zemlji. 


Čovek čija nas je smrt ovde okupila ja bio svetionik.
Svetlucao je u tmini slabašnim ali postojanim plamičkom, rešen da izdrži do kraja, do svojih poslednjih moći.
Enes Taso je kao neka vrsta porodičnog blaga koje se ne načinje, ne rasparuje se, koje se ne troši i ne iznajmljuje, već služi samo zato da bi se imalo, da bi za crnih dana ulivalo sigurnost i nadu, a u isto vreme, bilo i mera pomoću koje se odvajalo žito od kukolja, vredno od nevrednog. Onome kome se učinilo da se pogubio u moru krivotvorenih istina, sablažnjivih otkrića, da se zapleo u paučinu lažnog morala, bilo je dovoljno da okrene pogled kao ovom tihom, nenametljivom čoveku iz predgrađa naših života pa da mu oko za čas razbistri, a vera u sebe osnaži i ustali. Viđali smo ga retko, pojavljivao se tu i tamo, najčešće kada ga pozovu, ali smo ga imali, znali smo da postoji, da je tu. U mislima smo ga čuvali. Teško je reći da za to nismo imali čvrstih razloga.
Stradanje Enesa Tasa počelo je kao deo naše zajedničke nesreće. Srušena je jedna država, naša država, naš zajednički dom. Ispostavilo se kasnije, mada se to moglo videti i na samom početku njenog kraja, da osnovna namera rušitelja nije bila da sagrade bolje i sigurniju kuće već da novonastale ruševine proglase za vrhunsko istorijsko dostignuće, kao mesto dostojno bogova. Pripreme za realizaciju nacionalnih projekata, u osnovi suprotstavljenih jedan drugome, trajale su više godina, a kulminirale snažnom završnicom kojom je, uz potoke krvi i teških materijalnih razaranja, trebalo staviti pečat na višedecenijski suživot naroda nekadašnje Jugoslavije.
Svaki rat je đavolji posao, ali jedno od najvećih zala je upravo građanski rat, ovaj i ovakav kakav je zapao žiteljima naše zajedničke zemlje. Mnogi su u njega pohrlili poneti ličnim ili grupnim strastima, mnogi zbog materijalne koristi, zbog otimačine, krađe i šverca, a najviše njih se odazvalo onome što su smatrali svojom dužnošću i obavezom. Jedan od njih je bio i Enes Taso, tada komandant elitne 51. oklopno mehanizovane brigade.
Oružana sila tadašnje, već razjedinjene, raspadnute i raspamećene Jugoslavije ličila je na moćni bojni brod, težak i trom, načičkan mnogim opasnim oružjima, snabdeven dugotrajnim zalihama, spreman da udari i da primi udarac. Pošto mu je naređeno da razvije ratne zastave, isturi svoje ubojite topove i pokrene moćne motore, brod je upućen u smradnu kaljugu rata svih protiv sviju, rata bez linije fronta, bez taktike i strategije, koji je pre ličio na tuču pijanaca u nekoj zagubljenoj balkanskoj krčmi nego na regularni oružani sukob. I sve se očas pretvorilo u apsurd. Vojsci Socijalističke Federativne Jugoslavije sledovala je ista sudbina kao i državi koju je zastupala. Bila je poslata, ne da pobedi, već da umre.
Enes Taso je od prvog dana ovog rata bez objave, mobilisanih bez mobilizacije, haotičnih planova i kontradiktornih naredbi, odlično znao gde se nalazi i do čega bi sve to moglo da dovede. Iza njega je ostalo isuviše noći probdevenih nad stručnom literaturom i položenih ispita na visokim vojnim školama, da bi ga neko mogao ubediti kako je ovaj sveopšti haos u stvari strogo planirana i vođena vojno-politička strategija.
Da, bila je to velika prevara, velika krvava igra. Igra koja je nadilazila sve ono što se izučavalo i proigravalo tokom komandno štabnih simulacija, razrada strateških varijanti, stručnih rasprava i zvaničnih ratnih planova.
Razapet između dva jaka moralna principa: izrazitog osećaja za čovečnost i pravdu sa jedne, i oficirske časti i date zakletve sa druge strane, komandant Enes Taso je izabrao jedino što je mogao: srednji put kojim je nastojao da što je moguće više izbegne nepotrebna razaranja i krvoprolića, da sačuva svoje ljude i sopstveni obraz. Koliko je to bilo teško svedoče mnogi koji u tome nisu uspeli. A koliko je sve to bilo dragoceno, govore sećanja onih koji su bili pod Enesovom komandom. Svojim potčinjenima je ličnim autoritetom ulivao sigurnost, a razložnim rečima i ljudskim odnosom stvarao osećaj da bi, iza sveg tog haosa i besmisla, moglo postojati nekakvo zrnce razuma, te da će Pandorina kutija nekako biti zatvorena, a zlo suzbijeno.
Enes je ostao veran svojoj zakletvi datoj po završetku vojne akademije. Tome su dva razloga. Prvi je što, kao ličnost, nije spadao u one koji menjaju veru za večeru, a drugi što je u svojoj glavi, još za mladosti svoje, povukao oštru granicu između patriotizma i nacionalizma. Vaspitavan na moralnim načelima bratstva i jedinstva, pojmovima koji su danas, upornim i besprizornim laganjem niščih, pretvoreni u bogohuljenje i svedeni na ružnu psovku, Enes je odlično znao da su patriote oni koji se prepoznaju po tome što okupljaju i proširuju, a da su nacionalisti oni koji sužavaju i razjuruju. Zato je komandant Taso bio oficir kome se verovalo, iako je vojska kojoj je pripadao pucala po svim šavovima. Zato je u višenacionalnom Pančevu i Vojvodini on, svojom rečju i delom, bio svetlim primerom i zato je u teškim i opasnim danima ratnog krvoprolića, uspeo da održi svoju jedinicu na okupu. Zato se niko, ali baš niko do sada nije usudio da zapita koje je Enes nacionalnosti. U njegovom slučaju važio je jedan jedini odgovor: po nacionalnom opredeljenju Enes Taso je bio Čovek.
Jer, biti čovek je osnov na kome bi trebalo da počivaju i sva druga opredeljenja. U suprotnom, svaka je podela omraza, a svaka omraza sukob.
Rat u kome je učestvovao Enes Taso završen je porazom jer drugačije i nije moglo biti. Isuviše se okolo namnožilo "crnih konja i crnih konjanika" kako je u svom proročkom pismu Ziji Dizdareviću, naslutio Branko Ćopić, da bi pobeda razuma, dobra i pravde bila moguća. Tragični antički junaci kojima se svojom sudbinom približio Enes Taso mogu da pobede samo sopstvenom žrtvom.
Stotinu puta do sada Enes je mogao da odustane, da se preda. Boreći se sa posledicama teškog ranjavanja, odlučio je da ostatak života posveti porodici: da je zaštiti, da ne dozvoli da se zlo i tu uvuče, da razori i ono poslednje što mu je ostalo. Uz njega je, od prvog dana njegove golgote, rame uz rame, čvrsta i nepokolebljiva, stajala njegova supruga Hatka. Iza velikih junaka po pravilu stoje i njihove junačne žene.
I kao što rekoh, Enes Taso za mene, ali i za nas, ostaje jedan mali, ali uporni i neugasivi plamičak. U opštoj pomrčini, u navalama licemerja i poganluka svake vrste, u tmuši međusobne omraze, samoživlja i zlomišlja, biće dovoljan samo jedan pogled na tu, njegovu stranu pa da se smogne snage za još jedan udisaj.
Na mračnom nebu zvezde se bolje vide.
Neka te tamo, Enese. Pazi na nas.

 

 

 

 

 

 



Komentari (114)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Filip Mladenović Filip Mladenović 22:51 15.08.2018

NIJE ENES SAM...

"Svaki drugi dan se obeležava godišnjica smrti nevinih žrtava ovog ili onog naroda.
Meni je muka više od toga, od tog licemerja, tog produženog zločina u cilju produbljivanja mržnje.
Muka mi je od manipulisanja sa nesrećnicima koji traže samo da im neko pokaže gde su kosti njihovih najmilijih.
Pohapsite svako svoje, osudite ih na doživotnu robiju, pokažite gde ste sve posejali jame po teritoriji skoro pa cele bivše Jugoslavije, da se oslobode kosti nesrećnih žrtava, da se nekako zacele rane porodica koje ne znaju gde da obiđu humku svog rođenog.
Da živi počnu da žive.
Svi znamo da znate i da nećete.
Dolazite na te pomene kao na žurku, ushićeni, govorite budalaštine koje nemaju veze sa mestom gde stojite. Svi, sa svih strana, veroispovesti i država za koje mislite da su vaše prćije.
Svi smo smrtni. Čemu se nadate?
I da vam kažem još nešto.
Mi smo nastavili da živimo. Vidamo rane jedni drugima, povezujemo se, grlimo, praštamo, ljutimo se, plačemo, pevamo, odlazimo jedni kod drugih.
Nemoćni ste, vi gospodari kostiju nevinih žrtava. To je gore i od ubica.
Vama posebno treba da se sudi."

Dragana Miletić
angie01 angie01 23:39 15.08.2018

Re: NIJE ENES SAM...

Razapet između dva jaka moralna principa: izrazitog osećaja za čovečnost i pravdu sa jedne, i oficirske časti i date zakletve sa druge strane, komandant Enes Taso je izabrao jedino što je mogao: srednji put kojim je nastojao da što je moguće više izbegne nepotrebna razaranja i krvoprolića, da sačuva svoje ljude i sopstveni obraz. Koliko je to bilo teško svedoče mnogi koji u tome nisu uspeli. A koliko je sve to bilo dragoceno, govore sećanja onih koji su bili pod Enesovom komandom. Svojim potčinjenima je ličnim autoritetom ulivao sigurnost, a razložnim rečima i ljudskim odnosom stvarao osećaj da bi, iza sveg tog haosa i besmisla, moglo postojati nekakvo zrnce razuma, te da će Pandorina kutija nekako biti zatvorena, a zlo suzbijeno.
Enes je ostao veran svojoj zakletvi datoj po završetku vojne akademije. Tome su dva razloga. Prvi je što, kao ličnost, nije spadao u one koji menjaju veru za večeru, a drugi što je u svojoj glavi, još za mladosti svoje, povukao oštru granicu između patriotizma i nacionalizma. Vaspitavan na moralnim načelima bratstva i jedinstva, pojmovima koji su danas, upornim i besprizornim laganjem niščih, pretvoreni u bogohuljenje i svedeni na ružnu psovku, Enes je odlično znao da su patriote oni koji se prepoznaju po tome što okupljaju i proširuju, a da su nacionalisti oni koji sužavaju i razjuruju
dolazel dolazel 00:51 16.08.2018

E, ali neki su znali gde treba da budu

Evo sta kaze Anton Tus:

...Imali smo i sreću jer je JNA planirala početkom rujna krenuti u veliku stratešku akciju u Hrvatskoj, ali mobilizacija je doživjela fijasko, a osuo im se i oficirski kadar. Do tada su već i mnogi Hrvati, Slovenci, Makedonci i drugi školovani oficiri napustili JNA. ...


... Pa naravno da su školovani časnici udarili temelje HV-a. Svi smo mi došli braniti svoju zemlju. Riskirali smo puno, ali se nismo dvoumili. Mi časnici i dočasnici, odnosno oficiri i podoficiri iz JNA, bilo smo najviše izloženi. Bilo je tu i političkih i ideoloških i obiteljskih lomova. Ljudi su proživljavali svašta. Teška su to bila vremena i odluke, ali došli smo ispuniti i svoj dug prema dommovini kao profesionalni vojnici. Napadati i osporavati naš doprinos, najblaže rečeno, nekorektno je i konačno uvredljivo. Mi smo ojačali Hrvatsku vojsku, a oslabili JNA. Zrakoplovstvo JNA i mornarica gotovo da nisu mogli funkcionirati nakon odlaska Hrvata i Slovenaca. I budite sigurni da se zbog toga i Vukovar održao tako dugo, a ni jedan drugi strateški cilj JNA nije ostvaren...


Nagrada:

Anton Tus general, vazduhoplovstva bivše JNA i docnije član Glavnog stožera hrvatske vojske, posle deset godina nedavno se opet pojavio u Beogradu.
Početkom protekle nedelje, u prostorijama ZOP-a Palilula, Anton Tus se pojavio s ćerkom koja je do 1992. radila u Beobanci. General je za ćerku tražio otpremninu koja se u ZOP-u Palilula delila otpuštenim radnicima Beobanke.
Pošto na šalteru nisu dobili traženu otpremninu, Anton Tus se obreo u kancelariji direktora ZOP-a Palilula, gde je tražio objašnjenje, prema utisku očevidaca, na arogantan način.
Igrom slučaja, suprug direktorove sekretarice je bio vazduhoplovac, što je izazvalo dodatne neprijatnosti, jer je sekretarica odmah prepoznala generala Tusa. Posle veoma neprijatne rasprave, kako tvrde očevici, Anton Tus je bukvalno izbačen iz kancelarije direktora ZOP-a Palilula.
Anton Tus je doputovao u Beograd redovnom avionskom linijom. U našem glavnom gradu posedovao je i stan koji je dobio od JNA. Za njim nije raspisana nikakva poternica naših vlasti a kako saznajemo, u Beogradu se sreo s nekolicinom penzionisanih generala bivše JNA.
Glas Javnosti, Januar 2002


Izgleda da su Slovenci, Hrvati, Makedonci i dobar deo Bosnjaka (npr Atif Dudakovic) dobro znali sta je i gde je domovina. Nasuprot jugonostalgicarima, ocigledno je da oni nikad nisu vecinski prihvatili ideju Jugoslavije.
freehand freehand 07:38 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Evo sta kaze Anton Tus:

Šta je tu novo i neobično za ponašanje ljudi u građanskom ratu? Nisu nove ni neobične ni odluke ni njihova racionalizacija.
Nagrada:

Šta bi i zašto bi u građanskoj i prvanoj državi bila "nagrada" u poštovanju sopstveih zakona? To što neoptužen i neosuđen čovek (doduše, pogrešne nacionalnosti što eto nismo uspeli da uturimo u zakone) pokušao da ostvari neko svoje ili pravo svoje ćerke za koje smatra da mu po zakonu pripada?
Kao desetine hiljada onih koji su se borili u vojsci Krajine po potražuju svoje kuće i penzije? Ili to iz nekog razloga nije isto?
Izgleda da su Slovenci, Hrvati, Makedonci i dobar deo Bosnjaka (npr Atif Dudakovic) dobro znali sta je i gde je domovina. Nasuprot jugonostalgicarima, ocigledno je da oni nikad nisu vecinski prihvatili ideju Jugoslavije.

Nisam siguran da sam te dobro razumeo: je li to dobro ili loše, hvališ li ih ili optužuješ?
Jer suština je da su šovinisti sa svih strana učestvovali u zajedničkom projektu i zločinačkom poduhvatu razbijanja države za to se pripremali radili zdušno i koordinisano, a onda se svađaju samo oko veličine komada kojeg se ko dočepao.
tasadebeli tasadebeli 08:03 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

dolazel

Evo sta kaze Anton Tus:


freehand

Šta je tu novo i neobično za ponašanje ljudi u građanskom ratu? Nisu nove ni neobične ni odluke ni njihova racionalizacija.



А ево шта каже генерал Марјан Чад. (ЛИНК)

(Био ми је као отац док сам служио ЈНА... Он је тада био пуковник... За мене и данас још увек, мој Матори па он.)

Да, у праву си, Фри.

Нису необичне одлуке. Једино може да се констатује да се свако, очигледно, у грађанском рату (а и по завршетку тог рата ако је он уопште и завршен) понаша и доноси одлуке према сопственој савести, сопственом карактеру и сопственим моралним вредностима.

Без обзира на све потоње рационализације тих одлука.

Неки од њих (тадашњих официра те ЈНА) су били људи посебног кова... А неки, богами, и нису.

Па сходно томе сваки од њих и заслужује данас онолику количину поштовања, пажње и сећања колико им треба одавати.


Хвала ти, Фри, што си пренео овај текст о генералу Енесу Тасу. Нисам до сада уопште знао његову животну причу нити сам чуо за њега.
freehand freehand 08:52 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Неки од њих (тадашњих официра те ЈНА) су били људи посебног кова... А неки, богами, и нису.

Па сходно томе сваки од њих и заслужује данас онолику количину поштовања, пажње и сећања колико им треба одавати.


Хвала ти, Фри, што си пренео овај текст о генералу Енесу Тасу. Нисам до сада уопште знао његову животну причу нити сам чуо за њега.

Svi smo mi ljudi od krvi i mesa, sa svojim vrlinama i manama i niko ne zna kako će se ko ponašati i reagovati u kriznim situacijama. Građanski rat najgore je, valjda, što društvo može da zadesi a oficiri su u njemu najviše izloženi, po svim mogućim kriterijumima.

Inače, Enes Taso bio je na začelju kolone u Dobrovoljačkoj. On je praktično zatvorio kapiju objekta iz kog se vojska povlačila, i to vrativši se da još jednom proveri da li je neko ostao. I bila su ostala dva vojnika koje je izvukao odande.
Onda krenuo za kolonom a onda su zmeđu dece koja su u parku izvikivala parole protiv rata pojavili naoružani ljudi. Zbog dece nije pucao na njih, a sam je pokošen rafalima.
O tome kako je i šta sve posle toga preživeo mogao bi biti snimljen film.

No ono što rekoh i ponavljam još jednom: o tom čoveku za decenije nikad nisam čuo da je iko izgovorio ružnu reč. I nikad nisam čuo ni video da se nekom sa toliko poštovanja ljudi obraćaju, da kafana ustaje u stav mirno deceniju od kada je penzionisan.
Još jedna trivija: Enes Taso 2016. proglašen je počasnim građaninom Pančeva. Na sahrani niko od političara nije održao govor.
Pretpostavljam da je to bila odluka porodice.
dolazel dolazel 09:48 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Šta je tu novo i neobično za ponašanje ljudi u građanskom ratu? Nisu nove ni neobične ni odluke ni njihova racionalizacija.


Rat u kome je ucestvovao Anton Tus je uzrokovan jednostranim odcepljenjem Hrvatske (i pre toga Slovenije) od Jugoslavije. JNA je samo radila ono za sta je bila obucena i sto joj je bila svrha - da zastiti Jugoslaviju. Mozes ti sad da okreces pricu sto puta da citiras ponasanje ljudi u ratu ali SFRJ se jos nije raspala kad je on prebegao, niti je JNA prestala da postoji - covek je najprostije receno obican izdajnik, bez obzira na nacionalnost kojom pokusavas da ga branis. Da je hteo da da zastiti Jugoslaviju mogao je - ali nije, njegova domovina je samo Hrvatska, ne i Jugoslavija. Na zalost, on nije bio kao Enes o kome pises.

Šta bi i zašto bi u građanskoj i prvanoj državi bila "nagrada" u poštovanju sopstveih zakona?.....Kao desetine hiljada onih koji su se borili u vojsci Krajine po potražuju svoje kuće i penzije?


Sam si sebi odgovorio - i dalje potrazuju.

Nisam siguran da sam te dobro razumeo: je li to dobro ili loše, hvališ li ih ili optužuješ...za to se pripremali radili zdušno i koordinisano...


Poenta je da su se u Sloveniji i Hrvatskoj nacionalisti jako dugo pripremali na razbijanje Jugoslavije. Milosevic je to docekao ko kec na 11 da utvrdi svoju diktaturu svejedno na kojoj osnovi (Tito, Jugoslavija, Velika Srbija sa Seseljem na celu...). Srbi su u ceo rat usli potpuno nespremni, neinformisani i dalje verujuci u Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo i sto je jos gore, u Milosevica kao spasioca iste. To je poenta.
U stvari, kad pogledas da je Slobin rodjeni brat sve vreme 90-tih proveo kao ambasador u Moskvi, da su mu zena i sin dobili azil u bratskoj RUsiji, da je iz Haga trazio da se leci u Moskvi, da se glavni ljudi DB Jovica Stanisic i Franko Simatovic - Frenki javno branili pred Hagom da su od pocetka sukoba u SFRJ "komunicirali" (radili?) sa CIA, dobro smo mi i prosli...





tasadebeli tasadebeli 11:56 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

freehand

Građanski rat najgore je, valjda, što društvo može da zadesi



Да, најгоре.

Остала ми једна слика из тог доба... У наредној сезони после Барија Звезда је била чини ми се са Сампдоријом у групи у том тадашњем Купу шампињона. И током преноса из Италије на трибинама угледам један транспарент на којем је на италијанском писало "рат = сиромаштво, глад, смрт". Јер се код нас већ увелико захуктало... Хтели навијачи Сампдорије да нам нешто поруче... Али није имао ко то да чује.

И остаде ми та слика после толико година. Рат. А тек грађански рат.

Inače, Enes Taso bio je na začelju kolone u Dobrovoljačkoj. On je praktično zatvorio kapiju objekta iz kog se vojska povlačila, i to vrativši se da još jednom proveri da li je neko ostao. I bila su ostala dva vojnika koje je izvukao odande.


Да, неки од тих официра су стварно такви били. То су тада, исто као и ми када смо служили ЈНА са 18 година у првој половини осамдесетих, такође били неки клинци. Деца, бре.

И неки официри ЈНА су се стварно тако и постављали према нама. Као родитељи. Зато и поменух овде и Чада...
romi.daba romi.daba 12:10 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

dolazel
Šta je tu novo i neobično za ponašanje ljudi u građanskom ratu? Nisu nove ni neobične ni odluke ni njihova racionalizacija.


Rat u kome je ucestvovao Anton Tus je uzrokovan jednostranim odcepljenjem Hrvatske (i pre toga Slovenije) od Jugoslavije. JNA je samo radila ono za sta je bila obucena i sto joj je bila svrha - da zastiti Jugoslaviju. Mozes ti sad da okreces pricu sto puta da citiras ponasanje ljudi u ratu ali SFRJ se jos nije raspala kad je on prebegao, niti je JNA prestala da postoji - covek je najprostije receno obican izdajnik, bez obzira na nacionalnost kojom pokusavas da ga branis. Da je hteo da da zastiti Jugoslaviju mogao je - ali nije, njegova domovina je samo Hrvatska, ne i Jugoslavija. Na zalost, on nije bio kao Enes o kome pises.

Šta bi i zašto bi u građanskoj i prvanoj državi bila "nagrada" u poštovanju sopstveih zakona?.....Kao desetine hiljada onih koji su se borili u vojsci Krajine po potražuju svoje kuće i penzije?


Sam si sebi odgovorio - i dalje potrazuju.

Nisam siguran da sam te dobro razumeo: je li to dobro ili loše, hvališ li ih ili optužuješ...za to se pripremali radili zdušno i koordinisano...


Poenta je da su se u Sloveniji i Hrvatskoj nacionalisti jako dugo pripremali na razbijanje Jugoslavije. Milosevic je to docekao ko kec na 11 da utvrdi svoju diktaturu svejedno na kojoj osnovi (Tito, Jugoslavija, Velika Srbija sa Seseljem na celu...). Srbi su u ceo rat usli potpuno nespremni, neinformisani i dalje verujuci u Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo i sto je jos gore, u Milosevica kao spasioca iste. To je poenta.
U stvari, kad pogledas da je Slobin rodjeni brat sve vreme 90-tih proveo kao ambasador u Moskvi, da su mu zena i sin dobili azil u bratskoj RUsiji, da je iz Haga trazio da se leci u Moskvi, da se glavni ljudi DB Jovica Stanisic i Franko Simatovic - Frenki javno branili pred Hagom da su od pocetka sukoba u SFRJ "komunicirali" (radili?) sa CIA, dobro smo mi i prosli...



Postojalo je jedno veoma lepo i lako rešenje: miroljubiv raspad Jugoslavije.

Zašto to nije prihvaćeno? I zašto demokratije nema u Srbiji već 30 godina? Da li postoji veza izmedju ta dva aspekta situacije.
deset_slukom deset_slukom 12:35 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

dolazel
Poenta je da su se u Sloveniji i Hrvatskoj nacionalisti jako dugo pripremali na razbijanje Jugoslavije.


Ja sam mislio da su oni samo hteli da se osamostale, čak ne i nužno da se potpuno izdvoje. Ali, "razbijanje Jugoslavije" zvuči baš moćno, zar ne?

dolazel
Milosevic je to docekao ko kec na 11 da utvrdi svoju diktaturu svejedno na kojoj osnovi (Tito, Jugoslavija, Velika Srbija sa Seseljem na celu...)


Malo mi je nejasan redosled događaja u ovoj rečenici. Prvo su ovi hteli da "razbiju Jugoslaviju", pa je SM onda "utvrdio" diktaturu? Da im nije, ipak, prethodno ovaj pomogao u donošenju odluke? Recimo, kada je sebi lično obezbedio četiri sigurna glasa od osam, koliko ih je bilo u saveznom predsedništvu (i u SKJ)? Ili, kada su ovi već pripremali višestranačke izbore, a SM terao svoju priču o dominantnoj ulozi SK? Ili, kada su se po vasceloj zemlji razleteli "spontani mitinzi istine"? Kada je krenuo da vadi kosti iz kraških jama?
tasadebeli tasadebeli 12:39 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

romi.daba

I zašto demokratije nema u Srbiji već 30 godina?




Шта, бре, 30 година?

Демократије није никада ни било у Србији. Само привида демократије и то је све...


Историја је код нас покушала да замени индивидуалистички патријархализам (где је свако домаћинство, односно породична задруга, производило скоро све што им треба) колективистичким тоталитаризмом (где смо сви изненада морали да се ослањамо на непоуздане 'друге'). Нисам ни на који начин заговорник било какве романтичне прошлости, посебно не породичне задруге као врло неефикасног и немодерног начина уређивања друштва, али једна ствар коју је задруга имала је била стабилност и заштита појединца, члана те задруге. Он је на њу могао да рачуна.

У нашем посттурском националном експерименту – да, овде мислим на наше слављене вождове, књажеве и краљеве – та стабилност се изгубила и замењена је небирократским ауторитарним системом који је био мешавина бечке бирократије и турске самовоље. Народ је, и даље, био извор прихода за елиту и ништа више. Народ и даље није имао утицај на дешавања; народу су и даље неочекиване одлуке падале са неба; народ и даље није разумео компликована бирократска правила која су се стално мењала; народу су и даље давана најбесмисленија објашњења за поступке његових владара. Укратко, народ је и даље живео у фарси.

Није ништа боље искуство ни нашег колективистичког експеримента након ослобођења од Немаца, упркос лепим речима и жељама његових идеалистичких твораца и још више идеалистичких следбеника. Ако ми на овом месту сада поменете идеалну Титову Југославију, наш некадашњи црвени пасош и доживотни посао за све, све што могу да кажем је да не постоји ништа што се не може решити довољно великим кредитом. Фарса се у тој Југославији још и појачала, због притиска да се помире мед и млеко званичне пропаганде са корупцијом и некомпетенцијом 'на терену'.



Ми већ 200 година седимо у нелагодној средини између идеалистичког аутократизма (и левичарске и десничарске сорте) и агресивнијег капитализма, и не знамо где би нам душа и којем бисмо се царству приволели. И на врху имамо људе који то одсликавају.

(Парафраза цитата.)
nsarski nsarski 13:34 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu



freehand

Građanski rat najgore je, valjda, što društvo može da zadesi




Да, најгоре.


Jedina stvar gora od gradjanskog rata je pobeda u gradjanskom ratu - B. Franklin
romi.daba romi.daba 16:19 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Dolazel. Poenta je da su postojale strukture i u srpskim sluzbama koje su projektovale opcije za eventualni raspad Jugoslavije. Izračunali su da im se pruža istorijska šansa da stvore neku veću Srbiju ili više Srbija zbog vojne nadmoći koju su imalu ali i zbog ostanka na vlasti.

KOMUNISTI su osnovali SPS i Radikale.
Olga Lukić-Pjanić je projektovala veliki (lažni) narativ o Srbima.
Izdavačka kuća Miroslav pod patronatom Maga Spasoja Vlajića je štancovala knjige o istoriji Srba i Bunjevaca.
Teoriju srbistike su skovali dobrovoljci a knjige su izdavali radikali

SVE JE BILO POD PATRONATOM RADIKALNE STRANKE ČIJI ŠEF JE BIO I OSTAO KRALJ VOJISLAV.

romi.daba romi.daba 16:30 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Taso. Razmišljam realno jer ako išta naša generacija može da ispravi to je onda ovo što se dešavalo tokom naših života - poslednjih 30 godina. A naravno da demokratije nije bilo ni ranije.



NASTAVAK:


Svi putevi vode ka Vojislavu koji je po mom mišljenju dao zadatak AV da osnuje SNS i da instrumentalizuje LGBTQ grupaciju i da stvori vezu sa zapadom.

Vojislavlj je verovatno još u Hagu smislio scenario koji se danas odvija.

Čuli smo na Happyu da je Vojislav rekao da je izabrao najzgodnijeg advokata, jer šta će njemu advokat. 2+2=4
freehand freehand 16:46 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Svi putevi vode ka Vojislavu

Vojislav je samo stina riba visokog intelekta i nikakvog karaktera, kao i onoliki drugi slični. Razlika je samo što je sa lanca pušten u zlo doba, a njegov se najbolji učenik sa lanca otkinuo u još gore doba.
freehand freehand 17:01 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Postojalo je jedno veoma lepo i lako rešenje: miroljubiv raspad Jugoslavije.

Zašto to nije prihvaćeno?

Možda zato što se reči "miroljubiv" i "raspad" nikako ne vole?
romi.daba romi.daba 17:03 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Ljudi umiru. Ostaje podmladak
freehand freehand 17:15 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Ajmo redom, da se ponavljamo:
Rat u kome je ucestvovao Anton Tus je uzrokovan jednostranim odcepljenjem Hrvatske (i pre toga Slovenije) od Jugoslavije.

Taj rat mžda su započeli i vodili oni kojima je Jugoslavija bila trn u dupetu veći d komunizma, šovinisti na svim stranama ali uz ozbiljnu političku, logističku, tehničku i obaveštajnu pomoć i podršku svojih mentora. Sa zapada, da ne bude da sam preskočio.
Ti su planovi razigravani od '45, od križara do Maspoka. Momenat Titove smrti bio je dugo čekani signal za pripremu i sprovođenje frontalne akcije.
JNA je samo radila ono za sta je bila obucena i sto joj je bila svrha - da zastiti Jugoslaviju.

Dapače,radila je ono za šta nikad nije obučavana i što joj apsolutno nije bila svrha - građanski rat.
Mozes ti sad da okreces pricu sto puta da citiras ponasanje ljudi u ratu ali SFRJ se jos nije raspala kad je on prebegao, niti je JNA prestala da postoji - covek je najprostije receno obican izdajnik, bez obzira na nacionalnost kojom pokusavas da ga branis. Da je hteo da da zastiti Jugoslaviju mogao je - ali nije, njegova domovina je samo Hrvatska, ne i Jugoslavija.

Tvoja opsednutost Antonom Tusom jednako je nebitna koliko i dosadna. Tus je u tom ratu bio nebitan faktor, čovek koji je postupio možda neprofesionalno i nečasno ali krajnje ljudski. Ja, međutim, ne znam ni za jedan njegov kriminalni čin ali znam da je u Hrvatskoj držan na ozbiljnoj distanci od svega bitnog, kao nepouzdan element.
Sam si sebi odgovorio - i dalje potrazuju.

Ne lupaj bre. Znam ih lićno desetine koji ne potražuju i dalje, jer su dobili to što su potraživali.
O principu govorim, ako to možeš da pojmiš. Ja želim da živim u državi koja poštuje sopstveni pravni poredak i svoje obaveze ispunjava po slovu zakona a ne po nacionalnosti ili državljanstvu tražilaca.



Poenta je da su se u Sloveniji i Hrvatskoj nacionalisti jako dugo pripremali na razbijanje Jugoslavije.

Poenta je da su se sa kolegama dogovarali još u toku povlačenja '45, dok su delili zlehudu sudbinu zločinačkih begunaca i fašističkih saveznika pred pobednikom.

To je poenta

Baš puno poentiraš u kratkom izglaganju.
U stvari, kad pogledas da je Slobin rodjeni brat sve vreme 90-tih proveo kao ambasador u Moskvi, da su mu zena i sin dobili azil u bratskoj RUsiji, da je iz Haga trazio da se leci u Moskvi, da se glavni ljudi DB Jovica Stanisic i Franko Simatovic - Frenki javno branili pred Hagom da su od pocetka sukoba u SFRJ "komunicirali" (radili?) sa CIA, dobro smo mi i prosli...

Znači i KGB i CIA. Brate, da ti se zavrti u glavi.
vcucko vcucko 17:33 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

deset_slukom


Ja sam mislio da su oni samo hteli da se osamostale, čak ne i nužno da se potpuno izdvoje.



Ni uz najbolju volju ne mogu da se izborim sa ovom rečenicom. Kako god da je okrenem, obrnem, ništa smisleno mi ne dolazi.
Moram, znači moram, da citiram Čarlija: pojasni?!

deset_slukom


Malo mi je nejasan redosled događaja u ovoj rečenici. Prvo su ovi hteli da "razbiju Jugoslaviju", pa je SM onda "utvrdio" diktaturu? Da im nije, ipak, prethodno ovaj pomogao u donošenju odluke?



SM im je svakako i monumentalno pomogao, ali ne da donesu odluku. Nego da sprovedu zacrtano davno pre. Decenijama pre.
romi.daba romi.daba 17:36 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

freehand
Postojalo je jedno veoma lepo i lako rešenje: miroljubiv raspad Jugoslavije.

Zašto to nije prihvaćeno?

Možda zato što se reči "miroljubiv" i "raspad" nikako ne vole?


Dosta cinizma iz kukavičijeg gnjezda!!
deset_slukom deset_slukom 17:51 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

vcucko
deset_slukom


Ja sam mislio da su oni samo hteli da se osamostale, čak ne i nužno da se potpuno izdvoje.



Ni uz najbolju volju ne mogu da se izborim sa ovom rečenicom. Kako god da je okrenem, obrnem, ništa smisleno mi ne dolazi.
Moram, znači moram, da citiram Čarlija: pojasni?!


Nema u toj rečenici ničeg nejasnog. Kad je došlo do onih okasnelih "pregovora", na stolu su se pojavile razne opcije - asimetrična federacija, konfederacija, carinska unija... da se o tome razgovaralo u nekim normalnim okolnostima, bez namernog izazivanja zle krvi, sada bismo svi bili davno u EU, u kakvom god agregatnom stanju.
romi.daba romi.daba 17:53 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Ti baš još uvek pušiš tu komi priču o pokvarenom zapadu. Neposredna odgovornost je samo naša. Mogli smo sve ali ispali smo mućci. Rezultat negativnog odabira od 1945 pa nadalje. Baš ne żelite da se opametite kao sav ostali NATO svet u našem okruženju.
Bili Piton Bili Piton 18:42 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

deset_slukom
da se o tome razgovaralo u nekim normalnim okolnostima



Meni je to figurativno i proporcionalno izgledalo ovako: petoro ljudi pokušava da sa ivice provalije izvuče zapregu s prikolicom u kojoj je petsto ljudi već počelo da se maklja na smrt, dok mediji sa svih strana huškaju i podvriskuju.

Ponekad se zapitam da li bi se pod takvim uslovima poklali i Česi i Slovaci, svom daleko pitomijem temperamentu uprkos.
deset_slukom deset_slukom 18:58 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Bili Piton
dok mediji sa svih strana huškaju i podvriskuju.


Da se barem Hag pozabavio novinarima, makar koliko njih je trebalo još uvek da guli robiju.
c_h.arlie c_h.arlie 19:46 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

freehand
Postojalo je jedno veoma lepo i lako rešenje: miroljubiv raspad Jugoslavije.

Zašto to nije prihvaćeno?

Možda zato što se reči "miroljubiv" i "raspad" nikako ne vole?

Pa da.
Usput - uskoro sam na godišnjem, pa bih mogao da se bacim na put do Pančeva.
tasadebeli tasadebeli 20:00 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

romi.daba

Taso. Razmišljam realno jer ako išta naša generacija može da ispravi to je onda ovo što se dešavalo tokom naših života - poslednjih 30 godina.



Ех... Шта смо све могли... И са каквих смо позиција кренули... И каква смо искуства претходника све носили са собом...

Имали смо своју шансу, није да је нисмо имали...


Али је нисмо искористили.


Знаш већ...

"Ако смо пали, били смо паду склони", како то рече Бранко Миљковић као да је унапред знао и шта ће бити не само са бившим шесетосмашима који су нас повели у ову нову будућност, него и са нама таквима какви јесмо.


Те немирне шездесете, последњи прави покушај револуције људског духа које су сви државни системи широм света сасвим амортизовали и увели у каналисану назови револуцију у којој се мењала само спољашњост, и појединца и људског друштва у целини, а не и суштина међуљудских односа и односа појединца према свету у којем живи, довеле су до светлуцавих, шљокичавих хладноратовских седамдесетих у којима су летови у свемир постали део свакодневнице због чега су и диско фрикови тога доба певали о „слободној љубави“ (у преводу – о сексу) у свемиру и при томе носили шљаштећа полисинтетичка одела и чизме са платформама, седели у столицама и за столовима најневероватнијих облика и боја, кљукали своје незадовољство синтетичким дрогама (ЛСД, ДМТ) и амфетаминима до чега је дошло после почетног испитивања свести и „врата перцепције“ на производима природе из шездесетих (марихуана, хашиш и халуциногени попут мескалина и пејотеа).

Из тих седамдесетих, испуњених трчећим светлима и диско куглама по дискотекама, међународним тероризмом и лечењем од посттрауматског ратног синдрома вијетнамског рата, ушло се у „новоталасне“ јапијевске осамдесете у којима су под чврстом руком неолибералног тачеризма и реганизма мали прљави ратови постали и званично део бизнис планова великих корпорација, успешни брокери из Волстрита и плаћени војници постајали масовни идоли, док је стара максима да је човек човеку вук постала пожељан начин размишљања. Појединац је постајао све више уредно разбарушен (или разбарушено уредан, како год), и у својој спољашњости и у својој унутрашњости, у свом духовном и интелектуалном животу, при чему су владајуће структуре ту илузију слободе у одлучивању све више и више каналисале и строго контролисале. Процес скретања удесно на политичкој сцени и у јавном животу, започет још у наивним шездесетима, добио је нови замајац и ново убрзање.


На крају те декаде, док је рђа полако нагризала совјетско наоружање до степена неупотребљивости, 1989, односно тачно 200 година после Француске револуције, пао је и Берлински зид, симбол хладноратовског периода, па је свет убрзано ушао из равнотеже на клацкалици у процес униполаризације и глобализације која би се пре могла назвати американизацијом земаљске кугле.


(Нека ми се цитирање самог сЈебе од пре неколико година узме као тежак грех на душу, али не могу порећи да у том мом чину не постоји и она неопходна доза сујете.)



Оно што ме данас забрињава јесте што имам утисам да је Заједница, као неопходан фактор у свему томе, потпуно утопљена, да се потпуно удавила у овој постпостмодернистичкој какофонији у којој сви говоре слушајући само себе саме.


То се онда више и не може баш називати Заједницом, зар не?

А ако нема Заједнице, нема ни људског Друштва. Онда смо само скуп изолованих појединаца чија је моћ да утиче на било шта веома мала. И ретко када допре даље од најближег окружења ако и до њега допре.





Да не идемо даље у ту причу овде?

Не заслужује помен на овог човека ту меру троловања.

Ако хоћеш, отворићу нови блог (вратили ми ауторску ) под насловом "Наши разговори" на који за почетак можемо да пренесемо ових пар коментара, па да тамо ћакуламо?
tasadebeli tasadebeli 20:19 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

nsarski


freehand

Građanski rat najgore je, valjda, što društvo može da zadesi




Да, најгоре.


Jedina stvar gora od gradjanskog rata je pobeda u gradjanskom ratu - B. Franklin




Па да ли то онда значи да су Срби диљем нашег лијепог Балкана данас ипак у малој предности над осталима јер тај наш грађански рат нису добили?


hoochie coochie man hoochie coochie man 20:43 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Kada je krenuo da vadi kosti iz kraških jama?


E ovo nikako nije trebao.
To se ne radi kad su Srbi u jamama.
Kad su Srbi ti koji su ubijali, onda, logićno je, treba vaditi kosti iz masovnih grobnica.
Ili smatraš da bi, naprimer za BiH, bilo bolje da se ne prčka po kostima?
predatortz predatortz 20:56 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

hoochie coochie man
Kada je krenuo da vadi kosti iz kraških jama?


E ovo nikako nije trebao.
To se ne radi kad su Srbi u jamama.
Kad su Srbi ti koji su ubijali, onda, logićno je, treba vaditi kosti iz masovnih grobnica.
Ili smatraš da bi, naprimer za BiH, bilo bolje da se ne prčka po kostima?


Pazi, neko je želeo da se nad tim kostima stave spomenici sa natpisom ko tu leži i da se održi opelo.

Ako to nije razlog za otpočinjanje rata, onda ne znam šta jeste.

Jbem ti, koliko neko nisko mora da padne pa da ovo navede kao argument!

Da mi pripucamo na onaj narod, kad dođu u Potočare da ožale svoje?
Šta, koji moj, ima da prčkaju po kostima i grobnicama?!
Bolesno, jebo te!
Mrzi me sad da čitam koga si citirao, bolje mi je i da ne znam ko može da padne ovako nisko.

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:13 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Mrzi me sad da čitam koga si citirao, bolje mi je i da ne znam ko može da padne ovako nisko.


Ni ja nisam obraćao pažnju na nik, ali evo, tebi u inat...deset s lukom :)

Naravno da se nameće poređenje sa Potočarima, ne mogu da shvatim kako i njemu to nije palo na pamet, nemoguće je da ne padne.

A ako bismo išli dalje Potočari su čak mnogo više ispolitizovana stvar.
deset_slukom deset_slukom 21:29 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Jbem ti, koliko neko nisko mora da padne pa da ovo navede kao argument!


Znao sam da će na ovo da se javi dežurna banda.

Za sve što radiš postoji odgovarajuće vreme i način, već prema tome šta želiš da proizvedeš.

Ako hoćeš da odaš poštu žrtvama, staviš spomenik i održiš opelo. Nije tačno da to nije moglo da se uradi, jer je urađeno nešto mnogo gore od toga:

Ako hoćeš da politički zloupotrebiš te kosti, onda ih povadiš, poređaš ih na ledinu i slikaš za televiziju u udarnim terminima. E, to jeste bilo nisko.
predatortz predatortz 21:34 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Znao sam da će na ovo da se javi dežurna banda.


Ajde, lepo da nam priznaš da ovo nije bilo na mestu.
Šta ti bi, brate slatki?

Slažem se da za sve postoji drugi način. Ali, kako god nevinoj žrtvi obeležiš grob - to ne može da vređa i poziva na sukob.
Da li je moglo bez vađenja kostiju?
Možda jeste, a možda bi tvrdili da je laž, da nije toliko, da nema dece...
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:35 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

, Ako hoćeš da politički zloupotrebiš te kosti, onda ih povadiš, poređaš ih na ledinu i slikaš za televiziju u udarnim terminima. E, to jeste bilo nisko.


ovako



Kontroliši se malo čoveče.
deset_slukom deset_slukom 21:58 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

predatorz
Ajde, lepo da nam priznaš da ovo nije bilo na mestu.


Naravno da je bilo na mestu. Ne volim kada mi kažu "da sam nisko pao".

predatorz
Slažem se da za sve postoji drugi način. Ali, kako god nevinoj žrtvi obeležiš grob - to ne može da vređa i poziva na sukob.
Da li je moglo bez vađenja kostiju?
Možda jeste, a možda bi tvrdili da je laž, da nije toliko, da nema dece...


Vidi... dobro pamtim to vreme, ne treba niko da me ubeđuje da motivi tih predstava nisu bili isključivo huškački.

hoochie coochie man
ovako


Da, tako.
freehand freehand 22:42 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

deset_slukom
Bili Piton
dok mediji sa svih strana huškaju i podvriskuju.


Da se barem Hag pozabavio novinarima, makar koliko njih je trebalo još uvek da guli robiju.

Jebiga, Hag nije u opisu posla i nadležnostima imao izmišljanje paragrafa, mada se i takvim stvarima bavio.
Čačkanje u novnare je kao i čačkanje u advokaturu, mada deset puta manje opasno. Pa i kad su kreature poput Komrakova, Čukića i slični u pitanju. Proizvodi veliku buku, što niko od tih igrača ne voli.
dolazel dolazel 22:47 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Dapače,radila je ono za šta nikad nije obučavana i što joj apsolutno nije bila svrha - građanski rat.


Unilateralna secesija Slovenije i Hrvatske gradjanski rat? Bravo. Pa sta je trebalo da radi JNA? Aj da vidim Teksas jednostrano proglasi nezavisnost i da US Army stoji po strani.

Tvoja opsednutost Antonom Tusom jednako je nebitna koliko i dosadna.


Dosadna je samo tvoja potreba da dokazes (zasto??) da je Tus samo obican covek koji je eto reagovao zalosno zbog gradjanskog rata. Nije. Tus je kontraprimer Enesu. Zovi kako hoces, Tus je obicna izdajica, i tu se prica o njemu zavrsava.

Ne lupaj bre. Znam ih lićno desetine koji ne potražuju i dalje, jer su dobili to što su potraživali.
O principu govorim, ako to možeš da pojmiš.


Ti si neka sitna dusa kad moras da se sluzis uvredama a ne argumentima...no, ja znam jos vise koji jos potrazuju, ukljucujuci mene samog. Jer jbga, branitelj na polozaju je jos uvek u mom stanu. Trenutno se sudimo pred europskim sudom. O principu govorim i ja. Srbija ga ima (jos uvek) i drago mi je sto zelis da zivis u uredjenom sistemu. Bar nesto.

Baš puno poentiraš u kratkom izglaganju.


Hm, sa obzirom na tvoju reakciju, izgleda da ce trebati jos objasnjavanja. Jer:

Taj rat mžda su započeli i vodili oni kojima je Jugoslavija bila trn u dupetu veći d komunizma, šovinisti na svim stranama ali uz ozbiljnu političku, logističku, tehničku i obaveštajnu pomoć i podršku svojih mentora. Sa zapada, da ne bude da sam preskočio.


Zar nisi sad rekao apsolutno isto sto i ja?

freehand freehand 22:59 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

deset_slukom
vcucko
deset_slukom


Ja sam mislio da su oni samo hteli da se osamostale, čak ne i nužno da se potpuno izdvoje.



Ni uz najbolju volju ne mogu da se izborim sa ovom rečenicom. Kako god da je okrenem, obrnem, ništa smisleno mi ne dolazi.
Moram, znači moram, da citiram Čarlija: pojasni?!


Nema u toj rečenici ničeg nejasnog. Kad je došlo do onih okasnelih "pregovora", na stolu su se pojavile razne opcije - asimetrična federacija, konfederacija, carinska unija... da se o tome razgovaralo u nekim normalnim okolnostima, bez namernog izazivanja zle krvi, sada bismo svi bili davno u EU, u kakvom god agregatnom stanju.

Jes li ti ikad čuo za personu koja se zvala "Franjo tuđman", i jesi li ikad pročitao išta o onoga što je izvoljevala govoriti na temu kojom se baviš sa toliko entuzijazma? Mogu da pomognem citatima i linkovima, mada su u pitanju opšte poznate stvari.
deset_slukom deset_slukom 23:38 16.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

jesi li ikad pročitao išta o onoga što je izvoljevala govoriti na temu kojom se baviš sa toliko entuzijazma?


Ne znam šta pokušavaš da opovrgneš iz citiranog, možda bih i imao neku ideju na koje Tuđmanove bisere misliš? Mada nisam pomno proučavao njegov lik i delo.
dolazel dolazel 00:12 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Postojalo je jedno veoma lepo i lako rešenje: miroljubiv raspad Jugoslavije.

Zašto to nije prihvaćeno?


Lepo da, ali lako ne. Jer Jugoslavija je izgradjena na milionima zrtava - sve od I sve rata pa naovamo i to najvise Srba ali i ostalih jugoslovenskih naroda. To su cinjeninice. Verovatno je za Srbe bilo bolje da nikada nisu krenuli sa idejom Jugoslavije ali kad je vec stvorena i to na takav krvav nacin i uz tolike zrtve, jednostavno je bilo nemoguce to tek tako pustiti da se raspadne samo zato jer je nekoj budali tamo doslo da se odcepi.
Ne. Pravo resenje trebalo da bude drugacije. Cim su Slovenci napustili onu cuvenu sednicu i kada je bilo ocigledno da su nacionalne struje (osim Milosevica, u to vreme tvrdokornog i zadrtog komuniste koji nije prezao ni od cega da se docepa vlasti) postale dominantne u svim rukovodstvima republika ono sto je trebalo da se desi je vojni puc. JNA je trebalo da pohapsi sve problematicne nacionaliste u rukovidstvima i Milosevica i njegovu kliku kao razbijace Jugoslavije, da zavede vanredno stanje i oformi pro-jugoslovensku vladu. Idealan trenutak za to je bila vladavina Ante Markovica koji je mozda bio najmoderniji politicar tog vremena. JNA i ministar odbrane Kadijevic su reagovali suvise kasno. Da je to uradnjeno na vrema, siguran sam da se apsolutno nista od svega ne bi desilo. Zapad bi to podrzao - imali su preca posla tada jer se raspadao SSSR. Verovatno su i Rusi imali strateski interes da rasture Jugoslaviju i da zapadu uvale vreli krompir u ruke i da se ekipica tajkuna elegantno obogati, sto se i ostvarilo.
freehand freehand 07:28 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Verovatno su i Rusi imali strateski interes da rasture Jugoslaviju i da zapadu uvale vreli krompir u ruke i da se ekipica tajkuna elegantno obogati, sto se i ostvarilo.

Znaš li šta je bila operacija "Gvardijan"?
vcucko vcucko 07:43 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

dolazel
JNA je trebalo da pohapsi sve problematicne nacionaliste u rukovidstvima i Milosevica i njegovu kliku kao razbijace Jugoslavije, da zavede vanredno stanje i oformi pro-jugoslovensku vladu.

Izvini, druže, ali od ovakvih stvari mi se diže ovo kose na glavi.

JNA da uhapsi Tuđmana?! Pa tek to bi dovelo do krvoprolića par ekselans, kakva Bartolomejska noć kakvi bakrači.
Plus ko da ga uhapsi? Apsili su u Ljubljani jednog vodnika i to je bila prva cigla od koje se sistemom progresije sve urušilo. Vodnik vulgaris, kako kažu u vojsci. A ne general koji je izabran plebiscitom, prihvaćen kao otac nacije.

Ako mi je dopušteno: cenim tvoje pisanje ovde, uglavnom, zato i reagujem, razmisli pre nego nešto napišeš, molim te.
romi.daba romi.daba 16:43 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Taso, SVE sto nije namestaljka, cinizam, ironij moze, baš sam pomislio da bi bio dobar blog o o dokazima da je CIA rzorila SFRJ.
romi.daba romi.daba 17:18 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Dolazel,

Ti znači postavljaš vojni puč kao alternativu poziciji mirnog dogovora.

Srbi bi opet bili optuženi za nacionalizam.
njonjo njonjo 18:38 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

dolazel
Rat u kome je ucestvovao Anton Tus je uzrokovan jednostranim odcepljenjem Hrvatske (i pre toga Slovenije) od Jugoslavije. JNA je samo radila ono za sta je bila obucena i sto joj je bila svrha - da zastiti Jugoslaviju. Mozes ti sad da okreces pricu sto puta da citiras ponasanje ljudi u ratu ali SFRJ se jos nije raspala kad je on prebegao, niti je JNA prestala da postoji - covek je najprostije receno obican izdajnik, bez obzira na nacionalnost kojom pokusavas da ga branis. Da je hteo da da zastiti Jugoslaviju mogao je - ali nije, njegova domovina je samo Hrvatska, ne i Jugoslavija. Na zalost, on nije bio kao Enes o kome pises.


Auuuu kakav bi tek izdajnik u kombinaciji sa maloumnik bio da nije prešao na Hrvatsku stranu. Koga je izdao time što je prešao na stranu svog naroda?? Možda Miloševića, Jovića, Kadijevića ili možda Šešelja koji je bio odani saveznik JNA.
not2old2rock not2old2rock 18:43 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

[quote=njonjo
Anton Tus

Auuuu kakav bi tek izdajnik u kombinaciji sa maloumnik bio da nije prešao na Hrvatsku stranu. Koga je izdao time što je prešao na stranu svog naroda?? Možda Miloševića, Jovića, Kadijevića ili možda Šešelja koji je bio odani saveznik JNA.

Možda onoga kome je zakletvu položio i od koga je platu dobijao, pa posle i po kamate došao!?

njonjo njonjo 18:45 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

dolazel
Poenta je da su se u Sloveniji i Hrvatskoj nacionalisti jako dugo pripremali na razbijanje Jugoslavije. Milosevic je to docekao ko kec na 11 da utvrdi svoju diktaturu svejedno na kojoj osnovi (Tito, Jugoslavija, Velika Srbija sa Seseljem na celu...). Srbi su u ceo rat usli potpuno nespremni, neinformisani i dalje verujuci u Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo i sto je jos gore, u Milosevica kao spasioca iste. To je poenta.
U stvari, kad pogledas da je Slobin rodjeni brat sve vreme 90-tih proveo kao ambasador u Moskvi, da su mu zena i sin dobili azil u bratskoj RUsiji, da je iz Haga trazio da se leci u Moskvi, da se glavni ljudi DB Jovica Stanisic i Franko Simatovic - Frenki javno branili pred Hagom da su od pocetka sukoba u SFRJ "komunicirali" (radili?) sa CIA, dobro smo mi i prosli...


Izvrćeš. Slovenci i Hrvati su iskoristili zadnji momenat da pobjegnu iz Srboslavije kakvu im je spremao Miki i ekipa.
njonjo njonjo 19:23 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

deset_slukom
dolazel
Milosevic je to docekao ko kec na 11 da utvrdi svoju diktaturu svejedno na kojoj osnovi (Tito, Jugoslavija, Velika Srbija sa Seseljem na celu...)

Malo mi je nejasan redosled događaja u ovoj rečenici. Prvo su ovi hteli da "razbiju Jugoslaviju", pa je SM onda "utvrdio" diktaturu? Da im nije, ipak, prethodno ovaj pomogao u donošenju odluke? Recimo, kada je sebi lično obezbedio četiri sigurna glasa od osam, koliko ih je bilo u saveznom predsedništvu (i u SKJ)? Ili, kada su ovi već pripremali višestranačke izbore, a SM terao svoju priču o dominantnoj ulozi SK? Ili, kada su se po vasceloj zemlji razleteli "spontani mitinzi istine"? Kada je krenuo da vadi kosti iz kraških jama?

njonjo njonjo 19:27 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

romi.daba
Re: E, ali neki su znali gde treba da budu
Dolazel. Poenta je da su postojale strukture i u srpskim sluzbama koje su projektovale opcije za eventualni raspad Jugoslavije. Izračunali su da im se pruža istorijska šansa da stvore neku veću Srbiju ili više Srbija zbog vojne nadmoći koju su imalu ali i zbog ostanka na vlasti.

KOMUNISTI su osnovali SPS i Radikale.
Olga Lukić-Pjanić je projektovala veliki (lažni) narativ o Srbima.
Izdavačka kuća Miroslav pod patronatom Maga Spasoja Vlajića je štancovala knjige o istoriji Srba i Bunjevaca.
Teoriju srbistike su skovali dobrovoljci a knjige su izdavali radikali

SVE JE BILO POD PATRONATOM RADIKALNE STRANKE ČIJI ŠEF JE BIO I OSTAO KRALJ VOJISLAV.

c_h.arlie c_h.arlie 19:31 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

njonjo
dolazel
Poenta je da su se u Sloveniji i Hrvatskoj nacionalisti jako dugo pripremali na razbijanje Jugoslavije. Milosevic je to docekao ko kec na 11 da utvrdi svoju diktaturu svejedno na kojoj osnovi (Tito, Jugoslavija, Velika Srbija sa Seseljem na celu...). Srbi su u ceo rat usli potpuno nespremni, neinformisani i dalje verujuci u Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo i sto je jos gore, u Milosevica kao spasioca iste. To je poenta.
U stvari, kad pogledas da je Slobin rodjeni brat sve vreme 90-tih proveo kao ambasador u Moskvi, da su mu zena i sin dobili azil u bratskoj RUsiji, da je iz Haga trazio da se leci u Moskvi, da se glavni ljudi DB Jovica Stanisic i Franko Simatovic - Frenki javno branili pred Hagom da su od pocetka sukoba u SFRJ "komunicirali" (radili?) sa CIA, dobro smo mi i prosli...


Izvrćeš. Slovenci i Hrvati su iskoristili zadnji momenat da pobjegnu iz Srboslavije kakvu im je spremao Miki i ekipa.

E, pa to ne znamo kakvu im je pripremao.
To kakva bi bila, na žalost Kroata i Zlovenaca, ni Hag ne može da dokaže.
Kakvu je Tuđman i ostali ustašoidi spremao Srbima - tu nije bilo mucanja.
deset_slukom deset_slukom 19:41 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Možda onoga kome je zakletvu položio i od koga je platu dobijao, pa posle i po kamate došao!?


Možda je samo poslušao svog vrhovnog komandanta, a to je bio Stipe Mesić? U tom slučaju ima tu mnogo više nekih drugih izdajnika...
njonjo njonjo 19:43 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

not2old2rock
Možda onoga kome je zakletvu položio i od koga je platu dobijao, pa posle i po kamate došao!?


Kome je položio zakletvu?? Tko i gdje je taj, to ili ti u vrijeme kad Tus bježi iz JNA???
tasadebeli tasadebeli 19:50 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

romi.daba
Taso, SVE sto nije namestaljka, cinizam, ironij moze, baš sam pomislio da bi bio dobar blog o o dokazima da je CIA rzorila SFRJ.



Мислио сам више на оно о чему сада размишљамо гледајући шта смо то оставили за собом у својим животима.

Још један блог на којем бисмо само понављали оно што је много пута већ речено и потврђено није баш потребан.

Ја сам мислио на неку врсту мало интимнијег исповедања о томе шта смо све могли, а нисмо, и као појединци и као Заједница, односно друштво, па зато данас живимо у овоме у чему живимо.

А цинизам, иронију или намештаљку у евентуалним туђим коментарима који би испод овог мог прекопираног коментара на том новоотвореном блогу уследили не могу спречити јер то није у мојој моћи.
njonjo njonjo 19:57 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu


dolazel
Poenta je da su se u Sloveniji i Hrvatskoj nacionalisti jako dugo pripremali na razbijanje Jugoslavije. Milosevic je to docekao ko kec na 11 da utvrdi svoju diktaturu svejedno na kojoj osnovi (Tito, Jugoslavija, Velika Srbija sa Seseljem na celu...). Srbi su u ceo rat usli potpuno nespremni, neinformisani i dalje verujuci u Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo i sto je jos gore, u Milosevica kao spasioca iste. To je poenta.
U stvari, kad pogledas da je Slobin rodjeni brat sve vreme 90-tih proveo kao ambasador u Moskvi, da su mu zena i sin dobili azil u bratskoj RUsiji, da je iz Haga trazio da se leci u Moskvi, da se glavni ljudi DB Jovica Stanisic i Franko Simatovic - Frenki javno branili pred Hagom da su od pocetka sukoba u SFRJ "komunicirali" (radili?) sa CIA, dobro smo mi i prosli...


njonjo
Izvrćeš. Slovenci i Hrvati su iskoristili zadnji momenat da pobjegnu iz Srboslavije kakvu im je spremao Miki i ekipa.

c_h.arlie
E, pa to ne znamo kakvu im je pripremao
.

Nije bitno što vi ne znate (b.t.w. ne vjerujem) bitno je da mi znamo i to dobro.
c_h.arlie c_h.arlie 20:05 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

njonjo

dolazel
Poenta je da su se u Sloveniji i Hrvatskoj nacionalisti jako dugo pripremali na razbijanje Jugoslavije. Milosevic je to docekao ko kec na 11 da utvrdi svoju diktaturu svejedno na kojoj osnovi (Tito, Jugoslavija, Velika Srbija sa Seseljem na celu...). Srbi su u ceo rat usli potpuno nespremni, neinformisani i dalje verujuci u Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo i sto je jos gore, u Milosevica kao spasioca iste. To je poenta.
U stvari, kad pogledas da je Slobin rodjeni brat sve vreme 90-tih proveo kao ambasador u Moskvi, da su mu zena i sin dobili azil u bratskoj RUsiji, da je iz Haga trazio da se leci u Moskvi, da se glavni ljudi DB Jovica Stanisic i Franko Simatovic - Frenki javno branili pred Hagom da su od pocetka sukoba u SFRJ "komunicirali" (radili?) sa CIA, dobro smo mi i prosli...


njonjo
Izvrćeš. Slovenci i Hrvati su iskoristili zadnji momenat da pobjegnu iz Srboslavije kakvu im je spremao Miki i ekipa.

c_h.arlie
E, pa to ne znamo kakvu im je pripremao
.

Nije bitno što vi ne znate (b.t.w. ne vjerujem) bitno je da mi znamo i to dobro.

E, pa onda dobro.
Vi znate šta bi bilo kada bi bilo - i pre nego je bilo.
Mi znamo šta je bilo - kada god ste mogli i imali pokrovitelja.
Prema tome - svi znamo sve.
Šta će biti sledeći puta - videće se.
Bitno je da nema nedoumica - a kada nema nedoumica, sve je lakše.
not2old2rock not2old2rock 20:55 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

njonjo
not2old2rock
Možda onoga kome je zakletvu položio i od koga je platu dobijao, pa posle i po kamate došao!?


Kome je položio zakletvu?? Tko i gdje je taj, to ili ti u vrijeme kad Tus bježi iz JNA???


Ring a bell?

Svečano se obavezujem da ću braniti nezavisnost, ustavni poredak, nepovredivost i celokupnost Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i da ću čuvati i razvijati bratstvo i jedinstvo naših naroda i narodnosti... itd


Vidiš, ovaj o kome je blog nije pogazio zakletvu.
njonjo njonjo 21:08 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

c_h.arlie
E, pa onda dobro.
Vi znate šta bi bilo kada bi bilo - i pre nego je bilo.
Mi znamo šta je bilo - kada god ste mogli i imali pokrovitelja.
Prema tome - svi znamo sve.
Šta će biti sledeći puta - videće se.
Bitno je da nema nedoumica - a kada nema nedoumica, sve je lakše.


Eto vidiš kako ti možeš kad hoćeš. U međuvremenu ćeš još dugo dugo patiti i maštati pa kao svi mi smrtnici poći u vječna lovišta a kad nas nebu nek nas hebu.
freehand freehand 21:14 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Auuuu kakav bi tek izdajnik u kombinaciji sa maloumnik bio da nije prešao na Hrvatsku stranu. Koga je izdao time što je prešao na stranu svog naroda?? Možda Miloševića, Jovića, Kadijevića ili možda Šešelja koji je bio odani saveznik JNA.

Prvo, pridev hrvatska piše se malim slovom. Kao i srpska, slovenačka ili indonežanska.
Drugo - zašto sam ja mislio da ti nisi od tih Mi?
freehand freehand 21:16 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

deset_slukom
Možda onoga kome je zakletvu položio i od koga je platu dobijao, pa posle i po kamate došao!?


Možda je samo poslušao svog vrhovnog komandanta, a to je bio Stipe Mesić? U tom slučaju ima tu mnogo više nekih drugih izdajnika...

Stipe Mesić nikad nije bio vrhovni komandant, obzirom da je to moglo biti samo kolektivno telo u kome je on bio prvi među jednakima. Jer bi, da nije tako, morao sad da se svađam sa tobom oko toga zašto nije poslušao svog vrhovnog komandanta Borisava Jovića, što bi takođe bilo promašeno.
njonjo njonjo 21:18 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

not2old2rock
Vidiš, ovaj o kome je blog nije pogazio zakletvu.


Jesi li siguran da nije pogazio zakletvu. Komu i čemu je služio?? Kako je branio ustavni poredak?? Kako je čuvao bratstvo i jedinstvo?? Možda tako što je zbrisao Vukovar ili što je bio član zločinačke armije koja se iživljavala na Dubrovniku itd. itd.????Nije mu smetalo što ratuje protiv cijelih naroda (nacija).
njonjo njonjo 21:26 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

freehand
Prvo, pridev hrvatska piše se malim slovom.


Ja toliko volim Hrvatsku da kad se ona spominje u bilo kojem obliku pišem velikim početnim slovom (šalim se). Ne zamjeri moju polu pismenost. Glavno da se razumijemo.
not2old2rock not2old2rock 21:29 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

njonjo
not2old2rock
Vidiš, ovaj o kome je blog nije pogazio zakletvu.


Jesi li siguran da nije pogazio zakletvu. Komu i čemu je služio?? Kako je branio ustavni poredak?? Kako je čuvao bratstvo i jedinstvo?? Možda tako što je zbrisao Vukovar ili što je bio član zločinačke armije koja se iživljavala na Dubrovniku itd. itd.????


Angie, ti li si? Ovako glupim podpitanjima samo ona ume da odgovara pokušavajući da izbegne konkretan odgovor.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:31 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Možda tako što je zbrisao Vukovar


Pa sad, da su se malo zaigrali jesu, ali morala je vojska tu da rokne koju, morala, svaka bi.
Kad neko napadne vojnike i opkoli kasarnu vojska puca, tu joj je posao.

A boli vas Vukovar zbog debakla ili 'nako :)
njonjo njonjo 21:37 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

hoochie coochie man
A boli vas Vukovar zbog debakla ili 'nako :)


Ne kužim čiji debakl. Prvo navedi čiji pa onda zašto debakl.
freehand freehand 21:39 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Jesi li siguran da nije pogazio zakletvu. Komu i čemu je služio?? Kako je branio ustavni poredak?? Kako je čuvao bratstvo i jedinstvo??

Sve za desetku i na jedini mogući način.
Možda tako što je zbrisao Vukovar ili što je bio član zločinačke armije koja se iživljavala na Dubrovniku itd. itd.????Nije mu smetalo što ratuje protiv cijelih naroda (nacija).

Ovo je već toliko nedostojno podmetanje da prelazi u običan bulšit. Vukovar nije zbrisan. Vukovar je jedna strahovito teška priča, sa koje god ga strane posmatrao. I uvek se, da bi se išta razumelo, valja izmaći nekliko desetina ili stotina koraka, da bi se razmrsila priča. Sa stanovišta pojedinca, sa bilo koje strane, koji je izgubio ruku, nogu, dete, kuću tu dileme nema. ali ako bi valjalo da se nešto razume u svojoj složenosti jeftine floskule ne vrede ništa. Elem - vukovar je simbol. Prodaje, izdaje, razaranja, smrti i propasti. Izdaja i prodaja uz marketing i PR idu na Banske dvore.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:45 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

Ne kužim čiji debakl. Prvo navedi čiji pa onda zašto debakl.


Pa hrvatski, vojnički ste tu ispušili žešće.
njonjo njonjo 23:22 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

njonjo
not2old2rock
Vidiš, ovaj o kome je blog nije pogazio zakletvu.



Jesi li siguran da nije pogazio zakletvu. Komu i čemu je služio?? Kako je branio ustavni poredak?? Kako je čuvao bratstvo i jedinstvo?? Možda tako što je zbrisao Vukovar ili što je bio član zločinačke armije koja se iživljavala na Dubrovniku itd. itd.????

not2old2rock
Angie, ti li si? Ovako glupim podpitanjima samo ona ume da odgovara pokušavajući da izbegne konkretan odgovor.


Oho, sad čija je inteligencija ovdje upitna?? Hm,hm.
deset_slukom deset_slukom 23:29 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

freehand

Stipe Mesić nikad nije bio vrhovni komandant, obzirom da je to moglo biti samo kolektivno telo u kome je on bio prvi među jednakima. Jer bi, da nije tako, morao sad da se svađam sa tobom oko toga zašto nije poslušao svog vrhovnog komandanta Borisava Jovića, što bi takođe bilo promašeno.


Nemoj suviše uzimati k srcu, bila je to samo fora na temu "izdaja", jer mi malo komično deluje optužba za izdaju u ono vreme i u onoj situaciji. Uostalom, i ta reč je kod nas izgubila svako značenje, poput "patriotizma", usled česte i neadekvatne upotrebe.
njonjo njonjo 23:40 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

hoochie coochie man
Pa hrvatski, vojnički ste tu ispušili žešće.


Jesam tukac (ćuran) što ulazim u ovo, ali ipak. Pretpostavljam da nisi glup i da ne zahebavaš. Koja vatrena moć i brojnost vojnika je bila na jednoj a koja na drugoj strani? Ja mislim da je apsurd to uopće uspoređivati.Isto tako mislim da je jasno tko je doživio debakl u svakom pogledu a naročito što se borbenog morala tiče. A i nakon bitke.
[url=https://www.youtube.com/watch?v=1sVj_QRol7I][/url]


hoochie coochie man hoochie coochie man 23:52 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

naročito što se borbenog morala tiče.


Pa dobro, ajd, borbeni moral, u redu :)
Znaš ono kad izgube utakmicu a kažu, ma bolje smo igali.

Ne zajebavam, stvarno.
Pa valjda nije sporno ko je dobio tu bitku, a ko je poražen?
Iz raznoraznh razloga, jedan je i onaj koji pominješ, vatrena moć, ali poraženi se zna.

I kad smo već kod toga, hrvatska vojska stvarno nema čime da se pohvali, nema ni jedne velike vojničke pobede.
Milsim, oluja, jbg, pobedili neke magacionere, zubare i "kapetana" Dragana!
Moš misliti protivnika.
Ah da, pobedili su i Bajagu.

njonjo njonjo 23:56 17.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

freehand
Sve za desetku i na jedini mogući način.

Bravo! U biti sve što se izdogađalo devedesetih na ovim prostorima je jedini mogući način.
freehand freehand 00:04 18.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

njonjo
freehand
Sve za desetku i na jedini mogući način.

Bravo! U biti sve što se izdogađalo devedesetih na ovim prostorima je jedini mogući način.

Njonjo, sa ove tačke gledišta, a i inače - sve što je bilo jedino je što je moglo biti.
Inače, prvi poginuli u 51. mehanizovanoj bio je vodnik, Hrvat iz Gradiške. Sam krenuo u juriš, poginuo od bombe u Antunovcu.

njonjo njonjo 00:10 18.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

hoochie coochie man
Ne zajebavam, stvarno.
Pa valjda nije sporno ko je dobio tu bitku, a ko je poražen?
Iz raznoraznh razloga, jedan je i onaj koji pominješ, vatrena moć, ali poraženi se zna.


Milošević: Molim vas, 6 hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine; napadala je cela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu odbranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca; nisu ga mogli braniti ni 12 sati!?
anonymous anonymous 07:17 18.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

not2old2rock
njonjo
not2old2rock
Vidiš, ovaj o kome je blog nije pogazio zakletvu.


Jesi li siguran da nije pogazio zakletvu. Komu i čemu je služio?? Kako je branio ustavni poredak?? Kako je čuvao bratstvo i jedinstvo?? Možda tako što je zbrisao Vukovar ili što je bio član zločinačke armije koja se iživljavala na Dubrovniku itd. itd.????


Angie, ti li si? Ovako glupim podpitanjima samo ona ume da odgovara pokušavajući da izbegne konkretan odgovor.




Модерацијо плеасе, ово нисам рекао јаааааа....


c_h.arlie c_h.arlie 08:15 18.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

njonjo
c_h.arlie
E, pa onda dobro.
Vi znate šta bi bilo kada bi bilo - i pre nego je bilo.
Mi znamo šta je bilo - kada god ste mogli i imali pokrovitelja.
Prema tome - svi znamo sve.
Šta će biti sledeći puta - videće se.
Bitno je da nema nedoumica - a kada nema nedoumica, sve je lakše.


Eto vidiš kako ti možeš kad hoćeš. U međuvremenu ćeš još dugo dugo patiti i maštati pa kao svi mi smrtnici poći u vječna lovišta a kad nas nebu nek nas hebu.

Jebe mi se - što bi rekao TasaDebeli ... ili Gedža možda.
Meni je odavno sve jasno - mnogo pre nego je ustašluk reinkarnirao u visible lejeru.
njonjo njonjo 10:45 18.08.2018

Re: E, ali neki su znali gde treba da budu

c_h.arlie
Meni je odavno sve jasno - mnogo pre nego je ustašluk reinkarnirao u visible lejeru.


Meni je sve bilo jasno sa (od prilike) 18 godina.
A sad kako godine prolaze nešto manje mi je toga jasno.
Blago tebi.
st.jepan st.jepan 01:03 16.08.2018

...

I evo na sahrani nepročitanog govora Živoslava Miloradovića, vozača kamiona u zemlji talijanskoj


Pismen neki kamionđija!
Vrlo mi se dopala njegova biografija.

Edit:
Najpre sam pomislio, "nađeni rukopis", a onda uvideo da to nipošto nije ni freehand stil, ni "upravni govor" koji bi sebi dozvolio free, pa sam malo srfnuo...
freehand freehand 07:41 16.08.2018

Re: ...

Najpre sam pomislio, "nađeni rukopis", a onda uvideo da to nipošto nije ni freehand stil, ni "upravni govor" koji bi sebi dozvolio free, pa sam malo srfnuo...

Takav rukopis ne može biti "nađen", kurzivom je dodatno dato do znanja da nije moj, a autor pisma je iz svojih razloga izabrao način na koji će biti potpisan.
st.jepan st.jepan 11:12 16.08.2018

Re: ...

Takav rukopis ne može biti "nađen", kurzivom je dodatno dato do znanja da nije moj,

Nesporazum. "Nađeni rukopis" kao literarna for(m)a. Nebitno.
autor pisma je iz svojih razloga izabrao način na koji će biti potpisan.

Jako ga dobro razumem.
Podsetio me na Žarka Lauševića i njegovo fantastično pismo mojoj bivšoj redakciji, u kojem je zahvevao da ga u leksikonu srpske elite predstavimo kao "osudjenika broj 28375 u KPD Zabela, Požarevac", a tek potom, eventualno, tj. ako smo baš zapeli, i kao glumca.
Nikakvo ubedjivanje nije vredelo, te je Ž.L. bio jedini čovek u toj knjizi čiji sam hir ispoštovao. Dabome, uz napomenu da odrednica počinje sa "LAUŠEVIĆ ŽARKO, osudjenik br..." po izričitom zahtevu L.Ž.
A zašto ih jako dobro razumem? Pa zato jer pamtim kako me je svojevremeno, dok sam bio građ. poduzimač u Beogradu ili moler u Pragu, silno nerviralo, čak vređalo, kad bi neko bezobzirno provaljivao ko sam ja "u stvari".

Edit: Autoru se izvinjavam na indiskreciji - nisam znao da je predstavljanje bilo takvo na njegov zahtev.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 11:54 16.08.2018

Re: ...

A zašto ih jako dobro razumem? Pa zato jer pamtim kako me je svojevremeno, dok sam bio građ. poduzimač u Beogradu ili moler u Pragu, silno nerviralo, čak vređalo, kad bi neko bezobzirno provaljivao ko sam ja "u stvari".


Ajd kad se malko troluje, da otvorimo savijaču (sa makom )

Elem, nije baš isto, čak dapače

Ne ulazim da l ti je smetalo iz ovih ili onih razloga, ali nije se autor predstavio kao kamiondžija u toku vožnje neke već skalamerije, pa neko na to "provalio" da ga vozi neko ko je (po arbitrarnim malograđanskim "vrednovanjima" ☻) "mnogo više" od puke šoferčine, nego je se kao "kamiondžija" predstavio ispod (ili iznad ;> ) literarnog (et al) uratka! :)

A da se izvinjavaš, e to treba - jer je tekst bio mnoog učinkovitiji -- ne činjenično, nego onako performans-artski ☺ obaška skreće donekle fokus sa samog teksta, tj. teme na autora -- dok nisi postavio onaj link. Barem meni, de gustibus i ostali čorbuljaci


st.jepan st.jepan 12:23 16.08.2018

Re: ...

Elem, nije baš isto, čak dapače

U pravu si, nije.
Jer:
nije se autor predstavio kao kamiondžija u toku vožnje neke već skalamerije, pa neko na to "provalio" da ga vozi neko ko je (po arbitrarnim malograđanskim "vrednovanjima" ☻) "mnogo više" od puke šoferčine, nego je se kao "kamiondžija" predstavio ispod (ili iznad ;> ) literarnog (et al) uratka! :)

Potpisati se kao kamionđija taj i taj, a pisati kao (dobar) pisac, nikako nije isto kao (moj slučaj) prestavljati se kao dunđer ili moler i pri tom govoriti kao dunđer ili moler.
Ali slažem se, da ne trolujemo - to je na ovom blogu aktivnost nedopustiva, i stoga izvanredno retka.
angie01 angie01 12:26 16.08.2018

Re: ...

performans-artski


ta mala nazanaka, sem sto u sebi nosi metaforu celokupng stanja u Srbiji i njene negativne selekcije, upravo dobija na tezini time sto iskazuje i cinjenicu da je upravo tako,(da se ne radi o stosu, koji bi trebalo da skrene paznju), a u uskoj povezanosti sa onim sto je tako maestralno napisano, ( prvo uoceno, pa sroceno), u pismu.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:57 16.08.2018

Re: ...

metaforu celokupng stanja u Srbiji


Eh, to ti je ono kada "patriJote" naci usmerenja, "Nikad čule nisu za Genrala", ali se zaFaljuju na tekstu.

A nisu "čule" jerbo proteklih 30 godina ne čitaju to "drugosrbijansko smeće". Koje ga je uredno (s Vremena na Vreme ) pominjalo u vezi sa Dobrovoljačkom. Ej, Vreme, pa onda Onaj Luković, pa... ma ko će na to da obraća pažnju ;>

Pa tako ne bi ni sada obratile pažnju (patriJotčine naci usmerenja) da su znale da je teks pisao neki "propali drugosrbijanac" (makar da li jeste ili nije neje bitno, ali pobogu, kada je patriJotima bilo bitno da fakata, osim ako su "alternativna" ).

A kad smo već otvorili konzervu ;>

"...period od ‘90. do ‘94. godine bilo je vreme neizmernog ludila. Na primer, Žika Miloradović, moj prijatelj i tada urednik „Pančevca”, morao je da nosi pištolj zbog pretnji koje je dobijao. Radikalna stranka je uputila poziv svim „rodoljubima” da se organizuju i „oslobode” Pančevo od „izdajnika”. "

NB - zato i rekoh da ko je autor može (al ne mora, dakako) da odvuče fokus sa samog teksta, pa...

angie01 angie01 13:02 16.08.2018

Re: ...

"...period od ‘90. do ‘94. godine bilo je vreme neizmernog ludila. Na primer, Žika Miloradović, moj prijatelj i tada urednik „Pančevca”, morao je da nosi pištolj zbog pretnji koje je dobijao. Radikalna stranka je uputila poziv svim „rodoljubima” da se organizuju i „oslobode” Pančevo od „izdajnika”. "


pa eto, sada ovaj vrsni novinar vozi kamion i sa tom "titulom" potpisuje tekst, a vadikali i dalje vladaju....

zato i rekoh da ko je autor može (al ne mora, dakako) da odvuče fokus sa samog teksta, pa...


...meni deluje da je taj ( ne nevazan) detalj u sklopu cele tragedije, a bez zelje da se o njoj patetise i skrece paznja.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:10 16.08.2018

Re: ...

...meni deluje da je taj ( ne nevazan) detalj u sklopu cele tragedije, a bez zelje da se o njoj patetise i skrece paznja.



Aman zaman!

Da ti nije pobnudjen onaj link - E, vidi ko je autor! ne bi ni primetila niti pomislila da primetiš ko i zašto piše! Ako bi i posvetila pažnju na to KO piše (a zašto bi pored onakvog teksta, to nije jasno) najviše bi pomislila, neko ko je bio u vojsci pod komandom, uostalom vožnja oklopnih vozila, to je zanimanje za ceo život (vozač, ne oklopna kola ☻) - ko kao vozač izađe iz vojske ima makar 2 (B i C) ako ne i ostale kategorije, pa uvek kao vozač može da radi.

NM - Eto, ja imam dozvolu da vozim kamiJone ;>
st.jepan st.jepan 13:25 16.08.2018

Re: ...

Da ti nije pobnudjen onaj link - E, vidi ko je autor! ne bi ni primetila niti pomislila da primetiš ko i zašto piše!

A zašto podrazumevaš da je Anđa tupava?
Pa i najprosečnijem čitaocu je, već posle druge ili treće račenice, jasno da autor nije samo kamionđija.
I ja (poput Anđe) mislim da taj detalj upotpunjuje sliku tragedije.
angie01 angie01 13:39 16.08.2018

Re: ...

Aman zaman!



gedza.73 gedza.73 13:47 16.08.2018

Re: ...

Dont Fear The Reaper
ko kao vozač izađe iz vojske ima makar 2 (B i C) ako ne i ostale kategorije, pa uvek kao vozač može da radi

Pošto naše dozvole nisu do skoro bile priznate u It morao je ponovo da polaže plus ćikući dozvola.

A taj Interporto u Veroni? Pa pošto je već tu Verona, Dante i Quadrante Europa gde je čovek počeo da radi kao viljušlkarista (podosta Mladenovčana je radilo na istom mestu)... to ti je otprilike nenapisani deseti krug pakla.


Inače je Živoslav radio, po biografiji, dosta teške poslove. Kamionske posebno. Prvo je radio isporuke verovatno sa manjim kamionom a posle je krenuo šleperom (ima ljudi koji se nikad ne priviknu na zvuk friga dok spavaju). A i sa njim radi isporuke (čim je u imenu firme Logistic). Dan i noć.

Ako radi regulu i đene, đene. Ako vozi van... pa nek mu je bog u pomoću.
Tako da Stjepane čisto sumnjam da bi ti se baš svidelo to što radi. Crnački je to posao.





Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 14:00 16.08.2018

Re: ...

gedza.73
Dont Fear The Reaper
ko kao vozač izađe iz vojske ima makar 2 (B i C) ako ne i ostale kategorije, pa uvek kao vozač može da radi

Pošto naše dozvole nisu do skoro bile priznate u It morao je ponovo da polaže plus ćikući dozvola.

A taj Interporto u Veroni? Pa pošto je već tu Verona, Dante i Quadrante Europa gde je čovek počeo da radi kao viljušlkarista (podosta Mladenovčana je radilo na istom mestu)... to ti je otprilike nenapisani deseti krug pakla.


Inače je Živoslav radio, po biografiji, dosta teške poslove. Kamionske posebno. Prvo je radio isporuke verovatno sa manjim kamionom a posle je krenuo sa šleperom (ima ljudi koji se nikad ne priviknu na zvuk friga dok spavaju). A i sa njim radi isporuke (čim je u imenu firme Logistic). Dan i noć.

Ako radi regulu i đene, đene. Ako vozi van... pa nek mu je bog u pomoću.
Tako da Stjepane čisto sumnjam da bi ti se baš svidelo to što radi. Crnački je to posao.





st.jepan st.jepan 14:05 16.08.2018

Re: ...

Tako da Stjepane čisto sumnjam da bi ti se baš svidelo to što radi.

Nisam rekao da mi se svidelo to što radi, već da mi se svidela njegova (auto)ironična (auto)biografija.
Inače, znam o kakvom se poslu radi: već skoro dve godine intenzivno vozim kamijon (na kvarno registrovan kao kombi), i to bez ikakvog servo uređaja.
gedza.73 gedza.73 14:19 16.08.2018

Re: ...

Inače, znam o kakvom se poslu radi: već skoro dve godine intenzivno vozim kamijon (na kvarno registrovan kao kombi), i to bez ikakvog servo uređaja.

n ebih da te razočaram ali zavlačanje u gradove do supermarketa šleperom sa istovarima ovde tri, onde dve, tamo pet paleta... ako vozi kvarljivu robu onda vozi i nedeljom (jedan tovari, drugi vozač vozi), voziš četiri i po sata, onda juriš mesto za parkiranje, pa gledaš u sat 45 minuta, pa opet, pa opet... treba da uvučeš malo preko 18 metara uveče na parking gde za iglu nema mesta a nemaš više slobodnih minuta pa juriš SOS parking (na njemu zabranjeno a štitiš koso kabinu da te neko ne odvali noću... ili danju ako ti je pauza).
Ako nema autonomnu klimu ne možeš da zaspiš jer ti se lim usijao a odozdo greje motor... te konsenje nisu ni za mlađe ljude a kamoli za nekog ko ima fore još pet godina dok mu ne oduzmu kategoriju
st.jepan st.jepan 14:33 16.08.2018

Re: ...

ne bih da te razočaram

Što reko Reaper, "aman zaman", nisam napiso da mi se sviđa poso, nego taj njegov gorko duhoviti iskaz (npr. "Vozačku karijeru počinje u firmi "Bastasini"..." ).
st.jepan
Vrlo mi se dopala njegova biografija.
angie01 angie01 15:03 16.08.2018

Re: ...

nisam napiso da mi se sviđa poso, nego taj njegov gorko duhoviti iskaz


...ovde se ustalio (los) obicaj, da se replicira u odnosu na ono sto ti odgovara da kazes, a potpuno nevezano za sadrzaj komentara na koji si se vezao, i na tome jos uporno insistira sa raznim dodacima kao argumentima za ono sto se 'oce, pa onda autor onog pocetnog, od koga je sve kerenulo, mora do prekosutra da dokazuje, kako nema veze sa time sto se prica.
gedza.73 gedza.73 16:29 16.08.2018

Re: ...

Što reko Reaper, "aman zaman", nisam napiso da mi se sviđa poso, nego taj njegov gorko duhoviti iskaz (npr. "Vozačku karijeru počinje u firmi "Bastasini"..." )

a to. izvini onda.
freehand freehand 16:43 16.08.2018

Re: ...

st.jepan
ne bih da te razočaram

Što reko Reaper, "aman zaman", nisam napiso da mi se sviđa poso, nego taj njegov gorko duhoviti iskaz (npr. "Vozačku karijeru počinje u firmi "Bastasini"..." ).
st.jepan
Vrlo mi se dopala njegova biografija.

Sve je to ok. Čak i činjenica da i Žika ne piše o sebi već o Enesu, mada je i Žikina biografija krajnje paradigmatična za ono na šta je u svom oproštajnom a nepročitanom govoru stavio težište.
Inače, da iskoristim priliku da ovde kažem da sam stoprocentno siguran da se general Taso, skroman i odgovoran kakav je bio, sa čitanjem tog govora ne bi složio, koliko god da bi se sa sadržajem, verovatno, intimno slagao.
c_h.arlie c_h.arlie 19:32 16.08.2018

Re: ...

gedza.73
Inače, znam o kakvom se poslu radi: već skoro dve godine intenzivno vozim kamijon (na kvarno registrovan kao kombi), i to bez ikakvog servo uređaja.

n ebih da te razočaram ali zavlačanje u gradove do supermarketa šleperom sa istovarima ovde tri, onde dve, tamo pet paleta... ako vozi kvarljivu robu onda vozi i nedeljom (jedan tovari, drugi vozač vozi), voziš četiri i po sata, onda juriš mesto za parkiranje, pa gledaš u sat 45 minuta, pa opet, pa opet... treba da uvučeš malo preko 18 metara uveče na parking gde za iglu nema mesta a nemaš više slobodnih minuta pa juriš SOS parking (na njemu zabranjeno a štitiš koso kabinu da te neko ne odvali noću... ili danju ako ti je pauza).
Ako nema autonomnu klimu ne možeš da zaspiš jer ti se lim usijao a odozdo greje motor... te konsenje nisu ni za mlađe ljude a kamoli za nekog ko ima fore još pet godina dok mu ne oduzmu kategoriju

Da.
Gledam neku polu-slatkastu englesku seriju, "Doktor Martin".
Radnja se događa u seocetu Portvin, na jugozapadu Engleske.
Ulice su toliko uske da kada automobil prolazi, ljudi moraju da uđu u 'ajnfort' kuća.
Izgleda da nisu samo Turci pravili ulice bez trotoara.
tasadebeli tasadebeli 23:06 16.08.2018

Re: ...

angie01
nisam napiso da mi se sviđa poso, nego taj njegov gorko duhoviti iskaz


...ovde se ustalio (los) obicaj, da se replicira u odnosu na ono sto ti odgovara da kazes, a potpuno nevezano za sadrzaj komentara na koji si se vezao, i na tome jos uporno insistira sa raznim dodacima kao argumentima za ono sto se 'oce, pa onda autor onog pocetnog, od koga je sve kerenulo, mora do prekosutra da dokazuje, kako nema veze sa time sto se prica.




Мислиш на овакве егземпларе?


metaforu celokupng stanja u Srbiji



Eh, to ti je ono kada "patriJote" naci usmerenja, "Nikad čule nisu za Genrala", ali se zaFaljuju na tekstu.

A nisu "čule" jerbo proteklih 30 godina ne čitaju to "drugosrbijansko smeće". Koje ga je uredno (s Vremena na Vreme ) pominjalo u vezi sa Dobrovoljačkom. Ej, Vreme, pa onda Onaj Luković, pa... ma ko će na to da obraća pažnju ;>

Pa tako ne bi ni sada obratile pažnju (patriJotčine naci usmerenja) da su znale da je teks pisao neki "propali drugosrbijanac" (makar da li jeste ili nije neje bitno, ali pobogu, kada je patriJotima bilo bitno da fakata, osim ako su "alternativna" ).



Да, у праву си за ово што кажеш. То су баш такви примери какве си ти описала.

А да није можда баш то о чему говориш и овакви примери, тај најважнији узрок због којег људи напуштају Блог Б92, што ти често помињеш и на шта се често с пуним правом жалиш? (А не неки лаконски коментари на које обично нико и не реагује неких других блогера који се онда по систему "држ' те лопова" окривљују за то што људи напуштају Блог Б92, како ти то мислиш и како често тврдиш?)


Не знам, вреди размислити о томе.

Мислим, требало би о томе промислити ако већ тежимо да нам Блог Б92 буде бољи и да буде место на које радо долазимо и ми и, евентуално, опет они који су отишли као и они који тек треба да дођу после нас.

А не овако са оваквим коментарима попут датог примера који звуче као да неко иде на посао, па се пре отварања Блога Б92 ујутро погледа у огледало и запита онај одраз који види у огледалу: Да ли да се умијем или да се убијем?

(Да цитирам Вука Вуча на овом месту.)

Вредело би заиста пажљиво размислити шта урадити на Блогу Б92 са оваквим коментарима као што је овај наведени пример и са коментаторима који такве коментаре пишу.

Ако нам је стало до овог места...
angie01 angie01 23:37 16.08.2018

Re: ...

Мислиш на овакве егземпларе?


molim da ne koristis moj komentar na ovakav nacin, ako nekome zelim nesto da kazem, to i ucinim.
tasadebeli tasadebeli 00:01 17.08.2018

Re: ...

angie01
Мислиш на овакве егземпларе?


molim da ne koristis moj komentar na ovakav nacin, ako nekome zelim nesto da kazem, to i ucinim.



Шта ти би одједном?

Питао сам те врло уљудно и пристојно за твоје мишљење, пошто си већ написала оно што си написала у коментару на који сам се надовезао, о таквим примерима коментара какве сам ти цитирао. И шта учинити са таквим коментарима и са таквим коментаторима да би нам Блог Б92 био бољи и да га људи не би напуштали.

Само да те подсетим шта си ти написала:

...ovde se ustalio (los) obicaj, da se replicira u odnosu na ono sto ti odgovara da kazes, a potpuno nevezano za sadrzaj komentara na koji si se vezao, i na tome jos uporno insistira sa raznim dodacima kao argumentima za ono sto se 'oce, pa onda autor onog pocetnog, od koga je sve kerenulo, mora do prekosutra da dokazuje, kako nema veze sa time sto se prica.


А мени се онај коментар који сам затим цитирао учинио као одличан пример те појаве на Блогу Б92 коју си сасвим лепо уочила.

Чиме сам заслужио овакав твој одговор?



Или ти можда ипак мислиш да је тај цитирани коментар сасвим у реду, док је мој коментар непожељан јер заправо и није битно ШТА је написано већ КО је коментар писао?

Ако је тако, онда ништа. Извини на сметњи и заборави да сам те ишта и питао.
cassiopeia cassiopeia 08:49 16.08.2018

......

Pročitala sinoć kad si objavio i prvo sam pomislila na njegovu porodicu i kako bi bilo lepo da ovo pročitaju.
freehand freehand 08:54 16.08.2018

Re: ......

cassiopeia
Pročitala sinoć kad si objavio i prvo sam pomislila na njegovu porodicu i kako bi bilo lepo da ovo pročitaju.

Znaju oni sve ovo. :)
A mislim i da su pročitali.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana