Gost autor

SRPSKO KRIVOSUĐE!

Filip Mladenović RSS / 11.12.2019. u 01:09

 

Aleksandar Mitrović ne može da bude osuđen što nije pružio pomoć Andrei Bojanić, koju je kolima usmrtio 18. jula 2013. godine, jer je to krivično delo u međuvremenu zastarilo. To je juče utvrđeno na sednici veća Apelacionog suda, gde je počelo razmatranje prvostepene presude, kojom je Mitrović 2. jula ove godine osuđen na godinu dana kućnog zatvora.

Veće koje će odlučivati o presudi čine sudije Marko Jocić, Omer Hadžiomerović i Sretko Janković.

Apelacioni sud prvostepenu presudu može da potvrdi, preinači ili ukine, odnosno slučaj vrati u Prvi osnovni sud na ponovno suđenje.

Aleksandar Mitrović je prvostepenom presudom osuđen za dva krivična dela: za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja dobio je 11 meseci, a za nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi još šest meseci. Sudija Prvog osnovnog suda Zorica Avramović je izrekla jedinstvenu kaznu od godinu dana, ali ne zatvora, već nošenja tzv. nanogice u svom stanu. Takodje, Mitrović je dobio i zabranu upravljanja vozilom od godinu dana.

U međuvremenu, za drugo krivično delo - nepružanje pomoći povređenom, nastupila je potpuna zastarelost, te za to delo Mitrović neće moći da bude osuđen. Naime, maksimalna kazna za ovo delo je tri godine, a zastarelost nastupa nakon što protekne duplo više vremena od predviđene maksimalne kazne. Dakle, 18. jula ove godine, na šestu godišnjicu pogibije Andree Bojanić, krivično delo nepružanja pomoći je apsolutno zastarelo.

Tužiteljka Snežana Šekularac kratko je izložila žalbu tužilaštva i zatražila od Veća Apelacionog suda da presudu preinači i Mitrovića osudi na 16 meseci zatvora, kako je to završnom reči tužioca i traženo.

Nešto detaljniji bili su advokati Aleksandra Mitrovića.

Odbrana sina Željka Mitrovića opet je tvrdila da je uzrok nesreće bilo pretrčavanje ulice na crveno, te da brzina kojom je Mitrović vozio nije uzrok pogibije Andree Bojanić.

Advokat Borivoj Pajović rekao je da je od početka proces vođen nekorektno, te da je Mitrović nakon saobraćajne nesreće neosnovano bio tri meseca u pritvoru.

Drugi Mitrovićev branilac, Milenko Milisavljević, kazao je da je stav suda da je „optuženi kriv jer nije izbegao situaciju koju je drugi stvorio" i traži ukidanje presude i njeno vraćanje na ponovni postupak.

Milisavljević je ponovio da je apsurdan stav Prvog osnovnog suda da ne uvaži veštačenja, koja su ustanovila da je Andrea Bojanić pretrčavala ulicu što je, kako navodi, ključni argument za tvrdnje da Mitrović nije kriv.

Međutim, kao što smo već pisali, u nalazu koji je u februaru 2014. izradio veštak sudske medicine Branimir Aleksandrić sa dvojicom saobraćajnih inženjera, navodi se da je Mitrović vozio oko 65 kilometara na čas, kao i to da je Andrea Bojanić pretrčavala ulicu.

Svoje nalaze Aleksandrić je potkrepio tvrdnjama da je Bojanić imala povrede na potkolenici, a kojih nema u zapisniku sa obdukcije.

Tadašnja tužiteljka Milena Božović zatražila je poništaj veštačenja, ali i Aleksandrićevo zvanično izjašnjenje u ovom slučaju.

„Integritet veštaka je doveden u sumnju i medicinsko veštačenje koje postoji u spisima predmeta je kompletno ništavo. Ono što je u njegovom nalazu potkolenica - u obdukcionom zapisniku je podlaktica. I na fotografijama se vidi da povreda koje Aleksandrić navodi nema", kazala je tada Božovićeva.

U zvaničnom izjašnjenju Ministarstvu pravde Aleksandrić je rekao da je permutovao povrede, piše u dokumentaciji u koju je "Raskrikavanje" imalo uvid.

Olakšavajuće okolnosti po Mitrovića

Čitajući obrazloženje prvostepene presude 2. jula ove godine sudija Prvog osnovnog suda, Zorica Avramović je rekla da je na Mitrovićevoj strani bilo više olakšavajućih okolnosti. Jedna od njih je što je utvrđeno da je pokojna Andrea Bojanić ulicu prelazila na crveno svetlo, a druga što Mitrović nije bio ranije osuđivan.

„Saobraćajna nesreća desila se 2013, kada je Mitrović imao 19 godina što je uticalo na to da se Mitroviću kao tada mlađem punoletnom licu kazna neznatno umanji ispod zakonskog minimuma", kazala je sudija Avramović na izricanju presude.

Kao što je Raskrikavanje već pisalo, sin Željka Mitrovića osuđen je šest godina nakon saobraćajne nesreće, a za četiri godine suđenja bilo je čak četiri sudska veštačenja.

Najviše sporenja bilo je oko toga kojom brzinom je Mitrović vozio i da li je Andrea Bojanić ulicu pretrčavala ili ne, a jedan veštak je čak naveo nepostojeću povredu na njenoj nozi kao argument da je trčala.

I samo tužilaštvo je ipak pripremilo teren za kaznu, koju veliki deo javnosti smatra suviše blagom - naime, u optužnici su dela za koja se Mitrović tereti ublažena time što se tvrdi da je do nesreće došlo iz nehata, za šta je propisano godinu dana zatvora.

Prema navodima iz optužnice, Mitrović je BMW u vlasništvu kompanije "Pink" 18. jula 2013. vozio brzinom većom od dozvoljene, odnosno više od 80 kilometara na čas. Piše i da je Mitrović prošao na zeleno svetlo za automobile, kada je naleteo na Andreu Bojanić, koja je prelazila na crveno za pešake. Navodi se da je telo Andree Bojanić odbačeno 29 metara od mesta udara, a da je Mitrović bez zaustavljanja „svestan svog dela ostavio bez pomoći" Andreu Bojanić koja je od zadobijenih povreda preminula na licu mesta.

Vesna Radojević

https://www.raskrikavanje.rs/page.php?id=534

 



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 02:07 11.12.2019

res facti

krivično delo u međuvremenu..... zastarilo ?

један живот угашен - други обележен
недореци увиђаја ...замагљују случај,
судство наше опет за све ...каде има
листајући присетoм- устаљени обичај
mirelarado mirelarado 23:47 11.12.2019

Re: res facti

судство наше


брука наша.
nsarski nsarski 23:56 11.12.2019

Re: res facti

mirelarado
судство наше


брука наша.

Ja se samo nadam da je Majić bio u pravu kada je pre neki dan rekao da očekuje potpuni kolaps i pobunu u tužilaštvu. Ovo je već previše i za najgore poltrone.
maliperica maliperica 20:06 11.12.2019

Habsburgovci

200 godina se razmnožavali među sobom.

Tako dolazi do degeneracije.




Дегенерација је процес пропадања појединих функција услед неких (органских или психичких) патолошких узрока, али и пропадање психофизичких способности и функција током старења

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana