Život

Zakon o socijalnim kartama, ŠTO PRE!

Filip Mladenović RSS / 24.03.2020. u 22:30

Red podletanja...
Red podletanja...
Približavamo se kraju marta 2020. i već je sada jasno da će po okončanju ove pandemije doći na red novi virus - besparice i nezaposlenosti, koji će se preliti i na narednu, 2021. godinu.

Zato je neophodno već sada usmeriti fokus društvene i političke pažnje na Zakon o socijalnim kartama.

Radi se o zakonu koji se, evo, već 30 godina najavljuje, ali do sada još uvek nije usvojen niti primenjen.
Srbija je među zemljama koje za socijalnu zaštitu izdvajaju najmanje u Evropi - 3,3 puta manje od evropskog proseka. Oko 270 000 gradjanki i gradjana Srbije primilo je tokom protekle 3 godine novčanu socijalnu pomoć. Ukupna suma za novčanu socijalnu pomoć na godišnjem nivou je 14 milijardi dinara, znači skoro 120 miliona evra.

Po okončanju epidemije korona virusa broj korisnica i korisnika socijalne pomoći svakako će biti veći od tih 270 hiljada. Šta da se radi?

Pošto je predlog Zakona o socijalnim kartama već spreman za ulazak u skupštinsku proceduru, prva sednica srpskog parlamenta mora i treba biti posvećena njegovom usvajanju.

Nakon toga, iz budžetskih rezervi, kao i masovnom akcijom prikupljanja donacija iz zemlje i inostranstva, treba uvećati tih prosečnih godišnjih 14 milijardi dinara novčane pomoći za najugroženije u Srbiji.

Zakonom o socijalnim kartama predvidjeno je da se formira digitalizovana baza podataka za socijalne karte. To drugim rečima znači da svi oni kojima je potrebna socijalna pomoć više neće morati podnositi nikakve dokumente niti stajati u redovima pred šalterima. Sistem će sam prepoznavati one gradjanke i gradjane Srbije čija je ekonomska i socijalna moć srozana i potom im isplaćivati novčanu socijalnu pomoć.

Posle prikupljanja svih bitnih informacija za bazu podataka socijalnih karti,  podaci će biti ukršteni, tako da će broj korisnika biti precizan i jasan, a kriterijumi koji su propisani zakonom biće primenjivani objektivno i pravično.

Ujedno, u psihološkom smislu, više neće biti onih koji će morati da dođu pred šalter i na neki način mole, da imaju loš osećaj zbog toga što podnose zahtev za pružanje socijalne pomoći.

Zato su usvajanje i primena Zakona o socijalnim kartama ravni sadašnjoj borbi protiv ubitačnih posledica epidemije korona virusa.

Svi koji su dobili i koji će tek dobiti otkaze ili umanjene plate, krckaće uštedjevine ili će pozajmljivati novac od prijatelja i rodjaka narednih par meseci. A onda dolazi jun 2020!

Šta onda!?

 

Atačmenti



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 23:35 24.03.2020

Hm...

A onda dolazi jun 2020!

Šta onda!?


Kako šta? Pa, na letovanje, pobogu. Nema gužve, popusti...divota.
Черевићан Черевићан 23:59 24.03.2020

трагом угрожених

ili....predlogom Zakona o socijalnim kartama

вируса има богме ...разних феела
онај беспарице нам прети изгледа ,
(сам' што није ...кад Covid отперја)
опустити баш ето се...............не да
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:18 25.03.2020

ovo je ključno

kao i masovnom akcijom prikupljanja donacija iz zemlje i inostranstva


Kako mali perica zamišlja državu.
bene_geserit bene_geserit 00:23 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Kako mali perica zamišlja državu.

Čekaj, ti ne misliš da socijalna pomoć treba da se isplaćuje od prikupljenih donacija iz zemlje i inostranstva ?
Neće valjda u budžetu da se odvajaju pare za to, ne zajebavaj.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:27 25.03.2020

Re: ovo je ključno


Najbolje je tako.
Ustvari, može kako god, država mora da izdržava svoje građane, neka gleda kako će, ako nema neka ide pa nek prosi, šta nas briga za to.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:27 25.03.2020

Re: ovo je ključno

А тек како Трамп замишља државу:

„Трампов пакет“, који може бити `тежак` и 1.000 милијарди долара, укључује и масовно смањење пореза за запослене, 50 милијарди помоћи за авионску индустрију и 250 милијарди за мала предузећа!

Доналд Трамп затражио је од Конгреса да ослободи огромни пакет економске помоћи – укључујући и директне готовинске чекове Американцима у износу до 1000 долара – у ванредним напорима да се помогне домаћинствима и економији у време корона-кризе.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:29 25.03.2020

Re: ovo je ključno


директне готовинске чекове Американцима у износу до 1000 долара – у


Oću i ja toliko.
nsarski nsarski 00:37 25.03.2020

Re: ovo je ključno

hoochie coochie man

директне готовинске чекове Американцима у износу до 1000 долара – у


Oću i ja toliko.


Ma, svojevremeno (2008.) je Buš podelio čekove od po $400.
Međutim, ovaj Trampov predlog već dva puta nije prošao na glasanju jer 1. hoće na tu odluku da nakače, recimo, da aviokompanije svim putnicima saopšte koliko emituju uglen-dioksida, i 2. postoji modifikacija da se umesto običnim radnicima lova podeli njihovim gazdama (recimo Mekdonaldsu), a ovi će već pravično da kompenzuju svoje radnike. Hvala g-đi milionerki Pelosi na ovim predlozima!

Danas je trebalo treći put da se odlučuje, ali nisam pratio šta se desilo.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:50 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Ja mislim da, načelno, država nije tu da daje pare građanima, nego da uzima od njih, i da je mudrost ustvari naći model da što manje uzima, a ne da što više daje.

Svakako, podrazumeva se, da mora voditi brigu o onima koji ne mogu da zarade, ali onoliko koliko može, ne više od toga, a šta imamo ovde kao Filipovo razmišljanje:

on kaže, virus, staće privreda, neće biti para, radnici će ostati bez posla, trebaće više para, većem broju ljudi, i zato im treba olakšati, da ne idu na šaltere, da se ne muče, nego da sede i da država samo sipa pare.
Ne pita se odakle, a ako nema neka prosi po svetu i od onih koji imaju.

To je nakaradno razmišljanje.

Ne znam to sa Amerima (sad posle tVog objašnjenja nešto i hvatam) ali ako tako Ameri rade to je možda zato što imaju, ako Arapi rade, to je zato što imaju naftu, Norvežani, imaju pa daju jbg, od čega će Srbija, od jabuka i malina?

Filip Mladenović Filip Mladenović 01:27 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Hrvatska je donela 63 mere kako bi oporavila zemlju od efekata korona virusa.

Premijer Andrej Plenković rekao je da su tri najvažnije mere: beskamatno odlaganje poreskih davanja, dakle nema poreza za dohodak, doprinose i penziono osiguranje. To je mera za prva 3 meseca, ali Plenković naglašava da to nije kraj.

Od danas se već mogu podneti zahtevi poreskoj upravi. Plenković je rekao da slične mere imaju i Austrija, Slovenija, Holandija...

Druga mera: Država će finansirati i 100 posto isplatu minimalca za sve stalno zaposlene. Ovo se odnosi na kompanije koje su suočene sa teškoćama.

Treća mera odnosi se na kredite za likvidnost, do 25.000 evra.

Dodatna mera jeste odluka da se cela vlada, odnosno svi ministri odreknu plate.

Kako je istakao Plenković, ministri će donirati plate.

- Sada je pred nama bitka za održavanje proizvodnje i očuvanja radnih mesta. Mi smo svesni situacije u kojoj se nalaze naši privrednici, svi oni se nalaze u kanalima prodaje. Izvesno je da ova kriza potraje i duže od nekoliko meseci te će se odraziti na sav naš aktivizam. Ići ćemo u rezanje svih troškova koji nisu nužni na rashodovnoj strani. Sve ove naše mere su pripremljene na jedinstven i celovit način, osmišljenje su kao koncept pristupa za ovu prvu inicijalnu fazu - rekao je Plenković na konferenciji za medije.

Dodao je da je odlučeno da se otvore dva računa - jedan za Zagreb, a drugi za borbu protiv koronavirusa i pozvao je sve koji žele da pomognu da to i učine.
"Mi ćemo našu platu za mart donirati na račun za Zagreb!", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.
bene_geserit bene_geserit 01:46 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Hvala g-đi milionerki Pelosi na ovim predlozima!

Porodica Pelosi je teška u stotinama miliona, sve od bavljenja politikom, ali časno i pošteno.
ovaj Trampov predlog već dva puta nije prošao na glasanju jer 1. hoće na tu odluku da nakače

Da se razumemo "Trampov" (tačnije Senata) predlog je business as usual prebacivanje para od poreskih obaveznika na ove jadnike koma je stock porfolio kalirao u zadnje vreme, ali
to što Pelosi hoće da nakači u paket
to još nije viđeno
makar u Americi.
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:15 25.03.2020

Re: ovo je ključno

"Broj onih koji bi umrli od posledica ekonomske krize u SAD mogao bi da bude veći od broja umrlih od koronavirusa", rekao je Tramp na redovnoj konferenciji za novinare u Beloj kući u utorak, 24. marta 2020.
nsarski nsarski 02:20 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Filip Mladenović
"Broj onih koji bi umrli od posledica ekonomske krize u SAD mogao bi da bude veći od broja umrlih od koronavirusa", rekao je Tramp na redovnoj konferenciji za novinare u Beloj kući u utorak, 24. marta 2020.


Ali, zato, dragi Filipe, taj "stabilni genije" hoće da se obnovi business as usual već za Uskrs (12. april 2020).

Amid worsening pandemic, Trump pushes to re-open U.S. for business by Easter

Kako to objasniti sa marksističke tačke gledišta?
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:34 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Komunističke zemlje, Kina i Kuba, priskaču u pomoć kapitalističkim zemljama poput Italije, Češke, Španije..., dok se Tramp služi klasičnim komunističkim metodama kako bi spasao USA poredak.
nsarski nsarski 02:37 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Ne znam to sa Amerima (sad posle tVog objašnjenja nešto i hvatam) ali ako tako Ameri rade to je možda zato što imaju, ako Arapi rade, to je zato što imaju naftu, Norvežani, imaju pa daju jbg, od čega će Srbija, od jabuka i malina?


To sa Amerima je malo kompleksnije. Dati narodu po hiljadu dolara je minorna suma u poređenju sa mesečnim potrebama i troškovima. Ali, uz tu milostinju idu i enormna davanja firmama (avio kompanijama, na primer) da im pokriju gubitke.
Te 2008. su narodu podelili siću, a gigantskim korporacijama/bankama hiljade milijardi dolara. Quantitative easing - tako su to zvali. A baš te banke su svojim špekulacijama dovele do finansijskog kraha.

Sada je krah izazvan na drugi način (da ne ulazimo u suptilno pitanje "by accident or by design?", ali efekat je isti.)
Recimo, Jeff Bezos (Amazon lik) upravo zapošljava novih 100 hiljada ljudi. Njegov biznis je biznis budućnosti i karantina.

P.S. U vezi sa ovim podvučenim "ali ako tako Ameri rade to je možda zato što imaju". Nemaju, nego oni imaju štampariju novca i mogu da štancuju papira koliko hoćeš. Tako su se do sada zadužili za neki cca 25 hiljada milijardi dolara. Monopol na lovu, bato.
nsarski nsarski 02:38 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Filip Mladenović
Komunističke zemlje, Kina i Kuba, priskaču u pomoć kapitalističkim zemljama poput Italije, Češke, Španije..., dok se Tramp služi klasičnim komunističkim metodama kako bi spasao USA poredak.


Hoćeš reći "Amerika i Engleska biće zemlja proleterska"!
Aferim.
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:41 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Zaboravih da dodam i Makronova obraćanja naciji tokom proteklih sedmica... O tzv. resetovanju liberalnog kapitalizma!
nsarski nsarski 02:54 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Filip Mladenović
Zaboravih da dodam i Makronova obraćanja naciji tokom proteklih sedmica... O tzv. resetovanju liberalnog kapitalizma!


Majku mu, Filipe, ti imaš rezon Alise u zemlji Čuda. Taj isti Makron je reko da Evropa treba da formira svoje odbrambene snage, i onda su Ameri rekli "Kuš!". I to je bilo to. Sada će on da resetuje ovaj sasvim uspešan svetski poredak? Zaista? Ti veruješ u to sranje? Ako je tako, imam odličan most u Bruklinu da ti prodam, jeftino.

U trenutnom svetskom rasporedu sile i istinske moći, taj Makron bi se mogao nazvati Mikron.
bene_geserit bene_geserit 04:54 25.03.2020

Re: ovo je ključno

taj "stabilni genije" hoće da se obnovi business as usual već za Uskrs

To neće da može, konobar neće da dođe sa računom bar još mesec i po.

Nego sad gledam šta se dešava sa penzionim fondovima državnih službenika po Kaliforniji i Ilinoisu, tu će da bude pomor, ili puno verovatnije federalno spašavanje (šta je koji trilion gore dole). Što je opet mnogo bolje nego da nam ovi DP-ovci, što imaju super-majority u Kaliforniji, eliminišu Prop 13.
Sine, al će da krene inflacija ...
bene_geserit bene_geserit 08:42 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Evo nagodiše se ovi iz Kongresa sa Senatom i Trampom, kako to uvek prođe bez većih problema kad treba da se prevali koji trilion u džepove bogatih.

A pazi šta je Pelosi ugurala u bill
"the House bill states that all corporations receiving federal aid "must maintain officials and budget dedicated to diversity and inclusion initiatives for no less than 5 years after disbursement of funds."
Diversity koordinatori ne moraju da brigaju, niko neće njih da otpusti, jbga kad su neophodni.
Filip Mladenović Filip Mladenović 09:46 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Paket ekonomskih mera predviđa direktne isplate većini Amerikanaca, proširenje naknada za nezaposlene i program od 367 milijardi dolara pomoći za mala preduzeća kako bi zadržala profit dok su radnici kod kuće.

"Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora, Senat je postigao dvostranački sporazum o istorijskom paketu pomoći za ovu pandemiju. To će usmeriti nove resurse na prve linije borbe za zdravstvenu zaštitu naše nacije. I to će ubrizgati tri biliona dolara novca u ekonomiju što je brže moguće kako bi Amerikanci, radnici, porodice, mala preduzeća i industrije uspeli da prođu kroz ove poremećaje", izjavio je glavni pregovarač Mič Mekonel.

bene_geserit bene_geserit 10:10 25.03.2020

Re: ovo je ključno

glavni pregovarač Mič Mekonel

Kuku Filipe, gde si ti našao da čitiraš čiča Miča, on ti je bre nešto kao tvoj arhineprijatelj, da si ti superheroj ili da arhineprijatelji postoje u stvarnom životu.
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:23 25.03.2020

Re: ovo je ključno

bene_geserit
glavni pregovarač Mič Mekonel

Kuku Filipe, gde si ti našao da čitiraš čiča Miča, on ti je bre nešto kao tvoj arhineprijatelj, da si ti superheroj ili da arhineprijatelji postoje u stvarnom životu.


Čiča Miča i gotova kapitalistička priča!
maliperica maliperica 11:17 25.03.2020

Re: ovo je ključno

hoochie coochie man
kao i masovnom akcijom prikupljanja donacija iz zemlje i inostranstva


Kako mali perica zamišlja državu.


Mali Perica ne zamišlja tako državu, iako nema ništa protiv toga da se zatraži pomoć od bilo koga i bilo gde.

A samoinicijativa,samoorganizovanost i samopomoć jesu osnovni principi na kojima bi jedno društvo trerbaloda funcioniše.
rodni rodni 11:28 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Filip Mladenović

...

Dodatna mera jeste odluka da se cela vlada, odnosno svi ministri odreknu plate.

Kako je istakao Plenković, ministri će donirati plate.
...

A šta će da jedu ti ministri ako ne primaju plate?!
Takva idiotarija mi je pri vrhu spiska idiotarija o tome da ministri rade volonterski ili za crkavicu.
A nose odela od par iljada evara.
I 'pučanstvo' guta te priče.
Ministri u bilo kojoj državi treba da imaju plate koliko god trebalo - ali, ukoliko ih se pored toga što imaju velike plate, ulovi u korupciji - zatvor na neodređeno.

Usput --- zašto ti koristiš sva slova sa kvačicama, a jedino umesto slova Đ (i malog đ) koristiš Dj i dj? To je nepravda prema tom slovu, kao i prema građankama i građanima.
maliperica maliperica 11:32 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Ne znam to sa Amerima (sad posle tVog objašnjenja nešto i hvatam) ali ako tako Ameri rade to je možda zato što imaju, ako Arapi rade, to je zato što imaju naftu, Norvežani, imaju pa daju jbg, od čega će Srbija, od jabuka i malina?


Ameri sve što rade rade zato što nemaju, a ne zato što imaju.

I bez ulaženje u razne teorijske pretpostavke, jasno je da će iz ove krize kao i nakon svakog ratnog sukoba- najviše profitirati bankarsko -finansijski sektor.

Svi će , pa i Srbija, biti prinuđeni da uzimaju nove kredite.
A Ameri će naštampati dolare, pokriti i pre epidemije nastale ogromne gubitke, podeliti pare velikim korporacijama, pre svega onim koje razvijaju i ratnu tehnologiju, a teret svaliti na malog običnog čoveka.

Ali kriza je nezaustavljiva, novo vreme dolazi i novi igrači.
Amerika neminovno ulazi u sve veću recesiju i gubi na svim frontovima.
I vojno i ekonomski i politički i ideološki.
A moralno i da ne pominjem.

maliperica maliperica 11:39 25.03.2020

Re: ovo je ključno

nsarski
Filip Mladenović
Zaboravih da dodam i Makronova obraćanja naciji tokom proteklih sedmica... O tzv. resetovanju liberalnog kapitalizma!


Majku mu, Filipe, ti imaš rezon Alise u zemlji Čuda. Taj isti Makron je reko da Evropa treba da formira svoje odbrambene snage, i onda su Ameri rekli "Kuš!", i to je bilo to. Sada će on da resetuje ovaj sasvim uspešan svetski poredak? Zaista? Ti veruješ u to sranje? Ako je tako, imam odličan most u Bruklinu da ti prodam, jeftino.

U trenutnom svetskom rasporedu sile i istinske moći, taj Makron bi se mogao nazvati Mikron.

Uh, bre Šarski.
Filipovo teoretisanje je snizilo i prag tvog rezonovanja.
Mnogo atributa bi moglo da se iskoristi da se opiše tvoj stav.
Ali ako promenu može da izazove i zamah krila jednog leptira, udaljenog hiljadu kilometara, itekako može politika jednog predsednika kakav je Makron.
Naravno ne preko noći, ali kockice se sklapaju.
I preokret će doći kada se najmanje očekuje.
nsarski nsarski 11:51 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Ali ako promenu može da izazove i zamah krila jednog leptira, udaljenog hiljadu kilometara, itekako može politika jednog predsednika kakav je Makron.


Tu osobinu (efekat leptira) imaju sistemi koji su na ivici haotičnog režima. Misliš da je svetski poredak takav?

Navedi jedan primer koji pokazuje kako politika jednog predsednika može da promeni svet.

A preokret - on se naravno dešava kada se najmanje očekuje, inače se ne bi zvao "preokret". To je tako po definiciji.
maliperica maliperica 12:03 25.03.2020

Re: ovo je ključno

nsarski
Ali ako promenu može da izazove i zamah krila jednog leptira, udaljenog hiljadu kilometara, itekako može politika jednog predsednika kakav je Makron.


Tu osobinu (efekat leptira) imaju sistemi koji su na ivici haotičnog režima. Misliš da je svetski poredak takav?

Navedi jedan primer koji pokazuje kako politika jednog predsednika može da promeni svet.

A preokret - on se naravno dešava kada se najmanje očekuje, inače se ne bi zvao "preokret". To je tako po definiciji.

Putin je prvi dokaz.
Da se nije pojavio ...Ne mogu ni da zamislim u kakvom poretku bismo živeli.

Kineski predsednik i kineska politika/ekonomija, Makron koji insistira na Evopi do Vladivostoka, razočarenje Italijana u EU.

Sukob globalista i suverenista sve je očigledniji i sve bliži.
Zapravo je u toku.
I svet se menja.


Usput
U jednom trenutku dvojac Regan / Tačer itekako su promenili tok istorije.
I ekonomije.
nsarski nsarski 12:23 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Putin je prvi dokaz.
Da se nije pojavio ...Ne mogu ni da zamislim u kakvom poretku bismo živeli.

Kineski predsednik i kineska politika/ekonomija, Makron koji insistira na Evopi do Vladivostoka, razočarenje Italijana u EU.

Sukob globalista i suverenista sve je očigledniji i sve bliži.
Zapravo je u toku.
I svet se menja.


Putin, Kinez, Tramp - to su sve vodeći igrači, tj. svakako nisu leptirovi.


rodni rodni 12:25 25.03.2020

Re: ovo je ključno

maliperica
Ne znam to sa Amerima (sad posle tVog objašnjenja nešto i hvatam) ali ako tako Ameri rade to je možda zato što imaju, ako Arapi rade, to je zato što imaju naftu, Norvežani, imaju pa daju jbg, od čega će Srbija, od jabuka i malina?


Ameri sve što rade rade zato što nemaju, a ne zato što imaju.

I bez ulaženje u razne teorijske pretpostavke, jasno je da će iz ove krize kao i nakon svakog ratnog sukoba- najviše profitirati bankarsko -finansijski sektor.

Svi će , pa i Srbija, biti prinuđeni da uzimaju nove kredite.
A Ameri će naštampati dolare, pokriti i pre epidemije nastale ogromne gubitke, podeliti pare velikim korporacijama, pre svega onim koje razvijaju i ratnu tehnologiju, a teret svaliti na malog običnog čoveka.

Ali kriza je nezaustavljiva, novo vreme dolazi i novi igrači.
Amerika neminovno ulazi u sve veću recesiju i gubi na svim frontovima.
I vojno i ekonomski i politički i ideološki.
A moralno i da ne pominjem.


Ja verujem da će Amerika još dugo vremena biti dominantna svetska sila.
maliperica maliperica 12:25 25.03.2020

Re: ovo je ključno

nsarski
Putin je prvi dokaz.
Da se nije pojavio ...Ne mogu ni da zamislim u kakvom poretku bismo živeli.

Kineski predsednik i kineska politika/ekonomija, Makron koji insistira na Evopi do Vladivostoka, razočarenje Italijana u EU.

Sukob globalista i suverenista sve je očigledniji i sve bliži.
Zapravo je u toku.
I svet se menja.


Putin, Kinez, Tramp - to su sve vodeći igrači, tj. svakako nisu leptirovi.


Tako je .
I Makron .
nsarski nsarski 12:33 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Tako je .
I Makron


A ti bi ipak da ga prošvercuješ u prvu trojku (kao što su Britanci izginuli da prošvercuju Mareja u "vodeću četvorku" tenisera)? Ako, ako. Ubaci u kombinaciju i našeg Filipa da i mi imamo svog čoveka među drmatorima sveta.
maliperica maliperica 14:10 25.03.2020

Re: ovo je ključno

nsarski
Tako je .
I Makron


A ti bi ipak da ga prošvercuješ u prvu trojku (kao što su Britanci izginuli da prošvercuju Mareja u "vodeću četvorku" tenisera)? Ako, ako. Ubaci u kombinaciju i našeg Filipa da i mi imamo svog čoveka među drmatorima sveta.

Filip je priča za sebe.
bene_geserit bene_geserit 17:02 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Ubaci u kombinaciju i našeg Filipa da i mi imamo svog čoveka među drmatorima sveta.

Filipa da ubacimo zajedno sa onim leptirom.
Zamisli da Filipovo pisanje izazove promenu ... to bi bilo nešto.
predatortz predatortz 23:00 25.03.2020

Re: ovo je ključno

Filip Mladenović
А тек како Трамп замишља државу:

„Трампов пакет“, који може бити `тежак` и 1.000 милијарди долара, укључује и масовно смањење пореза за запослене, 50 милијарди помоћи за авионску индустрију и 250 милијарди за мала предузећа!

Доналд Трамп затражио је од Конгреса да ослободи огромни пакет економске помоћи – укључујући и директне готовинске чекове Американцима у износу до 1000 долара – у ванредним напорима да се помогне домаћинствима и економији у време корона-кризе.


Bog te jeb'o, pa on je veći mislilac čak i od tebe!
bene_geserit bene_geserit 08:04 26.03.2020

Re: ovo je ključno

Makron

Nego Francuzi počeli da uvode prohibiciju dok je izolacija, sa razlogom, pazi sad,
plaše se da povećana konzumacija alhohola u izolaciji će da dovede do povećanog nasilja u porodici.
Inteligentno, zatvori Francuze u kuće i ne daj im da kupuju vino. Ko god je to smislio neće dugo da opstane kao političar.
alselone alselone 08:26 26.03.2020

Re: ovo je ključno

Inteligentno, zatvori Francuze u kuće i ne daj im da kupuju vino. Ko god je to smislio neće dugo da opstane kao političar.


U Rusiji je trenutno veliki šahovski turnir i juče jedini Francuzu na turniru pobedi jednog od Rusa.
Najjači komentar jednog od šahovskih komentatora

- If history has taught us anything, it is that one should never celebrate a Frenchman's victory in Russia too early.
Ribozom Ribozom 15:08 25.03.2020

Podrska Filipe

Ja sam nacelno za progresivno oporezivanje, sve ostalo mi nekako nedoreceno i podlozno manipulacijama.
Dok traje kriza moraju se deliti helicopter money, i mora pasti kurs dinara.
Do duse ima i pozitivno, malo ti ljudi putuje na odmor i u perspektivi ce penzioni fondovi da se stabilizuju (pupudalekobilo).
Nastradace seljaci, koji ce morati duplo da se znoje.

Norveskoj je nezaposlenost povecana sa 3 na 10%, kurs pao za 20-30%, berza ne mogu da pratim vise ali je u jednom danu prosle nedelje pala 21%. Cena nafte od koje zive je ispod 30 dol/barel. I oni ne mogu pomoci ni sebi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana