Ljudska prava| Mediji| Reč i slika

NOVINARSKA ETIKA I HRABROST, 2019.

Filip Mladenović RSS / 23.10.2019. u 14:54

 

Žiri novinarske nagrade "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost odlučio je da za 2019. godinu dobitnici budu redakcija TV N1 i novinar "NIN-a" Vuk Cvijić.

Redakcija TV N1 svojim programom uživo, informativnim emisijama, reportažama i istraživačkim prilozima već godinama de facto obavlja posao Javnog medijskog servisa Srbije. Drugim rečima, sve ono što je po Zakonu o javnim medijskim servisima obaveza RTS-a i RTV-a, dakle istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, kao i poštovanje profesionalnih standarda i novinarskog kodeksa, zastupljeno je u emisijama TV N1.

I upravo zato je redakcija TV N1 godinama izložena pretnjama, pritiscima i ugrožavanju bezbednosti svojih novinarki i novinara, što nimalo nije uticalo na promenu uređivačke politike ovog elektronskog medija, kao ni na etiku i hrabrost čitave redakcije.

Novinar Vuk Cvijić se već dve decenije bavi osetljivim temama iz oblasti kriminala i korupcije, za šta je u Srbiji potrebna velika hrabrost. Cvijić se u svojim istraživačkim pričama bavio ne samo najopasnijim pripadnicima domaćeg kriminala i prljavog biznisa, nego je razotkrivao i korupciju u obaveštajnim službama i vrhovima vlasti.

Zbog toga je često bio u neprilici: prisluškivali su ga, obili su mu kola i ukrali kompjuter, a zbog pisanja o Stanku Subotiću godinama je na meti provladinih medija. Ove godine Vuk Cvijić je objavio dva značajna novinarska istraživanja: koautor je intervjua sa Rodoljubim Milovićem, bivšim načelnikom kriminalističke policije, koji je prvi put javnosti otkrio šokantne detalje o kriminalnim radnjama u policiji i državi. Druga priča Vuka Cvijića koje je uzdrmala javnost je članak o hapšenju uzbunjivača Aleksandra Obradovića iz fabrike „Krušik" u Valjevu i o rasprostranjenoj korupciji u fabrikama namenske industrije Srbije.

Ove godine u užem izboru za nagradu "Dušan Bogavac" bili su: Maja Pavlović (Kanal 9), Tamara Grujić (RTS), Gordana Bjeletić ("Južne vesti"), BIRN i redakcija "Čačanskih novina".

Žiri je radio u sastavu Tatjana Lazarević (KoSSev), Branko Čečen (CINS), Stevan Dojčinović (KRIK), Željko Bodrožić (NUNS) i Filip Mladenović (Fondacija "Dušan Bogavac").

Ceremonija dodele novinarske nagrade "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost održana je u sredu, 23. oktobra 2019. u 12 sati u beogradskom Medija centru, Terazije br. 3.

Govor novinara Filipa Mladenovića:

"Kada su koleginice i kolege novinara Dušana Bogavca 1991. godine osnovali Fondaciju sa njegovim imenom i nagradu za novinarsku etiku i hrabrost, nisu ni slutili da će ova 2 atributa, 2 načela našeg žurnalizma - etika i hrabrost - biti toliko skupo plaćeni.
Ovde ne mislim samo na Dadu Vujasinović, Slavka Ćuruviju i Milana Pantića, koji su životima platili novinarsku etiku i hrabrost. Mislim i na one novinarke i novinare koji nisu ubijeni vatrenim ili hladnim oružjem, nego na perfidan i podmukao način - zlostavljanjem na radu, ucenama, ponižavanjima, svakojakim pritiscima i otkazima s posla. Navešću 3 primera:

Kada se krajem osamdesetih godina novinar Dušan Bogavac javno i hrabro zalagao za slobodu medija, za slobodu okupljanja i udruživanja, pa čak i osnovao Fond solidarnosti za novčanu pomoć koleginicama i kolegama koji dobiju otkaz u svojim redakcijama, bio je izložen najgorim i najprizemnijim uvredama. Tada, te 1987, 1988, 1989... godine nisu postojali tabloidi, ali su zato dnevni listovi POLITIKA EKSPRES, VEČERNJE NOVOSTI i POLITIKA objavljivali grozne tekstove o Dušanu Bogavcu, etiketirajući ga kao stranog plaćenika, izdajnika, ubačenog elementa, pa čak i - lopova, što je dokrajčilo zdravlje i život Dušana Bogavca. U javnom blaćenju Dušana Bogavca tada je prednjačio Vojislav Šešelj. I pogledajte, gde je danas Dušan Bogavac, a gde Vojislav Šešelj.

Za prvog predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije 1994. godine izabran je poznati sportski novinar, legenda TV Beograd Dragan Nikitović. Godinu dana ranije, početkom 1993. Slobodan Milošević je na čelu RTV Beograd postavio Milorada Vučelića. On je ubrzo po zauzimanju direktorske fotelje oterao sa radija i televizije Beograd preko 1000 zaposlenih, koji su odbili da svoje znanje i umeće stave u funkciju ratne propagande jednog zločinačkog režima. Veliki broj otpuštenih se razboleo, medju njima i Dragan Nikitović, koji je preminuo 1997, samo 4 godine nakon otkaza. I pogledajte, gde je danas Dragan Nikitović, a gde Milorad Vučelić.

I najzad, treći primer podmuklih, puzajućih ubistava novinara zbog etike i hrabrosti. Sa koleginicom Jasminkom Kocijan sam započeo novinarsku karijeru u listu "Student" početkom osamdesetih. Poslednje godine života, od 2015. do 2017, Jasminka Kocijan je provela pred sudijkom Višeg suda u Beogradu kao tužilac protiv direktorke TANJUG-a Branke Đukić zbog zlostavljanja na radu. Šta je sve Jasminka Kocijan doživela od zime 2014. godine i to samo zbog jednog kratkog komentara o tadašnjem premijeru, a sadašnjem predsedniku, napisanom na svom privatnom profilu jedne od društvenih mreža, o njegovoj "akciji spasavanja" zavejanih kod Feketića!

Uzalud sve godine, decenije besprekorne novinarske karijere, toliko radno iskustvo, mnoštvo objavljenih članaka, uredjenih stranica novina, toliko sređenih vesti za publikovanje... Premeštaj sa uredničkog mesta u desku, na distributersko mesto, što je osim umanjenja plate za oko 30.000 dinara, podrazumevalo više različitog posla koji se radi istovremeno i veću mogućnost da se napravi greška, raspoređivanje na rad u noćnoj smeni...

"Direktorka TANJUG-a Branka Đukić htela je da me predstavi kao manje sposobnu, psihički nestabilnu, samo da bi me spustila na nižu poziciju. Za tužbu je rekla da je baš briga, da mogu i da dobijem na sudu ali da će suđenje da traje najmanje dve godine", izjavila je Jasminka Kocijan na jednom od sudskih ročišta.
Inače, taj sudski proces se otegao pred našim pravosudjem više do 3 godine, da bi potom bio arhiviran, jer je Jaca preminula 19. maja 2017.
I gde je sada Jasminka Kocijan, a gde Branka Djukić, direktorka TANJUG-a?

A sada bih zamolio predsednika NUNS-a Željka Bodrožića da proglasi dobitnike novinarske nagrade "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost za 2019. godinu."

Detalji o nagradi "Dušan Bogavac": https://dusanbogavac.wordpress.com/



Komentari (156)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 19:58 23.10.2019

Телевизији N1? За објективно информисање?
















Žiri novinarske nagrade "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost odlučio je da za 2019. godinu dobitnici budu redakcija TV N1 i novinar "NIN-a" Vuk Cvijić.

Redakcija TV N1 svojim programom uživo, informativnim emisijama, reportažama i istraživačkim prilozima već godinama de facto obavlja posao Javnog medijskog servisa Srbije. Drugim rečima, sve ono što je po Zakonu o javnim medijskim servisima obaveza RTS-a i RTV-a, dakle istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, kao i poštovanje profesionalnih standarda i novinarskog kodeksa, zastupljeno je u emisijama TV N1.




Супер!



BABE KOJE ISPADAJU

Jedna baba se usled svoje preterane radoznalosti nagnula kroz prozor, ispala i razbila se.

Kroz prozor se nagnula druga baba da bi videla onu koja se razbila, ali je usled svoje preterane radoznalosti takođe ispala kroz prozor, strmoglavila se i razbila.

Zatim je kroz prozor ispala i treća baba, zatim četvrta, zatim peta.

Kad je ispala i šesta baba, meni je dosadilo da ih gledam, pa sam pošao na Maljcevsku pijacu gde su, kažu, jednom slepcu poklonili pleteni šal.





maksa83 maksa83 20:14 23.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

tasadebeli
Не пратим ту N1 баш нешто помно, па не знам како изгледа тај Андреј.

freehand freehand 20:27 23.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Телевизији N1? За објективно информисање?

Đe je problem?
tasadebeli tasadebeli 00:14 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

freehand
Телевизији N1? За објективно информисање?

Đe je problem?






tasadebeli tasadebeli 00:35 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

maksa83
tasadebeli
Не пратим ту N1 баш нешто помно, па не знам како изгледа тај Андреј.




Ова награда није додељена за забавно- културни, боље речено, естрадни програм него за информативни програм, зар не?

Из образложења за награђивање (још једном):

Drugim rečima, sve ono što je po Zakonu o javnim medijskim servisima obaveza RTS-a i RTV-a, dakle istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, kao i poštovanje profesionalnih standarda i novinarskog kodeksa, zastupljeno je u emisijama TV N1.


А колико сам разумео Драгошевца ономад, тај поменути Андреј је неки ријалити?

Није баш у вези са овом наградом, зар не?

Као што рекох, не пратим помно. Барем не тог Андреја, немам појма ко је лик.

Али редовно гледам дневнике N1. Убедили ме Шоне и Мариопан.

Па видим и колико ме ти са N1 "nepristrasno, potpuno i blagovremeno" информишу.

Примера ради, слатко сам се смејао пре неко вече када је представница мог синдиката, Уније просветних радника, безочно лагала у камере телевизије N1 како дигитализација у просвети није успела, односно да је уопште и нема. То једноставно није истина. Мене барем за то не може нико да лаже пошто радим у тој српској просвети. Чему онда такво лагање? Је л' такво информисање онда "nepristrasno, potpuno i blagovremeno" за шта је тој телевизији и додељена ова награда како стоји у образложењу? Или је и та изјава, и много тога другог, ипак у склопу вођења изборне кампање у којој се пропаганда не обазире баш много на чињенице због чега се онда заправо ни та Телевизија N1 и не разликује од пропагандних гласила Вучића и СНС јер имају нешто заједничко - безочно лажу и једни и други.

Но добро, Максо, схватам ја и тебе. За тебе сам СНС бот или барем неко ко подржава СНС ботове.

Ово сам качио још 2014. Мислим да Вучић још није био председник, него премијер. Верујем да си то видео и тада. Можда не баш када сам ја тај клип качио на Блогу Б92, али си га сигурно видео.







А ви, драга моја "опозицијо" Вучићу и СНС, наставите и даље да оваквим глупостима попут додељивања награде за објективно информисање једној телевизији као што је то N1 помажете СНС и Вучићу да искључиво у Србији "води изборе и лепи плакате да не буду наопачке".

То је ваше "демократско" право.

Ето, Максо (и Фрихенде), у томе је проблем.

Оваквим глупостима нећете убедити никога од оних 43% који последњи пут нису ни изашли на изборе да ипак изађу на наредне изборе и гласају против Вучића и СНС. Пазите, не за неког другог, него против Вучића и СНС. Као што 2000. већина није гласала за тадашњу опозицију него против Милошевића.

Али овај пут тај модел неће моћи да прође. Са оваквим глупостима попут овог додељивања награде за објективно информисање () и сличним, тај модел од пре 20 година више не пије воду.

Узмите мене као просек и медиокритета који спада у тих 43% који прошли пут нису изашли да смене Вучића. И одмах ћу вам рећи као класични припадник тог постотка неизашлих од прошли пут да ни овај следећи пут нећу изаћи на изборе када видим овакве глупости као што је додељивање ове награде телевизији N1 које је као онај Хармсов апсурд о радозналим бабама.

Надам се да сам успео да објасним зашто тако мислим.

Али добро... Што рече Мариопан, боље да ћутим и да се не мешам.

Решите ви то са Вучићем без мене.

Рекох, то је ваше "демократско" право да оваквим потезима помажете Вучићу и СНС да искључиво воде изборну кампању.

А држава ће се за то време водити сама. Некако ћемо се снаћи док остали воде изборе. Не треба нико да води ни државу ни нас. Сами ћемо. нас 43% од прошли пут. И ко зна још колико можемо да додамо на тај проценат за наредне изборе.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:53 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Najpre, nagradu za novinarsku etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" dobili su ove, 2019. godine, ravnopravno novinar Vuk Cvijić i TV N1.

Naravno da se može prigovarati, kritikovati, protestovati... kada je reč o uredjivačkoj politici informativnog programa TV N1.

Ali i sa svim tim kritikama, primedbama, protestima... TV N1 se najviše približila jasnim i preciznim odredbama Zakona o javnim medijskim servisima, iako se radi o privatnoj televizijskoj stanici.

I to je ono najporaznije: da su RTS i RTV, koje iz svojih džepova kao javne medijske servise Srbije finansiraju gradjanke i gradjani naše zemlje i čiji je rad detaljno uredjen pomenutim zakonom, pretvoreni, bolje reći poniženi do nivoa glasnogovornika i propagandista AV režima!?
Bili Piton Bili Piton 00:59 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Upravo gledam ovaj poslednji Oljin Utisak koji bi - da tu nema Cvijića, koji je najmanje govorio ali zato najjezgrovitije - bio beskrajno spora i smušena emisija. I kod Kesića mi se dopao prošle nedelje.
tasadebeli tasadebeli 01:00 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Filip Mladenović

Najpre, nagradu za novinarsku etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" dobili su ove, 2019. godine, ravnopravno novinar Vuk Cvijić i TV N1.



Ја сам овде мислио само на TV N1. За г-дина Цвијића заиста не бих умео ништа да кажем јер ништа и не знам. Али информативне емисије TV N1 пратим, па зато ово и написах.

TV N1 se najviše približila



Није довољно само се "приближити".

И даље је то сасвим огољена политичка пропаганда (види пример који сам навео), а не објективно информисање.

Ако заиста и хоћете да Вучић и његова тевабија буду скинути са власти демократским путем, на изборима, потребно је много више од тог "приближила се" да би и оних 43% (који су пресудни у томе и ви из опозиције то знате, не морам ја да вам кажем) изашли на изборе и гласали против Вучића.

Лагање и занемаривање чињеница у информисању (не смем да споменем булшит, сви ће да ме грде) овај пут неће бити довољно за промену власти.

Укратко, Филипе, не можете их победити ако се будете претворили у њих и покушавали да их победите њиховим оружјем - дезинформисањем.

А за то се овакве награде не додељују јер онда убудуће више ни та награда неће имати кредибилитет какв би требало да има ако послужи само као средство у изборној кампањи против Вучића.
shone shone 01:24 24.10.2019

reality show blog b92

Није довољно само се "приближити".


Taso, papapa




P.S. Da ovi odu, a da se oni ne vrate.

оних 43%


Džaba se trudiš godinama - neće da te čuju.

Isti su.

Papapa,papapa,papapa.....



Filip Mladenović Filip Mladenović 01:48 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Da biste se bolje i objektivno informisali o novinarskoj nagradi "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost, koja se dodeljuje od 1991. godine (prvi dobitnik ove nagrade bio je novinar Stojan Cerović, nedeljnik VREME), preporučujem internet prezentaciju na web adresi: https://dusanbogavac.wordpress.com
macak.tosa031 macak.tosa031 05:25 24.10.2019

Re: reality show blog b92

shone

...

P.S. Da ovi odu, a da se oni ne vrate.

...


Daj za početak da ovi odu.
tasadebeli tasadebeli 07:25 24.10.2019

Re: reality show blog b92

shone

Džaba se trudiš godinama - neće da te čuju.




Знам. Јбг.

Али то ти је демократија на српском језику.

Углавном се не чује. То јест нећемо да чујемо једни друге. (И треће и четврте...)


Седимо у нелагодној средини између идеалистичког аутократизма (и левичарске и десничарске сорте) и агресивнијег капитализма, не знамо где нам је душа и којем би се царству приволела. И на врху имамо људе који то одсликавају.


По мени, постоје три типа друштава.

Глаголска друштва су читав англосаксонски свет, посебно Америка и Британија. У њима је све везано за рад, за кретање, за деловање, за каријеру, чак и на уштрб породице; нема се времена за губљење, брзина и ефикасност су две најцењеније карактеристике. Ничим нису задовољни и стално смишљају нове начине да испуне своје животе (или празнине у њима, по некима). Спремни су да за минут разруше стару причу и старе моделе да би увели нешто ново. Глаголска друштва имају стално засукане рукаве.

Именична друштва су типично скандинавске земље. Све је тамо некако ненаглашено (осим природе), једноставно, неупадљиво, онако како је стварно, без много улепшавања и 'фарбања'; и људи су такви: мирни, без великих претензија (у поређењу са Англосаксонцима), нема много галаме, нема много брзине, породични живот је важан и добар баланс између рада и одмора. Њихова демократија је природна, некако се подразумева и о њој се много не прича. Заједница је битна и свако се труди да буде добар члан; држава је издашна, а народ радо плаћа (велики) порез. Ко год је био у Норвешкој, Исланду, Данској и, у извесној мери, Шведској и Швајцарској, зна о чему говорим.

Трећи тип је сличан нама: придевска друштва. Као и у глаголским, и ту има много галаме, али је она непродуктивна: углавном се галами око политике и прегањања свакаквих врста; у придевским друштвима све је веће него што стварно јесте, свака изјава и идеја је историјска, свака критика је крвна увреда, све је или рај или пакао, нема средине. Епитети/етикете владају. Таква друштва воле велике речи, велике гестове, у њима се ствари као моћ или богатство показују јер је све у декору, у површини. У придевским друштвима се много прича, а мало ради. Придевска друштва воле јаке политичаре и обично имају проблема са демократијом. Русија, Кина, Блиски Исток, добар део источне Европе, добар део Медитерана. И ми.


Народ је, и даље, извор прихода за елиту и ништа више. Народ и даље нема утицај на дешавања; народу и даље неочекиване одлуке падају са неба; народ и даље не разуме компликована бирократска правила која се стално мењају; народу се и даље дају најбесмисленија објашњења за поступке његових владара. Укратко, народ и даље живи у фарси.


Перманентни сукоб између идеалног и реалног, стабилности и нестабилности, логике и ирационалности, знања и простаклука, одговорности и самовоље, поверења и изневеравања тог поверења, општег добра и личне користи, закона и безакоња и – више него било шта друго – свакодневног искуства да лоши момци на крају, дугорочно, увек победе, с временом су учвршћивали и распиривали наш надреално-фарсични ментални калуп.




Па да наставимо и даље да се питамо како то у Србији изборе стално добијају заправо бели листићи.

Још једном:

Јбг.


EDIT: Боже ме прости, кад сам видео ово твоје


Isti su.

Papapa,papapa,papapa.....



сетио сам се оног од Азре


Фа фа, фа, фафала си ми ти, фала ти.


И Басариних весића у шмекерају.


P.S. Da ovi odu, a da se oni ne vrate.



Па то би требало да нам буде циљ, а не само да ови оду.

Да поновим и трећи пут врло елоквентно:

Јебига.
tasadebeli tasadebeli 07:29 24.10.2019

Re: reality show blog b92

macak.tosa031
shone

...

P.S. Da ovi odu, a da se oni ne vrate.

...


Daj za početak da ovi odu.



То смо већ урадили 5. октобра 2000. Па је то исто урадила и већина од оних који су изашли на изборе 2012.

И докле тако?

Мислим, чему?

Да и 2040. (Филип би рекао 2024. памтим те његове циклусе смењивања власти у Србији јер сам и сам приметио ту хороскопску цифру промене власти у нас која је почела још 1988.) будемо у још горој ситуацији него 2000. и 2012?

Чему, Тошо?

Не можемо деценијама говорити:"Дај, за почетак..."

Зато и јесмо вазда на почетку, а свака следећа власт у Србији себе доживљава као да Србија почиње и завршава се са њом.

Је л' то нека врста Фукујаминог Краја историје на српски начин?
tasadebeli tasadebeli 07:37 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Filip Mladenović
Da biste se bolje i objektivno informisali o novinarskoj nagradi "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost, koja se dodeljuje od 1991. godine (prvi dobitnik ove nagrade bio je novinar Stojan Cerović, nedeljnik VREME), preporučujem internet prezentaciju na web adresi: https://dusanbogavac.wordpress.com




Знам, Филипе. Гледао сам то на десетине и десетине пута у последњих, па скоро три деценије.

Зато и помињем кредибилитет те награде и мислим да се њиме не треба тек тако олако поигравати у дневнополитикантске пропагандне сврхе као са овогодишњим додељивањм те награде Телевизији N1 јер та награда ето траје два и по пута дуже од сваке власти у Србији у последње три деценије.

Не видим зашто бисмо морали да рушимо и оно вредно што већ постоји да бисмо опет почињали из почетка, како то рекох Тоши?

Када следећи пут будете чак и објективно додељивали ту новинарску награду (а надам се да ћеш бити опет у жирију), ко ће вам у Србији веровати?

Ја сигурно нећу.

А мене можете сасвим поуздано да узмете као еталон просека, као медиокритета у становништву и грађанству Србије који нема никаквог приватног и личног интереса у политичком вашарском рингишпилу у Србији. Онога према каквима се праве маркетиншке предизборне тактике после сондирања јавног мњења.

У томе је проблем.

(Фрихенд ме је питао у чему је проблем.)
maksa83 maksa83 07:57 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Примера ради, слатко сам се смејао пре неко вече када је представница мог синдиката, Уније просветних радника, безочно лагала у камере телевизије N1 како дигитализација у просвети није успела, односно да је уопште и нема.

Nije da ne verujem u tvoju interpretaciju tamo izrečenog, ali voleo bih stvano da vidim taj klip, pošto sa moje tačke gledišta roditelja ta digitalizacija jeste uspela, u ograničenoj meri. To znači da ja kao roditelj konačno mogu da pogledam ocene i šta-kad-kako, ti ne moraš više da vukljaš dnevnik i to je otpr. to. Sa druge strane prava digitalizacija podrazumeva još koješta čega prosto - nema, nije urađeno, nije započeto, i nije ni zamišljeno da se uradi. To npr. podrazumeva i da su svi udžbenici dostupni i u el. obliku i da nismo još uvek taoci izdavačke mafije (evo ti šlagvort da se ošajdari po prethodnoj vlasti, pošto je to njihova tekovina, a ovi su je samo preuzeli i učvrstili, i zato je Verbić zglajznuo, tj. meni je to sa udžbenicima vrhunska veleizdaja i tekovina je "žutih" ). A to je još uvek samo mali deo onoga kako ja zamišljam uspešnu digitalizaciju prosvete, a ni to ne postoji.


P.S. Sa kujundžijske sigurnosne strane e-dnevnik je prilično amaterski i ošljarski implementiran, što je sramota za jedan projekat tog nivoa i značaja, ali to nije ova tema.

alselone alselone 08:00 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Nije da ne verujem u tvoju interpretaciju tamo izrečenog


:ne veruje:

freehand freehand 08:05 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Примера ради, слатко сам се смејао пре неко вече када је представница мог синдиката, Уније просветних радника, безочно лагала у камере телевизије N1 како дигитализација у просвети није успела, односно да је уопште и нема. То једноставно није истина. Мене барем за то не може нико да лаже пошто радим у тој српској просвети. Чему онда такво лагање? Је л' такво информисање онда "nepristrasno, potpuno i blagovremeno" за шта је тој телевизији и додељена ова награда како стоји у образложењу? Или је и та изјава, и много тога другог, ипак у склопу вођења изборне кампање у којој се пропаганда не обазире баш много на чињенице због чега се онда заправо ни та Телевизија N1 и не разликује од пропагандних гласила Вучића и СНС јер имају нешто заједничко - безочно лажу и једни и други.

Istovremeno je tragično i komično čitati ovako ogoljene primere apsolutnog nerazumevanja kako treba da funkcionišu neki od bazičnih sistema u demokratiji.
Još kad im jee autor neko ko bi po prirodi svog obrazovanja i zanimanja ne samo morao biti intelektualac već ko i druge podučava - onda sem onaj komični deo potpuno gubi u magli od suza koje udare na oči.
Elem, Taso: posao medija nije da bira ono što se tebi ili meni dopada - ni događaje ni ličnosti, već da prenese ono što se događa, onako kako se dogodilo i kako je rečeno, a na tebi je da dnonosiš svoje političke i vrednosne sudove.
Ako bi se mediji vodili tvojim principima (pod uslovom da si u pravu oko toga da narečena predsednica sindikata laže) Vučić se nikad i nigde ne bi pojavio.
misliš li ti da bi to bilo "objektivno informisanje".
kapiraš? Medij ne sme da laže, izvrće i tako Tasama prilagođava svoje izveštavanje. A sagovornici koji lažu u normalnom bi društvu otpadali kao dlaka sa psa koji se linja. U ovom društvu došli smo do faze u kojoj je laganje ok u zavisnosti da li je lažov "naš" ili "njihov".
A ti si, rekao bih, po svom majndsetu i nastupu idealan Vučićev sledbenik iz srednjeg ešelona. I dobro je da je to sad i otvoreno počelo da izbija, red je bio da se opustiš i dozvoliš da se to ispolji.
Vidiš kako je i koliko onom stormfrontovcu što je tukao pedere lakše od kad je priznao sebi i drugima sopstvenu prirodu i promenio pol posle toga?
mariopan mariopan 08:12 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Taso, to je ona izdajnička televizija, sve izdaje, ništa ne prećuti. Alapača.
mariopan mariopan 08:23 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Али добро... Што рече Мариопан, боље да ћутим и да се не мешам.

Nisam ja rekla da ćutiš i da se ne mešaš, mešaj se slobodno, kako da znam gde je problem ako to ne kažeš?

Ako se sećaš rekao si da nećeš sa "nama" a ja ti odgovorila da je to bolje, u smislu da nam ne "pomažeš" više, bolje je da ništa ne radiš, manja je šteta, a ne da ćutiš, to nikad ne bih rekla.

Da se razumemo kako treba.
tasadebeli tasadebeli 08:42 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

maksa83

Nije da ne verujem u tvoju interpretaciju tamo izrečenog, ali voleo bih stvano da vidim taj klip,



Не могу да се сетим да ли је било прексиноћ или вече пре тога у Дневнику Телевизије N1 у 19.


pošto sa moje tačke gledišta roditelja ta digitalizacija jeste uspela, u ograničenoj meri.



И са моје тачке гледишта наставника је делимично успела. Али није истина, како то рече та госпођа из Уније пред телевизијским камерама N1, да дигитализације уопште и нема.

(И при томе, та Телевизија N1 у свом "објективном" информисању не нађе за сходно да пита и неког другог (што да не и тебе или мене) ко не мисли исто као та госпођа.)


To npr. podrazumeva i da su svi udžbenici dostupni i u el. obliku i da nismo još uvek taoci izdavačke mafije (evo ti šlagvort da se ošajdari po prethodnoj vlasti, pošto je to njihova tekovina, a ovi su je samo preuzeli i učvrstili, i zato je Verbić zglajznuo).



Максо, помињао сам вам више пута како је ова база података у образовању названа Доситеј после три или четири таква неуспела покушаја у претходних 20 година (ја сам уносио податке, све једно те исте, у две базе пре Доситеја и то је нетрагом нестало), када је новац из донација или издвајан из буџета нестајао у непознатим приватним џеповима, коначно угледала светлост дана.

Мислим да највише заслуга за коначно функционисање Доситеја има Вербић (слушао сам га баш о томе својевремено на једној од конференција ИКТ које већ дужи низ фодина организује Бритиш каунсил са нашим Министарством, сваке године), министар којег, интересантно, нико није могао да трпи као министра просвете, ни власт ни опозиција, па је зато и зглајзнуо.

А уџбеници?

Качио сам ово, Максо, такође више пута:


Verbić je u februaru 2016. godine pismeno obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije da je tokom izrade Zakona bio „izložen pritiscima, pretnjama i pokušajima zastrašivanja od strane određenih izdavačkih kuća, kao i drugih lica koja su bila povezana sa tim izdavačima“.

Agencija je Verbićevu prijavu prosledila Višem javnom tužilaštvu, koje je u julu 2016. godine utvrdilo da u ovom slučaju izdavačke kuće nisu počinile krivično delo i donelo odluku da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka.



ЛИНКЛИНКЛИНК


И због таквих ствари дигитализација уџбеника иде споро. Није тачно да је нема као што то рече госпођа из Уније, него иде споро.

Ево ти сајт баш тог Клета. (ЛИНК)


И њихови дигитални уџбеници по последњим наставним программима. То је почело тек прошле школске године са тадашњим првим и петим основне. И иде поступно, годину за годину. Није то мали посао, а у то се ускочило, као и у све код нас у Србији, неприпремљено. По обичају. Као и за сваку реформу у просвети у Србији.

(Увек се сетим себе. Трећа генерација усмерене шуварице. Половину уџбеника нисам ни имао, него сам учио из белешки, скрипти које су нам правили професори итд. )

Гимназије и средње стртучне школе тек треба да дођу на ред. Средње стручне школе ту су посебна прича јер коме се исплати уопште и штампање, а камоли дигитализација уџбеника за 30 до 100 ученика колико обично имају образовни профили у средњим стручним школама.


Ево, јуче сам баш добио мејл за ово:


Допунски јавни позив за избор стручних лица за припрему стручне оцене квалитета рукописа уџбеника (ЛИНК)



Не иде то тако брзо. Знаш и сам да је то процес који захтева време. А са оволиким променама и реформама у просвети са сваким новим министром, и не стигне се да се претходни посао заврши.


(Сетих се сада Влада Ђукановића, лингвисте, који ми је једном причао како се раде школски уџбеници у Немачкој.

Направи се уџбеник, па се пошаље у 100 школа као пилот на пробу. Па се врати на дораду и преправљање на основу сугестија из праксе у учионици. Па се то прерађено пошаље у 500 школа на пробу, као пилот. Па се опет понови процес преправки и дораде и тек тада се уџбеник пушта у оптицај званично. И можеш да га користиш дуго.

А знаш да код нас, са толиким ситним, приватним, интересима на том пољу то до сада није била пракса. А питање је када ће уопште и бити тква пракса у нас.)


evo ti šlagvort da se ošajdari po prethodnoj vlasti,



Небитно, Максо.

Претходна власт, садашња власт, будућа власт.

Образовање је интерес свих нас, било да навијамо за тренутну власт или тренутну опозицију.

Сад си ме подсетио како ја на школском одбору у мојој школи (а члан сам школског одбора из редова наставника већ 20 година, к'о Тито, брате; доживотни) када ми пукне филм, кажем овим члановима школског одбора из политичких партија на општини:"Доста! Како вас није срамота? И ти и ти имате дете у нашој школи. И уместо да обојица радите у интересу школе јер је то интерес ваше деце, ви своја политичка препуцавања доносите у школу."

И да знаш да ми сваки пут успева да их постидим. )


Sa kujundžijske sigurnosne strane e-dnevnik je prilično amaterski i ošljarski implementiran, što je sramota za jedan projekat tog nivoa i značaja, ali to nije ova tema.



То ти верујем. Ипак си ти властан да то кажеш, ја нисам.

Било би добро када би негде (не на Блогу, није Блог место за то, него на неком скупу који би организовало Министарство) стручни људи попут тебе рекли шта мисле и покушали да пронађу начин и договоре се како да се те ствари током тог процеса дигитализације поправљају.

То би била права ствар.

Нека иде и споро и постепено, али само нека се котрља, а не да стоји у месту.



EDIT: Извините (опет!), људи, на чаршафу од коментара, али Макса ме повукао за језик јер је то што је поменуо управо оно о чему претежно размишљам и чиме се бавим.
mentol mentol 08:44 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

tasadebeli
награде за објективно информисање ()


+1

mariopan mariopan 08:49 24.10.2019

Re: reality show blog b92

Da ovi odu, a da se oni ne vrate.


Kapiram ja da Tasa o tome govori ali uporno neće da čuje da je ovo samo lepa želja, to ne rešava problem.
Dok Tasa i ti čekate dobru vilu da vam ispuni tu želju i na gotovo servira državu kakvu hoćete (i vi, izgleda?), ima i "nas" koji mislimo da ništa sa neba ne pada osim kiše i da za sve što želiš moraš da se boriš. I da ka tom cilju ideš malim koracima i radiš sa onim što imaš, a to je sadašnja opozicija.

Nemamo bolju a nemamo je zato što se ne može razbiti medijski mrak u kome se dugo dugo drži cela zemlja.


(Čovek koji je držao tu parolu stajao je pored mene, mala parola, on je sam držao, skromno, a postala je hit jer je obuhvatala želje svih nas. Gde ste vi bili tada, ti i Tasa, da ga podržite? Eeeee, drugari, ne radi se to tako kako vi zamišljate da može.)
mentol mentol 08:55 24.10.2019

Re: reality show blog b92

mariopan
ima i "nas" koji mislimo da ništa sa neba ne pada osim kiše

alselone alselone 08:57 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Максо, помињао сам вам више пута како је ова база података у образовању названа Доситеј после три или четири таква неуспела покушаја у претходних 20 година (ја сам уносио податке, све једно те исте, у две базе пре Доситеја и то је нетрагом нестало), када је новац из донација или издвајан из буџета нестајао у непознатим приватним џеповима, коначно угледала светлост дана.


Dositej je koliko ja znam bila baza istraživača i radnika na visokoškolskim ustanovama.
Retko viđeno đubre od softvera.

Posle toga je izašlo popuno novo đubre nazvano "Регистар истраживача Србије" u koje je ponovo trebalo da se unose podaci. Jeste, imali su neku integraciju sa Dositejem pa su preuzeli neke podatke ali je to naravno bilo skrnavo urađeno. Moralo je peške.

Sa treće strana vi prečani to nemate ali mi imamo, a zove se KNR - Karton Naučnog Radnika. Napravljeno u Pokrajinskom sekretarijatu. To je jedina stvar urađena koliko toliko valjano i radi bez prestanka ~ 6, 7 godina.
cassiopeia cassiopeia 08:57 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

а камоли дигитализација уџбеника за 30 до 100 ученика коликом обично имају образовни профили у средњим стручним школама.


Digitalizacija udžbenika uopšte nije skupa. Postoje skeneri najnovije generacije koji mogu da skeniraju knjigu od 300 strana za 8 minuta. Može u pretraživom pdf-u i softver prepoznaje i ćirilicu.

Samo da ministarstvo prestane da favorizuje firme svojih pulena i isporučuje zastarelu opremu koju niko ne koristi.
mariopan mariopan 09:01 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

to je ono najporaznije: da su RTS i RTV, koje iz svojih džepova kao javne medijske servise Srbije finansiraju gradjanke i gradjani naše zemlje i čiji je rad detaljno uredjen pomenutim zakonom, pretvoreni, bolje reći poniženi do nivoa glasnogovornika i propagandista AV režima!?


Izvini ali ja odavno mislim da su na to poniženje pristali sami.

To rade za platu, moraju od nečega da žive? Pa više ponosa ima ona žena što pere stepeništa i tuđe stanove pa tako izdržava porodicu nego oni?


Šta bi se desilo da oni odbiju da učestvuju u tom rijalitiju koji sami prave?

Zašto pristaju na to? Izgovor da moraju je samo izgovor.

Ko hoće taj nađe način, ko neće taj nađe izgovor.

(Ovo je za tebe Filipe, znam da volis parole)
freehand freehand 09:08 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

(И при томе, та Телевизија N1 у свом "објективном" информисању не нађе за сходно да пита и неког другог (што да не и тебе или мене) ко не мисли исто као та госпођа.)

Ovo je apsolutna neistina. U uvodu je rečeno da se reakcija te gospođe odnosi na na sva zvona oglašeno samohvaljenje vlade Srbije po pitanj digitalizacije.
mariopan mariopan 09:21 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Bili Piton
Upravo gledam ovaj poslednji Oljin Utisak koji bi - da tu nema Cvijića, koji je najmanje govorio ali zato najjezgrovitije - bio beskrajno spora i smušena emisija. I kod Kesića mi se dopao prošle nedelje.

Nisam dugo gledala Utisak jer me nervira Olja, ubija dinamiku onim unjkavim glasom i čim postane zanimljivo upadne sa nekim potpitanjem i skrene u drugom pravcu.

Radije gledam Pljiž, obrađuju iste teme ali su bar duhoviti.
angie01 angie01 09:35 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

taso- nema veze s tobom, znaci komentarisem temu,

udzbenici su kod nas prebaceni u biznisi,...vise puta sam na slicne teme objasnjavala sta sve taj proces podrazumeva,..elem, kada se sve podvuce, nikoga ne zanima kvalitet udzbenika, samo profit,...i svi u nizu su u kombinaciji.

komisija- za koju si postavio obrazac za prijavu- je tajna kada se ocenjuju rukopisi, koji posle dobiju ausvajs da mogu da budu udzbenici- kako i koliko se sve to profesionalno i kavlitetno i savesno radi,( pri tome, udzbenici su vrlo kompikovano stivo i da bi procenio kvalitet, nije dovoljno da si samo istoricar, biolog, jer su u igri razni standardi za obradu materije vezani za uzrast, programe, metodologiju i slicno), mozes da procenis u rezultatima, tj, odabranim udzbenicima,...to je veliki bizz,..znaci, samo za OS, tirazi za svaki naslov su 70 000/80 ooo.

...to je pocelo sa comickinim i radulovicevim "strucnim" misljenjem o tome, kako bi skupstina trebalo da vrsi odabir stamparije i prati proces stampanja udzbenika, ili tako neki genijalni predlog...jer se nije shvatalo da su izdavac i stamparija dve razlicite stvari, koje su samo vezane u istom procesu proizvodnje, a sve sa idejom da se "nadgleda" lova koja se tu okrece...
maksa83 maksa83 10:06 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Prvo, hvala na uljudnom odgovoru.

Dotakao bih se samo ovoga dole, pošto o tome imam neku ideju.

Гимназије и средње стртучне школе тек треба да дођу на ред. Средње стручне школе ту су посебна прича јер коме се исплати уопште и штампање, а камоли дигитализација уџбеника за 30 до 100 ученика колико обично имају образовни профили у средњим стручним школама.

Svi ti udžbenici su, sva je prilika, već u elektronskom obliku, tako su nastali i to im je izvorni format koji je posle stavljen na papir, ne verujem da su slagani kao što se to radilo pre 40 godina, a ako jesu onda nekog treba istresti iz gaća od zaebancie i oterati ga da radi nešto drugo.

Njihovo prebacivanje u drugi elekronski oblik zgodan za konzumiranje od strane širokih narodnih masa možda nije klik-klik-evo-vam-na trivijalno (a zapravo može i da bude, jako lako), ali svakako nije posao gargantuanskih razmera, to odgovorno tvrdim. Znači da ako ne postoje - ne postoje samo zato što postoji odsustvo volje tj. pasivna sabotaža tog procesa.
angie01 angie01 10:35 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Svi ti udžbenici su, sva je prilika, već u elektronskom obliku, tako su nastali i to im je izvorni format koji je posle stavljen na papir, ne verujem da su slagani kao što se to radilo pre 40 godina, a ako jesu onda nekog treba istresti iz gaća od zaebancie i oterati ga da radi nešto drugo.


maxo, jedno je (tacno, ne slazu se tekstovi kao pre) elektronska priprema za stampu, a nesto je sasvim drugo formatiranje za e knjigu,...s tim, sto vecina postavljenih knjiga na net, je uradjena u pdf formatu, sto je tragicno za citanje,...udzbenik bi trebalo da se formatira tako da mogu da se okrecu strane kao u papirnom izdanju Issuu format,...imao je kreativni centra neke tako formatirane.

evo, nasla sam da ima zavod, nemam sada vremena da kopam po sajtovima,

e-Udzbenik
shone shone 10:36 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

А мене можете сасвим поуздано да узмете као еталон просека, као медиокритета у становништву и грађанству Србије који нема никаквог приватног и личног интереса у политичком вашарском рингишпилу у Србији. Онога према каквима се праве маркетиншке предизборне тактике после сондирања јавног мњења.


Eto ti tih 51%

A ovde će i dalje restlovi da mrnjaoooooću.

Da ti ja kažem nešto - ubačeni su - nije to slučajno

Misliš da se Krle slučajno pojavio opet na blogu baš sada. Mrnjaooooo.
macak.tosa031 macak.tosa031 10:38 24.10.2019

Re: reality show blog b92

tasadebeli
macak.tosa031
shone

...

P.S. Da ovi odu, a da se oni ne vrate.

...


Daj za početak da ovi odu.



То смо већ урадили 5. октобра 2000. Па је то исто урадила и већина од оних који су изашли на изборе 2012.

И докле тако?

Мислим, чему?
...

Pa - dobro.
Onda neka ovi ostanu još?
Mislim Taso - daj malo inženjerskog pristupa.
Jer - ne postoji mogućnost da istu zapreminu zauzimaju dva (ili više tela).
macak.tosa031 macak.tosa031 10:42 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

tasadebeli

...

EDIT: Извините (опет!), људи, на чаршафу од коментара, али Макса ме повукао за језик јер је то што је поменуо управо оно о чему претежно размишљам и чиме се бавим.

Ma ništa zato Taso - naši smo.
Usput, praktična sugestija ... stavi ti ovo u svoju signaturu da ne zaboraviš kada pišeš komentar.
shone shone 10:42 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Било би добро када би негде (не на Блогу, није Блог место за то, него на неком скупу који би организовало Министарство) стручни људи попут тебе рекли шта мисле и покушали да пронађу начин и договоре се како да се те ствари током тог процеса дигитализације поправљају.



Di sme. Pa navlačiš čoveka na nevolju. Zaboravio si. U realnom životu nema nickova. Ti si jedan od retkih koji je ovde ogoljen identitetom. I to ti je otežavajuća okolnost.
shone shone 10:47 24.10.2019

Re: reality show blog b92

Mislim Taso - daj malo inženjerskog pristupa


Misliš onog ,,sa mašinskog,, Đilash,Čović i ostali ? Zili isključena. Nije taj nivo.

Za ove sa ,,elektro,, IT, već nisam u toku.
shone shone 11:09 24.10.2019

Re: reality show blog b92

Kapiram ja da Tasa o tome govori ali uporno neće da čuje da je ovo samo lepa želja, to ne rešava problem.
Dok Tasa i ti čekate dobru vilu da vam ispuni tu želju i na gotovo servira državu kakvu hoćete (i vi, izgleda?),


Dosta je bilo glasanja PROTIV. Nama treba glasanje ZA.
Ako ti to nije jasno onda ....

ima i "nas" koji mislimo da ništa sa neba ne pada osim kiše i da za sve što želiš moraš da se boriš. I da ka tom cilju ideš malim koracima i radiš sa onim što imaš, a to je sadašnja opozicija.


Sadašnja opozicija - bivša vlast sigurno nije crkva u kojoj će da se moli tih 51% od 51% koji izlaze na izbore.Ako ti i to nije jasno - a taj film gledaš sve ove godine onda.....

To što su oni koje čekamo a to smo mi skrajnuti po blogovima i društvenim mrežama, po Amerikama i Canadama i pritisnuti u debeloj anonimi a boga mi i već neupotrebljivi to je rezultat decenijsko dobro osmišljenog i finansiranog dizajna.
Neki procesi moraju da se odigraju spontano i sami od sebe. To iziskuje vreme. Nama u našim kratkim životima vreme je vrlo bitan resurs zato smo nestrpljivi i očajni. ,,Dragom bogu,, brzina i nije osobito važna stvar.

Pošto spočitavaš ,,čekanje dobre vile,, mislim da nije umesno ovo što ću ti reći a i ne bih ti to rekao da ne provociraš bez potrebe i bez veze.
Moju dobru vilu (kao i mnoge druge dobre vile) su ugušili suzavci i pendreci
od Miloševića do 5 oktobarskih rijalitija dok su Vuk,Đinđić i ostali to gledali sa raznih balkona.. Možeš jednom,dvaput da ispadneš budala ali bilo bi mnogo sestro moja opet i stalno. Da prostiš.Izvini.

Juriš vi tamo dole!




A mi tamo dole.

maksa83 maksa83 11:19 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

maxo, jedno je (tacno, ne slazu se tekstovi kao pre) elektronska priprema za stampu, a nesto je sasvim drugo formatiranje za e knjigu

Errr, nije, to je prilično ista stvar, ako je iza svega neko ko zna šta radi a ne baulja i ne davi se u vodama visoke tehnologije. Kao dokaz mogu da ti ponudim par izdavača čija sam ja izdašna mušterija a koji svaku knjigu odmah nude u papirnom i/ili svim postojećim (epub, mobi, pdf) e-oblicima, bez DRM-a, i mimo tih izdavača nagledao sam se elektronskih knjiga i njihovih papirnih ekvivalenata. To je sve stvar organizacije i konzistentnog tehnološkog pristupa. Sve to apsolutno može, danas mnogo lakše nego pre. Ja sam recimo pre više od četvrt veka pomagao oko jednog udžbenika od 600 strana sa dosta grafika, crteža i formula, i da bi sve to tada "radilo bez papira i makaza" morao sam da naučim i nešto HP PCL-a i PostScripta (fascinantna stvar, ubr), dakle bilo je tu štapa i kanapa i zalepim-ovde-žvaku-da-spojim. Danas apsolutno ne postoji potreba za tako nečim, sve je strimlajnovano, samo ti trebaju ljudi koji znaju šta rade u celom lancu.

s tim, sto vecina postavljenih knjiga na net, je uradjena u pdf formatu, sto je tragicno za citanje

PDF je zreo i visoko standardizovan moćan format i kvalitetno napravljen PDF je apsolutno okej za čitanje, ali sve i da nije savršen format za knjigu (mada iskreno ne vidim u čemu je problem), za to postoje epub, mobi, itd, a zapravo ni plain old vanila HTML-u ništa ne fali.

udzbenik bi trebalo da se formatira tako da mogu da se okrecu strane kao u papirnom izdanju Issuu format

Ne slažem se, to se zove skeumorfizam i kao paradigma je potpuno promašeno kada su udžbenici u pitanju. Zašto moram da listam dvaes strana levo desno? Zašto ne bih otišao hop na sadržaj i skočio odande gde treba? Hoću srč polje i da tamo ukucam "buna dahije" i dobijem spisak strana gde se to pominje, kakvo okretanje strana. Tom "listaj k'o knjigu" formatu pribegavaju samo oni koji bi da zaključaju sadržaj tako da ne može biti ukraden ili korišćen offline. Za navigaciju ti treba kvalitetno krosrefernciranje tj. dobar TOC i index + naravno optimalan stil prezentacije (koji je nezavistan od tehnologije).

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:53 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

За г-дина Цвијића заиста не бих умео ништа да кажем јер ништа и не знам.


Bili Piton
Upravo gledam ovaj poslednji Oljin Utisak koji bi - da tu nema Cvijića, koji je najmanje govorio ali zato najjezgrovitije - bio beskrajno spora i smušena emisija. I kod Kesića mi se dopao prošle nedelje.


Хајде, Билију је још и опростити за релативно бледу реакцију јер је у Лондону, aли теби је за не опростити незнање за Вука Цвијића - Вук је дословно избавио из самице Александра Обрадовића; узбуњивача из фабрике "Крушик". Александар је објавио податке о приватној компанији Бранка Стефановића, оца министра полиције Небојше Стефановића, која на рачун приватне компаније старијег Стефановића уплаћује позамашни профит од илегалне продаје оружја произведеног у "Крушику", угрожавајући тиме буџет самог "Крушика", уништавајући фабрику и штетећи интересе Републике Србије. Млађи Стефановић шаље четири џипа са наоружаним жбировима СНС-а који у по бела дана хапсе Обрадовића, малтретирају са све урлицима: "За коју странку радиш?!" Странку, хеј?! Срамота за БИА-ју да је овако срамотно приватизована и потчињена интересу клике. А ти си, Тасићу, баш свагда некако необавештен када су овакве ствари по среди, али зато све што годи БИА-ји знаш, неким чудним чудом и ти. У праву си, срамотим те, јер јесте срамотно како глумиш наивнашце.

Твој имењак Александар је држан потом 20 дана у самици, док поменути Вук Цвијић није истражио причу и створио притисак на МУП и док га нису пустили. Сада му газе по мајчином имену. А Тасић необавештен ето, а баш има про СНС-жбировско тастерско мишљење.

Н1 као Н1 припада Дачи Петрејусу, бившем ђенералу US Army и директору CIA-је; и заједничко са Србијом му је да су му Клинтони уништили каријеру.
cassiopeia cassiopeia 12:10 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Hoću srč polje i da tamo ukucam "buna dahije" i dobijem spisak strana gde se to pominje, kakvo okretanje strana.



Nije mi palo na pamet da knjige koje postoje u e-formi pripremljene za štampanje mogu odmah da se iskoriste. Ja se fokusirala na knjige koje nemaš u e-formatu. Ja radim sa onim skenerom o kome govorim gore. Upravo ta pretraga spašava stvar.
maksa83 maksa83 12:27 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Ja se fokusirala na knjige koje nemaš u e-formatu. Ja radim sa onim skenerom o kome govorim gore. Upravo ta pretraga spašava stvar.

Ma naravno, original je sigurno elektronski, ali sada 2019. godine ni prebacivanje "analognih" knjiga u e-format nije nikakav problem, ako postoji spremnost na kompromis po pitanju npr. grafike (ako u knjizi ima slika skeniranje će verovatno malo da ih "okrnji" ), ali sa OCR-om koji radi ovako kako radi već brat bratu 15 godina dobićeš tekst a ne "sliku teksta" bez ikakvih problema.
tasadebeli tasadebeli 12:30 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

freehand
(И при томе, та Телевизија N1 у свом "објективном" информисању не нађе за сходно да пита и неког другог (што да не и тебе или мене) ко не мисли исто као та госпођа.)

Ovo je apsolutna neistina. U uvodu je rečeno da se reakcija te gospođe odnosi na na sva zvona oglašeno samohvaljenje vlade Srbije po pitanj digitalizacije.




Мислио сам на некога другога ко има додира са реалношћу и чињеничним стањем на терену.

Рецимо, неки ученик или родитељ попут Максе, тебе,... Или неки просветар који нема интерес да лаже за било кога.

На такву врсту друге стране сам мислио за разлику од ових који или намерно лажу или немају увид у право стање ствари на терену попут госпође из Уније синдиката просветних радника или Владе Србије.
tasadebeli tasadebeli 12:38 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

angie01

udzbenici su kod nas prebaceni u biznisi,...vise puta sam na slicne teme objasnjavala sta sve taj proces podrazumeva,..elem, kada se sve podvuce, nikoga ne zanima kvalitet udzbenika, samo profit,...i svi u nizu su u kombinaciji.



Знам. То сам и рекао у чаршафу. Да не понављам.


komisija- za koju si postavio obrazac za prijavu- je tajna



Није тајна, Анђо. Ено линковао сам Јавни позив за конкурс са сајта Завода.

Моја колегиница из школе се тако пријавила и претпрошле године радила на оцени уџбеника за српски свих издавача за петаке.

Тера ове године и мене да се пријавим.

Није тајна.



...to je pocelo sa comickinim i radulovicevim "strucnim" misljenjem o tome, kako bi skupstina trebalo da vrsi odabir stamparije i prati proces stampanja udzbenika, ili tako neki genijalni predlog...jer se nije shvatalo da su izdavac i stamparija dve razlicite stvari, koje su samo vezane u istom procesu proizvodnje, a sve sa idejom da se "nadgleda" lova koja se tu okrece...



Све тачно што си рекла.

И за прошле и садашње, а како ствари стоје, исто ће бити и са будућим властодршцима у Србији.

Само... Образовање је општи интерес. Свих нас. У власти или опозицији.

Не може се њиме трговати у политикантске сврхе и ситносопственичке интересе појединаца, зар не?

Не би смело тако.
tasadebeli tasadebeli 12:46 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

maksa83

Prvo, hvala na uljudnom odgovoru.




Хвала теби на уљудном коментару којим си ме увукао у ово дописивање!



Svi ti udžbenici su, sva je prilika, već u elektronskom obliku, tako su nastali i to im je izvorni format koji je posle stavljen na papir, ne verujem da su slagani kao što se to radilo pre 40 godina, a ako jesu onda nekog treba istresti iz gaća od zaebancie i oterati ga da radi nešto drugo.

Njihovo prebacivanje u drugi elekronski oblik zgodan za konzumiranje od strane širokih narodnih masa možda nije klik-klik-evo-vam-na trivijalno (a zapravo može i da bude, jako lako), ali svakako nije posao gargantuanskih razmera, to odgovorno tvrdim. Znači da ako ne postoje - ne postoje samo zato što postoji odsustvo volje tj. pasivna sabotaža tog procesa.



Све тачно што си рекао.

Али знаш и сам како то функционише у установама Републике Србије.

Мој другар после десет година побегао главом без обзира из Министарства просвете и вратио се да ради у школи као професор.

Каже да више није могао да издржи у тој атмосфери... Лево канцеларија, журка, десно канцеларија журка. По читав дан, нико ништа не ради.

И каже, није то од 2012. И ови претходни исти били. (Српски дип стејт. )

А њему се згадило, каже неће да му живот прође у испијању кафа и оговарању.

Када се посао и даје некоме са стране, иде по бабу и стричевима, а не по способностима. То знаш и сам како то код нас фукционише.

И тако...

Јбг. Да простиш.
maksa83 maksa83 12:50 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Рецимо, неки ученик или родитељ попут Максе, тебе,... Или неки просветар који нема интерес да лаже за било кога.

Da je mene startovalo na ulici i pitalo oko toga taj prilog bi završio pravo u HitTvitu ili onom sranju Lava Pajkića ili kod Žike Šarenica pošto bih im odmah rekao sve što mislim o liberalizaciji tržišta udžbenika za državne škole prethodne vlasti. Naravno u prilogu bi bio isečen deo gde kažem da je sve to preuzela i zdušno održavala ova vlast + bi isekli deo o tome da je sadašnja vlast eDnevnik na nameštenom tenderu kupila od slovenačke firme čiji je vlasnik pajtaš trenutnog Ministra prosvete. Na stranu što je to Ministrov ortak, na stranu i što je Slovenac, ali sramotno je da država takav softver kupuje od nekog stranca umesto da ga sama napravi. Isto važi i za Zavod za Udžbenike koji služi ... ne znam čemu tačno sada služi.

Zamisli da država koja je otela 50 miliona EUR od penzionera (jeste otela) ne da te pare Partizanu i Zvezdi (već dala), ni taksistima (daće) nego da uloži u pomenuti Zavod i budžetira to za kreiranje i unifikovanje udžbenika za državne osnovne i srednje škole sa sve elektronskim izdanjima. Koliko tu ljudi možeš kvalitetno da uposliš + dobiješ nešto što radi a u procesu ne jebe u zdrav mozak i ne pljačka roditelje (da se razumemo, meni je okej da se udžbenici za državne škole plaćaju tako da recimo pokriju trošak proizvodnje + subvencionirana cena za socijalno ugrožene). Ok, može iz tih 50 miliona EUR da se odvoji jedno 10K EUR da se kupe najkvalitetnije gumene đoke da se daju Kletu i ostalima da ih glabaju + još recimo 100K EUR za kvalitetan benzin kojim bi se zalili Partizanov i Zvezdin stadion i bacila jedna žigica PUF, čisto da se ta mesta očiste pre nego što se pretvore u obradivo zemljište na kom bi onda radili čelnici tih klubova i menadžeri. Pa to bi bio Raj na Zemlji.
tasadebeli tasadebeli 12:52 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Srđan Fuchs

Хајде, Билију је још и опростити за релативно бледу реакцију јер је у Лондону, aли теби је за не опростити незнање за Вука Цвијића -



Па и није ми то поље са свим ликовима и праћењем радње баш фокус интересовања у животу.

Отуда и моје незнање.
tasadebeli tasadebeli 12:55 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

freehand

Istovremeno je tragično i komično čitati ovako ogoljene primere apsolutnog nerazumevanja kako treba da funkcionišu neki od bazičnih sistema u demokratiji.



Базични системи у демократији треба да нам преносе лажи и лажну или спиновану слику стварности зарад уских парцијалних интереса појединаца и групица, а не читаве заједнице?

Не видим ја то тако, ту улогу медија.
tasadebeli tasadebeli 12:57 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

shone
Било би добро када би негде (не на Блогу, није Блог место за то, него на неком скупу који би организовало Министарство) стручни људи попут тебе рекли шта мисле и покушали да пронађу начин и договоре се како да се те ствари током тог процеса дигитализације поправљају.



Di sme. Pa navlačiš čoveka na nevolju. Zaboravio si. U realnom životu nema nickova. Ti si jedan od retkih koji je ovde ogoljen identitetom. I to ti je otežavajuća okolnost.



Немам шта да кријем

Ни себе нити оно што мислим и говорим (било то што мислим и говорим тачно или погрешно).
mariopan mariopan 13:37 24.10.2019

Re: reality show blog b92

Pošto spočitavaš ,,čekanje dobre vile,, mislim da nije umesno ovo što ću ti reći a i ne bih ti to rekao da ne provociraš bez potrebe i bez veze.
Moju dobru vilu (kao i mnoge druge dobre vile) su ugušili suzavci i pendreci
od Miloševića do 5 oktobarskih rijalitija dok su Vuk,Đinđić i ostali to gledali sa raznih balkona.. Možeš jednom,dvaput da ispadneš budala ali bilo bi mnogo sestro moja opet i stalno. Da prostiš.Izvini.


Sve vreme se vrtimo oko toga šta nam se desilo i šta su stvarni problemi. Jesu, baš to što kažeš, svi smo to iskusili.

I moju dobru vilu su tada ubili, i šta sad?

Da sedimo i čekamo da ovi sami otpadnu sa grane?

Nego, šta predlažeš osim što pravilno vidiš probleme a vidim ih i ja isto tako, šta bi bilo rešenje, po tvom?

?
angie01 angie01 13:43 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Errr, nije, to je prilično ista stvar,


ne znam da l govorimo o istoj stvari- al slaganje i prelom za stampu je sasvim nesto drugo od formatiranja za e-knjigu,...alvazi...drugo, ti govoris za sadrzaj koji ti specifino treba, recimo-zglavkari,...ili I Srpski ustanak,...koje bi ti u pretrazivacu hteo da najdes i iscitas, a ja ti govorim o e-Udzbeniku, koji ima i te zglavkare, na nekoj 56. strani-kao i sve lekcije iz biologije za neki razred u koje dete ide,...znaci umesto paprinog izdanja i zato sto mu trebaju i ostale lekcije.
angie01 angie01 13:53 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Isto važi i za Zavod za Udžbenike koji služi ... ne znam čemu tačno sada služi.


pa zavodu su oteli izdanja koja su parvila profit i dala, khm- putem onih komisija, kleti i skolstvubigz,...sto je skolska knjiga zagreb i vlasnik je neki njihov miskovic,...isto tako su se u zavodu smenjivali direktori tipa, albijanic, ljusic i ovaj poslednji fikus, koji je na to mesto dosao sa siza za zaposljavanje kao sns kadar,...koji su svi odreda skenjvavali sve sto su mogli.

. Koliko tu ljudi možeš kvalitetno da uposliš


prvo, sto skolstvo treba da ima neki konkretnu strategiju i sadrzaju, koju bi morala da kontrolise drzava- u smislu kvaliteta, i u tom kontekstu i izradu i sadrzaj udzbenika,...da ne pominjem, da su skenjavanjem zavoda, skenjane i stamparije Srbije, koje su mahom zivele od prilicno pravedno- u odnosu na mogucnosti-podeljenim naslovima za stampu,...neke od njih su bukvalno od tih poslova delile plate,...a sad su sve privatizaovane:)
freehand freehand 14:08 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Мислио сам на некога другога ко има додира са реалношћу и чињеничним стањем на терену.

Рецимо, неки ученик или родитељ попут Максе, тебе,... Или неки просветар који нема интерес да лаже за било кога.

To se onda zove anketa, na prvom mestu; ukoliko ti se ne bi dopalo to što učenik ili roditelj poput makse, mene izgovori ti bi ovde napisao komentar od dva hektara o tome kako se falsifikuju i slučajni prolaznici i montiraju svoji.
Ali i da je bilo ankete ona je (koja inače može služiti samo kao ilustracija) irelevantna za ovo o čemu govorimo. Šta god ti o Vladi Srbije mislio i govorio - ona je ta koja je postavila temu i dala svoje viđenje sopstvenih rezultata. Gospođa iz sindikata je upravo DRUGA STRANA koju ti, eto, ne vidiš jer nećeš ili ne umeš da je vidiš i tvrdiš da je nema.
Базични системи у демократији треба да нам преносе лажи и лажну или спиновану слику стварности

Informativni mediji kao jedan od bazičnih sistema u demokratiji treba da nam prenose realnost, koja se, kao što znaš sastoji i od istine i od laži.
Ponavljam se, znam, al da te pitam - kako bi ti prenosio Vučićeve izjave i delatnost ne prenoseći laži?

или спиновану слику стварности зарад уских парцијалних интереса појединаца и групица, а не читаве заједнице?

Pa slika koju ti ovde projektuješ upravo je to: spinovana slika, a ne ulazim u to kakav je i čiji interes iza toga.
freehand freehand 14:12 24.10.2019

Re: reality show blog b92

mariopan
Pošto spočitavaš ,,čekanje dobre vile,, mislim da nije umesno ovo što ću ti reći a i ne bih ti to rekao da ne provociraš bez potrebe i bez veze.
Moju dobru vilu (kao i mnoge druge dobre vile) su ugušili suzavci i pendreci
od Miloševića do 5 oktobarskih rijalitija dok su Vuk,Đinđić i ostali to gledali sa raznih balkona.. Možeš jednom,dvaput da ispadneš budala ali bilo bi mnogo sestro moja opet i stalno. Da prostiš.Izvini.


Sve vreme se vrtimo oko toga šta nam se desilo i šta su stvarni problemi. Jesu, baš to što kažeš, svi smo to iskusili.

I moju dobru vilu su tada ubili, i šta sad?

Da sedimo i čekamo da ovi sami otpadnu sa grane?

Nego, šta predlažeš osim što pravilno vidiš probleme a vidim ih i ja isto tako, šta bi bilo rešenje, po tvom?

?

Kad se odrasli ljudi dohvate dobrih vila teško da razgovor može ispasti ozbiljniji.

Inače, ovo je Šone sred suzavca i pendreka dok se Đinđić i Drašković šepure negde na balkonu.

angie01 angie01 14:25 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Није тајна.


tajna je u smislu- niko ne zna ko je sta ocenjivao- ja sam procitala neku kolicinu tih "pregleda" koji su cist amaterizam-spocitavaju se recimo neke minorne stvari, a one velike i ocigledne nisu ni primecene-, sto je i normalno kako se biraju ljudi, jer, ponavljam za ocenjivanje rukopisa koji bi trebalo da bude udzbenik, nije dovoljno znanje iz neke oblasti- nego i znanje raznih standarada i metodologija koji bi trebalo da budu zadovoljeni, a u odnosu na program i ciljeve, a sve razliciti za odredjeni uzrast kome se tekst obraca,...

jer, npr- udzbenik iz istorije, ma kako da je napisan , svaki istoricar razume jer mu je to poznata materija, a recimo dete u 6. razredu ne kapira ni jednu recenicu, jer izrazavanje u tekstu nije prilagodjeno tom uzrastu, kao ni cela konstrukcija lekcije, ni prilozi.
shone shone 14:35 24.10.2019

Re: reality show blog b92

Inače, ovo je Šone sred suzavca i pendreka dok se Đinđić i Drašković šepure negde na balkonu.


S I K T E R
maksa83 maksa83 14:38 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

ne znam da l govorimo o istoj stvari- al slaganje i prelom za stampu je sasvim nesto drugo od formatiranja za e-knjigu,...alvazi...drugo, ti govoris za sadrzaj koji ti specifino treba, recimo-zglavkari,...ili I Srpski ustanak,...koje bi ti u pretrazivacu hteo da najdes i iscitas, a ja ti govorim o e-Udzbeniku, koji ima i te zglavkare, na nekoj 56. strani-kao i sve lekcije iz biologije za neki razred u koje dete ide,...znaci umesto paprinog izdanja i zato sto mu trebaju i ostale lekcije.

Ok, nisam baš razumeo kako bi to izgledalo u tvojoj viziji, ja sam hteo reći ovo - ne bih mistifikovao celu stvar. Proizvesti dokument koji će biti odštampan kao knjiga ili pretvoren u vrlo vrlo upotrebljiv e-oblik sa svim dodatnim zgodnim atributima e-oblika (linkovi, pretraživanje) sada 2019. godine nije nikakav rocket surgery, to je danas manje više standard, sav know-how i tehnologija su dostupni i to svi umeju da urade bez velike pompe.
freehand freehand 14:40 24.10.2019

Re: reality show blog b92

shone
Inače, ovo je Šone sred suzavca i pendreka dok se Đinđić i Drašković šepure negde na balkonu.


S I K T E R

De, de... Oće to od suzavca i pendreka.
freehand freehand 14:42 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

maksa83
ne znam da l govorimo o istoj stvari- al slaganje i prelom za stampu je sasvim nesto drugo od formatiranja za e-knjigu,...alvazi...drugo, ti govoris za sadrzaj koji ti specifino treba, recimo-zglavkari,...ili I Srpski ustanak,...koje bi ti u pretrazivacu hteo da najdes i iscitas, a ja ti govorim o e-Udzbeniku, koji ima i te zglavkare, na nekoj 56. strani-kao i sve lekcije iz biologije za neki razred u koje dete ide,...znaci umesto paprinog izdanja i zato sto mu trebaju i ostale lekcije.

Ok, nisam baš razumeo kako bi to izgledalo u tvojoj viziji, ja sam hteo reći ovo - ne bih mistifikovao celu stvar. Proizvesti dokument koji će biti odštampan kao knjiga ili pretvoren u vrlo vrlo upotrebljiv e-oblik sa svim dodatnim zgodnim atributima e-oblika (linkovi, pretraživanje) sada 2019. godine nije nikakav rocket surgery, to je danas manje više standard, sav know-how i tehnologija su dostupni i to svi umeju da urade bez velike pompe.

Ma da, bar desetak godina postoje i stend alon (jebeno za transkripciju) i plaginovi koji automatski rade ono što mislim da govorite, dakle prave elektronske "knjige" koje se mogu listati, pretraživati i činiti sve što pominjete i koješta još.
mentol mentol 14:42 24.10.2019

Re: reality show blog b92

shone
po Amerikama i Canadama


Ajd' ti anonimusi... nego, ne znam da li si čuo da je Kojo zapretio da će da napusti zemlju.
Šta ćemo ako njegovim stopama krene i veliki demokrata Dragojević? Naša industrija pokretnih slika doživeće ozbiljan udarac a neki Netfliksi i ostala bagra profitirati...

čika Velja
Vaše čuveno poštenje, uvek ste bili puni tih sranja o poštenju. Gospodine umetniče, jel' ti misliš da je jedna jedina fabrika koju su prodali... jedna provizija pošteno zarađena, jeste kurac moj! Da je pošteno zarađena ne bi im ni sad bilo teško zaraditi. Dok vam je maneken trpao u filmske fondove od naroda otuđen keš znali ste da kenjate o evropskim vrednostima, da se smeškate jedni drugima. A onda je došlo vrijeme da svodite račune. Nema problema, samo što ih niste ranije svodili, nego ste se 12 godina izdrkavali ovde, 12 godina karali najbolje pičke, vozali najbolja auta, a sad kad vam se kita više ne diže, e hajde sad malo da se bavimo poštenjem. E pa iskenjam se ja na svo vaše poštenje i na svu tu vašu poštenu inteligenciju.


Naravno, bilo je i onih koji nisu ćutali...

tasadebeli tasadebeli 15:06 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

freehand

To se onda zove anketa, na prvom mestu;



Зашто анкета?

Зашто грађани који не заступају ничије интересе не би имали право да за медије нешто кажу осим само да буду бројка у анкетама?

ti bi ovde napisao komentar od dva hektara o tome kako se falsifikuju i slučajni prolaznici i montiraju svoji.


А то иначе не раде?

Па чак и Телевизија N1 која, као што смо видели, доби награду за објективно информисање јавности.


Gospođa iz sindikata je upravo DRUGA STRANA koju ti, eto, ne vidiš jer nećeš ili ne umeš da je vidiš i tvrdiš da je nema.



Не, ја не тврдим да друге стране нема.

Има је.

(Ја сам погрешио називајући то "другом страном".)

Проблем је у томе што ту постоји и трећа страна коју ни прва ни друга страна не желе да чују нити допуштају да се и она појави у медијима и каже јавно шта мисли о првој и другој страни.

Извини, кажем погрешио сам јер је требало да напишем трећа страна.

Прву страну у јавности заступа Пинкуша, Информер, Јавни сервис, Ало и остали фрикови.

Другу страну заступа Телевизија N1, Слободна Европа, Данас, Пешчаник и слични.

Трећу страну, грађане Србије и њихов глас, данас у медијима у Србији не заступа нико.

Ја сам погрешио, Фри, требало је да то назовем његовим правим именом - трећа страна.

Informativni mediji kao jedan od bazičnih sistema u demokratiji treba da nam prenose realnost, koja se, kao što znaš sastoji i od istine i od laži.



Али зашто мора да се састоји од самих лажи, спиновања и просеравања, а да не можеш да видиш ниједну чињеницу из реалне Србије?

Зашто би ме интересовало да пратим информације из виртуелне Србије која не постоји нигде осим у главама изборних марклетиншких стручњака оних поменутих, прве и друге стране у Србији?

Камо информације, истините, за трећу страну? За оних 43% који вам ни овај пут неће изаћи на изборе јер им је мука од прве и друге стране у Србији?

(А и ти знаш врло добро, као и Филип и сви ви у тој вашој "опозицији", да је баш тих 43% пресудно ако стварно желите да развластите Вучића и његове пилићаре.)


Ponavljam se, znam, al da te pitam - kako bi ti prenosio Vučićeve izjave i delatnost ne prenoseći laži?



Немогућа мисија.

Али да ли то значи да и Телевизија N1 онда мора да се служи истим оружјем као и режимски медији, лажима, спиновањима и булшитом?

И да за то још и добије еминентну новинарску награду за "објективно информисање јавности", награду која постоји већ три деценије и има лепу и свету традицију?

Традицију коју ће овиме да усеру зарад својих дневнополитикантских потреба.

Pa slika koju ti ovde projektuješ upravo je to: spinovana slika, a ne ulazim u to kakav je i čiji interes iza toga.



Не спуштај ме у ту дневнополитикантску каљугу. Ако је ти волиш, то не значи да је сви волимо.

Ничију слику и ни за чије интересе ја овде не пројектујем, него у дијалогу кажем шта мислим.

Дијалог не сме да постоји? Заборавили смо да је то такође важан механизам у демократском друштву, можда важнији и од самих медија?

баш због те "заборавности", када неко почне овако да разговара са мном, онда обично прекинем сваки дијалог, окренем леђа и одем.

И будем "бели листић" деценијама после тога.
freehand freehand 15:14 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Немогућа мисија.

Али да ли то значи да и Телевизија N1 онда мора да се служи истзим оружјем као и режимски медији, лажима, спиновањ3има и булшитом?

И да за то добије еминентну новинарску награду за "објктивно информисање јавности", награду која постоји већ три деценије.

Vidiš, Taso - ovo je slika i prilika ili kognitivne insuficijencije ili namernog beskrupuloznog spina. Dakle, da pokušam još jednom: mediji su tu da PRENESU događaje i izjave. To što neko u svojoj izjavi ne govori istinu ne znači da medij ne govori istinu. A onaj ko to na taj načinpredstavlja ili je glup ili spinuje besomučno.

Када неко почне овако да разговара са мном, онда обично прекинем сваки дијалог, окренем леђа и одем.

Znam to. Odlazio si, brat-bratu jedno pedeset puta.

И будем "бели листић" деценијама после тога

Jebiga, na blogu pored si za Vučića.
Ako mene pitaš to drugo ti nekako bolje pristaje.
tasadebeli tasadebeli 15:18 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

freehand

Немогућа мисија.

Али да ли то значи да и Телевизија N1 онда мора да се служи истзим оружјем као и режимски медији, лажима, спиновањ3има и булшитом?

И да за то добије еминентну новинарску награду за "објктивно информисање јавности", награду која постоји већ три деценије.


Vidiš, Taso - ovo je slika i prilika ili kognitivne insuficijencije ili namernog beskrupuloznog spina.



Сад се понашаш као Анђа у сличним ситуацијама када је неко притера уза зид питањима на која она не уме да одговори.

Не читаш оно што је написано, него "читаш" оно што би ти желео да видиш да је ту написано.

"Ајде ћао", да цитирам Анђу.

Враћам се у мојих 43% да тихујем, што би рекли монаси по манастирима.

А ти настави, мој опозиционару Фрихенде, да помажеш и даље Вучићу да води изборе јер ништа друго и не уме, као што ти то већ рекох у првом коментару.

Свако нека ради свој посао.
freehand freehand 15:22 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

"Ајде ћао", да цитирам Анђу.

Važi, "piši kad stigneš".
Da citiram ja moju pokojnu strinu.
Edit: Brate, već si tigao... Pa nisi daleko otišao kad si već dopisao pet rečenica.
tasadebeli tasadebeli 15:24 24.10.2019

Re: reality show blog b92

freehand
shone
Inače, ovo je Šone sred suzavca i pendreka dok se Đinđić i Drašković šepure negde na balkonu.




S I K T E R



De, de... Oće to od suzavca i pendreka.










tasadebeli tasadebeli 15:27 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

freehand
"Ајде ћао", да цитирам Анђу.

Važi, "piši kad stigneš".
Da citiram ja moju pokojnu strinu.
Edit: Brate, već si tigao... Pa nisi daleko otišao kad si već dopisao pet rečenica.




Писаћу кад ми се прохте. И рећи ћу оно што заиста и мислим.

Нећеш ми ваљда ти одређивати да ли то смем да радим или не смем?

То твоје понашање на Блогу Б92 ти је онда, друже мој, посебна врста тоталитаризма који је присутан на друштвеним мрежама чим се упадне у ту твоју дневнополитикантску каљугу у којој се ти ваљаш деценијама.

Ма... То сам ти ионако већ рекао. Понављам се.

Па да поновим и ово: Мене у то нећеш увући, у то твоје блато. Жао ми је.

Хвала, али немам апетита за тај твој начин живота.

Ваљај(те) се ви из оних поменутих прве и друге стране у Србији у том блату без мене.

'Ајде сад, стварно ћао.
freehand freehand 15:31 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Писаћу кад ми се прохте. И рећи ћу оно што заиста и мислим.

Čoveče, ti baš mnogo misliš...
tasadebeli tasadebeli 15:42 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

freehand
Писаћу кад ми се прохте. И рећи ћу оно што заиста и мислим.

Čoveče, ti baš mnogo misliš...



Ма јок... Имам преча посла од тога.

Него хтедох нешто да те питам одавно па се ето сада сетих да те питам.

А зашто ти, Фрихенеде, мислиш да свако ко са тобом почне некакав дијалог на тему ове наше постпетооктобарске дводеценијске "демократије" у Србији, мора да представља нечије интересе?

Зашто ти никада не падне на памет да тај неко с ким разговараш/дописујеш се можда говори само оно што заиста и мисли не заступајући интересе некаквих групација на политичкој сцени Србије?

То ми никако неће бити јасно. Читам те овде годинама и једноставно не могу да верујем да не умеш да изађеш из те своје мисаоне "кутијице" у коју си самог себе својевољно заробио.

Твоја свакодневница мора да је много гадна ако те такве твоје мисли из те твоје "кутијице" прате по читав дан?
shone shone 17:17 24.10.2019

Re: reality show blog b92

Nego, šta predlažeš osim što pravilno vidiš probleme a vidim ih i ja isto tako, šta bi bilo rešenje, po tvom?

?


Pa predlažem ti da jurišaš sa ekipicom a ja i Tasa (ako se slaže) da sa balkona navigamo i bodrimo vas da bi mogli posle da naplatimo odštetu za duševnu bol i odvedemo žene na kraljičinu plažu da od tih para ležimo pod suncobranima od 100 evra. Za početak.


mariopan mariopan 17:18 24.10.2019

Re: reality show blog b92

Kad se odrasli ljudi dohvate dobrih vila teško da razgovor može ispasti ozbiljniji.



hoochie coochie man hoochie coochie man 18:06 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

freehand
(И при томе, та Телевизија N1 у свом "објективном" информисању не нађе за сходно да пита и неког другог (што да не и тебе или мене) ко не мисли исто као та госпођа.)

Ovo je apsolutna neistina. U uvodu je rečeno da se reakcija te gospođe odnosi na na sva zvona oglašeno samohvaljenje vlade Srbije po pitanj digitalizacije.


Ono kad neko ne razume.
Evo, da prevedem poruku N1.

Takvom konstruksijom priloga N1 kaže:
Vlada se hvali da je digitalizovala nešto, a laže, evo dokaža da laže, i da ništa nije urađeno.
A dokaz je brižljivo izabrana gospoja.

Objektivnost je nešto drugo, ali možda je to previše komplikovano za neke.


I dodatak

N1 pratim, njih najviše, ali objektivnost..????
freehand freehand 18:09 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Ono kad neko ne razume.
Evo, da prevedem poruku N1.

našao se ko će o objektivnosti i istini.
tasadebeli tasadebeli 18:56 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

maksa83

Zamisli da država koja je otela 50 miliona EUR

iz tih 50 miliona EUR da se odvoji jedno 10K EUR da se kupe najkvalitetnije gumene đoke da se daju Kletu i ostalima da ih glabaju

Pa to bi bio Raj na Zemlji.



Замислио.

(Данас су ми баш клинци писали писмени, а једна од тема била "Мој измишљени свет".)

Рај на Земљи.

И у нашој земљи.

Али није тако. (Ако си читао оно на линку о тржишту уџбеника.)

Па онда ваља функционисати у датој ситуацији.

Процес образовања не може да стане. Није стао ни под Милошевићем када ми је плата била 5 дојче марака, па не сме ни данас да стане.

То је велика трагедија за читаву заједницу.

А до Раја у земљи Србији на Земљи дуг је пут.


još recimo 100K EUR za kvalitetan benzin kojim bi se zalili Partizanov i Zvezdin stadion i bacila jedna žigica PUF, čisto da se ta mesta očiste pre nego što se pretvore u obradivo zemljište na kom bi onda radili čelnici tih klubova i menadžeri.



Мислиш оно што би рекао Филип када показује своје велико разумевање фудбала које је велико као и свако друго разумевање било ког друштвеног проблема у Србији?







Не знам ти ја то, Максо. Мене тетка заклела да се не бавим ни фудбалом поред политике.

Сада, када одем на утакмице Чукаричког, мени више не свира из телефона "Падај, сило и неправдо" као до пре неког времена.


Сада ми на утакмицама Чукаричког свира Канзас сити шафл. Пригодније је.


А када кренем у школу, из телефона ми свира Ол алонг д вочтауер.


Некако су то најпригодније мелодије за обе те ситуације у којима се најчешће налазим када нисам у сопственој кући.


Обрати се Фуксу. Видиш да је он стручњак за ту цијамијабија фудбалску тематику и проблематику.

Ти ниси, ти си за компјутере. Ја нисам, ја сам уча.

А Фукс је властан да ти објасни да ли се може извести то ПУУУф са стадионима, клубовима и менаџерима и управама клубова који су још увек "удружења грађана" по нашим законима!

Он се разуме у те ствари.


Што би рекао покојни Ђинђић, нека свако ради свој посао.






angie01 angie01 19:18 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Ok, nisam baš razumeo kako bi to izgledalo u tvojoj viziji,


viziji???:)))...nista nisam mistikovala, niti objasnjavala- samo rekoh da to nije ista stvar,...al nema veze.
angie01 angie01 19:20 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Сад се понашаш као Анђа у сличним ситуацијама када је неко притера уза зид питањима на која она не уме да одговори.





aj' sto ne mozes bez mene, al sto spinujes u tim izlivima "ceznje".
tasadebeli tasadebeli 19:21 24.10.2019

Re: reality show blog b92

shone
Nego, šta predlažeš osim što pravilno vidiš probleme a vidim ih i ja isto tako, šta bi bilo rešenje, po tvom?

?


Pa predlažem ti da jurišaš sa ekipicom a ja i Tasa (ako se slaže) da sa balkona navigamo i bodrimo vas da bi mogli posle da naplatimo odštetu za duševnu bol i odvedemo žene na kraljičinu plažu da od tih para ležimo pod suncobranima od 100 evra. Za početak.





Слажем се.

У праву си, не вреди. Чак ни када покушаш да будеш пристојан док те вређају.

Но, то знамо и од раније да скотови у људском обличју пристојност којом се узвраћа на увреде сматрају глупошћу и слабошћу, па онда настављају да уједају, реже и кевћу још полетније. Појешће их та мржња.

Не вреди.

Ко од нас двојице купује кикирики, а ко пиво?

Па да гледамо са балкона како се ова наша врла "опозиција" са све "слободним" новинарима и телевизијама награђеним за "објективно" информисање јавности обрачунава са тиранијом и диктатуром у Србији.

У лимбургу месецу када се мајмуни буду шишали.




tasadebeli tasadebeli 19:26 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

angie01
Сад се понашаш као Анђа у сличним ситуацијама када је неко притера уза зид питањима на која она не уме да одговори.





aj' sto ne mozes bez mene, al sto spinujes u tim izlivima "ceznje".




Извини, недостајала си ми, па сам те призивао.

А у томе је све дозвољено, па и спиновање.

Дружење са Френдом Фрихендом ми је слаба утеха у тим тренуцима ма колико год он покушавао да ме орасположи зато што види колико сам тужан јер ми недостајеш.
tasadebeli tasadebeli 19:39 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Сад тек видим ово:


Srđan Fuchs

А ти си, Тасићу, баш свагда некако необавештен када су овакве ствари по среди,

А Тасић необавештен ето, а баш има про СНС-жбировско тастерско мишљење



Јбт, Срђане, почео си да ми се обраћаш к'о мој заставник у ЈНА!

Шта си запео са тим Тас'ћу, Тас'ћу?

Мислим, не смета ми, то ми је презиме. него се увек штрецнем јербо очекујем наређење за јуриш на "црвене" на маневрима пошто су мени увек давали да будем "плави". То јест, окупатор.








Него, читам сад ово што си ми написао.

Па ти мора да си Фрихендов брат близанац. Једнојајчани. Само си се ти родио нагнут мало онако на десну страну, а он се родио нагнут мало улево.

Пази када и теби могу да поручим исто што и њему. Иако сте нагнути на различите стране.

Само уместо овога "Фрихенеде" стави своје име.


А зашто ти, Фрихенеде, мислиш да свако ко са тобом почне некакав дијалог на тему ове наше постпетооктобарске дводеценијске "демократије" у Србији, мора да представља нечије интересе?

Зашто ти никада не падне на памет да тај неко с ким разговараш/дописујеш се можда говори само оно што заиста и мисли не заступајући интересе некаквих групација на политичкој сцени Србије?

То ми никако неће бити јасно. Читам те овде годинама и једноставно не могу да верујем да не умеш да изађеш из те своје мисаоне "кутијице" у коју си самог себе својевољно заробио.

Твоја свакодневница мора да је много гадна ако те такве твоје мисли из те твоје "кутијице" прате по читав дан?
tasadebeli tasadebeli 20:17 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

alselone

Dositej je koliko ja znam bila baza istraživača i radnika na visokoškolskim ustanovama.




Доситеј је назив базе података и за основне и средње шкле у Србији.

Тако је барем нама речено јер пристоп томе немају сви запослени у основним и средњим школама у Србији.
tasadebeli tasadebeli 20:20 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

cassiopeia

Digitalizacija udžbenika uopšte nije skupa.



Није.

То је питање воље и жеље да се то спроведе што боље може. не мора да буде брзо, нека ваља и буде како треба.

У датој нам ситуацији у Србији.

Samo da ministarstvo prestane da favorizuje firme svojih pulena i isporučuje zastarelu opremu koju niko ne koristi.



tasadebeli tasadebeli 20:26 24.10.2019

Re: reality show blog b92

shone

Misliš da se Krle slučajno pojavio opet na blogu baš sada. Mrnjaooooo.




Не, није случајно.

Ближе се избори.









Dosta je bilo glasanja PROTIV. Nama treba glasanje ZA.



nikvet pn nikvet pn 20:33 24.10.2019

Re: reality show blog b92


Tasa odveo blog u mono log.
angie01 angie01 20:45 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Доситеј је назив базе података и за основне и средње шкле у Србији.


preko koje se jedino zaposlajvaju novi nastavnici- tj, tako se kontrolise ko ce moci da se zaposli u skolama u Srbiji.
alselone alselone 20:45 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Доситеј је назив базе података и за основне и средње шкле у Србији.

Тако је барем нама речено јер пристоп томе немају сви запослени у основним и средњим школама у Србији.


Pristup meni i dalje radi ali je sistem prazan.

Ideja iza Dositeja je bila da se napravi zajednički registar istraživača kako bismo kao država mogli da učestvujemo na EU projektima, nekadašnjih FP projekti, danas Horizon.

Ono što je u svemmu tome najgore je jednostavnost tih sistema. To je jedan običan website sa par stranica i osnovnom logikom iza. Gledajući sa ove strane priče, to bi trojica dobrih, dva šljakera i jedan dizajner, napravili za pola godine ko, da ne lajem.
alselone alselone 20:48 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

preko koje se jedino zaposlajvaju novi nastavnici- tj, tako se kontrolise ko ce moci da se zaposli u skolama u Srbiji.


Od tih akademskih sistema da je čestito (to je sada popularna reč od analize doktorata Siniše Malog) napravljeno je Kobson i KNR.
angie01 angie01 20:52 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

od analize doktorata Siniše Malog)


cujem da je opet "prosao", sa nekim jos ludjim objasnjenjem, kao mozda nije cestito, ali nije plagijat:)))
alselone alselone 20:55 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

cujem da je opet "prosao", sa nekim jos ludjim objasnjenjem, kao mozda nije cestito, ali nije plagijat:)))


Da, potpuni debakl FON-a i teška sramota za sve.
angie01 angie01 21:05 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Da, potpuni debakl FON-a i teška sramota za sve.


znas sta- to sto profani sa BU cute na takvu svinjariju- koja nije jedina, ladno im oduzima kribilitet- jer takvim ponasanjem oni negiraju sve ostale studente i njihovo zalaganje i znaje.
alselone alselone 21:10 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

znas sta- to sto profani sa BU cute na takvu svinjariju- koja nije jedina, ladno im oduzima kribilitet- jer takvim ponasanjem oni negiraju sve ostale studente i njihovo zalaganje i znaje.

Jednim delom si u pravu a drugim opet i ne jer poštuju kolegijalnost i matičnost drugih fakulteta, ne petljaju se u ocenjivanje nečega što nije njihova struka.

Postojala je i peticija, potpisalo je preko 300 profesora, tražeći da se doktorat ospori. Mediji su zatvoreni, pretnje su konstantne, tako da je jedina mogućnost ova koju i imamo - da se neko iz inostranstva bori preko tvitera.

Malom su na kraju krajeva oborili i rad u časopisu, što je uslov za prijavu doktorata. Znači, kao da su mu izmakli tepih ispod nogu, nema više temelj doktorata. I onda je on pretio advokatima naučnom časopisu, to je verujem jedinstven slučaj u istoriji.
maksa83 maksa83 21:14 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

I onda je on pretio advokatima naučnom časopisu, to je verujem jedinstven slučaj u istoriji.

U jednom od prethodnih života sam u firmi imao tipa kome je, kada je otpušten iz prethodne firme u kojoj je radio pre nego što je došao kod nas, mama došla da se žali i smara menadžera koji ga je otpalio.
angie01 angie01 21:15 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

jer poštuju kolegijalnost i matičnost drugih fakulteta, ne petljaju se u ocenjivanje nečega što nije njihova struka.


cuvaju svoje guzice.
angie01 angie01 21:17 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

mama došla da se žali i smara menadžera koji ga je otpalio.


hebiga- nekima mama nadje posao.
alselone alselone 21:19 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

U jednom od prethodnih života sam u firmi imao tipa kome je, kada je otpušten iz prethodne firme u kojoj je radio pre nego što je došao kod nas, mama došla da se žali i smara menadžera koji ga je otpalio.


Siroma mukica.

U to ime jedan frižak geek fazon:

Concerned parents: "What if all your friends jumped from that bridge? Would you jump too?"

Machine learning algorithm: "Yes."

cuvaju svoje guzice.

Svi čuvaju svoje guzice. Imaš toliko nepravdi u svim sektorima privrede, kulture, školstva, u Srbiji danas, i niko se ne buni osim po tviterima i blogovima.
shone shone 21:20 24.10.2019

Re: reality show blog b92

У лимбургу месецу када се мајмуни буду шишали.



alselone alselone 21:21 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

Šta ja mislim da se desilo - Siniša Mali nije ni pisao taj doktorat, ne može biti toliko glup niko. A on nije glup. On je to dao nekome iz stranke, nekom njihovom tamo asistentu ili profesoru, verovatno ga nije ni platio* nego mu je naredio, i ovaj je to otaljao preko q, svakako misleći - ko ima kojones da obori doktorat gradonačelniku. I eto, ostalo to sranje, naišao Karapandža i eto belaja.

Za toliki trud, pa makar bio i "lakši" doktorat, bez 20k evra nema para. To je samo 20 meseci po 1000 eur, to je minimum, za prvo osmisliti ideju, objaviti rad u časopisu i onda to sve razraditi na 100ak strana (ako si paćenik političar, 200).
maksa83 maksa83 21:24 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

U to ime jedan frižak geek fazon:

Kad je Bog stvarao čoveka, asistent ga upita:
- Gotovo?
Bog:
- Dodaj mu mali prst na nozi.
Asistent:
- Za šta?
- Za nameštaj.
- Nameštaj?
- Veruj mi, biće smešno...

Edit: izvinite ako sam ga ovde video.
angie01 angie01 21:39 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

, i niko se ne buni osim po tviterima i blogovima.


bas tako,..ono na netu, u kancu, kafani, sa drustvom, i tu svi sve znaju i kapiraju, al kada treba na "terenu"-nista.

..onda, hebiga, tako nam i treba....mi smo jedna nezrela, lako kvarljiva sredina.
tasadebeli tasadebeli 21:41 24.10.2019

Re: reality show blog b92

nikvet pn

Tasa odveo blog u mono log.



Извините. Постављена су ми питања... Барем сам ја то тако разумео.
tasadebeli tasadebeli 21:43 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

angie01
Доситеј је назив базе података и за основне и средње шкле у Србији.


preko koje se jedino zaposlajvaju novi nastavnici- tj, tako se kontrolise ko ce moci da se zaposli u skolama u Srbiji.



У просвети нема запошљавања преко конкурса. Мораторијум. само се расподељују технолоошки вишкови по школама.


http://liste.mpn.gov.rs/


Кажу, до првог јануара.

јер већ сада нема довољно професора енглеског и немачког језика, математике,...

(Као и деведесетих. )
maksa83 maksa83 21:52 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

(Као и деведесетих. )

Što bi rekao jedan moj drug - kakva koincidencija slučajnosti.

tasadebeli tasadebeli 21:52 24.10.2019

Re: Телевизији N1? За објективно информисање?

alselone

Pristup meni i dalje radi ali je sistem prazan.




Не знам, Алсе, али мени је речено овако (цитирам шта ми је речено јер ја то нисам видео како изгледа):

"Ако је неко пријављен за 100% норме, а нема пун фонд часова, у Доситеју тај податак поцрвени и онда аутоматски не може ни да добије 100% плате јер Доситеј не рачуна да му се постотак до пуне норме попуњава са више дежурстава, рада са локалном заједницом, учешћем у раду органа школе или школским тимовима..."

Јербо се тако радило до пре 2 године када та база података није постојала, него су податке за ценус трезору достављале школе појединачно. Сада то иде преко тог Доситеја. Тако сам ја разумео. А нисам никада имао приступ, па да знам како то изгледа.

Податке уноси одговорно лице у установи (директор школе) и ниједан од њих се не зеза са тим јер је строго и често контролисан одозго у том делу свога посла.

Можда не причамо о истом Доситеју? Можда постоје два са истим именом? Један тај којег ти видиш, а други као база података за основне и средње школе?


П.С. - Зато ја од прошле године имам поред мог српског и један час Грађанског васпитања недељно.

Па деци онда објашњавам да "држава служи да држи народ да се не разбежи" како ме је то научио један старији колега, некадашњи синдикални вођа из доба СФРЈ, затим СПС члан библиотеке деведесетих, а данас професор социологије и Грађанског васпитања...


Што би рекао мој стари професор Миљенко Жуборски:"Ја државу нисам узимао у поступак, држава мене није узимала мене у поступак, нас двоје живимо у симбиози као две штеточине."







Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana