Gradjanske inicijative

SPASIMO DECU NA PEŠAČKIM PRELAZIMA!

Filip Mladenović RSS / 06.02.2023. u 03:03

Nakon jučerašnjeg, 4. po redu održanog protestnog skupa u Kragujevcu, kod pešačkog prelaza gde je 7. decembra 2022. godine poginula devojčica Nikolina Janković zbog bahate vožnje neodgovornog vozača, roditelji smrtno stradale dece na pešačkim prelazima širom Srbije dogovorili su se da pokrenu masivnu i masovnu akciju za HITNU izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika.

Pošto je njihovu zajedničku peticiju već potpisalo nekoliko hiljada građanki i građana Srbije, odlučili su da sa tekstom zahteva lično upoznaju predsednika Skupštine Srbije Slobodana Orlića i šefove svih poslaničkih grupa, kao i ministarku pravde Maju Popović, ministarku za brigu o porodici Dariju Kisić Tepavčević i ministra saobraćaja Gorana Vesića.

Tokom ove sedmice i zvanično će zatražiti prijem kod navedenih državnih funkcionera, kako bi svojim JAVNIM angažmanom za konkretne izmene određenih članova zakona, precizno navedenih u zahtevu, spasili od sigurne smrti i teških telesnih povreda decu na pešačkim prelazima!

https://www.youtube.com/watch?v=L4_IwnnNunM&t=5s

ZAHTEV ZA HITNE IZMENE ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA I KRIVIČNOG ZAKONIKA 

Kao državljanin Republike Srbije, svojeručnim potpisom potvrđujem vlastitu saglasnost sa tekstom ZAHTEVA ZA HITNE IZMENE ODREDBI ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA i KRIVIČNOG ZAKONIKA REPUBLIKE SRBIJE, a koji su sastavili roditelji teško povređene ili smrtno stradale dece na pešačkim prelazima zbog bahatog ponašanja neodgovornih vozača.

                                                                    
                                                      O B R A Z L O Ž E N J E
 
Statistike pokazuju da se po broju poginulih lica u saobraćajnim nesrećama, gledano prema broju stanovnika, Srbija uz Rumuniju i Bugarsku nalazi među najnebezbednijim državama u Evropi. Istovremeno, pravosudna statistika pokazuje da je u našoj zemlji trend da se za krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja izriču paradoksalno blage kazne, kojima se evidentno ne ostvaruje pozitivan efekat kaznene politike i podstiče dalje bahato ponašanje vozača.

Više od 67% svih kazni, koje su izrečene za krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, otpada na uslovne presude! Zatim slede novčane kazne, dok se u svega oko 10% slučajeva izriču zatvorske kazne. Dosuđene zatvorske kazne uglavnom su blage i često ispod propisanog minimuma.

Nakon tragične pogibije dece na pešačkim prelazima tokom decembra 2022. i januara 2023. godine u više gradova širom Srbije - Nikolina iz Kragujevca, Melisa iz Novog Pazara, David iz Sombora i Maksim iz Obrenovca, pokrenuta je online peticija "Pravda za Nikolinu". Takodje se podsećamo Maje iz Kragujevca aprila 2022, potresnog događaja iz Niša januara 2021, kada su smrtno stradali dečak Andrej Prekljušaj i Dejan Ilić, otac troje dece, kao i ostalih mnogobrojnih pešaka, koji su poginuli na pešačkim prelazima ili na trotoarima zbog bahatih vozača. Sve ove tragedije i ranije peticije opravdavaju ponovni zahtev da se što pre izvrše promene određenih članova Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika Republike Srbije.

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima predlažemo izmenu članova 43 i 44 na sledeći način:

1. Opšte ograničenje u naseljenim mestima na kritičnim tačkama, pešačkim prelazima i kritičnim deonicama obavezno mora biti 30 km/h, umesto dosadašnjih 50 km/h. Sva ta bezbedonosno rizična mesta moraju biti obeležena znakom upozorenja "Crna tačka" ili pešački prelaz.
2. Da se na pešačkim prelazima, gde je nastradao makar jedan pešak, obavezno postavljaju tzv. ležeći policajci.
3. Da se uvede zakonska obaveza za pešake i za bicikliste: prilikom kretanja kolovoznom trakom u uslovima kada nema trotoara za pešake i za bicikliste ili takva slično namenjena površina, pešak i biciklista su u obavezi da nose fluorescentni prsluk ili fluorescentne trake. Isto važi i u uslovima noćnog kretanja sa smanjenom uličnom rasvetom ili bez javne rasvete, kao i prilikom smanjene vidljivosti usled vremenskih uslova (magla, kiša, sneg, poledica), kako u naseljenom mestu, tako i van njega.
4. Opšte ograničenje na kritičnim deonicama auto-puteva, obeleženih vidnim znakom upozorenja "Crna tačka", bilo bi 100 km/h umesto dosadašnjih 130 km/h.

Koliki je značaj poštovanja ograničenja brzine u naseljenim mestima vidi se već iz same činjenice da se sa svakim kilometrom prekoračenja brzine drastično povećava put kočenja, pri čemu se višestruko smanjuje šansa pešaka da preživi nalet vozila. Najosetljiviji učesnici u saobraćaju jesu biciklisti, pešaci i posebno deca.

Ovi učesnici u saobraćaju predstavljaju najvredniju zaštitnu kategoriju, jer su suočeni sa vrlo malom verovatnoćom da prežive nalet vozila koje je prekoračilo brzinu. Primeri ovakvih mera su gradovi Oslo i Helsinki, koji su uveli smanjenje brzine na 30 km/h i u ta dva grada za godinu dana nijedan biciklista ili pešak nije smrtno stradao.
Ograničenjem brzine na 100 km/h na auto-putevima povećala bi se bezbednost putnika i smanjio broj saobraćajnih nesreća pri velikim brzinama.

Mada nepopularne mere ograničenja od 30 km/h i 100 km/h pokazale su se u praksi kao vrlo efikasne, pa kada ih uvode zemlje sa znatno kvalitetnijim putevima i voznim parkom poput Norveške, Belgije, Holandije i Španije, tim pre bi morala i Srbija.

Takođe, predlažemo izmenu i člana 330, st. 1 ZOBS-a, u smislu da će vozači biti kažnjavani za navedene prekršaje u tom članu i zatvorskom i novčanom kaznom, a ne kao do sada, ili zatvorskom ili novčanom kaznom.

U Krivičnom zakoniku Republike Srbije predlažemo sledeće izmene u smislu pooštravanja kazni:

- U članu 297, st. 2, umesto od 2 do 12 godina zatvorske kazne, ako je nastupila smrt jednog ili više lica, predlažemo strožiju kaznu zatvora od 5 do 15 godina, kao za ubistvo.
- Kazna za agresivnu vožnju sa smrtnim ishodom na pešačkom prelazu - 30 godina zatvora bez mogućnosti pomilovanja.
- Kazna za agresivnu vožnju sa smrtnim ishodom - 15 do 30 godina zatvora.
- Uvodi se kazna: trajna zabrana upravljanja motornim vozilom.
- Kazna koju izriče osnovni sud u visini od 1 do 8 godina se briše i nova predviđena kazna je od 5 do 15 godina zatvora.

Svi počinioci teškog krivičnog dela u javnom saobraćaju sa smrtnim ishodom moraju suđenja čekati u pritvoru. 

U Zakoniku o krivičnom postupku predlažemo promenu člana 215, st. 2:

"Veće neposredno višeg suda (član 21. stav 4.) može, na obrazloženi predlog javnog tužioca, iz važnih razloga produžiti pritvor najviše za još tri meseca ili odrediti meru kućnog pritvora do početka suđenja pred nadležnim sudom. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba koja ne zadržava izvršenje rešenja."

Posebnu pažnju treba posvetiti sudskim veštačenjima, koja imaju za cilj da umanje kazne optuženih! Veštaci, kod kojih se dokaže da su u više navrata (dva puta) pogrešno veštačili, treba krivično da odgovaraju, sa zaprećenom kaznom kao za krivično delo koje veštače.

Uvereni smo da će HITNIM usvajanjem i doslednom primenom predloženih izmena zakonskih odredbi biti spašeno mnogo ljudskih života u Srbiji, a naročito dece. Ovo je pravda za svu decu i za sve pešake čiji su životi nasilno prekinuti, dok krivci zbog opterećenosti sudova odsluženje zatvorskih kazni čekaju na nezasluženoj slobodi, sa mogućnošću da ponove krivična dela u javnom saobraćaju.

P.S.

U utorak, 7. februara 2023. svim medijima u Srbiji poslata je sledeća informacija:

Nakon 4. po redu održanog protestnog skupa u Kragujevcu, kod pešačkog prelaza gde je 7. decembra 2022. godine stradala devojčica Nikolina Janković zbog bahate vožnje neodgovornog vozača, mi roditelji smrtno stradale dece na pešačkim prelazima širom Srbije udružili smo se i dogovorili da pokrenemo akciju za HITNU izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika.

Pošto je peticiju već potpisalo preko 14 000 hiljada građanki i građana Srbije https://www.peticije.online/pravda_za_nikolinu, odlučili smo da lično upoznamo predsednika Skupštine Srbije Slobodana Orlića, ministarku pravde Maju Popović, ministarku za brigu o porodici Dariju Kisić Tepavčević i ministra saobraćaja Gorana Vesića sa gorućim problemima i sve većom uznemirenošću građana.

Zvanično smo zatražili prijem kod navedenih državnih funkcionera u Skupštini Republike Srbije i u Vladi Republike Srbije, kako bi svojim JAVNIM angažmanom za konkretnu izmenu određenih članova zakona, precizno navedenih u zahtevu, spasili od sigurne smrti i teških telesnih povreda decu na pešačkim prelazima!

Putem mejling liste begradskog Medija Centra o našem zahtevu su obaveštene mnogobrojne vladine i nevladine organizacije, mediji i uticajne osobe javnog života u Srbiji.

RODITELJI u delegaciji:

Vera i Bogoljub Janković, majka i otac stradale Nikoline (2022) - Kragujevac

Esko Zećović, otac stradale Melise (2022) - Novi Pazar

Aleksandra Vujić, majka stradalog Maksima (2023) - Obrenovac

Aleksandar Gavrilović, otac stradalog Bogdana (2022) - Vlasotince

Savo Bojanić, otac stradale Andree (2013) - Beograd

 

RODITELJI stradale dece koji takođe podržavaju delegaciju, ali zbog brojnosti ovog puta neće biti u delegaciji:

Dragan Zarić, otac stradale Maje (2022) - Kragujevac

Silvija Mormer, majka stradalog Davida (2023) - Sombor

Verica Vitorović, majka stradalog Despota (2020) - Beograd

 

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 13:24 06.02.2023

заједничком петицијом

tjst, pravdom za svu decu i za sve pešake

Држави је обавеза да о ОВОМ мисли
а унапред.. не на потсет... угрожених,
несигурност урбаног кретања пешака
прилагодбом закона не прилагођених
highshalfbooze highshalfbooze 14:11 06.02.2023

Jel ovo iz Alan Forda?

Prvo mu pošteno sudimo, pa ga zatim strijeljajmo.

Svi počinioci teškog krivičnog dela u javnom saobraćaju sa smrtnim ishodom moraju suđenja čekati u pritvoru. 


Mislim, kako ćeš da znaš da je neko počinio teško krivično delo ako mu nije suđeno?

Nije problem toliko zakon koliko je problem sprovođenje zakona. A i predsednik malo-malo pa potpiše na hiljade pomilovanja da bi pridobio glasače. Zna čovek koja je njegova ciljna grupa.

A saobraćajci bezbednost u saobraćaju podižu na način da džonjaju u nekom civilnom autu i pecaju sitnice da bi namakli neku kintu u budžet.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:26 06.02.2023

Re: Jel ovo iz Alan Forda?

Bahati vozač koji je svojim vozilom ubio devojčicu Nikolinu Janković na pešačkom prelazu (približavao se OBELEŽENOM pešačkom prelazu brzinom znatno većom od dozvoljene, tako da je pokojna Nikolina letela 30 metara nakon fatalnog udarca, dakle slično je stradala kao i Andrea Bojanić 18. jula 2013. godine) zadržan je u pritvoru 48 sati i sada na slobodi čeka sudjenje.

Sudjenje koje ko zna kada će da počne. I koje će se odužiti barem godinu do dve godine.
Pa se nakon prvostepene presude njegov advokat žali, pa dok se reši uložena žalba, to je makar još jedna godina.

Dakle, u najboljem slučaju, Nikolinin ubica će otići u zatvor (ako ga sudija ne osudi na nošenje nanogice kao Andreinog ubicu Aleksandra Mitrovića 2013. godine) za 2 do 3 godine. Znači, biće na slobodi naredne 2-3 godine i biće u prilici da u tom periodu opet sedne za volan.

Evo još jednog groznog primera, koga sam kao novinar istraživao:

Ivan Mitrović je optužen da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

On se tereti da je 4. marta 2019. godine, vozeći neprilagođenom brzinom udario studenta Ernada Bakana dok je prelazio ulicu Cara Dušana u Zemunu na OBELEŽENOM pešačkom prelazu, a potom pobegao sa lica mesta.

Ernad Bakan, brucoš na Visokoj zdravstvenoj školi, podlegao je povredama posle dva dana.

Sudjenje je počelo tek 2 (dve) godine kasnije, 2021.

Okrivljeni Ivan Mitrović je nakon sudskog procesa pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu jula 2022, dakle 3 godine i 4 meseca nakon ubistva na pešačkom prelazu i bekstva sa mesta ubistva, osudjen na 17 meseci zatvora!

Naravno, njegov advokat se žalio na prvostepenu presudu, pa je 9. januara ove godine, dakle skoro 4 (četiri) godine kasnije, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio prvostepenu presudu: 17 meseci zatvora!!!!

Pogledajte snimak ubistva studenta Ernada Bakana na internetu, gde se sve vidi, i bezobzirna vožnja ubice Ivana Mitrovića i bekstvo sa mesta nesreće - OBELEŽENOG pešačkog prelaza u zemunskoj ulici Cara Dušana!


djoka_l djoka_l 20:50 06.02.2023

Peticija

Evo, ja predlažem da novinarima koji svojim pisanjem uznemiravaju javnost, može za to delo izreći kazna od 5 do 15 godina zatvora, a vreme do presude da obavezno provedu u pritvoru, kako ne bi mogli da ponove isto delo.

Samo se pnešto pitam, kako to ograničenje od 30 km/h može da pomogne onima koji su već poginuli i zašto kažnjavati unapred sve vozače, kad u dva primera koja si naveo nije ispoštovano ograničenje od 50 km/h. Kako će strožije ograničenje spasiti buduće žrtve od onih koji ne poštuju postojeće ograničenje.

Sva sreća što nisi zakonodavac. Da jesi, verovatno bi uveo ograničenje od 5km/h uz obavezu da ispred automobila ide pešak sa fenjerom i viče "Pazi auto!"

Filip Mladenović Filip Mladenović 20:55 06.02.2023

Re: Peticija

djoka_l
Evo, ja predlažem da novinarima koji svojim pisanjem uznemiravaju javnost, može za to delo izreći kazna od 5 do 15 godina zatvora, a vreme do presude da obavezno provedu u pritvoru, kako ne bi mogli da ponove isto delo.

Samo se pnešto pitam, kako to ograničenje od 30 km/h može da pomogne onima koji su već poginuli i zašto kažnjavati unapred sve vozače, kad u dva primera koja si naveo nije ispoštovano ograničenje od 50 km/h. Kako će strožije ograničenje spasiti buduće žrtve od onih koji ne poštuju postojeće ograničenje.

Sva sreća što nisi zakonodavac. Da jesi, verovatno bi uveo ograničenje od 5km/h uz obavezu da ispred automobila ide pešak sa fenjerom i viče "Pazi auto!"



Ako pažljivije pročitate ceo tekst peticije roditelja smrtno stradale dece na pešačkim prelazima širom Srbije, oni se pozivaju na već primenjeno i potvrdjeno iskustvo razvijenih država, poput Švedske, Finske, Belgije, Holandije, Španije...

Takodje, obratite pažnju na VAŽAN deo njihovih zahteva:

2. Da se na pešačkim prelazima, gde je nastradao makar jedan pešak, obavezno postavljaju tzv. ležeći policajci.

Dan nakon brutalnog ubistva devojčice Nikoline Janković u Kragujevcu, tamošnje gradske vlasti su taj pešački prelaz uzdigle u formi ležećeg policajca!!!


highshalfbooze highshalfbooze 22:47 06.02.2023

Re: Jel ovo iz Alan Forda?

- U članu 297, st. 2, umesto od 2 do 12 godina zatvorske kazne, ako je nastupila smrt jednog ili više lica, predlažemo strožiju kaznu zatvora od 5 do 15 godina, kao za ubistvo.


Okrivljeni Ivan Mitrović je nakon sudskog procesa pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu jula 2022, dakle 3 godine i 4 meseca nakon ubistva na pešačkom prelazu i bekstva sa mesta ubistva, osudjen na 17 meseci zatvora!


Možeš li da mi objasniš zašto predlažeš strožiju kaznu kada se sada presuđuje ispod minimalne? Šta će se promeniti?
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:07 06.02.2023

Re: Jel ovo iz Alan Forda?

Najpre, ne predlaže moja malenkost, već roditelji smrtno stradale dece zbog bahatih vozača, u stvari ubica na 4 točka: Nikoline iz Kragujevca, Melise iz Novog Pazara, Davida iz Sombora i Maksima iz Obrenovca!

Šta će se promeniti?

Kada ti bahati vozač ubije dete na pešačkom prelazu, imaš 2 alternative:

1. Da uzmeš pravdu u svoje ruke!

2. Da se sa roditeljima druge smrtno stradale dece organizuješ i pokušaš da borbom za promenu navedenih zakona spaseš tudju decu.

Ovo drugo su izabrali Vera i Bogoljub Janković, roditelji devojčice Nikoline!
highshalfbooze highshalfbooze 23:44 06.02.2023

Re: Jel ovo iz Alan Forda?

Ima i treća alternativa, samo je ta najmanje moguća.

3. Napraviti pravnu državu.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:35 07.02.2023

Re: Jel ovo iz Alan Forda?

highshalfbooze
Ima i treća alternativa, samo je ta najmanje moguća.

3. Napraviti pravnu državu.


Postoje samo 2 (dve) alternative, a 3 (tri) mogućnosti.

Pravna država je skup, a podskupovi su: zakoni koji se dosledno primenjuju, Ustav koji se bezuslovno poštuje i pravosudje koje nije izloženo političkim pritiscima!
softelectronics_e softelectronics_e 07:13 07.02.2023

Re: Jel ovo iz Alan Forda?

Filip Mladenović
highshalfbooze
Ima i treća alternativa, samo je ta najmanje moguća.

3. Napraviti pravnu državu.


Postoje samo 2 (dve) alternative, a 3 (tri) mogućnosti.

Pravna država je skup, a podskupovi su: zakoni koji se dosledno primenjuju, Ustav koji se bezuslovno poštuje i pravosudje koje nije izloženo političkim pritiscima!

Ali!
Ustav se ne maže na hleb!
Sećaš li se kako su se rugali Tunjavom kada je pominjao Ustav i institucije?
highshalfbooze highshalfbooze 11:07 07.02.2023

Re: Jel ovo iz Alan Forda?

Filip Mladenović
highshalfbooze
Ima i treća alternativa, samo je ta najmanje moguća.

3. Napraviti pravnu državu.


Postoje samo 2 (dve) alternative, a 3 (tri) mogućnosti.

Pravna država je skup, a podskupovi su: zakoni koji se dosledno primenjuju, Ustav koji se bezuslovno poštuje i pravosudje koje nije izloženo političkim pritiscima!


Hajde ovako, prvo treba obezbediti da pravosuđe dosledno primenjuje zakone, pa onda menjati zakonske odredbe o visini kazni. Ako trenutno pravosuđe ne primenjuje dosledno kaznene odredbe, čemu onda njihova promena.

Inače, da, alternativa je izbor između dve mogućnosti. Tu si u pravu.
softelectronics_e softelectronics_e 11:38 07.02.2023

Re: Jel ovo iz Alan Forda?

highshalfbooze
Filip Mladenović
highshalfbooze
Ima i treća alternativa, samo je ta najmanje moguća.

3. Napraviti pravnu državu.


Postoje samo 2 (dve) alternative, a 3 (tri) mogućnosti.

Pravna država je skup, a podskupovi su: zakoni koji se dosledno primenjuju, Ustav koji se bezuslovno poštuje i pravosudje koje nije izloženo političkim pritiscima!


Hajde ovako, prvo treba obezbediti da pravosuđe dosledno primenjuje zakone, pa onda menjati zakonske odredbe o visini kazni. Ako trenutno pravosuđe ne primenjuje dosledno kaznene odredbe, čemu onda njihova promena.

Inače, da, alternativa je izbor između dve mogućnosti. Tu si u pravu.

Iskusno!
panta panta 07:38 09.02.2023

Re: Peticija

Filip Mladenović
djoka_l
Evo, ja predlažem da novinarima koji svojim pisanjem uznemiravaju javnost, može za to delo izreći kazna od 5 do 15 godina zatvora, a vreme do presude da obavezno provedu u pritvoru, kako ne bi mogli da ponove isto delo.

Samo se pnešto pitam, kako to ograničenje od 30 km/h može da pomogne onima koji su već poginuli i zašto kažnjavati unapred sve vozače, kad u dva primera koja si naveo nije ispoštovano ograničenje od 50 km/h. Kako će strožije ograničenje spasiti buduće žrtve od onih koji ne poštuju postojeće ograničenje.

Sva sreća što nisi zakonodavac. Da jesi, verovatno bi uveo ograničenje od 5km/h uz obavezu da ispred automobila ide pešak sa fenjerom i viče "Pazi auto!"



Ako pažljivije pročitate ceo tekst peticije roditelja smrtno stradale dece na pešačkim prelazima širom Srbije, oni se pozivaju na već primenjeno i potvrdjeno iskustvo razvijenih država, poput Švedske, Finske, Belgije, Holandije, Španije...

Takodje, obratite pažnju na VAŽAN deo njihovih zahteva:

2. Da se na pešačkim prelazima, gde je nastradao makar jedan pešak, obavezno postavljaju tzv. ležeći policajci.

Dan nakon brutalnog ubistva devojčice Nikoline Janković u Kragujevcu, tamošnje gradske vlasti su taj pešački prelaz uzdigle u formi ležećeg policajca!!!



Какво потврђено искуство наведених земаља?
Када је то искуство потврђено и од кога?
У Србији је већ дуже време испред свих школа ограничена брзина до 30 км/час.
Стално доношење све новијих закона нема никаквог смисла.
Има довољно постојећих закона.
Filip Mladenović Filip Mladenović 09:15 09.02.2023

Re: Peticija

Roditelji u svom Zahtevu ne traže donošenje novih zakona, već POOŠTRAVANJE kazni u već postojećim zakonima: Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivični zakonik Republike Srbije.

Da li je normalno, da li je razumno, da li je primereno da onaj ko je svojim kolima na pešačkom prelazu ubio učenicu Andreu Bojanić 18. jula 2013. godine, pa potom bezobzirno pobegao sa mesta ubistva, bude kažnjen nošenjem nanogice u stanu svoje majke 12 meseci?

Da li je normalno, da li je razumno, da li je primereno da onaj ko je svojim kolima na pešačkom prelazu ubio studenta Ernada Bakana 4. marta 2019. godine, pa potom bezobzirno pobegao sa mesta ubistva, bude kažnjen presudom od 17 (sedamnaest) meseci zatvora?!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana