Društvo| Ljudska prava| Porodica

Zašto izvrćete istinu

natasa_tasic_10 RSS / 08.12.2023. u 22:45

Z

images?q=tbn:ANd9GcRddQQrtLktwuA1gI3Mp55Tacft05SrNU_t-fJCiggmiHLP5isvKvsRiCThzUIcQgxoohc&usqp=CAU 

28. decembra 2022 godine bila je odrzana Konferencija na temu “Institucionalni odgovor na femicid u Republici Srbiji”u organizaciji Ženske parlamentarne mreže i Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. 

 

 Na konferenciji je bio prisutan veliki broj relevantnih stručnjaka, predstvnika institucija, civilnog sektora, nevladinih organizacija i predstavnika Vlade Republike Srbije koji mogu da odgovore na temu femicida u Republici Srbiji. Svi narodni poslanici i sve narodne poslanice svih političkih opcija su bile pozvane i bili pozvani da učestvuju. Pored predstavnika Vlade prisutnima se obratila i Sara Goen zamenica šefa Misije OEBS u Srbiji gde se zahvalila na prilici da se u Domu Narodne Skupštine obrati na ovako važnu temu. Konferencija je imala tri sesije gde su govorili predsednik Odbora gospodin Bačevac, podpredsednica Skupštine gospođa Paunović i ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela gospođa Gojkovic. Sam Odbor je imao i javno slušanje vezano za rane brakove, da rani brak nije romska tradicija i da je to kršenje svih prava zakonom zagarantovanih Ustavom Srbije i da je zakonom kažnjeno. “Femicid je rodno zasnovano ubistvo učinjeno od strane muškog pola, odnosno najteži oblik nasilja nad ženama i definitivno namerno ubistvo i žena i dece”, rekla je tada gospđa Paunovic. Narodna skupstina je usvojila Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji se tiče sprečavanja i suzbijanja rodno zasnovanog nasilja. Nije istina da se o femicidu nije pričalo na sednicama Odbora i nije istina da se nije pričalo o zakonu koji će sprečiti rani brak jer je zakon u pripremi i da nije došlo do raspuštanja Parlamenta bio bi i izglasan i nije istina da bilo ko u Odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova nema sluha za pitanje femicida. I svako ko to kaže je dvolična ličnost bez trunke morala i trunke savesti kada sme da izjavi tako nešto pogotovo sto sam zamenica predsednika Odbora i mogu da svedočim o nasilju i unutar moje porodice koju smo majka, sestre i ja trpele. Ni jedna jednina osoba na ovome svetu ne sme da zažmuri na femicid, na nasilje u porodici, na nasilje nad decom i svi ti ljudi čija su usta puna samo optuživaja i mržnje neka jednom pogledaju sebe malo i neka preispitaju svoje pobude za izvrtnje istine i varanje javnosti. Da Parlament nije bio raspušten bilo bi organizovano i javno slušanje, ali pre toga Javna rasprava gde bi se zakon kojim se sprečava i kažnjava rani brak bio izglasan i svako kršenje dečiih prava bi bilo kažnjeno. 

 Kao podpredsednica odbora sam učestvovala na brojnim drustvenim dijalozima koje je organizovalo resorno ministatstvo na teme koje se ticu osetljivih grupa i na osnovu usaglasenih stavova predlozila su se konkretna rešenja. Samo da naglasim na njima su bili predstavnici zakonodavne, izvrsne vlasti i civilnog sektora. Sama saradnja je doprinela vidljivosti ranjivih grupa i rešenjima kojima bi im se život poboljšao. Ja u sledećem sazivu nisam, jer sam zamolila da ne budem, ali to ne znači da ću ćutati na plasirane poluistine i omalovažavanje Odbora koji je u ovom sazivu dao sve od sebe da ukaže na probleme i nađe rešenja koja su neophodna da bismo izgradili sigurno društvo za žene i decu.
 
 


Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana